Friday, July 23, 2010

PERJANTAI 23.07.10

1. ISRAELISSA ei juuri näe raflaavia otsikoita sen suunnittelemasta sotilaallisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan, liekö sitten itsesensuuria vai vain varovaisuutta, ettei levitetä perättömiä huhuja, jotka voivat iskeä omaan nilkkaan.
Maailmalla lehdistössä sen sijaan esiintyy toistuvasti artikkeleita, joissa spekuloidaan eri mahdollisuuksia, miten Israel tai USA tulisi toimimaan, ja mitä kulissien takana tapahtuu.

WND, joka Jerusalemin toimistonsa välityksellä seuraa tilanteita läheltä, julkaisee silloin tällöin mielenkiintoisia artikkeleita, joista yhtä viimeisimmistä tarkastelen seuraavassa.
WND:n artikkelissa, jonka laati uutistoimiston Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein, kerrotaan Shin Betin pian eroavan johtajan Meir Daganin vierailleen äskettäin salaisesti Saudi Arabiassa. Koska maitten välillä ei ole diplomaattisia suhteita, yhteydet hoidetaan ilman julkisuutta, kuten tässäkin tapauksessa.

SAUDI ARABIA lasketaan ns. maltillisten arabimaitten joukkoon Egyptin ja Jordanian rinnalla. Yhteisenä tekijänä näillä mailla on arabirodun ja islamin ohella kasvava pelko Iranin tulevista aikeista, mitä siivittää Iranin salaileva ydinsuunnitelma, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Ydinasein varustettuna tämä shia-muslimi-mullahien johtama maa voisi pelkällä pelotteluvoimallaan ohjailla Lähi Idän kohtaloita ja lisäksi antaa ydinvarjon terrori-järjestöille kuten Hizbullah, Hamas, Islamic Jihad ja jopa al-Qaidakin.

WND:n artikkelissa kerrotaan, miten Dagan teki salaisen vierailun 2009 Saudi Arabiaan, jossa hänelle annettiin suullinen lupaus sallia IAF:n koneitten ylilennot kuningaskunnan alueen kautta mahdollisilla pommituslennoillaan Iraniin. Kerrottiin jopa israelilaisten lentokoneitten käyneen Saudi Arabia lentokentällä joko tutustumismatkalla niiden kapasiteettiin tai viemässä sinne sotilastarvikkeita. Näihin tietoihin ei luonnollisesti ole saatu vahvistusta.

VAIKKA Israelissa vaietaan asiasta, USA:ssa keskustellaan avoimesti mahdollisuudesta, että joko Israel USA:n luvalla tai USA joko yhdessä Israelin kanssa tai ilman sitä turvautuu lopulta voimaan estääkseen Iranin ydinaseen valmistumisen.
EGYPTIN tiedusteluviranomaiset totesivat viime joulukuussa, että Israel ja Saudi Arabia toimivat yhteistyössä Irania vastaan, ja että Obama ei enää vastusta Israelin ilmaiskuja Iraniin. Egypti on ilmaissut suostumisensa sallien Israelin ohjusveneitten kulun Suezin kanavan kautta ja antaen luvan Israelin merivoimille harjoitella sen aluevesillä.
UAE:n Washingtonin lähettiläs ilmaisi alkukuussa julkisesti, että hänen maansa tukee Iranin ydinsuunnitelman pysäyttämisen voimakeinoin valittaen samalla, että muslimina hänen on vaikea hyväksyä ei-muslimien hyökkäystä toista muslimimaata vastaan.

SAUDI ARABIAN ulkoministeri Saud Al-Faisal on toiminut aktiivisesti kulissien takana taivuttaakseen USA:n ja muut länsimaat tekemään kaikkensa Iranin pysäyttämiseksi. Asian ajankohtaisuudesta kertovat tiedot, joitten mukaan Saudi Arabia on alkanut lähestyä Irania petyttyään Obaman hallituksen päättämättömyyteen Iranin ydinasesuunnitelmista.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=182649

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, miten uusi väkivaltainen sota uhkaa Irakia siksi, että USA suunnittelee jättävänsä osan sotilaistaan Irakiin osana YK:n rauhanturvajoukkoja. USA:n armeija poistaa joukkonsa virallisesti Irakista syyskuun 1. päivään mennessä.
Tämän sanotaan aiheuttaneen hurjistuneen reaktion Iranin hallituksen parissa.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että USA käy tiiviitä keskusteluja YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa osan USA:n Irakissa olevista joukoista siirtymisestä YK:n sinisen kypärän suojaan USA:n virallisen armeijan vetäydyttyä. Viime perjantaina 16.07.01 USA:n varapresidentti Joe Biden totesi puheessaan tähän tapaan: ”Tulemme kotiuttamaan 95 000 sotilastamme. Armeijassa ei ole ketään, joka epäilisi kykyämme tehdä niin. Minulla ei ole epäilyksen häivääkään, ettemmekö voisi täyttää lupaustamme jättää sinne vain 50 000 sotilasta, jotka eivät millään tavoin vaikuta fyysiseen tasapainoon Irakissa.”
KENRAALI Ray Odierno, USA:n joukkojen komentaja Irakissa, antoi lausunnon 21.07.2001, jossa hän kertoi USA:n armeijan vahvistavan tukikohtiaan Irakissa kolmen Iranin kouluttaman vastarintajärjestön mahdollisten hyökkäyksien varalta niitä vastaan. Hän kertoi armeijan vetäytymisen Irakista etenevän suunnitellusti ja että maassa on nyt 74 000 USA:n sotilasta. Syyskuun loppuun mennessä niitä olisi enää 50 000 ja vuoden 2011 loppuun mennessä viimeinen USA:n sotilas on poistunut maasta Obaman hallituksen suunnitelman mukaan.

DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että kenraali Odierno varoitti kahdesti viikon kuluessa, että Iranin kouluttamat kolmeen vastarintajärjestöön kuuluvat gerillat voivat iskuillaan Irakissa viivyttää 24 000 sotilaan kotiuttamista syyskuun yli.
Toiseksi YK:n lipun alla toimivat amerikkalaiset joukot voivat joutua osallistumaan Iranin vastaisten pakotteiden toteuttamiseen tai niiden epäonnistuessa sotilaallisiin operaatioihin Iranissa. Tätä tukevat tiedot, että Obama on koventanut Iranin vastaista kantaansa.
USA haluaa varmistaa Nouri al-Malikin ja vaalit voittaneen Iyad Allawin hallitusyhteistyön ennen irtautumistaan Irakista.
TEHERAN on käynnistänyt omat toimensa aktivoimalla Syyrian vastustamaan USA:n suunnitelmia Iranille myönteisen puolueen eliminoimiseksi hallituksesta. Iranille myönteinen shia-oppinut Muqtada Sadr vieraili yhdessä Allawin kanssa Damaskoksessa lauantaina voidakseen estää USA:n suunnitelmien toteutumisen.
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että aiempi uskomus Iranin tyytymisestä vain aktivoimaan terrorijärjestöjä alueella on todettu virheelliseksi, ja että yhä suuremman todennäköisyyden mukaan Iranin tukemat järjestöt tulevat hyökkäämään USA:n joukkoja vastaan Persianlahden alueella. http://www.debka.com/article/8920/

3. EPÄILYT USA:n ja Israelin parissa ovat alkaneet nakertaa entistä tiuhempaan
uskomuksesta, että Iran voi toteuttaa ydinkokeen ennen vuoden loppua. Tämä ei tarkoita sitä, että ydinase olisi käyttökunnossa, mutta se olisi kuitenkin yksi merkittävä askel siihen suuntaan. Se kertoo samalla sen, että Iranin ydinsuunnitelma etenee salaisesti paljon nopeammin, kuin mitä yleisesti uskotaan.

DEBKAFILE, joka asiaa tutkii ja siitä kirjoittaa, etsii myös yhteyksiä iranilaisen ydinfyysikon Shahram Amirin salaperäisestä katoamisesta pyhiinvaellusmatkalla Mekkaan ja hänen yllättävästä ilmestymisestään USA:ssa vapaana miehenä antaen lausuntoja lehdistölle. Debkafile arvioi, että Amiri oli kaksoisagentti, joka palveli sekä USA:n että Iranin laskuun. Artikkelissa arvioidaan, että hän aloitti työskentelynsä CIA:n kanssa 1974, mutta toimi myös Iranin tiedustelun hyväksi. DB arvioi, että Iranin tiedustelu lähetti Amirin tietoisesti Yhdysvaltoihin, ei vakoilijana vaan antamaan USA:n viranomaisille vääristeltyjä tietoja Iranin ydinsuunnitelman tasosta ja päämäärästä. Tällä Iran olisi pyrkinyt vaikuttamaan Obaman hallituksen päätöksiin, eikä vain siihen, vaan että kaksoisagentin ominaisuudessa hänellä oli mahdollisuus syöttää USA:n tiedustelulle väärennettyä tietoa.

AMIRi sai sankarin vastaanoton saavuttuaan takaisin Teheraniin. Hänen pääsynsä lähtemään USA:sta herättää epämääräisiä kysymyksiä hänen todellisesta asemastaan. Eräässä artikkelissa valitettiin sitä, ettei presidentti Bush kuunnellut varapresidenttinsä Cheneyn neuvoja ja tehnyt jotain Iranin ydinasesuunnitelmien suhteen. Ehkä Amiri vaikutti hänen päätökseensä, kuten myös Syyrian presidentti Bashar Assadin suhteen tämän hallituskauden alkuaikoina. http://www.debka.com/article/8918/

