Friday, November 26, 2010

PERJANTAI 26.11.10

1. NETANYAHUN ja Clintonin maratonkeskustelujen New Yorkissa 11.11.2010 kerrottiin selvittäneen kaikki epäselvyydet ja asiat etenevät sen jälkeen nopeasti ja joustavasti. Aamun uutiset vahvistavat, että asiat ovat käytännössä pysähtyneessä tilassa, ellei peräti koomassa. Pahin ongelma näyttää koskevan 90 päivän rakennuskieltoa, jota USA vaatii ja lupaili, ettei sitä tarvitse jatkaa. Nyt kuitenkin on selvää, ettei 3 kuukautta riitä, vaan on jätettävä mahdollisuus jatkaa kieltoa tarpeen mukaan.

PA vaatii edelleen, että ensimmäiseksi on sovittava rajoista, mikä antaisi sille mahdollisuuden vaatia pysyvää rakennuskieltoa juutalaisyhteisöihin, jotka ovat selvästi eristyneitä. Toiseksi se antaisi sille tilaisuuden esittää YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamista Israelin kanssa sovittujen rajojen sisällä, mikä ohittaisi muut neuvoteltavat asiat Israelin kanssa kuten pakolaiset, Jerusalemin asema, vesivarat, turvallisuusnäkökohdat jne. Neuvottelujen edellytyksenä on kuitenkin vedenpitävä ”jäädytys II” 1949 aselepolinjan takana. Abbasia syytetään, että toistuvilla vaatimuksillaan hän vain nostaa itsensä ylemmäs puuhun.

NETANYAHU esittää omana vaatimuksenaan, ettei turvallisuuskysymyksiä voida jättää käsittelemättä ja sopia rajoista ennen niitä, koska ne liittyvät yhteen. Toiseksi hän vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, mikä estää pakolaistulvaa upottamasta maata. Hän perustelee vaatimustaan sillä, että on epäloogista pitää toisen ja kolmannen polven jälkeläisiä edelleen pakolaisina, joitten määrä on noussut yli 4:n miljoonan. Netanyahu ei myöskään halua sitoutua siihen, että rajat pystyttäisiin sopimaan kolmessa kuukaudessa. USA yhtyy tähän epäsuorasti vaatien, että kieltoa on tarvittaessa jatkettava ilman takarajaa. On syytä muistaa, että n. 800 000 juutalaista pakotettiin ulos arabimaista, ja heidänkin jälkeläistensä lukumäärä on kasvanut moninkertaiseksi. Heidän menettämänsä omaisuuden arvo arvioidaan yli kaksinkertaiseksi verrattuna arabipakolaisten menetyksiin.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak alkaa osoittaa toivottomuuden merkkejä, sillä voimistuva opposition hänen puolueensa sisällä hengittää hänen niskaansa vaatien tuloksia. Barak puhui asiasta eläkeläisunionin kokouksessa Tel Avivissa todeten, että nykyinen halvaustila neuvottelujen aloittamiseksi PA:n kanssa edellyttää suurta remonttia hallituksen kokoonpanossa, ja vihjailee, että Kadima-puolue on saatava hallitukseen. Kadima on poliittisesti siirtynyt siinä määrin vasemmalle, että osa sen jäsenistä kauhistelee, mikä sopii hyvin Barakin kaavailemaan tulevaisuuteen. Barak totesi eräässä yhteydessä, että Israelin tulee voida nopeasti saada ratkaisu palestiinalaisten kanssa, tai ”me joudumme pian nielemään sammakoita”, kuten hän sanoi.
Barakin käyttämä termi sammakoista herätti huomioni, sillä se muistuttaa Ilmestyskirjan sanomaa: ”Ja minä näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista henkeä, sammakon muotoista, sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.” (Ilm.16:13-14)

EDELLINEN pääministeri Ehud Olmert totesi puheessaan, että keskustelun asemesta rakennus-kiellosta hän olisi keskittynyt alusta lähtien rajoihin, pakolaisiin ja Jerusalemin asemaan. Hän syyttää Netanyahua, että tämä on juuttunut sivuasiaan pyöritellen kysymystä parista tai kolmesta kuukaudesta kuluttaen näin turhaan kallista aikaa ja ärsyttäen maailman mahtavimman valtion päämiestä joutavilla selityksillään.

NETANYAHU tarttui PA:n äskettäin julkistamaan ”tutkimukseen”, jonka mukaan juutalaisilla ei ole ollut siteitä Temppelivuoreen ja sen länsimuuriin ennen kuin aivan viime vuosina. Hän tulkitsi asiaa tähän tapaan: ”PA:n julkistama tutkimus on tuomittava ja skandaalimainen. Tämä kyseenalaistaa PA:n vilpittömän rauhantahdon, ja asettaa PA:n todelliset tarkoitukset rauhansopimuksen saavuttamiseksi, johon perustuvat yhteistoiminta ja keskinäinen arvostus, vakavan kysymyksen alaiseksi.” Hän lisäsi, ”eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta, kun PA pyrkii syrjäyttämään historialliset tosiasiat voidakseen kiistää juutalaisen kansan syvän historiallisen yhteyden kotimaahansa”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196874

2. HEPREALAISEN Yliopiston professori Sergio Dellapergola väittää tutkimuksiinsa perustuen, että juutalaiset ovat jo vähemmistönä Jordanjoen ja Välimeren välissä. Hän yrittää tällä sanoa, että demografian peikko, jolla asukkaita on peloteltu, on jo tosiasia.
”Jos ihmiset kyselevät, koska juutalaiset menettävät enemmistönsä, se on jo tapahtunut. Kun yhdistetään Länsirannan ja Gazan palestiinalainen väestö ja lisätään siihen ulkomaisten työläisten lukumäärä, joka on nopeasti kasvanut viime vuosina, ja poistetaan niiden juutalaisten määrä, jotka muuttivat maahan paluuoikeuden perusteella, mutta joita sisäministeriö ei hyväksy juutalaisiksi, silloin juutalaisten määrä on hiukan alle 50 % maan kokonaisväestön määrästä.”

JP:n artikkelin kirjoittaja Gil Shefler toteaa, että tutkimus on varsin merkittävä, koska se voi vahvistaa Netanyahun vaatimuksia juutalaisen ja palestiinalaisen kansan erottamiseksi toisistaan, kuten Sharon teki karkottaessaan juutalaiset Gazasta tällä perusteella. Netanyahu on usein toistanut tätä juutalaisen määräysvallan menettämistä palestiinalaisväestön nopeamman kasvun vuoksi, mikä puolustaa hänen pyrkimyksiään kahteen valtioon.
Palestiinalaisen väestönlaskennan mukaan palestiinalaisten lukumäärä v. 2008 Gazassa ja Länsirannalla oli 3.76 miljoonaa, kasvaen 30 % 10 vuotta aiemmasta 2.89 miljoonasta. Viime vuoden tilastollisen keskustoimiston laskemien mukaan juutalaisia oli 5 569 200; 75 % kansasta.

DELLAPERGOLAN laskelmia pidetään kyseenalaisina, sillä palestiinalaisten väestönlaskenta on todettu tarkoituksellisen virheelliseksi, sillä siinä ei huomioitu maasta muuttaneita, ja Jerusalemin itäosan asukkaat laskettiin kahteen kertaan. Myöskään kuolleitten määrää ei aina rekisteröity hyväksyttävällä tavalla. Tämän johdosta palestiinalaisten todellinen lukumäärän tulisi olla satoja tuhansia pienempi, arvostelijat toteavat.
Dellapergola julkisti tiistaina Pohjois-Amerikan juutalaisen tietopankin ja Pohjois-Amerikan juutalaisen federaation tilaaman tutkimuksensa. Sen mukaan juutalaisten määrä maailmassa on 13 428 300. Yli 80 % siitä asuu Israelissa ja USA:ssa.
Israelissa asuu 5 703 700 juutalaista; USA:ssa 5 275 000; Ranskassa 483 500; Kanadassa 375 000 ja Englannissa 292 000 juutalaista. Juutalaisten määrä tänä vuonna kasvaa 40 000, mikä pääosin johtuu Israelin juutalaisväestön lisääntymisluvusta. Dellapergola kertoi, että monissa maissa juutalaisten määrä vähenee, mikä tendenssi on havaittu varsinkin Saksassa. Monet lähtivät maahanmuuttosäännösten muututtua, kuten tapahtui Venezuelassa, Etelä Afrikassa ja Saksassa. Israelin lisäksi kasvua tapahtuu vain Australiassa ja Kanadassa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196877

3. PALESTIINALAINEN tutkija Bassam Yousef Banat kertoo tutkimustensa osoittavan, ettei terroristien motiivit olleet suinkaan toivottomuus tai työttömyys, vaan kansalliset ja uskonnolliset syyt. Hän keskittyi tutkimuksessaan itsemurhaterroristien tapauksiin.

Hän havaitsi, että useimmat itsemurhatehtäviin antautuneet kuuluivat varakkaisiin keskiluokan perheisiin, heillä oli töitä mutta he eivät olleet perheen pääasiallisia leivän hankkijoita.
Valtaosa oli uskonnollisia muslimeja, monet heistä kuuluivat kodeistaan paenneiden palestiinalaisten jälkeläisiin, jotka uskovat paluuoikeuteen alueille, joista heidän perheensä joutui pakenemaan.

Tutkimus vahvistaa aiempia israelilaisia tutkimuksia, joiden mukaan itsemurhakandidaatit tukevat hyvinvoivista perheistä. Monet terrorijohtajat olivat akateemisesti koulutettuja, yhdellä oli akateeminen loppututkinto. USA:n sotilasakatemian tutkimuksessa havaittiin, että al-Qaidan jäsenet tulivat USA:n opistoista.

Useimmat terroristit olivat kotoisin Nablusista, ja heidät lähetti operaatioihinsa Hamas, Islamic Jihad tai Fatah. Itsemurhatehtävään antautuneet eivät tavallisesti kertoneet perheelleen aikomuksestaan, sillä he uskoivat sen parantavan onnistumismahdollisuutta.
Tutkimus romuttaa sen Israelissakin yleisenä verukkeena pidetyn uskomuksen, että köyhyys pakotti nuoret ihmiset antautumaan toivottomiin tekoihin, kuten mm. Shimon Peres usein puheissaan painotti. Hän on myöhemmin muuttanut näkemystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140834

4. SYYIAN ulkoministeri Walid Moallem uhkaa Israelia, että Knessetin hyväksymä kansanäänestyslaki voi aiheuttaa sodan maitten välillä. Hän vakuutti, ettei Golanin palauttaminen ole neuvoteltavissa, vaan Syyria vaatii sen palauttamista ilman ehtoja.

