Friday, January 01, 2010

PERJANTAI 01.01.10
1. TERVETULOA uudelle vuodelle ja vuosikymmenelle. Suokoon Taivaan Isä, että tästä vuodesta ja vuosikymmenestä tulisi suotuisampi kuin edellinen. Siirrytäänpäs asiaan.
2. ISRAELIN johto katselee edelleen pelonsekaisin tuntein, miten Goldstonen raportin jälkiseuraukset alkavat tuntua. Sen suhteen on ollut hiljaista viime aikoina, mutta se kulkee omalla painollaan kansainvälisillä areenoilla, varsinkin YK:n piirissä. Asiaa tutkittiin myös poliittisella Bar foorumilla Jerusalemissa. Puhujat varoittivat, että hetken rauhallisesta ajasta ja IDF:n suorittamista tutkimuksista Goldstonen raportissa väitetyistä sotarikoksista asia ei suinkaan ole unohdettu eikä IDF:n oma tutkimusraportti välttämättä lopeta syytöksiä Israelin siviili- ja sotilasjohtajia vastaan.
IDF:N kansainvälisen osaston entinen johtaja Daniel Reisner varoittaa, ettei pidä tuudittautua uskomukseen, että jos ICC:n (kansainvälinen rikostuomioistuin) onkin kerran kieltäytynyt käsittelemästä PA:n esittämiä syytöksiä sotarikoksista sillä perusteella, ettei PA ole valtio eikä siten voi toimia syytetoimissa valtiota vastaan, tulkinta voi muuttua. Hän kertoi, että ICC:n syyttäjä Luis Moreno-Ocambo vihjaili, että hän voi sittenkin harkita PA:n syytösten käsittelyä ICC:ssä vastoin aiempaa päätöstään. Tulkinta on ollut voimassa vuodesta 2000 lähtien.
IDF:n pääasianajaja kenraalimajuri Avichai Mandelblitt sanoo kuitenkin olevansa levollinen asian suhteen, vaikka YK:n yleiskokous käsittelee Israelin - ja kai myös Hamasin – suorittamia tutkimuksia Goldstonen raportissa esitetyistä syytteistä sotarikoksista ja rikoksista inhimillisyyttä vastaan. Hän sanoo, että IDF on tutkinut kaikki raportissa esitetyt tapaukset ja julkistaa tutkimuksensa lähi aikoina. ”Uskon vaaran poistuvan tilanteen selkiytyessä itsekseen – ja niin tulee tapahtumaan.” Hän sanoi uskovansa, että myös vaara syytösten joutumisesta kansainväliseen oikeuteen on vähenemässä.
YKSI jo kerran Espanjan tuomioistuimessa loppuun käsitelty syytös koskee Hamasin sotilas-siiven Izzadin al-Qassam johtajan Saleh Shehadehin teloitusta ohjusiskulla, joka 13 siviiliä sai surmansa ja lukuisia ihmisiä haavoittui. Espanjan tuomioistuin hylkäsi syytökset IDF:n upseereita vastaan sillä perusteella, että asia oli ratkaistu Israelin tuomioistuimessa ja että IDF suoritti asiassa omia tutkimuksiaan. Asiaa tutkinut komitea ei kuitenkaan saanut asiaa suoritetuksi loppuun, sillä sen puheenjohtaja asianajaja Zvi Inbar kuoli. PA:n intressejä ajava vasemmistolainen asianajaja Michael Sfard sanoo, että Espanjalaisen tuomioistuimen päätöksestä on valitettu ja asia voidaan ottaa uuteen käsittelyyn.
MANDELBLITT sanoo vastustavansa Goldstonen raportin käsittelyä riippumattoman komitean toimesta sillä perusteella, että Goldstonen raportti on hyökkäys kaikkia niitä maita kohtaan, jotka taistelevat terrorismia vastaan. Jos Israel perustaa puolueettoman komitean tutkimaan syytöksiä, Israel samalla tunnustaa, että se kohdistuu sitä vastaan, hän selittää.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364565762&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. ISRAEL haluaa, että YK asettaa Iranille tuntuvat sanktiot diplomatian sijasta, joka näyttää epäonnistuneen. Myös USA:n johto näyttää tunnustavan, että sen odottama diplomatia ei tuota tuloksia. Tämä tuntuu hyvältä Israelin USA:n lähettilään Michael Orenin suussa, joka toteaa Iranille annetun määräajan umpeutuneen vuosikymmenen vaihtuessa sen torjuttua USA:n hallituksen ojennetun käden. Siksi seuraava askel tulee olla tuntuvien sanktioitten asettaminen Iranille kuten presidentti Obama vakuutti pääministeri Netanyahulle heidän viimeisen tapaamisensa yhteydessä. Oren selittää, ettei ole kysymyksessä Israelin tai Amerikan mielipide, vaan kysymyksessä on yhteinen mielipide.
USA:ssa on kuitenkin yleistymässä toinen lähestymistapa. USA haluaa, että YK:n turvallisuus-neuvosto asettaa Iranille tarkoin määriteltyjä sanktioita. Tällä pystyttäisiin välttämään mahdolliset suurenluokan häiriöt maailmanlaajuisia öljyntoimituksia vastaan. Toiseksi Obaman hallitus haluaa pitää edelleen oven auki diplomaattisille keskusteluille, mikä voisi osoittautua mahdottomaksi yleisten sanktioitten vuoksi.
USA:n ulkoministeriön viranomainen selitti, että USA haluaisi edelleen korkea tason keskusteluja Iranin kanssa sen ydinteollisuuden saamiseksi rauhanomaista käyttöä palvelevaksi IAEA:n valvonnassa. USA ei vastusta Iranin ydinteollisuutta vaan sen käyttämistä ydinaseen valmistamiseksi, koska se aiheuttaisi ketjureaktion Lähi Idässä useitten toistenkin maitten aloittaessa oman ydinaseensa valmistamisen.
4. JOS USA:N JA IRANIN väliset keskustelut ovat jumissa, sitä ovat myöskin Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat keskustelut Kairossa saksalaisen välittäjän valvonnassa. Näissä keskusteluissa pyritään löytämään formula, jolla yli kolme vuotta Hamasin panttivankina olema IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettaisiin tuhatta terroristia vastaan. Osapuolet eivät liene kaukana toisistaan, mutta Hamasin johto – varsinkin sen ulkopolitiikasta vastaava toimisto Damaskoksessa – näyttää nauttivat keskustelujen tuomasta kansainvälisestä huomiosta, mitä se tuskin muuten nauttisi.
JP:n asiaa tarkastelevan Kh A Toamehin artikkelin mukaan Hamasin johto Gazassa alkaa olla valmis vankienvaihtoon, mutta Damaskoksen päällä on useita varauksia. Hamasin edustaja Gazassa kertoo artikkelin mukaan, että pahin kanto tässä kaskessa on neljän avainterroristin kohtalo, eivätkä kaikki ole Hamasin jäseniä.
Listan kärjessä on Marwan Barghouti, Fatah Tanzimin entinen Länsirannan komentaja; seuraavina PFLP:n johtaja Ahmed Saadat; sekä Hamasin komentajat Abdullah Barghouti ja Ibrahim Hamed. Barghoutin vapauttaminen on Hamasille tärkeää vaikkapa vain Fatahin ja Abbasin ärsyttämiseksi, sillä hänellä on laaja kannatus Länsirannalla ja hän voi pahoin sekoittaa Fatahin nykyjohdon hallintoa.
Hamasin delegaatio, Mahmoudin Zaharin johdolla, palasi Damaskoksesta Kairon kautta Gazaan. He pysähtyivät Kairossa informoidakseen keskusteluista Damaskoksessa sekä Egyptin viranomaisia että saksalaista välittäjää. Zahar vakuutti, että neuvotteluja jatketaan päinvastaisista tiedoista huolimatta. (JP)
5. SATOJA mielenosoittajia kokoontui Israelin puolelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa protestoidakseen Israelin harjoittamaa Gazan kaistan politiikkaa. Mukana oli Israelin arabeja ja vasemman kaistan aktivisteja sekä arabikansanedustajia. Mielenosoituksen toisena tarkoituksena oli osoittaa myötätuntoa Gazan asukkaille.
Samaan aikaan satakunta ulkomaista aktivistia, jotka Egypti päästi maansa kautta Gazaan presidentti Mubarakin vaimon pyynnöstä, kokoontui viiden sadan Gazan asukkaan kanssa turva-aidan toiselle puolelle.
Mielenosoituksen aikana Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tervehti heitä kännykän kautta, jonka arabikansanedustaja Taleb A-Sanaa antoi tähän käyttöön. Hän joutuu vastuuseen siitä.
Naisten rauhanaatteen järjestön johtaja Lana Khaskia kertoi, että mielenosoitus on osa kansainvälistä rauhanmarssia, jonka oli määrä saapua Gazaan Egyptin kautta, mutta jonka se kielsi jättäen 1400 ulkomaista osanottajaa kymmenistä maista etsimään toista reittiä. He esittivät yhtenä mahdollisuutena kulkea Syyrian kautta, loppumatka ilmeisesti laivoilla, koska Israel tuskin antaisi heille läpikulkulupaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit ampuivat eilen Grad-raketin Israeliin, se putosi Ney´tivotin lähelle aiheuttamatta vahinkoa. Kaupungin hälytyssireeni oli kytketty pois.
- Kuohunta Kadima-puolueen sisällä jatkuu. Puoluejohtaja Tzipi Livni miettii edelleen Shaul Mofazin vaatimusta puheenjohtajavaalien aikaistamisesta. Livni voi tehdä ”Netanyahun” ja kutsua vaalit yllättäen ilman varoitusta antamatta Mofazille aikaa valmistaa kannattajiaan. Netanyahu pudotti tällä tempulla kiusallisen kilpailijan pois kärkikahinoista. (JP)
- Juutalaiseksi terroristiksi Median toimesta leimaama Yaacon Teitel valittaa, että poliisi ja Shin Bet ovat antaneet kuulustelutietojen levitä julkisuuteen ja lehdistöön. Hänen asianajajansa toteaa, että asian oikeustilannetta johtava tuomari voi lukea tuomionsa etukäteen aamun lehdestä. (JP)
- Kaikkiaan 159 rabbia 33 maasta kokoontuu ensi viikolla Israeliin rukoilemaan maahan sadetta. He kokoontuvat Sharona reservaattiin Galileassa. Matkan takana on sionistinen maailmanjärjestö. Rabbit viipyvät matkallaan Israelissa kolme päivää. Rukousten ohessa he keskustelevat turvallisuusjärjestelyistä ulkomaisissa synagogissa, terveyskysymyksistä sekä juutalaisesta laista.
- Israelin sairaalat aloittavat kaikkien sairaaloissa syntyneitten vauvojen kuulon tutkimukset. Tällä pyritään hoitamaan kuulohäiriöt, joitten korjaaminen alkuvaiheessa voi onnistua paremmin kuin myöhemmin. (JP)
- Sderotin aloitteesta kolmisen sataa nuorta eri puolilta maailmaa kokoontui Sderotiin aivan toisenlaisella viestillä kuin rajan tuntumaan kokoontunut vasemmistoviritteinen mielenosoittaja joukko, joka huuteli Eretz rajanylityspaikalla: Katjusha-raketteja Maalotiin, Kassameja Sderotiin”. Sderotin kokoontumisen iskulauseena oli ”Uusi vuosikymmen toivoon ja rauhaan”. Järjestäjänä toimi Sderotin Mediakeskus, jonka tavoitteena on saada Sderotin asukkaitten ääni kuuluville kaikkialle maailmaan. Kokoontumisen yhteydessä osanottajat marssivat eri maitten lippuja ja iskulauseplakaatteja heilutellen. Mukana oli diaspora-asioitten ministeri Yuli Edelstein. (JP)
- IDF:n entiset päärabbit antoivat lausunnon, jossa todetaan: Halacha on aina ennen sotilaskäskyjä. He esittivät, että Barak peruuttaa Har Brachan poistamisen IDF:n hesder-järjestelmästä. Barak vakuuttaa, että uskonnollinen usko on rakennettu armeijan toimintakoodiin. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364566025&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Thursday, December 31, 2009

