Friday, May 13, 2011

PERJANTAI 13.05.111.PERJANTAI, kuukauden kolmastoista päivä, on joittenkin enteisiin ja merkkeihin

uskovien mielestä onnettomuuksien päivä. Onneksi tämä luku ja päivä voidaan yhtä hyvällä syyllä todeta onnen ”päiväksi, jonka Herra on tehnyt”. (Ps.118:24) Roomalaiskirjeessä annetaan ohjeita näin: ”Toinen pitää yhden päivän toista parempana; toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä, olkoon kukin omassa mielessään täysin varma. Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa.” (Rm.14:5-6)Näyttäkööt enteet ja merkit mitä tahansa, Israelin turvallisuusjoukot valmistautuvat joka tapauksessa mielenosoituksiin, jotka voivat kehittyä väkivaltaisiksi muslimien kuunneltua mullahinsa saarnaa Al-Aksa moskeijassa ja hajaannuttua Temppelivuoren tasanteille Jerusalemissa. Tämä toistuu viikosta viikkoon, eikä tämä päivä liene poikkeus varsinkaan siksi, että palestiinalaiset odottavat kiihottuneina muutoksia, mitä on odotettavissa Fatahin ja Hamasin päästyä Kairon neuvotteluissaan keskeisissä kiistoissaan sovintoon, jonka mukaan palestiinalaiset saavat uuden hallituksen valmistelemaan uusia parlamentti- ja presidenttivaaleja vuoden kuluessa. Uutislähteiden mukaan tosin Abbas ja Mashaal jättivät raapustamatta omat nimikirjaimensa sovintopaperin alle, mutta mitäs tuosta, arabeilla kun täytyy olla jonkinlainen porsaanreikä mahdollista pakotietä varten.PA:N hallitusasiaa käsiteltiin Palestiinan vallankumousneuvoston kokouksessa torstaina. Siellä Mahmoud Abbas kehotti Fatahin johtajia etsimään kandidaatteja presidentin vaaliehdokkaiksi, sillä hän on päättänyt, ettei ole käytettävissä uudelleenvalintaa varten.

ABBAS kertoi neuvoston jäsenille, että uuteen ylimenokauden hallitukseen valitaan ”riippumattomia ja kansallisia henkilöitä”. Hallituksen tehtävänä on valvoa Gazan uudelleen rakentamista uusien vaalien järjestelyjen ohella. Hän vakuutti, etteivät palestiinalaiset tukehdu heitä vastaan tehtyyn ”poliittiseen kiristykseen taloudellisten tarpeittemme vuoksi”, jolla hän lienee tarkoittanut Israelin talousministeriön päätökseen pidättää keräämänsä verovarat PA:n tileille vastalauseena Fatahin ja Hamasin sovinnosta ilman Hamasin uudistumista. Abbasin kerrotaan päättäneen, että hän toimii ylimenokauden hallituksen pääministerinä, ja hänen varamiehinään toimivat pääministeri Salaam Fayad ja Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh.Abbas kertoi neuvoston jäsenille, että hän pysyy päätöksessään hakea Palestiinan valtiolle YK:n vahvistus lisäten, että jos rauhanneuvottelut pääsevät hedelmälliseen alkuun, hän on valmis harkitsemaan päätöstään uudelleen.

Vallankumousneuvosto antoi lopuksi julkilausuman, jossa se hyväksyy Abbasin päätöksen alistaa valtion perustamisasia YK:n vahvistettavaksi sekä sovintosopimuksen Hamasin kanssa. Neuvosto kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään ”kansanvastarintaa” Israelia vastaan, varsinkin Jerusalemin Silwan, Issawiya ja Sheikh Jarrah lähiöissä sekä vanhassa kaupungissa. Edelleen neuvosto kehotti palestiinalaisia osallistumaan ”nakba-päivän” marsseihin ja mielenosoituksiin sunnuntaina. Julkilausumassa varoitettiin unohtamasta ”pyhää paluuoikeutta” palestiinalaisille pakolaisille leireistään alkuperäisille asuinpaikoilleen.

PLO:n hallituksen jäsen Saeb Erekat pyysi ”kansainvälistä yhteisöä” painostamaan Israelin hallitusta, jotta se vapauttaisi PA;lle keräämänsä vero- ym. saatavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=2202702. JP:n pääartikkeli käsittelee myös Israelin itsenäisyyspäivää 1948, jota palestiinalaiset kutsuvat nimellä ”nakba”, katastrofi tai onnettomuus. Artikkelissa palestiinalaisia kehotetaan, etteivät he toistaisi vuosikymmeniä sitten tekemäänsä virhettä. Tänä vuonna tuo ”onnettomuuspäivä” on kuitenkin erilainen kuin edellisiä vuosina, sillä Israelin Knessetin säätämän uuden lain mukaan järjestöt ja kunnat eivät voi enää käyttää valtion varoja mielenosoitusten ja Israelia syyttävien tilaisuuksien järjestämiseen. Maaliskuussa hyväksytty laki antaa valtiolle oikeuden sakottaa kuntia ja järjestöjä, jotka rikkovat tämän ”nakba-lain” määräyksiä. Artikkelissa vakuutetaan, ettei lain tarkoituksena ole estää kansalaisia ja järjestöjä osoittamaan mieltään katsomallaan tavalla maan lakeja noudattaen, vaan sillä pyritään korjaamaan tapahtunut vahinko, jonka perusteella palestiinalaiset ovat pystyneet väistämään omaa vastuutaan ja sälyttämään kaiken vastuun sionistien harteille. Palestiinalaiset ovat vuosikymmenien ajan levittäneet maailmalle vääristeltyä tietoa, miten ”sionistit imperialistisia periaatteita noudattaen toimittivat etnistä puhdistusta siirtäen arabeja massoittaen Israelin rajojen ulkopuolelle”.

JP:n pääartikkelissa kehotetaan palestiinalaisia katsomaan tarkemmin Israelin valtion syntymistä edeltäviä aikoja, jolloin palestiinalaisten mieliä myrkytti Jerusalemin päämuftiksi valittu sheikki Haj Amin al-Husseini, joka jihadin periaatteiden mukaan saarnasi vihaa kaikkia vääräuskoisia vastaan vaatien heidän tappamistaan. Hänen johtamansa palestiinalaisten kansallinen liike omaksui jyrkän antisemitismin periaatteet 1920-1940-luvuilla ja liittoutui natsien kanssa toisen maailmansodan aikana.

Kuten artikkelissa todetaan, tämä ”jihadismin” ihannointi jatkuu aikamme palestiinalaisessa yhteiskunnassa, jonka mukaisesti he valitsivat 2006 vaaleissa Hamasin johtoasemaan, ja joka ilmenee Fatahin ja Hamasin Kairossa 07.05. 2011 solmitussa yhteistoimintasopimuksessa. Tämä sopimus nostaa eristetyn ja kansainvälisesti terrorijärjestöksi todetun Hamasin, joka lähetti kymmeniä terroristeja ja tuhansittain raketteja ja kranaatteja Israelin siviilialueille, uuteen kukoistukseen kansainvälisesti hyväksyttynä ja palaamaan Israelin sydänalueille.