Moallem kosketteli mahdollista sotaa osapuolten välillä todeten, ettei siinä sodassa tulisi olemaan voittajia ja häviäjiä, sillä nykyaikaiset aseet aiheuttavat molemmille osapuolille siinä määrin tuhoa toisen osapuolen ylivoimaisesta aseistuksesta huolimatta.
Kysyttäessä rauhankeskustelujen mahdollisuutta Israelin ja Syyrian välillä hän vakuutti, että ne voidaan aloittaa, jos Israel suostuu siihen, että se palauttaa kesäkuun 4. päivän jälkeen 1967 miehittämänsä Golanin kukkulat. Asia ei ole neuvoteltavissa, hän lisää. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990211,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin pääministeri Saad Hariri syytti Netanyahua, ettei hänestä ole rauhankumppaniksi, koska hän ei usko rauhaan. Hän selitti, että vain uuden johtajan valinta voi muuttaa tilanteen. Hän ei hyväksy Netanyahun vaatimusta turvallisuudesta ennen kaikkea, koska rauhantila luo turvallisuuden, hän selittää. Hän kielsi kuuluvansa ”pahan akseliin” Iranin kanssa, vaan selitti Libanonin olevan osa arabiliittoa. Hän vakuutti, ettei hän murru painostuksen alla. Hän kieltäytyi syyttämästä enempää Syyriaa kuin Hizbullaakaan, vaan selitti tribunaalin selvittämän murhan tutkimustensa kautta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990177,00.html
- Pohjois-Korean johtaja syytti eteläistä naapuriaan, että sen sotaharjoitukset yhdessä USA:n armeijan kanssa vaarantavan täysimittaisen sodan syttymisen. Maitten väliseltä rajalta kuultiin uutta tykistötulitusta, mikä aiheutti paniikkia Seoulissa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990205,00.html
- Englannin salainen tiedustelujärjestö MI6 ilmoittaa Debkafilen mukaan, että Iranin ydinlaitoksia häirinnyt virus stuxnet on myös lännen vihollinen ja sitä vastaan tulee taistella, sillä se voi joutua terroristien käsiin. Ilmoitus on varsin erikoinen, sillä Englanti on kuulunut Iranin ydinasesuunnitelmien vastustajiin. Jotkut esittävät, että tämä virus tulisi syöttää Pohjois-Korean ydinteollisuuteen, sillä sen laitteet muistuttavat Iranin vastaavia. http://www.debka.com/article/9169/
- Presidentti Obaman 88-vuotias isoäiti Keniasta sanoi rukoilleensa pyhin- vaellusmatkallaan Mekkaan, että Obama palaisi islamin pariin. Hän kieltäytyi keskustelemasta Obaman politiikasta, vain Mekkan matkaansa liittyvistä asioista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196884
- Lisäksi Laura Frenkel tarjoaa maukkaitten keittojen reseptejä. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=196439

Thursday, November 25, 2010

TORSTAI 25.11.10

1. PÄÄNINISTERI Netanyahun ja ulkoministeri Clintonin New Yorkin maratonneuvottelun 11.11.2010 tarkoituksena näyttää tämän hetken uutisten valossa olleen saada Israel astumaan ansaan, jonka Obama oli virittänyt, ja joka olisi jo lauennut, ellei Netanyahu – joko vaiston varoittamana tai vain sattumalta, mikäli Israelin asioissa voidaan puhua sattumista – olisi alkanut vaatia kirjoitettua tekstiä keskusteluista. Eilen jo kerrottiin, että kirjoitettu dokumentti on valmis ja toimitetaan pian Netanyahulle, joka kuvitteli voivansa esitellä sitä Likudin keskuskomitealle ja sen jälkeen 15 ministerin muodostamalle turvallisuuskabinetille.

AAMUN uutisissa vakuutetaan, ettei dokumenttia ole laadittu eikä ole tarkoitus laatiakaan.
Hälyttävimmät uutiset kertovat kuitenkin, että Clinton puhui ja lupaili keskusteluissa Netanyahulle vain omasta puolestaan, ja että Obama sanoo niistä viimeisen sanan - mistä Netanyahun olisi pitänyt olla tietoinen – eikä hän ole vahvistanut Clintonin lupauksia.

Asiasta kertoo INN Maayana Miskinin artikkelissa, jonka pohjalta tarkastelen tilannetta.

- Clinton lupasi USA:n turvallisuustakuita, jos Israelia vastaan hyökätään. Pian New Yorkin keskustelujen jälkeen presidentti Obama lupaili NATO:n kokouksessa, että Turkki saa sen maaperälle sijoitettujen torjuntaohjusten ja valvonta-asemien valvonnan. Hän nimitti turkkilaisen kenraalin NATO:n Turkissa sijaitsevien ohjusasemien johtoon. Turkin nykyisen ulkopoliittisen suuntauksen siirryttyä Iranin johtamaan leiriin, hänellä tuskin on sydämen asiana tai edes mahdollisuutta valvoa Israelin turvallisuutta Iranin, Syyrian ja Hizbullahin kymmenien tuhansien ohjusten ja massatuhoaseitten aiheuttamaa yhteistä uhkaa vastaan.
http://www.debka.com/article/9159/
- Clinton lupaili parinkymmenen F-35 hävittäjän toimittamista Israelille, jos rauhansopimus PA:n kanssa saadaan aikaan. USA:n taholta selvitetään, että koneitten toimitus on osa erillistä pakettia ja että Israel maksaa niistä täyden toimitusajan hinnan. Koneitten toimitusaika on hypoteettinen, Israelin jo tilaaman 20:n F-35 koneen erää luvataan 2016-2017.
- Clinton lupasi, ettei USA vaadi 90 päivän ”jäädytys II” kieltoa jatkettavaksi riippumatta siitä, ovatko keskustelut PA:n kanssa onnistuneet. Nyt USA:n viranomainen esittää, ettei tällaista ole sovittu, vaan rakennuskieltoa jatketaan, kunnes sopimus tulevan Palestiinan rajoista on saavutettu. Jäädytys II tulee ulottaa myös Jerusalemin itäosiin, mikä on ollut kaiken aikaa USA:n virallinen kanta, ja jonka mukaisesti USA:n presidentit ovat kukin vuorollaan siirtäneet USA:n lähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin vuodesta toiseen.
- Clintonin lupaukset ja sopimukset Netanyahun kanssa myös muista kysymyksistä, kuten Jordanjoenlaakson turvallisuusvastuu, Israelin ja palestiinalaisten välisen raja-alueen valvonta kansainvälisin joukoin ja USA:n kanta Palestiinan tulevista rajoista 1949 aselepolinjojen mukaan, ovat tämän uutisen perusteella vähintäänkin kyseenalaisia.

INN:n julkistama artikkeli perustuu sen laatijan mukaan korkean USA:n virkailijan antamiin tietoihin. Tulevaisuus näyttänee, onko kysymys tietoisesta hämäyksestä tai petoksesta USA:n hallituksen taholta vai pahasta sekaannuksesta Obaman hallituksen sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140827

2.ISRAELIN hallituksen pelkona on, että Libanon on nopeasti muuttumassa – ellei jo muuttunut – Iranin satelliitiksi, otsikoi JP:n H. Keinon artikkelinsa. Pääministeri Netanyahu kokosi turvallisuuskabinettinsa eilen, jossa keskusteltiin asiasta antamatta siitä julkilausumaa. Yksi hallitusta lähellä oleva taho kuitenkin paljasti hallituksen tuntevan syvää huolta tilanteesta. ”Iranin satelliittivaltio Israelin pohjoisrajalla aiheuttaa ratkaisevia seurauksia Israelin turvallisuudelle”, tämä nimeämätön lähde toteaa.

TOINEN huomionarvoinen tekijä on Hizbullahin reaktio siinä tapauksessa, että YK:n asettama tribunaali toteaa virallisesti Hizbullahin terävimmän johdon sekaantuneen aktiivisesti Rafik Haririn murhaan 14.02.2005, kuten julkisuuteen vuotaneet tai tarkoituksellisesti päästetyt tiedot kertovat. Tribunaalin tarkoituksena on julkistaa tutkimustensa tulokset vuoden loppuun mennessä. Hizbullah on toistanut uhkauksiaan, että se tulee katkomaan kädet jokaiselta, joka yrittää pidättää sen jäsenen murhasta syytettynä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak arvioi tiistaina, että Hizbullah voi yrittää siirtää Libanonin sisällä nousevan jännityksen Israelin ylle. Israelin turvallisuuskabinetti päätti luovuttaa Ghajarin kylän pohjoisosan YK:n hallintaan vahvistaakseen Libanonin hallitusta, kuten perusteluissa todettiin. Hizbullah on käyttänyt Ghajarin kylää ja Shabaa farmia (Dov-vuorta) verukkeena sille, että se aseistautuu ja soluttaa kouluttamiaan pyssymiehiä Libanonin eteläosaan YK:n päätösten vastaisesti UNIFIL-joukkojen nenän edessä.

KANADAN radioyhtiö kertoo löytäneensä sitovia todisteita, jotka sitovat Hizbullahin vahvasti syylliseksi Rafik Haririn murhaan. Todisteet perustuvat yksityiskohtaisiin tietoihin Libanonin sisäisestä käsipuhelinliikenteestä. Uutisen mukaan liikenteen analyysit paljastavat ilman epäilyksiä Hizbullahin aktiivisen osallisuuden murhaan, johon osallistuneet ryhmät olivat olleet kiinteässä yhteydessä murhapäivänä sopien ja koordinoiden toimensa ja pommin laukaisuhetken. Pääministeri Saad Hariri kumosi tiedon ja sanoi luottavansa täysin murhan pääsyylliseen eversti Wissam al-Hassaniin, joka toimii nyt Libanonin tiedustelujohtajana.

LIBANONIN pääministeri Saad Hariri oli Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastassa Beirutin lentokentällä tämän aloittaessa virallisen vierailun maassa.
Erdogan sanoi haluavansa rauhaa, oikeudenmukaisuutta, rauhallisuutta ja turvallisuutta. Hän vakuutti Turkin taistelevan tyranniaa vastaan ja kannattavan oikeuksien tukemista ”niin kauan, kuin on merirosvoja merien ulkopuolella, suojellen viattomia, vainottuja ja niitä, joiden oikeuksia poljetaan”. Hän tarkoitti tällä varsinkin Jerusalemin itäosia ja Gazaa, joiden asukkaitten oikeuksia hän sanoi suojelevansa. Hän osoitti sormellaan Israelia vakuuttaen, että Israelin tulee tiedostaa, että rauha ja turvallisuus siellä koskee koko Lähi Idän aluetta.
Erdogan sanoi näkevänsä sodan lähestyvän ja vakuutti Turkin työskentelevän muitten valtioitten kanssa sen estämiseksi. Hän esitti Haririn murhatutkimusten julkistamisen siirtämistä vuodella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196623
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3989441,00.html

3. PA sanoo julkistavansa pian pidättämiensä Hamasin terrorisolun jäsenten tunnustuksia, kertoo Al-Sharq Al-Awsat torstaina. PA:n turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä solun jäseniä, joka ulotti verkostonsa koko Länsirannan alueelle.
PA:n antamien tietojen mukaan solu suunnitteli surmaavansa Nablusin pormestarin Adly Yaishin, pommittavansa PA:n poliisiasemia sekä sieppaavansa ”setlereitä” panttivangeiksi. Solun jäsenet, joiden joukossa oli yksi nainen, pidätettiin viime viikon aikana.

