Friday, March 11, 2011

PERJANTAI 11.03.11

1. MUAMMAR GADDAFIN poika Saif al-Islam vakuutti Reutersin englanninkielisessä haastattelussa torstaina, että Libya tulee murskaamaan kapinallisten joukot eikä tule antautumaan tästä päämäärästään, vaikka länsimaat tulisivat väliin.
”Aika on tullut vapauttaa. On tullut aika toimia. Me olemme menossa nyt”, hän selitti. Vastauksena kysymykseen, onko hallitus valmistautumassa sotilasoperaationsa kiihdyttämiseen, Saif vastasi: ”Aika on nyt loppunut. Nyt on aika toimia. Me annoimme heille kaksi viikkoa aikaa (neuvotteluille)”.
SAIF AL-ISLAM vakuutti, ettei hallitus koskaan luovuta eikä antaudu. ”Tämä on meidän maamme. Me taistelemme Libyassa. Libyan kansa, me emme koskaan päästä NATO:n joukkoja tänne emmekä amerikkalaisia. Libya ei ole kakunpala.”

USA:n korkea tiedustelupäällikkö arvioi torstaina, että Gaddafin hyvin varustetut joukot näyttävät voittavan lopulta kapinallisten joukot. Kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper antoi lausuntonsa samaan aikaan kun NATO:n johtajat keskustelivat Brysselissä, miten parhaiten antaa tukeaan kapinallisille.
Ranska ja Englanti johtavat suuntausta, jolla Gaddafin hallinto on saatava loppumaan keinolla millä tahansa. Ranska tunnusti ensimmäisenä maana kapinallisten perustaman Libyan Kansallisneuvoston Libyan kansan viralliseksi edustajaksi. Presidentti Nicolas Sarcozy lupasi lähettää maansa lähettilään Benghaziin, joka on kapinallisten hallinnon tukikohta, sekä lupasi, että Ranska hyväksyy Kansallisneuvoston lähettilään Pariisiin. Hän lupasi tämän median edustajille tavattuaan Kansallisneuvoston edustajia.
Englannin ulkoministeriön edustaja ounasteli, että Englanti voisi seurata Ranskan esimerkkiä, mutta totesi samalla, että Englanti tunnustaa valtioita, ei hallituksia. Hän sanoi, että Libyan Kansallisneuvosto edustaa Libyan kansaa ja lupasi, että ministeriö työskentelee sen kanssa.

NATON ja USA:n viranomaiset tutkivat edelleen mahdollisuutta, että Libyaan julistetaan lentokielto, mutta sen toteutuminen vie kuitenkin aikaa, eikä sitä ole paljon.
Raporttien mukaan Gaddafin joukot ovat vakiinnuttaneet asemansa Zawiyussa ja kapinalliset joukot ovat joutuneet pakenemaan sekasortoisesti Ras Lanufin öljykaupungista. Gaddafin joukot käyttivät iskuissaan lentokoneita ja helikoptereita sekä merivoimiaan pommittaen armotta moskeijoita, sairaaloita ja muita laitoksia. Gaddafin koneet iskivät myös Bregan kaupunkiin 90 km Ras Lanufista itään Välimeren rannikolla. Gaddafin joukot karkottivat kapinalliset myös Es-Siderin satamakaupungista ja lentokentältä, 40 km Ras Lanufista länteen. Se on yksi Libyan öljynkäsittelykaupungeista.
Gaddafin iskujen uskotaan jatkuvan maan itäosissa ja päätyvän myös Benghazin kaupunkiin, jota kapinalliset ja Ranska pitävät heidän tilapäisenä pääkaupunkinaan.

USA on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut Libyan ilmavalvontaa ja kenraali Raymond Odiemo lupaa, että jos kansainvälinen päätös lentokiellosta tehdään, USA pystyy toteuttamaan sen muutamassa päivässä. Clinton sanoo lopettaneensa työskentelyn Libyan lähetystön kanssa USA:ssa ja kehottaa sitä lopettamaan toimintansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211701

2. MIELENOSOITUKSET, joita JP:n artikkelissa kutsutaan ”internet-ajan” nuorison toteuttamiksi, ovat leviämässä myös Saudi Arabiaan, ja muuallekin laajaa saudien kuningaskuntaa kuin Persianlahden rantamaille, jossa sen useimmat öljylähteet sijaitsevat, ja joissa kansan pääosa on shia-muslimeja, jotka katsovat tulleensa syrjityiksi sekä maan rikkauksien jakamisessa että valtion ja muitten julkisten virkojen jakamisessa.
MIELENOSOITUKSET ovat jatkuneet viikosta toiseen Saudi Arabian eteläpuolella Jemenissä ja alkaneet myös Omanissa, jossa vaaditaan työpaikkoja ja korruption lopettamista.
Bahrainissa mielenosoitukset ovat kääntyneet maata hallitsevaa monarkiaa vastaan sen ohessa, että shia-muslimit sanovat joutuneensa hallitsevan sunni-hallituksen syrjimiksi.
Myös Kuwaitissa kokoontui kaduille vaatien Emiirikuntien intellektuellien ja aktivistien tavoin hallitsijoita sallimaan demokraattiset vaalit maassa.

SAUDI ARABIASSA FaceBookissa levinneet kehotukset aloittaa mielenosoitukset maassa kokosi 32 000 kannattajaa, mihin Riadin hallitus vastasi julkistamalla oman kehotuksensa FaceBookissa hallituksen kannattajille vastustaa muutostoiveita. Sen kehotus keräsi kaikkiaan 23 000 kannattajaa.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton matkustaa Egyptiin ja Tunisiaan antaakseen tukeaan niissä tapahtuville muutoksille. ”Tarkoitukseni on vakuuttaa Obaman hallituksen ja USA:n kansan voimakasta tukea toivomuksellemme osallistua edessä olevaan tärkeään työhön heidän antautuessaan aloittamaan kehityksen aitoon demokratiaan”, hän selitti. ”Meillä on valtava tarve varmistaa, että Egypti ja Tunisia tarjoavat kansalleen demokratian mallin, jonka me haluaisimme toteutuvan.” Obaman hallitus oli ehkä tärkein taustatuki mielenosoittajille, joka kaatoivat ensin Tunisian presidentti Zine Ali Al-Abidine Ben Alin hallituksen tammikuussa ja myöhemmin Hosni Mubarakin hallituksen Egyptissä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211703

3. SILVAN SHALOM, varapääministeri ja alueellisen yhteistyön ministeri, ennustaa, että Irania hallitseva presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Syyriaa hallitsevan presidentti Bashar Assadin hallitukset tulevat kaatumaan. Hän perustelee ennustustaan sillä. että ”internet ajan” nuoriso elää 21. vuosisataa, kun heidän hallitsijansa elävät 19. vuosisataa. Shalom itse syntyi Tunisiassa, jota mielenosoitukset runtelivat ja josta ne levisivät muihin arabimaihin.
Shalom myös sanoi näkevänsä merkkejä, että sanktiot Iranin hallitusta vastaan alkavat purra. Hän sanoi, että Iranissa on 13 oppositioryhmää, jotka ovat aktivoineet toimintaansa ja jotka voivat tuoda muutoksia aikaan, varsinkin jos länsimaat innostavat heitä.

SHALOM pitää Netanyahun suunnitelmaa esitellä laatimaansa rauhansuunnitelmaa USA:n kongressille ennen kuin hän kertoo siitä mitään hallituksensa ministereille. Hän tunnustaa tarpeen saada rauha aikaan, mutta se tulee tehdä yhdessä harkiten eikä kiireellä hosuen. Shalom painottaa, että sen tulee myös ilmentää Likudin kansalta saamaansa mandaattia, eikä meidän tule antaa pois sitä mitä omistamme ennen neuvotteluja.

SHALOM sanoo odottavansa ja toivovansa, että ”maanjäristykset”, jotka heiluttavat Lähi Idän muslimivaltioita, voisivat johtaa aitoon demokratiaan, jonka kanssa Israel voisi toimia. Hän sanoi, etteivät PA:n ja Algerian vaalit olleet sellaisia, kuin niiden toivottiin olevan.
Hän totesi kuohunnan alueella todistavan, ettei Israelin ja PA:n välisillä suhteilla ollut mitään tekemistä sen kanssa. Toiseksi hän sanoi tämän painottavan turvallisuuskysymyksen tärkeyttä, mikä on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi muutosten myötä.
SHALOM mainitsi Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen, jonka jatkuvuutta Egyptissä kysellään, ja jonka eliminoiminen aiheuttaa aivan erilaisen tilanteen. Muslimiveljeskunnasta hän totesi, että se haluaa päästä hallitsevaan asemaan Egyptissä, mutta että se pyrkii siihen ovelasti vaiheittaisen kehityksen kautta, kuten Hizbullah teki Libanonissa.
Hän sanoo, että USA teki virheen painottaessaan Hamasin osallistumista PA:n vaaleihin, mikä nosti sen Gazan johtoon ja minkä seurauksena Israel sai vihamielisen hallituksen rajalleen.
Hän sanoi ymmärtävänsä Egyptin valtavat ongelmat, sen suuren työttömyyden ja kansan köyhyyden sekä teknisen jälkeenjääneisyyden sosiaalisessa ja demokraattisessa kehityksessä. Voi vain toivoa, ettei sama tapahdu muslimimaissa, hän totesi.
Shalom ei usko, että Netanyahu jakaa Jerusalemin, mitä yksikään pääministeri ei voisi tehdä. Hän syyttää Netanyahua lupauksensa pettämisestä luvattuaan hänelle ulkoministeriön, mutta antaneensa sen Avigdor Liebermanille, mutta on tyytyväinen tehtäväänsä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211708

