MAANANTAI 20.02.12

1. ISRAELIN hallitus ”istuu edelleen aidalla” Palestiinan kysymyksessä, kuten sanonta kuuluu. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Netanyahu, joka viime kädessä vastaa päätöksistä hallituksessa, ole pystynyt tai halunnut selvittää itselleen juurta jaksaen, miten hän haluaa Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelmavyyhden ratkaistavan. Päättämättömyyttä voidaan tietysti toisaalta pitää viisaana ja kaukonäköisenä odoteltaessa, miten tilanne kehittyy, mutta kaiken järjen mukaan ei se ainakaan osoita mitään merkkejä helpottumisesta. Päinvastoin voisi sanoa, että hallitus on ajanut itsensä umpikujaan, jossa se on toivottomasti yksin ja jossa kaikki sivulliset kukin vuorollaan esittävät vaatimuksiaan ja uhkauksiaan. Pahimpana ratkaisuna on tilanne, jossa ulkopuoliset kuten USA, YK ja EU vahvistettuna Venäjällä, jotka ovat edustettuina YK:n muodostamassa ”kvartetissa”, sanelevat Israelilla ”pakkoratkaisun, jota ei voi hylätä”, kuten mafia-johtaja tarjouksessaan jäsenelleen.

JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti Herb Keinon, PA:n neuvottelijat tarjosivat Ammasin neuvotteluissa viime kuussa ratkaisua, jossa Israel luovuttaa sille 98.1 % Juudean ja Samarian alueista. Tämän katsotaan tarkoittaneen sitä, ettei suuria juutalaisyhteisöjä, kuten Ariel, Maale Adumim, Gush Etzion jne. liitetä Israelin valtioon, eikä PA suostuisi siihen, että Israel pitäisi Jordaninlaakson vuosikymmenen ajan valvonnassaan, kunnes nähdään, miten palestiinalaiset pystyvät hoitamaan turvallisuuskysymyksiä, ja miten yhteistoiminta Israelin ja kuvitellun Palestiinan valtion välillä pelaa.
Israelilaiset neuvottelijat tekivät 19 kysymystä PA:n edustajille. Yksi tärkeimmistä koski juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, voivatko ne jäädä paikoilleen ja millaisin ehdoin?
Toinen kysymys koski Fatahin ja Hamasin välisiä yhteisneuvotteluja ja hallitusta, miten se tulisi vaikuttamaan tilanteeseen? PA:n edustajat eivät vastanneet ensimmäiseen kysymykseen. Vastauksena toiseen he vakuuttivat rakentavansa voimakkaan demokratian.
Israelin neuvottelijat pitivät PA:n esitystä kuolleena syntyneenä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258541

2. HAARETZIN kolumnisti Barak Ravid kirjoittaa artikkelissaan edelliseen aiheeseen liittyen, että pääministeri Netanyahun nimeämät neuvottelijat Isaac Molchon johdolla tarjosivat Ammanissa PA:n neuvottelijoille omaa ratkaisuehdotustaan, jossa Israel luovuttaa PA:lle
90 % Juudean ja Samarian alueista. Ravid muistuttaa tarjouksen olevan samansuuntaisen, kuin mitä Tzipi Livni tarjosi PA:lle Annapolisin konferenssissa 2008.

ISRAELIN ja PA:n neuvottelijat tapasivat toisensa viisi kertaa Jordanian kuninkaan suojeluksessa Ammanissa. Nämä neuvottelut, jotka eivät johtaneet mihinkään, saatiin käyntiin PA:n puheenjohtajaan Abbasiin kohdistetun hillittömän painostuksen jälkeen.
Abbas esitteli Palestiinan valtion perustamissuunnitelmansa YK:n yleiskokouksessa 23. syyskuuta 2011, ja samana päivänä hätääntynyt kvartetti esitti uudet neuvotteluraaminsa. Molemmat osapuolet kuitenkin asettivat neuvotteluille omia vaatimuksiaan, joita varsinkin Abbas lisäsi uusia sitä mukaa, kuin neuvottelut alkoivat osoittaa edistystä. Abbas selitti, etteivät hänen vaatimuksensa olleet ennakkoehtoja, vaan muistutuksia toimista, joita Israelin olisi pitänyt tehdä, mutta ei ollut toiminut sopimusten mukaan. Hän väitti samalla, että PA on täyttänyt kaikki sille kuuluneet ehdot huomioimatta ollenkaan PA:n mediassa ja laitosten sisällä harjoitettua Israelin ja juutalaisten vastaista kiihotusta lastentarhoista yliopistoihin.

RAVID kertoo artikkelissaan, miten Ammanin keskusteluja edelsi ”kissa ja hiiri” leikki PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin kieltäytyessä istumasta saman pöydän ääreen Israelin pääneuvottelijan Isaac Molchon kanssa, ja vain kuningas Abdullah II:n painostus sai muutoksen aikaan. PA:n keskeinen vaatimus oli, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat potentiaalisen Palestiinan valtion rajoiksi mahdollisin 1.9 %:n tarkistuksin.
MOLCHON esitys neuvottelujen kulusta käsitti neljä periaatetta: Tuleva raja tulee määritellä siten, että israelilaisten asuttamat alueet jäävät Israelin puolelle; Israel tulee liittämään nämä rajoiltaan vielä määrittelemättömät juutalaisyhteisöt Israeliin; ensin sovitaan turvallisuus- ja rajakysymyksistä ja vasta viimeiseksi monimutkaisesta Jerusalemin asemasta; Israel tulee pidättämään Jordaninlaakson valvonnan määrittelemättömän ajan.

KUTEN tunnettua, Ammanin keskustelut päättyivät ilman tulosta. Netanyahu esitti syyttävän sormensa Abbasia kohti sanoen hänen taas kerran jänistäneen ja juosseen karkuun. http://www.haaretz.com/blogs/diplomania/netanyahu-s-border-proposal-israel-to-annex-settlement-blocs-but-not-jordan-valley-1.413473

3. OSOITUKSENA PA:n rauhankasvatuksesta on haaretz.com Avi Issacharoffin artikkeli, jossa hän tarkastelee PA:n virallisessa TV:ssä julkistettuja ohjelmia. PA:n mediaa ja TV-esityksiä valvoo Yasser Abed Rabbo, joka on yksi Geneven aloitteen laatijoista ja jota on totuttu pitämään maltillisena palestiinalaisjohtajana.

Artikkelissa kerrotaan esimerkiksi ohjelma PA:n virallisessa TV:ssä 25. lokakuuta viime vuonna lähetetty ”kenttäraportti” ohjelma Tulkarmissa. Ohjelmassa esitetään mestari-terroristi Abbas a-Said, joka kärsii 35 elinkautista tuomiotaan Israelin vankilassa. Hänet tunnettiin Hamasin ”sotilasjohtajana” Tulkarmissa, joka suunnitteli ja johti kaksi Israelin nykyhistorian pahimmista terrori-iskuista, mukaan lukien Park-hotelliin tehty isku Netaniyassa ja toinen pääsiäisen aikaan tehty hyökkäys vuonna 2002. Raportin laatija käsittelee ohjelmassa terroristien perheitten elämää, eikä kainostele käyttää superlatiiveja ylistäessään Abbas a-Saidin mainetekoja: ”Seisomme nyt Abbas a-Saidin kodin ulkopuolella, taistelijasankarin, komentajan, vankilaleijonan.” Reportteri kysyy kahdelta Israelin vankilasta vapautetulta naiselta: ”Miten te tunnette nyt istuessanne johtajan, sankarin, vihollisen kukistajan, vankilan voittajan ja tutkimusten leijonan, kodissa?” Toinen naisista, Dia al-Jiosi sanoo: ”Hän on meille roolihahmo.” Myöhemmin hän kysyy samaa naapureilta, joista yksi vastaa: ”Said on kruunu päässämme, joka toi vapautuksen kansallemme, antaen meille aiheen ylpeillä.”

ISSACHAROFFIN artikkelissa todetaan, ettei esitetty ohjelma ole poikkeus PA:n TV:ssä. PMW:n toinen perustaja ja analysaattori Nan Javques Zilberdik, joka julkaisi yhdessä Itamar Marcuksen kanssa kirjan nimeltä ”Deception” (Petos) tarkastellen PA.n mediaa vuoden 2012 aikana, toteaa, ettei PA:n TV:ssä esitetä rauhan sanomaa Israelin kanssa.

ZILBERDIK, joka muutti Israeliin Hollannista ja äänesti marxilaista Meretz-puoluetta, on joutunut tarkastamaan omaa suhtautumistaan palestiinalaisten rauhantahtoon Israelin kanssa. Hän kertoo, miten terroristien ylistely ja heidän nostamisensa jalustalle ilmenee kaikissa virallisissa ohjelmissa. Esimerkkinä Jasser Arafatin syntymäpäivän tilaisuus 04.08.2010, jossa esitettiin useita Dalal Mughrabia ylistäviä lauluja. Tämä naisterroristi johti palestiinalaisryhmää Libanonista Tel Avivin rannikolle, jossa he valtasivat matkustajia täynnä olevan bussin aikoen heidän kanssaan jatkaa matkaa. Israelin sotilaat pysäyttivät bussin. Sotilaitten ja terroristien välille syntyneen tulitaistelun aikana terroristit sytyttivät bussin tuleen. Tämä vuonna 1978 tehty terrorihyökkäys vaati 37:n israelilaisen hengen.
Kuukautta edellistä TV-esitystä myöhemmin PA:n TV esitti Fatahin järjestämästä tilaisuudesta ohjelman yhtyeestä nimeltään ”Vainottu” (Al-Ashkin), joiden lauluissa ylistettiin palestiinalaisia, jotka hyökkäävät juutalaisia vastaan asein, ”sormi liipaisimella”.

ZILBERDIK valittaa sitä, ettei Israelin TV:ssä kerrota mitään näistä PA:n TV:n esityksistä, eikä senkään vertaa kansainvälisen median esityksissä. Siten palestiinalaisten ulkopuoliset kieltä taitamattomat eivät ole ollenkaan tietoisia tästä murhanhimoisesta kiihotuksesta. Hän tosin myöntää, ettei PA:n TV siinä määrin kuin aiemmin kehota surmaamaan juutalaisia, mutta tendenssi Israelin vastaiseen vihaan ja juutalaisten häpäisemiseen on yhtä voimakas. Israelilaiset kaupungit Tel Aviv, Jaffa, Acre, Lod ja Ramle ovat PA:n TV:n ohjelmien mukaan palestiinalaisia kaupunkeja, jotka tulee vapauttaa kuten koko Palestiina ”joesta mereen”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-television-still-glorifies-terror-attacks-against-israel-1.413485

4. UUDEN mielipidetiedustelun mukaan oikeistopuolueet saisivat nyt 78 edustajaa Knessetiin. Tiedustelun suoritti Geocartography instituutti. Sen mukaan puolueitten kannatus on seuraava. Likud 39 kansanedustajaa (nyt 27); Kadima 12 (28), Labour 12; Yair Lapidin puolue 6; Israel Beitenu 12 (15); NU + HaBait Hayehudi 10 (7); Shas 9 (11); United Tora Israel 5 (5). Meretz voittaisi yhden paikan, arabipuolueitten kannatus 10 (11). Barak jää pois Knessetistä.
Sekä Yair Lapidin puolueille että Shelly Yacimovichin johtamalle Labourille luvattiin aiemmin paljon suurempia kannatuslukuja, mutta ne näyttävät nyt tasaantuneen.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258465

5. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin ja Hamasin välille Dohassa solmitun yhteishallituksen muodostaminen näyttää joutuvan ensimmäisille karikoille. Abbas julisti Ramallahissa, että väliaikainen hallitus, jota hän johtaa, tulee noudattamaan PLO:n puolueohjelmaa ja tunnustaa aiemmat sopimukset kuten Oslon sopimukset. Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin ja Mahmoud Abbasin tarkoitus on tavata loppuviikosta Kairossa, jossa viimeistellään yhteishallitusta. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri totesi vihaisena, ettei Hamas hyväksy Abbasin ohjelmaa, ei voi tunnustaa Israelia eikä Oslon sopimuksia. Hän sanoo, ettei väliaikainen hallitus saa käsitellä poliittisia kysymyksiä. Hamas vastustaa rauhanprosessia Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258483
- IDF:n eteläisen lohkon näkemyksen mukaan Gazasta ammutut raketit ja kranaatit sekä panssarintorjuntaohjukset oikeuttavat IDF:n uuteen operaatioon Gazan kaistalla. IDF on suorittanut joukkojen hyökkäysosastojen yhteistoimintaa yhdistellen panssarien, jalkaväen ja insinöörijoukkoja keskenään. Sitä toteutettiin cast lead operaation aikana 2008-2009, ja sitä tultaneen toteuttamaan uudessa operaatiossa. Edellisen vuoden aikana Gazasta ammuttiin 680 rakettia, niistä 80 pitkänmatkan Grad-rakettia. Vuoden 2012 alusta Gazasta ammuttiin 30 rakettia. IDF on käyttänyt Iron Dome torjuntaohjuksia, niiden onnistumisprosentti on 75. Uusi Iron Dome patteristo asennetaan Tel Avivin lähelle harjoitusammuntoja varten. Se ei kuitenkaan pysty torjumaan kranaatteja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=258511
- Pääministeri Netanyahu keskusteli eilen kahden tunnin ajan Obaman neuvonantajan Tom Donilonin kanssa Jerusalemissa, mutta siitä ei annettu julkilausumaa. Iranin tilanne on Syyrian ohella ilman muuta ollut aiheena. Obama haluaa varmistaa, ettei Israel iske Iraniin kertomatta hänelle mitään. Israelissa pelätään, että Syyrian presidentti Bashar Assad voi nurkkaan ahdettuna aloittaa hyökkäyksen Israelia vastaan, ja voi ohjusiskuissaan turvautua kemiallisiin aseisiin. Myös Englannin ulkoministeri William Hague varoittelee Israelia pidättymään iskuista Iraniin antaakseen tilaa kovennetuille sanktioille. Iran lopetti öljyn viennin Ranskaan ja Englantiin. Ranska osti 3 % öljystään Iranista, Englanti vähemmän. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258512
- Viime päivien paikoin runsaat sateet, jotka tulivat lumena Galileassa ja Golanilla, ovat merkittävästi helpottaneet maan vesitilannetta, mutta sademäärät ovat alle normaalin. Golanilla satoi lunta 20-25 sm, Golanin ja Ylä-Galilean sademäärät olivat 14-18 sm. Koulut ovat alkaneet palautua normaalitahtiin Galilean alueilla.
Kinneretin vedenpinta nousi 16 sm ja on nyt 212.67 m Välimeren pinnan alapuolella.
Vedenpinta Kinneretissä on nyt 33 sm alemman punaisen varoitusviivan yläpuolella,
mutta 3.87 m tulvakorkeuden alapuolella.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=258521
- Gazan ainoa sähkövoimala on pysäytetty, koska polttoöljy on loppunut. Egypti on normaalisti toimittanut sen, mutta nyt toiminta lamautui. Egypti tarjosi tuovansa öljyä Israelin kautta, mutta Hamas kieltäytyi, on mieluummin ilman sähköä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152933#.T0IPW3n3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019