Artikkelissa viitataan lukuisiin yrityksiin juutalaisten taholta sovintoon ja rauhaan, mutta palestiinalaisten jyrkän hylkäämisen vuoksi heille annetut tarjoukset rauhanehdoista ovat vuosi vuodelta pienentyneet. Nykyisin Israelissa kasvaa näkemys, ettei rauhansopimusta ole mahdollista saavuttaa palestiinalaisten nykyjohdon kanssa, minkä johdosta ainoaksi mahdollisuudeksi – itsemurhan asemesta – jää väliaikaisen sopimuksen solmiminen. (JP)3. UUTISOTSIKOITA

- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan totesi PBS:n haastattelussa keskiviikkona, että Hamas ei ole terrorijärjestö vaan poliittinen puolue. Hän vakuutti, että se on vastarintaliike, joka pyrkii suojelemaan kansaansa miehitykseltä. Erdoganin määritelmä on varsin outo järjestöstä, joka pommittaa siviili-ihmisiä rauhan ja tulitauon aikana ja joka kokoaa aseita ja räjähteitä valmistautuessaan uusiin hyökkäyksiin sekä kouluttaa terroristeja pommi-iskuihin Israelin siviilikohteisiin. Jos nämä merkit eivät määrittele niiden tekijää terroristijärjestöksi, mitä terrorismi sitten on? Hän ei myöskään pidä minään Hamasin vallankaappausta Gazassa 2007, vaan muistuttaa, että Hamas voitti 2006 vaalit demokraattisesti. Erdogan odottaa edelleen Israelin anteeksipyyntöä ja korvausta uhrien omaisille Mavi Marmaran välikohtauksesta Välimerellä. Hän kehottaa Israelin lopettamaan Gazan saarron ja avaamaan rajat sinne kokonaan ilman tarkastuksia. Hän myös ihmettelee, miksi Turkkia ei ole hyväksytty EU:n jäseneksi, vaikka sen talous on parempi kuin monen EU:n jäsenmaan ja sen hallintojärjestelmä on demokraattinen. (JP)

- Italian hallitus ilmoittaa, ettei se tule hyväksymään PA:n uutta yhteishallitusta, ellei Hamas täytä kvartetin asettamaa kolmea ehtoa, joista Israelin tunnustaminen on tärkein. Pääministeri Silvio Berlusconi kertoi näin keskiviikkoiltana. Italian presidentti Giorgio Napolitano aloittaa virallisen vierailun Israelissa lauantaina. Hän tapaa Israelissa presidentti Peresin ja pääministeri Netanyahun.

- Torstaina EU:n Israelin lähettiläs Andrew Stanley kertoi EU:n kantana, että se tervehtii tyydytyksellä Fatahin ja Hamasin sovintosopimusta, mutta että EU on epävarma, miten suhtautua niiden muodostamaan yhteishallitukseen. Hänen epävarma lausuntonsa ilmentänee sen tosiasian, että EU on valmis hyväksymään uuden hallituksen, mutta ei ole vielä löytänyt sopivaa terminologiaa sen puolustelemiseksi. Hän myös sanoi, että EU pitää parempana neuvotteluratkaisua Palestiinan valtion perustamiseksi, mikä myös sisältää sen tosiasian, että lopulta EU tukee YK :n yksipuolista päätöstä. (JP)

- Syyrian armeijan joukot piirittivät Haman kaupungin, jossa Hafez Assadin käskystä surmattiin 20 000 – 30 000 Muslimiveljeskunnan kannattajiksi epäiltyä siviiliasukasta v. 1982. Tarkkaa uhrilukua ei kukaan tienne, sillä uhrit haudattiin joukkohautoihin. Mielenosoitukset Syyrian kaupungeissa jatkuvat kaikesta huolimatta. Aleppossa 2000 opiskelijaa osoitti mieltään arvostetussa yliopistossa, mikä osoittaa protestiaallon saavuttaneen maan pohjoisosatkin. Bashar Assadin kerrotaan antaneen käskyn joukoilleen välttää tuliaseiden käyttöä perjantaina. Mielenosoittajat ovat alkaneet etsiä USA:n ja Al-Jazeeran tukea asialleen kokoontumalla niiden toimitilojen eteen.(JP)

- Peläten Bashar Assadin hallituksen kaatumista Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal on saanut luvan siirtää tärkeimmät dokumenttinsa ja toiminta-välineensä Gazaan. Hän on tiettävästi sopinut asiasta Egyptin hallituksen kanssa. Israelin ensisijainen huoli on Syyrian joukkotuhoaseista, etteivät ne joudu Hizbullahin ja Hamasin käsiin. Syyria on tiettävästi lisännyt niiden valmistamista ja kehittämistä ohjustensa kärkiin sopiviksi. Hizbullah on varastoinut pitkän matkan ohjuksiaan Syyriaan, jossa ne on sijoitettu erillisiin tarkasti valvottuihin rakennuksiin, ja joiden vartijat ja niiden käyttöön perehtyneet Hizbullahin pyssymiehet asuvat vakituisesti. Hizbullah on aloittanut niiden siirtämisen Libanoniin Syyrian levottomuuksien vuoksi. Pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkiva oikeus on tiettävästi siirtänyt päätöksen julkistamista saatuaan uusia todisteita. Aseiden salakuljetus Iranista Syyriaan on kasvanut mielenosoitusten aikana, ja on suurinta Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=220349

- Sobiborin entinen natsivartija John Demjanjuk tuomittiin saksalaisessa oikeudessa viideksi vuodeksi vankilaan. Hänen syytetään avustaneen 27 900 juutalaisen vangin surmaamisesta toimiessaan vartijana Sobiborin tuhoamisleirissä. Korkean iän takia, hän on 91-vuotias, hänet kuitenkin vapautettiin. Tuomio tyydyttää toisia, toiset pitävät sitä oikeuden häpäisemisenä.

- http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=220355

Raportit ovat myöhässä bloggerin sisäisten teknisten ongelmien vuoksi.
TORSTAI 12.05.111. RAUHA Israelin ja PA:n välillä on tulossa vaikka vasten tahtoamme, mikäli rauhansuunnitelmien runsaus on jonkinlainen enne siitä.

Presidentti Shimon Peres esitteli itsenäisyyspuheittensa yhteydessä oman suunnitelmansa, jonka mukaan Palestiinan valtio perustetaan 1949 aselepolinjojen mukaan siten, että Israel liittää itseensä kolme suurinta juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa ja vaihtaa niitä vastaan maata Negevistä. Hän vihjaa, että kolmen suuren yhteisön ulkopuolella asuvat juutalaiset voivat muuttaa vapaaehtoisesti korvausta vastaan. Muista hän ei puhu mitään, mutta puheen sävystä voi arvioida, että ne pakotettaisiin sieltä pois. Abbas on moneen kertaan todennut, että Palestiinan valtio tulee olemaan ”judenrein”, yhtään juutalaista ei sallita sen ”pyhällä maaperällä”. Peresin suunnitelma on karkean luonnosmainen, hänellä ei ole edes oikeutta esittää sellaista, mutta ei vain malta pysytellä sivussa. Itse asiassa ulko-ministeri Liebermanin rajoitusten vuoksi Peres toimii itseoikeutettuna ”ulkoministerinä” Netanyahun tieten, joka ei näytä puuttuvan asiaan.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144079Puolustusministeri Ehud Barak esitteli oman suunnitelmansa, joka on pitemmälle harkittu kuin Peresin raakile. Barakin suunnitelman mukaan palestiinalaiset saavat 100 % nykyisistä Juudean ja Samarian alueista maavaihtojen kautta suuria juutalaisyhteisöjä vastaan 1949 aselepolinjoihin perustuen. Jerusalemin juutalaislähiöt liitetään Israeliin. Palestiinalaispakolaiset saavat muuttaa Palestiinan alueille, ei Israeliin. IDF:n tulee voida valvoa Jordanjoenlaaksoa pysyvästi turvallisuuden vuoksi. Jerusalemin ”pyhän alueen”, Temppelivuori lähialueineen, kohtalo sovitaan erillisissä neuvotteluissa. Lisäksi Barak vaatii, että rauhansopimuksessa palestiinalaisten tulee hyväksyä Israel juutalaisena kansakuntana ja samoin Israelin tulee tunnustaa Palestiina palestiinalaisten kansakuntana (nation state). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144084

