Friday, July 09, 2010

PERJANTAI 09.07.10

1. ”SIKÄLI kuin se minusta riippuu, meillä on rauhansopimus vuoden 2011 lopussa”,
vakuuttaa selvästi rauhoittunut ja itsevarmempi ellei peräti innostunut pääministeri Benyamin Netanyahu (käytän jatkossa kutsumanimeä ”BIBI”) saatuaan pelkäämänsä ja täynnä epäilyksiä ja odotuksia olleet keskustelunsa presidentti Barack Obaman kanssa ”onnellisesti” läpitalsittua, vaikka voinemme arvioida, että polulla lienee ollut pahoja hetteikköjä. Molempien julkistamista lausunnoista voimme kuitenkin päätellä, että vaikka kemiallinen side ei täysin pelaa, arkipäivän karkea todellisuus on pakottanut heidät tunnustamaan toistensa ansiot.

PRESIDENTTI Obama suostui TV-haastatteluun Yonit Levyn ohjelmassa keskiviikkona. Seuraavassa otteita siitä.
Obama vähän nikotteli toimittajan kysyessä, onko Netanyahu hänen mielestään oikea mies toteuttamaan toiveet pikaisesta rauhansopimuksesta tähän tapaan: ”Uskoakseni pääministeri Netanyahulla on suhteellisen hyvä mahdollisuus toteuttaa se”. Ei suoraa tunnustusta mutta ei moitteitakaan, vaikka rivien välistä voi lukea, että parempiakin ehdokkaita olisi ehkä ollut.
Hän kehui 90 minuutin keskusteluja Bibin kanssa erinomaisiksi.
Hän lisäsi, että ”meillä on nyt suhteellisen kapea ikkuna saada sopimus aikaan, eikä sitä saa jättää käyttämättä”. Obama ei suostunut käsittelemään ollenkaan kysymystä 10-kuukauden moratoriumin jatkamisesta, ilmeisesti saatuaan Bibin vakuutuksen asiasta, josta ei ole kerrottu julkisuudessa.

OBAMA totesi Iranin tilanteesta, että ”sekä Israel että USA kunnioittavat toisiaan, eivätkä yllätä toisiaan yksipuolisilla toimilla, vaan koordinoivat toimensa yhteisissä ongelmissa”.
Toisessa haastattelussa Obama tunnusti, että Israelin kansan epäluulo häntä kohtaan voi johtua hänen toisesta etunimestään ”Hussein”, mutta selitti, että hänen henkilökunta-päällikkönsä nimi on Rahm Israel Imanuel, minkä pitäisi kertoa jotain hänen mieltymyksistään. Toisaalta hän kertoi juutalaisten vaikuttaneen ehkä ratkaisevasti hänen valintaansa presidentiksi. Juutalaisjärjestöjen jatkuva tuki näyttää vasta nyt selkenevän hänelle. Juutalaiset äänestivät häntä 78 %:n enemmistöllä, mutta kannatus on nyt alle 50 %:n luokkaa. Marraskuun välivaalit uhkaavat viedä Demokraattien enemmistön kongressissa, mikä vaikeuttaisi huomattavasti hänen hallituksensa toimia.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-israelis-suspicious-of-me-because-my-middle-name-is-hussein-1.300793

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupasi aloittaa ”rohkeita toimia tiellä Lähi Idän rauhaan” palattuaan kotiinsa kolmen päivän kiertueeltaan Yhdysvalloista tänään. JP:n vakiokolumnisti Yaakov Katz tarkastelee artikkelissaan, mitä nämä ”ronskit” toimet voisivat olla.
Voisi kuvitella, että Bibi kertoisi lopultakin muillekin, mitä hänen ”rauhansuunnitelmansa” sisältää, jos hänellä sellainen on, ja josta hän tulisi pitämään kiinni.
Katzin arviot kertovat muuta. Bibi koluaa moneen kertaan kaluttuja polkuja
Bibin rohkeat toimet tullevat olemaan lisää ”luottamusta herättäviä toimia”, eli terroristien vapauttamista, tiesulkujen poistamista ja PA:n poliisien toimintavapauden lisäämistä, luultavasti muutaman PA:n kaupungin valvontavastuun siirtäminen kokonaan sille. Ehkä Gazan saartotoimien lisähelpotuksia ja PA:n poliiseja Gazan terminaaleihin, ellei peräti turvallista maayhteyttä Gazasta Länsirannalle, mitä PA vaatii.

NÄMÄ ovat juuri niitä toimia, joita USA:n hallitukset ovat toistuvasti vaatineet.
BIBI vaati edellisen pääministerikautensa aikana PA:n vastavuoroisia toimia, joita ei koskaan tullut. Nyt Bibi näyttää tyytyvän siihen, ettei niitä sovi edes odottaa. Katz väläyttää artikkelissaan, että ehkä näillä pystytään houkuttelemaan PA suoriin keskusteluihin, joita Bibi vaatii kaikissa lausunnoissaan. Mitä hän sitten niiltä odottaakin, on suoria keskusteluja käyty ennenkin ilman mitään tuloksia, jopa USA:n presidentin valvonnassa. Kuvitteleeko Bibi, että hänen kuuluisa charminsa puree tähän entiseen terroristiin, joka pari päivää sitten ylisti terrorijohtajan Abu Daoud kuolemaa, joka suunnitteli Mynchenin olympialaisten 11 israelilaisen urheilijan hengen vaatineen terrori-iskun 1972, ja sanoi kaipaavansa häntä?
Eikä tämä suinkaan ollut ainoa; terroristin nimeen avattu tori Ramallahissa 2010 ja monia lausuntoja, joissa hän sanoo vastustavansa terrorismia nyt, olosuhteitten pakosta.
Tosin lupailihan hän aiemmin kaikkea sitä, mitä Israel on aina odottanut palestiinalais-johtajilta, vain joutuakseen toteamaan, että PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kielsi kaiken perättömänä. PA:n johto on toistuvasti todennut, ettei se halua neuvotella Bibin kanssa.
Suomalainen sanonta kehottaa panemaan jäitä hattuun, mikä sopisi hyväksi neuvoksi Israelin kansalle, varsinkin kun lämpöennusteet lupaavat 35 asteen helteitä Jerusalemiin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-mideast-deal-possible-in-year-if-direct-peace-talks-start-1.300854

3. ”JOS haluatte sotaa, ja jos kaikki taistelevat Israelia vastaan, me tuemme sitä”, kertoi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas PA.n virallisen lehden Al-Hayat al-Jadija artikkelin mukaan. Abbas lisäsi, että palestiinalaiset haluavat taistella Israelin vastaan, mutta heillä ei ole siihen tarvittavaa voimaa. Artikkelin käänsi arabiasta PMW, Palestinian Media Wach.
Abbasin kerrotaan sanoneen nuo mielipiteensä Arabiliiton kokouksessa Libyassa maaliskuussa tänä vuonna.

ABBAS kertoi samassa tilaisuudessa, että ”Oslon sodassa”, toisen intifadan aikana, ”Palestiinan kaupungit hävitettiin Israelin vastatoimien johdosta täydellisesti, eikä hän halua sen toistuvan”. Abbas toisti näitä perättömiä lausuntojaan tavatessaan PA:n Jordanian lähettilään, käyttäen tätä verukkeena, miksi hän ei voi hyväksyä Hamasin vaatimusta ”vastarinnasta”, mikä terroristien terminologiassa tarkoittaa aseellista taistelua.
Abbas todisteli, ettei PA:lla ole nyt resursseja aloittaa aseellista vastarintaa – ilmeisesti haluja kyllä riittämiin – koska siltä puuttuu armeija, ja koska koko maailma puhuu ongelmien selvittämisestä neuvottelujen avulla, mitä Hamas vastustaa.

TÄLLAISTA johtajaa Israelissa ylistetään maltilliseksi, eikä vain Israelissa, vaan koko maailma on hyväksynyt Arafatin manttelin hänen hartioilleen. Kuin esikuvansa esimerkkiä seuraten Palestiinan PR-koneisto jauhaa Nobelin rauhanpalkinnon saamiseksi Abbasille. Palkintolautakunnan olisi muutettava palkinnon nimi ”terrorismin palkinnoksi”, tai jotain, joka paremmin kuvaisi perusteita, joilla tuota arvostettua palkintoa jaetaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138501

4. LÄHI IDÄN yksi oudoimpia paradokseja on se, etteivät arabimaat eivätkä muslimit yleensäkään hyväksy tai tunnusta Israelia valtiona ja juutalaisten kansallisena kotina, mutta siitä huolimatta Israelin sairaalat hoitavat vuosittain satoja potilaita arabimaista ja Gazasta.

ICHILOV-SAIRAALA Tel Avivissa hoitaa lähes sata potilasta Gazasta kuukausittain. Usein potilaitten ja sairaalan välissä toimii Hamas, joka järjestelee luvat ja kuljetukset, kertoi Ichilov-sairaalan johtaja professori Gabi Barabash torstaina. Hän kertoi tietojaan apulaisministeri Ayoub Karalle, jonka koti sijaitsee Daluat al-Carmel druusikylässä, ja joka oli kiertokäynnillä sairaalassa tutustumassa sairaalan antamaan hoitoon ulkomaisille arabipotilaille.
Barabash kertoi, että monet arabipotilaista tulevat maista, joitten kanssa Israelilla ei ole diplomaatti-suhteita. He tulevat alueen tavan mukaan sairaalaan perheineen, joille sairaala tarjoaa vapaan oleskelun ja ylläpidon hoidon aikana.

