Friday, October 30, 2009

PERJANTAI 30.10.09
1. IRAN antoi ymmärtää eilen, ettei se tule perääntymään tuumaakaan ydinohjelmansa toteuttamisesta. Siihen näyttää sisältyvän selvitys, ettei Iran hyväksy ElBaradein esitystä, jonka mukaan Iran antaa 75 % alhaiseen tasoon rikastettua uraania jatkojalostettavaksi Venäjällä ja Ranskassa. Tiedot ovat vielä epämääräisiä, mutta Iranin vastaehdotuksen mukaan se lähettää uraaniaan ulkomaille pienissä erissä pitkän ajan kuluessa ja samaan aikaan ostaa rikastettua uraania ydinvoimalansa polttoaineeksi. Täten Iranilla olisi aina sama määrä uraania hallussaan sen lisäksi, mitä se rikastaa tunnetuissa ja salaisissa laitoksissaan.
Tämä järjestely takaisi Iranille mahdollisuuden jatkaa atomipommin rakentamista ilman häiriöitä ja mikä pahempi, laillisuuden verhon suojassa.
PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoi puheessaan torstaina Mashhadissa maan koillisosassa, että Iranilla on ehdoton oikeus uraanin rikastamiseen ja että länsi on siirtynyt vastakohtaisuudesta yhteistoimintaan: ”Perusta on nyt luotu ydinvoiman yhteistoimintaan, ja Iran on valmis työskentelemään ydinpolttoaineen tarjonnassa ja teknisessä tietotaidossa yhdessä YK:n valvontaelimen kanssa.” Hän ei luvannut, että Iran allekirjoittaa sopimuksen, mutta kiitteli ElBaradein tekemää kompromissiesitystä.
USA:n kanta Elbaradein esitykseen ja Iranin suhtautumiseen siihen on jakaantunut.
ISRAELISSA tunnelma on odottava, eivätkä johtajat ole halunneet antaa raflaavia lausuntoja pitääkseen maan Iranin kiistan ulkopuolella. Vain puolustusministeri Ehud Barak esitti oman mielipiteensä todeten, että kompromissiesitys viivästyttäisi Iranin ydinasetoiveita vain vuodella, mutta ei poistaisi niitä. Päinvastoin se antaisi Iranin ydinsuunnitelmalle laillisuuden leiman ja hautaisi ainakin tällä erää kaikki sanktiovaatimukset Irania kohtaan. (JP)
2. MOSSADIN entinen johtaja Danny Yatom kertoi Israelin radiolle, että USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja oli vakuuttanut hänelle, ettei USA luovu painostus-menetelmistään Iranin pakottamiseksi luopumaan ydinsuunnitelmastaan. Hän kuitenkin totesi, ettei kompromissiesitykseen liity mitään siihen viittaavaa. YK:n turvallisuusneuvosto on aiemmin asettanut Iranille kolme eri sanktiota, jotka eivät ole tuottaneet tulosta. Yatom epäili, että ”kompromissisopimus tuudittaisi maailman uneen”, sillä kansainvälinen yhteisö on kurkkua myöten täynnä Iranin väistelyä ja varjonyrkkeilyä, ja on valmis hyväksymään minkä tahansa järkevältä tuntuvan ratkaisumallin tilanteen ratkaisemiseksi. (JP)
www.debka.com arvioi artikkelissaan, että IAEA:n pääsihteeri on vesittänyt oman esityksensä ja antanut Iranille sen toivoman pelastusköyden. Iranin IAEA:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh ohensi 29.10. ElBaradeille Iranin vastauksen hänen esitykseensä. ElBardei kiitteli Iranin vastausta näin: ”Iran on antanut alustavan vastauksensa suunniteltuun kansainväliseen ydinpolttoainetta koskevaan sopimukseen. Lisäneuvotteluja tarvitaan. Pääsihteeri on aloittanut keskustelut Iranin hallituksen sekä muitten asiaan liittyvien osapuolten kanssa toivossa, että sopimus hänen esityksestään voidaan saavuttaa pian.”
Debkafile arvioi, että täten ElBaradei on toisen kerran pelastanut Iranin suoralta törmäys-kurssilta länsivaltojen kanssa. Hän antoi kompromissiesityksenä perjantaina 23.10., ja nyt eilen hän antoi Iranille mahdollisuuden aloittaa jatkoneuvottelut, joilla ei ole takarajaa. Iran on osoittautunut taiturimaiseksi neuvottelujen käyttämiseksi voittaakseen lisäaikaa, ja on pelättävissä, että tämä jatkuu loputtomiin. Presidentti Ahmadinejad on toistamiseen määritellyt, millä tasolla neuvotellaan: ”Iran ei peräänny kannastaan tuumaakaan.”
3. JERUSALEM ja Temppelivuori ovat nousseet Israelin lehtien pääsivuille viimeisten päivien aikana. Tämä tarkoittanee sitä, että taistelu juutalaisten ja palestiinalaisten välillä keskittyy lopultakin sinne, mikä on lopulta ollut kaikkien erimielisyyksien keskeinen kysymys. Jerusalem, kenen pääkaupunki se lopulta on? Ja Temppelivuori, onko se paikka, jonne juutalaisten Temppeli tuli rakentaa ja jonne kaksi Temppeliä – tai kolme, jos Herodeksen rakentamaa toisen Temppelin uudelleen rakentamista pidetään kolmantena – rakennettiin? Palestiinalaisten johtajat, sekä maalliset että hengelliset, ovat järjestelmällisesti vastoin kaikkia historian ja arkeologian todisteita kiistäneet molemmat tosiasiat.
JASSER ARAFAT julisti aikoinaan, ettei Temppelivuorelta ole löydetty mitään todisteita juutalaisesta Temppelistä; hänen tietojensa mukaan se sijaitsi Nablusin lähellä. Tätä väitettä ovat jatkaneet muslimioppineet Jerusalemissa, ja viimeksi PA:n pääministeri Salaam Fayad rauhansuunnitelmassaan kutsuu Jerusalemia Palestiinan kansan ikuiseksi pääkaupungiksi. Palestiinalaiset ovat myös halunneet, että Jerusalem tunnustetaan arabikulttuurin keskukseksi, mikä antaisi sille muslimimeren 15.7 miljardin asukkaan suojelun.
Tältä pohjalta tarkastellen saa helposti vaikutelman, että rauhankeskusteluja käydään aivan väärältä pohjalta, niiden perusteet ovat vääriä. Muslimien tärkeimmät pyhät kaupungit ovat Mekka ja Medina, mutta kolmanneksi vedetään esiin Jerusalem, jolla on aivan toisentasoinen symboliarvo kuin kummallakaan arabikaupungilla. Kautta aikojen kansojen välisten sotien päämääränä on vallata vihollisen pääkaupunki, koska sen katsotaan käytännössä osoittavan sodan voittajan ja lopettaneen toisen hallintavallan.
Jerusalem on pyhä kaupunki sekä juutalaisuudelle että kristinuskolle, se on molempien uskontojen syntymäkehto. Muslimit katsovat, että miehittäessään Jerusalemin ja pystyttäessään sinne tulevan kalifikuntansa keskushallinnon, se on tosiasiassa voittanut molemmat toiset suuret uskonnot ja hallitsee yksinvaltaisesti maailmaa. (JP)
4. TEMPPELIVUOREN päivärutiinia hallitsevan muslimisäätiön Wakfin johtajat ovat JP:n toimittajan Khaled Abu Toamehin saamien vaikutelmien mukaan hiljaisesti tyytyväisiä siihen, että Israel on alkanut käsitellä kovalla kädellä fanaattisia hengellisiä muslimijohtajia, jotka lietsovat mielenosoituksia ja väkivaltaa vuorella. Wakf vastaa periaatteessa toimistaan Jordanian hallitukselle, mikä sisältyy Israelin ja Jordanian välille solmittuun rauhan-sopimukseen. Käytännössä Israelin hallitukset eivät ole järjestelmällisesti valvoneet, että palestiinalaiset noudattavat sopimusta. Jasser Arafat nimitti Temppelivuorelle oman päämuftinsa Jordanian nimeämän lisäksi, sekä salakuljetti sinne omia miehiään tarkoituksenaan eliminoida Jordanian vaikutus ja valta vuorella. Vasta viimeisten viikkojen aikana Jordanian kuningas Abdullah II on alkanut vaatia sille kuuluvia oikeuksiaan Temppelivuoren ja sen ympäristön pyhien paikkojen valvojana. Wafkin edustaja sanoo Toamehin mukaan näin: ”Wakfin Jerusalemin haaran johtajat eivät pitäneet siitä, että Sheikh Salah ja Abdel Qader sekaantuivat temppelivuoren asioihin.” Wakfin johtajat ovat Toamehin artikkelin mukaan ”hyvin mielissään, että Salah ja Qader saivat porttikiellon temppelivuorelle”. He vakuuttavat, että yhteistoiminta Jerusalemin poliisin kanssa esti viimeisten väkivaltaisuuksien kehittymisen verisiksi, sillä vuorelle oli tullut Islamilaisen Liikkeen ja/tai Fatahin nuoria kannattajia tarkoituksenaan saada aikaan sekasortoa. He lopulta pakenivat moskeijaan, jonne poliisi ei seurannut heitä. Heidät päästettiin sieltä pois Jordanian hallituksen toivomuksesta. On viitteitä, että wakf oli saanut ohjeensa Ammanista.
