KESKIVIIKKO 09.03.11

1. JORDANJOENLAAKSO tulee pysymään IDF:n valvonnassa kaikissa rauhansopimuksissa palestiinalaisten kanssa, vakuutti pääministeri Benyamin Netanyahu eilen käydessään tarkastamassa tilannetta paikan päällä. Hänen turvallisuuttaan valvoivat pääosin naissotilaat, joita palvelee runsaasti IDF:n joukoissa Jordanin laaksossa. Se sopi hyvin, olihan eilen kansainvälinen naisten päivä, mikä väritti Jerusalem Postin sisällön etusivulta lähtien runsaine naisten kirjoittamine naisten oikeuksia ja asioita käsittelemine artikkeleineen.

TARKKAILIJAT havaitsivat, ettei Netanyahu maininnut sanallakaan paikalla pitämässään puheessa laaksossa sijaitsevia juutalaisyhteisöjä ja maatiloja. Hänen kansliansa virkailijat selittivät, että tämä johtui hänen halustaan välttää välitöntä kritiikkiä kvartetin taholta, joka valmistelee seuraavaa kokoustaan, jonka oli määrä toteutua G20 maitten kokouksen yhteydessä ensi viikolla Pariisissa, mutta joka on päätetty siirtää pari kolme viikkoa myöhemmäs Lähi Idässä tapahtuvan kuohunnan vuoksi.

ISRAELIN pelkona on, että kvartetin jäsenet ovat valmiit menemään yleisen aallon mukana ja tunnustaa useitten maitten tavoin PA:n esittämän vaatimuksen itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1949 aselepolinjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalem, vain muutamin vähäisin maanvaihdoin yksi yhteen periaatteella.
NETANYAHU sanoo laativansa omaa rauhansuunnitelmaansa, joka perustunee tilapäiseen itsenäisyyteen PA:n hallitsemilla alueilla väliaikaisine rajoineen. Hän on kuitenkin pitänyt suunnitelmansa tiukasti povitaskussaan vuotojen estämiseksi, mikä voisi vesittää sen.
Netanyahu ei myöskään samassa yhteydessä maininnut mitään Israelin keskiosan rannikkoseudulle kasaantuneesta asutuksesta mukaan lukien Ben Gurionin lentokenttä, miten sen turvallisuus taattaisiin Palestiinan valtion mahdollisesti rajoittuessa osittain melkein kiinni Israelin etelä- ja pohjoisosan yhdistävään valtatiehen. Kriisitilanteessa palestiinalaiset voisivat tehokkaasti estää kaiken liikenteen etelä- ja pohjoisosien välillä kuten myös Ben Gurionin kansainvälisen liikenteen olalta laukaistavin ohjuksin. IT-ohjuksen ampuminen – edes osumatta - kohti matkustajakonetta riittäisi keskeyttämään kaiken ulkomaisen lentoliikenteen.

PA:n vt.pääministeri Salaam Fayad ehätti vakuuttamaan tuoreeltaan, että ilman Jordanjoen-laakson täyttä hallintaa ei ole Palestiinan valtiota. Netanyahun kansliasta vähätellään hänen lausuntoaan toteamuksella, ettei se ole ylittämätön ongelma.
Pääministerin uskottu mies Molcho tapaa kvartetin edustajat lähiaikoina, selvitelläkseen Israelin kantaa ja uusia suunnitelmia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211268

2. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague totesi tavatessaan PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Lontoossa, ettei Hamasin vastarinnan tulisi antaa estää PA:n demokraattisia pyrkimyksiä. Hän kiitteli Abbasin päätöstä pitää PA:n ”presidentin” (puheenjohtajan) ja lakiasäätävän neuvoston (parlamentin) vaalit syyskuussa 2011. Hague sanoi samalla, ettei Englanti katsonut oikeaksi tässä vaiheessa nostaa PLO:n edustajan aseman Lontoossa viralliseksi lähetystöksi, vaikka sen arvovaltaa nostettiinkin.