Lehden mukaan PA haluaa julkistaa tunnustukset, koska Hamas kieltää osallisuutensa solun toimintaan. Hamas vakuuttaa, etteivät sen jäsenet hyökkää palestiinalaisia vastaan. Hamasin yksi johtavista aktivisteista Gazassa Mahoud Zahar sanoi, että sen aseet on suunnattu yksi Israelia, ”sionistista miehittäjää”, eikä palestiinalaistovereita vastaan.
Tel Avivin yliopiston instituutin kansallisen turvallisuustutkimusten osaston johtaja Shlomo Brom hämmästelee PA:n turvallisuusjoukkojen saavutuksia, joita hän pitää vaikuttavina yrityksinä kitkeä pois islamilaisten ääriainesten vaikutus Länsirannalta. Hän kertoo Israelin turvallisuusjärjestöjen todenneen, ettei Länsirannalla ole enää etsittyjä terroristeja.
Hänen lausuntonsa uskottavuutta kalvaa tieto, että IDF ja Shin Bet pidättivät yön aikana kahdeksan etsittyä palestiinalaista, edellisenä päivänä 10.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196708

4. KAIRON Al-Azhar yliopiston uskontojen välisen pysyvän keskustelukomitean johtaja sheikki Fawzi al-Zitzaf laati julkilausuman, joka luettiin Lontoon parlamentissa tilaisuudessa, johon otti osa korkeita uskonnollisia ja poliittisia johtajia. Julkilausumassa poistettiin kielto keskustelujen aloittamiseksi toisten uskontojen edustajien(kuten juutalaisten) kanssa.
Tilaisuuden järjesti Abrahamin Lasten Säätiö ja Al-Azhar instituutti keskustuille toisten yksijumalaisten uskontojen edustajien kanssa.

EGYPTIN sunni-instituutti perustettiin 970 jKr., ja se on pitänyt yhteyksiä katolisten ja anglikaanien kanssa, mutta yhteydet juutalaisten kanssa ovat olleet kiellettyjä.
Julkilausumassa ei mainittu Israelia nimeltä, mutta Englannin suurmufti ja A-Azhar yliopiston entinen opiskelija professori Mohamed Elsharkazy totesi, että se oli tarkoitettu juutalaiselle yleisölle. ”Tulee ymmärtää, että asia on äärimmäisen arkaluonteinen”, hän totesi. ”En voi sanoa, miten vaikea oli laatia julkilausumaa. Prosessiin osallistuneet, jotka olivat laatimassa ja julkistamassa julkilausumaa, ovat ottaneet suuren riskin ja tietävät vaarat, ovat tehneet sen hyvin varovaisesti. Dialogia käydään jo kristittyjen kanssa, joten tarvitaan vain kaksi aivosolua ymmärtääkseen, keitä muita tässä tarkoitetaan.”
Rabbi Marc Schneier, juutalaisen Kongressin varapresidentti, joka työskentelee uskontojen välisten suhteiden parantamiseksi, antoi tunnustusta Al-Azharin julkilausumalle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196669

5. UUTISOTSIKOITA
- USA ja Israel ilmaisivat pettymyksensä ja pahoittelunsa siitä, että YK antoi tukensa Durban III järjestämiseksi ensi vuonna. Rasismin poistamiseksi perustettu kansainvälinen kokoontuminen on käytännössä joutunut täysin Israelin vastaisten elimien valtaan, minkä vuoksi se ei keskity todellisiin rotujen välisiin ongelmiin ja rasismiin maailmalla, vaan sen julkilausumat melkein yksinomaan syyttävät Israelia. Monet maat ovat vetäytyneet pois konferenssista, joka on yksi YK:n tukemista hyvään tarkoitukseen perustetuista mutta täysin väärin mandaattiaan käyttävistä YK :n instituutioista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196624
- Human Rights Watch järjestön perustaja, 88-vuotias Robert L Bernstein kertoo JP:n julkistamassa pitkässä artikkelissa surunsa ja pahoittelunsa siitä, miten hänen ajamansa aatteet ihmisoikeuksien puolustamiseksi ovat vääntyneet nykyisten järjestöjen toimesta, jotka kutsuvat itseään ihmisoikeuksien puolustajiksi, mutta usein toimien päinvastaisesti. Hän sanoo uskovansa sananvapauteen ja naisten oikeuksien puolustamiseen sekä suvaitsevaisuuteen aatteiden ja uskontojen välillä. Sanottuaan tämän hän valittaa, että perusaatteet ihmisoikeuksien ajamiseksi näyttävät unohtuneen ja järjestöt ajautuneet karikoille. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=196646
- Turvallisuusjoukot kävivät tuhoamassa parakkikylän Elon Moreh juutalaisyhteisön lähellä tuhoten samalla Harchivi Libanonin sodassa kaatuneen sotilaan 20-vuotiaan lääkintäupseerin Aver Hezi Kfirin muistomerkin. Kfir kuoli panssariohjuksen sirpaleista. Hänen isoisänsä Abraham kaatui taisteluissa 1950-luvulla. Asukkaat ilmaisevat syvän vihansa nimenomaan puolustusministeri Ehud Barakia kohtaan, jonka he katsovat antaneen käskyn tämän ”pyhäinhäväistyksen” suorittamiseksi häpäisten samalla lukuisten kaatuneitten muistoa heidän omaistensa kauhuksi. Joukot tuhosivat samalla kertaa talon Havat Yairissa. Siviilihallituksen lähettämät turvallisuusjoukot ovat joskus palkanneet arabeja mukaansa täydentämään heidän aloittamiaan tuhotöitä, mutta ovat havainneet heidän turvautuvan tarpeettomaan väkivaltaan. Juutalaisasukkaat eivät ymmärrä Barakin vihaa heitä kohtaan ja miksi hänen tulee lietsoa asukkaitten vihantunteita juuri tässä vaiheessa. He eivät ymmärrä sitäkään, miksi Netanyahu pitää tällaista ”hirviötä” hallituksessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140833
- Jordanjoen uskonnollinen neuvosto yhdessä Ayelet HaShachar järjestön kanssa järjestivät keskiviikkona massatilaisuuden Kinneretin järvellä. Osanottajat kokoontuivat Ein Gedin rannalle, josta heidät otettiin laivoihin. He rukoilivat sofar-torvien puhallusten siivittäminä sadetta maahan, joka kuivuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140829
- Kinneretin vedenpinta on nyt 213.905 metriä Välimeren pinnan alapuolella, se putosi 2 sm 02.- 04.11. välisenä aikana ja on nyt 91 sm alimman varoitusrajan alapuolella. http://twitter.com/kinbot

Wednesday, November 24, 2010

KESKIVIIKKO 24.11.10

1. LÄHI IDÄN asiantuntija David Makovsky vakuuttaa JP:n kolumnistien H L Kriegerin ja H Keinonin artikkelin mukaan, että USA:n ja Israelin neuvottelijat ovat viimeistelleet tekstin, jolla määritellään Netanyahun ja Clintonin 11.11.2010 New Yorkissa pidettyjen maraton-keskustelujen sisältö. Miksi sen laatiminen kirjalliseen muotoon kesti näin kauan on asia sinänsä, mikä vaatisi oman selvityksensä.

MAKOVSKY palasi takaisin Yhdysvaltoihin keskusteltuaan täällä tiiviisti Israelin ja PA:n johtajien kanssa. Puhuessaan tiistaina Washingtonin Lähi Idän Politiikan Instituutin tilaisuudessa hän antoi ymmärtää, että kirjallisen tekstin hyväksymiseen ja allekirjoittamiseen liittyy kysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Hän selitti, ettei Obaman hallituksen tarjoukseen F-35 hävittäjien sisällyttämisestä osaksi sopimusta ole yksiviivaisen selvä, koska niiden toimittaminen edellyttää kongressin hyväksymistä, mikä republikaanien säästöohjelman puitteissa voi vaikeutua. Tämä viittaa siihen, että ne lahjoitettaisiin.

MAKOVSKYN puheen mukaan hävittäjien sisällyttäminen USA:n tarjoukseen Israelille on jokeri, jolla Netanyahu yrittää painostaa turvallisuuskabinetin sopimuksen taakse. Koneet lienevät huippua alallaan, kun ne joskus valmistuvat, mutta koska toinen 20 koneen erä olisi käytettävissä aikaisintaan 2020 tienoilla, yhä useampi asiantuntija katsoo, että niiden merkitys ei ole silloin enää sama kuin nyt uskotaan. Samanlaisia koneita suunnittelevat ja rakentavat monet muutkin maat: Venäjän kone on prototyyppiasteella; Kiinalla on oma versionsa, samoin Intialla ja jopa Iranilla. Ne valmistuvat lähi vuosien aikana ja ovat hinnaltaan arvioiden mukaan huomattavasti edullisempia kuin F-35. Lisäksi he painottavat, että USA:n F-22 kone on jo USA:n armeijan käytössä, ja monet uskovat, että se on parempi kuin F-35.

ISRAEL ei Makovskyn mukaan halua sitoa ensimmäiseksi käsiään rajojen suhteen, sillä maa on sittenkin sen paras valtti neuvotteluissa PA:n kanssa. Siksi Israel haluaa keskustella muista tärkeistä kysymyksistä kuten pakolaiset ja Jerusalem sekä Jordanjoenlaakson kohtalo, jonka valvonnan Israel sanoo tarvitsevansa turvallisuutensa vuoksi pitkäksi aikaa.

NÄITTEN ongelmien kasautuessa suunniteltuun 90 päivän rakennuskiellon aikaan, jolloin niistä tulisi voida sopia ainakin periaatteessa, Israelissa on vahvistumassa näkemys, ettei lopullista sopimusta ole mahdollista solmia aivan lähitulevaisuudessa –huomioiden epäilyt PA:n nykyjohdon laillisuudesta ja heikkoudesta. Tämän johdosta vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan olisi pyrittävä pitkän ajan väliaikaiseen sopimukseen, mikä antaisi aikaa valmistella Israelin ja PA:n välisiä suhteita ilman takarajaa. Tätä kantaa edustaa varsinkin Israel Beiteinu ja sen puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman.
LABOUR-PUOLUE sen sijaan hoputtaa puheenjohtajansa Ehud Barakin tavoin, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on tehtävä mahdollisimman pian ulkoisen paineen noustessa. Barak haluaa ”erottaa nämä kaksi kansaa toisistaan, jotta Israel säilyisi juutalaisena ja demokraattisena”. Toiseksi Barak pitää juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa – mukaan lukien Jerusalem – laittomana ja vakuuttaa, ettei yksikään hallitus maailmassa ole siitä eri mieltä. Hän pelkää, että arabit voivat liittoutua USA:n kanssa ja sanella ongelmiin yksipuolisen ratkaisunsa.

