TIISTAI 04.12.12


TIISTAI 04.12.12

1. SYYRIAN massatuhoaseet ovat viime päivinä nousseet uutislähteiden etusivuille. Tarkkailijat ovat huomioineet epätavallista toimintaa niiden varastoalueilla, minkä pelätään ennustavan, että Assadin hallitus valmistelee niiden ottamista käyttöön. Assad on toistamiseen, kuten äskettäin, vakuuttanut, ettei se käytä niitä omaa kansaansa vastaan, mutta että jos Syyriaa vastaan hyökätään maan ulkopuolelta, se on valmis turvautumaan niihin. USA:n hallitus antoi vakavan varoituksen Syyrialle, että massatuhoaseiden ottaminen käyttöön on varoituslinja, mikä tulee aktivoimaan USA:n vastatoimet. USA on aktivoinut Turkissa, Jordaniassa ja Israelissa olevat asiamiehet kaikessa hiljaisuudessa valmistautumaan mahdollisuuteen, että tilanne voi kääntyä nopeasti pahemmaksi. USA:n ulkoministeriö ei ole yksilöinyt, mitä vastatoimia USA tulisi käyttämään.

USA:n diplomaatti, jolla on yhteyksiä Syyriaan, kertoi ”Wired.com danger room” edustajalle maanantaina, että Bashar Assadin insinöörit ovat viime viikolla aloittaneet kahden kemikaalin sekoittamisen, mitä tarvitaan sarin-hermokaasun saattamiseksi käyttökuntoon. Diplomaatti ei sanonut tietävänsä, miksi Assadin insinöörit ovat aloittaneet nämä toimet, mutta lisää, että tämän jälkeen hermokaasu on valmis esim. pudotettavaksi lentokoneesta haluttuun kohteeseen.
Sarin-kaasun aktivoimiseen käytetään kahden kemikaalin komponentteja, isopropanol (rubbing alcohol) ja merylphosphonyl difluoride. Artikkelissa kerrotaan, että Syyrialla on 500 kuutiota näitä aineosia, jotka tavallisesti varastoidaan erilleen vahinkojen välttämiseksi. Wired.com kertoo, että Assadin insinöörit sekoittivat näitä komponentteja vain pieniä määriä, eikä ole selvyyttä siitä, mihin niitä aiotaan käyttää.
Assadin ilmoitus heinäkuussa, että hän voisi käyttää hermokaasuja ulkoista vihollista vastaan, aiheutti lievän paniikin USA:n ja sen kanssa liitossa olevien maiden tiedustelujoukoissa, minkä johdosta Syyrian merisaartoa vahvistettiin näiden ainesosien viennin estämiseksi Syyriaan. Artikkelin mukaan CNN vahvisti uutisen maanantaina.
USA:n diplomaatti, joka asiasta kertoi, ei halunnut paljastaa useiden lähteittensä alkuperää.

INN:n artikkelin kirjoittaja Elad Benari kertoo, että USA:n presidentti Obama antoi jo elokuussa vakavan varoituksen massatuhoaseiden käyttämisestä: ”Emme siedä tilannetta, jossa kemialliset tai biologiset joutuvat väärien ihmisten käsiin. Olemme olleet tässä hyvin avoimia presidentti Assadin hallitukselle – kuten myös muille osapuolille alueella – varoitus-linjamme on se, että kemiallisten aseiden koko varastoa on alettu siirtää tai käyttää.”
Syyrian hallitus vahvisti virallisessa lausunnossaan pian USA:n ulkoministeriön myöhemmin antaman varoituksen jälkeen pidättyä turvautumasta kemiallisiin aseisiin, ettei se missään olosuhteissa tule käyttämään kemiallisia tai biologisia aseita omaa kansaansa vastaan.
Atlantic-viikkolehti kertoi artikkelissaan, että Israel oli kahdesti pyytänyt Jordanialta lupaa saada iskeä Syyrian massatuhovarastoihin, jos on merkkejä, että se aloittaa niiden aktivoimisen tai jos ne ovat vaarassa joutua terrorijärjestöjen käsiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162805#.UL2NPmJHT-k