HAGUE selitti tyydytyksellä tervehtivänsä PA:n päätöstä vaalien pitämisestä syyskuussa, mutta tuomitsevansa Hamasin ilmoituksen niiden boikotoinnista. Hamasin mukaan sen tulemiseksi mukaan vaaleihin on sen ja Fatahin välisen kriisin sopiminen.
TOISEKSI Hague painotti rauhankeskustelujen edistymisen tärkeyttä Israelin ja PA:n välillä, joita tulisi käydä YK:n ja kvartetin asettamien suuntaviivojen mukaan. Hän painotti sitä, ettei kasvavan levottomuuden Lähi Idässä ja niiden tuoman epävarmuuden tulisi antaa estää Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien selvittämistä. Hän sanoo sen olevan liian arvokas epäonnistuakseen, minkä vuoksi ponnisteluja tulee kaksinkertaistaa. Hän ennakoi kvartetin laativan lausunnon rauhanprosessista seuraavassa kokouksessaan.

”Käsityksemme mukaan sellainen lausunto tulisi käsittämään 1967 rajat tasapuolisin maanvaihdoin, ajanmukaisin turvallisuusjärjestelyin sekä Israelille että palestiinalaisille, oikeamielinen ja tyydyttävä ratkaisu pakolaisista sekä sopimus Jerusalemista molempien valtioitten pääkaupunkina siten, että raamisopimus saadaan runnottua kiireellisillä neuvotteluilla syyskuuhun mennessä tänä vuonna, kuten myös USA esittää.” Hague antoi samalla tunnustusta Obaman ja Clintonin sekä Mitchellin ponnisteluille asian edistämiseksi.
Englannin pääministeri Cameron tuki Haguen esityksiä omalla lausunnollaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211336

3. VALKOISEN TALON tärkein neuvonantaja Valerie Jarrett vastaili journalistien kysymyksiin puhuttuaan yleisten asiain Juutalaisneuvostolle, että Obama on tehnyt selväksi, että muutamat asiat eivät koskaan muutu Lähi Idän kuohunnasta huolimatta. ”Niihin kuuluu USA:n muuttumaton tuki Israelin turvallisuudelle,” hän totesi.
Jarrett kertoi myös, että Obama vastustaa kaikkia yrityksiä kyseenalaista Israelin laillisuus tai valita se kritisismin kohteeksi. Hän vakuutti, että Obama on antautunut rauhan saavuttamiseksi, mikä tulisi turvaamaan sekä Israelin että palestiinalaisten tulevaisuuden.

JARRETT kertoi osallistuneensa viime viikolla tilaisuuteen, jossa Obama tapasi juutalais-järjestöjen presidentit Amerikassa ja kertoi hänen siinä tilaisuudessa vakuuttaneen hylkäävänsä väkivallan, vaatien yleisten oikeuksien huomioimista sekä edellyttäen prosessin etenemistä, jolla turvataan merkittävät uudistukset kansan tarpeiden tyydyttämiseksi.
Jarrett vakuutti presidenttinsä kannattavan noita kansainvälisiä arvoja kaikkialla, kuten hän on tehnyt Egyptissä ja Bahrainissa ja Libyassa.
Hän vakuutti Obaman työskentelevän kansainvälisen yhteisön kanssa varmistaakseen sujuvan ja vakaan muutosprosessin samalla varmistaen, että siinä huomioidaan Amerikan intressit, mukaan lukien Israelin ja sen arabinaapurien välinen rauha. Hän vakuutti, ettei vakavuus ole pysyvä arabimaailmassa eikä myöskään etsittäessä rauhaa Lähi Idässä.
Hän pyysi juutalaisjärjestöjen yhteistyötä ja paljasti samalla perhesalaisuuden kertoen, että hänellä on juutalaisjuuret. Hän isänsä kertoi eräällä pessah-aterialla, että hänen isoisänsä oli juutalainen. Hän itse on Afrikan amerikkalainen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211322

4. LIBYAN kapinalliset toteavat, että heidän voittonsa Muammar Gaddafin joukoista on mahdollinen vain, jos länsimaat julistavat Libyan ilmatilan saartoon. USA ja Euroopan maat harkitsevat tosissaan tällaista mahdollisuutta, ja Gadafin joukkojen viimeaikaiset voitot voivat kiihdyttää keskustelua siitä. NATO:n johto ilmoittaa, että se lähtee Libyan aavikoitten yläpuolelle koneineen vain YK .n turvallisuusneuvoston tuella, mikä voi olla vaikea saada, sillä sekä Kiina että Venäjä vastustavat sekaantumista sotaan.

GADDAFI kertoi maan TV-lähetyksessä keskiviikkona, että USA, Ranska ja Englanti ovat tehneet salaliiton hänen valtansa kaatamiseksi päästäkseen käsiksi maan öljyvaroihin. Hän vetosi Zitan kaupungin asukkaisiin pyytäen heitä ajamaan kapinalliset pois kaupungistaan mainiten heimojohtajia nimeltä, joiden uskotaan vannoneen uskollisuuttaan hänelle.
PRESIDENTTI Obama ja pääministeri Cameron keskustelivat puhelimessa tilanteesta Libyassa tiistaina, todeten, että ilmatilan saarto edellyttää YK :n myönteistä päätöstä. Englanti ja Ranska pyrkivät saamaan sitä koskevan YK:n päätöksen mahdollisimman pian, sillä tilanne Libyassa näyttää olevan kääntymässä entistä verisemmäksi Gaddafin turvautuessa ilmaiskuihin ja raskaitten aseittensa tuleen kapinalisjoukkoja vastaan heidän miehittämissään kaupungeissa.

HAFIZ GHOZA, joka johtaa kapinallisten muodostamaa neuvostoa, sanoi, että heidän voittonsa edellyttää paitsi ilmatilan saartoa myös Gaddafin palkkaamien sotilaitten kuljettamisen estämistä Saharasta taistelualueille. Heille maksetaan 200-2000 USD.
GADDAFIN joukot ovat suunnanneet iskunsa Zawiyan kaupunkiin lännessä sekä Ras Lanufin öljykaupungin suuntaa itään Tripolista, joiden asukkaat lähettävät hätähuutoja medialle valittaen kaupunkiensa muuttuvan soraläjiksi ilmaiskujen ja panssaritykkien tulesta.
Ilmaiskuja tehdään Ras Lanufin ja Bin Jawadin väliselle asumattomalle alueelle, jossa kapinallisten joukkoja majailee. Kaupungit sijaitsevat n. 550 km Tripolista itään Välimeren rannikon vartta seuraavan maantien varrella, n. 60 km:n päässä toisistaan.

Libyan taisteluihin Gaddafin ja kapinallisten välillä liittyy kaikenlaisia huhuja ja väitteitä, joiden uskottavuutta on mahdoton todistaa. Alla pari osoitetta, joissa asioita pohditaan. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=20110307&articleId=23548, http://www.salem-news.com/articles/march062011/gaddafi-nukes-gd.php
Pyydän kieltä osaavia suhtautumaan näihin tietyllä varovaisuudella.

5. UUTISOTSIKOITA
- Bahrainin mielenosoittajat ovat yhä selvemmin alkaneet vaatia al-Khalifan monarkian lopettamista maassa ja maan julistamista islamilaiseksi tasavallaksi. Tätä vaatii varsinkin vielä pienien Al-Haq, Wafa ja Freedom Movement puolueitten muodostama liittoutuma. Pääoppositio-puolue Wefaq vaatii perustuslaillista monarkiaa valittuine parlamentteineen sekä shia-muslimien syrjimisen lopettamista maassa. 7 ihmistä on kuollut mielenosoituksissa, joita hallitus ei ole pystynyt lopettamaan. (JP)
- Kuwaitissa sadat mielenosoittajat kokoontuivat hallituksen tärkeimmän rakennuksen eteen vaatien merkittäviä muutoksia öljyvaltion hallinnossa. Heidän kritiikkinsä kohdistuivat varsinkin Kuwaitin emiiriin ja pääministeriin, joiden he syyttävät estävän kaikki muutosvaatimukset maassa. Mielenosoitus oli ensimmäinen Kuwaitissa, mutta poliisin otteet voivat määritellä sen jatkotoimien luonteen. (JP)
- Egyptissä oikeusviranomaiset hylkäsivät Mubarakin ja hänen perheensä esityksen maan korkeimman syyttäjäviranomaisen päätöksen kumoamiseksi, jolla heidän varansa jäädytettiin. Niiden uskotaan nousevan miljardeihin USD.
- Syyriassa viranomaiset vapauttivat 80-vuotiaan entisen tuomarin Haitham a-Malehin, joka on tunnettu tärkeimpänä Assadin hallitsija-dynastian vastustajana maassa. Hän sanoi Reutersin toimittajalle, vapautuessaan Baath-puolueen 1963 valtaantulon vuosipäivän kunniaksi, että tuhansia Assad-hallitusten vankilaan heittämiä poliittisia vankeja on vielä selleissään turvallisuusjärjestelmän käskystä. Hän sanoi toivovansa, että marssi voi jatkua ja että jonain päivänä maassa olisi riippumaton oikeusjärjestelmä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211348
- Varapääministeri Moshe Yaalon kritisoi Barakin vaatimusta 20 miljardin lisätuen saamista Yhdysvalloilta Lähi Idän rauhattomuuksien vuoksi, että tuollaiset lausunnot lisäävät ulkoista painostusta Israelia kohtaan. Toiseksi hän totesi, että Barakin esitykset lisämyönnytyksistä palestiinalaisille eivät ole muuttaneet niiden Israelille vihamielistä asennetta. Hän ei myöskään hyväksy USA:n turvallisuusneuvonantajan James L Jonesin arviota, että Israelin ja PA:n välinen konflikti aiheuttaa rauhattomuudet Lähi Idässä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211387
- Egyptin presidentin virkaa havitteleva arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa vakuuttaa, ettei Israelin ja Egyptin välistä rauhansopimusta mitätöidä, jos hän saa Egyptin presidentin viran. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211356
- Palestiinan nuorisokeskus lähellä Ramallahia nimitettiin ensimmäisen naisterroristin Wafa Idrisin mukaan. Fatahin hoitama nuorisokeskus toimii Ama´arin pakolaisleirissä lähellä Ramallahia. Idris räjäytti pomminsa kenkäkaupassa 27.01.2002 surmaten 81-vuotiaan miehen ja haavoittaen 150 ihmistä. UNRWA pyrkii irrottautumaan kritiikistä, että se tukee nuorisokeskusta ja että sen nimeä käytetään sen mainoksissa. Keskus on aiemmin käyttänyt Idrisin nimeä jalkapallomatsien mainoksissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211350
- NGO-järjestö Gisha syyttää valtiota, että se suosii Gazan kristittyjen pääsyä pyhille paikoilleen muslimien kustannuksella. Valtio vastaa, että se päästää kristittyjä Gazasta Israeliin diplomaattisista ja humanitäärisistä syistä johtuen. Gazassa on arviolta 3000 kristittyä, jotka elävät muslimien jatkuvan sorron alaisina. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211366
- Amarin komitea haluaa lopettaa IDF:n Nativ-kääntymiskurssit, koska Amarin mukaan ”kurssien reformi- ja konservatiiviopettajat heittävät synkän varjon niiden yli”. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=211355
- IDF:n Juudean ja Samarian päämaja valmistautuu mahdollisuuteen, että arabimaissa jatkuvat väkivaltaisuudet leviävät palestiinalaisalueille Länsirannalla. Armeija edustaja tunnustaa, että se tulee joutumaan hyvin vaikean ongelman eteen, jos siviiliväestö tempautuu vallankumoushuuman mukaan. Armeija johto ounastelee, että palestiinalaiset eivät voi vastustaa kiusausta turvautua aseitten käyttöön joita heillä uskotaan olevan runsaasti. USA:n kouluttamien ”poliisien” luotettavuus ja uskollisuus koeteltaisiin ensimmäisen kerran todellisuudessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-is-preparing-for-mass-civil-uprising-in-west-bank-1.348008

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019