Friday, May 21, 2010

PERJANTAI 21.05.10

1. SOTAA se on, tällä kertaa diplomaattista, sikäli kuin Nabil Shaathin julistuksiin on uskomista. Tämä Shaath on yksi Oslon sopimusten puuhamiehistä, eikä hänen intonsa Israelin tuhoamiseksi vaiheittain, mitä Oslon sopimukset tarkoittivat, näytä laantuneen.
FATAHIN keskuskomitean jäsen Shaath julkisti torstaina suunnitelmansa, jonka tarkoituksena on eristää Israel kansainvälisesti ja lopulta karkottaa se kokonaan YK:sta.
Puhuessaan Ramallahissa hän sanoi näin: ”On tarve kehittää ja panna toimintaan uusia taisteluvälineitä, kuten kansan vastarinta, ja lisätä ponnistelujamme kansainvälisellä areenalla eristää ja kurittaa Israelia, estää sitä syventämästä suhteitaan EU:n kanssa ja karkottaa se Yhdistyneistä kansakunnista.”
Hän jatkoi tähän tapaan: ”Juutalainen luonne ja holokaust Saksassa auttoivat juutalaisia yhteisöjä luomaan lujia strategisia suhteita valtioitten kanssa, joilla on vaikutusvalta kansainvälisellä kentällä”. Näin analysoi tilannetta Abbasin läheinen avustaja Nabil Shaath.JP

2. JERUSALEM kuohuu (fumes) PA:n uuden aloitteen johdosta, sanotaan JP :n asiaa käsittelevän KH Toamehin ja H Keinonin kynäilemän artikkelin otsikossa.
”Jotkut palestiinalaiset eivät pysty sovittelemaan”, valittaa israelilainen virkailija.
Artikkelin mukaan kiihtynyt Jerusalem tuomitsi torstaina julkistetun PA:n yrityksen eristää Israel ja lopulta saada se karkotetuksi YK:sta törkeänä (outrages, sikamaisena) ja naurettavana (risible).
ISRAELIN viranomaisten on vaikea ymmärtää, että ”samaan aikaan kuin ponnistellaan – kuten näyttää, molemmin puolin – rauhankeskustelujen saamiseksi käyntiin, palestiinalaiset aloittavat kampanjoita, jotka ovat täysin rauhanprosessin vastaisia”. He ihmettelevät, miten PA voi sanoa haluavansa rauhaa Israelin kanssa ja samalla pyrkiä saattamaan sen laittomaksi.
He vannoivat panevansa nämä kysymykset etusijalle torstain keskusteluissa Mitchellin kanssa. Hän viittasi PA:n ponnisteluihin estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi, jossa yhden valtion pään kääntäminen 31:stä vastustamaan pääsyä olisi riittänyt, mikä onneksi ei toteutunut. Hän tähdensi, ettei suurin peikko ole PA:n onnistuminen Israelin eristämiseksi, vaan sen johtajien kielteinen mielenlaatu, joka ei ole muuttunut vuodesta 1993 lähtien. Netanyahu tapasi Mitchellin eilen 3 tunnin ajan avustajansa Molchon kanssa, mutta ei ole tietoa, käsiteltiinkö siellä PA:n kiihdyttämää Israelin vastaista kampanjaa. (JP)

3. PA:N aloittaman ja sen johdon hyväksymän Israelin vastaisen kampanjan aloitti
virallisesti pääministeri Salaam Fayad, jonka arvioidaan hakevan kansan tukea yrityksissään nousta ”kalifiksi kalifin paikalle”, kuten Ahmed Julman piirretyssä sarjakuvassa sanottiin.
Fayadin aloittama boikotti kohdistuu ”setlementeissä”, Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä, valmistettuihin tuotteisiin, ja palestiinalaisten työskentelyyn niiden pelloilla ja laitoksissa, sekä tiesulkuja ja tarkastuspisteitä vastaan Juudeassa ja Samariassa. Abbas osallistui siihen allekirjoittamalla lait, joissa juutalaisten valmistamien tuotteiden myynti sekä työskentely heidän yrityksissään tehtiin rikolliseksi, mistä voidaan rangaista.
USA:n kouluttaman ja aseistaman PA:n poliisin tulee valvoa lain noudattamista.

RAMALLAHISSA pidetyssä konferenssissa, jonka puheet välitettiin Gazan kaistalle, ”Shaath kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään Israelin vastaisia toimia, oli rauhankeskustelut tai ei”. Hän vaati painostuksen lisäämistä kansainvälisen tuen saamiseksi ponnisteluilleen saadakseen Israelin vastaiset sanktiot. ”Taistelu tulee ulottaa kaikkiin kansainvälisiin laitoksiin ja instituutioihin”, hän kaavaili. Hän kehotti aseettomaan taisteluun, koska aseellinen taistelu
on näissä oloissa mahdoton. Hän kertoi opastaneensa Hamasin pääministeri Ismail Haniyhiä tavatessaan tämän Gazassa, ”ettei arabi-, paikallinen ja kansainvälinen mielipide suosi aseellisen taistelun aloittamista Israelia vastaan”.
Siksi Shaath kehotti jatkamaan ja kiihdyttämään aseetonta kansan vastarintaa Israelia vastaan voidakseen eristää sen ja lisätäkseen sen vastaista painostusta.

NÄITÄ rivejä lukiessa jää ihmettelemään, missä niissä puhutaan rauhanomaisesta yhteis-toiminnasta Israelin kanssa, mitä rauhansopimus ja Palestiinan valtion perustaminen Israelin sydänalueille edellyttäisi? Kuitenkin noita vaatimuksia esittää henkilö, joka toimii PA:n puheenjohtaja Abbasin läheisenä uskottuna ja neuvonantajana.
Netanyahun vastaus tähän on tarjota lisää myönnytyksiä ilman vastavuoroisuutta.
JP:n toisessa artikkelissa kerrotaan, etteivät PA ja Israel ole lähelläkään polkua, jonka tulisi johtaa rauhansopimukseen ja vihollisuuksien lopettamiseen. Tämä siksi, että Mitchellin tiimi ei suostunut antamaan minkäänlaista lausuntoa keskusteluista yritettyään kolmen päivän ajan haarukoida koordinaatteja, joiden avulla voisi osata takaisin rauhanpolulle. Mitchell matkusti saman tien takaisin kotiinsa ”itkemään Obaman ja Clintonin rintaa vasten”.

Netanyahun lausunnossa sanotaan, että ensimmäinen erä keskusteluista kosketteli laajasti eri aiheita, mutta toisessa puhuttiin vedestä, jolle hän uskoo löytävänsä yhteisymmärrystä alueen valtioista. Toiseksi siinä keskusteltiin Netanyahun sovinnollisista tarjouksista vapauttaa muutamia (tuhansia?) palestiinalaisia vankeja, luovuttaa uusia palestiinalais-yhteisöjä PA:n täyteen hallintaan, poistaa tiesulkuja sekä päällystää PA:n uuteen rakenteilla olevaan Rawabin kaupunkiin johtava tie alueelle, joka on nyt C-aluetta, Israelin täydessä siviili- ja sotilashallinnassa. Toivomus positiivisemmasta ilmapiiristä esitettiin myös.
PA:n lausunnossa sanotaan, että Saeb Erekat keskittyi keskusteluissa Mitchellin kanssa lopullisen tilanteen kysymyksiin rajoista ja pakolaisista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176053

4. TARKKAILIJAT ihmettelevät, miksi Obam on yhtäkkiä pehmentänyt kovaa sanailuaan Israelin suhteen. Herb Keinon, joka tarkastelee asiaa kolumnissaan, vetää esiin Henry Kissingerin lausunnon joskus vuosikymmeniä sitten, ettei Israelilla ole ulkopolitiikkaa, vain sisäpolitiikka. Keinon pehmentää lausuntoa todeten, että sisäpolitiikka tietenkin määrittelee maan ulkopolitiikan, myös USA:ssa.
KEINON luettelee artikkelissaan pitkän listan viime viikkojen tapahtumia alkaen Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennussuunnitelmasta, jonka varjolla Obaman hallitus väänsi Netanyahun kättä saadakseen tämän suostumaan epäsuoriin keskusteluihin PA:n kanssa. Sitä seurasivat Obaman ja Clintonin kovasanaiset lausunnot, viimeksi Azelrodin saman-suuntaiset kommentit TV-showssa. Tunnettu on Obaman käsittely Netanyahua kolmannen maan johtajana täydennettynä listalla vaatimuksista, jotka Netanyahun tuli toteuttaa välittömästi. Clinton jatkoi löylytystä puolentoista tunnin puhelinkeskustelussa, jonka aikana hän huusi Netanyahulle solvauksia ja syytöksiä annettujen tehtävien laiminlyönnistä.
Tämä kaikki on nyt historiaa, ja uusi lehti on käännetty Obaman ulkopolitiikassa. Tuskinpa hänen rakkautensa juutalaisiin oli yhtäkkiä syttynyt – tai tullut huomatuksi – luultavammin syynä oli havainto, että Obaman ja hänen hallituksensa suosio kasvaa mutta alaspäin kuin lehmänhäntä, ja syksyn elintärkeät välivaalit lähestyvät uhkaavasti.