ITALIAN Israelissa vieraileva ulkoministeri Franco Frattini sanoi, että EU haluaa kahden valtion sopimuksen toteutuvan mahdollisimman pian, mutta ettei EU voi sanella sopimus-tekstiä Brysselistä käsin, ja neuvotteluja tulee käydä nykyisin voimin eikä odottaa uusia.
EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton viittasi neuvoston 2009 lausuntoon, jonka mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat ”kansainvälisen lain vastaisia” ja muodostavat esteen rauhalle ja kahden valtion perustamiselle. Toiseksi hän painotti tilanteen vaikeutta Gazassa ja vaati, että ainakin vientiliikenne sieltä ulkomaille tulisi avata. Israelin viranomaiset hämmästelevät, miten ulkona Ashton on todellisesta tilanteesta alueella, ja miten paljon se poikkeaa Italian ulkoministeri Frattinin näkemyksistä. Tämän johdosta he eivät sano ihmettelevänsä, ettei EU:lla ole selkeää näkemystä realiteeteista, vaan ovat juuttuneet omiin fantasioihinsa, joiden pohjalta yhteistyö on lähes mahdoton. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196514

2. MAANANTAINA hyväksytty laki maa-alueitten luovuttamisesta Jerusalemista ja Golanilta, jotka Israel liitti osaksi valtakuntaansa, on vahvistanut huomattavasti Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita. Vaikka laki ei suoraan koskekaan Juudeaa ja Samariaa, koska Israel ei ole liittänyt niitä alueisiinsa, he katsovat lain vaikutuksen tuntuvan missä tahansa Israelin ja palestiinalaisten välisessä rauhansopimuksessa. Tämä ilmenee selvästi jo siinä, että koska PA ei suostu edes neuvottelemaan rauhasta ilman Jerusalemia, sen asemaa koskevat sopimukset joutuvat välittömästi nyt hyväksytyn lain vaikutuksen piiriin.

VASEMMISTOLAISET järjestöt kuten Peace Now, jonka ideologia nousee marxilaisen Meretz-puolueen syövereistä, sanoo tutkivansa mahdollisuutta valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen perustellen sitä sillä, että laki on peruslain vastainen – Israelilla ei ole perustuslakia.
Tulevaisuus näyttää, onko heillä mahdollisuuksia muuttaa vahvan enemmistön tukemaa lakia.

Lain kannattajat vakuuttavat, että se tulee estämään vastuuntunnottomien pääministerien runnovan suunnitelmiaan läpi päätöksentekojärjestelmän demokratian säännösten vastaisesti. Esimerkkinä tästä on tapa, millä Ariel Sharon ohitti Likudin keskuskomitean ja muita instituutteja juutalaisten karkottamiseksi Gazan kaistalta vakuutellen sen parantavan Israelin turvallisuutta ja kohentavan sen diplomaattista asemaa maailmalla. Israelin imago parani hetkeksi muuttuen pian entistä vihamielisemmäksi. Turvallisuuden asemesta Gazan rajan tuntumassa sijaitsevat juutalaisyhteisöt ovat kokenet ennen näkemättömät raketti- ja kranaatti-iskut. Sen sijaan, että Israel olisi voinut pestä kätensä Gazan kaistan suhteen, se on juuttunut ilman omaa syytään entistä pahemmin Gazan hetteiköihin ja hiekkadyyneihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196520

3. HAIFAN öljyn jalostuslaitoksessa sattunut kaasuvuoto surmasi kolme työntekijää ja vammautti viisi muuta, jotka vietiin Rambam sairaalaan. Tiistai-iltana sattunut vuoto saatiin hallintaan samana iltana. Kaikki surmansa saaneet olivat Yafian yhteisöstä lähellä Nasaretia.

Aiemmin tiistaina havaittiin vuoto bromiinia sisältävässä tankissa, joka saatiin myös hallintaan. Bromiinia tuotetaan Kuolleenmeren alueelta, josta se kuljetetaan rekka-autoilla Haifan satamaan ulkomaille kuljetusta varten. Hallitus on aloittanut tutkimukset kuljetusten turvallisuusriskeistä ja kuljetusreitin muuttamisesta Ashdodiin, joka on paljon lähempänä eikä sinne johtavan tien varrella ole runsaasti asutusta. Osa bromiinista menee Ramat Hovaviin kotimaista käyttöä varten.
Jos bromiinia pääsee kuljetuksista tai varastoista maaperään, se suuresti syövyttävänä saastuttaa pohjaveden ja turmelee infrastruktuurin. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan vakava bromiinin vuoto voisi surmata 6 500 – 350 000 ihmistä.
Tiistai-iltana havaittiin pieni vuoto 21-tonnin rekkakuljetuksessa Ramat Hovavin teollisuus-alueelle. Vuoto havaittiin 12.30 ja se saatiin korjattua 13.30 mennessä. Kukaan ei vammautunut tässä vuodossa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196494

4. YK:N turvallisuusneuvoston Lähi Itää käsittelevän istunnon aikana apulaispääsihteeri P Lynn Pascoe sanoi, että ”fosfori-kranaattien käyttäminen Gazasta Israeliin on hyvin huolestuttava kehitys”. Hän ei näköjään pitänyt minään sitä, että kranaatteja ammutaan Gazasta Israelin siviilikohteisiin rauhan aikana.
”Kaikkihan näin tekevät”, lienee ollut hänen arvionsa tilanteesta, ja siihen hän saa hyvää tukea siitä, miten Pohjois-Korea aloitti tykistötulen Etelä-Korean asutulle lähisaarelle ilman varoitusta. Uutislähteiden mukaan siihen oli tosin hyvä syy, sillä Pohjois-Korean uusi hirmuhallitsija, joka korotettiin kenraaliksi ilman meriittejä, tarvitsee edes jotain näytteeksi sotaisuudestaan.

PASCOE kehotti Lähi Idän arabimaita yhdessä USA:n ja Israelin kanssa ratkomaan alueella pesivät ja kehittyvät ongelmat esittäen samalla toivonsa, että alkutaipaleella olevat suorat neuvottelut Israelin ja PA:n välillä etenevät. Hän hoputti toimiman ripeästi todeten kvartetin toiminnan asian hyväksi, jonka jäsenet pitävät jatkuvaa yhteyttä keskenään. Todettuaan huomattavan rakentamistoimen jatkuvan tai olevan suunnitteilla Länsirannalla Pascoe kehotti Israelia toimimaan ”tiekartan” vaatimusten mukaan ja ”lopettamaan laittoman rakentamisen Juudeassa ja Samariassa”. Hän selitti, ettei kansainvälinen yhteisö tunnusta Israelin toimittamaa Jerusalemin itäosien liittämistä pääkaupunkiin ja totesi, että Jerusalemin asema päätetään kansainvälisessä järjestössä. Samalla hän kehotti jäsenmaita tukemaan PA:n valtion rakentamispyrkimyksiä lisäämällä taloudellista tukeaan vararikon partaalla toimivalle yhteisölle.
Viennin salliminen Gazasta ulkomaille oli yksi huomio Pascoen puheessa, ja viimeiseksi hän muisti mainita Gilad Shalitin vapauttamisen Hamasin vankeudesta yli 5 vuoden jälkeen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196534

5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin keskuskomitea kokoontuu ensi maanantaina keskustelemaan Netanyahun rakennuskieltoesityksestä, jonka se jo kerran hylkäsi. Painostusta lisätään opetusministeri Gideon Saariin, joka rivesi aiemmasta kielteisestä kannastaan ja sanoo nyt kannattavansa kieltoa ehdolla, että Jerusalemia rakennetaan kaiken aikaa eikä kieltoa jatketa yli 90 päivää. (JP)
- Likudin kansanedustaja Danny Danon tapasi Washingtonissa ja Chicagossa kongressin edustajia ja juutalaisjohtajia. Hän ehdotti kongressin sisäisen komitean perustamista painostamaan Obamaa Israelille epäedullisissa päätöksissä. Hän tapasi republikaanien johtajia ja entistä presidenttiehdokasta Mike Huckabeetä sekä Gary Baueria. Valittaessaan heille Obaman tapaa jyrätä Israelin pääministeriä, he pyysivät anteeksi Obaman puolesta. (JP)
- Naiset ovat taas aiheuttamassa ongelmia korkeille johtajille. Poliisikomentaja Uri Bar-Lev, joka on ehdolla poliisin ylitarkastajaksi, on saanut kaksi naista niskaansa väittäen komentajan lähennelleen heitä asiattomasti, joista ensimmäinen väittää joutuneensa hänen raiskattavakseen viisi vuotta sitten ollessaan vielä naimisissa. Bar-Lev alistuu valheenpaljastuskokeeseen tänään. Epäilyksiä herättää se, että naiset tulivat esiin juuri ennen ylitarkastajan nimittämistä, minkä johdosta poliisi tutkii mahdollista yhteyttä naisten ja Bar-Levin kilpailijan välillä. (JP)
- IAEA vahvistaa, että Iranin uraaninrikastus on hidastunut tai keskeytetty toistaiseksi. Epäilyt kohdistuvat Stuxnet virukseen, jonka uskotaan vahingoittaneen ydinlaitosten tietokoneita siinä määrin, että Natanzin 5000:sta kontrifugista 3000 on pysäytetty. Virus on levinnyt laajalle Iranin teollisuuslaitosten pariin tuhoten myös yksityisten toimihenkilöitten atk-laitteita ja sylimikroja. Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akhbar Salehi toteaa, että länsi pyrki vahingoittamaan maan ydinteollisuutta, mutta epäonnistui siinä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=196481
- Gambia katkaisi suhteensa Irani kanssa, kun selvisi, että Nigerissä takavarikoitu aselähetys oli matkalla Iranista Gambien kapinallisille. Nämä maat ovat turvallisuusneuvoston jäseniä, mikä lupaa ongelmia Iranille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140810
- IDF:n sotilaat pysäyttivät PA:n virallisen auton turvallisuusaidan tarkastuspisteessä matkalla Tulkamista. Autosta löydettiin konekivääri, runsaasti ammuksia sekä 7 putkipommia ja IDF:n sotilasvarusteita. Miehet pidätettiin. Uutinen ei kerro, minne aseet olivat matkalla. IDF jatkaa terroristien jahtaamista PA:n alueilla, vaikka se kuuluisi Keith Daytonin kouluttaman ”armeijan” tehtäviin. IDF pidätti 10 arabia Länsirannalla epäiltyinä terrorismista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140811
- Venäjän öljyjätti Gasprom haluaa ostaa osinkoja Israelin kaasulöytöjä tehneestä yhtiöstä, kertoo Globes. Libanon väittää, että osa kaasukentästä on sen aluevesillä ja uhkaa nostaa vaikka sodan oikeuksiensa puolustamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140805
- Kuningasperheeseen kuuluva prinsessa Persianlahden valtiosta tuli sydän-leikkaukseen Israeliin hänen lääkärinsä vakuuttaessa, että Israelissa hän saa ainakin Lähi Idän parhaan hoidon. Hän sai erikoisjärjestelyjen kautta viisumin ja leikattiin eilen. Hän kuuluu tärkeään hallitsijasukuun, jonka henkilöllisyys ja kansallisuus pidetään visusti salaisena. Myöskään sairaalan nimeä ei paljasteta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140778