USA:N presidentti Barack Obama suunnittelee, että hän esittelee oman Israelin ja PA:n välisen sekä koko Lähi Idän aluetta koskevan rauhansuunnitelmansa ensi viikolla, juuri sopivasti ennen Netanyahun sovittua puhetta Kongressissa omasta suunnitelmastaan.HAMASIN ulkoministerin tittelillä kulkeva Mahmoud Zahar esitteli oman suunnitelmansa. Hän totesi, että Hamas voi hyväksyä Palestiinan valtion mihin osaan tahansa Palestiinan maata. Siten Hamas voi hyväksyä sen 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Mutta ”Hamas ei tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona, koska sillä se poistaisi tulevien sukupolvien oikeuden vapauttaa koko Palestiinan maa”, kuten hän selitti. Israelin tunnustaminen poistaisi samalla pakolaisten paluuoikeuden, mitä hän pitää ehdottomana vaatimuksena. Siten pakolaisten jälkeläisten tulee voida muuttaa alueille – Tel Aviviin, Haifaan, Akkoon - , joista heidän esi-isiensä väitetään muuttaneen. On kuitenkin muistettava, että ns. pakolaisten joukkoon on UNRWA:n lepsun politiikan puitteissa kirjattu runsaasti muualta kuin Israelin alueelta muuttaneita ja paikallisia asukkaita, mikä on kasvattanut ”pakolaisten” nimellä kulkevien lukua suhteettomasti.

ZAHAR selitti, ettei sovintosopimus Fatahin kanssa poista Hamasin oikeutta aseelliseen vastarintaan, sopimus vain siirtää sen käytännön toteuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1440852. SYYRIAN vahva mies Rami Makhlouf, suurliikemies, joka on henkisesti lähellä presidentti Bashar Assadia ja jonka lausunnot edustavat siten Assadin tuntoja asioista, antoi kolme tuntia kestäneen haastattelun The New York Timesille. Makhlouf totesi haastattelun yhteydessä, että ”jos Syyrialla ei ole rauhaa, sitä ei ole myöskään Israelilla”. Makhlouf asuu USA:ssa, hän on kansainvälinen ”tycoon”, liikemies, joka on yksi niistä kolmestatoista syyrialaisesta johtotyhmään kuuluvista, joille asetettiin kansanvälisiä sanktioita. Hän varoitti länsimaita painostamasta Assadia liikaa, koska se voi aiheuttaa arvaamattomia vastatoimia.

Debkafile, joka asiasta raportoi, kertoo Makhloufin todenneen, että Bashar Assad harkitsee äärimmäisenä toimenaan kahta vaihtoehtoa: Joko aloittaa sota Israelia vastaan; tai kiihdyttää aseitten ja terroristien muiluttaminen Juudean ja Samarian terroriryhmille sekä Israelin arabeille. Makhlouf on Bashar Assadin serkku. Hän kasvatti omaisuutensa salakuljettamalla aseita ja varoja Saddam Husseinin salaisille taistelijoille Syyriasta Irakiin sekä al-Qaida taistelijoille ja johtajille niiden taistelussa amerikkalaisia vastaan sodan runtelemassa maassa. DF sanoo Makhloufin esittäneen sanansa yhtä hyvin myös Jordanialla, Irakille ja Libanonille, joiden Syyria uskoo tukevan aseitten salakuljettamista mielenosoittajille, minkä USA ja Saudi Arabia käytännössä hyväksyvät. Syyrian vastaveto olisi Israelin arabien ja Länsirannan palestiinalaisten kiihottaminen aseellisiin hyökkäyksiin Israelia vastaan, mikä sotkisi nupuilla olevat rauhanideat ja heikentäisi Mahmoud Abbasin asemaa.

DF toteaa, että Makhloufilla on hyvät ja toimivat suhteet terrorijärjestöihin, mikä helpottaa hänen asemaansa laajentaa entistä verkostoaan Israelin alueelle. http://www.debka.com/article/20920/3. EGYPTI aikoo avata lähetystön Gazassa lähi päivien aikana. Syyksi ilmoitetaan se, että sieltä käsin on helpompi valvoa Fatahin ja Hamasin välille solmitun sovintosopimuksen toteutumista. Egyptin yleisen tiedustelun apulaisjohtaja Muhammad Ibrahim matkustaa Gazaan lähiaikoina. Hänen tarkoituksena on toimia välittäjänä Fatahin ja Hamasin delegaatioitten keskeisissä neuvotteluissa Gazassa. Hän seuraa myös Fatahin asettamien komiteoitten toimintaa, joissa pyritään selvittelemään osapuolten keskeisiä suhteita, kertoo Al-Quds websivullaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144087Gulfmaitten neuvosto, GCC, suunnittelee yhteistoiminnan laajentamista Jordaniaan ja Marokkoon, raportoi Gulf-News keskiviikkona. Poliittinen analyytikko sheikki Jaber Al-Khalifa toteaa, että suunnitelman tarkoituksena on saada kaikki kahdeksan maata yhteisen liittoutuman piiriin. Maat kuitenkin säilyttäisivät itsenäisyytensä. Khalifa on innostunut projektista, joskin hän kehottaa etenemään varovasti virheiden välttämiseksi. Hän sanoo, että Saudi Arabialla ja Jordanialla on yhteisiä traditioita ja sosiaalisia normeja, mikä helpottaa liittymistä liittoutumaan, ja monilla Jordanian asukkailla on verisiteitä Saudi Arabiassa.

Israelissa ei välttämättä katsota suunnitelmaa suopeasti, sillä se toisi arabiliittoutuman, jonka useilla mailla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa ja jopa vihamielinen asenne siihen, aivan juutalaisen valtion rajalle Jordanjoen taakse. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1440804. UUTISOTSIKOITA

- Israelin rautatievirkailijat pitivät mielenosoituksen ilman lupaa ilmaistakseen vastustavansa suunnitelmia rautatiejärjestelmän yksityistämiseksi. Pari sataa virkailijaa kokoontui uuden yhtiön johtajaksi valitun Uri Yogevin asuintalon edustalle, jopa tunkeutuen hänen tontilleen. Poliisi hajotti mielenosoituksen ja pidätti 9 virkailijaa, mukana työunionin johtaja. Poliisi haluaa pitää heidät selleissään. Työoikeus käsittelee asiaa maanantaina virallisen mielenosoituksen järjestämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144103

- Israelin päärabbit kehottavat lag-b`omer tilaisuuteen Meron vuorella menemään seuraavana päivänä, koska sen alkamispäivän sunnuntain ilta on lauantaina eli sapattina. Sapattikäskyn rikkomisen välttämiseksi juhlintaa on siirrettävä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144102

- Israelin rautatievirkailijat jäivät pois töistä tukeakseen mielenosoitusta rautateitten yksityistämistä vastaan. Työoikeus kehotti heitä palaamaan töihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144101

- PA:n pääministeri Salaam Fayad aloitti laajan kampanjan Israelia vastaan Yuval Steinitzin päätettyä jättää keräämänsä 88 miljoonaa USD tilittämättä PA:n tileille selittäen, että hän pelkää varojen joutuvan Hamasin käsiin. Fayad valtti EU:n johdolle, ettei hän pysty maksamaan 155 000 virkailijan palkkoja. EU lupasi n. 70 miljoonaa ja Ranska lisää n. 10 miljoonaa. Fayad pyysi, että YK pakottaisi Israelin tilittämään keräämänsä PA:lle kuuluvat varat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144099

- IDF odottaa, että palestiinalaiset voivat marssia Ramallahista Beil Elin juutalais-yhteisöön, ja varustautuu siihen huolella. PA:n poliisit pyrkivät osoittamaan maailmalle, että se on valmis hoitamaan lain ja oikeuden ja järjestyksen säilymisen alueillaan, ja vakuuttaa estävänsä marssin, joka voi muuttua väkivaltaiseksi. IDF ei kuitenkaan luota PA:n poliisin kykyyn jo pelkästään sen pienen miesmäärän vuoksi ja aikoo osaltaan huolehtia, että järjestys säilyy. Marssi järjestetään Israelin itsenäisyyspäivänä (läntisen kalenterin mukaan) 15. toukokuuta. Marsseja voidaan järjestää myös ympäröivistä maista maan rajoille, kuten sieltä uhataan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144093

- Laittomien maahan pyrkijöitten määrä Siinailta putosi 50 % viimeisen vuoden aikana. Viime vuonna maahan tunkeutujia oli tähän aikaan 6000, tänä vuonna 2500. Syynä lienee egyptiläisten estotoimien tehostuminen ja myös levottomuudet Egyptissä. Siinai on kuitenkin edelleen ”musta aukko”, jossa valvonta on heikkoa Egyptin viranomaisten keskittyessä Sharm el-Sheikhiin, El-Arishiin ja Rafahiin. Israel aloitti turva-aidan rakentamisen Siinain rajalle, mutta sen valmistuminen vie aikaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144090

- Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin totesi puheessaan Gush Etzionissa, että 1948 sodassa siellä taisteltiin Jerusalemin vapaudesta. Tänä päivänä tässä taistelussa on kysymys Israelin tulevaisuudesta, sillä Juudean ja Samarian kukkulat, vuoret, rinteet, laaksot ja jokiuomat ovat liian ahtaita kahdelle kansalle. ”Kysymys on joko he tai me”, hän sanoi. ”Jos koska me olemme täällä, se tarkoittaa meitä, ei heitä.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144081

Wednesday, May 11, 2011

KESKIVIIKKO 11.05.11

1.KAATUNEITTEN muistopäivän ja itsenäisyyspäivän tilaisuuksien poistuttua historiaan
Israelin diplomaattinen ja poliittinen kenttäväki alkaa heräillä ja puuttua päivänpolttaviin kysymyksiin, joissa riittääkin märehdittävää ja pohdittavaa. Israelin politiikan kirjavuuden ja vastakohtaisuuden tuntien ei ole ihme, jos julkisuuteen lasketut tiedot ovat myös sitä.

PALESTIINALAISTEN sovintopyrkimykset ovat luonnollisesti listan kärjessä, minkä tärkeyttä korostaa pääministeri Netanyahun matka Washintoniin, jossa hän pitänee odotetun linja-puheen USA:n kongressille 20. toukokuuta. Hänen odotettiin paljastavan siellä uuden rauhan-suunnitelmansa, mutta Fatahin ja Hamasin yllättävä lähentyminen sovintopaperin muodossa pakottanee hänet heittämään luonnoksensa paperikoriin ja aloittamaan uuden kirjoittamisen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi puheessaan tiistaina Netanyahulle ideoita, joiden pohjalta hänen tulisi puhettaan kehitellä. Lieberman puhui perinteisillä ulkomaan lähettien itsenäisyyspäivän tilaisuudessa presidentin Beit Hanassin linnassa. Hän totesi, ”että Israel on aina ollut valmis aloittamaan suorat neuvottelut kaikkien naapuriensa kanssa painottaen, että Israel on valmis suuriin ponnistuksiin rauhan saavuttamiseksi – mutta ei tee kompromisseja elintärkeitten turvallisuusintressiensä suhteen. Fatahin asettuessa samalle tasolle Israelin tuhoamiseen tähtäävän Hamasin kanssa kertoo enemmän Fatahin asenteesta kuin Hamasin”, hän selitti todeten, että Hamas on kieltäytynyt hyväksymästä kvartetin sille asettamaa kolmea ehtoa, jonka pohjalta se voitaisiin hyväksyä poliittiseksi tekijäksi.

JORDANIAN kuningas Abdullah II käy tapaamassa presidentti Obamaa tiistaina, jolle hän selittää omaa näkökulmaansa rauhansopimukseksi Israelin ja PA:n kanssa, joka tulisi perustua 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalem. Hän tapaa myös Englannin pääministeri David Cameronin, josta hän löytänee tarkkaavan kuuntelijan mielipiteilleen.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak puhui myös itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Hän suosittaa ratkaisua, joka perustuu 1949 aselepolinjoihin määrätyin tarkistuksin ja maa-alueitten vaihtoihin siten, että palestiinalaiset saisivat 100 % maata. Hän esittää, että suuret juutalaisyhteisöt Länsirannalla ja Jerusalemin itäosan juutalaislähiöt liitetään Israeliin. Hän vaatii, että Palestiinan valtion tulee olla aseeton ja IDF:n tulee saada valvoa Jordanjoen laaksoa. Hän painottaa Israelia juutalaisena valtiona hallitulla arabivähemmistöllä.

PRESIDENTTI Barack Obama sanoi itsenäisyyspäivän tervehdyksessään Israelille, että arabimaita kuohuttavat levottomuudet ovat samalla avanneet uusia mahdollisuuksia rauhalle ei vain Israelin ja PA:n välille vaan myös Lähi Itään kokonaisuudessaan. Hän vakuutti, että USA tulee jatkamaan ponnistelujaan rauhan saamiseksi Israelin ja sen naapureitten kanssa ja myös kahden valtion periaatteen mukaisesti Israelin ja PA:n välillä.

AL-JAZEERA raportoi kuitenkin Hamasin asenteesta, ettei sillä ole mitään aikomuksia neuvotella Israelin eikä myöskään Shimon Peresin kanssa, joka ilmaisi halukkuutensa siihen. Hamasin ulkoministeri Khaled Mashaal, joka esiintyy Hamasin päätöksentekijänä, ilmoitti antavansa Israelille vuoden koeajan, jonka kuluessa sen tulee osoittaa rauhantahtonsa käytännössä, minkä jälkeen Hamas päättä seuraavista askeleistaan. Tämä tarkoittanee sitä, että Israelin tulee vuoden kuluessa hyväksyä ”Palestiinan valtio 1967 rajoilla pääkaupunkina Jerusalem”, kuten hän sanoi. Hän kertoi Egyptin aktivistien järjestämässä tilaisuudessa Betlehemissä sijaitsevan Maan uutostoimiston mukaan keskustelleensa Fatahin edustajien kanssa eri tavoista taistella Israelin miehitystä vastaan, mukaan lukien aseellinen vastarinta.

MAHMOUD ABBAS sanoi kuitenkin Jstreetin lähetystölle Ramallahissa, että PA on valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa, jos se jäädyttää rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa. Lieberman vastasi tähän tuoreeltaan todeten, että Israel jäädytti rakentamisen Juudeassa ja Samariassa ja käytännössä myös Jerusalemissa 10 kuukauden ajaksi, eikä PA tehnyt elettäkään neuvotteluihin suostumiseksi sen aikana. Hän sanoo, että on mieletöntä suostua uuteen rakentamisen keskeyttämiseen edes kolmeksi tunniksi, koska PA käyttää sitä vain verukkeena pidättyä neuvottelemasta Netanyahun hallituksen kanssa.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton työnsi myös oman lusikkansa yhteiseen soppaan helisyttäen tunnetuksi tulleita korulauseitaan Israelin turvallisuudesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219978

2. ISRAELIN puolustusministeriö suunnittelee satelliittiensa kapasiteetin uudistamista sijoittamalla miljoonia uuden Amos-4 satelliitin rakentamiseksi ja lähettämiseksi avaruuteen entisten tueksi. Israelilla on lukuisia satelliitteja, Ofek-9, Ofek-7 ja Ofek-5 sekä pitkälle kehitetty Tecsar satelliitti, joka käyttää pitkälle kehitettyä tutkateknologiaa tietojen keräämiseksi kameroitten asemesta. Lisäksi puolustusministeriö käyttää osaksi kaupallisia satelliitteja Eros-A ja Eros-B.