MINISTERI Kara antoi tunnustusta sairaalan antamalle hoidolle, mikä tapahtuu tasapuolisesti taustasta tai muista tekijöistä riippumatta. Eikä Ichilov suinkaan ole ainoa sairaala, vaan kaikki sairaalat Israelissa toimivat samalla periaatteella. Satoja potilaita tulee maahan kuukausittain etsimään hoitoa sairauksiinsa tai terveysongelmiinsa. Kara esitti vetoomuksensa arabimaille, että nämä jotenkin antaisivat tunnustusta tälle todella humanitääriselle toiminnalle, jota Israelin sairaalat epäitsekkäästi tekevät, ja jonka puutteesta Israelia maailmalla syytetään.
Eikö tuntuisi kohtuulliselta, että Hamas vapauttaisi Gilad Shalitin vastapalvelukseksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138509

5. UUTISTOTSIKOITA
- Gilad Shalitin äiti Aviva lähetti kyyneleisen vetoomuksen niille, joilla on valta, etteivät he hylkäisi hänen poikaansa. 11 päivää kestänyt marssi maan pohjoiskulmilta päättyi Jerusalemiin, jossa Aviva ja Noam Shalit toivovat tapaavansa Netanyahun esittääkseen viimeisen vetoomuksensa. (JP)
- Kairo ja Amman ovat entistä huolestuneimpia Iranin ydinaseen valmistumisesta. Heidän huoleensa vaikuttaa USA:n epämääräinen kanta, onko se halukas todella estämään sen. Venäjän rakentama Bushehrin ydinvoimala aloittaa toimintansa syyskuussa, kuten sekä Venäjä että Iran ovat ilmoittaneet. Voimala pystyy jatkamaan käytettyjen sauvojen jatko-rikastamista ydinaseeksi sopivaan asteeseen. Kairon ja Ammanin huoli on kiihdyttänyt niiden ja toistenkin muslimimaitten ponnisteluja oman ydin-ohjelman toteuttamiseksi. Maailman ydinvaltiot ovat innokkaina mukana tarjoamassa palvelujaan, mutta arabimaitten huoli on paljon akuutimpi ja suorastaan hätääntynyt USA:n päättämättömyyden vuoksi. Kairo ja Amman pelkäävät, että ydinasein varustettu Iran antaa ydinvarjon muslimiveljes-kunnalle, joka toimii aktiivisesti Egyptissä mutta myös Jordaniassa ja Syyriassa. Hamas Gazassa on sen tytärjärjestö. Iranin presidentti Ahmadinejad matkusti Nigeriaan, josta hän jatkaa kiertoaan muihin Afrikan maihin tuen ja raaka-aineen hankintojen toivossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3917365,00.html
- Israelin kansallinen turvallisuusneuvosto varoittaa Israelin kansalaisia erityiseen varovaisuuteen matkustellessaan ulkomailla, sillä se on saanut selkeitä viitteitä terrori-iskuista israelilaisiin kohteisiin. (JP)
- Saksalainen tutkija Michael Mesemann paljastaa The Daily Telegraph lehden artikkelin mukaan, että Hitlerin paavina tunnettu Pius XII pelasti 200 000 juutalaista kirjoittaen maailman katolisille piispoille maailmassa kehottaen heitä anomaan poistumisviisumeja ei-arjalaisille katolilaisille tai kääntyneille. Hesemann tekee tutkimuksiaan hyödyntäen Vatikaanin arkistoja. (JP)

Thursday, July 08, 2010

TORSTAI 08.07.10

1. PRESIDENTTI Barack Obaman ja pääministeri Benyamin Netanyahun välisistä suorista keskusteluista Valkoisessa Talossa tiistaina on alkanut tulla julkisuuteen yksityiskohtia, jotka eivät välttämättä lupaa hyvää eivätkä todista Netanyahun onnistuneen vastustamaan viettelystä taipua ”hänet aiemmin torjuneen kosijansa vakuutteluihin, ettei kaikki ole siltä, miltä se näyttää ja että Netanyahu on ymmärtänyt hänet väärin”. Netanyahu kuitenkin kulkee suu maireassa hymyssä kuin kissa saatuaan kermamaitoa viiksiään nuoleskellen itseään selkään taputellen, että eikös vaan se vanha charmi kuitenkin vielä toiminut.

ISRAELISSA oikeistolaisiksi moititut kansanedustajat ja poliitikot ovat varoitelleet, ettei pidä luottaa liikaa Obaman ja Netanyahun näennäiseen sovintoon. He varoittavat, että Obama on edelleen se ”paha”, joka näyttelee ystävää poliittisista syistä, mutta salaisesti suunnittelee pahaa Israelin varalle. Nämä samat tahot varoittivat jo ennen tapaamista, ettei pidä antautua Obaman mielipiteitten vangiksi ja niiden kuljetettavaksi. Tulevaisuus näyttänee, miten kävi.

PALESTIINALAISET ovat kertoneet julkisuudessa, että Obama sai kiristettyä Netanyahulta lupauksen, ettei rakentamista aloiteta 10 kuukauden kiellon jälkeen Juudeassa ja Samariassa eikä myöskään Jerusalemin itäosissa, joissa rakentaminen on myös pysähtynyt Netanyahun vaadittua, ettei uusia rakennuslupia saa antaa siellä eikä rakennuskohteita aloittaa. Täten rakennuskielto on ollut siellä voimassa Netanyahun vakuutteluista huolimatta, ettei se kuulu rakennuskiellon piiriin. Motiiviksi pääministeri mainitsi Obaman hallituksen rauhoittamisen. Rakennustyöt tosin aloitettiin entisen Shepherds hotellin alueella Jerusalemin itäosassa, mutta siitä ei nostettu suurempaa meteliä jonkun NGO-järjestön varoitushuudon lisäksi. (JP) http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180796

2. ISRAELISSA vierailevat senaattorit Joe Lieberman (I-CT), John McCain (R-AZ) ja Lindsay Graham (R-SC) totesivat tyydytyksellä Obaman ja Netanyahun tapaamisen ystävällisissä olosuhteissa vakuuttaen, että vaikeasta vuodesta huolimatta Israelin tulee muistaa, että kongressi on aina ollut ja tulee olemaan Israelin tukena. ”Se oli positiivinen tapaaminen ja voimme sanoa rohkaisuksi, että suhteet USA:n ja Israelin välillä ovat uudelleen oikealla tiellä,” sanoi Lieberman. Graham oli vieläkin suorasukaisempi: ”Kongressi tukee Israelia, älkääkä koskaan olko epävarmoja siitä. Mitä ongelmia suhteissa olikin aiemmin, ne eivät koskaan saavuttaneet kongressia. Kongressi on aina yksimielisesti suojellut yhtä parhaista liittolaistamme maailmassa, Israelin valtiota.”

PÄÄMINISTERI Netanyahun ja Obaman välisten keskustelujen todetaan yleisesti muuttaneen Obaman hallituksen painopisteen koskien rauhankeskusteluja. PA:n sisällä oli aiemmin usko ja luottamus, että USA neuvottelee heidän puolestaan ja esittää tarvittavat vaatimukset Israelille sen itsensä tarvitsematta tehdä mitään, eli kuten Erekat totesi: ”Me neuvottelemme USA:n emme Netanyhaun hallituksen kanssa.” Tämä osoittaa PA:n johdon totaalisen vastenmielisyyden Netanyahusta rauhankumppanina. PA:n harhaluulo näyttää paljastuneen.
NETANYAHU on New Yorkissa toistanut haluaan aloittaa suorat keskustelut Abbasin kanssa niin pian kuin mahdollista ja ilman ennakkovaatimuksia. Obama esitti toiveen, että keskustelut voitaisiin aloittaa ennen 10-kuukauden moratoriumin päättymistä syyskuun 26. päivä, mikä poistaisi esteen PA:n vaatimukselle rakennuskiellosta ehtona suorille keskusteluille.

PA:N VAATIMUKSET, että epäsuorissa keskusteluissa on sovittava Palestiinan valtion rajoista sekä turvallisuuskysymyksistä, ennen kuin PA suostuu suoriin keskusteluihin, voivat asettaa ylittämättömän esteen nopealle etenemiselle. Toisaalta emme vielä tiedä, mitä kaikkea Netanyhau on luvannut Obamalle, mutta päätelleen hänen ja Obaman varmuudesta keskustelujen aloittamiseksi lähiaikoina voisi päätellä, että hän on joko luvannut jotain tai ainakin siitä on keskusteltu heidän välillään. Lisäksi hän lupasi aloittaa rohkeat (robust) toimet välittömästi palattuaan kotimaahansa kertomatta, mitä ne olisivat. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180695

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak näyttää palanneen omatoimisuudestaan hallituksen ruotuun, ainakin INN:n artikkelin mukaan. Puhuessaan armeijan radiossa Barak huitaisi syrjään PA:n vaatimukset rakennuskiellon jatkamisesta ja muistakin vaateista vakuuttaen, että niistä pystytään sopimaan suorissa keskusteluissa, joita hän ehdottomasti haluaa. Artikkelissa todetaan, ettei rakoilua Netanyahun hallituksen sisällä tapahtunut, kuten muutamat Labourin sisällä ja myös Obaman hallituksessa olivat toivoneet. Hallituspuolueet antoivat pääministerille kirjelmän, jossa ne Labouria lukuun ottamatta vastustavat rakennus-kiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa syyskuun jälkeen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi Helsingissä tavatessaan presidentti Tarja Halosen, ettei Israel suostu minkäänlaisiin ennakkomaksuihin ehtona suorilla keskusteluille. Lieberman tapasi myös ulkoministeri Alexander Stubbin, jolle hän totesi Israelin huolen Iranin ydinaseesta, mikä tulisi sekoittamaan koko Lähi Idän tasapainotilan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138475

3. IDF paljasti medialle kokoamiaan tietoja Hizbullahin aseistautumisesta ja valmistautumisesta seuraavan sotaan Israelia vastaan. IDF:n ilmoituksen mukaan se pystyy ampumaan Israeliin 800 rakettia päivässä.
Armeija paljasti ensimmäisen kerran tiedusteluun perustuvat tietonsa, joitten mukaan Hizbullah on soluttanut aseitaan, rakettejaan ja miehiään 160 kylään koko Libanonin eteläosan alueelle. Tämä osoittaa IDF:n kyvyn päästä soluttautumaan Hizbullahin sisälle.
Esimerkkinä IDF näyttää kuvaotoksena el-Khiamin kylän, joka sijaitsee 4 km Israelin rajasta pohjoiseen. Kuvissa ja videoissa osoitetaan ja näytetään taloja ja koteja joihin Hizbullah on varastoinut aseitaan ja rakentanut komentokeskuksiaan.
Videokuvissa näytetään myös kotitekoisia räjähdyspanoksia, jotkut painaen puoli tonnia, joita
se on asentanut kylän sisäänkäyntien varteen, ilmeisesti IDF:n mahdollisia hyökkäysjoukkoja vastaan.

KAMPANJA on osa IDF:n PR-operaatiota, jonka avulla se pyrkii osoittamaan Hizbullahin aiheuttaman uhkan sekä Israelin siviileille että Libanonin asukkaille. Materiaalia on viety New Yorkiin, jossa sitä on esitelty diplomaateille ja YK:n virkailijoille sekä myös YK:n Libanonissa toimivien UNIFIL-joukkojen komentajalle kenraalimajuri Alberto Asarta Cuevasille Espanjasta.
IDF kertoo, että Hizbullah on värvännyt joukkoihinsa 20 000 gerilla-taistelijaa, jotka asuvat Etelä Libanonin kylissä odottaen IDF:n mahdollista hyökkäystä. Heidän tehtävänsä on myös laukoa kyliin piilotetut raketit ja ohjukset, joilla he yltävät syvälle Israelin alueelle. Hizbullahin raketti- ja ohjuskalusto lienee n. 40 000, yli kolmenkertainen siitä, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa, ja niiden osumatarkkuus ja kantomatka on paljon edistynyt siitä.

HIZBULLAH on jakanut joukkonsa kolmeen osaan. Eteläisellä 5000 miehen vahvuisella divisioonalla on käytössään 30 000 ohjusta ja rakettia sekä useita alaosastoja. Kuhunkin alaosastoon kuuluu 15 kylää, joihin kuhunkin on sijoitettu 20 – 200 taistelijaa, satoja kranaatin-heittimiä ja lyhyenmatkan raketteja sekä useita komentokeskuksia.
Kartassa näytetään, miten asevarasto on 50 metrin päässä koulusta ja sairaalasta. Varastot ja komentokeskukset on usein sijoitettu asukkaitten asuintaloihin.
IDF:n taholta painotetaan, että julkistamisen tarkoituksena on kertoa maailmalle etukäteen, mitä on odotettavissa, jos sota leimahtaa uudelleen Israelin ja Hizbullahin välillä. Siviiliuhreilta ei pystytä välttymään eikä yksityiskotien suojaa voida varmistaa näissä olosuhteissa. Israel on toistanut, että koska Hizbullah on osa Libanonin hallitusta ja parlamenttia, kriisitilanteessa Hizbullahin hyökkäys Israeliin todetaan Libanonin sodanjulistukseksi Israelia vastaan.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180733

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu ja puolustusministeri Robert Gates keskustelivat, miten Israelin asemaa vahvistetaan tilanteessa, jolloin USA vetää joukkonsa Irakista ja Afganistanista. Israelin huoleen vaikuttavat USA:n asetoimitukset arabivaltioille niiden Iranin pelon hälventämiseksi. Gates lupasi, että Israelin tekninen etumatka tullaan säilyttämään. Lisäksi Obama on luvannut, että Israel saa ydinteknologian tuotteita Intian tapaan erikoisjärjestelyin, vaikka se ei kuulu NPT-sopimuksen piiriin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180691
- Matkaile ja hymyile kampanja tarjoaa Israelin hammas- ja kasvohoitoja ja –leikkauksia myös potilaille, joiden on vaikea saada hoitoa muualta. http://www.jpost.com/PromoContent/Article.aspx?id=166766
- Gazan saartotoimien helpottaminen ei välttämättä koske vielä henkilöliikennettä, kuten JP:n esimerkkitapaus osoittaa, jonka mukaan nainen Gazasta ei saanut lupaa mennä opiskelemaan Bir Zeit yliopistoon Ramallahissa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180766
- YK peruutti yleisistunnon ”freedom flotillasta”, koska muutamat arabimaat vastustivat sitä. Tämä kertoo arabien erimielisyydestä.
- Myös YK:n päätös perustaa tutkimuskomitea ei ole voinut toteutua, koska siihen ei ole valittu jäseniä eikä puheenjohtajaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180743
- Turkin ja Iranin rakkaus-avoliitto on joutunut vaikeuksiin Iranin kieltäydyttyä neuvotteluista ydinsuunnitelmastaan. Turkki joutui mieltymyksensä johdosta USA:n vihoihin ja pääministeri Erdogan kuunteli niska punaisena Obaman nuhteita.
- Israelilainen miljonääri Robert Harush rakentaa moskeijan Pariisiin. Eikö mies löytänyt parempaa sijoituskohdetta rahoilleen? http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3907600,00.html
- Syyrialainen tehdas valmistaa M-600 ohjuksia Hizbullahille Iranin tuella. M-600 ohjuksen kantomatka on 250 - 300 km, joten se yltää lähes kaikkialle Israeliin., sen kärki painaa 500 kg ja se käyttää kiinteää polttoainetta, minkä johdosta se on aina käyttövalmis. http://www.haaretz.com/print-edition/features/analysis-iran-is-keeping-a-tight-rein-on-nasrallah-and-hezbollah-1.300682
- Chabad-rabbit maailmancupissa Etelä Afrikassa, videoesityksenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138484
- Hizb uh-Tahrir, vapautuksen puolue, joka on kielletty monessa Lähi Idän maassa, saa vapaasti toimia USA:n pyrkiessään länsivaltojen tuhoamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138483

Wednesday, July 07, 2010

KESKIVIIKKO 07.07.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja presidentti Barack Obama tapasivat eilen Washingtonissa olosuhteissa, joita tarkkailijat kutsuvat järjestetyiksi (made up), ei aivan pelkästään maailman photo-op-tapahtumaksi vaan vähän tärkeämmäksi. Kukaan ei tietenkään pysty kertomaan julkisuudessa, mitä suljettujen ovien takana keskusteltiin, mutta johtajien suhteet näyttivät peukalotuntumalla arvioiden inhimillisiltä - jopa toistaan arvostavilta - , mikä on jyrkkänä vastakohtana sille jäätävälle ja torjuvalle vastenmielisyydelle, mitä Obama osoitti Netanyahua kohtaan edellisissä tapaamisissa. Kuten on jo aiemmin tullut mainittua, tuskinpa tässä on kysymys mistään rakkaussuhteesta; taustalla on havaittavissa kylmät tosiasiat, jotka pakottavat poliitikot ja valtiomiehetkin peittämään todelliset tunteensa.

NETANYAHU ja Obama vakuuttivat valtioitten välisten suhteitten kestävyyttä. ”Suhteemme tulevat paranemaan”, totesi presidentti Obama, eli parannettavaa on. Hän totesi vieraastaan tähän tapaan: ”Uskon Israelin hallituksen olevan valmis siirtymään suoriin keskusteluihin, ja haluan antaa tunnustusta pääministeriä siitä. Uskon pääministeri Netanyahun haluavan rauhaa. Uskon, että hän on halukas riskeeraaman rauhan vuoksi.”
OBAMA vastaili journalistien kysymyksiin yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Hän väisti kysymyksen, aikooko hän painostaa Netanyahua jatkamaan 10 kuukauden rakennuskieltoa. Sen sijaan hän painotti luottamusta kasvattavien toimien tärkeyttä molemmilta osapuolilta. Israelin hallitukset ovat tehneet niitä toistuvasti saamatta mitään niitä vastaan. Yleisin vastareaktio on ollut vähättelevä, ”liian vähän ja liian myöhään”, kuten sanonta kuuluu.

OBAMAN vakuutus, että Israelilla on oikeus toimiin, joita se katsoo tarvitsevansa turvallisuutensa vuoksi, katsotaan tarkoittavan Israelin oikeutta jatkaa ydinase-pelottelua, kuten se on tehnyt tähänkin asti, eikä USA aio vaatia Israelia siitä tilille.
Hän antoi tunnustusta Israelin päätökselle helpottaa vientiä Gazan kaistalle.
Palestiinalaisille hän esitti turvallisuusvastuun lisäämistä alueillaan, mutta kehotti PA:n johtoa jatkamaan kiihotuksen vähentämistä mediassa ja instituutioissaan.
Obama vakuutti, että huolimatta myönteisestä äänestään NPT-konferenssin vain Israelia tuomitsevasta julkilausumasta USA:n politiikka ei ole muuttunut sen suhteen. (JP)

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupasi siirtyä eteenpäin konkreettisin askelin, joita hän tulee ottamaan lähipäivien ja viikkojen aikana painottaen, että hän tarkoittaa viikkoja, ja hyvin näyttävällä tavalla. Journalistien tiedustellessa Obamalta tämän suhdetta Netanyahuun, hän sanoi luottaneensa häneen jo ennen presidenttikauttaan ja luottaa sen aikana.

NETANUAHU totesi puolestaan, että puheet Israelin ja USA:n suhteitten tuhoutumisesta ovat täysin vääriä (flat wrong). Lehdistötilaisuuteen varattu tunnin aika ylittyi, jonka jälkeen Obama johdatteli Netanyahun työlounaalle, jonka ruokalajit oli etukäteen valittu vieraitten makutottumusten ja juutalaisen halachan kosher-vaatimusten mukaan.
Obaman ja Netanyahun kädenpuristus lehdistötilaisuuden jälkeen näytti läsnä olleitten kertoman mukaan ystävälliseltä ja rehdiltä.
Johtajien parantaessa maailma heidän puolisonsa Sarah ja Michelle pitivät oman huippu-kokouksensa varmaan liittyen sen jälkeen yhteiselle lounaalle.

