Sunday, April 29, 2012

SUNNUNTAI 29.04.12


SUNNUNTAI 29.04.12

1. VAALIKUUME alkaa tuntua Israelin ilmastossa yhä selvemmin. Pääministeri Netanyahu vakuuttaa, ettei ole mitään syytä aikaistaa syksyn 2013 vaaleja, mutta kentällä alkavat vaatimukset muutoksista hallitukseen ja ennen kaikkea sen ohjelmaan esiintyä entistä vaativampina. Tähän vaikuttavat varmaan joittenkin oppositiopuolueitten johtajavaihdokset ja uusien puolueitten perustaminen. Labor-puoluetta johtaa nyt entinen TV-kasvo Shelly Yachimovich ja Kadimaa Shaul Mofaz. Meretz-puolueen puheenjohtajaksi valittiin Zehava Gal-On. TV-uutisankkuri Yair Lapidin uusi Atid-puolue on astumassa kisaan mukaan.

Vaalikansan mielipidettä vaaditaan myös hallituksen sisällä. Ulkoministeri Avigdor Liebermanin johtama Israel Beitenu on sekin esittämässä entistä tiukemmin, että sen velvollisuudet hallitukselle ovat nyt loppuun kaluttu. Lieberman selitti, että koska puolueen vastuu kohdistuu ennen kaikkea valitsijoihin, sen tulee tehdä ratkaisevia päätöksiä. Hän vakuuttaa puolueensa tehneen kaikkensa hallitusyhteistyön säilyttämiseksi, mutta ”vaikka syksyn 2013 vaalit olisivat suoriteltuja, hänen puolueensa ei ole sidottu siihen”. Kuitenkin hän katsoo kaiken vaalikeskustelun olevan ennen aikaista ennen toukokuun 9. päivää, jolloin Israel Beitenun laatima lakiesitys Tal-laille tule äänestykseen Knessetissä. Esityksessä kehotetaan haredim- ja arabiväestön osallistuvan kansalliseen siviilipalvelus-järjestelmään. ”Tämän äänestyksen jälkeen tiedämme, minne olemme menossa ja milloin.”

Labor-johtaja Yachimovich ja Meretz-johtaja Gal-on sekä Kadiman johtaja Shaul Mofaz ovat vaatineet uusia vaaleja. Shaul Mofaz asetteli sanansa näin: ”Hallituksen päivät ovat luetut. Benyamin Netanyahu on epäonnistunut tehtävässään, ja on tullut aika palauttaa toivoa kansan keskuuteen.” Hän kehotti pääministeriä aloittamaan avoimet keskustelut oppositio- ja muitten puolueitten kanssa vaalipäivästä. ”Jos hän ei sitä tee, Kadima tulee esittämään lakia, jolla Knesset hajotetaan mahdollisimman pian”.

PÄÄMINISTERI Naetanyahun kansliasta kerrotaan sunnuntaiaamuna, ettei hän pelkää mennä vaaleihin, jota neljä puoluetta ovat esittäneet. Hänen sanotaan vakuuttaneen, ettei hän anna periksi poliittiselle mustamaalaamiselle.
Kadiman taholta kerrotaan, että aikaisin mahdollinen vaalipäivä on 16. lokakuuta suurten juhlapyhien ja lehtimajanjuhlien jälkeen. Mofaz kehotti pääministeriä avaamaan keskustelut vaalipäivästä välittömästi, tai Kadima pyrkii hajottamaan Knessetin, jota myös Labor- ja Meretz-puolueet ovat esittäneet. Labor-puolueen puheenjohtaja Yachimovich sanoi hallituksen systemaattisesti särkevän solidaarisuutta ja välttävän vastuun ottamista kansalaisten elämän säilyttämiseksi. Hän vakuutti puolueensa olevan valmis ottamaan hallitusvastuun ja johtamaan kansaa. Hänen laatimansa epäluottamuslause esitetään Knessetille ensiviikolla, Gal-Onin esitys jo keskiviikkona, mutta Knesset voi äänestänee niistä ensi viikolla ennen lähtemistään kesätauolle maanantaina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267885