TORSTAI 31.12.09
1. IRANIN pystyttämän mediasensuurin suoksi sieltä tulevat uutiset on syytä aina käsitellä tietyllä varovaisuudella. Usein uutisen tausta voi olla pelkkä huhu tai jonkun yksityisen esittämä toive tai mustamaalaus, mitä on mahdoton vahvistaa tai kiistää.
Koska muita mahdollisuuksia käsitellä tilannetta siellä ei ole, käydään läpi mitä on käsissä.
2. IRANIN JOHTAVA ajatollah Mehuyaddin Haeri Shirazi antoi ”uskonnollisen tulkinnan” maassa riehuvien mielenosoitusten hillitsemiseksi. Hän viittasi tulkinnassaan kokemuksiin, miten ayatollah Khomenein hallitus käsitteli kommunistipuolueen valtapyrkimyksiä. Hän kertoi, että turvallisuusjoukot pidättivät löytämänsä kommunistit iltapäivällä, teloittivat heidät samana iltana ja ilmoittivat yöllä niiden nimet, jotka oli teloitettu hallituksen käskystä. Hän jatkoi aiheelliseen kysymykseen: Mitä reaktioita tämä aiheutti todeten: ”Ei mitään. Miksi pitäisi, sillä heidäthän teloitettiin.”
Ayatollah Shirazi antoi sitten uskonnollisen ohjeen nykyistä tilannetta varten: ”Mitä enemmän opposition jäseniä tapetaan, sitä parempi se on kansalle. Jos aseistetut joukot surmaavat joitakin heistä, se on meille eduksi.”
Toisaalta hän tulkitsi asiaa näin: ”Jos heitä pidätetään, se on pahasta yleisen kansansuosion vuoksi; jos heidät vangitaan, sekin on pahasta yleisen mielipiteen kannalta. Ei ole syytä tehdä heistä uhreja.” Hän väitti, että opposition jäsenten surmaaminen on Allahin ja profeetan antaman käskyn noudattamista, ja se on annettu ylimmälle kaitsijalle Khameneille.”
Hän varoitti opposition jäseniä näkemästä ylintä kaitsijaa ”pehmeäturbaanisena henkilönä”, jonka pystyy voittamaan. ”Hänen arvovaltansa tulee kätketyltä imaami mahdilta, hän on rautainen. Se tulee kääntymään ja murskaamaan teidän oman päänne.”
Iranin turvallisuusjoukot ovat toteuttaneet Shirazin tulkintaa ilman hänen ohjettakaan, sillä he ovat ampuneet epämääräisen joukon opposition kannattajia, luvut vaihtelevat 15 – 45 välillä, sekä pidättäneet sadoittain ihmisiä, jotka raahataan maan pahamaineisiin vankiloihin, joissa he kidutetaan ja raiskataan perinteisen muslimitavan mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135292
3. EDELLINEN INN:n artikkeli käsittelee toista uutista Iranista. Sen mukaan sekavaan sisäpoliittiseen kuvioon on tullut uusi ennen tuntematon oppositioryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Iranin kansalliset aseelliset vastarintajoukot”, NIRU. Sen julkistamassa lausunnossa luvataan: ”Rintama ilmoittaa valmiutensa nousta aseisiin rikollisen, laittoman ja syntisen nykyisen hallituksen miehitys joukkoja vastaan”. Julkilausumassa syytetään ylintä johtajaa Sayyed Ali Khameneita ”laillisista rikoksista ja petturuudesta kansaa ja kotimaata kohtaan”.
NIRU sanoo ”edustavansa armeijan upseereita ja sotilaita ja pyytää tukea ja suojaa sen moraalisessa ja kansallisessa toiminnassa niitä veljiä ja sisaria vastaan, jotka palvelevat Iranin asevoimissa”. Se julistaa toimivansa ”Iranin puolustusvoimien ohjesäännön mukaan pyrkien suojelemaan ihmishenkiä, omaisuutta ja kansan kunniaa, ja tämän tehtävän laiminlyöminen on kansan ja valan pettämistä”. Viitaten maan perustuslakiin se selittää, että Iranin valtion oikeuksien puolustaminen ja maan romahtamisen estäminen on tärkeämpää kuin hallitsevan hallituksen suojeleminen. Ryhmä antoi toiminnalleen nimen ”Operaatio vapaus” (Azadi), joka päättyy miehityshallituksen ja johdon antautumiseen ilman ehtoja. Se ilmoittaa pyrkivänsä välttämään aseitten käyttöä mikäli mahdollista.
Iranin oppositiota edustavat aktivistit suhtautuvat ryhmän olemassa oloon epäillen. INN:n tiedusteluun ilmoitettiin, että on syytä odottaa vankempia todisteita kuin mitä web-sivut ja E-mailien kirjoitukset edustavat. (INN)
4. JP:N KOLUMNISTI Yaacov Katz tarkastelee artikkelissaan dokumenttia, jota Iranissa levitetään. Siinä kerrotaan, että maan korkein johto valmistelee pakotietä siinä tapauksessa, että oppositio näyttäisi voittavan ja heitä uhkaisi joutuminen sen käsiin. Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston viralliselle paperiarkille laadittu dokumentti aloitti levikkinsä keskiviikkona. Siinä kerrotaan yksityiskohtia valmisteluista, joilla maan ylin kaitsija Ali Khameney lähimpine asustajineen on tarkoitus kuljettaa salaa maasta. Internetissä julkistetun dokumentin mukaan johto lennätettäisiin Venäjälle, mikäli kävisi ilmeiseksi, että vallankumouskaarti menettäisi tilanteen hallinnan. Siihen kuuluisivat Khameney perheineen ja johtavat vallankumouskaartin upseerit. Dokumentin allekirjoittajaksi todetaan tri Saaed Jalili, ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja ja maan ydinneuvottelutiimin pää. Kirje muistuttaa sitä, miten Persian Shaahi joutui pakenemaan maasta 1979 väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi, jotka johtivat shaahin vallan kukistumiseen.
Israelin viranomaiset suhtautuvat varovaisesti dokumentin aitouteen, mutta he katsovat sen osoittavan, että oppositio on edelleen voimissaan ja jatkaa taisteluaan.
Keskiviikkona opiskelijat ottivat yhteen hallitusta kannattavien puolivapaaehtoisten Basij-joukkojen kanssa Teheranin yliopistoalueella. Turvallisuusjoukot jatkavat ihmisten pidättämistä maan alkaessa palautua viime viikonvaihteen verisistä mellakoista.
Hallituksen joukot ovat pidättäneet yli tuhat mielenosoittajaa, aktivistia, journalistia ja toisin-ajattelijaa kahden viimeisen päivä aikana. Hallituksen virallinen media välittää jatkuvia kehotuksia kansalle kerääntyä kaduille vastustamaan Ashuran, 40 päivän suruajan päättymispäivän, häpäisijöitä, ja osoittamaan mieltään heitä vastaan. Eilen Teheranissa oli valtava hallitusta tukeva mielenosoitus. Kukaan ei voine arvioida, mihin mielenosoitukset ja kansanmassojen liikehtiminen kaduilla johtaa. (JP)
5. Iranin virallinen TV-yhtiö IRNA kertoi eilen uutislähetyksessään, että oppositiojohtajat Mir Hossein Mousavi ja Mehdi Karoubi ovat paenneet Teheranista maan pohjoisosaan, kertoo ynetnews Reutersin uutiseen viitaten. Lähetyksessä kerrotaan: ”Kaksi niistä, jotka pelasivat johtavaa roolia jännityksen kiihottamiseksi viimeisten vaalien jälkeen, pakenivat Teheranista ja matkustivat pohjoiseen provinssiin peläten ihmisiä, jotka vaativat heidän rankaisemistaan.” Lähetyksessä ei mainittu nimiä.
Karoubin poika Hossein kertoi maltillisen Parlemannews lähetyksessä, että sekä hänen isänsä että Mousavi ovat edelleen Teheranissa ja että uutinen on perätön.
Kansanedustaja Hasan Norouzi, joka edustaa hallituksen kovan linjan kannattajia, vaati oppositiojohtajien pidätystä selittäen, että monet kansaedustajat vaativat sitä. Mousavin serkku sai surmansa sunnuntain mielenosoituksissa, paikalla olleitten väitteiden mukaan hänet tarkoituksellisesti murhattiin. Hänet haudattiin keskiviikkona.
Mousavi ja Karouzi olivat ehdolla viimeisissä presidentin vaaleissa, joitten lopputulosta he pitävät peukaloituna ja aloittivat vastarintakampanjansa. (ynetnews; JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA yrittää kaikin tavoin pakottaa Israelin ja PA:n aloittamaan keskeytyneet rauhanneuvottelut. Osapuolten erimielisyydet ovat vielä liian kaukana toisistaan, että neuvottelut alkaisivat aivan pian. Mahmoud Abbas ennusti puheessaan, että ensi vuoden alkupuoli tulee näkemään poliittisen toiminnan aktivoitumisen yksilöimättä, mitä se tarkoittaisi. (JP)
- Kanadalainen ihmisoikeusaktivisti ja maan entinen oikeuskansleri ja oikeusministeri Irwin Gotler vaatii Iranin ydinasehankkeiden ja Israelin vastaisten kansamurhauhkausten nopeaa ratkaisemista. Hän vaatii, että YK asettaa välittömästi tuntuvat pakotteet Iranin hallitusta vastaan. (JP)
- Hallitus antaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvostojen myöntää pienehköjä infrastruktuuritöitä rakennuskiellosta huolimatta. (JP)
- Hallitus puoltaa rakennusluvan myöntämisen 15 aloitetulle talolle Kiryat Netafimissa. Peace Now vaati korkeinta oikeutta antamaan päätöksen talojen purkamiseksi. Puolustusministeriö selittää, että talojen rakentaminen on ollut periaatteessa hyväksytty, vaikka sitä ei ole julkistettu. Ongelmana lienee ollut, ettei alueen kokonaissuunnitelmaa oltu vahvistettu. (JP)
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston ilmoittivat yleislakosta sunnuntaiksi vastalauseeksi rakennuskiellosta. Heillä on tarkoitus osoittaa mieltään sekä pääministeri Netanyahun että puolustusministeri Barakin asunnon edessä. (JP)
- Hamas s anoo pidättäneensä joukon Fatahin jäseniä, joitten se sanoo antaneen tietoja IDF:lle Gilad Shalitin olinpaikasta. (JP)
- Israelin väkiluku on nyt 7.509.000 asukasta. Näistä juutalaisia on 5.664 000 (75.4 %), arabeja 1.526 000 (20.3 %) ja muita 319 000 (4.3 %). Väkiluku kasvoi 160 000 hengellä (1.8 %), uusia maahanmuuttajia oli 14 500. Juutalaisen uudenvuoden aikaan ilmoitettiin, että Israelin väkiluvusta 30 % on alle 14 vuotta; useissa länsimaissa se on 17 %. 9.7 % kansasta on yli 65 vuotta; länsimaissa 15 %. Juutalaisen perheen jäsenluku on 2. 96 (2.8) perhettä kohti. Muslimiyhteisössä yhtä äitiä kohti on 3.84 lasta (3.96). Kristityssä perheessä on km. 2.11 lasta vuonna 2008. Israelissa on 979 miestä tuhatta naista kohti, mutta alle 37-vuotisista on enemmän miehiä kuin naisia. Yli 75-vuotisista miehiä on 673 tuhatta naista kohti. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135284
Näin uudenvuoden aattona olisi paikallaan esittää toiveita uudelle vuodelle. Tärkein toivoni olisi, että Iranin tilanne saisi väkivallattoman ja pikaisen päätöksen. Toiseksi toivoisin, että hallitus pysyisi lujana eikä antaisi kansainvälisten seireenien laulaa itseään suohon, mitä niiden lauluissaan esittämiin vaatimuksiin mukautuminen tarkoittaisi. Jonkinlainen ratkaisu Israelin ja PA:n väliseen konfliktiin on saatava, mutta on onnetonta, jos siinä avoimesti poljetaan juutalaisen kansan kahden tuhannen vuoden toiveitten ja unelmien täyttymistä omassa maassaan, joka heille on korkeimmalta tuomioistuimelta annettu. Kolmanneksi toivoisin, että maa sisäisesti eheytyisi, että poliittiset ja uskonnolliset erimielisyydet voitaisiin lopultakin hylätä ja alkaa katsoa juutalaisten maata ja juutalaista kansaa yhtenäisenä yksikkönä, että kaksi sauvaa, joista Sakaria puhuu, voisivat lopultakin yhdistyä. (Sak.37:19)
VIIMEISIN toiveeni sisältyy seuraavaan: ”Minä teen heidän kanssaan rauhan liiton – se on oleva iankaikkinen liitto heidän kanssaan – istutan ja runsaasti kartutan heidät ja asetan Pyhäkköni olemaan heidän keskellään iankaikkisesti. Minun asumukseni on oleva heidän yllänsä, ja Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat Minun kansani. Ja pakanakansat tulevat tietämään, että Minä olen Herra, joka pyhitän Israelin , kun Minun Pyhäkköni on heidän keskellään iankaikkisesti.” (Hes.37:26-28)