VAIKKA tapaamisen virallinen anti sopimusten ja lupausten tai uusien aloitteiden muodossa jäikin varsin niukaksi, sen tärkein anti olikin johtajien keskinäisen luottamuksen kasvattaminen ja siinä suhteessa sen voidaan katsoa onnistuneen.
Netanyahu tähdensi Iranin ydinaseen estämisen tärkeyttä ja totesi, että sanktioitten vaikutus voidaan arvioida vasta tulevina kuukausina. Hän halusi kovempia sanktioita.
VIERAILUUN liittyi eräs turvallisuusjärjestelyjä koskeva lapsus, kuten Debkafile kertoo. Netanyahun mukana kulkevien turvallisuusmiesten Glock 9 mm:n käsiaseet sisältävä kassi oli kadonnut J F Kennedyn lentokentällä. Asia tutkittiin välittömästi, ja lopulta se löydettiin Los Angelesin kentältä, mutta siinä olleet 4 pistoolia olivat poissa.
Netanyahun vartiointia lisättiin välittömästi varkauden tultua ilmi, ja viranomaiset pyrkivät selvittämään, olivatko JFK:n kentän virkailijat mukana siinä, ja mikä oli varkauden tarkoitus.
http://www.debka.com/article/8895/
Tilaisuuden lopussa Netanyahu kutsui Obaman vierailulle Israeliin, minkä tämä hyväksyi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180618
3. YASSER ARAFATIN aikana totuttiin siihen, että tämä ”länsivaltojen lemmikki-eläin”, kuten jotkut häntä luonnehtivat, eli kahdessa todellisuudessa. Hän puhui yhdellä tapaa länsivalloille, josta Daniel Pipes käyttää sanaa makea (dulcet), mutta käytti aivan toisenlaisia termejä ja kertoi asiat aivan toisin puhuessaan omalla kansalleen arabiaksi.
Daniel Pipes kyselee artikkelissaan, miten on Abbasin laita; voimmeko luottaa häneen? Hän toteaa aluksi, että aivan liian usein länsivallat ottavat hänen englanninkieliset puheensa sanan-mukaisesti ja jättävät huomiotta arabiankielisistä tulevat käännökset.
PIPES toteaa, että kysymys Abbasin uskottavuudesta on ajankohtainen, sillä hän antoi lupauksia myönnytyksistä Israelille, suostui israelilaisten journalistien haastatteluun ja tapasi Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajia Daniel Abraham Lähi Idän keskuksessa.

ABBAS antoi vakuutuksen Obaman hallitukselle haluavansa rauhaa ja olevansa valmis sopimaan Länsirannasta ja Jerusalemista Israelin kanssa, kuten Al-Hayat lehti Lontoossa kertoo, mikä PA:n taholta välittömästi kiellettiin.
Haastattelutilaisuudessa Abbas esiintyi jalomielisenä, sillä hän halusi saada kontaktin Israelin kansaan varottaen samalla: ”Älkää antako minulle aihetta menettää toivoani”.

PIPES sanoo, että Abbas kertoi haastattelussa asiat juuri niin, kuin israelilaiset haluavat kuulla: Tuomita väkivallan, tunnustaa juutalaisten oikeuden alueisiin, joita Israel valvoo, hyväksyä Israelin turvallisuusvaatimukset ja poistaa kiihotus PA:n mediasta ja opetus-materiaalista. Hän tunnusti holokaustin tapahtuneen joskin on eri mieltä siinä menehtyneistä juutalaisista – hänen mukaansa 600 000, ei 6 miljoonaa – mutta tunnustaa eri lukumäärät.
PIPES joutuu lopulta toteamaan, että huolimatta Abbasin suloisista sanoista englanninkielellä, ne eivät vastaa todellisuutta, eli Abbas puhuu vääristeltyä totuutta.

PA:n koulukirjoissa koko Israelin alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu Palestiinan valtioon, kuten esimerkit rannikon pituudesta 45 km (Gaza) vastaan 235 km, johon kuuluu myös Israelin rannikon pituus 190 km, tai Palestiinan maan koosta 27 000 neliökm, josta Israelin maan osuus on 21 000 neliökm, loput 6 000 neliökm. Gaza + Länsiranta yhdessä.
Esimerkkinä Salaam Fayadin kaksinaamaisuudesta Pipes mainitsee hänen lupauksensa puheessaan Aspen instituutissa Coloradossa Amerikassa, että juutalaiset ovat tervetulleita asumaan itsenäisessä Palestiinan valtiossa nauttien suurempia oikeuksia kuin Israelin arabit nykyisin Israelissa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tyrmäsi nämä suloiselta kuuluvat laulut suoralta kädeltä: ”Kukaan ei tulisi hyväksymään israelilaisten setlereitten jäämistä asumaan Palestiinaan. Jotkut sanovat, että heille tulisi myöntää Palestiinan kansalaisuus. Me hylkäämme sen suoralta kädeltä”, Erekat puhui arabiankielellä MEMRIn kääntämänä.
PIPES heittää retorisen kysymyksen: Kumpi totuus on todellinen? Englanninkielellä vai arabiankielellä kerrotut, sillä molemmat eivät voi olla totta. Toinen on silkkaa valhetta. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=180628

4. PA:n edustajat kertovat vastauksena Obaman ja Netanyahun välisiin keskusteluihin,
että PA on valmis suoriin keskusteluihin, mutta että sitä ennen Israelin tulee lisätä luottamusta kasvattavia toimia, kuten jatkaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sekä luovuttaa turvallisuusvastuuta PA:n poliiseille nykyistä enemmän. PA haluaa rakentaa parikymmentä uutta poliisiasemaa ja poliiseille oikeutta liikkua vapaammin ja myös C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa. PA haluaa myös Venäjän lupaamat 50 panssaroitua autoa.

USA:N PRESIDENTTI Obama olisi tehnyt viisaasti, jos olisi jättänyt kertomatta lehtimiehille toiveistaan, että Israel lisää luottamusta kasvattavia toimia PA:lle, sillä se on kuin lupaus, että USA tulee tukemaan heidän vaatimuksiaan, olkoot ne kuinka kohtuuttomia tahansa.
Abbasin neuvonantajana tunnettu Abu Rudeinah kertoi, että PA odottaa edelleen Israelin esitystä rajoista ja turvallisuudesta ehtona suorille keskusteluille.
Netanyahu on puolestaan todennut, että keskeisistä kysymyksistä kuten rajat, turvallisuus ja Jerusalemin asema voidaan keskustella vain suorissa neuvotteluissa. Täten pähkinä on täysin rikkomatta, kumpikin osapuoli tarkastelee sitä omalta suunnaltaan haluamatta tehdä mitään sen särkemiseksi, koska toisen osapuolen on tehtävä se.

MAHMOUD ABBAS totesi eilen, että epäsuorissa keskusteluissa tulee saada enemmän edistystä, ennen kuin ne voidaan siirtää ylemmälle tasolle. Hänen mielestään epäsuorat eivät ole edistyneet ollenkaan. Hän asettaa toiveensa Obamaan, jonka hän odottaa ja toivoo painostavan Netanyahun hänen vaatimiinsa myönnytyksiin.
Koreista lausunnoista ja hymistelevistä puheista huolimatta Obaman ja Netanyahun keskustelut eivät tuoneet mitään uutta Israelin odottamiin polttaviin kysymyksiin. Kukaan ei voine sanoa, miten Netanyhau aikoo toteuttaa lupaamiaan ronskia (robust) toimiaan kotiuduttuaan Amerikan matkaltaan, tai mitä ne tulisivat olemaan. Ehkä hän keskusteli niistä Obaman kanssa suljettujen ovien takana, ehkä ei, mutta kansalle ei kerrottu mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3916162,00.html

5. ISRAELIN JA TURKIN välit ovat jos mahdollista vieläkin epäselvemmät kuin sen suhteet moniin muihin maihin, mukaan lukien USA. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi puheessaan maanantaina, että Turkki tulee katkaisemaan suhteensa Israeliin, ellei se pyydä anteeksi ja suostu korvauksiin surmattujen omaisille. Korkeat turkkilaiset viranomaiset mitätöivät kuitenkin Davutoglun puheen uhkaukset sanoen, että hän tarkoitti suhteitten jäätyvän nykyiselle tasolle ilman sitä, mutta ettei niiden katkaisemisesta ole kysymys.

IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi toteaa, että suhteet toimivat sotilasjohtajien välillä normaalisti, eikä hän ole huomannut niissä mitään muutosta.
Samoin Israelin ulkoministeri sanoo, ettei se ole saanut mitään todisteita suhteitten katkaisemisesta eikä ole varautunut siihen. Israelilaisten siviili- ja sotilashenkilöitten matkat Turkkiin sen sijaan ovat vähentyneet ellei peräti loppuneet toistaiseksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180670

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sisällä jatkuvat tutkimukset sotilaitten ja upseerien toimista cast lead operaation aikana. Muutamat joutuvat vastaamaan teoistaan oikeudessa.
- Egyptin presidentti Hosni Mubarakin yllättävä matka Ranskaan on herättänyt epäilyjä, että hän on vakavasti sairas, ehkä syövästä. (JP)
- Gilad Shalitin marssijat ovat tänään Latrunissa, jatkaen sieltä Jerusalemiin.
- Nahal-prikaatin sotilaitten videoitu tanssiesitys partiomatkallaan Hebronissa on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Kiva esitys.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180674
- Gil Hoffman kertoo, ettei Obama pystynyt hälventämään joittenkin Israelin kansanedustajien epäilyksiä, että hän vain näytteli poliittisista syistä, eli hän on edelleen paha. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180666
- Media on syrjinyt valtavaa öljypaloa Iranissa, joka on riehunut jo kuusi viikkoa ja tuhonnut päivittäin 8000-9000 tynnyriä öljyä puolen miljoonan USD arvosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138450

Tuesday, July 06, 2010

TIISTAI 06.07.10

1. ”KIRISTÄJÄN PARADOKSI” (Blackmailer´s paradox) on esimerkkinä nobel-palkitun professori Yisrael Aumanin analyysissä, miten Israelin ja arabien väliset neuvottelut toimivat. Esimerkissä kerrotaan henkilöstä joka lupasi kahdelle miehelle 100 000 dollaria, jos he pystyvät sopimaan keskenään sen jakamisesta. Ensimmäinen miehistä esitti kaverilleen, että jaetaan summa tasan, mihin toinen esitti ehdottoman vaatimuksen: minä otan 90 %, sinä 10 %. Ensimmäinen suuttui ja aikoi aloittaa tappelun, mutta hillitsi itsensä ja mietittyään otti ne 10 000 dollaria ja lähti huoneesta peläten, että muuten hän voi jäädä ilman.
Kerron osia Aumanin artikkelista seuraavassa omin sanoin.