Nykyisten satelliittien puutteena on kuitenkin IDF:n C41 hallintokunnan mukaan se, etteivät ne pysty tallentamaan keräämiään tietoja ennen kuin ne palaavat maapallon ympäri tekemältään kierrokselta, joka kestää 90 minuuttia, ja saatuaan uudelleen yhteyden maanpinnan valvonta-asemaan. Tämän puutteen korjaamiseksi rakennetaan uusi satelliitti, joka pystyy välittämään tietojaan kaiken aikaa, myös silloin, kun se ei ole suorassa näköyhteydessä valvontaan. Uusi satelliitti on tarkoitettu pelkästään sotilaskäyttöön, mikä myös maksaa paljon enemmän.
Suunniteltu 4.2 tonnin Amos-4 satelliitti laukaistaneen 2013 alussa. Se tulee olemaan tehokkaampi kuin kolme edeltäjäänsä. Siinä tulee olemaan 10 antennia, jotka välittävät tietoja Afrikasta, Aasiasta ja Euroopasta. Yksi antenni on moni-signaalinen, kaksi muuta kahden taajuuden ja laajakanta-antenneja, jotka pystyvät viestittämään kahdella jaksoluvulla.

IDF:n monen vuoden uudistusohjelma, Halamish, jonka vaikutus alkaa tuntua muutaman kuukauden aikana, sisältää myös uuden sotilastiedustelun salasanomien tulkinta- ja rekisteröinti-järjestelmän, joka nopeuttaa sen toimintaa ja siirtää sen tehtävään koulutetuilta sotilailta automaattiseen toimintaan, käsitellen myös satelliittien lähettämät viestit. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=220011

3. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian armeija kiristää mielenosoittajiin kohdistettuja vastatoimiaan, kertovat uutislähteet. Eräs hallituksen edustaja sanoi, että hallitus on saanut yliotteen protestoijista, mutta ettei vaara ole vielä ohi. Panssarivaunut tulittivat Bab Amron asutusaluetta Homsin lähellä. Ihmisoikeustaistelija Najati Tayrara kertoi, että Homsin talot tärähtelevät tykinlaukauksista ja konetuli-aseitten rätinästä. Armeijan joukot pidättivät suuren määrän siviilejä Homsin ja Banian kaupungeista aiemmin viikolla. Pidätettyjä on koottu jalkapallokentille sopivien tilojen loppuessa yli 7000:n pidätetyn sijoittamiseksi. Mielenosoitukset Syyriassa alkoivat 18.04. EU asetti 13 Syyrian johtavaa virkailijaa sanktioitten alaisiksi, mukana Bashar Assadin veli Maher. http://www.haaretz.com/news/international/syrian-tanks-shell-residential-area-in-coastal-city-activists-say-1.361030
- Useita Europarlamentin jäseniä on ilmoittanut osallistuvansa Turkin IHH-järjestön valmistelemaan flotilla II:n Gazan kauppasaarron murtamisyritykseen. Flotilla I pysäytettiin Israelin merivoimien toimesta 22.toukokuuta 2010. Syntyneessä välikohtauksessa hengenvaaraan joutuneet kommandosotilaat joutuivat puolustautuakseen avaamaan tulen surmaten 9 Turkin kansalaista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/eu-lawmakers-pledge-to-take-part-in-new-gaza-flotilla-1.360916
- Libyassa Benghazin kaupungissa, joka on edelleen kapinallisten hallussa, vallitsee viidakkolaki, jossa Gaddafin tukijoiksi tai epäiltyjä siviilejä teloitetaan tuntemattomien pyssymiesten toimesta. Surmattujen ruumiita löydetään kaupungin laidalta. Kapinalliset näyttävät saaneen kaipaamiaan aseita päätellen siitä, että he ovat saaneet työnnettyä Gaddafin joukkoja Misratan kaupungin alueelta. Kapinalliset saavat aseita USA:sta, Ranskalta ja Englannilta; Gaddafin joukkoja aseistavat venäläiset ja kiinalaiset, jotka toimittavat niitä läheisiin Afrikan maihin, joista niitä kuljetetaan autoilla ja pienkoneilla Gaddafin joukoille. http://www.nytimes.com/2011/05/11/world/africa/11benghazi.html?partner=rss&emc=rss
- Egyptin entinen turismiministeri Zoheir Garranah tuomittiin rikosoikeudessa viideksi vuodeksi vankilaan julkisten varojen väärinkäyttämisestä, ilmoitettiin tiistaina. http://www.haaretz.com/news/international/egypt-s-former-tourism-minister-jailed-for-five-years-for-corruption-1.360863
- Yksi PA:n sotilaista, jotka tulittivat 19:ä juutalaista rukoilijaa Josefin hautakammiolla lähellä Sikemiä (Nablusia) viime kuussa surmaten Ben-Yosef Livnatin ja haavoittaen viittä muuta, kuului Israelin vapauttamiin terroristeihin. Israelin hallitukset ovat vuosien kuluessa vapauttaneet pidättämiään ja tuomitsemiaan terroristeja ”myönnytyksenä” Abbasille tai jollain muulla tekosyyllä. Nämä vapautetut ovat IDF:n keräämien tilastojen mukaan vapauduttuaan surmanneet 150 juutalaista siviiliä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144065
- Buenos Airesin juutalaisen Heichal HaTorah päiväkoulun ortodoksi rabbi Moshe
Cohen joutui raakalaismaisen pahoinpitelyn kohteeksi. Toistaiseksi tuntematon
rasistinen hyökkääjä hakkasi häntä päähän. Cohen on hengenvaarallisessa tilassa
sairaalassa. Juutalaisia kohtaan tehdyt väkivaltaiset hyökkäykset ovat nousussa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144063
- Harkitsetko muuttoa Israeliin? Nefesh b´Nefesh sanoo tekevänsä siitä yhtä
vaivattoman kuin paidan vaihtamisen. Katso video ja tee päätös.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144047
- Korkein oikeus päättää kolmen Hamasin jäsenen karkottamisesta, jotka pakenivat Punaisen Ristin suojiin kesäkuussa 2010 ja ovat edelleen siellä. He pelkäävät menettävänsä Israelin sinisen henkilökortin ja joutuvansa karkotetuksi Jerusalemista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144042
- Kansanedustaja Uri Orbach (Jewish Home) uskoo, että Israel tulee entistä enemmän keskittymään perheen aseman kehittämiseen. Hän ei usko Palestiinan valtion syntyyn eikä luota arabeihin. Hän uskoo, että sodan tai kahden seurauksena jonkinlainen auktoriteetti valvoo palestiinalaisalueita, mutta valtiota ei synny. Vihreä linja tullaan poistamaan ja rajalinja kansojen välillä hämärtyy, Orbach uskoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144041

Monday, May 09, 2011

MAANANTAI 09.05.11

1. TÄNÄÄN yhdeksäs toukokuuta (läntisen kalenterin mukaan) Israelissa hiljennytään muistamaan sodissa kaatuneita miehiä ja naisia. Viralliset juhlallisuudet alkoivat eilen illalla Kotellilla, Länsimuurilla, jossa pidettiin minuutin kestävä hiljaisuus kello 20.00. Sireenin ääni ilmoitti hiljaisen muiston alkamisesta kaikkialla Israelissa.

KAIKKIAAN 22 867 miestä ja naista on saanut surmansa joko taisteluissa vihollista vastaan ja 2443 siviiliuhria terroristien hyökkäyksissä vuodesta 1860 lähtien. Tilaisuuteen Kotellilla osallistuivat maan johtavat henkilöt presidentistä ja pääministeristä sekä sotilaskomentajista lähtien. Kello 16.30 vainajien omaiset osallistuivat muistotilaisuuteen Ammuskukkulalla (Ammunition Hill); 21.00 aikaan alkoivat Knessetin edustan aukiolla laulu- ja soittoesitykset, johon osallistuivat Knessetin puhemies Reuven Rivlin, puolustusministeri Ehud Barak sekä terveysministeri Kahlon.

