Friday, April 23, 2010

PERJANTAI 23.04.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapui eilen yllättäen Israeliin saaden spekuloijat arvailemaan, miksi nyt? Arvellaan, kuten PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisten joukossa, että jonkinasteinen läpimurto Israelin ja USA:n välisissä kahinoissa olisi saavutettu. Israelin uutistoimistot ovat viikkokausia keskustelleet eri asiantuntijoita käyttäen maitten välisten hyvien suhteitten romahtamisesta ellei kriisistä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei viimeisten tietojen mukaan ole lieventänyt kantaansa Jerusalemista, kuten TV-2:n haastattelu antoi ymmärtää, mutta toisaalta pääministeri vihjaa, että Jerusalemin kysymykset ratkaistaan lopullisen tilanteen keskusteluissa. Tämä on liikemiehen tapa lähestyä ongelmaa monelta eikä vain yhdeltä suunnalta, mutta vastaa myös tunnettua Lähi Idän ”arabistrategiaa” aina varata itselleen pakotie, kaiken varalta.
JP:n artikkelin mukaan Netanyahu sanoo kiihkeästi odottavansa epäsuorien keskustelujen aloittamista, mutta ilman ennakkoehtoja. Hän kieltää antaneensa Obaman hallitukselle kirjallisen vastauksen tämän hänelle esittämiin vaatimuksiin ja kieltää, että maitten välisissä suhteissa olisi kriisin aiheita, minkä myös Obama vahvistaa: ”Suhteet ovat rikkumattomat”.

MITCHELLIN matkaa edelsi kahden korkean amerikkalaisen virkailijan, Daniel Shapiron ja David Halen, käynti Israelissa. Heidän keskustelunsa Israelissa pidettiin salaisina, mutta tarkkailijat otaksuvat, että jotain niissä on sovittu, mikä antoi Mitchellille aiheen jatkaa välitysyrityksiään saadakseen epäsuorat keskustelut alkamaan.
JP kertoo myös, että Obama oli lähettänyt Abbasille Dalen kautta viestin, jonka Abbas sai Ammanissa. Abbas on hoidattanut itseään Ammanissa viime viikkojen aikana. (JP)

2. JP:N TOISESSA, Rebecca Anna Stoilin kirjoittamassa artikkelissa arvioidaan, että Netanyahu voisi saada ministeriensä tuen rakennuskiellolle Jerusalemissa, kuten uutistiedot torstain tunnelmista kertovat.
SHASIN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoi keskustellessaan presidentti Shimon Peresin kanssa kolme viikkoa sitten pessahin yhteydessä, että ihmishenkien pelastamiseksi Shas ei ehdottomasti vastusta rakennuskieltoa Jerusalemissa. Shasin johtajat eivät suoraan kiellä eivätkä myönnä tätä, mutta asunto- ja rakennusministeri Ariel Attias sanoo puolueensa ehdottomasti kannattavan rakentamista Jerusalemissa, mutta että sitä tulee tarkastella suhteessa Israelin ja USA:n välisiin ystävyyssuhteisiin, jotka myös ovat tärkeitä.

STOIL analysoi toisia uhkakuvia, jotka voivat nousta Israel Beiteinun (Israel kotimme) taholta, joka tullessaan hallitukseen esitti seitsemän kohdan listan, jotka tulee hoitaa määräajassa. Yksi tällaisista on pysyvän toimikunnan asettaminen tutkimaan muutoksia hallituksen työskentelyssä, jonka määräaika umpeutui maaliskuun lopussa ilman lakiesitystä.
Toinen on lakiesitys päärabbinaatin hylkäämien avioliittojen hyväksyminen, eli siviiliavioliiton solmiminen, mitä Israelissa ei ole voinut suorittaa pakottaen sitä haluavat Kyprokselle.
Muita esityksiä ovat TV-lupamaksujen poisto vanhuksilta; halpojen asuntojen rakentaminen uusille siirtolaisille; ulkomailla asuvien israelilaisten äänestysoikeus; erityisoikeuksia ase-palveluksesta vapautuneille sekä laki, jolla hoidettaisiin niitä kansalaisia, jotka eivät osoita kansalaisilta odotettavaa kuuliaisuutta maan lakeja kohtaan.
Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman on toistuvasti luvannut, että hän tulee valvomaan näitten kohtien toteutumisesta, mikä voi aiheuttaa paineita hallitukselle.(JP)

3. KATHUSHA-RAKETTEJA ammuttiin aikaisin torstaiaamuna. Yksi raketti räjähti Jordanian puolella Agabassa tuhoten jäähdytysvaraston. Toinen tai ehkä kolmaskin putosivat mereen, mutta tämä havainto on epävarma.
Asiaa tutkivat sekä Israelin että Jordanian turvallisuusviranomaiset. Aluksi ilmoitettiin, että raketti ammuttiin Siinailta, mutta Egypti kieltää, että sieltä olisi ammuttu mitään.

VUONNA 2005 ammuttiin samoin kaksi Katjusha-rakettia, silloin toinen putosi Agabaan tuhoten silloinkin varastorakennuksen, ja toinen Israelin puolelle aiheuttamatta vahinkoa.
Israelissa arvioidaan, että raketit oli tarkoitettu Eilatiin, mutta ne harhautuivat suunnastaan. Eilen ammutut raketit olivat ns. Grad-tyyppiä.
Wikipedia kertoo, että BM-21 Gard on alkuperältään venäläisvalmisteinen rakettijärjestelmä, joka kuorma-auton lavalle sijoitettuna sallii 40 raketin ampumisen lyhyessä ajassa.
Raketin kaliberi on 120 mm, kantomatka 40 km ja räjähdekärjen paino km. 20 kg. Sitä on valmistettu lukuisia variantteja eri maissa. (JP)
Lieneekö tämä raketti-isku ollut osoituksena turhautumisesta, kun israelilaiset turistit lähtivät joukolla Siinailta, eikä ole mitään mieltä pommittaa tyhjiä turistikohteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137164

4. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kertoi uutistilaisuudessa Tallinnassa, jossa hän osallistui Nato-maitten ulkoministereitten kokoukseen, että USA asettaa lähettiläänsä Syyriaan huolimatta siitä, että Syyrian väitetään toimittaneen Scud-D ohjuksia Libanoniin Hizbullahille. Nämä ohjukset asettavat koko Israelin alueen niiden kantomatkan sisälle. Ei ole varmuutta siitä, onko kyse Pohjois-Korean valmistamista Rodong-ohjuksista.
Virallisesti USA:n edustajat sanovat, ettei heillä ole varmuutta ohjusten toimittamisesta Hizbullahille. Sekä Syyrian että Libanonin johtajat kieltävät ohjusten toimittamisen.

CLINTON puolusteli lähettilään asettamista Syyriaan sillä, että ”on hyvä pitää pysyvää edustajaa maassa voidakseen paremmin seurata tilanteen kehitystä siellä”. Hän kielsi syytökset, että tällä haluttaisiin palkita Syyrian hallitusta. Hän selitti, että Obaman hallitus on keskustellut lukuisista asioista Syyrian hallituksen kanssa, ja sitä aiotaan jatkaa.

MUUTAMAT USA:n senaattorit aikovat kyseenalaista lähettilään asettamisen Syyriaan tilanteessa, jossa sitä syytetään Hizbullahin aseistamisesta kuolettavin asein vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701. Clinton ei suoraan maininnut Scud-ohjuksia tai Irania sen yhteydessä, mutta hän sanoi vahvojen tietojen todistavan, ettei Syyria ole toimittanut niitä vielä. Kovin rupsahtaneen näköinen ulkoministeri vähätteli tietoja, että Syyria olisi antanut aseteknologiaa Hizbullahille Syyrian sisällä ja toimittaisi ohjukset myöhemmin. Hän väisti suoran kysymyksen, uskoiko hän että ohjukset tulivat Iranista: ”Totesin juuri huolemme siitä.”

SCUD-ohjukset kehiteltiin NL:n aikana, joita on myöhemmin paranneltu uusilla versioilla, joista Scud-D on viimeisimpiä. Sen kantomatka on 300 km ja sen osumatarkkuus on suhteellisen hyvä. Pohjois-Korea on kehitellyt Scud-ohjuksista omia versioitaan, joista viimeinen Rodong-1 (NoDong) on tuhoisin. Sen kantomatka on 1000 km. Iranin tiedetään rahoittaneen osan ohjuksen kehittelystä, minkä antaman tietotaidon ansiosta se on voinut kehittää omaa Shahab-3 ohjustaan Venäjän antamalla tuella. (Wikipedia)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii komponenttien viemisen Gazan kaistalle jäteveden puhdistuslaitoksen uusimiseksi. Se ei katsota muuttavan entistä vientijärjestelmää Gazaan. (JP)
- IDF ostaa tuhansia uusia ATL-laitteistoja, joihin asennetaan viimeistä huutoa olevat turvallisuusjärjestelmät asiattomien kopiointien estämiseksi. (JP)
- Yksi viimeisistä pidätetyistä Holiland skandaalin yhteydessä on entinen Jerusalemin kaupungin entinen apulaispormestari Yehoshua Pollack. (JP)
- Tunnettujen oikeistoaktivistien suunnittelemaa mielenosoitusmarssia pääosin arabien asuttamaan Silwanin lähiöön Jerusalemissa vastustavat sekä lähiön muktar Abu Jameel Siyam sekä juutalaisen Elad yhteisön johtaja David Beeri, jotka ovat yhdistäneet vaikutusvaltansa marssin estämiseksi. Aktivistit Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir aikovat toteuttaa marssin suunnitelmien mukaisesti. Ben-Gvir sanoo huvittavaksi tapaa, millä Elad sanoo yhteistoiminnan arabien kanssa toimineen, kun juutalaiskoteihin on heitetty satoja palopommeja. (JP)
- Kach-aktivistit kehottavat polttamaan Obamaa edustavia nukkeja, kuten Lag BaOmer polttouhreina. Sinä päivänä juutalaislapset polttavat vihollista kuvaavia nukkeja, kuten Adolf Hitler ja Saddam Hussein. (JP)
- Islamic Conference (OIC)asettaa ensimmäistä kertaa ihmisoikeus-osaston, kertoi OIC pääsihteeri Eklemeddin Ihsanoglu Saudi Arabiassa vierailevan YK:n ihmisoikeus-komissaari Navanethem Pillayn matkan yhteydessä. (JP)
- USA:n varapresidentti Joe Biden sanoo olevansa varma. ettei Israel tule iskemään Iranin ydinlaitoksiin ilman USA:n myötävaikutusta ja lupaa. (JP)
- Gazan ääriryhmät kehottavat al-Qaidaa kohdistavan iskunsa Jemenin juutalaisia vastaan. Toisen uutisen mukaan al-Qaida suunnittelee ampuvansa Quds ohjuksia Saudi Arabiasta Dimonan tutkimusreaktoriin.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164817.html
- Israel vapautti Fatahin jäsenen Ahmad Sabahin vankilasta mutta karkotti hänet Gazaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164819.html
- New Yorkin entinen pormestari Ed Koch ennustaa, että lokakuun vaaleissa ”tsunami” tulee siirtämään Demokraattien vallan Republikaaneille. (INN)
- PA:n arabeista yhä useampi kannattaa yhtä valtiota kahdelle kansalle. 34 % on sitä mieltä, kun 2-valtion aatetta kannattaa edelleen 44 %.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137156
- Mitchellin viesti Israelille: vapauttaa terroristeja, luovuttaa B- ja C-alueita PA:n täyteen hallintaan, kertovat tiedot tällä hetkellä. (ynet)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3879734,00.html

Thursday, April 22, 2010

TORSTAI 22.04.10

1. JOTAIN outoa on käynnissä Obaman hallituksen ja Palestiinan Auktoriteetin välillä, jotain, josta tihkuu pieniä tiedonsirpaleita julkisuuteen, mutta josta muuten vaietaan. Tämän aamun uutinen kertoo korkean PA:n virkailijan kertoneen journalisteille, että hänen johtamansa delegaation keskustelut Obaman hallituksen edustajien kanssa olivat hyvin positiiviset. Hän oli selvästi innostunut uudesta sävelasteikosta USA:n nykymusiikissa.

HÄN KERTOI, että he saavuttivat yksimielisyyden siinä, että USA tulee painostamaan Israelia jatkamaan 10 kuukauden pituiseksi aiottua rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa ilman takarajaa, ja että rakennuskielto tullaan julistamaan myös Jerusalemin itäosiin, jossa hän kehui kiellon jo itse asiassa toimivan, sillä yhtään rakennuslupaa ei ole myönnetty sinne kuukauden sisällä. Netanyahu on tiettävästi kehottanut Jerusalemin alueen suunnittelu- ja rakennustoimikuntaa pidättymään jatkosuunnitelmien käsittelystä toistaiseksi, kuten Haaretz kertoi artikkelissaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=143669

2. WND kertoo toisessa artikkelissaan, että Obaman hallitus painostaa Netanyahua yksipuolisiin myönnytyksiin palestiinalaisille ilman merkkiäkään, että sen asenne keskustelujen aloittamiseen olisi millään tavoin muuttunut. PA odottaa pakkoratkaisua.
Obaman hallituksen vaatimuslistalla ylimpänä ovat tietenkin Jerusalemin kaupunki ja sen ympäristö. Obama vaatii, että Israel luovuttaa Jerusalemin ulkopuolella sijaitsevan pääosin arabien asuman Abu Dish kylän PA:n täyteen hallintaan. Tämä kylä sijaitsee Jerusalemin kaakkoispuolella, siellä on n. 12 000 asukasta. Jasser Arafat aikoinaan havitteli tätä Palestiinan pääkaupungiksi, ja sinne rakennettiin komea virasto, jota tarkoitettiin parlamentti-rakennukseksi. Jos tähän suostutaan, sen kylkiäisenä tulee olemaan vaatimus esteettömästä yhteydestä Länsirannan muihin osiin ja Itäiseen Jerusalemiin. Tämä eristää Maale Adumimin kaupungin pääkaupungista ja tehokkaasti romuttaa toiveet sen ja Jerusalemin välisen ns. E-1 alueen rakentamisesta. Tällä valmistellaan Palestiinan valtiota, jonka PA:n pääministeri Fayad haluaa julistaa ensi vuonna, joko yksipuolisesti tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla.

MUITA Obaman viimeisiä vaatimuksia, jotka voivat olla mukana hänen Netanyahulle antamassaan vaatimuslistassa, ovat seuraavat WND:n mukaan.
- Israel poistaa lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudeassa ja Samariassa.
- Israel vapauttaa parituhatta tuomittua palestiinalaista terroristia vankiloistaan.
- Israel helpottaa tai poistaa kokonaan Gazan saartotoimet, joilla on pyritty estämään terroristien pääsy Israelin puolelle sekä rakettien ja pommien valmistamiseen tarvittavien materiaalien vienti Gazaan.
- Viimeiseksi Obama vaatii, että Israel poistaa IDF:n joukkoja Länsirannalta ja luovuttaa sekä B- että C-alueita PA:n täyteen hallintaan. B-alueella Israel vastaa turvallisuudesta, PA vastaa siviilihallinnosta; C-alueella on Israelin täysi turvallisuus- ja siviilivastuu.

OBAMAN hallituksen viimeisillä vaatimuksilla, joista osa on esitetty yllä, osa on vielä salaisia, ei ole tarkoituskaan auttaa keskustelujen aloittamista, niiden tarkoituksena on valmistella Palestiinan valtion perustamista, jota USA täysin tulee. Niiden esittäminen myönteisen ilmapiirin saavuttamiseksi keskusteluja varten on pelkkää silmänlumetta, ja siinä niiden esittäminen myönnytyksiksi PA:lle antaa sopivan verukkeen Netanyahun painostamiseksi
kansainvälisen mielipiteen siivittämänä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=144077

3. USA:N puolustusviranomainen tarkentaa julkisuudessa jo liikkuneita huhuja, ettei sotilaallinen isku Irania vastaan, jos tarpeeksi purevia sanktioita ei saada aikaan, ole enää edes piirustuslaudalla. ”Se on ehdottomasti viimeinen keino, johon turvaudutaan sitten, kun kaikki muut diplomaattiset ja taloudellis-kaupalliset keinot on kaluttu loppuun saakka”.

”SOTILAALLISEN voiman käyttö on vihoviimeinen optio”, sanoo USA:n puolustusministeriön alisihteeri Michele Flournoy. ”Se on poistettu pöydältä lähiajan optiona”. Hän toteaa, ettei Iran ole käyttäytynyt rakentavasti tähän mennessä, mutta tällä hetkellä keskitytään kombinaatioon, joka ilmenee yhteyksien rakentamisen ja sanktioilla painostamisen muodossa.

ISRAELIN vastaavat viranomaiset eivät ole vielä osanneet kalibroida omia pyssyjään USA:n muuttuneeseen asenteeseen, mutta eräs heistä uskalsi kertoa seuraavaa: ”Uskoisin, että on olemassa kasvava ymmärrys USA:n johdon parissa kuten myös kansainvälisessä yhteisössä, että kaikki mahdollinen on tehtävä Iranin estämiseksi saamasta ydinasetta, mitä pikemmin sen parempi.”
Viranomainen lisäsi, että tällä hetkellä tärkeintä on pitää läheistä yhteyttä Obaman hallituksen kanssa varmistaakseen, että purevat sanktiot saadaan aikaan Iranille mahdollisimman pian.

PENTAGONIN lehdistösihteeri Geoff Morrell tarkensi edustamansa instituutin kantaa perustuen Flournoyn lausuntoon: ”Ei ole tarkoitus ottaa mitään mahdollisuutta pois pöydältä samaan aikaan, kun pyrimme käyttämään painostuksen ja yhteyksien rakentamisen polkua. Presidentillä on aina käytettävissään täysi joukko optioita, mukaan lukien sotilaallinen isku, mutta se ilmeisestikään ole parhaana pitämämme toimintamalli, mutta se ei koskaan ole ollut, eikä ole sitä nyt, poissa pöydältä.”

MORRELL vakuutti, että USA:n armeija pystyy täysin puolustamaan maataan ballististen ohjusten uhkaa vastaan Iranista. Hän viittasi Kaliforniassa ja Kanadassa sijaitseviin ohjus-torjuntajärjestelmiin, jotka tarjoavat riittävän suojan.

ISRAEL on pyrkinyt kannustamaan YK:n jäseniä toimimaan nopeammin Iranin ydinase-uhan poistamiseksi, mutta sen toiminta voi kääntyä enemmän vaatimuksiin Israelin väitetyn ydin-asearsenaalin poistamiseksi, joita muslimimaat ovat entistä pontevammin vaatineet.
Obama sanoo, että uusien sanktioitten ansiosta Pohjois-Korea ja Iran tulevat olemaan entistä enemmän eristettyjä muusta maailmasta. Hänen uuden politiikkansa mukaan USA pidättyy ydinaseen käytöstä muita maita kuin Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.
Iranin ulkoministeri Manoucher Mottaki ilmaisi Iranin haluan jatkaa keskusteluja länsivaltojen kanssa uraanirikasteen vaihtokaupasta. Iranin asema poliittisesti ja taloudellisesti on tällä hetkellä haavoittuva, minkä johdosta sen johtajat seuraavat tarkoin varsinkin Kiinan ja Venäjän reaktioita. Nämä ovat Iranin elämänlanka, jos sanktiot kovenevat.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=173602

4. MARTIN INDYK, entinen USA:n Israelin lähettiläs, juutalaista sukua, sanoo Armeijan radion lähetyksessä, että jos Israel haluaa USA:n eristävän Iranin, sen tulee lopettaa ”setlementtitoiminta”, kuten Hillary Clinton vaatii, ja rakentaminen Jerusalemin itäosissa. Jos näin ei tapahdu, Israelin USA:n suhteet ovat syvässä kriisissä, hän totesi. Radiotoimittaja esittämään kysymykseen, että jos vastakkain ovat USA:n suhteet ja Nokdimin juutalais-yhteisö, Indyk totesi, että Israelin tulee hylätä Nokdim. Hänen näkemyksensä mukaan USA:n omat kansalliset intressit vaativat rajuja myönnytyksiä Netanyahulta ja Israelilta, mutta niiden arvo tulee suhteuttaa historiallisiin ystävyyssuhteisiin USA:n kanssa, hän arvioi.
Indyk totesi, ettei Obama ole hylännyt sotilasoperaation mahdollisuutta Iranin kysymyksessä. Hän lisäsi, että Iranin eristämiseksi Israelin tulee alistua PA:n vaatimuksiin keskustelujen aloittamiseksi. ”Tämä on vakava kriisi Israelin ja USA:n suhteissa”, hän totesi.

INDYK otti kantaa Jerusalemin suunnitteluun ja rakentamiseen tavalla, jota ei odottaisi kokeneelta diplomaatilta. Hän totesi suoraan, että Israelin tulee ensin huomioida USA:n kansalliset intressit ja vasta niiden perusteella käydä suunnittelemaan uusia rakennuksia. Hän sanoi, että Israelin tulee ymmärtää, että USA:n hallituksen asenteessa Israeliin on tapahtunut perusteellinen muutos. Hän otti esimerkin Jom Kippur-sodan ajalta, jolloin Israel – oltuaan aluksi perikadon partaalla – sai käännettyä sotaonnen ja uhkasi jo Kairoa ja Damaskoa, minkä johdosta Henry Kissinger antoi uhkavaatimuksen silloiselle pääministerille Golda Meirille antaa käsky joukkojen pysäyttämisestä tai seurauksena olisi ydinsota, johon USA olisi pakotettu osallistumaan. Indyk vihjaa, että tämä voi toistua nyt Iranin kanssa.

INDYK totesi, että maailma on jo saanut nähdä Iranin käyttävän käskyläisiään Hamasia ja Hizbullahia ongelmien aiheuttamiseksi Israelille ja muillekin. Siksi Iran on eristettävä, hän sanoi. Indyk vähätteli rakennuskiellon aiheuttamaa traumaa israelilaisille: ” Mitä se nyt merkitsee, jos muutama rakennuskohde siirtyy muutaman vuoden”, hän arvioi. Hän totesi samalla, että jopa radikaalina pidetty Avigdor Lieberman on valmis luovuttamaan Jerusalemin itäosia PA:lle, sillä hän haluaa toteuttaa juutalaisten ja arabien eriytymisen.
ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Dayan kritisoi Indykiä sotkeutumisesta Israelin sisäpolitiikkaan. Netanyahun hallituksen ministerit – paitsi vasemmistoa edustavat – sanoivat jopa ylpeilevänsä siitä, että he ovat estäneet rakennuskiellon ulottamisen Jerusalemiin, vaikka se maksaisikin Obaman suosion - joka lienee muutenkin toiveajattelua. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Holyland skandaalin tutkimukset ovat nostaneet esiin kaksi uutta korkean tason johtajaa, joita syytetään osallisuudesta korruptioon. (JP)
- IDF aikoo ”rangaista” Yitzharin kylän asukkaita siitä, että muutamat nuoret vastustivat väkivaltaisesti sotilaitten käskyä poistua kielletyltä alueelta. (JP)
- Korkeat kutsuvieraat olivat todistamassa eilen uusitun ja restauroidun Jaffa-portin avaamista yleisölle. Vanhoja Jerusalemin kiviä puhdistettiin ja uusittiin missä tarpeen, koristeita restauroitiin ja portit puhdistettiin kauttaaltaan. (JP)
- Ympäristöministeriö kehottaa kansaa ostamaan hybrid-autoja, vaikka sen akkujen tiedetään kehittävän elektromagneettista säteilyä. Harkinnassa oli niiden käyttäminen poliisiautoina, kun poliisit joutuvat olemaan autoissa tuntikausia päivittäin. Haitta kuitenkin todettiin vähäiseksi.(JP)
- Tuhansien mielenosoittajien oletetaan osallistuvan sunnuntaiksi järjestettyyn marssiin Obaman Israelin politiikkaa vastaan New York Cityssä lähellä Israelin konsulaattia.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137147
- USA:n amiraali Mike Mullen antoi kiertelevän vastauksen, voisivatko USA:n koneet ampua alas IAF:n koneet matkalla Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137145

Wednesday, April 21, 2010

KESKIVIIKKO 21.04.10

1. IDF VALMISTELEE suunnitelmia vetäytymisestä takaisin vuoden 2000 intifadaa edeltäviin asemiin. Tämä siltä varalta, että Netanyahun hallitus pakotetaan hyväksymään Obaman vaatimukset, joista tämä on yksi, kertovat Y Katz ja T Lazaroff JP:n artikkelissaan.
”IDF on valmistellut suunnitelmia tällaista tilannetta varten, jossa IDF joutuu vetäytymään intifadaa edeltäviin asemiin”, kertoo IDF:n korkea upseeri antamatta nimeä.

ARTIKKELISSA vakuutetaan IDF:n johdon ja varsinkin sen keskusjohdon vastustavan tällaisen suunnitelman toteuttamista. ”IDF:n vapaus operoida kaikkialla on äärimmäisen tärkeä terrorismin pitämiseksi aisoissa ja minimissä,” upseeri selittää. Hän viittaa todisteeksi äskettäiseen tapaukseen Jeninissä, jossa IDF pidätti kaksi Islamin Jihadin avainaktivistia. Hän sanoo IDF:n operaatioitten Jeninissä jatkuvan huolimatta ns. Jeninin mallin toteuttamisesta siellä, joka antaa palestiinalaisille liikkumis- ja toimintavapauksia enemmän kuin muualla. Tarkoitus oli antaa USA:n kouluttamille poliiseille kasvava toimintavastuu, mutta käytännössä sitä ei ole voitu toteuttaa aiotussa aikataulussa. ”Operoimme siellä edelleen aina kun uskomme, että uhka on olemassa.”

OBAMAN TOINEN vaatimus Netanyahulle koski rakennuskieltoa Jerusalemin itäosissa sekä 10-kuukauden rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa. Kolmas vaatimus koski palestiinalaisten vankien (tuomittujen terroristien) vapauttamista ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. Netanyahu ei ole julkisuudessa paljastanut Obaman esittämää vaatimustensa listaa, mutta 7-ministerin muodostama turvallisuuskabinetti on käsitellyt asiaa useissa kokouksissaan, joissa tehdyistä mahdollisista päätöksistä ei ole raportoitu julkisuudessa.
NEATANYAHU on kuitenkin julkisuudessa toistanut, että rakennuskielto Jerusalemin itäosissa ei tule kysymykseen, kuten ulkoministeri Lieberman myös vakuuttaa, joka totesi, ettei Jerusalemin jakaminen suoraan tai epäsuoraan tule kysymykseen. ”Jerusalem on meidän ikuinen kaupunkimme”, hän sanoi.
IDF:n suunnitelma vetäytymisestä Juudeassa ja Samariassa liittynee Obaman nimittämän erikoislähettilään George Mitchellin Israelin matkaan, joka toteutunee lähi aikoina.
Netanyahu esitti kielteisen kantansa Jerusalemin itäosien rakennuskiellosta ABC:n haastattelussa maanantaina tunnustamatta, että se oli Obaman vaatimus. Hän kuitenkin vihjaisi, että Jerusalemin kysymys kuuluu lopullisen tilanteen neuvotteluihin.

OBAMAN henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel totesi maanantaina, ettei aika ole kypsä USA:n esittämälle Lähi Idän rauhansuunnitelmalle. Hän totesi ”the Charlie Rose” showssa, että useat ihmiset ovat esittäneet sellaisen laatimista, mutta ettei sen aika ole nyt. Monet Obaman hallituksen jäsenet ovat vihjailleet, että tuleva syksy voi olla sopiva sellaisen esittämiseksi, mutta sekä Obama että Clinton haluavat odottaa osapuolten reaktioita. (JP)

2. WND kertoo artikkelissaan, että useita Fatahin jäseniä on saatu kiinni heidän toimistaan Hamasin sotilaallisen organisaation perustamiseksi Länsirannan kaupunkeihin. WND kertoo palestiinalaislähteisiin perustuen, että PA:n poliisit pidättivät äskettäin tohtorin, joka oli salakuljettanut miljoona USD Nablusiin. Hän tunnusti kuulusteluissa, että varat oli tarkoitettu aseitten hankkimiseksi Hamasille Nablusissa.
Asia huolestuttaa Fatahia, joka menetti valtansa Gazassa IDF:n vetäydyttyä sieltä kokonaan 2005 Ariel Sharonin suunnitelman mukaisesti. Hamas kaappasi vallan siellä vuonna 2007 ja on sen jälkeen vahvistanut asemiaan eliminoimalla Fatahin vaikutusvaltaa. Hamasin voitto USA:n kouluttamista ja aseistamista Fatahin joukoista oli yllättävän helppo, vaikka käytännössä Fatahin joukot olivat hyvin aseistettuja ja lukumääräisesti ylivoimaiset siellä.

WND:n artikkelissa kerrotaan palestiinalaisten todenneen, että vaikka Nablusissa Hamasille tarkoitetut varat saatiin takavarikoitua, varoja salakuljetetaan muihin palestiinalais-kaupunkeihin Länsirannalla. Nablusissa Fatahin asemaa pidetään vahvana.
Varsinkin Ramallah ja Jenin ovat kaupunkeja, jotka aiheuttavat pahoja aavistuksia Fatahin johdolle. Jenin on eräänlainen esimerkkitapaus, jonka mallia on tarkoitus jatkaa muissa PA:n hallitsemissa kaupungeissa. Fatahilla on siellä vahva asema, mutta perinteisesti se on Islamic Jihadin tukialuetta.
Jokin aika sitten raportoitiin, että Hamas oli salakuljettanut 600 voimakasta rynnäkkökivääriä Jeniniin. Niistä PA:n poliisi takavarikoi 100, mutta loput 500 lienee annettu Hamasin jäsenille. Fatahin sisällä arvioidaan, että Hamasin aktiivijäseniä Jeninissä on vain tusinan verran, mutta aseitten määrä kertoo aivan muuta.

FATAHIN taholta kerrotaan, että Hamas rekrytoi joukkoonsa al-Aksa Marttyyrien Prikaatin jäseniä, jotka periaatteessa ovat luopuneet aseellisesta vastarinnasta. Hamas saa heitä riveihinsä tarjoamalla heille enemmän palkkaa kuin mitä PA tai Fatah.
Fatahin huolena on myös, että USA:n kouluttamien poliisien joukossa on al-Aksan jäseniä, joita voi kiinnostaa Hamasin tarjoama korkeampi palkka sekä aktiivitoiminta. Gazassa useat korkeat Fatahin johtajat liittyivät Hamasiin, mikä voi toistua Länsirannalla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=143593

3. JP:N JULKAISEMA artikkeli, jonka kirjoitti Jonathan Spyer ”Global Research and International Affairs Center”, Herzliasta, käsittelee Hizbullahin salakuljettamien aseitten kysymystä Libanonissa. Israelin tiedustelulähteet ovat todenneet, että Syyria on toimittanut aseita ja ohjuksia kaiken aikaa 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701. Viimeiseksi se toteaa, että Syyria toimitti Hizbullahille ballistisia ohjuksia, mistä USA virallisesti sanoo laimeasti ”on voinut” toimittaa, mutta senaatin tiedustelukomitean jäsen toteaa ”kaikella todennäköisyydellä”.

ARTIKKELISSA todetaan, että Syyria on toistuvasti kieltänyt toimittaneensa Scud D ohjuksia Hizbullahille. Artikkelin kirjoittaja toteaa, että kysymys on kuitenkin laajempi. Päätöslauselma 1701 sanoo yksiselitteisesti, ettei Libanonissa saa olla muitten aseellisia ryhmittymiä kuin Libanonin valtion. Se myös kieltää aseitten ja siihen verrattavien materiaalien toimittamisen Libanonissa muille kuin hallituksen valtuuttamille ryhmille. Hizbullah ja sen tukijat laskelmoivat aivan oikein, etteivät Libanonin hallitus enempää kuin YK tai muut kansainväliset yhteisöt olisi kykeneviä tai halukkaita valvomaan päätöslauselmien toteutumista, toteaa Spyer. YK on itse todennut, että siltä puuttuu kyky valvoa Israelin ja Libanonin välistä rajaa, jonka asemaa YK:n asettamat asiantuntijat ovat kahdesti selvittäneet, kesäkuussa 2007 ja elokuussa 2008.

YK:n toinen raportti toteaa kuivahkosti, että edistys lauselman 1701 toteuttamiseksi on ollut riittämätön johtuen ”vaikeasta poliittisesta tilanteesta”, jolla tarkoitetaan Hizbullahin avointa
haastetta ja uhkausta vastata sen intressien polkemiseen voimalla. Tämän vuoksi 3.5 vuoden sisällä mitään edistystä ei ole voinut tapahtua, jonka aikana aselastit Syyriasta ovat esteettä tuoneet Syyrian ja Iranin toimittamia aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin.
Israel on tyytynyt seuraamaan tilannetta sivusta muutamia vastalauseita lukuun ottamatta.

SPYER toteaa, ettei tilanne alkanut Scud-ohjuksista, sillä todisteet osoittavat Syyrian ja Iranin pyrkivän kehittämään Hizbullahista avoimen strategisen uhkan Israelille. Syyrian toimittamiin aseisiin sisältyy M-600 maasta maahan ohjuksia ja miehen kantama Igla-S maasta ilmaan ohjusjärjestelmä, joka uhkaa IAF:n ilmavalvontaa suorittavia koneita Libanonin yllä. Viimeisenä listassa ovat Scud-D ohjukset, jotka voivat olla sodan aiheena (casus belli).
Enempää Israel kuin Hizbullah tai Syyriakaan eivät ole pyrkineet nostamaan jännitystä, mutta Israelin kärsivällisyyttä kokeillaan asteittaisella yhä tehokkaampien aseitten toimituksilla.
Spyer katsoo, ettei sota liene välitön, mutta varoittaa, ettei Hizbullahin ruokahalu ole tyydytetty tilanteen jakamisella nykyisellään, se haluaa enemmän valtaa Libanonissa. Hän sanoo, että Hizbullahin ohjelause muistuttaa Hitlerin lausumaa: ”Sinä olet vastassa lain kanssa; minulla on aseeni. Nähdään pian, kumpi meistä selviää”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=173569

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu esitti jalostettujen petrolituotteiden viennin lopettamista Iraniin. Teheran ilmoitti uuden rikastuslaitoksen hyväksymisestä. (JP)
- Netanyahun 15-vuotia poika Avner tuli kolmanneksi kansainvälisessä Raamattu-visassa Jerusalemissa. Voiton vei 17-vuotias Or Ashual Kfar Saba yläkoulusta, toiseksi tuli Elad Nachshon De Shalit yläkoulusta Rehovotista.(JP)
- Juhlallisuudet jatkuivat monin paikoin Israelissa. Presidentti Peres kehotti palestiinalaisia palaamaan neuvottelupöytään. Kaatuneitten ja terrorin uhrien omaiset esittivät toivomuksen, että muistopäivän ja itsenäisyyspäivän välillä tulisi olla ainakin yksi välipäivä. ”On vaikea yhdistää surua ja iloa”. (JP)
- Johtavat Euroopan valtiot esittävät Iranin vallankumouskaartin julistamista terroriryhmäksi. Asiantuntijat uskovat, että kovat sanktiot sitä vastaan voisi raunioittaa Iranin talouden. (JP)
- USA:n puolustusministeriön raportissa sanotaan, että Iranin ohjukset voivat vuonna 2015 yltää Yhdysvaltoihin. Raportissa todetaan, että ydinaseen valmistaminen kuuluu Iranin pelotteluarsenaaliin, mutta ettei Iranin armeijan vastarinta voisi estää hyvin koulutettua, nykyaikaisin asein varustettua armeijaa. USA:n armeijan päälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen arvioi, että USA:n isku Iranin ydinlaitoksiin on vielä kaukainen mahdollisuus.(JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas arvioi mahdollisuutta Fayadin hallituksen sisäisestä remontista. Hän haluasi lisätä Fatahin vaikutusvaltaisia jäseniä mukaan, mutta jotka eivät olisi Fatahin keskuskomitean jäseniä. Abbasin sanotaan käyneen useita kertoja hoidattamassa itseään Ammanissa, jossa koko osasto suljetaan muilta hänen tutkimustensa ja hoitonsa ajaksi. (JP)
- Syyrian presidentti Assad matkusti Egyptiin keskustelemaan Mubarakin kanssa sodan uhasta Israelin kanssa. Mubarak vaatii, että YK:n tulee ottaa Israelin ydinaseet keskustelun alaiseksi. (haaretz)
- 8 laivan saattue ”Rachel Corrie” yrittää ensi kuussa murtaa Gazan saarron. Vasemmistoryhmien saattueessa on 600 matkustajaa ja tarvikkeita.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164310.html
- Obama on nimittänyt avustajia, joilla on terroriyhteyksiä. Indonesia voi hänen ensi kuun vierailunsa aikana kohdella häntä muslimina, mikä voi vaikuttaa kielteisesti hänen tukijajoukkoihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137128
- Israelista kuljetettiin yli 17 000 rekka-autollista tuotteita ja tarvikkeita Gazaan viime viikon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137126
- Israel on alkanut rajoittaa korkean teknologian ja aseitten myyntiä Turkkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137115

Monday, April 19, 2010

MAANANTAI 19.04.10

1. ISRAELIN hiljentyessä kunnioittamaan ja suremaan sodissa ja väkivaltaisuuksissa kuollutta 22 684 sotilastaan vuodesta 1860 lähtien puolustaessaan perheitään ja maataan, maan johtajat kävivät eilen illalla Länsimuurilla järjestetyssä tilaisuudessa läpi kuluneen vuoden tapahtumia, saavutuksia ja menetyksiä. Tilaisuus alkoi sireenien soitolla merkiksi muutaman minuutin hiljaisuudella 20.00 tasan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi puheessaan, että yhteisönä me olemme suuressa moraalisessa velassa sureville perheille. ”62-vuoden itsenäisyytensä aikana tätä maata ovat uhanneet monimutkaiset haasteet ja se on voittanut ne sukupolvi sukupolven jälkeen lahjakkaitten nuorten uhrausten ansiosta, jotka olivat ja edelleen ovat valmiit puolustamaan tätä maata sydänverellään.”
BARAK paljasti suunnitelman kansallisen muistomerkin pystyttämiseksi sodissa vuodesta 1860 lähtien kaatuneitten sotilaitten ja turvallisuusmiesten muistoksi Jerusalemiin, ehkä Herzel vuorelle. Puolustusministeriön suunnitelman mukaan monumentin yhteyteen suunnitellaan nimilistan viereen jatkuva tuli, joka syttyy kunkin kaatuneen kuoleman vuosipäivänä. Tarkoitus on myös rakentaa tietokonekonsoli, josta voi hakea kaatuneita koskevia tarinoita. Barak suositteli Jad Vashemin ja maan perustaja-isien hautojen välistä aluetta, lähelle IDF:n kaatuneitten muistomerkkiä. (JP)

2. PRESIDENTTI Shimon Peres avasi muistotilaisuuden ja 24 tuntia kestävän surupäivän kaatuneille sotilaille ja turvallisuusmiehille. ”Olen tietoinen, ettei mikään voi korvata odottamanne pojan askelten ääniä eteisessä, jotka yhtäkkiä hiljenivät. Pojan, jonka univormun te laitoitte ripustimeen vaatekaapissa, joka ilmentää ikävää tuntea vielä viimeisen kerran hänen ruumiinsa tuoksua,” Peres tunnelmoi omalla runollisella tyylillään. Kuin lohdutukseksi kaatuneitten läheistensä menetyksistä hän lisäsi: ”Taistelukentällä kaatuneet estivät Davidin ilmestysmajan (tabernacle) tuhoamisen toistamiseen.”

PERES muistutti puheessaan, että ”maailmassa on vielä sellaisia, jotka haluavat hävittää meidät, ja heidän kärjessään yksinvaltainen Iranin hallitus haluaa ulottaa valtansa yli koko Lähi Idän, hiljentää sen kuolettavilla aseillaan ja aloittaa Israelin vastaisen kampanjan hälventääkseen arabien epäluuloisuutta. ”Uhka juutalaisen kansan rauhaa vastaan kääntyy aina uhkaksi koko sivistynyttä maailmaa, sen hyvinvointia ja arvoja vastaan.” Peres vakuutti lopuksi, ettei Israel etsi sotaa, mutta tietää miten puolustaa itseään.

IDF:N yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi aloitti puheensa kertaillen muistikuvia taistelutantereilla matkallaan IDF:n Kiryan päämajasta Tel Avivista Länsimuurille Jerusalemissa. Hän kertoi taisteluista Latrunissa, jossa miehiä otettiin suoraan laivoista taisteluihin, ilman sotakoulutusta tai kielitaitoa, antaen henkensä Israelin itsenäisyyssodassa; osa heistä maassa syntyneitä sabroja, osa holokaustista selvinneitä uusia siirtolaisia. Sha´ar Haggain alueella hän katseli romuttuneita autojen jäännöksiä, nyt kunnostettuina muisto-merkkeinä tuleville sukupolville heistä, jotka elämänsä uhraten pyrkivät avustamaan vihollisen saartamaa Jerusalemia. Seuraavana oli Harel risteys, jonka lähellä Yitzhak Rabinin johtamat joukot pyrkivät saamaan haltuunsa Kastelin muinaisen linnoituksen, joka hallitsi näkymää Jerusalemiin johtavalle tielle. Lopulta hän saapui Jerusalemin porteille, muistellen laskuvarjo-jääkärien taisteluja Ammunition kukkulalla lähellä Augusta Victoriaa, ”Heitä, jotka saapuessaan tälle paikalle, jonne juutalainen kansa on vuosisatojen aikana ikävöinyt, muistan rabbi Shlomo Corenin shofarin äänen ja sitten IDF:n komentajan Motta Gurin ikuisen lauseen: ”Temppelivuori on käsissämme.”

KENRAALILUUTNANTTI Gabi Ashkenazi lainasi runoilija Haim Heferiä: ”Vain ne, jotka menettivät parhaita ystäviään, voivat ymmärtää meitä.” Hän kertoi menettäneensä parhaita ystäviään ja työtovereitaan 36-vuotisen sotilasuransa aikana, palaten taistelukentiltä rivit harvenneina. Hän sanoi tuntevansa joka päivä pahan maun suussaan muistaessaan menettämiään ystäviään, minkä johdosta hän ymmärtää menetyksen ja surun tunteen.
Hän sanoi seisovansa IDF:n komentajana noitten ystävien nimissä ylpeänä katsellen ympärilleen tehdessään kunniaa heidän muistolleen. Hän sanoi kuuluvansa toiseen sukupolveen holokaustin jälkeen, joka aloitti taistelunsa Jom Kippur sodassa taistellen vuosien aikana Libanonissa. Hän sanoo tavanneensa ja tapaavansa perheitten ahdistuneen katseen, joiden menetykset synkentävät heidän kotiovensa: ”Israelin olemassa olo ei ole itsestäänselvyys.” Mutta Ashkenazi muistuttaa, että ”maan puolustamista vihollisilta tulee jatkaa pyrkiessämme samalla rakentamaan oikeudenmukaisen, kehittyvän ja demokraattisen valtion , yhteisön, joka pyhittää arvot, joiden tähden poikamme ja tyttäremme menivät viimeiseen tehtäväänsä. Olkoon heidän muistonsa siunattu:”
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173453

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu osallistui muistotilaisuuteen Ammunition kukkulalla, mutta ei puhunut Länsimuurilla. Hän totesi puheessaan, että kahdesti Israel on maksanut kalliisti Jerusalemista, ensin itsenäisyyssodassa 1948 ja sitten Jom Kippur-sodassa, jonka aikana Jordanian armeija moukaroi kaupunkia tykistöllään. Hän sanoi, että rauha on saavutettavissa vain silloin, kun Israel on vahva. ”Vuosien aikana olemme oppineet, että rauhan oliivinverso on mahdollista saavuttaa vain pysyessämme vahvoina, kun olemme valmiit puolustautumaan samalla tavoin kuin ne, jotka taistelivat tällä kukkulalla. He hyökkäsivät tältä kukkulalta ja muilta, ei sodanhalusta, vaan uskosta taistelun oikeudellisuudesta puolustaa tätä juutalaisten yhtä ja ainoaa maata.”
Hän sanoi ylpeillen, että Jerusalem, joka oli tukehtua vihollisen kuristusotteessa, on nyt täynnä elämää ja tulevaisuuden toivoa. Hän muistutti, että Israelin rauhan käsi on edelleen ojennettuna valmiina sopimaan rauhasta naapuriensa kanssa.
Netanyahu totesi, että kaatuneitten muistopäivä ja itsenäisyyspäivä ovat erottamattomat, mutta hän toivoisi, että järjestys olisi käänteinen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173471

HAARETZ kirjoitti websivunsa pääkirjoituksessaan, että Netanyahun hallituksen aikana getto-mentaliteetti on saanut uudelleen valtaa maassa. Sen mukaan ”optimistinen, käytännöllinen, rauhaa rakasta henki, joka kerran elävöitti Israelin kansan sionistisen vallankumouksen tahdissa, mikä pyrki muuttamaan juutalaisen kansan kohtalon, on heikentynyt”. Artikkelissa viitataan edellisen vuoden artikkeliin, jossa lueteltiin pitkä rivi korjaamattomia kohteita, jotka ovat edelleen yhteiskunnan kiusana. ”On surullista havaita, että kaikki ne silloiset pelot ovat toteutuneet tänäkin vuonna, jopa suurempina kuin odotimme. Kun pääministerin viesti kansalle on uuden holokaustin pelko, ja hänen näkynsä tulevaisuudesta perustuu Raamatun tutkimiseen, herätellen kansallisia symboleja ja perinnekohteita, näyttää, että ”heprealainen itsenäisyys” on tullut itsensä karikatyyriksi. Voi vain toivoa, että kansan sisällä uinuvat voimat tulevat pian heräämään ja muotoilemaan maan ja sen johdon tavalla, jonka kaikki hyväksyvät.” (Haaretz edustaa israelilaista vasemmistoa)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164012.html

3. IDF on yhdessä Shin Betin kanssa aloittanut kampanjan, jolla pyritään estämään PA:n hallituksen avoin taloustuki mielenosoittajille, jotka ovat väkivaltaisesti pyrkineet estämään turvallisuusaidan rakentamisen Bilin ja Nilin kylien sekä Shavei Shomron juutalaisyhteisön läheisyydessä. Tilanteen erikoisuutta korostaa se, että pääministeri Salaam Fayad on poliittisessa kilpailussaan henkilökohtaisesti osallistunut niihin, kuten myös juutalaisten tuotteitten tuhoamiseen Länsirannalla.

ISRAELIN turvallisuusvastuusta huolehtivat pitävät tilanteen kehitystä erittäin tulenarkana, sillä palestiinalaisten voimistuva väkivalta maanteillä sekä mielenosoitukset IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa kiihottavat juutalaisia vastatoimiin, kuten on nähtävissä. Palestiinalaisten kärjessä toimivat usein ulkomaiset anarkistit sekä paikalliset äärivasemmistoa edustavat aktivistit. Poliisi on joutunut pidättämään heitä väki-valtaisesta poliisin vastustamisesta tai hyökkäyksestä poliiseja ja sotilaita vastaan.
Israelin turvallisuusjoukot joutuivat samanlaisen ulkopuolelta tulleen taloudellisen tuen lopettamiseen toisen intifadan aikana. Varoja toimitettiin Syyriasta, Hizbullahilta sekä Hamasilta.
Turvallisuusviranomaiset tapasivat Fayadin äskettäin varoittaen häntä tarkoituksellisesta kiihotuksesta, mikä voi helposti luisua käsistä, vaikka tilanne onkin nyt rauhallinen.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173464

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin itsenäisyyspäivää vietetään huomenna, joka on yleinen vapaapäivä.
- Holyland skandaalin tutkimukset jatkuvat, mutta ovat hiljenneet juhlapäivien ajaksi. Jerusalemin entinen pormestari Lupoliansky ja yhtiön kirjanpitäjä päästettiin kotiarestiin. Olmert on noussut epäilyjen kärkeen, vaikka todisteet ovat vielä heikot. Avaintodistajaa, Olmertin sihteeriä Shula Zakenia painostetaan valtiontodistajaksi. Poliisi ennustaa satojen kuulusteluja. (JP)
- Saksalainen välittäjä tapasi Hamasin edustajat eilen, mutta hänellä ei ollut uutta tarjottavanaan. Hamas vaatii 1000 vankia. ”Saadakseen Gilad Shalitin vapautettua sen tulee maksaa.” Maksaa rikoksesta, jonka Hamas teki!.
- Israelin väkiluku on nyt 7.577 miljoonaa. Se nousi 1.8 % vuoden aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137074
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi puheessaan, ettei ole mitään syytä
häpeillä Jerusalemin ja Hebronin vapauttamista eikä Jerusalemin sisäistä
yhdistämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137088
- Debkafile kertoo, että 25 000 miehen Hizbullah on valmis sotaan Israelin
kanssa. Sen on kouluttanut, aseistanut ja rahoittanut Syyria ja Iran, jotka ovat
rakentaneet Hizbullahin bunkkereita ja ohjusten laukaisupaikkoja Libanoniin.
IDF on varoittanut Syyriaa, että jos se kiihottaa Hizbullahin sotaan, kuten sen
väitetään tehneen toimittamalla sille ballistisia ohjuksia, Israel tulee iskemään
Syyrian kohteisiin ja siirtää sen kehitystä vuosikymmeniä taaksepäin.
- http://www.debka.com/article/8726/
- Kinneretin pinta oli eilen 212.66; eli 34 sm alemman hälytysrajan yllä, ja 3.86 metriä tulvarajan alapuolella. (http.twitter.kinbot)
- http://bit.ly/uiUjc

Sunday, April 18, 2010

SUNNUNTAI 18.04.10

1. SOTA VOI puhjeta tänä kesänä, varoittaa Jordanian kuningas Abdullah II. Hän perustaa varoituksensa sille tosiasialle, että arabien rauhansuunnitelmalle asetettu määräaika umpeutuu heinäkuussa 2010. Hän vakuutti, että ns. maltilliset maat, joihin Jordania lukeutuu, saivat viimeisessä arabiliiton kokouksessa määräaikaa jatketuksi, mutta että sen jatkamisen vastustajat asettavat maltilliset kovan ratkaisun eteen arabiliiton asettaman komitean kokouksessa heinäkuussa, jossa keskustellaan rauhanprosessin etenemisestä. Hän uhkaa, että ”jos todetaan, ettei mitään ole tapahtunut, eikä pääministeri Netanyahu ole kiinnostunut rauhasta, miksi jatkaa arabisuunnitelman pitämistä pöydällä?” hän kysyy.

ABDULLAHIN retoriikka on tyypillinen esimerkki siitä, miten ulkovallat ja varsinkin arabimaat suhtautuvat Israelin tekemiin myönnytyksiin, ikään kuin niitä ei olisi olemassakaan. Minkäänlaista vastavuoroisuutta ei vaadita PA:n taholta, vaikka se kieltäytyy keskusteluista.
Hän sanoo turhautuneensa Netanyahun kantaan, joka vain eristää Israelin ja muodostaa siitä ”Israelin linnoitusta”, joka johtaa verenvuodatukseen vuosikymmeniksi. Hän muistuttaa, että kaikki 57 arabi- ja muslimimaata ovat periaatteessa hyväksyneet arabisuunnitelman ja ovat valmiit luomaan täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa, mutta niiden ehtona on kahden valtion periaatteen toteutus, joka luo tulevaisuuden ja toivon palestiinalaisille.

ABDULLAH vakuuttaa, ”ettei arabimaitten tarkoituksena ole avata vain kaupallisia toimistoja vaan täydet diplomaattisuhteet, joitten kautta Israel integroidaan alueelle ja muslimi-maailmaan”. Hän muistuttaa, että 57 arabi- ja muslimimaata edustavat kolmanneksen YK:n jäsenmaista, jotka eivät tunnusta Israelia tänään. Hän vakuuttaa, että arabimaat tulevat takaamaan siihen integroituneen Israelin turvallisuuden. ”Emme tarvitse muureja”, hän sanoo.
ABDULLAH sanoi Iranista, että kun Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkaistaan, kukaan ei tarvitse ydinaseita Lähi Idässä, mutta niin kauan kuin se on ratkaisematta, Iranin pyrkimys ydinaseeseen jatkuu. ”Ydinkysymys ei ole ydinase, vaan palestiinalaisten ja Jerusalemin oikeuksien puolustaminen. Mutta Iranin ydinase voi aiheuttaa rottakilpailun ydinaseista”. Hän varoittaa, että ”hyökkäys Irania vastaan tulisi aiheuttamaan Iranin vastaiskut ja avaamaan ennalta aavistamattomat seuraukset, ”pandoras box”, kuten hän sanoi. (JP)

2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton kehotti puheessaan torstaina Abbasia tulemaan keskusteluihin välittömästi. ”Me voimakkaasti kehotamme ”presidentti” Abbasia ja hänen hallitustaan liittymään neuvotteluihin Israelin kanssa nyt.” Hän puhui S Daniel Abraham Keskuksen tilaisuudessa Washingtonissa, joka oli omistettu Lähi Idän rauhalle.
CLINTON kehui ”PLO:ta luotettavaksi kumppaniksi rauhaan, joka on hylännyt väkivallan ja edistynyt turvallisuuden uudistamisessa sekä kiihotuksen hillitsemisessä”.
Puheessaan, joka oli keskittynyt palestiinalaisiin ja arabimaihin, hän sanoi: ”Runsaasti työtä on tekemättä. PA:n täytyy kaksinkertaistaa ponnistelunsa kiihotuksen ja väkivallan lopettamiseksi, murskata korruptio sekä integroida rauhan ja hyväksymisen kulttuuri palestiinalaisten keskuuteen.”

HUOLIMATTA edistysaskeleista näillä alueilla Clinton kehotti kansainvälistä yhteisöä ja arabimaailmaa nostamaan tukeaan palestiinalaisten instituutioiden rakentamiseksi varoittaen, että jos korruptiota ja salakuljetusta ei saada valvontaan, kehitys pysähtyy; ja jos se epäonnistuu, väkivallan valvonta ja edistyminen hidastuu ja loppuu.
Clintonin puheen sävy nähdään tervetulleena poikkeuksena Obaman hallituksen yksipuolisesta vaatimusten ja syytösten esittämisestä Israelia kohtaan. Hän kuitenkin kehotti Netanyahua tekemään enemmän, kuin mitä julistus kahden valtion periaatteen omaksuminen ja liikenteen helpottaminen Länsirannalla edustaa. Hän kehotti Netanyahua todistamaan, että hän on aidosti rauhansopimuksen kannalla. ”Me kehotamme Israelia jatkamaan uskottavuuden rakentamista kaikenkattavaan rauhaan osoittamalla kunnioitusta palestiinalaisten laillisiin oikeuksiin, keskeyttämällä setlementtien toiminnan ja huomioimalla humanitääriset tarpeet Gazassa.” Hän kehotti Israelia välttämään yksipuolisia toimia, jotka voisivat nousta esteiksi rauhankeskusteluille.

CLINTON kritisoi arabimaita siitä, että ne antavat tukensa Hamasille eivätkä tee kaikkea voitavaansa vahvistaakseen PA:n ponnistuksia. Hän kehotti 57 arabi- ja muslimimaata tukea arabisuunnitelmaa, jossa ne lupaavat diplomaattisuhteet Israelin vetäytymisestä 1967 puolustussotaa edeltäville aselepolinjoille, rajojen muodostamisen ja muita toimia kuten pakolaisongelman ratkaisu, mutta Clinton vaati enemmän kuin vain retoriikkaa.
Hän ei hyväksynyt sitä, että arabimaat uhkaavat vetää suunnitelmansa pois joka kerran, kun edistyminen hidastuu. Hän ei pitänyt hyvänä USA:n rauhansuunnitelman esittämistä, sillä rauhanratkaisua ei voida pakottaa eikä USA:lla ole siihen mielenkiintoa, ja ”vain ne kaksi kansaa voivat tehdä keskeiset päätöksensä”.
Clinton kehotti Israelia, palestiinalaisia ja maltillisia arabimaita jatkamaan ääriainesten vastaista taistelua varoittaen, että nykyinen pysähdys kehityksessä vain auttaa ääriryhmiä kuten Hamas, Hizbullah ja niiden tukijaa Irania, jonka presidenttiä hän kutsui ”antisemitistiksi”. Hän sanoi pelkäävänsä, että toiminnan puute nyt voi Iranin uhkan huomioiden aiheuttaa taantumista ja jopa peruuttamattomasti estää etenemisen. (JP)

3. IRAN KUTSUI vastapainoksi Obaman äskettäin pitämälle 47 maan ydinturvallisuus konferenssille oman kaksipäiväisen kokouksensa, johon osallistui 60 maan edustajaa. Iran ei ollut Obaman kutsumien maitten joukossa. Teheranin konferenssiin oli tullut osanottajia mm. Kiinasta, Venäjältä, Pakistanista, Irakista, Turkista sekä Ranskasta, sekä delegaatteja NGO järjestöistä Iranin ilmoituksen mukaan. Teheranin konferenssi keskittyy ydinaseriisuntaan.

