Friday, December 04, 2009

PERJANTAI 04.12.09
1. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat lähtivät pettyneinä keskustelutilaisuudesta pääministeri Netanyahun kanssa, jota he etukäteen pitivät viimeisenä toivonaan. Johtajat yrittivät saada pääministerin ymmärtämään päätöksensä virheellisyyden ja tarpeettomuuden, mutta sen sijaan että Bibi olisi osoittanut myötätuntoa hän pyrki selittämään päätöksensä välttämättömyyden tässä tilanteessa.
Juudea, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Pinchas Wallerstein sanoi tultuaan ulos keskusteluista olevansa ”hyvin surullinen”. Monet niistä 25:stä johtajasta, jotka olivat mukana tilaisuudessa, olivat työskennelleet Bibin valitsemiseksi, ja ”nyt he joutuvat taistelemaan häntä vastaan, eikä se tunnu mukavalta”.
NETANYAHU selitti juutalaisjohtajille, että 10 kuukauden moratorium oli parasta, mitä hän tässä monimutkaisessa tilanteessa pystyi tekemään.
Juutalaisjohtajat kertoivat medialle jatkavansa tarkastajien tehtävien häiritsemistä ja vastustamista, ja sanoivat jättäneensä korkeimpaan oikeuteen valituksen rakennuskiellon purkamiseksi. He aikovat järjestää mielenosoituksia Bibin asunnon edessä.
Netanyahun kanslia vakuutti tilaisuuden jälkeen, että keskustelut käytiin ystävällisessä ja arvostavassa hengessä. Ilmeisesti henkilökohtaisilta hyökkäyksiltä vältyttiin. Netanyahu oli pyrkinyt valamaan johtajiin luottamusta häneen ja odottamaan kärsivällisesti, kunnes alkaa selvitä, mitä vaikutuksia rakennuskielto saa aikaan ulkopuolella. (JP)
2. PA:N JERUSALEMIN asiain ministeri Ahmed Qureia, joka tunnetaan myös terroriaikansa nimellä Abu Ala, kertoi EU:n Lähi Idän lähettiläälle Christian Bergerille, ettei ole mitään syytä palata neuvottelupöytään Israelin kanssa. Hän sanaili tähän tapaan: ”Seurauksena jatkuvasta väkivallasta ja Israelin kieltäytymisestä tunnustamaan Palestiinan kansan itsemääräämisoikeutta sekä kyvyttömyydestä toteuttaa tiekartan ja kansainvälisen lain määräyksiä palaaminen neuvotteluihin on tarkoitukseton.”
Qureia keskusteli Bergerin kanssa Ruotsin ulkoministeriön laatimasta dokumentista, jota Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt esittelee EU:n ulkoministereitten kokouksessa ensi viikon alussa, ja jolle hän pyrkii saamaan 37 ulkoministerin hyväksymisen. Tämä dokumentti- luonnos on sanamuodoiltaan ja esitykseltään siinä määrin Israelin vastainen ja yksipuolisesti palestiinalaisia suosiva, että Israelissa todettiin sen muistuttavan niin hämmästyttävästi PLO:n julkilausumia, että se olisi voitu kopioida suoraan sieltä.
Palestiinalaisten johtajien tapana on kaikissa lausunnoissaan viitata ”kansainvälisiin lakeihin”, ikään kuin he olisivat sen erikoisasiantuntijoita. Kuitenkin nämä viittaukset ovat pelkkää retoriikkaa, jolla pyritään antamaan vaatimuksille laillisuuden leima, vaikka todellisuudessa niillä ei ole mitään perusteita. Ihmetystä herättää se, miksei Israelin kansainvälisen lain tuntijat puutu tuoreeltaan näihin PA:n johtajien päättömiin lausuntoihin. Tämä kuuluisi ulkoministeriön tehtäviin, mutta sillä ei näytä olevan kapasiteettia ja/tai halua tehdä sitä.
PA:n johdon systemaattinen kielto Netanyahun moratoriumin vaikutuksesta heihin asettaa koko päätöksen varsin tyhjälle pohjalle, koska ulkovallatkaan eivät arvosta sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134780
3. NETANYAHUN päätös rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa on herättänyt
vastustusta sekä hallituksen että Knessetin jäsenten parissa. Talousministeri Yuval Steinitz, joka äänesti hallituksessa kiellon puolesta, sanoi eilen, että jos palestiinalaiset jatkavat vikamielisyyttään ja hyökkäyksiään Israelia vastaan, kieltopäätös täytyy tuoda uudelleen hallituksen käsittelyyn. Itse asiassa päätös tehtiin turvallisuuskabinetissa eikä hallituksen täysistunnossa, ilmeisesti Netanyahun pelätessä suurempaa vastusta siellä. Muutamat hallituksen jäsenet pitävät tätä laittomana, koska rakennuskielto ei ole turvallisuuskysymys.
Ministerit Moshe Yaalon ja Benny Begin kauhistelivat tapaa, millä kieltopäätöstä toteutetaan käytännössä, mitä he kutsuivat ”drakoniseksi”.
KNESSETIN alivaliokunta, joka käsittelee Juudean ja Samarian asioita, antoi kokouksessaan torstaina lausunnon, jossa se vaatii rakennuskiellon välitöntä purkamista, koska se tehtiin vastoin hallituksen aiempia päätöksiä eikä siitä ilmoitettu etukäteen ennen sen voimaan tuloa, kuten säännöt vaativat. Lisäksi siinä ei määritelty korvauksia niille, jotka kärsivät taloudellista vahinkoa kiellon johdosta.
Kansanedustaja Arye Eldad syytti puolustusministeri Ehud Barakia lain noudattamatta jättämisestä, sillä hän pakotti IDF:n komentokeskuksen allekirjoittamaan käskyn osallistumisesta kiellon valvontaan ennen säädettyä julkista ilmoitusta, eikä hän itse saapunut valiokunnan kokoukseen, jossa asiaa käsiteltiin.
Kansanedustaja Menachem Eliezer Moses epäilee Netanyahun vakuutuksia, että moratorium olisi vain tilapäinen ja että se loppuisi 10 kuukauden päästä.
Moses vakuutti, että todellisuudessa tämä on vain ensimmäinen siivu kehityksessä, jota seuraa toinen eli jatko-osa ja edelleen asukkaitten evakuointi. Toiseksi hän valitti kiellon tuomia taloudellisia ja moraalisia ongelmia asukkaille, joitten rakennussuunnitelmat keskeytetään epämääräiseksi ajaksi ilman toivoa korvauksista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134778
4. Israelin varapääministeri Dan Meridor keskusteli USA:n diplomaattien kanssa Netanyahun julistamasta 10 kuukauden rakennuskiellosta Juudeaan ja Samariaan. Kokouksesta ei annettu julkilausumaa eikä pidetty lehdistötilaisuutta sen jälkeen, mutta WND kertoo saaneensa siitä tietoja. USA:n diplomaatit kertoivat Obaman vaatineen, että kieltoa tulee laajentaa käsittämään kaiken rakentamisen, myös julkisen alan ja luonnollisen kasvun osalta, sekä että Itä Jerusalemin alue tulee ottaa siihen mukaan.
Obama oli kuitenkin hyväksynyt Bushin aiemmin lupaamat suuret asutuskeskukset pidettäviksi Israelin hallinnassa, eikä niitä siten sisällytettäisi mahdolliseen Palestiinan valtioon. Netanyahu on puolustanut kieltoa sillä perusteella, että kansallinen etu vaatii sitä, koska maalle on välttämätöntä saada keskustelut aikaan PA:n kanssa, jonka johtajat ovat kuitenkin hylänneet hänen tarjouksensa riittämättömänä. Rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ei ole aiemmin estänyt palestiinalaisia keskusteluista Israelin kanssa, joten tämä on uusi vaatimus, joka perustunee PA:n kuvitelmaan, että koko maailma tukee sitä.
Monet asiantuntijat ovat varoitelleet, että luopuminen Juudeasta ja Samariasta vaarantaa oleellisesti maan turvallisuuden, jos maan keskiosiin perustetaan sille vihamielinen valtio, koska, kuten Gazan esimerkki on osoittanut, sen alueelta voitaisiin terrorisoida lähes koko Israelin maata kotivalmisteisin raketein.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=117813
Rakennuskieltoasiaa käsiteltiin kvartetin kokouksessa, jossa USA yritti saada yhteistä julkilausumaa, jossa olisi tuettu rakennuskieltoa, mutta Venäjän kieltäydyttyä hyväksymästä lausunnon kanta kohtaa, jossa toisessa tunnustetaan Israel juutalaisena valtiona ja toisessa rajalinja Israelin ja tulevan Palestiinan välillä tulee määritellä siten, että siinä huomioidaan tilanteessa tapahtuneet muutokset, eli suuret asutuskeskukset, siitä luovuttiin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1132624.html
4. UUTISOTSIKOT
- Damaskoksessa tapahtunut bussin räjähdys on aiheuttanut sekaannusta sen uutisoinnissa. Syyria ilmoittaa kolmen ihmisen kuolleen bussin renkaan räjähdettyä bensiiniasemalla. Iran kertoo, että kuolleita oli kuusi tai 12, jotkut uutistoimistot, kuten Debkafile, kertovat, että pommin räjähdyksessä kuoli 20 ihmistä ja haavoittui 100. On syytä kysyä haaretzin tapaan: Mitä Syyria peittelee? Miksi ei voida kertoa asiasta, kuten se tapahtui? Uutiskuvissa bussi oli pahoin hajonnut, ikkunat rikki, seinät osittain hajalla ja sisäosa palanut ja sotkuinen. Silminnäkijät kertoivat räjähdyksestä ja siitä, että ruumiin kappaleita lenteli laajalla alueelle ja lähellä olleet autot sekä viereiset rakennukset kärsivät vaurioita. Renkaan räjähdys ei aiheuta sellaista sotkua.
- IDF pelkää, että Juudeaan ja Samariaan julistettu 10 kuukauden rakennuskielto voi aiheuttaa vihaisten juutalaisasukkaitten hyökkäyksiä lähellä asuvia palestiinalaisia vastaan. (haaretz)
- Hamasin taholta syytetään, että Israel vitkuttelee Gilad Shalitia koskevan sopimuksen allekirjoittamista kieltäytyen hyväksymästä Hamasin viimeisiä vaatimuksia. Hamasin ruokahalulla ei näytä olevan mitään rajoja, ja miksi ei, jokainen vapautettu terroristi kasvattaa sen kansansuosiota. Shalitin vapautusneuvottelujen yhteydessä on nostettu esiin Jonathan Pollardin vapauttaminen USA:n vankeudesta. Hän on kärsinyt elinkautisestaan jo yli 24 vuotta ilman mahdollisuutta armahdukseen. Häntä pidetään eristettynä muista vangeista ja häneltä on kielletty tavallisille vangeille sallitut etuisuudet. Omituisinta Polardin tapauksessa on se, että hän antoi tiedustelutietoja ystävä-maalle asioista, jotka USA:n olisi pitänyt antaa Israelille. Yleensä tämän kaltaisista tapauksista annetaan vankeutta kahden puolen 10 vuotta, ja vakoilijat armahdetaan kärsittyään vain osan tuomiostaan.
- Obama käytti oikeuttaan siirtää USA:n lähetystön muuttamisen Tel Avivista Jerusalemiin, kuten aiemmat presidentit ovat tehneet, vaikka siitä tehty laki edellyttää lähetystön siirron Jerusalemiin.
- Debkafile kertoo, että Iran on simuloinut laboratoriossa ydinkärjen räjähdystä. Tieto on hälyttävä, koska se ennakoi pommin olevan lähes valmis.

