TIISTAI 08.03.11

1. LIBYAN presidentti Muammar Gaddafi, joka on hallinnut maataan 41 vuotta itsevaltiaan tavoin, tarjoaa kapinallisille verenvuodatuksen lopettamiseksi kunniallista luopumisesta vallasta ja vapaata poistumista perheineen maasta ilman pelkoa oikeustoimista tai omaisuuden menettämisestä. Näin kertovat arabi-uutislähteet kuten Al-Jazeera.
Kapinalliset ovat kuitenkin uutisen mukaan hylänneet tarjouksen. He haluavat nähdä diktaattorinsa mahdin kaatuvan Egyptin presidentti Mubarakin tapaan ja joutuvan heidän hyvän tai huonon tahtonsa alle. Tarjouksen mukaan valta luovutettaisiin kansankongressin muodostamalle neuvostolle. Gaddafi lähetti entisen pääministeri Jadallah Azzouz Talhin neuvottelemaan asiasta kapinallisten kanssa, kertoo Al-Jazeera.

GADDAFI pyrkii vetoamaan läntisen maailman johtajien järkeen selittäen, että Libya on ollut lännen etuvartioasemana estäen miljoonien afrikkalaisten rynnistämisen Eurooppaan. Jos tämä asema poistuu, Euroopan valtiot hukkuvat siirtolaistulvan alle, hän järkeilee.
Gaddafi sanoi, että hänen joukkojensa offensiivi kapinalisia vastaan on samantapainen kuin Israelin Gazan cast lead operaatio. Hän tarkoittanee tällä sitä, että häntä vastaan nostettu kapinaliike on al-Qaidan ja muitten ulkopuolisten kiihottama eikä kansan tahdon ilmaus.
YK:n laskelmien mukaan Libyan taistelut ovat aiheuttaneet elintarvikkeiden saannin vaikeutumisen ja ihmisjoukkojen pakenemisen sodan jaloista siten, että miljoona ihmistä on joutunut elämään avustusten varassa. Tällä yritettäneen oikeuttaa suunnitelmia sotilaallisesta operaatiosta Gaddafin joukkoja vastaan, joka voisi alkaa lentokieltoalueina.

ENGLANTI JA RANSKA ovat laatimassa yhteistä aloitetta YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla oikeutettaisiin sotilaalliset toimet taistelujen lopettamiseksi Gaddafin ja kapinallisjoukkojen välillä. Brittiulkoministeri William Hague totesi, että luotettavat tiedot kertovat Gaddafin käyttävän helikoptereita iskuissaan kapinallisia vastaan, mikä oikeuttaisi kansainvälisten joukkojen väliintulon.
Hän selitti, että sen lisäksi tarvitaan määrättyjä ”liipaisimia”, kuten inhimillisen hädän nouseminen kohtuuttomaksi sekä Gaddafin koneitten siviilialueitten massapommitukset.
USA:n lähettiläs NATO:ssa Ivo Daalder kertoi, että järjestö on asettanut 24-tunnin ilmavalvonnan Libyaan. NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi, että NATO on valmis sotilaalliseen operaatioon Libyassa vain, jos YK:n turvallisuusneuvosto oikeuttaa sen siihen. USA:n puolustusministeri Robert Gates vakuuttaa, että jos lentokieltoalue määrätään Libyaan, sen valvonta tulee vaatimaan sotilaallista valvontaa ja myös koneitten menetyksiä.
USA:n presidentti Obama heitti myös oman hattunsa kehään sotilasoperaation valmistelemiseksi Gaddafin joukkoja vastaan, joka varoittaa, että sellainen operaatio tulisi kehittymään uudeksi Vietnamiksi, joka voisi kestää vuosikaudet. Gaddafi on kuitenkin sotilas-kaappauksen pelossa laiminlyönyt armeijansa kehittämisen nykyaikaiseksi tappokoneeksi, joten päättäväinen kansainvälinen iskujoukko voisi leikata sitä juuston tavoin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211225