JERUSALEMIN lähiöt, jotka ovat muslimilähiöitten naapureina, ovat esittäneet kasvavia valituksia, että moskeijoitten minareeteista kovaäänisten välittämät rukouskutsut häiritsevät heidän rauhaansa viidesti päivässä, alkaen viideltä aamulla. Lisäksi valituksissa kerrotaan, että kovaäänisten äänivolyymia on nostettu entistä hälyttävämmäksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Brittiasianajaja Daniel Machover, jolla on myös Israelin kansalaisuus, johtaa Israelin sotilas- ja hallitusviranomaisia vastaan nostettuja syytteitä Englannissa. Hän oli perustamassa järjestöä nimeltä ”Asianajajat ihmisoikeuksien puolesta”, ja toimii aktiivisesti Palestiinan ihmisoikeus-keskuksen palveluksessa keräten todisteita ja väitteitä Israelin sotilaallisia ja siviilivirkamiehiä vastaan ihmisoikeuksien rikkomuksista. Mitkä hänen todelliset motiivinsa lienevätkin, hän kuuluu siihen epämääräiseen joukkoon ”itseään vihaavia juutalaisia”, jotka kieltävät syntyperänsä. (INN)
- Pelko Venezuelan juutalaisten keskuudessa kasvaa anti-semitismin kasvun myötä maassa. He sanovat, että maan presidentti Hugo Chavez voisi lopettaa juutalaisiin kohdistetut iskut, mutta hän ei halua tehdä sitä. (JP)
- ADL-järjestön mukaan 12 % amerikkalaisista elättelee anti-semiittisiä tuntoja, mikä tarkoittaa sitä, että 30 miljoonaa Amerikan kansalaista vihaa juutalaisia.
- Obaman lähettiläs Lähi Itään George Mitchell saapui eilen Israeliin ja tavannee Netanyahun tänään. Hän valmistelee ulkoministeri Hillary Clintonin vierailua maassa sunnuntaina. Clinton tavannee Mahmoud Abbasin Abu Dabissa Pakistanin vierailunsa jälkeen. Abbasin ei uskota olevan halukas keskustelemaan rauhasta tai muistakaan pitkän tähtäyksen diplomaattisista kysymyksistä, sillä hänellä on kädet täynnä ongelmia kansansa parissa valmistellessaan vaaleja ensi tammikuun 24. päivänä. (JP)
- Israelissa muistettiin pääministeri Yitzhak Rabinin murhan 14. vuosipäivää. Knesset piti erikoisistunnon, ja muita juhlallisuuksia järjestettiin maassa. Niiden aikana on entistä enemmän tuotu esiin Rabinin legacy, hänen historiaan jättämänsä muisto, jota kaikki eivät muistele kiitollisuudella arviolta 1300 israelilaisen kuoleman johdosta Oslon sopimusten seurauksena. Toisaalta katsotaan, että häntä on käytetty poliittiseen edunsaantiin vastoin hänen omia mielipiteitään ja lausuntojaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134118
- Entinen ministeri Charles Pasqua sanoo, että Gaydamak toimi Ranskan vakoojana Ranskan tiedustelupalvelun laskuun. (JP)
- Libanonin presidentti Suleiman arvelee, että Israel ampui itse raketin omalle maalleen pari päivää sitten. (JP)
- Shalom ja Vilnai eivät usko, että Bashar Assad on vilpitön rauhan-
tarjouksessaan. (JP)
- Turkin uusi lähettiläs Israelissa Ahmet Oguz Celikkol sanoo, että Turkki haluaa
hyviä suhteita Israelin kanssa viimeisten hälyuutisten jälkeenkin. (JP)
- Vain yksi kolmesta osaa lukea arabimaailmassa, 9 miljoonaa lasta ei käy
koulua. Eipä oppi tule miljardeilla, jos halu puuttuu. (JP)
- Tuntematon ampuja haavoitti kahta juutalaista synagogassa San Angelesissa.
- Turismiministeriö haluaa miljoona turistia maahan niiden kolmen miljoonan lisäksi, jotka vierailevat maassa tänä vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134124

Thursday, October 29, 2009

TORSTAI 29.10.09
1. IRAN lupasi antaa vastauksen IAEA:lle tänään torstaina 29.10.09. Lainsäätäjä
Muhammad Karamirad lupaa, että Iranin vastaus ojennetaan YK:n atomijärjestölle Viinissä torstaina. Se tulee odotusten mukaan sisältämään ”tärkeitä sovelluksia”, kertoi Iranin valtion valvoma, Teheranissa toimiva arabiankielinen TV-uutistoimisto Al Alam. Iranin viranomaiset eivät ole valmiita luovuttamaan kaksi kolmasosaa uraanin tuotannostaan jatkojalostettavaksi Venäjällä ja Ranskassa. Sen odotetaan tarjoavan vaihtoehtoa, jonka mukaan se luovuttaa alhaiseen tasoon jalostettua uraaniaan pienissä erissä usean kuukauden tai usean vuoden kuluessa, ja lisäksi Iran haluaa ostaa jalostettua uraania ulkomailta, esim. Kiinalta.
USA:N KONGRESSIN komitea hyväksyi eilen lakiesityksen, jolla estetään jalostettujen öljytuotteiden vieminen Iraniin. Esityksen teki alun pitäen ulkoasiain toimikunnan puheenjohtaja Howard Berman, joka kuitenkin pidätti esityksensä etenemistä antaakseen tilaa diplomatialle, jolla Obaman hallitus pyrkii ratkaisemaan USA:n ja Iranin välisiä erimielisyyksiä. Lakiesitystä kannattaa 330 edustajaa, minkä katsotaan osoittavan kongressin kärsivällisyyden olevan pahasti koetuksella Iranin jatkuvan välttelyn vuoksi. Lakiesitys menee tämän jälkeen kongressin toisten komiteoitten tutkintaan ennen äänestystä kongressin täysistunnossa. Berman sanoi tekevänsä kaikkensa, että esitys etenee. Sen uskotaan päätyvän kongressin lopulliseen käsittelyyn ensi vuoden alussa.
Lakiesityksen tarkoituksena on iskeä Iranin heikkoon kohtaan, eli jalostettuihin öljytuotteisiin, mikä Iranissa on jäänyt jälkeen muusta kehityksestä. Berman selitti, että mitä edistystä saavutetaankin nykyisten keskustelujen kautta, se ei kuitenkaan puutu kansainvälisen yhteisön vaatimusten keskeiseen kysymykseen: Iranin uraanin rikastamisohjelman lopettamiseen. (JP)
2. USA:N kongressin edustajat varoittavat, että ellei pian tapahdu jotain käännettä suhteessa Iranin uraaninrikastamisen lopettamiseksi, Israel menettää kärsivällisyytensä ja tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin yksinään.
Kansanedustaja Dan Burton varoitti kongressin ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa, että mitä hitaammin USA:n hallitus toimii käsitellessään Iranin ydinohjelman lopettamiskysymystä, sitä suuremmaksi kasvaa mahdollisuus Israelin yksipuolisista toimista, sillä Israel ei voi hyväksyä mahdollisuutta, että Iran rakentaa itselleen atomiaseita.
EDUSTAJA Brad Sherman sanoi komitean istunnossa, että USA:n asettamat Iranin vastaiset toimet poistuvat vasta sitten, kun Iran lopettaa ydinsuunnitelmansa jatkamisen. Komitean puheenjohtaja Howard Berman ilmaisi vastenmielisyytensä sanktioitten asettamisesta Iranille, mutta katsoi ne välttämättömiksi, jos neuvottelut eivät johda myönteiseen tulokseen.
Venäjän presidentti Dmitri Medvedev kertoi jokin aika sitten, että sanktiot harvoin johtavat odotettuun tulokseen, mutta että määrätyissä tilanteissa ne ovat käyttökelpoisia.
MOSKOVASSA Kremlin ulkoasioitten avustaja Sergei Prikhodko vastasi Interfaxin asiaa kokevaan kysymykseen: ”Sanktiot Irania vastaan eivät toteudu aivan lähiaikoina.” Kysyttäessä edelleen, mikä Medvedevin kanta on sanktioihin viitaten hänen presidentti Obaman kanssa pitämänsä keskustelujen yhteydessä antamaansa lausuntoon sanktioitten harvoin saavuttavan odotettuja tuloksia, joskin joskus ne ovat välttämättömiä, Prikhodko totesi: ”Medvedevin esittämä määrittely on edelleen voimassa”.
RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner varoittaa myös ajan olevan lipsumassa käsistä Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen keskeyttämiseksi neuvotteluilla.
OBAMAN kansallisen turvallisuuden neuvonantaja James Jones kertoi äskettäin medialle, että kaikki mahdollisuudet Iranin ongelman hoitamiseksi ovat pöydällä. (JP)
3. www.debka.com kertoo USA:n kongressin tutkimuspalvelun (USCRS) tietoihin perustuen, että Syyria on hankkinut ja hankkii monenlaisia aseita Pohjois-Koreasta. Niihin kuuluu erilaisia joukkotuhoaseita, ohjuksia sekä minisukellusveneitä, jotka pystyvät laskemaan kommandoyksiköitä vihollisen rannikolle, lähestymään suuria sota-aluksia, merivoimien tukikohtia ja satamia sekä kylvämään merimiinoja pinta-alusten kulkureiteille.
Raportissa mainitaan nimenomaan kiinalaisvalmisteiset EM-52 merimiinat, jotka lepotilassa uinuvat meren pohjassa, mutta maalialuksen tullessa kohdalle aktivoituvat ja ampuvat ohjuksen yläpuolella kulkevan aluksen pohjaan. Iranin uskotaan kylväneen tällaisia merimiinoja Persianlehdelle kriisitilanteen varalle. Ne ilmeisesti pystytään aktivoimaan kaukosäädöllä.
RAPORTTI ei kerro joukkotuhoaseitten laadusta, ovatko ne ydin-, biologisia vai kemiallisia aseita. Debkafile lisää, että Syyria toimii Hizbullahin aseistuksen kauttakulku-asemana Iranin avustuksella aseistaakseen sekä Syyrian että Hizbullahin seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa. Syyrian tiedetään luvanneen kolmanneksen ohjusvarastostaan Hizbullahin käyttöön. Siihen kuuluu 250 km:n kantomatkan ohjuksia, joilla Hizbullah pystyy uhkaamaan Tel Avivia.
Israelin tulee muotoilla rannikkopuolustuksensa uudelleen uutta uhkaa varten.
Debkafile kertoo edelleen, että Israel haluaa ostaa kaksi 2200 tonnin corvettea Saksasta, ne ovat 81 m pitkiä, 13.4 m leveitä. Niihin mahtuu 94 hengen miehistö, aseistuksena on 24 asejärjestelmää – 16 mereltä rannikolle ja 8 aluksesta alukseen laukaisualustaa, jotka on kehitetty USA:n valmistamia ohjuksia varten, sekä lisäksi puolustustaseet ja itsetoimivat automaattikanuunat. Toimintasäde on 7400 km, nopeus 30 solmua.
Yhtenä mahdollisuutena on saada alukset Saksan merivoimilta, jolloin ne olisivat käyttövalmiit lyhyellä varoitusajalla. Niiden hinta lienee 600-800 miljoonaa USD kappaleelta. (debkafile)
4. HAMAS ilmoittaa Gazasta, ettei se salli Abbasin julistamien vaalien pitämistä Gazassa. Se varoittaa pitävänsä omat vaalinsa omalla ajallaan. Hamasin tulkinnan mukaan Abbasin nimittämä keskusvaalilautakunta on laiton, eikä aio alistua sen alaisuuteen, koska se rikkoo Kairon neuvotteluissa saavutettua sopimusmallia, jota ei ole allekirjoitettu.
Abbas määräsi vaalit pidettäviksi 24. päivä tammikuuta 2010 Länsirannalla, Gazassa ja Itä Jerusalemissa. Vain Fatah on toistaiseksi ilmoittanut tukevansa Abbasin päätöstä vaaleista. HAMASIN edustaja Gazassa Sami Abu Zuhri sanoi Abbasin päätöksen rikkovan Kairon keskusteluissa sovittua menettelytapaa, että vaalit järjestetään yhteisestä sopimuksesta. Hän kertoi, että Hamas tekee tarvittavat valmistelut, jotka estävät vaalien suorittamisen Gazassa. Lisäksi Hamas valmistelee lakia, jonka perusteella jokaista, joka osallistuu vaalikomitean työskentelyyn, voidaan rangaista. Hän sanoi, ettei Abbas voi ”presidentin käskykirjeellä” määritellä vaalien ajankohtaa.
Myös Israelin vankilassa viittä elinkautistaan + kärsivä Marwan Barghouti piti Abbasin päätöstä ennen aikaisena, koska ennen sitä Fatahin ja Hamasin tulee sovitella erimielisyytensä.
Abbas vihjailee eroavansa ennen vaaleja, mutta toisten tietojen mukaan hän sanoo harkitsevansa asettua ehdokkaaksi presidentin virkaan. Länsirannalla liikkuu mielipide-tiedustelujen tuloksia, joitten mukaan Abbasin suosio on edelleen vahva. (JP)
5. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon sanoo selkeästi ja ilman epäilyksiä tukevansa Goldstonen raporttia ja sen esittämiä syytöksiä Israelin sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan Gazan operaatio cast lead aikana.
Hän sanoo kuitenkin odottavansa YK:n yleiskokouksen antamia suuntaviittoja, mihin suuntaan asiaa pitää käsitellä. ”Odotan ohjeita, päätöksiä tai suosituksia yleiskokouksen taholta, joiden mukaan minun tulee toimia. Olen selkeästi ilmoittanut, että minä kannatan Goldstonen toimintaa ja olen parhaani mukaan pyrkinyt antamaan tarvittavaa hallinnollista ja teknistä apua heidän toimilleen.”
BAN ki-Moon sanoo useaan kertaan kehottaneensa molempia osapuolia suorittamaan omia puolueettomia selvityksiään operaatiosta, mukaan lukien Israelin hallitus. Hän totesi journalisteille todenneensa Goldstonen raportista, että molemmat osapuolet ovat syyllistyneet sotarikoksiin, minkä vuoksi puolueeton tutkimus olisi ollut paikallaan.
GOLDSTONEN raporttia ovat vaatineet YK:n yleiskokouksen käsittelyyn arabimaat, jotka ovat saaneet tukea puolueettomilta mailta. Arabimaitten yleiskokouksen presidentille Ali Trekille Libyasta lähettämässä kirjelmässä vaaditaan, että Treki panee raportin käsittelyn YK:n yleiskokouksen esityslistalle marraskuun ensimmäisellä viikolla. Arabeilla on kiire takoa rautaa silloin, kun se on vielä kuuma, ettei asia unohdu.
Ban ki-Moon sanoi Israelin harkitsevan YK:n vaatimuksia korvausten maksamisesta operaation aikana vahingoittuneille YK:n rakennuksille Gazassa.
ISRAELIN YK-lähettiläs Gabriela Shalev totesi, ettei syytöksillä sotalakien tai muitten kansainvälisten lakien rikkomisella operaatio cast lead aikana ole mitään tekemistä kansainvälisten lakien kanssa, sillä Israel joutui hyökkäyksen kohteeksi maan ulkopuolelta, mihin se vastasi puolustaakseen kansalaisiaan. Hän pitää raporttia poliittisena lausuntona, ja sellaisena sitä tulee käsitellä. ”Olemme joutuneet hyökkäyksen kohteeksi, jossa Israelin armeija ja oikeuslaitos ovat joutuneet syytettyjen penkille.” (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- YK:n UNIFIL-joukot Libanonissa vakuuttavat, ettei Hizbullah ole aseistautunut Litanijoen eteläpuolella. Niiden ongelmana on se, etteivät ne uskalla mennä kyliin tarkistamaan, mitä talojen pohjakerroksiin on varastoitu. UNIFIL-joukot muistuttavat kolmea apinaa, jotka eivät näe, kuule eivätkä puhu mitään. (JP)
- Taistelu Jerusalemista voimistuu kaiken aikaa. Jerusalemin poliisi on alkanut toteuttaa pormestari Nir Barkatin lupaamaa ohjelmaa, jonka puitteissa laittomasti rakennetut talot poistetaan. Asiaan liittyy vahvasti ulkopuolisia ryhmiä, sekä yksityisten henkilöitten että diplomaattisella tasolla. Arabit turvautuvat hyvin herkästi opittuun metodiin huutaa kansainvälistä apua ja syyttää Israelin kansainvälisten lakien rikkomisesta pyrkiessään toimimaan demokraattisen valtion oikeusperiaatteiden mukaan. Erään talon purkamisen yhteydessä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui kreikkalainen diplomaatti, jonka poliisi pidätti osallistumisesta laittomaan mielenosoitukseen. (JP)
- Robert Eisenman muistuttaa artikkelissaan, että Jerusalemin ”kolmannen Temppelin” rakensi kuningas Herodes, kuten myös laajensi sen tasannetta kaksinkertaiseksi pystyttäen Länsimuurin, jonka äärellä juutalaisen rukoilevat. Hän valittaa Israelin johtajia, etteivät ne vapauttaessaan Temppelivuoren silloin järjestäneet sinne juutalaista hallintoa tai peräti aloittaneet Temppelin rakentamista, sillä tilaa vuorella on tarpeeksi. Eisenman vihjaa, että juutalaiset palvovat epäjumalaa rukoillessaan juutalaisten vihollisena pidettävän kuninkaan rakentaman pihamuurin edessä. Hän myös katsoo, että rabbien aika juutalaisuuden säilyttäjänä on ohi, ja että juutalaisten on syytä muotoilla Jumalan palveluselämänsä uudelta pohjalta. Toiseksi hän esittää, että juutalaisten tulee rakentaa symboli, joka edustaa juutalaisuutta ja johon nuoriso voi samaistua, sillä ihmiset tarvitsevat kiintopistettä, johon nojata, eikä sellaista nyt ole; eivätkä rabbit pysty tarjoamaan modernia alueellista johtajuutta. Hän ehdottaa, että temppeli tai edes pyhättö, joka palvelisi tällaista tarkoitusta, on kiireesti rakennettava. - Lienee syytä palata pitkään mutta tärkeään artikkeliin toisessa yhteydessä.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256557977301&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Zevulun Orlevin lakialoite, jolla Jerusalem olisi julistettu juutalaisen kansan pääkaupungiksi, kaatui hallituskumppani Labourin vastustukseen.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256740788435&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Wednesday, October 28, 2009

KESKIVIIKKO 28.10.09
1. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon oli joutua pidätetyksi Lontoossa valmistautuessaan luentoonsa Lontoon talouskoulussa (London School of Economics; LSE). Koulu ylpeilee sillä, että se kannustaa ja tukee mielipiteen ilmaisun vapautta. Ayalon on entinen IDF:n kapteeni, joka toimi Ariel Sharonin neuvonantajana sekä Israelin YK:n lähettiläänä 2002-2006. Vaatimuksen Ayalonin pidättämiseksi ICA:n määritelmän v. 2001 sekä CJA:n määritelmän v. 1988 nojalla oli esittänyt pro-palestiinalainen ryhmittymä. Määritelmien mukaan yksityishenkilö voi esittää syytöksen sotarikoksista sotilashenkilöitä vastaan, vaikka he eivät olekaan Englannin kansalaisia. Ayalon ja hänen avustajansa saivat tiedon pidätysuhasta maanantai-iltana, ennen hänen luentoaan. He ottivat yhteyttä Israelin suurlähetystöön ja tekivät tarvittavia varmistuksia kaiken varalta, mutta päättivät sen jälkeen jatkaa Ayalonin kahden päivän vierailua Englannissa.
Ayalonin aloittaessa luentoaan koulussa maanantai-iltana keffyeh-päähineisiin pukeutuneet palestiinalaiset aloittivat häirinnän huudelleen vastalauseita ja syytöksiä. Koulun rehtorin yritykset saada mielenosoittajat rauhoittumaan eivät tuottaneet tulosta, mutta lopulta kuulijat nousivat häiritsijöitä vastaan. Ayalon pystyi kuitenkin pitämään luentonsa, jonka aiheena oli: ”Tilanne Lähi Idässä: Näkökulma Israelista.” Hän vakuutti puheessaan Israelin vakaan pyrkimyksen ”historialliseen sovitteluun” palestiinalaisten kanssa sekä totesi, että tarvitaan ”tuskallisia myönnytyksiä kaikilta kansoilta voidakseen elää arvokkaasti rauhassa ja oikeudenmukaisuudessa”.
Tapahtuma kuvaa sitä nurinkurista tilannetta, jossa aktiiviset ja entiset terroristit tai heidän tukijansa saavat liikkua vapaasti maailmalla kenenkään pelottelematta heitä, kun samaan aikaan demokraattisen valtion johtajat ovat vaarassa joutua pidätetyiksi ja rikosoikeuden eteen ilman, että heitä vastaan on tehty mitään oikeuden päätöksiä.
Ayalon keskusteli tiistaina Englannin hallituksen edustajien kanssa tilanteesta, joka Israelin poliittisia ja sotilasjohtajia vastaan on kehittynyt Euroopassa. (JP)
2. ISRAELIN viranomaiset ovat huolestuneina seuranneet tilanteen kehitystä Bahrainissa, pienessä Persianlahden valtiossa. Raporttien mukaan, jonka välitti Reuters, oppositiota edustavan shialais-ryhmän Al-Wefaq edustaja Jalal Fairooz kertoi, että ryhmän tekemän lakialoitteen mukaan ”kuka tahansa, jolla on yhteyksiä ja virallisia keskusteluja Israelin viranomaisten kanssa tai matkustaa Israeliin, voi joutua tuomituksi joko sakkoihin ja/tai vankilaan 3-5 vuoden ajaksi.” Fairooz perusteli ryhmänsä tekemää lakialoitetta, joka hyväksyttiin Bahrainin parlamentin alahuoneen käsittelyssä, että jotkut maat ovat myöntyneet määrättyihin keskusteluihin Israelin viranomaisten kanssa ja sen delegaatiot ovat onnistuneet osallistumaan tilaisuuksiin arabimaissa, joitten kanssa sillä ei ole mitään sopimuksia. Aloitteen taustalla on raportin mukaan suora yhteys arabien vihamielisyyteen Israelia kohtaan, jota ruokki Goldstonen Gaza-raportti sekä viime päivien yhteenotot Temppelivuorella.
Lakialoite menee nyt Bahrainin parlamentin ylähuoneen käsittelyyn, jonka jäsenet maan kuningas valitsee. Israelissa toivotaan, että kuningashuone tyrmää lakialoitteen.
Bahrain on USA:n liittolainen ja sitä pidetään maltillisena valtiona. (JP)
3. ISRAELIN pääministerin kanslian lausunnossa ihmetellään, onko Bahrain päinvastaisista lausunnoista huolimatta muuttamassa suuntaansa ääri-islamin mukaan. Bahrain on useassa yhteydessä moittinut arabimaita, etteivät ne ole tehneet tarpeeksi edistääkseen saudien rauhansuunnitelmaa vuodelta 2002, jonka arabiliitto omaksui omaksi rauhan suunnitelmakseen. Israelissa myös arvioitiin, että Bahrain voisi olla yksi niistä ensimmäisistä arabivaltioista, jotka kehittäisivät suhteitaan Israelin kanssa positiivisempaan suuntaan. Tätä suuntaa on ajanut Bahrainin ulkoministeri Sheikh Salman bin Hamad, joka kirjoitti Washington Post lehdessä näin: ”Arabimaailma ei ole tehnyt tarpeeksi kommunikoidakseen suoraan Israelin kansan kanssa. Israelilaiselle voitaneen antaa anteeksi, että hän ajattelee muslimin jokaisen ajatuksen sisältävän vihaa, koska sellaista puhetta hän tavallisesti kuulee; aivan kuten arabille voitaneen antaa anteeksi mielikuva, että jokainen israelilainen haluaa jokaisen palestiinalaisen tuhoa.”
Positiivisista lausunnoista ja toiveista huolimatta viha Israelia kohtaan ilmenee Bahrainissa käytännön tasolla. Tammikuussa 2007 Keniassa syntynyt bahrainilainen maratoonari Mushir Salem Jawher voitettuaan Tiberian maratonin Israelissa menetti Bahrainin kansalaisuuden.
Hänen kansalaisuutensa palautettiin muutaman kuukauden päästä, koska Bahrain oli joutua mustalle listalle kansainvälisellä urheiluyhteisössä.
Bahrainissa on USA:n viidennen laivaston tukisatama. Maan juutalaisasutus on peräisin antiikin ajoilta. Siellä asuu 30-50 juutalaista, ja siellä on Persianlahden ainoa synagoga. (JP)
4. RAUHANKESKUSTELUILLE Israelin ja PA:n välillä odotetaan pientä edistystä viikonvaihteen aikana. George Mitchell saapunee maahan torstaina valmistelemaan ulkoministeri Hillary Clintonin vierailua Israelissa. Hän saapuu maahan lauantai-iltana tavattuaan Marokossa useitten arabimaitten ulkoministereitä. Tarkkailijat ounastelevat, että Clintonin ensimmäinen vierailu Israelissa Netanyahun hallituksen aikana ennakoi, että hän osallistuu entistä aktiivisemmin tilanteeseen täällä. Asioita on junaillut George Mitchell ilman näkyvää tulosta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on vihjaillut – ties monenneko kerran – että hän eroaa paikaltaan. Hänen turhautunut uhkauksensa sai presidentti Obaman soittamaan hänelle yrityksenään vakuuttaa Abbasile, ettei hän sillä mitään voita eikä ole syytä jättää taistelu-kenttää ennen taistelun päättymistä. Uutiset eivät kerro, mitä Abbas lupasi Obamalle, mutta ilmeisesti kuitenkin pysyy vielä paikallaan.
Israelissa suhtaudutaan hänen uhkauksiinsa hienoisella huolella, ei siksi, että hän olisi juuri oikea mies johtamaan palestiinalaisten rauhantoiveita, vaan siksi, ettei parempaakaan ole tiedossa. Tuskinpa Clintonilla – joka muuten kuvien mukaan on kovin virttyneen näköinen – on mitään uutta esitettävänään, mutta hän voi kuitenkin kertoa arabien ulkoministereitten viimeisistä mietteistä, ja tapaaminen Netanyahun kanssa on sekin edistystä.
Uutislähteet kertovat, että USA:n hallinto on siirtymässä entistä enemmän epäsuoriin keskusteluihin Israelin ja PA:n kanssa. Viimeksi Washingtonissa Israelin ja PA:n neuvottelijat eivät mahtuneet saman pöydän ympärille, vaan keskustelivat Mitchellin kanssa erikseen. (JP)
5. IRANIN valtion TV- kertoi uutislähetyksessään, että Iran on hyväksymässä IAEA:n pääsihteerin Mohammed ElBaradein esityksen, mutta ”tärkein muutoksin”, mikä herätti tiettyä hermostuneisuutta länsivaltojen edustajissa.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad tapasi Turkin pääministerin Resep Tayyip Erdoganin Teheranissa eilen, minkä yhteydessä Erdogan vakuutti Turkin ja Iranin välistä ystävyyttä, ja moitti länsivaltoja Iranin epäreilusta kohtelusta.
Ahmadinejad käytti tilaisuutta hyväkseen esittääkseen ensimmäisen kiivassävyisen kommenttinsa IAEA:n pääsihteerin esittämästä kompromissiehdotuksesta. Hän ei hyökännyt suoraan esitystä vastaan, vaan valitsi Israelin syntipukikseen.
Näin puhui Ahmadinejad: ”Kun laiton hallitus saa pitää atomiaseita, on mahdotonta estää toisia (laittomia hallituksia?) kehittämästä rauhanomaista ydinteollisuuttaan.” Hän ylisti ”Turkin johtajien selkeää asennetta sionistista hallitusta kohtaan, mikä on saanut positiivisen vastaanoton muslimimaailmassa”.
Iranin TV-asemat välittivät tietoja, joitten mukaan ElBaradein esitys kaipaa muutoksia, mutta että sen raamit ovat hyväksyttävissä. Iran ei halua lähettää 70 % 3-5 %:n tasoon rikastamastaan uraanista jatkojalostusta varten Venäjälle, ja toiseksi se halutaan lähettää uraaniaan sinne pienissä erissä ja usean kuukauden tai vuoden kuluessa.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner kertoi turhautumisestaan, jota on jatkunut lähes kolme vuotta kestäneen odotuksen aikana, eikä halua esitykseen muutoksia. Myös EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana sanoi esitystä hyväksi.
Iran lupasi antaa vastauksensa tällä viikolla, ehkä torstaina. Perjantai on muslimien pyhäpäivä, jolloin he menevät joukolla moskeijoihinsa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Eilen ammuttiin Katjusha raketti Libanonista 3 km:n päähän Kirjat Shmonasta. Se putosi n. 18.45 aikaan asumattomalle alueelle ilman vaurioita. IDF vastasi rakettiin ampumalla useita tykinammuksia alueelle, josta raketti ammuttiin. Libanonin armeijan yksiköt löysivät alueelta 4 muuta ampumavalmista rakettia. Israelissa ei tiedetty, mikä ryhmä raketin ampui, mutta se pitää Libanonin hallitusta vastuussa jokaisesta rakettista, joka ammutaan Libanonista Israelin alueelle. (JP)
- Israelin kansalaisuuden, muiden lisäksi, hankkinut miljonääri Aradi Gaydamak tuomittiin ranskalaisessa oikeudessa poissaolevana kuudeksi vuodeksi linnaan laittomista asekaupoistaan Angolan hallituksen kanssa kylmän sodan aikana. Lisäksi hänelle tuomittiin mittava sakkorangaistus. Syytettyinä oli 42 poliitikkoa ja liikemiestä, joille langetettiin eri suuruisia rangaistuksia. Gaydamak asuu nyt Venäjällä, eikä hän uskaltane tulla Israeliin, koska Israelin ja Ranskan välisen luovutussopimuksen mukaan hänet voidaan luovuttaa Ranskaan. (JP)
- Pääministeri ilmoitti, että hallitus asettaa toimikunnan tutkimaan, mitä toimenpiteitä on viisasta aloittaa Goldstonen raportin vuoksi. Arabimaitten esityksestä raportista keskustellaan YK:n yleiskokouksessa alkuviikosta. (JP)
- Juniper Cobra harjoitukset jatkuvat edelleen. USA asentaa Patriot pattereitaan maan keskiosaan. Everstiluutnantti Eli Shahak IAF:n 167 ilmapuolustus-keskuksesta kertoi journalisteille, että harjoitukset ovat nyt puolivälissä. (JP)
- USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja James Jones kertoi JStreet juutalaisjärjestön tilaisuudessa eilen, että jos hän pystyisi ratkaisemaan yhden tärkeimmän ongelman, se olisi rauha Lähi Idässä. Hän vakuutti, että tämän ongelman ratkaisu vaikuttaisi koko maailman asioitten hoitoon. Ensimmäisiä ratkaistavia asioita olisi Iranin ydinasesuunnitelma. Samalla hän kiirehti Israelin ja PA:n välisen ongelman ratkaisua, sillä aika on lipsumassa pois käsistä. Hänellä ei ollut mitään uusia ideoita enempää Irakin tai Afganistanin kuin Palestiinankaan tilanteeseen. (JP)
- IDF:n sotilaat pyrkivät turvaaman palestiinalaisten oliivinpoimijoitten töitä. Juutalaiset maanviljelijät valittavat, että palestiinalaiset pääsevät poiminnan varjolla lähelle heidän asutuksiaan tuoden mukanaan terrorivaaran. Poimijoitten seassa on aina juutalaisia ja ulkomaisia vasemmistolaisia ja anarkisteja, jotka aiheuttavat toistuvia konflikteja sotilaitten ja poliisin kanssa.