2. PA/PLO:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tekemän esityksen saatua YK :n yleiskokouksen enemmistön hyväksymisen, jolla Palestiinan Auktoriteetti siirtyy Abbasin tulkinnan mukaan historiaan ja sen korvaa Palestiina valtio, asetti Netanyahun hallituksen vaikea ratkaisun eteen: Miten suhtautua ”rauhankumppanin” yksipuoliseen päätökseen pidättyä kaikista neuvotteluratkaisuista Israelin kanssa ja tehdä Oslon sopimusten vastaisesti yksipuolinen ratkaisu hakea YK:n tarkkailijajäsenyyttä Palestiinalle ei-valtio periaatteella.
Pääministeri Netanyahu antoi PA;lle vakavan varoituksen ennen YK:n äänestystä pidättyä esityksestä – kuten myös USA – uhaten vastatoimilla, joten niitä osattiin odottaa.
Vaikka Netanyahu sanoi hallituksensa pitävän matalaa profiilia, hän ei voinut uskottavuutensa ja vaalien lähestymisen vuoksi antaa tällä kertaa PA:n johdon päästä ilman tuntuvia seurauksia. Hän olisi voinut noudattaa joittenkin esittämiä suosituksia ja liittää osia – ainakin B- ja C-alueet – Israeliin, mutta sen sijaan hän päätti juutalaisten omaksumaan taktiikkaan: ”He pyrkivät hajottamaan, mutta me rakennamme”.
Yhdeksän ministerin muodostama minikabinetti päätti antaa luvan aloittaa 3000:n uuden asuntoyksikön suunnittelun Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemiin, näin aluksi.
Se oli kuin täky, jolla pyritään haarukoimaan ulkomaitten reaktio hallituksen päätöksiin. Vastatoimia osattiin odottaa, ja niitä alkoi tulla välittömästi. Viisi EU-maata, Englanti, Ranska, Espanja, Tanska ja Ruotsi kutsuivat Israelin lähettiläät puhutteluun, jossa israelilaisen diplomaatin sanoin ”varsin räikein ja epämiellyttävin termein” ilmaistiin syvä pahastuminen siitä, ettei tuo pahainen maarääpäle halua suostua muun maailman sanelupolitiikkaan, vaan haluaa itse hoitaa omia asioitaan.

USA esitti paheksumisensa, kuten myös Saksa ja Venäjä. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (eli Monkey-Boon, kuten jotkut sekoilevat) julisti, että Israelin hallituksen päätös rakentamisen lisäämiseksi Juudeassa ja Samariassa lähes kuristaa kahden valtion periaatteen kuoliaaksi. Hän ei nähnyt mitään väärää siinä, että PA oli käytännössä mitätöinyt Oslon sopimukset, eli kaiken järjen mukaan tilanne palautuu siihen, mikä se oli ennen vuotta 1993.
Myöhemmin myös Australia ilmoitti kutsuneensa Israelin lähettilään puhutteluun.
Kysymys ei ole suhteiden katkaisemisesta, mitä lähettilään kutsuminen kotiin tarkoittaisi,
mutta peräkaneettina maat ilmoittavat harkitsevansa lisätoimia, ellei näpäys sormille riitä.
Netanyahu ilmoitti puolestaan, että lisätoimia harkitaan, jos PA jatkaa Israelille vihamielistä politiikkansa kansainvälisillä areenoilla, kuten Haagin kv. rikostuomioistuimessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294435

3. ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon puolusti minihallituksen tekemää päätöstä rakentamisen laajentamisesta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, jota Israel ei laske kuuluvaksi Juudeaan tai Samariaan. Hän toteaa, ettei diplomaattisten suhteitten tilapäinen vähentäminen ole mitään uutta eikä maailmaa kaatava. Hän selitti Israelin radiolle, että päätös oli tarkoitettu rankaisevana toimenpiteenä PA:n johdolle, ja että päätös oli oikea.
Ayalon tunnustaa, ettei ulkomaitten voimakas vastareaktio tehnyt häntä onnelliseksi, mutta että tämä on yleisesti käytetty tapa osoittaa paheksumisensa. ”Israelin turvallisuus on kaikkein tärkeintä”, hän toteaa.

YMPÄRISTÖMINISTERI Gilad Erdan luonnehti PA:n esitystä YK:lle ”sotarikokseksi”, ja totesi, että Israelilla olisi ollut oikeus liittää Juudea ja Samaria valtioonsa. Sen ohessa Erdan esitti voimakasta kritiikkiä Israelin entisen pääministerin Ehud Olmertin julkisuudessa esittämistä lausunnoista ja hänen kärkevästä Netanyahun vastaisesta kiihotuksestaan.
Olmert totesi maanantaina, että rakentamisen laajentaminen Juudeassa ja Samariassa on tarkoitettu neuvottelujen torpedoimiseksi, ja että E-1 alueen liittäminen suunniteltujen kohteiden yhteyteen osoittaa mielikuvituksen puutetta, mikä ylittää kaikki järkisyyt. Hän jopa sanoi, että päätös on läimäys USA:n hallituksen kasvoille.