OBAMAN mielenmuutos tuli havainnollisesti esiin viime tiistaina hänen tavatessaan vaikutusvaltaisia juutalaisia kongressin jäseniä, heidän joukossaan yksi suurista, New Yorkin senaattori Chuck Schumer, jota kehutaan yhdeksi vaikutusvaltaisimmista. Hän oli pysytellyt hiljaa, mutta luettuaan New Yorkin entisen pormestarin Ed Kochin haastattelun JP:n numerossa, hän lopetti vaikenemisensa ja kertoi Valkoiselle Talolle, mistä nyt tuulee: ”Kerroin presidentille, Rahm Emanulelille ja toisille hallituksessa, että heidän tapansa pakottaa keskustelut potkivat takaisin, sillä kun annat palestiinalaisille toivoa, että USA neuvottelee heidän asemestaan, he eivät tule mukaan keskusteluihin.” Hän kertoi tehneensä selväksi, että jollei mielenmuutosta tapahdu hallituksen parissa, hän ottaa asian esille julkisuudessa.

TÄMÄN JÄLKEEN tapaamiset Obaman ja juutalaisryhmien ja merkkihenkilöitten kanssa ovat olleet hengeltään aivan toisella tasolla, jopa Eli Wieselkin lankesi Obaman charmin edessä.
Gallupit osoittavat, että 67 % USA:n juutalaisista ja 44 % kansasta vastustaa Obaman tapaa hoitaa Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja, vain 28 % juutalaisista hyväksyy (35 % muista). Toisen gallupin mukaan 42 % juutalaisista äänestäisi nyt Obamaa; 46 % jotain toista. Vuoden 2008 marraskuun vaaleissa 78 % juutalaisista äänesti Obamaa. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n yksipuoliset sanktiosuunnitelmat Irania vastaa tullevat nyt hidastumaan YK:n turvallisuusneuvostossa olevan sanktioluonnoksen käsittelyn vuoksi. Brasilia, Turkin ja Iranin välinen sopimus 1200 kg:n uraanierän siirtämisestä Turkkiin ei ole saanut suosiollista vastaanottoa. (JP9
- Saksan tulli pidätti äskettäin saksalaisen miehen, joka aikoi laittomasti viedä ydinteknologian tuotteita Iraniin. (JP)
- Hamasin kansanedustaja Abu Tir vapautettiin eilen, mutta hänet haettiin saman tien poliisin kuulusteluihin lehdistölle antamiensa lausuntojen vuoksi. Abu Tir asuu Jerusalemin itäosassa, mutta hänet karkotettaneen sieltä. (JP)
- Varapääministeri Moshe Yaalon vakuuttaa, ettei rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä jatketa syyskuun jälkeen. Hän sanoi, että rakentaminen voi alkaa 26. syyskuuta jälkeen, kun moratorium loppuu. (JP)
- Kansallinen kotirintaman järjestämä harjoitus massiivisesta ohjusiskusta Israelin kaupunkeihin alkaa ensi sunnuntaina. Keskiviikkona sireenit soivat kaikkialla klo 11.00, jolloin jokaisen kansalaisen tulee etsiä suojaa lähimmästä tarjolla olevasta paikasta. Harjoitus ”Turning Point 4” ei koske turisteja. Yhtenä aiheena on ohjusisku maan vesivarastoihin, toisena on bio/kemiallinen isku maahan, joka voi aiheuttaa vankien massapaon vankiloista. (JP)
- Ashkelonin Barsilain sairaalan laajennuksen alle jäävät haudat eivät ole juutalaisten vaan ”pakanain” hautoja. Paikalta löydettiin mm. roomalaiselta ajalta periytynyt alttari, jolla palvottiin jotain epäjumalaa. (JP)
- Monet Euroopan parlamentin jäsenet ovat peruuttaneet osallistumisensa EU:n delegaation matkaan Lähi Idän maihin, koska sen matkaohjelma on rajusti yksipuolinen, kertoo H Keinon Strasbourgista tulleisiin tietoihin perustuen.(JP)
- Bar Ilan Yliopiston tutkijat uskovat, että tieteellinen infrastruktuuri on olemassa, jolla voidaan määritellä Sinailla annetun Toran tekstin alkuperäinen kieli. Toinen kysymys on, mitä vaikutuksia sillä olisi halachiin, seremonialakiin? Tutkijat keskustelevat näistä Yliopiston Nitzozot opintojaksoissa viime viikolla. Temppelissä arvellaan olleen kolme melkein samansisältöistä Tora-rullaa, joista yksi hyväksyttiin käyttöön ”enemmistön” perusteella. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176056
- USA hyväksyi Obaman esityksestä 205 miljoona USD Iron Dome kehittelyyn.
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-congress-gives-obama-okay-to-fund-israel-rocket-defense-1.291339
- Israel painiskelee edelleen entistä lujemmin kysymyksen kanssa, miten suhtautua Iranin ydinpommin valmistuksen estämiseen? YK:n ja USA:n toimet ovat kovin hitaita, eikä kukaan tiedä, koska kynnys on ylitetty, eli Israel joutuu elämään ydinpommin varjossa toisten Lähi Idän maitten tapaan. Arabimaat ovat kysymyksessä aivan hiljaa, ne eivät pysty estämään Iranin pommia.
http://www.haaretz.com/magazine/week-s-end/strike-or-sit-tight-1.291309

Thursday, May 20, 2010

TORSTAI 20.05.10

1. SE ON sitten sotaa, onneksi vielä vain taloudellista, julistaa PA kaikille, jotka ovat
halukkaita kuulemaan. PA:n virkailijat kutsuvat sotaansa ”täyssodaksi setlementtejä vastaan”. Muutama viikko sitten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas allekirjoitti lain, joka kieltää ”setlementeissä”, juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, valmistettujen tuotteiden myynnin PA:n valvomilla alueilla. PA asetti erityisryhmän toteuttamaan lain noudattamista. Ryhmän jäsenet yhdessä vapaaehtoisten kanssa, joita sanotaan olevan 3000 henkeä, kulkevat kiellettyjen tuotteiden listan ja valmiiksi laaditun sopimuskaavakkeen kanssa kodista kotiin vaatien talouden päämiestä allekirjoittamaan vakuutuksen, jossa hän lupautuu välttämään kiellettyjen tuotteiden ostoa marketeista.

PA:N talousministeriö perusti erityisrahaston, nimeltään ”the Karama National Empowerment Fund”, jolla tuetaan ryhmän toimintaa. Ryhmän julistuksessa vakuutetaan:
”Tarkoitus on vakuuttaa tahtomme ja päättäväisyytemme pudistaa yltämme (arabiaksi intifada) ”setlementtien saastutuksen” vaikutus palestiinalaisista kaupungeistamme, kylistämme ja pakolaisleireistä, ja ennen kaikkea korvata ”setlementeissä” valmistetut tuotteet niillä, jotka on ylpeästi valmistettu palestiinalaisissa käsissä.”
Kiellettyjen tuotteiden listassa arvioidaan olevan 500 ”setlementeissä” valmistettua tuotetta.