4. UUTISOTSIKOITA
- Sekä PA:n että Israelin rauhanneuvottelijat pyrkivät saamaan kvartetin edustajat omien perustelujensa taakse. PA laskee kaiken strategiansa yhä kasvavien maitten tukeen, jotka tunnustavat sen 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem. He tapasivat kvartetin edustajia äskettäin, mutta kvartetin seuraava kokous siirrettiin huhtikuuhun Lähi Idässä vellovien levottomuuksien vuoksi. Israelin taholla valmistutaan siihen, että mellakat voivat levitä myös Länsirannan palestiinalaisten keskuuteen. Jos näin käy, rauhankeskustelut voidaan unohtaa epämääräiseen tulevaisuuteen.
- PA:n terroristit tulittivat israelilaista bussia torstaina Jordanjoen laaksossa sen ohittaessa Gitit tarkastuspisteen lähellä Maale Efraimia. Bussi kärsi vaurioita, mutta kukaan ei haavoittunut. - IDF pidätti kaksi palestiinalaista Tzofim tarkastuspisteessä. Molemmilta löydettiin pommeja ja veitsi. – El Aroubin lähellä palestiinalaiset kivittivät bussia aiheuttaen sille vahinkoja mutta kukaan ei haavoittunut. - Aiemmin viikolla nainen haavoittui bussiin heitetyistä kivistä vastaavassa tilanteessa, hän joutui sairaalahoitoon. - Terroristit kivittivät poliiseja ja sotilaita kivin ja petrolipommein Raakelin hautakammion luona lähellä Betlehemiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142830
- Vasemmistolainen ryhmä Zochrot, joka vaatii arabien paluuoikeutta, opettaa useassa sarjassa luentoja ja opetuksia Beershevassa kaupungin keskustan pommisuojassa, lisäksi heprean kielellä. Luentoja pidetään kahden viikon välein seitsemän luennon sarjana. Luentojen tarkoituksena on opettaa israelilaisille palestiinalaisten perinnettä ja sen kautta heidän oikeuttaan maahan, kertoo järjestön edustaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142829
- Jordanian kuningas Abdullah II sanoo olevansa innostunut muutosten toimittamisesta maassaan. Taitaa kuninkaan takamus jo kärytä seuratessaan vallankumousten aallon leviämistä muslimimaasta toiseen, ja on jo vellonut hänenkin rannoillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142827
- Israel aikoo aloittaa 100 miljoonan NIS terminaalin rakentamisen Shuafatin lähiön viereen helpottaakseen lähiön 25 000 asukkaan pääsyä muualle kaupunkiin. Heillä on Israelin sininen henkilökortti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142816
- Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan vaatii, että pääministeri kieltää ministereitä välttämään ”setlereitä” (juutalaisasukkaita) loukkaavia puheitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142811
- 85 % kansasta vastustaa Jordanjoenlaakson luovuttamista PA:lle, heistä 78 % Labourista ja 76 % Kadimasta. Lisäksi he vaativat, että laakso tulee liittää Israelin pysyvään valvontaan. Sitä kannattaa 93 % Likudista, 83 % Shasista ja 69 % Labourista. Nuorison parissa kannatus on vielä suurempi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142817
- Massiivinen 89 Richterin asteikon maanjäristys tärisytti Japania tämä aamuna aiheuttaen 10 m korkean tsunamin, hyökyaallon, joka aiheutti massiivista tuhoa. Tsunami-varoitus on annettu Tyynenmeren maihin. Ainakin 8 ihmistä on saanut surmansa ja luvut varmaan nousevat tuhoja tarkasteltaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142832, http://www.haaretz.com/news/international/8-reported-killed-as-massive-earthquake-followed-by-tsunami-strikes-japan-1.348533
- Hamas aikoo uusia IDF:n sotilaita vastaan tähdätyt terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa, kertovat sekä PA:n että IDF:n tiedustelulähteet. http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/hamas-planning-to-resume-efforts-against-idf-in-west-bank-1.348467
- Presidentti Shimon Peres antoi harvinaisen teräväsanaisen arvion Libyan itsevaltiaasta, jonka hän sanoi muistuttavan Diorin malleja omituisine vaatteineen. Peres sanoo pyytävänsä audienssia presidentti Obamalta esittääkseen tälle oman rauhansuunnitelmansa, koska Netanyahu on juuttunut ”lillukanvarpuihin”. Peresillä ei ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin ja tämä on suora epäluottamuslause Netanyahulle, joka valmistelee omaa suunnitelmaansa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/peres-libya-s-gadhafi-is-the-ugly-face-of-dictatorship-1.348406
- Ehud Barakin vaimo joutuu oikeuteen palkattuaan laittoman ulkomaisen naisen. http://www.haaretz.com/news/national/barak-s-wife-to-be-charged-with-employing-illegal-worker-1.348424
- Mielenosoitukset Kairon Tahrir-aukiolla eivät ole loppuneet, ja poliisit käyttävät kovia otteita aukiolle majoittuneitten poistamiseksi. 44 ihmistä haavoitti viikon aikana tiistaina ja keskiviikkona. Suhteet muslimien ja kopti-kristittyjen välillä ovat kärjistyneet Egyptissä muslimien hyökätessä toistuvasti kristittyjä vastaan. - Vielä pahempi tilanne on Etiopiassa, jossa muslimit polttavat kristittyjen taloja, kirkkoja ja muita rakennuksia. Paavin lupaama uskontojen välinen sota näyttää olevan idussaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142809

Thursday, March 10, 2011

TORSTAI 10.03.11

1. GADDAFILLE uskolliset joukot ovat raporttien mukaan vahvistaneet asemiaan ja miehittäneet Zawiyan kaupungin keskustan, jota kapinalliset pitivät hallussaan muutaman päivän ajan lyöden ainakin kolme edellistä hyökkäystä takaisin. Sairaalalähteiden mukaan kuolleita tässä taistelussa on ainakin 40, ilman kaduilla surmansa saaneita. Kapinalliset vannovat miehittävänsä tämän 290 000 asukkaan kaupungin uudelleen.
LIBYAN valtion TV näytti ohjelmassaan Gaddafille uskollisia kaupungissa heilutellen käsissään Libyan lippuja ja Gaddafin kuvia, kuten ohjelmassa mainittiin.
Kaupungin sairaalan lääkäri kertoi kuolleitten joukossa olevan sekä naisia että lapsia, mutta hänen lausuntoaan ei pystytty vahvistamaan, sillä journalisteja ei päästetä kaupunkiin.

MAAN itäosassa sekä kapinaliset että Gaddafin kannattajat syyttävät toisiaan öljylaitteiden tuhoamisesta keskiviikkona. Kapinallisten mukaan Gaddafin joukot iskivät öljyjohtoihin Es-Siderissä sekä pommittivat öljytankkeja öljyterminaalin alueella Ras Lanufissa.
Kapinalliset syyttivät Gaddafin joukkojen pelaavan likaista peliä iskemällä öljyjohtoihin saadakseen amerikkalaiset toteuttamaan maahyökkäyksen Libyaan, mikä saisi kansan nousemaan aseisiin puolustamaan maataan. Zawiyan öljynjalostuslaitos, 50 km länteen Tripolista, joutui keskeyttämään toimintansa kaupungissa raivoavien taistelujen vuoksi.
USA:n hallituksen taholta on aiemmin kerrottu, ettei se suosittele maahyökkäystä, vaan suunnittelee Libyan ilmatilan julistamista lentokieltoon, mikä edellyttäisi ilmavoimien käyttöä tuhoamaan Libyan ilmatorjunta-asemat sekä kieltoa rikkovat koneet. Sen toteuttaminen edellyttäisi YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä sekä NATO:n osallisuutta.

LIBYAN hallituksen kone lensi Kairoon mukanaan kenraalimajuri Abdel Rahman ben-Ali al-Sayyid al-Sawy, jolla oli Gaddafin viesti Egyptin sotilasjuntalle. Se sisällöstä ei ole tietoa eikä sotilasneuvoston taholta haluttu kommentoida asiaa. Toinen Libyan kone yritti laskeutua New Yorkin kentälle, mutta se joutui kääntymään takaisin, koska laskeutumislupaa ei annettu.

ENGLANTILAINEN BBC:n TV-ryhmä pysäytettiin Zawiyan kaupungin laidalla sotilaitten ja salaisen poliisin toimesta. Ryhmän jäsenet kertovat, että heitä piestiin ja alistettiin näyteteloitukseen. TV-ryhmän jäseniä syytettiin vakoilusta kapinallisten hyväksi. Heitä kuulusteltiin 21 tunnin ajan. Kaksi ryhmän jäsenistä oli englantilaisia, yksi palestiinalainen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211497

2. YNET magazine tutkii Alex Fishmanin artikkelissa, miten hallituksen ja vallan vaihto Egyptissä vaikuttaa Israelin puolustusstrategiaan. Fishman tarkastelee aluksi tilannetta, joka on vallinnut maitten välillä 1979 solmitusta rauhansopimuksesta lähtien.
Hän sanoo, että IDF:n doktriinin mukaan rauhansopimus on poistanut kaikki sotilaallisten iskujen mahdollisuudet, ja lisäksi IDF on järjestelmällisesti pyrkinyt välttämään toimia, joita Egypti voisi epäillä hyökkäyksen valmisteluksi. Tämä siitä huolimatta, että Egyptin armeija on järjestelmällisesti harjoitellut sodankäyntiä Siinain aavikko-olosuhteita varten, ja niissä oletettu vihollinen on aina ollut Israel.
ISRAELIN armeija ei kuitenkaan ole harjoitellut ollenkaan Egyptin suunnalta tulevaa hyökkäystä varten eikä hankkinut aseita ja varusteita sen varalta. Esimerkkinä hän mainitsee, että IDF:n varikolta on turha etsiä aavikko-olosuhteisiin valmistettuja naamiointiverkkoja, sillä kaikki sellaiset varusteet on hankittu pohjoista uhkaa varten.

FISHMAN toteaa edelleen, että IDF:n on laiminlyönyt tiedustelun Egyptin armeijan uudesta ohjesäännöstä ja sen taistelumetodeista. Laiminlyöntiä puolustellaan sillä, että Egyptin armeija noudattaa edelleen 1973 sodan taistelumetodia, vaikka sillä on käytettävissään amerikkalaisia sotilasneuvonantajia ja uuden aikaiset amerikkalaiset aseet. Israelin armeijan parissa vähätellään tätäkin, toteaa Fishman, pitäen sitä vaarallisena, sillä Egyptin armeija on suuruudeltaan ja aseistukseltaan yksi Lähi Idän suurimmista.
Egyptin armeijalla on 400 hyökkäyskonetta ja lähes 100 tykkivenettä. Sillä on lähes 1600 tykkiä ja lisäksi maasta maahan laukaistavia Scud-B ohjuksia. Egyptin panssarijoukoilla on 3600 erityyppistä panssarivaunua, joukossa Abrams-tankkeja, joita se valmistaa Egyptissä amerikkalaisella lisenssillä.

FISHMAN sanoo IDF:n laskelmoivan, että USA voisi sotatilanteessa kieltäytyä toimittamasta Egyptille varaosia, mikä rampauttaisi sen asevoimat kuten kävi Iranin armeijalle, mutta tämä perustuu pelkkään spekulointiin.
Hän viittaa prikaatikenraali Shlomo Bromin arvioon, ettei Israelin tulisi investoida valtavia summia tässä vaiheessa armeijan uudelleen asennoitumiseen ja aseistamiseen, sillä Egyptillä menee ainakin pari vuotta muutosten toteutumiseksi. Toiseksi Brom katsoo, että rauhansopimus määrittelee maitten väliset sotilaalliset toimet ja varustelut varsinkin Siinain alueella, jossa sotilaitten määrä on tarkoin rajoitettu. Siinai tulisi toimimaan tehokkaana puskurina maitten välillä, sillä Egyptin mahdollisella hyökkäyksellä olisi 300 km:n aavikko ylitettävänään ennen suoraa kosketusta IDF:n kanssa. Tämä antaisi IDF:n joukoille mahdollisuuden tuhota hyökkäysjoukot ennen niiden saapumista rajalle.
Entinen kenraali Shlomo Brom toimii tutkijana Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa Tel Avivissa.

Fishman toteaa artikkelinsa lopussa, että IDF:n johtajisto on sama, joka johti armeijaa huonosti onnistuneen Libanonin kakkossodan aikana ja kysyy, voidaanko luottaa sen kykyyn valmistella armeijaa uutta ja entistä vaarallisempaa tilannetta varten? Hän päätyy toteamukseen, että Netanyahun hallitus on tässä ”temppelin harjalla” pystyäkseen irtautumaan perinteisestä ajattelumallista ja rutiinista ja tehdä välttämättömiä päätöksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4040060,00.html
Alex Fishman on tässä oikealla asialla, jota tulisi huutaa IDF:n ja poliitikkojen korviin.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu nimitti reservin kenraalimajuri Yaacov Amidrorin Kansallisen Turvallisuusneuvoston (NSC) johtoon Uzi Aradin tilalle, jonka ero varmistui tällä viikolla.
Amidror vastusti kiivaasti Gazan evakuointia ja kehotti jatkamaan Gazan cast lead operaatiota, kunnes Hamasin hallitus on kaadettu. Hän luonnehti tilannetta näin:
”Yksi ongelmista Oslon sopimusten jälkeen ja vielä enemmän oletettujen etujen saamisesta, joita meidän sanottiin saavuttavan Gazasta evakuoinnin johdosta, on se, että meille on myyty illuusioita eikä kansalle ole kerrottu totuutta.” Hän kirjoitti näin 28.12.2008 kolumnissaan Israel Today (Israel tänään).

AMIDROR toteaa, että maan väestöllä on taipumus olla näkemättä kovaa totuutta, ja sen seurauksena poliitikot pystyvät myymään sille illuusioita. Esimerkkinä tästä hän sanoo, että ainoa tapa saada Gazasta luopumisen jälkeen kiihtynyt rakettituli loppumaan on sen ottaminen uudelleen Israelin valvontaan.
Netanyahun oletetaan nimittävän myös uuden ulkomaanasioitten neuvonantajansa.
Hän puolusti Amidrorin valintaa selittäen, ettei neuvoston uusi johtaja ole epäröinyt esittää ammatillisia käsityksiään julkisuudessa sen ohella, että hänellä on laaja sotilaallisten, strategisten ja turvallisuuskysymysten näkemys.

NETANYAHU lienee ollut tietoinen tehdessään valintansa, että se tulee herättämään vastustusta vasemmiston taholta. Entiset Meretzin kansanedustajat Zehava Gal-On ja Naomi Ghazan julkistivat avoimen kirjeen, jossa kutsuvat Amidroria 1930-luvun tyyppiseksi fasistiksi. Kirjelmän ovat allekirjoittaneet lisäksi muutamat vasemmistokirjailijat ja –taiteilijat.
KADIMAN kansanedustaja Otniel Schneller kutsui kirjelmän laatijoita ”äärivasemmistolaisiksi, jotka säännöllisesti myrkyttävät vihankaivot kansamme keskuudessa”.

AMIDROR liittyi armeijaan 1966 liittyen laskuvarjojoukkoihin, taisteli kuuden päivän sodassa Gazassa ja Golanilla. Hänet siirrettiin tiedustelujoukkoihin toimien niiden tutkimus- ja arviointi-osastojen johtajana; toimi puolustusministeri Mordechain sotilas attasheana ja lopulta IDF:n sotilasopistojen johtajana v.1998 ollen ensimmäinen uskonnollinen upseeri – päärabbin ohella – joka ylennettiin yleisesikuntaan. Hän erosi armeijasta 2002 palvellen eri tehtävissä. Hän toimii nyt Israel Tänään lehden sotilasanalyytikkona sekä Lander instituutin varapresidenttinä Jerusalemissa. Hänen sotilasvelvollisuutta ja moraalia koskevat lausuntonsa ovat herättäneet kovaa kritiikkiä varsinkin vaatimuksilleen sotilaan velvollisuudesta taistelutilanteessa. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142778

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF joutui sulkemaan Karni rajanylitysterminaalin kymmenien raketti-, kranaatti ja kivääri-iskujen vuoksi Gazasta Israeliin. Terminaali suljetaan lopullisesti muutaman viikon kuluttua ja sen kautta tapahtunut liikenne ohjataan Kerem Shalomin kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142799
- Netanyahu tarjosi Kansalliselle Unionille (NU) hallituspaikkaa, mutta yritys kaatui siihen, ettei pääministeri voinut luvata rakentamista Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142800
- Arabimaissa jatkuvat kuohunnat ovat pudottaneet turistien tulvaa niistä Israeliin 83 %, pääosa siitä Siinailta. Viitisentuhatta turistia tulee enää päivän matkalle Israeliin arabimaista. Turismiministeriö aloittaa 45 miljoonan NIS mainoskampanjan asian parantamiseksi houkuttelemalla turisteja mieluummin Israeliin kuin arabimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142798
- Israelin ja Saksan väliset suhteet ovat New York Timesin mukaan laskeneet syvään aallonpohjaan, mitä kiihdytti Saksan äänestäminen turvallisuusneuvostossa PLO:n tekemän esityksen puolesta juutalaisyhteisöjen laittomuudesta Länsirannalla. Liittokansleri Merkel on toistuvasti arvostellut Israelin rauhanpolitiikkaa, jonka pysähtyneestä tilanteesta hän syyttää Netanyahun hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142795
- Egyptistä Israeliin johtava kaasuputki, jonka beduiinit räjäyttivät, pysyy edelleen suljettuna poliittisista syistä, arvioidaan Israelilla. Myöskään Jordania ei saa kaasua, mikä pakottaa sen korvaamisen raskaalla polttoöljyllä suurin lisäkustannuksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142794
- Israelin sähkölaitos IEC valmistautuu kevään myrskyihin ja varoittaa kansaa poistamaan esineitä, joihin myrskyiset tuulet voivat tarttua heitellen niitä ihmisten päälle. Tuulien mukana tulevat kaatosateet, ukkosmyrskyt ja tulvat, jotka joka vuosi vaativat ihmishenkiä taloudellisten vahinkojen ohella. Tilanne jatkuu vielä, ennusteiden mukaan sapattiin saakka, lämpötila Jerusalemissa 5 -2 C-astetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142788
- Raportin mukaan Gaddafi harkitsee suostumista vallasta luopumisneuvotteluihin. http://www.haaretz.com/news/international/report-gadhafi-would-agree-to-transition-talks-1.348326
- Presidentti Peres on USA:ssa etsien tilaisuutta tavata Obaman saadakseen potkaistua rauhankeskustelut uuteen alkuun. Hän kritisoi Netanyahun puhetta Jordanjoenlaaksossa, jossa hän vakuutti sen pysyvän IDF:n valvonnassa. Presidentillä ei ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin Israelissa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/peres-seeks-meeting-with-obama-to-kick-start-peace-process-1.348215
- Länsimaat tarjoavat Gaddafille tulitaukoa, jos hän luopuu hyökkäyksestä Benghazin kaupunkiin. Länsimaat ovat pelästyneet Gaddafin joukkojen menestystä. http://www.debka.com/article/20745/

Wednesday, March 09, 2011

KESKIVIIKKO 09.03.11

1. JORDANJOENLAAKSO tulee pysymään IDF:n valvonnassa kaikissa rauhansopimuksissa palestiinalaisten kanssa, vakuutti pääministeri Benyamin Netanyahu eilen käydessään tarkastamassa tilannetta paikan päällä. Hänen turvallisuuttaan valvoivat pääosin naissotilaat, joita palvelee runsaasti IDF:n joukoissa Jordanin laaksossa. Se sopi hyvin, olihan eilen kansainvälinen naisten päivä, mikä väritti Jerusalem Postin sisällön etusivulta lähtien runsaine naisten kirjoittamine naisten oikeuksia ja asioita käsittelemine artikkeleineen.

TARKKAILIJAT havaitsivat, ettei Netanyahu maininnut sanallakaan paikalla pitämässään puheessa laaksossa sijaitsevia juutalaisyhteisöjä ja maatiloja. Hänen kansliansa virkailijat selittivät, että tämä johtui hänen halustaan välttää välitöntä kritiikkiä kvartetin taholta, joka valmistelee seuraavaa kokoustaan, jonka oli määrä toteutua G20 maitten kokouksen yhteydessä ensi viikolla Pariisissa, mutta joka on päätetty siirtää pari kolme viikkoa myöhemmäs Lähi Idässä tapahtuvan kuohunnan vuoksi.

ISRAELIN pelkona on, että kvartetin jäsenet ovat valmiit menemään yleisen aallon mukana ja tunnustaa useitten maitten tavoin PA:n esittämän vaatimuksen itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1949 aselepolinjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalem, vain muutamin vähäisin maanvaihdoin yksi yhteen periaatteella.
NETANYAHU sanoo laativansa omaa rauhansuunnitelmaansa, joka perustunee tilapäiseen itsenäisyyteen PA:n hallitsemilla alueilla väliaikaisine rajoineen. Hän on kuitenkin pitänyt suunnitelmansa tiukasti povitaskussaan vuotojen estämiseksi, mikä voisi vesittää sen.
Netanyahu ei myöskään samassa yhteydessä maininnut mitään Israelin keskiosan rannikkoseudulle kasaantuneesta asutuksesta mukaan lukien Ben Gurionin lentokenttä, miten sen turvallisuus taattaisiin Palestiinan valtion mahdollisesti rajoittuessa osittain melkein kiinni Israelin etelä- ja pohjoisosan yhdistävään valtatiehen. Kriisitilanteessa palestiinalaiset voisivat tehokkaasti estää kaiken liikenteen etelä- ja pohjoisosien välillä kuten myös Ben Gurionin kansainvälisen liikenteen olalta laukaistavin ohjuksin. IT-ohjuksen ampuminen – edes osumatta - kohti matkustajakonetta riittäisi keskeyttämään kaiken ulkomaisen lentoliikenteen.

PA:n vt.pääministeri Salaam Fayad ehätti vakuuttamaan tuoreeltaan, että ilman Jordanjoen-laakson täyttä hallintaa ei ole Palestiinan valtiota. Netanyahun kansliasta vähätellään hänen lausuntoaan toteamuksella, ettei se ole ylittämätön ongelma.
Pääministerin uskottu mies Molcho tapaa kvartetin edustajat lähiaikoina, selvitelläkseen Israelin kantaa ja uusia suunnitelmia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211268

2. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague totesi tavatessaan PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Lontoossa, ettei Hamasin vastarinnan tulisi antaa estää PA:n demokraattisia pyrkimyksiä. Hän kiitteli Abbasin päätöstä pitää PA:n ”presidentin” (puheenjohtajan) ja lakiasäätävän neuvoston (parlamentin) vaalit syyskuussa 2011. Hague sanoi samalla, ettei Englanti katsonut oikeaksi tässä vaiheessa nostaa PLO:n edustajan aseman Lontoossa viralliseksi lähetystöksi, vaikka sen arvovaltaa nostettiinkin.

HAGUE selitti tyydytyksellä tervehtivänsä PA:n päätöstä vaalien pitämisestä syyskuussa, mutta tuomitsevansa Hamasin ilmoituksen niiden boikotoinnista. Hamasin mukaan sen tulemiseksi mukaan vaaleihin on sen ja Fatahin välisen kriisin sopiminen.
TOISEKSI Hague painotti rauhankeskustelujen edistymisen tärkeyttä Israelin ja PA:n välillä, joita tulisi käydä YK:n ja kvartetin asettamien suuntaviivojen mukaan. Hän painotti sitä, ettei kasvavan levottomuuden Lähi Idässä ja niiden tuoman epävarmuuden tulisi antaa estää Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien selvittämistä. Hän sanoo sen olevan liian arvokas epäonnistuakseen, minkä vuoksi ponnisteluja tulee kaksinkertaistaa. Hän ennakoi kvartetin laativan lausunnon rauhanprosessista seuraavassa kokouksessaan.

”Käsityksemme mukaan sellainen lausunto tulisi käsittämään 1967 rajat tasapuolisin maanvaihdoin, ajanmukaisin turvallisuusjärjestelyin sekä Israelille että palestiinalaisille, oikeamielinen ja tyydyttävä ratkaisu pakolaisista sekä sopimus Jerusalemista molempien valtioitten pääkaupunkina siten, että raamisopimus saadaan runnottua kiireellisillä neuvotteluilla syyskuuhun mennessä tänä vuonna, kuten myös USA esittää.” Hague antoi samalla tunnustusta Obaman ja Clintonin sekä Mitchellin ponnisteluille asian edistämiseksi.
Englannin pääministeri Cameron tuki Haguen esityksiä omalla lausunnollaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211336

3. VALKOISEN TALON tärkein neuvonantaja Valerie Jarrett vastaili journalistien kysymyksiin puhuttuaan yleisten asiain Juutalaisneuvostolle, että Obama on tehnyt selväksi, että muutamat asiat eivät koskaan muutu Lähi Idän kuohunnasta huolimatta. ”Niihin kuuluu USA:n muuttumaton tuki Israelin turvallisuudelle,” hän totesi.
Jarrett kertoi myös, että Obama vastustaa kaikkia yrityksiä kyseenalaista Israelin laillisuus tai valita se kritisismin kohteeksi. Hän vakuutti, että Obama on antautunut rauhan saavuttamiseksi, mikä tulisi turvaamaan sekä Israelin että palestiinalaisten tulevaisuuden.

JARRETT kertoi osallistuneensa viime viikolla tilaisuuteen, jossa Obama tapasi juutalais-järjestöjen presidentit Amerikassa ja kertoi hänen siinä tilaisuudessa vakuuttaneen hylkäävänsä väkivallan, vaatien yleisten oikeuksien huomioimista sekä edellyttäen prosessin etenemistä, jolla turvataan merkittävät uudistukset kansan tarpeiden tyydyttämiseksi.
Jarrett vakuutti presidenttinsä kannattavan noita kansainvälisiä arvoja kaikkialla, kuten hän on tehnyt Egyptissä ja Bahrainissa ja Libyassa.
Hän vakuutti Obaman työskentelevän kansainvälisen yhteisön kanssa varmistaakseen sujuvan ja vakaan muutosprosessin samalla varmistaen, että siinä huomioidaan Amerikan intressit, mukaan lukien Israelin ja sen arabinaapurien välinen rauha. Hän vakuutti, ettei vakavuus ole pysyvä arabimaailmassa eikä myöskään etsittäessä rauhaa Lähi Idässä.
Hän pyysi juutalaisjärjestöjen yhteistyötä ja paljasti samalla perhesalaisuuden kertoen, että hänellä on juutalaisjuuret. Hän isänsä kertoi eräällä pessah-aterialla, että hänen isoisänsä oli juutalainen. Hän itse on Afrikan amerikkalainen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211322

4. LIBYAN kapinalliset toteavat, että heidän voittonsa Muammar Gaddafin joukoista on mahdollinen vain, jos länsimaat julistavat Libyan ilmatilan saartoon. USA ja Euroopan maat harkitsevat tosissaan tällaista mahdollisuutta, ja Gadafin joukkojen viimeaikaiset voitot voivat kiihdyttää keskustelua siitä. NATO:n johto ilmoittaa, että se lähtee Libyan aavikoitten yläpuolelle koneineen vain YK .n turvallisuusneuvoston tuella, mikä voi olla vaikea saada, sillä sekä Kiina että Venäjä vastustavat sekaantumista sotaan.

GADDAFI kertoi maan TV-lähetyksessä keskiviikkona, että USA, Ranska ja Englanti ovat tehneet salaliiton hänen valtansa kaatamiseksi päästäkseen käsiksi maan öljyvaroihin. Hän vetosi Zitan kaupungin asukkaisiin pyytäen heitä ajamaan kapinalliset pois kaupungistaan mainiten heimojohtajia nimeltä, joiden uskotaan vannoneen uskollisuuttaan hänelle.
PRESIDENTTI Obama ja pääministeri Cameron keskustelivat puhelimessa tilanteesta Libyassa tiistaina, todeten, että ilmatilan saarto edellyttää YK :n myönteistä päätöstä. Englanti ja Ranska pyrkivät saamaan sitä koskevan YK:n päätöksen mahdollisimman pian, sillä tilanne Libyassa näyttää olevan kääntymässä entistä verisemmäksi Gaddafin turvautuessa ilmaiskuihin ja raskaitten aseittensa tuleen kapinalisjoukkoja vastaan heidän miehittämissään kaupungeissa.

HAFIZ GHOZA, joka johtaa kapinallisten muodostamaa neuvostoa, sanoi, että heidän voittonsa edellyttää paitsi ilmatilan saartoa myös Gaddafin palkkaamien sotilaitten kuljettamisen estämistä Saharasta taistelualueille. Heille maksetaan 200-2000 USD.
GADDAFIN joukot ovat suunnanneet iskunsa Zawiyan kaupunkiin lännessä sekä Ras Lanufin öljykaupungin suuntaa itään Tripolista, joiden asukkaat lähettävät hätähuutoja medialle valittaen kaupunkiensa muuttuvan soraläjiksi ilmaiskujen ja panssaritykkien tulesta.
Ilmaiskuja tehdään Ras Lanufin ja Bin Jawadin väliselle asumattomalle alueelle, jossa kapinallisten joukkoja majailee. Kaupungit sijaitsevat n. 550 km Tripolista itään Välimeren rannikon vartta seuraavan maantien varrella, n. 60 km:n päässä toisistaan.

Libyan taisteluihin Gaddafin ja kapinallisten välillä liittyy kaikenlaisia huhuja ja väitteitä, joiden uskottavuutta on mahdoton todistaa. Alla pari osoitetta, joissa asioita pohditaan. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=20110307&articleId=23548, http://www.salem-news.com/articles/march062011/gaddafi-nukes-gd.php
Pyydän kieltä osaavia suhtautumaan näihin tietyllä varovaisuudella.

5. UUTISOTSIKOITA
- Bahrainin mielenosoittajat ovat yhä selvemmin alkaneet vaatia al-Khalifan monarkian lopettamista maassa ja maan julistamista islamilaiseksi tasavallaksi. Tätä vaatii varsinkin vielä pienien Al-Haq, Wafa ja Freedom Movement puolueitten muodostama liittoutuma. Pääoppositio-puolue Wefaq vaatii perustuslaillista monarkiaa valittuine parlamentteineen sekä shia-muslimien syrjimisen lopettamista maassa. 7 ihmistä on kuollut mielenosoituksissa, joita hallitus ei ole pystynyt lopettamaan. (JP)
- Kuwaitissa sadat mielenosoittajat kokoontuivat hallituksen tärkeimmän rakennuksen eteen vaatien merkittäviä muutoksia öljyvaltion hallinnossa. Heidän kritiikkinsä kohdistuivat varsinkin Kuwaitin emiiriin ja pääministeriin, joiden he syyttävät estävän kaikki muutosvaatimukset maassa. Mielenosoitus oli ensimmäinen Kuwaitissa, mutta poliisin otteet voivat määritellä sen jatkotoimien luonteen. (JP)
- Egyptissä oikeusviranomaiset hylkäsivät Mubarakin ja hänen perheensä esityksen maan korkeimman syyttäjäviranomaisen päätöksen kumoamiseksi, jolla heidän varansa jäädytettiin. Niiden uskotaan nousevan miljardeihin USD.
- Syyriassa viranomaiset vapauttivat 80-vuotiaan entisen tuomarin Haitham a-Malehin, joka on tunnettu tärkeimpänä Assadin hallitsija-dynastian vastustajana maassa. Hän sanoi Reutersin toimittajalle, vapautuessaan Baath-puolueen 1963 valtaantulon vuosipäivän kunniaksi, että tuhansia Assad-hallitusten vankilaan heittämiä poliittisia vankeja on vielä selleissään turvallisuusjärjestelmän käskystä. Hän sanoi toivovansa, että marssi voi jatkua ja että jonain päivänä maassa olisi riippumaton oikeusjärjestelmä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211348
- Varapääministeri Moshe Yaalon kritisoi Barakin vaatimusta 20 miljardin lisätuen saamista Yhdysvalloilta Lähi Idän rauhattomuuksien vuoksi, että tuollaiset lausunnot lisäävät ulkoista painostusta Israelia kohtaan. Toiseksi hän totesi, että Barakin esitykset lisämyönnytyksistä palestiinalaisille eivät ole muuttaneet niiden Israelille vihamielistä asennetta. Hän ei myöskään hyväksy USA:n turvallisuusneuvonantajan James L Jonesin arviota, että Israelin ja PA:n välinen konflikti aiheuttaa rauhattomuudet Lähi Idässä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211387
- Egyptin presidentin virkaa havitteleva arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa vakuuttaa, ettei Israelin ja Egyptin välistä rauhansopimusta mitätöidä, jos hän saa Egyptin presidentin viran. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211356
- Palestiinan nuorisokeskus lähellä Ramallahia nimitettiin ensimmäisen naisterroristin Wafa Idrisin mukaan. Fatahin hoitama nuorisokeskus toimii Ama´arin pakolaisleirissä lähellä Ramallahia. Idris räjäytti pomminsa kenkäkaupassa 27.01.2002 surmaten 81-vuotiaan miehen ja haavoittaen 150 ihmistä. UNRWA pyrkii irrottautumaan kritiikistä, että se tukee nuorisokeskusta ja että sen nimeä käytetään sen mainoksissa. Keskus on aiemmin käyttänyt Idrisin nimeä jalkapallomatsien mainoksissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211350
- NGO-järjestö Gisha syyttää valtiota, että se suosii Gazan kristittyjen pääsyä pyhille paikoilleen muslimien kustannuksella. Valtio vastaa, että se päästää kristittyjä Gazasta Israeliin diplomaattisista ja humanitäärisistä syistä johtuen. Gazassa on arviolta 3000 kristittyä, jotka elävät muslimien jatkuvan sorron alaisina. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211366
- Amarin komitea haluaa lopettaa IDF:n Nativ-kääntymiskurssit, koska Amarin mukaan ”kurssien reformi- ja konservatiiviopettajat heittävät synkän varjon niiden yli”. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=211355
- IDF:n Juudean ja Samarian päämaja valmistautuu mahdollisuuteen, että arabimaissa jatkuvat väkivaltaisuudet leviävät palestiinalaisalueille Länsirannalla. Armeija edustaja tunnustaa, että se tulee joutumaan hyvin vaikean ongelman eteen, jos siviiliväestö tempautuu vallankumoushuuman mukaan. Armeija johto ounastelee, että palestiinalaiset eivät voi vastustaa kiusausta turvautua aseitten käyttöön joita heillä uskotaan olevan runsaasti. USA:n kouluttamien ”poliisien” luotettavuus ja uskollisuus koeteltaisiin ensimmäisen kerran todellisuudessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-is-preparing-for-mass-civil-uprising-in-west-bank-1.348008

Tuesday, March 08, 2011

TIISTAI 08.03.11

1. LIBYAN presidentti Muammar Gaddafi, joka on hallinnut maataan 41 vuotta itsevaltiaan tavoin, tarjoaa kapinallisille verenvuodatuksen lopettamiseksi kunniallista luopumisesta vallasta ja vapaata poistumista perheineen maasta ilman pelkoa oikeustoimista tai omaisuuden menettämisestä. Näin kertovat arabi-uutislähteet kuten Al-Jazeera.
Kapinalliset ovat kuitenkin uutisen mukaan hylänneet tarjouksen. He haluavat nähdä diktaattorinsa mahdin kaatuvan Egyptin presidentti Mubarakin tapaan ja joutuvan heidän hyvän tai huonon tahtonsa alle. Tarjouksen mukaan valta luovutettaisiin kansankongressin muodostamalle neuvostolle. Gaddafi lähetti entisen pääministeri Jadallah Azzouz Talhin neuvottelemaan asiasta kapinallisten kanssa, kertoo Al-Jazeera.

GADDAFI pyrkii vetoamaan läntisen maailman johtajien järkeen selittäen, että Libya on ollut lännen etuvartioasemana estäen miljoonien afrikkalaisten rynnistämisen Eurooppaan. Jos tämä asema poistuu, Euroopan valtiot hukkuvat siirtolaistulvan alle, hän järkeilee.
Gaddafi sanoi, että hänen joukkojensa offensiivi kapinalisia vastaan on samantapainen kuin Israelin Gazan cast lead operaatio. Hän tarkoittanee tällä sitä, että häntä vastaan nostettu kapinaliike on al-Qaidan ja muitten ulkopuolisten kiihottama eikä kansan tahdon ilmaus.
YK:n laskelmien mukaan Libyan taistelut ovat aiheuttaneet elintarvikkeiden saannin vaikeutumisen ja ihmisjoukkojen pakenemisen sodan jaloista siten, että miljoona ihmistä on joutunut elämään avustusten varassa. Tällä yritettäneen oikeuttaa suunnitelmia sotilaallisesta operaatiosta Gaddafin joukkoja vastaan, joka voisi alkaa lentokieltoalueina.

ENGLANTI JA RANSKA ovat laatimassa yhteistä aloitetta YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla oikeutettaisiin sotilaalliset toimet taistelujen lopettamiseksi Gaddafin ja kapinallisjoukkojen välillä. Brittiulkoministeri William Hague totesi, että luotettavat tiedot kertovat Gaddafin käyttävän helikoptereita iskuissaan kapinallisia vastaan, mikä oikeuttaisi kansainvälisten joukkojen väliintulon.
Hän selitti, että sen lisäksi tarvitaan määrättyjä ”liipaisimia”, kuten inhimillisen hädän nouseminen kohtuuttomaksi sekä Gaddafin koneitten siviilialueitten massapommitukset.
USA:n lähettiläs NATO:ssa Ivo Daalder kertoi, että järjestö on asettanut 24-tunnin ilmavalvonnan Libyaan. NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi, että NATO on valmis sotilaalliseen operaatioon Libyassa vain, jos YK:n turvallisuusneuvosto oikeuttaa sen siihen. USA:n puolustusministeri Robert Gates vakuuttaa, että jos lentokieltoalue määrätään Libyaan, sen valvonta tulee vaatimaan sotilaallista valvontaa ja myös koneitten menetyksiä.
USA:n presidentti Obama heitti myös oman hattunsa kehään sotilasoperaation valmistelemiseksi Gaddafin joukkoja vastaan, joka varoittaa, että sellainen operaatio tulisi kehittymään uudeksi Vietnamiksi, joka voisi kestää vuosikaudet. Gaddafi on kuitenkin sotilas-kaappauksen pelossa laiminlyönyt armeijansa kehittämisen nykyaikaiseksi tappokoneeksi, joten päättäväinen kansainvälinen iskujoukko voisi leikata sitä juuston tavoin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211225

2. PALESTIINAN AUKTORITEETTI jatkaa omaa hankettaan Israelin diplomaattisen ja laillisuus-aseman heikentämiseksi maailmalla. Sen yritys saada YK:n turvallisuusneuvoston päätös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen julistamiseksi laittomiksi epäonnistui USA:n käyttämään vetoon vastoin kaikkia ennustuksia, mutta se yrittää edistää asiaa viemällä esityksensä YK:n yleiskokoukseen, jossa sen hyväksyminen on todennäköinen. Yleiskokouksen päätökset ovat vain suositusluonteisia, mutta propaganda-arvonsa niillä on.

PA:N neuvottelija Nabil Shaath, joka peri paikkansa pääneuvottelija Saeb Erekatin jouduttua eroamaan WikiLeaksin paljastaessa hänen luvanneen Israelille Jerusalemista ja muualtakin enemmän kuin mitä PA uskaltaa kertoa kansalle, kertoo JP:n artikkelin mukaan, että PA on aloittanut poliittiset toimet terrorijärjestöksi luokitellun Hamasin poistamiseksi terrorijärjestöjen listalta askeleena yhteishallituksen muodostamiseksi sen kanssa.
SHAATH puhui journalisteille Kairossa tavattuaan arabiliiton pääsihteerin ja Egyptin presidentin virkaa tavoittelevan Amr Moussan.
Hän kertoi alustaneensa asiaa kiertomatkalla useisiin Euroopan maihin.
”Me etsimme tapaa poistaa Hamas terroristijärjestöjen listalta”, hän selitti jatkaen. ”Haluamme, että EU-maat tunnustaa Palestiinan yhteishallituksen, johon kuuluisivat Hamas ja muita järjestöjä”. Hän vakuutti Fatahin pyrkivän päättäväisesti lopettamaan kiistansa Hamasin kanssa. ”Nykyiset olosuhteet pakottavat meitä järjestämään palestiinalaisen kotimme uudelleen. Olen julkistaneet useita kertoja, että olemme hyväksyneet Egyptin aloitteen, olemme myös suostuneet kansallisen yhteishallituksen muodostamiseen, joka toteuttaisi Egyptin laatiman sopimusdokumentin ja valmistelisi vaaleja.” Tämän esityksen Egypti teki vuonna 2009. Shaath lisäsi, että Fatah oli hyväksynyt Hamasin vaatimat muutokset mutta ei sanonut ymmärtävänsä, miksi Hamas viivyttää vastaustaan.

SHAATH totesi, että samantapaisen kysymyksen tulisi jokaisen arabimaan tehdä. Hän sanoi epäilevänsä, että Hamasin käsitys vallankumouksesta poikkeaa Fatahin omaksumasta.
Hän sanoi olettavansa, että vallankumouksen vaatimus heille on yhteys ja palestiinalaisten oikeuksien tukeminen. Tämä PA:n entinen ulkoministeri uskoo yhteishallituksen kautta pystyvänsä ”paremmin taistelemaan Israelin miehitystä vastaan”, kuten hän asian näkee.
FATAHIN johto vaatii erotetun mutta toimenpidehallituksen pääministerinä jatkavan Salaam Fayadin erottamista, koska hän ei edusta Fatahia, vaan omaa pientä joukkoaan. Kritiikki koveni Fayadin esitettyä suunnitelmansa, jonka mukaan Hamas saisi pitää Gazan hallinnon vielä liityttyään yhteishallitukseen.

ISRAELIN ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor totesi Shaathin toimivan fariseuksen tapaan puhuessaan tosiasioita vastaan. Hän sanoi, että kvartetti on asettanut selkeät perusteet, joilla Hamas voidaan tunnustaa lailliseksi järjestöksi: Tunnustaa Israelin laillisuus, hyväksyä aiemmin tehdyt päätökset ja sanoutua irti terrorismista. Hamas ei ole hyväksynyt näitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211149

3. NIMEÄMÄTÖN tärkeä poliittinen henkilö Egyptistä kertoi puolustusministeri Ehud Barakille, että Egypti tulee saamaan vapaat ja avoimet vaalit, ja että puolueet tulevat palkkaamaan neuvonantajia USA:sta ja Euroopasta (mutta ei Israelista!). Hän ennakoi, että neuvonantajat tulevat välittömästi havaitsemaan Israelin vastaisen vaaliteeman vetävän äänestäjiä uurnille. Tämä egyptiläinen ei kuitenkaan uskonut, että maitten välille solmittu rauhansopimus tullaan kaseeraamaan, ei ainakaan kovin pian.

BARAK luonnehti vallankumousten aaltoa ”maanjäristykseksi” ja liikkeeksi oikeaan suuntaan. Hän ei kuitenkaan pystynyt lupaamaan korrektien suhteitten Egyptin kanssa kestävän.
Hän kertoi, että aluetta järisyttävät muutokset ovat antaneet Israelille aiheen pyrkiä varautumaan kaiken varalle – Israelin eristyneisyys vihamielisten muslimimaitten ympäröimänä tiivistyy entisestään, jos ääriliikkeet saavat niissä hallitusvaltaa - , mikä on saanut hänet suunnittelemaan lisäavustusten hakemista Yhdysvalloilta. Hänen käsityksensä mukaan tarve olisi 20 miljardin USD luokkaa.

Barak ei halunnut tai pystynyt tässä vaiheessa yksilöimään armeijan tarpeita, mutta painotti Israelin aseman tärkeyttä tasapainottavana tekijänä ja USA:n etujen vankkumattomana edustajana alueella. Egyptin ja Turkin lipsuminen ääri-islamilaiseen leiriin aiheuttaa valtatyhjiön, jota vain Israel pystyy enää täyttämään rajoitetuin resurssein.
Hän sanoi olevansa jatkuvassa yhteydessä Egyptin sotilasneuvoston johtajan Mohammed Hussein Tantawin kanssa, joka vakuuttaa sopimusten pitävyyttä. Barak sanoo, että tilanne jatkuu entisellään toistaiseksi, mutta voi muuttua vielä radikaalisti. Barak ja Tantawi sotivat keskenään 1973 sodassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142745

4. UUTISOTSIKOITA
- Talous- ja teollisuusministeriöt ovat yhdistäneet resurssinsa lisätäkseen vientiponnisteluja Kauko Idän maihin. Erityisesti Kiinaan ja Intiaan suunnattua operaatiota johtaa talousministeriön pääsihteeri Haim Shani, joitten kanssa käytävän kaupan volyymi kasvoi ennätysmäisesti viime vuonna. Israel solmi diplomaattisuhteet Kiinan kanssa 1992, jolloin maitten välinen kauppa oli 50 miljoonaa USD; vuonna 2001 se oli 1 miljardi ja tänä vuonna sen ennustetaan nousevan seitsemään miljardiin USD. INTIAN kanssa käytävän kaupan arvo oli vuonna 2009 arvoltaan 3 miljardia USD, josta viennin osuus 1.8 miljardia USD. Kolmen vuoden projekti toimii sadan miljoonan kustannusarviolla. Se sai alkunsa pääministeri Netanyahun aloitteesta, joka velvoitti ministeriöt yhteiseen vienti-iskuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142743
- PA:lle uskolliset arabit Gazassa osoittivat mieltään Hamasin hallintoa vastaan vaatien yhteishallitusta Fatahin kanssa. He ovat saaneet tukea Ramallahissa järjestetyissä mielenosoituksissa, joissa myös vaaditaan sovintoa Hamasin ja Fatahin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142729
- Englanti oli seuraava maa, joka nosti PA:n lähettilään aseman Brittien saarilla lähetystöksi, joka ei vielä anna diplomaattista immuniteettia. Hän seuraa tässä Ranskan, Irlannin, Espanjan ja Portugalin esimerkkiä Norjan antaessa PA:lle virallisen lähetystön aseman. USA nosti PA:n toimiston heinäkuussa 2010 erityislähetykseksi, jossa PLO saa ripustaa kadun varteen oman lippunsa. Abbas halusi käynnillään Lontoossa pohjustaa kvartetin kokousta myöhemmin tässä kuussa. Abbas tuskin kiitteli Israelin toimia, joita hän syyttää PA:n kuristus- ja miehitystoimiksi samaan aikaan, kuin se itse boikotoi israelilaisia tuotteita ja pyrkii horjuttamaan Israelin laillisuutta maailmalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142746
- Korkein oikeus antoi lentoaseman virkailijoille 45 vrk aikaa selittää, miksi se profiloi muutamat matkustajat – varsinkin arabit – erityistarkasteluun lentoasemilla. Asia on jatkuvasti esillä joittenkin syyttäessä joutuneensa kovan kohtelun alaisiksi. Virkailijoitten varsinaisena ja ensisijaisena huolena on kuitenkin matkustajien turvallisuus, eikä korkein oikeus varmaankaan ota vastuuta siitä, jos jotain tapahtuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142742
- Väkivaltainen yhteenotto juutalaisasukkaitten ja palestiinalaisten välillä tapahtui eilen iltapäivällä Eli Ayn ja arabikylän Qusran välisellä alueella Nablusin lähellä. Arabit väittävät juutalaisten tulleen tuhoamaan heidän puuntaimiaan. Juutalaiset kertovat, että arabit hyökkäsivät heidän kimppuunsa veitsin aseistettuina. Sotilaat ehättivät ryhmien väliin ja joutuivat käyttämään kovia ammuksia väkivallan lopettamiseksi. Yksi juutalaisasukas hoidettiin päähän osuneen kiven osumasta. Nablusin Radfia sairaalasta kerrottiin, että siellä hoidettiin yhdeksää palestiinalaista, pääosin luotien haavoista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/violent-clashes-erupt-between-israelis-palestinians-near-nablus-1.347710
- Entinen USA:n ulkoministeri Henry Kissinger kehotti presidentti Obamaa vapauttamaan Jonathan Pollardin täysin mielivaltaisesta vankeudesta. Kissinger sanoo puhuttaneensa useita Pollardin oikeustapauksen aikaan virassa toimineita korkeita virkailijoita, jotka yksimielisesti suosittavat hänen vapauttamistaan. http://www.haaretz.com/news/international/kissinger-urges-obama-grant-clemency-to-jonathan-pollard-1.347731
- Debkafile kertoo, että presidentti Obama on aloittanut valmistelut sotilaallisesta väliintulosta Libyabn taistelujen lopettamiseksi. Ensimmäisenä askeleena siihen on tehokkaan ilmavalvonnan asentaminen valvomaan lentokieltoa, jonka asettamisesta vielä neuvotellaan. http://www.debka.com/article/20741/
- Parikymppinen nainen löydettiin puukotettuna ja tajuttomana keskusbussiaseman läheltä Tel Avivissa tänään. Poliisi epäilee kahta miestä syyllisiksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211239
- Sosiaalivirkailijoitten lakko jatkuu ilman takarajaa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211205
- Ajoittaiset ukkossateet iskivät Tel Avivin alueelle ja pohjoiseen lämpötilojen pudotessa, huomenna Jerusalemissa 4-5 asteeseen. Galileassa ja Golanilla odotetaan lumisateita, jotka voivat ajoittain levitä Jerusalemiinkin. Kaatosateet aiheuttavat aina suuria liikenneruuhkia ja teitten katkeamista. Sateitten ennustetaan jatkuvan sapattiin saakka. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211244

Monday, March 07, 2011

MAANANTAI 07.03.11

1. SOSIAALIVIRKAILIJAT jatkavat tänään eilen alkanutta ”sadan prosentin” lakkoaan, ja elleivät neuvottelut tuota tulosta, pääkaupungissa järjestetään laaja mielenosoitusmarssi. Lakkoilijat sanovat, että kaikki virkailijat sosiaalialoilla ovat mukana, jopa jotkut yksityisten järjestöjen palveluksessa olevat ovat tulleet mukaan.
LAKON aikana huomioidaan vain äärimmäiset hätätapaukset, joissa lapsen tai aikuisen henki on välittömässä vaarassa. Virastoihin tehdystä 150:stä soitosta vain neljä hyväksyttiin. Yhdessä nainen pelkäsi henkeään väkivaltaisen puolisonsa taholta, nainen vietiin turvakotiin.

NEUVOTTELUT talousministeriön ja sosiaalivirkailijoitten välillä ovat olleet käynnissä puolen vuoden ajan, joten mistään hätiköinnistä ei liene kysymys. Sosiaalivirkailijat vaativat koko alan palkkausjärjestelmän uusimista väittäen, että 27 % virkailijoista saa palkkaa yleensä alle minimipalkan ja veteraanivirkailijatkin alle 6000 NIS kuukaudessa.
Talousministeriön laskelmien mukaan keskipalkka alalla on lähes 8000 NIS ja tarjotut etuisuudet olisivat nostaneet palkkoja km.1000 NIS kuukaudessa. Tämä ei kuitenkaan tyydyttänyt virkailijoita, jotka vaativat palkkausjärjestelmän uusimista. He varoittavat, että elleivät neuvottelut tuo tulosta tiistaina viimeistään, suuri mielenosoitusmarssi järjestetään Jerusalemissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211062

2. GADDAFILLE uskolliset joukot ovat aamun uutisten mukaan saaneet valvontaansa Zawiyan ja Misratan kaupungit ja työntäneet kapinalliset ulos Bin Jawadin kaupungista, jota kapinalliset pitävät strategisesti tärkeänä matkallaan Gaddafin synnyinkaupunkiin Sirteen, jonka miehittäminen olisi heille suuri propagandavoitto.
JOURNALISTIT kertovat kapinallisten paenneen autoillaan Bin Jawadista pakokauhun vallassa odottaessaan Gaddafin joukkojen tuloa, jotka käyttävät taisteluissaan panssareita, ohjuksia helikoptereita ja lentokoneita. Kapinalliset vetäytyivät öljykaupunkiin Ras Lanufiin, joka on heidän käsissään. Se sijaitsee 660 km Tripolista itään.
KAPINALLISET pitänevät edelleen hallussaan Zawiyan keskustaa, jossa he löivät takaisin kaksi hyökkäystä, mutta joutuivat entistä kovemman hyökkäyksen kohteeksi sunnuntaina. Asukkaitten mukaan taistelut kestivät puolitoista tuntia molempien osapuolten kärsittyä menetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina. Zawiya sijaitsee 50 km Tripolista länteen.
Tripolissa eilen kuultu käsiaseitten rätinä oli Gaddafille uskollisten heimosotilaitten juhlintaa, joissa aseitten laukominen ilmaan kuuluu perinteisiin.

TRIPOLIN puolustusta johtaa Gaddafin poika Khamis, jonka uskollisin 32. prikaati on tehokkaimmin koulutettu ja aseistettu Tripolia puolustavista kolmesta prikaatista. Uutistoimistojen mukaan jotkut kapinallisiin liittynet heimot ovat palanneet Gaddafin leiriin, mikä osoittaa maan sisäisen hajanaisuuden väestön jakaantuessa heimojen mukaan, jotka pyrkivät hyötymään tilanteesta liittymällä voittavaan puoleen.

BENGHAZIN kaupunki on edelleen vahvasti kapinallisten hallussa, mutta Gaddafin joukot vannovat aloittavansa taistelut sen vapauttamiseksi lähiaikoina. Kaupungissa oli brittilähetystö, joka englantilaisine erityissotilaineen joutui kapinallisten vangiksi. Raportin mukaan lähetystö pääsi lähtemään Libyasta. Ulkoministeri William Hague sanoi, että lähetystö saatiin vapautettua kohtuullisin ehdoin, ja lupasi lähettää uuden lähetystön, jonka tehtävänä on saada neuvotteluyhteys kapinallisten johtajien kanssa.
SUNDAY TIMES kertoi, että kahdeksan aseistettua mutta siviiliasuista miestä kuuluivat brittien erityis-ilmapalvelujoukkoihin. Heidän pidätettiin, koska he herättivät epäilyjä kapinallisten parissa eikä heitä oltu etukäteen informoitu, keitä he olivat ja miksi.
Kapinallisten johtaja Benghazissa ei tiennyt Hugo Chavezin tai muitten välitystarjouksista, mutta vakuutti olevansa valmis, mikäli niillä varmistetaan kansan tahto. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211040

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi lausunnossaan sunnuntaina pelkäävänsä siviilien joutuvan entistä pahemmin taistelujen jalkoihin ja päätti lähettää YK:n erityislähetystön Tripoliin voidakseen saada kosketuksen Gaddafin halitukseen sekä häntä vastustaviin kapinallisiin. Hän nimitti lähettilääkseen Libyaan Jordanian entisen ulkoministerin Abdelilah al-Khatibin johtamaan yhteydenottoja taistelevien osapuolten johtajiin. Pääsihteeri painotti varsinkin humanitäärisen tilanteen huonontumista maassa.
Ban ki-Moon puhui puhelimessa Libyan ulkoministeri Musa Kusan kanssa sunnuntaina esittäen huolensa siviiliuhreista sekä ”heidän oikeuksistaan elää laillisesti rauhassa ja arvostettuina”. Pääsihteerin sanavalinta on lievästi sanoen outo käsitellessään tilannetta maassa, joka on merkeistä päätelleen liukumassa ellei jo liukunut sisällissotaan. Väestön eläminen rauhassa ja arvokkaina lienee vaikea siinä tilanteessa toivotuksista huolimatta. Kusa myöntyi pääsihteerin esitykseen YK:n lähettilään sijoittamisesta Tripoliin.

BAN KI-MOON kehotti lausunnossaan, että siviilit joutuvat kärsimään suurimmat uhrit taisteluissa, sekä kehotti Gaddafin hallitusta lopettamaan välittömästi epäsuhtaisen voiman käytön ja hallitsemattoman siviilikohteiden tulittamisen. Hän varoitti, että näitä periaatteita vastaan rikkovat joutuvat vastaamaan oikeudessa karkeista rikoksista syytettyinä.
Pääsihteeri kehotti Gaddafia lopettamaan väkivallan käyttämisen mielenosoittajia vastaan sekä alistumaan maalle ja sen presidentille ja hänen perheelleen asetettuihin sanktioihin.
Hän uhkaili Gaddafin vastuuhenkilöineen joutuvan Haagin kansainvälisen rikosoikeuden eteen puolustamaan syytöksiä ihmisoikeusrikoksista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211078

4. ZWI MAZEL, entinen Egyptin lähettiläs ja Jerusalemin yleisten asiain keskuksen tutkija, tarkastelee Lähi Idän tilannetta otsikolla ”A Arab World in Ruins or new Beginning?” (Arabimaailma raunioina vai uusi alku). Analyysinä hän toteaa, että on selvää, että Lähi Itä tulee kulkemaan vuosia kestävän rauhattomuuden kauden läpi.
MAZEL toteaa, että arabimaailma ei ole huomenna sama kuin se tunnettiin. Arabimassat ovat havahtuneet ja vaativat muutoksia vuosisatoja kestäneeseen sortoon. He ovat havainneet voivansa vaikuttaa olosuhteisiin, joissa he elävät, joskin ”tuskin kaikki entisen hallitukset kaatuvat, mutta niiden on kuitenkin suostuttava merkittäviin muutoksiin, sallia mielipiteen ilmaisunvapaus sekä suurempi ihmisoikeuksien huomioiminen”.

MAZEL toteaa, ettei tämä tarkoita sitä, että kaikki entiset yhteiskuntaa hallitsevat elementit poistuvat hetkessä, sillä näiden maitten on käytävä läpi vuosisatojen perintö takapajuisuudesta sekä taisteltava tosiasioita vastaan, jotka ovat kahlinneet muslimiyhteisöjä profeetta Muhammedin ajoista saakka.
Mazel kyselee seuraavaksi, miten kansat voivat siirtyä osaksi nykyaikaista yhteiskuntaa, joissa luku- ja kirjoitustaito on alle puolella väestöä, ja joitten tietoisuus muusta maailmasta on hyvin rajoittunut tehokkaan propagandan ja tiedotusvälineitten valvonnan ansiosta. Hän epäilee, että heillä olisi mahdollisuuksia olla muotoilemassa uutta taloudellista edistystä.

MAZEL toteaa, että kansannousut arabimaissa ovat osoittaneet, ettei Israelin ja palestiinalaisten välisellä konfliktilla ole juuri mitään osuutta niissä, eivätkä myöskään muslimien ääriliikkeet kuten al-Qaida ole saaneet niissä keskeistä osaa, josta vain Somalia on poikkeus. Siellä laillinen hallitus kaadettiin ääriainesten toimesta, ja maa on nyt kaaoksessa.

ÄÄRILIIKKEET ovat parhaimmillaan pystyneet vain kiihottamaan muslimikansat raivoamaan lännessä esiintyneitä islaminvastaisia ilmiöitä vastaan, kuten Tanskan Muhammedia parodioivat piirrokset. Hän tarkastelee myös Muslimiveljeskunnan tilannetta todeten, että se piti hyvin matalaa profiilia mellakoiden alussa odottaessaan, mihin ne johtaisivat, mutta liittyi myöhemmin mukaan joskin varovaisin kääntein. Hän odottaa tämän veljeskunnan toimivan merkittävästi Jordaniassa ja Syyriassa, mutta Tunisiassa sen vaikutus on ollut pieni.
Veljeskunnan johtaja Tunisiassa Rashid Ghannushi palasi maanpaosta odottaen aikaansa.

EGYPTISSÄ Mazel toteaa nuoren polven nousun veljeskunnan johtoon, mikä voi ennustaa muutoksia sen radikaaliin ohjelmaan. Se on vaatinut Israelin kanssa tehdyn rauhansopimuksen arviointia uudelleen ja kauppasopimusten purkamista, joista kaasutoimitusten lopettaminen on välittömästi Israelin taloutta huonontava.
Saudi Arabiassa radikaali wahhabi-suuntaus hallitsee uskonnollista elämää, eikä siinä tapahtune suuria muutoksia, ellei koko yhteiskunta käänny ylösalaisin. Saudien 20 000 prinssiä ovat kuningaskunnan perustamisesta lähtien hallinneet väestöä itsevaltaisesti siirtäen valtavia määriä öljyvaroista saatuja tuloja omille pankkitileilleen ulkomailla tai hankkineet sieltä kiinteistöjä, järjestöjä ja yhtiöitä sen ohella, että he ovat tukeneet islamin opin leviämistä maailmalle rahoittamalla moskeijoitten ja instituutioitten rakentamista sekä palkkaamalla niihin uskonnolliset johtajat arabimaista.
Mazel ei juuri ollenkaan puutu Iranin kasvavaan vaikutukseen Lähi Idässä, vain ohimennen mainitsemalla, että se väitetään kiihottaneen mielenosoituksiin. Hän ei myöskään puutu arabi- ja muslimimaailman eskatologisiin odotuksiin karismaattisesta johtajasta, mahdista, joka noussee sen keskuudesta ja pystyy epätavallisella viisaudellaan ja tarmollaan selvittämään arabimaailmaa ja laajemminkin maailmaa hajottavan kaaoksen.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211071

5. UUTISOTSIKOITA
- Uutislähteitten mukaan Gaddafi on palkannut ulkomaisia palkkasotilaita Euroopasta ja Afrikan maista, kuten tuareg-sotilaita Nigeristä ja muista maista, myös Israel mainitaan, mutta myös lentokoneita Syyriasta, joista kapinalliset sanovat ampuneensa alas kaksi konetta Ras Lanufin lähellä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211101
- Ehud Barak kiirehtii Netanyahua esittämään uuden rauhansuunnitelmansa ensi tilassa, sillä ”toukokuu on liian kaukana”, hän arvioi. Hän pelkää maan joutuvan entistä enemmän eristetyksi varsinkin, kun kaikki huomio on kiinnitettynä arabimaihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211092
- BBC:N suorittaman kyselyn mukaan Israel on lähes eniten vihattu maa maailmassa. Vain Iran, Pohjois-Korea ja Pakistan ovat vielä vähemmän suosittuja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211095
- Pääministeri Netanyahu antoi ymmärtää Chilen presidentti Sebastian Pineran vierailun yhteydessä, ettei hän ole valmis julkistamaan rauhansuunnitelmaansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211065
- Egyptissä nuoret mielenosoittajat ryntäsivät turvallisuusjoukkojen päämajaan, mikä herätti pelkoja, että arkaluonteisia dokumentteja joutuu vääriin käsiin. Sotilas-juntta nimitti kolme uutta ministeriä. Nabil Elaraby, entinen korkeimman oikeuden tuomari, nimitettiin ulkoministeriksi, mikä ennustaa vaikeita aikoja Israelille, sillä hänet tunnetaan Israelin vastaiseksi. Hän esitti jo rauhansuunnitelman uusimista. Kairossa ja muualla maassa nuoret tunkeutuivat yhteentoista turvallisuusrakennukseen kahmien dokumentteja. Tuhatkunta kokoontui sisäministeriön eteen vaatien saada lisää salaisia dokumentteja. Poliisien nähtiin polttavan niitä mieluummin kuin antavansa niitä nuorten käsiin. - Libanonissa 8000 ihmistä kokoontui Beirutiin vaatimaan leipää, koulutusta ja vapautta ilman poliittista eriarvoisuutta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211070
- Debkafile raportoi, että Saudia Arabiassa ensi perjantaiksi suunnitellut ”day of rage” mielenosoitukset toteutetaan tänään vastauksena hallituksen julistamaan kieltoon. Mielenosoituksia järjestetään useissa kaupungeissa, Taif, Medina, Jeddah, Assir ja Najran etelässä, joissa esiintyy petinteistä monarkian vastustusta, sekä Riadissa. Saudi Arabiassa on 2.3 miljoonaa FaseBookin rekisteröityä käyttäjää, Bahrainissa 220 000 sekä Omanissa 160 000. Hallitus sulki internet-yhteydet. Mielenosoitusten tarkoituksena on levittää vallankumouksen aalto koko laajan maan alueelle seuraavien päivien aikana. http://www.debka.com/article/20737/
- Libyan presidentti Muammar Gaddafi tarjoaa al-Sharq al- Awsat mukaan luopumista vallasta, jos hänelle annetaan perheineen vapaa oikeus poistua maasta haluamaansa maahan ilman pelkoa oikeustoimista sekä pitää rahavaransa. Gaddafi sanoi, että al-Qaida on tehnyt salaliiton hänen hallitustaan vastaan ja tulee saamaan maan hallintaansa, jos hän poistuu sieltä ja luopuu maan johdosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4038646,00.html

Sunday, March 06, 2011

SUNNUNTAI 06.03.11
1. SAUDI ARABIASSA julistettiin täydellinen kielto kaikille mielenosoituksille, marsseille ja teitten sulkemisille ihmismuureilla. Julistuksen antoi maan sisäministeri lisäten, että turvallisuusjoukot tulevat estämään kaikki yritykset häiritä yleistä rauhaa.
Ministerin lausunnossa todetaan, että ”mielenosoitukset rikkovat islamilaista lakia ja kuningaskunnan perinteitä”, kuten uutistoimisto SPA tiedotti.

MIELENOSOITUKSIA järjestettiin toisten arabimaitten esimerkin mukaan Saudi Arabian itäosissa, jossa maan shia-vähemmistöt pääosin asuvat, ja jossa ovat maan tärkeimmät öljylähteet. Vahvistamaton tieto kertoo kuitenkin pienestä mielenosoituksesta moskeijassa maan pääkaupungissa Riadissa perjantaina.
Tilanne Saudi Arabiassa on yleisesti ottaen suhteellisen rauhallinen, mutta FaceBookin kehotukseen osallistua maaliskuun 11. ja mahdollisesti 20. päivä järjestettäviin mielen-osoituksiin vastasi yli 17 000 lukijaa. Vapaamieliset, maltilliset ja shia-muslimit vaativat, että kuningas Abdullah sallisi vaalien järjestämisen maassa, jolla ei ole valittua parlamenttia.
Miten laaja kannatus vaatimuksella lopulta on 19 miljoonaisen saudikansan parissa on avoin kysymys, koska mitään gallupeja asiassa ei ole suoritettu eivätkä saudiviranomaiset välttämättä sallisi sellaisten järjestämistä Mekkan ja Medinan suojelijana tunnetussa maassa.

PARIN VIIKON ajan on Saudi Arabian itäosissa sekä Bahrainissa järjestetty pienimuotoisia mielenosoituksia sunnihallitusten ylivaltaa vastaan. Bahrainissa ne kääntyivät pian väkivaltaisiksi ja maata yksinvaltaisesti hallitsevaa kuningasta vastaan. Alun perin rauhallisina alkaneet mielenosoitukset saavat väkivaltaisia piirteitä hallituksen kovien otteiden myötä. Katkeruutta on herättänyt sunnien suosiminen hallituksen virkoja jaettaessa, minkä hallitseva virkamiehistö kuitenkin kiistää. Tilannetta kärjistävät tiedot - olkoot oikeita tai vääriä – että Iran kiihottaa mielenosoituksia sekä Bahrainissa että Saudi Arabiassa. Korruptio on aivan yleinen kaikissa arabimaissa, ja kuten länsimaiset yhtiöt ovat todenneet; liikeasioita on vaikea saada etenemään ilman sopivaa voitelua avainvirkailijoille alimmista ylimpään saakka. (JP)

2. JEMENISSÄ tilanne jatkuu epämääräisenä presidentti Ali Abdullah Salehin kieltäytyessä huomioimasta mielenosoittajien vaatimuksia nopeista muutoksista maassa, vaan vakuuttaa pysyvänsä virassaan sen viralliseen päättymiseen saakka vuonna 2013. Presidentin avustajan lausunnon mukaan vallan rauhallinen ja joustava siirto ei voi tapahtua kaaoksen, vaan vaaleissa todettavan kansan tahdon mukaisesti.
Myös Jemenissä on maan pohjoisosassa shia-vähemmistö, jonka luotettavuutta hallitus epäilee taistellessaan al-Qaidaa vastaan. Jemenissä mielenosoittajat vaativat korruption poistamista sekä elinolojen parantamista.
40 % kansasta joutuu elämään 2 USD päiväansion varassa tai alle, kolmanneksen 23 miljoonan kansasta eläessä jatkuvan nälänhädän uhkaamana.
Perjantaina kolme mielenosoittajaa haavoittui turvallisuusjoukkojen luodeista Adenissa.
Sanaassa kokoontui perjantaina 100 000 ihmistä osoittamaan mieltään, Taizin kaupungissa 20 000, sekä tuhansia Ibbin kaupungissa Sanaasta etelään.