Muistotilaisuudet jatkuvat tänään maanantaina. Toinen hiljaisuutta vaativa kahden minuutin sireeninääni kuullaan tänään 11.00, joka pysäyttää myös autoliikenteen teillä ja toreilla.
Israelin johtavien virkailijoitten ja komentajien puheissa vuorottelivat suru ja menetys maan parhaiden naisten ja miesten sekä lasten vuoksi, mutta samalla usko tulevaisuuteen ja toivoon paremmasta ja rauhallisemmasta ajasta. Monien puheissa korostettiin maan kykyä selviytyä tulevaisuudessa kuten se on tehnyt tähänkin asti inhimillisistä mahdottomuuksista huolimatta, ja maan varustautumista pahimman varalle, vaikka toivotaan parasta. Israelin kaatuneitten muistopäivä ei ole uskonnollinen, mutta usko Israelin Jumalaan varjelijana ja suojelijana sävyttää sen ilmapiiriä ja antaa sille hartauden leiman.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi Lähi Idän arabimaita runtelevista levottomuuksista ja väkivaltaisuuksista, jotka alkoivat todellisesta sorrosta ja epätoivosta, että samalla kuin ne antavat toivoa muutoksista parempaan ne myös häiritsevät alueen tasapainoa ja voivat aiheuttaa uusia vaaroja Israelille. Hän teroitti, että koko maa on uhkan etulinjassa, ja että IDF:n tulee varautua jokaiseen uhkakuvaan erikseen ja yhdessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143993

2. ISRAELIN tie itsenäiseksi juutalaiseksi kansaksi ei ole ollut helppo eikä se tulle olemaan sitä tulevaisuudessakaan, mutta elämä jatkuu vastuksista huolimatta. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Israelin kansaa pidetään kahdeksanneksi onnellisimpana maailmassa.
Elämä jatkumisesta todistaa myös maan talouden kasvu ja kansan lisääntyminen.

63:n itsenäisyyspäivän aattona Israelin väkiluku on 7.746 miljoonaa. Väkiluku kasvoi 2 % eli 155 000 hengellä edellisestä itsenäisyyspäivästä lähtien.
Juutalaisia on 5.837 miljoonaa (75.3 %); arabeja 1.587 miljoonaa (20.5 %); ei-juutalaisiksi laskettavia siirtolaisia asuu maassa 322 000 (4.2 %).
Israelin julistautuessa itsenäiseksi 1948 maassa asui kaikkiaan 806 000 ihmistä.
Vuoden aikana maassa syntyi 178 000 lasta; kuolleita oli 43 000. Maasta muutti 12 000 ihmistä. Maan väkilukua kasvatti 7 500 ihmistä, joiden alkuperää tilastot eivät kerro.
Tilaston mukaan 70 % juutalaisväestöstä on maassa syntyneitä ja puolet kansalaisista oli vähintään toista sukupolvea; vuonna 1948 vain 35 % oli maassa syntyneitä.
Maahan muutti vuoden aikana 24 500 siirtolaista, heistä 6 500 paluumuuttajia.

Vuonna 1948 vain Tel Avivissa oli yli 100 000 asukasta; nyt 14 kaupungissa on yli 100 000 asukasta. Kuudessa kaupungissa – Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon Legion, Ashdod ja Petah tikva – asukkaita on yli 200 000.
Asukkaista 28 % on alle 14-vuotiaita (länsimaissa yleensä 17 %); 10 % on yli 65-vuotiaita (länsimaissa 15 %).
Juutalaisperheessä oli km. 2.96 lasta vuonna 2009 (2.8 lasta v. 2008).
Muslimiperheessä on 3.84 lasta (edellisvuonna 3.97); kristityssä perheessä on 2.11 lasta.
Israelissa on 979 miestä tuhatta naista kohti, yli 75-vuotiaista 773 miestä/ tuhat naista. (JP)
http://www.haaretz.com/news/national/israel-s-population-stands-at-7-746-million-on-its-63rd-birthday-1.360533

3. MUSLIMITERRORISTIT tekivät 101 hyökkäystä Israelissa huhtikuussa, maaliskuussa 128. Luku on kuitenkin korkeampi kuin 2010 lopussa ja 2011 alussa Shin Betin rekisterin mukaan.
Jerusalemissa terroristit tekivät huhtikuussa 16 hyökkäystä, maaliskuussa hyökkäyksiä oli 42.
Juudean ja Samarian alueilla huhtikuussa tehtiin 19 hyökkäystä; maaliskuussa 36. Useimmat hyökkäyksistä tehtiin palopommien avulla.
Terroristit murhasivat kaksi israelilaista huhtikuun aikana: Ben Yosef Livnat ammuttiin kuoliaaksi kuuden haavoittuessa heidän pyrkiessään rukoilemaan Josefin hautakammiolle Sikemin (Nablusin) lähellä. Kuusi muuta israelilaista haavoittui tässä hyökkäyksessä.
Juliano Mer-Khamis sai surmansa terroristien luodeista Jeninissä. Hänen äitinsä oli juutalainen, isä oli arabi. Hänen sympatiansa suuntautuivat arabi-terroristeihin ja -uhreihin.

HYÖKKÄYKSIÄ tehtiin Gazasta enemmän kuin muualta; kaikkiaan 66 iskua huhtikuussa, maaliskuussa 50. Useimmat niistä olivat raketti-iskuja Israelin puolelle: 87 rakettia ja 67 kranaattia kaikkiaan 63:sta hyökkäyksestä rekisteröitiin Shin Betin toimesta.
Karmein muistutus terroristien ihmishengistä ja inhimillisyydestä piittaamattomuudesta oli panssarintorjuntaraketin ampuminen Gazasta koulubussiin. Siinä kuoli 16-vuotias Daniel Viclif kärsittyään päiväkausia vammoistaan sairaalassa, bussinkuljettaja haavoittui vaikeasti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144002

4. Israelin keskittyessä suremaan kaatuneitaan ja seuraavana päivänä iloitsemaan raskain menetyksin savutetusta itsenäisyydestään, väkivaltaisuudet jatkuvat arabimaissa.
Syyriassa kerrotaan presidentti Bashar Assadiille uskollisten armeijan sotilaitten rynnäköivän rauhallisia kansalaisiaan vastaan etsiessään mielenosoituksiin osallistuneita ja mahdollisia ”dissidenttejä”, eri tavoin ajattelevia länsimaitten vain puistellessa epäuskoisina päätään. Armeija turvautuu raskaisiin aseisiin, panssarien käyttö on lisääntynyt entisestään.
The New York Times kertoo Beirutista saamassaan artikkelissa, että armeija lähetti vahvistuksia kahteen kaupunkiin, ja lähes kaikki tietoliikenneyhteydet maan eteläosiin on katkottu. 14 ihmistä sai surmansa Homsin kaupungissa ja satoja pidätettiin.