Tuesday, November 23, 2010

TIISTAI 23.11.10

1.USA ei ole saanut laadittua dokumenttia, jossa selvästi kerrottaisiin, mitä pääministeri
Netanyahun ja USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin välisissä yli 7 tuntia kestäneissä keskusteluissa sovittiin 11.11.2010 New Yorkissa. Shasin puheenjohtaja sisäministeri Eli Yishai epäilee, että ”dokumentin laadinta on eksynyt pussikadulle, josta ei ole etenemis-mahdollisuutta”. Yishai arvelee, että kysymys on rakentamisesta Jerusalemissa, jonka asemasta Israelilla ja USA:lla on erilainen näkemys.
ISRAEL on liittänyt itäosassa sijaitsevat lähiöt, joista osa on arabienemmistöisiä, pääkaupunkiinsa ja katsoo, että koko sen alueella ovat voimassa Israelin lait ja velvollisuudet. USA:n käsityksen mukaan 1949 aselepolinjan itäpuolella olevat lähiöt kuuluvat ”Länsirantaan” ja niitä tulee käsitellä samalla tavoin kuin koko Länsirannan aluetta. USA:n Jerusalemin itäosassa sijaitseva konsulaatti on järjestelmällisesti noudattanut tätä politiikkaa kieltäytymällä käsittelemästä muiden kuin arabien asioita sekä järjestämällä valvontamatkoja Länsirannalla arabikuljettajien ajamilla ajoneuvoillaan järjestäen useita ikäviä välikohtauksia IDF:n sotilaitten valvontapisteillä. USA:n lähetystö pysyy kongressin päätöksen vastaisesti Tel Avivissa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuuttaa keskustelujen USA:n viranomaisten kanssa jatkuvan keskeytyksettä: ”Yhteydet amerikkalaisten kanssa jatkuvat hyvän ilmapiirin vallitessa osapuolten välillä päämääränä laatia kirjallinen dokumentti sovituista asioista, mikä mahdollistaisi sen käsittelemistä turvallisuuskabinetissa”, hän selitti.
USA:n lähetystö Tel Avivissa – USA ei edellä kerrotuista syistä ja epäselvyydestä Jerusalemin asemasta johtuen halua avata lähetystöä Jerusalemissa kuten eivät muutkaan maat – antaa ympäripyöreän vastauksen kysymykseen dokumentin nykyvaiheesta todeten: ”no comments”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tapasi eilen Italian ulkoministerin Franco Frattinin kiitellen häntä avusta Ghajarin kylän aseman selvittämiseksi ja luopumiseksi siitä, kuten YK:n päätös-lauselma vuodelta 1978 edellyttää kaikista Libanonin alueista. Netanyahu toisti hallituksen päätöksen vetää joukkonsa pois kylän pohjoisosasta, vaikka on luultavaa, että Hizbullah tulee soluttautumaan sinne huolimatta Netanyahun vakuutuksista sen estämiseksi. Pääministeri sanoi, että viranomaiset työskentelevät löytääkseen formulan, jolla luovutetun kylän hallinta järjestetään valtatyhjiön välttämiseksi. USA ja YK yhdessä tutkivat aikataulua, jolla operaatio suoritettaisiin. Israelin edustaja Yossi Peled tapasi George Mitchellin neuvonantajan Libanonin ja Syyrian asioissa Fred Hoffin keskustellen Ghajarin tapauksesta.
ITALIAN ulkoministeri Frattini sai luvan vierailla Gazassa EU:n edustajana. EU:n ulkoministereitten yhteismatkasta Gazaan luovuttiin ja se korvataan yksittäisillä matkoilla.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196402
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196399

2. IDF jatkaa tiedustelulentoja Juudean ja Samarian yllä valmistellen mahdollista uutta rakennuskieltoa ”jäädytys II”. Puolustusministeriön piirissä pelätään, että seuraava jäädytys tulee olemaan paljon laajempi ja tarkempi kuin edellinen 10-kuukauden moratorium,
”jäädytys I”, eikä sulje pois mahdollisuutta, että turhautuneet juutalaisasukkaat ovat kyllästyneinä hallituksen soutamiseen ja huopaamiseen ja heidän tilanteensa kytkemisestä rauhanprosessiin, joka PA:n vastustuksesta johtuen ei etene mihinkään, valmiit turvautumaan väkivaltaan oikeuksiensa puolustamiseksi. Väkivalta voi kohdistua paitsi puolustusministeriön valvojiin ja heitä suojaaviin sotilaisiin ja poliiseihin, myös arabiyhteisöjä vastaan.

TIEDUSTELULENTOJEN tarkoituksena on rekisteröidä rakennuskohteiden nykytilanne ja laatia etukäteen suunnitelmia, mihin kohteisiin valvonta pääosin kohdistettaisiin. Puolustusministeriö palkkasi edellisen jäädytys I:n aikana 40 uutta rakennusvalvojaa, joiden palkkaamista jatkettiin odoteltaessa uutta tehtäväkenttää jäädytys II:n alkaessa. Nykyisten tietojen mukaan edellisen kiellon loputtua tuhat uutta rakennuskohdetta on aloitettu, joitten perustukset on jo laskettu. Viranomaiset vihjaavat, että edellisestä kiellosta poiketen perustusten valaminen ei riitä poikkeuksen antamiseksi rakennustyön jatkamiseksi kiellosta huolimatta. Tämä lupaa runsaasti uusia ikäviä välikohtauksia ja kahnauksia valvonta-viranomaisten ja asukkaitten välillä sekä tarvikkeitten ja koneitten takavarikoimista.
Tilanteen kehitystä seuratessa ei voi välttyä huomiolta, ettei pääministeri ole sisäistänyt Juudean ja Samariana juutalaisasukkaitten – joitten määrä ilman Jerusalemia on 320 000 – todellisia tuntemuksia eikä halua kuunnella heidän hätäänsä kotiensa menettämisen pelossa, vaan hän suhtautuu heihin kuin häiritsevään liiketoimeen, joka on hoidettava nopeasti ja sujuvasti, jotta muu liiketoiminta voisi jatkua häiriöttä. Puolustusministeri Ehud Barak, se ”Parakki” kutsumanimeltä tunnettu, pääsee mielityöhönsä juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen ja niiden asukkaitten kotien hävittämiseen, missä hän on kunnostautunut. Barak on kiivaimmin vaatinut rauhankeskustelujen nopeaa aloittamista ja kaikkien suurten kaupunkimaisten yhteisöjen ulkopuolella asuvien juutalaisten evakuoimista Juudeassa ja Samariassa.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=196403

3. KNESSET hyväksyi eilen illalla kansanäänestystä vaativan lain Jerusalemin ja Golanin maan luovutusten yhteydessä toiselle osapuolelle. Äänestystulos 65 ääntä puolesta 33 vastaan on vähemmän puolesta kuin odotettiin Kadiman puheenjohtajan Livnin pyörtäessä pyhät sanansa ja ilmoittaessa vastustavansa lakia, vaikka kannatti sitä aiemmin. Hänen päätöstään siivitti tilaisuus taas kerran vastustaa Netanyahun hallituksen esitystä, kuten se on järjestelmällisesti tehnyt asian sisällöstä riippumatta. Ei kovin vastuullista oppositiopolitiikkaa.

LAIN MUKAAN tarvitaan 80 äänen enemmistö Knessetissä esityksistä, joissa Israelin valtion maata luovutetaan toiselle hallitukselle. Tämä koskee Jerusalemia ja Golania, jotka Israel liitti itseensä, mutta ei Juudeaa ja Samariaa. Jos Knessetin äänestyksessä äänimäärä jää alle 80, on järjestettävä kansanäänestys 90 päivän sisällä sen päätöksestä.
Puolustusministeri Barak pyysi Netanyahua siirtämään lakiesityksen käsittelyä, mutta kun siihen ei suostuttu, hän antoi Labour-puolueen jäsenille vapauden äänestää tahtonsa mukaan. Barak, Herzog, Braverman ja Ben Eliezer pidättyivät äänestämästä. Lakia vastustettiin ja sitä vastaan valitettiin korkeimmalle oikeudelle tulkitsemalla se perustuslain vastaiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196373

Labour-puolueen Eitan Gabel valitti lakia, että se estää Knessetiä tekemästä päätöksiä siten, että Israelin itseensä liittämien maitten luovuttamiseksi tarvitaan ”superenemmistö”.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tuomitsi lain suoralta kädeltä väittäen, että se pilkkaa koko rauhanprosessia ja kansainvälistä lakia, jonka asiantuntijoina PA:n johtajat itseään pitävät. ”Säätämällä tämän lain Israelin johto on taas kerran pitänyt kansainvälistä lakia pilkkanaan. Maamme miehityksen lopettaminen ei ole eikä saa olla riippuvainen jostain kansan-äänestyksestä,” Erekat tuhisi vihoissaan. Mahtaa sen miehen maksa olla riekaleina, niin paljon hän saa kestää pidätettyä vihaa ja kostonhalua, kuten jo roomalaiset totesivat.

BARAK selitti äänestyksen jälkeen, että lain voimaantulo asettaa kyseenalaiseksi hallituksen tahdon ja kyvyn hoitaa rauhankeskusteluja. Hän muistellee ilmeisellä kaiholla Bill Clintonin aikana laatimaansa suunnitelmaa, jossa hän oli valmis luovuttamaan 100 % 1967 sodassa vapautetuista alueista – osa siitä maanvaihdon kautta – mutta Jasser Arafatin rohkeus valui housuihin ilman TSA-käsittelyä, eikä hyvästä suunnitelmasta tullut mitään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196410

4. PA:n suorittama ”tieteellinen tutkimus” osoittaa tiedostusministeri Muhammad Talin PA:n virallisella web-sivulla julkaistun artikkelin mukaan, että juutalaiset alkoivat tiedostaa Länsimuurin, eli Itkumuurin tai Kotellin, olemassa olon vasta 500 vuotta sitten. Artikkelissa lainataan Jewish Encyclopdiaa (Juutalaista Tietosanakirjaa) vuodelta 1917: ”Länsimuuri tuli osaksi juutalaista uskonnollista traditiota vuoden 1520 tienoilla seurauksena Espanjan juutalaisten muuttamisesta maahan Ottamaani-hallituksen vallattua maan 1917. Tämä ei ollut osa ns. Juutalaista Temppeliä”. INN artikkelissa todetaan, etteivät juutalaiset pidä pyhänä itse muuria vaan sen ympäristöä.
PA:n tiedostusministeri perustelee väitettään edelleen USA:n reformijuutalaisten johtajien kommentilla, ettei Länsimuuri edusta mitään pyhyyttä juutalaisuudessa.