- Jerusalemin kaupunki tuhosi eilen 5 laitonta arabitaloa Itä Jerusalemissa. Yksi taloista oli Jebel Mukaber, toinen Anatassa, Shuafatin pakolaisleirin lähellä, sekä Sur Bahirissa, Silwanissa ja Um Leisunissa. Työntekijöitä kivitettiin ja häirittiin arabien toimesta, mutta poliisi ei puuttunut asiaan. (JP)
- Ahmadinejadin hallitusta syytetään 66 miljardin USD varastamisesta väärällä kirjanpidolla lähinnä öljyteollisuuden saatavista. (JP)
- Puolustusministeri Barakin Pariisin matkan kustannusten tutkimuksia jatkaa valtion tarkastaja Lindenstrauss. Barak vähättelee asiaa ja kehottaa unohtamaan menneet ja suuntaamaan uusiin haasteisiin. Barakin asenne on aiheuttanut ihmettelyä hänen henkisestä tasapainostaan. (JP)

Tuesday, October 27, 2009

TIISTAI 27.10.09
1. ”JOKA SURMAA itsensä vihollisen keskuudessa on erilainen kuin se, joka tekee sen turvallisessa paikassa,” vakuuttaa saudiprofessori Salman al-Abdali arabi-TV:n Igra satelliittilähetyksessä. ”Räjäyttäen itsensä Tel Avivissa ei ole samaa kuin räjäyttää itsensä Riadissa”, hän selvittää. ”Pommivyöt ovat laillisia, kun niitä käytetään kolonialistista hyökkääjää vastaan. Antakaa minun selvittää: Kolonialistisia hyökkääjiä, jotka ylittävät mantereita ja meriä miehittääkseen muslimien maita.”
Lähetyksen käänsi arabiasta Lähi Idän Median Tutkimuskeskus. Lähde WND.
Saudiprofessori kielsi julkisuudessa liikkuneet tiedot, että Saudi Arabia olisi antanut Israelin koneille luvan ylittää Saudi Arabian alueita pommituslennollaan Iranin ydinlaitoksiin. Tiedot tulivat ilmeisesti Egyptin tiedustelulta, ja niiden mukaan Saudi Arabia olisi antanut Israelille tiedustelutietoja Iranista. Saudit ovat erittäin kiinnostuneita siitä, ettei Iran saa rakennettua ydinaseita, koska se niiden varjolla voisi painostaa muita muslimimaita ja heikentää siten Saudi Arabian roolia muslimien pyhien paikkojen vartijana ja puolustusjana. (WND)
2. MAAILMALLA liikkuu edelleen voimakkaita ennusteita, että Israel valmistautuu iskemään Iraniin, elleivät IAEA:n ja Iranin väliset neuvottelut selkeästi ja ilman kompromisseja pysty sopimaan formulasta, jolla Iranin ydinteollisuus saadaan kansainväliseen valvontaan.
Tätä julisti viimeksi Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner. Hän selitti, ettei hänen näkemyksensä mukaan Israel tule sietämään ydinasein aseistettua Irania, ja siksi sopimus Iranin hallituksen kanssa on solmittava mahdollisimman pian, sillä aikaa ei ole hukattavana. Varsin yleisen arvion mukaan aika loppuu vuodenvaihteessa tai alkuvuodesta.
IAEA:n tutkimustiimi kävi tarkastamassa Qomin lähellä rakenteilla olevaa Fordun ydinlaitosta sunnuntaina, ja heidän tarkoituksensa oli tehdä uusi vierailu laitoksessa parin päivän kuluttua. Iranin vaikutusvaltainen kansanedustaja Alaeddin Boroujerd kertoi medialle maanantaina, että tarkastajat kävivät Qomin laitoksessa maanantaina ja lähtevät kotimatkalle maanantai-iltana, kertoo www.debkafile.com. Debkafile arvioi, että tarkastajilta kiellettiin pääsy laitoksen joihinkin osiin, ja että heidät itse asiassa käskettiin poistumaan maasta. Artikkeli selvittää edelleen, että Iranin neuvottelijat haluavat pienentää Iranin ulkomaille lähettämää uraanierää, lähettää sitä pienissä 100-200 kg:n erissä usean kuukauden tai vuoden kuluessa, ja lisäksi että Iran saa ostaa jalostettua uraania ulkomailta. Kansanedustaja Boroujerd vahvistaa, että Ahmadinejadin hallitus tarjoaa tällaista sopimusta IAEA:lle, vaikka se rikkoo YK:n asettamaa kauppasaartoa Iranin kanssa. Kansanedustaja sanoo ”tämän menettelyn hälventävän Iranin epäluuloja länsivalloista, jotka ovat toistuvasti rikkoneet solmittuja sopimuksia”. (Debkafile)
3. IDF:N KOMENTAJA kenraalimajuri Gabi Ashkenazi kertoi Saksan vierailunsa yhteydessä, ettei Israel väheksy niitä, jotka suunnittelevat Israelin vahingoittamista. Hän viittasi samalla Iraniin, joka toistuvasti ja julkisesti ilmoittaa halunsa tuhota Israel. Asia noussee esiin johtajien välisissä keskusteluissa tänään.
Ashkenazi vakuutti, ettei Israel tule luovuttamaan turvallisuuttaan muukalaisten käsiin ja tulee tekemään kaikkensa puolustaakseen kansalaisiaan, jos se pakotetaan sotaan. Hän puhui enimmäkseen hepreaksi seistessään holokaust-muistomerkin tasanteella ne 17 Grynewaldin asemalla, jonka kautta juutalaisia lähetettiin keskitysleireille. Hänen isäntänään toimii Saksan Liittovaltion Puolustusvoimien (Bundeswehr) komentaja kenraali Wolfgang Schneiderhan.
Kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi sanoi puheessaan mm: ”Tänään, 64 vuotta sen jälkeen, kun viimeinen juna vei juutalaisia tältä asemalta kuolemanleireille, ja 61 vuotta sen jälkeen, kun juutalaisten kotimaa oli perustettu, anti-semitismi ei vieläkään halua häipyä maailmasta. Se muuttaa kasvojaan, kieltään, teitään ja oikeutustaan, mutta se pysyy samana. Tänään on valtion johtajia, jotka avoimesti julistavat halunsa tuhota Israelin valtion ja kieltää juutalaisen kansan oikeuden kansalliseen itsenäisyyteen.”
ASHKENAZI selitti, että juutalainen kansa uudisti itsensä omassa maassaan, ja on omistautunut sen itsenäisyyden ja turvallisuuden turvaamiseen. ”IDF, juutalaisen kansan puolustaja, ei ole sotahaluinen armeija, vaan puolustusarmeija. Me emme ylistä taisteluja, mutta jos meidät pakotetaan sotaan, teemme kaiken voitavamme, että Israelin kansalaiset voivat istua turvallisina omissa kodeissaan. En suosittele ketään testaamaan voimaamme. Juutalaisten sisarien ja veljien, jotka marssivat juniin ja autoihin, pakotettuina, piestyinä ja häväistyinä, huuto kaikuu tähän päivään saakka. Olemme tehneet itsellemme selväksi, ettemme koskaan väheksy niitä, jotka suunnittelevat vahingoittavansa meitä, emmekä koskaan luovuta turvallisuuttamme muukalaisten käsiin, tai anna kenenkään ulkopuolisen valvoa juutalaisen kansan tulevaisuutta.”
ASHKENAZi, joka itse on bulgarialaisen holokaustista selvinneen jälkeläinen, vieraili aiemmin Wannsee huvilalla, jossa 1942 natsijohtajat sopivat juutalaisen kansan tuhoamisesta. Hän selitti, että jo se tosiasia, että Saksan armeijan komentaja ja Israelin puolustusvoimien komentaja seisovat rinnakkain 64 vuotta toisen maailmansodan jälkeen pitäen yllä lämmintä armeijoitten välistä yhteistoimintaa, todistaa, etteivät sellaiset kauheudet tule koskaan enää uusiutumaan.
IDF:N EDUSTAJA prikaatinkenraali Avi Benayahu kertoi journalisteille, että Ashkenazi ja Schneiderhan keskittyvät keskusteluissaan tilanteisiin Lähi Idässä ja Irakissa, unohtamatta Iranin tilannetta. Hän kiitteli armeijoitten välistä lujaa yhteistyötä. Saksa toimittaa Israelille kaksi huippuluokan Dolpfin sukellusvenettä. Hän kieltäytyi kommentoimasta saksalaisessa Hannoversche Allgeweine Zeitung lehdessä olleita tietoja, jonka mukaan Israel tilaisi kaksi sota-alusta Saksasta, luultavasti Hamburgin Blohm& Voss telakalta 600-750 miljoonan USD kappalehintaan, osaksi Saksan rahoittamana. Ashkenazi on tavannut viikon aikana useita eri valtioitten armeijoitten komentajia, mikä osoittaa niiden suuren kiinnostuksen Israelin armeijan menetelmistä, mutta myös Israelin aseteollisuuden huippusaavutuksista. (JP)
4. OBAMAN Lähi Iän lähettiläs George Mitchell sanoo puskevansa rauhankeskustelujen aloittamista huolimatta siitä epäselvästä tilanteesta, mikä on syntynyt PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin julistettua, että palestiinalaisten vaalit pidetään 24. päivä tammikuuta 2010, vaikka on epätietoista, miten ne pidetään Gazassa ja miten ne pidetään Itä Jerusalemissa, jossa palestiinalaisten poliittinen toiminta on kielletty. Hamasin edustajat vakuuttavat, että jos Abbasin toiveen mukaisesti vaalit pidetään hänen määräämänsä aikataulun mukaan, hänet valitaan Länsirannan kuvernööriksi, sillä Hamas ei tule hyväksymään vaalien tuloksia, ellei se ole mukana vaalitaistelun aikana ja vaaleissa. Hamas uhkaa, että se pitää omat vaalinsa Gazassa ja valitsee sinne omat johtajansa ja edustajansa.
Sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä Kairossa ovat taas kerran kriisissä, elleivät peräti kokonaan katkenneet. Hamasin päätöksentekoa hankaloittaa se, että sen ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal ajaa Damaskoksessa omaa poliittista ohjelmaansa, mikä poikkeaa Gazassa asuvan ja toimivan Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin linjasta, mikä ilmeisesti olisi sovittelevampi kuin Iranin ja Syyrian intressien mukaan räätälöity Mashaalin ohjelma. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256557968264&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ISRAEL TAAS KERRAN, kuinkas muuten. Tällä kertaa syyttäjänä toimii Amnesty Internatiomal, joka väittää omiin laskelmiinsa ja tietoihinsa perustuen, joitten alkuperää sopii epäillä, että ”Israel varastaa Länsirannalla sijaitsevan pohjavesivaraajan vettä ja kuristaa palestiinalaisten osuuden alle kansainvälisten normien riittävästä vesimäärästä”.
Israelin vesihallitus kieltää ehdottomasti Amnesty Internationalin raportin ja valittaa, että se laadittiin ilman vesihallituksen myötävaikutusta ja sen laatimia tilastoja.
AMNESTYN raportissa väitetään, että Israel diskriminoi palestiinalaisia alueen kolmen pääasiallisen vesivaraajan, Kinneretin, sekä vuoriston ja rannikon pohjavesivaraajien, veden käyttämisessä. Siinä jopa väitetään, että Israelin viranomaiset ovat kieltäneet palestiinalaisten viranomaisten pääsyn varaajille selittäen, että ne sijaitsevat kielletyllä sotilasalueella.
Israelin vesihallituksen antamien tietojen mukaan israelilaiset saavat varaajista 408 litraa puhdasta vettä päivässä henkeä kohti, palestiinalaiset saavat 200 litraa päivässä henkeä kohti. Edelleen ennen 1967 Israelin osuus vedestä oli 500 kuutiometriä henkeä kohti vuodessa, nykyisin tuo osuus on 149 kuutiometriä, laskua 70 %. Palestiinalaisten osuus vedestä ennen 1967 oli 86 kuutiometriä henkeä kohti, kun se nyt on 105 kuutiometriä/henkilö vuodessa. Lisäksi vesihallitus antaa palestiinalaisille enemmän vettä vuodessa kuin mitä Oslon sopimuksessa määritellään, eikä PA puhdista viemärivettä kasteluvedeksi, kuten Oslon sopimuksissa sovittiin. Lisäksi palestiinalaiset kaivavat laittomia kaivoja ja liittävät putkiaan virallisiin vesijohtoihin ilman lupaa. Kaivojen kaivaminen on suurinta Gazan kaistalla.
NGO-MONITORIYHDISTYS moittii Amnesty Internationalia, että se kiirehti julkistamaan oman raporttinsa samaan aikaan, kuin yhdistyksen edustajat kiertävät USA:ssa puhematkoillaan, ilmeisesti lahjavarojen haalimiseksi. Raportin tarkoituksena on tuomita Israel apartheid-valtiona. Järjestön marraskuun 1.päivänä alkavien puhematkojen järjestäjänä toimii Palestinian Cultural Academic Boycott onf Israel (PCABI), liike, jota kutsutaan nimellä ”Israelin vedenvalvonta apartheidin aseena ja etnisen puhdistuksen välineenä”. Pääpuhujana toimii Omar Barghouti, joka johtaa järjestöä nimeltä ”Kampanja boikotin, syrjinnän ja sanktioitten asettamiseksi Israelia vastaan”. NGO-monitorin puheenjohtaja professori Gerald Steinberg sanoo Amnesty Internationalin manipuloivan vesiongelmaa kokonaan syrjäyttäen historian sekä lain ja järjestyksen monimutkaisuuden taas kerran väärin perustein esittääkseen Israelin brutaaliksi hallitukseksi. Amnesty International keskittyy palestiinalaisten ongelmaan sen sijaan, että se huomioisi veden käyttöön liittyvät ongelmat Lähi Idän alueella.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256557968809&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Mea Shearimissa vierailevien naisturistien lienee syytä huomioida, että haredim vaatii naisten käyttävän eri jalkakäytävää kadulla kuin miesten.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256557968995&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Saudi Arabiassa naistoimittaja tuomittiin saamaan 60 raipaniskua siksi, että hän osallistui TV:n julkaisemaan keskusteluun seksistä. Kuningas Abdullah peruutti sharia-oikeuden tuomion ja armahti naisen asian julkisuuden vuoksi. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256557971750&pagename=JPost%2FJPArticle%2FshowFull
- Ussishkin koulu jouduttiin sulkemaan Tel Avivissa, koska oppilaitten pelättiin saaneen sikaflunssa tartunnan. Israelissa tautiin kuolleita on nyt 35. Siihen sairastuneita on H1N1 alkamisesta lähtien Israelissa rekisteröity 4300. (INN)
- Moshe Dan vakuuttaa, että rauha saavutetaan palestiinalaisten kanssa vain siten, että Israel liittää Juudean, Samarian ja Gazan valtioonsa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3795685,00.html

Monday, October 26, 2009

MAANANTAI 26.10.09
1. AFRIKAN ongelmapoika, nyt jo miehenikään kasvanut, Libyan presidentti Muammar Gaddafi selvitteli Lähi Idän ongelmakohtia brittien Sky-news yhtiön toimittajalle. Vaikka ikää on karttunut ja partaakin häämöttää rokonarpisten kasvojen leukaperissä, hänen omaperäiset tempauksensa herättävät aina – englantilaisittain ilmaisten – kulmakarvojen kohottamista.
Gaddafi selvitteli Iranin ydinasekysymystä näin: Ei ole mitään syytä mennä opettamaan Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia, sillä hän ei ole sanonut maansa rakentavan ydinasetta. Mutta jos näin tapahtuu, silloin kaikki muut, me muitten mukana, vastustamme sitä. Mutta todellinen ongelma tässä ei olekaan Iranin ydinase, vaan Israel, jonka suhteen toteutetaan kaksinaismoraalia.
Edellinen ei ole suoraa lainausta, mutta seuraavassa lainaan Sky-news ohjelman repliikkejä. Gaddafi analysoi tilannetta näin: ”Jos Israelilla on ydinaseita ja ydinasekykyjä, silloin on oikeudenmukaista, että Egypti, Syyria ja Saudi Arabia saavat niitä myös.” Gaddafi selitti, että Lähi Idässä harjoitetaan voimatasapainon kaksinaismoraalia ja jatkoi, että ainoa tapa välttää ydinaseen leviämistä Lähi Idässä on riisua Israel sen väitetyistä ydinaseista.
”Jos emme halua tällaista tilannetta, Israel on riisuttava ydinaseistaan ja kyvyistään.”
Kysyttäessä Libyan ja Englannin suhteista hän selitti, että kauppasuhteet, investoinnit brittiyhtiöitten ja pankkien välillä, ovat aina olleet kunnossa maitten välillä, myös Lockerbie ongelman aikana. Hän selitti olevansa ylpeä afrikkalaisista juuristaan ja perinnöstään, ja ilmaisi tyytyväisyytensä, että afrikkalaista syntyperää oleva mies on Yhdysvaltain presidenttinä. Hän kuitenkin epäili Nobel-palkinnon olleen enneaikainen hänelle, koska hänellä ei ole toistaiseksi mitään näyttöjä. (haaretz)
2. EILISTEN jännittyneitten yhteenottojen jälkeen Jerusalemin Temppelivuorella ja vanhassa kaupungissa on laantunut yön ajaksi, mutta uudet haasteet ovat edessä tänään. Poliisi vahvistaa läsnäoloaan vanhassa kaupungissa kaiken varalta, sillä Temppeli-instituutin ohjelmoima juutalaisten nousu vuorelle tänään voi kiihdyttää uudet väkivaltaisuudet. Poliisi ilmoitti aamulla, että turisteilla ja kristityillä on maanantaina vapaa pääsy Temppelivuorelle.
Eilen useat arvostetut rabbit, joihin liittyi kansanedustajia eri puolueista, vaativat, että juutalaisten tulee kasvattaa voimakkaammat siteet juutalaisten kaikkein pyhimmän paikan, Temppelivuoren kanssa, ja kehottivat juutalaisia vierailemaan useammin Temppelivuorella. Ongelmana on ollut se, etteivät rabbit tiedä tarkalleen, missä Temppeli ja sen kaikkein pyhin sijaitsivat eikä heillä ole mahdollisuuksia mennä asiaa tutkimaan. Siksi he ovat varoitelleet juutalaisia nousemasta vuorelle, etteivät vahingossa eksy pyhimmän paikan kohdalle ja saastuta sitä. Eivätkö muslimit ja muut ei-juutalaiset saastuta sitä?
EILISESSÄ konferenssissa nousi esiin toinen juutalaisia loukkaava menetelmä, jonka mukaan poliisi häpäisee uskonnollisia juutalaisia alistamalla heidät tarkkaan tarkastukseen, mitä ei samassa määrin suoriteta ei-uskonnollisille juutalaisille ja kristityille. Rabbit pitävät tätä poliisin omaksumaa käytäntöä kaksinaismoraalisena ja uskonnonvastaisena, joskin toiset selittävät, että poliisi on omaksunut tavan poistaa väkivallan aikana ne, jotka esiintyvät rauhallisina ja jättävät kiihkeät väkivallantekijät rauhaan. Tämä on heille helpompi tapa välttää suoraa kontaktia ja vammautumista mielenosoittajien kanssa. (JP)
3. HAMASIN Damaskoksessa asuva ja toimiva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal sanoi eilen, että ainoa tapa ratkaista Jerusalemin ja Temppelivuoren ongelma on aloitta ”pyhä sota”, jihad, juutalaisia vastaan. Hän sanoi, ”etteivät mitkään neuvottelut voi löytää ratkaisua tähän kysymykseen, vain vastarinta voi tuoda ratkaisun asiaan”.
