PERJANTAI 14.10.11

1. GILAD SHALITIN vapauttaminen jo ensi viikon tiistaina näyttää tämän hetken tietojen mukaan varmalta, minkä IDF:n komentaja Benny Gantz vahvistaa.
Shalit kuljetetaan suunnitelman mukaan Rafahin terminaalin kautta rajan yli Egyptin puolelle, jossa häntä odottavat Egyptin turvallisuusmiehet ja pieni israelilainen ryhmä, jonka tarkoituksena on tarkistaa palautetun panttivangin henkilöllisyys ja terveyden tila.
Egyptistä Shalit lennätetään IAF:n tukikohtaan, jossa hänelle annetaan mahdollisuus hengähtää ja levätä rasittavan vankilaelämän jälkeen.

IDF kuljettaa 450 palestiinalaista mies- ja 27 naisvankia, joiden nimet julkistetaan sunnuntaina Israelin vankeinhoitojärjestön web-sivulla 48 tuntia ennen vapautusta, israelilaisesta Ketiyot vankilasta etelässä päivää ennen luovutusta Gazan kaistalle, Egyptiin ja Länsirannalle. Israelin lain mukaan vapautettavia vastaan voidaan esittää vastalauseita korkeimmalle oikeudelle 48 tunnin aikana ennen vapautusta, mihin annetaan mahdollisuus näillä järjestelyillä. Tiettävästi jotkut terrorinuhrien omaiset aikovat valittaa joistain nimistä. Mikäli kaikki lailliset esteet on selvitetty, kuten uskotaan tapahtuvan, sopimus toteutetaan sujuvasti ja aikataulun mukaisesti tiistaiaamusta alkaen.

ISRAELIN pääneuvottelija David Meidan matkustaa Egyptiin lauantain aikana järjestelemään vankienvaihtoa ja muita siihen liittyviä asioita. Hamasin edustajana Khaled Mashaalin varamies Mousa Abu Marzuk asettui asumaan Kairoon jo 12. lokakuuta valmistellen paitsi Shalitin luovutusta ja palestiinalaisvankien vapautusta myös Hamasin ulkopoliittisen toimiston muuttamista Damaskoksesta Kairoon, kuten Debkafile ja uutistoimistot raportoivat.

JP:n artikkelin mukaan läpimurto Shalitin vapauttamisessa saatiin heinäkuussa. Silloin Hamas lähetti kirjeen Meidanille, joka vastasi siihen välittömästi pudottaen Hamasin esittämästä vankien listalta kolme kärkinimeä: Fatah Tanzimin johtaja Marwan Barghouti, Abdullah Barghouti ja PFLP-johtaja Ahmed Sadat sekä muita vähemmän merkittäviä nimiä. Meidanin yllätykseksi Hamas ei esittänyt vastaväitteitä, ja prosessi alkoi edetä omalla painollaan. Meidan oli nimitetty neuvottelujen johtoon kolme kuukautta ennen heinäkuuta.

EGYPTIN sotilasjuntan edustaja apulaistiedusteluministeri Murad Muwafi aktivoitui omalla lohkollaan samaan aikaan. Israelin hallitus katsoi Egyptin aktivoitumisen ja kiinnostumisen asiaan osoittavan sen halua näyttää maailmalle, ettei se ole syrjäytynyt poliittiselta kartalta, ja toiseksi sotilasjuntta katsoi poliittisesti edulliseksi toimia Muslimiveljeskuntaa hyödyttävällä tavalla, koska sen uskotaan muodostavan uuden parlamentin voimakkaimman ryhmän ja tulevan hallituksen rungon. Tämä toiminta hyödyttää samalla Hamasia, jonka ulkopoliittinen toiminta ellei koko korkein johto näyttää muuttavan Kairoon.