Thursday, December 03, 2009

TORSTAI 03.12.09
1. BARAK: ”Setlementtiblokit tulevat olemaan oleellinen osa Israelia missä tahansa tulevassa rauhansopimuksessa palestiinalaisten kanssa. Jordanjoenlaakso ja Kuollutmeri ovat alueita, jotka ovat läheisiä sydämelleni”.
Puolustusministeri puhui näitä aivan ilmeisesti lieventääkseen antamaansa yksipuolista kuvaa suhtautumisestaan rakennuskieltoon tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu juutalaisyhteisöjen johtajia ja aktiivihenkilöitä Juudeasta ja Samariasta.
TILAISUUDEN merkitys mureni kuitenkin siitä, että suuri osa kutsutuista ei katsonut sopivaksi mennä tapaamaan ja kuulemaan miestä, josta on tullut heidän vihollisensa. Kapinalliset johtohenkilöt ilmoittivat median edustajille, että heidän ainoa toivonsa on Netanyahu, joka on luvannut tavata heidät tänään torstaina. Se on samalla pääministerin ensimmäinen henkilö-kohtainen tapaaminen yhteisöjohtajien kanssa maaliskuusta lähtien.
Puolustusministeri Ehud Barak lupasi lieventää otteita tarkastuksia vastustavia vastaan. JÄNNITYS juutalaisyhteisöissä asukkaitten ja tarkastajien välillä on noussut kuumeen tasolle. TV-kuvia katsellessa, joissa näytetään poliisin ja asukkaitten välille syntyneitä kahakoita, jää ihmettelemään, kuka nämä poliisijoukot on kouluttanut ja miten heidän henkinen tasonsa on kehitetty, sillä he käyttäytyvät hyökkääjäkoirien (attackdogs) tapaan käyttäen äärimmäistä voimaansa ja hyökäten jokaista vastaan, joka vähänkään pyrkii estämään heitä. Poliiseina he ovat suojattuja, jos joku koskettaakaan heitä ja pyrkii fyysisesti vastustamaan, hänet voidaan pidättää ja syyttää häntä poliisin vastustamisesta tai päälle karkaamisesta.
ASIALLISESTI, koska ”turvallisuuskabinetin” oikeudesta päättää rakennuskiellosta valitettiin korkeimpaan oikeuteen, sen olisi pitänyt julistaa peli poikki, kunnes oikeus on päättänyt asiasta. Miksi näin ei ole tapahtunut, lienee osa maan poliittista peliä.
Juudean ja Samarian siviilihallinto antoi eilen 84:lle jo keskeytetylle kohteelle luvan jatkaa rakennustoimia, ilmeisesti tyynnyttääkseen kiihtyneitä mieliä.
Beit Aryen yhteisön johtaja Avi Naim meni tarkastajien tuloa vastustavien joukkoon ja joutui poliisin pidättämäksi, mutta hänet vapautettiin pian. Ihmisiä haavoittui poliisin brutaalien otteiden kynsissä ja ainakin yksi vietiin ambulanssilla sairaalaan. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pyrki selittämään yhteisöjen johtajille, että
rakennuskielto oli välttämätön USA:n suhteitten säilymisen vuoksi. Hän selittää sen, jonka jokainen ajatteleva ihminen jo tiesi, ettei rakennuskielto ole tehty PA:n houkuttelemiseksi rahankeskusteluihin, vaan Obaman hallituksen vaatimuksesta. Tämä on antanut aiheen epäillä, että PA:n johto tajuaa sille myönteisen ilmapiirin syntymisen sekä USA:ssa että EU:n ja YK:n johdon parissa, eikä näe mitään syytä suostua myönnytyksiin, koska toiset valmistavat tien sille valmiiksi sitoutumatta itse mihinkään.
OSOITTAAKSEEN vastustustaan ja taisteluhaluaan Juudean, Samarian ja Gazan (Yeshan) asukasneuvoston jäsenet laskivat perustukset ja valoivat keskiviikkona betonia Efratin uuden synagogan rakentamisen aloittamiseksi. Sankan mediaparven nähtäville oli nostettu suuria plakaatteja, joissa ilmoitettiin, ettei yksikään ”Bibin” tarkastaja ole tervetullut paikalle. Rakentajat kertoivat journalisteille, että he sulattavat kiellon (defost the freeze). Alueneuvoston puheenjohtaja Shaul Goldstein sanoi heidän tulleen paikalle osoittaakseen, ettei demokratian aatteen mukaista ole käyttää sotilasoppeja siviiliasukkaita vastaan.
YESHAN puheenjohtaja Danny Dayan sanoi aikovansa kertoa Netanyahulle tänään, etteivät yhteisöjohtajat aio toimia yhteistyössä hallituksen kanssa. Yesha-neuvosto piti eilen neljännen hätäkokouksen rakennuskiellon kiireisen toteuttamisen johdosta. Hallituksen virkailijat tunnustavat, että ylilyöntejä tapahtui ja että virheitä tehtiin toteutusvaiheen alussa. Kieltokäskyjä jaettiin yhteisöihin, joille ne eivät kuuluneet. Tarkastajat olivat syyllistyneet täysin asiattomiin kieltoihin, kuten käskeneet lopettamaan sisäänkäynnin viimeistelyn tai pergolan rakentamisen tai ilmalämmityksen asentamisen asuntoon. Lisäksi ihmettelyä herättää tarkastajien määräykset rakennuspaikalle ennen kieltoa tuotujen tarvikkeiden ja jopa paikalla olleen traktorin takavarikoimisesta.
On outoa, että rakennuskielto ulotettiin myös suuriin yhteisökokonaisuuksiin, kuten Ariel, Gush Etzion, Maale Adumim, Efrat ja Givat Zeev, joiden vakuutetaan kaikissa tapauksissa jäävän Israelin alueelle. Enteileekö tämä, ettei niiden kohtalo ole ollenkaan selvä? (JP)
3. RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot kertoi JP:n kolumnistin Herb Keinonin artikkelin mukaan, että Ranskalla on useita painavia varauksia Ruotsin laatimaan luonnokseen, jossa käsitellään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, ja jota Ruotsi tarjoaa hyväksyttäväksi 08.12.09 Brysselissä pidettävässä EU:n ulkoministereitten neuvoston kokouksessa. EU:ssa on nyt 27 täysjäsentä. Ulkoministerit kokoontunevat tänään torstaina Brysseliin keskustelemaan esityksestä yhdessä EU:n turvallisuusasiantuntijoitten kanssa.
Israel on pyrkinyt estämään esityksen käsittelemistä ja hyväksymistä. Tässä sen edustajat ovat pyytäneet USA:n apua, jonka he toivovat voivan selittää EU:n päättäjille, että tämän kaltainen dokumentti EU:n taholta ei ainakaan helpota rauhantunnusteluja Lähi Idässä. Israelin edustajien kantana on se, että tällainen päätös antaa väärän kuvan PA:n johdolle, jotka katsovat, ettei heiltä vaadita yhtään mitään, joten he voivat vain istua takamuksillaan saadakseen mitä haluavat ja odottaa, että toiset hoitavat heidän asioitaan.
BIGOT valitti sitä, ettei esityksessä annettu tunnustusta Netanyahun julistamalle rakennuskiellolle. Hän vakuutti, ettei lopullinen dokumentti, joka hyväksyttäneen ensi viikon tiistaina. ole sama kuin nyt tehty esitys. Hän vakuutti, ettei tarkoituksena ole painostaa Abbasia, vaan antaa hänelle hänen tarvitsemansa tuki. Toiseksi hän selitti, että EU on täysin tietoinen Israelin turvallisuusvaatimuksista ja vihjasi mahdollisuuteen, että EU:n joukkoja sijoitetaan PA:n alueilla turvaamaan rauhaa. Bigot kieltäytyi arvailemasta, sijoitettaisiinko joukot rajoille vai pysyvään tukikohtaan esim. Nablusiin. Hän oletti tämänkaltaisten kysymysten selviävän Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. (JP)
4. ISRAELIN aseteollisuus on kohtuullisen positiivinen odotuksissaan, että Afganistanin sodan ja Iranin asevoimien mahdin kasvun myötä NATO on entistä kiinnostuneempi Israelin kehittämistä torjuntajärjestelmistä. IAI pystyy tarjoamaan järjestelmiä sekä Afganistanin sodan tarpeisiin että ohjustentorjuntakilven muodostamiseksi Euroopan suojaksi Iranin ballistisia ohjuksia ja mahdollista ydinasetta vastaan.
SIBAT:in järjestämässä tilaisuudessa puolustusministeriön ulkomaisen puolustusapu- ja puolustusvientijärjestön asiantuntijat ja korkeat johtajat keskustelivat tarpeesta muodostaa yhteistyökumppanuutta Euroopan yhtiöitten kanssa, joiden apua voidaan käyttää Israelin aseteollisuuden tuotteiden markkinoimiseksi. Asiantuntijat pitävät mahdollisuuksia hyvinä.
Yksi tuote on Israelissa kehitettyjen passiivisen suojauksen järjestelmät, joita pidetään maailman huipputuotteina. Afganistanissa käytettäviä improvisoituja räjähdepanoksia (IED) vastaan sopii Israelissa kehitetty passiivinen panssarisuoja kuten myös aktiivinen järjestelmä IED radiosignaalin jumiuttamiseksi. Terroristit tosin ovat havainneet tämän ja käyttävät lanka-ohjausta radiosignaalin asemesta.
Viime kuussa NATO:n turvallisuus-apulaisjohtaja kenraali Claudio Bisogniero ja amiraali Gianpalo Di Paolo, yhtyneitten joukkojen komitean puheenjohtaja, vierailivat Israelissa. Molempien aiheena oli tutkia, miten suojata NATO:n Afganistanissa taistelevia joukkoja.
Esimerkkinä on IAI:n (Israelin ilmailuteollisuuden) ja Saksan Rheinmetall Defence välinen yhteistyö Heron miehittämättömien koneitten (UAV) toimittaminen Saksan asevoimille. Koneita on toistaiseksi vuokrattu Saksaan, mutta sen toivotaan johtavan tilauksiin.
Israelin yhteistyössä USA:n kanssa kehittämä Arrow-3 ohjustorjuntajärjestelmää tarjotaan NATO:n ja USA:n välisen sopimuksen mukaan osaksi Euroopan ohjuspuolustuskilpeä. Vaihtoehtoinen USA:n kehittämä maassa toimiva SM-3 on kalliimpi. USA:n puolustus-ministeri Robert Gates vihjaili, että Arrow-3 voi tulla kysymykseen. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin korkea oikeus päätti antaa luvan puolueen keskuskomitean kutsumisesta koolle keskustelemaan Netanyahun julistamasta rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa. Varsinkin Moshe Yaalon ja Benny Begin, jotka äänestivät turvallisuus-kabinetissa sen puolesta, protestoivat kiellon hyökkäävää (draconian) toteuttamista. He moittivat Netanyahulle sitä tapaa, millä kieltoja annettiin käytännössä kohteille, joissa rakentaminen oli jo aloitettu, ja että sitä toteutetaan tavalla, jota he eivät olleet tarkoittaneet. Keskuskomitean puheenjohtaja Kahlon arvioi, että ehkä päätöksestä keskustellaan, mutta siitä tuskin äänestetään. (JP)
- Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa Kairossa Egyptin välityksellä on vielä 15 kovan linjan Hamasin johtajan kohtalo sopimatta. Israel haluaa useitten karkottamista ulkomaille, mikä voi olla yksi ongelma. Marwan Barghouti on tiettävästi edelleen mukana listassa, mutta hän ei halua mennä maanpakoon ulkomaille, mikä voi olla vaikea ongelma. Hän haluaa jäädä Samariaan, josta käsin hän pystyy paremmin osallistumaan politiikkaan. (JP)
- Knessetin naisten kauppaa käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja Orit Zuaretz vaatii hallituksen aktiivisempaa panosta ihmiskaupan ja naisten seksuaalisen hyväksikäytön uhrien auttamiseksi. Hän syytti sisäministeriötä, että se on aivan liian hidas käsitellessään hakemuksia pysyvän asumis-oikeuden myöntämiseksi ihmisoikeuskysymyksissä sekä yleisesti naisten kohtelusta, joita ei kelpuuteta hallituksen valvomiin suojiin. Viimeisen kuuden vuoden aikana 284 naista on saanut paikan suojatiloissa. (JP)
- Libanonin hallitus vahvisti Hizbullahin oikeuden pitää aseensa vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, jonka mukaan se tulee riisua aseista. Israelissa katsotaan, että Libanon tunnustautuu täten terrorivaltioksi. Hizbullah julkisti uuden poliittisen manifestin, jossa se väittää muuttuvansa entistä enemmän libanonilaiseksi puolueeksi, mutta todellisuudessa vuoden 1985 edellisen manifestin uskonnolliset korostukset ovat edelleen voimassa. (JP)
- JNF:n (Israelin kansallisrahaston) 3000:n puuntaimen lahja PA:lle Rawabin uutta kaupunkia varten 6 km Ramallahista pohjoiseen nosti kovia vasta-lauseita. Rawabin kaupunki on suunniteltu 40 000 asukkaalle, ja sen uskotaan antavan työtä kymmenelle tuhannelle palestiinalaiselle. (JP)
- Pommi surmasi Damaskoksessa ainakin 20 hetki sitten. Pommi räjähti lähellä bussia , joka kuljetti iranilaisia shia-pyhiinvaeltajia Mekkasta kotiin.
TORSTAI 03.12.09
1. BARAK: ”Setlementtiblokit tulevat olemaan oleellinen osa Israelia missä tahansa tulevassa rauhansopimuksessa palestiinalaisten kanssa. Jordanjoenlaakso ja Kuollutmeri ovat alueita, jotka ovat läheisiä sydämelleni”.
Puolustusministeri puhui näitä aivan ilmeisesti lieventääkseen antamaansa yksipuolista kuvaa suhtautumisestaan rakennuskieltoon tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu juutalaisyhteisöjen johtajia ja aktiivihenkilöitä Juudeasta ja Samariasta.
TILAISUUDEN merkitys mureni kuitenkin siitä, että suuri osa kutsutuista ei katsonut sopivaksi mennä tapaamaan ja kuulemaan miestä, josta on tullut heidän vihollisensa. Kapinalliset johtohenkilöt ilmoittivat median edustajille, että heidän ainoa toivonsa on Netanyahu, joka on luvannut tavata heidät tänään torstaina. Se on samalla pääministerin ensimmäinen henkilö-kohtainen tapaaminen yhteisöjohtajien kanssa maaliskuusta lähtien.
Puolustusministeri Ehud Barak lupasi lieventää otteita tarkastuksia vastustavia vastaan. JÄNNITYS juutalaisyhteisöissä asukkaitten ja tarkastajien välillä on noussut kuumeen tasolle. TV-kuvia katsellessa, joissa näytetään poliisin ja asukkaitten välille syntyneitä kahakoita, jää ihmettelemään, kuka nämä poliisijoukot on kouluttanut ja miten heidän henkinen tasonsa on kehitetty, sillä he käyttäytyvät hyökkääjäkoirien (attackdogs) tapaan käyttäen äärimmäistä voimaansa ja hyökäten jokaista vastaan, joka vähänkään pyrkii estämään heitä. Poliiseina he ovat suojattuja, jos joku koskettaakaan heitä ja pyrkii fyysisesti vastustamaan, hänet voidaan pidättää ja syyttää häntä poliisin vastustamisesta tai päälle karkaamisesta.
ASIALLISESTI, koska ”turvallisuuskabinetin” oikeudesta päättää rakennuskiellosta valitettiin korkeimpaan oikeuteen, sen olisi pitänyt julistaa peli poikki, kunnes oikeus on päättänyt asiasta. Miksi näin ei ole tapahtunut, lienee osa maan poliittista peliä.
Juudean ja Samarian siviilihallinto antoi eilen 84:lle jo keskeytetylle kohteelle luvan jatkaa rakennustoimia, ilmeisesti tyynnyttääkseen kiihtyneitä mieliä.
Beit Aryen yhteisön johtaja Avi Naim meni tarkastajien tuloa vastustavien joukkoon ja joutui poliisin pidättämäksi, mutta hänet vapautettiin pian. Ihmisiä haavoittui poliisin brutaalien otteiden kynsissä ja ainakin yksi vietiin ambulanssilla sairaalaan. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pyrki selittämään yhteisöjen johtajille, että
rakennuskielto oli välttämätön USA:n suhteitten säilymisen vuoksi. Hän selittää sen, jonka jokainen ajatteleva ihminen jo tiesi, ettei rakennuskielto ole tehty PA:n houkuttelemiseksi rahankeskusteluihin, vaan Obaman hallituksen vaatimuksesta. Tämä on antanut aiheen epäillä, että PA:n johto tajuaa sille myönteisen ilmapiirin syntymisen sekä USA:ssa että EU:n ja YK:n johdon parissa, eikä näe mitään syytä suostua myönnytyksiin, koska toiset valmistavat tien sille valmiiksi sitoutumatta itse mihinkään.
OSOITTAAKSEEN vastustustaan ja taisteluhaluaan Juudean, Samarian ja Gazan (Yeshan) asukasneuvoston jäsenet laskivat perustukset ja valoivat keskiviikkona betonia Efratin uuden synagogan rakentamisen aloittamiseksi. Sankan mediaparven nähtäville oli nostettu suuria plakaatteja, joissa ilmoitettiin, ettei yksikään ”Bibin” tarkastaja ole tervetullut paikalle. Rakentajat kertoivat journalisteille, että he jäädyttävät kiellon (defost the freeze). Alueneuvoston puheenjohtaja Shaul Goldstein sanoi heidän tulleen paikalle osoittaakseen, ettei demokratian aatteen mukaista ole käyttää sotilasoppeja siviiliasukkaita vastaan.
YESHAN puheenjohtaja Danny Dayan sanoi aikovansa kertoa Netanyahulle tänään, etteivät yhteisöjohtajat aio toimia yhteistyössä hallituksen kanssa. Yesha-neuvosto piti eilen neljännen hätäkokouksen rakennuskiellon kiireisen toteuttamisen johdosta. Hallituksen virkailijat tunnustavat, että ylilyöntejä tapahtui ja että virheitä tehtiin toteutusvaiheen alussa. Kieltokäskyjä jaettiin yhteisöihin, joille ne eivät kuuluneet. Tarkastajat olivat syyllistyneet täysin asiattomiin kieltoihin, kuten käskeneet lopettamaan sisäänkäynnin viimeistelyn tai pergolan rakentamisen tai ilmalämmityksen asentamisen asuntoon. Lisäksi ihmettelyä herättää tarkastajien määräykset rakennuspaikalle ennen kieltoa tuotujen tarvikkeiden ja jopa paikalla olleen traktorin takavarikoimisesta.
On outoa, että rakennuskielto ulotettiin myös suuriin yhteisökokonaisuuksiin, kuten Ariel, Gush Etzion, Maale Adumim, Efrat ja Givat Zeev, joiden vakuutetaan kaikissa tapauksissa jäävän Israelin alueelle. Enteileekö tämä, ettei niiden kohtalo ole ollenkaan selvä? (JP)
3. RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot kertoi JP:n kolumnistin Herb Keinonin artikkelin mukaan, että Ranskalla on useita painavia varauksia Ruotsin laatimaan luonnokseen, jossa käsitellään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, ja jota Ruotsi tarjoaa hyväksyttäväksi 08.12.09 Brysselissä pidettävässä EU:n ulkoministereitten neuvoston kokouksessa. EU:ssa on nyt 27 täysjäsentä. Ulkoministerit kokoontunevat tänään torstaina Brysseliin keskustelemaan esityksestä yhdessä EU:n turvallisuusasiantuntijoitten kanssa.
Israel on pyrkinyt estämään esityksen käsittelemistä ja hyväksymistä. Tässä sen edustajat ovat pyytäneet USA:n apua, jonka he toivovat voivan selittää EU:n päättäjille, että tämän kaltainen dokumentti EU:n taholta ei ainakaan helpota rauhantunnusteluja Lähi Idässä. Israelin edustajien kantana on se, että tällainen päätös antaa väärän kuvan PA:n johdolle, jotka katsovat, ettei heiltä vaadita yhtään mitään, joten he voivat vain istua takamuksillaan saadakseen mitä haluavat ja odottaa, että toiset hoitavat heidän asioitaan.
BIGOT valitti sitä, ettei esityksessä annettu tunnustusta Netanyahun julistamalle rakennuskiellolle. Hän vakuutti, ettei lopullinen dokumentti, joka hyväksyttäneen ensi viikon tiistaina. ole sama kuin nyt tehty esitys. Hän vakuutti, ettei tarkoituksena ole painostaa Abbasia, vaan antaa hänelle hänen tarvitsemansa tuki. Toiseksi hän selitti, että EU on täysin tietoinen Israelin turvallisuusvaatimuksista ja vihjasi mahdollisuuteen, että EU:n joukkoja sijoitetaan PA:n alueilla turvaamaan rauhaa. Bigot kieltäytyi arvailemasta, sijoitettaisiinko joukot rajoille vai pysyvään tukikohtaan esim. Nablusiin. Hän oletti tämänkaltaisten kysymysten selviävän Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. (JP)
4. ISRAELIN aseteollisuus on kohtuullisen positiivinen odotuksissaan, että Afganistanin sodan ja Iranin asevoimien mahdin kasvun myötä NATO on entistä kiinnostuneempi Israelin kehittämistä torjuntajärjestelmistä. IAI pystyy tarjoamaan järjestelmiä sekä Afganistanin sodan tarpeisiin että ohjustentorjuntakilven muodostamiseksi Euroopan suojaksi Iranin ballistisia ohjuksia ja mahdollista ydinasetta vastaan.
SIBAT:in järjestämässä tilaisuudessa puolustusministeriön ulkomaisen puolustusapu- ja puolustusvientijärjestön asiantuntijat ja korkeat johtajat keskustelivat tarpeesta muodostaa yhteistyökumppanuutta Euroopan yhtiöitten kanssa, joiden apua voidaan käyttää Israelin aseteollisuuden tuotteiden markkinoimiseksi. Asiantuntijat pitävät mahdollisuuksia hyvinä.
Yksi tuote on Israelissa kehitettyjen passiivisen suojauksen järjestelmät, joita pidetään maailman huipputuotteina. Afganistanissa käytettäviä improvisoituja räjähdepanoksia (IED) vastaan sopii Israelissa kehitetty passiivinen panssarisuoja kuten myös aktiivinen järjestelmä IED radiosignaalin jumiuttamiseksi. Terroristit tosin ovat havainneet tämän ja käyttävät lanka-ohjausta radiosignaalin asemesta.
Viime kuussa NATO:n turvallisuus-apulaisjohtaja kenraali Claudio Bisogniero ja amiraali Gianpalo Di Paolo, yhtyneitten joukkojen komitean puheenjohtaja, vierailivat Israelissa. Molempien aiheena oli tutkia, miten suojata NATO:n Afganistanissa taistelevia joukkoja.
Esimerkkinä on IAI:n (Israelin ilmailuteollisuuden) ja Saksan Rheinmetall Defence välinen yhteistyö Heron miehittämättömien koneitten (UAV) toimittaminen Saksan asevoimille. Koneita on toistaiseksi vuokrattu Saksaan, mutta sen toivotaan johtavan tilauksiin.