2. PUOLUEIDEN kannatusta Israelissa tutki JP:n sponsoroima Smith Instituutti haastatellen maan juutalais- ja arabiväestöä sunnuntaina ja maanantaina viime viikolla. Haastateltavia oli 500 eri kansalaisryhmiä edustavaa Israelin kansalaista, virhemarginaali on 4.5 %. Säännön mukaiset vaalit olisivat 22.lokakuuta 2013. Knessetissä on 120 kansanedustajaa.
Gallupin mukaan tämän hetken vaalit antaisivat seuraavia tuloksia.
Likud kasvattaisi edustajamääräänsä, se saisi 31 kansanedustajaa.
Labor-puolue saisi 15 edustajaa.
Israel Beitenu samoin 15 kansanedustajaa.
Kadiman edustajamäärä putoaisi radikaalisti, se saisi 13 kansanedustajaa.
Yair Lapidin Atid-puolue saisi 11 edustajaa.
Shas-puoleen edustaja määrä putoaisi, se saisi 8 kansanedustajaa,
United Tora Judaism 6 edustajapaikkaa,
National Union 4, sekä
Habaiyt Yehudit ja Meretz saisivat kumpikin 3 edustajapaikkaa.
Kolme arabipuoluetta saisivat yhteensä 11 kansanedustajaa. 

OIKEISTON ja keskustan muodostaa ryhmittymä saisi 67 edustajaa, vasemmisto-keskusta 53. Tämän hetkinen voimasuhde on 65-55. 18 % sanoo olevansa epävarma, joista 30 % äänesti Kadimaa viime vaaleissa. Vain neljännes Kadimaa äänestäneistä arvioi äänestävänsä Kadimaa seuraavalla kerralla, heistä 25 % äänestää uutta Atidi-puoluetta, 14 % Laboria, 25 % ei osaa sanoa. (JP. 27.04.2012)

3. SHIN BETIN, Israelin turvallisuuspalvelun, entinen johtaja Yuval Diskin esitti voimakasta kritiikkiä pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Ehud Barakin politiikkaa vastaan.
Hän syyti heitä siitä, että he harhauttavat kansaa antamalla julkisuuteen vääriä tietoja tai pidättävät asiallisia tietoja pääsemästä julkisuuteen. Hän sano, että he heidän seuraavat ”messiaanisia impulsseja” ja valehtelevat kansalle Iranin vastaisten iskujen tehokkuudesta.
”Kansalle annetaan väärä kuva, ja se minua askarruttaa”, Diskin sanoi puhuessaan pienessä Majdi foorumissa Kfar Sabassa. ”He sanovat, että jos Israel ei iske, Iran tulee saamaan ydinpommin.” Hän selitti, että tämä osa lauseesta on ilmeisesti oikea, mutta sen jälkiosa ei.
”Seuraavassa osassa he selittävät – anteeksi tämä ilmaisu – tyhmälle kansalle, ettei Israelin iskujen seurauksena Iran tule saamaan ydinasetta. Tämä osa lauseesta on virheellinen.”

DISKIN viittaa useitten asiantuntijoitten lausuntoihin, joitten mukaan Iran tulee kiihdyttämään ydinpomminsa rakentamista, jos sitä vastaan hyökätään. ”He rakentavat pommiaan nyt rauhallisesti ja harkiten, mutta he tulevat tekemään sen nopeasti, paljon lyhyemmässä ajassa, (jos Irania vastaan hyökätään).

Hän käänsi huomionsa seuraavaksi Sakarian kirjassa esitettyyn Messias-kuvaan, jonka juutalainen teologia ymmärtää tarkoittavan kahta messiasta, toinen rauhanmies Yosefin poika, toinen sotapäällikkö Davidin poika. Hän sanoo katsoneensa läheltä kumpaakin miestä, Netanyahua ja Barakia, ja vakuuttaa, etteivät he ole Messias-hahmoja, esittäen haasteen audienssilleen: ”Näinkö te näette Messias-hahmot? Yksi Akirovista (jossa Barakilla on loistoasunto Tel Avivissa, toinen Kesareasta (jossa Netanyahulla on suuri yksityisasunto), ovatko nämä todella Messias-hahmoja? Olen nähnyt heidät, ja voin vakuuttaa, etteivät he ole Messiaita. En luota heidän johtoonsa näin vaativassa tilanteessa, ja heidän kykyynsä vetää Israel turvaan sen keskeltä.”
DISKIN selitti, ettei hän katso Iranin vastaisten sotilaallisten päätösten olevan laittomia, hän vain ei luota siihen, että nykyiset johtajat pystyvät luotsaamaan Israelin turvallisesti pois tällaisesta tilanteesta.

DISKIN selitti hallituksen rauhanpolitiikasta, ettei hän hyväksy pääministerin vakuutuksia, että ”hän haluaa rauhaa, mutta Abu Mazen (Mahmoud Abbas) ei”. Hän selitti, että Netanyhau ei halua siirtyä tuumaakaan rauhan suuntaan, koska hauras hallitusyhteistyö vaarantuisi:
”Tämä on hallituksen PA:n vastaisen politiikan ydin”. Hän vakuutti olleensa siellä vuosi sitten, ja läheltä nähneensä, miten asiat olivat. ”Kansana meille rauha on tärkeä, hallitukselle se ei sitä ole.”
Hän vakuutti, ettei hän halua suosia palestiinalaisia - Abbas on tehnyt virheitä -, mutta ettei se ole tärkeää tässä vaiheessa. Hän suosittaa kahden valtion toteuttamista näissä olosuhteissa. 
Diskin oli Shi Betin johtaja vuosina 2005-2009, jolloin Sharon pyysi häntä jatkamaan. Diskin erosi Shin Betin johdosta 2011, hänen tilalleen tuli Yoram Cohen.