”Tämä erityiskampanja on suunniteltu viikon mittaiseksi, ja sen tarkoituksena on auttaa palestiinalaisia saavuttamaan taloudellinen itsenäisyys”, sanoo PA:n Jerusalemin alueen kuvernööri Adnan Husseini.
PA:n asettama Jerusalemin mufti Muhammad Hussein kutsuu PA:n taloudellista sotaa ”setlementtejä” vastaan juridiseksi tavaksi, jonka PA kehitti päämääränsä saavuttamiseksi.
Setlementtitoiminnan vastustusoperaation koordinoija Nablusissa Raed Dibai sanoi, että kampanjan aloittaminen ”nagban” vuosipäivänä osoittaa selvän viestin, että kansa on aloittanut intifadan niitä vastaan, jotka olivat vastuussa nagbasta.
PA:n poliisi takavarikoi tiistaina rekkoja, joihin oli lastattu ”kiellettyjä vesimeloneita” tuhoten niitä tonneittain.
Monet palestiinalaiset ihmettelevät, miten menetetyt työpaikat ”setlementeissä” korvataan.
Abbasin hyväksymän toisen lain mukaan palestiinalaisten työskentely juutalaisyrityksissä on kielletty, minkä rikkominen aiheuttaa 14 000 USD sakon ja/tai 2 vuoden vankeuden.
PA:n hallituksen yritykset korvaavista työpaikoista voivat olla hyödyttömiä.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto julkisti web-sivullaan oman vastineensa PA:n sodanjulistukseen kehottaen ostamaan 58 yhtiön tuotteita, joilla on haaraosastoja Juudeassa ja Samariassa, kuten Pillsbury leipomotuotteet, Nature Valley granola General Mills, NatuR&D, Carmel Carpets, Brita, Supergum, Gazoz ja Ahava voiteet.
Neuvosto kutsuu PA:n aloittamaa talousboikottia ”vihamieleiseksi toimeksi” johon täytyy antaa välitön ja terävä vastaus. Se on vakava rikkomus Pariisin sopimukselle 1994, Protokolla, jolla säädeltiin taloudelliset suhteet Israelin ja PA:n välillä.
Neuvosto vaatii hallitusta käyttämään palestiinalaisilta keräämiään vero- ym. varoja korvausten maksamiseksi yhtiöille, jotka kärsivät vahinkoja PA:n boikotin johdosta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175923

2. OBAMAN erikoislähettiläs Robert Mitchell aloitti toisen vaiheen keskustelut välittömästi astuttuaan Israelin maaperälle tiistaina iltapäivällä. Hän tapasi samana päivänä puolustusministeri Ehud Barakin, josta hän on saanut luotettavan puhekumppanin. Tilaisuudesta ei kuitenkaan ole annettu tietoja julkisuuteen.
Keskiviikkona, jolloin israelilaiset viettivät shavuot-juhlia, Mitchell ajoi mustalla autosaattueellaan Ramallahiin, jossa hän keskusteli Abbasin ja PA:n neuvottelutiimin johtajiston kanssa.

ABBAS valitti Mitchellille ”hemmotellun lapsen tavoin, että nuo julkeat juutalaiskakarat ovat taas provosoineet palestiinalaisia”, joiden hän varoitti voivan vahingoittaa nupullaan olevia keskusteluja osapuolten välillä.
PA:n johto oli hyvin varustautunut keskusteluihin Mitchellin kanssa laatimalla etukäteen useita kirjeitä, joissa valitettiin Israelin ”rikoksista” palestiinalaisia vastaan, mukaan lukien nuoren palestiinalaisen surmaaminen pistoolilla kivityksen aikana Länsirannalla sekä vanhahkon miehen surmaaminen Gazan kaistalla. Kirjeissä syytettiin Israelin ministereitä provokatorisista lausunnoista joissa väitetään keskustelujen jo epäonnistuneen.
Saeb Erekat esitti keskusteltuaan Mitchellin kanssa toivomuksen, että amerikkalaiset lopettaisivat Israelin provokaatiot, joihin hän laski mukaan IDF:n ratsiat PA:n alueilla, epäiltyjen palestiinalaisten pidätykset, setlementtien rakentaminen sekä uusien todistuskohteiden rakentaminen alueella, varsinkin Jerusalemissa.

EREKAT selitti journalisteille, ettei hän ole kiinnostunut siitä, mitä Mitchell on keskustellut israelilaisten kanssa, sillä ”nämä ovat epäsuoria keskusteluja, joissa me keskustelemme amerikkalaisten kanssa, emme israelilaisten.” Hän lienee tarkoittanut Mitchellin ja Barakin välisiä keskusteluja, sekä Israelin viranomaisten reaktioita PA:n syytöksiin. Erekat kuitenkin vakuutti PA:n haluavan, että keskustelut onnistuvat, mutta Israelin hallituksen edustaja epäili PA:n esittämällä vastuuttomia syytöksiä ja suoranaisia valheita hakevan tapoja, joilla se voisi kariuttaa keskustelut alkuunsa.
Keskustelujen aihepiirin keskittäminen alkuvaiheissaan näyttää olevan edelleen kyseenalainen PA:n vaatiessa rajojen määrittelyä, Israel haluaa ensiksi turvallisuustakuut.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175928

3. EREKAT esitti jokin päivä sitten mielipiteenään, että PA on valmis hyväksymään sopimuksen ilman keskusteluja, jos se tehdään arabiliiton esityksen pohjalta. Hänen vaatimuksenaan, jota hän toistaa jokaisen lausuntonsa yhteydessä, on Israelin vetäytyminen 1949 aselepolinjoille, ehkä vähäisin aluevaihdoin, ja Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan koko alueelle pääkaupunkinaan Jerusalem. Vaatimuksiin kuuluu maayhteys Gazasta Länsirannalle, mikä jakaisi Israelin maan kahtia.

EREKAT ei halua IDF:n sotilaita Palestiinan valtion maaperälle, ei myöskään Jordanjoen laaksoon, mitä Israel pitää elintärkeänä laittoman aseitten salakuljetuksen estämiseksi. Sen sijaan hän vihjaa Abbasin tavoin, että he voisivat hyväksyä NATO:n joukkoja sinne turvaamaan rajat Israelin provokaatioilta, kuten hän sanoi. Tällä hän haluaa estää IDF:n sotilaitten tunkeutumisen Palestiinan valtion alueelle jahdatessaan epäiltyjä terroristeja. Naton-joukkojen mukana Israelin rajan taakse tulisi sotilaita Turkista, Saksasta, Norjasta ja monista Keski-Euroopan maista, monet niistä vihamielisistä valtioista.
KANSAINVÄLISTEN joukkojen mahdollisuus estää laitonta aseitten salakuljetusta on käytännössä olematon, kuten Libanonissa on todettu. YK:n alaisille UNIFIL-joukoille annettiin tehtäväksi valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen. Nyt sillä on 45 000 rakettia ja ohjusta, joilla se uhkaa koko Israelin aluetta, ja lukematon määrä käsiaseita, olalta ammuttavia ohjuksia sekä muuta aseistusta, ja sen pyssymiehet ovat palanneet Libanonin eteläosiin.
Aamun uutisten mukaan PA:n johto toimii Israelin karkottamiseksi YK:sta ja monista muista kansainvälisistä elimistä. (JP)

4. JP:N VAKIOKALUSTOON kuuluva kolumnisti Isi Leibler, joka omaa harvinaisen
selkeän ja tasapuolisen näkemyksen Israelin ja PA:n välisistä sekä Israelin ja USA:n välisistä suhteista, hämmästelee artikkelissaan USA:n juutalaisjohtajien lausuntoja ja toimia, joissa kyllä todetaan suhteitten huonous ja jatkuva huononeminen, mutta ei sanallakaan suostuta kohdistamaan syytä sinne, minne se kuuluisi, eli presidentti Obamaan, joka aloitti muslimien miellyttämiskampanjan heti virkaansa astuttuaan ja on määrätietoisesti jatkanut sitä aiheuttaen korjaamatonta vahinkoa USA:n asemalle ja imagolle arabimaailmassa. Tässä kampanjassa uhrilampaan asemaan on joutunut Israel, jota Obama suomii ja painostaa häikäilemättä, josta osoituksena on tapa, millä hän nöyryytti vierailulla USA:ssa olleen pääministeri Netanyahun ja ahdisti hänet nurkkaan uhkauksillaan, joita ei ole julkistettu, mutta jotka Netanyahun sen jälkeisestä käyttäytymisestä päätellen ovat olleet järkyttäviä.