OMANISSA yksinvaltiaana hallitseva sulttaani Qaboos bin Said myöntyi mielenosoittajien vaatimuksiin tehden muutoksia hallituksensa kokoonpanoon. Maassa on kielletty kaikki poliittiset puolueet. Parituhatta mielenosoittajaa kokoontui maan pääkaupungissa Muscatissa shura-neuvoston (vastaa parlamenttia) keskusviraston eteen, ja samaan aikaan puolentoista sataa hallituksen kannattajaa osoitti mieltään Omanin lippuja autoistaan heilutellen.

ALGERIASSA, jossa mielenosoitukset ovat kiellettyjä, muutoksen ja demokratian kansallisen yhtymän ryhmä pyrki kokoamaan mielenosoitusta lauantaiksi klo 11.00 pääkaupungissa Algerissa, kuudennen kerran, mutta muutamat kymmenet paikalle kokoontuneet joutuivat välittömästi poliisin piirittämiksi. Hallituksen kannattajat järjestivät oman mielenosoituksensa kantaen presidentti Abdelaziz Bouteflikan kuvia huudelleen, ettei Bouteflika ole Mubarak, ja hätistellen hallitusta vastustavia mielenosoittajia pois kaduilta.

JORDANIASSA Action Front, Muslimiveljeskunnan paikallinen haara, sanoo järjestäneensä useita mielenosoituksia Irbidin kaupungista pohjoisessa Karakin kaupunkiin etelässä. Niihin osallistuneitten määrä on ollut pienempi kuin muissa arabimaissa, mutta ne saivat kuitenkin kuningas Abdullah II:n erottamaan hallituksen vihatun pääministerin, mutta uusi pääministeri on entinen tiedustelujohtaja, mikä ei lupaa nopeita uudistuksia maassa. Mielenosoittajat vaativat työpaikkoja ja parempia palkkoja sekä nousevan köyhyyden poistamista. Toiseksi he vaativat vaaleilla valitun parlamentin nimittämää hallitusta eikä kuten nykyinen, jonka kuningas nimittää sopimatta asiasta kenenkään kanssa. (JP)

3. LIBYASSA, joka on noussut uutisotsikoitten kärkeen siellä kovenevien taistelujen vuoksi, Gaddafin kannattajat ja kapinalliset joukot kertovat median edustajille vuoron perään voitoistaan ja kaupunkien valtaamisesta, jotka pian joutuvat uudelleen taistelujen keskelle.
Gaddafi ihmettelee, ettei kukaan tule hänen avukseen taistellessaan kapinallisia vastaan. Hänen ulkoministerinsä pyysi poistamaan maalle asetetut sanktiot.
ZAWIYAN kaupunki, 50 km Tripolista länteen, on yksi taistelujen jalkoihin joutunut. Gaddafin joukot mursivat kapinallisten puolustuksen taistelujen toisena päivänä, vetäytyen välillä kaupungin ulkolaidoille, mutta tehden uusia rynnäköitä kaupungin valtaamiseksi. Kuolonuhrien luku nousee hälyttävästi Gaddafin joukkojen käyttäessä raskaita aseitaan ja ilmeisesti myös ilmavoimiaan, jossa palvelee 18 000 miestä ja naista.

KAPINALLISET sanovat saaneensa voittoja idässä, jossa he valtasivat Ras Lanutin öljykaupungin perjantaina sekä Bin Jawadin kaupungin 525 km Tripolista itään. He sanovat olevansa matkalla Gaddafin synnyinkaupunkiin Sirteen (Surta) 160 km Tripolista. Kaupunki on vahvasti linnoitettu ja aseistettu, joten sen valtaaminen voi aiheuttaa kiivaita taisteluja. Sirten kaupungin valtaaminen Benghazin ohella olisi suuri voitto kapinallisille, mikä voisi antaa heille aiheen julistautua itsenäiseksi Tripolista. Kapinallisten muodostama kansallinen neuvosto asetti kolmen hengen komitean, johon kuuluu sotilasasiain ja ulkomaan asiain hoitaja.
Gaddafin hallitus nimitti uuden miehen, entisen ulkoministerin Ali Abdussalam Trekin, edustamaan maata pysyvästi YK:ssa edellisen erottua. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210944

4. LEVOTTOMUUDET Egyptissä eivät suinkaan ole vielä ohi. Mielenosoitukset jatkuvat. Perjantaina Aleksandriassa mieltää osoitti 200 000 ihmistä, jotka ovat epäluuloisia sotilas-juntan aikeisiin ja hitauteen uudistusten suorittamiseksi.
Poliisivoimien alainen turvallisuuspoliisi on joutunut kansan huomion kohteeksi, koska se pääasiassa suoritti Mubarakin hallituksen likaiset työt kansaa vastaan.
Lauantaina turvallisuusjoukkojen päämaja oli sytytetty tuleen, poliisin syyttäessä kansaa palon sytyttämisestä. Poliisin nähtiin polttavan turvallisuuspoliisin arkistoja ja dokumentteja. Turvallisuuspoliisin asema on heikentynyt osan joukoista erottua ja osan paettua peläten joutuvansa vastaamaan kansan edessä Mubarakin aikaisista teoistaan. Mubarak erosi tehtävistään 11. helmikuuta, jonka jälkeen maata on johtanut sotilasjuntta.
Ainakin seitsemän ihmistä loukkaantui rakennuksen tulipalossa, osa heistä poliiseja.

LAUANTAINA maan rikosoikeus aloitti kuulustelunsa entistä sisäministeri Habib al- Adlia vastaan syytettynä korruptiosta. Hänen syytetään ottaneen vastaan 678 100 USD lahjuksen rakennusyhtiöltä, joka oli asettanut summan hänen yksityistililleen. Sotilasneuvosto nimitti sisäministeriksi Mahmoud Waglin, joka erotettiin kansan vaatimuksesta ja hänen tilalleen nimitettiin Mansour el-Essawy, joka vakuutti rakentavansa turvallisuusjoukot uudelta pohjalta, joka tyydyttää kansan toiveita.
Uusi pääministeri Essam Sharaf kävi esittäytymässä Tahrir –aukiolla kansalle, joka edelleen kokoontuu sinne sotilasjuntan käskyjen vastaisesti. Sharaf vakuutti toimivansa vallankumouksen periaatteiden mukaisesti.

Egyptin uuden presidentin ehdokkaat alkavat esittää haluaan julkisuudessa. Vahvimpana ehdokkaana pidetään tällä hetkellä entistä ulkoministeriä Amr Moussaa, jonka Mubarak erotti 2001, ja joka on sen jälkeen johtanut arabiliittoa sen pääsihteerin ominaisuudessa. Toinen tunnettu nimi IAEA;n entinen pääsihteeri Mohamed ElBaradei on vähemmän tunnettu hänen siirryttyään asumaan Sveitsiin viranhoitonsa johdosta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210897

5. UUTISOTSIKOT
- Sosiaalityöntekijät, n.10 000 virkailijaa, aloittanevat tänään lakkonsa vaatien palkkojensa nostamista. Kaikkiaan 400 000 perhettä joutuu olemaan ilman heidän palvelujaan. He sanovat asettavansa työryhmiä, jotka hoitavat vain kaikkein kiireisimpiä tehtäviä. Talousministeriön keräämien tietojen mukaan vaatimukset kohdistuvat korkeimpien virkamiesten eikä alempien palkkojen nostamiseen. Keskimääräinen sosiaalivirkailijain palkkataso on 7 800 NIS/kk. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210949
- USA:n edustajainhuoneen uusi Lähi Idän alakomitean puheenjohtaja Steve Chabot (R.Ohio) syyttää Obamaa, ettei tämä ole ottanut tarvittavan lujaa otetta mahdollisuudesta, että Muslimiveljeskunta voi päästä Egyptin hallitukseen, mitä hän vastustaa. Hän vastustaa Egyptin saamaa 1.5 miljardin USD sotilasapua, jos Muslimiveljeskunta saa ministeripaikkoja maan hallituksessa. Hän vastustaa samoilla periaatteilla USA:n sotilastukea Libanonin hallitukselle, koska Hizbullah on osa maan hallitusta ja käytännössä pystyy veto-oikeudellaan määrittelemään hallituksen päätösten toimeenpanon. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210923
- Pieni putkipommi vei käden kaupungin puhtaanapitolaitoksen työntekijältä Gilon lähiössä Jerusalemissa tänään. Toinen työntekijä haavoittui lievästi pommista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210957
- PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka toistelee vastustavansa Netanyahun ja Liebermanin esitystä tilapäisestä Palestiinan valtiosta väliaikaisin rajoin, vaatii nyt, että PA täytyy hyväksyä YK:n täydeksi jäseneksi. Tämä edellyttäisi järjestön peruskirjan muutosta, koska vain itsenäiset valtiot hyväksytään sen täysiksi jäseniksi. PLO on saanut tarkkailijan oikeuden YK:ssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210912
- IAF teki useita pommituslentoja Gazan kaistalle, vastauksena sieltä ammuttuihin kranaatteihin ja raketteihin Israelin puolelle. Iskujen kohteina olivat Khan Younis ja Deir al-Balah, myös salakuljetustunneleita pommitettiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210912
- Kivääritulta kuultiin ensimmäistä kertaa myös Tripolissa, mutta Gaddafin kannattajat kieltävät, että taisteluita olisi käyty Tripolissa. http://www.haaretz.com/news/international/gunfire-erupts-in-tripoli-for-first-time-in-libya-unrest-1.347395
- Saksan uusi sisäministeri Hans-Peter Friedrich sanoi tultuaan uuteen virkaansa, ettei islam kuulu saksalaiseen yhteiskuntaan. Hän puhui pian sen jälkeen, kun kaksi USA:n sotilasta sai surmansa terroristien tulesta iskussa heidän bussiaan vastaan Frankfurtin lentoaseman edessä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/new-german-minister-islam-does-not-
belong-in-germany-1.347329
- Israelin kaasutoimitukset keskeytyivät tilapäisesti Askelonin Mari B kaasukentän joutuessa keskeyttämään toimintansa ATK-vian vuoksi, joka korjattiin pian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142682
- Hamasin pyssymiehet kävivät rosvoamassa pankkeja Gazassa, jotka sulkivat ovensa vastalauseeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142678