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei totesi puheessaan konferenssissa, että USA:n ydinaseet muodostavat aseen terrorismille ja toisten alistamiseen. Hän selitti, että Amerikka vaatii ydinaseitten kieltosopimusta pitäytyen samalla omiin ydinaseisiinsa sekä kieltäytyen vastustamasta Israelia, jonka yleisesti uskotaan omaavan ydinaseita. Khamenei selitti, että tältä pohjalta Amerikan vaatimukset ydinaseettomuudesta eivät koskaan toteudu. Hän myös sanoi, että Koraani kieltää ydinaseen käyttämisen.

IRANIN johtajat vuorottelivat konferenssin aikana pitäen puheitaan, joissa he varoittivat Amerikkaa, että sen ydinpolitiikka vaarantaa maailman rauhan ja aiheuttaa valtioille tarpeen vetäytyä pois ydinasetietouden levittämissopimuksesta ( NPT).
Washingtonin konferenssissa esitettiin huoli maailmalla liikkuvan jalostetun uraanin joutumisesta terroristien käsiin ja päätettiin asia varmistaa 4 vuoden sisällä. Teheranin konferenssissa useat maat, niiden mukana Ukraina, Meksiko ja Kanada, totesivat luopuvansa pitkälle rikastetun uraanin varastoimisesta tehdäkseen vaikeammaksi terroristeille saada niitä käsiinsä. USA ja Venäjä sanoivat myös vähentävänsä tonneittain rikastettua uraania, vaikka se alkaa vasta 8 vuoden kuluttua.
Venäjän edustaja apulaisulkoministeri Sergei Rybakov kehotti Irania lisäämään luottamusta rakentavia toimiaan voidakseen rauhoittaa ulkomaista epäluuloa sen ydinsuunnitelmasta.
Iran pahoitti mielensä USA:n ilmoituksesta, että se luopuu ydinaseen käyttämisestä muita maita paitsi Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan. (JP)

4. TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz totesi Jpostin haastattelussa, että Israelin tulee harkita rakennuskiellon peruuttamista kuukauden tai parin sisällä Juudeassa ja Samariassa, jos PA ei osoita merkkiäkään halukkuudestaan tulla rauhankeskusteluihin. ”Jos olet ottanut askeleen, joka on osoittautunut hyödyttömäksi, on korkea aika harkita sitä uudelleen”.
STEINITZ selitti, että Israel oli ottanut kolme merkittävää askelta palestiinalaisten suuntaa ensimmäisen toimintavuotensa aikana, ja nyt on aika palestiinalaisten osoittaa omat vastavuoroiset hyväntahdon eleensä, eikä odottaa lisämyönnytyksiä Israelilta. Tässä mielessä hän totesi USA:n painostuksen Israelille olevan täysin kohtuuttoman ja perustuvan virheelliselle arviolle.

STEINITZ luetteli kolme keskeistä myönnytystä PA:lle: Netanyahun suostuminen kahden valtion periaatteen taakse; 10 kuukauden moratorium sekä hallituksen tuki ”taloudelliselle rauhalle” Länsirannalla, joka on poikinut 12 viimeisen kuukauden aikana yli 10 %:n kasvun. Hän selitti, että Israel poisti tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, lisättiin niiden aukioloaikaa sekä tehostettiin liikenteen sujumista Jordanin rajalla helpottaakseen tavaroitten kuljetusta PA:n alueille Israelin kautta. Lisäksi Israel on kannustanut ulkomaisia liikemiehiä etsimään kauppasuhteita palestiinalaisten kanssa, mikä on aiheuttanut todellisen vallankumouksen. Mutta tähän kaikkeen PA on vastannut torjuvasti ja kielteisesti, hän toteaa lisäten, että odotukset näiden toimien muuttavan PA:n torjuntaa on osoittautunut illuusioksi. Hän sanoo, että se on aiheuttanut pahaa pettymystä Israelin taholla.

”TOISINAAN epätasapaino on saavuttanut absurdia ulottuvuuksia. Käytännössä PA:n viranomaiset ovat kehottaneet niitä maita, joita Israel on kehottanut lisäämään liiketoimiaan PA:n kanssa, boikotoimaan Israelia ja sen taloutta”. PA:n pääministeri on henkilökohtaisesti osallistunut israelilaisten tuotteiden tuhoamiseen PA:n alueilla ja liikkeissä, jopa tyhjentämällä myymälöitten hyllyiltä Israelissa valmistettuja tuotteita.

Steinitz toteaa, että Israelinkin pitkämielisydellä on rajansa. Hän odottaa PA:n tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona sekä hyväksyvän sen, ettei palestiinalaispakolaisia siirretä Israelin alueelle: ”Ei mitään paluuoikeutta Israeliin palestiinalaisille”. PA:n tulisi niin pian kuin suinkin valvoa, että kaikki ohjukset ja raketit Gazasta heitetään mereen. Eikä Israelin vastainen kiihotus PA:n virallisissa tiedostusvälineissä, instituutioissa ja laitoksissa, vaan esim. opetuslaitos jatkaa kiihotustaan myös Salaam Fayadin hallituksen aikana.
Hän ei pitänyt terveellisenä rauhan kannalta, että arabimaat ja PA näkevät Obaman hallituksen tuen siirtyneen palestiinalaisten kannalle. ”Arabit ovat aina olleet haluttomia rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, kun USA painostaa Israelia.”

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF pidätti Hawaran tarkastuspisteessä kolme palestiinalaista kuulusteluihin. Yksi heistä kuuluu Abbasin turvallisuusvartijoihin. (JP)
- IDF pidätti 12 vasemmistolaista ”aktivistia”, jotka olivat beduiinien mukana kielletyllä alueella Hebronin kukkuloitten eteläosassa. He vastustivat sotilaita väkivaltaisesti. Yksi pidätetyistä haavoittui lievästi. (JP)
- Kaksi veljestä ja heidän serkkunsa hukkuivat Yativ vedenkeräysaltaaseen Negevin pohjoisosassa lauantaina. He luultavasti liukastuivat altaan viettävillä muovireunuksilla ja vierivät veteen. Eivätkä osanneet uida. (JP)
- Englantilainen piispa tuomittiin Saksassa holokaustin kieltämisestä. (JP)
- Israelin lähetystö protestoi Cologne piirrosta, jossa kehotetaan tekemään ero juutalaisen kansan vihaamisen ja Israelin vihaamisen välillä. Lähetystö sanoo osoittavan erittäin huonoa makua tavasta, millä Colognen syyttäjän toimisto antoi anti-semiittisen näyttelyn jatkua heti holokaust muistopäivän jälkeen.(JP)
- USA:n puolustusministeri Gates varoittaa valkoista Taloa, ettei sillä ole mitään vaihtoehtosuunnitelmaa Iranin ydinaseen valmistamisen estämiseksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163847.html
- Kaatuneitten muistopäivä alkaa tänä iltana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163822.html
- Muammad Gaddafi sanoo, että arabisyntyinen Obama on siunaus arabeille ja
todellinen ystävä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137062
- IDF pidätti palestiinalaisen terrorisolun Tel Avivin lähellä. Solu ampui juutalaisia autoilijoita Samariassa keskiviikkona. Kivittäjä haavoitti autoilijaa Hebronin lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137051