OBAMAN hallitus on viime aikoina antanut muutamia lausuntoja, joissa se vakuuttaa suhteitten olevan kestävät ja vankkumattomat, mutta samanaikaiset lausunnot Israelin vastustajille kertovat aivan muuta. Tilanne on Leiblerin mukaan kehittynyt todella vaaralliseksi, sillä juutalaisryhmät USA:ssa kuten JStreet ja tunnetut yksityishenkilöt ovat kehottaneet Obamaa jatkamaan Israelin painostamista entistä tarmokkaammin.
Leibler esittää, että Israelin pääministeri lopultakin voittaisi pelkonsa ja esittäisi selkeästi ja ilman väärinymmärryksen pelkoa kantansa keskusteluihin PA:n kanssa sekä asettaisi selkeät rajalinjat, joitten ylittäminen ei ole mahdollista Israelin intressien kannalta. Hänen tulisi muistaa, että Israel neuvottelee sen omista asioistaan, ei USA:n intresseistä. Leibler vakuuttaa, että Netanyahu tulisi yllättymään positiivisesti USA:n juutalaisjärjestöjen hyväksynnästä ja kannatuksesta, jos hän uskaltaisi toimia kansanjohtajan tavoin. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n turvallisuusneuvoton laatima alustava sopimusluonnos Iranin vastaisista sanktioista on saanut 5+1 maitten kannatuksen. Israel pitää esitystä vesitettynä; Brasilia vastustaa ja Iran pitää sitä tyhjän veroisena. (JP)
- Hamas teloitti Gazassa 3 tuomittua murhaajaa ihmisoikeusjärjestöjen vastalauseista huolimatta. Seksuaalirikosten sanotaan nousseen Gazassa, myös perheen sisällä. Tyttäret hakevat joskus turhaan turvaa äidiltään. (JP)
- Israelissa harkitaan, miten estää 15 laivan pääsy Turkista Gazan kaistalle aiheuttamatta tragediaa ja kansainvälistä tuomiota. (JP)
- Israel ei suostunut Qatarin tarjoukseen kauppasuhteitten palauttamiseksi ehdolla, että se sallii Qatarin yhtiöitten rakennustyöt Gazan kaistalla. Egypti esitti vastalauseensa Qatarin esitykseen. (JP)
- Venäjän antaessa varovaisen tuen YK:n turvallisuusneuvoston laatimalle boikottiluonnokselle Debkafile kertoo, että Venäjän asiantuntijat kouluttavat iranilaisia vallankumouskaartin sotilaita Venäjän armeijan tukikohdissa S-300 torjuntapatteriston käyttämiseen. Venäjä on pitkään viivyttänyt näiden ehkä maailman tehokkaimpien ilmatorjuntaohjusten myymistä Iranille, mutta viime aikoina sen johtajat ovat ärtyneesti torjuneet pyynnöt toimitusten siirtämisestä. Näin teki presidentti Medevedev presidentti Peresin esittäessä asian.
http://www.debka.com/article/8792/
- Israel vapautti Hamasin lainlaatijiin kuuluvan punaparran Mohammad Abu
Tirrin, joka yhdessä 65 muun Hamasin johtajan kanssa pidätettiin vuonna 2006
heti Gilad Shalitin sieppaamisen jälkeen. 9 muuta vapautettiin aiemmin. (JP)
- Useita autoja vaurioitui tiellä no 443 Modiin ja Jerusalemin välillä, jonne korkein oikeus antoi luvan päästää palestiinalaisia autoja. Kukaan ei loukkaantunut, mutta useat autot kärsivät vahinkoja. (INN)

Tuesday, May 18, 2010

TIISTAI 18.05.10

1. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapuu tänään Israeliin aloittaakseen kakkosvaiheen epäsuorissa keskusteluissa Israelin ja PA:n välillä. Hänen odotetaan ensin tapaavan Abbasin Ramallahissa ja sen jälkeen Netanyahun Jerusalemissa. Mitchellin toiminta alkaa todella vaikuttaa siltä, että hän neuvottelee PA:n edustajana ja sen valtuuttamana Israelin kanssa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat on ollut kovin äänekäs viime päivinä, kun taas Abbas on siirtynyt kulisseihin, varmaan kuitenkin seuraten sikäli kuin vanhan ja sairaalloisen miehen tarkkaavaisuus antaa myöten. Erekat kertoi median edustajille, että PA odottaa sopimusta Israelin kanssa ilman neuvotteluja. Hän kertoi AFP:n edustajalle, että Israelilla on kaksi vaihtoehtoa: Joko rauha PA:n kanssa tai ”setlementtitoiminnan” jatkaminen. Molemmat eivät ole mahdollisia samaan aikaan, hän tähdensi. ”Juuri nyt tulemme kohdistamaan keskustelut rajoihin ja turvallisuuteen kartoittaaksemme kaksi valtiota 1967 rajoja noudatellen”. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175826

Kiinalaiselle Xinhua-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa hän myöntyi ”sallimaan pieniä muutoksia 1967 rajoihin ehdolla, etteivät ne vahingoita maa-alueita, joita Israel on miehittänyt vuodesta 1967 lähtien.”
Zwi Ben Gedalyahu kertoo INN:n artikkelissaan, että keskustelujen ensimmäinen vaihe näytti jo jäävän viimeiseksi Mitchellin pakattua tuskin kunnolla avatun laukkunsa ja lentäen kiireesti takaisin kotiinsa havaittuaan, ettei kumpikaan osapuoli ole valmis tinkimään vaatimuksistaan. Mutta palattuaan Yhdysvaltoihin Netanyahu – huonona pokerinpelaajana - räpäytti silmiään ensimmäisenä vakuuttaen Mitchellille, että julkistamaton rakennuskielto on jo voimassa Jerusalemin itäosissa. Tämäkö sitten lienee antanut Michellille mahdollisuuden matkustaa alueelle uutta keskustelukertaa varten. Erekatin lausunnoista voi kuitenkin todeta, ettei sieltä ole odotettavissa minkäänlaisia myönnytyksiä, jotka tyydyttäisivät Israelin keskustelijoita. Israelilaisille Netanyahu selitti, että Ramat Shlomon rakentaminen ei pääse alkamaan missään tapauksessa kahden vuoden aikana byrokratiasta johtuen, joten hänen ei tarvinnut julistaa sitä rakennuskieltoon, vaikka hän sellaisena sitä tarjosi Mitchellille, joka hyväksyi sen.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Mitchell kehotti PA:n johtoa hillitsemään Israelin vastaisia lausuntojaan ja kiihotusta, josta se lupautui luopumaan Oslon sopimuksissa ja kaikissa sitä seuraavissa sopimuksissa ”tiekarttaa” myöten 7 vuotta sitten ilman tulosta.

INN:n artikkelissa todetaan, että PA on jo valmistautumassa ensi syyskuun tilanteeseen, jolloin YK aloittaa toimintansa, ja jolloin arabiliiton asettama 4 kuukauden aikaraja täyttyy. Syyskuussa loppuu myös Netanyahun julistama yksipuolinen 10 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä julkisia rakennuskohteita lukuun ottamatta, kuten myös viimeistelyvaiheessa olleet muutkin rakennukset. Netanyahu ei ole ilmoittanut, aikooko hän jatkaa rakennuskieltoa syyskuun jälkeen, mutta kieltoa alun perin vastustaneet tai pitkin hampain siihen suostuneet ovat jo vakuuttaneet, etteivät he suostu kiellon jatkamiseen.
Rakennuskiellon jakamista ajanee kiivaimmin puolustusministeri Ehud Barak, jonka politiikkaan näyttää kuuluvan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen purkaminen ja ”miehityksen” lopettaminen, kuten hän toistuvasti esittää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137592

YESHA-neuvoston uusi web-sivu, jonka osoite on www.MyIsrael.org.il,
aloitti toimintansa juhlallisessa avajaistilaisuudessa Jerusalemissa sunnuntaina. Sivu on - ainakin toistaiseksi - vain heprean-kielinen, mikä rajoittaa sen käyttökelpoisuutta kieltä taitamattomille, mutta siihen liittyy useita videoita, joita voi seurata. Sunnuntai-iltana pidetyssä tilaisuudessa opetettiin myös sivun käyttämistä ja rohkaistiin levittämään sen tarjoamia tietoja ja selityksiä laajemmallekin, myös Facebookin ja Twitterin kautta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137587

2. BRASILIAN presidentti Lula da Silvan, Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin yhteisvoimin runnoma sopimus, joka julkistettiin juhlallisessa allekirjoitustilaisuudessa Teheranissa eilen, ja jolla Iran suostuu siirtämään 1200 kg alhaiseen tasoon rikastamaansa uraania Turkkiin sen jatkojalostamista varten, on herättänyt kovin epäuskoisia ja epäluuloisia tuntemuksia länsivalloissa. Päällimmäiseksi siitä voitaneen sanoa, että se oli varsin älykäs ja ovela siirto pyrkimyksissä välttää Irania uhkaavat kovennetut sanktiot, joitten asettaminen ei ole ollenkaan varmaa, sillä sekä Kiina että Venäjä ovat kaiken aikaa vastustaneet niitä ja pitävät niitä tarpeettomina ja Iranin laillisia oikeuksia polkevina siviilikäyttöön tarkoitetun ydinteknologian kehittämiseksi.