Wednesday, December 30, 2009

KESKIVIIKKO 30.12.09
1. PIIRILEIKKI Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelujen ympärillä jatkuu. Ongelman muodostaa Hamasin kaksijakoisuus: Sen poliittinen ja hallinnollinen johto asuu Gazassa, mutta ulkopoliittinen toimisto Khaled Mashaalin johdolla on Damaskoksessa vastoin Syyrian lupauksia, etteivät terrori-järjestöiksi luokitellut järjestöt saa pitää toimistojaan Syyriassa. Gazan hallintokeskusta johtaa PA:n entinen pääministeri Ismail Haniyeh, joka operaatio cast lead aikana piileskeli esikuntineen sairaalan kellarissa. Hamasin Gazan johto olisi valmis hyväksymään vankienvaihtotarjouksen, mutta Damaskoksen toimisto päätti 12 tuntia kestäneen pohdinnan jälkeen hylätä sen. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri Gazassa kuitenkin vakuuttaa, että neuvotteluja jatketaan, eli piirileikki jatkuu. Eilen kerrottiin uutisissa, että Hamasilla on 50 palestiinalaisvangin nimet, joita he vaativat vapautettaviksi. Heidän joukossaan on Fatah Tanzimin Länsirannan entinen ”sotilasjohtaja” Marwan Barghouti ja PFLP:n johtaja Ahmed Sadat, joka suunnitteli turistiministeri Zeevin murhan. Hamasin taholta ilmoitetaan, että lopullinen päätös asiassa saadaan loppuviikon aikana. (JP)
2. SHIN BETIN (Israelin turvallisuusjärjestö) johtaja Yuval Diskin varoitti Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokuntaa, että tunnettujen terrorijohtajien vapauttaminen tulisi oleellisesti aktivoimaan hyökkäyksiä israelilaisia vastaan Juudeassa ja Samariassa, joista se varmaan levittäytyisi myös Israelin puolelle turva-aitaa. Diskin pitää ongelmallisena varsinkin Barghoutin vapauttamista, jolla on 5 elinkautista + 40 vuotta toimistaan terrorijohtajana. Hän ei ole tiettävästi katunut tekojaan eikä ole osoittanut millään muullakaan tavoin mielensä muuttuneen muutaman vuoden vankilaelämänsä aikana. Päin vastoin terroristien on havaittu vapautuessaan vankilasta saaneen uutta puhtia ja uusia keinoja vaihtaessaan kokemuksiaan ja asiantuntemustaan toisten vankien kanssa.
DISKIN EI kuitenkaan usko, että palestiinalaiset olisivat valmiit aloittamaan samankaltaisen intifadan kuin vuonna 2000 epäonnistuneiden rauhankonferenssien jälkeen, joissa presidentti Bill Clinton yritti epätoivoisesti saada Jasser Arafatin pään kääntymään rauhansopimukseen. Hän joutui monen muun korkean valtionpäämiehen tavoin tunnustamaan, että Arafat oli valehdellut hänelle, mistä Clinton varoitti toisiakin virkailijoita.
3. YUVAL DISKININ turhautumiseen mahdollisen suuren terrorijoukon vapauttamisesta on ymmärrettävää, sillä Shin Bet on yhdessä IDF.n kanssa työskennellyt kahdeksan vuoden ajan jahdaten terrorijohtajia ja niiden suorittajia, joten heidän vapauttamisensa pakottaa heidät aloittamaan kaiken uudestaan. On pelkkää haihattelua kuvitella, että vuosikymmenet terroriin osallistuneet olisivat hetkessä muuttuneet puhtoisiksi rauhankyyhkysiksi. Esimerkkejä tästä saadaan jatkuvasti hallituksen ”armahtamien” terroristien muodossa, jotka kirjallisesti luvattuaan pysyä poissa terrorismista toistamiseen tavataan joko itse teossa tai menossa siihen. Tämä on sitä ”myönnytysten” antamista Abbasin aseman vahvistamiseksi, mitä USA ja muut länsivallat vaativat Israelilta.
Diskin huomioi terrorismin määrällisen vähenemisen Gazasta ja Länsirannalla. Gazan tilanteesta hän sanoi, että Hamas haluaa vahvistaa asemiaan ja varustautua, vaikka Shin Bet onkin onnistunut paljastamaan useita ns. hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka keräävät varoja Hamasille. Länsirannalla rauhallisempi tilanne johtuu IDF:n jatkuvasta aktiivisuudesta alueella pidättäen joka yön aikana lukuisia epäiltyjä, viime yönäkin 9 palestiinalaista. Jos tämä tehtävä uskottaisiin PA:n turvallisuusjoukoille tilastot olisivat aivan toista luokkaa. PA:n joukoissa palvelee al-Aksan jäseniä ja viimeisten tietojen mukaan myös Hizbullahille uskollisia, joskin salaisesti, mutta joitten uskotaan perustavan uutta ryhmittymää Länsirannalle. (JP)
4. EU:N UUSI ISRAELIN lähettiläs Andrew Standley, jota H Keinon kutsuu artikkelissaan oman määritelmänsä mukaan ”brittipassilla varustetuksi eurooppalaiseksi”, vakuuttaa, ettei EU:n rahallinen tuki Israelissa toimiville NGO-järjestöille merkitse niiden sekaantumista maan sisäisiin asioihin. Hän selittää, että ne toimivat samaan tapaan kaikkialla maailmassa Kiinasta Intiaan ja Kambodsaan ja jopa USA:ssa. Hän sanoo, että EU rahoittaa määrättyä osaa Israelin yhteiskunnasta ja laajemmallakin alueella, ja määrätyt ohjelmat on tarkoitettu vaikuttamaan Israelin julkiseen politiikkaan. ”Todellisuudessa ne ovat maailmanlaajuisia ohjelmia ja sen laatuisia toimia, joita me tuemme Israelissa ja oikeudenmukaisesti rahoitamme muuallakin kuin Israelissa. Tällaisia ohjelmia ovat naisten ja vähemmistöjen asema demokratian sääntöjen mukaan”, hän selitti.
STANDLEYN huoli lienee seurausta siitä, että Knessetissä on aloitteita, joilla pyritään rajoittamaan määrättyjen ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa johtuen siitä, että ne rahoitetaan suureksi osaksi ulkomaitten hallitusten toimesta, jota ei voitane pitää NGO-järjestön toiminta-periaatteen mukaisena, jonka mukaan niiden tulee olla hallituksista riippumattomia. Ulkomaitten hallitukset rahoittavat NGO-monitorin mukaan ainakin seuraavia järjestöjä: Yesh Din, Peace Now, Ir Amim, B´Tzelem, Association for Civil Rights in Israel (ACRI), the public Committee Against Torture in Israel, Physicians for Human Rights ja Machsom Watch.
STANDLEY pyrki vakuuttamaan, ettei järjestöjen rahallinen tuki ole tarkoitettu poliittisen ohjelman toteuttamiseksi, vaan kansainvälisten ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.
