MAANANTAI 26.04.10

1. MITCHELLIN ja Netanyahun keskusteluissa ei eilen saatu mitään merkittävää edistystä, mikäli uutisaiheisiin on luottamista. Jopa JP:n päätoimittaja David Horocitz esittää varsin epämääräisesti: ”Edistystä, tavallaan. Mitchell voinee, vain mahdollisesti, olla lähellä saada osapuolet tulemaan – kumpikin erikseen – ulos asemistaan. Ehkäpä.”
Otapa siitä sitten selvää. Horovitz selittää, että Netanyahu on tehnyt selväksi ilman epäilyksiä, että hänellä on hälytysrajat (red lines) sikäli kuin on kysymys Jerusalemin rakentamisesta eikä hän tule ylittämään niitä. Horovitz käy läpi Netanyahun huomautuksia seuraavasti:
Netanyahu kertoi ABC:n haastattelussa viime viikolla, että ”palestiinalaiset haluavat estää juutalaisia rakentamasta Jerusalemin juutalaisosissa, ja tämä on mahdoton vaatimus.”
TV-kakkosen ohjelmassa torstaina hän samoin vakuutti, ettei Jerusalemissa tule olemaan rakennuskieltoa.

PA:N taholta on toistettu jo kovin tutuksi tullutta mantraa, ettei se aloita –Abbasin sanoin – todellisia rauhankeskusteluja ellei - tai ennen kuin – Israel on lopettanut kaiken rakentamisen vihreän linjan takana, pontevasti painottaen, myös Jerusalemissa.
Näin Horovitz pyörittelee tätä kuumaa perunaa, joka polttelee käsissä. Hän sanoo uskovansa, että Mitchell kuvittelee voivansa aloittaa keskustelut parin viikon sisällä tapahtuvan seuraavan Israelin matkansa aikana. Edes epäsuoriin keskusteluihin, jos suoria ei saada aikaan. Horovitz arvioi, että viivyttely aloittamisesta johtuu Israelin ja PA:n välisestä epäluottamuksesta, joka olisi mahdollista voittaa ehkä ulkopuolisilla vakuuksilla, joita Abbas on kerjännyt Obamalta kaiken aikaa. Horovitz kertoo Netanyahun todenneen, että amerikkalaiset sentään ovat ilmoittaneet kantanaan olevan, että keskusteluihin on mentävä ilman ennakkovaatimuksia. Tämä tuntuu kuin kallistumisena Israelin suuntaan.

PALESTIINALAISET ovat jumiutuneet aiempaan kantaansa, että Palestiinan valtio tulee perustaa 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, siihen mukaan lukien Jerusalemin itäiset osat. Toiseksi heillä on vaatimus, josta he eivät ole lipsuneet, että kaikki juutalainen rakentaminen on siellä lopetettava ehtona keskustelujen aloittamiseksi. He perustavat kantansa sille olettamukselle, että heillä on länsimaitten ja kaikkien muslimimaitten tuki takanaan, joten he uskovat Israelin hallituksen ja sen pääministerin lopulta taipuvan heidän vaatimuksiinsa. He viittaavat ”tiekarttaan”, jonka vaatimukset he valheellisesti vakuuttavat toteuttaneensa, ja toiseksi heillä on arabisuunnitelma, joka lupaa juuri sen, mitä he vaativat. (JP)

2. POLIISI myöntää, että sillä on sovittu politiikka, jonka mukaan se pyrkii pysyttelemään sivussa, vaikka näkee palestiinalaisten hyökkäävän israelilaisen ajamaa autoa vastaan.
Baruch Heller joutui toteamaan tämän henkilökohtaisesti tilanteessa, jossa hän oli vähällä joutua kaverinsa kanssa lynkatuksi.
Heller kertoo, että hän ajaa usein työhönsä Kotelille Jebel Mukaberin arabilähiön kautta. Viimeksi hän lähti Kotelilta samaa reittiä ohittaen rajapoliisin auton Jebel Mukaberissa. Vähän ajan kuluttua hän näki useita kasvonaamarein varustettuja arabeja kadun varrella. Hän avasi ikkunan ja huusi arabiaksi, että he päästäisivät hänet läpi. Arabit kuitenkin alkoivat moukaroida autoa metallitangoilla vahingoittaen sitä pahoin. Hän pääsi peruuttamaan autonsa pois yksisuuntaiselta kadulta ja ilmoittautui autossaan istuville rajapoliiseille, jotka kyselivät kaiken laista, mutta eivät osoittaneet mitään todellista kiinnostusta asiaan, eivät edes tarkistaakseen, oliko joku loukkaantunut.