EILEN SOLMITTU sopimus asettaa koko kuvion uusiin puitteisiin. USA:n hallituksen edustaja vakuuttaa, että se tulee ajamaan joka tapauksessa uusia sanktioita Irania vastaan, mutta Kiina ja Venäjä lienevät entistä haluttomampia tulemaan mukaan.
Sopimusta tarkasteltaessa jää ihmettelemään, miten Turkki aikoo jatkaa saamansa uraanierän jatkorikastamista, koska sillä ei ole omia rikastuslaitoksia. Toiseksi se ei kiellä Irania jatkamasta ydin suunnitelmansa toteuttamista kotimaassaan ja kotimaahan jäävän uraanierän jatkorikastamista korkeammalle tasolle vaikka atomipommia varten. On muistettava, että Iran jatkaa kaiken aikaa uraanin rikastamista ja sillä oletetaan olevan enemmän kuin tarpeeksi 4.5 %:n tasoon rikastettua uraania 20 %:n tasoon rikastettavaksi.
VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev kehotti sivullisia varovaisuuteen odottaessaan tarkempia tietoja sopimuksen sisällöstä. Israelkin pääministeri Netanyahu kehotti myös välttämään lausuntojen antamista ennen kuin sopimuksesta saadaan tarkempia tietoja. Saksan ja Englannin reaktio kehotti vakavaan huoleen sopimuksesta, ja Englannin edustaja sanoo maansa sitoutuneen sanktioihin.

Tarkkailijat olettavat, että Brasilian aktiivisuuden taustalla on sen pyrkimys saada pysyvä jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa, ja meriittien saaminen pyrkimystensä tueksi juuri tässä vaiheessa sopii hyvin kuvaan. Muutamat länsivaltain edustajat ovat jo kiitelleet Brasilian tarjoutumista välittäjän rooliin Iranin ja länsivaltain kanssa. Brassien päämääränä lienee ulottaa välitystoimensa myös Israelin ja sen kanssa vihamielisissä suhteissa olevien maitten Syyrian ja Libanonin sekä Hizbulkahin ja Hamasin suuntaan. (JP)
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=175825

3. PA KIIHDYTTÄÄ Israelissa tai ”setlementeissä” valmistettujen tuotteiden boikottia. Tänään se aloitti paikallisten arabijohtajien ja 3000 vapaaehtoisen voimin kampanjan, jonka tarkoituksena on kulkea ovelta ovelle PA:n hallitsemilla alueilla, ja vaatia asukkailta allekirjoitettu suostumus välttää PA:n kiellettyjen listalla olevien tavaroitten ostamista. Tämän lisäksi PA kieltää palestiinalaisia työskentelemästä juutalaisten omistamissa tehtaissa tai liikeyrityksissä Juudeassa ja Samariassa, ja kielto ulottunee Israelin alueelle.
KAMPANJA on jo sulkenut joitain juutalaisyrityksiä ja vaikeuttanut työntekijöitten saamista arabien kieltäytyessä vastatoimien pelossa tulemasta työpaikoilleen. PA:n antaman julistuksen mukaan kiellon rikkojia voidaan sakottaa 14 000 USD ja/tai 2 vuoden vankeustuomiolla. Hamasin ideologian mukaan kansan kurjistaminen saa sen entistä agressiivisemmaksi ja joutilaat miehet ja nuoret on helppo kiihottaa väkivaltaan. Fatah on omaksunut tämän alun perin marxilaisen opinkappaleen Hamasilta.

ISRAELIN hallitus ei ole ottanut virallista kantaa tähän laajenevaan kehitykseen PA:n alueilla, mikä antaa sille eräänlaisen hyväksymisen leiman, mutta joka varmasti tulee aiheuttamaan vakavaa päänsärkyä myöhemmin. Netanyahun päättämättömyys tämän kaltaisiin ajankohtaisiin tilanteisiin on hämmästyttävä, joka vahvistaa tietoja siitä, että Obama pelotteli hänet puolikuoliaaksi siinä määrin, ettei hän uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä.
PA:n julkeuteen toimia näin radikaalisti vaikuttanee uskomus, että sillä on Obaman hallituksen tuki takanaan teki se kuinka epärealistisia päätöksiä ja vaatimuksia tahansa, sillä Obama on antanut ymmärtää, että keskustelujen häiriöistä hän tulee syyttämään Israelia.
Jopa sellainen myönnytystaktikko kuin ministeri Dan Meridorkin kyselee, onko kyse rauhankumppanista vai hyökkääjästä. Joka tapauksessa tämä ei lupaa hyvää tulevaisuudessa, sopivat Israel ja PA millaisesta rauhasta hyvänsä.
Eräs länsidiplomaatti ihmetteli Washington Postin toimittajalla, onko PA:n toimien taustalla yritys eristää Israel, josta sen pyrkimys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi todisti.
Jos näin on, se ei ainakaan pehmennä Israelin asennetta neuvotteluissa PA:n kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137590

4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen Etelä Afrikan ehdokas miss World kilpailuun Ilana Skolnik päätti tehdä ”lopullisen ratkaisun” omassa elämässään, kääntyi juutalaisuuteen ja muutti asumaan Israeliin. Hän oli protestantti ja ”värillinen” (rotujen sekoitus) Etelä Afrikan rotulakien mukaan. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175832
- Netanyahu vakuutti toimivansa Menachem Beginin esimerkin mukaan rohkeasti keskiviikkona alkavissa keskusteluissa, ja kehotti PA:n puheenjohtaja Abbasia toimimaan Anwar Sadatin hengessä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175800
- Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että käsipuhelimen runsas käyttö altistaa käyttäjänsä entistä suurempaan aivokasvaimen vaaraan. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=175830
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel suunnitteli tuovansa poikansa bar mitzva tilaisuuteen Länsimuurille tällä viikolla, mutta muurin valvojat eivät ole saaneet sitä koskevaa tiedotusta. Jos hän tulee, hän voi odottaa hänen toimiaan vastustavia mielenosoittajia. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175829
- Wormsin synagoga Rhineland-Palarinate osavaltiossa joutui maanantaina hyökkääjien maalitauluksi. Paikalle jätetyssä lapussa vakuutettiin tuhopolttojen jatkuvan niin kauan kuin Israelin ja PA:n välinen konflikti jatkuu. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175802
- Netanyahu kokosi sisäkabinettinsa keskustelemaan Iranin tilanteesta tänään. Mitä siellä päätettiin, ei ole tiedossa, mutta Debkafile arvioi, että sanktiot Irania vastaan voidaan nyt unohtaa. http://www.debka.com/article/8791/
- Debkafile kertoo, että Syyria ja Hizbullah rakentavat 22 km:n pituista vahvasti linnoitettua muuria Hermonin vuoren pohjoislaidalta Bekaan laaksoon Aita El-Foukhar kaupunkiin Libanonin ja Syyrian rajan suuntaisena. Muurin tarkoituksena on estää IDF:n panssarien isku Damaskosta vastaan. Muurin itäpuoli on Syyrian ja Hizbullahin joukkojen valvonnassa. Sen jälkeen Syyria voi ilman valvontaa siirtää aseitaan ja joukkojaan Libanonin puolelle. http://www.debka.com/article/8788/

Shavuotin vuoksi lehdet eivät ilmesty huomenna.

Monday, May 17, 2010

MAANANTAI 17.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapunee Israeliin tiistaina. Hän aloittanee keskustelut palestiinalaisten kanssa Ramallahissa samana päivänä jatkaen niitä keskiviikkona.
Torstaina, joka on shavuot-päivä, hän tapaa pääministeri Netanyahun Jerusalemissa.

MITCHELLIN ensimmäinen huoli näyttää koskevan keskustelujen aikataulua kuten myös aiheista, joista keskustelut aloitetaan. Arabiliitto asetti 4 kuukauden aikarajan, jonka kuluttua se haluaa saada raportin edistymisestä tehdäkseen mahdollisen uuden päätöksen. Vaarana on, että se arabit vetävät pois rauhanesityksensä, jos keskustelut eivät ole edenneet tyydyttävästi. Toinen kiperä kysymys on keskustelujen aiheita koskeva. PA haluaa aloittaa rajoista, Israelin huolena ovat turvallisuuskysymykset etusijalla. (JP)

2. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat esitteli PA:n käsityksiä ja vaatimuksia keskusteluissa puheessaan Tel Avivin yliopistossa sen kansallisen turvallisuusinstituutin tilaisuudessa sunnuntaina. Hän sanoi olevansa optimistinen keskusteluille joskin varoitteli, että palestiinalaisten kärsivällisyys on ohenemassa huolestuttavasti.