Eilisissä väkivaltaisuuksissa yhdeksän poliisia haavoittui ja 21 arabia pidätettiin. Temppelivuorella ei ollut eilen juutalaisia tai muita pyhiinvaeltajia. Muslimit eivät salli muiden uskontojen kuin islamin jäsenten rukoilevan vuorella, koska he katsovat sen saastuttavan heidän pyhäkköjään, ennen muuta al-Aksaa.
Israel vapautti Jerusalemin ja Temppelivuoren 1967 sodassa Jordanialta, joka miehitti ne 1948 Israelin itsenäisyyssodassa, ja aloitti etnisen puhdistuksen siellä karkottaen kaikki juutalaiset ja tuhoten heidän 58 synagogaansa ja rukouspaikkaansa. Israelin ja Jordanian välisen rauhansopimuksen mukaan v. 1994 Jordanialle säilytettiin Itä Jerusalemin muslimien ja kristittyjen kulttirakennusten valvonta, mutta hallinnollisesti ne kuuluvat Israeliin. (JP)
4. JORDANIA esitti eilen virallisen varoituksen juutalaisille aktivisteille jatkaa "kiihotustaan" Temppelivuorella, kuten varoituksessa sanottiin, koska ”se kiihdyttää väkivaltaa ja vaarantaa rauhanprosessin”. Jordanian tiedotusministeri Nabil Sharif sanoi näin: ”Mitkä tahansa Israelin armeijan joukkojen ja juutalaisten ääriainesten provokatoriset yritykset, joita tapahtui tänään pyhätön alueella, ovat ilmausta kansainvälisen lain ja sopimusten räikeää loukkaamista ja antavat sytykkeitä kasvavalle jännitykselle ja väkivallalle.” Hän lisäsi, että Jordania tuntien velvollisuutensa ja roolinsa pyhien paikkojen valvojana on syvästi huolestunut siitä, mitä alueella tapahtuu, ja varoitti Israelin armeijaa jatkamasta provokaatiotaan vuorella. Tilanne Temppelivuorella on epämääräinen siksi, että rauhansopimuksen mukaan Temppelivuoren päiväkohtainen hoito kuuluu Jordanian valitsemalle muftille ja muslimisäätiölle (wakf), mutta PA on valinnut sinne oman muftinsa ja asettanut sinne omia miehiään vastoin sopimuksia pyrkien kaikin tavoin eliminoimaan Jordanian vaikutuksen alueella.
ARABIKANSANEDUSTAJA Talab al-Sana (United Arab List) syytti Israelia, että se provosoi muslimeja maailmanlaajuisesti lopettaessaan voimalla arabien mielenosoitukset Temppelivuorella ja Jerusalemissa. Hän varoitti, että Israelilla on pian vastassaan miljardi muslimia. Muslimit väittävät, että eilen 25 muslimia haavoittui poliisin otteista.
Jordania pyysi eilen YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä puuttumaan tilanteeseen Temppelivuorella. Muslimien taktiikkana näyttää olevan viitata jokaisen ongelman yhteydessä kansainväliseen lakiin tai vaatia kansainvälisten järjestöjen puuttumista Israelin ja palestiinalaisten välisiin ongelmiin. (JP)
5. JP KERTOO pääartikkelissaan tänään Israelin ja Jordanian välisistä suhteista, jotka voisivat olla ruusuiset, mutta jotka ovat kaukana siitä. Israel ja Jordania solmivat 1993 Oslon sopimusten vanavedessä 26.10.1994 ”Aravan sopimuksen”, jolla avattiin yhteys Eilatin ja Akaban välillä. Juhtapuheissa kuningas Hussein kehui, että valtaosa Jordanian kansasta kannatti sopimusta. Todellisuudessa Jordanian 70 % Palestiinasta peräisin oleva osa maan viidestä miljoonasta omaksui Hamasin ja Fatahin vastustavan asenteen, eikä tilanne ole parantunut niistä ajoista. Kuningas Hussein syrjäytettiin arabiliigassa Palestiinan kansan edustajan asemasta 1974, ja hänen tilalleen tuli PLO. Hussein lupaili myös elintason nousua ja yleistä hyvinvointia, mikä ei ole toteutunut. Maa on sopimusten vuoksi saanut satoja miljoonia USD Yhdysvalloilta ja nauttii verovapautta vientituotteilleen USA:ssa, Israelin suosiollisella avustuksella. Mutta köyhyys on Jordaniassa yleinen, varsinkin heti asutuskeskusten ulkopuolella. Työttömyys on 12.6 %, mutta lienee todellisuudessa lähempänä 30 %. Kansatulo on Egyptin ja Syyrian luokkaa.
JORDANIAN nykyinen kuningas Abdullah II on ilmiselvästi huolestunut ennen kaikkea oman hashemiittien kuningasistuimensa kohtalosta. Siksi hän aloitti maassaan vaarallisen kampanjan, jolla hän peruuttaa kansalaisoikeuksia palestiinalaisilta ja erottaa heitä valtion ja armeijan tärkeiltä paikoilta. Maassa on hallituksen tarkan valvonnan alaisena voimakkaita oppositioliikkeitä, joista tärkeimmät ovat Islamic Arab Front ja Muslim Brotherhood, jotka vastustavat kiivaasti rauhansopimusta ja suhteitten normalisointia Israelin kanssa uhaten näin epäsuorasti Abdullah II:n vuonna 1999 saavuttamaa valtaa isänsä kuningas Husseinin kuoleman jälkeen. Abdullah II on kiivaasti torjunut Israelissa silloin tällöin esille nousseita ajatuksia, että Jordania on Palestiinan valtio eikä uutta tarvita. Tämä selittänee hänen aktiivisen osallistumisensa tapahtumiin Jerusalemissa ja Temppelivuorella. Jordanian vesiongelma pakottaa sen aloittamaan vedenjohtamiskanavan ja meriveden puhdistus-laitoksen rakentamisen Punaiseltamereltä Suolamereen yksin, ellei Israel tule mukaan. (JP)
6. B ARRY RUBIN analysoi JP:n artikkelissaan Israelin ja PA:n välistä rauhanprosessia otsikolla ”The big American freeze”. Alaotsikossa hän tarkentaa, että USA:n politiikka tässä prosessissa on pysähtynyt ja tulee pysymään siinä tilassa. Barry selittää, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas suostui Amerikan kovaan painostukseen ja pyysi siirtämään Goldstonen raportin käsittelyn UNHRC:n kokouksessa maaliskuuhun. Mutta todettuaan häntä vastaan nousseen vastarinnan ja tuomion hän parin vuorokauden kuluttua peruutti pyyntönsä. Vahinko oli kuitenkin jo päässyt tapahtumaan, Abbasin suosio romahti Haniyehin tasolle. Mutta Abbas on jääräpäisesti pitänyt kiinni kannasta, jonka hän omaksui Obaman ottaessa USA:n vallankahvan, ja jonka mukaan rauhankeskustelut käydään saudi-suunnitelman pohjalta, mikä edellyttää Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäneille ns. Auschwitzin rajoille, pakolaisten paluuoikeutta ja muita vaateita. Toinen akuutimpi vaatimus Abbasilla on rakentamisen täydellinen lopettaminen Länsirannalla ja Jerusalemissa. Rubin toteaa, että Abbasin jäykkä asenne johtuu pelkästään havainnosta, että mahtava USA on pehmennyt eikä vaadi sitä mitä ennen, ei ainakaan uhkailemalla. Siten kun kerran kotirintaman kovan linjan miesten suosio saavutetaan vaikka uhmaamalla USA:n hegemoniaa ilman jälkiseurauksia, miksi ei, Rubin arvioi Abbasin ajatuksen juoksua.
Rubin analysoi edelleen, ettei palestiinalaisilla ole kiire oman valtion perustamiseksi, ja toiseksi he ovat todenneet, että USA ja Eurooppa tarvitsevat enemmän heitä kuin he niitä. Lisäksi kokemus osoittaa, että PA:n vastahankaisuus kääntyy sekin Israelin syyksi. Siispä on oikein ja viisasta vaatia Israelia syytettyjen penkille epäiltyinä sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan maailman taputtaessa käsiään. Rubin toteaa, että tulikivenkatkuiset puheet ja uhkaukset ovat tyypillistä arabiretoriikkaa; teot ovat kokonaan toinen asia. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vankilassa viittä elinkautistaan + kärsivä Marwan Barghouti, entinen Fatahin Tanzimin johtaja Länsirannalla, vaati Al-Quds lehdelle antamassaan haastattelussa, että ”palestiinalaisten tulee aloittaa uudelleen terrori-iskut israelilaisia vastaan, koska rauhanneuvottelut eivät johda mihinkään”. Hän vertasi Israelia natsi Saksaan, jonka tuho on varma. Huhtikuussa hänet valittiin poissaolevana Betlehemin konferenssissa Fatahin keskuskomiteaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134041
- Tutkijat ovat havainneet, että Kesarean rantoja ovat huuhdelleet suuret tsunamit ainakin kolme kertaa historiansa aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134047
- Auton vuokrausfirmat näyttävät määrittelevän Israelin nykyiset rajat. CAL-vuokrausfirman edustajat sanovat, että autovakuutus koskee heidän autojaan vain 1949 tulitaukolinjan sisällä, ei sen itäpuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134045
- Israelin maanviljelijät haluavat lisää thai-työntekijöitä.