OPETUSMINISTERI Gideon Saar puolusti myös hallituksen päätöstä todeten, että voidakseen säilyä hengissä vihamielisessä ympäristössä Israelin tulee kestää jopa lähettiläittensä solvaaminen ulkomaitten taholta.
Myös Saar kritisoi sekä Olmertia että uuden Hatnuah puolueensa perustajaa Tzipi Livniä, että he ovat epäonnistuneet ensimmäisessä testissä seisoa Israelin kansan ruodussa ja antautuneet keskusta-vasemmisto aatteen mukaan kotimaansa vihollisten johdettaviksi. Olmert ei ole vielä ilmoittanut, mihin puolueeseen hän liittyy, mutta hän on toiminut kulissien takana niiden puolueiden hyväksi, joiden tärkein päämäärä on Netanyahun hallituksen kaataminen. Tässä hän sopii kuin käytetty hansikas käteen Livnin nimellä kulkevaan liikkeeseen. Livni ei ole koskaan antanut anteeksi häväistystä, minkä presidentti Peres hänelle aiheutti antamalla hallituksen muodostamistehtävän Netanyahulle, vaikka hänen johtamansa Kadima oli suurin. http://www.timesofisrael.com/severe-diplomatic-tongue-lashing-not-the-end-of-the-world-for-israel-deputy-fm-says/

4. HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal vierailee Gazassa järjestön perustamisen 25-vuosijuhlan merkeissä. Hän sanoo eroavansa tehtävistään, vaikka Egyptin Muslimijärjestö, jonka haraosasto Hamas on, pyysi häntä jäämään virkaansa vielä viidenneksi toimikaudeksi. Hamasin virkailija Gazassa Salah Bardawil kertoi Al-Quds Al-Arabi lehden mukaan, että Mashaalin seuraaja valitaan ennen joulukuun loppua, mutta Mashaal on käytettävissä mihin tahansa tehtävään häntä tarvitaan. Hänen seuraajinaan pidetään joko Mashaalin varamiestä Moussa Abu Marzouqia tai pääministeri Ismail Haniyehiä.
Mashaal on todennut, että Hamasin peruskirja (charter) on ja pysyy eikä sitä voida muuttaa, mutta että käytännössä se usein sivuutetaan ja kehottaa seuraamaan johtajien puheita. Jotkut katsovat, että Hamasin voitettua vaalit 2006 se samalla luopui peruskirjastaan. http://www.timesofisrael.com/hamas-official-mashaal-to-retire-by-end-of-the-month/
Hamasin peruskirjassa vuodelta 1988 todetaan, että se edustaa Muslimiveljeskuntaa Palestiinassa, ja että sen jäsenten tule olla muslimeja, jotka pelkäävät Allahia ja nostavat jihadin lipun sortajien edessä. Siinä todetaan, että taistelu juutalaisia vastaan on hyvin suuri ja vakava, mutta vakuuttaa, että lopulta islamilainen Palestiinan valtio perustetaan Israelin ja sen territorioitten tilalle, ja Israel tuhotaan tai hajotetaan. Peruskirjassa siteerataan useita Koranin säkeitä, joilla juutalaisten surmaaminen oikeutetaan, sillä taistelu on juutalainen vastaan muslimi, juutalaisuus vastaan islam. Totuuden ja vääryyden välisessä taistelussa on kaksi vaihtoehtoa. Joko voitto tai marttyyrius. Peruskirjan osankaan hylkääminen tarkoittaa islamin osan hylkäämistä. Peruskirja toteaa, että Hamas on suvaitsevainen muita uskontoja kohtaan, mikäli ne alistuvat islamin hallinnon alle eivätkä vastusta sen päämääriä.  

5. UUTISOTSIKOITA 
-          Iran väittää saaneensa toisen USA:n lähettämän UAV-koneen, miehittämättömän tiedustelu-koneen Persianlahdella. Tiistaina julkistetun raportin mukaan Iranin laivaston komentaja kenraali Ali Fadawi sanoo koneen ylittäneen Iranin ilmatilan rajan, mutta ei antanut tarkempia tietoja tapahtumasta. http://www.timesofisrael.com/iran-claims-it-has-captured-another-us-drone/
-          YK vaatii Israelia avaamaan ydinlaitoksensa kansainvälisille tarkastajille, ja allekirjoittamaan NPT-sopimuksen mahdollisimman pian, millä pyritään estämään ydinaseitten leviämistä maailmalla. YK äänesti esityksestä maanantaina hyväksyen sen äänin 174 – 6, kuusi pidättyi. Päätös on luonteeltaan suositus, ei sitova. http://www.timesofisrael.com/un-calls-on-israel-to-open-nuclear-facilities/
-          Likudin kansanedustajaehdokas Moshe Feiglin, joka johtaa ”juutalainen johtajisto” liikettä Likudin sisällä ja on vaalilistan sijalla 15, katsoi oikeudekseen rukoilla noustuaan seuralaisineen Temppelivuorelle, vaikka Jerusalemin poliisi on omalla sisäisellä päätöksellään kieltänyt rukoilemisen tai edes siihen viittaavan käyttäytymisen vuodella väittäen sen häiritsevän yleistä turvallisuutta ja voivan aiheuttaa muslimien mellakoinnin. Poliisin päätös ei perustu lakiin. Poliisi toimii yhteistyössä muslimisäätiön, wafkin, asettamien vartijoitten kanssa, jotka eivät salli mitään provosoivia vaatteita tai esineitä vuorella, ja jotka seuraavat silmä kovana, heiluttaako turistin tai juutalaisen huulia tuuli vai hiljainen rukous, mikä on kielletty. http://www.timesofisrael.com/likud-hopeful-prays-on-temple-mount-breaking-taboo/
-          Maccabi Tel Aviv koripallotiimin kapteeni Guy Pnini tuli myöskin heiluttaneeksi huuliaan väärään aikaan väärässä paikassa, mistä häntä sakotettiin 100 000 NIS ,a hänet vapautettiin pelaamisesta määräajaksi. Hän tuli haukkuneeksi vastapuolen Hapoel Tel Aviv seuran ruotsalais-israelilaista pelaajaa Jonathan Skjöldebrandia natsiksi ja sanoi toivovansa, että hän ja hänen isänsä kuolisivat syöpään. http://www.timesofisrael.com/basketball-star-suspended-for-calling-rival-player-a-nazi-and-wishing-him-dead/
-          Profetia ja profeetat olivat aikoinaan yleisiä ja tunnettuja, jotka heiluttivat jopa kuninkaita ja hallitsijoita ilmoituksillaan, mutta juutalaisuudessa profeettoja on ollut harvassa jos ollenkaan Malakian jälkeen ennen ajanlaskun alkua. Useat varmaan muistavat Raamatun kertomukset varsinkin Elian ja Elishan ajoilta, jolloin oli järjestettyjä profeettakouluja. Nyt tätä puutetta pyritään korjaamaan profeettakoululla, joka aloittaa toimintansa Tel Avivissa – kaikista Israelin kaupungeista. Shmuel Portman Hapartzi, harras messiaanisen Chabadin seuraaja, toivoo voivansa opettaa israelilaisille kaiken, mitä he tarvitsevat tullakseen juutalaisen kansan profeetoiksi, kuten Yedioth Aharonith raportoi. Hän vakuuttaa, että profetia on oleellinen osa juutalaisen kansan lunastamiseksi, eikä sitä tule väheksyä eikä halventaa, kuten monet tekevät. http://www.timesofisrael.com/prophecy-101-now-in-tel-aviv/
-          USA tehostaa Iranin Bushehr ydinvoimalan valvontaa UAV-koneillaan, koska siellä uskotaan jatkettavan uraanin rikastamista ydinpommiin soveltuvaksi. Debkafile raportoi, että laitos pysäytettiin jokin aika sitten, koska oli pelko sen räjähtämisestä voimalaan tulleen häiriön vuoksi, minkä aiheutti vieras esine sen laitteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162815#.UL3BSGJHT-k, http://www.debka.com/article/22577/Alarm-in-Tehran-and-Moscow-over-Bushehr-nuclear-reactor’s-near-explosion-in-mid-October

Israelupdate heräsi myös henkiin tänä aamuna, joten siihen tottuneet voivat käyttää sitäkin.
Pahoittelen viikon kestänyttä World Pressin aiheuttamaa katkosta. 







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019