Israelin yhteistyössä USA:n kanssa kehittämä Arrow-3 ohjustorjuntajärjestelmää tarjotaan NATO:n ja USA:n välisen sopimuksen mukaan osaksi Euroopan ohjuspuolustuskilpeä. Vaihtoehtoinen USA:n kehittämä maassa toimiva SM-3 on kalliimpi. USA:n puolustus-ministeri Robert Gates vihjaili, että Arrow-3 voi tulla kysymykseen. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin korkea oikeus päätti antaa luvan puolueen keskuskomitean kutsumisesta koolle keskustelemaan Netanyahun julistamasta rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa. Varsinkin Moshe Yaalon ja Benny Begin, jotka äänestivät turvallisuus-kabinetissa sen puolesta, protestoivat kiellon hyökkäävää (draconian) toteuttamista. He moittivat Netanyahulle sitä tapaa, millä kieltoja annettiin käytännössä kohteille, joissa rakentaminen oli jo aloitettu, ja että sitä toteutetaan tavalla, jota he eivät olleet tarkoittaneet. Keskuskomitean puheenjohtaja Kahlon arvioi, että ehkä päätöksestä keskustellaan, mutta siitä tuskin äänestetään. (JP)
- Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa Kairossa Egyptin välityksellä on vielä 15 kovan linjan Hamasin johtajan kohtalo sopimatta. Israel haluaa useitten karkottamista ulkomaille, mikä voi olla yksi ongelma. Marwan Barghouti on tiettävästi edelleen mukana listassa, mutta hän ei halua mennä maanpakoon ulkomaille, mikä voi olla vaikea ongelma. Hän haluaa jäädä Samariaan, josta käsin hän pystyy paremmin osallistumaan politiikkaan. (JP)
- Knessetin naisten kauppaa käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja Orit Zuaretz vaatii hallituksen aktiivisempaa panosta ihmiskaupan ja naisten seksuaalisen hyväksikäytön uhrien auttamiseksi. Hän syytti sisäministeriötä, että se on aivan liian hidas käsitellessään hakemuksia pysyvän asumis-oikeuden myöntämiseksi ihmisoikeuskysymyksissä sekä yleisesti naisten kohtelusta, joita ei kelpuuteta hallituksen valvomiin suojiin. Viimeisen kuuden vuoden aikana 284 naista on saanut paikan suojatiloissa. (JP)
- Libanonin hallitus vahvisti Hizbullahin oikeuden pitää aseensa vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, jonka mukaan se tulee riisua aseista. Israelissa katsotaan, että Libanon tunnustautuu täten terrorivaltioksi. Hizbullah julkisti uuden poliittisen manifestin, jossa se väittää muuttuvansa entistä enemmän libanonilaiseksi puolueeksi, mutta todellisuudessa vuoden 1985 edellisen manifestin uskonnolliset korostukset ovat edelleen voimassa. (JP)
- JNF:n (Israelin kansallisrahaston) 3000:n puuntaimen lahja PA:lle Rawabin uutta kaupunkia varten 6 km Ramallahista pohjoiseen nosti kovia vasta-lauseita. Rawabin kaupunki on suunniteltu 40 000 asukkaalle, ja sen uskotaan antavan työtä kymmenelle tuhannelle palestiinalaiselle. (JP)
- Pommi surmasi Damaskoksessa ainakin 20 hetki sitten. Pommi räjähti lähellä bussia , joka kuljetti shia-pyhiinvaeltakia Mekkasta kotiin.

Wednesday, December 02, 2009

KESKIVIIKKO 02.12.09
1. TAISTELU Israelista näyttää nyt keskittyvän Jerusalemiin, kuten viimeiset uutiset osoittavat. Yllättäen EU on Ruotsin johdolla ottanut vetäjän roolin Israelin painostamiseksi keskittyen lausuntoluonnoksessaan Jerusalemiin ja sen ympäristöön. Lausuntoluonnos on alla olevassa Haaretzin julkistamassa osoitteessa. Se julkaistiin myös WND:n sivuilla.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1131988.html
Lausuntoesityksessä vaaditaan itsenäisen, demokraattisen, yhtenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamista Gazaan ja Länsirannalle pääkaupunkinaan Itä Jerusalem, eläen turvassa ja rauhassa Israelin kanssa. Vaatimus sidotaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin, Madridin periaatteisiin mukaan lukien maata rauhaan, tiekarttaan, aikaisempiin sopimuksiin osapuolten kesken sekä arabisuunnitelmaan.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU haluaa Israelin luopuvan kaikista 1967 puolustus-sodassa vapauttamistaan alueista, mukaan lukien Itä Jerusalem, johon lasketaan kuuluviksi pääkaupungin kaikki 1967 jälkeen rakennetut lähiöt.
2. LAUSUNTOESITYS, jota tarjotaan hyväksyttäväksi EU:n neuvostolle (EUC) ulkoministerien kokouksessa seitsemäs joulukuuta Brysselissä, tukee USA:n pyrkimyksiä neuvottelujen aloittamiseksi kaikista tärkeimmistä kysymyksistä, rajat, Jerusalem, pakolaiset, vesi, sekä aiempien sopimusten ja yhteisymmärrysten kunnioittamista. Kvartetin aktivoimista myös korostetaan. Luonnoksessa ilmaistaan yksiselitteisesti, ettei EUC hyväksy muutoksia 1967 rajalinjoihin, ellei PA ole niitä hyväksynyt. Myös PA:n pääministeri Salaam Fayadin laatima esitys ”Palestiina, miehityksen lopettaminen, valtion perustaminen” huomioidaan luonnoksessa tärkeänä dokumenttina.
Luonnoksessa vaaditaan, että Israel lopettaa välittömästi kaikki setlementtitoimet, mukaan lukien Itä Jerusalem ja luonnollinen kasvu, sekä kaikkien 2001 jälkeen kyhättyjen ”laittomien” parakkikylien purkamista. EUC:n esityksen mukaan setlementit, turva-aita miehitetyllä maalla ja talojen purkaminen ovat laittomia.
Erityistä huolta luonnoksessa kiinnitetään tilanteeseen Itä Jerusalemissa ja vaaditaan kaikkia osapuolia pidättyvyyteen. Luonnoksessa painotetaan, ettei EU ole koskaan tunnustanut Itä Jerusalemin liittämistä Israeliin, vaan vaaditaan, että täytyy löytää tapa, jolla Jerusalem voi palvella kahden valtion pääkaupunkina. Israelia vaaditaan lopettamaan kaikki palestiinalaisten diskriminointi Itä Jerusalemissa.
3. GAZAN tilanteesta luonnos vaatii, että siellä toteutetaan UNSCR 1860 päätös-lauselma. Gazan kaistan jatkuva eristäminen vaaditaan lopetettavaksi ja avattavaksi kaikelle liikenteelle. Siinä ei mitenkään huomioida, mitä tarkoittaisi rajojen avaaminen esteettömälle henkilöliikenteelle, mikä toisi Israelin alueelle Gazaan pesiytyneet terrorijärjestöt.
LAUSUNTOESITYKSESSÄ on kovien ja yksipuolisten vaatimusten lisäksi kauniita ja tunne-pitoisia, ellei peräti haaveellisia, toiveita arabimaitten hyvän tahdon osoituksista Israelia kohtaan, kuten myös EU:n yhteistyöhalusta Israelin kanssa alueen rauhan hyväksi.
Missään ei vaadita, että palestiinalaiset lopettavat terroristien elättämisen keskuudessaan, Israelin ja juutalaisten vastaisen propagandan levittämisen virallisissa instituutioissa ja mediassa sekä anti-semiittisen opetuksen lopettamisen lastentarhaiästä yliopistotasolle. Nämä kaikki sisältyvät jo Oslon sopimuksiin ja niitä on painotettu myöhemmissä sopimuksissa. Missään ei vaadita Palestiinan kansan kasvattamista rauhaan Israelin kanssa.
Lausuntoesitys on EU:n karkea Israelin vastainen ja anti-semiittinen ohjelmanjulistus. (WND)
4. POLIITTISET analyytikot ovat pyrkineet selvittämään, mihin Netanyahun julistama yksipuolinen 10 kuukauden rakentamiskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä perustuu. Ensimmäinen havainto kohdistuu siihen, että kielto koskee vain juutalaisten rakentamista, mutta palestiinalaiset saavat rakentaa ilman rajoituksia.
Varsin monet päätyvät siihen, ettei rakennuskiellolla ole mitään tekemistä rauhanprosessin kanssa vaan se perustuu pelkästään Netanyahun pyrkimyksiin rauhoittaa Obaman kasvavaa ärtymystä siihen, ettei rauhanprosessi etene hänen haluamallaan tavalla, ei Irakin, Afganistanin, Iranin, arabihallitusten eikä Israelin ja palestiinalaisten välisissä suhteissa.
Toiset päätyvät siihen, että rakennuskielto on osa kokonaissuunnitelmaa, jonka seuraava vaihe tulee laajentamaan kieltoa Itä Jerusalemiin ja jatkamaan sitä entistä tiukemmin rajoittein lopullisena päämääränä juutalaisten massaevakuointi Juudeasta ja Samariasta.
300 JOHTAVAA RABBIA tuomitsee lausunnossaan kovin sanoin Netanyahun rakennuskiellon. ”Kielto ei tule vaarantamaan vain Juudean ja Samarian asukkaita, vaan saattaa jokaisen juutalaisen Israelissa vaaralle alttiiksi. On olemassa selvä juutalainen lain tulkinta (Orah Chaim chapter 329), joka kieltää maan luovuttamisen vieraille.”
Netanyahu puolustaa päätöstä selittäen sen perustuvan kansalliseen turvallisuus-vaatimukseen, joka edellyttää rauhan savuttamista naapurimaitten kanssa.
Netanyahun lausunto perustuu kuitenkin huteralle pohjalle, sillä 10 kuukauden rakennus-kielto ei tyydytä palestiinalaisia ollenkaan, jotka ovat haistaneet verenhajun ja seuraavat hellittämättä tuoretta verijälkeä. Jasser Arafatin korvaan kuiskuttelijana tunnettu Abu Rudeinah, joka nyt kuiskii salaisuuksiaan Abbasin korvaan, tuomitsi Bibin tarjouksen suoralta kädeltä ilman vastatarjousta tai neuvottelumahdollisuutta. Hän vaatii täydellistä rakennuskieltoa ilman poikkeuksia 1967 sotaa edeltävien linjojen takana, myös Itä Jerusalemissa. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat puolestaan nojaa raskaasti Obamaan, jota hän vaatii painostamaan Israelia PA:n vaatimuksiin. (JP)
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=117634
5. SHEIKH JARRAN lähiössä Itä Jerusalemissa sattui eilen välikohtauksia palestiinalaisten pyrkiessä estämään juutalaisperheen pääsyn taloon, jota he remontoivat omaan käyttöönsä. Talon toisessa päässä asuu arabiperhe, joka väittää taloa omakseen, vaikka juutalaisperheellä on oikeuden päätös omistusoikeudesta. Talo voi olla yksi niistä, joista jordanialaiset ajoivat juutalaisasukkaat pois miehittäessään Juudean ja Samarian 1948 Israelin itsenäisyyssodassa. Näitä kiinteistöjä ja maa-alueita kutsutaan hylätyksi vihollisomaisuudeksi. Israelin vapautettua alueet 1967 sodassa, ne joutuivat väliaikaisen hallituksen holhouksen alaisiksi. UNRWA, joka toimii voimakkaasti PA:n alueilla ja myös Itä Jerusalemissa, on päästänyt palestiinalaisia perheitä asumaan tällaisiin taloihin ilman sopimuksia ja näyttöä omistusoikeudesta. Tarkoitus lienee ollut, että omistusoikeus olisi siirretty oikeuden päätöksellä palestiinalaisen asukkaan nimiin, mutta sitä ei koskaan toteutettu. Tämä lienee yksi tällaisista tapauksista.