AUMAN toteaa, että Israel on samanlaisessa tilanteessa kuin esimerkin ensimmäinen mies. Israel olisi voinut pysyä vaatimuksessaan eikä luopua siitä, mutta peläten arabien vievän kaiken, Israel on päättänyt suostua arabien vaatimuksiin. Tämä on johtanut loputtomien myönnytysten tielle, koska arabit ovat pysyneet johdonmukaisesti omassa vaatimuksessaan, mutta Israel ei sen sijaan ole vakaasti päättänyt puolustaa oikeuksiaan ja vaatia niitä.
Auman neuvoo, että Israelin tulee muuttaa taktiikkansa kolmella tasolla:
- Israelin lähtökohtana on saavuttaa sopimus arabien kanssa hinnalla millä tahansa. Peläten muuten menettävänsä kaiken, se suostuu kohtuuttomiin vaatimuksiin saadakseen edes jotain. Tästä periaatteesta on luovuttava
- Peliteorian mukaan toistuva (jatkuva) tilanne aiheuttaa omituisen siteen osapuolten välille, jota voisi kutsua ”Tukholman syndroomaksi”, jossa panttivangit ja heidän vangitsijansa lopulta kokevat vangitsijoitten vaateet oikeutetuiksi. Muuttaakseen tilanteen Israelin ei tulisi tehdä kuten ensimmäinen mies ja suostua toisen kohtuuttomuuksiin, vaan esittää lujasti omat vaateensa ja pitää niistä kiinni. Tämä voi pitkittää tilannetta ja jopa lisätä väkivallan ja sodan uhkaa, mutta lopulta se johtaa hyväksyttävään tulokseen.
- Israelin tulee tiedostaa oikeutensa ja pitää niistä ehdottomasti kiinni eikä lähteä seuraamaan arabien (toisen miehen) ajatuksenjuoksua. Auman kertoo IDF:n upseerista, joka väitti Golanin olevan Syyrialle pyhää maata ja siksi se on palautettava. Auman selitti upseerille, että hän oli saanut mielipiteensä Syyrian toistamasta propagandasta tutkimatta, oliko sillä mitään oikeutusta tai todisteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138446

2. EDELLÄ KERROTTU professori Aumanin esimerkki ja neuvo sopisi erinomaisesti ohjeeksi pääministeri Netanyahulle hänen tavatessaan presidentti Obaman tänään.
Uutisaiheet ovat täynnä ehdotuksia ja toiveita, miten keskustelut Netanyahun ja Obaman välillä sujuvat tai miten niitten toivotaan sujuvan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA todetaan, että neuvottelu antaa päämiehille tilaisuuden parantaa tulehtuneita suhteitaan.
NETANYAHUN oletetaan etsivän USA:n tukea ydinaseen pelottelupolitiikalleen, mitä Jerusalemissa ei enää pidetä itsestään selvänä. Todisteena tästä artikkeli viittaa siihen, että arabien painostuksesta USA suostui maaliskuussa allekirjoittamaan NPT-konferenssin 40-sivuisen lausunnon, jossa ei mainita Irania mutta tuomitaan Israel sopimuksen rikkojana, vaikka Israel ei ole allekirjoittanut NPT-sopimusta eikä sano omaavansa ydinaseita.
POSITIIVISELLA puolella artikkeli huomioi USA:n hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisista sanktioista, joista USA:n kongressi antoi omat kovennetut vaatimuksensa.
Artikkeli toteaa, että USA:n välivaalien lähestyessä marraskuussa Israelilla on tilaisuus saada USA:n presidentiltä, joka ei ole peitellyt vastenmielisyyttään Israelin pääministeriin, entistä hyväksyvämpää kohtelua – ei mielenmuutoksen vaan poliittisten laskelmien vuoksi – sillä USA:n juutalaisjärjestöillä on edelleen voimakas ote USA:n politiikassa. Tässä Israelilla on mahdollisuus, kuten artikkelissa todetaan, saavuttaa USA:n myötämielisyys Israelin toiveille PA:n kanssa käytävien neuvottelujen nostamiseksi korkeammalle, suorien keskustelujen tasolle. Netanyahu voisi saada Obaman painostamaan Abbasia, jotta tämä luopuisi kohtuuttomista vaatimuksistaan ehtona johtajatason keskusteluille.

SUORISTA keskusteluista PA:n kanssa näyttää kehittyneen Netanyahulle pakkomielle. Tarkkailijat ovat huomioineet, että hän melkein polvillaan rukoilee palestiinalaisia niihin, ikään kuin ne olisivat kaikkien ongelmien ratkaisu. Hän pyytää toistuvasti saada tavata Abbasin kasvokkain. Ilmeisen vilpittömästä tarkoituksesta huolimatta arabimaailma näkee tässä vain mahtavan Israelin johtajan heikkouden ja avuttomuuden; häneltä puuttuu selkäranka, he huomioivat, mikä Lähi Idän voimaan perustuvassa ilmapiirissä on vaarallista. Eräs kommentoija vertasi Netanyahua alistettuun vaimoon, joka loputtomien piiskaamisten jälkeen pyrkii kaikessa etsimään miehensä hyväksymistä ilman omaa tahtoa.

JP:n artikkelissa huomioidaan Netanyahun neuvottelukyky ja hänen mahdollisuutensa löytää yhteinen linja Obaman kanssa, mitä helpotti lakiesityksen, joka olisi vaatinut rakennuskiellon julistamiseksi Länsirannalla Knessetin hyväksymisen, hylkääminen Knessetin lakivaliokunnassa. Täten hän voi - tilanteen niin vaatiessa – jatkaa rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kotirintama ei tule hyväksymään sitä ilman taisteluja, mikä voi pakottaa hallitusremonttiin ja Kadiman ottamiseen hallitukseen.
Vaikka turvallisuustilanne Länsirannalla onkin parantunut – ehkä IDF:n toimien tai/ja PA:n tehostuneen poliisitoimen ansiosta – julkisuudessa kehuttu Fayadin instituutioiden rakentaminen ja taloudellisen hyvinvoinnin nousu tuskin takaavat palestiinalaisen kansan olevan kypsän ottamaan hallitusvastuun omasta maastaan ja kohtalostaan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA mainitaan, että Israelin vastainen kirjoittelu mediassa ja Israelin olemassaoloa väheksyvät ja sen oikeutuksen hylkäävät esitykset PA:n virallisessa TV:ssä jatkuvat entistä monipuolisempina.
PA:n johto ei ole suostunut tunnustamaan Israelia juutalaisena kansana, mitä Israel vaatii.
Edelleen PA:n johdon ristiriitaiset lausunnot koskien Jerusalemin itäisiä osia ja varsinkin Temppelivuoren ja sen Länsimuurin asemaa ovat herättäneet epäilyjä sen päämääristä.
KUTEN JP:n pääartikkeli toteaa, elefantti olohuoneessa on kuitenkin Hamas, joka hallitsee Gazaa. Ei tarvitse olla profeetta voidakseen todeta, että Hamas tuskin tulee lähi aikoina muuttumaan maltillisemmaksi, päinvastainen kehitys on luultavampi, eli Fatah tulee radikalisoitumaan, mikä helpottaa Hamasin mahdollista valtaan pääsyä myös Länsirannalla.
GAZAN saarron yksi keskeisiä päämääriä oli Hamasin vallan heikentäminen, mitä se ei ole pystynyt tekemään. Israelin suostuminen helpottamaan saartoa ja salimaan yhä useampien artikkeleitten ja materiaalien vieminen Gazan kaistalle voi olla alkuna pienten erillisten purojen yhtymiseksi kasvavaksi vuokseksi, joka lopulta raivaa kaikki esteet tieltään.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=180529

3. HALLITUS pelkää, että Mossadin agentin joutuminen pidätetyksi ja oikeuden eteen Puolassa voi vaikeuttaa Israelin tilaamien ohjusalusten toimituksiin saksalaisilta yhtiöiltä. Mossadin agentiksi väitetty Israelin kansalainen Uri Brodsky pidätettiin jokin aika sitten Puolassa, josta hänet voidaan oikeuden päätöksellä luovuttaa Saksaan.
Hänen uskotaan avustaneen saksalaisten passien väärentämistä, joita Hamas-johtajan Mahmoud Al-Mabhouhin muutamat salamurhaan osallistuneet käyttivät Dubaissa viime tammikuussa. Hänet oli ehkä tarkoitus siepata, mutta huumausaine surmasi hänet.
BRODSKY tuli oikeuden eteen Puolassa maanantaina, mutta vielä tänä aamuna ei ole selvää, tekikö oikeus päätöksen hänen luovuttamisekseen Saksaan. Hän tuli oikeuden istuntoon Varsovassa pitäen kasvonsa tuulitakkinsa hupun ja käsiensä suojassa. Oikeuden edustaja ei osannut sanoa, oliko se suostunut luovutusvaatimukseen.

SAKSAN federatiivisen syyttäjäviraston edustajan mukaan Brodskyn asian käsittelemiseksi Saksassa on tehtävä 40 vrk:n sisällä pidätyksestä, mutta sitä voidaan jatkaa, mikäli syyttäjä on saanut uusia todisteita.

ISRAEL odotti kesäkuussa viestiä Saksasta, onko se halukas myymään kaksi Meko-luokan ohjusalusta Israeliin, kuten se teki 2006 myyden silloin miljardin USD arvosta sotilas-materiaalia mahdollistaen Israelin merivoimat tilaamaan kaksi uutta sukellusvenettä, jotka ovat rakennustöittensä viimeistelyvaiheessa. Israel sanoo odottaneensa vastausta jo jonkin aikaa. Israelin toiveena on, että Brodsky karkotetaan maasta ilman oikeuskäsittelyä.
ISRAELIN tilaamat kaksi 2000-tonnin ohjusvenettä ovat samankaltaisia kuin aiemmat kaksi samalla Blohm ja Voss tehtaalla valmistetut Shaar 5 alukset, mutta vähän pitempiä Israelin vaatimuksesta, koska niihin sijoitetaan IAI:n valmistamat massiiviset Adir-tutkat, jotka antavat yli horisontin ulottuvia kuvia. Kukin alus maksaa 300 miljoonaa USD. Aluksiin mahtuu erikoisjoukkoja ja enemmän jalkaväkeä sekä keskikokoisia ajoneuvoja. Niihin asennetaan Harpoon ohjustentorjuntajärjestelmä sekä Barak puolustusjärjestelmä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180562

4. UUTISOTSIKOITA
- B´Tselem NGO-järjestön julkistama raportti juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa voi häiritä Netanyhaun keskusteluja Obaman kanssa, ehkä tarkoituksellisesti. Raportti antaa kuvan että yhteisöt ovat kasvaneet hallitusten politiikan ansiosta. Raportti kehotettiin julkistamaan vasta tiistaina, että sen vaikutus maksimoituisi Netanyahun vierailun kynnyksellä. Kriitikot syyttävät järjestöä, että se väittää olevansa ihmisoikeusjärjestö, mutta toimii kuin poliittinen painostusjärjestö. Raportissa väitetään, että ”setlementit” valvovat 42 % Länsirannasta, vaikka rakennettu alue on vain 1 % siitä. Edelleen siinä kerrotaan, että niiden väestö on kolminkertaistunut vuodesta 1993, jolloin se oli 110 000 ja nyt 301 200. Siinä syytetään, että Israel rikkoo Bushille antamaansa lupausta noudattaa tiekarttaa, jossa se lupautuu jäädyttämään kaiken ”setlementtitoiminnan” ja aloittamaan sen toteuttamisen 2003 toukokuussa. Aktiivisesta rakentamisesta johtuen juutalaisasukkaitten määrä siellä – ilman Jerusalemia – kasvoi 28 %, 235 263 –301 200 asukkaaseen vuonna 2009. Vuonna 2008 luonnollinen kasvu niissä oli kolme kertaa suurempi kuin muualla maassa 5 % vastaan 1.8 %. Raportin osoite: http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180563
- Puolustusministeri Ehud Barak tapasi PA:n pääministerin Salaam Fayadin eilen Jerusalemissa. Tapaamista on kritisoitu monella taholla. Israelissa todetaan, että tarkoituksella oli puhdistaa Barakin mainetta (imagoa) ”freedom flotillan” seurauksista, joissa Barak on joutunut ”giljotiinin” uhan alaiseksi. Hamas esitti oman tuomionsa, mikä kohdistui varsinkin Fayadiin. Siinä todettiin, että lähtölaukaus oli nyt ammuttu suorille keskusteluilla PA:n ja Israelin välillä, ja syytettiin Abbasia valehtelemisesta vakuuttaessaan kansalleen vastustavansa suoria keskusteluja. Abbas totesi eilen, että epäsuorat keskustelut ovat merkityksettömiä. Barakin antaman lausunnon mukaan he keskustelivat tavarakuljetuksista Gazaan, mistä hän sanoi: ”Se on PA, joka nyt määrittelee, mitä sinne viedään”. He keskustelivat myös, miten valvonta Gazan terminaaleissa järjestetään PA:n ja IDF:n yhteistoimin. Palestiinalaisjärjestöt PLO ja PFLP tuomitsivat tapaamisen ja kehottivat välttämään suoria kontakteja Israelin johdon kanssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180496
- Obaman hallitus antaa tunnustusta Gazan rajoitteiden vähentämisestä. (JP)
- EU:n ulkoministeri vierailevat Israelin toivomuksesta Gazan kaistalla heinäkuun loppupuolella voidakseen omin silmin arvioida tilannetta siellä. Maailmalla levitetään väitteitä kansan kurjuudesta ja nälänhädästä Gazan kaistalla, vaikka todellisuudessa tavaroitten runsaus kaupoissa on ennätyssuuri. Rakennusmateriaaleja on vähän. (JP)
- Ehud Barak vaatii, että Israelin tulee laatia selkeä esitys rajoista ja juutalaisyhteisöistä, jotka se vaatii itselleen, sekä muistakin kysymyksistä. Tällainen suunnitelma tulisi Barakin mukaan ojentaa Obamalle hyväksyttäväksi. Hän haluaa ottaa aloitteen omiin käsiinsä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180485
- Hallitus lupaa ensi tilassa tutkia tuhannen Falash-Mura juutalaisen pätevyyden saada muuttaa Israeliin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180551
- CNN:n Lähi Idän toimittaja Octavia Nasr kutsui Hamásin hengellisenä johtajana pidettyä suurajatollah Muhammad Hussein Fadlallahia jättiläiseksi murehtien hänen kuolemaansa. Faglallah ei kuitenkaan ollut mikään puhdas pulmunen, hänen tunnollaan on satojen ihmisten, myös amerikkalaisten, henki, kuten alla oleva artikkeli kertoo. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180553
- Kinneretin vedenpinta on nyt 212.99, eli 1 sm alemman varoitusviivan yläpuolella.

Monday, July 05, 2010

MAANANTAI 05.07.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu aloittaa Washingtonin matkansa tänään. Huomenna on tapaa presidentti Barack Obaman. Keskusteluista heidän välillään on heitetty monenlaista arpaa ja kirjoitettu monenlaisia arvailuja, miten ne voisivat mennä. Yleisenä kantana on, että Obama lienee joutunut taipumaan kovan sisäisen painostuksen alla havaittuaan, että hänen arabimyönteisyytensä ja Israelin vastaisuutensa vahingoittaa häntä ja hänen hallitustaan eniten. Kongressin jäsenet ovat lähettäneet hänelle yli puoluerajojen ulottuvia vetoomuksia ja varoituksia, että hänen Israelin vastaisen politiikkansa suunta on väärä.

JP:N etusivun artikkeli ennakoi jo otsikossaan, että Netanyahu voi tarjota rakennuskiellon poistamista Juudean ja Samarian suurissa juutalaisyhteisöissä mutta sen jatkamista muissa. Jerusalemin itäosien rakentaminen on ongelmallinen, sillä Netanyhaun tulkinnan mukaan se ei kuulu Länsirantaan eikä rakennuskielto siten koske sitä. Käytännössä Netanyahu on kuitenkin kehottanut panemaan suunnitelmat koipussiin odottamaan tilanteen selkiytymistä. Lieneekö Netanyahulla tietoja, joita julkisuudessa ei ole kerrottu, vai pelkääkö hän vain vihoittavansa Obaman lopullisesti toimimalla vastoin hänen toiveitaan? http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180435

USA:N TOIMINTA Jerusalemin suhteen on kovin neuroottinen ellei peräti skitsofreeninen, sillä sen Jerusalemin konsulinvirasto toimii kuin PA:n ja YK:n asettamana epävirallisena valvonta-virastona. Sen valvojat kiertävät arabikuljettajien ajamissa diplomaattivaunuissa pitkin Juudeaa ja Samariaa ja Jerusalemin itäosaa tarkkaillen tilanteiden kehitystä ja varsinkin rakennustoimintaa siellä raportoiden kaikesta vahvasti arabipainotteisesti väritettynä toimeksi-antajilleen. Lisäksi sen arabikuljettajat toimivat heille myönnettyjen diplomaattipassien suojassa tarkoituksellisen hyökkäävästi IDF:n ja poliisien valvojia vastaan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä. Tämä on aiheuttanut useita tarpeettomia ja ikäviä tilanteita.

2. KNESSETIN lakivaliokunta hylkäsi esityksen, joka hyväksyttynä olisi vaatinut Knessetin luvan rakennuskiellon asettamiseksi maassa. Sen päämääränä oli ensi kädessä estää Netanyahua lupaamasta 10-kuukauden moratoriumin jatkamista Juudeassa ja Samariassa. Esitys ei siten voi edetä Knessetissä ilman oleellisia muutoksia, eikä Netanyahu katso olevansa estetty sopimaan asiasta Obaman kanssa itsenäisesti.

JP:N artikkelin kirjoittajat H Keinon ja G Hoffman vihjaavat lehden saamien vinkkien perusteella, että Obama käyttää Bushin kuuluisaa kirjettä vuodelta 2004, jossa Bush tunnustaa Israelin oikeuden muutoksiin tulitaukosopimuksen mukaisesta linjasta, syöttinä rakennuskiellon jatkamiseksi. Eli hän vahvistaisi Bushin kirjeen sisällön Netanyahun rakennuskiellon jatkamista vastaan. Tämä on voinut olla pääministerin alkuperäinen tarkoituskin, vaikka hän on kieltänyt sen julkisuudessa. Pääministerin tulee kuitenkin varautua kovaan vastarintaan kotimaassa, sillä häntä voidaan syyttää sanansa syömisestä ellei peräti totuuden kiertämisestä, josta voidaan käyttää voimakkaampaakin ilmaisua.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat ovat vääntäneet pääministerin vastaisen kampanjansa kaasupoljinta selvästi syvemmälle. He vaativat, ettei Netanyahu suostuisi rakennuskiellon jatkamiseen. He pitivät eilen moottorinsa lämmittämiseksi pienen mielenosoituksen pääministerin toimiston edessä. He pelkäävät – eikä varmaan aiheetta – ettei Netanyhau kestä Obaman painostusta vaan tulee suostumaan tämän vaatimuksiin. Kielenkäyttö alkaa olla murskaavaa: ”Bibi tallaa setlementtejä”, on eräs kovaäänisten välityksellä Pääministerin korviin tarkoitettu iskulause. He voisivat välttää ”setlementti” sanan käyttöä, koska sillä he tunnustavat yhteisöjensä tilapäisyyden, ellei se ole artikkelin kirjoittajan Tovah Lazaroffin tarkoituksellisesti käyttämä.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisyhteisöjen Neuvosto lähetti 5000 puhelinviestiä Likudin jäsenille varoittaen, että sitä seuraa tärkeä viesti. Sen jälkeen tuli tallennettu Netanyahu puheen kopio, jossa hän julkistaessaan rakennuskiellon totesi, että se on ainutkertainen toimi, joka kestää 10 kuukauden ajan. Juutalaisneuvoston puheenjohtaja Danny Dayan totesi, että Netanyahun Washingtonin matka voi päättää kiellon kohtalon, mutta hän piti tärkeänä muistuttaa sekä Netanyahua että Obamaa lupauksesta, jonka Netanyahu antoi. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180443
3. JP:N ARTIKKELIT vihjaavat, että Netanyahun Washingtonin matka voi myös vaikuttaa henkilön nimeltä Ehud Barak, entinen pääministeri ja nykyinen puolustusministeri ja Laborin puheenjohtaja, kohtaloon. Barak on toiminut kovin kapealla maaperällä, sillä hän on ollut vahvin kannattaja Labourin pysymiseksi hallituksessa, ja toisaalta hän on toiminut näkyvimmin rauhansopimuksen solmimiseksi PA:n kanssa komentaen tuhoamisyksikkönsä poistamaan pienetkin uusien rakennuskohteiden aloittamisen tai jo aloitettujen merkit maastosta. Vaikka tämä on Labourin ideologian mukaista, Labourin vasemmistosiipi katsoo, että Barak tuhoaa puolueensa pysyttelemällä hallituksessa.

TOISTAISEKSI kapinayritykset ovat kariutuneet rohkeuden pettäessä, mutta Barakin ja Ben-Eliezerin välille leimahtanut ilmiriita uhkaa levitä kuin kesähelteen kulottamaan pensaikkoon. Ben-Eliezer syyttää Barakia – tai hänen kansliaansa – valehtelusta ja luottamuksellisten tietojen päästämisestä julkisuuteen, tarkoittaen tällä hänen ja Turkin ulkoministeri Davutoglun salaista tapaamista, mikä ei lopulta johtanut mihinkään. Barak sanoi journalisteille, että hän vastusti tapaamista, mutta Ben-Eliezer muistaa asian toisin päin.
Tarkkailijat sanovat, että jos Netanyahu ei suostu rakennuskiellon jatkumiseen, Barakin asema Labourin johtajana päättyy, mikä samalla tarkoittaisi hallitusyhteistyön loppua. Hänellä ei ole juuri ollenkaan kannattajia puolueensa johdon parissa, mikä tehnee johtamisen ennen pitkää mahdottomaksi. (JP)

4. TURKIN johto esittää Israelille kaksi vaihtoehtoa: Pyydä anteeksi ja kanna vastuu kompensaatioista surmansa saaneitten omaisille, tai suhteet maitten välillä katkaistaan. Turkki on johdonmukaisesti karsinut Israelin suhteitaan, aloittamalla lähettiläänsä kutsumisella kotiin ja jatkaen kaupallisten sopimusten peruutuksilla ja yhteisten sotilaallisten toimintojen vähentämisellä. Viimeiseksi Turkki ilmoitti, ettei se enää tule mukaan vuosittaisiin etsintä- ja pelastusoperaatioihin, joita Israelin, USA:n ja Turkin laivastot ovat harjoitelleen Välimerellä. Tähän liittyy myös Turkin kielto israelilaisten koneitten, myös siviilikäyttöisten matkustajakoneitten, ylilennot Turkin alueella.
NEATANYAHU totesi äskettäin, ettei Israel katso olevan mitään syytä pyytää anteeksi tapausta, jossa Turkki tietoisesti varusti terroristilaivan tarkoituksella murtaa Gazan saarto. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3915113,00.html

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Turkin kääntyessä yhä enemmän Israelille vihamielisten leiriin se on saamassa uusia ystäviä. Ulkoministeri Avigdor Lieberman matkusti viralliselle vierailulle Latviaan, jossa äsken järjestettiin tilaisuus natsimiehityksen kunniaksi, mistä Lieberman muistutti Latvian johtajia. nämä tosin olivat jo tuominneet juhlinnan.

KREIKKA on nousemassa Turkin paikalle potentiaalisena kumppanina sekä rauhan että sodan aikana. Ben-Eliezerin viime hetken yritysten rauettua tyhjiin sovun löytämiseksi Turkin kanssa, Israelissa todetaan tyydytyksellä Kreikan aktivoituminen Israelin suhteitten voimistamiseksi. Kreikalla on Turkin tapaan intressejä päästä mukaan Lähi Idän sekaviin kuvioihin, joista se tähän saakka on pysytellyt syrjässä.
DEBKAFILE toteaa jo aiemmassa artikkelissaan, ettei aloite Kreikan ja Israelin suhteitten kohentamiseksi tullut pelkästään Israelin taholta, vaan ehkä jopa suuremmalla todennäköisyydellä Kreikan pääministeri George Papandreoun taholta, joka sanoo omaavansa hyvät suhteet moniin juutalaisiin ja israelilaisiin liikemiehiin ja vaikuttajiin, joilla voi olla tärkeitä asemia Israelin poliittisella ja tiedustelualueilla.

KREIKKA on osallistunut Israelin ilmavoimien yhteisharjoituksiin ja on antanut sen lentäjien harjoitella Kreikan vuonna 2000 Venäjältä ostaman S-300 ilmatorjuntajärjestelmän kanssa. Debkafile huomioi, että matka edestakaisin Israelista Kreikkaan on saman suuruinen 1900 km kuin etäisyys Iraniin ja takaisin. Tämä antaa edullisen tilaisuuden harjoitella käytännössä, miten pommituslento Iraniin tulisi toteutumaan. http://www.debka.com/article/8891/

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF lisää ja vahvistaa kaupunkiympäristössä tapahtuvan sodankäynnin harjoittelupaikkoja ja koulutusta. (JP)
- Sisäministeri Eli Yishai sanoo, ettei hän karkota 800 vierastyöläisten lasta.
- Facebook valittaa, ettei se pystynyt täysin estämään viha-materiaalin pääsemistä sivuilleen. Eräällä sivulla esitettiin hakaristi symbolilla varustettu sivu tekstillä varustettuna: ”tapa juutalainen.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=180456
- Israelissa valmistetut kaavut ja päähineet, joita käytetään valmistumis-seremonioissa, eivät Muslimiveljeskunnan mielestä sovi Jordaniaan. (JP)
- Libanonin johtava shia-oppinut suuajatollah Mohammed Hussein Fadlallah kuoli sunnuntaina pitkällisen sairauden murtamana. Hän syntyi 75 vuotta sitten Irakissa, jossa hän oli mukana perustamassa pääministeri Nouri Al-Malikin Dawa-puoluetta. 1980-luvulla hänen sanottiin olleen Hizbullahin hengellinen johtaja, minkä hän ja Hizbullah kieltävät. Hän muutti sukunsa synnyinseudulle Ainata-kylään, mistä käsin hän aloitti saarnatoimensa shia-väestön aseman nostamiseksi Libanonissa, jossa heitä on kolmannes maan 4.2 miljoonasta asukkaasta. (JP)
- Laajennus- ja muutostyöt alkoivat Kerem Shalomin terminaalin alueella Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa. Sen kautta on tarkoitus lisätä tavaratoimituksia Gazaan. (JP)
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat valmiit muurauskauha kädessä aloittamaan 2 700 asunnon rakennustyöt syyskuussa. http://www.haaretz.com/news/national/2-700-houses-to-be-built-as-soon-as-west-bank-settlement-freeze-ends-1.300114
- INN näkee Barakin tähden nousun, mistä todistaa Fayadin tapaaminen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138424
- Obaman kanssa suhteissa oleva PR-huippuyhtiö on liittoutunut Qatarin
kanssa tarkoituksenaan Israelin mustaaminen Gazan operaation vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138425
- Kaksi metsäpaloa Galileassa ovat tuhonneet noin 600 dunamia metsää ja
aiheuttaneet miljoonien NIS vahingot. Ne ovat poliisin mukaan tuhopolttoja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138421
- Paviaaniäiti ei välttämättä ole paras kissanpennulle, koska se ei päästä sitä
edes syömään saaden pennun nälkäkuoleman partaalle.
http://www.jpost.com/LocalIsrael/AroundIsrael/Article.aspx?id=180459

Sunday, July 04, 2010

SUNNUNTAI 04.07.10

1. KESÄTERÄSSÄ näyttävät olevan niin poliittiset kommentoijat kuin poliitikotkin, ainakin sikäli kuin uutisraportteihin on uskomista. Edith M Lederer kutsuu Hizbullahin pääsihteeriä artikkelissaan nimellä Khaled Mashaal, kai tarkoittaen Hassan Nasrallahia. Sattuuhan sitä.
LAUANTAIN uutiset kertoivat näyttävästi, joita sunnuntaiaamun lehtiuutiset toistavat, että Abbas on antanut Mitchellille kirjallisen suunnitelman, jossa esitetään alueet, joita PA lupaa Israelille tulevassa rauhansopimuksessa.

ABBASIN kerrotaan luovuttavan Israelille Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelin sekä Kotellin, eli Länsimuurin. Samoin siihen sisältyi muutamia Jerusalemin juutalaisenemmistöisiä lähiöitä sen itäosista, sekä Gush Etzion, Givat Zeev ja Modiin Illit. Lisäksi Abbas on lontoolaisen Al-Hayat lehden artikkelin mukaan suostunut luovuttamaan palan maata Ben Gurionin lentokentän itäpuolelta. Näiden 1967 tulitaukosopimuksen itäpuolelle olevat alueet, joista Abbas lupaa luopua, ovat n. 2.3 % koko itäpuolisesta alueesta. Abbas esittää, että Israel kompensoi tämän 2.3 % luovuttamalla PA:lle Hebronin länsipuolelta saman verran Israelin valtioon kuuluvaa maata. (JP)
JP kertoo web-sivullaan, että Erekat kieltää Al-Hayat lehden uutisen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180314

PA:N VAATIMUKSET ovat vähintään outoja, sillä PLO oli mukana siinä arabirintamassa, joka hyökkäsi Israelin kimppuun 1948 ja 1967 häviten molemmat sodat. Kuitenkin PA esittää nyt PLO:n puolesta vaatimuksia uhaten uudella väkivalta-aallolla, ellei Israel suostu sen vaatimuksiin. Täytyykö Israelin alistaa PA ja PLO vielä kerran osoittaakseen, kummalla on lupa esittää vaatimuksia ja kenen puolella oikeus on? Tämä lienee sitä myönnytyspolitiikkaa.

2. PA:n rauhankeskustelujen johtaja Saeb Erekat kielsi lauantaina Abbasin suuhun asetetut myönnytykset Jerusalemissa ja muualla ehdottomasti virheellisinä. ”Mitään sellaisia lupauksia ja suunnitelmia ei ole luovutettu Mitchellille”, Erekat totesi.
EREKAT esitti lausuntonsa armeijan radiossa Voice of Israel. Hän totesi samalla, että rauhankeskustelut ovat salaisia eikä niistä hiiskuta mitään julkisuuteen.