PUOLUEJOHTAJAT ovat tuominneet Diskinin hyökkäykset sanoen, että ne ovat poliittisesti värittyneitä, tai jopa kostoksi johtajilleen, jotka eivät antaneet hänelle vuoden jatkoaikaa.
Jotkut syyttävät Diskiniä Israelin ulkomaisen maineen tahraamisesta ja rauhankeskustelujen vaikeuttamisesta, kuten myös Shin Betin nauttiman arvostuksen murentamisesta.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Fatah menestyi hyvin neljän yliopiston ja kolmen opiston sisäisissä vaaleissa murskaten Hamasin aiheuttaman uhan. Ehkä tästä rohkaistuneina Fatahin virkailijat ovat vaatineet, että PA:n puheenjohtajan Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin) tulee erottaa pääministeri Salaam Fayad. Muutaman viimeisen viikon aikana Fatah sai voiton neljässä Länsirannan yliopistossa: Bir Zait Ramallahista pohjoiseen, Betlehemin yliopisto, Al-Guds Abu Disissa sekä Hebronin yliopistossa. PA:n viranomaiset katsovat vaalien tuloksen vahvistavan Abbasin ja hänen edustamansa ryhmän asemaa. Vaatimukset Fayadin erottamiseksi ovat lisääntyneet viime päivinä. Fayadin Third Way-puolue (Kolmas Tie) sai 2006 vaaleissa kaksi kansanedustajaa. Fatahin edustaja Ahmed Assaf sanoo vaalien lujittavan Abbasin otetta vallasta, vaikka Hamas väittää, että vaalituloksia on peukaloitu. Abbasin vastustajien pidättäminen jatkuu, ja varsinkin journalistit ovat joutuneet rajun sensuurin alaisiksi. Heidän ja muittenkin web-sivuja on suljettu, jos niissä arvostellaan Abbasia. ”Miten joku uskaltaisi äänestää muita kuin Fatahian jäseniä, koska jos he niin tekevät, heidät pidätetään?” kyseli eräs journalisti. Hamasin kansanedustaja Fathi Qarawi pitää positiivisena Hamasin osallistumista vaaleihin, ja sanoo, että Fatahin väitteet suuresta vaalivoitosta ovat perättömiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=267853
-          Hallitus esitti pyynnön korkeimmalle oikeudelle, että se jatkaisi Ulpanan etäyhteisön tuhoamisvaatimusta kolmella kuukaudella, koska hallitus on määrittelemässä uudelleen ilman hallituksen hyväksymistä rakennetut juutalaiset etäyhteisöt. Meretz ehti jo esittää vaatimuksen oikeudelle, ettei se suostuisi päätöksen muuttamiseen. Hallituksen puuttuminen kysymykseen tulee pahasti myöhään, sillä NGO-järjestöjen vaatimusten mukaan ja niiden esittämiin ”todisteisiin” perustuvat korkeimman oikeuden päätökset on useissa tilanteissa tehty virheellisesti ja hätiköiden. Maan omistussuhteet Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäisien alueilla ovat hyvin epäselviä ja ristiriitaisia, usein perustuen ottomaanihallituksen aikaisiin dokumentteihin, tai käytäntöön, joka vallitsi Jordanian miehityksen aikana. Nämä pitäisi tutkia ja päättää piirioikeuksissa, ja vain vaikeimmat tapaukset tulisi saattaa korkeimman oikeuden ratkaistaviksi. Koska etäyhteisöjen tuhoamisen toteuttamisesta huolehtii Juudean ja Samarian siviilihallinto Puolustusministeriön valvonnassa, joka sanoo viimeisen sanan puolustusministerin allekirjoittaessa tuhoamiskäskyn, tämä järjestely on aiheuttanut loputtomia ilkeitä ja joskus verisiä yhteenottoja sotilaitten ja poliisien sekä poissiirrettävien asukkaitten välillä. Tämä musertaa kansan ja turvallisuusjoukkojen välistä luottamusta, mikä maassa on ensiarvoisen tärkeä. Tämä myös rohkaisee ulkomaisen tuen turvin toimivia NGO-järjestöjä entistä rohkeampaan vastustukseen ja mielenosoitusten järjestämiseen palestiinalaisten rinnalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267865
-          Hebronin arabit kivittivät Beit Hadashan leikkialueen 20 lasta suurilla kivi- ja betoni-kappaleilla lauantai-iltana. Heidän tarkoituksensa oli murhata, mutta onneksi he eivät osuneet. Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta vastaavanlaisesta kivityksestä arabien asuttaman viereisen talon katolta. Sotilaitten tullessa paikalle arabit olivat paenneet, mutta kivi- ja betoniharkot todistivat tilanteen raakuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155231#.T5z9OtkqWgo
-          USA:n presidenttiehdokas ja –virkaa hallitseva Barack Hussein Obama käytti presidentille kuuluvaa oikeuttaan, ja päätti vapauttaa kongressin jäädyttämät 192 miljoonan USD avustukset PA:lle. Varat jäädytettiin viime syyskuussa PA:n jättäessä valtiohakemuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle vastoin Israelin ja USA:n toiveita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155218#.T5z-k9kqWgo
-          Englannissa toimiva yhteistoiminta järjestö CO-OP  on tehnyt päätöksen boikotoida Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettuja tuotteita, kertoo AFP. Järjestö aikoo sen sijaan lisätä yhteistoimintaansa palestiinalaisten kanssa. CO-Op on Englannin viidenneksi suurin elintarpeitten välitysyhtiö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155228#.T5z_c9kqWgo
-          USA:n meri-, ilma, maa- ja tiedustelu-joukot USA:ssa, Euroopassa ja Lähi Idässä simuloivat tilannetta ”päivä Iraniin tehdyn iskun jälkeen”. USA siirsi myös maan edistyneimpiä F-22 Raptor hävittäjiä Arabiemiirikuntien Liiton alueella sijaitsevaan Al-Dhafra ilmavoimien tukikohtaansa. Nämä koneet ovat erikoistuneet lähitaisteluihin viholliskoneitten kanssa, taistelukokemusta niillä ei ole. Niiden tehtävänä olisi raivata tie Iranin ydinlaitoksiin, jotta hävittäjäpommittajat voisivat päästä kohteisiinsa. http://www.debka.com/article/21955/


No comments: