Friday, October 14, 2011

PERJANTAI 14.10.11

1. GILAD SHALITIN vapauttaminen jo ensi viikon tiistaina näyttää tämän hetken tietojen mukaan varmalta, minkä IDF:n komentaja Benny Gantz vahvistaa.
Shalit kuljetetaan suunnitelman mukaan Rafahin terminaalin kautta rajan yli Egyptin puolelle, jossa häntä odottavat Egyptin turvallisuusmiehet ja pieni israelilainen ryhmä, jonka tarkoituksena on tarkistaa palautetun panttivangin henkilöllisyys ja terveyden tila.
Egyptistä Shalit lennätetään IAF:n tukikohtaan, jossa hänelle annetaan mahdollisuus hengähtää ja levätä rasittavan vankilaelämän jälkeen.

IDF kuljettaa 450 palestiinalaista mies- ja 27 naisvankia, joiden nimet julkistetaan sunnuntaina Israelin vankeinhoitojärjestön web-sivulla 48 tuntia ennen vapautusta, israelilaisesta Ketiyot vankilasta etelässä päivää ennen luovutusta Gazan kaistalle, Egyptiin ja Länsirannalle. Israelin lain mukaan vapautettavia vastaan voidaan esittää vastalauseita korkeimmalle oikeudelle 48 tunnin aikana ennen vapautusta, mihin annetaan mahdollisuus näillä järjestelyillä. Tiettävästi jotkut terrorinuhrien omaiset aikovat valittaa joistain nimistä. Mikäli kaikki lailliset esteet on selvitetty, kuten uskotaan tapahtuvan, sopimus toteutetaan sujuvasti ja aikataulun mukaisesti tiistaiaamusta alkaen.

ISRAELIN pääneuvottelija David Meidan matkustaa Egyptiin lauantain aikana järjestelemään vankienvaihtoa ja muita siihen liittyviä asioita. Hamasin edustajana Khaled Mashaalin varamies Mousa Abu Marzuk asettui asumaan Kairoon jo 12. lokakuuta valmistellen paitsi Shalitin luovutusta ja palestiinalaisvankien vapautusta myös Hamasin ulkopoliittisen toimiston muuttamista Damaskoksesta Kairoon, kuten Debkafile ja uutistoimistot raportoivat.

JP:n artikkelin mukaan läpimurto Shalitin vapauttamisessa saatiin heinäkuussa. Silloin Hamas lähetti kirjeen Meidanille, joka vastasi siihen välittömästi pudottaen Hamasin esittämästä vankien listalta kolme kärkinimeä: Fatah Tanzimin johtaja Marwan Barghouti, Abdullah Barghouti ja PFLP-johtaja Ahmed Sadat sekä muita vähemmän merkittäviä nimiä. Meidanin yllätykseksi Hamas ei esittänyt vastaväitteitä, ja prosessi alkoi edetä omalla painollaan. Meidan oli nimitetty neuvottelujen johtoon kolme kuukautta ennen heinäkuuta.

EGYPTIN sotilasjuntan edustaja apulaistiedusteluministeri Murad Muwafi aktivoitui omalla lohkollaan samaan aikaan. Israelin hallitus katsoi Egyptin aktivoitumisen ja kiinnostumisen asiaan osoittavan sen halua näyttää maailmalle, ettei se ole syrjäytynyt poliittiselta kartalta, ja toiseksi sotilasjuntta katsoi poliittisesti edulliseksi toimia Muslimiveljeskuntaa hyödyttävällä tavalla, koska sen uskotaan muodostavan uuden parlamentin voimakkaimman ryhmän ja tulevan hallituksen rungon. Tämä toiminta hyödyttää samalla Hamasia, jonka ulkopoliittinen toiminta ellei koko korkein johto näyttää muuttavan Kairoon.

NEUVOTTELUPROSESSIN kaikkia vaiheita ja siihen liittyviä mahdollisia USA:n hallituksen esittämiä myönnytyksiä ja lupauksia Hamasin suuntaan ei ole vielä julkistettu, mutta Saksan neuvottelijan Konradin osuutta siihen vakuutetaan hänen jo kaksi vuotta sitten esittämän suunnitelman johdosta, jota artikkelissa kuvataan mestarilliseksi. Hamas ei silloin ollut valmis sopimukseen, mutta Syyrian ja Iranin rintamien kehitys lienee antanut viimeisen sysäyksen luopua perinteisestä epäluulosta Israelin aikeisiin ja oman kansan reaktioihin.
Hamasin suostumukseen lienee vaikuttanut myös Egyptin lupaus kaupan lisäämiseksi Gazan kaistan kanssa sekä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aktiiviset ponnistelut Palestiinan valtion synnyttämiseksi ohittaen kokonaan Hamasin ja Gazan palestiinalaiset.
SHALIT-sopimus tuli täydellisenä yllätyksenä Abbasille, joka oli vierailulla Venezuelassa saatuaan ensimmäisen tiedon siitä. Hamasin suorittamaa vetoa voidaan luonnehtia loistavaksi ja ajoitukseltaan mestarilliseksi, sillä hetkessä se nosti Hamasin maailman uutisten kärkeen ja lisäksi positiivisella painotuksella pudottaen Abbasin toimet ja maailman suosion ratkaisevasti uuden kehityksen varjoon. Abbas voi vain yrittää saada audienssia Mashaalin kiireisestä aikataulusta voidakseen koota sirpaleet ja sopia erimielisyydet Hamasin kanssa.

ISRAELIN puolelta neuvottelujen loppuvaiheisiin osallistuivat Shin Betin johtaja David Cohen, Mossadin johtaja Tamir Pardo ja Netanyahun sotilaallinen sihteeri Yohanan Locker.
Israelin turvallisuusjärjestöt valittavat sopimuksen vapauttavan suuren joukon vaarallisia terroristeja, jotka suurella todennäköisyydellä palaavat terrorismiin, ja joita ne joutunevat metsästämään uudelleen. Ministeri Moshe Yaalon arvioi, että hintana voi olla kymmenien tai satojen israelilaisten kuolema heidän suorittamissaan terrori-iskuissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=241691, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241664

2. SHALITIN vapauttamisoperaation varjossa on Siinailla kehittymässä Egyptin sotilasjuntan aloittama uusi vaihe, joka voi muodostua vaaralliseksi. Vuonna 1979 Israelin ja Egyptin välillä solmittu rauhansopimus määrittelee Egyptin sotavoimien määrän ja laadun Siinailla. Mubarakin hallituksen kaatumisen ja sotilasjuntan heikkouden johdosta Egyptin hallituksen kyky valvoa tuota harvaan asuttua ja suurelta osin vaikeakulkuista maa-alaltaan suurta niemimaata on ratkaisevasti heikentynyt siinä määrin, että niemimaalla toimivat militantit ryhmittymät jopa suunnittelivat sinne itsehallintoa. Israelin ja Gazan vastaiselle raja-alueelle sijoitetut Egyptin sotilasyksiköt ovat osoittautuneet alimitoitetuiksi ja osin epäluotettaviksi, minkä johdosta sotilasjuntta esittää joukkojen lisäämistä Siinaille, mihin Israel on suostunut.

EGYPTIN sisällä on esitetty yhä vaativammin äänenpainoin joko rauhansopimuksen suurta muutosta tai kokonaan mitätöimistä. Varsinkin Muslimiveljeskunta on esittänyt toistuvia vaatimuksia sopimusten suhteen. Viimeisimmät toimet osoittavat kuitenkin, että myös Egyptin armeija haluaa toimia oma-aloitteisesti tilanteen muuttamiseksi.
DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että Egyptin ilmavoimien kenraali Reda Hafiz totesi uutistoimisto MENA:n mukaan näin: ”Siinai on aluettamme, emmekä tarvitse lupaa joukkojemme lisäämiseksi omalla maaperällämme,” lisäten: ”Egyptiläiset koneet partioivat rajoillamme niiden turvallisuuden takaamiseksi ilman Israelin suostumusta, mukaan lukien itäinen (Israelin) vastainen rajamme.”
DF kertoo, miten Egypti sallii Hamasin johtajien muuttamisen Damaskoksesta Kairoon pysyvää asumista ja toimintaa varten käyttäen verukkeena vankienvaihdon järjestelyjä.

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak esitti virallisesti ministeriönsä ja Israelin nimissä anteeksipyynnön valittaen syvästi egyptiläisten sotilaitten surmaamista välikohtauksessa, jossa 18 terroristia tunkeutui Siinailta Israelin puolelle iskien busseja ja yksityisautoja vastaan surmaten 8 israelilaista. IDF:n sotilaitten ajaessa terroristeja takaa kuusi Egyptin sotilaista sai surmansa israelilaisten luodeista epäselvissä olosuhteissa.
Muutamia viikkoja sitten tapahtuneen verisen terrori-iskun jälkeen IDF:n taholta esitettiin, että terroristit olivat pukeutuneet Egyptin armeijan sotilaspukuihin, ja että he toimivat aivan egyptiläisten turvallisuusjoukkojen tukikohdan edessä niiden puuttumatta tilanteeseen. Esitettiin jopa epäilyksiä, että egyptiläiset turvallisuusmiehet liittyivät terroristeihin tulittaen heidän kanssaan Israelin puolelle.
IDF asetti tutkimuskomitean asiaa penkomaan, mutta julkisuudessa sen mahdollisista poikkeavista havainnoista ei ole raportoitu. http://www.debka.com/article/21380/