4. UUTISOTSIKOITA
- Kreikan pääministeri George Papandreun vierailu Israelissa sujui miellyttävissä ja suotuisissa olosuhteissa, mitä pidetään harvinaisena ulkomaisten diplomaatti-vierailujen yhteydessä. Pääministeri Netanyahu sanoi tervehtiessään vierastaan, että hän haluaa keskusteluja PA:n kanssa ei vain keskustelujen vuoksi vaan saadakseen historiallisen rauhansopimuksen. Ulkoministeri Lieberman tuki häntä lisäten, että rakennuskiellon jatkaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on mahdoton ja järjetön. (JP)
- Netanyahu sanoi puheessaan, että moderni Kreikka ja moderni Israel ovat tasapainon pilareita Välimeren itäosissa ja tärkeitä kumppaneita rauhanponnisteluissa sekä palestiinalaisten että koko tämän alueen kansojen kanssa. Hän esitti suhteiden syventämistä maitten välillä ja varsinkin talouden alueilla. Hän sai vierailukutsun Kreikkaan. Papandreun vierailu oli virkistävä poikkeus viileiden sarjassa. (JP)
- Papandreu sai vieraillessaan Ramallahissa propagandaiskun siitä, missä Israel pyrkii mitätöimään rauhantavoitteet kieltäytymällä jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja tunnustamaan Abbasin vaatimukset ehtona suorien keskustelujen aloittamiseksi. Kuten tunnettua, ehdot ovat lisääntyneet sitä mukaa kuin Israel on vakuuttanut haluaan keskustelujen aloittamiseksi. Viimeisimpiä näistä ovat Abbasin vaatimus rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa sekä Nato-joukkojen sijoittaminen valvomaan suunnitellun Palestiinan valtion rajoja. Tämä ei kuitenkaan ole niiden pääasiallinen tarkoitus, vaan varmistaa, ettei Hamas kaappaa valtaa Länsirannalla kuten se teki Gazassa, mikä olisi entistä todennäköisempää IDF:n sotilaitten vetäytyessä pois alueelta. (JP)
- USA:n hallituksen edustaja P J Crowley sanoi puheessaan journalisteille keskiviikkona, että molempien osapuolten tulee palata suoriin keskusteluihin mahdollisimman pian, minkä katsotaan tarkoittavan, ettei USA:n hallitus tue Abbasin vaatimuksia. Hän sanoi, että keskeisiä kysymyksiä, joita kummallakin osapuolella on – pakolaiset, turvallisuus, Jerusalem, rajat - voidaan käsitellä yhteisissä keskusteluissa. Israelin hallituksen edustaja epäili Obaman luvanneen rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa, koska sitä lupausta hän ei pystyisi toteuttamaan eikä se ole hänen päätettävissään, mutta painostuskeinona sitä voidaan käyttää. (JP)
- IDF:n erikoisjoukkojen Sayeret Matkal sotilas katosi keskiviikkona iltahämärissä käytyjen erittäin vaativien harjoitusten aikana, ja häntä etsittiin pitkin yötä. Hänet löydettiin lopulta kotoaan, jonne hän oli mennyt ilmeisesti harjoituksiin väsyneenä. (JP)
- Israelissa tervehditään tyydytyksellä Englannin lakiesitystä, jolla maassa vierailevien Israelin diplomaattien ja upseereiden pidätykset voidaan estää. (JP)
- Israelin merivoimat valmistautuvat vastaanottamaan Libanonista lähetetyt kaksi ”avustuslaivaa” Gazaan, joista toisessa on vain nais- toisessa journalistimatkustajia. Laivojen lähtösatama lienee Tripoli, jota pidetään vihollismaan satamana. Libanonin laki kieltää laivoja höyryämästä ”vihollissatamaan”, jollaisena Gazaa pidetään. Laivat joutunevat käymään Kyproksella. Israel on vaatinut kansainvälistä yhteisöä ja Libanonin hallitusta estämään laivojen matkan välikohtausten estämiseksi. Laivojen matkan rahoittaa syyrialainen liikemies Yasser Kashlak. (JP)
- Egyptin rakentama ”teräsaita” Gazan rajalla on epäonnistunut. Salakuljettajat ovat tehneet siihen yhtä monta reikää kuin on tunneleitakin. (JP)
- Gazasta karkotetut juutalaiset viettävät karkotustensa 5-vuotissurujuhlaa näinä päivinä. Heidän karkotettiin elokuussa, mutta juutalaisen kalenterin mukaan näihin aikoihin. Karkotetut sanovat, etteivät heidän henkiset vammansa koskaan parannu, eivätkä he suostuisi toistamiseen lähtemään kodeistaan ilman taistelua. (JP)
- Kääntymislakiesitys Knessetissä jäädytettiin puolen vuoden ajaksi. (JP)
- USA:n juutalaiset Washingtonissa osoittivat mieltään Israelin poliisin pidätettyä Toraa kantavan naisen Kotellilla. Mukana oli rabbeja, jotka varoittivat tällaisten tapausten vieroittavan ulkomailla asuvat juutalaiset Israelista. (JP)
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin kävi äskettäin Öljyvuorella maan alta paljastetulla haudalla, johon oli haudattu hänen sukulaisensa rabbi Saadia Miskelov, joka muutti Latviasta juutalaisryhmän mukana silloiseen Palestiinaan 1809. Hän oli Vilnan Gaon nimellä tunnetun kuuluisan rabbin ykkösoppilas. Hänen kerrotaan pyytäneen rukouksessa, että Jumala säästää hänen sairaan poikansa ottaen hänet sen sijaan. Poika parani muutamassa päivässä, mutta Saadia itse sairastui ja kuoli.
Tämä tapahtui 1812. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138731
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Rafik Haririn murhasta syytetään
Hizbullahin jäseniä, mutta syylliset ovat USA ja Israel. Syyteasiakirja laadittiin jo 2008
mutta julkistettiin poliittisesta syistä vasta nyt, hän sanoo. Libanonin nykyisen
pääministerin Saad Haririn uskotaan pyrkivän mitätöimään syytökset sisällissodan
välttämiseksi. Rafik Haririn surmannut autopommi Beirutissa surmasi 22 ihmistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138747

Thursday, July 22, 2010

TORSTAI 22.07.10

1. IDF joutui turvautumaan tuliaseisiin kahdessa välikohtauksessa viime yön aikana. Ensimmäinen verisesti päättynyt yhteenotto tapahtui lähellä Gazan ja Israelin turva-aitaa. Sotilaat havaitsivat miesryhmän lähestyvän turva-aitaa alueella, jota IDF pitää kiellettynä vyöhykkeenä.
Sotilaat arvioivat, että ryhmän tarkoituksena oli asentaa pommia lähelle tietä, jota pitkin IDF:n partiot ajavat jeepeillään tai käyttää panssarintorjuntaohjusta sitä vastaan. He pyysivät lähellä ollutta panssarivaunua avaamaan tulen ryhmää kohti. Kaksi miestä kuoli tulituksessa ja palestiinalaislähteen mukaan 8 haavoittui. Miehet kuuluivat Islamic Jihadiin.

Raketti- ja kranaattituli Gazasta Israelin puolelle on selvästi vähentynyt operaatio cast lead jälkeen, mutta yritykset päästä aidan Israelin puolelle ja asentaa pommeja aidan varteen ovat samaan aikaan lisääntyneet. Yrittäjiä tulee sekä Hamasin että Islamic Jihadin taholta.

Juutalaisyhteisön Barkanin lähelle sijoitettu IDF:n osasto havaitsi kolmen hengen palestiinalaisryhmän lähestyvän yhteisöä parin sadan metrin päästä. Sotilaat antoivat heille varoitusmerkin kehottaen heitä pysähtymään. Miehet kuitenkin hajosivat yhden miehen suunnistaessa kohti Barkanin yhteisöä, ja kuten sotilaat selittivät, aseen kanssa. Mies ei totellut sotilaitten pysähtymiskäskyä, minkä johdosta he aloittivat tulituksen miestä kohti, joka sai kuolettavia osumia luodeista. Suoritetuissa tutkimuksissa häneltä ei löydetty asetta. Tämä tullee herättämään vaatimuksia täydellisempään tilanteen arvioimiseen ennen tulituksen aloittamista. Tilanteen varhainen ja epäselvä näkyvyys lienee vaikuttanut sotilaitten arviointiin asetta kuljettavasta miehestä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3923453,00.html
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182204

2. ISRAELIN puolustusvoimien parissa valmistaudutaan mahdolliseen sotatilanteeseen Hizbullahia vastaan. Oikeutuksen tällaisen mahdollisuuden toteutumiseen periaatteessa koska vain antoivat IDF:n keräämät tiedustelutiedot Hizbullahin linnoittautumisesta 160 kylään Etelä Libanonissa ja 20 000 miehen siirtämisestä Litanijoen eteläpuolelle, 5000 heistä lähelle valtioitten välistä rajaa, kuten uutiset ovat kertoneet.

IDF:n parissa otetaan todesta Syyrian ja Hizbullahin uhkaukset, että seuraava sota käydään Israelin kaupungeissa ja kylissä, joita tulitetaan uudenaikaisin täsmäohjuksin ja raketein, joita Hizbullahilla arvioidaan olevan yli 40 000. Syyrian ohjukset ovat uudenaikaisempia.
Puolustusvoimien suunnittelijat olettavat, että Hizbullah ja mahdollisesti Syyria samaan aikaan tulevat tulevassa sodassa keskittämään ohjuksensa IDF:n huoltoteihin, mikä nopeasti rampauttaisi armeijan mahdollisuudet jatkaa operaatioitaan Libanonissa.

PUOLUSTUSVOIMAT pitävät lähitulevaisuudessa suuret harjoitukset huomioiden edellä mainitut olettamukset huoltoteiden joutuessa massiivisten hyökkäysten kohteiksi. Harjoitus tapahtuu osaksi simuloituna harjoituksena, osin maastossa. Harjoituksen suunnittelee ja sitä johtaa armeijan teknologia- ja huoltohallinto. Niihin osallistuu sadoittain ajoneuvoja ja upseereita. Harjoituksen tarkoituksena on tutkia, miten etulinjassa olevia sotilasosastoja voidaan huoltaa tilanteissa, joissa normaalit huoltoreitit ovat jatkuvan tulituksen alaisina.
Pystyäkseen pitämään reitit ajokunnossa IDF:n tulee käyttää miehittämättömiä lentokoneita ja hyökkäyshelikoptereita.
Olettamuksen mukaan Hizbullah sallii IDF:n etujoukkojen saavuttaa kohteensa ennen kuin se aloittaa huoltoteitten pommitukset ohjuksillaan. Tämä mahdollistaisi Hizbullahin maanalaisiin tunneleihin ja kyliin piiloutuneitten miesten hyökkäykset ilman huoltoyhteyksiä joutuneita armeijan yksikköjä vastaan tarkoituksenaan niiden kuluttaminen ja tuhoaminen.

IDF joutui kohtaamaan osittain samankaltaisen tilanteen Gazassa cast lead operaation aikana, minkä johdosta se yhdisti perinteisiin jalkaväen osastoihin panssari- ja insinöörijoukkoja. Libanonin eteläosassa Hizbullah on miinoittanut vahvasti kyliin johtavat tiet, mitkä insinööri- ja panssarivoimien tulee puhdistaa ennen jalkaväen etenemistä.
IDF muodosti uudelleen välillä hajotetut kuljetusosastot, joiden tehtävänä on sotatilanteessa yhdessä liikennepoliisin kanssa toimittaa raskaat tykistö- ja muut kuljetukset sovittuihin asemapaikkoihin maan keskiosissa sijaitsevista varikoista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182165
3. ABBAS osoittaa harvinaisen suorasanaisen hyökkäyksen USA:n presidentti Barack Obamaa kohti; harvinaisen siksi, että tähän saakka PA on katsonut USA:n neuvottelevan sen puolesta Israelin kanssa sen itsensä puuttumatta asiaan. Abbas puhui Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa tilanteessa, joka oli suljettu ulkopuolisilta. Tiedot näyttävät kuitenkin vuotaneen julkisuuteen.