Artikkelissa todetaan, että armeijan hyökkäysten laajuus rannikolta maan köyhään eteläosaan osoittaa presidentti Assadin päättäväisyyden murskata mielenosoitukset täydellisesti huolimatta aiemmista lupauksistaan uudistuksista Syyriassa. Pahin ongelma uutistoimittajien kannalta on tietoliikenneyhteyksien menettäminen. Varsinkin Homsin ja Baniaan asukkaisiin on lähes mahdoton saada yhteyksiä, vesi- ja sähkö on myös katkaistu. Kirjoittaja toteaa, että Syyrian viranomaiset ovat saaneet tehokkaita laitteita, joilla häiritä ja estää satelliittiyhteyksiä eristettyihin kaupunkeihin. Ainoat uskottavilta tuntuvat tiedot saadaan ihmisoikeusjärjestön kautta. 50 000 asukkaan Baniassa on ainakin 30 panssaria, mutta sieltä ei saada juuri mitään tietoja. Kuusi ihmistä on saanut surmansa ja 200 pidätetty saatujen tietojen mukaan.
Kolmanneksi suurimmassa Homsin kaupungissa sotilaat surmasivat 14 ihmistä.
Asukkaitten pidätykset jatkuvat myös Damaskoksen esikaupungeissa. http://www.nytimes.com/2011/05/09/world/middleeast/09syria.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

5. UUTISOTSIKOITA
- Tunisiassa alkanut taistelu uudistusten vaatimiseksi, joka tunnetaan Jasmine-nousun nimellä, ei ole täyttänyt odotuksia, vaan mielenosoituksia on järjestetty uudelleen. Varsinkin opiskelijat sanovat olevansa vihaisia jouduttuaan petetyiksi, koska heidän mielenosoituksiaan hajotetaan samalla tavoin kuin edellisen hallituksen aikana. Hyökkäyksiä tehtiin varsinkin paikallisia uutistoimistoja palvelevia ulkomaisia journalisteja vastaan torstaina ja perjantaina. Ainakin 15 journalistia, miehiä ja naisia, hakattiin ja mukiloitiin, kertovat uutislähteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143987
- Egyptissä äärimuslimit kokoontuivat koptikirkon ympärille Kairossa hyökkäillen kristittyjä vastaan. Tilanne kehittyi väkivaltaiseksi, jossa käytettiin kiviä, palopommeja ja tuliaseita. 12 ihmistä sai surmansa ja 200 ihmistä pidätettiin paikalle tulleiden poliisien ja sotilaitten toimesta, jotka käyttivät kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi. Muslimit sytyttivät kirkon tuleen kuten myös toisen lähistöllä sijainneen kirkon. Väkivalta jatkui vielä sunnuntaina kristittyjen pyrkiessä puolustamaan kirkkoaan. 230 ihmistä vietiin sairaalahoitoon, 11 vaikeasti haavoittuneina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143992
- Lähi Idässä edelleen riehuvat väkivaltaisuudet ja muutosten vaatimukset ovat eduksi Hamasille, sanoi korkea terrorijohtaja Osama Hamdan Al-Qassam Prikaatin web-sivun artikkelin mukaan. Hän totesi, ettei Hamas koe tarvetta muuttaa kielteistä suhtautumistaan Israeliin eikä suostua kvartetin vaatimuksiin. Samaa vakuuttaa myös Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal, joka Reutersille antaman haastattelun mukaan sanoo, ettei Hamas ole luopunut aseellisesta vastarinnasta Israelia vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143991,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144006
- Neuvottelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat alkamassa Egyptin kehottaessa Hamasia luopumaan jäykän torjuvasta asenteestaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/egypt-pushing-hamas-to-soften-stance-on-shalit-deal-1.360607

Sunday, May 08, 2011

SUNNUNTAI 08.05.11

1. 27 USA:N senaatin jäsentä esitti vaatimuksen Obamalle, että PA:n taloudellinen tuki
täytyy keskeyttää, kunnes selviää, mihin Fatahin ja Hamasin välillä solmittu yhteistoiminta johtaa. Keskeisin vaatimus heillä on, että Hamas luopuu terrorismista Israelia vastaan ja tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon.
Senaattorien kirjeessä Obamalle sanotaan mm. seuraavaa: ”On välttämätöntä, että teet selväksi presidentti Mahmoud Abbasille, että PA:n osallistuminen yhteishallitukseen uudistamattoman Hamasin kanssa vaarantaa sen yhteyden USA:n kanssa, mukaan lukien sen saama USA:n tuki.” Kirjelmän, jonka allekirjoittajat olivat pääasiassa demokraatteja, aloitteen tekijöinä olivat senaattorit Robert Menendez New Jerseystä ja Robert Casey Pennsylvaniasta.
Kirjelmässä todettiin edelleen, että senaatti olettaa PA:n tiedostavan, että USA:n laki kieltää tuen antamisen Palestiinan hallitukselle, jonka jäsenenä terrorijärjestö Hamas on, ellei uusi hallitus ja kaikki sen jäsenet julkisesti sitoudu noudattamaan kvartetin asettamia ehtoja.
Edustajainhuoneen johtavat jäsenet kuten Ileana Ross-Lehtinen (R.Flor.), joka johtaa huoneen ulkoasiainkomiteaa, ovat esittäneet samantapaisia vaatimuksia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=219654

2. YK JA EU ovat puolestaan ilmoittaneet, että niiden antama tuki PA:lle jatkuu ennallaan, kunnes tiedetään enemmän muodostettavan hallituksen luonteesta.
Israel ilmoitti, ettei se tilitä keräämiään vero- ym. maksuja PA:lle vastoin YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin puhelinvetoomusta Netanyahulle jatkaa kuten tähän asti. Asiaa ei ole vielä käsitelty Israelin hallituksessa, mutta hallituksen edustajat ovat esittäneet taloustuen keskeyttämistä muille Euroopan maitten hallituksille, etteivät PA:lle annetut varat joudu Hamasin käsiin.

APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon pyysi vierailunsa yhteydessä Norjan hallitusta pidättymään PA:n hallituksen tukemisesta.
Pääministeri Netanyahu esitti samanlaisen pyynnön Englannin pääministeri Cameronille ja Ranskan presidentti Sarkozylle Euroopan vierailunsa yhteydessä.
ISRAELIN virkailijoitten pyynnöt EU-maitten johtajille menevät kuitenkin kuuroille korville. EU:n komissio vahvisti perjantaina antavansa 85 miljoonaa Euroa ylimääräistä PA:n pääministeri Salaam Fayadin pyynnöstä kiireellisten maksujen kattamiseksi. Pyyntö siitä esitettiin ennen Fatahin ja Hamasin yhteistoimintasuunnitelman allekirjoittamista, mutta päätös siitä tehtiin kaksi päivää sen jälkeen. Ehkä tieto siitä ei kulkenut EU:n komissioon.
EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton selitti varojen menevän ”PA:n kaikkien haavoittuvimmalle osalle palestiinalaisista, osan siitä mennessä PA:n instituutioitten rakentamiseen sekä palkkojen ja eläkkeitten maksamiseen, varsinkin niille siviilivirkailijoille, jotka työskentelevät terveys- ja sosiaalitoimistoissa”.
EU-komission päätös ja Ashtonin selitys ovat ristiriidassa sekä USA:n, EU:n että YK:n johdon varovaisen lausunnon kanssa odottaa, kunnes selviää, millainen uudesta hallituksesta tulee. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=219654

3. HAMASIN ”ulkoministeri” Khaled Mashaal, josta näyttää kehittyneen järjestön todellinen johtaja viimeisten päivien esiintymisten valossa, kertoi ”The Wall Street Journal” lehdelle perjantaina, että palestiinalaisten sisäistä hallintoa, turvallisuutta ja vastarintaa sekä muita asioita koskevat toiminnot koordinoidaan yhdessä Fatahin ja muitten pienempien palestiinalaisryhmien kanssa.
”Miten ohjata vastarintaa (tarkoittaa aseellista taistelua), miten on parasta saavuttaa sen päämäärät, milloin kiihdyttää sitä ja muut kenttätoiminnot Israelia vastaan, tullaan nyt päättämään yhteisen sopimuksen puitteissa,” Mashaal kertoi lehden toimittajalle.

RAUHANNEUVOTTELUJA Nabil Shaath kertoi keskiviikkona ennen yhteistoiminta-sopimuksen virallista julkistamista Journal-lehdelle uskovansa, että ainakin tällä hetkellä Hamas näyttää siirtyvän väkivallattoman vastarinnan kannattajaksi. Hän sanoi, että näin Mashaal ainakin kertoi suljetuissa neuvotteluissa: ”Ei se onnistu, jos me sodimme asein ja te soditte Israelia vastaan ilman aseita.” Israelin viranomainen pitää tätä propagandana.

LAUANTAINA bin Ladenia ja al-Qaidaa tukevat salafistit järjestivät Gazassa mielen-osoituksen, jossa he huusivat: ”Me varoitamme sinua, Amerikka, me varoitamme sinua Eurooppa” protestoiden al-Qaidan johtajan bin Ladenin teloitusta.
”Me kaikki olemme sotilaitasi, Osama. Osama elää ja on kanssamme.” Hamasin poliisit lopulta hajottivat mielenosoituksen.
Viime viikolla Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tuomitsi bin Ladenin surmaamisen kutsuen sitä ”teloitukseksi” ja bin Ladenia ”islamin pyhäksi taistelijaksi”. Hänen uskotaan tällä pyrkineen rauhoittamaan salafistien uskonkiihkoa ja pettymystä jihad-johtajan kuoleman johdosta. Hamasin poliisit sulkivat lauantain mielenosoituksen Gazan torille estäen sen pääsemisen kaduille ja kehottivat osanottajia hajaantumaan.

ISRAELIN hallituksen ministerit ovat jatkaneet varoituksiaan antautumasta katteettomien kuvitelmien varaan rauhantilasta Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen vuoksi. Talousministeri Uval Steinitz esittää, ”ettei Israel voi toimia yhteistoiminnassa hallituksen kanssa, jonka yksi osapuoli pitää edelleen kiinni vaatimuksesta Israelin tuhoamiseksi”.
Itse asiassa sama vaatimus sisältyy edelleen PLO:n peruskirjaan, jonka puheenjohtajana Abbas toimii, ja se esiintyy myös Fatahin peruskirjassa, joskin peitetymmin.
Liikenneministeri Yisrael Katz sanoo asian näin: ”Palestiinan valtion yksipuolinen perustaminen Hamasin kanssa vahvistaa Iranin otetta alueella,” Katz jatkoi vieraillessaan perjantaina terroristien murhaaman Fogelin perheen kotona Itamarissa. ”Palestiinalaiset terroristit murhasivat viisi perheen jäsentä, mukana kaksi pientä poika ja 3-kuukauden ikäinen tyttövauva. Hamas ja sen johtajat ovat ainoat maailmassa, jotka kritisoivat Osama bin Ladenin surmaamista. Ei meidän tarvitse olla yhteydessä sellaisen organisaation kanssa.”

PA:N puheenjohtaja Abbas vieraillee Gazassa pikapuoliin, kertoo PA:n lehti Al-Quds. Hänen tarkoituksenaan on muitten asiain joukossa sopia vankien vapauttamisesta Hamasin kanssa. Abbas ei ole uskaltanut asettaa jalkaansa Gazan kamaralle Hamasin kaapattua siellä vallan kesäkuussa 2007 peläten tulevansa lynkatuksi.
NAAMIOIDUT pyssymiehet murhasivat Muhammad Khawakin, 30, Jalazonen pakolaisleirissä 7 km Ramallahista pohjoiseen. PA:n lähteiden mukaan hän työskenteli Israelin tiedustelun hyväksi. PA:n turvallisuusjärjestö ei tiedä, keitä murhaajat olivat, mutta tutkii asiaa. Khawakin luotien runtelema ruumis löydettiin lauantaina, kertoo Reuters. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219627

4. VIISISATAA salafi-muslimia piiritti koti-kristittyjen kirkon Kairon ulkopuolella lauantaina vaatien heitä palauttamaan heille islamin uskoon kääntyneen kristityn tytön, jota he väittivät kristittyjen pitävän kirkossaan vastoin tämän tahtoa.
Vastakohtaisuudet kehittyivät väkivaltaisiksi molempien alkaessa tulittaa ja kivittää toisiaan. Lopulta poliisit ja sotilaat saivat tilanteen hallintaansa kyynelkaasua käyttäen.

Kristityt ja muslimit osoittivat yhdessä mieltään kaduilla ja Tahrir-aukiolla Mubarakin hallitusta vastaan suunnattujen mielenosoitusten aikana. Sen jälkeen muslimien ja kristittyjen väliset usein verisiksi kehittyvät yhteenotot ovat lisääntyneet uudelleen. Useimmat alkavat muslimien syyttäessä kristittyjä islaminuskoon kääntyneitten pitämisestä vasten tahtoaan kotiarestissa tai muista tekaistuista syistä kuten islamista kristityksi kääntyneitten vaatimisesta, koska heidän väitetään kääntyneen kristittyjen pakottamina. Islamin uskosta kääntyneitä uhataan kuolemanrangaistuksella.
Lauantain mielenosoituksessa kuoli viisi ihmistä ja 23 haavoittui, joskin tiedot ovat hataria. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219656

5. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian armeija hyökkäsi lauantaina uudelleen Banian kaupunkiin. Eräs silminnäkijä kertoo, että sotilaat tulittivat suorasuuntauksella naisten mielenosoitusta surmaten heistä kolme. Armeijan joukot tulivat 50 000 asukkaan Banian kaupunkiin kolmelta taholta mennen sunnien mutta ei alawite-muslimien asuttamaan lähiöön. Vakinaisen armeijan sotilaita nähtiin kaupungin keskustassa etsien miehiä Baydan, Basateen ja Baseyan lähiöistä. Ainakin 780 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa Syyriassa, perjantaina yksin 27 ihmistä; pidätettyjä on yli 7000. Syyrian viranomaiset sanovat, että Baniassa toimii salafisti-järjestö. Virallinen uutistoimisto SANA ilmoitti, että perjantaina 5 poliisia ja sotilasta oli surmattu Homsissa, lauantaina 11. Neljä mielenosoittajaa sai surmansa Deir al-Zorassa, ensimmäiset alueella, josta Syyrian päivittäiset 380 000 tynnyriä raakaöljyä pumpataan. (JP) http://edition.cnn.com/2011/WORLD/meast/05/07/syria.unrest/index.html?hpt=T2
- Mossadin entinen johtaja kenraalimajuri Mei Dagan sanoi foorumi-keskustelussa Tel Avivissa, että IAF:n iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan on mieletön ajatus. Sen sijaan hänen mielestään Bashar Assadin kaataminen Syyriassa on myönteistä Israelille. Hän uskoi Egyptin jatkavan entisillä diplomaattisilla linjoilla, koska lähes samat miehet johtavat maata; vain sen kärkimiehet poistettiin. Hän totesi, että Syyrian alawite-hallitus tulee taistelemaan katkeraan loppuun saakka, koska sillä ei ole muuta mahdollisuutta yrittää estää jäsentensä massamurhaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143971
- Ron Nachman Arielista kiistää käsitykset, että Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa. Hän selittää, että yhä useampi kansainvälinen lakimies on tullut samaan tulokseen. Hän selittää, että Egyptin miehittäessä Gazan ja Jordanian Länsirannan, kukaan ei syyttänyt niitä miehittäjiksi, koska nuo alueet eivät koskaan olleet itsenäisiä. Todellinen miehittäjä Länsirannalla on PA ja Gazassa Hamas, jotka ovat alistaneet niiden arabi-asukkaat mielivaltansa alle, estäen vapaan mielipiteen ilmaisun, pidättäen ja kiduttaen heitä tahtonsa mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143963
- Silwanin (Shiloan) arabit hyökkäsivät israelilaisen auton kimppuun alkaen kivittää sitä aivan muutaman metrin päästä haavoittaen sisällä istuvaa naista ja runnellen autoa. Kaikki taltioitui läheiseen videokameraan perjantaina. Myös poliisiautoa kivitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143969