EREKAT sanoi, että hänellä on ratkaisu ongelmiin, jotka hiertävät keskustelujen aloittamista. ”Ei ole tarpeen keksiä uutta pyörää. On olemassa kahden valtion ratkaisu, joka perustuu 1967 rajoihin, maan vaihtoihin sekä ratkaisuihin pakolaisongelmissa.” Hän valitti, että monet ihmiset tarkastellessaan menneitten vuosien keskusteluja näkevät vain ratkaisemattomat kysymykset eivätkä pysty näkemään edistystä, jota on tapahtunut. Hänen mielestään on edetty pitkä matka. Hän ei katso tarpeelliseksi omaksua vastapuolen ideologiaa tai ajatuskuvioita, mutta hänen mielestään kahden valtion periaate on realistinen ja vain odottaa vastuullisten johtajien tekevän tarvittavia päätöksiä.

EREKAT sanoi, että epäsuorat keskustelut Mitchellin välityksellä alkoivat siitä, mihin ne jäivät pääministeri Olmertin aikana. Hän painotti, etteivät amerikkalaiset voi tehdä rauhaa heille. Hän hylkäsi yleisen näkemyksen, että palaamalla epäsuoriin keskusteluihin on taannuttu vuosikymmeniä tilanteeseen, joka vallitsi brittimandaatin aikana. Hän käänsi Abba Ebanin aikoinaan esittämän lauseen: ”Palestiinalaiset eivät koskaan menetä tilaisuutta menettää tilaisuutta” toisinpäin kohdistaen sen Israeliin. Hän myönsi virheitä tehdyn, mutta pyysi huomioimaan, että PA on kovin nuori hallitus.
Erekat ei näe mitään mieltä tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona, riittää kun todetaan, että Israel on olemassa, mutta hän ei pidä siitä, että palestiinalaiskaupunkeja nimitetään edelleen juutalaisilla nimillä, kuten Nablus hepreaksi Shikem, tai Jericho hepreaksi Yeriho.
GAZAN TILANTEESTA hän oli optimistinen, että se ratkaistaan lähiaikoina. Arabiliiton hyväksyminen oli hänen mielestään tarpeen siksi, että lähinaapurit Egypti ja Jordania hyväksyvät neuvottelut, mutta päätökset tekee PA itsenäisesti, hän vakuutti. Hän sanoi, ettei PA julista valtiota yksipuolisesti, mutta että Fayadin suunnitelma on myös Abbasin hyväksymä ja toivoi, että EU-maat tunnustavat Palestiinan valtion, kun sen aika tulee. Erekat sanoo, ”ettei PA rukoile Israelilta rauhaa, mutta että sen aika on nyt, ja siihen on syytä tarttua, sillä palestiinalaisten kärsivällisyys alkaa hiipua”. http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=175731

3. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon sanoi JP:n haastattelijoille, että kahden valtion periaate sellaisenaan on liian kapea-alainen. ”Jos haluamme näitten epäsuorien keskustelujen johtavan pysyvään rauhaan, mitä tarvitaan on molempien osapuolten olemassaolon oikeutuksen hyväksyminen”, hän selitti, joskaan ei aivan noilla sanoilla. Ayalon ilmeisesti tarkoitti tällä sovintoa Israelin ja arabimaitten välillä, ei vain palestiinalaisten kanssa. Hän vakuutti Israelin myöntyvän historialliseen sopimukseen palestiinalaisten kanssa kahden valtion periaatteella, mutta ettei Israel voi sopia Palestiinan valtiosta, joka rajoittaa sen elintärkeitä intressejä eikä perustu toivottuun historialliseen sopimukseen.

”ME HALUAMME rauhaa ja ymmärrämme sen tarkoittavan kahta valtiota. Haluamme myös edetä niin pian kuin suinkin, mutta emme halua hätiköidä rauhattomina. Emme voi työskennellä rajoitetun aikataulun puitteissa,” Ayalon selvitti. Hän katsoo, että palestiinalaisille on tärkeää osoittaa joustavuutta Israelin suuntaan ja selitti, että 17 vuoden keskustelujen aikana palestiinalaisten kanssa Oslon sopimuksista lähtien Israel on kulkenut pitkän tien hyväksyessään ajatuksen erillisestä Palestiinan valtiosta, mutta samaan aikaan palestiinalaiset eivät ole siirtyneet tuumaakaan.

JP:N ARTIKKELIN kirjoittaja Herb Keinon selittää, että palestiinalaisten halutessa keskustelujen alkavan siitä, mihin ne jäivät pääministeri Olmertin aikana 2008, Israelin nykyhallitus katsoo, ettei se ole sidottu siihen. Olmert tarjosi viimeisessä esityksessään vain muutamia päiviä ennen eroamistaan vuoden 2008 lopussa oman tunnustuksensa mukaan 93.5 – 93.7 % Juudean ja Samarian maapohjasta, yksi yhteen maanvaihtoa sekä järjestelmää, jolla Temppelivuori ja siihen läheisesti liittyvät alueet (”holy basin”) annettaisiin yhteenliittymän hallittavaksi, johon kuuluisivat Israel, Palestiina, Jordania, Saudi Arabia sekä USA. Kuten tunnettua, Abbas käveli ulos neuvotteluista ilman kommenttia.

ISRAELIN toiveet keskustelujen aloittamisesta käsittävät seuraavat kohdat:
- Palestiinan valtion aseettomuuden turvaaminen,
- Rajojen valvonta laittoman aseitten salakuljetuksen estämiseksi,
- IAF:n oikeus valvoa Palestiinan ilmatilaa,
- Mahdollisuus jahdata terroristeja rajan yli Palestiinan puolelle,
- IDF:n valvonta- ja seuranta-asemien pystyttäminen Palestiinan alueelle ainakin alkuvuosien ajaksi. Erekat vannoi, ettei yksikään IDF:n sotilas saa lupaa astua Palestiinan valtion alueelle.
Aseitten salakuljetuksen valvonta edellyttäisi ennen kaikkea Jordanjoen laakson valvontaa.
KEINON toteaa, että näistä on keskusteltu kuukausikaupalla ilman tulosta. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175733

4. UUSIN uhka Israelin turvallisuutta kohtaan tulee maan sisällä asuvien arabien taholta. Tämä kansanosa on nykyisin vajaa 20 % maan väkiluvusta, mutta kasvaa edelleen nopeammin kuin juutalainen kansa huolimatta siirtolaisuudesta ja syntyvyydestä, joka nykyisin on suhteessa 3,8 % arabeilla ja 2.8 % juutalaisilla, mutta on tasaantumassa. Maan väestörekisterikeskus ennustaa, että 2030 arabien osuus väestöstä on 24 % kasvaen muutamassa vuosikymmenessä siten, että suhde arabien ja juutalaisten välillä muuttuu 30 % arabeja 70 % juutalaisia. Suurinta kasvu on Negevin beduiinien keskuudessa, jossa sheikillä voi olla useita vaimoja ja 60 lasta.

ISRAELIN johto on alkanut havaita kasvavan arabiongelman maan sisällä, ja on alkanut toimia suhteitten parantamiseksi arabikansan kanssa. Hallitus asetti 50 miljoonaa USD investointien lisäämiseksi arabiyhtiöissä, ja IDF aloitti vapaaehtoisuusjärjestelmän arabinuorille. Vuosina 2004-2005 siihen pyrki vain 240 nuorta arabia, mutta 2008-2009 luku oli kasvanut 1050 arabijohtajien kielloista huolimatta. Mutta projektia tulee kasvattaa rakentamalla heille parempia asuntoja ja kouluja, kunnollista infrastruktuuria, vesi- ja viemäriverkostot, katujen päällystäminen jne. sekä omien yhtiöitten aloittamiseksi arabi-alueilla ja suuremman osuuden siirtämiseksi arabiosiin valtion budjetissa. Tämä kaikki tulee kovin pahasti ”jälkijunassa”, mutta parempi näinkin.