”Tutkimuksessa” viitataan myös länsimaiseen Raamattukritiikkiin, joka väheksyy Raamattua historiallisena dokumenttina ja kyseenalaista useitten rabbien kesiaikaiset kirjoitukset 2500 vuoden ajalta. Siinä myös väitetään, että ”miehitysvalta” on harjoittanut rasismia ja tehnyt massamurhia muuria, kristittyjä ja islamilaisia vastaan. Artikkelissa vannotaan, ”ettei yksikään muslimi voi luopua yhdestä kivestäkään Länsimuuria tai muita pyhiä paikkoja, koska se tarkoittaisi myönnytystä Temppelivuodesta, Jerusalemista ja muista pyhistä paikoista”.
PA:n artikkeli on osa sen kiihdyttämää kampanjaa juutalaisten uskonnollisten siteitten eliminoimiseksi Jerusalemista ja sen pyhistä paikoista kuten muuallakin maassa. Tämä kampanja tullee saamaan lisävauhtia, jos rauhankeskustelut alkavat uudelleen. Osa sitä tulee koskemaan Israelin tekemiä arkeologisia löytöjä Juudeassa ja Samariassa, joita PA tulee vaatimaan ”palautettaviksi”, minkä operaation PA on jo aloittanut UNESCO:ssa, jonne se haluaa saada edustajansa USA:n vastustaessa todeten, ettei PA ole valtio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140782

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin arkeologit löysivät roomalaisen 10. legioonan tarpeita varten kylpylän viereen
rakentaman vilvoittelualtaan lähellä juutalaista ja armenialaista korttelia
Jerusalemissa. Tämä legioona oli osa Jerusalemin ja sen Temppelin hävittämistä
roomalaisista sotilaista. Löytö antaa vihjeitä sitä, miten laajalle Rooman armeija oli
levittäytynyt Jerusalemissa jatkaen kaupungin valvomista hävitystyönsä jälkeen 70
jKr. ja 135 jKr. Tila on ollut runsaasti laatoitettu ja kattolaatoista päätellen se on ollut
katettu. Samalle paikalle on tarkoitus rakentaa juutalaisten seremonia-allas, mikve.
Allas on ajoitettu 200 – 300-luvuille jKr.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140776
- Ramallahissa toimivan ihmisoikeusjärjestön johtaja Shawan Fabaris kertoo Financial Times lehden artikkelin mukaan pelkäävänsä, että USA on tietämättään ja ilman tarkoitusta rakentamassa Palestiinasta poliisivaltiota. ”Kenraali Keith Daytonin kouluttamat ”poliisijoukot” ovat olleet USA:n viranomaisten ylpeyden aiheena, mutta ne ovat tosiasiassa sotilasyksiköitä, mitä USA:N virallinen tiedostus karttaa, koska se olisi Oslon sopimuksen vastainen”. Käytännössä niiden koulutus on sotilaskoulutusta ja aseistus sen mukaista. Artikkelissa todetaan, etteivät nämä joukot osallistu siinä määrin rikollisuuden tai terrorismin kitkemiseen maasta kuin Hamasin jäsenten ja kannattajien jahtaamiseen. IDF estää terrorismin kasvamisen ja esiintymisen Palestiinassa. Ihmisoikeusjärjestö valittaa, että PA:n poliisit harjoittavat aivan yleisesti raakaa kidutusta, ja sen kohteeksi ovat joutuneet varsinkin Hamasin jäsenet ja johtajat, joista osa on kidutettu raajarikoiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140787
- Brasilialainen pastori Jomber Araujo Vladislav oli se 3 000 001. turisti, joka astui Israelin maaperälle eilen. Häntä vastassa oli turismiministeri Stas Mizeshnikov, joka ojensi hänelle kukkia, muistolaatan ja vakuutuksen ilmaisesta matkasta ja viikon oleskelusta maassa seuraavan matkansa aikana kaikki kulut maksettuina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140779
- BBC kertoi ohjelmassaan, että Englannin muslimit opettavat maan 5000 koululaiselle Saudi Arabian oppikirjojen mukaan juutalaisten, israelilaisten ja homojen vihaamista. Kuuden vuoden iästä lähtien lapsille opetetaan, että islamin ulkopuolella olevat ihmiset joutuvat helvetin tuleen. Heille opetetaan sharia-lain mukaisia rangaistuksia, kuten jäsenten katkomista varkauksista ja kivittämisestä seksuaalirikoksista sekä homojen teloittamista. Juutalaiset polveutuvat apinoista ja sioista, opetetaan matematiikassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140784
- USA:n avoimesta avusta ja tuesta PA:lle se kuitenkin estää sen pääsemistä kansainvälisten yhteisöjen ja järjestöjen jäseneksi, jotka on avoinna vain valtioille. Täten USA esti sen pääsyn UNESCO:n jäseneksi, jonne PA haluaa voidakseen sen kautta esittää lukuisia vaatimuksia Israelille koskien pyhiä paikkoja maassa sekä Israelin kaivamia arkeologisia löytöjä, joita on tuhansittain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140774
- Etelä- ja Pohjois-Korea ovat sotatilassa Pohjois-Korean tulittaessa tykistöllään Etelä Korean saarta surmaten kaksi ja haavoittaen muutamia sotilaita sekä ajaen asukkaita pois kodeistaan turvallisemmille alueille. http://www.haaretz.com/news/international/north-korea-shells-south-killing-2-soldiers-and-prompting-trade-of-fire-1.326266

Monday, November 22, 2010

MAANANTAI 22.11.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu yrittää lobbailemalla, persoonallisen taivuttelutaitonsa
voimalla, saada Likudin kapinallisia kansanedustajia ja vaikuttajia ruotuun, mutta näyttää olevan melkoista ylämäen taivalta. Jotkut totesivat eilisen tapaamisen jälkeen ymmärtävänsä pääministerin aseman, jossa näkökenttä on laajempi kuin rivikansalaisen tai edes kansanedustajan, mutta sanovat silti, etteivät pääministerin taivuttelut ja perustelut vakuuttaneet heitä uskomaan, että heille on kerrottu kaikki tarpeellinen tai että Israelin turvallisuuteen vaikuttavat tekijät on riittävästi huomioitu.

PAHIMMAN esteen näyttää muodostavan epätietoisuus, mitä USA:n hallituksen esitys lopulta sisältää, koska siitä on suuresti eriäviä mielipiteitä. Ei myöskään näytä varmalta, että USA tulisi pitämään kiinni lupauksistaan, niin epämääräisesti niitä on annettu. Vaarallisin kohta tarjouksessa on se, että Israelin turvallisuuden takaaminen asetetaan tässä riippuvaiseksi siitä, hyväksyykö PA:n johto ne, ja miten mahdolliset tulevat rauhankeskustelut etenevät.
Esimerkkinä vaikka Jordanjoen asema. USA on esittänyt, että Israel luovuttaa sen kokonaisuudessaan PA:lle mutta vuokraa sen tai osia siitä muutamaksi vuodeksi, kunnes nähdään PA:n kyky ja tahto selviytyä velvoitteistaan on käytännössä osoitettu. Kysymys ei ole vain Israelin vaan myös Jordanian turvallisuudesta, joka pelkää satojen tuhansien palestiinalaisen ryntäyksen maahan, jos IDF:n valvonta poistuu laaksosta. PA:n johto haluaa ehdottoman hallinnan laaksoon ja esittää, että sitä voisivat partioida PA:n joukot yhdessä Jordanian ja kansainvälisten joukkojen kanssa, mutta PA ei halua IDF:n joukkoja alueelleen.

JP:N KOLUMNISTIT H Keinon ja R A Stoil kertovat Netanyahun kuulostavan paljolti samanlaiselta kuin Ariel Sharon ennen Gazan evakuointia vakuutellessaan toimenpiteen välttämättömyyttä ja miten se tulisi parantamaan Israelin turvallisuutta samalla vakuuttaen, että hän pystyy näkemään koko kuvan paremmin kuin kukaan muu. ”Luottakaa minuun”, on Netanyahun sotahuuto kutsuessaan kaadereitaan rivistöön. ”Minä tiedän, mikä on parasta tälle kansalle.” David Ben Gurion sanoi saman näin: ”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän, mikä sille on parasta”. Hitlerin kerrotaan vitsailleen propagandaministerinsä Göbbelsin kanssa: ”Suurinta mielihyvää tässä tuo se, ettei kansa tiedä, miten sitä käytetään hyväksi.” Suomessakin joku presidentti puhui sopulilaumasta, joka seuraa johtajaansa minne vain, hän tosin tarkoittaen journalisteja, mutta lienee totta laajemminkin.

KOKEMUKSEN opettamana vaaditaan, ettei Israel tällä kertaa julista moratoriumia ennen kuin PA on tullut neuvottelupöytään. Edellinen 10-kuukauden moratorium valui tyhjiin ilman että PA:n johto liikautti eväänsäkään, tämän ei haluta toistuvan, mutta pääministerin kanslia ei sano tietävänsä tällaisesta esityksestä. Netanyahu kertoi Likudin väelle, ettei hän keskity 90 päivän ”jäädytys II” aikana vain rajoihin, vaan että kaikkia tärkeitä kysymyksiä käsitellään.
Negevin ja Galilean asioitten apulaisministeri Ayoub Kara puki epäilyksensä sanoiksi: ”Ongelmani ei ole jäädytys tai siihen liittyvät tarjoukset, vaan epäusko koko prosessiin. Palestiinalaiset käyttävät sitä luodakseen neuvotteluja vastustavan ilmapiirin kieltäytymällä tekemästä eleitä, ikään kuin neuvottelut olisivat vain Israelin intressinä.” Hän kertoi pääministerin kertoneen, ettei hän ole varma USA:n täyttävän Israelin vaateet eikä siitä, että PA tulee hyväksymään ne. Kara suositteli keskusteluja Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen johtajien kanssa. Toinen epäilijä hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin esitti samoja epäilyksiä kuin Kara, eikä usko, että USA antaa tyydyttävän kirjallisen dokumentin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tapsi eilen myös oppositiota johtavan Tzipi Livnin informoiden häntä rauhanprosessin nykyvaiheesta sekä ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan valinnasta, jota Tzahi Hangebi (Kadima) hallitsi mutta haluaa vaihtaa sen talousvaliokuntaan.
http://www.jpost.com/home/article.aspx?id=196012

2. KNESSETIN uskotaan saavan 70 kansanedustajaa lakiesityksen taakse, joka vaatii kansanäänestystä Jerusalemin ja Golanin ylängön maan luovuttamisesta toiselle osapuolelle. Esitys hyväksyttiin aiemmin ensimmäisessä käsittelyssä ja tänään sen uskotaan läpäisevän toisen ja kolmannen käsittelyn tullakseen voimaan.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vastustaa ehdottomasti lakia, koska hän epäilee sen tehokkaasti estävän rauhanprosessin etenemisen. Laki vaatii joko kansanäänestystä tai 80 kansanedustajan enemmistöä Knessetissä maan luovuttamisesta Golanilla tai Jerusalemissa, mikä on tehtävä 180 päivän kuluessa sellaista sopimusta solmittaessa. Barak epäilee Netanyahun kykyä hoitaa rauhanprosessia ja haluaa muutosta käsittelyjärjestelmään.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin vastustaa myös lakiesitystä, mutta siksi, että se antaa hallitukselle mahdollisuuden ohittaa Knesset, mitä Rivlin ei pidä oikeana. ”Referendumit (kansan-äänestykset) eivät ole kaniineja, joita voidaan noin vain vetää hatusta,” Rivlin selittää. Hän pelkää, että hallitukset voivat turvautua tähän oikopolkuun hankalan kansan edustuslaitoksen ohittamiseksi saadakseen toteutetuksi oman päämääränsä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196244

3. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi tavatessaan Egyptin presidentti Hosni Mubarakin Kairossa eilen, ettei hän hyväksy sitä, että USA:n asetoimitukset Israelille kytketään Israelin ja PA:n välisiin suoriin keskusteluihin. Hän puhui journalisteille tavattuaan Mubarakin vakuuttaen samalla, ettei hän hyväksy keskustelujen aloittamista ennen kuin Israel lopettaa rakentamisen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa.

