Friday, April 30, 2010

PERJANTAI 30.04.10

1. KESKUSTELUT Palestiinan valtion perustamisen ympärillä syvenevät ja selvästi kiihtyvät samalla kun panokset myöskin kasvavat. JP:n perjantaiaamun pääuutinen kertoo suurin otsikoin näin: ”Israel pelkää, että PA haluaa YK:n tunnustavan valtion –67 linjoille”. Alaotsikossa kerrotaan, että ennen epäsuorien keskustelujen alkamista useat korkeat hallitusyhteistyön johtajat kyseenalaistavat USA:n vakuutukset, että Abbas haluaa rauhaa neuvottelujen kautta.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Netanyahun hallituksessa on kasvava käsitys, jonka mukaan PA haluaa varmistaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen, joka perustuu päivitettyyn päätöslauselmaan no 242 Palestiinan valtion perustamisesta mutta syrjäyttäen pakolaisongelman. Tätä kantaa edustavat arvioivat, ettei PA:n päämääränä ole solmia rauhaa Israelin kanssa vaan jatkaa konfliktia sen kanssa.
ARTIKKELIN kirjoittaja vakuuttaa, ettei tämä ole kaikkien hallituksen ministerien kanta, vaikkakin heidänkin keskuudessaan epäillään Abbasin kykyyn ja haluun neuvotella kestävät rauhanehdot Israelin kanssa.

USA:n viranomaisten parissa kuitenkin uskotaan edelleen vahvasti Abbasin kykyyn ja haluun neuvotteluratkaisuun Israelin ja PA:n välillä. Tätä uskoa näyttää vahvistavan presidentti Shimon Peres, joka on ”pannut rahansa likoon” hänen puolestaan. Abbas ilmoitti muutama päivä sitten, ettei hän suosittele eikä hyväksy yksipuolista ratkaisua valtiota perustettaessa. PA:n pääneuvottelija Saab Erekat kuitenkin julkaisi helmikuussa oman visionsa Palestiinan valtioksi, jossa hän kehottaa palestiinalaisia yrittämään saada YK:n päätös sen perustamiseksi. PA:lla on kasvava kansainvälinen tuki takanaan, mikä voi rohkaista sitä tähän ratkaisumalliin. Näitä haaveita tukevat myös PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmat YK:n päätöksen saamiseksi omasta valtiosta ilman rauhansopimusta Israelin kanssa. Hänen hallituksena saama taloudellinen yli 10 %:n kasvu viime vuonna perustuu pääosin Netanyhaun toteuttamaan taloudelliseen polkuun rauhaksi kansojen välillä, mitä Fayan ei näytä tunnustavan asettaessaan esteitä Israelin ja PA:n väliselle kaupalle. Fayadin mottona on: Palestiinan valtio kahdessa vuodessa ei ole vain mahdollinen vaan välttämättömyys. (JP)

2. PANOSTEN kovenemisesta rauhanponnisteluissa Israelin ja PA:n välillä on osoituksena haaretz.com artikkeli, jonka mukaan presidentti Obama suunnittelee kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle syksyllä, elleivät rauhankeskustelut pääse alkamaan toivotulla tavalla.
Artikkelin mukaan konferenssin isäntinä toimisivat kvartetin jäsenmaat ja järjestöt: USA, Venäjä, EU ja YK. Tässä konferenssissa käsiteltäisiin kaikkia keskeisiä kysymyksiä: Rajat, Jerusalemin asema, pakolaiset ja Israelin turvallisuusvaatimukset.

ARTIKKELISSA spekuloidaan, että Obama kutsunee konferenssin koolle syksyllä, luultavasti ennen vuoden vaihdetta, mutta tuskin ennen marraskuun puoliväliä, jolloin USA:ssa pidetään tärkeät kongressin välivaalit, joissa demokraattien odotetaan kärsivän raskaita menetyksiä.

LÄHIAJAN tärkeinä virstanpylväinä pidetään lauantaina kokoontuvan arabiliiton ulkoministereitten kokousta, jossa käsitellään vielä kerran, voiko se antaa tukensa Israelin ja PA:n välille suunniteluille epäsuorille keskusteluille. Se antoi jo luvan aiemmassa kokouksessaan, mutta USA:n osuuden ja vakuutusten muuttuminen vaatii uusintakäsittelyn. Jos se suhtautuu keskusteluihin positiivisesti antaen niille tukensa, se vaatinee todellista edistystä 4 kuukauden sisällä.

Syys- ja lokakuu tulevat olemaan ratkaisevan tärkeitä kehityksen suuntaamisessa. YK:n yleiskokous kokoontuu syykuussa, ja Netanyahun hallituksen julistama 10 kuukauden moratorium, rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, päättyy 26 syyskuuta. On vielä epävarmaa, pystyykö Netanyahu saamaan sille lisäaikaa, vaikka Likudin keskuskomitean vaaleissa hän saikin tämän hetken tietojen mukaan 77 % äänistä, mikä takaisi sen, ettei hänen tarvitse pelätä muutosta puolueensa tuessa.
Netanyahu tapaa presidentti Mubarakin maanantaina, ja myös USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapunee viikon alussa Israeliin. Hän kertonee jotain Obaman ajatuksista.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1166413.html
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Abbas matkusti puolestaan Kiinaan, jonka merkitys
kansainvälisesti on huimasti kasvanut USA:n talousongelmien myötä. Abbas vakuutti Jordaniassa, että hän haluaa neuvotteluratkaisun Israelin kanssa, mutta jos se ei toteudu, hän vie asian YK:n turvallisuusneuvostoon ratkaisupäätöksen saamiseksi.

SPEKULAATIOT Abbasin terveystilasta ovat kasvaneet hänen usein toistuvien sairaalamatkojen myötä Jordaniaan, jossa lääkärit pyrkivät varmistamaan hänen terveydentilansa. Hän kävi äskettäin sarjan lääkinnällisiä tutkimuksia Ammanin sairaalassa. Erään raportin mukaan hänellä on sydänongelmia.
Abbasia lähellä oleva taho kertoi torstaina, että Abbasilla on krooninen sairaus, yksilöimättä sitä lähemmin, joka vaatii pitkäaikaista lääkinnällistä hoitoa.
Lontoossa ilmestyvä kansainvälinen arabilehti Al-Quds Al-Arabi kertoi, että Abbas kärsii vakavista sydänongelmista, joiden vuoksi hän on käynyt yksityissairaalassa Ammanissa ainakin kuusi kertaa muutaman viimeviikon aikana.

Muutama viikko sitten Abbas kiidätettiin Ramallahista Ammaniin vaikeitten kipujen ja heikkouden vuoksi. Aiemmin hänen kerrottiin ”liukastuneen” ja sen vuoksi vietiin hoitoon Ammaniin. Häntä hoitavat lääkärit ovat antaneet vakuutuksen olla kertomatta julkisuudessa Abbasin vaivoista. Hän palannee sinne hoidettavaksi Kiinan matkansa jälkeen.

PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on vaatinut, että Abbasin tulee nimittää varamies, sillä jos hän menettää kykynsä hoitaa virkaansa, maahan tulee valtatyhjiö, mikä voi aiheuttaa valta-taistelun, jota pinnan alla käydään kaiken aikaa. Fayadin uskotaan pyrkivän presidentiksi, sillä hän on suosittu sekä palestiinalaisten keskellä että ulkomailla, mutta hänen ongelmanaan on se, ettei hän ole Fatahin eikä PLO:n jäsen. (JP)

4. LEVOTTOMUUDET Yitzharin juutalaisyhteisön liepeillä toistuvat yhä useammin. Tämä kylä uskoo vahvasti oikeuteensa Israelin maahan eikä suostu aitaamaan aluettaan, mikä antaa läheiselle arabikylän asukkaille esteettömän pääsyn kylän alueelle. Pieniä ”rankaisu-retkiä” on tehty kylän asukkaitten välillä puolin ja toisin, mikä nostattaa jännitystä.

TORSTAINA puhkesivat väkivaltaisuudet Yitzharin kylän asukkaitten ja poliisien välillä, jotka oli hälytetty paikalle ilmoituksen johdosta, että kylässä jatkettiin asuintalon rakentamista ilman lupaa, vaikka asukkaat väittivät, että rakentaminen oli aloitettu ennen rakennuskieltoa.
Paikalla olleet valtion tarkastajat yrittivät takavarikoida paikalla työskennelleen puskutraktorin, mikä aiheutti vastarinnan asukkaiden taholta. Jotkut nuoret kivittivät poliiseja, polttivat autonrenkaita teillä ja asettuivat pitkälleen keskelle maantietä, josta poliisit raahasivat heitä väkivalloin vaunuihinsa.

JÄNNITYS poliisien ja asukkaitten välillä alkoi poliisien tehtyä ratsioita useisiin koteihin torstaina 04.30 aamuyöstä pidättäen useita asukkaita kuulusteluja varten. Kostoksi nuoret tekivät oman ratsiansa läheiseen arabikylään kivittäen taloja ja särkien ikkunoita.
Poliisi perustaa erikoisen poliisiosaston Yitzharin kylää varten.
Juutalaisasukkaat tekivät ratsian myös Hawaran arabikylään Nablusin eteläpuolella, jossa he maalasivat Davidin tähden moskeijan seinään ja kirjoittivat hepreaksi Mohammed.
Myös Kedumimin lähellä esiintyi juutalaisasukkaitten ilkitöitä, kertoo artikkeli. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Mk Uri Ariel (NU) saavutti Jerusalemin poliisin kanssa sopimuksen, jonka mukaan ns. lippumarssi suoritetaan aiempien esimerkkien mukaan, tänä vuonna 12. toukokuuta, joka on Jerusalem-päivä. (JP)
- Veden hinta nousee Israelissa heinäkuun alusta 5 %.
- Jonatanin talo sinetöidään valtion toimesta piirioikeuden päätöksen mukaan, ja asukkaat evakuoidaan sen mukaisesti. (JP)
- Sisäministeri Eli Yshai on kutsuttu Yhdysvaltoihin, ei Valkoiseen Taloon, kuten uutiset aiemmin kertoivat. (JP)
- Maassa vieraileva Kolumbian ulkoministeri Jaime Bermudez sanoo, että Israelilla ja Kolumbialla on monia vastuksia, joiden voittamista voidaan harkita yhdessä ja oppia toisiltamme. Hän vieraili eilen kotellilla. (JP)
- 5000 poliisia aiotaan varustaa turvaamaan valtavaa joukkoa, joka osallistuu Lag Ba´omer juhlallisuuksiin Meron vuorella. Ennusteiden mukaan ainakin 300 000 ihmistä osallistuu tilaisuuksiin. Monet haredim-perheet antavat pojilleen ensimmäisen tukanleikkuun Lag Ba´Omer päivänä Meron-vuorella rabbi Bar-Yohain haudalla. (JP)
- Samarialaiset juhlivat pääsiäistä keskiviikkona lampaitten uhritoimituksilla. Samarialaisia on kaikkiaan n. 700 Gerisim vuorella ja Holonissa, mutta näihin juhlallisuuksiin osallistuu tuhansia ihmisiä. (JP)
- Berliinissä tanskalaiset taiteilijat avasivat näyttelyn, jonka otsikkona on Ramallah. Sen kartassa Israel on pyyhitty pois kokonaan, jota he kutsuvat ”lopulliseksi ratkaisuksi”. Berliinin pormestari hylkäsi näyttelyn.
- http://ws.collactive.com/points/point?id=8mnvU2aXLRu4
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah reagoi vihaisesti Egyptin oikeuden tuomittua 26 sen jäsentä vankeuteen puolesta vuodesta viiteentoista. Heitä syytettiin Egyptin vastaisista toimista, mutta tuomiot ovat kovin kevyitä. Nasrallah halusi selvittää asian keskusteluilla, koska ”nämä mujahideen taistelijat auttoivat veljiään Gazassa”. (JP)
- Israelilainen naisnyrkkeilijä Hagar Finer saavutti naisten bantamweigth WIBF maailmanmestaruuden eilen illalla Nokia-areenalla tyrmäten viidennessä erässä latvialaisen vastustajansa Agnese Bozan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1166420.html
- Hillary Clinton varoitti Syyriaa vakavista seurauksista, jos se jatkaa sodalla uhkaamista ja Israelin vastaisia toimia. USA voi luopua veto-oikeudestaan turvallisuusneuvostossa Israelin tappioksi, jos se ei taivu sen tahtoon.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3882884,00.html

Thursday, April 29, 2010

TORSTAI 29.04.10

1. ULKOMINISTERI Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman antoi
täyslaidallisen JP:n haastattelussa palestiinalaisista ja heidän johtajiensa käyttäytymisestä. Haastattelu julkaistaan perjantain lehdessä, mutta osia siitä on jo lehden sivuille. Joku voisi sanoa, että haastattelu julkaistaan pahaan aikaan epäsuorien keskustelujen aloittamisen ollessa ratkaisuvaiheissaan jotka voivat toteutuakin parin viikon sisällä. Toisaalta käsittääkseni nimenomaan tässä vaiheessa on tärkeää nähdä asiat eri tahoilta.

LIEBERMAN syyttää Palestiinan Auktoriteettia murhien ylistämisestä nimeämällä julkisia aukioita ja katuja terroristien muistolle, jotka ovat vastuussa satojen viattomien ihmisten murhaamisesta, mukana ulkomaalaisia.
Hän syyttää niitä kansainvälisen yhteisön osia, jotka ovat yhdistyneet toistuviin hyökkäyksiin Israelin oikeutta vastaan puolustautua murhanhimoiselta terrorismilta.
Lieberman selittää, että sellainen ilmasto paljastaa naapureillemme, etteivät heidän toimensa maksa heille mitään, mikä saa heidät toimimaan entistä väkivaltaisemmin.

Artikkelissa selitetään, että Netanyahun hallitus halusi aloittaa pikaisesti suorat neuvottelut palestiinalaisten kanssa, mutta oltuaan vallassa vuoden näyttää ilmeiseltä, että epäsuorat keskustelut USA:n välityksellä ovat ainoa vaihtoehto lähi tulevaisuudessa.

LIEBERMAN tähdentää, että todellista rauhaa ei voida pakottaa eikä julkisten julistusten kautta ulkopuolelta, vaan suorilla neuvotteluilla luottamuksen rakentamisen kautta.
Hän sanoo, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole koskaan olleet rauhan esteinä. ”Päinvastoin, yksipuolinen vetäytyminen Gush Katifista, jossa tuhansia juutalaisia evakuoitiin ja yhteisöjä tuhottiin, vain aiheutti kiihtyneen Kassam rakettitulen Israeliin ja äärilaidan Hamas-järjestön nousemisen valtaan.

AVIGDOR LIEBERMAN, joka asuu Nokdimin juutalaisyhteisössä Samariassa, vakuuttaa, ettei Israelista tule uutta Tsekkoslovakiaa eikä se taivu kansainvälisen paineen alla luopuakseen kansallisista intresseistään. (JP)

2. SISÄINEN taistelu Juudean ja Samarian palestiinalaisten ryhmien välillä nostaa päätään ulkoisesta yhtenäisyydestä huolimatta. Kysymys on vallasta, ei vähemmästä.
PA:n ikääntyvä puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka hoidattaa tuntematonta sairauttaan Ammanissa, on herännyt lopulta huomaamaan, että joku vetää mattoa hänen jalkojensa alta hänen tietämättään. Hän on ollut hiljaa asiasta, koska hän kuvitteli voivansa hyödyntää tätä nousukasta, jolla on hyvä nimi länsivalloissa ja joka on poikinut runsaasti ulkomaisia varoja käyttöön.

NYT ABBAS on noussut vastarintaan. Hän ilmoitti pari päivää sitten, ettei hän kannata hänen pääministerinsä Salaam Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio ensi vuoden elokuussa, joko yksipuolisesti ilman sopimusta Israelin kanssa tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, missä ei myöskään tarvita Israelin suostumusta. Fayad taisi itsekin huomata hätiköineensä kiristäessään jousta liian kireälle todeten, että hän tarkoitti valmistelujen itsenäistä valtiota varten olevan silloin valmiit. Tämä ei kuitenkaan rauhoittanut tilannetta.

FATAHIN viranomaiset, ns. vallankumousneuvosto, kokoontuivat Ramallahiin tällä viikolla keskustelemaan tilanteesta. He esittivät Abbasille, että hänen tulee ottaa Fayadin hallituksen kolme avainministeriötä Fatahin valvontaan. Yksi näistä on tärkeä talousministeriö.
Fatahin virkailijat julkistivat lausunnon, joka päättyi 40 vuotta sitten hyväksyttyyn tunnuslauseen: ”Vallankumous voittoon saakka.” Julkislausumassa ilmoitettiin, että Fatah hylkää Israelin vaatimuksen tunnustaa se juutalaisena valtiona.
Fatahin sisällä on jo muutaman kuukauden ajan liikkunut vaatimuksia Fayadin vallan vähentämiseksi, jonka pelätään hajottavan Fatahia ja nakertavan sen vaikutusvaltaa tilanteessa, jossa terroristijärjestö Hamas punoo omia juoniaan. Fayadia syytetään Fatahille tulevien varojen leikkaamisesta ja estämällä sen jäseniä saamasta avainvirkoja ja paikkoja hallituksessa.

FATAHIN huolestuneisuutta on lisännyt tapa, millä Fayad on aloittanut taistelun nepotismia ja korruptiota vastaan PA:n instituutioissa. Tämä koskettanee liian läheisesti monia avain- henkilöitä Fatahin sisällä, kuten äskettäin paljastuneet skandaalit osoittavat.

Fatah haluaa Fatahin hallituksen, jonka pääministerinä on Fayad, mutta ei Fayadin hallitusta, jossa Fatah on osallisena. Talousministeriön ohella Abed Rabbon johtama tiedotustoiminta halutaan Fatahin jäsenelle. Rabbo on PLO:n mutta ei Fatahin jäsen. Fayad itse pelkää, että jos talousministeriö otetaan hänen valvonnastaan, länsimainen rahavirta tyrehtyy. (JP)

2. TOINEN VALTATAISTELU on meneillään Likudin sisällä. Pääministeri ja
puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaa puolueensa keskuskomitean hyväksyvän lain, jonka mukaan keskuskomitean jäsenten vaalia voitaisiin siirtää kahdella vuodella. Voidakseen saada tämän muutoksen hän tarvitsee kaksi kolmasosan äänistä, eivätkä ennusteet lupaa hyvää. Hänellä on vastassaan voimistuva oppositio, jota JP:n kolumnisti Rebecca Anna Stoil kutsuu ”äärioikeistolaiseksi”. Heidän tunnetuin johtajansa on Juutalainen Johtajisto (Manhigut Jehudim) ryhmän puheenjohtaja Moshe Feiglin, jonka johdolla ryhmällä on hyvät mahdollisuudet voittaa enemmistö tämän päivän keskuskomitean vaaleissa.

VAALEJA ei ole pidetty Likudin sisällä vuoden 2002 jälkeen, vaikka puolueen peruskirjan mukaan ne on pidettävä puolueen jäsenten kesken joka neljäs vuosi. Tämä on ollut kätevä tapa puolueen puheenjohtajalle, joka on samalla ollut pääministeri, harjoittaa itsenäistä politiikkaa sivuuttaen kenttäväen vastustelut. Netanyahu selittää, että nykyisessä herkässä tilanteessa keskustelujen ollessa alkamaisillaan PA:n kanssa, hän tarvitsee puolueen täyden tuen ilman äärilaidan häiriöitä. Tilannetta mutkistaa se, että vuonna 2002 puolueen 3000:sta keskuskomitean jäsenestä noin 500 erosi ja liittyi Sharonin perustamaan Kadimaan, mikä puolestaan on estänyt uutta sukupolvea saavuttamasta vaikutusvaltaista asemaa.

LIKUDIN keskuskomitean 2522 jäsentä ovat vaalikelpoisia tänään avattavissa 28 äänestyspaikassa eri puolilla maata. Netanyahu pani hetkeksi kaikki muut asiat sivuun keskittyen puolueen johtajiston näkemään tilanteen vaarallisuuden ja äänestämään vastuullisesti. Eilen illalla päähuomio näyttää keskittyneen luotettavien vaalivalvojien valitsemiseen. Oppositio syyttää, ettei Netanyahu halua puolueettomia valvojia. Toiseksi hänen sanotaan asettavan liikkuvia vaaliasemia haluttomien jäsenten äänestämiseksi. (JP)

3. JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat, joka lomamatkallaan on joutunut toteamaan,
että hän on kohdannut pahanlaatuisen pohjavirran, joka voi viedä häntä tuntemattomalle ulapalle. Yllättäen USA:N Obaman johtama hallitus on edustajiensa kautta nostanut parjauskampanjan häntä vastaan syyttäen, että hänen asenteensa ja ennen kaikkea puheensa, joissa hän voimakkaasti puolustaa rakentamista Jerusalemin alueella idästä länteen ja pääkaupungin itsenäisyyttä sen toteuttamisessa, vaarantaa rauhanprosessia. Tätä jos mitään voidaan pitää toisen itsenäisen maan sisäpolitiikkaan puuttumiseksi.

BARKAT antoi lausunnon Washingtonissa keskiviikkona, jossa hän esitti teemansa selkeästi ja ilman kiertelyjä: ”Ei ole olemassa rakennuskieltoa Jerusalemissa. On olemassa sekä juutalaisten että arabiasukkaitten vaatimus asuntojen rakentamiseksi Jerusalemissa, eikä meillä ole mitään aikomusta keskeyttää sitä. Se olisi lisäksi laitonta,” hän totesi.

BARKAT TOTESI, että rakentamisessa on toteutunut eräänlainen hidastuminen shokki-vaikutuksena Obaman hallituksen voimakkaasta vastalauseesta Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennussuunnitelman toteuttamiseksi. Ilmoitus siitä annettiin ilman tarkoitusta varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun aikana, minkä johdosta Obaman hallitus kiihdytti sinänsä vähäpätöisen asian – se on vain yksi kohde 50 000 asunnon rakentamiseksi - kriisiksi hallitusten välillä. Barkat sanoi keskusteltuaan USA:n republikaanien edustajien kanssa, että kohteliaisuudesta USA:n hallitusta kohtaan asian käsittelyä hiljennettiin, mutta että nyt tilanne on palautumassa normaaliksi. Kohteita suunnitellaan ja suunnitelmia käsitellään ja hyväksytään kuten ennenkin.
Republikaanit olivat mielissään Barkatin vierailusta, mutta Demokraatit olivat ymmärrettävästi vähemmän innostuneita Barkatin kritiikistä Obaman hallitusta kohtaan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyan pormestari Miriam Feierbergin henkivartioita on lisätty hänen saatuaan uhkauksia hänen henkeään vastaan, ellei hän lopeta erään rakennuskohteen tukemista. Hän sanoo työskentelevänsä normaalisti uhasta huolimatta. (JP)
- Israelissa on nostettu keskustelu maan arkkitehtikunnan etiikasta tilanteessa, jossa maanomistajat näyttävät sanelevan rakennuskohteitten volyymin, rakennuskorkeuden ja sen vaikutuksen kaupunkikuvaan. Malliesimerkki on ilman muuta Holyland projekti, jota ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa miellyttäväksi ja ympäristöönsä sopivaksi, varsinkaan Jerusalemin erikoisluoteen huomioiden. (JP)
- Haaretzin journalisti Uri Blau on luvannut palauttaa saamansa journalistiksi ilman meriittejä nostetun Anat Damin varastamat arkaluonteisetIDF:n dokumentit. Kukaan ei tiedä, minne hän on niitä levittänyt ja millaisia kopioita hän on niistä ottanut, eikä tehtyä saa enää tekemättömäksi. Nähtäväksi jää, miten pitkälle journalistin suojaus pystyy suojelemaan häntä syytetoimilta. (JP)
- PA:n viimeisiin toimiin Israelia vastaan kuuluu israelilaisten SIM-korttien käyttö kännyköissä. Asiasta o tehty laki, jonka perusteella jokaista SIM-korttia käyttävää Länsirannalla voidaan nostaa syyte. (JP)
- Jerusalem-päivän perinteistä ”lippumarssia” ei poliisi salline arabiosiin pääkaupungissa tänä vuonna. Marssijat ovat tallustelleet Damaskosportilta Länsimuurille Israelin lippujaan heilutellen. (JP)
- Arabikansanedustaja Ahmad Tibi jouduttiin poistamaan Knessetin puhujanpaikalta hänen kieltäydyttyään lopettamasta puhettaan puhemiehen käskystä huolimatta. Hän halusi kertoa Libyan matkansa ihanuuksista, minkä johdosta eräs huomautti hänelle: Mikset jäänyt sinne, jos Gaddafi niin rakastaa sinua?
- Israelin samarialaiset viettivät perinteistä juhlaansa Sikemissä, jonka aikana he uhrasivat 35 lammasta Toran sääntöjen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137278
- Hamas syyttää Egyptiä neljän palestiinalaisen myrkyttämisestä laskemalla myrkkykaasua salakuljetustunneliin Gazan ja Siinain välillä. (INN)

Wednesday, April 28, 2010

KESKIVIIKKO 28.04.10

1. RAUHANKESKUSTELUJEN mahdollisuus on taas korkealla päätellen aamun uutis-
tiedoista. Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi maanantaina Sharm E-Sheikhiin Siinailla, jossa hän keskustelee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa rauhasta. Rauhan-keskustelujen uudelleen aloittamisen mahdollisuutta kiihdytti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin lausunto, että hän on valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa, jos arabiliiton ulkoministerien kokous hyväksyy USA:n antamat vakuutukset kokouksessaan toukokuun 1. päivänä. Tarkkailijat ennustavat, ettei lupaa anneta, mutta onhan aprillipäivän mahdollisuus aina huomioitava.

ABBAS väitti vielä eilen, että Netanyahun hallitus on luvannut jäädyttää kaikki ”kyseenalaiset” rakennuskohteet, kuten JP:n artikkelin kirjoittaja sanoo, Jerusalemissa raivatakseen tietä keskusteluille. JP:n lähteet selittävät, että hallitus on luvannut asian keskusteluissa USA:n hallituksen edustajien kanssa, joista apulaisulkoministeri David Hale lienee yksi.
PÄÄMINISTERIN kanslia kieltää, että mitään sopimusta asiassa olisi tehty USA:n kanssa, minkä sisäministeri Eli Yishain kanslia vahvistaa. Yishai vakuuttaa, että suunnittelu ja rakentaminen jatkuu Jerusalemin itäosien juutalaisissa lähiöissä.
Netanyahu vakuutti eilen illalla Likudin kenttäväen kokouksessa, että koko maailma on tietoinen hänen pyrkimyksistään vahvistaa Jerusalemia. Hänellä on vaikeuksia saada Likudin tuki keskusteluilleen PA:n kanssa luvattuaan ”hyödyttömiä myönnytyksiä”.

PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat esiintyi eilen kovapintaisena vaatien, ettei mitään rauhankeskusteluja aloiteta, ellei Netanyahu peruuta Ramat Shlomon 1600 taloyksikön rakennussuunnitelmia. Tämä on varsin kaukaa haettu veruke, sillä projekti on ollut vireillä vuosikausia Ramat Shlomon haredim-lähiön huutavaan asuntopulaan, eikä rakennustöitä voida aloittaa vielä pitkään aikaan Israelin byrokratian hitauden vuoksi. Tämä lähiö jää joka tapauksessa Israelin hallinnon alaisuuteen. Toiseksi Erekat vaatii Netanyahun vakuutusta, että hän pidättyy kaikista vastaavanlaisista ”provokaatioista” tulevaisuudessa. Nämä vaatimukset tulivat esille Erekatin keskusteluissa David Halen sekä USA:n Jerusalemin pääkonsulin Daniel Rubinsteinin kanssa. Erekat ei ottanut kantaa tietoihin neuvottelujen alkamisesta ensi viikolla. Hän selitti, että rauha ja ”setlementit” ovat kaksi tekijää, jotka eivät koskaan kohtaa toisiaan. Hän esitti taas kerran vaatimuksen ”setlementtitoiminnan” täydellisestä lopettamisesta, kuten Hillary Clinton asian esittää, mukaan lukien kaikki luonnollisesta kasvusta johtuva toiminta. Myös ilman asianmukaisia lupia pystytetyt epäviralliset yhteisöt tulee poistaa, uhoaa Erekat. Eipä jää paljon tilaa sovitteluille.