NEUVOTTELUPROSESSIN kaikkia vaiheita ja siihen liittyviä mahdollisia USA:n hallituksen esittämiä myönnytyksiä ja lupauksia Hamasin suuntaan ei ole vielä julkistettu, mutta Saksan neuvottelijan Konradin osuutta siihen vakuutetaan hänen jo kaksi vuotta sitten esittämän suunnitelman johdosta, jota artikkelissa kuvataan mestarilliseksi. Hamas ei silloin ollut valmis sopimukseen, mutta Syyrian ja Iranin rintamien kehitys lienee antanut viimeisen sysäyksen luopua perinteisestä epäluulosta Israelin aikeisiin ja oman kansan reaktioihin.
Hamasin suostumukseen lienee vaikuttanut myös Egyptin lupaus kaupan lisäämiseksi Gazan kaistan kanssa sekä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aktiiviset ponnistelut Palestiinan valtion synnyttämiseksi ohittaen kokonaan Hamasin ja Gazan palestiinalaiset.
SHALIT-sopimus tuli täydellisenä yllätyksenä Abbasille, joka oli vierailulla Venezuelassa saatuaan ensimmäisen tiedon siitä. Hamasin suorittamaa vetoa voidaan luonnehtia loistavaksi ja ajoitukseltaan mestarilliseksi, sillä hetkessä se nosti Hamasin maailman uutisten kärkeen ja lisäksi positiivisella painotuksella pudottaen Abbasin toimet ja maailman suosion ratkaisevasti uuden kehityksen varjoon. Abbas voi vain yrittää saada audienssia Mashaalin kiireisestä aikataulusta voidakseen koota sirpaleet ja sopia erimielisyydet Hamasin kanssa.

ISRAELIN puolelta neuvottelujen loppuvaiheisiin osallistuivat Shin Betin johtaja David Cohen, Mossadin johtaja Tamir Pardo ja Netanyahun sotilaallinen sihteeri Yohanan Locker.
Israelin turvallisuusjärjestöt valittavat sopimuksen vapauttavan suuren joukon vaarallisia terroristeja, jotka suurella todennäköisyydellä palaavat terrorismiin, ja joita ne joutunevat metsästämään uudelleen. Ministeri Moshe Yaalon arvioi, että hintana voi olla kymmenien tai satojen israelilaisten kuolema heidän suorittamissaan terrori-iskuissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=241691, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241664

2. SHALITIN vapauttamisoperaation varjossa on Siinailla kehittymässä Egyptin sotilasjuntan aloittama uusi vaihe, joka voi muodostua vaaralliseksi. Vuonna 1979 Israelin ja Egyptin välillä solmittu rauhansopimus määrittelee Egyptin sotavoimien määrän ja laadun Siinailla. Mubarakin hallituksen kaatumisen ja sotilasjuntan heikkouden johdosta Egyptin hallituksen kyky valvoa tuota harvaan asuttua ja suurelta osin vaikeakulkuista maa-alaltaan suurta niemimaata on ratkaisevasti heikentynyt siinä määrin, että niemimaalla toimivat militantit ryhmittymät jopa suunnittelivat sinne itsehallintoa. Israelin ja Gazan vastaiselle raja-alueelle sijoitetut Egyptin sotilasyksiköt ovat osoittautuneet alimitoitetuiksi ja osin epäluotettaviksi, minkä johdosta sotilasjuntta esittää joukkojen lisäämistä Siinaille, mihin Israel on suostunut.

EGYPTIN sisällä on esitetty yhä vaativammin äänenpainoin joko rauhansopimuksen suurta muutosta tai kokonaan mitätöimistä. Varsinkin Muslimiveljeskunta on esittänyt toistuvia vaatimuksia sopimusten suhteen. Viimeisimmät toimet osoittavat kuitenkin, että myös Egyptin armeija haluaa toimia oma-aloitteisesti tilanteen muuttamiseksi.
DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että Egyptin ilmavoimien kenraali Reda Hafiz totesi uutistoimisto MENA:n mukaan näin: ”Siinai on aluettamme, emmekä tarvitse lupaa joukkojemme lisäämiseksi omalla maaperällämme,” lisäten: ”Egyptiläiset koneet partioivat rajoillamme niiden turvallisuuden takaamiseksi ilman Israelin suostumusta, mukaan lukien itäinen (Israelin) vastainen rajamme.”
DF kertoo, miten Egypti sallii Hamasin johtajien muuttamisen Damaskoksesta Kairoon pysyvää asumista ja toimintaa varten käyttäen verukkeena vankienvaihdon järjestelyjä.