2. PALESTIINAN AUKTORITEETTI jatkaa omaa hankettaan Israelin diplomaattisen ja laillisuus-aseman heikentämiseksi maailmalla. Sen yritys saada YK:n turvallisuusneuvoston päätös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen julistamiseksi laittomiksi epäonnistui USA:n käyttämään vetoon vastoin kaikkia ennustuksia, mutta se yrittää edistää asiaa viemällä esityksensä YK:n yleiskokoukseen, jossa sen hyväksyminen on todennäköinen. Yleiskokouksen päätökset ovat vain suositusluonteisia, mutta propaganda-arvonsa niillä on.

PA:N neuvottelija Nabil Shaath, joka peri paikkansa pääneuvottelija Saeb Erekatin jouduttua eroamaan WikiLeaksin paljastaessa hänen luvanneen Israelille Jerusalemista ja muualtakin enemmän kuin mitä PA uskaltaa kertoa kansalle, kertoo JP:n artikkelin mukaan, että PA on aloittanut poliittiset toimet terrorijärjestöksi luokitellun Hamasin poistamiseksi terrorijärjestöjen listalta askeleena yhteishallituksen muodostamiseksi sen kanssa.
SHAATH puhui journalisteille Kairossa tavattuaan arabiliiton pääsihteerin ja Egyptin presidentin virkaa tavoittelevan Amr Moussan.
Hän kertoi alustaneensa asiaa kiertomatkalla useisiin Euroopan maihin.
”Me etsimme tapaa poistaa Hamas terroristijärjestöjen listalta”, hän selitti jatkaen. ”Haluamme, että EU-maat tunnustaa Palestiinan yhteishallituksen, johon kuuluisivat Hamas ja muita järjestöjä”. Hän vakuutti Fatahin pyrkivän päättäväisesti lopettamaan kiistansa Hamasin kanssa. ”Nykyiset olosuhteet pakottavat meitä järjestämään palestiinalaisen kotimme uudelleen. Olen julkistaneet useita kertoja, että olemme hyväksyneet Egyptin aloitteen, olemme myös suostuneet kansallisen yhteishallituksen muodostamiseen, joka toteuttaisi Egyptin laatiman sopimusdokumentin ja valmistelisi vaaleja.” Tämän esityksen Egypti teki vuonna 2009. Shaath lisäsi, että Fatah oli hyväksynyt Hamasin vaatimat muutokset mutta ei sanonut ymmärtävänsä, miksi Hamas viivyttää vastaustaan.

SHAATH totesi, että samantapaisen kysymyksen tulisi jokaisen arabimaan tehdä. Hän sanoi epäilevänsä, että Hamasin käsitys vallankumouksesta poikkeaa Fatahin omaksumasta.
Hän sanoi olettavansa, että vallankumouksen vaatimus heille on yhteys ja palestiinalaisten oikeuksien tukeminen. Tämä PA:n entinen ulkoministeri uskoo yhteishallituksen kautta pystyvänsä ”paremmin taistelemaan Israelin miehitystä vastaan”, kuten hän asian näkee.
FATAHIN johto vaatii erotetun mutta toimenpidehallituksen pääministerinä jatkavan Salaam Fayadin erottamista, koska hän ei edusta Fatahia, vaan omaa pientä joukkoaan. Kritiikki koveni Fayadin esitettyä suunnitelmansa, jonka mukaan Hamas saisi pitää Gazan hallinnon vielä liityttyään yhteishallitukseen.