NGO-MONITORIN johtaja Gerald Steinberg toteaa, että näitten kansainvälisesti rahoitettujen NGO-järjestöjen toiminnan vaikeutena on se, etteivät ne julkista taustojaan. Hän ihmettele, miksi Israelissa, jota Standley sanoo kohdeltavan samoin kuin muitakin maita, näitten järjestöjen toiminta on salaista eikä dokumentteja julkisteta tietojen vertaamiseksi? Hän ottaa esimerkin 10 vuotta sitten, jolloin eräs NGO sai tehtäväksi vakuuttaa Shasin äänestäjiä äänestämään vasemmiston ehdokkaita. Eikö tämä ole valtion sisäisiin asioihin puuttumista?
STANDLEY puolusti myös EU:n tapaa julkistaa kritiikkinsä välittömästi Israelin päätöksistä aloittaa asuntojen rakentaminen Jerusalemin itäisissä osissa, vaikka ne sijaitsevat Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella ja jotka Israel on virallisesti liittänyt Israelin valtioon. Standley vastasi tähän, että EU haluaa täten kirjata kaikki Israelin tekemät päätökset, jotka ovat ”kansainvälisten lakien” vastaisia, kuten Jerusalemin kysymyksessä. Hänen repliikeissään esiintyy termi ”kansainvälinen laki” toistamiseen, vaikka on todistettu yhä uudelleen korkealla asiantuntijatasolla, ettei kansainvälinen laki kiellä Israelia rakentamasta Juudeassa ja Samariassa, jotka Kansainyhteisö 1922 ja 1924 määritteli kuuluviksi alueisiin, joille juutalaisten kansallinen koti tuli rakentaa. Jordanian miehitys Juudeassa ja Samariassa kuten myös Jerusalemissa 1948 oli vastoin kansainvälistä lakia, vaikka Englanti ja Pakistan ainoina valtioina tunnustivat Jordanian oikeuden niihin.
Andrew Standley todella edustaa Englannin Israelin vastaista politiikkaa uudessa kaavussa. On valitettavaa, että tämä politiikka on nyt siirtynyt EU:n johtoon. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja presidentti Hosni Mubarakin keskusteluja eilen kuvataan ystävällisiksi, mutta niiden sisällöstä on vähän tietoja julkistettaviksi.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kuvasi keskusteluja seuranneena, että Netanyahu on etenemässä”, tarkoittaen tällä, että hän näkee edistystä tapahtuvan diplomaattisessa prosessissa. ”En voi mennä yksityiskohtiin, mutta pääministeri puhui asenteesta, joka ylittää sen – minun arvioni mukaan – mitä olemme kuulleet häneltä pitkään aikaan. En voi sanoa, että hänen asenteensa olisi muuttunut, mutta hän on siirtynyt eteenpäin.” JP:n kolumnisti H Keinon näki Gheitin puheista, että Egypti puolestaan on siirtynyt USA:n haluamaan suuntaan PA:n painostamiseksi tulemaan neuvottelupöytään, koska paljon on aikaa tuhrattu tarpeettomissa jahkailuissa.
Netanyahu kertoi Likudin keskuskomitean jäsenille rohkaistuneensa Mubarakin asettumisesta kannattamaan Israelin ja PA:n välisiä rauhankeskusteluja ja sanoi toivovansa vastaavaa positiivista vastaanottoa PA:n taholta. Hän kertoi Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluista, että Egypti vastustaa Israelin vaatimusta osan vangeista karkotettaviksi ulkomaille ja myös sitä, että Israel kieltäytyy vapauttamasta toisia vankeja.
Ulkoministeriön tutkimusosaston johtaja Nimrod Barkan varoitti puhuessaan Israelin ulkomaan lähettien konferenssissa Jerusalemissa, ettei nykyinen suhteellisen rauhallinen tilanne Juudeassa ja Samariassa tule jatkumaan loputtomiin, vaan ennen pitkää sieltä tullaan tulittamaan maan keskiosia kotitekoisin rakentein Gazan tapaan.
Dan Maridor puhui konferenssissa varoittaen, että kun/jos Iran saa ydinaseensa, Egypti ja Saudi Arabia tulevat seuraamaan sitä muuttaen koko poliittisen tilanteen Lähi Idässä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Iran on tehnyt salaisen sopimuksen Kazakhstanin kanssa 1350 tonnin puhdistetun uraanierän toimittamisesta. Iran on ollut vaikeuksissa, koska sen uraanimalmi alkaa loppua. Iranilla ei ole oikeutta Uraanin tuottamiseen YK:n päätöksen mukaan. (JP)
- Korkein oikeus poisti kiellon, joka esti palestiinalaisten käyttämisen tietä no 443, joka yhdistää Jerusalemin ja Modiinin ja edelleen Tel Avivin. Tie kulkee arabikylien lähellä, ja sillä on tapahtunut useita hyökkäyksiä autoilijoita vastaan.
- Vesihallituksen työntekijöitten lakon vuoksi 135 000 Galilean asukasta voi joutua ilman vettä. Lakko esti 30 miljoonan vesikuution pumppaamisen putkistoon. Lakko alkoi joulukuun alussa. (JP)
- Johtavat rabbit ovat tulkinneet, että abortit viivyttävät juutalaisten vapauttamista (redemption). Israelissa tehdään vuosittain 50 000 laillista aborttia. (JP)
- Kadima-puolueen kakkonen Shaul Mofaz analysoi, ettei Tzipi Livni sovi pääministeriksi. Puolueen puheenjohtaja Tzipi Livni aikoo aikaistaa puolueen sisäiset vaalit, jotka pidetään 3 kuukautta ennen Knessetin vaaleja. (JP)
- Juutalaisen syntymäoikeuden järjestelmä on ollut käytössä 10 vuotta. Se perusteella lukuisat juutalaista sukua olevat nuoret ovat viettäneet parin viikon matkan Israelissa tutustuen sen elämään ja kehitykseen. (JP)
- Hamas uhkaa siepata uusia panttivankeja Israelissa, jos Shalit sopimus ei toteudu. Myös Hizbullah ja jotkut Fatahin ovat uhanneet samaa. (haaretz)
- Mubarak lupaa avata Gazan portit, jos Shalit sopimus toteutuu. Egypti kaivaa vesijohtoa Gazan vastaiselle rajalle, joista se voi laskea merivettä rajalle pystytettävän teräsaidan varteen. Tämä hukuttaisi sen alle kaivetut tunnelit.
- Mubarak lupasi, että israelilaiset voivat tehdä pyhiinvaellusmatkoja tunnetun rabbin Yaacov Abuhazeiran haudalle lähellä Alexanderia. (haaretz)
- Betlehemin joulu muuttuu rock-konserttien suuntaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1138705.html
- PA päätti rakentaa kansainvälisen lentokentän Jerusalemin ja Jordanjoen välille al-Bukienin alueelle. Siihen tulisi 4 kiitorataa. Al-Bukie sijaitsee C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. PA:n johto laskelmoi, että Yk ja EU tulevat painostamaan Israelia myöntymään hankkeeseen.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135265

Tuesday, December 29, 2009

TIISTAI 29.12.09
1. USA:N LÄHI IDÄN erikoislähettiläs George Mitchell uskoo edelleen rauhan-
neuvottelujen mahdollisuuteen Israelin ja PA:n välillä, vaikka PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kaivautunut juoksuhautaansa vakuuttaen yhä uudelleen, ettei hän tule sieltä ulos ennen kuin Israel suostuu kaikkiin hänen vaatimuksiinsa, joista ensimmäinen on täydellinen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Itä Jerusalem. Mitchell suunnittelee Israelin matkaansa ensi viikon aluksi, ja hän aikoo tuoda mukanaan laatimansa kaksi kirjettä, joissa hän esittää USA:n ”vakuutuksen” kummallekin osapuolelle. Vakuutuksen laadusta ei ole tietoa. Mitchell oli viimeksi alueella marraskuun alussa. Tiedon Mitchellin vakuutuksesta julkisti AFP Kairossa. Ilmeisesti täydellinen rakennuskielto on ainakin yksi sen aiheista, mikäli uutinen on todenperäinen.
ISRAELIN korkea diplomaatti kertoo JP:n kolumnistin H Keinon mukaan, että Mitchellin vakuutus on samantapainen kuin ulkoministeri Hillary Clintonin antama lausunto, jonka hän antoi pian sen jälkeen, kun Netanyahu julkisti 10 kuukauden rakennuskiellon. ”Uskomme, että hyvässä uskossa käydyillä neuvotteluilla osapuolet voivat yhteisesti sopia päämäärästä, joka lopettaa konfliktin ja tyydyttää palestiinalaisten päämäärän itsenäisestä ja elinkelpoisesta valtiosta, jonka rajat perustuvat 1967 aselepolinjoihin ja sovittuihin maan vaihtoihin; sekä Israelin päämäärän juutalaisesta valtiosta turvallisin ja tunnustetuin rajoin, jotka huomioivat tapahtuneet muutokset ja turvaavat Israelin turvallisuusvaatimukset,” lausui Hillary Clinton.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi puhuessaan 140 ulkomaiselle konsulille, diplomaatille ja lähettiläälle Jerusalemissa järjestetyssä foorumissa, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona tulee sisältyä mihin tahansa rauhansopimukseen Israelin ja palestiinalaisten välillä. Toinen tärkeä kohta on hänen mielestään Israelin turvallisuuden takaaminen, minkä johdosta Palestiinan valtio tulee olla aseistamaton. Hän sanoi asian näin: ”Meidän halumme on lopettaa konflikti. Tämä tarkoittaa sitä, että palestiinalaisten tulee lopettaa pyrkimykset käyttää Palestiinan valtiota hyökkäysalustana uusille vaatimuksille Israelia vastaan. Ei mitään vaatimuksia Israelin hukuttamiseksi (palestiinalaisten) pakolaistulvaan, mikä tarkoittaisi Israelin loppua juutalaisena valtiona, eikä mitään vaatimuksia Negevin, Galilean tai Israelin (arabi) asukkaille, mikä tarkoittaisi Israelin hajoamista.”
NETANYAHU selitti, että vaatimus Palestiinan valtion aseistamattomuudesta on tärkeä siksi, että sillä estettäisiin rakettien ja ohjusten toimittaminen sinne, joita voitaisiin ampua Israeliin, kuten tilanne on Gazassa ja Libanonissa. Hän selitti edelleen, että YK:n turvallisuusneuvoston päätös 1701, jonka mukaan Hizbullah täytyy riisua aseista ja joka kieltää aseitten kuljettamisen yksityisille asevoimille, on osoittanut, ettei kirjallinen sopimus ole riittävä.
Netanyahu esitti epäilyksensä, että tulevat sopimukset palestiinalaisten kanssa ilman Israelin asevoimien – ei kansainvälisten voimien - läsnäoloa Palestiinan valtion itäisellä (Jordanian vastaisella) rajalla täyttävät Israelin turvallisuusvaatimukset, etteivät palestiinalaiset tuo sen kautta Palestiinan valtioon aseita valmistellakseen hyökkäyksiä Israelia vastaan. (JP)
3. USA:N VALKOINEN TALO julkisti maanantaina hyvin kriittisen lausunnon koskien Israelin julkistamia uusien asuntojen rakennussuunnitelmia Jerusalemissa.
”USA vastustaa Israelin rakentamista Itä Jerusalemissa”, sanotaan Talon edustajan Robert Gibbsin lausunnossa, jossa hän kutsuu Jerusalemia ”lopullisten kysymysten asiaksi”. ”Kummankin osapuolen tulee välttää pyrkimyksiä tai toimintoja, jotka voivat yksipuolisesti ennakoida - tai näyttävät niin tekevän – neuvotteluja. Molempien osapuolten tulee palata neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja niin pian kuin mahdollista.” Gibbs päätti lausuntonsa positiiviseen uskoon, että neuvotteluilla on mahdollista päätyä lopputulokseen, jolla turvataan molempien osapuolten Jerusalemia koskevat toiveet ja joka turvaa sen asukkaitten aseman kaikkialla maailmassa.
USA:n ulkoministeriön virkailija sanoo JP:n toimittajalle, että Israelin hallitus informoi amerikkalaisia Jerusalemin rakennussuunnitelmistaan, mutta että ulkoministeriö välitti Israelin hallitukselle vastustavan kantansa. ”Israelin hallitus tiedotti suunnitelmistaan pyytää tarjouksia Itä Jerusalemissa, joita me voimakkaasti vastustamme varoituksella, että tämän kaltaiset ilmoitukset vahingoittavat rauhansuunnitelmia.” (JP)
4. ISRAELIN hallituksen edustaja Mark Regev ilmoitti maanantaina, että hallitus on hyväksynyt lähes 700 asuntoyksikön rakentamisen juutalaisiin lähiöihin Neveh Yaacoviin, Pisgat Zeeviin ja Har Homaan pääkaupungin itäosissa. ”Me olemme tehneet selvä eron ns. ”Länsirannan” (Juudean ja Samarian) ja Jerusalemin välillä. Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki ja tulee aina olemaan”, Regev vakuutti.
Asiallisesti mikään näistä lähiöistä ei ole Itä Jerusalemissa. Neveh Yaacon ja Pisgat Zeev sijaitsevat Jerusalemin pohjoisosassa; Har Homa sen eteläosassa. Sanonta Itä Jerusalem tarkoittaa pääkaupungin alueita, jotka Israel vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa. Ne sijaitsevat Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella.
Regev vakuuttaa, ettei ilmoitus tullut yllätyksenä amerikkalaisille, sillä Netanyahun hallitus kertoo avoimesti suunnitelmistaan ja päätöksistään USA:n viranomaisille.
ISRAELIN USA:N lähettiläs Michael Oren kertoi JP:n toimittajalle, ettei USA:n hallitus ole missään vaiheessa tunnustanut Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina. Tämä alkoi Israelin julistautuessa itsenäiseksi 1948 ja on jatkunut 1967 ja 1973 sotien yhteydessä tehdyissä julkilausumissa. Presidentti Harry Truman kieltäytyi antamasta Jerusalemille juutalaisen valtion pääkaupungin asemaa, ja hänen jälkeensä presidentti Johnson ”vastusti kaikkia pyrkimyksiä muuttaa demograafisia tosiasioita yksipuolisin julistuksin.” Oren selittää, ettei USA:n hallitusten asenne ole muuttunut, vain niiden innokkuus on vaihdellut. Täten Oren vakuuttaa, ettei Obaman hallitus ole poikennut traditiosta. Tämä ilmenee siten, että Israelin ilmoittaessa uusista suunnitelmista ja päätöksistä Obaman hallitus reagoi niihin.
Regev selitti, että nyt tehty päätös Jerusalemin rakentamisesta on osa 6 500 asunnon rakentamissuunnitelmasta koko maahan, mukaan lukien 2000 asuntoa druuseille ja Israelin arabiasukkaille. Jerusalemin pudottaminen listasta olisi tunnustus palestiinalaisten vaatimuksille rakentamisen lopettamiseksi Jerusalemin itäöisissä osissa, hän selitti. (JP)
5. RINNAN hallituksen rakennussuunnitelman julkistamisen kanssa Jerusalemin
kaupunki julkisti suunnitelmansa 1000 asuntoyksikön hyväksymisestä Silwan lähiöön Jerusalemin itäosassa. Suunnitelmalla hyväksytään pääasiassa arabien laittomasti rakentamat n. 500 asuntoyksikköä, sekä lisäksi 500 uuden asuntoyksikön rakentaminen.
Tällä toimenpiteellä laillistettaisiin myös Ateret Cohanim järjestön rakentama 7-kerroksinen asuintalo Silwanissa, jonka kolme ylintä kerrosta joko suljettaisiin käytöstä tai purettaisiin pois.
Kaupungin tilastojen mukaan 71 purettaviksi määrätyistä taloista Silwanissa kymmenen niistä on yli 4-kerroksista.
Jerusalemin kaupungin taholta selitetään lisäksi, että teoreettisesti 90 % Itä Jerusalemin taloista on rakennettu laittomasti, mutta että kaupunki pyrkii löytämään menetelmät, joilla ne voidaan laillistaa ja turvata niissä asuvien asukkaitten oikeus asumiseen. Jerusalemissa on jatkuva asuntopula, varsinkin nuorille perheille sopivista, joilla ei ole varaa maksaa kohoavia markkinahintoja ja vuokria. Arabiasukkaat valittavat, ettei heillä ole tarpeeksi rakennus-tontteja, minkä vuoksi he joutuvat rakentamaan vapaaseen paikkaan ilman lupaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisyhteisöjen asukkaitten edustajat Juudeassa ja Samariassa tapaavat yleisen turvallisuuden ministerin Yitzhak Aharanovichin tänään Jerusalemissa voidakseen tasoittaa jännitteitä asukkaitten ja viranomaisten välillä hallituksen julistaman rakennuskiellon vuoksi. Väkivaltaiset yhteenotot ovat muuttuneet yhä pahemmiksi poliisin omaksumien kovien otteiden vuoksi. (JP)
- Englantilaisen kansaedustajan ja häirikön Gallawyn sponsoroima ja kai osittain järjestämä ”rauhanmarssi” Punaisenmeren rannikolta Gazaan keskeytyi Egyptin kieltäessä kulkueen maan halki. Se oli määrä päästä Gazaan sunnuntaina muistona IDF:n aloittamalle operaatiolle cast lead Gazassa. Kulkueessa on 1400 osanottajaa, mukana 85-vuotias holokaustista selvinnyt. Heillä on mukanaan tarvikkeita 150 rekka-autollista. He aloittivat nälkälakon painostaakseen Egyptin hallitusta, joka on selvästi menettänyt kärsivällisyytensä Hamasin uppiniskaisuuden vuoksi. (JP)
- Psagon juutalaisasukkaat Binyamin alueella osoittivat mieltään, että rakennustarkastajat ovat käyneet kuusi kertaa yhteisössä, vaikka siellä ei ole yhtään laitonta rakennustoimintaa, mutta samaan aikaan arabit rakentavat stadionia ilman rakennuslupaa, eikä kukaan puutu siihen. (INN)
- Raskaana 32-viikolla oleva 40-vuotias nainen kuoli sikaflunssaan. Hän oli 76. uhri sen alettua Israelissa. Israelissa on 400 raskaana olevaa naista, joilla on flunssaoireet, heistä kolme on menehtynyt. (INN)
- Jerusalemin piirioikeus tuomitsi arabin useasta kivittämisestä viime ja tämän vuoden aikana juutalaisia palvojia Shimon HaTzakik (Sheikh Jarrah) alueella pääkaupungin itäosassa 40 kuukaudeksi vankilaan ja maksamaan 20 000 NIS sakon. Erään kivityksen aikana hän osui juutalaiseen mieheen särkien hänen silmälasinsa ja aiheuttaen hänen vasemman silmänsä näön menetyksen.(INN)
- Turvallisuusjohtajat ovat joutuneet toteamaan, että arabien väkivalta kasvaa Juudean ja Samarian alueilla. Autoilijoitten kivitykset ja pommitukset petrolipommein ovat yleistyneet. Eräs bussissa matkustava nainen joutui sairaalaan Hebronin lounaisosassa tuulilasin läpi tulleesta kivestä.
- Shin Betin johtaja Yuval Diskin arvioi, ettei Gilad Shalitin vapautuksen yhteydessä vapautettavat 1000 terroristia ole vaaraksi Mahmoud Abbasin hallinnolle, vaikka hän onkin heikko, sillä hänellä ei ole tarpeeksi vahvaa seuraajaa. Vahvimmat ehdokkaat ovat Muhammad Ghneim ja Ahmed Qurei, PA:n aiempi pääministeri. (ynetnews)
- Beirutissa kaksi Hamasin jäsentä surmannut ja toisia haavoittanut räjähdys aiheutui auton alle asennetusta pommista. (ynetnews)
- Rabbi Meir Chain murhaajat olivat ehkä Hizbullahin palkkaamia, arvioi PA:n virkailija, joka pelkää heitä olevan enemmänkin Fatahin joukoissa. (ynet)
- Ehud Barak arvioi, että Qomin luona oleva ydinlaitos on niin syvälle kallion sisään rakennettu, ettei sitä pysty tuhoamaan perinteisin pommein. Israelilla on useita ”bunker buster” syväpommeja, mutta iskun tulisi olla tarkka. (haaretz)
- IEC (Israelin sähköyhtiö) teki 9.5 miljardin USD sopimuksen Haifan ja Haderan ulkopuolelta kaasua löytäneen yhtiön kanssa. Sopimus kestää 15 vuotta, jonka aikana IEC saa kaasua 2.7 miljardia kuutiota vuodessa alkaen 2012. (haaretz)