ABBAS selitti journalisteille, ettei hän pysty kommentoimaan USA:n tarjoamaa apupakettia, koska hän ei ole saanut kirjallista esitystä asiasta, mutta lupasi, että saatuaan ja tutustuttuaan siihen hän vie sen arabiliiton kokoukseen, joka antaa suosituksensa siitä, sekä lisäksi useisiin palestiinalaisiin instituutioihin tutkittavaksi. Abbas selitti, että USA ja Israel ovat strategisessa yhteistyössä eikä hänellä ole mitään tekemistä sen kanssa. Siten USA saa toimittaa Israelille mitä haluaa, mutta sitä ei saa kytkeä rauhanprosessiin, Abbas selvitti kantaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196147

4. ISRAELIN hallitus hyväksyi 85 miljoonan NIS budjetin Länsimuurin ja sen edustan tilan kohentamiseksi, mikä on jatkoa 2004 aloitetulle viisivuotisohjelmalle. Suunnitelman mukaan parannetaan fyysistä ja kuljetukseen liittyvää infrastruktuuria, parannetaan yhteyttä arkeologisiin löytöihin sekä aloitetaan opetustilaisuuksien järjestäminen sotilaille ja oppilaille.
Länsimuuri, eli kotel, on yksi suosituimmista vierailukohteista, jossa kävi 8 miljoonaa kävijää viime vuonna nousten 2004 tason 2 miljoonasta. Tänään on eräs merkkipaalu Israelin turismin historiassa, sillä ensimmäinen turisti ylittää 3 miljoonan rajan kokonaismäärän arvioiden mukaan noustessa 3.4 miljoonaan.

Länsimuurin ja pyhien paikkojen rabbi Shmuel Rabinovitch kiitteli hallituksen päätöstä todeten, että Länsimuuri ja sen ympäristö on kehittynyt yhdeksi tärkeimmistä, jossa juutalaiset voivat aistia oman juutalaisen menneisyytensä ja yhteyden menneisiin sukupolviin. Hän sanoi, että varojen ansiosta Länsimuurisäätiö pystyy jatkamaan ja kehittämään paikalle tulvivien turistien hyvinvointia. Naisten edustaja Anat Hoffman vähätteli päätöstä todeten, että ellei paikalle saada yhteistä miesten ja naisten tasannetta, voimme vilkuttaa hyvästi turisti-määrän kasvulle. Länsimuuria ja tasanteita valvovat ortodoksit ovat jatkuvassa sotatilassa naisten kanssa, jotka haluavat palvoa Jumalaansa miesten tapaan Tora-rullien kanssa pukien ylleen rukousliinat, mitä ortodoksit vastustavat.
PA:n edustaja Ghassan Hatib protestoi kiivaasti hallituksen päätöstä uhaten, että se tulee lopettamaan rauhankeskustelut. PA syyttää Israelia Jerusalemin juutalaistamista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196205

5. ISRAELIN arabien keskuudessa on menossa kehitys, joka sekularismin kasvaessa työntää uskonnolliset yhä tiiviimpään uskonsa puolustamiseen. Kehitys ei ole välttämättä hyväksi Israelin kannalta, sillä uusi suuntaus aiheuttaa fanatismia ja kiihotusta, jolla varsinkin nuoret saadaan käännytettyä entistä väkivaltaisemmiksi. Israelin turvallisuusjoukot seuraavat tilannetta tarkoin ja puuttuvat siihen havaitessaan äärisuuntauksen liikakasvun.

VIIME VIIKOLLA Nasaretin imaamia sheikki Nazen Abu Salimia syytettiin oikeudessa kiihotuksesta väkivaltaan ja terrorijärjestön tukemisesta. Hän johtaa Shihab a-Din moskeijaa Nasaretissa. Neljä viikkoa aiemmin poliisi pidätti al-Bahr moskeijan imamin Muhammad Ayyashin Jaffassa syytettynä rikoksista, joita ei ole julkistettu. Hänen kotiinsa tehtiin ratsia ja hänen tietokoneensa ja dokumentteja takavarikoitiin. Hänen pidätystään jatkettiin Petah Tikvan oikeudessa kahdeksaan päivään. Israelin arabien määrä on n. 20 % maan väestöstä ja kasvaa nopeammin kuin juutalaisten osuus, joskin suuntaus on hidastumassa. He ovat olleet uskollisia maan hallitukselle, mutta heillä ei ole asevelvollisuutta. Heitä varten on kehitetty vapaaehtoinen siviilipalvelus, jonka suosio kasvaa. Palestiinalaisten kansallistunteen kasvun myötä Israelin arabit yhä enemmän ovat omaksumassa palestiinalaisen imagon ja sen myötä heidän tavoitteensa, mikä aiheuttaa kasvavia ongelmia maassa. Vuonna 2003 75.5 % katsoi, että Israel on ansainnut juutalaisen imagonsa, 2009 kannatus oli 60.5 %. Paitsi palestiinalaisuus, myös Hizbullah värvää Libanonista Israeliin muuttaneita ja paikallisia arabeja riveihinsä vakoilijoina ja ilmiantajina. Vuonna 2006 pidätettiin 60 arabia vakoilusta syytettyinä, suurin luku vuodesta 2002 lähtien. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196188

6. UUTISOTSIKOITA
- Suuri valtion varojen väärinkäyttö on johtanut kolmen yeshiva-instituutin kuuden johtajan pidätyksiin. Poliisi takavarikoi sadoittain väärennettyjä henkilöllisyyskortteja, joiden varjolla johtajat olivat epäilysten mukaan saaneet miljoonia NIS omiin taskuihinsa. Poliisi jatkoi pidätyksiään ja takavarikointejaan löydettyään lisää tuhansia väärennettynä ID-kortteja ja koneet niiden valmistamiseksi. Poliisi epäilee, että Ramat Beit Shemeshissa, Betar Illitissä ja Jerusalemin Mea Shearimissa toimivat instituutit ovat harjoittaneet rikollista toimintaansa vuosikaudet. Opetusministeriö arvioi, että väärennettyjen ID-korttien avulla instituutit ovat saaneet runsaasti enemmän varoja, kuin mitä niiden opiskelijamäärä edellytti. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196204
- Israelin sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin varoitti eilisessä hallituksen istunnossa, ettei nykyisen rauhantilan tule tuudittaa maata väärään turvallisuuden tunteeseen. Hän pitää Irania ja sen liittolaisia Syyriaa ja Hizbullahia suurimpina vaaroina Israelille ja sanoi, että Tel Aviv tullee olemaan tulevan sodan keskipisteessä vihollisten hankkimien entistä tarkempien ja pitemmälle kantavien sekä suurempien räjähdekärkiensä vuoksi. Uhka voi karkottaa jopa 100 000 ihmistä maanpakoon ja uhrimäärät voivat nousta tuhansiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196161
- Gallup osoittaa, että n. 60 % palestiinalaisista kannattaa kahta valtiota, mutta vain väliaikaisena, koska kaksi kolmasosaa katsoo, että koko palestiinalaisten alue on vapautettava Israelin käsistä. Vain 23 % katsoo juutalaisten oikeudeksi asua omassa juutalaisessa maassaan. 58 % kannattaa aseellista taistelua, vain 12 % katsoo, että kartoissa tulisi olla nimi Israel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140756
- Debkafile kertoo edelliseen Yadlinin artikkeliin, että Syyrialla ja Hizbullahille on tuhansia ohjuksia, joiden kärkiosa on varustettu ohjauslaittein, mikä tekee niistä paljon entistä vaarallisempia ja tarkempia. Syyrialla on 1000 Scud-D ohjusta Libanonin rajalla, josta ne voidaan nopeasti toimittaa Hizbullahille. Artikkelin mukaan Syyrialla ja Hizbullahilla on 1500 ohjuskärkeä, joilla ne yltävät Tel Aviviin. http://www.debka.com/article/9164/

Sunday, November 21, 2010

SUNNUNTAI 21.11.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun yritykset saada ministerinsä ja kansanedustajat tukemaan hänen esitystään kolmen kuukauden rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa PA:n houkuttelemiseksi neuvottelupöydän ääreen saa yhä oudompia piirteitä.
Pääministeri on vakuutellut julkisuudessa, että keskusteluissa Hillary Clintonin kanssa sovittiin useista ”myötäjäisistä”, joita USA:n hallitus antaa Israelille katkeran kalkin höystämiseksi.

TUTKIVA JOURNALISTI David Bedein sanoo käyneensä Washingtonissa ja kyselleensä hallituksen korkeilta virkailijoilta USA:n tarjouksesta. Hän kertoo niiden ihmetelleen, mistä tarjouksista Bedein puhuu, koska heille ei ole ilmoitettu niistä, joskin ovat kuulleet jotain median kautta. Hänen kyselyynsä pääministerin kansliasta ei ole tullut vastausta.

USA:n entinen Israelin lähettiläs Daniel Kurzer puolestaan kutsuu Obaman hallituksen väitettyjä tarjouksia Netanyahulle ”lahjuksiksi”, joilla USA:n ei tulisi palkita ”Israelin huonoa käytöstä”, kuten hän sanoo ja lisää, että ”tällainen ”lahjus muuttaa USA:n ja Israelin suhteet poliittisiksi" ja kehottaa Israelia kieltäytymään allekirjoittamasta sellaista sopimusta. Hän kutsuu sopimusluonnosta – jos sellaista onkaan – pahaksi ideaksi ja sanoo ”Netanyahun saattaneen USA:n ja Israelin väliset suhteet vaaralliselle tasolle, sillä tähän saakka Israelin teknisen ja laadullisen tason säilyttäminen arabimaitten yläpuolella on ollut selviö ilman sopimuksia. Sopimus alistaisi ne poliittiselle ja diplomaattiselle harkinnalle”. Hän vakuuttaa, että USA tulee melko varmasti katumaan lahjustaan ja Israel samoin, jos suostuu niihin.