NETANYAHUN hallitus selittää perustuen pääministerin omaan lausuntoon noustuaan hallituksensa johtoon, ettei tämä hallitus välttämättä noudata edellisten hallitusten päätöksiä. Tämä koskee Ariel Sharonin lupausta poistaa 23 epävirallista juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu hyväksyi ilman lupaa rakennettujen yhteisöjen poistamisen USA:n hallituksen ilmoitettua, ettei sekään hyväksy Bushin hallituksen päätöksiä. Netanyahu katsoo, että hänellä on siten vapaat kädet antaa uudet ohjeet näitten yhteisöjen kohtalosta.
Tiedotus- ja diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein lisäsi tähän, että tulevissa päätöksissä huomioidaan maanomistus-suhteet, mitä tähän saakka ei ole noudatettu. Hän antaa ymmärtää, että noudatettavat kriteerit ovat olleet kirjavia eikä käytäntöä aiota jatkaa.
Hallituksen mahdollisuutena on joko aloittaa niiden purkaminen ilman selvityksiä tai laillistaa ainakin osa niistä jälkikäteen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174144
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174124

2. JUUTALAISYHTEISÖT Jordanjoen laaksossa esittävät vastalauseensa sille, että PA:n turvallisuusjoukot tulivat C-alueelle, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ajaessaan takaa aseistettua palestiinalaista. Hänet oli yritetty pidättää Jerikossa, mutta hän pääsi pakenemaan Jordanjoen laaksoon Pezaelin juutalaisyhteisön alueelle, jonka asukkaat ilmoittivat armeijalle kuultuaan laukauksia alueella. Miehen sanottiin kuuluvan Hamasin aseellisiin joukkoihin, joita PA jahtaa peläten niiden yrittävän vallankaappausta. Tilanne alkoi Jerikossa maanantaina iltapäivällä.

IDF:N TAHOLTA kerrotaan, että se antoi viime vuonna luvan PA:n turvallisuusjoukoille perustaa pieniä poliisiasemia B-alueelle, jossa PA:lla on siviilihallinto mutta IDF vastaa sen turvallisuudesta, mutta heillä ei ole lupaa mennä C-alueelle. Tämä käytäntö, mikä lienee seurausta puolustusministeri Ehud Barakin myönnytyspolitiikasta, näyttää aiheuttavan sekaannusta alueella ja voi johtaa pahaankin välikohtaukseen joukkojen välillä.
Viime vuoden elokuussa tiellä no 60, joka yhdistää Gush Etzionin ja Jerusalemin, armeijan sotilaat havaitsivat aseistetun PA:n poliisin Efratin tienristeyksessä. Hänet pidätettiin ja hänen aseensa takavarikoitiin. Hänen päästettiin vapaaksi monen tunnin kuluttua. Hän kertoi menneensä paikalle tutkimaan olettamaansa auto-onnettomuutta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174155

2. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates vahvisti keskusteltuaan Israelin
ammattiveljensä Ehud Barakin kanssa, että hän on huolissaan Hizbullahin aseistautumisesta. Hän totesi, että sillä on enemmän aseita kuin monella valtiolla maailmassa. ”Iran ja Syyria toimittavat Hizbullahille raketteja ja ohjuksia jatkuvasti nousevalla tehokkuudella. Hizbullahilla on raketteja ja ohjuksia enemmän kuin monella valtiolla maailmassa”, hän selitti.
Gates vihjaili selkeästi, että huhut Scud-D ohjusten toimittamisesta Syyriasta Hizbullahille ovat totta Syyrian presidentti Bashar Assadin kiellosta huolimatta. Raportin ohjusten toimittamisesta paljasti kuwaitilainen lehti Al-Rai tässä kuussa.

ISRAEL on varoittanut sekä Libanonia että Syyriaa, että se voi iskeä molempia maita vastaan, mikäli ohjusten toimittaminen varmistetaan, sillä ne alistavat koko Israelin maan ohjusten kantomatkan sisään. Egyptin presidentti Mubarak lähetti silloin kirjeen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille varoittaen, että sodan vaara on todellinen Israelin ja Libanonin välillä. Egyptin ulkoministeri Gheit vieraili äskettäin Libanonissa tavaten pääministeri Saad Haririn, joka ilmoitti sen jälkeen Libanonin puolustautuvan kaikkia ulkoa tulevia hyökkäyksiä vastaan. Mubarak vakuutti hänelle tiistaina, ettei Israel suunnittele sotaa Libanonia vastaan.

Israelin YK:n lähettiläs Michael Oren kertoi CNN:n toimittajalle tiistaina, että vaikka Syyria todella toimittaa raketteja ja ohjuksia Hizbullahille, Israelilla ei ole mitään suunnitelmia hyökätä Libanonia tai Syyriaa eikä ketään muutakaan vastaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174152

3. ISRAELIA huolettaa, että Indonesia voi saada johdon UNIFIL:n meriosaston valvonta-toimista Libanonin rannikon edustalla. Italia hoitaa sitä nykyisin, mutta sen osuus päättyy heinäkuussa. Toisena mahdollisuutena on, että Saksa ottaa uudelleen valvontatehtävät Italian jälkeen. Saksan ja Italian ohella Kreikka ja Turkki ovat antanet aluksiaan valvonta-tehtäviin. Merijoukot ovat tehneet Libanonin kakkossodan päättymisen jälkeen 30 000 alusten tarkastusta ja lisäksi esittäneet Libanonin viranomaisille useiden satojen jatkotarkastusten suorittamista. Israelissa pelätään, että yhteistoiminta UNIFIL-joukkojen kanssa voi vaarantua, jos muslimimaa Indonesia ottaa valvonnan johdon alueella.

INDONESIALLA on jo 1300 miehen sotilasosasto UNIFIL joukoissa, Libanonin itäisessä lohkossa lähellä Etelä Libanonin Tayban kaupunkia.
Israelin toisena pelkona on, että länsimaat vetävät laivasto-osastonsa pois Libanonista. Aluksia oli aluksi 12, mutta se on jo puoliintunut kuuteen.
Toisena ongelmana on maajoukkojen vähentäminen UNIFIL-joukoissa, sillä Puola vetää omat sotilaansa pois Libanonista joutuessaan lisäämään niitä Afganistanissa.
Todisteena terroristien jatkuvista yrityksistä ohittaa valvontatoimet on Israelin merivoiminen Francop-aluksen sieppaaminen viime vuonna Välimerellä. Aluksesta löydettiin 300 tonnia erityyppisiä aseita ja ammuksia sekä räjähteitä ja ohjuksia.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174151

3. UUTISOTSIKOITA
- YK:N ASETTAMA erityiskoordinaattori Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry puhui eilen Heprealaisessa Yliopistossa. Hän varoitti, että aika on lipsumassa käsistä kahden valtion perustamiseksi Israelin maahan. Hän varoitti lisäksi, että sen vaihtoehtona on yhden valtion perustaminen kahdelle kansalle. Hän sanoi, että 55 % palestiinalaisista kannattaa kahden valtion ratkaisua, mutta sen kannatus laskee. Hän selitti näkemyksenään olevan, että jos Israel haluaa ”noitten maltillisten arabimaitten” tukea, se samalla pienentää niiden myötämielisyyttä rakentamalla juutalaisyhteisöjä palestiinalaisten asumiin lähiöihin. Hän sanoo tämän tarkoittavan, että Israel nakertaa palestiinalaisille kuuluvaa aluetta rakentamalla sinne juutalaisyhteisöjä. Hän katsoo, että Israel toimii tyhmästi toimiessaan näin. Palestiinalaisille hän antaa neuvon luopua lopullisesti palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta, sillä kahden valtion periaate tarkoittaa kahta valtiota kahdelle kansalle. Tärkeintä hänen mukaansa on kuitenkin saada lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Hän uskoo, että 24 kuukauden sisällä rauhansopimus kahden valtion periaatteen mukaisesti on mahdollinen.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174134
- Mediatarkkailu ilmoitti keskiviikkona julkistetussa raportissaan, että BBC on edelleen Israelin vastaisen kirjoittelun kärjessä 2010 ensipuoliskolla, kertoo Honest Reporting (HR), mikä on omiaan häiritsemään rauhanprosessia.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174099
- PA:n pääministeri Salaam Fayad on edelleen vahvasti sitä mieltä, että
Palestiinan valtio on mahdollista perustaa elokuussa 2011, vaikka Abbas
pitää aikataulua epärealistisena ja muutenkin hylättävänä.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174102
- Kolme palestiinalaista naista Nablusista voittivat matkan Kalifornian Intelin
tiedekonferenssiin kehittämänsä sokeitten laserkepin ansiosta.
- Saksan poliitikkojen suunnitelma pitää korkeantason konferenssi Saksassa kesäkuussa, johon osallistuu Hamasin ministeri tri Basem Naim Gazasta, on saanut kovaa kritiikkiä. Tilaisuus on tarkoitus pitää Bad Boll kaupungissa. Konferenssin teemana on ”Rauhankumppani, puhuen Hamasin ja Fatahin kanssa.” Cristian Demokratic Union ja Free Demokrats ovat lupautuneet mukaan sekä muita poliitikkoja, myös Merkelin hallitusta edustavia.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=174125
- Artists 4 Israel maalaavat graffiteja Sderotin muureihin. He ovat USA:ta, Espanjasta ja Meksikosta. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=174149
- Jerusalemin viranomaiset ovat mittailleet Beit Jonatanin kerrostaloa Silwanin lähiössä, minkä katsotaan edeltävän asukkaitten evakuointia. Heidän uskotaan hyödyntävän pormestari Barkatin poissaoloa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174135

Tuesday, April 27, 2010

TIISTAI 27.04.10

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas räväyttää TV-2:n haastattelussa uutisen:
Hän sanoo olevansa nyt valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Lähetys tapahtui maanantain iltaohjelmassa. Uutisessa ei kerrota, mikä sai Abbasin pään kääntymään, mutta arvaillaan, että USA:n hallituksen hillitön painostus on saanut sen aikaan. Luultavasti Mitchell sai Abbasin vakuuttuneeksi, että Netanyahu on epävirallisesti vakuuttanut rakennuskiellon jo alkaneen ja jatkuvan Jerusalemin itäosissa, mitä Abbas on vaatinut. Tätä mieltä on myös PA:n nimeltä mainitsematon virkailija Ramallahissa Kh A Toamehin artikkelin mukaan.