ISRAELIN ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor totesi Shaathin toimivan fariseuksen tapaan puhuessaan tosiasioita vastaan. Hän sanoi, että kvartetti on asettanut selkeät perusteet, joilla Hamas voidaan tunnustaa lailliseksi järjestöksi: Tunnustaa Israelin laillisuus, hyväksyä aiemmin tehdyt päätökset ja sanoutua irti terrorismista. Hamas ei ole hyväksynyt näitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211149

3. NIMEÄMÄTÖN tärkeä poliittinen henkilö Egyptistä kertoi puolustusministeri Ehud Barakille, että Egypti tulee saamaan vapaat ja avoimet vaalit, ja että puolueet tulevat palkkaamaan neuvonantajia USA:sta ja Euroopasta (mutta ei Israelista!). Hän ennakoi, että neuvonantajat tulevat välittömästi havaitsemaan Israelin vastaisen vaaliteeman vetävän äänestäjiä uurnille. Tämä egyptiläinen ei kuitenkaan uskonut, että maitten välille solmittu rauhansopimus tullaan kaseeraamaan, ei ainakaan kovin pian.

BARAK luonnehti vallankumousten aaltoa ”maanjäristykseksi” ja liikkeeksi oikeaan suuntaan. Hän ei kuitenkaan pystynyt lupaamaan korrektien suhteitten Egyptin kanssa kestävän.
Hän kertoi, että aluetta järisyttävät muutokset ovat antaneet Israelille aiheen pyrkiä varautumaan kaiken varalle – Israelin eristyneisyys vihamielisten muslimimaitten ympäröimänä tiivistyy entisestään, jos ääriliikkeet saavat niissä hallitusvaltaa - , mikä on saanut hänet suunnittelemaan lisäavustusten hakemista Yhdysvalloilta. Hänen käsityksensä mukaan tarve olisi 20 miljardin USD luokkaa.

Barak ei halunnut tai pystynyt tässä vaiheessa yksilöimään armeijan tarpeita, mutta painotti Israelin aseman tärkeyttä tasapainottavana tekijänä ja USA:n etujen vankkumattomana edustajana alueella. Egyptin ja Turkin lipsuminen ääri-islamilaiseen leiriin aiheuttaa valtatyhjiön, jota vain Israel pystyy enää täyttämään rajoitetuin resurssein.
Hän sanoi olevansa jatkuvassa yhteydessä Egyptin sotilasneuvoston johtajan Mohammed Hussein Tantawin kanssa, joka vakuuttaa sopimusten pitävyyttä. Barak sanoo, että tilanne jatkuu entisellään toistaiseksi, mutta voi muuttua vielä radikaalisti. Barak ja Tantawi sotivat keskenään 1973 sodassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142745