3. UUTISOTSIKOITA
- Orvoksi jäänyt terroriuhri tunnusti töhertäneensä entisen pääministeri Yitzhak Rabinin muistoksi pystytetyn rakennuksen sisäseiniin hintalappu-grafiitteja, joissa luki ”hintalappu” ja ”vapauta Yigal Amir”. Hän tunnusti poliisille tehneensä grafiitit vastalauseeksi sille, että terroristit, jotka orpouttivat pommi-iskullaan hänet ja useita hänen sisaruksiaan, on vapautettavien terroristien listalla. Yli 20-vuotinen mies vapautettiin kotiarestiin ”henkilökohtaisista syistä” hänen ”ideologisen protestinsa” vuoksi. Poliisi harkitsee myöhemmin jatkotoimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148751#.TpfyPnL3vO0
- Hamasin johto kertoo Al-Hayyat arabilehden haastattelussa, että Israel suostui vankien vapauttamiseen Giladin vapauttamista vastaan, vaikka Hamas lupasi tehdä uusia sotilaitten ja siviilein sieppauksia vapauttaakseen kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät arviolta 8000 palestiinalaista. Israel oli pyytänyt lupausta luopua uusista sieppauksista, mutta siihen Hamas ei suostunut. Haastattelun mukaan Israel lupasi myös, ettei se metsästä vapautettuja palestiinalaisia, mikä on vastoin Shin Betin johtajan Yoram Cohenin lupausta hoitaa heidät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148752#.Tpf0wHL3vO0
- PA:n pääneuvottelijana ja lörppäsuuna tunnettu Saeb Erekat kertoi Palestiinan Radion haastattelussa, etteivät PA:n edustajat osallistu kvartetin ilmoittamaan keskustelutilaisuuteen Israelin edustajien kanssa Ammanissa sunnuntaina 23.10.2011. Hän kertoi, etteivät he ole saaneet mitään kutsua eikä Israel ole ilmoittanut suostuneensa heidän vaatimuksiinsa palata –67 rajoille ja lopettaa kaikki setlementtitoiminta Juudeassa ja Samariassa. ”Jokainen joka esittää keskusteluja ilman noita suostumuksia vain tuhlaa aikaansa”, hän totesi. USA:n hallitus on vakavasti sitä mieltä, ettei PA:n laatima ja YK:lle esittämä hakemus YK:n täysjäsenyydestä ja itsenäisyydestä johda mihinkään. Abbas vakuutti Pariisin vierailunsa yhteydessä, ettei hän ole kiinnostunut kvartetin suunnitelmasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148742#.Tpf2MnL3vO0
- Shasin puheenjohtaja sisäministeri Eli Yishai esittää, että terroristien vapauttamisen vastapainoksi hallituksen tulee vapauttaa myös juutalaisia turvallisuusvankeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148749#.Tpf4n3L3vO0
- Yeshan, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen, johtajat ovat kauhuissaan IDF:n Juudean ja Samarian prikaatin komentajan kenraali Nizan Alonin New York Times lehdelle antamassaan haastattelussa esittämiensä mielipiteitten johdosta. Hän valitti laajalle levinnyttä ”hintalappu” toimintaa hyökkäillä arabien omistamia rakennuksia ja viljelmiä vastaan, mitä hän kutsui ”juutalaiseksi terrorismiksi”. Hyökkäykset Tuba Zangariya moskeijaa ja Jaffan arabien hautakiviä vastaan on herättänyt runsasta kirjoittelua ja tuomiota varsinkin vasemmiston median ja puolustusministeriön johdon taholta Barakia myöten. Oikeuden tuomari kritisoi armeijan esittämiä syytöksiä Tuban moskeijan epäiltyä syyllistä vastaan riittämättömiksi ja totesi Jaffan töherrysten olevan vandaalien ja huligaanien tekemiä ilman kansallista motiivia. Alonin teesit ovat herättäneet hämmästeleviä vastalauseita juutalaisjohtajien taholta, koska he sanovat IDF:n velvollisuutena olevan suojella kansalaisiaan eikä esittää äärivasemmiston poliittisia lausuntoja vieraan lehdistön haastattelussa. Alon vähätteli varoituksia Gazan esimerkin toistumisesta, jos Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt tuhotaan vakuuttaen, ettei sen tarvitse toistua. Yeshan neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoi, että koska Alonin mielipiteet eivät edusta hallituksen mielipiteitä, ne ovat sitäkin suurempi skandaali, ja vaativat hänen sotilasuransa päättymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148744#.Tpf5I3L3vO0
- Fatah-johtaja Azzam al-Ahmad vakuuttaa, että Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut tuottavat tulosta ja että ne tulevat pian yhdistämään Israelin vastaiset voimansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148745#.Tpf9vHL3vO0
- Israel luopui joistain perusvaatimuksistaan hyväksyessään vapautettavien listan, sanovat haaretz.com artikkelin kirjoittajat, sillä mukana on Hamasin perustaja-jäseniä, jotka toimivat myös terroristeina, ja joitain todella inhottavia terroritekoja suorittaneita terroristeja, kuten Zaher Yabarin ja Yihya Sanawar, sekä bussin 405 räjäyttämiseen 1989 ja Nachshon Wachsmanin 1994 sieppaamisen osallistuneita terroristeja. http://www.haaretz.com/print-edition/news/in-shalit-deal-israel-crossed-its-own-red-lines-1.389782
- Saudit varoittivat Argentiinan viranomaisia 4 kuukautta sitten mahdollisesta iskusta Israelin ja Saudi Arabian lähetystöjä vastaan Buenos Airesissa. Iranin lähettämien terroristien tarkoituksena oli murhata Saudi Arabian Washingtonin lähettiläs. Toinen Iranin lähettämistä miehistä pidätettiin New Yorkissa, toinen on vapaana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=241698
- Egyptin turvallisuusjoukot sanovat takavarikoineensa Libyasta salakuljettuja IT-ohjuksia osana yhä laajenevaa aseitten ja sotilastarvikkeiden salakauppaa, joka rehottaa Siinailla ja usein päättyy Gazan terroristien käsiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241731

Wednesday, October 12, 2011

KESKIVIIKKO 12.10.11

1. TÄMÄN Lehtimajanjuhlan (succot) aattopäivän iloisin ja innostavin uutinen on ilman muuta ilmoitus, että Israelin ja Hamasin neuvottelijat ovat saaneet sovittua sopimuksen, jolla vuonna 2006 Hamasin kommandojoukon Kerem Shalomin lähellä sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit luvataan vapauttaa ”muutaman päivän sisällä”, kuten Hamasin Damaskoksessa majaansa pitävä ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal sanoi. Vapauttaminen tuskin tapahtuu ennen lehtimajanjuhla-aikaa, joka alkaa tänä iltana klo 16.31 Jerusalemin aikaa. Pääministeri Netanyahu kutsui hallituksensa eilen illalla kiireesti kokoon, jossa sopimus virallisesti vahvistettiin. Puolesta äänesti 26 ministeriä; kolme ministeriä, Avigdor Lieberman, Moshe Yaalon ja Uzi Landau äänestivät vastaan. Parilla muullakin ministerillä oli varauksia sopimuksen suhteen, mutta äänestivät kuitenkin sen puolesta.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin ilmoitti, että hän alistaa sopimuksen Knessetin äänestykseen heti succotin jälkeen. Juhla-aika loppuu torstaina 20.10.2011 klo 17.39.

SOPIMUKSEN mukaan 1027 palestiinalaisvankia vapautetaan kahdessa vaiheessa. ENSIMMÄISESSÄ vaiheessa vapautetaan 450 vankia, joista 280 kärsii elinkautistaan. Heistä 96 vankia vapautetaan Länsirannalle; 14 Jerusalemin itäosaan; 203 Länsirannalta kotoisin olevaa karkotetaan Gazaan; 40 lähetetään ulkomaille; 131 Gazasta kotoisin olevaa vankia palautetaan koteihinsa Gazassa.
Länsirannalle ja Jerusalemiin vapautettavasta 110:stä vangista puolelle asetetaan liikkumisrajoituksia, osa heistä ei saa matkustaa ulkomaille tai siirtyä pois kaupungista tai kodeistaan. Vain 55 noista 110:stä ovat Hamasin operaattoreita.
Kuusi Israelin arabia vapautetaan koteihinsa.
Sopimuksen mukaan vapautettavien joukossa on 27 naisvankia.

TOISESSA vaiheessa, sen jälkeen kun edellinen sopimusehto on täytetty, Gilad Shalit luovutetaan Kairoon egyptiläisille viranomaisille. Israelin lääkintäviranomaiset voivat siellä tarkastaa hänen terveydentilansa.
Tämän jälkeen Israel vapauttaa 550 vankia, joiden joukossa on alaikäisiä ja naisvankeja.
Sopimuksen lopullisen hyväksymisen jälkeen lista vapautettavista vangeista julkistetaan 48 tuntia ennen vapauttamista. Tämän vaiheen aikana Gilad Shalit saa palata kotiinsa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241438

2. SOPIMUKSEN hyväksymisen jälkeen alkoivat tavanomaiset spekulaatiot ja arviot molemmin puolin, oliko se eduksi tai tappioksi ja ketä se eniten hyödyttää tai vahingoittaa. Puolustusministeri Ehud Barak uhosi, että nyt otettiin aimo askel kohti Gilad Shalitin tuomiseksi kotiin, kuitenkin varottaen liiasta innostumisesta; varmaan ihan aiheellisesti, sillä monta kertaa Shalit on luvattu tuoda kotiin vain joutuakseen toteamaan peruutuksen. Barak antoi tunnustusta kaikille, joilla oli jotain osaa sopimukseen pääsyssä Netanyahusta alkaen.

OPPOSITIOJOHTAJA Tzipi Livni oli haudannut sotakirveensä hetkeksi voidakseen kiitellä hallituksen myönteistä päätöstä saada Gilad Shalit kotiin, lähettäen sinne siunausten toivotuksensa todeten, että ”vapautettu on kuin osa koko israelilaista perhettä”. Hän muisti myös terrorin uhrien omaisten vaikeuksia hyväksyä sopimus terroristien vapauttamisesta, ja totesi, että turvallisuusvankien syömälakko olisi voinut vaikeuttaa sovintoa.

INFRASTRUKTUURIMINISTERI Uzi Landau varoitti, että sopimus vapauttaa yli tuhat terroristia yhtä sotilasta vastaan voi motivoida terrorijärjestöjä uusiin sieppauksiin. ”Tämä on suuri voitto terrorismille ja isku Israelin puolustuskyvylle ja turvallisuudelle”, hän totesi. Hän kehotti hallitusta vastustuksestaan huolimatta toimimaan ripeästi sopimuksen toteuttamiseksi.
Hän edellyttää IDF:n muuttavan kantansa radikaalisti tuleviin sieppauksiin nähden.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai kutsui sopimusta vaikeaksi ja tuskalliseksi, mutta totesi, että koska se tuli tehdä joka tapauksessa, tämä oli sopiva hetki siihen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241455

3. ANALYYTIKKOJEN mielestä sopimus vahvistaa Hamasin asemaa palestiinalaisten silmissä ja vastaavasti heikentää Fatahin ja PA:n asemaa, jotka voivat vain sivusta seurata Hamasin vaikutusvallan kasvua Gazassa ja myös Länsirannalla. Eikä Hamasin riemukas voitto tunnu vain kotoisilla areenoilla, vaan laajemminkin arabikevään ja muslimi-maissa.
Khaled Mashaalin pelko arabikevään tuulahduksista myös Gazan suljetuille hiekkadyyneille oli varmaan yksi hänen suostumiseensa vaikuttavista tekijöistä. Hän varmaan näki jo sielunsa silmin vapauden nälkäisten gazalaisten kokoontuvan Gazan kaupungin keskustorille kieltäytyen hajaantumasta. Siksi tarvittiin jotain todella raflaavia otteita, ja siinä TV-kuvat ja videot israelilaisten bussien kuljettamista palestiinalaisista vangeista rajan yli Gazaan ja onnellisten omaisten riemukkaat tervetulotoivotukset on juuri se, mitä PR-toiminta tarvitsee.

Iranin vaikutusvallan heikentymisen ja kasvavan eristyksen vuoksi Mashaal tunsi varmaan maan polttavan jalkojensa alla Damaskoksessa Syyrian ”Verisen Assadin” joutuessa kaiken aikaa voimistuvan kansainvälisen painostuksen ja sodanuhan alle, minkä vastapainoksi hän suurella helpotuksella tervehti Turkin pääministerin Erdoganin antamaa tukea. JP:n artikkelin kirjoittaja näkee aivan oikein, että Egyptin tulevaisuus voi olla yhä selkeämmin Muslimi-veljeskunnan käsissä, jonka oletetaan saavan suurimman voiton marraskuun 28. päivän vaaleissa, jos ne voidaan pitää suunnitelman mukaisesti. Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto, ja veljeskunnan voitto Egyptissä on myös Hamasin voitto. Kirjoittaja muistuttaa, ettei Fatahin ja PA:n ote Juudeassa ja Samariassa ole niin vahva kuin kuvitellaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241465

4. DEBKAFILE, jolla on omia ”agenttejaan” ja uutislähteitään, jotka valottavat asioitten ”pimeitä” puolia, antaa Gilad Shalitin sopimukseen näkökulmia, joista toiset uutislähteet eivät vielä kerro mitään. DF kertoo, että sopimuksen yhteydessä viimeisteltiin salainen kehitys-kulku, jota Hamas oli valmistellut yhdessä USA:n, Egyptin ja Israelin kanssa. USA:n puolustusministeri Leon Panetta tapasi tämän mukaan Hamasin edustajan Kairossa elokuun 3-4 päivien aikana tapahtuneen Egyptin ja Israelin matkansa yhteydessä. Panetta neuvotteli Kairossa Hamasin ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin kanssa, ja siinä sovittiin Hamasin Damaskoksen toimiston asteittaisesta sulkemisesta, sekä Hamasin suhteitten katkomisesta Iranin ja Syyrian ja Hizbullahin kanssa aste asteelta, mikä vapauttaisi Hamasin ja Khaled Mashaalin edustamaan kaikkia palestiinalaisia ilman ulkomaista painolastia.
DF kirjoitti jo aiemmin, että USA:n hallitus haluaa rangaista Abbasia ja Fatahia niiden yksipuolisesta toiminnasta hakea YK:n täysjäsenyys ja Palestiinan valtion itsenäisyys koordinoimatta niitä USA:n ja Israelin kanssa ja korvata ne Hamasin edustajilla.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että Obaman hallituksen lähettämä delegaatio Prem. G Gumarin johdolla saapui Kairoon toinen elokuuta neuvotellen suoraan Muslimiveljeskunnan ja Salafi-puolueen kanssa, valmistellen Panettan Kairon matkaa, jossa sopimus vahvistettiin. Gumar on Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston Israelin ja palestiinalais-asiain johtaja Valkoisessa Talossa. Israelin hallituksen edustaja David Meidan neuvotteli Hamasin sotilas-siiven Izza din al-Qassamin komentajan Mohammed Jabryn kanssa viimeistellen vankienvaihdon yksityiskohtia. Syystäkin Netanyahu valitti päätöksenteon vaikeutta ja arvaamattomuutta, koska siihen sisältyy elementtejä, joiden toteutumista voi vain arvailla.
http://www.debka.com/article/21374/

Korkea Hamas-johtaja Khalil al-Hayya toteaa tyydytyksellä, että Shalitin tapaus vahvistaa IDF:n sotilaitten sieppaamisen kannattavan. Al-Hayya on Hamasin edustaja parlamentissa ja korkea akateeminen ja poliittinen hahmo. Hän kertoi kiinalaiselle XINHUA-uutistoimistolle, että palestiinalaisvangit voidaan vapauttaa vain tällä menetelmällä. ”Vankien vapauttaminen johtaa suurempaan voittoon ja tulee murskaamaan Gazan saarron, joka sille asetettiin viisi vuotta sitten”, hän selitti. Hän sanoi Hamasin viikko sitten esittämään lausuntoon viitaten, että ”Hamasin taistelu sortajia vastaan vaatii uusia sotilaitten ja setlerien sieppaamisia”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148713#.TpVLiXL3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Gilad Shalitin vanhempien Noam ja Akiva Shalitin on vaikea pidätellä iloista hymyään odotettuaan yli viisi vuotta poikansa vapauttamista, mutta sanovat kuitenkin vielä odottavansa, miten sopimusta toteutetaan pettymysten välttämiseksi. He myös vakuuttavat, etteivät he asettaneet ehtoja hänen vapauttamisekseen, hallitus ne asetti. He halusivat välillä aloittaa aktiivisen poliittisen toiminnan hallitusta vastaan, koska edistystä ei tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148711#.TpVNrXL3vO0
- USA syyttää, että Teheran teki salaliiton Saudi Arabian USA:n lähettilään Adel al-Jubeirin teloittamiseksi Washingtonissa. Poliisi pidätti toisen Iranin lähettämästä kahdesta salaliittolaisesta, joka on Iranin vallankumousarmeijan, sen Quds-osaston, jäsen, toinen mies on luultavasti Teheranissa. Poliisin mukaan suurlähettiläs, jolla on läheiset suhteet kuningas Abdullah bin Abdul Azizin kanssa, ei ollut koskaan vaarassa. Hänet oli määrä murhata ravintolassa. New Yorkin oikeus totesi, että kaksi syytettyä, Gholam Shakuri ja Mansour Absarsiar, 58 ja jolla on USA:n kansalaisuus ja iranilainen passi, pidätettiin 29.09 2011 John F Kennedyn lentokentällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148716#.TpVOlnL3vO0
- Vapautettavien palestiinalaisvankien ja 27 naisvangin joukossa on naisterroristi Ahlam Tamimi, joka ajoi terroristit Sparro-kahvilan murhapaikalle Jerusalemissa elokuussa 2001. Terrori-iskussa kuoli 16 ihmistä, heidän joukossa Schijveshuurderin perheen viisi jäsentä Nerian juutalaisyhteisöstä Binyaminista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148709#.TpVRDHL3vO0
- INN kertoo artikkelissaan, että Gilad Shalitin sopimuksen tultua julkiseksi lähes kaikki uutistoimistot pudottivat raporteissaan pois sanan ”terroristi” kertoessaan yhtä tai useampaa elinkautistaan kärsivistä palestiinalaisvangeista. Tämä liittynee siihen Israelin valtiossa levinneeseen myönnytys- ja silottelupolitiikkaan, ettei saa esittää mitään, mikä voisi ärsyttää arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148714#.TpVSZXL3vO0
- Kvartetin taholta vakuutetaan, että keskustelut Israelin ja PA:n välillä alkavat kuten on suunniteltu marraskuun 23. päivänä Brysselissä, kertoo AP maanantaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148701#.TpVTVXL3vO0
- Shin Betin johtaja Yoram Cohen asetteli sanansa huolellisesti esitellessään eilen aamuna syntynyttä sopimusta Hamasin kanssa todeten, että se on huono sopimus ja sitä on vaikea niellä, mutta poliittinen johto määrittelee, miten menetellään. Voi hyvin kuvitella turvallisuusmiesten tunteet, jotka väsymättä ja henkensä alttiiksi asettaen ovat usein vuosikaudet luotettavan ajokoiran tavoin seuranneet kohteensa heikkoja jälkiä onnistuen lopulta saamaan kiinni vaarallisen terroristin ja massamurhaajan, vain voidakseen todeta, että heitä vapautetaan kärsittyään vain muutaman vuoden oikeuden heille langettamasta yhdestä tai useammasta elinkautisesta. Heidän tunteensa katkeruutta lisää tieto siitä, että vapauduttuaan heidät otetaan sankareina vastaan omissa yhteisöissään, ja että PA:n viranomaiset kunnioittavat heitä esikuvina lapsille ja nuorille ja nimeävät heidän kunniakseen puistoja, katuja, rakennuksia ja lasten ja nuorten kesäleirejä. Tämän tekee PA:n virallinen hallitus, rauhankuppani, jonka puheenjohtaja, presidentiksi tituloitu Mahmoud Abbas aateloi läsnäolollaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148712#.TpVUD3L3vO0
- IDF:n sotilaallisen teollisuuden kehittämät UAV-koneet (miehittämättömät tiedustelu-koneet) voivat olla korvaamattomia kadonneiden tai siepattujen sotilaitten etsimisessä. IDF:n kadonneita etsivä elin EITAN on kehittymässä silmiksi, joilla armeija pystyy näkemään piilossa olevia UAV-koneita käyttäen. Se käyttää GPS-järjestelmää (Ground Position System) kadonneen etsimiseksi edellyttäen, että hänellä on laite, joka vastaa järjestelmän kutsuun. Tämä näyttää edellyttävän mikrosirun tai vastaavan tunnistusjärjestelmän asettamista sotilaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148719#.TpVXf3L3vO0
- Arabit ovat töherrelleet juutalaisvastaisia grafiitteja neljään synagogaan Tzfatissa, kertoi rabbi Shmuel Eliyahu tänään. Poliittinen sota Israelin ja arabien välillä näyttää kiihtyvän ja saavan entistä ikävämpiä muotoja. ”Kuolema juutalaisille”, on teemana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148722#.TpVZrnL3vO0
- PA:n USA:ssa suosittu pääministeri Salaam Fayyad käyttää sikäläistä suosiotaan hyväkseen Israelin vastaisessa propagandassaan levittäen perättömiä valheita, joita hän esittää varsinkin USA:n arabiväestön keskuudessa. PA laati myös kymmeniä kohteita käsittävän listan Juudean ja Samarian juutalaisille tärkeistä kohteista, joita PA hakee Palestiinan valtion perinnekohteiksi, kun se saa UNESCO:n jäsenyyden. Tämä tulee avaamaan uuden luvun ”PA:n pyrkimyksissä Israelin laillisuuden mitätöimiseksi, ja ”tulee vaatimaan Israelin varastamien antiikkiesineiden ja arkeologisten löytöjen palauttamista laillisille omistajilleen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148684#.TpVatnL3vO0
Koska huomenna on korkea pyhäpäivä, lehtiä eikä raporttia ilmesty silloin.

Tuesday, October 11, 2011

TIISTAI 11.10.11

1. OLIIVIEN korjuu on alkanut ja sen myötä ensimmäiset vastakohtaisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Karnei Shomronin lähellä palestiinalaiset tulivat IDF:n sotilaitten suojaamina korjaamaan oliivisatoa puista, joita he väittävät omikseen. Palestiinalaisten mukana tuli joukko äärivasemmistolasia ja ulkomaisia anarkisteja videokameroilla varustettuina rekisteröidäkseen ”setlerien” kaikki mahdollisesti aiheuttamat välikohtaukset. Korjaajat käyttäytyivät hyökkäävästi Karnei Shomroniin juutalaisasukkaita kohtaan ilmeisenä tarkoituksenaan ärsyttää ja väheksyä heitä - olihan heillä sotilassuoja ja tukenaan juutalaisia vasemmistolaisia – onnistuenkin siinä. Mutta sotilaat eivät puuttuneet mitenkään heidän käyttäytymiseensä vaan keskittyivät juutalaisyhteisön asukkaisiin pidättäen yhden kuulusteluja varten, kuten viralliseksi syyksi esitetään, jota yhteisön lakimies pyrkii vapauttamaan poliisin kuulusteluista.

TOINEN välikohtaus tapahtui Itamarin juutalaisyhteisön lähellä, jossa palestiinalaiset korjaajat tulivat IDF:n suojaamina lähelle yhteisön turva-aitaa korjaamaan satoaan, härnäten ja ivaten juutalaisasukkaita. Palestiinalaisten joukossa oli Awad-perheen jäseniä, jonka kaksi nuorta miestä, 19-vuotias Amjad Awad ja 17-vuotias Hakim Awad, murhasivat raakalaismaisesti viisi Fogelin perheen jäsentä; molemmat vanhemmat, 3 kuukauden ikäisen vauvan ja 4- ja 11-vuotiaat pojat orpouttaen 12-vuotiaan tytön, joka oli ulkona murhan aikaan, ja hänen 2- ja 8-vuotiaat veljensä, joita murhaajat eivät huomanneet pimeässä asunnossa. Palestiinalaiset, jotka huutelivat pilkkahuutoja kuten ”annamme teille Fogelin kohtalon” ja vetäen kädellään kaulansa poikki osoittaen, miten se tapahtuisi, tulivat paikalle tässäkin tapauksessa sotilaitten suojaamina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148661#.TpPTXXL3vO0

2. JERUSALEMISSA tapahtui eilen kaksi ikävää kivitystä, jotka pahaenteisesti vihjaavat, mihin suuntaan kehitys voi olla menossa, ellei hallitus tartu niihin kovalla kädellä.
Ensimmäisessä tapauksessa vain muutaman viikon ajan toiminutta kevyen liikenteen vaunua kivitettiin sen ollessa ohittamassa Shuafatin arabilähiötä pääkaupungin itäosassa. Kukaan ei tässä välikohtauksessa haavoittunut, mutta vaunun ikkunoita rikkoontui. Kohtausta on pidettävä vaarallisena siksi, että useita kuukausia aikataulustaan viivästynyt kiskoilla kulkeva kevyen liikenteen juna saatiin viimeinkin käyttökuntoon, minkä tällaiset välikohtaukset voivat rampauttaa aiheuttaen katkoksia sen toiminnassa ja Jerusalemin sotkuisen liikenteen entistä pahempaa sekaannusta.

TOISESSA tapauksessa kaupungin julkista bussia kivitettiin Jaffa-portin lähellä. Bussin kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan ja törmäsi muuria vasten saaden lieviä vammoja, mutta onneksi bussissa istuneet matkustajat eivät saaneet fyysisiä vammoja, henkisiä kylläkin.
Poliisi aloitti kivittäjien etsinnät välittömästi.
Jom Kippurin aikana tapahtui ainakin neljä kivitystä, joista yhdessä synnytyspoltot alkanutta vaimoaan sairaalaan kuljettava mies joutui kahdesti arabien järjestämään väijytykseen ja kivisateeseen onnistuen kuitenkin pääsemään läpi ja sairaalaan ajoissa.
Aiemmin palestiinalaiset ovat aloittaneet uuden tavan kivittää keskittyneesti ohi ajavia juutalaisautoilijoita saadakseen heidät menettämään ajokkinsa hallinnan ja voidakseen sitten kivilohkarein hyökätä autoa ja sen matkustajia vastaan lähietäisyydeltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148665#.TpPasHL3vO0

3. ”SIINÄ tapauksessa, että vihollinen varastaa Libanonin öljyvaroja, Hizbullah katsoo omaavansa oikeuden iskeä sen öljylaitoksia ja rakenteita vastaan”, varoittaa libanonilainen analyytikko Feisal Abdossater Iranin puolivirallisen uutistoimisto FARS:in mukaan maanantaina. Abdossater kuvaili Israelin suorittamia öljy- ja kaasukairauksia Välimerellä A-, B- ja C-lohkoilla ”hyökkääviksi ja laajennushaluisiksi” sanoen niiden lisänneen jännitystä Beirutin ja Jerusalemin välillä.
”Sionistien salajuoni ottaa valvontaansa Libanonin merialueen rikkauksia voi luoda korkea-jännitteen osapuolten välille ja voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia”, analyytikko selitti uutistoimistolle lisäten: ”Libanonin islamilainen vastarinta ei tule sietämään minkäänlaista hyökkäystä maan itsemääräämisoikeutta vastaan. Hizbullah katsoo merialueen rikkauksien kuuluvan Libanonin kansalle ja on ilmaissut kantansa asiassa hyvin selvästi.”
”Hizbullah tulee katkomaan kädet jokaiselta, joka uhmaa Libanonin itsenäisyyttä”, Abdossater selitti välttäen iranilaiseen tapaan ”Israel” nimen käyttämistä.
Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah varoitti Israelia heinäkuussa 2011 Libanonin öljy- ja kaasuvarojen varastamisesta.
ISRAELIN hallitus on hyvin tietoinen porauslauttojen haavoittuvuudesta avomerellä ja kehotti puolustusministeriötä lisäämään niiden suojelua. IDF on asettanut aseistettuja UAV-koneitaan partioimaan porauslauttojen läheisyydessä. IDF käyttää myös robottialuksia merialueitten valvontaan. Alukset on varustettu kameroilla ja tutkalla ja tarvittaessa myös ohjuksin.

ISRAELIN ja Libanonin välinen raja perustui 1949 muodostettuun vihreään linjaan, mutta vuonna 2000 Israelin vetäydyttyä Libanonin eteläosaan muodostamastaan puskuri-vyöhykkeestä se pyysi, että YK määrittelee valtioitten välisen rajan, jonka se suoritti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 425 mukaisesti. Libanon, jonka hallitus on vahvasti Hizbullahin vankina, kieltäytyi osallistumasta rajakeskusteluihin.
LIBANON JA KYPROS sopivat merialueittensa rajan v. 2007. Israel veti merialueensa rajan Libanonia vastaan lähtien YK:n määrittelemän maarajan länsipisteestä suoraan Libanonin ja Kyproksen välisen rajan eteläisimpään pisteeseen, ja antoi tämän YK:n vahvistettavaksi, mikä prosessi on vielä kesken. Libanon kuitenkin laati oman rajaesityksensä, joka kulkee 17 km etelämpänä kuin Israelin määrittelemä, ulottaen sen siten D-, E- ja F-lohkoille ja lähelle Israelin öljyn- ja kaasunporausalueita Tamar ja Leviathan Välimerellä.

ISRAELIN laatimassa esityksessä huomioidaan YK:n ja USA:n vahvistama Libanonin ja Kyproksen välinen taloudellisen alueen EEZ raja. Libanon on tiettävästi lähettänyt valtuuskunnan Nicosiaan Kyprokselle neuvottelemaan uudelleen maitten välinen meriraja. Nicosian hallitus on merirajojensa sisällä aloittanut öljyn- ja kaasunporaukset Libanonin ja Hizbullahin varoituksista välittämättä. Israel on niissä mukana porauksia suorittavan amerikkalaisen Nobel Energy yhtiön vähemmistöosakkaana.
Hizbullah on ollutkin merkillisen hiljaa pitkän aikaa, mutta näyttää nyt etsivän aihetta aloittaa uusi yhteenotto Israelin kanssa. Hizbullahilla on 45 000 ohjusta ja rakettia, joilla se yltää Tel Aviviin ja uhkaa iskeä myös Dimonaan, jossa on Israelin ydintutkimusreaktori. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148658#.TpPfKXL3vO0
Profeetta Hesekiel ilmoitti jo 2500 vuotta sitten. ”Sinä aiot saalista saada, ryöstettävää ryöstää, ojentaa kätesi raunioita kohti, jotka on saatu asutetuiksi, ja kansaa kohti, joka on koottu pakanakansain seasta, joka on hankkinut karjaa ja omaisuutta ja asuu maan navassa. Saba ja Dedan ja Tarsiin kauppiaat ja kaikki heidän nuoret jalopeuransa kyselevät sinulta. Oletko sinä menossa saalista saamaan, ryöstettävää ryöstämään? Oletko koonnut joukkosi kantamaan hopeaa ja kultaa, ottamaan omaisuutta, suurta saalista saamaan?.” (Hs.38:12-13)
Saba ja Dedan ovat arabimaita, Tarsis tarkoittaa Välimeren ja Euroopan maita.

4. LÄHES kolmannes Knessetin jäsenistä, hallituksen ministereitä ja kansanedustajia, vaatii pääministeri Netanyahulta, että hän estää korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinishiä jatkamasta tuhoisaa (rasistista?) politiikkaansa juutalaisyhteisöjen hajottamiseksi ennen jäämistään eläkkeelle. 38 Knessetin jäsentä, monet heistä ministereitä, lähettivät Netanyahulle laatimansa kirjeen, jossa he vaativat valtiota peruuttamaan omaksumansa kannan tuhota kaikki myös juutalaisten yksityisten omistamalle maalle rakennetut yhteisöt, joilla ei ole virallista vahvistusta ja kaikkia tarvittavia lupia Juudeassa ja Samariassa.

Tämä koskee varsinkin ns. ”etäyhteisöjä” (outposts), joita ideaaliset nuoret ovat eri syistä kyhänneet autioille kukkuloille, ja jotka ovat karsastaneet vasemmistolaisten ja erityisesti vasemmistolaisesti orientoituneitten NGO-järjestöjen silmissä, jotka esittävät jatkuvia vaatimuksia korkeimmalle oikeudelle niiden tuhoamiseksi. Korkein oikeus yleensä antaa kuuliaisesti päätöksen, jolla valtio velvoitetaan tuhoamaan esityksen mainitsemat etäyhteisöt. IDF:n sotilaitten käyttäminen tuhoamisen yhteydessä on herättänyt ansaittua pahennusta, sillä maan armeijan varsinainen tehtävä on suojella kansalaisiaan, ei tuhota sitä.
Eipä varmaan tunnu hyvältä sotilaan silmissä mennä hajottamaan omaa tai omaistensa ja ystäviensä koteja, kuten on tapahtunut.
Pääministeri Netanyahu on Livnatin mukaan antanut oikeusministeri Yaacov Neemanille tehtäväksi laatia lakiesitys, jolla korkeimman oikeuden kädet sidottaisiin tässä asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148672#.TpPxtXL3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n vankien asioitten apulaisministeri Ziad Abu Ein kuvaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien olosuhteita pahemmiksi kuin mitä juutalaiset kokivat Auschwitzissä. Hän esitti syytöksensä kolme kertaa PA:n virallisella TV-kanavalla, jonka PMW (Palestinian Media Watch) käänsi. Hän esittää teesinsä, joita voi melkein verrata Mahmoud Abbasin tohtorinväitöskirjassaan esittämiin perättömiin väitöksiin olemattomasta holokaustista Moskovan Freedom yliopistossa, kolmeen kertaan samaan aikaan, kuin turvallisuusvankeja on syömälakossa siksi, että heitä on rangaistu eristyssellillä. Vangeilla on oikeus opiskella valtion kustannuksella, tavata vieraitaan ja puhua puhelimessa, oikeus erityisruokiin ja ilmaiseen lääkintähoitoon. Yhdessä TV-tilanteessa juontaja haastatteli Israelin vankilasta vapautettua, joka ihaili olosuhteita vankilassa eikä juontajan inttämisestä huolimatta suostunut muuttamaan näkemystään, lopulta vain seurauksia peläten todeten, ettei ole tietoinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148671#.TpP2XHL3vO0
- Israelin F-15E hävittäjä Baz sai pelikaanin koneensa ilmanottoaukkoon ja oli ilmeisessä vaarassa tuhoutua, mutta lentäjän kylmäverisen toiminnan ansiosta kone pystyi laskeutumaan turvallisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148663#.TpP6DHL3vO0
- Syyrian verenhimoisten turvallisuusjoukkojen ja siviilien välisissä kahakoissa maanantain aikana sai surmansa 31 ihmistä, heistä 14 siviiliä tai armeijasta karannutta sotilasta, 17 kuolleista kuului turvallisuusjoukkoihin. Pahimmat yhteenotot tapahtuivat Homsin kaupungissa. Armeija sanoo pidättäneensä 3000 ihmistä Al-Rastan kaupungissa. Surmattujen siviilien määrä ylittää 2 900 ihmistä. USA lisäsi Syyrian vastaisia pakotteita. Venäjä pyrkii välittämään Assadin hallituksen ja kapinallisten perustaman kansallisen itsenäisyysneuvoston NTC välillä välttääkseen yhä uhkaavammaksi nousseen länsivaltojen hyökkäyksen Syyriaan. http://www.debka.com/article/21371/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148664#.TpP9D3L3vO0
- Egyptin sotilasjunttaa johtava kenttämarsalkka Mohammed Tantawi väitti 10. lokakuuta, että Egypti hallitsee täysin Siinain aluetta. Käytännössä militantit liikkuvat lähes esteettä Siinailla, ja Israel kehottaa kansalaisiaan pysymään poissa sieltä ja siellä olevia palaamaan pois välittömästi. Kaasujohto Egyptistä Israeliin on edelleen poikki, minkä korvaava raskas polttoöljy aiheuttaa 2.7 miljoonan USD menot päivässä. Netanyahun hallitus yrittää kaikin keinoin jatkaa kuin kaikki olisi normaalisti, vaikka maitten välillä mikään ei ole enää samaa, kuin Mubarakin aikana. http://www.debka.com/article/21373/

Monday, October 10, 2011

MAANANTAI 10.10.11

1. EGYPTIN ongelmat eivät näytä olevan yhtään lähempänä selvittämistään kuin ennen mielenosoituksia, jotka lopulta kaatoivat Mubarakin hallituksen ja nostivat sotilashallituksen Egyptin johtoon. Egyptin parlamenttivaalit on tarkoitus pitää 28. marraskuuta, ja ehdokkaitten rekisteröinti on tarkoitus aloittaa keskiviikkona. Eilen illalla tapahtuneet mellakat ja sotilaitten käsittämättömän kovat otteet rauhallisia mielenosoittajia kohtaan voivat muuttaa kaiken.

Tilanne alkoi siitä, että Egyptin kristityt, joiden määräksi arvioidaan 10 % Egyptin yli 80 miljoonan asukasmäärästä, halusivat pitää rauhallisen istumamielenosoituksen valtion omistaman TV-rakennuksen edessä Kairossa. He halusivat osoittaa mieltään siitä, että heidän kirkkorakennuksensa Aswanissa oli osittain tuhottu muslimien toimesta, ja siksi, että Aswanin kuvernööri vihjaili medialle, että kirkko oli rakennettu ilman lupaa eikä antanut tarvittavaa suojaa rakennukselle muslimielimien hyökkäyksiä vastaan.
He vaativat kuvernöörin eroa.
Mielenosoituspaikalle tulvi siviilivaatteissa olevia miehiä, joita artikkelien kirjoittajat kutsuvat roistoiksi (thugs), jotka alkoivat hyökkäillä heitä vastaan kivittäen heitä, johon kristityt vastasivat samalla mitalla. Keitä nämä olivat on epäselvää, mutta he voivat kuulua poliisiin.

Pakalle tulleet armeijan yksiköt alkoivat tulittaa mielenosoittajia, ja se mikä tuntuu täysin käsittämättömältä, mutta jota esiintyi Mubarakia vastaan tehtyjen mielenosoitusten aikana, oli tapa, millä sotilasajoneuvot – artikkelin mukaan panssarit – ajoivat ajoradalta suoraan jalankulkutiellä olevaan mielenosoittajien joukkoon surmaten ainakin 17 ihmistä ja haavoittaen lukuisia. Silminnäkijät kertovat ainakin kahdesta tällaisesta tapauksesta, jossa ihmisiä lenteli ilmassa iskun voimasta, osalla oli pää poissa tai ajettu panssarilla yli, osalta puuttui raajoja, haavoittuneita lojui kaikkialla.
Levottomuudet levisivät myös Kairon Tahrir-aukiolle, ja jotkut muslimit liittyivät kristittyjen joukkoon sotilaita vastaan nähdessään heidän raakuutensa.

VALTION TV julisti liikkumiskiellon Kairoon viiden tunnin ajaksi kello seitsemään asti seuraavana aamuna. Yhteenotoissa kuoli viimeisten tietojen mukaan 24 ihmistä ja haavoittui 213, kuten Egyptin virallinen uutistoimisto MENA ilmoitti. Uutisessa ei kerrottu, keitä kuolleet olivat, mutta aiemmassa ilmoituksessa kerrottiin kolmen sotilaan saaneen surmansa.
Egyptin pääministeri Essam Sharaf vieraili mellakkapaikalla pyrkien saamaan selkeämmän kuvan siitä, mistä oikein oli kysymys. Muslimiaktivisti Asmaa Mazhouf kirjoitti, että mellakka muistutti täysin sitä, mitä tapahtui Mubarakin vastaisissa mellakoissa 25.01.2011.
Muslimien ja kristittyjen välit ovat olleet jännittyneet ja mellakoita on tapahtunut aiemminkin, mutta tämän mellakan sanotaan aiheutuneen armeijan tavasta hyökätä mielenosoittajien kimppuun ilman aihetta tai provosointia.

PÄÄMINISTERI Sharaf valitti, että modernin ja järjestäytyneen demokratian rakentamisen sijasta Egypti on luisumassa takaisin sekasortoon ja mellakoihin, mutta hän vakuutti Egyptin jatkavan valitsemallaan tiellä ”ilkeämielisistä salajuonista huolimatta”.
Hallituksen edustaja Mohammed Hegazy kertoi Reutersille, että hallitus kokoontuu hätä-istuntoon tänään käsittelemään tilannetta. Hän myös kertoi, että kirkon ja Al-Azhar moskeijan edustajat tapaavat toisensa rauhoittaakseen tilannetta.
Mellakoissa tuhottiin armeijan autoja sekä yksityisajoneuvoja. Asukkaat kertoivat, että kaduilla liikkui muslimipartioita tarkastaen, oliko autoissa kristittyjä.
Mellakat levisivät osittain myös Alexandriaan, maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241117
Al-Jazeera kertoo vähän laveammin tapahtumista lisäten, että Kairon keskustassa vallitsi täysi kaaos. Mielenosoittajat olivat polttaneet kuvernööri Mustafa al-Sayedin kuvia vaatien hänen eroaan. Läheisten talojen asukkaat olivat kivittäneet mielenosoittajia talojensa katoilta ja parvekkeilta osoittaen, etteivät he kannattaneet kristittyjen asiaa. Mellakoissa poltettiin kaksi armeijan ja kuusi yksityisautoa sekä yksi julkinen bussi. Lukuisia ihmisiä pidätettiin. http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/10/2011109155853144870.html

2. EGYPTI on siirtymässä arabikeväästään omaan talveensa, raportoi INN artikkelissaan. Juutalaiset ovat suurin joukoin vierailleet rabbi Yaacov Abuhatzeiran hautamonumentilla, mutta tänä vuonna Egyptin sotilashallitus antoi täydellisen kiellon uskonnollisten tilaisuuksien pitämiselle monumentin luona. Muslimiveljeskunta halusi kieltää vierailut jo 2009, mutta Mubarak antoi luvan siitä huolimatta. Koska muslimit uhkasivat häiritä vierailijoita, ne peruttiin sinä vuonna, mutta järjestettiin sen jälkeen ilman ongelmia. Mubarak jopa antoi luvan vierailla hautamonumentin luona rajoittamatta osanottajien määrää.
Paikallinen hallintovirkailija muktar el-Hamlawi antoi tänä vuonna täyskiellon vierailuille, raportoi palestiinalainen uutistoimista WAFA.

El-Hamlawi kertoi, että Kairon oikeus oli kieltänyt uskonnolliset tilaisuudet hautamonumentilla, ja kielteiseen päätökseen vaikutti myös se, että he samaistuvat palestiinalaiseen kansaan ja haluavat välttää uskonnollisia jännitteitä Egyptin kansassa.
Egyptin poliittiselle kartalle on noussut islamilainen Salafi-puolue ja Muslimiveljeskunta on nousemassa parlamenttivaalien todennäköiseksi voittajaksi, eivätkä kumpikaan elättele lämpimiä tunteita juutalaisia ja Israelia kohtaan.
Rabbi Yaacov Abuhatzeira johti dynastiaa, johon kuului kuuluisa rabbi Yisael Abuhatzeira ”Baba Sali”. Ryhmä oli matkalla Palestiinaan, kun sen johtaja Abutzeira kuoli Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148611#.TpKU-3L3vO0

3. USA on Palestiinan kansan vihollinen no yksi, vakuuttaa Tawfik Tirawi, PA:n yleisen tiedustelun entinen komentaja, koska se tukee ”Israelin alistamispolitiikkaa”. Tirawi vakuuttaa myös, ettei Fatah ole haudannut sotakirvestään (kivääriään) Israelin vastaisessa kamppailussaan. Hän puhui näin tuhansille opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa Hebronissa. Hän myös kritisoi PA:n johtoa siitä, ettei se anna julkisissa lähetyksissään käyttää Israelista sanaa ”vihollinen”.
”Nuo jotka estävät käyttämästä termiä ”israelilainen vihollinen” rikkovat kansallista valveutuneisuutta ja miehityksen alla elävän kansan periaatteita ja siksi heidän tulee erota,” Tirawi, entinen Länsirannan tiedustelun komentaja, uhosi.

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, jonka nykyinen asema on epäselvä, mutta joka on yleensä mukana siellä missä Mahmoud Abbaskin, sanoo, ettei PA:n johto ole hylännyt neuvotteluja, mutta se pitää kiinni vaatimuksistaan Israelin vetäytymiseksi 1967 rajoille ja julistaa rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Netanyahun tulisi tarttua tähän vaatimukseen ja julistaa täydellinen rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan, myös palestiinalaisalueille. Toiseksi mitään 1967 rajoja ei ole olemassakaan, vain ns. vihreä linja, jossa Israelin ja sitä vastaan taistelevat muslimijoukot olivat ennen 1949 aselepoa.

ISRAELIN HALLITUKSET ovat hoitaneet oudon lepsusti suhteitaan palestiinalaisten kanssa alkaen siitä, kun vasemmistolaiset aktivistit Shimon Peresin johdolla aloittivat salaiset keskustelut PLO:n kanssa, joka oli vararikkotilassa Persianlahden sodan jälkeen. Nämä Israelin silloisten lakien mukaan rikolliset keskustelut johtivat Oslon sopimuksiin 1993 ja sen kakkososaan 1995, joiden perusteella arkkiterroristi Jasser Arafat toi taisteluissa karaistuneet taistelijansa ensin Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin muslimikylään ja kaupunkiin Länsirannalla, ja perustettiin Palestiinan Auktoriteetti (PA).
Tätä myönnytyspolitiikan nimellä kulkevaa tapaa antaa yhä uusia ja uusia ”hyväntahdon” eleitä PA:lle saamatta koskaan mitään vastapalvelukseksi ovat toisiaan seuraavat hallitukset harjoittaneet useimmiten ”hallitusyhteistyön” vuoksi. Sitä harjoittaa myös Netanyahun hallitus, jota nimellisesti pidetään oikeistolaisena, mutta joka käytännössä harjoittaa vasemmiston ideologiaa, kuten monet poliittiset analyytikot asian näkevät.

PA:n korkea virkailija Nabil Shaath sanoi, että kvartetti menettää uskottavuutensa PA;n silmissä, ellei se puutu kovalla kädellä Israelin provokaatioon, joista hän mainitsi setlementtien ja turvallisuusaidan jatkuvan rakentamisen, IDF:n harjoittamat palestiinalais-alueitten saartotoimet sekä Jerusalemin juutalaistamisen. Myös Shaath vakuutti, ettei PA ole hylännyt kvartetin tarjousta neuvottelujen aloittamiseksi, mutta että sillä on varauksia siihen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241073

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lääkintähoito on pahassa välikädessä satojen lääkärien ehkä sanoutuessa irti tehtävistään, koska he eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä talousministeriön kanssa. Esim. Rambam sairaalassa Haifassa 70 lääkäriä 120:stä uhkaa erota eivätkä ilmoittautuneet töihin maanantaina. Asiaa hoitaa myös kansallinen työvoima oikeus, joka tapaa lääkärien edustajia maanantaina. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=241123
- Likudin ministerit ja parlamentaarikot valmistelevat lakiesitystä, jolla pyritään löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja nykyiseen käytäntöön ilman virallista lupaa kyhättyjen ns. etäisyhteisöjen (outposts) tuhoamisen sijaan. JP:n artikkelin kirjoittajat ilmoittavat heti artikkelinsa otsikon jälkeen, että ”ihmisoikeusjärjestöt pitävät laki-esitystä rasistisena”. Artikkelissa muistetaan huolellisesti viitata siihen, että nuo purettaviksi määrätyt etäisyhteisöt on rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle, mikä joissain tapauksissa on totta, toisissa ei. Maan omistussuhteiden todistaminen on useimmissa tapauksissa vaikeaa, koska dokumentit periytyvät Jordanian miehityksen tai Ottomaanihallituksen aikaan, jolloin laaditut kartat ja rajalinjat olivat kovin epämääräisiä. Lisäksi asiakirjoja on väärennetty, kuten paljastuu PA:n alaisissa kaupungeissa ja varsinkin Hebronin ja Betlehemin kaupungeissa. Ministeri Limor Livnat esitti Likudin ministerikomiteassa, että on muodostettava asiantuntijoista koostuva toimikunta vaihtoehtoisten ratkaisujen löytämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241099
- Libyan juutalainen asukas David Gerbi palasi Libyaan Gaddafin hallituksen vedellessä viimeisiä henkäyksiään avatakseen Tripolin juutalaisen synagogan. Hän ei arvannut, etteivät demokratia ja länsimaiset oikeusmenetelmät ole nykyisten valtaa pitävien ensimmäisiä tavoitteita. Paikalliset muslimiasukkaat esittivät voimakkaan vastalauseen Gerbin haaveelle ja järjestivät mielenosoituksia häntä vastaan. Gerbi katsoi parhaaksi henkensä säilyttämiseksi palata Italiaan. Protestoijien plakaateissa luki mm. ”Juutalaisilla ei ole tilaa Libyassa. Meillä ei ole paikkaa sionismille”. Mielenosoittajat yrittivät rynnätä Corinthia hotelliin Tripolissa, jossa psykoanalyytikko Gerbi asui. Gerbi yritti siivota Tripolin raunioitunutta Dar Bishi synagogaa ja rukoilla siellä, mitä muslimit eivät sietäneet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241099
- Sekä pääministeri Netanyahu että presidentti Peres lähettivät surunvalittelukirjeet Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille hänen 83-vuotiaan äitinsä kuoleman johdosta perjantaina. Mielenkiintoista nähdä, miten Israelin suhteensa lähes täysin katkonut pääministeri tähän vastaa jos mitenkään. Kaunis ele kuitenkin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241082
- Palestiinalaiset ns. turvallisuusvangit Israelin vankiloissa jatkavat syömälakkoaan vastustaessaan eristyssellirangaistuksia ja muita etuisuuksien leikkauksia. He ovat saaneet runsaasti tukea palestiinalaisilta omaisilta ja tukijoiltaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=241059
- Syyskuun aikana kuoli 44 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, viime vuonna samaan aikaan määrä oli 25. Vuoden alusta lähtien liikenteessä menehtyi 315 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148637#.TpKwRHL3vO0
- Englannin tiedustelujohtajat varoittavat, että maassa on ainakin 200 itsemurha-pommittajaa valmiina toimimaan käskyn saatuaan. Sunday Telegraph kertoo, että tiedustelun mukaan luku on varovainen arvio, ja voi olla suurempi. Heidän mukaansa maassa on 2000 muslimia, jotka suunnittelevat terrori-iskuja Englannissa. Tieto varmaan nostattaa kylmiä väreitä 2012 olympialaisten järjestäjien selkäpiissä Lontoossa. Terroristit asuvat maassa laillisesti, mutta heidät on koulutettu ulkomailla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148612#.TpKxCXL3vO0
- Shofareita puhallettiin maassa lauantai-iltana Jom Kippurin loppumisen merkiksi, mutta maassa valmistaudutaan seuraavaan juhlaan, succot eli lehtimajanjuhlaan. Kiireisimmät jo pystyttävät majojaan parvekkeille tai pihamaalle. Succot alkaa tänä vuonna 13. lokakuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148585#.TpKyXXL3vO0

Sunday, October 09, 2011

SUNNUNTAI 09.10.11

1. KVARTETIN EDUSTAJAT, EU, YK, USA ja Venäjä, tavannevat tänään Brysselissä alemmalla edustajatasolla kuin syyskuun 23. päivänä, johon osallistuivat kvartetin jäsenten ulkoministerit. Tämänpäiväiseen kokoukseen osallistuvat Lähi Idän lähettiläät. Kvartetin asettama päivämäärä, jolloin keskustelujen tulisi voida alkaa, lähenee uhkaavasti. Israel on virallisesti ilmoittanut hyväksyvänsä kvartetin suunnitelman, PA:n johto sen sijaan sanoo vain sen sisältävän ”joitain positiivisia elementtejä”, mutta ei virallisesti ole hyväksynyt sitä. Palestiinalaisten kanta on, että Israelin tulee ennen keskustelujen aloittamista sitoutua hyväksymään PA:n asettamat ennakkoehdot: Julistaa uusi rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisalueille sekä hyväksyä 1949 aselepolinjat tuleviksi rajalinjoiksi. ”Kantamme pysyy muuttumattomana”, kertoi PA:n edustaja JP:n toimittajalle.
Israel puolestaan on ilmoittanut, ettei se hyväksy mitään ennakkoehtoja keskusteluille, vaan kysymyksistä on voitava keskustella avoimesti, ”eikä mitään ole sovittu, ennen kuin kaikki on sovittu”, kuten Netanyahu selittää.

KVARTETIN suunnitelman mukaan Israelin ja PA:n keskustelujen tulee alkaa ennen sen asettamaa määräpäivää lokakuun 23. päivä. Keskusteluissa PA:n ja Israelin neuvottelijoiden tulisi voida sopia konkreettisista esityksistä koskien rajoja ja turvallisuuskysymyksiä 90 päivän sisällä, sekä saavuttaa todellista edistystä 6 kuukauden sisällä. Päämääränä on saavuttaa yhteisymmärrys Palestiinan valtion perustamisesta ennen vuoden 2012 loppua.

PA on omasta puolestaan keskittynyt haalimaan tarpeeksi tukijoita YK:n hakemuksensa tueksi saadakseen myönteisen päätöksen YK:n turvallisuusneuvostossa. Tähän PA tähtää itsepäisesti, vaikka USA on tarpeeksi selvästi ilmoittanut estävänsä päätöksen voimaan tulon käyttäen tarvittaessa veto-oikeuttaan. PA on saanut tukea USA:n entisiltä presidenteiltä kuten Bill Clinton sekä Jimmy Carter, joka vetosi Obaman saamaan Nobelin rauhan-palkintoon, mikä hänen mielestään velvoittaa Obaman luopumaan veto-oikeudestaan tässä yhteydessä. PA:n puheenjohtaja Abbas matkustaa vielä Colombiaan, joka on turvallisuus-neuvoston jäsen edustaen Etelä Amerikan valtioita, vaikka jopa Al-Jazeeran julkaiseman artikkelin mukaan hän tuhlaa aikaansa yrittäessään taivuttaa Colombiaa, sillä maalla on vahvat suhteet sekä USA:n että Israelin kanssa. http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/10/2011103111559136471.html

YK:n turvallisuusneuvostossa on 15 jäsentä, joista viidellä pysyvän jäsenmaan edustajalla on veto-oikeus. Hyväksyntään tarvitaan vähintään 9 jäsenmaan puoltava ääni. Turvallisuusneuvoston päätös on sitova. PA aikoo joka tapauksessa viedä hakemuksensa YK:n täyskokoukseen, jossa PA uskoo saavansa automaattisen myönteisen päätöksen, joskaan se ei ole sitova vaan suositusluonteinen. Tämän kautta PA uskoo voivansa päästä jäseneksi YK:n toimikuntiin ja neuvostoihin sekä voi vedota Haagin kansainväliseen oikeuteen, mikä oikeus on vain tunnustetuilla valtioilla, ei järjestöillä eikä hallituksilla.
JP:n artikkelin mukaan Abbasin YK:n puheensa johdosta haalima myötätunto on alkanut kovasti haalistua, ja johtavat EU-maat vastustavat PA:n hakemusta, millä voi olla vaikutusta vielä epävarmoihin edustajiin.
PA:n korkea edustaja Nabil Shaath kehui, että PA:lla on vielä useita mahdollisuuksia sen jälkeen, jos turvallisuusneuvosto hylkää hakemuksen. Hän myös toisti uhkauksen, että palestiinalaiset voivat siinä tapauksessa turvautua väkivaltaisiin mielenosoituksiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240979

2. JOM KIPPUR sujui Israelissa suhteellisen rauhallisesti. Oli todella merkittävää nähdä Jerusalemin ja Tel Avivin välisen valtatien täysin autottomaksi aikoina, jolloin sillä matelee jatkuva 3-kaistainen kiiltomato aamulla rannikon suuntaan ja illalla takaisin Jerusalemiin.

JERUSALEMIN alueella rekisteröitiin poliisin taholta ainakin neljä kivitystapausta. Yhdessä tapauksessa pariskunta lähti Har Homasta kohti sairaalaan äidin aloitettua synnytyspoltot. He joutuivat etsimään aukkoa arabien kivistä rakentaman tiesulun ohi paikalla väijyvien alkaessa kivittää autoa. He onnistuivat jatkamaan matkaa, mutta toinen väijytys oli vähän matkan päässä, jossa toistui sama ilmiö. Päästyään lopulta sairaalaan pariskunta teki ilmoituksen poliisia edustavalle naiselle, jota asia ei kuitenkaan näyttänyt suuremmin kiinnostavan, mutta lupasi tehdä raportin siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148591#.TpFC93L3vO0
AVUSTAVA lääkintähenkilökunta hoiti 2 168 hätätapausta Jom Kippurin aikana. Suurin osa niistä oli juomaveden vähyyden aiheuttamia (dehyndration), liikenne- ja pyöräonnettomuuksia. Lapset käyttivät tilaisuutta hyväkseen pyöräillen katujen ja maanteiden ajoradoilla, eikä heidän ajotaitonsa aina ollut tarvittava ajokkinsa hallintaan onnettomuuksien estämiseksi.

58 ihmistä taintui paaston vuoksi, ja 28 tarvitsi elvytyshoitoa. Magen David ambulanssit kiidättivät 122 naista sairaalan synnytysosastoille, ja 246 lasta sai eriasteisia pyöräily- ja rullalautavammoja. 54 ihmistä vammautui liikenteessä ajokiellosta huolimatta.
50-vuotias mies oli vähällä hukkua Bat Yamin kallioisella rannikolla.
Haifassa 19-vuotiasta miestä puukotettiin syntyneen erimielisyyden seurauksena.
Tamrassa 22-vuotias mies vietiin sairaalaan saamiensa puukonhaavojen vuoksi.
Karmielissa 10-kuukauden ikäinen vauva sai palovammoja kiehuvasta vedestä.
Jerusalemissa kolme kivitystä raportoitiin Hebronin tiellä Beit Safatassa sekä Har Homassa.
Jerusalemin itäosan Ras Al-Amud arabilähiössä rajapoliisin partiojeeppi joutui arabien kivityksen kohteeksi. Yksi kivittäjistä pidätettiin kuulusteluja varten. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=240947

3. LAUANTAIYÖNÄ poliisi havaitsi arabien ja kristittyjen hautakiviä häväistyn Jaffan hautausmaalla. Hautakiviin oli töhritty grafiitteja, joiden aiheet JP :n artikkelin kirjoittajat Y Lappin ja B Hartman ilman selityksiä leimaavat oikeistolaisiksi jatkaen vasemmistolaisten kolumnistien omaksumaa kantaa, etteivät vasemmistolaiset koskaan protestoi arabien väkivaltaa vastaan tai vastusta Israelin myönnytyspolitiikkaa. Artikkelissa todetaankin, että poliisi myöhemmin ilmoitti, etteivät grafiitit vaikuta oikeistolaisten tekemiksi.

Yksi grafiiteista koski paikallista jalkapalloseuraa: ”Kuolema ryssille G.A..-02”. Paikalla liikkui huhuja, että 25 hautakiveä oli murskattu, mutta joista poliisi ei löytänyt yhtään. Poliisi uskoo, että tapaus on jo aiheutettu useita päiviä sitten, mutta julkistettiin vasta nyt.
Muutaman tunnin kuluttua hautakivien häpäisemisen tultua julkiseksi paikallisen Rabbi Meir pää-synagogan katolle heitettiin molotovin koktail aiheuttaen vähäisiä vahinkoja.
Muslimiliikkeen paikallisjohtaja sheikki Abu Ajawa kehotti paikallisia muslimeja hillitsemään vastatoimiaan eikä kiihdyttämään helposti kuohahtavia tunteita.
Jaffan Ajami lähiössä pari sataa henkilöä osoitti mieltään lauantai-iltana jatkuvia arabien vastaisia grafiitteja vastaan, joihin poliisi ei heidän mielestään reagoinut tarvittavan vakavasti, mikä vahvisti arabien vastaisia mielialoja uusimaan töherryksensä. Mielenosoitus kääntyi erityisesti ”fasisteja ja setlereitä” vastaan sekä osaksi Netanyahun hallituksen kritiikiksi, koska se ei toimi tarvittavalla päättäväisyydellä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240936, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148589#.TpFHj3L3vO0

4. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin asema alkaa muistuttaa nurkkaan ahdettua rottaa, joka näyttää hampaitaan jokaiselle sitä lähestyvälle, mutta on alakynnestään huolimatta vaarallinen. Assad protestoi Turkin suorittamaa 9-päivän harjoitusta vastaan Syyrian vastaisen rajan tuntumassa kuten myös Israelin armeijan suorittamia kutsuntaharjoituksia, joiden tarkoituksena oli testata reservien valmiutta äkilliseen kutsuun. IDF:n komentaja Benny Gantz totesi tyydytyksellä, että upseereista vastasi 100 %, miehistöstä yli 90 %.
Assad varoitti Jordaniaa järjestämästä omia sotaharjoituksiaan uhaten vastatoimilla.
Viimeksi Assad uhkasi iskeä Israelin rannikon asutuskeskuksiin ja varsinkin Tel Aviviin, jos NATO tai Turkki hyökkää Syyrian alueelle. Turkin uskotaan harkitsevan puskurivyöhykkeen muodostamista Syyrian puolelle valtakuntien välistä rajaa.

USA:n kanta Bashar Assadin tapaan murskata mielenosoittajien vastarinta on ollut häälyvä, Hillary Clintonin kutsuessa Assadia ”uudistajaksi” ilman todisteita. Nyt USA:n asenne näyttää muuttuneen, mutta vasta kun virallisesti yli 2 900 mielenosoittajaa on murhattu sotilaitten ja poliisien luodeista.
Viimeisin – mutta tuskin viimeinen – todiste Assadin joukkojen raakuudesta saatiin perjantaina 07.10.2010, kun suosittu kurdi-poliitikko ja Future-puolueen jäsen, entinen parlamentin jäsen Mashaal Tammo, 53, murhattiin naamioituneiden murhaajien toimesta kotonaan Qamishissa, Syyrian pohjois-osassa. Hänen hautajaisiinsa osallistui 50 000 ihmistä, jotka joutuivat turvallisuusjoukkojen tulituksen kohteeksi, jossa kuoli 5-8 ihmistä.
USA katsoi lopulta, että Assadin kulkema polku on saavuttanut loppunsa ja vaativat hänen eroamistaan, kuten USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi varoittaen sisällissodasta Syyriassa. Venäjä alkaa myös osoittaa kärsivällisyytensä loppumista presidentti Medvedevin ilmoitettua, että ellei Assad pysty reformoimaan ja lopettamaan siviilien murhaamista, hänen tukee väistyä syrjään.
Syyrian hallitus syyttää Tammon murhasta ”aseistettuja terroriryhmiä”.
Debkafilen artikkelissa todetaan, että 2. 5 miljoonan kurdikansa pysytteli syrjässä mielen-osoituksista, mutta että Tammo toimi välittäjänä Turkin kurdipuolueen PKK ja Syyrian kurdien välillä. Tammo ehkä murhattiin varoitukseksi Turkille. DF voi olla oikeassa arvioidessaan, että Assadin laskelma voi iskeä hänen omaan nilkkaansa ja jopa aiheuttaa Syyriassa sisällissodan, mikä voisi levitä laajemmalle Assadin puolustustaktiikan mukaisesti. http://www.debka.com/article/21369/
http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-troops-fire-on-anti-regime-protesters-killing-eight-1.388793

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei antoi varoituksen Turkille, että sen tulee harkita uudelleen suhtautumisensa Syyriaan ja NATO:n ohjuspuolustusjärjestelmään ja edistämäänsä ei-uskonnolliseen ideologiaan, tai ”se tulee kärsimään seurauksista”. Hän vakuutti, ettei pääministeri Erdoganin muslimeille tarjoama Turkin mallin mukainen sekulääri-demokratia ole hyväksyttävissä eikä edes kuviteltavissa. Khamenei puhui Iranin MEHR-uutistoimiston haastattelussa. Turkki ja Iran kilpailevat Lähi Idän valtahegemoniasta Egyptin otteen lipsuessa yhä enemmän sivuraiteelle vallankumouksen ja sitä seuraavan epävarman tulevaisuuden puristuksessa. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-turkey-must-rethink-stance-on-syria-nato-missile-shield-or-face-trouble-1.388900
- Iran sanoo kehittäneensä tutkajärjestelmän, joka pystyy havaitsemaan lähestyvät miehittämättömät UAV-koneet ja tuhoamaan ne. Tutkan kantomatka on 2 900 km. Iran väittää tammikuussa ampuneensa alas kaksi USA:n vakoilu UAV-konetta. Iran kehuu myös kehittäneensä oman S-300 IT-ohjusjärjestelmän, joka vastaa teholtaan venäläisten vastaavaa järjestelmää. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-says-deployed-radars-capable-of-detecting-unmanned-drones-1.388832
- Juutalaisvastaisuus on leviämässä voimalla Euroopan maissa. Se suunnataan juutalaisten uskonnollisia rituaaleja kuten poikalapsien ympärileikkausta ja juutalaisia operuslaitoksia vastaan. Alankomaat ja Norja ovat viimeiset maat, joissa vaikutus-valtaiset elimet ja henkilöt ovat esittäneet ympärileikkauksen kieltämistä julmana ja tuskallisena, ikään kuin esittäjät itse olisivat sen kokeneet. Ympärileikkaus suoritetaan 8-päivän vanhoille poikalapsille, jolloin lapsen immuniteetti on vielä voimakas heikentyen sen jälkeen. Uskonnonvastaisuus ilmenee joskus kohdistuen myös islamiin, kuten Sveitsissä, jossa kiellettiin minareettien rakentaminen, mutta valtaosa siitä kohdistuu juutalaisten uskonnollisiin rituaaleihin ja opetuslaitoksia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4132618,00.html
- Egypti vaati 81 egyptiläisen vangin vapauttamista vakoilusta pidätetyn ja syytetyn Ilan Grapelin vapauttamista vastaan. Hänellä on USA:n ja Israelin kansalaisuus. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4132719,00.html
- Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa varoittavat, etteivät ne enää seuraa toimettomina sivusta poliisin ja IDF:n tuhotessa nuorten kyhäämiä uusia parakkikyliä, vaan aikovat vastustaa niitä voimallisella ”tsunamilla”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4132559,00.html
- Ranskalainen usein ristiriitainen lehti Le Canard Enchaine kertoi äskettäin presidentti Nicolai Sarcozyn maininneen, että Israelin pääministerin voimakkaasti ajama idea Israelista juutalaisena valtiona on typerä. Hän viittasi siihen, että Israelissa on 2 miljoonaa arabiasukasta, joilla on täydet kansalaisoikeudet. Toiseksi hän syytti Netanyahua, että tämä toistamiseen aiheuttaa heille pettymyksiä, kuten nyt kieltäytymällä julistaa uusi rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan ja sen sijaan ilmoittaa 1 100 uuden asuntoyksikön rakentamisesta Jerusalemiin Gilon lähiöön, jota hän Saksan liittokansleri Merkelin ja USA:n tavoin pitää ”setlementtinä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148556#.TpFXgXL3vO1