”PÄÄMINISTERI Netanyahu on luvannut amerikkalaisille, ettei Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asunnon rakentaminen toteudu, ei ainakaan lähi tulevaisuudessa. Netanyahu on myös luvannut pidättyä provosoivista toimista pääkaupungissa, kuten julistamalla uusia urakkakilpailuja tai arabitalojen tuhoamisia väittäen, että ne on rakennettu ilman lupaa”, viranomainen selittää. Hän lisäsi Toamesin mukaan, että Abbasin pään kääntymisen aiheutti USA:n hallituksen ankara painostus, ja että haastattelu oli sallittu amerikkalaisten vaatimuksesta Netanyahun ja Israelin kansan tyynnyttelemiseksi ja osoitukseksi halusta epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi.

ABBAS sanoi TV-kakkosen haastattelussa, että hän pyytää arabiliiton kokouksen hyväksymisen keskusteluille toukokuun 1:n päivän kokouksessa. Samalla Abbas ilmoitti olevansa valmis kompromissiin Netanyahun vaatimukseen aseettomasta Palestiinan valtiosta. Hän esitti, että Israelin turvallisuustakeita varmistaisivat esim. USA:n johtamat Naton joukot. Tämä voisi tuoda Turkin joukkoja Juudeaan ja Samariaan.
”Abbas on periaatteessa valmis maanvaihtoon, joka antaisi Israelille mahdollisuuden ulottaa hallintonsa määrättyihin ”setlementteihin” (suuriin juutalaisyhteisöihin) Länsirannalla, mutta maanvaihto tulee tapahtua maa maata vastaan periaatteella.”
Abbas ilmoitti olevansa valmis palestiinalaispakolaisten ongelman ratkaisemiseen peri-aatteella, ettei heillä ole ”paluuoikeutta” juutalaisten tapaan Israelin alueelle. Hän sanoi, että kysymys tulee sopia oikeudenmukaisesti ja neuvottelujen kautta osapuolten kesken.

ABBAS EI sen sijaan sano kannattavansa PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaa perustaa Palestiinan valtio ensi vuoden elokuussa, sillä ”en usko yksipuolisiin toimiin”. Hänen mielestään asiat tulee sopia yhteisesti eikä yksipuolisin päätöksin.
Netanyahun kanslia ilmaisi tyytyväisyytensä Abbasin uudesta asenteesta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174002

2. ONKO JERUSALEMIN itäosissa jo julkistamaton (de facto) rakennuskielto?, kyselee Abe Selig JP:n artikkelissa, joka pohjautuu AP:n antamiin tietoihin.
Jerusalemin viranomaiset totesivat maanantaina, että rakennuskielto on jo toiminnassa Netanyahun päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Kyseenalaista on sen sijaan, kuinka tehokkaasti ”moratorium” toteutuu tai kuinka kauan se kestää. Ilmeinen rakennuskielto Jerusalemissa ilmentää Netanyahun halua hillitä USA:n hallituksen kritiikkiä ja pyrkimyksiä parantaa maitten välille kasautuneita ongelmia, joita ovat ruokkineet Israelin pyrkimys jatkaa rakentamista ns. vihreän linjan takana alueille, joita PA vaatii suunnittelemaansa Palestiinan valtioon, ja vaikeudet saada epäsuorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n välillä.

ARTIKKELI antaa ymmärtää, että kysymys rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa on totta sen mukaan, kuka kysymykseen vastaa. Vasemmiston edustaja Margalit sanoo hallituksen antaneen selvän ohjeen pidättyä uusien suunnitelmien käsittelystä komiteassa, joka ei ole kokoontunut muutamaan viikkoon. Oikeiston edustajat Peled ja Hadari kiistävät tämän todeten että Jerusalemin kaupungin johtama komitea toimii normaalisti. ”Ei ole mitään rakennuskieltoa Jerusalemissa”, Elisha Peled sanoi. ”Paikallinen suunnittelukomitea kokoontuu edelleen hyväksyen rakennussuunnitelmia, mutta sisäministeriön alaisesta aluekomiteasta en halua keskustella.” Hän sanoi paikalliskomitean hyväksyneen äskettäin pieniä rakennuskohteita Jebel Mukaberiin, Ramotiin, Pisgat Zeeviin, Ranskalaiselle Kukkulalle, Itä Talpiotiin ja muihin lähiöihin.

ALUEELLISEN komitean jäsen Meir Turgeman vahvistaa, ettei komitea ole kokoontunut hyväksyttyään Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennusluvan, eikä sisäministeri kerro syytä.
Turgeman kertoo, ettei komitea ole kokoontunut useaan viikkoon, kun se normaalisti kokoontui kerran viikossa, mikä osoittaa, että kielto on tullut ylhäältä. Myös rakennusinsinööri, joka johtaa rakennuskohteita, toteaa, että poliittinen tilanne näyttää ohjaavan rakentamista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173984

3. YORAM ETTINGER käsittelee ynetnews web-sivun artikkelissaan Mahmoud Abbasia, joka terroriaikoinaan tunnettiin imellä Abu Mazen, varustaen artikkelinsa otsikon ”A Man of Peace” (Rauhan Mies) kysymysmerkillä; alaotsikko: ”Viimeisen 50 vuoden kammottavan ansiolistan huomiotta jättäminen kannustaa terrorismia”.
ETTINGER aloittaa artikkelinsa todeten, että vuodesta 2007 lähtien USA on tukenut PA:ta ja sen alaisia NGO-järjestöjä 2 miljardilla USA:lla, jonka lisäksi USA on tukenut UNRWA:n toimintaa 3.7 miljardilla USD vuodesta 1950 lähtien. Hän heittää kysymyksen ovatko nämä miljardit edistäneet rauhaa tai USA:n intressejä alueella?

Seuraavaksi Ettinger luettelee tilanteita, joissa Abbas on ilmaissut todellisen luonteensa.
Huhtikuun 20. päivänä Abbas nimitti kadun Ramallahissa Abu Jihadin kunniaksi. Jihad toimi PLO:n pääterroristina 1965-1988. Jihad valvoi Israelin rantatiellä 11.04.1978 tapahtuneen massamurhan, jossa 38 siviiliä murhattiin, heistä 13 lasta. Hän valvoi 1978 Savoy massamurhan Tel Avivissa, jossa kuoli 7 siviiliä.
11.04.2010 Abbasin valvoma PA:n media ylisti Dalal Mughrabia, joka johti terroriryhmää Tel Avivin rantatiellä, kutsuen häntä ”marttyyriksi”. 16.01 2010 Abbas ilmoitti, että yksi El Biren pääaukioista nimitetään Mughrabin kunniaksi, mikä tehtiin Fatahin toimesta salaa USA:n varapresidentti Bidenin vierailun aikana. PA nimitti Hebronin tyttökoulun, atk-keskuksen ja kesäleirin Mughrabin kunniaksi.
Abbas ja Fayad maksavat kuukausistipendiä terroristien (marttyyrien) omaisille ja käyvät tervehdyskäynneillä heidän luonaan kutsuen heitä kansallissankareiksi.
Abbas aloitti viha-opetuksen 1994 kaikissa PA:n kouluissa ja instituutioissa, ja saatuaan Arafatin manttelin 2005 hän teki siitä kansallisen opetusohjelman, jota toteutetaan kouluissa ja PA:n valvomissa mediaverkostoissa. Hitlerin Mein Kamf ja juutalaisisien protokollat ovat suosittuja PA:n alueilla, kuten arabimaissa yleensäkin.
Ettinger toteaa, ettei Abbas ole kiinnostunut Israelin maan koosta, vaan siitä, että se yleensä on olemassa. Israelin asteittainen tuhoaminen on PLO:n ja Fatahin ohjelmassa.
Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa aiheesta Holokaustia ei tapahtunut tai sen merkitystä liioitellaan suhteettomasti.
Elokuun 13. päivänä 2009 Fatahin kuudennessa yleiskonferenssissa hyväksyttiin Abbasin johdolla lauselma. jonka mukaan aseellinen taistelu ei ole taktiikkaa vaan strategia, joka tähtää Israelin valtion tuhoamiseen (artikkeli 19), ja aseellinen taistelu on ainoa keino Palestiinan vapauttamiseksi.
Abbas piti Arafatin kanssa yhteyttä kommunistihallituksiin, ja hän rahoitti Mynchenin olympialaisissa 1972 Israelin joukkueen 11 jäsenen massamurhan, sekä valvoi USA:n kahden diplomaatin murhan Sudanissa 1973. Hän oli muslimiveljeskunnan jäsen Kairossa saaden kutsumanimen ”Mr. 20 %”, kertoo Ettinger.