HELLER JATKOI ajoaan poliisiasemalle, jonne saavuttaessa sotilaat olivat kiinnostuneet asiasta. Heidän komentajansa halusi kuulla enemmän, keitä hyökkääjät olivat ja halusi tarkastaa, miten pahasti he hakkasivat metallitangoilla hänen autoaan.
Mutta sisällä poliisiasemalla poliisiupseeri selitti heille, että poliisi on todellakin omaksunut käytännön, jossa se ei halua sekaantua tilanteisiin, joissa arabit hyökkäävät autoilijoita vastaan. Hän selitti, että arabien tarkoituksena on houkutella poliisit paikalle voidakseen sitten aloittaa tappelun heidän kanssaan, ja sitä poliisi haluaa välttää.
Toiseksi poliisi pelkää arabien nostavan syytteitä poliisin väkivaltaista käyttäytymistä vastaan, kuten on tapahtunut, eikä poliisi halua sitäkään.
Heller sanoo nostaneensa kanteen poliisia vastaan ja lähettäneensä kirjelmän tapauksesta kaupunginneuvostolle ja viranomaisille, jotta tapausta tutkittaisiin ja annettaisiin selkeät ohjeet poliisille niiden hoitaessa virkatehtäviään ihmishenkien suojelemiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137206

3. JP:N KERTOO suurin etusivun otsikoin, että hallitus harkitsee uuden ”setlementin”
hyväksymistä, ensimmäisen kerran 1996 jälkeen. Dan Izenberg, joka sanoo saaneensa
avustusta artikkeliinsa Tovah Lazaroffilta, kertoo useampaan kertaan ettei asia jäisi epäselväksi, että tämä piskuinen juutalaisyhteisö, jossa on 17 pysyvää taloa ja 15 parakkiasuntoa, on rakennettu laittomasti. Lisäksi hän vihjailee, että alue on arabien yksityisomistuksessa, kuten he väittävät oikeudelle lähettämässään kirjelmässä. He väittävät viljelleensä maata toiseen intifadaan saakka, jolloin armeija pakotti heidät pysyttelemään asunnoissaan. Heidän tukenaan on Peace Now järjestö, mikä tekee asian kyseenalaiseksi.

Virallisen tiedon mukaan tämä juutalaisyhteisö, Derech Ha´avot, perustettiin helmikuussa 2001, eli kuukautta ennen kuin Israel ehdollisesti hyväksyi ”tiekartan”, jonka mukaan se sitoutui olla perustamatta uusia ”setlementtejä”. Ariel Sharon lupautui maaliskuussa 2001 hajottamaan kaikki ilman lupaa rakennetut juutalaisyhteisöt. Israelin hallituksen tietojen mukaan 26 rakennuksista on rakennettu tämän päivän jälkeen, ja vaikka ne on tämän artikkelin mukaan määrätty purettaviksi, sitä ei ole toteutettu. Derech Ha´avot ei kuulu tähän hallituksen listaan, mutta se voi olla amerikkalaisten listalla.

DERECH HA´AVOT sijaitsee Gush Ezionin alueella; sitä lähin kylä on Elazar, jääden sen kuntarajojen ulkopuolelle.
IDF sanoo kirjelmässään oikeudelle aloittaneensa tutkimukset maan omistusoikeudesta alueella, sillä suurimman osan tiedetään kuuluvan valtionmaahan.
Kaikkien tämänkaltaisten riita-asioitten ja suurempienkin poliittisten kysymysten käsittelyn tasapuolisesti tekee vaikeaksi se, että Israelin media ottaa voimakkaasti kantaa arabien puolesta esittäen tosiasioina pelkkiä olettamuksia ja väitteitä ilman todisteita. (JP)

4. MIELENOSOITUSMARSSI Silwanin lähiöön Jerusalemin itäosassa sujui ennakko-aavistuksista huolimatta suhteellisen häiriöttömästi. Poliisi oli hyvin varustautunut tilanteeseen asettaen runsaasti miehiä Wadi Hilweh kadun varteen, jota pitkin marssi tapahtui. Poliisi-ketjujen takana oli vasemmistoaktivisteja ja palestiinalaisia, jotka olivat varustautuneet rummuilla ja helistimillä sekä omine lippuineen ja kyltteineen huudellen iskulauseita ja solvauksia marssijoille. He polttivat autonrenkaita ja roskankeräysastioita kadun varrella sekä kivittivät poliiseja ja heidän autojaan ennen marssin alkamista. Kaksi poliisia haavoittui.

OSOITUKSENA juutalaisesta hajanaisuudesta arabien mukana oli myös äärijuutalaisen Naturei Karta järjestön edustajia, joiden kylteissä oli tekstiä: ”Eivät kaikki juutalaiset ole rasisteja, vain sionistit ovat .” Tämä outo järjestö ei hyväksy Israelin valtiota ja toisinaan sen jäseniä karvahattuineen näkee mitä omituisimmissa muslimien tilaisuuksissa.
Marssin järjestäjät Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir totesivat, että marssi osoittaa Israelin vapauden mielipiteen osoittamiseen, vaikka Michellin vierailun aikanakin.
Pääministeri Netanyahu pyysi sisäministeriä siirtämään marssia myöhempään ajankohtaan, mutta oikeuskansleri Eyhuda Weinstein ja yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch eivät suostuneet siihen. Luvan marssiin antoi korkein oikeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137186

4. UUTISOTSIKOITA
- Hamas oli valmistuttanut animaatiofilmin Gilad Shalitin isästä Noamista, joka filmissä esitettiin vanhana ja kumarana kantaen poikansa Giladin kuvaa käsivarressaan. Filmissä esiintyy teksti ”Vielä on toivoa”. Kolmen minuutin filmin esitti Hamasin ”sotilassiipi Izzadin al-Qassam psykologisena aseena. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054836.html
- Israel salli Hamasin sotilasjohtajan, sisäministeri Fathi Hamadin, tyttären päästä sairaalahoitoon Israeliin Barzilain lääkintäkeskukseen Ashkelonissa ennen siirtoa Ammanin sairaalaan. Jordanian kuningas Abdullah II pyysi henkilökohtaisesti, että tämä 20-vuotias tyttö pääsisi hoitoon. (JP)
- IDF ja Shin Bet saartoivat Hamasin Hebronin alueen sotilaallisen siiven upseerin Ali Sweitin tämän taloon Beit Awassa. Sotilaat pyysivät häntä antautumaan, mutta talosta avattiin tuli heitä kohti, jotka vastasivat tuleen. Ali Sweiti sai surmansa laukaustenvaihdossa. Hän on ollut etsittyjen listalla vuodesta 2002 lähtien. Hän syyllistyi rajapoliisin Yaniv Mashiachin murhaan 2004 ja useisiin tulituksiin. Sweitin talo hajotettiin osittain.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880735,00.html
- PA:n poliisi kertoo löytäneensä Hamasin suuren asevaraston lähellä Nablusia. Siinä oli lukuisia aseita ja niiden ammuksia sekä satoja kiloja räjähteitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880709,00.html
- Sotilaat löysivät rutiinitarkastuksessa kolme pommia Gazan turvallisuusaidan vierestä. Ne tuhottiin turvallisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137208
- Jordanian virallinen uutistoimisto Petra väittää Israelin juutalaistavan Jerusalemia ja vaarantavan muslimien pyhäköt Temppelivuorella. Artikkelissa sanotaan juutalaisten Temppelistä näin: ”Israelin miehitysjoukot aloittivat laajamittaisen juutalaistamisprojektin, joka liittynee väitettyyn (alleged) juutalaisten Temppeliin.” Arabeja, muslimeja ja palestiinalaisia kehotetaan toimimaan pelastaakseen al-Aksan ja Jerusalemin juutalaistamiselta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137196
- Al-Qaida suunnittelee lähettävänsä terroristeja etiopialaisiksi naamioituneina itsemurhatehtäviin Israeliin. Englannin lähettiläs pelastui täpärästi pommi-iskusta hänen autosaattuettaan vastaan Jemenissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137211

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019