Juutalaiset ja paikalliset palestiinalaiset, joita oli tukemassa ja kiihottamassa ulkomaisia aktivisteja, kävivät sanasodan päätteeksi nyrkkeilyottelun, jossa palestiinalaiset sääntöjen vastaisesti turvautuivat muoviputkiin hakaten yhden juutalaismiehen pään verille. Paikalle kutsuttu poliisi pidätti kaksi juutalaista, kaksi ulkomaalaista ja yhden palestiinalaisen. (JP)
6. ISRAELIN hallituksen kykenemättömyys tyydyttää maan 1.2 miljoonan arabiasukkaan tarpeita on antanut Islamilaiselle Liikkeelle, ja erityisesti sen pohjoiselle haaralle, tilaisuuden toimia rahoittajana ja saada sitä kautta omaksumansa äärisuuntaa edustavan ideologiansa ja islaminopin levittämisen kansan keskuuteen. Dina Kraft käsittelee JP:n artikkelissaan asiaa otsikolla ”Islamilainen Liike kerää höyryä arabikaupungeissa”. Hän kertoo esimerkin koulusta, jota Liike rahoitti ja jonka toimintaa se ohjaa johtaen opiskelijat kuuliaisesti muslimien vaatimiin rukoustilaisuuksiin, viidesti päivässä, kuten sharia-laki vaatii.
UMM al-Fahmissa toimivan voittoa tavoittelemattoman sosiaalitaloudellista ja poliittista yhdenvertaisuutta vaativan järjestön Dirasatin johtaja Yousef Jabareen kertoo, että syntynyt tyhjiö on antanut Islamilaiselle Liikkeelle tilaisuuden tulla väliin ja tarjota vaihtoehtoisia palveluja. Islamilaisen Liikkeen äärisuunta toimii kansallisella pohjalla ja pyrkii eristämään Israelin arabiasukkaat maan virallisesta politiikasta. Se kiihottaa arabien perinteisiä ylpeyden ja ylivertaisuuden tunteita nostaakseen heidät tuntemastaan alistetusta asemasta. Tämä perustuu yleisesti tunnustettuun tosiasiaan, etteivät arabit suostu minkään toisen kansan holhottaviksi, vaan haluavat nousta johtoasemaan muinaisen historiansa mukaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hamas kiristää Gazassa islamilaisen sharia-lain mukaista hallintoaan ulottaen sitä koko kaistan alueelle. Viimeisissä määräyksissä tyttöjä kielletään ajamasta moottoripyörillä poikien kanssa. Naisilta kiellettiin oikeus tanssia kansantansseja museon avaustilaisuudessa. Tyttöjen täytyy pitää päähuivia joissakin yleisissä kouluissa. Tyttö ja poika eivät saa olla kahdestaan suljetussa henkilöautossa; jos heidät nähdään yhdessä, he joutuvat esittämään todisteen, että he ovat naimisissa. Jos näin ei ole, tyttö passitetaan kotiinsa ja poika viedään kuulusteluihin, jotka eivät arabitavan mukaan ole miellyttäviä. Rannoilla naiset ja miehet uivat eri paikoissa, naisten tulee pitää pitkää peittävää vaatetta yllään, eikä miesten yläruumis saa olla paljaana. Tytön ja pojan käveleminen käsi kädessä on kielletty. Sekä YK, EU että Israel pitää Hamasia terrorijärjestönä, mutta se ei estä EU:n neuvostoa vaatimasta, että Israelin tulee sallia vapaa kulkuoikeus Gazasta Israeliin. (JP D Williams)
- IAEA:n uusi pääsihteeri japanilainen Yukiya Amano otti tämän YK:n asettaman ydinaseitten leviämistä estävän järjestön johdon eilen. Tarkkailijat ennustavat, ettei hänen tehtävänsä tule olemaan tanssia ruusuilla, sillä edellisen viranhaltijan aikana tehdyt virheet Pohjois-Korean ja Iranin tapauksissa ovat kumuloituneet ja kehittyneet koko maailman turvallisuusriskeiksi. Hänelle annetaan evästeiksi, että hänen tulee oppia nopeasti edeltäjänsä virheistä, sillä molemmilla kohteilla on kiire saada ratkaisunsa. (JP)
- Juudean ja Samarian kaupunginjohtajat aloittavat oman sulkunsa: He aikovat boikotoida kaikkia Likudin tilaisuuksia 10 kuukauden ajan. (JP)
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin vakuuttaa, että kaikista uhkakuvista ja vaateista huolimatta Jerusalemia ei jaeta enää koskaan. (JP)
- PA vaatii, että JNF, juutalaisten kansallisrahasto, pitää pienempää ääntä siitä, että se lahjoitti 3000 puuntainta uuteen arabikaupunkiin lähellä Ramallahia. JNF on istuttanut 100 vuodessa 240 miljoonaa puuntainta Israeliin. (INN)

Tuesday, December 01, 2009

TIISTAI 01.12.09
1. JOS NETANYAHU on faarao, kuten jotkut häntä Israelissa nimittävät, Ehud Barak on hänen uskottu sotapäällikkönsä. Faarao antaa ohjeet, joita hänen sotapäällikkönsä toteuttaa uskollisesti, ja kuten tässä tapauksessa näyttää, suurella mielihyvällä.
Barakin lähettämät 14 rakennustarkastajaa ovat , kuten kuvista ilmenee, sotilaitten ja poliisien suojeluksessa kiertäneet juutalaisyhteisöjä määritellen, missä rakennuskohteessa maata on tarpeeksi möyhitty ja perustuksia laskettu. JP:n artikkelin mukaan he kävivät maanantaina kolmessakymmenessä yhteisössä. Toimittajat kyselevät oikeutetusti, millä perusteilla tarkastajat päättelevät, onko aloitettu rakennustyö moratoriumin määritelmien mukainen, ja millä perusteilla he ovat määränneet rakennuspaikalle tuotuja rakennustarvikkeita takavarikoitaviksi. Tarkastajat antoivat 50 rakentamisen keskeyttämismääräystä selittäen, etteivät rakennetut perustukset täyttäneet kriteereitä työn jatkamiseksi. Sivusta katsoen vaikuttaa, että yhteiseksi parhaaksi tarkoitettu päätös rakennuskiellosta määräajaksi on muuttunut poliittisen ohjelman toteuttamiseksi. (JP)
2. PÄÄMINISTERIN ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajien yhteinen
keskustelutilaisuus jouduttanee peruuttamaan, koska Netanyahuun iskenyt outo virus osoittautui hyökkääväksi ja nosti pääministerissä kuumeen, minkä johdosta hän joutui peruuttamaan kuuden ministerin kanssa suunnitellun matkan Saksaan, jossa heillä oli tarkoitus pitää hallituksen yhteinen kokous Saksan hallituksen kanssa. Netanyahu esitti eilen valittelunsa liittokansleri Angelika Merkelille tilanteen johdosta. Tilaisuus yhteisöjohtajien ja Netanyahun kanssa yritetään sovittaa loppuviikkoon. Mutta vaikka tilaisuus pystyttäisiinkin järjestämään, se tuskin tulisi olemaan hengeltään rakentava ja miellyttävä. (JP)
3. JUUTALAISYHTEISÖJEN neuvosto Gazassa, Juudeassa ja Samariassa antoi kovasanaisen lausunnon koskien ”keittiökabinetin” antamaa päätöstä 10 kuukauden rakennuskiellosta. Lausunnossa todetaan mm.: ”Moratorium on laiton, moraaliton, epäinhimillinen ja anti-sionistinen”. Lausunto annettiin maanantaina iltapäivällä neuvoston pidettyä kolmannen hätäkokouksen viikon aikana.
Pääministerin kanslia kieltäytyi antamasta kantaansa neuvoston lausunnosta selittäen., ettei se halua osallistua tämänkaltaiseen keskusteluun. Kanslian tulkinnan mukaan tästä tulee keskustella pääministeri ja johtajien välisessä tilaisuudessa, ensimmäisessä, jossa Netanyahu tapaa juutalaisyhteisöjen johtajat kasvoista kasvoihin pääministerin toimessaan. Pääministerin kanslian virkailija selitti JP:n toimittajille T Lazaroff, H Keinon ja Y Katz, että Netanyahun tarkoituksena on selittää johtajille päätökseensä johtaneet syyt sekä kuunnella heidän ongelmiaan ja vaikeuksiaan kiellon johdosta. Hän myös vakuutti - kuin pyrkien mielistelemään heitä – miten suuresti pääministeri arvostaa neuvoston toimintaa. Hän myös selitti, että päätös tapaamisesta pääministerin ja yhteisöjohtajien välillä tehtiin ennen ”keittiökabinetin” päätöstä rakennuskiellosta.
Karnei Shomronin valtuuston puheenjohtaja Herzl Ben-Ariel sanoi aikoneensa boikotoida keskustelutilaisuutta pääministerin kanssa. ”Ei ole mitään mieltä keskustella miehen kanssa, joka suunnittelee perustavansa toisen Hamasin johtaman valtion Juudeaan ja Samariaan”, hän puuskutti lisäten, että tilaisuus olisi pitänyt pitää ennen ”keittiökabinetin” päätöstä asiasta.
Barak haalii kovalla kiireellä neljääkymmentä uutta rakennustarkastajaa neljäntoista lisäksi, jotka jo kulkevat Juudean ja Samarian yhteisöissä. Monet juutalaisyhteisöjen johtajat repivät saamansa käskyn rakennuskiellosta median todistaessa tilanteita. (JP)
4. ”KEITTIÖKABINETIN”, josta käytetään virallista nimitystä ”turvallisuuskabinetti”, rakennuskiellosta tekemä päätös on laiton, selittää Legal Forum for the Land of Israel korkeimmalle oikeudelle tekemässään valituksessa. Valituksessa selitetään, ettei rakennuskielto ole turvallisuuskysymys, joten päätös olisi pitänyt tehdä hallituksen 30 ministerin istunnossa. Lisäksi se rikkoo juutalaisyhteisöjen asukkaitten kansalaisoikeuksia. Legal Forum on 200 juristin ja opiskelijan muodostama yhteisö, joka joskus edustaa myös
setlereitten asioita, mutta tässä tapauksessa sen osuus on puhtaasti käytännöllinen, selittää asianajaja Yossi Fuchs, joka hoitaa tätä tapausta. Hän sanoo epäilevänsä, että pääministeri vei moratoriumia koskevan asiaan turvallisuuskabinettiin varmistaakseen, että se saisi tarpeeksi kannatusta päätöksen syntymiseksi. Fuchs selitti edelleen, ettei kieltopäätös saanut PA:n hyväksyntää, koska se pitää sitä riittämättömänä sekä Juudeassa ja Samariassa että siksi, ettei siihen sisälly kieltoa rakennustoimen keskeyttämiseksi Jerusalemissa. Edelleen päätöksessä ei oteta kantaa rakennustyönsä lopettaneen asukkaan kärsimistä menetyksistä, joista hänellä pitäisi olla oikeus saada korvauksia, jos päätös ei ole yksimielinen; eikä kansallista turvallisuusneuvostoa oltu kuultu ennen päätöstä, kuten laki vaatii turvallisuus-kysymyksistä päätettäessä. Korkein oikeus voi estää päätöksen toimeenpanon ja vaatia hallituksen vastausta 30 päivän kuluessa. (JP)
5. PALESTIINALAISET aikovat takoa rautaa silloin, kun se vielä on valkohehkussa. PA:n lähettiläs YK:ssa Riyad Mansour syytti E B Solomontin kirjoittaman artikkelin mukaan Israelia maanantaina liukumisesta sitoumuksistaan rauhan säilyttämiseksi setlementti-politiikkansa johdosta ja Palestiinan maan ”miehityksestä”. Hän luki otteita Mahmoud Abbasin
laatimasta kirjelmästä, jossa osoitetaan kaksinaismoraalia siinä, ettei Israel noudata YK:n päätöslauselmia ja että 61 vuotta ”nakban”, Israelin perustamisen jälkeen, ”palestiinalaiset edelleen kärsivät kolonialistisen miehityksen alla”. Lisäksi setlementtitoiminta on kiihtynyt, hän luki papereistaan. Hän selitti, että ”Israelin kanta neuvottelujen perusteista on se, että he voivat tehdä mitä haluavat Juudeassa ja Samariassa, mitä palestiinalaiset eivät hyväksy”.
Mansour väitti, etteivät palestiinalaiset koskaan ole olleet esteenä rauhalle, ja siksi on korkea aika, että YK ja varsinkin sen turvallisuusneuvosto tunnustaa vastuunsa ja tekee välittömiä ja ratkaisevia päätöksiä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi kaksipäiväisen Palestiinan solidaarisuustilaisuuden alkajaisiksi, että Palestiinan itsenäisyys on elintärkeä komponentti ja välttämätön paikalliselle rauhalle. ”On elintärkeä, että Palestiinan valtio perustetaan. Tämä tulee toteuttaa 1967 linjoja noudatellen sovittujen maanvaihtojen kautta sekä oikeudenmukaisella yhteisesti sovitulla ratkaisulla pakolaiskysymykseen. Tämä valtio voisi elää rinta rinnan rauhassa Israelin kanssa turvallisten ja tunnustettujen rajojensa sisällä.” Ban ki-Moon vaati Israelia julistamaan täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa todeten, että Netanyahun julistama moratorium ei riitä eikä täytä ”tiekartan” määräyksiä. Hänen kansliansa edustaja Michele Montas kieltäytyi spekuloimasta, miten Ban ki-Moon yksilöisi Palestiinan valtion. (JP)
6. EU:N PRESIDENTTIMAAN ominaisuudessa Ruotsi on ottanut johtavan aseman Israelin vastaisen lausunnon laatimiseksi, jota käsitellään 07.12.09 EU:n ulkoministereitten kokouksessa. Haaretz sanoo saaneensa kopion lausuntoluonnoksesta. Sen mukaan EU kannattaa Palestiinan valtion perustamista 1967 linjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalem. Lausuntoluonnoksessa syytetään Israelia, ettei se ole noudattanut tiekartan määräyksiä ja että se syrjii palestiinalaisia Itä Jerusalemissa. Ruotsin edustajan mukaan se ei ole koskaan tunnustanut Israelin päätöstä sisällyttää Itä Jerusalemin alue Israeliin. Dokumentissa viitataan lyhyesti 10 kuukauden rakennuskieltoon neuvottelujen aloittamiseksi, mutta todetaan, että ”useita tiesulkuja on edelleen Länsirannalla suojelemassa setlementtejä”.
Lausuntoluonnoksessa selitetään, ettei EU hyväksy muutoksia 1967 linjoihin, ellei PA ensin hyväksy niitä. Toiseksi Israelia vaaditaan avaamaan PA:n virastoja Jerusalemissa.
Israelin ulkoministeriön edustajat ovat jo kauan seuranneet huolestuneita Ruotsin Israelin vastaisia toimintoja EU:ssa. Ranska ja Englanti kannattavat Ruotsin esityksiä, kun Saksa ja Italia vastustavat niitä ja edustavat Israelille hyväksyttävämpää kantaa.
Ruotsin lausunto-luonnoksesta äänestettäneen EU:n ulkoministereitten kokouksessa Brysselissä seitsemäs joulukuuta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1131926.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Kiryat Arbassa lähellä Hebronia sattui välikohtauksia Land of Israelin edustajien ja siviilihallinnon virkailijoitten välillä, jotka aikoivat takavarikoida traktorin väittäen sitä käytetyn laittomaan rakentamiseen moratoriumin vastaisesti. (INN)
- Kansanedustaja Tzipi Hotoveli sanoi tiistaina, että Ruotsin luonnosesitys EU:n ulkoministereitten kokoukselle osoittaa selvästi, että juutalaisyhteisöjen aseman huonontaminen siirtyy automaattisesti myös Jerusalemin asemaan. Hän selitti, ettei kansainvälinen yhteisö voi erottaa Länsirantaa ja Jerusalemia toisistaan, ja todiste siitä on silmiemme edessä. (INN)
- Islamilainen Kostopataljoona on uusin PA:n jihadistien alainen järjestö, joka sanoo olevansa riippumaton Hamasin kielloista Gazassa. Sen lausunnossa uhataan, että järjestö jatkaa taisteluaan, kunnes koko Palestiinan maa Israel mukaan luettuna on vapautettu miehityksestä. Se varoitti Israelia vastatoimista ja vaati, että Hamas vapauttaa välittömästi pidättämänsä vangit.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/13471
- Regavim-järjestö Israelin maan säilyttämiseksi jätti korkeimpaan oikeuteen kolme kannetta palestiinalaisten laitonta rakentamista vastaan useissa eri paikoissa Juudeassa ja Samariassa, esim. Migron, Beit El, Givat Ashaf Binyaminin alueella, Taibe, N´Vei Daniel lähellä Efratia, Yakir risteyden lähellä ja muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134722
- Valtio ei ole vielä tehnyt sopimusta Hamasin kanssa, eikä korkein oikeus voi siten julkistaa vapautettavien terroristien nimiä. Hamasin mukaan Israel ei ole hyväksynyt 50 palestiinalaisen terroristin vapauttamista, eikä myöskään muutaman johtajatason terroristia, kuten Marwan Barghouti, jota Hamas vaatii mukaan vaikka hän kuuluu Fatah Tanzimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134711
- Israel ja Venäjä ovat sopineet yhdistävänsä maailmanlaajuiset toimensa maataloutta koskevilla aloilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134715
- Samariassa löydettiin jo toinen murhattu taksinkuljettaja.
- Dubain talouskriisi ei juuri kosketa Israelia, koska maitten välillä on vähän talousyhteyksiä, mutta Africa Israel yhtiö on vaikeuksissa. Sen kaatumista pelätään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3812447,00.html
- Obama määräsi 30 000 miestä lisää Afganistaniin ja 10 000 muista maista,
mikä nostaa siellä talibania vastaan taistelevien joukkojen luvuksi 150
000.Talibanin Pakistaniin paennut johtaja Omar Mullah ennustaa
liittoutuneitten tappiota. - Iran antoi 20 miljoonaa USD USA:ta ja Israelia
vastaan taisteleville järjestöille, varsinkin Iranin pohjois- ja länsipuolella
olevissa maissa toimiville järjestöille. (www.debka.com)

Monday, November 30, 2009

MAANANTAI 30.11.09
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ottaa kunnian Juudeaan ja Samariaan julistetusta 10 kuukauden rakennuskiellosta. Hän esitteli saavutustaan Labour-puolueen hallintokomitean jäsenille eilen Tel Avivissa kehottaen samalla puolueen kapinallisia näkemään erehdyksensä ja palaamaan normaalijärjestykseen.
Barak kehui tilaisuudessa, ettei mikään edellinen hallituksen pääministeri mennyt niin pitkälle kuin tämä, ei edes Yitzhak Rabin tai Ehud Olmert. Barak kehui samalla olevansa taloudellisen uudistuksen takana ja estäneensä oikeuskanslerin tehtävien jakamisen.
Barak selitti edelleen, että maan turvallisuuskysymykset vaativat hänen mukana oloaan hallituksessa. ”Johtajuus vaatii kärsivällisyyttä ja kykyä nähdä, mikä on tärkeää ja mikä ei.” Hän selitti, ettei hän voi kertoa, mitä kaikkea on meneillään tällä hetkellä, mutta sanoi sen riittävän vastaukseksi niille, jotka epäilevät, olemmeko toimineet oikein. ”Historia tuomitsee meidät tässä”, hän totesi. Kaksi muuta ministeriä tuki Barakia, joka valitteli, etteivät kaikki Labour-kansanedustajat olleet paikalla. Hän sai lohtua siitä, ettei viimeisin kapinallisiin liittynyt Daniel Ben-Shimon ole vielä antanut täyttä tukeaan neljälle muulle, mikä antaisi heille oikeuden erota puolueesta ja perustaa omansa. (JP)
2. MAAN KRIITTISESTÄ ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta huolimatta tämä maan turvallisuuden tärkein puolustaja, onhan hänellä enemmän kunniamerkkejä kuin kenelläkään muulla IDF:n kenraalilla, on keskittänyt kaiken tarmonsa rakentamisen keskeyttämiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hän määräsi IAF:n koneet tekemään toistuvia lentoja rakennuskieltoalueitten yllä ja kartoittamaan kaikki meneillään olevat ja mahdolliset uudet kohteet. Tässä heillä on apunaan IAF:n uudenaikaisimmat valokuvauslaitteistot, jotka toimivat kaikissa olosuhteissa, yöllä ja päivällä.
Toiseksi Barak määräsi kaikki rakennustarkastajat toimimaan kaksinkertaisella tarmolla kiellon rikkojien paljastamiseksi ja saattamiseksi oikeuden eteen.
Kolmanneksi Barak, epäillen etteivät Juudeassa ja Samariassa toimivat 14 rakennus-tarkastajaa pysty seuraamaan tilannetta, määräsi 40 uutta tarkastajaa koulutettaviksi pikakursseilla, jotka saavat apua poliisilta, rajapoliisilta ja siviilihallinnon virkailijoilta. Poliiseja tarvitaan ilmeisesti suojelemaan tarkastajia vihaisilta rakentajilta.
Neljänneksi Barakin tarkoituksena oli määrätä ympäristön suojeluun ja valvontaan erikoistuneet valvojat ja ”vihreät poliisit” rakennustarkastustehtäviin Juudeassa ja Samariassa, mutta tässä ympäristöministeri Gilad Erdan (Likud) esitti vastalauseen selittäen,
että hänellä on vain 30 miestä koko valtakunnan alueella, eikä hän voi luovuttaa yhtäkään. ”Etsiköön tarkastajansa jostain muualta”. (JP)
3. PÄÄMINISTERI taputtelee itseään selkään onnistuessaan julistamaan 10 kuukauden rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, puhukoon Barak mitä puhuu läpiä päähänsä. Mutta Netanyahulla on sen ohessa, että hän sai Obaman hallituksen ainakin päällisin puolin rauhoitettua ja sysättyä pois harteiltaan, toinen huoli, jota hän valittaa journalisteille.
Netanyahu valittaa, että hänen tehtyään enemmän kuin kukaan pääministeri ennen häntä PA:n johto hyljeksii häntä edelleen. Sen sijaan, että Abbas istuisi saman pöydän ääreen Netanyahun kanssa tämä matkustelee pitkin maailman mantereita puhuen pahaa Israelista ja väittäen, ettei Israelin tarjoukset riitä edes keskustelujen aloittamiseksi.
”On mahdotonta ratkoa ongelmaa, ellet istu neuvottelupöydän ääreen. Ei ole muuta tapaa ratkoa sitä”, Netanyahu sanoi puheessaan Eilatissa tilaisuudessa, jolla muistettiin 29.11.1947 päivää, jona YK hyväksyi Palestiinan jakosuunnitelman. ”Strateginen päätös on tehtävä. Aloitammeko rauhanprosessin vai emmekö? Me olemme valmiit siihen, mutta on epäselvää, haluaako PA ja sen johtajisto liittyä mukaan prosessiin.” Hän selitti, että PA on käyttänyt rakentamista Juudeassa ja Samariassa verukkeena kieltäytyä neuvottelemasta, mutta nyt kun Israel julisti rakennuskiellon, sillä ei pitäisi olla mitään syytä kieltäytyä. Hän jopa kehaisi, että hänen julistamansa moratorium rakennuskiellosta on ennen näkemätön toimi. Siksi hän ihmettelee, miksei maailma näe, miten tosissaan Israel etsii rauhaa PA:n kanssa. (JP)
4. NETANYAHUN ikuinen riesa, apulaispääministeri Silvan Shalom (Likud) kritisoi ankarasti Netanyahun julistamaa rakennuskieltoa ja sitä, että tämä esti hallituksen ministereitä keskustelemasta kiellosta ennen sen voimaan saattamista. Hän sanoo, että rakennuskielto on tarpeeton eikä se tuo PA:n johtoa neuvotteluihin: ”He vain ottavat vastaan mitä annetaan reagoimatta siihen mitenkään, mutta vaatimalla sen ulottamista Jerusalemiin. Palestiinalaiset vaativat kaiken aikaa enemmän myönnytyksiä”, Shalom selitti. ”Setlementtien vahingoittaminen saa aikaan negatiivista kehitystä maan tulevaisuudelle. Näin vakava päätös edellyttää sekä julkista että sisäistä keskustelua, jota toivon tulevaisuudessa.” Jotkut Likudin johtavat aktivistit ilkkuivat Shalomille, että jos hän olisi ollut sisäisen kabinetin jäsenenä, hän olisi äänestänyt moratoriumin puolesta osoittaen, miten Moshe Yaalon ja Benny Begin perinteisestä myönnytyspolitiikan vastustamisestaan huolimatta äänestivät puolesta. He sanoivat, että Netanyahun huolena ovat Iran, Goldstonen raportti ja Yhdysvallat, eikä häneltä riitä aikaa ja tarmoa kiinnittyä pikkuseikkoihin, kuten jonkun puolueenjäsenen vastustukseen. Likudin kansanedustaja Danny Danon keräsi puolueen keskuskomitean 600 jäsenen allekirjoitukset, joissa he vaativat komitean kutsumista kokoon käsittelemään moratoriumia. Hän luovutti allekirjoitukset keskuskomitean puheenjohtajalle Moshe Kahlolle, joka lupasi suositella asiaa Netanyahulle, jonka kanslia lupailee keskustelua asiasta, mutta ei äänestystä. Keskuskomitean kokousta esitettiin tiistaiksi, mutta Netanyahu sai viruksen Eilatin matkallaan lievä kuumeen kera, minkä vuoksi hän peruutti Saksan matkansa, joten kokous voi siirtyä.
Hallituksen 10 ministeriä 30:stä vastustavat rakennuskieltoa. Jotkut heistä kuten Gilad Erdan ihmettelevät, miksi kiellon toimeenpano uskottiin Barakille, jolla on poliittisia intressejä asiaan.
Oppositiossa Shaul Mofaz (Kadima) pitää rakennuskieltoa vääränä. (JP)
5. IRANIN VASTAUS IAEA:n tarjoukseen ja ElBaradein kompromissiesitykseen oli varsin raaka ja yksioikoinen: Iran paljasti 10 uuden ydinlaitoksen rakennus-suunnitelmat sunnuntaina. Iranin ilmoitus tulee kaksi päivää sen jälkeen, kun YK:n 35 maan muodostama kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA esitti sille vaatimuksen keskeyttää välittömästi Qomin luona paljastuneen Fordon ydinlaitoksen jatkorakentaminen sekä lopettaa uraanin rikastaminen maassa. Päätöstä tuki järjestön 35:stä jäsenmaasta 25, kolmen vastustaessa, loput olivat poissa tai pidättyivät. Päätöstä tehtäessä kiinnittyy huomio siihen, että YK:n turvallisuusneuvoston kaikki viisi pysyvää jäsentä + Saksa äänestivät sen puolesta. Tämän olisi pitänyt antaa Iranille sen tarvitsema varoitus tilanteen vakavuudesta.
USA:n hallituksen edustaja analysoi tilannetta todeten, että jos Iran todella tarkoittaa mitä sanoo, se on uusi vakava rikos YK :n auktoriteettia vastaan ja eristää Irania entisestään. ”Aika on juoksemassa umpeen Iranille antaa tyydyttävä vastaus kansainvälisen yhteisön kasvavasta huolesta sen ydinsuunnitelmasta,” sanoi Obaman hallituksen edustaja Robert Gibbs. Toinen edustaja sanoi, että Iranilla on ohimenevä tilaisuus korjata suhteensa kansainvälisen yhteisön kanssa. Englannin ulkoministeri David Milliband valitti tätä provokaatiota selittäen, että Iranilla on kaikki oikeudet siviilikäyttöön tarkoitettuun ydinteollisuuteen, mutta sen tulee tapahtua IAEA:n valvonnassa. (JP)
6. IRANIN parlamentti kritisoi IAEA:n päätöstä ja antoi Ahmadinejadin hallitukselle tehtäväksi valmistella Iranin eroa järjestöstä. Hallitus antoi toimeksi Ahmadinejadille jatkaa viiden aiemmin suunnitellun ydinlaitoksen rakentamisen aloittamista kahden kuukauden kuluessa. Hallituksen päätöksen mukaan laitokset tulee olemaan teollisuuskäyttöön tarkoitettujen laitosten suuruisia. Natanzin ydinlaitoksessa on 8 600 sentrifugia, mutta sitä laajennetaan kunnes siellä on 54 000 sentrifugia. Fordon laitoksessa on 3000 sentrifugia.
Ahmadinejad selitti hallituksen istunnossa, että Iran tarvitsee kaikkiaan 500 000 sentrifugia, mitkä tuottavat maan kaikissa laitoksissa yhteensä 250 – 300 tonnia polttoainetta vuodessa.
Iranin lauantain hallituksen istunnossa 226 kansanedustajaa 290:stä allekirjoittivat kirjeen, jossa he vaativat hallitusta asteittain vähentämään yhteistyötä IAEA:n kanssa.
Iranilla on 1500 kg alhaiseen tasoon rikastettua uraania Natanzin laitoksessa. Tästä määrästä IAEA vaatii 1250 kg toimitettavaksi ulkomaille jatkojalostusta varten. Yhtenä vaihtoehtona esitettiin, että Iran toimittaisi tuon erän Turkkiin varastoitavaksi, mutta Iran kieltäytyi molemmista vaihtoehdoista. Iran haluaa pitää ydinpommiin tarvittavan uraanin n. 1000 kg alhaisen tasoon rikastettuna omalla maallaan. Jatkojalostettuna 90 %:n tasoon se riittäisi yhtä atomipommia varten. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus on valmis vapauttamaan 980 terroristia Gilad Shalitin vapauttamista vastaan kahdessa tai useammassa erässä. Hamas syyttää, ettei Israel ole hyväksynyt sen vaatiman kolmen pääterroristin vapauttamiseen. 62 % Israelin kansasta on valmis hyväksymään Hamasin vaatimuksen. (JP)
- 30-vuotiasta IDF:n kapteenia syytetään 20-vuotiaan naisen pahoinpitelystä ja raiskaus-yrityksestä lähellä Tel Avivia. Upseeri oli juhlinut kahden viikon päästä suunnitellun häittensä poikamieselämän päättäjäisiä liian rankasti, eikä juovuspäissään tiennyt mitä teki. Mies pidätettiin surkeassa kunnossa metsiköstä, jonne hän oli paennut. (JP)
- Israelissa H1N1 virustartuntaan ns. sikaflunssaan on kuollut 60 ihmistä. Lääkärit selittävät useista tapauksista, ettei ole näyttöä, oliko osa kuolemista seurausta rokotteesta. (JP)
- Kolme hallituksen ministeriä lensi Etiopiaan tutkimaan siellä olevien Falash Mura juutalaisten mahdollista muuttoa Israeliin. Heitä on siellä 8000 henkeä, joiden uskotaan omaavan tarvittavan sukuselvityksen taustastaan. (JP)
- HIV infektion saaneita oli Israelissa viime vuonna 390 ja heidän määränsä on nousussa, mutta tietoisuus sen vaaroista laskee. Maailmassa rekisteröidään 2.7 miljoonaa HIV-positiivista, päivittäin 7 400 uutta tapausta, yksi heistä Israelissa, ja heistä 1200 lapsia alle 15 vuotta, 48 % on naisia.
- Juutalainen kansallisrahasto JNF lahjoittaa 3000 puuntainta Ramallahin lähelle rakennettavan palestiinalaiskaupungin puistoa varten. Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel, joka on JNF:n hallituksen jäsen, sanoo järjestön toiminnan joutuneen tuuliajolle tehdessään hätäisen päätöksen. (INN)
- John Demjanjukin, 89, oikeudenkäynti alkaa Mynchenissä. Hänen oikea nimensä oli Ivan Marchenko toimiessaan vartijana Treblinkan tuhoamisleirissä, jossa tuhottiin 800 000 vankia, niistä Demjanjuk 29 000.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134695

Sunday, November 29, 2009

SUNNUNTAI 29.11.09
1. ”EN USKO, että on ollenkaan olemassa mitään palestiinalaista kansaa. Uskon, että kysymyksessä on arabikansa. Olen aina ajatellut siten enkä ole muuttanut kantaani. En usko, että on olemassa Palestiinan kansaa, se on kolonialistien keksintö – se Palestiinan kansa. Missä oli koskaan palestiinalainen kansa? Mistä se tuli? Uskon arabikansan olemassaoloon. En koskaan ole ollut palestiinalainen kansalaisuustaistelija, vaikka olen aina lujasti taistellut miehitystä vastaan. Luulisin, että 19- vuosisadan loppuun saakka Palestiina oli Suur-Syyrian eteläosa”. Näin puhui Azmi Bishara vuosia ennen pääsyään Israelin Knessetiin Balad arabi-puolueen johtajana 1966 Kalifornian Zionist Freedom Alliance (ZFA) järjestön järjestämässä video-haastattelussa.
Videohaastattelussa, joka on INN:n artikkelin alla olevassa osoitteessa, Bishara selvittää arabi-kansallista asemaansa ja sanoo, ettei ole olemassa Palestiinan kansaa. Bishara erosi Knessetin jäsenyydestä ja pakeni ulkomaille vähän ennen kuin Israelin poliisi oli aikeissa pidättää hänet syytettynä petoksesta ja vakoilusta.
Yehuda Katz, joka johtaa ZFA:n toimintaa Kaliforniassa, joka tunnetaan anti-israelilaisesta mentaliteetistaan, kertoo INN:n toimittajalle, että Palestiina oli itse asiassa roomalaisen kolonialismin tuote, joka massamurhasi, karkotti ja orjuutti Israelin kansaa. Hän kehottaa kaikkia tutkimaan tarkemmin historian tosiasioita ennen kuin antaa sitovia lausuntoja tilanteesta Israelissa. Hän kertoo, että moderneilla heprealaisilla on lähes 4000 vuoden todistettu historian kiinnitys maahan ja 3300 vuoden jatkuva juutalaisasutus kotimaassaan. Palestiinan kansa ei ole myöskään arabikansan historia, hän tähdentää. ”Myytin Palestiinan kansasta laativat Jasser Arafat ja Romanian presidentti Nicolae Ceacescu 1980-luvulla pyrkimyksissään poistaa juutalaisen kansan historia ja varastaakseen sen maan”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134659
2. JUUDEAN JA SAMARIAN siviilihallinto toimi nopeasti turvallisuuskabinetin hyväksyttyä Netanyahun esityksen 10 kuukauden rakentamiskiellosta toimittaakseen tiedon juutalaisyhteisöjen johtajille torstai-iltana ja perjantaina ennen sapatin alkamista. Kielto koskee kaikkea rakentamista, joita ei oltu aloitettu ennen sitä, poikkeuksena julkinen rakentaminen sekä Jerusalemin alue kuntarajojen sisäpuolella. Juutalaisyhteisöjen johtajat ovat vihaisia kysellen, mistä tällainen kiire, onko sota tulossa vai mikä? 22 yhteisön johtajaa 24:stä saivat tiedon ennen sapattia, loput kaksi saavat tiedot ensi tilassa sunnuntaina.
Beit Elin juutalaisyhteisön johtaja Samariassa repi hänelle ojennetun kieltodokumentin siviili-viranomaisen silmien edessä kutsuen sitä ”laittomaksi dokumentiksi”.
Arielin kaupunginjohtaja Ron Nahman suunnittelee lähettävänsä alkuviikosta kanteen korkeimpaan oikeuteen kysellen dokumentin laillisuutta. Siviilihallinnon virkailijan soittaessa Arielin kaupunginjohtajalle perjantaina vain tuntia ennen sapatin alkamista, mistä hänet löytäisi dokumentin luovuttamiseksi, tämä ihmetteli ääneen, mistä moinen kiire? Hän selitti samaa JP:n toimittajalle ihmetellen, ”miksi tuollainen kiire, uusi Jom Kippur-sotako?”
Israelin ilmavoimat (IAF) sai kokonaan uudenlaisen tehtävän: Se koneille annettiin käsky lentää Juudean ja Samarian yllä kartoittaen yhteisöjen rakennushankkeet, mitkä on aloitettu ja missä kuokka ei ole vielä maata hajottanut.
Kielto ei koske 3000:n jo aloitetun asunnon rakentamista valmiiksi, ja Ehud Barak antoi luvan 28 koulun ja muun julkisen rakennuksen rakennustöille Juudeassa ja Samariassa. (JP)
3. RAKENNUSKIELTO aiheuttaa satojen ellei tuhansien rakennustyöntekijöitten irtisanomista ja lisää työttömyyttä Juudeassa ja Samariassa, sanovat yhteisöjen johtajat. Se koskee yhtä hyvin juutalaisia kuin arabityöntekijöitäkin.
Sadat ihmiset ovat hankkineet rakennuspaikkoja juutalaisyhteisöissä odotellen rahoituksen järjestymistä. Koska he eivät olleet pystyneet rakentamaan edes perustuksia, heillä ei ole mitään mahdollisuuksia aloittaa rakentamista seuraavan 10 kuukauden aikana. Tämä myös tarkoittaa, että rakennussuunnittelijat, arkkitehdit, insinöörit ja rakennusliikkeet tai pienet rakennustiimit menettävät työnsä, ja tämä jatkuu kohteitten fyysisen rakentamisen kiellon johdosta kaikkiin muihin rakentamiseen osallistuviin toimittajiin saakka viimeistelyä myöten. Lisäksi monet rakentajat ovat tilanneet rakennustarvikkeita suunnitellessaan rakentamisen aloittamista, mutta jotka nyt joutuvat kiinnittämään varojaan kuukausiksi tai epämääräiseksi ajaksi tai peruuttamaan tilauksiaan, jos siihen on mahdollisuutta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134665
4. NETANYAHU näyttää kulkevan Ariel Sharonin esimerkin tietä. Vielä muutama päivä sitten raportoitiin, että Bibi antaa päätöksensä rakennuskiellosta sekä Likudin että Knessetin keskusteltavaksi. Nyt Danny Dannon, Likudin kansanedustaja, järjesti lauantai-iltana Raananassa keskustelutilaisuuden, johon kokoontui pari sataa Likudin puuhamiestä ja juutalaisjohtajaa Juudeasta ja Samariasta. Netanyahu soitteli kaikille ministereilleen kieltäen heitä osallistumasta tilaisuuteen. Pelotteena joutuminen puolueen puheenjohtajan vihoihin on tietenkin jääminen puolueen vaaliehdokkaiden listan ulkopuolelle seuraavissa vaaleissa, ja vain yksi kansanedustaja uskalsi paikalle.
Danny Dannon kerää nimilistaa, jonka avulla hän yrittää saada rakennuskiellon viemiseksi Likudin keskuskomiteaan, mutta Netanyahun toimistosta kerrotaan, että vaikka Dannon saisi tarpeeksi nimiä kasaan, Netanyahu ei anna keskuskomitean kokoontua, tai sitten se käsittelee vain toimintaproseduuria. Netanyahu toteuttaa demokratiaa käytännössä, joka useimmiten poikkeaa täysin sen ideologiasta.
Toiseksi Dannon aikoo laatia kirjelmän korkeimmalle oikeudelle tai toimia muilla tavoin Bibin päätöksen mitätöimiseksi, mitä hän ei pitänyt helppona.
Monet Raananan tilaisuudessa iskulauseen ”Todellinen Likud ei antaudu” alla puhuneet kääntyivät presidentti Obamaa vastaan, jota he syyttivät anti-semitistiksi ja ettei tämä toiminut millään tavoin juutalaisten hyväksi, jopa pahimmaksi viholliseksi, mitä heillä koskaan on ollut.
Moshe Feiglin, joka edustaa ”Juutalainen johtajisto” liikettä, selitti ettei Netanyahu pettänyt Juudeaa ja Samariaa, sillä kirjoitus hänen suhtautumisestaan oli kirjoitettuna alusta lähtien ei vain seinille vaan myös lattiaan ja kattoon. (JP)
5. YK:N ALAINEN IAEA (Kansainvälinen atomienergiajärjestö) teki perjantaina päätöksen äänin 25-3, jossa Irania vaaditaan välittömästi keskeyttämään äskettäin paljastuneen Qomin luona ydinlaitoksen rakentaminen sekä lopettamaan uraanin rikastamisen. USA:n viranomaiset sanovat, että IAEA:n päätös ennakoi pakotteiden koventamista, ellei Iran taivu sen vaatimuksiin. IAEA:n päätökseen ei vielä sisältynyt pakotteita.
USA:n viranomaiset toivovat tehdyn päätöksen saavan muutoksen aikaan Iranin käytöksessä. Israelin viranomaiset toteavat, että tämä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, että IAEA otti selkeän tuomitsevan asenteen Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen. He kuitenkin epäilevät, että Iranin mullahit uskovat uhkausten todellisuuteen ja aikovat puristaa hedelmästä viimeisetkin mehut ulos.
IAEA:n 35:stä jäsenmaasta 25 kannatti päätöslauselmaa, niiden mukana USA, Venäjä, Kiina, Englanti, Ranska ja Saksa, mitä pidetään harvinaisena yksimielisyyden osoituksena kuuden johtavan maan päätöksessä Iranin ydinsuunnitelmasta.
Päätöslauselmassa kritisoidaan, ettei Iran ole noudattanut IAEA:n aiempia päätöksiä lopettaa uraanin rikastaminen sekä ydinpolttoaineen että ydinpommin valmistusaineeksi. Lauselma toteaa, ettei IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei ole pystynyt käytössään olevan tiedon perusteella päättelemään, että Iranin ydinteollisuus palvelee vain siviilitarpeita. Päinvastoin on vakavia viitteitä siihen suuntaan, että Iran rakentaa ydinpommia. (JP)
6. JÄRJESTÖ nimeltä Israeli Constitutional Law (Israelin perustuslaillinen laki, OFICL) lähetti viime viikolla kirjeen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille varoittaen häntä, että luokitellessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt laittomiksi hän syyllistyy kansainvälisen lain rikkomiseen. Järjestön kirjelmässä muistutetaan, että Anglo-American konventio, sopimus jota vähän tunnetaan, kirjoitettiin USA:n ja Britti-hallitusten välillä vuonna 1924. Siinä määritellään yksityiskohtaisesti, että USA hyväksyi itselleen mandaatin Palestiinassa, johon kuuluu koko Palestiinan alue Jordanjoesta Välimereen. OFICL:n johtaja Mark Kaplan tähdentää, että USA:n edustajainhuoneen käsitellessä asiaa I:n maailmansodan aikana, ihmiset sanovat: ”Me olemme uhranneet paljon Palestiinaan, ja me edellytämme, että sopimusta noudatetaan.” Kaplan toteaa, että vaikka YK hyväksyi Palestiinan jakosuunnitelman 1947, mandaatin alkuperäiset rajat ovat edelleen voimassa. Mandaatti menetti merkityksensä Israelin itsenäistyessä 1948, mutta YK:n asettamat rajat olivat vain suunnitelma, jonka arabimaat ja PLO hylkäsivät.
OFICL:n puheenjohtaja Michael Snidecor selittää, että vaikka Israel itsenäistyi, sopimus USA:n ja Englannin välillä on voimassa. Hän sanoo kuuntelevansa suuresti huolestuneena Clintonin puheita, joissa hän toistuvasti väittää setlementtien olevan laittomia. Viimeksi tämä tuli hänen käsitellessään rakentamiskieltoa Juudeassa ja Samariassa: ”USA uskoo, että setlementit Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia. Tämä on ollut meidän kantamme 40 vuotta. Tämä on presidentti Obaman politiikka nyt ja vastaisuudessa.” Kaplan uskoo, että IDF:n läsnäolo ja toiminta Juudeassa ja Samariassa on lisännyt vääristynyttä käsitystä Juudean ja Samarian asemasta. Israel itse auttoi tämän vaikutelman kasvamista aloittamalla sotilashallinnon vapautetuilla alueilla 1967 sodan jälkeen.
Edellisen perusteella näyttää, että Israelin hallitukset ovat tehneet suuren virheen siinä, ettei vapautettuja alueita julistettu välittömästi Israelin valtion osaksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259243026960&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Mahmoud Abbas ehti Etelä Amerikan kiertueellaan Venezuelaan, jonka presidentti Hugo Chavez ”aateloi” hänet ojentamalla Abbasille kaksoiskappaleen miekasta, joka aikoinaan kuului vapaustaistelijalle Simon Bolivarille. Chavez ylisti Carlos-terroristia, Ilich Ramirez Sanchez, joka on istunut Ranskan vankilassa vuodesta 1975. Hän sanoi Israelin edustavan imperialistisen hallituksen tuhoavaa kättä. Abbas puolestaan totesi, ettei Netanyahun tarjous rakennuskiellosta ole tarpeeksi neuvottelujen aloittamiseksi. (JP)
- IAF iski ohjuksellaan ryhmään, joka valmisteli raketin ampumista Israeliin perjantai aamuna. Surmansa saanut mies kuului Salafist järjestöön, hän asui Gazan Jalalatt pakolaisleirissä. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259243019224&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Nir Barkat sanoo, että Intel-kriisi Jerusalemissa on ratkaistu. (JP)
- Teheran aikoo katkaista suhteensa IAEA:n kanssa. (JP)
- American for Freedom of Information” ryhmä julkisti saamansa jäljennöksen Obaman tukianomuksesta Occidental opistossa Kaliforniassa. Hakijana on henkilö nimeltä Barry Soetoro, joka hakee ulkomaisille opiskelijoille tarkoitettua apurahaa. Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan tulee todistaa, ettei hän ole USA:n kansalainen. Hänelle myönnettiin apuraha indonesialaisena ulkomaisena opiskelijana opistossa. Opisto suostui antamaan kopion dokumentista järjestön hakemuksesta Kalifornian korkeimman oikeuden tekemän päätöksen perusteella. Stipendin Obamalle myönsi Fullbright järjestö.
Obama on käyttänyt 950 000 USD 12 lakifirmaan, joiden tehtävänä on ollut
estää kaiken Obaman menneisyyttä koskevan informaation hankkiminen.
(AP, Washington DC)