Monday, December 28, 2009

MAANANTAI 28.12.09

1. IDF:N OPERAATIO Nablusissa on aiheuttanut melkoista vipinää Fatahin ja PA:n sisällä. Kolmen al-Aksan solun jäsenen hautajaisiin osallistui tuhansia, jonkin lähteen mukaan 20 000 ihmistä. Niiden sävy oli kostonhimoinen, mutta se kohdistui yllättäen Palestiinan Auktoriteettiin, jota syytetään yhteistyöstä IDF:n kanssa ja siitä, että koska PA houkutteli heidät pois aktiivisesta terrorismista ja luopumaan aseistaan, mutta ei toteuttanut lupaustaan maksaa heille parempaa palkkaa ja antaa heille johtoasemia PA:n poliisivoimissa, miehet joutuivat hakemaan lisäansioita muualta, tällä kertaa Hizbullahilta tai al-Qaidalta, joka maksoi heille paremmin kuin mitä PA suostui tekemään, eikä pienikään lisäansio ole pahasta.

PA aloitti nelisen vuotta sitten uuden menetelmän, jossa se tarjosi terrorismiin osallistuneille paikkaa PA:n poliisivoimissa tai siviilitehtävissä. Lisäksi PA suostutteli IDF:n ja Shin Betin mukaan sopimukseen, jonka nojalla ne eivät jahtaa niitä, joille PA on luvannut armahduksen. PA:n menetelmän mukaan aseestaan luopunut joutui asumaan määräajan PA:n valvomassa asunnossa, ja sen jälkeen asumaan määrätyssä kaupungissa. Jos hänen todettiin noudattaneen sopimusta, hän sai sen jälkeen täyden vapauden ja PA:n lupaaman ansiotyön. Näin sovittiin teoriassa, eivätkä IDF ja Shin Bet jahdanneet heitä, vaikka he olivat olleet etsittyjen listalla. Ilmeisesti menetelmä ei tyydyttänyt kaikkia siihen osallistuneita. Monet karaistuneet terroristit katsoivat, ettei PA arvostanut tarpeeksi heidän ”uhraustaan luovuttuaan terrorismista”, ja katsoivat olevansa oikeutetut etsimään muita keinoja. (JP)

2. JASSER ARAFAT on kokenut uuden tulemisen, ei enää karkeaan sotilaspukuun ja ruudulliseen arabipäähineeseen pukeutuneena, vaan siistiin länsimaiseen tilauspukuun ja solmioon sonnustautuneena. Mutta vaikka ulkoasu on käytännön sanelemista syistä muuttunut, hänellä on samat vanhat kujeet. Länsimäisissä tilaisuuksissa hän pitää puheita, joissa hän uhoaa rauhantahtoa ja yhteistyöhalua – mitä nyt joskus lipsauttaa vahingossa pakotteistaan jatkaa taistelua miehittäjää vastaan – mutta arabiankielisissä puheissaan, joita julkistetaan arabilehdissä ja televisioesityksissä, hän karauttaa esille ilman pidikkeitä todellisen luonteensa, joka hehkuu tulta ja tulikiveä juutalaisia kohtaan, jotka ovat varastaneet palestiinalaisten maan ja sen luonnonrikkaudet, juovat heidän vetensä, myrkyttävät palestiinalaisten maan ydinjätteillään ja tukahduttavat palestiinalaisten elämän tiesuluillaan ja liikenne-esteillään, joista apartheid-muuri on pahin. Lisäksi nuo miehittäjät ja ristiretkeläisten jälkeläiset ovat tunkeutuneet Jerusalemiin, tuohon palestiinalaisten ikuiseen pääkaupunkiin, saastuttaen sen pyhät paikat ja hävittäen kaupungin arabiluonteen voidakseen muuttaa sen ilmeeltään ja ulkoasultaan juutalaiseksi. Näin tämä uudelleen syntynyt Arafat julistaa kansalleen kielellä, jota länsimaissa ei ymmärretä eikä kääntäjiä ole joka nurkkauksessa.

Jotta valeasu sopisi paremmin uuteen imagoon, myös nimi on uusittu. Nimenä on nyt Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiiviterroristina. Eikä hänen kakkosmiehensä, länsimaissa koulutettu ja arvostetun Maailmanpankin entinen virkailija, PA:n hallitusta Abbasin antamalla mandaatilla johtava Salaam Fayad jää esimiehestään paljon jälkeen. Tämä mies osaa sujuvalla englanninkielellään hämätä länsimaiset johtajat uskomaan, että hän edustaa PA:ssa länsimaisia arvoja ja menetelmiä. Mutta hänenkin yksityistilaisuuksissa pitämänsä arabiankieliset puheet osoittavat hänen todellisen taustansa ja päämääränsä. Parhaana todisteena siitä lienee hänen laatimansa rauhansuunnitelma, jonka mukaan PA tulee esittämään YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamisen kahden vuoden sisällä, perustuen arabisuunnitelmaan, joka vaatii uuden muslimivaltion rajoiksi 1949 aselepolinjat, pakolaisten paluuoikeutta tai korvausta sekä pääkaupungiksi Jerusalem, määrittelemättä sen jakoa itä ja länsiosaan.

Asian vakuudeksi kieltä osaavat voivat tutustua alla olevaan artikkeliin.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3825587,00.html

3. HAARETZ kertoo web-sivullaan, että Meretzin entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja, joka palveli myös oikeusministerinä, on USA:sta saamiinsa tietoihin perustuen kertonut, että Netanyahu on lähes valmis allekirjoittamaan sopimuksen Obaman hallituksen kanssa rauhanneuvottelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Beilin oli se israelilainen poliitikko, joka ennusti Netanyahun rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, joten Beilinillä lienee luotettavat yhteydet USA:n hallituksen aatetovereittensa kanssa. Lehden tiedusteluun USA:n hallituksen edustajilta he tunnustavat keskusteluja käydyn, mutta etteivät ne ole vielä sopimusta varten valmiit. Haaretzin mukaan sopimukseen kuuluu seuraavat kohdat.

- Netanyahu on valmis hyväksymään 24 kuukauden aikajakson rauhanneuvotteluiille, mutta ei halua sitoutua niiden lopputulokseen tässä ajassa.

- Netanyahu suostuu keskustelemaan rauhansopimuksesta perustuen 1949 aselepolinjoille sovituin muutoksin ja Israelin turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

- Jerusalem on mukana keskusteluissa, mutta ilman ennakkoehtoja.

- Pakolaiskysymystä käsitellään vain kansainvälisessä foorumissa.

- Netanyahu suostuu toteuttamaan aiemmin PA:n kanssa tehdyt sopimukset.

- Arabisuunnitelmaa ei oteta neuvottelujen pohjaksi, mutta molemmat oaspuolet huomioivat tehdyt kansainväliset aloitteet.

Beilin sanoo varoittavansa Meretzin johtoa, että Netanyahu voi oikeistoa tyynnytelläkseen tuoda sopimukseen uusia esityksiä, jotka voivat vaikeutta neuvottelujen aloittamista.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1138104.html

4. NETANYAHUN väitetyn sopimuskeskustelun kanssa samaan aikaisesti ulkoministeri Avigdor Liberman esitteli omia näkemyksiään rahansopimuksesta PA:n kanssa. Lieberman kertoi tuntemuksistaan sunnuntaina. Hän sanoi, että tulee kestämään toiset 10 – 20 vuotta, ennen kuin palestiinalaiset ovat valmiit rauhaan Israelin kanssa. Hän puhui sunnuntaina Jerusalemin konferenssissa, johon osallistuu 140 ulkomaan lähettiä ja konsulia.

”Vaikka antaisimme heille viimeisen hiekkajyväsen, jakaisimme Jerusalemin ja suostuisimme kaikkiin heidän vaatimuksiinsa, tilanne pysyy samana.” Lieberman epäili, että PA:n johto koskaan kykenee suostumaan konfliktin loppumiseen Israelin kanssa. ”Israel on todistanut kerran toisensa jälkeen valmiutensa tuskallisiin myönnytyksiin, Me sallimme terroristijoukon tulla Tunisiasta, me annoimme heille aseet ja hallituksen ja jopa Gush Katifin.” Lieberman todisteli, että palestiinalaiset – Abba Ebanin sanoin, eivät koskaan menetä tilaisuutta menettää tilaisuus; eli heillä ei näytä olevan mitään halua sopia mistään Israelin kanssa. Lieberman viittasi myös siihen, miten Olmert tarjosi Abbasille kaiken, mitä Israel voi koskaan tarjota, jopa oman maansa pirstomista tyydyttääkseen PA:n vaatimukset, mutta sekään ei kelvannut. Samoin Netanyahu meni varsin pitkälle kesäkuun 14. päivän linjapuheessaan Bar Ilan yliopistossa, tarjoutuen hyväksymään kahden valtion periaatteen ja tehden lukuisia yksipuolisia myönnytyksiä saamatta mitään vastakaikua.

Lieberman esitti myös vastustuksensa Turkin toimimisesta välittäjänä Israelin ja PA:n tai Syyrian ja Hamasin kanssa todeten, että pääministeri Erdoganin lausunnot ovat sopimattomia ja osoittavat hänen hallituksensa yksipuolisuuden. Syyrian neuvotteluista hän esitti, että jos neuvotellaan, niiden tulee olla avoimet ja suorat johtajien keskeiset. (JP)

5. RABBI Meir Chein äskeinen murha on herättänyt Israelin sisällä keskustelun tuomittujen terroristien vapauttamisen mielekkyydestä. Yksi IDF:n löytämistä ja eliminoimista terroristeista oli suhteellisen äskettäin vapautettu oikeuden päätöksellä ennenaikaisesti hänelle langetetusta vankeusrangaistuksesta. Pääministeri Netanbyahu teki asiasta oman arvionsa todetessaan eilisessä hallituksen istunnossa, että 45-vuotiaan lastentarhoissa opettajana toimineen rabbin järjetön murha asettaa Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut uuteen valoon. Hän jopa vihjaili, että neuvottelut voivat päättyä umpikujaan.

Netanyahu matkustaa huomenna Egyptiin, jossa hän keskustellee tästä kuten myös neuvottelujen aloittamisesta PA:n kanssa tavatessaan presidentti Mubarakin. Kuten eilen raportoitiin, Mubarak keskusteli Riadissa Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa Palestiinan valtion perustamisesta 1949 aselepolinjoilla ja saudi-suunnitelman pohjalta päämääränä tehdä yhteinen arabien esitys turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi. Tämän kanssa sopinee yhteen Netanyahun keskustelut USA:n hallituksen kanssa rauhankeskustelujen aloittamiseksi ja käymiseksi 2 vuoden aikana. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA

- Beershebassa beduiinisotilas ampui toverinsa kuoliaaksi ostoskeskuksessa kännykästä syntyneen riidan päätteeksi. (JP)

- Yksi Nablusista löydetty kivääri on ballistisissa kokeissa osoittautunut rabbi Meir Chain murhassa käytetyksi.

- Sunnuntaina Hamas juhli vuosi sitten IDFn aloittaman cats lead operaatiossa saamastaan voitosta Israelin mahtavasta armeijasta. Tilaisuus ei kuitenkaan vetänyt kansaa siinä määrin kuin Hamas toivoi.

- JP artikkelissa esitetään painavia epäilyksiä, että Saksan Israelin ja Hamasin välisissä keskusteluissa välittäjänä toimiva Gerhard Conrad on vahvasti Hamasia suosiva Israelin kustannuksella. Hänen väitetään saaneen huomattavia myönnytyksiä Israelilta vaatimatta mitään Hamasilta. Motiivikin on selvä: Saksalla on lukuisia liikesuhteita ja suuria toimitussopimuksia arabien kanssa, joten hyvät suhteet heidän kanssaan ovat arvokkaammat kuin yhden juutalaissotilaan elämä. (JP; B Weinthal)

- Vuosi 2009 oli huippuvuosi aikoihin juutalaisten muuttamiseksi Israeliin. Aliya nousi 17 %, eli tänä vuonna 16 200 verrattuna edelliseen 13 800 juutalaista. Kuluneen vuosikymmenen aikana Israeliin muutti 221 000 juutalaista. Tänä vuonna entisen NL:n alueelta saapui 7 120 (viime vuonna 5 867) ihmistä; englantia puhuvista maista 5 300 (4 511). Keski- ja länsi Euroopasta saapui 2 600 (2 412); Etelä Amerikasta 1 230 (1078). Saapuneista 60 % on alle 35 vuotta. Saapuneitten joukossa on myös arabimaista tulleita: Jemenistä 47; Marokosta 25; Tunusiasta 13, Libanonista 3 sekä 90 erimaista erikoisjärjestelyjen kautta. Hong Kongista tuli 4; Mauritius 4; Japanista ja Kiinasta 3 kustakin, lisäksi yksi kustakin Martinique, Madagascar; Kenia ja Taiwan. Etiopiassa odottaa edelleen 8 700 juutalaista siirtoaan Israeliin. (JP)

- Netanyahun ja Kadiman puheenjohtajan Tzipi Livnin keskustelut hallitusyhteistyöstä näyttävät kariutuneen. Pahin este niissä oli Livnin oma henkilökohtainen pääsy Netanyahun rinnalle yhden vertaisesti päättämään asioista, tai jopa oman linjansa saaminen, kuten hänellä oli Olmertin aikana, mihin Bibi ei suostunut. (JP)

- EU on suurin PA:n rahoittaja, mutta USA myönsi äskettäin 500 miljoonaa USA PA:lle, josta menee 20 % Daytonin armeijan kustannuksiin. Lisäksi PA maksaa pidätetyille ja vangituille jatkuvaa palkkaa, myös Hamasin jäsenille ja terrorismista tuomituille. (INN)

- Hallitus hyväksyi 792 asunnon rakentamisen Pisgat Zeeviin ja Nevei Yaacoviin, niiden 700 lisäksi, jotka hyväksyttiin Har Homaan. (INN)

- PalToday websivu Gazassa kuvaa englantilaisessa versiossaan kurjuudesta Gazassa, mutta sen arabiankielinen versio kertoo kuvin ja tarinoin runsaudesta. (INN)

Sunday, December 27, 2009

SUNNUNTAI 27.12.09
1. IDF:N SOTILAAT piirittivät Nablusissa talot, joihin rabbi Meir Chain murhaajat olivat paenneet. He vaativat sisällä olevia tulemaan ulos, mutta eräs heistä lähetti vain yhden naisen ulos talosta. Raportit ovat epäselviä, mitä tämän jälkeen tapahtui, mutta sotilaitten johtaja kertoi terroristien kieltäytyneen antautumasta. Koska heidän tiedettiin olevan aseistautuneita, kuten löydetyt automaattikiväärit ja pistoolit osoittavat, sotilaat eivät ottaneet riskiä joutua ammutuksi vaan avasivat tulen terroristeja kohti surmaten heidät.
IDF:n aluekomentaja eversti Itzik Bar kertoo, että Duvdevan erikoisjoukot ja Kfir prikaatin Nachshon pataljoona saarsivat kaksi taloa Nablusin keskustan markkinatorin varrella ja kolmannen Ras el-Einin lähiössä kahden aikaan lauantaiyönä. Taloissa oli sisällä kolme al-Aksa Marttyyrien Prikaatin jäsentä, Raed Sarkaji 38; Ghassan Abu Sharekh 39 ja Anan Subuh 40. Shin Betin tietojen mukaan he kuuluivat rabbi Chain murhanneeseen soluun. Solun neljäs jäsen antautui myöhemmin PA:n turvallisuusjoukoille.
2. TÄMÄN uutislähteen mukaan Sarkaji tuli ulos talosta vaimonsa suojassa ehkä yrittäen paeta, mutta sotilaat avasivat tulen häntä kohti tietäen, että hän oli aseistautunut. Sarkaji sai surmansa, hänen vaimonsa haavoittui jalkaan ja vietiin sairaalaan. Sarkaji vapautettiin tammikuussa 2009 kärsittyään 7 vuoden vankeus-rangaistuksen terrorismista tuomittuna.
ABU SHAREKH kieltäytyi antautumasta, minkä johdosta sotilaat tunkeutuivat taloon, jossa oli useita hänen sukulaisiaan. Tunnistaen Abu Sharekhin sotilaat ampuivat hänet. Sharekhin veli Nail Abu Sharekh oli yksi al-Aksan perustajista. Hän sai surmansa tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa useita vuosia sitten.
ANAN SUBUH piileskeli kolmannessa talossa. Hänenkin kieltäydyttyä tulemasta ulos sotilaat menivät sisään etsien häntä huone huoneelta. Lopulta he kuulivat ääntä ullakolta arvaten hänen piileskelevän siellä. He vaativat häntä tulemaan alas ja antautumaan, mutta hän vastasi siihen ”Allah Akbar” huudolla. Sotilaat asettivat räjähdyspanoksen ulkoseinän viereen, joka räjähtäessään surmasi Subuhin. Sotilaat löysivät hänen talostaan kaksi M-16 kivääriä ja kaksi pistoolia. Subuh oli tehnyt sopimuksen Shin Betin kanssa, että luovutettuaan aseensa ja sovittuaan luopua terrorismista IDF ja Shin Bet eivät enää etsi häntä. (JP)
3. Tapahtumat Nablusissa ovat aiheuttaneet välittömiä jälkiseurauksia. Ihmisoikeusjärjestön B´Tzelem edustaja syyttää sotilaita aseistamattomien terroristien teloittamisesta viitaten julkisuudessa levitettyihin tietoihin. Armeijan edustaja kieltää tämän ehdottomasti, mutta toteaa, että sotilaan säilyminen hengissä taistelutilanteessa on aina arvokkaampi kuin vihollisen. ”IDF ei tarkoituksellisesti teloita vastustajiaan”, hän sanoo.
Haaretz kertoo, että Obama ei tuominnut Nablusin tapahtumia, mutta että hänen hallituksensa korkea virkailija on pyytänyt pääministeri Netanyahun turvallisuus-neuvonantajaa Uzi Aradia antamaan selityksen tapahtumista. Arad oli kaiken aikaa tietoinen Shin Betin kautta tilanteesta Nablusissa rabbi Meir Chain murhan jälkeen. USA:n virkailija sanoo, että USA:n hallituksen edustaja on ollut yhteydessä sekä Israelin että PA:n viranomaisiin kehottaen heitä hillitsemään mielenosoituksia ja rahoittamaan tunteita.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1137926.html
Shin Bet vakuuttaa, että kaikki kolme surmattua palestiinalaista olivat vanhahkoja ja olivat antanet lupauksen pysyä poissa terrorismista. ”Heillä oli yhteensä 60 vuoden osallistuminen terrorismiin. Siksi he olivat vaarallisia eikä IDF voinut ottaa riskiä heidän kanssaan”.
4. IAF:n koneet ampuivat kolme palestiinalaista Gazan turvallisuusaidan vieressä perjantaiyönä. Sotilaat havaitsivat kolmen miehen ryömivän kohti aitaa ja ilmoittivat siitä lentovoimille, jotka lähettivät helikopterin paikalle tutkimaan tilannetta. Löydettyään miehet kone avasi tulen heitä kohti surmaten heidät. Heidän läheltään löydettiin kiväärit. Palestiinalaiset väittivät, että miehet olivat menossa keräämään romumetallia autiosta talosta. Miten he luulivat voivansa tehdä sen keskellä yötä, on arvoitus?
FATAHIN virkailijat ovat suureen ääneen alkaneet vaatia, että PA:n tulee lopettaa turvallisuus-yhteistyö IDF:n kanssa. He väittävät, että PA:n turvallisuusjoukot antoivat tietoja terroristien olinpaikasta ja että heidän oli tarkoitus mennä pidättämään miehet. Debkafile kertoi aiemmin, että PA:n turvallisuusjoukot piirittivät Tulkarmia harhauttaakseen IDF:n sotilaita antaakseen terroristeille aikaa paeta. Toisaalta PA:n virkailijat kyselevät, miksi kaikki PA:n turvallisuusjoukot häipyivät Nablusin kaduilta ennen IDF:n joukkojen tuloa. He myös valittavat USA:lle, että IDF tunkeutui A-alueelle luvatta, koska se kuuluu PA:n kokonaisvastuuseen, eikä armeija olisi saanut tulla sinne.
IDF;n taholta ilmoitettiin jo ennen iskua Nablusiin, että tämä on testi PA:n turvallisuusjoukoille: jos ne pystyvät pidättämään rabbi Chain murhaajat, se osoittaa sen toiminnan tehostuneen. Koska ilmeni, ettei näin tule käymään, IDF otti asian omiin käsiinsä. Mahmoud Abbasia ei informoitu etukäteen IDF:n operaatiosta. PA:n pääministeri Salaam Fayad tuomitsi iskun sanoen sen vaikeuttavan hänen hallituksensa ponnisteluja lain ja oikeuden palauttamiseksi.
Kansanedustaja Yaacov Katz (NU) syytti kahta korkeimman oikeuden tuomaria siitä, että he vapauttivat kaksi terroristia ennen aikaisesti vankilasta vaikka heitä varoitettiin, että miehet kaikella todennäköisyydellä palaavat terrorismiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135200
5. NIGERIAN kansalainen Umar Farouk Abdul Mutallah yritti sytyttää jalkaansa sitomansa tulenaran, varsin pitkälle kehitetyn pommin Detroitiin matkalla olevan koneen alkaessa valmistautua laskeutumiseen. Matkustajat tunsivat savun hajun, ja Mutallahin edessä oleva mies heittäytyi tuolinsa yli miehen kimppuun yrittänen estää hänen toimintansa. Koneen henkilökunta sammutti palavaa ainetta miehen jalkojen ympärillä vesipulloilla. Mies saatiin taltutettua ja hänet pidätettiin matkustajien toimesta. Kone laskeutui ilman häiriöitä, ja Mutattal vietiin jalkansa polttaneena paareihin käsiraudoilla sidottuna poliisin kuulusteltavaksi.
Northwest Airlinen koneessa oli 278 matkustajaa ja 11 hengen miehistö.
Abdul Mutallahin isä on varakas pankkiiri Nigeriassa. Hän kertoi poikansa opiskelleen Englannissa, mutta ei ollut osallistunut yliopistonsa luennoille viime aikoina. Hän arveli poikansa menneen siksi aikaa Jemeniin. Mutallahin arvellaan saaneen käskyn al-Qaidalta koneen tuhoamiseksi. Nigerian viranomaiset tuomitsivat terroriyrityksen. Terroristi kertoi olevansa täysin vakuutettu, että hänen oli määrä tuhota kone eikä katunut yritystään.
Turvallisuusmääräyksiä on tiukennettu sekä USA:ssa että muualla maailmassa tapauksen johdosta. Matkustajien matkatavaroiden määrää on pienennetty ja heitä kielletään liikkumasta koneessa vapaasti lennon aikana. Myös koneeseen tuotavien lääkkeitten määrää joudutaan vähentämään, mikä aiheuttaa hankaluuksia niille, joilla on jatkuva lääkitys.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135201
6. SATOJA IHMISIA osallistui Betlehemin perinteiseen joulumessuun perjantaina. Mark Lavien suorittamassa lyhyessä haastattelussa ilmeni, että ihmisiä oli tullut paitsi Israelin ja PA:n alueilta ympäri maailmaa, osa heistä ensimmäistä kertaa Betlehemiin. IDF oli sallinut kristittyjen pääsyn Gazan kaistalta Betlehemiin joulun ajaksi ja tiesulkuja ja tarkastuksia teillä oli huomattavasti vähennetty tai poistettu kokonaan. Vaikka ihmisiä tungeksi 20 000 asukkaan kaupungissa, kaupoissa oli vähän ihmisiä ja kauppiaat hotellien omistajien kanssa valittivat, että tämä vuosi on ollut hyvin vaikea liiketoiminnan kannalta. ”Monet tulevat kaupunkiin vain pistäytyäkseen siellä, mutta asuvat Israelin hotelleissa”.
Betlehemin messu pidettiin roomalaiskatolilaisessa kirkossa Jeesuksen syntymän paikan lähellä. Vatikaanin lähettiläs Pyhässä Maassa paavin nuntio Antonio Franco sanoi arviossaan, että rauha Lähi Idässä on mahdollinen. ”Jeesuksen viesti on rauha sydämessä, ilo ja rakkaus ihmisten kesken. Se on mahdollinen.”
Gazan kristityt olivat saaneet 300 kulkulupaa Israeliin Betlehemin jouluun. Gazassa on 3000 kristittyä, joista 80 osallistui katoliseen messuun Gazassa, kertoi kirkon muslimivartija. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Uutiset kertovat, että monin paikoin ulkopuoliset ovat häirinneet kristittyjen joulun viettoa. Alla oleva WND:n artikkeli kertoo tilanteesta Intiassa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=119923
- Palestiinalaisten terroristien hautajaisiin osallistui eilen arviolta 10 000 ihmistä.
Tunnelma oli kuten se yleisesti on palestiinalaisten saadessa surmansa IDF:n
luodeista kostonhimoinen. Missään ei edes viitattu heidän tekemäänsä
murhaan eivätkä PA:n johtavat viranomaiset säästäneet sanojaan
tuomitessaan Israelia tästä ”raakalaismaisesta rikoksesta”.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1137742.html
- Asuntojen ja talojen hinnat Sderotissa ovat hämmästyttävästi nousseet cast ’
lead operaation jälkeisen hiljaisen kauden aikana. Vuoden 2008 aikana
Gazasta ammuttiin 3200 rakettia ja kranaattia, sen jälkeen 242. Monet
ihastelevat tätä, mutta mikä on hyväksyttävä rakettien määrä siviiliasutuksia
vastaan rauhan aikana? Cast lead surmasi 1166 gazalaista ja 13 israelilaista.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6968032.ece

- Jerusalemin Temppeli-instituutti rakensi alttarin Mooseksen määräysten
mukaan kivistä, joita ei ole käsitelty rautaisella työkalulla.
http://www.joelstrumpet.com/?p=2386
- Turkki ja Syyria piirtävät Lähi Idän kartan uudelleen, sanoo Bashar Assad.
http://www.joelstrumpet.com/?p=2387
- Alla olevassa videossa kuvataan muslimilasten koulutusta. Videoesitys on
karmea, enkä suosittele sitä, jos haluat säilyttää mielenrauhasi.
http://creepingsharia.wordpress.com/2009/06/05/muslim-child-and-friends-behead-man-while-praising-allah-video/