ABBAS sanoi joutuneensa Obaman voimakkaan painostuksen kohteeksi, mikä ilmeisesti yllätti hänet aiheuttaen eräänlaisen paniikkitunnelman. Hän syytti Obamaa, ettei tämä ole antanut selviä vastauksia hänen esittämiinsä vaatimuksiin suorista keskusteluista ja keskustelujen päämääristä , ja että Obama on lausunnoissaan kaksimielinen ja epäselvä.
Hän selitti, ettei hän voi mennä keskusteluihin silmät sidottuina, vaan hänen tulee tietää, mihin keskusteluilla tähdätään.
Abbasin kerrotaan maininneen neuvoston kokouksessa, että sekä Egypti että Jordania vastustavat siirtymistä suoriin keskusteluihin ilman selvää edistymistä epäsuorissa. Päällimmäisinä kysymyksinä ovat rajat ja turvallisuus, joihin Abbas haluaa vastaukset.

ARTIKKELIN mukaan Abbas sai äskettäin Obamalta suullisen viestin, jossa tämä kehottaa Abbasia suostumaan suoriin keskusteluihin ilman ennakkoehtoja. Tämä on uusi piirre, mitä Obama ei aiemmin ole esittänyt, Netanyahu kylläkin toistuvasti.
Abbasin kerrotaan toistaneen puheessaan neuvostolle vaatimuksensa rajoista ja turvallisuudesta, Jerusalemin asemasta, Israelin hyväksymisestä 1949 aselepolinjat, ns. Auschwitzin rajat, tulevan Palestiinan valtion länsirajaksi. Obama ei kuitenkin antanut Abbasille tämän vaatimia takuita, minkä johdosta hän haroo ilmaa ilman selvää kohdetta.

Abbasin kerrotaan myös vaatineen, että PA:n hallitusta tulee laajentaa siten, että Fatahin ministerien osuus siinä vahvistuu. Jotkut neuvoston jäsenet syyttivät pääministeri Fayadia, että tämä estää avainministereitten antamista Fatahin jäsenille vähentäen siten sen valtaa. Muhammad Taha oletti hallituksen muutosten toteutuvan parin viikon sisällä. Abbas pyysi neuvoston jäseniä tekemään ehdotuksia ministerivalinnoiksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182111

4. YKSI VAI KAKSI valtiota on edelleenkin kysymys, joka tunkee esiin kesken kiihkeitä pyrkimyksiä nostaa toivottamilta tuntuvia, USA:n välityksellä käytäviä keskusteluja rauhansopimuksen synnyttämiseksi – vaikka emo ei ole edes raskaana – johtajien välisiksi. Osoituksena tästä on JP:n artikkeli, jonka laati Felice Friedson, amerikkalaisen uutistoimiston Media Line Ltd johtaja.
Kirjoittaja lähtee ajatuksesta, että 16.05.1948 Israelin valtio syntyi, kuten Palestine Post kirjoitti, tai Yediot Aharonot/Haaretz otsikoi: Toukokuun 16. Israelin valtio perustetaan.
Kirjoittaja ennakoi, että ehkä jonain ensi vuoden päivänä voimme lukea noista lehdistä ensi sivun artikkelin, että YK on hyväksynyt Palestiinan valtion. Hän kehottaa valmistautumaan yllätyksiin, joka voi olla edellisen otsikon kaltainen tai siiten jokin muu.

FRIEDSON päätyy artikkelinsa alkuosassa toteamukseen, että ratkaisu jää lopulta YK:n turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi. Hän viittaa PA:n pääministeri Salaam Fayadin julkistamaan suunnitelmaan elokuussa 2009 Palestiinan valtiosta, jonka hän uskoi voivan toteutua kahden vuoden sisällä. Kuten tunnettua, suunnitelma herätti laajaa mielenkiintoa maailmalla, vaikkakin Fayadin rasitteena on se, ettei hänellä ole vaikutusvaltaista puoluetta tukenaan. Jotkut vaativat hänen poistamistaan pääministerin pallilta, jopa hänen eliminoimistaan, koska he pelkäävät hänen vähentävän Fatahin otetta vallasta. Tilanne on herkkä, sillä Fatahin vallantavoittelun takana luuraa Hamasin synkkä varjo.

FRIEDSON toteaa, miten Israel on antanut tilaa USA:;n kouluttamille PA:n poliiseille liikkua entistä laajemmalla alueella ja useimmissa kaupungeissa, 60 israelilaista matkaopasta sallitaan viedä ryhmänsä Betlehemin PA:n valvomille osille ja pian israelilaiset päässevät monen vuoden tauon jälkeen asioimaan Jeninissä ja ehkä muissakin PA:n kaupungeissa. Hän spekuloi näiden suuntausten edustavan vain pientä äärilaitaa ideassa yhdestä valtiosta, mutta korjaa sitten, että entinen puolustusministeri Moshe Arens toteaa tuon idean toimivan jo käytännössä, mihin Knessetin puhemies Reuven Rivlin tarttui myönteisesti.
Friedson viittaa Muammad Gaddafiin ja jopa Einsteiniin, joka esitti Israelin valtiota silloiseen Palestiinaan, tarkoittaen tällä juutalaisten silloin asuttamia osia. Hän myös vastustaa ajatusta, että tilanne olisi jähmettynyt, päinvastoin hän yhtyy Obaman esittämään havaintoon, että nykyinen tilanne on kestämätön ja vaatii pikaista ratkaisua ja muutosta. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=182156

5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin vahvistaman lain mukaan alkoholin myynti kaupoissa ja kioskeissa on kielletty 23.00 – 06.00 välisenä aikana. Kielto ei koske ravintoloita eikä pubeja. Kiellon rikkomisesta voi saada 9 000 NIS sakon. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182167
- Amerikkalainen tuomari määräsi Pohjois-Korean maksamaan 300 miljoonaa USD korvaukset osallisuudestaan 1972 Ben Gurionin kentällä tapahtuneeseen terrori-iskuun. Tuomiossaan perjantaina US piirioikeustuomari Francisco Besosa Puerto Ricassa katsoi Pohjois-Korean osallistuneen japanilaisen Punaisen Armeijan ja PFLP:n terrori-iskuun materiaalitoimitusten muodossa. Iskussa kuoli 26 ihmistä ja yli 80 haavoittui lentokentällä tapahtuneessa tulituksessa. (JP)
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi turvallisuusneuvoston tiedostustilaisuudessa, etteivät avustuslaivat auta Gazan tilanteen helpottamista ja toivoi niiden lopettamista. Samalla hän esitti vaatimuksen, että Gilad Shalit täytyy vapauttaa välittömästi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182172
- EU-maat katsovat äskettäin julkistetun gallupin mukaan, että kansainvälisen yhteisön tulee estää Iranin ydinaseen valmistuminen ja haluavat kovempia sanktioita. Saksa, Ranska ja Ruotsi kannattavat estäviä toimia 80%, 83 % ja 90 % äänin vastaavasti. Nämä maat vaativat kovennettua luvuin Saksa 70-22 % (vastaan); Ranska 66-27%; Ruotsi 78-15 %. Maat suhtautuvat Iraniin viileästi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182208
- Turkin ja Israelin välit, huonot tai ei, Israel toimittaa 4 miehittämätöntä konetta Turkkiin.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182144
- Puolustusministeriö harkitsee 19 F-35 stealth hävittäjäkoneen ostamista USA:sta. Sopimus on valmis, odottaa vain Israelin hyväksymistä. Koneen valmistaja Lockheed Martin yhtiö odottaa hermostunee tilausta, minkä arvoa nostaa se, että Israel on ensimmäisenä jonossa ja EU-maat pitävät konetta liian kalliina. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182171
- IDF:n upseerit pitävät Israelin vastausta YK:lle cast lead operaatiosta turhan anteeksi-pyytävänä, mikä sitoo sen kädet tulevaisuudessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3923421,00.html
- Suosittu kastepaikka Qasr al-Yahud Jordanjoessa todetaan joen veden saastumisen vuoksi terveydelle vaaralliseksi. Sekä Israel, Syyria että Jordania käyttävät joen vettä siinä määrin, ettei sen vesimäärä riitä puhdistamaan siihen samaan aikaan laskettavien puhdistamattomien viemäri- ja kala-altaiden joutovesien vaikutuksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3923047,00.html

Wednesday, July 21, 2010

KESKIVIIKKO 21.07.10

1. KREIKKA on nousemassa Israelin uudeksi kumppaniksi Turkin suhteitten viilentyessä ja osoittaessa syvenevää jäätymistä. Tämä sopii hyvin kuvioihin, sillä Kreikka on kuitenkin eurooppalainen valtio, EU:n ja NATO:n jäsen, joskaan ei omaa sellaisia suhteita arabimaihin kuin Turkki. Kreikan asukasluku on n. 10.7 miljoonaa, Turkissa asuu n. 71.6 miljoonaa ihmistä. NATO:n jäseninä kummallakin maalla on ollut oikeus saada kehittyneitä länsimaisia aseita ja asejärjestelmiä ja vaikuttaa järjestön toimintaan.
Historiansa aikana Kreikka ja Turkki ovat usein olleet epäluuloisissa suhteissa keskenään. Ehkä pahin kompastuskivi on ollut Kyproksen hallinta, jonka pohjoisosa julistautui Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi 1983, eteläinen osa julistautui itsenäiseksi Kyproksen tasavallaksi 1975, eikä näiden osien yhteistoiminnalle ole löydetty toimivaa ratkaisua.

ISRAELIN ja Kreikan suhteiden lämpenemisestä on osoituksena Kreikan pääministerin George Papandreun vierailu maassa; ensimmäinen tämän tason vierailu sitten 1992, jolloin pääministeri Konstantinos Mitsotakis vieraili Israelissa.
PAPANDREUN vierailu alkaa tänään keskiviikkona. Historian todisteisiin katsoen Kreikan hallitukset eivät ole olleet erityisen suosiollisia Israelia kohtaan. Nykyisen pääministeri Papandreonin isä Anfreas, joka palveli kahdesti hallituksen päämiehenä (1981-1989, 1993-1996), tunnettiin palestiinalaissympatioistaan ja Israelin vastaisuudestaan.

PÄÄMINISTERI George Papandreu on harjoittanut maltillisempaa politiikkaa saadessaan pääministerin toimen viime lokakuussa. Kreikka on vuosikaudet luettu sellaisten Israelin vastaisten maitten joukkoon kuin Irlanti, Ruotsi, Portugal ja Belgia, mutta diplomaattilähteiden mukaan se ei enää automaattisesti äänestä niitten joukossa.
Papandreun 36 tunnin tänään iltapäivällä alkavaa vierailua pidetään kaikesta huolimatta lähinnä symbolisena. Hän tapaa presidentti Shimon Peresin, jonka hän tuntee ennestään ”vasemmistolaisena toverina” sosialistisesta internationalismista. Papandreu johtaa tuota kansainvälistä järjestöä. Hän tapaa kreikkalaisen patriarkan Theophilos III:n Jerusalemissa; tervehtii kreikkalaisia holokaustista pelastuneita; laskee seppeleen Herzlin haudalle ja käy torstaina Jad Vashem museossa.
PÄÄMINISTERI Papandreu tapaa Netanyahun työlounaalla. Tämän jälkeen hän tapaa ulkoministeri Liebermanin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. Vielä ennen kotimatkaansa hän tapaa Ramallahissa PA:n puheenjohtaja Abbasin ja pääministeri Fayadin.
H KEINON selittää artikkelissaan, että Netanyahu ja Papandreu tuntevat toisensa hyvin, heillä on myös amerikkalainen tausta - Papandreu syntyi Minnesotassa 1952 – ja heidän kemiansa pelaavat hyvin yhteen. He ovat olleet usein puhelinyhteyksissä viimeisten viikkojen aikana.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182057

2. MITÄ mahdollisuuksia Israelin ja Kreikan suhteilla on kehittyä korvaaviksi menetettyille Turkin suhteille, on vielä arvailujen varassa. Kreikka on selvästi osoittanut halua kehittää suhteita positiiviseen suuntaan ja ehkä aktiivisesti osallistumaan keskusteluihin Lähi Idän rauhan löytämiseksi näille rauhattomille rannoille. On kuitenkin ennen aikaista kertoa, mihin suuntaan suhteet kehittyvät. Ehkä pääministeri Papandreun vierailu antaa viitteitä siihen. Muutamat diplomaatit selittävät, että Kreikan uudella Israelin myönteisyydellä on taloudelliset piirteet, eli Kreikka katsoo tällä politiikalla saavansa entistä enemmän myönteisyyttä sen talousvaikeuksien hoitamiseksi, vaikka suhteita Israelin kanssa ei monissa Euroopan maissa välttämättä pidetä myönteisenä ilmiönä. Ehkä Israelin talouden hämmästyttävä selviytyminen maailmaa koettelevassa talouskriisissä on yksi suhteiden etsinnän syy.

ISRAELIN entinen strateginen kumppani - jollaista termiä Turkin suhteista käytettiin – on viimeisten päivien ja viikkojen aikana halunnut entistä selvemmin osoittaa, mihin suuntaan sen nykyinen pääministeri Erdoganin johtama ja ulkoministeri Davutoglun käytännössä toteuttama politiikka tähtää.
TURKKI on solminut eriasteisia sopimuksia musliminaapureittensa kanssa, joitten päämääränä on ensi tilassa taloudellisen kehityksen yhteistoiminta, mutta jonka vanavedessä diplomatia näyttelee kasvavaa osaa. Erdogan julisti, että päämääränä on kehittää ulkomaansuhteet tasolle, jossa ei ole poliittisia jännitteitä mihinkään suuntaan. Tämä näyttää kuitenkin sulkevan pois Israelin suunnan, ja häiriöitä on havaittavissa myös Turkin ja USA:n välisissä suhteissa.
TURKIN ulkoministeri osallistui yhteiskokoukseen Libanonin pääministeri Saad Haririn ja Syyria presidentti Assadin kanssa yhteistoiminnan lujittamiseksi maitten välillä. Mitä mahtanee Hariri miettineen puristaessaan miehen kättä, jonka epäillään murhanneen hänen isänsä – tai ainakin osallistuneen siihen.

MAANANTAINA ulkoministeri Davutoglu tapasi Hamasin Damaskoksessa päämajaansa pitävän ulkoasian johtajan Khaled Mashaalin. Turkkilaisen Anatolia uutistoimiston mukaan he keskustelivat Gazan saarron murtamisesta, missä Davutoglu toistuvasti lupasi toimia päättäväisesti uusien murtamistoimien kehittelemiseksi. Toisena aiheena heillä oli sovintokeskustelut Fatahin ja Hamasin välillä, joita Davutoglu kehotti tehostamaan.
Gazan kauppasaarron murtaminen oli esillä myös Davutoglun ja Assadin välisissä keskusteluissa, mutta niistä ei ole annettu tarkempia tietoja. Assad esitti myös toiveensa, että Turkki voisi toimia välittäjänä Israelin ja Syyrian rauhankeskusteluissa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/in-sign-of-warming-ties-turkey-fm-reportedly-meets-hamas-chief-1.303016
Israel on poistanut varoituksensa matkustamisesta Turkkiin, mikä voinee elvyttää israelilaisten lomailijoitten matkasuunnitelmia sen suosittuihin lomakohteisiin. Turkista kerrottiin, että lomailijoiden määrä Turkkiin on lisääntynyt islamilaisista maista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138695

3. JP:n artikkeli, jonka kynäili Khaled Abu Toameh, kertoo, että Fatah on myöntymässä keskusteluihin ilman USA:n välitystä, mutta vain Abbasin ehdoilla. Tämä sanailu näyttää kehittyneen juupas-eipäs tasolle, jossa kumpikin osapuoli vakuuttaa rauhantahtoaan – joskaan ei aina puhtain käsin – mutta asettaa samalla ehtoja, joita tietää vastapuolen osittain ja ehdottomasti vastustavan. Lieneekö taustalla vain omien kasvojen säilyttäminen, mikä Lähi Idässä nousee kaikkien muitten näkökohtien yläpuolelle?

FATAHIN vallankumousneuvoston oletetaan antavan Abbasille valtakirjan omalta puoleltaan.
Tämän lisäksi asioita pohtivat Fatahin keskuskomitea sekä PLO:n toimeenpanevakomitea (käytännössä hallitus) ensi viikon aikana. Abbas haluaa lisäksi, että asiaa käsittelee arabiliitto, jonka syyskuuhun saakka antamin valtuuksin Abbas on toiminut.
FATAHIN kannan esitteli Mohammed Dahlan näin: ”Fatah haluaa todellista edistystä kysymyksissä rajoista ja turvallisuudesta. Me vaadimme myös setlementtitoiminnan täydellistä jäädyttämistä, myös luonnollisen kasvun osalta, ja varsinkin Jerusalemin itäosissa.” Selvää ota tai jätä tekstiä, mitäpä siihen lisättävää?
Dahlan lisäsi, että keskustelut tulee aloittaa siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaatuessa, mistä Netanyahu selittää, etteivät Olmertin sopimukset koske häntä.
Vallankumousneuvoston kokouksen aattona Hatem Abdel Kader kritisoi ankarasti järjestöä siksi, että sen toiminta on lamaantunut ja tarvitsee reformointia. (JP)

4. PERESIN rauhankeskus on pistänyt oman lusikkansa tähän soppaan voidakseen saada oman palansa keitoksesta. Keskuksessa toimiva ”tutkimusryhmä”, joka kutsuu itseään nimellä ”calcalist” ,on yhdessä ranskalaisen yliopiston ja Palestiinalaisen tutkimuskeskuksen kanssa laatinut suunnitelman Jordanjoen kehittämiseksi. Suunnitelmaa esiteltiin äskettäin pidetyssä konferenssissa. Suunnitelman mukaan Jordanjoen laaksosta on mahdollista kehittää omintakeinen ja hyvin toimiva osa Palestiinan valtiota.

SUUNNITELMASSA suositellaan useiden kaupunkien rakentamista laaksoon, teollisuusalueita, turismia palvelevia laitoksia, palestiinalaisten maatalouden kehittämistä ja paljon muuta. Useita kuukausia sitten PA esitti vaateen Israelille saada rakentaa turistikeskuksen Kuolleenmeren pohjoisrannalle sekä sen maapohjan täyttä hallintaa. Jordanjoenlaakso on kokonaisuudessaan ns. C-aluetta, jossa Israel vastaa sen sekä turvallisuudesta että siviilihallinnosta. Netanyahu on esittänyt, ettei Israel voi kokonaan luopua alueesta ennekuin Israelin turvallisuustakuut on huomioitu, mikä vie vuosikymmenien ajan.
DANNY RUBENSTEIN, joka esitteli suunnitelmaa, sanoi tuntevansa ”määrättyä iloa” esitellessään haavekuvan Palestiinalaisesta kehitysalueesta, jota hän kutsui nimellä ”Dream of the Valley”, Laakson Unelma.

KUUDEN PÄIVÄN SODASTA lähtien 1967 Israelin hallitukset oikealla ja vasemmalla ovat vakuuttaneet laakson tärkeyttä maan puolustukselle.
Allonin suunnitelmassa laakso tuli liittää osaksi Israelia 10 – 15 km:n leveydeltä kuten myös palaa Juudean erämaasta Kuolleenmeren lähettyvillä, jotta armeijalla olisi tilaa järjestäytyä mahdollisen hyökkäyksen uhatessa. Labourin johtamat hallitukset rakensivat 21 juutalaista yhteisöä Jordanjoen laaksoon, jossa asuu nyt n. 7 500 juutalaista.
Peresin keskuksen suunnitelmassa heidät sivuutetaan merkityksettöminä.
Peresin keskuksen suunnitelman mukaan turismikeskus maksaa 1.4 miljardia USD, sekä uuden kaupungin rakentaminen 800 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138697

5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjä on tiettävästi ilmoittanut virallisesti, ettei se toimita Iranille pitkälle kehitettyjä ohjuksia, ei myöskään S-300 järjestelmää. (JP)
- Danny Danon (Likud ke) sanoo, että Israel aloittaa rakentamisen Juudeassa ja Samariassa heti kiellon loputtua syyskuun 26. päivänä. Ministeri Meridor (Labour) haluaa, että rakennetaan vain siellä, mikä jää Israeliin. (JP)
- Danon vieraili eilen Temppelivuorella vaatien täyttä uskonnollista vapautta myös juutalaisille. Hän valitti ankarista rajoitteista, joita poliisi on asettanut juutalaisille, jotka haluavat harjoittaa uskontonsa rituaaleja kaikkein pyhimmällä vuorella. (JP)
- IDF:n tilaama ohjustentorjuntajärjestelmä Iron Dome on herättänyt Negevin asukkaissa ristiriitaisia tuntemuksia. Toiset epäilevät järjestelmän pystyvän takaamaan täydellisen suojan raketti-iskuja vastaan. Toisten mielestä se on aivan liian kallis. He toteavat, että yksi Kassam-raketti maksaa ehkä 10 – 20 USD, mutta sen torjuntaohjus maksaa 100 000 USD. Jotkut leukailevatkin, että Hamas voi ajaa IDF:n konkurssitilaan laukomalla halpoja Kassamejaan, joita vastaan IDF lähettää kalliita ohjuksiaan. (JP)
- Etelä Afrikka palautti vaivihkaa Israeliin lähettiläänsä, jonka se kutsui kotiin ”flotilla-välikohtauksen” jälkiseurauksena. (JP)
- Poliisi teki ratsian Lodissa Abu Saaluk-klaanin tiloihin takavarikoiden suurehkon määrän aseita, joukossa automaatti- ja puoliautomaattikivääreitä ja pistooleja. Ratsian aiheutti Abu Saaluk- ja Azberja-klaanien väliset veriset selvittelyt, jossa yksi Azberjan-klaanin jäsen puukotettiin kuoliaaksi. (JP)
- Sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich kuuluttaa turva-aidan rakentamisen kiireellisyyttä Siinain ja Negevin välille. Aidan rakentaminen alkanee marraskuussa ja sen uskotaan valmistuvan 2013. (JP)
- Israel kehittelee menetelmiä, joilla siviiliuhrien määrää pienennetään taistelutilanteissa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182088
- Useista sopimuksista ja Abbasin lupauksista huolimatta Israelin vastainen propaganda rehottaa ja voi hyvin PA:n mediassa ja instituutioissa lastentarhoista yliopistoihin ja valtio laitoksiin saakka. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182080

Tuesday, July 20, 2010

TIISTAI 20.07.10

1. UUTISET kertoivat äskettäin, että Israel ja USA ovat tehneet salaisen sopimuksen yhteistoiminnasta ydinteollisuuden alueilla. Tämä uutinen meni vain sivumennen mainittuna uutistoimistojen artikkeleissa, eikä siitä annettu tarkempia tietoja, olihan sopimus salainen.

AAMUN uutiset kertovat toisesta sopimuksesta, jonka USA:n hallitus on tehnyt, mutta sen toisena osapuolena ei ole Israel, joskin se koskee sitä läheisesti. Tämäkin sopimus on salainen ja perustunee presidentti Obaman henkilökohtaisiin lupauksiin ja vakuutuksiin.
PA:n johtajat ovat kertoneet siitä paloja eri yhteyksissä omien vaatimustensa tueksi.

WND kertoo asiasta artikkelissaan otsikolla ”Obama pledges big movement on carving up Israel” (Obama vakuuttaa suuria toimia Israelin jakamiseksi); alaotsikossa ”palestiinalaiset viranomaiset sanovat odottavansa maa-alueitten haltuunottoa ennen vuodenloppua”.
Artikkelissa todetaan, ettei tämä vielä tarkoita Palestiinan valtion perustamista, mutta että se on yksi suurimmista askeleista siihen suuntaan, kuten PA:n viranomainen arvioikin.
Hän sanoo USA:n neuvotelleen rajoista, minkä mukaan Israelin tulee luopua suurimmasta osata Juudeaa ja Samariaa siten, että vain suuret juutalaiset asutuskeskukset – Ariel, Maale Adumim ja Etzion blokki jäävät sen ulkopuolelle.

TÄMÄ nimeämätön PA:n viranomainen arvioi, että vaikka PA saakin suuria alueita haltuunsa Länsirannasta ja Jerusalemin itäosista – myös lähiöitä, joita Israel on aina pitänyt Israeliin kuuluviksi– Palestiinan valtion perustaminen voi siirtyä ensi vuoteen.
Viranomainen vakuuttaa, että heidän odotuksensa perustuvat Obaman hallituksen antamiin lupauksiin. Hän paljastaa edelleen, että salaisissa keskusteluissa Obaman hallituksen edustajien kanssa on nostettu esiin ajatus, että Israel vuokraa Jordanjoen laakson alueita Palestiinan valtiolta sen tultua viralliseksi.

PA:n viranomainen paljastaa edelleen, että USA on lämmennyt ajatukselle ulkomaisten joukkojen sijoittamiseksi valvomaan Palestiinan valtion rajoja. Nämä joukot voisivat koostua jordanilaisista yksiköistä, yksityisistä palestiinalaisjärjestöistä sekä palkkasotureista yhdessä Palestiinan poliisijoukkojen kanssa.
MAHMOUD ABBAS kertoi viime viikolla, että hän on valmis suoriin keskusteluihin ehdolla, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi, joita valvovat ulkomaiset joukot. Hän esitti nämä teesinsä jordanialaisessa al-Ghad lehdessä.

ENTINEN PA:n pääministeri Ahmed Qurei kertoi, että Obaman hallitus on luvannut, että elleivät palestiinalaiset onnistu neuvotteluissa Israelin kanssa sopimaan Palestiinan valtion perustamisesta ensi vuoden aikana, Obaman hallitus tulee tukemaan sen perustamista YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Qurei ei halunnut kertoa, kenen kanssa hän keskusteli.
Obaman hallitus on myös vakuuttanut PA:lle, ettei sen kannata huolestua tiedoista, joitten mukaan Demokraatit voivat menettää enemmistönsä kongressissa, sillä Obaman hallituksen ulkopolitiikkaan se ei vaikuta. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=181281

2. WND kertoo edelleen Joseph Farah G-2 online tiedotteeseen viitaten, että USA näyttää kannattavan suunnitelmaa NATO:n joukkojen sijoittamisesta valvomaan Palestiinan valtion länsirajaa ja Jordanjoen laaksoa osana tulevaa rauhansopimusta.

SUUNNITELMA NATO:n joukkojen sijoittamisesta esiteltiin Israelin viranomaisille PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin toivomuksesta.
Se kehiteltiin Obaman nimittämän Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin avustuksella, kertoo WND:n artikkeli.
Artikkelissa todetaan edelleen, että suunnitelma on osa ponnisteluista saada lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen henkiin ja niiden siirtämiseksi epäsuorista suoriin, joita sekä USA:n presidentti Obama että pääministeri Netanyahu kannattavat.

PA ESITTÄÄ ulkomaisten joukkojen sijoittamista suunnitellun valtionsa länsirajoille sekä Jordanjoen laaksoon voidakseen tällä välttää israelilaisten sotilaitten sijoittamisen, mitä se pitää mahdottomana hyväksyä: ”Yhtään IDF:n sotilasta ei sallita Palestiinan alueelle.”
Netanyahu ja hänen hallituksensa ovat välttäneet kommentoimasta asiaa julkisuudessa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=181113

3. EDELLISEEN liittyen - joskaan ei suoranaisesti - on syytä tarkastella Elyakim Haetznin artikkelia ynetnews.com web-sivulla otsikolla ”The Peace Paradox”, alaotsikolla ”Rauhaa etsivä Israel mielletään heikoksi mikä sellaisena rohkaisee arabihyökkäyksiä”.

Artikkeli on ajankohtainen ja sen sanoma erittäin tärkeä, vaikka se ei ole saanut laajempaa huomiota. Useissa artikkeleissa on hämmästelty Netanyahun toistuvia vakuutuksia rauhantahdostaan ja halustaan aloittaa suorat keskustelut PA:n johdon kanssa ilman ennakkoehtoja, ja sen on katsottu vaikuttavan juuri päinvastoin, mitä Netanyahu yrittää tällä kertoa. Artikkelissa tutkitaan ironian säestämänä, miten asia on.
HAETZNI kertoo, että Netanyahun vilpittömyys halustaan rauhaan on edellisten hallitusten tavoin toistuessaan aitoa. Kuitenkin arabit epäillessään sen todellisuutta vahvistivat omaa puolustustaan Israelin hyökkäysaikeita vastaan.
Artikkelin kirjoittaja toteaa, ettei ole miellyttävää tulla leimatuksi hyökkäyshaluiseksi, mutta että juuri tämä, mistä he Israelia syyttivät, esti heitä hyökkäämästä; eli niin kauan kuin he katsoivat toimiensa estävän Israelin hyökkäysaikeet, he eivät nähneet aihetta hyökätä sitä vastaan. Tämä Israelin rauhankaipaus kuitenkin hälveni ajan kanssa, ja siten arabien tajutessa sen rauhanetsinnän aitouden, Israelin puolustus joutui todelliseen vaaraan. Tämä siksi, että rauhaa janoava Israel miellettiin heikoksi, mikä kutsuu arabeja hyökkäämään.

HAETZNI toteaa, että vain osoittaakseen voimaansa Israel kävi kaksi sotaa, Libanonin kakkossota ja Gazan cast lead, joiden ainoa tarkoitus oli vain haavoittaa naapureita, sillä suostuminen myönnytyksiin osoittaa heikkoutta. ”Rauhaa etsivä on kuolemanvaarassa näillä kulmilla”, toteaa kirjoittaja. Haetzni antaa neuvon: Arabit syyttävät Israelia uudelleen hyökkäys-aikeista, ja edellisten esimerkkien valossa Israelin olisi parempi myöntää tämä, koska se on paras este arabien hyökkäysaikeille.

KESTI AIKANSA, ennenkuin arabit uskoivat, että Israel oli tosissaan, ettei se halua karkottaa arabeja Israelista, muutamia vähäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Miellettyään tämän he siirtyivät seuraavaan vaiheeseen: Käyttää hyväkseen Israelin rauhantahtoa ja myöntyvyyttä. Siten tulivat vaatimukset juutalaisten karkottamiseksi – yli puoli miljoonaa ihmistä Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista. Eikä siinä kaikki: Seuraavaksi vedettiin esiin YK:n päätös vuodelta 1947 maan jakamiseksi juutalaisten ja palestiinalaisten kesken. Sen mukaisesti vaaditaan, että juutalaiset karkotetaan Länsi Galileasta, Nasaretista, Lodista, Ramlesta, Jaffasta, Ashdodista, Ashkelonista, Kiryat Gatista, Beershebasta; toisin sanoen koko se maa, mikä on 1947 jakosuunnitelman itäpuolella, tulee liittää Palestiinaan.

ARTIKKELIN kirjoittaja toteaa, että on korkea aika luopua rauhanetsinnästä ja myönnytyksistä ja tehdä se karkea havainto, että Israelin myönnytykset toivat Arafatin karaistuneet terroristit Israelin sydänalueille osana vaiheittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi, suostuminen Clintonin vaatimuksiin vaaleista toi Hamasin hirmuvallan Gazaan, ja toistuvien myönnytysten ja luottamusta kasvattavien toimien vuoksi arabien itsevarmuus ja vaatimukset kasvavat jokaisen myönnytyksen jälkeen. Haetzni näkee tässä vain yhden positiivisen puolen: Ehkäpä Gilad Shalitin vaihtokaupassa vapautetut tuhat Hamasin terroristia räjäyttävät maailmalla leviävän vaarallisen kuplan rauhantahtoisesta Hamasista Gazassa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3921907,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
- Turvallisuusjoukot pidättivät Hamasin jäsenen, joka kesäkuussa surmasi poliisiupseerin Yehosjua Soferin ja haavoitti kahta muuta Hebronin kukkuloitten eteläpuolella. Hän ampui useita laukauksia poliiseja kuljettavaan autoon. Shin Bet ja poliisi yhdessä pidättivät useita muita alle perikymppisiä nuorukaisia Dir Zamat kylässä. Osa näistä Hamasin jäsenistä olivat aiemmin olleet pidätettyinä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181883
- Netanyahu ja Lieberman tapasivat eilen illalla voidakseen tasoittaa heidän välilleen nousseita erimielisyyksiä. Lieberman vakuutti, ettei puolue eroa hallituksesta, mutta että heidän budjettivaatimuksensa on huomioitava, kuten myös puolueen ajama kääntymislaki. (JP)
- Ennen valtion perustamista yksi tärkeimmistä juutalaisjohtajista, jotka Ben Gurion tylysti syrjäytti vahvistaen täten vasemmiston johtaman hallinnon maassa vuosikymmeniiksi, oli Zeev Jabotinsky, joka ehkä elätteli suunnitelmia Hitlerin teloittamiseksi ennen toista maailmansotaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181962
- Egyptin presidentin Hosni Mubarakin terveyden tilaa ja hänen kuolemansa vaikutuksia tarkastelee Yaacov Katz. Mubarakin väitetään sairastavan syöpää, ja että hänellä on vuosi elinaikaa. Hänen seuraajansa ennen vaaleja voi olla hänen poikansa Gamel, jolla ei ole kokemusta ulkopolitiikassa. Hänen vastaehdokkainaan ovat Omar Suleiman ja Mohammed El-Baradei. IDF:n pelkona on, että uusi hallitus voi olla pakotettu rikkomaan 1979 rauhan-sopimuksen määräykset, jolla Siinain militarisoiminen kiellettiin. Egypti voi alkaa harjoittaa asevoimiaan Siinailla aiheuttaen monia vaaratilanteita ja väärinymmärryksiä IDF:n taholta. Egyptillä on puoli miljoonaa sotilasta, 500 lentokonetta, 3000 tankkia, yhteensä 12 divisioonaa. Se saa avustusta USA:lta vuosittain lähes 2 miljardia USD ja kehittyneitä asejärjestelmiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181966
- IRON DOME puolustusjärjestelmä läpäisi viimeiset testit, ja on nyt valmis kenttäpalvelukseen. Se asennettaneen paikoilleen loppuvuodesta, vaikka pahat kielet kertovat, että se kehitettiin ja myydään Singaporen puolustusta varten. Siksi Barak haluaa panna sen varastoon. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181936
- Juutalaiset Temppelit, I ja II, tuhottiin 2500 ja 2000 vuotta sitten, minkä johdosta juutalaiset maailmalla surevat kieltäytyen ruuasta ja juomasta tänä Tisha Be´Av päivänä. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 49 % kansasta haluaa, että kolmas Temppeli rakennetaan, 23 % vastustaa, loput ei tiedä. 42 % uskoo, että se rakennetaan, 39 % epäilee. 48 % sanoo, ettei valtion tule tehdä aloitetta Temppelin rakentamiseksi, 27 % sanoo kyllä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138655 Jotkut rabbit,
kuten rabbi Richman, sanovat, että on lopetettava paasto ja edettävä
Temppelin rakentamisen ikävöintiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138679
- Hosni Mubarak hylkäsi Palestiinan valtion kartan, jota Netanyahu hänelle
näytti selittäen, ettei se täytä arabien vaatimuksia.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-egypt-rejected-
netanyahu-map-for-future-palestinian-state-1.303001
- Seuraavassa otsikossa on merkittäviä artikkeleita. http://www.familysecuritymatters.org/blog/
- Muslimioppinut antaa neuvoja, miten vaimoa tulee piiskata: Ei kasvoihin,
käsiin eikä paikkoihin, joista mustelmat ja haavat näkyy.
http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=21550

Monday, July 19, 2010

MAANANTAI 19.07.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja Egyptin presidentti Mubarakin välisissä keskusteluissa eilen Kairossa ilmeni, ettei Egyptin johto katso tilanteen kehittyneen tarpeeksi suorien keskustelujen aloittamiseksi.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit analysoi tilannetta tähän tapaan: ”Täytyy vielä olla voimakas Israelin strateginen toimi, joka tulisi syventämään palestiinalaisten luottamuksen Israelin päämäärään, voidaksemme siirtyä epäsuorista suoriin keskusteluihin. Egyptin uskomus on, että on olemassa tarve suoriin keskusteluihin, että ne ovat tie sopimuksen saavuttamiseksi – mutta voidaksemme päästä niihin, ilmapiirin täytyy olla kypsä ja on saavutettava tarpeeksi edistystä.”

ULKOMINISTERI Gheit lisäsi, että on tarve jatkaa keskusteluja ja diplomatiaa erimielisyyksien hiomiseksi ja luottamuksen rakentamiseksi. ”Me kaikki olemme toivorikkaita, että on vielä mahdollista rakentaa silta tämän kuilun yli, kuilun, joka on Israelin turvallisuusvaatimusten ja palestiinalaisten vaatimien rajojen välillä. On tarpeen rakentaa perustus siirtymiseksi epäsuorista suoriin, mutta tätä perustusta ei ole vielä. Meidän tulee auttaa amerikkalaisia ja molempia osapuolia lähentymään toisiaan.”

GHEIT kertoi, että presidentti Obama oli lähettänyt viestin Mubarakille ja ulkoministeri Clinton soittanut hänelle, joissa he painottivat suorien keskustelujen kiireellisyyttä.
Gheit arvioi, että ehkä syyskuussa tilanne on kehittynyt suotuisaksi aloittaa suorat keskustelut, mikä mahdollistaisi israelilaisten ja palestiinalaisten suostumisen istumaan saman neuvottelupöydän ääreen, mitä sekä Netanyhau että Obama haluavat. Molemmat haluaisivat, että suoriin päästäisiin ennen kuin Netanyahun julistama 10-kuukauden rakennuskielto loppuu syyskuun 26. päivänä, mikä kiertäisi Abbasin vaatimuksen, että kieltoa tulee jatkaa ehtona suorille.

ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat vihjailleet lisävaltuuksien antamisesta PA:n poliiseille sekä tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista liikenteen helpottamiseksi Länsirannalla. Gheit sanoi varovaisesti, että nämä toimenpiteet voisivat auttaa joissakin ongelmissa, mutta hän tähdensi ”setlementtitoiminnan jäädyttämistä sekä huomion keskittämistä 1967 linjoihin”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181863

2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman tapasi eilen EU:n ulkomaanasioitten johtajan Catherine Ashtonin, jolle hän esitteli laatimaansa suunnitelmaa Gazan talouden kehittämiseksi. Hän kertoi esitelleensä suunnitelmaan useissa yhteyksissä, viimeksi 20 ulkoministerille Kazakhstanin konvention yhteydessä, ja kertoi heidän kaikkien osoittaneen kiinnostusta siihen.
PUHUESSAAN lehdistötilaisuudessa Lieberman kertoi esittäneensä suunnitelmansa myös pääministeri Netanyahulle, mutta tämä ei osannut ottaa siihen kantaa, eikä sitä ole käsitelty kabinetissa. Liebermanin suunnitelma tähtää talouden kehittämiseen Gazassa.

”ON SURKEAN köyhiä ihmisiä sekä Gazassa että myös Israelissa,” hän selitti. Liebermanin ohjelmassa on vedenpuhdistuslaitoksen, sähkövoimalan sekä infrastruktuurin uusimistoimet Gazan kaistalle, joilla hän uskoo olevan paremmat mahdollisuudet saada ulkopuolista tukea ja kannatusta kuin diplomatialla.
”Uskon, että voimme edistyä paremmin näillä projekteilla kuin poliittisilla ohjelmilla”.
Tässä voi olla pieni näpäys Netanyahun vaikeuteen saada PA:n johtoa neuvottelupöytään, mutta Lieberman kuitenkin kehotti Ashtonia suostuttelemaan Abbasia suoriin keskusteluihin.

ASHTON vieraili eilen Gazassa, jossa hän tutustumiskierroksen aikana pyysi Hamasia päästämään Gilad Shalit vapaaksi. Hän ei keskustellut asiasta Hamasin edustajien kanssa, mutta kertoi esittäneensä pyyntönsä EU:n virallisen kannan mukaan, ja sanoi hyvin ymmärtävänsä Giladin vanhempien Noam ja Avivan tuskan odottaessaan poikansa palaamista. Hän painotti, että Gaza täytyy ottaa mukaan rauhankeskusteluihin, ja että niissä tulee käsitellä keskeisiä kysymyksiä – myös pakolaisista, rajoista ja Jerusalemista.
Ashton esitti myös huolensa talojen purkamisista Jerusalemissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3921587,00.html

3. NETANYAHUN hallituksen kiireisin ja hankalin este ”tiellä rauhaan” tai yleensä säilyä hengissä tulee hallituksen sisältä. Ulkoministeri Avigdor Lieberman alkaa kyllästyä tapaan, millä hänet ja hänen virastonsa sivuutetaan, kuten niitä ei olisikaan olemassa. Viimeinen pisara on se, että Netanyahu valtuutti ministeri Ben-Eliezerin salaisiin keskusteluihin Turkin ulkoministeri Davutoglun kanssa edes kertomatta asiasta Liebermanille, joka uhkaa upottaa hallituksen hyväksymän kahden vuoden budjettiesityksen Knessetissä, ellei asiain käsittelytapaan tule muutoksia.