KURZER sanoo, että aiemmin Israelin huono käytös rangaistiin vähentämällä lainatakuita, ei palkitsemalla, kuten nyt näyttää käyvän. Hän kysyy samalla, aikooko USA:n hallitus samalla tavoin palkita PA:n huonoa käytöstä, sitä, ettei se Oslon sopimuksista alkaen ole toteuttanut annettuja velvoitteita, joista Israelin vastaisen propagandan poistaminen opetuslaitoksista ja instituutioista sekä virallisesta mediasta on silmiinpistävin. Hän ihmettelee, onko USA:n hallituksen tarkoitus lisätä taloudellista apuaan PA:lle palkkiona huonosta käytöksestä?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140745

2. PÄÄMINISTERI Netanyahun läheisin neuvonantaja Uzi Arad kertoo edellisessä JP:n artikkelissa ihmettelevänsä, onko Israelilla lopultakaan rauhankumppania tiellä rauhaan. Hän kertoi epäilyksistään TV-kakkosen ohjelmassa.
”Vuoden ajan olemme seuranneet ilmiötä, jossa Abu Mazen kieltäytyy suorista neuvotteluista. Olemme nähneet hänen tarttuvan erilaisiin tekosyihin, joiden perusteella hän ei sitä voi tehdä, vaikka mitään ennakkoehtoja ei ole hänelle asetettu, eikä hän ole halukas tulemaan neuvotteluihin samoilla ehdoilla, joilla hän neuvotteli pääministeri Olmertin kanssa. Tämä herättää määrättyjä kysymysmerkkejä,” Arad selvittää.

VASTAUKSENA suoraan kysymykseen, uskooko Arad, että Israelilla on rauhankumppani, Arad vastaa tähän tapaan: ”Se ei ole selvää, ja vain tulevaisuus näyttää, onko meillä kumppani tilapäiseen vai lopulliseen ratkaisuun.” Hän lisäsi tähän varovaisesti epäilevänsä, että ”vaikka sopimus tehtäisiinkin lopullisena, se tulisi käytännössä olemaan vähemmän kuin lopullinen.” Hän yrittänee sanoa, että sellainen sopimus ennen pitkää rikkoontuisi.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman on jo kauan aikaa vakuuttanut Netanyahun harmiksi, ettei tilanne ole sopiva lopullista ratkaisua varten eikä PA ole siihen kypsä. ”Siksi olisi keskityttävä saavuttamaan pitkän ajan tilapäinen sopimus PA:n kanssa”, hän sanoo.
PA:n kannan epätietoisuus on herättänyt uusia ideoita, joista yhden mukaan Palestiinan valtio voitaisiin perustaa väliaikaisin rajoin ja jättää kiperimmät kysymykset kuten Jerusalem tässä vaiheessa syrjään odottamaan sopivampaa tilaisuutta.

UZI ARAD selitti, että USA:n tarjoama ”lahjuspakettia” (Kurzerin sanoin) tulee tarkastella Israelin turvallisuuden kannalta, täyttääkö se Israelin turvallisuusvaateet. Hän sanoi USA:n esittäneen, että sopimukseen lisätään lupaus, ettei USA vaadi 3 kuukauden rakennuskielon jatkamista. Hän piti luonnollisena, että Netanyahun ja Clintonin Washingtonin keskusteluissa sopiman tekstin hiominen ja kääntäminen diplomaattikielelle vie aikaa.
Arad kertoi sopimusluonnoksen olevan kolmitasoisen: Ensimmäinen taso koskee F-35 hävittäjien toimittamista – joita ei anneta lahjaksi ja joiden toimittaminen riippuu sopimuksen solmimisesta Israelin ja PA:n välillä; toinen taso koskee 3 kk:n rakennuskieltoa, jota USA ei vaadi jatkettavaksi; kolmas taso koskee USA:n antamaa apua kansainvälisissä yhteisöissä Israelia tuomitsevien päätöslauselmien estämiseksi. Tähän sisältyy PA:n johdon toistuvat uhkaukset alistaa Palestiinan valtion perustaminen YK :n päätettäväksi.

ARAD sanoi ymmärtäneensä, että keskusteluista laaditaan kirjallinen sopimus, ja että oli myös selvää, ettei lopullista rauhansopimusta allekirjoiteta ilman, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley totesi, että USA on valmis tekemään kaikkensa rauhankeskustelujen alkamiseksi ja että kirjallinen esitys Netanyahun ja Clintonin välisistä keskusteluista on ymmärrettävä ja USA on valmis siihen.
USA:n virkailijoiden lausunnoista voi päätellä, että rakennuskielto tulee ulottaa myös Jerusalemin itäosiin, mutta ettei sitä tarvitse välttämättä liittää USA:n ja Israelin väliseen sopimukseen, koska se helpottaisi asian käsittelyä Israelin hallituksessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140745

3. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen (Mahmoud Abbas) sanoi, ettei heillä ole vielä käytössään dokumenttia, josta selviäisi Netanyhaun ja Clintonin välisten keskustelujen sisältö, vaikka USA:n lähettiläs David Hale kävi Ramallahissa viime viikolla selittämässä tilannetta. Abbas ei halua, että F-35 koneitten toimitukset Israelille kytketään rauhankeskusteluihin ja valitti, ettei USA ole vieläkään esittänyt mitään uusia ratkaisumalleja. Hän kutsui julkisuudessa liikkuvia tietoja asiasta ”Israelin antamiksi vuodoiksi” ja vakuutti, ettei hän hyväksy mitään sopimusmallia, joihin ei sisälly Jerusalem.

ABBAS matkusti Kairoon, jossa hän keskustelee presidentti Mubarakin kanssa tilanteen nykyvaiheesta. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa lupaa viedä asian liiton kokoukseen sitten, kun PA:n on tutustunut USA:n sopimusluonnokseen. Saeb Erekat toisti usein esittämänsä väittämän, että juutalaisten rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat kansainvälisen lain vastaisia ja siten laittomia lisäten: ”Kansainvälisen lain rikkomisesta ei tulisi antaa tunnustusta eikä palkkioita”. Hän haluaa vedenpitävää rakennuskieltoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140745

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu aikoo sisällyttää USA:n vakoilusta Israelin hyväksi tuomitun Jonathan Pollardin vapauttamisen osaksi USA:n ja Israelin välistä sopimusta keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa.
Tänään sunnuntaina 25 vuotta sitten hänet vangittiin syytettynä vakoilusta ja tuomittiin ehdottomaan elinkautiseen vankeuteen ilman oikeutta anoa muutosta tuomioon.
Hänen tapaustaan tarkastellaan laajemmin teoksessa achlak.net ”Ruma Israelilainen II”.

POLLARDIN vapauttaminen on ollut esillä vuodesta toiseen, mutta joko USA:n jähmeästä vastustuksesta tai Israelin pääministerien pelkuruudesta johtuen asiassa ei ole edetty.
On epäselvää, kuka hänen tapauksensa otti esille keskusteluissa Clintonin kanssa, mutta amerikkalaiset eivät tyrmänneet ajatusta suoralta kädeltä.
Pollardin saama ehdoton elinkautinen eristysvankeudessa on ennen kuulumaton, mikä herättää epäilyjä hänen tuomionsa perusteista. Vastaavissa vakoilutapauksissa tuomio on ollut alle 10 vuotta tai vähän sen yli, ja heitä on vaihdettu eri tilanteissa USA:n kiinni joutuneisiin vakoilijoihin. Pollardilla ei ole ollut tätä mahdollisuutta.

JONATHAN Pollardin kytkeminen Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin on kuitenkin täysin luonnoton ja väärä ratkaisu. Hänet tulisi kiireesti vapauttaa humanitäärisistä syistä, ja jos tarvetta on, uusia hänen oikeudenkäyntinsä vääryyden korjaamiseksi. Hänen vapauttamisekseen ovat kansanedustajat sekä Israelissa että kongressin jäsenet USA:ssa tehneet esityksiä USA:n hallitukselle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196093
http://newstopics.jpost.com/topic/Caspar_Weinberger

5. UUTISOTSIKOITA
- Givati prikaatin kaksi sotilasta tuomittiin oikeudessa tarkkailuun 3 kk:n koeajalla, eikä heitä tuomittu vankeuteen, kuten syyttävä esitti. He olivat vaatineet palestiinalais-pojan avaamaan kantamansa paketin cast lead operaation aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196128
- Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa aloittavat lakkokampanjan rakennuskieltoa vastaan. Heillä on mielenosoitus Jerusalemissa tänään, kunnalliset virastot, oppilaitokset ja koulut ovat suljettuina Kedumimissa, Karnei Shomronissa, Efratissa, Kiryat Arbassa ja Bei Elissä tänään. Kymmenet bussit kuljettavat mielenosoittajia pääministerin toimiston eteen tässä ”varoitusmielenosoituksessa”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196114
- Kansanedustaja Avi Dichter (Kadima) väittää, ettei Kadima olisi julistanut 10:n kk:n rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan, mitä hän pitää Netanyahun virheenä, jolla ei saavutettu mitään. Toisen virheen hän teki Dichterin mukaan siinä, ettei hän suostunut jatkamaan kieltoa 2 kuukautta, kuten USA esitti. Kolmanneksi hän syyttää Netanyahua siitä, että tämä teki rakennuskiellosta keskustelujen keskeisen kysymyksen, mitä on nyt jatkettava loputtomiin. Hän kehottaa Netanyahua hyväksymän Amerikan esityksen tehden selvä eron suurien ja eristettyjen juutalais-yhteisöjen välillä, koska muuten erimielisyys jatkuu loputtomiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=196119
- Hizbullah vakuuttaa, että vaikka Israel luopuu Ghajarin kylästä Libanonin rajalla, se tulee säilyttämään aseensa Israelin aggression vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196065
- Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen vaatii, että Natolla tulee olla näkyvämpi osa Lähi Idän rauhankeskusteluissa. Hän ei halua esittää vaatimuksia vaan painottaa asiaa. Hän vieraillee Israelissa helmikuussa 2011. http://www.haaretz.com/print-edition/news/nato-planning-integral-role-in-enforcing-mideast-peace-deal-1.325778
- Mies ja hänen 3-vuotias tyttärensä haavoittuivat pommin räjähtäessä aikaisin sunnuntaiaamuna paikoitetussa autossa Rehovotissa. http://www.haaretz.com/news/national/man-3-year-old-daughter-hurt-in-suspected-car-bombing-1.325846
- IAF iski ohjuksillaan kolmeen kohteeseen Gazassa vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. Ulkoministeriö jättää YK:lle vastalauseen fosforiräjähteen käyttämisestä Gazasta ammutuissa raketeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140743
- Jerusalemin viranomaiset poistivat palestiinalaisten asettaman Fatahin terroristia ylistävän taulun Jerusalemin itäosassa Shiloahin lähiössä. Valituksen plakaatista kaupungille teki Leagal Forum, koska se on lain vastainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140738
- USA:n turvallisuusvakuutukset Israelille menettävät merkityksensä, jos Turkki saa valvontaansa sen alueelle sijoitetut NATON ohjustentorjuntajärjestelmät. http://www.debka.com/article/9159/