Friday, November 26, 2010

PERJANTAI 26.11.10

1. NETANYAHUN ja Clintonin maratonkeskustelujen New Yorkissa 11.11.2010 kerrottiin selvittäneen kaikki epäselvyydet ja asiat etenevät sen jälkeen nopeasti ja joustavasti. Aamun uutiset vahvistavat, että asiat ovat käytännössä pysähtyneessä tilassa, ellei peräti koomassa. Pahin ongelma näyttää koskevan 90 päivän rakennuskieltoa, jota USA vaatii ja lupaili, ettei sitä tarvitse jatkaa. Nyt kuitenkin on selvää, ettei 3 kuukautta riitä, vaan on jätettävä mahdollisuus jatkaa kieltoa tarpeen mukaan.

PA vaatii edelleen, että ensimmäiseksi on sovittava rajoista, mikä antaisi sille mahdollisuuden vaatia pysyvää rakennuskieltoa juutalaisyhteisöihin, jotka ovat selvästi eristyneitä. Toiseksi se antaisi sille tilaisuuden esittää YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamista Israelin kanssa sovittujen rajojen sisällä, mikä ohittaisi muut neuvoteltavat asiat Israelin kanssa kuten pakolaiset, Jerusalemin asema, vesivarat, turvallisuusnäkökohdat jne. Neuvottelujen edellytyksenä on kuitenkin vedenpitävä ”jäädytys II” 1949 aselepolinjan takana. Abbasia syytetään, että toistuvilla vaatimuksillaan hän vain nostaa itsensä ylemmäs puuhun.

NETANYAHU esittää omana vaatimuksenaan, ettei turvallisuuskysymyksiä voida jättää käsittelemättä ja sopia rajoista ennen niitä, koska ne liittyvät yhteen. Toiseksi hän vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, mikä estää pakolaistulvaa upottamasta maata. Hän perustelee vaatimustaan sillä, että on epäloogista pitää toisen ja kolmannen polven jälkeläisiä edelleen pakolaisina, joitten määrä on noussut yli 4:n miljoonan. Netanyahu ei myöskään halua sitoutua siihen, että rajat pystyttäisiin sopimaan kolmessa kuukaudessa. USA yhtyy tähän epäsuorasti vaatien, että kieltoa on tarvittaessa jatkettava ilman takarajaa. On syytä muistaa, että n. 800 000 juutalaista pakotettiin ulos arabimaista, ja heidänkin jälkeläistensä lukumäärä on kasvanut moninkertaiseksi. Heidän menettämänsä omaisuuden arvo arvioidaan yli kaksinkertaiseksi verrattuna arabipakolaisten menetyksiin.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak alkaa osoittaa toivottomuuden merkkejä, sillä voimistuva opposition hänen puolueensa sisällä hengittää hänen niskaansa vaatien tuloksia. Barak puhui asiasta eläkeläisunionin kokouksessa Tel Avivissa todeten, että nykyinen halvaustila neuvottelujen aloittamiseksi PA:n kanssa edellyttää suurta remonttia hallituksen kokoonpanossa, ja vihjailee, että Kadima-puolue on saatava hallitukseen. Kadima on poliittisesti siirtynyt siinä määrin vasemmalle, että osa sen jäsenistä kauhistelee, mikä sopii hyvin Barakin kaavailemaan tulevaisuuteen. Barak totesi eräässä yhteydessä, että Israelin tulee voida nopeasti saada ratkaisu palestiinalaisten kanssa, tai ”me joudumme pian nielemään sammakoita”, kuten hän sanoi.
Barakin käyttämä termi sammakoista herätti huomioni, sillä se muistuttaa Ilmestyskirjan sanomaa: ”Ja minä näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista henkeä, sammakon muotoista, sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.” (Ilm.16:13-14)

EDELLINEN pääministeri Ehud Olmert totesi puheessaan, että keskustelun asemesta rakennus-kiellosta hän olisi keskittynyt alusta lähtien rajoihin, pakolaisiin ja Jerusalemin asemaan. Hän syyttää Netanyahua, että tämä on juuttunut sivuasiaan pyöritellen kysymystä parista tai kolmesta kuukaudesta kuluttaen näin turhaan kallista aikaa ja ärsyttäen maailman mahtavimman valtion päämiestä joutavilla selityksillään.

NETANYAHU tarttui PA:n äskettäin julkistamaan ”tutkimukseen”, jonka mukaan juutalaisilla ei ole ollut siteitä Temppelivuoreen ja sen länsimuuriin ennen kuin aivan viime vuosina. Hän tulkitsi asiaa tähän tapaan: ”PA:n julkistama tutkimus on tuomittava ja skandaalimainen. Tämä kyseenalaistaa PA:n vilpittömän rauhantahdon, ja asettaa PA:n todelliset tarkoitukset rauhansopimuksen saavuttamiseksi, johon perustuvat yhteistoiminta ja keskinäinen arvostus, vakavan kysymyksen alaiseksi.” Hän lisäsi, ”eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta, kun PA pyrkii syrjäyttämään historialliset tosiasiat voidakseen kiistää juutalaisen kansan syvän historiallisen yhteyden kotimaahansa”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196874

2. HEPREALAISEN Yliopiston professori Sergio Dellapergola väittää tutkimuksiinsa perustuen, että juutalaiset ovat jo vähemmistönä Jordanjoen ja Välimeren välissä. Hän yrittää tällä sanoa, että demografian peikko, jolla asukkaita on peloteltu, on jo tosiasia.
”Jos ihmiset kyselevät, koska juutalaiset menettävät enemmistönsä, se on jo tapahtunut. Kun yhdistetään Länsirannan ja Gazan palestiinalainen väestö ja lisätään siihen ulkomaisten työläisten lukumäärä, joka on nopeasti kasvanut viime vuosina, ja poistetaan niiden juutalaisten määrä, jotka muuttivat maahan paluuoikeuden perusteella, mutta joita sisäministeriö ei hyväksy juutalaisiksi, silloin juutalaisten määrä on hiukan alle 50 % maan kokonaisväestön määrästä.”

JP:n artikkelin kirjoittaja Gil Shefler toteaa, että tutkimus on varsin merkittävä, koska se voi vahvistaa Netanyahun vaatimuksia juutalaisen ja palestiinalaisen kansan erottamiseksi toisistaan, kuten Sharon teki karkottaessaan juutalaiset Gazasta tällä perusteella. Netanyahu on usein toistanut tätä juutalaisen määräysvallan menettämistä palestiinalaisväestön nopeamman kasvun vuoksi, mikä puolustaa hänen pyrkimyksiään kahteen valtioon.
Palestiinalaisen väestönlaskennan mukaan palestiinalaisten lukumäärä v. 2008 Gazassa ja Länsirannalla oli 3.76 miljoonaa, kasvaen 30 % 10 vuotta aiemmasta 2.89 miljoonasta. Viime vuoden tilastollisen keskustoimiston laskemien mukaan juutalaisia oli 5 569 200; 75 % kansasta.

DELLAPERGOLAN laskelmia pidetään kyseenalaisina, sillä palestiinalaisten väestönlaskenta on todettu tarkoituksellisen virheelliseksi, sillä siinä ei huomioitu maasta muuttaneita, ja Jerusalemin itäosan asukkaat laskettiin kahteen kertaan. Myöskään kuolleitten määrää ei aina rekisteröity hyväksyttävällä tavalla. Tämän johdosta palestiinalaisten todellinen lukumäärän tulisi olla satoja tuhansia pienempi, arvostelijat toteavat.
Dellapergola julkisti tiistaina Pohjois-Amerikan juutalaisen tietopankin ja Pohjois-Amerikan juutalaisen federaation tilaaman tutkimuksensa. Sen mukaan juutalaisten määrä maailmassa on 13 428 300. Yli 80 % siitä asuu Israelissa ja USA:ssa.
Israelissa asuu 5 703 700 juutalaista; USA:ssa 5 275 000; Ranskassa 483 500; Kanadassa 375 000 ja Englannissa 292 000 juutalaista. Juutalaisten määrä tänä vuonna kasvaa 40 000, mikä pääosin johtuu Israelin juutalaisväestön lisääntymisluvusta. Dellapergola kertoi, että monissa maissa juutalaisten määrä vähenee, mikä tendenssi on havaittu varsinkin Saksassa. Monet lähtivät maahanmuuttosäännösten muututtua, kuten tapahtui Venezuelassa, Etelä Afrikassa ja Saksassa. Israelin lisäksi kasvua tapahtuu vain Australiassa ja Kanadassa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196877

3. PALESTIINALAINEN tutkija Bassam Yousef Banat kertoo tutkimustensa osoittavan, ettei terroristien motiivit olleet suinkaan toivottomuus tai työttömyys, vaan kansalliset ja uskonnolliset syyt. Hän keskittyi tutkimuksessaan itsemurhaterroristien tapauksiin.

Hän havaitsi, että useimmat itsemurhatehtäviin antautuneet kuuluivat varakkaisiin keskiluokan perheisiin, heillä oli töitä mutta he eivät olleet perheen pääasiallisia leivän hankkijoita.
Valtaosa oli uskonnollisia muslimeja, monet heistä kuuluivat kodeistaan paenneiden palestiinalaisten jälkeläisiin, jotka uskovat paluuoikeuteen alueille, joista heidän perheensä joutui pakenemaan.

Tutkimus vahvistaa aiempia israelilaisia tutkimuksia, joiden mukaan itsemurhakandidaatit tukevat hyvinvoivista perheistä. Monet terrorijohtajat olivat akateemisesti koulutettuja, yhdellä oli akateeminen loppututkinto. USA:n sotilasakatemian tutkimuksessa havaittiin, että al-Qaidan jäsenet tulivat USA:n opistoista.

Useimmat terroristit olivat kotoisin Nablusista, ja heidät lähetti operaatioihinsa Hamas, Islamic Jihad tai Fatah. Itsemurhatehtävään antautuneet eivät tavallisesti kertoneet perheelleen aikomuksestaan, sillä he uskoivat sen parantavan onnistumismahdollisuutta.
Tutkimus romuttaa sen Israelissakin yleisenä verukkeena pidetyn uskomuksen, että köyhyys pakotti nuoret ihmiset antautumaan toivottomiin tekoihin, kuten mm. Shimon Peres usein puheissaan painotti. Hän on myöhemmin muuttanut näkemystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140834

4. SYYIAN ulkoministeri Walid Moallem uhkaa Israelia, että Knessetin hyväksymä kansanäänestyslaki voi aiheuttaa sodan maitten välillä. Hän vakuutti, ettei Golanin palauttaminen ole neuvoteltavissa, vaan Syyria vaatii sen palauttamista ilman ehtoja.

Moallem kosketteli mahdollista sotaa osapuolten välillä todeten, ettei siinä sodassa tulisi olemaan voittajia ja häviäjiä, sillä nykyaikaiset aseet aiheuttavat molemmille osapuolille siinä määrin tuhoa toisen osapuolen ylivoimaisesta aseistuksesta huolimatta.
Kysyttäessä rauhankeskustelujen mahdollisuutta Israelin ja Syyrian välillä hän vakuutti, että ne voidaan aloittaa, jos Israel suostuu siihen, että se palauttaa kesäkuun 4. päivän jälkeen 1967 miehittämänsä Golanin kukkulat. Asia ei ole neuvoteltavissa, hän lisää. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990211,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin pääministeri Saad Hariri syytti Netanyahua, ettei hänestä ole rauhankumppaniksi, koska hän ei usko rauhaan. Hän selitti, että vain uuden johtajan valinta voi muuttaa tilanteen. Hän ei hyväksy Netanyahun vaatimusta turvallisuudesta ennen kaikkea, koska rauhantila luo turvallisuuden, hän selittää. Hän kielsi kuuluvansa ”pahan akseliin” Iranin kanssa, vaan selitti Libanonin olevan osa arabiliittoa. Hän vakuutti, ettei hän murru painostuksen alla. Hän kieltäytyi syyttämästä enempää Syyriaa kuin Hizbullaakaan, vaan selitti tribunaalin selvittämän murhan tutkimustensa kautta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990177,00.html
- Pohjois-Korean johtaja syytti eteläistä naapuriaan, että sen sotaharjoitukset yhdessä USA:n armeijan kanssa vaarantavan täysimittaisen sodan syttymisen. Maitten väliseltä rajalta kuultiin uutta tykistötulitusta, mikä aiheutti paniikkia Seoulissa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3990205,00.html
- Englannin salainen tiedustelujärjestö MI6 ilmoittaa Debkafilen mukaan, että Iranin ydinlaitoksia häirinnyt virus stuxnet on myös lännen vihollinen ja sitä vastaan tulee taistella, sillä se voi joutua terroristien käsiin. Ilmoitus on varsin erikoinen, sillä Englanti on kuulunut Iranin ydinasesuunnitelmien vastustajiin. Jotkut esittävät, että tämä virus tulisi syöttää Pohjois-Korean ydinteollisuuteen, sillä sen laitteet muistuttavat Iranin vastaavia. http://www.debka.com/article/9169/
- Presidentti Obaman 88-vuotias isoäiti Keniasta sanoi rukoilleensa pyhin- vaellusmatkallaan Mekkaan, että Obama palaisi islamin pariin. Hän kieltäytyi keskustelemasta Obaman politiikasta, vain Mekkan matkaansa liittyvistä asioista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196884
- Lisäksi Laura Frenkel tarjoaa maukkaitten keittojen reseptejä. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=196439

No comments: