Friday, November 20, 2009

PERJANTAI 20.11.09
1. MAAILMAN MAHTIVALLAT alkavat olla valmiit sopimaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan sen hylättyä IAEA:n pääsihteerin Mohammed ElBaradein kompromissi-tarjouksen, jonka mukaan se lähettäisi 75 % alhaiseen 3-5 %:n tasoon rikastettua uraaniaan jatkojalostettavaksi Venäjälle ja Ranskaan 19.75 %:n tasoon, joka sopii ydinvoimalan polttoaineeksi.
Neuvottelutilanteen joutuessa näin umpikujaan Israel on vaatinut kovempia sanktioita, jotka kieltäisivät Iranilta kaikki ydinpolttoaineen rikastusvaiheet.
Iranin ulkoministeri Manocherh Mottaki ilmoitti keskiviikkona Iranin hylänneen ElBaradein välitysehdotuksen.
Mottakin ilmoitus on syvä pettymys erityisesti USA:n presidentti Barack Obamalle, joka on asettanut koko ulkopoliittisen ohjelmansa sen varaan, että hän pystyy rakentamaan luottamuksellisia suhteita muslimivaltioitten kanssa, missä Iranin on esimerkkitapaus.
Jos hän olisi siinä saavuttanut merkittävää edistystä, se olisi helpottanut huomattavasti suhteitten luomista toisten muslimivaltojen kanssa, jotka ovat arkailleet tarttua Obaman ojennettuun käteen epäillen hänen uskottavuuttaan.
Mottakin ilmoituksen jälkeen Obaman kerrotaan osoittavan määrättyä kärsimättömyyttä todetessaan, että ”Iran hylkäsi tarjouksen sisäisistä poliittisista syistä, tai että ehkä he ovat juuttuneet johonkin omaan retoriikkaansa”.
Obama totesi median edustajille Etelä Korean presidentti Lee Muang-bakin kanssa pitämänsä lehdistötilaisuuden yhteydessä, että ”koska he eivät pystyneet sanomaan kyllä, kansainväliset osakkaat (5+1) ovat alkaneet keskustelut seurausten merkityksestä”.
YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä + Saksa (5+1) kokoontuvat Brysselissä perjantaina keskustelemaan, mitä toimenpiteitä ne voisivat suositella Irania vastaan saadakseen sen lopettamaan uraanin rikastustoimensa. USA tiettävästi – JP:n saamiin tietoihin perustuen – vastustaa ElBaradein tekemän kompromissitarjouksen muuttamista Iranille sopivammaksi. Iran esitti mm., että se saisi ostaa ulkomailta saman määrän rikastettua uraania kuin mitä se luovuttaisi rikastettavaksi ulkomaille, ja että se lähettäisi rikastamaansa uraania Venäjälle pienissä erissä ja pitkän ajan kuluessa.
Obaman uskotaan käsitelleen Iranin kysymystä tavatessaan Kiinan presidentin Hu Jintaon ja Venäjän presidentti Medvedevin, vaikka siitä ei ole tietoja julkisuudessa. (JP)
2. www.debka.com raportoi, että IAEA:n tarkastajat Iranissa lokakuussa havaitsivat selviä merkkejä, että Iranilla on toinen atomipommin valmistamislinja Isfahanissa, joka perustuu plutoniumin käyttämisestä valmistusaineena vaihtoehtona Qomin luona rakenteilla olevan Fordon reaktorin jalostaman uraanin rinnalla. Fordon laitos on suuruudeltaan asiantuntijoitten mukaan sopiva uraanin jatkojalostamiseen esim. atomipommiin sopivaksi, mutta sen 3000 sentrifugin kapasiteetti on liian pieni ydinvoimalan polttoaineen valmistamiseksi. Laitoksen rikastuskapasiteetti riittäisi kahden atomipommin rakentamiseen vuodessa.
IAEA:n tarkastajat arvioivat havaintoihinsa perustuen, että Iran toteuttaa kiireellä näitä kahta valmistuslinjaa. Lisäksi heillä on epäilyksiä, että Iranilla voi olla muitakin rikastuslaitoksia hajautettuina laajaan maahansa, joista tarkastajat eivät tiedä mitään.
Tarkastajat havaitsivat Isfahanin laitoksen alueella 30 IS-tonnia raskasta vettä kuudessa sadassa säiliössä, kukin vetoisuudeltaan 13 gallonaa. Tutkiessaan säiliöitä he tulivat siihen tulokseen, että ne oli tuotettu maahan ulkomailta, eikä Iranin raskasvesilaitoksesta Arakista. Tarkastajat eivät pystyneet arvioimaan, mistä maasta säiliöt oli tuotu maahan. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan ydinmateriaalin myyminen Iranille on kielletty.
Debkafilen laskelmien mukaan raskasvesimäärä Isfahanissa riittää – siviilikäytön ohella - tritiumin valmistamiseksi yhtä atomipommia varten plutonium-laitoksessa, joka on rakenteilla Arakissa. USA:n Hiroshimaan pudottama ydinpommi vastasi 20 kilotonnia TNT-räjähdettä.
Dabkafilen mukaan IAEA on vaatinut Iranilta selitystä löydetyistä raskasvesisäiliöistä, mihin tarkoitukseen ne ovat ja mistä ne on tuotettu maahan.
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo JP:n Herb Keinonin kirjoittaman artikkelin mukaan, että hän haluaa lopullisen sopimuksen PA:n kanssa eikä tilapäistä ratkaisua tilapäisin rajoin, mitä Israelissa on esitetty viimeksi presidentti Shimon Peresin taholta. Tilapäisratkaisuja esitettäneen vain siksi, että lopullisen ratkaisun löytäminen nykyisessä tilanteessa näyttää toivottamalta. Netanyahu toteaa, että sellaisen ratkaisun sopiminen vaatii rohkeita johtajia, jotka pystyvät tekemään rohkeita päätöksiä. Hän uskoo, että sellainen johtaja löytyy PA:n taholla nimeämättä ketään. Tilapäisratkaisua esittävät lähtevät siitä, ettei ole löydetty yhteistä pohjaa ratkaista visaisimpia kysymyksiä, kuten pakolaiset ja Jerusalem, minkä takia olisi keskityttävä sopimaan niistä asioista, joissa erot eivät ole liian suuret. Tämä antaisi palestiinalaisille tunnon, että ainakin jotain on saatu aikaan vuosikausia kestäneitten neuvottelujen jälkeen jättäen pahimmat erimielisyydet tulevaisuuden ratkaistaviksi. Netanyahu uskoo, ettei Mahmoud Abbasin viimeisin vakuutus eroamisestaan tarvitse olla lopullinen viitaten Egyptin presidentti Anwar Sadatiin, joka pystyi tekemään mahdottomia ratkaisuja ja jopa vierailemaan Israelissa ja puhumaan Knessetissä.
JP:n tiedon mukaan Nertanyahu ei kuitenkaan ole vielä valmis julistamaan moratoriumia, jolla hän keskeyttäisi kaiken muun paitsi julkisen rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä määräajaksi, ehkä kymmenen kuukauden ajaksi. USA:n taholta viestitetään, että se voisi olla tarpeeksi keskustelujen aloittamiseksi, joskin USA haluaisi pitempää aikaa. Pääministerin kansliasta vakuutetaan, että Netanyahu on vakavissaan moratoriumin kannalla, joskaan ei ole päättänyt sen pituudesta, ehdolla, ettei siihen sisälly Jerusalemin alue eikä sillä vaikeuteta julkisen alan vaatimusten toteuttamista eikä yhteisöjen sisäistä elämää (JP)
4. TV-kanava 10 kertoi eilen uutisissaan haaretz.com mukaan nojaten BBC:n uutisiin, että Mahmoud Abbas väitti Israelin käyvän salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa. Abbasin tietojen mukaan neuvotteluja käydään ehdotuksesta Palestiinan valtioksi tilapäisin rajoin. BBC:n haastattelu välitettiin käännöstekstein arabiankielisenä.
Mahmoud Abbas syytti Israelia samassa yhteydessä, ettei se ole todella kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa. Hän sanoi, ettei USA painosta Israelia tarpeeksi, millä hän tarkoittanee sitä, ettei Israel ole suostunut täydelliseen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa, mihin Abbasin mukaan kuuluvat kaikki ennen 1967 sotaa Transjordanian miehitykseen kuuluneet Jerusalemin itäiset osat, joissa nyt sijaitsevat useat Jerusalemin uudet lähiöt, mm. Gilo joka on ollut uutisissa äskettäin, sekä monet muut.
Abbas toisti BBC:n haastattelussa päätöksensä erota, mutta ei hylännyt mahdollisuutta siirtää tammikuun 24. päiväksi määrättyjen vaalien siirtämistä.
Hamasin edustaja Fawzi Barhoum kuittasi Abbasin väitteen salaisista neuvotteluista Hamasin ja Israelin välillä vääriksi lisäten, ettei Hamas neuvottele vihollisen kanssa. Hän syytti Abbasia, että tämä panee oman poliittisen tulevaisuutensa Hamasin harteille.
Viime aikaiset uutiset ovat kertoneet, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut ovat viimeistelyä myöten valmiit, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näin vakuutetaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Goldstonen Israelia mustaava raportti ei estänyt NATO:n sotilasneuvoston puheenjohtajan amiraali Giampaolo Di Paolan matkustamista Israeliin tällä viikolla tutkiakseen IDF:n omaksumaa taktiikkaa ja menetelmiä, joita NATO voisi hyödyntää omissa operaatioissaan Afganistanissa, jossa sen joukot taistelevat samankaltaisissa olosuhteissa, joissa IDF sotii. Paola saapui Israeliin torstaina kaksipäiväiselle vierailulle, jonka aikana hänen isäntänään toimii IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi. Tämä on Paolan kolmas matka Israeliin neljässä vuodessa. Johtajat keskustelevat tavoista, joilla IDF:n ja NATOn sotilaallista yhteistoimintaa voitaisiin kohentaa. Israelin merivoimien alukset toimivat Välimerellä Naton alusten kanssa pyrkien estämään aseitten salakuljettamisen. Yhteistoiminta alkoi 11. syyskuuta 2001 New Yorkin pommitusten jälkeen. Paolan kerrotaan olleen erityisen kiinnostunut IDF:n räjähdelaboratoriosta, jossa kootaan tietoja ja sirpaleita tienvarsipommeista ja muista räjähdepanoksista (Improvised Explosive Devices, IED) tarkoituksella oppia tuntemaan niiden kokoaminen ja toiminta, millä helpotetaan niiden purkamista. Paola on myös kiinnostunut tavoista, millä IDF kerää tiedustelutietoja siviiliasutuksen keskellä, koska saman tapaiset ongelmat ovat NATO:n joukkojen harmina Afganistanissa kuin Israelissa Hamasin ja Hizbullahin valvomilla alueilla. (JP)
- Shimshon (Kfir) pataljoonan asevelvollisten mielenosoitukset pataljoonan osallistumisesta juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen Juudeassa ja Samariassa jatkuvat. Netanyahu varoitti, että ne tuhoavat Israelin. Todellisuudessa maan jakaantumiseen vaikuttaa paljon enemmän jatkuva pienten parakkikylien tuhoaminen, joita kutsutaan laittomiksi, sillä ne levittävät pahaa verta ja katkeruutta kansan pariin. Asiasta olisi käytävä syvälliset keskustelut, joissa sovitaan yhteisestä linjasta, miten niihin tulee suhtautua. (JP)
- Jerusalemin Maale Zeitim lähiön juutalaisasukkaat valittavat, että paikalliset arabit kivittävät heitä päivittäin. Poliisi, joka suhtautuu hyvin kylmäkiskoisesti juutalaisten valituksiin Itä Jerusalemissa, ei sano nähneensä sen lisääntyneen oleellisesti. Jerusalemin poliisi välttää partiointia Itä Jerusalemissa. (JP)
- Jerusalemin kaupunki julkisti suunnitelman 5000:n asunnon rakentamiseksi pääkaupungin arabiasukkaille. JP:n artikkeli valittaa, ettei siinä ilmoitettu, koska ne aiotaan rakentaa. (JP)
- Entinen kansaedustaja Effie Eitam matkustelee USA:ssa puhujakiertueella, jonka aikana hän saa vastaansa sekä suosionosoituksia että mielenosoituksia. Puhujakierroksen järjestäjät toteavat, että on samantekevää, kuka Israelista tulee puhumaan ja puhukoon mistä tahansa, vastaanotto on aina sama. (JP)

Thursday, November 19, 2009

TORSTAI 19.11.09
1. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner osoitti harvinaista kypsyyttä kosketellessaan Israelin rakentamista Jerusalemin lähiöissä, jotka sijaitsevat ns. vihreän linjan itäpuolella, eli alueella, jonka Transjordania miehitti 1948 itsenäisyyssodan aikana ja jotka Israel vapautti 1967 puolustussodan, ns. ”kuuden päivän sodan” aikana.
Kouchner ilmoitti selkeästi, että hän vastustaa Gilon lähiöön suunnitellun 900 asunnon rakentamista, koska hän katsoo Gilon sijaitsevan ”kiistellyllä” eli Länsirannan alueella, mutta hän ilmoitti yhtä selkeästi, ettei sen tule olla esteenä rauhan-keskusteluille. Gilo kuuluu Jerusalemin alueeseen, jonka Israel liitti Israeliin, ja joka sijaitsee pääkaupungin kuntarajan sisäpuolella, siellä asuu 40 000 ihmistä.
Kouchner kertoi median edustajille keskusteltuaan Israelin johtajien kanssa, että hän ymmärtää, ettei Netanyahun myönteinen päätös rakennusluvalle ollut poliittinen, vaan käytännöllinen, sillä Jerusalem tarvitsee lisää asuntoja ja rakennusmaasta on pulaa.
Kouchner oli mukana tilaisuudessa, jossa Jossi Beilinille ojennettiin korkea ranskalainen kunniamerkki hänen työstään rauhan hyväksi. Entinen marxilaisen Meretz puolueen puheenjohtaja Beilin sanoi, että Netanyahu tulee pian julistamaan 10 kuukauden osittaisen rakennuskiellon (moratorium) Länsirannalle lisäten, ettei se tyydytä USA:n vaatimusta täydellisestä rakennuskiellosta, mutta ettei sen tulisi estää rauhankeskusteluja.
Kouchner kertoi myös medialle tavattuaan PA:n johtoa, ettei PA tule yksipuolisesti julistamaan Palestiinan valtiota. Hän arveli huhun siitä syntyneen PA:n johtajien puheitten väärästä tulkinnasta. Hän selitti Ranskan kantaa asiaan näin: ”Olen pahoillani, mutta EU:n järjestelmä ei toimi sillä tavoin; mutta me kannatamme valtiota, joka on tunnustettu, yhtenäinen, demokraattinen ja tunnustaa Israelin valtion turvallisuuden.” (JP)
2. USA:N presidentti Barack Obama sen sijaan otti huomattavasti jyrkemmän kannan Gilon asuntojen rakentamisasiaan. ”Uskoakseni setlementtien lisärakentaminen ei lisää Israelin turvallisuutta”, hän sanoi Fox-uutisten haastattelussa. Uskoakseni tämä tekee vaikeammaksi heille rakentaa rauhaa naapuriensa kanssa. Uskoakseni se aiheuttaa katkeria tunteita palestiinalaisissa tavalla, joka voisi lopulta kehittyä vaaralliseksi,” hän selitti ajatuksiaan jatkaen: ”Tilanne Lähi Idässä on hyvin vaikea, ja olen sanonut toistuvasti ja sanon sen uudelleen, että Israelin turvallisuus on tärkeä kansallinen intressi USA:lle, ja me tulemme varmistamaan, että he ovat turvattuina.”
OBAMAN hallituksen esittämä kritiikki tunnetaan Israelissa kohtuuttomana, epäreiluna, ja se on herättänyt vihaisia reaktioita israelilaisissa poliittisesta kannasta riippumatta.
Gilo on erottamattomasti kuulunut Jerusalemiin siitä lähtien, kun se vapautettiin Jordanian miehityksestä.
Sekä pääministerin että ulkoministerin kanslia ovat kuitenkin välttäneet ottamasta turhan arvostelevaa kantaa USA:n asenteeseen. Ainoa kritiikki Gilon tapauksessa voidaan suunnata rakennusluvan ajoitukseen, minkä Obaman hallitus kokee ongelmallisena sen pyrkiessä löytämään muotoa, jolla Israelin ja PA:n väliset keskustelut saataisiin uudelleen käyntiin.
Lähi Idän asiantuntija David Makovsky valittaa myös sitä, että tällainen tapaus voi pahoin vahingoittaa keskinäisen luottamuksen rakentamista, mitä Obama ja Netanyahu ilmeisesti pyrkivät luomaan Washingtonin kahdenkeskisissä keskusteluissa. Hän jopa olettaa, että se voi vahvistaa niitä, jotka kaiken aikaa ovat odottaneet pahinta Netanyahun taholta.
Toinen asiantuntijana pidetty kolumnisti Scott Lasensky arvioi, että päätös Gilon rakentamisesta murentaa Netanyahun vakuutuksia halustaan välittömiin rauhankeskusteluihin PA:n kanssa ilman ennakkoehtoja.
Koko ongelman ydin on siinä, etteivät ulkomaat tunnusta Jerusalemia Israelin yhtenäiseksi pääkaupungiksi, jossa ovat voimassa Israelin sisäiset lait ja oikeudet. (JP)
3. GILON LAAJENNUKSEN aiheuttaman kohun vanavedessä kerääntyi eilen satakunta ihmistä Nof Zionin juutalaisyhteisöön Jerusalemin Jebel Mukaberin lähiössä todistaakseen toisen rakennusvaiheen peruskiven muurausta. Tilaisuus ennakoi Nof Zionin yhteisön toisen rakennusvaiheen aloittamista. Mukana oli myös potentiaalisia asunnon ostajia kohteesta.
Nof Zion on osa yksityistä rakennusprojektia, joka toteutetaan juutalaisten omistamalle yksityismaalle. Kohteen ensimmäisessä vaiheessa rakennetuissa asunnoissa asuu kymmeniä perheitä, pääasiassa anglosakseja. Rakentamisen oletetaan alkavan seuraavan puolen vuoden aikana ja sen toteuttaminen kestänee kaksi ja puoli vuotta. Uusia asuntoja toisessa rakennusvaiheessa valmistuu 125 kpl.
Eilinen peruskivenmuuraustilaisuus oli samalla viimeinen kohde 90 Amerikan juutalaisryhmän vierailulle Israelissa. He tutustuivat tilanteeseen Juudeassa ja Samariassa katsellen samalla sijoituskohteita, joista Nof Zion on yksi. Ryhmän johtajana toimi New Yorkin neuvosmies Dov Hikind. Eräs osanottaja ihmetteli, miksei Israelissa erilaiset ihmiset voi asua lähekkäin ja samassa talossa, kuten hän asumassaan talossa USA:ssa. Hän myös ihmetteli Obaman ottamaa kielteistä kantaa asiaan, jolla on Israelin kansan kannatus.
Paikalle oli kerääntynyt vähäinen ”Peace Now” järjestön lähettämä mielenosoittaja ryhmä, joka huuteli pilkkahuutoja ja ennusti, että Jerusalem tullaan jakamaan. (JP)
4. TOISENLAINEN näytelmä esitettiin Jerusalemin Issawiyan ja Silwanin lähiöissä. Jerusalemin kaupunki toteuttaa päätöstään laittomasti, ilman lupaa ja usein toisen omistamalle maalle rakennettujen talojen purkamista. Jerusalemin kaupungin työntekijöitten suojana oli poliiseja ja rajapoliiseja mellakkavarustein varustettuina.
Kahden päivän aikana he ovat tuhonneet seitsemän laitonta rakennusta. Eilen keskiviikkona työntekijät tuhosivat kaksi rakennusta Issawiyassa, jonka asukkaat olivat rakentaneet tie-esteitä ja pyrkivät kivien heittelyllä estämään työntekijöitten pääsyn purkupaikalle siinä kuitenkaan onnistumatta.
Jerusalemin kaupungilla on 14 muuta kohdetta, joissa laittomat rakenteet on tarkoitus poistaa. Tämä nostaa purettaviksi määrättyjen rakennusten määrän seitsemään kymmeneen. Myöhemmin keskiviikkona purkuryhmät siirtyivät Silwanin lähiöön tuhoten siellä 3 rakennusta. Myös siellä purkajat ja heitä suojaavat poliisit joutuivat kivisateeseen, mutta pahoja vammoja ei ole raportoitu.
Itä Jerusalemin asukkaat valittavat, ettei heillä ole tarpeeksi sopivia rakennuspaikkoja, minkä johdosta he joutuvat rakentamaan löytämälleen vapaalle maalle, joka voi olla kaupungin yleiskaavassa määritelty julkiselle rakennukselle, puistoksi tai tiepohjaksi. (JP)
5. WND kertoo Jerusalemin toimistonsa johtajan Aron Kleinin artikkelissa, että amerikkalaiset avustavat palestiinalaisia maan kähmimisessä.
Korkea PA:n nimettömänä pysyttelevä virkailija vahvistaa todeksi Israelin salaisen palvelun Shabakin laatiman raportin, jonka mukaan PA rakentaa instituutioitaan ja avaa toimistojaan sekä ns. B- että C-alueella. A-alue on täysin PA:n hallinnassa; B-alueella PA:lla on siviilivastuu alueesta; C-alueella Israel vastaa sekä siviili- että turvallisuushallinnosta. Itä Jerusalemin alue on ns. C-aluetta. PA:n poliittinen toiminta siellä on täysin kielletty, eikä se saa avata siellä toimistojaan ja laitoksiaan. Tällä perusteella ns. ”Orienthouse” Itä Jerusalemissa on ollut ajoittain suljettuna PA:n siirtäessä toimistojaan sinne.
WND:n artikkelissa kerrotaan PA:n laittomasta toiminnasta Jerusalemin Kfar Akebin, Qalandiyan ja Samir Amisin lähiöissä, jotka rajoittuvat Neveh Yacovin ja Pisgat Zeevin juutalaisten asuttamiin lähiöihin. Edellä mainitut palestiinalaislähiöt ovat kaikki Jerusalemin kuntarajan sisällä. Klein kertoo kiertoajelusta lähiöissä kertoen, miten PA:n logot ovat yleisiä siellä ja suuri punainen kyltti kieltää juutalaisia tulemasta alueelle.
Kfar Akebissa on kyltti, jossa lukee: ”Ramallah-Jerusalem tie. Tämä tie on Amerikan kansan lahja Palestiinan kansalle PA:n ja PECDAR 2007 yhteistoiminnan kautta.”
Kyltissä on Amerikan ja PA:n vaakunat sekä USA:n kansainvälisen avun USAID symbolikuviot, mitkä ovat ilmestyneet sinne 2006 jälkeen.
WND kertoo edelleen, että PA vastaa joistakin kouluista Itä Jerusalemissa ja maksaa joittenkin opettajien palkat YK:n lisäksi. Jerusalemin poliisi harvoin uskaltaa partioida Itä Jerusalemin alueella, jossa PA:n turvallisuusjoukot liikkuvat poliisin ja IDF:n kanssa tekemiensä sopimusten mukaisesti. IDF ei myöskään halua partioida Itä Jerusalemissa.
Fatahin Jerusalemin osaston johtaja Dmitri Ziliani vahvistaa WND:lle, että PA on perustanut paikallisen komentokeskuksen joihinkin Itä Jerusalemin lähiöihin. Hän myös vakuuttaa, että ilman Itä Jerusalemia Palestiinan valtiota ei tule olemaan.
WND toteaa artikkelissaan, että Obaman hallitus haluaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian alueille, myös Itä Jerusalemiin, mutta se koskee vain juutalaisten rakentamista, ei palestiinalaisia, mikä asettaa kiistanalaisen alueen määritelmän varsin omalaatuiseen valoon, koska sen periaatteena on, että alueen omistus on ratkaisematta.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=116491
6. UUTISOTSIKOITA
- Estonia avasi lähetystönsä Israelissa, kuten muutkin maat, Tel Avivissa.
- Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner arvioi, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut Hamasin kanssa Kairossa etenevät suotuisasti, ja IDF:n sotilas voidaan vapauttaa ensi viikon perjantaina. (JP)
- Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi puheessaan Knessetin erikoisistunnossa eilen, että Israel tarvitsee 4-5 %:n vuosikasvun voidakseen hoitaa maan turvallisuuden. Hän valitti PA:n kieltäytymistä rauhan-keskusteluista, mutta odottaa samalla maan oppositiolta vastuuntuntoista ja hyväksyttävää käyttäytymistä. (JP)
- Israelin muinaisista perinnekohteista vastaava hallinto on huolissaan, että monet korvaamattomat kohteet ovat vaarassa raunioitua hoidon ja varojen puutteessa. (JP)
- Mahmoud Abbas kertoi Kairossa, että hänen päätöksensä astua syrjään PA:n puheenjohtajan paikalta on lopullinen. Hän sanoi päätöksensä johtuneen ennen kaikkea siitä, ”ettei rauhanprosessi edennyt odotetusti, koska Israel tehokkaasti esti sopimuksen syntymisen”. (haaretz)
- Jordanian kuningas Abdullah II kehotti Amerikan juutalaisjohtajia painostamaan Israelia hyväksymään 2002 arabisuunnitelman. (INN)
- IDF pommitti eilen aseverstasta ja kahta tunnelia Gazassa vastauksena Gazasta Israeliin ammuttuun rakettiin. (INN)
- Peres lupaa palestiinalaisille ensin pienen valtion, jota kasvatetaan myöhemmin. PA on hylännyt tällaisen vaiheittaisen ratkaisun. (INN)

Wednesday, November 18, 2009

KESKIVIIKKO 18.11.09
1. SAEB EREKAT väittää, ettei hän koskaan esittänytkään, että PA:n tulisi julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti. Kuten tavallista, ”syy on Israelin, jonka edustajat aina vääntävät minun sanojani miten haluavat”.
Sen sijaan Erekat väittää esittäneensä, että turvallisuusneuvoston tulee vahvistaa rajat ennen 1967 sotaa tulevan valtion rajoiksi. Mitään vahvistettuja rajoja ei ollut olemassa, YK:n Palestiinan jakosuunnitelmassa määriteltiin rajalinjat huomattavasti lännemmäksi kuin ne linjat, joissa Israelin ja Transjordanian joukot olivat 1949, ja jotka määriteltiin aselepo- sopimuksessa, mutta niitä ei ole missään vahvistettu rajalinjoiksi. Se on ns. vihreälinja.
Jos Erekat tarkoittaa lausunnollaan rajoista jotain konkreettista, ainoa raja olisi YK:n jakosuunnitelmassa mainittu raja, jota ei koskaan toteutettu arabien hylättyä suunnitelman.
”Mitä me haluamme on säilyttää kahden valtion ratkaisu. Yhden valtion periaate ei ole optio”, hän selvitteli. ”Haluamme, että turvallisuusneuvosto julistaa, että kahden valtion periaate on ainoa vaihtoehto, ja että se tunnustaisi Palestiinan valtion 1967 rajoilla elääksemme rinta rinnan Israelin valtion kanssa”, hän selitti.
Israelin korkean viranomaisen tulkinnan mukaan Erekatin sekava lausunto on tarkoitettu aiemmin annetun lausunnon korjaamiseksi, koska hän havaitsi sekä USA:n että EU:n vastustavan yksipuolista Palestiinan valtion perustamista. (JP)
2. PA:N SISÄLLÄ näyttää olevan informaatiokatkos, sillä sikäli kuin olen tajunnut oikein Mahmoud Abbasin lausuntoja, hän julistaa maailmanympärimatkallaan itsenäistä Palestiinan valtiota ja hakee sille YK:n jäsenmaitten tukea.
Tähän rysään näyttää joutuneen tietämättään myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka sanaili EU:n ulkoministereitten kokouksessa tähän tapaan: ”En usko, että olemme siellä vielä. Toivoisin, että olisimme tilanteessa, jossa voisimme tunnustaa Palestiinan valtion, mutta sitä ennen täytyy jotain muuta tapahtua. Uskon, että ajatus on vähän ennen aikainen.” Bildt selitti edelleen, että ”EU:n sisällä keskustellaan muista tavoista, joilla osoittaa tukeamme palestiinalaisten toiveille enemmän, kuin mitä olemme tehneet tähän asti, ja siihen on selvästi aihetta”.
Erekat selvitteli omia ajatuksiaan todeten, että PA:n tulee esittää turvallisuusneuvostolle, että se määrittelisi 1967 linjat Israelin ja Palestiinan välisiksi rajoiksi, koska se on yhdenmukainen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien 1515 ja 2003 kanssa, jotka omaksuttiin ”tiekartan” periaatteiksi ja joissa hyväksytään kahden valtion ratkaisu kuitenkaan tarkemmin määrittelemättä rajalinjoja. Näin sanaili Erekat.
Turvallisuusneuvoston päätöslauselmat 1397 ja 2002 olivat ensimmäiset, joissa vahvistettiin Palestiinan valtio perustettavaksi Israelin rinnalle.
Arabiliitto vahvisti PA:n aikeen viedä asia turvallisuusneuvostoon kuitenkaan määrittelemättä aikaa, milloin se tapahtuisi.
Erekat selitti edelleen, ettei kansainvälinen yhteisö ole koskaan tunnustanut Israelin oikeutta ”Länsirantaan”, ja ”61 vuoden ajan Israel on tehnyt kaikkensa vaikeuttaakseen kahden valtion perustamista, mitä Netanyahu myös toteuttaa”. Edelleen hän valitti, etteivät palestiinalaiset ole saaneet mitään 16 vuotta kestäneitten neuvottelujen kautta, joten taktiikkaa on muutettava. (JP)
3. EREKAT on väärässä. Englanti julkisti Balfourin julistuksen 1917, jossa luvattiin perustaa kotimaa juutalaisille: ”Hänen majesteettinsa hallitus hyväksyy kansallisen kodin perustamisen juutalaiselle kansalle Palestiinaan ja tulee tekemään kaikkensa tämän tavoitteen saavuttamiseksi samalla todeten, ettei tehdä mitään, mikä vahingoittaisi maassa asuvan ei-juutalaisen kansan siviili- ja uskonnollista asemaa Palestiinassa tai oikeuksia ja poliittista asemaa, joita juutalaiset nauttivat missä muussa maassa tahansa.” Brittimandaatti ja Balfourin julistus vahvistettiin San Remon konferenssissa 1920 osaksi Versaillesin sopimusta, mitä arabi- ja juutalaisdelegaatiot yhdessä juhlivat.
Englannin siirtomaasihteeri Winston Churchill selitti Kanadan pääministerin kysymykseen arabien asemasta juutalaisten kotimaassa: ”Teemme kaikkemme antaaksemme juutalaisille tilaisuuden rakentaa itselleen kansallinen kotimaa, ja jos he aikaa myöten tulevat enemmistöksi maassa, he luonnollisesti ottavat maan valvontaansa, määräsuhteessa (pro rata) jakaen arabien kanssa.” Periaatteena oli ettei arabeja karkoteta omalta maaltaan.
Englanti väsyi lopulta palestiinalaisten aloittamaan väkivaltakampanjaan niin, että se luovutti Palestiinan kysymyksen Kansainliitolle, joka puolestaan luovutti Palestiinan mandaatin Englannille24.07.1922 velvoitteena toteuttaa juutalaisten kansallinen koti. Virallisesti se tuli voimaan vasta elokuussa 1924, kun Palestiina vahvistettiin Lausannen sopimuksella kansainliiton mandaatiksi, mutta käytännössä se toteutui jo kesäkuussa 1920, kun Herbert Samuel tuli Palestiinan ylikomissaariksi.
Englannin alkuperäiseen juutalaisille luvattuun kotimaahan kuului nykyinen Jordania sekä maa-alue Jordanjoesta Välimereen, mutta Churchill erotti siitä Transjordanian omaksi emiiri Feisalin johtamaksi Englannin protektoraatiksi.
4. JERUSALEMIN kaupungin suunnittelukomitean hyväksyttyä 900 asunnon rakentamisluvan Gilon lähiöön, sekä USA että Englanti ovat esittäneet vastalauseitaan. Obaman erikoislähettiläs George Mitchell esitti jo aiemmin vastustavan kantansa keskustellessaan puolustusministeriön henkilöstöpäällikön Michael Herzogin kanssa asiasta. Asiasta keskusteltiin toistamiseen Netanyahun lähettilään Yitzhak Molchon ja Mitchellin tavatessa Washingtonissa maanantaina.
Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs ei säästellyt sanojaan esittäessään edustamansa instanssin kannan: ”Yrittäessämme työskennellä neuvottelujen jatkamiseksi tällaiset toimet tekevät yrityksemme entistä vaikeammiksi onnistua. Kummankaan osapuolen ei tulisi yksipuolisesti antautua pyrkimyksiin tai toimiin, jotka voisivat yksipuolisesti tehdä tai näyttävät tekevän tyhjiksi neuvottelut.” Hänen lausuntoonsa sisältyi kritisismi siihen, että Jerusalemin kaupunki tuhoaa laittomasti rakennettuja taloja Itä Jerusalemissa, mutta myös sen länsiosassa, mitä USA ei huomioi. Jerusalemin asenne lähtee periaatteesta, että kaupunki on yhtenäinen ja että samoja periaatteita sovelletaan molemmissa osissa.
Valkoisen Talon lausunto perustuu USA:n omaksumaan periaatteeseen, että Jerusalem kuuluu Länsirantaan, jota Israelissa nimitetään ”kiistanalaiseksi” alueeksi, mutta joka historian tosiasioitten mukaan kuuluu juutalaisille varattuun kotimaahan. Kun Transjordania miehitti Länsirannan ja Jerusalemin itäosan 1948, ei kukaan vaatinut itsenäistä Palestiinan valtiota. Vaatimuksia alettiin esittää vasta sitten, kun Israel vapautti nuo alueet 1967 puolustussodassa, jonka tarkoituksena oli Israelin tuhoaminen ja juutalaisten massamurha. Arabiliiton pääsihteerin Azzam Pashan sanoin 1948: ”Tämä tulee olemaan tuhoamissota ja ennen näkemätön massamurha.” Tämä oli arabisuunnitelma juutalaisongelman lopulliseksi ratkaisuksi, ja se näyttää olevan edelleen PA:n ohjelmassa päätellen siitä, mitä sen lastentarhoissa, kouluissa, instituutioissa ja PA:n valvomissa mediavälineissä julistetaan.
Israelin hallitus on selkeästi ilmoittanut, ettei Jerusalemissa ole rakentamisrajoituksia, osittainen rakennuskielto koskee vain Juudeaa ja Samariaa. (JP)
5. KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU) kehottaa Abbasia toimimaan sanansa mukaisesti ja julistamaan Palestiinan valtion. Ariel perustaa suosituksensa siihen, että se automaattisesti tekisi tyhjäksi Oslon sopimukset ja muutkin sen pohjalta tehdyt sopimukset Israelin ja PA:n tai PLO:n välillä. ”Rukoilen, että Mahmoud Abbasi, Palestiinan Auktoriteetin presidentti, julistaisi valtion perustamisen yksipuolisesti. Se on ainoa tapa poistaa nuo onnettomat Oslon akordit, jotka vaativat veriuhreja ja toivat PLO:n terroristit Israelin maahan. Tämän kaltaiset lausunnot eivät anna muuta mahdollisuutta kuin että hallituksen tulee liittää Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt Israeliin,” hän selittää ja jatkaa: ”Käytännössä sen tulee liittää koko alue Israeliin ja virallisesti julistaa se osaksi valtiota.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134479
6. TURKIN JA ISRAELIN välisten suhteitten joutuessa jyrän alle, kuten viimeaikaiset uutisotsikot ovat väittäneet, Turkki lähetti Israeliin Turkin Vesihallituksen virallisen delegaation. He tulevat tutustumaan Israelin vesihallinnon Mekorotin teknologisesta kehityksestä vastaavan yhtiön WaTech sovelluksiin veden säästämiseksi ja jäteveden puhdistamiseksi talouskäyttöön. WaTech on pystyttänyt näyttelyn, jossa se esittelee viimeisimpiä keksintöjään ja laitteistojaan. Israel on maailman kärkimaita jäteveden puhdistamiseksi maatalouden kasteluvedeksi.
Turkilla on suuret vesivarat, jopa siinä määrin, että se voi viedä sitä ulkomaille, mistä Israel on neuvotellut vuosikaudet juomaveden ostamiseksi ja kuljettamiseksi merenalaista putkea pitkin Ashdodiin, josta se voitaisiin johtaa edelleen putkea pitkin Eilatiin ja sieltä Jordaniaan ja laivattavaksi edelleen. Samassa yhteydessä voitaisiin rakentaa öljy- ja kaasuputki.
Turkilla on ongelmia hoitaa nopeasti kasvavien suurkaupunkiensa kuten varsinkin pääkaupunkinsa Istanbulin veden tarvetta, ja tässä Israelin kehittämä maailman huippuluokkaa oleva tekniikka voisi auttaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134482
7. UUTISOTSIKOITA
- USA:n strategit ovat arvioineet, ettei Yhdysvalloilla ole mahdollisuuksia kolmanteen sotaan Iranin kanssa Irakin ja Afganistanin lisäksi.
- Israel aikoo kiihdyttää Arrow-torjuntaohjustensa kehittelyä. Lyhyen matkan rakettien torjuntaan kehitetty järjestelmä Iron Dome sekä Davidin linko on suunniteltu valmistuvan käyttöön ensi vuonna. Kehitysvaiheessa on Arrow-3 ohjus, mutta myös sen edellinen malli Arrow-2 on tarkoitus saattaa ajan tasalle. Arrow-3 ohjusta suunnitellaan asennettavaksi myös merialuksiin.
- Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner saapui maahan tänään. Hän toteaa, että seuraavat päivät ovat Israelin testipäiviä. Hän saapui Israeliin Jordaniasta, jossa hän keskusteli Abbasin kanssa. Myös Kouchner vastustaa päätöstä antaa rakennuslupa Gilon, 40 000 asukkaan lähiölle, koska se kuuluu hänen mielestään neuvoteltaviin alueisiin,. Samaa mieltä on myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1129046.html

Tuesday, November 17, 2009

TIISTAI 17.11.09
1. SALAINEN aseitten ja elintarpeitten kuljetus Siinailta Gazan kaistalle on palautunut cast lead operaatiota edeltävälle tasolle, kertoo JP Yaakov Katzin artikkelin mukaan. Salakuljetus taantui operaation johdosta, sillä IDF tuhosi arviolta 300 salakuljetustunnelia. Niitä arvioidaan olevan edelleen kaikkiaan tuhat, joista 300-500 on nyt toiminnassa.
Israelin turvallisuusmiehet arvioivat, että Egypti pystyisi estämään salakuljetuksen päivässä, jos se niin haluaisi. He kertovat, että tarvikkeita tunnelin suuaukon lähelle tuovat rekka-autot ajavat muutaman metrin päähän Egyptin rajavartioista, joiden täytynee olla tietoisia liikenteestä, ellei Egypti palkkaa vartijoikseen kuuroja ja sokeita.
Viranomainen tunnustaa, että salakuljetus on Egyptille myös taloudellinen kysymys, sillä salakuljetukseen osallistuvat Siinain asukkaat saavat palkkioita osallistumisestaan siihen. Toiseksi se on kovin poliittinen kysymys. Jos Mubarak määräisi salakuljetuksen lopetettavaksi kertakäskyllä, se aiheuttaisi mielenosoituksia Egyptissä, mikä vahingoittaisi Mubarakin omaa asemaa, mikä on muutenkin jatkuvien hyökkäysten kohteena.
Kolmanneksi tunnelien kautta kuljetetaan myös välttämättömyystarpeita, joista Gazassa on puutetta kaistan saartotoimien vuoksi, kuten väitetään.
USA on antanut asiantuntija-apua ja laitteistoja Egyptille tunnelien löytämistä ja tuhoamista varten, mutta niiden antama hyöty on ollut minimaalinen.
Israelia on huolestuttanut varsinkin tiedot, että Hamas on pystynyt salakuljettamaan kaistalle pitkän matkan ohjuksia, kuten eräänä sumuisena ja sateisena yönä tehdyt havainnot osoittivat. IDF:n monitorit seurasivat raketin testiammuntaa Gazasta merelle. Raketti lensi 60 km:n päähän rannikolta, eli se yltäisi hyvin Gazasta Tel Aviviin.
IDF:n johto vihjailee, että se voi joutua uudelleen iskemään Gazaan puhdistaakseen sinne kootut hyökkäysaseet, mikä jäin kesken cast lead aikana Olmertin pelätessä, että IDF voi juuttua kiinni sinne vuosiksi vihamielisen kansan keskelle.
Obaman hallituksen taholta kiirehditään Israelia vahvistamaan kaikin tavoin Abbasin asemaa ja luovuttamaan vastuuta PA:n omille turvallisuusjoukoille. (JP)
2. ARMEIJAN parissa leviää aktiivinen vastustus asevelvollisten käyttämisestä poliisin tukena juutalaisten asuntoyhteisöjen tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Lokakuun 23. päivänä kaksi Shimshon pataljoonan sotilasta nosti valmistamansa plakaatin asevelvollisten valanvannomistilaisuudessa Kotelilla, jossa he esittivät vastustavansa pataljoonan käyttämistä Homeshin evakuoimiseksi. Homesh on yksi kolmesta Samarian juutalaisyhteisöstä, jotka Ariel Sharonin hallitus määräsi tuhottaviksi 2005.
Juutalaiset ovat toistuvasti pyrkineet asuttamaan sen uudelleen, ja IDF ja poliisi yhtä usein käy tuhoamassa pystytetyt rakenteet.
Eilen neljä Shimshon pataljoonan sotilasta nosti asuintalonsa katolle julisteen, jossa he ilmoittavat, ettei Shimshon pataljoona karkota. Armeija suhtautuu näihin mielenosoituksiin päättäväisesti, sillä ”politiikka ei kuulu armeijan päiväohjelmaan”. Kysymys on kuitenkin syvempi kuin poliittinen, sillä monet asevelvollisista ja myös heitä kouluttavista upseereista ovat kotoisin Samarian juutalaisyhteisöistä, eli he voivat joutua tuhoamaan oman kotinsa.
Asiaa käsittelevä Y Katzin ja M Wagnerin kirjoittamassa JP:n artikkelissa kerrotaan IDF:n keskuskomentokeskukseen viitaten, että neljä julisteen nostanutta sotilasta opiskelevat yeshivoissa Samarian pohjoisosassa, ja että ne ovat ”äärioikeistolaisen poliittisen suunnan edustajia”. (JP kuuluu vasemmistoon). Kaksi heistä opiskelee rabbi Elyakim Levanonin johdolla Elon Morehista, joka on kehottanut opiskelijoita kieltäytymään evakuointikäskyistä.
Suuret joukot poliiseja sotilaitten avustamina poistivat juutalaiset perheet kahdesta yhteisöstä, jotka oli määritelty ”laittomiksi”. Eilen tehty ratsia lähellä Negovotia, josta poistettiin kaksi perhettä, sujui ilman välikohtauksia. Ben-David perheellä on 6 lasta, iältään 12 vuodesta kahteen kuukauteen, toisella Cohenin perheellä on yksi vauva. Heidät siirrettiin kodeistaan tavaroineen ulkosalle sateiseen ja kylmään ilmaan ilman paikkaa, missä asua. Negovotissa asuu kaikkiaan 60 perhettä. Siviilihallitus antoi evakuointimääräyksen vuosi sitten, puoli vuotta sen jälkeen, kun he olivat aloittaneet talojensa rakentamisen.
Tuntuu pahalta lukea äärivasemmistolaisten kirjoittamia artikkeleista, joissa kaikki hallituksen politiikkaa vastustavat leimataan ”äärioikeistolaisiksi”, vaikka kysymys on juutalaisuuden syvimmästä haaveesta, oman valtion rakentamisesta sille luvattuun maahan.
Nykyinen tilanne on varsin outo, sillä juutalaisyhteisöjen tuhoamista johtaa puolustusministeri Ehud Barak, joka antaa määräykset ja sotilaat, eikä pääministerillä näytä olevan mitään sitä vastaan. On epäselvää, millä oikeuksilla tai valtuuksilla Barak toimii. (JP)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) jatkaa innokkaasti aloittamaansa kampanjaa
Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n ja muun kansainvälisen tuen varassa.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lentää Egyptiin ja Etelä Amerikkaan saadakseen valtion päämiehiä hänen haaveensa taakse, kertoo PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka näyttää luopuneen saamastaan neuvottelijan mandaatista ja ajaa voimakkaasti Palestiinan valtion yksipuolista itsenäisyysjulistusta.
Abbas keskustelee asiasta presidentti Mubarakin kanssa ja jatkaa sieltä matkaansa Argentiinaan, Brasiliaan, Kolumbiaan ja Meksikoon. Hän näyttää kulkevan samaa reittiä kuin presidentti Shimon Peres, mutta päinvastaisessa järjestyksessä.
”Palestiinan johto kutsuu maailmaa tukemaan tätä askelta”, sanoo Erekat lausunnossaan. Hän kertoo lähettäneensä kirjeitä EU:n jäsenmaille tuen saamiseksi.
Abbas puolestaan pyrkii pehmittämään YK:n jäsenmaitten johtajia epäonnistuttuaan taivuttaa USA:n johtoa ja edustajia haaveensa taakse.
Pääministeri Netanyahu on antanut toistuvia varoituksia PA:n johdolle, että heidän yksipuoliset päätöksensä aiheuttavat Israelin yksipuolisia vastatoimia, mutta selittää jättäneensä ne tarkoituksellisen epämääräisiksi antaakseen PA:lle aikaa harkita uudelleen päätöksiään. Puolustusministeri Barak pyrkii tuomaan esille vasemmistolaista ideologiaansa, jonka mukaan sovinto on saatava aikaan keinolla millä hyvänsä heittäen kuitenkin lievän varoituksen, että IDF on kyllin vahva toimimaan kaikissa tilanteissa.
USA:n Israelissa vierailevat senaattorit ja muut kärkimiehet ovat varoitelleet Abbasia vaaroista, joita sisältyy yksipuolisiin julistuksiin, mutta ilman tulosta. (JP)
4. YK:N asettama maailman ydinvoima toimintaa valvova elin IAEA ilmoittaa lausunnossaan, että se epäilee Iranin salaavan muitakin uraania rikastavia laitoksia Qomin luona paljastuneen Fordon lisäksi. Pääsihteeri Mohammed ElBaradei, joka jättää virkansa marraskuun lopussa, neuvottelee salaisesti Iranin kanssa saadakseen asian hoidettua ennen poistumistaan näyttämöltä. Hänellä on tiettävästi 13-kohdan sopimusluonnos, josta keskustellaan. IAEA kieltää neuvottelujen ja sopimusluonnoksen olemassa olon.
IAEA:n raporttiin sisältyy jatko-osa, jonka mukaan Syyrialla on kolme muuta salaista uraaniasemaa, joko valmiina tai rakenteilla Dair Alzourin lisäksi, minkä IDF tuhosi 2007. Debkafile kertoo, että IDF pommitti lisäksi yhtä noista kolmesta kohteesta, mutta IDF ja Syyria kieltävät sen. Syyria ei ole antanut IAEA:n tarkastajille lupaa käydä tutustumassa noihin kolmeen epäiltyyn kohteeseen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1128774.html
NEW YORK Times julkaisi artikkelin Fordon rakenteilla olevasta ydinvoimalasta. Se löytyy alla olevasta osoitteesta. Artikkeliin liittyy 9-osainen kartta laitoksen alueesta.
http://www.nytimes.com/interactive/2009/09/29/world/middleeast/iran-nuclear-facility.html
5. PA:N ulkoministeri Jasser Arafatin aikana, Nabil Shaat, kertoo arabilehdelle antamassaan haastattelussa, että PA varustautuu aseelliseen taisteluun Israelia vastaan. ”Yritimme 18 vuoden ajan neuvotteluilla välittämättä Israelin vihamielisistä yrityksistä meitä vastaan tuhota oikeutemme”, hän julistaa. Hän kutsui nykyistä tilannetta ”vaaralliseksi” ja kuulutti, että kansainvälinen yhteisön tulee pakottaa Israel taipumaan PA:n vaatimuksiin samanlaisten populististen ja kansainvälisten syrjintätoimien kautta, millä Etelä Afrikan apartheid-hallitus kaadettiin.
INN:n asiaa käsittelevässä Tzwi Ben Gedalyahun artikkelissa selostetaan ”poliittisen jakson” historiaa siitä alkaen, kun Rabin aloitti keskustelut PLO:n johdon kanssa 1991. Itse asiassa nuo silloin laittomat keskustelut aloitti Peresin toimeksiannosta Jossi Beilin, joka neuvotteli ns. Oslon sopimusasiakirjat, jotka esitettiin Rabinille valmiina allekirjoitettaviksi, eikä Rabinilla riittänyt rohkeutta kieltäytyä siitä. Hän myöhemmin esitti raskaita epäilyksiä sopimuksista, mikä joittenkin tutkijoitten mielestä on voinut vaikuttaa hänen eliminoimiseensa.
Aika sopimusten allekirjoittamisesta ja kuuluisasta kädenpuristuksesta Valkoisen Talon nurmikolla Bill Clintonin haukankatseen alla ei täyttänyt niille asetettuja ruusuisia toiveita ja lupauksia, vaan Arafatin Israelin maankamaralle tuomat ”taistelijat” aloittivat säälittömän gerillasodan Israelin siviilejä vastaan, joista käytetään nimeä ”intifada”, arabiankielinen sana, joka kuvaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä läheltään. Tänään lasketaan, että yli 1300 israelilaista on saanut surmansa noitten sopimusten seurauksena.
Nyt Shaat suosittelee, että PA jatkaa Arafatin asettamaa esimerkkiä, elleivät neuvottelut tuota pikaista tulosta yli 6 vuotta sitten laaditun ”tiekartan” mukaisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134457
6. UUTISOTSIKOITA
- Obaman hallituksen vaatiessa täydellistä rakennuskieltoa Itä Jerusalemin alueella – tarkoittaen siis juutalaista rakentamista – 50 Amerikan juutalaista kiertelee Jerusalemin itäosia ostaakseen asuntoja ja kiinteistöjä sieltä. He myös neuvovat ystäviään ja tuttaviaan seuraamaan esimerkkiä. Neljän päivän tutustumiskiertuetta Juudeassa ja Samariassa johtava New Yorkin neuvosmies Dov Hikind osallistui eilen peruskiven muuraustilaisuuteen Nof Zionissa Itä Jerusalemissa. Mk Danny Danon (Likud) kertoo, että tämä on viesti Obamalle pysyä poissa Jerusalemin asioista. (JP)
- Argentiinassa matkaansa jatkava Shimon Peres, joka kaulailee kovin tuttavallisesti maan naispresidentin Cristina Kirchnerin kanssa, sanoo, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad omaa ”Kainin merkin”. Hän huomioi lausunnossaan kaksi terrori-iskua Argentiinassa: Israelin lähetystörakennusta vastaan 1992 ja AMIA juutalaista toimintakeskusta vastaan 1994 todeten, ettei viattomia ihmisiä murhaavalle ihmiselle pidä antaa mahdollisuutta rakentaa ydinasetta: ”Kuka uskoo heihin? Kuka luottaa heihin?”, hän kyseli. Kirchner sanoi, että ydinvoima on sallittu siviilikäyttöön. (JP)
- Kuin vastauksena maailmalle levitettyyn huhuun puutteesta Gazassa IDF kertoo, että humanitäärinen apu sinne on noussut yhdeksänkertaiseksi. (JP)

Monday, November 16, 2009

MAANANTAI 16.11.09
1. PALESTIINAN VALTION perustaminen on noussut keskustelujen ykkösaiheeksi. Siitä puhui pääministeri Benyamin Netanyahu eilen Saban Forumin tilaisuudessa. Hän varoitti PA:n johtoa, että jos se turvautuu yksipuolisiin toimiin tässä asiassa Israel tekee samoin. Koska palestiinalaisten elämä Juudeassa ja Samariassa sekä myös Gazassa on riippuu suuresti yhteistoiminnasta Israelin kanssa, näitten yhteistoimintamuotojen katkaiseminen vahingoittaisi nimenomaan Palestiinan kansaa, mutta vähemmän Israelia.
Palestiinalaisten johtajat jatkavat uhmamielisiä uhkauksiaan valtion perustamiseksi YK:n avulla. Erekat sanoo Venäjän tukevan aloitetta ja samoin useat muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat, mutta ei USA. (JP)
2. Israelin puolustusviranomaiset kuittaavat uhkaukset sanoilla: ”Antaa heidän yrittää”. He perustavat lausuntonsa tosiasialle, että vaikka merkittävää edistystä on tapahtunut PA:n turvallisuusjärjestelyissä lähinnä USA:n kenraalin Keith Daytonin kouluttamien yli 2000:n turvallisuusmiehen johdosta, turvallisuus ja järjestys PA:n alueilla lepää pääosin IDF:n varassa ja yhteistoiminnasta PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa, kuten myös Mahmoud Abbasin valta. Ilman IDF:n antamia turvatakuita Abbas olisi kuin kuningas ilman vaatteita.
Eräs IDF:n virkailija ottaa esimerkiksi vesitilanteen Juudeassa ja Samariassa todeten, että ulkomailla syytetään Israelin syrjivän palestiinalaisia vedenjakelussa. Hän toteaa, että ilman Israelin valvontaa vedenhallinta PA:n alueilla romahtaisi päivässä. Hän kertoo, että Israel antoi PA:lle alueen jäteveden puhdistuslaitoksen rakentamista varten, ja varat sitä varten luvattiin ulkomailta. Laitosta ei kuitenkaan koskaan rakennettu.
Toinen esimerkki on PA:n turvallisuusjärjestelyt. Vaikka mediassa reklamoidaan Keith Daytonin Jordaniassa kouluttamien joukkojen tehokkuutta niiden murskatessa Hamasin infrastruktuuria Juudeassa ja Samariassa, Mahmoud Abbas ei uskalla liikkua Ramallahin ulkopuolella – eikä paljon Mukatan hallintokeskuksensa muurien ulkopuolellakaan – ilman Israelin turvallisuusjärjestön Shin Betin, IDF:n ja siviilihallinnon tukea. ”Kun Abbas matkustaa Ramallahin ulkopuolelle omilla alueillaan, se muistuttaa sotilasoperaatiota”, viranomainen selittää. ”Kaikki osallistuvat siihen sillä PA:n turvallisuusjoukot eivät pysty varmistamaan hänen turvallisuuttaan edes oman kansansa keskellä.” (JP)
3. YLEINEN KANTA Israelissa PA:n uhkauksiin yksipuoliseen Palestiinan valtion perustamiseen on se, että se on osa PA:n taktiikkaa painostaa Israelia myönnytyksiin ja toiseksi saada ulkomaat vaatimaan Israelilta sen tunnustamista ja sen mukaisia toimia valvonnan lopettamiseksi Juudean ja Samarian teillä. Israel ei kuitenkaan voisi vetää kaikkia asevoimiaan Juudeasta ja Samariasta niin kauan, kuin juutalaisyhteisöt ovat siellä. Niissä asuu kaikkiaan n. 300 000 juutalaista, joiden – todennäköisesti väkivaltainen – poistaminen kodeistaan samaan tapaan kuin Gush Katifista Gazassa, edellyttäisi pitkällisiä valmisteluja ja neuvotteluja sekä heidän uusien sijoituspaikkojensa rakentamista. Gazasta karkotetut arviolta 9000 juutalaista ovat neljän vuoden kuluttua edelleen suurelta osin ilman pysyvää ratkaisua heidän sijoittamisestaan, työpaikoista, lasten koulujen järjestämisestä. Karkotus aiheutti heille pysyviä henkisiä traumoja, perheitten hajoamista, lasten liittymistä katujengeihin sortuen alkoholismiin, huumeisiin ja vapaisiin suhteisiin.
Ei kukaan pystyne edes kuvittelemaan, mitä 300 000 tuhannen ihmisen pakollinen siirto kodeistaan vaikuttaisi heidän elämäänsä ja koko juutalaiseen kansaan. Juutalainen haave ja toive sionismista ja omasta kodinmaasta Jumalan lupaamille alueille särkyisi monen kohdalla lopullisesti. Kansa menettäisi näkynsä, ja ”Missä näky puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi”.
Korkein oikeus tulkitsi, ettei Israelin radio voi kutsua Gazan evakuointia ”karkotukseksi”.(JP)
4. USA:N ENTINEN presidentti Bill Clinton puhui hyvin tunnepitoisesti USA:n ja Israelin välisistä suhteista, joista hän sanoi tähän tapaan: ”Ei yksikään USA:n presidentti voisi hallita hyvällä omallatunnolla hyljeksien samalla Israelin turvallisuutta, eikä USA voi pakottaa Israelia tekemään jotain, mitä se ei halua tehdä. Jos USA käyttää federaation varoja Israelin turvallisuustarpeisiin, silloin me odotamme teidän kertovan, miten me parhaiten autamme tuon turvallisuuden saavuttamiseksi.” Hän analysoi suhteita näin: ”Niin kauan kuin USA on rinnallanne jollain tunnetasolla, voimme keskustella kaikista asioista. Jos menetätte tuon luottamuksen, silloin ei ole väliä, mikä asenteemme on.”
Bill Clntonin viesti palestiinalaisille oli tämä: ”Tutkikaa tilannetta, jossa nyt olemme, ja formuloikaa setlementtikysymys uudelleen voidaksenne liikkua eteenpäin.” Hän sanoi uskovansa, että palestiinalaiset voittavat suuresti neuvottelujen kautta saavutetusta sopimuksesta. Toisaalta vitkutellen osallistumistaan keskusteluihin he samalla kiusaavat kansainvälistä yhteisöä, joka alkaa syyttää heitä rauhanprosessin viivyttämisestä. Tämä on samansuuntainen USA:n virallisen kannan kanssa, joka vaatii PA:n neuvottelijoita aloittamaan keskustelut Israelin kanssa ilman ennakkoehtoja. Hän totesi, että USA haluaa Israelin julistavan täyden rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, mutta vaikka Israel ei voi siihen suostua, sen ei pitäisi olla esteenä keskusteluille. Toisaalta Clinton tunnusti, ettei hän yllättyisi vaikka Netanyahu vetäisi hihastaan jonkin täysin uuden esityksen, joka ylittäisi kaikki ennakkokuvitelmat. Lieneekö hänellä tietoa jostain, mistä kansa ei tiedä mitään, mutta josta presidentti Peres vihjaili Brasilian matkallaan? Eräs tällainen oli se, että Netanyahu tunnusti Hillari Clintonille, ettei hän anna yhtään uutta rakennuslupaa, eikä perustaa uusia yhteisöjä, joitten pitäisi avata ovet neuvotteluille. Hillary sanoi olleensa yllättynyt tästä, joskin hän Marokossa perui tunnustuksensa todeten, ettei se kuitenkaan ollut riittävä.
Iranin aseistautumista ydinasein hän piti Israelin suurimpana vaarana ja nimenomaan sen aiheuttamaa ketjureaktiota toisten maitten halutessa myös ydinaseita. (JP)
5. PALESTIINALAISET suunnittelevat, että Palestiinan Vapautusjärjestö PLO, ja sen kansallisneuvosto PNC, joka allekirjoitti Oslon sopimukset ja perusti Palestiinan Auktoriteetin PA, voi lakkauttaa Palestiinan lakiasäätävän neuvoston, (PLC) ja ottaa itselleen kaikki sen omaavat valtuudet. Tämä liike lakkauttaisi Hamasin häirinnän Palestiinan parlamentin toiminnassa, ja samalla lopettaisi yhteydet Gazan ja Länsirannan palestiinalaisten välillä. Hamas ei ole PLO:n jäsen, joten se jätettäisiin kuin kiiski kalliolle.
PA:n puhemies Mahmoud Abbas voisi jatkaa nykyisessä toimessaan, ja PNC aikonee jatkaa hänen toimikauttaan toistaiseksi.
Palestiinan Kansallisneuvoston puheenjohtaja Salim Zanoun vahvistaa, että tätä koskevat suunnitelmat ovat pitkällä. Hän kertoi, että Kansallisneuvosto PNC tekee ensi kuussa sitä koskevan päätöksen, ja samalla selvittänee Abbasin aseman uudessa tilanteessa.
Palestiinan kansallisneuvosto tulee siten kaappaamaan PLC:n vallan ja siitä tulee Palestiinan korkein lakiasäätävä elin.
PLC:n pääsihteeri tri Mahud Al-Rahami ( Hamas) selittää, ettei PLO:n Kansallisneuvostolla ole mitään oikeutta kaapata laillisesti valitun PLC:n valtaa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3805669,00.html
6. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoo ISNA:n uutisen mukaan, että Iranilla on kaikki oikeudet jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Toiseksi hän vakuutti, että myös muut maat hyötyvät yhteistyöstä Iranin kanssa ydinvoiman käytön alueella.
”Iranin kansan oikeudet jatkaa ydinteollisuuttaan eivät ole neuvoteltavissa ja ydinsuunnitelmamme toteutus tapahtuu YK:n valvonnassa - yhteistoiminta Iranin ydinteollisuuden kanssa hyödyntää länsivaltoja,” kertoo ISNA uutisissaan.
Iran hylkäsi IAEA:n pääjohtajan laatiman kompromissiesityksen, jonka mukaan se antaisi 75 % alhaiseen tasoon rikastamastaan uraanista jatkorikastamiseen Venäjällä ja Ranskassa. Tämä 90 %:n tasoon rikastettu uraani käytettäisiin Teheranin lääketeollisuutta palvelevassa reaktorissa.
Venäjä ilmoittaa, ettei sen rakenteilla oleva ydinvoimala Bushehr Iranissa valmistu viimeisen aikataulun mukaan vuoden vaihteessa. Näin kertoi Venäjän energiaministeri Sergey Shmatko. Sen valmistumista on siirretty moneen kertaan, joskus syyksi on ilmoitettu, että Iranin maksusuoritukset ovat viivästelleet.
Iranin web-sivu kertoi sunnuntaina, että vuonna 2006 Turkissa hävinnyt entinen vallankumous-kaartin joukkojen komentaja kenraali Ali-Reza Asgari kaapattiin Turkissa, ja että hän on nyt vangittuna Israelissa. Israel halusi häneltä tietoja israelilaisesta lento-suunnistajasta Ron Aradista sekä Iranin ydinteollisuudesta. Web-sivu paljastaa edelleen, että Asgarin kaappaukseen osallistuivat Saksan, Englannin ja Israelin asiamiehet.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1128498.html
7. UUTISTOTSIKOITA
- Knesset äänestää tänään biometrisen tunnistejärjestelmän ottamisesta käyttöön maassa. Jos laki hyväksytään, jokainen Israelin kansalainen joutuu antamaan siihen tarvittavat tiedot viranomaisille. Järjestelmää kehutaan tarkemmaksi kuin mitään muuta, mutta epäilijät uskovat rikollisten piankin oppivan tavan, millä ihmisten identiteetti voidaan varastaa rikollisiin toimiin. (JP)
- 22-vuotias palestiinalainen mieshenkilö Länsirannalta Beit Horonista pidätettiin poliisin ja IDF:n toimesta eilen. Hänen uskotaan käyttäneen internetiä päästäkseen ihmisten internetin kautta toimiviin pankkitileihin. Epäilty mies sai Leumi-pankin asiakkaitten internetosoitteet ja lähetti heille E-meilejä Leumi- ja Israelin pankin nimissä vaatien heitä uusien turvallisuusjärjestelyjen vuoksi lähettämään hänelle tilinsä käyttäjänimen ja salanimen. Miehen hallussa oli lukuisia luottokortteja tai tietoja niistä, ja hakkeroimalla käyttäjän tileihin hän pystyi hyödyntämään niitä. (JP)
- Tel Avivin Yliopiston professori Shlomo Sand kiertelee Englannissa puhekiertueilla esitellen samalla uutta kirjaansa ”The Invention of the Jewish People”. Hänen teesiensä mukaan juutalainen kansa lakkasi olemasta erillinen kansa eikä siten omaa mitään oikeuksia Israelin maahan. Hänen mukaansa palestiinalaiset ovat aitoja juutalaisten jälkeläisiä. (JP)
- Presidentti Barack Obama totesi keskustellessaan Venäjän presidentti Medvedevin kanssa, että aika alkaa loppua Iranin ydinsuunnitelma-sopimuksen yhteydessä. (JP)
- USA:n syyttäjät päättivät takavarikoida terrorismista syytetyn järjestön Aviva Foundation omaisuuden, joka käsittää neljä moskeijaa sekä New Yorkin V-puistokadulla sijaitsevan pilvenpiirtäjän. Omaisuuden ja pankkitilien arvoksi arvioitiin 500 miljoonaa USD. Iran esittää voimakkaita vastalauseita. (JP)
- Debkafile kertoo, että CIA:n ja DIA:n korkeat virkailijat ovat Israelissa sovittelemassa yhteistyötä koskien erityisesti Iranin ydinsuunnitelmaa koskevilta osiltaan. He osallistuivat äskettäin Ammanissa pidettyyn salaiseen neljän maan turvallisuusjohtajien kokoukseen.

Sunday, November 15, 2009

SUNNUNTAI 15.11.09
1. PA HARKITSEE itsenäisen Palestiinan valtion perustamista 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, kertoo PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat Al-Ayyam lehden haastattelussa eilen. Hän lisää, että, monet maat ovat luvanneet tukea tällaista yksipuolista esitystä, jonka PA tulisi tekemään YK:n turvallisuusneuvostolle. Saadakseen vahvistuksen hankkeelle se kuitenkin edellyttäisi YK:n yleiskokouksen päätöstä 2/3 osan enemmistöllä, arvioi Israelin lakiasiain asiantuntija Ruth Lapidor ja lisää, että valtion perustaminen ei kuulu YK:n yleiskokouksen eikä sen turvallisuusneuvoston toimenkuvaan: Kansa itse julistautuu itsenäiseksi. Lapidor muistuttaa, että Palestiinan Kansallinen Neuvosto (PNC) julisti jo vuonna 1988 Palestiinan valtion perustetuksi, eikä uutta julistusta tarvita. Sitä kannattivat monet Afrikan, Lähi Idän ja jotkut Euroopan maat, mutta USA useimmat Euroopan maat eivät kannattaneet. Tänään sunnuntaina on kulunut 21 vuotta PNC:n julistuksesta.
Fox News arvioi, että jos Abbas epäonnistuisi saamaan YK:n hyväksyntää itsenäiselle valtiolle, hän hajottaisi PA:n ja keskittyisi yhden valtion periaatteen toteuttamiseen.
Koska on luultavaa, että USA tulisi estämään PA:n yksipuolisen esityksen Palestiinan valtion perustamiseksi, uhkaukset sen toteuttamiseksi katsotaan Israelin hallituksen painostamiseksi suostumaan rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa. (JP)
2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Obama valjasti järeän aseen hänen viestinsä viemiseksi perille PA:n terävimmän johdon pariin. Artikkelissa muistutetaan, että ulkoministeri Hillary Clinton jo varoitti 31.10. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia toimimasta vastoin Obaman toiveita yksipuolisilla päätöksillään, mutta ”koska Abbas näyttää jatkavan kapinallista käyttäytymistään”, Obama pyysi entistä presidenttiä Bill Clintonia toimimaan hänen lähettinään vieraillessaan Ramallahissa tänään sunnuntaina 15.11.09. Bill Clinton osallistuu Saban Forumin kuudenteen vuosikokoukseen Jerusalemissa, kuten myös apulais-ulkoministeri James Steinberg, Obaman neuvonantaja Dennis Ross, Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger, viisi senaattoria ja muita korkeita virkailijoita USA:sta.