YORAM ETTINGER toteaa lopuksi, että maailma elättelee toiveajattelua tukiessaan tätä ”arkkiterroristia” ja sivuuttaessaan hänen karmean henkilöhistoriansa sellaisena.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3879831,00.html

4. Lakiesitys korruption estämiseksi julkisissa viroissa ja vastuutehtävissä, jonka pääkirjanpitäjä Yaron Zelekha laati muutama vuosi sitten yhdessä yksityislakimiehen Gilad Barnean kanssa, aiotaan saada uudelleen Knessetin käsittelyyn. Pääministeri Ehud Olmert erotti Zelekhan hänen puututtuaan asioitten hoitoon virastossa tavalla, jota Olmert ei voinut hyväksyä.
Lakiesityksessä puututaan useisiin kysymyksiin, jotka tavallaan ruokkivat korruption mahdollisuuksia. Yksi on korkeitten virkamiesten kelpoisuusvaatimukset, joissa melkein ainoina kriteereinä on ollut sopiva poliittinen toiminta tai suhteet määrättyihin poliitikoihin ja muihin päättäjiin.
Barnea sanoo, että esim. pääsihteerin virkaan ei vaadita akateemista tutkintoa, kun alimmalta virkailijalta sellainen vaaditaan. Valinnan suorittaa vastaava ministeri ilman valvontaa. Barnea haluaa, että esim. pääsihteeri valitaan samoin kriteerein kuin muutkin virkailijat, huomioiden koulutus, kokemus alalla minimivuosina sekä jos kyse on poliittisesta sidonnaisuudesta ministeriin, erikoiskykyjä alalla. Toiseksi Barnea haluaisi, että virat ovat määrävuotisia, esim. viideksi vuodeksi, sillä viranhoito vuodesta toiseen houkuttaa korruptioon. Lisäksi eturistiriidat on huomioitava tarpeettomien sidonnaisuuksien estämiseksi.
Barnea uskoo, että sekä poliittinen että kansan yleinen mielipide ovat suosiollisia lain käsittelemiseksi ja hyväksymiseksi viimeisten suurskandaalien paljastusten myötä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kansanedustajat kyselevät onko Libya vihollismaa, jossa vierailu ilman asianmukaista lupaa on rikos, mihin äskettäin Libyassa vieraileva 40-hengen arabivaltuusto ja sen 6 kansanedustajaa ovat syyllistyneet. Jos näin todetaan, matkalla olleet arabikansanedustajat eivät saa asettua vaaliehdokkaiksi.(JP)
- Olmertin sihteerinä ja virastopäällikkönä 30 vuotta toiminut Shula Zaken joutui palattuaan ulkomailta poliisin kuulusteluun ja mahdolliseen pidätykseen. Hänen uskotaan toimineen keskushenkilönä lahjusten välittämisessä eri henkilöille. Poliisi näyttää vasta haarukoivan yhä laajenevaa juttua. (JP)
- Tarkkailijat ennustavat ”kuumaa kesää” poliittisten puolueitten alkaessa vaatia pääministeriltä heille annettujen lupausten täyttämistä. (JP)
- Abbas vahvisti lain, jonka perusteella Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä valmistetut tuotteet ovat kiellettyjä. Israelin tulisi vastata tähän asettamalla joko tuontikielto tai kaksinkertainen tulli palestiinalaistuotteille.
- ”Hirviöraiskaaja” houkutteli naisia sukupuoliyhteyteen kanssaan vakuuttamalla, että hänen spermansa on pyhää ja se puhdistaa henkilön joka sitä saa. Hänet tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen. Yllättävän runsaasti hänellä oli naisia, jotka uskoivat hänen vakuutuksiinsa ”maagisista voimista”. (JP)
- Arabiliiton uskotaan hylkäävän USA:n välittämän tarjouksen vakuuksista rauhankeskustelujen aloittamiseksi, kertoo haaretz.
- USA:ssa vierailulla oleva Ehud Barak tapasi eilen Obaman neuvonantajan Jonesin, mihin tilaisuuteen Obama pistäytyi vakuuttaen Israel-ystävyyttään. Tänään Barak tapaa Hillary Clintonin ja puolustusministeri Robert Gatesin.
- Poliisi esti terroriteon pidättämällä arabin, joka veitsellä varustettuna kertoi tarkoituksenaan olleen surmata israelilaisia. (INN)
- Israel katsoo huolestuneena Syyrian ja Turkin yhteisiä sotaharjoituksia. Bashar Assad sanoi kuwaitilaiselle lehdelle, että hänellä on yllätyksiä Israelin varalta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137232
- PA:n kielto kauppasuhteista Israelin kanssa ei ole keskeyttänyt sen hyväksyntää tuhansille tonneille avustuksia Israelista Gazaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137231

Monday, April 26, 2010

MAANANTAI 26.04.10

1. MITCHELLIN ja Netanyahun keskusteluissa ei eilen saatu mitään merkittävää edistystä, mikäli uutisaiheisiin on luottamista. Jopa JP:n päätoimittaja David Horocitz esittää varsin epämääräisesti: ”Edistystä, tavallaan. Mitchell voinee, vain mahdollisesti, olla lähellä saada osapuolet tulemaan – kumpikin erikseen – ulos asemistaan. Ehkäpä.”
Otapa siitä sitten selvää. Horovitz selittää, että Netanyahu on tehnyt selväksi ilman epäilyksiä, että hänellä on hälytysrajat (red lines) sikäli kuin on kysymys Jerusalemin rakentamisesta eikä hän tule ylittämään niitä. Horovitz käy läpi Netanyahun huomautuksia seuraavasti:
Netanyahu kertoi ABC:n haastattelussa viime viikolla, että ”palestiinalaiset haluavat estää juutalaisia rakentamasta Jerusalemin juutalaisosissa, ja tämä on mahdoton vaatimus.”
TV-kakkosen ohjelmassa torstaina hän samoin vakuutti, ettei Jerusalemissa tule olemaan rakennuskieltoa.

PA:N taholta on toistettu jo kovin tutuksi tullutta mantraa, ettei se aloita –Abbasin sanoin – todellisia rauhankeskusteluja ellei - tai ennen kuin – Israel on lopettanut kaiken rakentamisen vihreän linjan takana, pontevasti painottaen, myös Jerusalemissa.
Näin Horovitz pyörittelee tätä kuumaa perunaa, joka polttelee käsissä. Hän sanoo uskovansa, että Mitchell kuvittelee voivansa aloittaa keskustelut parin viikon sisällä tapahtuvan seuraavan Israelin matkansa aikana. Edes epäsuoriin keskusteluihin, jos suoria ei saada aikaan. Horovitz arvioi, että viivyttely aloittamisesta johtuu Israelin ja PA:n välisestä epäluottamuksesta, joka olisi mahdollista voittaa ehkä ulkopuolisilla vakuuksilla, joita Abbas on kerjännyt Obamalta kaiken aikaa. Horovitz kertoo Netanyahun todenneen, että amerikkalaiset sentään ovat ilmoittaneet kantanaan olevan, että keskusteluihin on mentävä ilman ennakkovaatimuksia. Tämä tuntuu kuin kallistumisena Israelin suuntaan.

PALESTIINALAISET ovat jumiutuneet aiempaan kantaansa, että Palestiinan valtio tulee perustaa 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, siihen mukaan lukien Jerusalemin itäiset osat. Toiseksi heillä on vaatimus, josta he eivät ole lipsuneet, että kaikki juutalainen rakentaminen on siellä lopetettava ehtona keskustelujen aloittamiseksi. He perustavat kantansa sille olettamukselle, että heillä on länsimaitten ja kaikkien muslimimaitten tuki takanaan, joten he uskovat Israelin hallituksen ja sen pääministerin lopulta taipuvan heidän vaatimuksiinsa. He viittaavat ”tiekarttaan”, jonka vaatimukset he valheellisesti vakuuttavat toteuttaneensa, ja toiseksi heillä on arabisuunnitelma, joka lupaa juuri sen, mitä he vaativat. (JP)

2. POLIISI myöntää, että sillä on sovittu politiikka, jonka mukaan se pyrkii pysyttelemään sivussa, vaikka näkee palestiinalaisten hyökkäävän israelilaisen ajamaa autoa vastaan.
Baruch Heller joutui toteamaan tämän henkilökohtaisesti tilanteessa, jossa hän oli vähällä joutua kaverinsa kanssa lynkatuksi.
Heller kertoo, että hän ajaa usein työhönsä Kotelille Jebel Mukaberin arabilähiön kautta. Viimeksi hän lähti Kotelilta samaa reittiä ohittaen rajapoliisin auton Jebel Mukaberissa. Vähän ajan kuluttua hän näki useita kasvonaamarein varustettuja arabeja kadun varrella. Hän avasi ikkunan ja huusi arabiaksi, että he päästäisivät hänet läpi. Arabit kuitenkin alkoivat moukaroida autoa metallitangoilla vahingoittaen sitä pahoin. Hän pääsi peruuttamaan autonsa pois yksisuuntaiselta kadulta ja ilmoittautui autossaan istuville rajapoliiseille, jotka kyselivät kaiken laista, mutta eivät osoittaneet mitään todellista kiinnostusta asiaan, eivät edes tarkistaakseen, oliko joku loukkaantunut.

HELLER JATKOI ajoaan poliisiasemalle, jonne saavuttaessa sotilaat olivat kiinnostuneet asiasta. Heidän komentajansa halusi kuulla enemmän, keitä hyökkääjät olivat ja halusi tarkastaa, miten pahasti he hakkasivat metallitangoilla hänen autoaan.
Mutta sisällä poliisiasemalla poliisiupseeri selitti heille, että poliisi on todellakin omaksunut käytännön, jossa se ei halua sekaantua tilanteisiin, joissa arabit hyökkäävät autoilijoita vastaan. Hän selitti, että arabien tarkoituksena on houkutella poliisit paikalle voidakseen sitten aloittaa tappelun heidän kanssaan, ja sitä poliisi haluaa välttää.
Toiseksi poliisi pelkää arabien nostavan syytteitä poliisin väkivaltaista käyttäytymistä vastaan, kuten on tapahtunut, eikä poliisi halua sitäkään.
Heller sanoo nostaneensa kanteen poliisia vastaan ja lähettäneensä kirjelmän tapauksesta kaupunginneuvostolle ja viranomaisille, jotta tapausta tutkittaisiin ja annettaisiin selkeät ohjeet poliisille niiden hoitaessa virkatehtäviään ihmishenkien suojelemiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137206

3. JP:N KERTOO suurin etusivun otsikoin, että hallitus harkitsee uuden ”setlementin”
hyväksymistä, ensimmäisen kerran 1996 jälkeen. Dan Izenberg, joka sanoo saaneensa
avustusta artikkeliinsa Tovah Lazaroffilta, kertoo useampaan kertaan ettei asia jäisi epäselväksi, että tämä piskuinen juutalaisyhteisö, jossa on 17 pysyvää taloa ja 15 parakkiasuntoa, on rakennettu laittomasti. Lisäksi hän vihjailee, että alue on arabien yksityisomistuksessa, kuten he väittävät oikeudelle lähettämässään kirjelmässä. He väittävät viljelleensä maata toiseen intifadaan saakka, jolloin armeija pakotti heidät pysyttelemään asunnoissaan. Heidän tukenaan on Peace Now järjestö, mikä tekee asian kyseenalaiseksi.

Virallisen tiedon mukaan tämä juutalaisyhteisö, Derech Ha´avot, perustettiin helmikuussa 2001, eli kuukautta ennen kuin Israel ehdollisesti hyväksyi ”tiekartan”, jonka mukaan se sitoutui olla perustamatta uusia ”setlementtejä”. Ariel Sharon lupautui maaliskuussa 2001 hajottamaan kaikki ilman lupaa rakennetut juutalaisyhteisöt. Israelin hallituksen tietojen mukaan 26 rakennuksista on rakennettu tämän päivän jälkeen, ja vaikka ne on tämän artikkelin mukaan määrätty purettaviksi, sitä ei ole toteutettu. Derech Ha´avot ei kuulu tähän hallituksen listaan, mutta se voi olla amerikkalaisten listalla.

DERECH HA´AVOT sijaitsee Gush Ezionin alueella; sitä lähin kylä on Elazar, jääden sen kuntarajojen ulkopuolelle.
IDF sanoo kirjelmässään oikeudelle aloittaneensa tutkimukset maan omistusoikeudesta alueella, sillä suurimman osan tiedetään kuuluvan valtionmaahan.
Kaikkien tämänkaltaisten riita-asioitten ja suurempienkin poliittisten kysymysten käsittelyn tasapuolisesti tekee vaikeaksi se, että Israelin media ottaa voimakkaasti kantaa arabien puolesta esittäen tosiasioina pelkkiä olettamuksia ja väitteitä ilman todisteita. (JP)

4. MIELENOSOITUSMARSSI Silwanin lähiöön Jerusalemin itäosassa sujui ennakko-aavistuksista huolimatta suhteellisen häiriöttömästi. Poliisi oli hyvin varustautunut tilanteeseen asettaen runsaasti miehiä Wadi Hilweh kadun varteen, jota pitkin marssi tapahtui. Poliisi-ketjujen takana oli vasemmistoaktivisteja ja palestiinalaisia, jotka olivat varustautuneet rummuilla ja helistimillä sekä omine lippuineen ja kyltteineen huudellen iskulauseita ja solvauksia marssijoille. He polttivat autonrenkaita ja roskankeräysastioita kadun varrella sekä kivittivät poliiseja ja heidän autojaan ennen marssin alkamista. Kaksi poliisia haavoittui.

OSOITUKSENA juutalaisesta hajanaisuudesta arabien mukana oli myös äärijuutalaisen Naturei Karta järjestön edustajia, joiden kylteissä oli tekstiä: ”Eivät kaikki juutalaiset ole rasisteja, vain sionistit ovat .” Tämä outo järjestö ei hyväksy Israelin valtiota ja toisinaan sen jäseniä karvahattuineen näkee mitä omituisimmissa muslimien tilaisuuksissa.
Marssin järjestäjät Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir totesivat, että marssi osoittaa Israelin vapauden mielipiteen osoittamiseen, vaikka Michellin vierailun aikanakin.
Pääministeri Netanyahu pyysi sisäministeriä siirtämään marssia myöhempään ajankohtaan, mutta oikeuskansleri Eyhuda Weinstein ja yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch eivät suostuneet siihen. Luvan marssiin antoi korkein oikeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137186

4. UUTISOTSIKOITA
- Hamas oli valmistuttanut animaatiofilmin Gilad Shalitin isästä Noamista, joka filmissä esitettiin vanhana ja kumarana kantaen poikansa Giladin kuvaa käsivarressaan. Filmissä esiintyy teksti ”Vielä on toivoa”. Kolmen minuutin filmin esitti Hamasin ”sotilassiipi Izzadin al-Qassam psykologisena aseena. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054836.html
- Israel salli Hamasin sotilasjohtajan, sisäministeri Fathi Hamadin, tyttären päästä sairaalahoitoon Israeliin Barzilain lääkintäkeskukseen Ashkelonissa ennen siirtoa Ammanin sairaalaan. Jordanian kuningas Abdullah II pyysi henkilökohtaisesti, että tämä 20-vuotias tyttö pääsisi hoitoon. (JP)
- IDF ja Shin Bet saartoivat Hamasin Hebronin alueen sotilaallisen siiven upseerin Ali Sweitin tämän taloon Beit Awassa. Sotilaat pyysivät häntä antautumaan, mutta talosta avattiin tuli heitä kohti, jotka vastasivat tuleen. Ali Sweiti sai surmansa laukaustenvaihdossa. Hän on ollut etsittyjen listalla vuodesta 2002 lähtien. Hän syyllistyi rajapoliisin Yaniv Mashiachin murhaan 2004 ja useisiin tulituksiin. Sweitin talo hajotettiin osittain.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880735,00.html
- PA:n poliisi kertoo löytäneensä Hamasin suuren asevaraston lähellä Nablusia. Siinä oli lukuisia aseita ja niiden ammuksia sekä satoja kiloja räjähteitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880709,00.html
- Sotilaat löysivät rutiinitarkastuksessa kolme pommia Gazan turvallisuusaidan vierestä. Ne tuhottiin turvallisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137208
- Jordanian virallinen uutistoimisto Petra väittää Israelin juutalaistavan Jerusalemia ja vaarantavan muslimien pyhäköt Temppelivuorella. Artikkelissa sanotaan juutalaisten Temppelistä näin: ”Israelin miehitysjoukot aloittivat laajamittaisen juutalaistamisprojektin, joka liittynee väitettyyn (alleged) juutalaisten Temppeliin.” Arabeja, muslimeja ja palestiinalaisia kehotetaan toimimaan pelastaakseen al-Aksan ja Jerusalemin juutalaistamiselta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137196
- Al-Qaida suunnittelee lähettävänsä terroristeja etiopialaisiksi naamioituneina itsemurhatehtäviin Israeliin. Englannin lähettiläs pelastui täpärästi pommi-iskusta hänen autosaattuettaan vastaan Jemenissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137211

Sunday, April 25, 2010

SUNNUNTAI 25.04.10

1. JUUPAS EIPÄS leikki jatkuu Israelin ja PA:n epäsuorien keskustelujen aloittamisen ympärillä. George Mitchellin välitysyritykset ovat tähän saakka valuneet hiekkaan, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut eivätkä amerikkalaiset edes odota sitä. Amerikan juutalais-järjestöjen johtajat kutsuvat koko Mitchellin matkaa Israeliin huonosti suunnitelluksi PR-kampanjaksi.
Jotkut vihjailevat, että Netanyahun tarjoukset suostua joihinkin Obaman vaatimuksiin kuten terroristien vapauttamiseen, tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen ja rakentamisen hidastamiseen Jerusalemin itäosissa sekä hänen esityksensä väliaikaisesta Palestiinan valtiosta, joka käsittäisi tässä vaiheessa 60 % Länsirannasta, olisivat olleet ne houkuttimet joitten varjolla Mitchell saatiin matkalle. ID F on lisäksi valmistelemassa suunnitelmaa, jossa se vetäisi joukkonsa Juudeassa ja Samariassa asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa vuonna 2000.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti järkähtämätöntä jääräpäätä kertoen TV-lähetyksessä, että Palestiinan valtio 60 % alueella ja tilapäisenä on kuolleena syntynyt ajatus, eikä hän siihen suostu. Hän esitti haasteen Obamalla, että jos tämä kerran niin kiihkeästi haluaa edistää Palestiinan valtion syntyä, hän antakoon presidentin käskykirjeen siitä, kuten hän itse on tottunut tekemään ohittaessaan lailliset esteet.

Abbas määritteli lisäksi PA:n vaatimukset, joihin kuuluu täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Hän vähätteli Obaman tarjousta, että Netanyahu oli suostunut siirtämään ”merkittävien” päätösten tekemistä Jerusalemin itäosista ja pyysi selvitystä Obaman hallitukselta, mitä nämä ”merkittävät” päätökset tarkoittavat.
Sekä israelilaiset että amerikkalaiset lähteet uskovat, ettei keskusteluja osapuolten välillä saada alkamaan aivan lähi aikoina. On esitetty arvioita, että toukokuun puoliväli olisi yksi alkamisen mahdollisuus epäsuorille keskusteluille. Obaman vaatimuksena on, että niissä keskusteltaisiin kaikista sekä yksinkertaisista että vaikeimmista asioista. PA:n taholta kerrotaan, että sen vaatimuksena on 2 vuoden takaraja keskusteluille. (JP)

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhui eilen Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa Ramallahissa todeten että puheet valtiosta tilapäisin rajoin voidaan unohtaa. Hän viittasi ”tiekarttaan”, jossa tuo optio esiintyy, mutta vain viittauksena. Hän vakuutti taas kerran, että palestiinalaiset ovat täyttäneet tiekartan vaatimukset täysin, mutta ettei Israel ole vielä edes aloittanut niiden toteuttamista. On merkillistä, miten samaa dokumenttia voidaan lukea näin eri tavoin. Esimerkiksi Israelin vastainen kiihotus jatkuu esteettä PA:n mediassa, laitoksissa ja instituutioissa, vaikka sen lopettaminen on ensimmäisiä vaatimuksia jo Oslon sopimuksista lähtien. Eikä terroristeja ole pidätetty eikä laittomia aseita kerätty hävitettäviksi USA:n valvonnassa, kuten tiekartassa Oslosta lähtien vaaditaan.

FATAHIN vallankumousneuvosto aloitti sarjan kokouksia, joissa on tarkoitus antaa tukea kansan vastarintatoiminnalle (termi, joka terroristien sanastossa tarkoittaa aseellista toimintaa) sekä osoittaa solidaarisuutta ”marttyyreille” sekä Israelin vankiloissa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomituille terroristeille.

ABBAS kehotti Israelia julistamaan täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, joka kestäisi rauhankeskustelujen ajan, jotta todelliset keskustelut voidaan aloittaa USA:n, arabien ja kansainvälisen suojelun alaisuudessa. Hän olettaa kaksi vuotta riittävän lopullisen sopimuksen saamiseksi.
HÄN VERTASI Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa Etelä Afrikan apartheid-hallituksen tapaan hallita mustia kansaosia, ja esitti toivomuksen, että Israelin nykyinen hallitus voitaisiin korvata ”rohkealla” hallinnolla. Hän viitannee tällä huhuihin Obaman toivomukseen Netanyahun kaatamisesta ja korvaamisesta uudella, ehkä Kadiman johtamalla hallituksella. Abbasia ei näytä huolettavan ollenkaan, että hänen oma hallintonsa toimii laittomasti, koska hänen mandaattinsa päättyi 24.tammikuuta 2009.
Abbas esitti Hamasia palaamaan yhteistyöhön Fatahin kanssa. Obamalle hän lähetti viestin, että jos rauha Israelin ja PA:n välillä on tärkeä USA:lle, sen tulee tehdä jotain sen eteen. (JP)

3. VOIDAKSEEN välttää uhkaavat entistä kovemmat sanktiot Iran ilmoittaa olevansa valmis IAEA:n entistä suurempaan ydinlaitostensa valvontaan. Iran suostuu IAEA:n valvojien pääsyyn laitoksiin, joissa uraanin rikastamista jatketaan 20 %.n tasoon ja siitäkin pitemmälle. Tarjous annettiin Teheranin edustajan kautta epäsuorasti.
IRAN aloitti uraanin rikastamisen 20 %.n tasoon pari kuukautta sitten kertoen, että uraani muodostetaan polttoainesauvoiksi tutkimusreaktoreita varten, joissa valmistetaan isotooppeja syöpäpotilaitten hoitamiseksi. Iran puolustelee rikastamisen aloittamista sillä, että IAEA hylkäsi Iranin kompromissitarjouksen sauvojen hankkimiseksi ulkomailta.
LÄNSIMAAT ovat vaatineet saada uudistaa vanhentuneet valvontakamerat alhaiseen tasoon uraania rikastavissa laitoksissa sekä tehdä useampia valvontamatkoja niihin. Iran hyödyntää vuosikaudet käyttämäänsä taktiikkaa suostumalla joihinkin vaatimuksiin mutta hylkäämällä muut ajan voittamiseksi. Tällä se on voinut ylläpitää keskusteluja sitoutumatta mihinkään.

IRANIN IAEA:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh kertoi, että osittainen sopimus tehtiin ”rakentavissa keskusteluissa” 10 päivää sitten.
Iran hylkäsi viime vuonna IAEA:n tarjouksen 1100 kg:n uraanierän toimittamisesta ulkomaille jatkorikastamista varten. Tällä olisi estetty Iranin mahdollisuudet pommin rakentamiseksi. Iranin viranomaiset ovat kuitenkin pitäneet tarjousta pöydällä tehden siihen omia lisäyksiään, joita ei ole voitu hyväksyä. Iran teki sen jälkeen päätöksen jatkaa rikastamista 20 % tasoon, mutta länsivalloissa ei tiedetä, pystyykö Iran muotoilemaan sen polttoainesauvoiksi. (JP)

4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad on Afrikan kierroksella voittaakseen
vaikutusvaltaa ja tukea YK:n äänestyksissä. Hän vierailee sekä Ugandassa että Zimbabwessa. Uganda on YK:n turvallisuusneuvoston kiertävä jäsen, jonka tuki on tärkeä, vaikka sillä ei olekaan veto-oikeutta siellä. Zimbabwe on ollut länsivaltojen boikottilistalla sen harjoittaman säälimättömän sisäpolitiikan vuoksi, jonka varsinkin valkoiset maatilojen omistajat kokeneet ahdistavana ja vainoharhaisena raunioittaen Zimbabwen suurelta osin maataloustuotteiden vientiin perustuvan talouden, mikä on aiheuttanut maassa nälänhätää.

UGANDASSA presidentti Ahmadinejad keskusteli maan presidentin Yoweri Musevenin kanssa Iranin ydinteollisuudesta. Uganda on vihjaillut, että se voisi äänestää Iranin vastaisten sanktioitten puolesta YK:ssa, kertoo Musewenin edustaja Tamale Mirundi. Iranin presidentti lensi Ugandaan perjantaina vietettyään kaksi päivää Zimbabwessa, jonka presidentti Robert Mugabe kehotti häntä pysymään lujana länsivaltoja vastaan.

UGANDAN ulkoministeri Sam Kutesa sanoi, että Uganda allekirjoitti NPT sopimuksen, mutta hän katsoo jokaisella maalla olevan oikeus kehittää rauhanomaista ydinteollisuuttaan. Diplomaattisten asioitten ohella Ahmadinejad hoiteli liikeasioita. Iran tarjoaa öljynjalostuslaitoksen sekä traktoritehtaan rakentamista Ugandaan. Iran rakensi aiemmin maahan tuhansia asuntoja käsittävän kompleksin. (JP)

HAARETZ kertoo, että Iran teki salaisen sopimuksen Zimbabwen kanssa, jonka mukaan Iran hyödyntää sen uraanimalmiesiintymiä ja antaa sitä vastaan öljyä Zimbabween. Maan hallituksen edustaja kertoi The Daily Telegraph lehdelle, että maan Didymus Mutasa, ministeri joka hoitaa presidentin asioita, oli viime kuussa Teheranissa, jossa sopimus allekirjoitettiin. Iranin haluun etsiä uusia uraanitoimittajia vaikuttaa se, että toimitukset Etelä Afrikasta ovat viime aikoina vähentyneet. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1165182.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin arabien delegaatio lensi Libyan diktaattorin Gaddafin omalla koneella Libyaan Jordanista, mukana on kuusi Israelin arabikansanedustajaa. He keskustelevat, miten Israelin arabit liittyvät muuhun arabiyhteisöön. Gaddafi vaati, ettei heidän passejaan leimata Libyassa. (JP)
- Tuhansia armenialaisia marssi eilen ”Antelias” kaupungissa Beirutin pohjoispuolella heitä kohdanneen massamurhan seurauksena Turkissa 95 vuotta sitten, jolloin Turkin armeija pakotti heitä pois kotiseudultaan marssilla, joka vaati 1.5 miljoonan armenialaisen hengen. Turkki kiistää syytökset. (JP)
- Ramat Beit Hashemesh kaupungissa on puhjennut riita mikven, rituaalikylpy-paikan, hallintaoikeudesta haredi-väestön ja kansallisen uskonnollisen yhteisön välillä. Uskonnolliset naiset käyvät mikve-kylvyssä kuukautisten jälkeen voidakseen puhdistettuina olla miehensä kanssa. (JP)
- Israelin druusit aloittavat tänään 4-päiväisen uskonnollisen lomakauden Nabbi Shua´yb eli profeetta Jetron hautapaikan kunnioittamiseksi. Tämän Moseksen appiukon haudan paikalle on rakennettu komea rakennus, jossa Israelin druusit vierailevat jatkuvasti. Se sijaitsee Kfar Hittim kylässä, Tiberiasta pohjoiseen. Druusiuskonto alkoi noin 1000 vuotta sitten Egyptin kalifi al-Hakimin aikana. Druusit hyväksyvät sekä juutalaisten, muslimien että kristittyjen profeetat lisäten heihin omia. Israelissa on n. 125 000 druusia. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137178
- Iranin armeija pitää suuria sotaharjoituksia Homuzin salmella. Se kokeilee siellä ohjaajattomia erittäin nopeita moottoriveneitä, jotka voivat välttää tutkaa ja pystyvät tuhoamaan ohjuksillaan sota-aluksia. http://www.debka.com/article/8732/
- Debkafile kertoo, että Syyria lähettää Scud-D ohjukset Libanoniin osina välttääkseen turhan epäluuloisia silmiä. http://www.debka.com/article/8738/
- Ynetnews kertoo, että Obama on kutsunut Anbbasin vierailulle Valkoisen Taloon, mikä toteutunee ensi kuussa. Kutsun vahvisti Mitchell. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880217,00.html
- Mielenosoitusmarssi Silwanin lähiössä toteutunee arabien ja vasemmiston vastalauseista ja mielenosoituksista huolimatta. He kivittivät poliiseja tänään.
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- Israel salli Applesin iPad laitteiden tuonnin maahan 2 viikkoa sitten antamansa
kiellon jälkeen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1165181.html