TOINEN pahaa päänsärkyä aiheuttava kysymys koskee kansanedustaja David Rotemin laatimaa lakiesitystä kääntymislaiksi, jonka mukaan päärabbinaatti vastaa yksin kaikista käännytyksistä. Käännyttämisen käytännössä voi tehdä jokainen valtuutettu rabbi, mutta se tule suorittaa ortodoksitavan mukaan, eli ”kääntyjän tulee hyväksyä Toran kuorma alistua sen vaatimuksiin (commandments) juutalaisen Lain mukaan”.

REFORMISUUNTAA edustavat katsovat tämän vaatimuksen jakavan juutalaisen kansan kahteen leiriin, sillä heidän tulkintansa juutalaista Laista on väljempi. Mutta Haredi-kansan radiossa Kol BaRama puhunut sefardi päärabbi Shlomo Amar kertoi asian näin: ”Jos he kuuntelisivat minua, he kertoisivat kuin yksi henkilö yhdellä suulla ja yhdellä sydämellä sanoen Netanyahulle, että hänen tulee ratkaista: Joko kääntymislaki tai ero hallituksesta.” Hän syyttää reformoituja, että he käyttävät diplomaattista tilannetta uhkaillakseen pääministeriä. Kysymys on tietenkin Shas-puolueen pysymisestä hallituksessa.
”He ovat siellä ulkomailla ja sieltä käsin haluavat määrätä meidän elämästämme. Kerroin pääministerille, että jos korkein oikeus sallii reformikäännytykset, se jakaa kansan”. Hän selitti edelleen, että sellaisessa tilanteessa toinen puoli kansasta ei voisi mennä naimisiin toisen kansanpuolikkaan kanssa, mitä on tapahtunut ennenkin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu pelkää, että jos lakiesitys hyväksytään, se tulee jakamaan Israelissa ja sen ulkopuolella olevan juutalaisen kansan erilleen kahteen leiriin. Se tulisi vaikuttamaan ennen kaikkea Amerikan juutalaisten asenteisiin ja heidän kannatukseensa Israelille, mitä mikään pääministeri ei voi jättää huomioimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138661
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181868

4. USA on toimittanut Israelille uuden ohjushyökkäyksen varalta rakennetun järjestelmän Active Layered Theater Ballistic Missile Defence System (ALTBMD), jonka ansiosta johtavat komentajat voivat olla jatkuvasti tietoisia vihollisen ampumista ohjuksista niiden laukaisu-hetkistä lähtien. Järjestelmä kehitettiin NATO-joukkojen suojaksi ohjushyökkäyksiä vastaan.

ASIASTA kertova Debkafilen artikkeli selittää, että järjestelmä yhdistää toisiinsa ensimmäisen varoituksen tutkat ja sensorit, seurantatutkan, ohjusten torjuntalaitteet ja avaruudessa toimivat tunnistajat. Tämä monitasoinen järjestelmä antaa jokaiselle Israelin divisioonan ja rykmentin komentajalle kentällä ja kotirintamalla yhteen sovitetusta Israelin ja USA:n komento-keskuksesta varoituksen ballistisen ohjuksen ampumisesta aina 3000 km:n etäisyydeltä Israelin maa-, meri- että ilma-alueita vastaan.
ENSIMMÄISEN kerran tällaisen järjestelmän ansiosta komentajat voivat seurata vihollisen ampuman ohjuksen lentoa ja sen eliminoimistoimia torjuntaohjuksin.
Järjestelmä pystyy kertomaan onko ohjus lähestymässä komentokeskuksia, sotilaallisia joukkoja vai siviilikohteita.
Järjestelmä tullaan asentamaan Afganistanissa ja Euroopassa olevien Nato-joukkojen suojaamiseksi vuoden loppuun mennessä mahdollisen Iranin vastaisen sodan vuoksi.
Uutinen kertoo Israelin ja USA:n sotilaallisen yhteistoiminnan syvenemisestä ja moni-puolistumisesta päinvastaisista tiedoista huolimatta. http://www.debka.com/article/8917/printversion/

5. UUTISOTSIKOITA
- Eilatin lähelle rakennettava uusi lentokenttä nimitetään Ilan ja Assaf Ramonin mukaan. Ilan kuoli avaruuslennolla Columbia sukkulan räjähtäessä, hänen poikansa Assaf kuoli hänen ohjaamansa hävittävän alassyöksyssä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138663
- Hamas on kieltänyt naisia polttamasta vesipiippua julkisilla paikoilla Gazassa. He yhdistävät usein vesipiipun ja internetin seuraamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138660
- Peräti 2.5 miljoonaa afrikkalaista haluaa muuttaa Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138659
- 200 juutalaista perhettä Ala-Galileassa Harishin kylässä valittavat, että kylässä asuu 10 arabia, jotka terrorisoivat heitä. Yksi heitti kivenmurikan lastenvaunuihin, jota nuori äiti työnsi kylän kadulla. Lapsen isä sai kätensä väliin haavoittuen itse. Kivittäjä kivitti sitten autoja runnellen niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138658
- Israelissa on hyväksymismenettelyssä lakiesitys, joka vaatii Israelin kansalaisuutta tai pysyvää oleskelua hakevilta vakuutusta hyväksyä Israel juutalaisena demokratiana. Tämä voi olla kova paikka niille Gazasta ja Länsirannalta tai muualtakin tuleville arabeille, jotka naivat Israelin arabeja ja haluavat asua Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138656
- Libyalaisen Lockerbie-pommittajan Abdelbaset al-Megrahin ennenaikainen vapauttaminen elinkautisesta tuomiosta sairauden varjolla näyttää kehittyvän skandaaliksi, johon ovat sekaantuneet Tony Blair, BP-öljy-yhtiö ja Muammar Ghaddafi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138657
- Tisha Be´Av täydellinen paastopäivä alkaa tänään 19.42 ja loppuu huomenna 20.15 Israelin aikaa. Tänä iltana on Jerusalemin muurien ympärimarssi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138654
- Geert Wilders perustaa islamin vastaisen allianssin, jonka tarkoituksena on estää muslimien muutto länsimaihin. Se aloittaa toimintansa myöhemmin tänä vuonna viidessä länsimaassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138651
- Kultarahan 2000 vuoden takaa löysi onnekas arkeologian opiskelija USA:sta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138649
- Tuore tutkimus todistaa, että korkein oikeus käsittelee vasemmistoon kuuluvien esittämät asiat paljon joutuisammin kuin muitten asiat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138646

Sunday, July 18, 2010

SUNNUNTAI 18.07.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell veti tämänkertaisen Israelin vierailunsa aikana vesiperän, mitään uutta tai läpimurtoa ”rauhakeskustelujen” edistämiseksi ei tapahtunut, ei ainakaan uutisaiheeseen asti.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat osoitti mieltään Mitchelliä vastaan kieltäytymällä vastaamasta journalistien kysymyksiin, miten keskustelut onnistuivat.
Abbas suuntaa tämän jälkeen matkansa Egyptiin, jossa hän tapaa presidentti Hosni Mubarakin, jonka ”diplomaattinen sairaus” näyttää parantuneen niin paljon, että hänellä on voimia keskustella myös Netanyahun kanssa, jonka edellisen tapaamisen hän peruutti, minkä syyksi esitettiin Jerusalemin kaupungin rakennuslautakunnan päätöstä hyväksyä Gan HaMelek (Kuninkaan Puisto) kehitys ja rakennussuunnitelma, jonka tieltä 22 huonokuntoista ja ilman vesi-, viemäri- ja sähköjohtoja olevaa taloa joudutaan purkamaan; toiset 66 myös ilman lupia rakennetut talot voidaan hyväksyä jälkikäteen. Purettaviksi määrättyjen talojen omistajat saavat tontit puistoalueen toiselta laidalta, jonne he voivat rakentaa uudet talonsa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tapaa Mubarakin tänään keskusteluissa, jotka keskittynevät ongelmaan, miten rauhankeskustelut saataisiin jatkumaan ja siirtymään suoriksi nykyisten epäsuorien asemesta, jotka junnaavat paikoillaan ilman näkyvää edistystä. Toisena aiheena heillä lienee Gazan porttien avaaminen entistä laajemmin, myös henkilöliikenteen osalta. Kysymys on tärkeä myös Egyptille, sillä myös sen valvoma Rafahin terminaali on vain osittaisessa käytössä, ja Egyptin huolena on myös salakuljettajien kaivattamien tuhannen tunnelin käyttäjien kohtalo, jotka menettävät toimeentulonsa porttien avaamisen ja tavaroiden lähes vapaan viennin johdosta Israelista ja Egyptistä Gazaan. (JP)

2. ABBAS SAI evästykset sekä Fatahin että PLO:n johdon taholta, jotka molemmat kehottavat Abbasia kieltäytymään Mitchellin ja Mubarakin vaatimiin suoriin keskusteluihin. Abbas ei uskalla myöntää eikä kieltää, suostuuko hän suoriin vai ei, vaan hän aikoo viedä asian arabiliiton kokoukseen, jonka myöntämä mandaatti antoi luvan vain epäsuorille ja nekin vain syyskuuhun saakka.
Israelin hallituslähteet uhkuvat edelleen toivorikkaina, että heidän ymmärryksenä mukaan suunta on selvästi viemässä suoriin, jotka PA katkaisi joulukuussa 2008 Olmertin hallituksen kaatuessa, eikä Abbas ole osoittanut mitään halua jatkaa niitä Netanyahun kanssa. Hallitus-lähteet syyttävät palestiinalaisia keskustelujen jumiutumisesta yli 1.5 vuodeksi.

MITCHELL painosti Abbasia Ramallahissa suostumaan hänen toiveeseensa aloittaa suorat keskustelut, mutta Abbasin kerrotaan vaatineen, että Israel tunnustaa 1949 aselepolinjan Palestiinan valtion länsirajaksi pienin maavaihdoin ja ulkomaisia joukkoja valvomaan turvallisuutta Jordanjoen laaksossa, mitä Netanyahun ei missään tapauksessa tulisi hyväksyä. Tilanne Libanonissa osoittaa jokaiselle, jolla on toimivat silmät ja korvat päässään, että ulkomaisilla joukoilla ei ole mitään intressiä vaarantaa sotilaitaan asettumalla vastustamaan aseistettuja ja päättäväisiä salakuljettajia.

SAEB EREKATIN ohella Abbasin neuvonantaja Yasser Abed Rabbo syytti, ettei Mitchell tuonut mitään uutta Ramallahin keskusteluihin Abbasin kanssa: ”Hän ei tuonut mitään uutta pyyntöihimme, joita esitimme Israelille Washingtonin kautta rajoista ja turvallisuus-kysymyksistä. Olemme edelleen ilman selvitystä monista kysymyksistä.”
Tuntuu oudolta, että PA:lla on suora kontakti Israelin kanssa meneillään olevien epäsuorien keskustelujen kautta, mutta se mieluummin turvautuu Obaman apuun.
Rabbo luetteli näitä epäselviä kysymyksiä: setlementit, Israelin toimet Jerusalemissa mukaan lukien talojen purkamiset sekä ”uuden setlementtiprojektin” rakentaminen pääkaupunkiin.
Arafatin aikojen mahtimies Mohammed Dahlan vahvisti Rabbon epämukavuudet lisäten, että arabiliitto tukee heidän asemaansa näissä kysymyksissä, ja koska Israel ei ole antanut selviä vastauksia, Fatah vastustaa suoria keskusteluja ja kehottaa Abbasia kieltäytymään niistä.

ABBAS selitteli kantaansa, miksi hän ei voi hyväksyä Israelin ja USA:n vaatimusta siirtyä johtajatason keskusteluihin, haastattelussa jordanialaiselle Alghad-lehdelle, ettei Israel ole suostunut heidän keskeisiin vaatimuksiinsa, joista rajat ja turvallisuus ovat tärkeimpiä, sekä ulkomaisten joukkojen sijoittaminen Länsirannalle PA:n turvallisuuden takaamiseksi. Abbas katselee asioita PA:n kannalta, ei häntä kiinnosta Israelin turvallisuus.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181738

3. EU:N ulkopoliittisen toimiston johtaja englantilaissyntyinen Catherine Ashton saapui Israeliin lauantaina. Tänään sunnuntaina hänellä on täysi työpäivä useitten tapaamisten vuoksi, sillä hän tavannee Ehud Barakin, Avigdor Liebermanin ja Benyamin Netanyahun. Ashtonin Israelin vierailu kestää kolme päivää.

EILEN Ashton kävi Ramallahissa, jossa hän keskusteli PA:n pääministerin Salaam Fayadin kanssa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Fayadin kanssa hän esitti vaatimuksen, että ”Israelin tulee avata kaikki portit Gazaan, jotta sen runneltu talous pääsisi elpymään”.
Tässä näyttää olevan jonkinasteinen tietokatkos, koska korkea EU-virkailija Ashton ei sanallakaan mainitse syytä, miksi Gaza ylipäätään asetettiin kauppa- ja henkilöliikennesaartoon: ei sanaakaan rakettien ampumisesta Israelin siviilikohteisiin, ei terrorivaarasta tai muista vaikeuksista.

TAI SITTEN kysymyksessä on tietoinen Israelin mustaaminen, sillä on vaikea uskoa korkean viranomaisen tietämättömyydestä vihjailevan papukaijan tavoin kuluneita kliseitä Gazan kansan kärsimyksistä, joita Israel tietoisesti ja tarkoituksellisesti sille aiheuttaa.
ASHTON vieraillee maanantaina tai sunnuntaina - tiedot vaihtelevat - Gazassa, jossa hän tutustuu kesäleiriin ja YK:n avustus- ja työjärjestön ylläpitämään kouluun ja UNRWA:n rakennuskohteisiin, mutta ei tavanne Ismail Haniyhen hallituksen edustajia. Israel ei normaalisti päästä ulkomaisia VIP-vieraita Gazaan, koska Hamas luetaan täällä ja USA:ssa terrorijärjestöksi, eikä IDF voi siellä vastata heidän turvallisuudestaan.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/ashton-gaza-borders-must-open-to-revive-local-economy-1.302389

4. USA:N ulkoministeriön korkea virkailija Andrew Shapiro antoi perjantaina harvinaisen erityislausunnon, jossa hän keskittyi Israelin ja USA:n välisiin suhteisiin sekä siihen, miten USA:n tuki Israelin turvallisuudelle on järkkymätön.
Hän selitti, että USA tukee Iron Dome (Teräskupu) ohjustentorjuntajärjestelmää. Hän sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Sotateknologian jatkuva edistyminen tekee entistä vaikeammaksi puolustaa Israelia. Rakettiteknologian kehitys vaatii USA:n ja Israelin yhteistyön nostamista uudelle tasolle.” apulaisulkoministeri Shapiro selitti.

SHAPIRO totesi lausunnossaan USA:n tuen jatkumisen Israelilaisen yhtiön kehittämän Arrow-torjuntajärjestelmän rahoittamiseksi tänä vuonna, ilmeisesti viitaten onnistuneisiin kokeisiin, mikä kertoo järjestelmän toimivuudesta. Hän selitti, että Israelin turvallisuus vahvistaa myös USA:n turvallisuutta. ”Auttaen Israelin kansaa tuntemaan itsensä entistä turvallisemmaksi lyhyenmatkan raketti- ja ohjusuhalta ei ole vain oikea asia vaan se on eräänlainen strateginen askel, mikä parantaa Israelin turvallisuutta ja auttaa USA:n intressejä alueella.”
Hän vakuutti, että side USA:n ja Israelin välillä on murtumaton, USA:n tuki Israelin tekniselle etumatkalle alueella ei koskaan ole ollut suurempi.
SHAPIRON lausunto on tervetullut poikkeama viime aikoina julkisuudessa levinneistä uskomuksista, että Israel on Yhdysvalloille enemmän rasite kuin tuki. Tätä vääristymää ovat USA:n johtajat itse tukeneet presidentti Obamaa myöten.

SHAPIRON lausunnon jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa eräs reportteri kuvasi Shapiron lausuntoa poliittiseksi hännystelyksi: ”Obaman hallitus rakastaa Israelia, siispä äänestäkää Demokraatteja marraskuussa.” Demokraatit ovat todella huolissaan kansansuosionsa alamäestä. Shapiro kuitenkin oli ilmeisen vilpitön kuvatessaan Israelia uhkaavia vaaroja varsinkin Iranin ja sen terrorijärjestöjen Hizbullahin ja Hamasin taholta. ”Tämän johdosta Israelin sotatekninen etumatka on tärkeä pitää yllä”, hän vakuutti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=181752

5. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Liebermanin ja pääministeri Netanyahun välit ovat kehittyneet lähelle kriisiä, mistä on osoituksena se, että Israel Beiteinu uhkaa upottaa kahden vuoden budjetti-esityksen Knessetissä. Hallitus hyväksyi sen perjantaina, vaikka se leikkaa pahoin myös puolustusministeriön varoja ja siirtää niitä opetusaloille. Israel Beiteinun sisäisen turvallisuudenministeri Yitzhak Aharonovitch totesi, että puolue on vanhempi osakas hallituksessa ja odottaa, että sitä kohdellaan sen mukaisesti. Tilannetta ei parantanut se, että Lieberman nimitti YK:n tilapäiseksi lähettilääksi Colombiassa toimivan lähettilään Meron Reuvenin keskustelematta siitä pääministerin kanssa. Herrat tapaavat toisensa huomenna. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181769
- Budjettiesitys leikkaa puolustusmenoja 2.7 miljardia NIS, ja vastaavasti opetus- ja sosiaaliministeriöitten budjettia kasvatetaan. Budjetin alijäämä on 3 % ensi vuonna ja 2 % vuonna 2012; menot kasvavat 2.7 % ja 1.7 % vastaavina vuosina. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181748
- USA:n entiset presidentit Bill Clinton ja Jimmy Carter voinevat antautua välittämään Israelin ja Hamasin välisissä kysymyksissä, joista Gilad Shalitin vapauttaminen yli 4 vuoden panttivankeudesta on päällimmäisenä. Toiset järjestelyjä vaativat kysymykset koskevat suunnitelmia avata Gazan rajaterminaaleja molemmin-suuntaiselle liikenteelle siten, että valvonnasta vastaavat PA:n poliisit. Tämä ei voine toteutua ilman Hamasin suostumusta. Gilad Shalitin vanhemmat sanovat, ettei heillä ole mitään tietoa asian uudesta käänteestä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181722 , http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=181701
- Human Rights Watch kertoo raportissaan, ettei Syyrian presidentti Bashar Assad ”kruunajaispuheessaan” lupaamista uudistuksista huolimatta ole tehnyt juuri mitään tilanteen parantamiseksi maassaan. Assad totesi äskettäin, että Israelin ja Turkin välien sekasotkusta huolimatta Turkki on paras välittäjä Israelin ja Syyrian välisissä rauhankeskusteluissa, jotka ovat täysin katkenneet. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=181697
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin puoliso Emine kertoo itkeneensä kuunnellessaan presidentti Shimon Peresin puheenvuoroa tammikuussa 2009 Davosissa, jossa hän puolusti IDF:n operaatiota cast lead Gazassa. Hän kertoo kyselleensä itseltään, miksi Peres valehtelee tuolla tavalla eikä kukaan keskeytä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/peres-is-a-liar-he-made-me-cry-says-turkey-pm-s-wife-1.302485
- Turkkilaiset hakkerit varastivat 30 000 web-sivun omistajalta osoitteet ja salasanat ja toimittivat ne Turkkiin. Heidän uskotaan päässeen ihmisten pankkitileille, käyttäneen luottokortteja ja avanneen uusia tilejä varastamiinsa osoitteisiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkish-hackers-steal-personal-details-of-tens-of-thousands-of-israelis-1.302494
- Turkin hallituksen omistama järjestö TIKA, joka vastaa sen alueellisesta kehitys- ja rakennusohjelmasta, on nostanut Turkin lippuja Jerusalemissa ilman lupia. Tämä on herättänyt kysymyksen olisiko Israelin syytä aloittaa yhteistyö Turkin hallitusta vastustavan kurdipuolueen PKK:n kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138636
- Tunnettu naisten asioitten puolustaja tri Phyllis Chesler lähetti puheensa Aspen instituutin kesäkonferenssiin 15.07.2010, jonka luki Elaine Sandler hänen itsensä oltua estetty. Puheessaan Chesler ihmettelee naisasiajärjestöjen hiljaisuutta islamin naisiin kohdistuvaa brutaalia kohtelua kohtaan, kuten myös siihen, ettei hän saa niiltä tukea. Hän keskittyi puheessaan islamin sukupuoli- ja uskontoapartheidiin, nousevaan Israelin ja lännen demonisoimiseen, vallitsevaan monikulttuurisen relativismin ilmiöön länsimaisissa feminismi- ja edistysjärjestöissä. Hän vakuuttaa, että ajamastaan asiasta huolimatta hän ei kuulu noita ilmiöitä kannattaviin, jotka eivät suostu asettumaan vastarintaan sellaista brutaalia naisvihaajien käytäntöä kuten naisten sukuelinten silpomista, naisten kivittämistä ja häpäisyä, hakkaamista, pakkoavioliittoja, lapsiavioliittoja ja moniavioisuutta vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138637