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak esitti virallisesti ministeriönsä ja Israelin nimissä anteeksipyynnön valittaen syvästi egyptiläisten sotilaitten surmaamista välikohtauksessa, jossa 18 terroristia tunkeutui Siinailta Israelin puolelle iskien busseja ja yksityisautoja vastaan surmaten 8 israelilaista. IDF:n sotilaitten ajaessa terroristeja takaa kuusi Egyptin sotilaista sai surmansa israelilaisten luodeista epäselvissä olosuhteissa.
Muutamia viikkoja sitten tapahtuneen verisen terrori-iskun jälkeen IDF:n taholta esitettiin, että terroristit olivat pukeutuneet Egyptin armeijan sotilaspukuihin, ja että he toimivat aivan egyptiläisten turvallisuusjoukkojen tukikohdan edessä niiden puuttumatta tilanteeseen. Esitettiin jopa epäilyksiä, että egyptiläiset turvallisuusmiehet liittyivät terroristeihin tulittaen heidän kanssaan Israelin puolelle.
IDF asetti tutkimuskomitean asiaa penkomaan, mutta julkisuudessa sen mahdollisista poikkeavista havainnoista ei ole raportoitu. http://www.debka.com/article/21380/

3. UUTISOTSIKOITA
- Orvoksi jäänyt terroriuhri tunnusti töhertäneensä entisen pääministeri Yitzhak Rabinin muistoksi pystytetyn rakennuksen sisäseiniin hintalappu-grafiitteja, joissa luki ”hintalappu” ja ”vapauta Yigal Amir”. Hän tunnusti poliisille tehneensä grafiitit vastalauseeksi sille, että terroristit, jotka orpouttivat pommi-iskullaan hänet ja useita hänen sisaruksiaan, on vapautettavien terroristien listalla. Yli 20-vuotinen mies vapautettiin kotiarestiin ”henkilökohtaisista syistä” hänen ”ideologisen protestinsa” vuoksi. Poliisi harkitsee myöhemmin jatkotoimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148751#.TpfyPnL3vO0
- Hamasin johto kertoo Al-Hayyat arabilehden haastattelussa, että Israel suostui vankien vapauttamiseen Giladin vapauttamista vastaan, vaikka Hamas lupasi tehdä uusia sotilaitten ja siviilein sieppauksia vapauttaakseen kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät arviolta 8000 palestiinalaista. Israel oli pyytänyt lupausta luopua uusista sieppauksista, mutta siihen Hamas ei suostunut. Haastattelun mukaan Israel lupasi myös, ettei se metsästä vapautettuja palestiinalaisia, mikä on vastoin Shin Betin johtajan Yoram Cohenin lupausta hoitaa heidät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148752#.Tpf0wHL3vO0
- PA:n pääneuvottelijana ja lörppäsuuna tunnettu Saeb Erekat kertoi Palestiinan Radion haastattelussa, etteivät PA:n edustajat osallistu kvartetin ilmoittamaan keskustelutilaisuuteen Israelin edustajien kanssa Ammanissa sunnuntaina 23.10.2011. Hän kertoi, etteivät he ole saaneet mitään kutsua eikä Israel ole ilmoittanut suostuneensa heidän vaatimuksiinsa palata –67 rajoille ja lopettaa kaikki setlementtitoiminta Juudeassa ja Samariassa. ”Jokainen joka esittää keskusteluja ilman noita suostumuksia vain tuhlaa aikaansa”, hän totesi. USA:n hallitus on vakavasti sitä mieltä, ettei PA:n laatima ja YK:lle esittämä hakemus YK:n täysjäsenyydestä ja itsenäisyydestä johda mihinkään. Abbas vakuutti Pariisin vierailunsa yhteydessä, ettei hän ole kiinnostunut kvartetin suunnitelmasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148742#.Tpf2MnL3vO0
- Shasin puheenjohtaja sisäministeri Eli Yishai esittää, että terroristien vapauttamisen vastapainoksi hallituksen tulee vapauttaa myös juutalaisia turvallisuusvankeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148749#.Tpf4n3L3vO0
- Yeshan, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen, johtajat ovat kauhuissaan IDF:n Juudean ja Samarian prikaatin komentajan kenraali Nizan Alonin New York Times lehdelle antamassaan haastattelussa esittämiensä mielipiteitten johdosta. Hän valitti laajalle levinnyttä ”hintalappu” toimintaa hyökkäillä arabien omistamia rakennuksia ja viljelmiä vastaan, mitä hän kutsui ”juutalaiseksi terrorismiksi”. Hyökkäykset Tuba Zangariya moskeijaa ja Jaffan arabien hautakiviä vastaan on herättänyt runsasta kirjoittelua ja tuomiota varsinkin vasemmiston median ja puolustusministeriön johdon taholta Barakia myöten. Oikeuden tuomari kritisoi armeijan esittämiä syytöksiä Tuban moskeijan epäiltyä syyllistä vastaan riittämättömiksi ja totesi Jaffan töherrysten olevan vandaalien ja huligaanien tekemiä ilman kansallista motiivia. Alonin teesit ovat herättäneet hämmästeleviä vastalauseita juutalaisjohtajien taholta, koska he sanovat IDF:n velvollisuutena olevan suojella kansalaisiaan eikä esittää äärivasemmiston poliittisia lausuntoja vieraan lehdistön haastattelussa. Alon vähätteli varoituksia Gazan esimerkin toistumisesta, jos Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt tuhotaan vakuuttaen, ettei sen tarvitse toistua. Yeshan neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoi, että koska Alonin mielipiteet eivät edusta hallituksen mielipiteitä, ne ovat sitäkin suurempi skandaali, ja vaativat hänen sotilasuransa päättymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148744#.Tpf5I3L3vO0
- Fatah-johtaja Azzam al-Ahmad vakuuttaa, että Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut tuottavat tulosta ja että ne tulevat pian yhdistämään Israelin vastaiset voimansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148745#.Tpf9vHL3vO0
- Israel luopui joistain perusvaatimuksistaan hyväksyessään vapautettavien listan, sanovat haaretz.com artikkelin kirjoittajat, sillä mukana on Hamasin perustaja-jäseniä, jotka toimivat myös terroristeina, ja joitain todella inhottavia terroritekoja suorittaneita terroristeja, kuten Zaher Yabarin ja Yihya Sanawar, sekä bussin 405 räjäyttämiseen 1989 ja Nachshon Wachsmanin 1994 sieppaamisen osallistuneita terroristeja. http://www.haaretz.com/print-edition/news/in-shalit-deal-israel-crossed-its-own-red-lines-1.389782
- Saudit varoittivat Argentiinan viranomaisia 4 kuukautta sitten mahdollisesta iskusta Israelin ja Saudi Arabian lähetystöjä vastaan Buenos Airesissa. Iranin lähettämien terroristien tarkoituksena oli murhata Saudi Arabian Washingtonin lähettiläs. Toinen Iranin lähettämistä miehistä pidätettiin New Yorkissa, toinen on vapaana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=241698
- Egyptin turvallisuusjoukot sanovat takavarikoineensa Libyasta salakuljettuja IT-ohjuksia osana yhä laajenevaa aseitten ja sotilastarvikkeiden salakauppaa, joka rehottaa Siinailla ja usein päättyy Gazan terroristien käsiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241731

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019