Bill Clintonin viesti Abbasille lienee selkeä: ”Luovu jääräpäisestä vaatimuksestasi täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ja mene neuvottelemaan Israelin kanssa ilman verukkeita”. Tämä kuulostaa melkein uhkavaatimukselta, mikäli se esitetään tässä muodossa, mutta sen taustalla on Obaman kyllästyminen asiaan ja uhkaus vetäytyä leikistä kokonaan. ABBASIN PÄÄMÄÄRÄNÄ lienee pakottaa sekä Israel että USA hyväksymään hänen vaatimuksensa, tai hän toteuttaa uhkauksensa erota, peruuttaa tammikuun 24.päivän 2010 vaalit ja hajottaa Palestiinan Auktoriteetti julistettuaan Palestiinan itsenäisen valtion perustetuksi 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem. Tämä operaatio takaisi Abbasille vapaat kädet ilman aikarajoituksia. Hänen taakkanaan ovat kuitenkin kansainväliset säännöt, joiden mukaan hänen valtansa, Fayadin hallitus sekä Palestiinana Lakiasäätävä Neuvosto (PLC) ovat laittomia. Debkafile muistuttaa, ettei Kosovon tilannetta voida käyttää tässä esimerkkinä, sillä siellä asuu yhtenäinen kansa, eikä YK:n päätös ollut sielläkään yksimielinen, vain 63 edustajaa kannatti, ja tilanne odottaa edelleen Kansainvälisen oikeuden päästöstä Serbian esittämästä valituksesta. YK:n yleiskokous pelkäsi Kosovon päätöstä tehdessään väkivallan uusiutumista, mikä voisi olla seurauksena Palestiinan valtion itsenäisyysjulistuksesta - ja jopa todennäköisemmin kuin Kosovossa.
http://www.debka.com/article.php?aid=1410
3. www.debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että Iran valmistautuu kaikella kiireellä tilanteeseen jossa sitä vastaan hyökkäävät joko Israelin ja/tai USA:n lentovoimat ja ohjukset. Artikkeli perustuu Debkafilen omiin tiedustelutietoihin. Niiden mukaan Iranin vallankumous-armeijan yksiköt, jotka ovat vastuussa maan ohjusarsenaalista, kaivavat maanalaisia siiloja kaikkialle maassa. Tarkkailijat ovat huomioineet, että siiloja rakennetaan enemmän kuin mitä Iranilla on valmiita ohjuksia, eli osa siiloista ovat pelkkää kulissia. Kuitenkin kaikki siilot varustetaan myös ilmatorjuntapatteristoilla, mutta niistäkin osa on hämäystä. Debkafile sanoo, että Israelin ja USA:n ohjustorjuntaharjoitusten Juniper Cobra johtajat olivat tietoisia Iranin valmistautumisesta sotaa varten.
Debkafilen artikkelissa kerrotaan, että Iran jatkaa kiireellä myös pitkänmatkan ohjustensa Shihab-3 ja Sihab-4 sekä Sejil-2 kehittämistä. Lisäksi heillä on kehitteillä uusi salainen ICBM ohjustyyppi, jonka uskotaan pystyvän kuljettamaan ydinkärkeä. Se perustuu Pakistanin Ghauri-3 ohjukseen, jolla on 3000 km:n kantomatka. Se on kolmivaiheinen kiinteää polttoainetta käyttävä ohjus. Debkafile arvioi, että jos ohjus saadaan käyttökuntoon, siitä tulee Iranin ohjusarsenaalin keskeinen asetyyppi.
4. ”MISTÄ ME keskustelisimme, ruokalistasta vaiko maan palauttamisesta?” vinoili Ranskassa vierailulla ollut Syyrian presidentti Bashar Assad kysyttäessä, onko hän valmis suoriin rauhanneuvotteluihin Israelin pääministeri Netanyahun kanssa. Assad muistutti, että ”meillä on pätevät erikoismiehet käsittelemään tämän kaltaisia asioita, ja maan palauttamiseen sopiva menetelmä, mekanismi ja erikoistuneet neuvottelijat, jota kumpikaan meistä ei ole, en minä eikä Netanyahu.” Assad oli 2-päiväisellä vierailulla Ranskassa.
Assadin mukaan prosessi etenee joustavasti: ”jos Netanyahu on vilpittömästi rauhankeskustelujen kannalla: Hän lähettää tiiminsä ja me lähetämme tiimimme Turkkiin, jossa he voivat keskustella asiasta.”
Israelin asenteesta Assadin esityksiin ei ollut tietoa artikkeleitten kirjoitusvaiheessa. Israelin ja Turkin välit ovat vaikeassa välikädessä pääministeri Erdoganin Israelin vastaisen asenteen vuoksi, ja sitä ovat myös Turkin ja Ranskan välit, sillä presidentti Sarcozy on kiihkein Turkin EU:n jäsenyyden vastustaja.
Jotkut tahot Israelissa ovat ilahtuneet Assadin viimeisistä lausunnoista, mutta armeijan komentaja Gabi Ashkenazi asettaa kysymysmerkin kahdenkeskisen uskottavuuden kohdalle. Syyria hyökkäsi kahdesti ilman varoitusta Israeliin Golanin ylängön kautta 1967 ja uudelleen 1973, eikä Israel halua sen toistuvan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1258027288783&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ”PALAAMINEN 1967 sotaa edeltäneille rajoille ja itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen sodassa vapautetuille alueille ei toisi rauhaa”, vakuutti ulkoministeri Avigdor Lieberman Saban forumin eilisessä tilaisuudessa. ” Se vain siirtäisi konfliktin Israelin rajojen sisälle”, hän selvensi ajatuksiaan. Konferenssi on tarkoitettu suljetuksi tilaisuudeksi, mutta kuten JP:n artikkelin kirjoittaja huomauttaa, Liebermanin teesit välitettiin välittömästi, ensin hepreankielisille uutiskanaville ja sitten Israelin radioon.
LIEBERMAN jatkoi analyysiaan todeten, että jos Juudean ja Samarian arabit saisivat täyden itsenäisyyden, Israelin arabit tulisivat vaatimaan itsehallintoa Galileaan ja Negeviin, sekä läheisempiä yhteyksiä PA:n kanssa.
Israelin hallituksen edustajat hylkäsivät Saeb Erekatin esityksen - tai toiveen – itsenäisestä Palestiinan valtiosta muistuttaen, että sopimukset on tehtävä neuvottelujen kautta, ja että yksipuolinen itsenäisyysjulistus on pelkkä haavekuva. Siellä muistutettiin, että Israel on esittänyt halunsa aloittaa välittömät neuvottelut PA:n kanssa, joka kuitenkin etsii verukkeita, joilla se pyrkii hämäämään osallistumisensa niihin.
Bill Clinton haikaili Rabinin perään todeten, että jos hän olisi saanut elää, meillä olisi ollut rauha palestiinalaisten kanssa jo kolmen vuoden ajan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1258027286557&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Rabbi Yuri Foreman voitti 154 paunan mestaruuden 12-eräisessä nyrkkeilyottelussa kukistaen WBA-mestarin pistein MGM Grand areenalla. Foreman muutti Israeliin Brooklynistä, Santos on Porto Ricosta. (JP)
- Venäjän presidentti Dmitry Medvedev sanoo, että Venäjä on valmis harkitsemaan uusia keinoja Iranin ydinsuunnitelmien toteuttamisen lopettamiseksi sunnuntain neuvotteluissa Obaman kansa. (JP)
- Haredi-kansa keräsi 1500 mielenosoittajaa Intellin avatessa Jerusalemin toimitilansa sapattina. Mielenosoitus oli suhteellisen rauhallinen, mutta joitakin ruutuja särjettiin ja auton ikkunoita puhkottiin. Intel uhkaa lopettaa koko toimintansa Jerusalemissa ja siirtää toimipaikkansa muualle. (JP)
- Macro-keskus arvioi analyysissaan, että Mahmoud Abbasin mahdollisuudet voittaa tammikuun 24. päivän vaalit ovat heikot. Sen mukaan hänen ero-uhkauksensa on tarkoitettu poliittiseksi kiemuraksi, eikä hänen mahdollisuutensa paranisi sillä, että Hamasin johtama keskusvaalilautakunta hyväksyisi vaalit. Tutkimuksen mukaan Abbasin saama kansainvälinen tuki perustuu vääriin arvioihin Abbasin ja Fatahin poliittisesta aktiivisuudesta, mikä on täysin realiteettien ulkopuolella.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1258027287964&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Obaman hallitus hylkää Iranin vaatimuksen, että sen tulee valita Israelin ja Iranin välillä. USA vakuuttaa, ettei suhteita Israeliin katkaista. (JP)
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi vakuuttaa, että jokainen valitus cast lead operaatiosta tutkitaan tarkoin armeijan piirissä. (JP)
- Hallitus on aloittanut kampanjan liikenneuhrien perheitten auttamiseksi uuden elämän alkuun. Liikenne surmaa ja vammauttaa Israelissa eniten ihmisiä. On esitetty ajokortin saamisen ikärajan nostamista. (JP)
- Tuhansia ihmisiä tungeksi Hebroniin perjantaina viettääkseen sapatin siellä. Sapattina luettiin teksti, jossa kerrotaan Abrahamin hankkimisesta luolan ja sen yllä olevan pellon puineen vaimonsa hautapaikaksi. (1.Ms.23. luku) Hebronissa asuvat juutalaiset kertovat yhteisönsä menestyvän, vaikka maan ja kiinteistöjen osto on vaikeaa rajoitusten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134406
- Lähi Idässä ja kaikkialla maailmassa riehuva terrorismi ei ole millään tavoin sidoksissa arabien ja Israelin välisiin kiistoihin eikä Israelin ja USA:n väliseen ystävyyteen, kertoo Yoram Ettinger artikkelissaan. ”1400 vuotta vanha islamilainen terrorismi terrorisoi muslimeja, hinduja, kristittyjä ja juutalaisia, ei toivottomuudesta, vaan paikallisista, uskonnollisista ja maailmanlaajuisista valtatavoitteista”. Ettinger luettelee pitkän listan viimeisistä terrori-iskuista, jotka olivat kaukana Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3805084,00.html