ARABIKANSANEDUSTAJA Masud Gnaim (UAL-Taal) esitti näkemyksensä, jota ehkä suuri osa Israelin arabeista kannattaa, ettei heidän tule pyrkiä integroitumaan Israelin valtaväestön kulttuuriin, vaan nähdä itsensä osana suurta ja hallitsevaa arabikulttuuria Lähi Idässä. Hän kertoi Kul Al-Aeab lehdelle antamassaan haastattelussa, että Israel tulisi yhdistää osaksi islamilaista kalifaattia. Toisaalta jotkut ovat nähneet, että Israelin arabijohtajat ovat loitonnet kansasta eivätkä välttämättä enää nauti aiemmin saamaansa kannatusta.

JÄRJESTÖT kuten Adallah Legal Center arabiväestön oikeuksien puolustaja, Arabipormestarien kansallinen komitea ja Mada al-Karmel käytännöllisen sosiaalitutkimuksen keskus, esittävät, että Israelin tulee luopua juutalaisista aiheista kuten kansallishymni ”Hatikwa”, kansallisesta lipusta Davidin tähdellä varustettuna, paluuoikeuslaista, Jewish Agency, sekä Israelin maan hallituksesta. Niiden mielestä myös heprean kielen valtaa tulee rajoittaa, Israelin nimi muuttaa vähemmän juutalaisvoittoiseksi, sekä arabiperheitten tulisi sallia muuttamaan kyliin, joista he muuttivat 1948. (JP pääartikkeli)

5. UUTISOTSIKOITA.
- Turkin pääministeri Erdogan ja Brasilian presidentti Lula da Silva saivat Iranin taipumaan siihen, että se sallii ydinrikasteen siirron ulkomaille, luultavasti Turkkiin. Uutinen kertoo, että neuvottelut, joihin osallistui myös Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, kestivät 18 tuntia. Jos uutinen on totta, Iran voi välttää kovennetut sanktiot. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=175737
- Merkittävät juutalaisaktivistit ja johtajat USA:ssa allekirjoittivat vetoomuksen, jossa he kehottavat Israelia ja PA:ta tekemään huomattavia myönnytyksiä. (JP)
- JP valittaa pääkirjoituksessaan Öljyvuoren huonoa hoitoa. Arabit voivat esteettä mellastaa siellä tuhoten hautakiviä ja piirrellen sinne häpäiseviä grafiitteja, suuntaus, joka alkoi Jordanian miehityksen aikana, jolloin hautakiviä käytettiin rakennuksiin, katujen pinnoitteisiin ja jopa Jordanian sotilaitten käymälöitten rakentamiseksi. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=175757
- Israelissa järjestetään 23-27.05.10 suuri kansallinen harjoitus, jossa simuloidaan massiivisen ohjushyökkäyksen vaikutuksia maassa. Sen ovat valmistelleet Kansallinen Hätätilatoiminnan hallinto (NEMA) ja IDF:n kotirintama. Israelin poliisi, Magen David sekä hallituksen ja pakallishallinnon edustajat osallistuvat simulaatio-harjoituksiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175727
- Vastauksena Ranskan presidentti Sarcocyn moitteisiin IDF salli eilen 30 tonnia rakennus-tarvikkeita Gazan kaistalle taisteluissa vaurioituneen sairaalan korjaamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175726
- Israelilaiset aktivistit aikovat mennä merelle estämään 15 vieraan laivan pääsyn Gazan kaistalle vastoin Israelin kieltoa. He sanovat vastuun lankeavan varsinkin Turkin hallitukselle, joka kustantaa laivojen matkan ja niissä olevat hyödykkeet.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137574

Sunday, May 16, 2010

SUNNUNTAI 16.05.10

1. USA KÄYTTI painostavia viestejä Israelille viimeisen 14 kuukauden aikana, tunnusti Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel torstaina puhuessaan huolellisesti valituille juutalaisjohtajille, jotka edustavat USA:n ortodoksi-, reformi- ja konservatiiviryhmiä. Hän lisäsi, että vaatii enemmän kuin kuukauden voidakseen korjata (make up for, muotoilla uudelleen) 14 kuukauden kehityksen. Hän jatkoi sanoen, että ”Obaman vaalien yhteydessä oli epäilyksiä hänen tuestaan Israelille, ja nyt ne ovat nousseet uudelleen esiin”.
MUTTA mitä tulee Israelia koskevaan politiikkaan, olemme tehneet kaiken voitavamme Israelin turvallisuuden hyväksi – pitkän tähtäyksen intresseissä. Seuratkaa hallituksen toimia!”

VALKOINEN TALO oli järjestänyt tilaisuuden sinne kantautuneitten huhujen vuoksi, joitten mukaan Obama on menettämässä USA:n juutalaisten kannatuksen. Eikä se ole tuulesta temmattu huoli, sillä mielipidetiedustelujen mukaan Obaman kannatus on selvästi laskenut ellei peräti romahtanut lähes 80 %:sta vaalien aikaan.
Tilaisuudessa puhui myös Dennis Ross, joka johtaa hallituksen Iranin politiikkaa, pyrkien puheessaan lieventämään tietoja, joitten mukaan USA:n vaatimus ydinaseettomasta Lähi Idästä olisi muuttanut USA:n asenteen Israelin väitettyihin ydinaseisiin. Hän vakuutti, ettei USA:n politiikka ole muuttunut 1995 lähtien, jolloin se esitti ydinaseettoman Lähi Idän, Israelin tuella. Hän vakuutti Obaman hallituksen ymmärtävän Israelin pelotusaseen kokonaisuudessaan.

TÄMÄ tapaaminen viidentoista USA:n johtavan rabbin ja Obaman hallituksen virkailijoitten välillä Valkoisessa talossa oli toinen; ensimmäinen tapaaminen oli 20. huhtikuuta, pian sen jälkeen, kun uutiset kertoivat tavasta, millä Obama kohteli pääministeri Netanyahua Valkoisen Talon keskusteluissa. Ross esitti toiveen, että rabbit pystyisivät näkemään kehityksen, mikä Obaman hallituksen suhtautumisessa Israeliin oli tapahtunut kuukauden aikana. Hän viittasi puolustusministeri Ehud Barakin lausuntoon viime viikolla USA:n vierailunsa jälkeen, jossa tämä kehui, etteivät Israelin ja USA:n väliset suhteet koskaan ole olleet vankemmat.
ROSS sanoi USA:n antavan Israelille kaiken, mitä se tarvitsee asuessaan ”vaikeassa ympäristössä”, ja liittävän Israelin USA:n puolustusjärjestelmään, varsinkin ohjusten torjuntajärjestelmissä.

TILAISUUDESSA puhui myös USA:n turvallisuusneuvonantajan varamies Dan Shapiro, joka muistutti mieleen Obaman hyväksymän esityksen 205 miljoonan USD tuen Iron Dome torjuntajärjestelmän viimeistelemiseksi, joka on laahannut varojen puutteen vuoksi. Shapiron kerrotaan maininneen, ettei kahden valtion periaate toteudu, elleivät molemmat maat toimi yhdessä ohjustentorjunnan alueella tai jos Israelin naapurit havaitsevat USA:n ja Israelin välisten suhteitten murenemisen.
RAHM EMANUEL totesi Iranista, etteivät sanktiot tule toimimaan USA:n yksipuolisin toimin, siihen tarvitaan laajempaa yhteistoimintaa valtioitten välillä. Hän luetteli USA:n politiikan suuntauksia Lähi Idässä näin: ”Ensimmäiseksi Iranin eristäminen; toisena Amerikan jalanjälkien poistaminen Irakista, jota pidetään arabi- ja muslimimaana; kolmantena Israelin ja PA:n välinen rauhanprosessi, jota hän sanoi Israelin turvallisuuden avaimeksi ja joka avustaa sekä USA:n että Israelin intressejä”. Ross painotti, ettei USA painosta Israelia ”setlementeissä”, vaan odottaa Israelin ja PA:n pystyvän sopimaan niistä keskenään.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175654

2. FATAH JA HAMAS olivat lauantaina siirtäneet syrjään katkerat erimielisyytensä osallistuakseen yhtenä rintamana osoittamaan mieltään 62 vuotta sen jälkeen, kun Israelin valtio perustettiin, josta palestiinalaiset käyttävät sanaa ”Nagba”, katastrofi. Tuhansia palestiinalaisia pakeni 1948-1949 sotaa, valtaosa heistä arabijohtajien kehotuksesta, etteivät he joutuisi sotivien osapuolten jalkoihin, ja luvatessa, että he saavat palata parin viikon jälkeen, asia minkä aikamme arabijohtajat haluavat mieluummin unohtaa.

KULKUEESSA Gazan kaupungissa oli runsaasti sekä Palestiinan että Hamasin ja Fatahin symbolisia plakaatteja, sekä suuria avaimia osoittamassa heidän päätöstään palata sinne, mistä he ja heidän esi-isänsä ja –äitinsä lähtivät. Yhteinen mielenosoitus oli mahdollinen siksi, että Gazan kaistaa hallitseva Hamas oli kutsunut Fatahin kaaderit mukaan, ensimmäinen lämmin käden ojennus vuoden 2007 jälkeen, kun Hamas kaappasi vallan. Aiempina vuosina eri puolueet osoittivat mieltään omina kulkueinaan.

Poliittisia puheita ei pidetty, ja osallistujia oli kehotettu välttämään oman puolueensa lippujen käyttämistä, mutta vaatetuksen värivalinnoilla sitä kuitenkin osoitettiin. (JP)

3. TOISENLAINEN mielenosoitus kokoontui lauantai-iltana Zion aukiolle ja sen viereen "tuhansien israelilaisten" pyrkiessä kertomaan jokaiselle, joka halusi kuunnella, ettei Sionistit ole ”setlereitä”. Tällä ei suinkaan haluttu kertoa, että tuota nimitystä käytetään väärin juutalaisasukkaista Juudeassa ja Samariassa, vaan sillä tahdottiin kertoa, että heidän asumisensa Juudeassa ja Samariassa on väärin ja vastoin sionismin periaatetta.

MIELENOSOITUKSEN olivat järjestäneet Kansallinen vasemmisto (Smol Leumi), Peace Now ja Ofek (Heprealaisen yliopiston Meretziä kannattava haara). Kokoontuminen kesti tunnin verran, jonka aikana kukin järjestö esitti omat mielipiteensä lyhyissä puheissaan.
”ME VAADIMME miehityksen lopettamista – joko sopimuksen kautta tai ilman sitä”, huusi Eldad Yaniv, Ehud Barakin entinen kansliapäällikkö sekä yksi vasemmistoa edustavien järjestöjen perustajista. ”Me vaadimme juutalaista valtiota juutalaiselle kansalle selvin ja tunnustetuin rajoin”, hän vaati, ”Ei juutalaista valtiota, joka rakennetaan setlementtien ja syrjinnän varaan.” Hän kertoi JP:n toimittajalle, että he haluavat rakentaa Israelin valtion uudelleen perustuksista lähtien. Hän kertoi, että järjestö pitää tilaisuuksia useita kertoja viikossa, ja nyt he ovat menneet kaduille viedäkseen sanomansa perille.
Tilaisuuteen osallistui poliisin arvion mukaan korkeintaan pari tuhatta ihmistä. He väittivät edustavansa Israelin ensimmäisen pääministerin Ben Gurionin sionismia, ja sanoivat kyllästyneensä vain oikeistoa edustavaan sionismiin. (JP)

4. IRANIN uskonnollinen johtaja Muhammad Bagher Kharrazi vaati lauantaina Irania muodostamaan ”laajemman Iranin”, joka tulisi hallitsemaan koko Lähi Itää ja Asian keskiosaa. Hän sanoi tämän olevan osoituksena islamin messiaan, mahdin tulolle, jota varsinkin shia-muslimit ovat odottaneet siitä lähtien, kun yhdeksännellä vuosisadalla elänyt muslimijohtaja erämaahan tekemänsä meditointimatkana aikana hävisi mystisesti, eikä hänestä koskaan löydetty mitään todisteita, mitä hänelle tapahtui. Muslimit odottavat hänen paluutaan tulevana imaamina, mahdina, joka yhdistää eri muslimihaarat ja valloitettuaan maailman johtaa sen ennen näkemättömään kukoistukseen ja hyvinvointiin.

KHARRAZI johtaa Iranissa puolueryhmittymää, josta käytetään nimitystä Hizb Allah, Allahin puolue, jonka ajatollah Khomeini perusti valtansa alkupäivinä. Hän esitti vaatimuksensa puolueensa lehdessä nimeltä Hizbullah. Hän ei kuitenkaan kuulu Iranin johtaviin muslimi-oppineisiin, mutta hänen ajamansa teesit ovat vallanneet kasvavaa osaa maan poliittisissa piireissä presidentti Mahmoud Ahmadinejadia myöten.
KHARRAZIN vaatimuksiin kuuluu Israelin tuhoamisen ohella muitten Irania vastustavien maitten tuhoaminen, joita hän kutsuu syöpäkasvaimiksi. Hän viittasi tässä arabi-nationalisteihin kuten Saddam Husseinin Baath puolue Irakissa sekä sunni-suunnan äärilaitaa edustava Wahhabi-muoto Saudi Arabiassa.
Saudit ovat hyvällä syyllä seuranneet tarkoin kehitystä Iranissa myös uskonnollisella rintamalla sen ydinsuunnitelmien ohella, mutta myös Iranin sisällä Kharrazin toimia tarkkaillaan, joskin Ahmadinejad vakuuttaa oman suuntansa olevan 10 kertaa vallankumouksellisemman. Tilanne selkiää viimeistään 2013 presidentin vaalien aikana. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset väittävät, että ”setleri” ampui 16-vuotiaan pojan pysäytettyään autonsa kivisateen aikana ja tulittaessaan heitä kohti. (JP)
- Kaksi israelilaista haavoittui Al Aksa järjestön pyssymiesten tulittaessa kahta autoa tiellä no 60 lähellä Ofran juutalaiskylää. Myös autot kärsivät vaurioita. Sotilaat haravoivat ympäristöä tulittajien löytämiseksi. Al-Aksa ilmoittaa tulituksen olleen kostoksi 16-vuotiaan pojan ampumisesta. (JP)
- Poliisi pidätti muutaman viikon aikana 4 beduiinia, joita syytetään israelilaisten autojen kivittämisestä ja petrolipommien heittämisestä niitä kohti. Heidän epäillään kuuluvan terrorijärjestöön. (JP)
- Poliisi joutui käyttämään kovia otteita pyrkiessään rauhoittamaan vasemmistolaisten järjestämää väkivaltaista mielenosoitusta Sheikh Jarran lähiössä Jerusalemin itäosassa. Poliisi pidätti 30 vasemmistolaista perjantaina iltapäivällä. Yli 250 palestiinalaista ja vasemmistolaista yritti tunkeutua alueelle, jonne israelilaiset ovat muuttaneet asumaan saatuaan arabien sodan 1948 jälkeen takavarikoimat ja asumat kiinteistöt takaisin omistukseensa. Jordanian politiikkaan kuului kaikkien juutalaisten karkottaminen miehittämistään Jerusalemin itäosista ja sen lähistöltä. Nämä mielenosoitukset ovat toistuneet viikosta viikkoon sekä maassa asuvien että ulkomailta tulleitten äärivasemmistolaisten ja anarkistien kiihottamina. Poliisi harkitsee opetettujen koirien käyttämistä heidän mielenosoitustensa hajottamiseksi. (JP)
- Brasilian presidentti Luis Iancio Lula da Silva keskusteli Qatarin johtajien kanssa Iranin ydinsuunnitelmasta ja –aseesta ennen hänen matkaansa Teheraniin, jonne matkustaa samaan aikaan myös Turkin pääministeri Erdogan. Lula haluaa päästä mukaan Lähi Idän sekaviin kuvioihin. (JP)
- Tyynnyttelevistä tiedoista huolimatta eräät uutistoimistot kertovat, että USA:n presidentti Obama lupasi Abbasille Palestiinan valtion kahden vuoden sisällä. Hänen sanotaan luvanneen viimeisessä puhelinkeskustelussa, että jos osapuolet eivät pääse sopimukseen kohtuullisessa ajassa, hän tulee kannattamaan PA:n esitystä YK:n turvallisuusneuvostossa Palestiinan valtion perustamiseksi arabiliiton esityksen pohjalta; tai ainakin pidättymään käyttämästä veto-oikeuttaan.
- Poliisi pidätti 15 haredi-miestä, jotka osoittivat mieltään Barzilai sairaalan laajennuksen rakentamista entisten vastaan hautojen päälle, jotka siirretään toiseen paikkaan. Hautojen uskotaan olevan Bysantin ajalta. (haaretz)
- Muhammad pilapiirrosten piirtäjän Lars Vilksin koti yritettiin polttaa. (haaretz)
- Bolton sanoo, että Obama kunnioittaa enemmän Afganijohtaja Karzaita kuin Israelin pääministeri Netanyahua. (INN)