PERJANTAI 22.06.12


PERJANTAI 22.06.12

1. JÄNNITYS Egyptin sisällä kasvaa ja samalla hillitty raivo siitä, että kansallinen vaalikomitea päätti viivyttää presidentinvaalien tulosten julkistamista. Syyksi ilmoitettiin runsaat valitukset, joita halutaan tutkia tarkoin ennen lopullisen ilmoituksen antamista. Mohammed Morsyn (Mursi) kannattajat tekivät 220 valitusta; Ahmed Shafiqin kannattajat 190. Toinen syy kansan aktivistien tyytymättömyyteen on korkean sotilasneuvoston päätös rajoittaa presidentin valtaoikeuksia ja siirtää niitä sotilasneuvostolle. Armeija haluaa tällä varmistaa oman paikkansa uuden presidentin ja parlamentin toimien valvojana kuten Egyptissä ennen pääministeri Erdoganin aloittamaa kampanjaa murskata armeijan oikeus toimia Turkin demokratian ylimpänä valvojana ja maan suuntaamiseksi islamilaiseksi tasavallaksi.

SATOJA mielenosoittajia kokoontui Kairon Tahrir-aukiolle eilen osoittamaan mieltään sotilas-neuvoston (SCAF) päätöksiä vastaan, joiden he sanovat musertavan vallankumouksen päämäärän. Korkea sotilasneuvosto lupasi siirtää vallan presidentille heinäkuun alusta lähtien, mutta epäselvä tilanne maan parlamentin suhteen, jonka alahuoneen oikeus määräsi hajotettavaksi vaaliperusteiden virheellisyyden vuoksi, sekä presidentin valinnan lopullisen päätöksen siirtymisen vuoksi voivat antaa aiheen siirtää vallasta luopuminen myöhemmäksi.
Jotkut tarkkailijat katsovat, että viivyttelyn tarkoituksena on painostaa Muslimiveljeskuntaa hyväksymään sotilasneuvoston äskettäiset päätökset.
Egyptin lehdistö raportoi, että maan ammattiliitot ovat varoittaneet, että presidentin valitsemisen viivyttäminen aiheuttaa lisää tasapainottomuutta maassa.
Kumpikin toiselle kierrokselle valitut ehdokkaat Morsy ja Shafiq väittävät voittaneensa. Morsyn vaalikampanjan taholta kerrottiin, että vaaleja valvonut lainopillinen tuomarineuvosto sanoi Morsyn saaneen 13 238 335 ääntä; Shafiq 12 351 310 ääntä. Pahin kiista koskenee runsasta hylättyjen vaalilippujen määrää.

KANSAINVÄLINEN ihmisoikeusjärjestö kritisoi korkean sotilasneuvoston (SCAF) päätöksiä siirtää itselleen oikeuksia, joista siviilien pidättäminen ja heidän tuomitsemisensa sotilas-oikeuksissa on pahiten ihmisoikeuksia loukkaava. Järjestön mukaan SCAF:n päätös siirtää ilmoitusta presidentin valitsemisesta voi aiheuttaa uusia levottomuuksia.
Tarkkailijat uskovat, että Morsyn valinta presidentiksi aiheuttaa jännityksen jatkumisen armeijan  ja Muslimiveljeskunnan välillä ja SCAF voi antaa uusia päätöksiä valtansa säilyttämiseksi. Armeija haluaa tällä turvata paitsi taloudelliset etunsa myös suojata upseereita mahdollisilta syytetoimilta myöhemmässä vaiheessa.

2. ISRAEL esitti virallinen vastalauseen YK:lle Hamasin ja Islamic Jihadin Gazasta ampumien rakettien johdosta. Israelin YK:n lähettiläs luonnehti tilannetta todeten, että julistamaton pienoissota Gazan ja Israelin välillä halvaannutti miljoonan ihmisen normaalirutiinin. Israelin virallinen valitus jätettiin YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille torstaina.
Israelin turvallisuusviranomaisten mukaan Gazasta ammuttiin maanantaista lähtien kolmen päivän aikana Israelin siviilikohteisiin kaikkiaan 130 rakettia. Niistä torstain aikana ammuttiin seitsemän Ashkelonin suuntaan. Iron Dome eliminoi yhden Grad-raketin, toinen putosi aukealle alueelle, ja kolmannen putoamispaikkaa etsitään.

LÄHETTILÄS Ron Prosor totesi YK:lle, että rauhantila Gazassa puuttuu niin kauan, kuin se puuttuu Israelin puolella raja-aitaa. Hän vakuutti Israelin toimivan läheisessä yhteistyössä YK:n kanssa sallien avustustarvikkeiden esteettömän virran Israelista Gazaan, mutta myös asevirta Siinailta Gazaan jatkuu esteettä kuten rakettien ampuminen Israeliin.

JÄNNITYS Egyptin vastaisella rajalla on noussut kaiken aikaa IDF:n valmistautuessa uuteen uhkarohkeaan yritykseen hyökkäyksestä rajan yli Israelin siviilikohteisiin. Torstaina iltapäivällä alueen asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa ja pitämään ovet lukittuina mahdollisten salaa Israelin puolelle päässeiden terroristien varalta. Raja-aitaa seuraava tie no. 12 päätettiin pitää toistaiseksi suljettuna muulta paitsi armeijan liikenteeltä. Edellisen hyökkäyksen suunnittelija ja valvoja haavoittui pahoin keskiviikkona Gazassa IAF:n ohjusiskusta.
IDF:n ilmoituksen mukaan käsipuhelimien käyttö tienvarsipommien laukaisemiseksi on lisääntynyt sen hetkeksi laantuessa 2011 aikana. Tämä tarkoittanee sitä, että terroristit ovat saaneet palvelukseensa uusia uudenaikaisen tekniikan osaavia suunnittelijoita. Toinen ilmiö on pommien suojaaminen imitoimalla niiden suojaverholla kiviä tai puunkappaleita. Tätä tekniikkaa käytettiin sekä Irakissa että Libanonissa, ja on nyt leviämässä Israeliin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274786

3. ISRAELIN varapresidentti Shaul Mofaz keskusteli Lähi Idän rauhasta USA:n kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tom Donilonin kanssa Washingtonissa, kun presidentti Obama pistäytyi aikaansa tappaakseen tilaisuuteen keskustellen puolen tunnin ajan Mofazin kanssa. Hän esitti pyynnön, että Israel tekisi kaikkensa rauhankeskustelujen jatkamiseksi PA:n kanssa. Mofaz julisti rohkeasti, että keskustelut aloitetaan lähi aikoina ilman ennakkoehtoja, mutta ei osannut antaa mitään päivämäärää. Toiseksi Obama informoi Iranin kanssa käytävistä keskusteluista, jotka jumittuivat täysin Moskovan neuvotteluissa viikon alussa.

Mofaz ei kertonut, mihin hän perustaa optimisminsa keskustelujen pikaisesta alkamisesta, sillä PA:n johto ei ole ilmaissut pienintäkään merkkiä joustavansa asettamistaan ennakko-ehdoista, joista se tietää, ettei Israel voi niitä hyväksyä. Hän kertoi kolmen päivän vierailunsa aikana journalisteille, että Obaman hallitus on havainnut tilaisuuden rauhanprosessin edistämiseksi Israelin hallituksen laajennuttua Kadiman suuntaan ja samalla muuttuneen enemmän vasemmistolaiseksi, minkä Mofaz kertoo saavuttaneensa myös pääministerin asenteissa, joissa hän havaitsee siirtymistä keskustasta vasemmalle. Tällä hän halunnee kertoa, että Netanyahun politiikka noudattelee nyt entistä enemmän Labour-puolueen politiikkaa, jonka päämääränä on Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöjen aseman laillisuuden kieltäminen ja muutaman suurimman kaupungin säilyttämisen ohella muitten valmisteleminen odotettavissa olevaa tyhjentämistä varten. Ulpanan tapaus, joka hoidettaneen sopimusteitse, on ennakkotapaus, jota seuraa kolmen muun juutalaisyhteisön poistaminen kartalta.

MOFAZ kertoi myös Obaman hallituksen virkailijoiden vakuuttelevat, ettei USA salli Iranin saada ydinasetta. Hän ei itse luota P5+1 maitten kykyyn saavuttaa hyväksyttävää sopimusta Iranin kanssa, minkä johdosta sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus pidetään pöydällä. Vain Iranin hallituksen virallinen ilmoitus atomipommin rakentamisesta voisi aktivoida haluttomat länsimaat, koska se tulisi olemaan suuri uhka myös niitä vastaan. Niiden mahdollisuudet toimia ilman Yhdysvaltoja ovat kuitenkin hyvin rajoitetut, ja NATO on lähes vararikossa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274767

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääneuvottelija ilman neuvotteluja Saeb Erekat seurasi Mofazin vanavedessä ja tapasi Hillary Clintonin Washingtonissa, jolle hän lauloi samaa vanhaa biisiä rahisevalla äänellään kuin loppuun kulunut äänilevy toistellen opettelemiaan säkeitä, joiden tärkein sanoma on: Israelin tulee valita joko rauha  tai ”setlementit”, molempia ei voi saada. Hän vaati myös 123:n ennen Oslon sopimusten allekirjoittamista tuomittujen vankien vapauttamista. Erityisen vaarallisina rauhanprosessille hän piti Liebermanin hyökkäyksiä Abbasia vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274758
-          Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee viralliselle vierailulle Israeliin maanantai-aamuna 20.06.. Häntä odottaa kentällä ulkoministeri Lieberman, joka sujuvaa venäjää puhuvana toimii hänen oppaanaan Netanyan käynnillä, jossa hän vihkii Israelin rakentaman muistomerkin Venäjän armeijan II maailmansodan voitosta Saksan armeijasta. Hän tapaa Netanayhun Jerusalemissa lounastaen hänen kanssaan. Seuraavana on käynti Betlehemissä. Illalla presidentti Peres tarjoaa vieraille valtion illallisen. Seuraavana päivänä Putin matkustaa Jerikoon, jossa hän tavannee Abbasin, ja sieltä Jordaniaan. Hän lentää kotiinsa saman päivän aikana. Putinilla on mukanaan 60 journalistia ja muita henkilöitä, kuten tapana on tällaisissa vierailuissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274814
-          Syyrian ilmavoimien eversti Hasan Merhi al-Hamadeh lensi varastamallaan Mig-21 hävittäjäpommittajalla Jordaniaan. Koska hän toimi koneitten testaajana, hänen katoamistaan ei aluksi huomioitu. Hän pyysi lupaa saada laskeutua Khalkhalan lentokentälle, koska hänen tulostaan ei ollut ilmoitusta. Hän laskeutui rukoilemaan ja kiittämään Allahiaan heti astuttuaan kentälle koneestaan. Debkafilen mukaan hän kuuluu Syyrian ilmavoimien 20:en prikaatiin, kone kuuluu 73:lle prikaatille. Hän pyysi ja sai turvapaikan Jordaniassa. Syyria vaatii koneen palauttamista. Syyriasta ilmoitettiin, että tämä lentäjä on maanpetturi. http://www.debka.com/article/22108/Syria-grounds-fighter-bomber-fleet-for-fear-of-more-defections
-          Sota Juudean ja Samarian juutalaisten ja palestiinalaisten välillä on muodostunut grafiittien raapustamiseksi. Pian sen jälkeen, kun joku oli käynyt kirjoittamassa omat argumenttinsa Jaba-moskeijan seiniin, arabit olivat torstaina käyneet tekemässä saman Moshav Maor shulin synagogassa Heferlaaksossa. Grafiitissa ylistetään Muhammedia. Alueen puutarhaa hoitava mies luuli ensin, että kysymys oli lasten piirtelystä, ja vasta illalla asukkaat tunnistivat arabikirjoituksen. Poliisi on yhdessä Shin Betin kanssa aloittanut tutkimukset, kuka, miten ja miksi grafiitit tehtiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4245879,00.html




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019