INN, joka asiaa kommentoi artikkelissaan, sanoo, että jos Abbasin lausunto olisi totta, se poikkeaisi PA:n ja PLO:n aiemmasta kannasta, jonka mukaan se kieltää juutalaisten historialliset tai kulttuurilliset siteet Jerusalemiin ja varsinkin Temppelivuoreen, jossa PA:n johtajien mukaan ei ole koskaan ollut juutalaista Temppeliä. Sen sijaan he väittävät, että juutalaisten Temppeli sijaitsi Gerishimin vuorella, jossa todella oli juutalainen temppeli ja jonka perustuksia arkeologit ovat kaivaneet esille, mutta sen rakensivat Jerusalemin papistosta irtautuneet eri tavoin ajattelevat papit nimittäen sinne oman ylipappinsa ja aloittaen myös uhritoimitukset, mistä arkeologit ovat löytäneet todisteina runsaasti eläinten luita.

PA:N johtajat toistavat väitteitään juutalaisten olemattomasta yhteydestä Temppelivuoreen, etteivät he ole löytäneet arkeologisia todisteita vuorelta. Kuitenkin siinä viidessä sadassa Temppelivuorelta poistetussa autokuormallisessa täyttömaata, jonka he kippasivat ilman tutkimuksia läheiseen laaksoon, israelilaiset arkeologit ovat siivilöineet runsaasti todisteita, oviaukkojen kynnyksiä, sivu- ja yläpaneelien kappaleita ja jopa sinettejä, jotka todistavat niiden kuuluneen juutalaisten ensimmäiseen tai toiseen Temppeliin.
PA on tieten ja tarkoituksella yrittänyt hävittää kaiken, mikä voisi todistaa juutalaisen Temppelin sijainneen vuorella kuten myös juutalaisten asuttaneen Jerusalemia. Löydettyä todistusaineistoa he väittävät väärennöksiksi.
Kirjallista aineistoa, jota asiasta on runsaasti jokaisen suomalaisenkin luettavissa, he eivät kuitenkaan mitenkään voi tehdä tyhjäksi. Maailmassa näyttää kuitenkin olevan ihmisiä, jopa johtajia ja tutkijoitakin, jotka mielihyvin uskovat noin ilmiselvät valheet ja historian vääristelyt.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138392

3. USA:n korkea viranomainen väitti lauantaina, että epäsuorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat edistyneet hyvin ja että aukkoja mielipiteitten välillä on kurottu pienemmiksi. USA:n turvallisuusneuvoston vanhempi neuvonantaja Lähi Idän asioissa Dan Shapiro oli kovin toiveikas, että pian voidaan siirtyä suoriin keskusteluihin.
Puhuessaan journalisteille Shapiro totesi, että tämä asia tullee olemaan tärkeällä paikalla Netanyhaun ja Obaman välisissä keskusteluissa kuudes heinäkuuta Washingtonissa. Hän kehui epäsuoria keskusteluja tuloksellisiksi ja että USA oli saanut osapuolet keskittymään useisiin keskeisiin kysymyksiin.

ISRAELIN viranomaiset ovat vastustaneet keskeisten kysymysten käsittelyä epäsuorissa keskusteluissa, koska he katsovat niiden ratkaisemisen vaativan johtajien suoria keskusteluja.
PA:n edustajat ovat vetäneet esiin keskeisiä kysymyksiä keskusteluissa Mitchellin välityksellä kuten rajat ja turvallisuus ehtona suorille keskusteluille. Toiseksi he vaativat rakennuskiellon jatkamista syyskuun jälkeenkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
USA:n toinen neuvonantaja Ben Rhodes sanoi 10 kuukauden moratoriumin toimineen hyvin ja esitti positiivisen arvion, että keskustelujen tasoa voidaan pian nostaa. Hän viittasi Obaman käymiin keskusteluihin sekä Abbasin että saudikuninkaan Abdullahin kanssa, jotka molemmat tähdensivät keskustelujen edistymisen tärkeyttä, hän vakuutti, vaikka Abdullah totesikin toisessa yhteydessä, että ”Iran enempää kuin Israelkaan ei ansaitse olla olemassa”.

NETANYAHU ei ole antanut selvää vastausta, pyrkiikö hän jatkamaan rakennuskieltoa. Hän selitti, että ”Israel julisti 10-kuukauden moratoriumin, jotta avautuisi ovi suoriin keskusteluihin, mutta PA kieltäytyi. Jokainen öykkärikin näkee tästä, kuka vastustaa rauhaa kuka ei”, hän sanoi. Hän ihmetteli, miten voidaan sopia mistään, jos PA ei suostu istumaan saman pöydän ääreen. ”Matka Ramallahista Jerusalemiin kestää 10 minuuttia, kuten Abbas hyvin tiennee”. Netanyahu ei kuitenkaan ole peruuttanut täysin hyödytöntä ja vahingollista rakennuskieltoa.
Hän kielsi lehdistössä toistuneet väitteet Israelin ja USA:n välisten suhteitten vierineen aallon-pohjaan selittäen, että mailla on liian paljon yhteisiä intressejä, mitä pienet tuulenpuuskat eivät heilauta.

David Makovsky Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikasta totesi, että Obaman ja Netanyahun tämänkertaiset keskustelut tulevat onnistumaan eikä niitä käydä julkisuudelta piilossa. Hän oletti, että Netanyahu tapaa Obaman tiistaina Valkoisessa Talossa sekä Robert Gatesin ennen siirtymistä New Yorkiin, jossa hän tapaa juutalaisjärjestöjä ja journalisteja.

EREKAT ihmettelee, miksi hän ei ole huomannut edistymistä tapahtuneen epäsuorissa keskusteluissa, ja aikoo vaatia selityksiä Yhdysvalloilta. Jospa Abbas toimii hänen selkänsä takana, tai Salaam Fayad, eikä muistanut kysyä lupaa Erekatilta?
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180332

4. KNESSETISSÄ on menossa lakiesitys, joka vaatii Knessetin hyväksymistä rakennuskiellolle Juudeassa ja Samariassa. Lain varsinainen tarkoitus on estää jatkamasta 10-kuukauden moratoriumia. Sen esittivät Karmel Shama (Likud) ja Ari Uriel (NU).
Likudin keskuskomitea hyväksyi lakiesityksen yksimielisesti. Vielä ei ole selvää, miten muut hallituskumppanit suhtautuvat esitykseen.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi jokin aika sitten, että raivaustraktorit saavat aloittaa työnsä syyskuun jälkeen, eikä hän tarkoittanut tällä IDF:n omistamia, joita käytetään tuhoamaan ilman lupaa aloitettuja ja rakennettuja.

NETANYAHU kiertää vastaamasta suoraan, haluaako hän jatkaa kieltoa vai ei. Kysyttäessä hän vastaa vain, että hallituksen julistama kielto koskee 10 kuukauden aikaa, mutta antaa ymmärtää, että asiasta keskustellaan Abbasin kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180361

5. UUTISOTSIKOITA
- Avigdor Lieberman jurnuttaa edelleen, että hän tulee aiheuttamaan hankaluuksia Netanyahulle huolimatta sopimuksesta unohtaa menneet. Pääministeri vakuuttaa, ettei hän suostu pyytelemään anteeksi Turkilta eikä maksamaan korvauksia kuolleitten omaisille, kuten Turkin pääministeri Erdogan vaatii. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180261
- Hamasin mies Damaskoksessa Khaled Mashaal väittää suostuvansa keskusteluihin Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mutta vakuuttaa, ettei hinta putoa. Netanyahu on pitkin hampain suostunut vapauttamaan 1000 terroristia, mutta 450 vaatii erikoiskäsittelyn ja satakunta karkotettavaksi pois Länsirannalta. Shin Betin ja IDF:n edustajat sanoo, että he pystyvät kyllä hoitelemaan Länsirannalle vapautetut. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180297
Marssijat jatkavat hikistä taivaltaan sapattilevon jälkeen kohti Jerusalemia, Joittenkin mielestä Netanyahu ei ole heidän oikea kohteensa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180235

- Juutalaisjohtajat ulkomailla yrittävät kääntää Israelin vastaista boikottiaaltoa, jonka aiheutti Englannin Metodistikirkon päätös. Pelkona on, että aalto tulee aiheuttamaan ketjureaktion muissa kirkoissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180336
- USA:n viranomaiset esittävät, että Hizbullahin ja Hamasin terroristit (taistelijat) tulee hyväksyä kunkin maan armeijaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138402
- Pnei Hever juutalaisyhteisön 60 perhettä taisivat jäädä sapatiksi ilman vettä, koska palestiinalaiset varastavat heidän vetensä. Jopa 75 % heille tulevan johdon vedestä johdetaan luvatta palestiinalaiskyliin, eikä vesiyhtiö sano voivansa tehdä asialle mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138391
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon varoittaa, että jännitys Israelin ja Hizbullahin välillä voi johtaa tuhoisaan sotaan. Hän syyttää kumpaakin osapuolta aselepo-sopimuksen rikkomisesta; Israelia ylilennoista Libanonissa ja Hizbullahia ylenmääräisestä aseistautumisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138397
- Jordanian vesiministeri syytti Israelia konferenssissa, että se varastaa vettä arabeilta Länsirannalla, Libanonissa ja Golanilla. Vesi tulle olemaan seuraavan sodan yksi keskeisimmistä aiheista, koska kaikki Lähi Idän maat kärsivät veden puutteesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3914030,00.html
- Syyria asensi Iranin sille luovuttaman tehokkaan tutka-aseman Libanonin korkeimmalle huipulle Sannine vuorelle syyskuun lopussa viime vuonna. Syyrian ja Iranin asiantuntijat kouluttavat Hizbullahin miehiä tutkan käyttöön, ja Hizbullah varmistaa sen ja Syyriasta sinne johtavan tien turvallisuuden. http://www.debka.com/article/8890/
- Iran uhkaa öljynkuljetuksia Persianlahdella, jos Obaman allekirjoittamat sanktiot alkavat purra. http://www.debka.com/article/8889/
- Helikopterin ja lentokoneen omituinen risteytys on viimeisin aseteollisuuden kummajainen V-22, joka noustuaan kääntyvien moottoriensa avulla pysty-suoraan lentää 500 km:n tuntivauhdilla 22 sotilasta mahassaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3914418,00.html