4. UUTISOTSIKOITA
- Talous- ja teollisuusministeriöt ovat yhdistäneet resurssinsa lisätäkseen vientiponnisteluja Kauko Idän maihin. Erityisesti Kiinaan ja Intiaan suunnattua operaatiota johtaa talousministeriön pääsihteeri Haim Shani, joitten kanssa käytävän kaupan volyymi kasvoi ennätysmäisesti viime vuonna. Israel solmi diplomaattisuhteet Kiinan kanssa 1992, jolloin maitten välinen kauppa oli 50 miljoonaa USD; vuonna 2001 se oli 1 miljardi ja tänä vuonna sen ennustetaan nousevan seitsemään miljardiin USD. INTIAN kanssa käytävän kaupan arvo oli vuonna 2009 arvoltaan 3 miljardia USD, josta viennin osuus 1.8 miljardia USD. Kolmen vuoden projekti toimii sadan miljoonan kustannusarviolla. Se sai alkunsa pääministeri Netanyahun aloitteesta, joka velvoitti ministeriöt yhteiseen vienti-iskuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142743
- PA:lle uskolliset arabit Gazassa osoittivat mieltään Hamasin hallintoa vastaan vaatien yhteishallitusta Fatahin kanssa. He ovat saaneet tukea Ramallahissa järjestetyissä mielenosoituksissa, joissa myös vaaditaan sovintoa Hamasin ja Fatahin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142729
- Englanti oli seuraava maa, joka nosti PA:n lähettilään aseman Brittien saarilla lähetystöksi, joka ei vielä anna diplomaattista immuniteettia. Hän seuraa tässä Ranskan, Irlannin, Espanjan ja Portugalin esimerkkiä Norjan antaessa PA:lle virallisen lähetystön aseman. USA nosti PA:n toimiston heinäkuussa 2010 erityislähetykseksi, jossa PLO saa ripustaa kadun varteen oman lippunsa. Abbas halusi käynnillään Lontoossa pohjustaa kvartetin kokousta myöhemmin tässä kuussa. Abbas tuskin kiitteli Israelin toimia, joita hän syyttää PA:n kuristus- ja miehitystoimiksi samaan aikaan, kuin se itse boikotoi israelilaisia tuotteita ja pyrkii horjuttamaan Israelin laillisuutta maailmalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142746
- Korkein oikeus antoi lentoaseman virkailijoille 45 vrk aikaa selittää, miksi se profiloi muutamat matkustajat – varsinkin arabit – erityistarkasteluun lentoasemilla. Asia on jatkuvasti esillä joittenkin syyttäessä joutuneensa kovan kohtelun alaisiksi. Virkailijoitten varsinaisena ja ensisijaisena huolena on kuitenkin matkustajien turvallisuus, eikä korkein oikeus varmaankaan ota vastuuta siitä, jos jotain tapahtuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142742
- Väkivaltainen yhteenotto juutalaisasukkaitten ja palestiinalaisten välillä tapahtui eilen iltapäivällä Eli Ayn ja arabikylän Qusran välisellä alueella Nablusin lähellä. Arabit väittävät juutalaisten tulleen tuhoamaan heidän puuntaimiaan. Juutalaiset kertovat, että arabit hyökkäsivät heidän kimppuunsa veitsin aseistettuina. Sotilaat ehättivät ryhmien väliin ja joutuivat käyttämään kovia ammuksia väkivallan lopettamiseksi. Yksi juutalaisasukas hoidettiin päähän osuneen kiven osumasta. Nablusin Radfia sairaalasta kerrottiin, että siellä hoidettiin yhdeksää palestiinalaista, pääosin luotien haavoista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/violent-clashes-erupt-between-israelis-palestinians-near-nablus-1.347710
- Entinen USA:n ulkoministeri Henry Kissinger kehotti presidentti Obamaa vapauttamaan Jonathan Pollardin täysin mielivaltaisesta vankeudesta. Kissinger sanoo puhuttaneensa useita Pollardin oikeustapauksen aikaan virassa toimineita korkeita virkailijoita, jotka yksimielisesti suosittavat hänen vapauttamistaan. http://www.haaretz.com/news/international/kissinger-urges-obama-grant-clemency-to-jonathan-pollard-1.347731
- Debkafile kertoo, että presidentti Obama on aloittanut valmistelut sotilaallisesta väliintulosta Libyabn taistelujen lopettamiseksi. Ensimmäisenä askeleena siihen on tehokkaan ilmavalvonnan asentaminen valvomaan lentokieltoa, jonka asettamisesta vielä neuvotellaan. http://www.debka.com/article/20741/
- Parikymppinen nainen löydettiin puukotettuna ja tajuttomana keskusbussiaseman läheltä Tel Avivissa tänään. Poliisi epäilee kahta miestä syyllisiksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211239
- Sosiaalivirkailijoitten lakko jatkuu ilman takarajaa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211205
- Ajoittaiset ukkossateet iskivät Tel Avivin alueelle ja pohjoiseen lämpötilojen pudotessa, huomenna Jerusalemissa 4-5 asteeseen. Galileassa ja Golanilla odotetaan lumisateita, jotka voivat ajoittain levitä Jerusalemiinkin. Kaatosateet aiheuttavat aina suuria liikenneruuhkia ja teitten katkeamista. Sateitten ennustetaan jatkuvan sapattiin saakka. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211244

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019