- Turkin pääministeri Erdogan vääntää lisää maitten välistä kiristysruuvia. Hän sanoo Irania todelliseksi ystäväksi, ja väittää, että ulkoministeri Lieberman kehotti käyttämään ydinaseita Gazan operaatiossa. http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- Arabinainen puukotti sotilasta sairaalakuntoon Ramallahin lähellä. (ynet)

Sunday, October 25, 2009

SUNNUNTAI 25.10.09
1. SOPIMUS IRANIN ja IAEA:n kanssa, jonka hyväksymistä pidettiin viikon lopulla jo varmana, on viivästynyt Iranin vaatiessa lisäaikaa seuraavan viikon puoliväliin asti tutkiakseen sopimuksen sanamuotoa. Vaikka länsivallat olivat jo ilahtuneita uskoessaan sopimuksen syntyyn, siinä on useita aukkoja, joihin ei ole vastauksia: Miten paljon uraania Iran suostuu siirtämään Venäjälle jatkorikastusta varten? Kuinka paljon uraania Iran voi pitää ja rikastaa sitä itse ja mihin asteeseen? Mikä on Venäjälle ja Ranskaan siirrettävän uraanierän aikataulu? Suostuuko Iran siihen, että IAEA saa valvoa sen kaikkia ydinlaitoksia?
Sopimusluonnoksen mukaan Iran lähettää 1200 kg alhaiseen tasoon rikastettua uraania Venäjälle rikastettavaksi 19.75 %:n tasoon. Venäjä lähettää sen edelleen Ranskaan, jossa se muodostetaan uraanisauvoiksi ydinvoimalan polttoaineeksi, tai kuten sopimusluonnoksessa sanotaan, Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketieteelliseen tutkimuslaitokseen isotooppien valmistamiseksi. (JP)
2. IRANIN parlamentin Majlisin puhemies Ali Larijani ilmoitti lauantaina, että Iran mieluummin ostaa valmiiksi rikastettua uraania ulkomailta eikä lähetä omaansa pois maasta. Päätöksen sopimusluonnoksen hyväksymisestä tekee Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei yhdessä hallituksen kanssa, mutta Larijani voi toimia tässä hallituksen puhetorvena.
Toinen eteen noussut kysymys on se, siirtääkö Iran Qomin luona vielä rakenteilla olevasta ydinlaitoksesta raskauttavia todisteita pois ennen IAEA:n valvojien tuloa paikalle? Lisäkysymys koskee Qomin laitoksessa olevaa uraania: Missä se on jalostettu? Onko Iranilla vielä jokin kolmas tai useampia salaisia ydinlaitoksia, joista länsivallat eivät tiedä mitään? Onko Qomin laitos todella tarkoitettu siviilikäyttöä varten? Sen 3000 sentrifugia, jotka ovat uutta nopeaa IR-4 mallia, pystyvät vuodessa rikastamaan alhaisesta 3-5 %:n tasoon rikastetusta uraanista 90 %:n tasoon vuodessa 2-3 ydinpommia varten, kuten Debkafile arvioi artikkelissaan. Natanzin rikastuslaitos, jota IAEA valvoo, ei ole voinut toimittaa Qomin laitoksen käyttämää uraanin hexafluoria UF-6, mikä viittaa salaisen rikastuslaitoksen olemassaoloon, kuten Debkafile arvioi.
Presidentti Obama ilmoitti Pittsburgissa 26.syyskuuta, että CIA oli tietoinen Qomin ydinlaitoksesta jo vuodesta 2004 lähtien. Kuitenkin USA:n tiedustelujärjestöjen NIE-raportissa vuonna 2007 vakuutettiin, että Iran luopui ydinohjelmansa toteuttamisesta 2003. USA:n tiedustelujärjestöt ovatkin jo ilmoittaneet, että vuoden 2007 NIE-raportti kaipaa remonttia. (JP)
3. ISRAELIN varapääministeri Silvan Shalom kertoi keskustellessaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa, että sopimusluonnos Iranin kanssa on paha erehdys, joka tultuaan voimaan tulee räjähtämään maailman kasvoille. ”Maailma tulee maksamaan siitä lähitulevaisuudessa. Iran ei tule muuttamaan tietään; sen päämäärä ulottuu ydinohjelman taakse. Iran haluaa palauttaa Persian imperiumin, ja se pitää tämän tapaista sopimusta keinona ostaa lisää aikaa.” Shalom vakuutti, että Iran nauraa lähimpään ydinlaitokseen saakka ja petkuttaa koko maailmaa käyttäen hyväkseen sen lapsellisuutta sekä muuttaen sopimuksen ”painekattilaksi, joka räjähtää kasvoillemme”. Shalom vakuutti Ban ki-Moonille, ettei Iran koskaan luovu ydinhaaveistaan; sen tarkoituksena on vain voittaa lisäaikaa. Shalomin lausunnon, joka on kovempi kuin Israelin muiden ministereitten antamat aiemmat lausunnot, välitti julkisuuteen hänen toimistonsa.
Presidentti Shimon Peres sanoi olevansa ”vähän huolestunut” sopimusluonnoksesta, koska sen tarkoituksena tulisi olla estää eikä vain valvoa Iranin ydinteollisuutta estääkseen atomipommin rakentamisen. Hän arvioi Iranin kiertelevän sopimuksen asemesta; sopia jostakin sopimatta mistään. Peres sanoi kuitenkin luottavansa lännen neuvottelutaitoon.
USA:n reaktio on ”vähän pettynyt” Iranin kieltäytyessä allekirjoittamaan sopimusta, koska USA oli jo tuudittautunut uskoon, että Obaman aloittama kuhertelu muslimien kanssa poikii positiivisen tuloksen ainakin tässä asiassa useitten pettymysten jälkeen. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti perjantaina, että palestiinalaisten ”presidentin” ja parlamentin (PLC) vaalit pidetään tammikuun 24. päivänä 2010 Länsirannalla sekä Itä Jerusalemissa ja Gazassa. Hän ei ole selittänyt, miten vaalit voidaan pitää Gazan kaistalla sekä Jerusalemin itäosissa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti välittömästi, ettei Abbas voi pitää vaaleja Gazan kaistalla. Hän sanoi Abbasin päätöksen mukaan vaalit pidetään vain Länsirannalla, mikä jäädyttää Gazan ja Länsirannan eron sekä ponnistelut Fatahin ja Hamasin välisen kiistan ratkaisemiseksi.
Abbasin päätös vaaleista syventää entisestään Hamasin ja Fatahin välistä riitaa. Hamasin halusi vaaleja siirrettäviksi kesäkuuhun 2010. Fatahin edustaja Jibril Rajoub valittaa Hamasin päätöstä olla suostumatta lähes valmiiseen sopimusluonnokseen, jolla Fatahin ja Hamasin välinen kiista olisi ratkaistu. Hän sanoi, että Hamas toimii ikään kuin sillä olisi valta esiintyä Palestiinan kansan nimissä. Hän sanoi Fatahin johtajien tutkivan, miten vaalit voidaan järjestää Gazassa ja Itä Jerusalemissa. Fatahin toinen edustaja Abu Runeinah sanoi, että ilman Fatahin ja Hamasin välistä sopimusta Abbas on peruslain mukaan velvollinen pitämään vaalit tammikuussa ensi vuonna.
Mielipidetutkimusten mukaan Abbasin ja Ismail Haniyehin kannatus on molemmilla 16 %. (JP)
5. JERUSALEMIN poliisi vei lisäjoukkoja Temppelivuoren alueelle tänään. Palestiinalaiset ovat kuuluttaneet juutalaisten ääriainesten aikovan vallata Temppelivuori ja vahingoittaa al-Aksa moskeijaa. Poliisin mukaan kutsun takana ovat muslimien hengelliset johtajat Itä Jerusalemissa sekä Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajat, joista äänekkäin on Raed Salah, jolla on jatkuvia kahinoita poliisin kanssa. Poliisin antamien tietojen mukaan muslimit ovat tilanneet useita linja-autoja, joilla ihmisiä siirretään Temppelivuorelle ”puolustamaan al-Aksaa juutalaisten pyrkimyksiltä sen vahingoittamiseksi”.
Juutalaiset kunnioittavat tätä päivää muistoksi siitä, kun juutalaisten suuri oppinut ja hengellinen vaikutta Maimonides nousi Israelin matkansa aikana Temppelivuorelle 843 vuotta sitten. Maimonides, rabbi Moshe Ben Maimon, asui ja työskenteli Fosfatissa Egyptissä suurvisiiri Alfadilin ja myöhemmin sulttaani Saladinin henkilääkärinä jouduttuaan pakenemaan Espanjasta Marokkoon ja sieltä Egyptiin. Hänen tärkein teoksensa on Mishnan kommentaarit.
MAIMONIDEN muiston kunnioittamiseksi Jerusalemissa järjestetään tänään konferenssi, jonka osanottajia kehotetaan nousemaan Temppelivuorelle. (JP)
6. POLIISI joutui sulkemaan Temppelivuoren sekä juutalaisilta että kristityiltä, jotka halusivat nousta Temppelivuorelle sunnuntaiaamuna, ja joitten jono oli satojen metrien pituinen odottaessaan pääsyä ylös. Poliisi poisti myös kaikki löytämänsä muslimit vuorelta, mutta 12 nuorta pääsi pakenemaan moskeijaan turvaan. Muslimit kivittivät poliiseja ja ampuivat petrolipommeja heitä kohti levittäen öljyä vuoren kivilaatoille poliisin toimien vaikeuttamiseksi, joka käytti kyynelkaasua heidän hajottamisekseen, ei loukkaantumisia.
Poliisi pidätti 12 muslimia, kolme heistä vuorelta ja yhdeksän sisäänkäyntien läheltä. Pyhiinvaeltajien pääsy Länsimuurille sujui normaaliin tapaan, eikä heitä häiritty myöskään heittelemällä kiviä vuorelta, kuten joskus tapahtuu.
Temppeli-instituutti, Machon HaMikdash, suunnittelee suurta tapahtumaa maanantaiksi, johon sisältyy nousu Temppelivuorelle, mikäli poliisi sen sallii.
Palestiinalaiset väittävät, että 8 muslimia haavoittui yhteenotoissa poliisin kanssa, joka sanoo, ettei sillä ole tietoa asiasta.
Levottomuudet levisivät Temppelivuorelta muihin osiin vanhaa kaupunkia. Muslimit kivittivät ohikulkevia ja mellakoivat kaduilla. Vammautuneista ei ole tietoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3794752,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- USA:n ja Israelin armeijan yhteensä 2000 sotilasta harjoittelivat Juniper Cobra ohjustentorjunta harjoitusten yhteydessä tilanteita, joissa Israelin kaupunkeja lähestyvien ohjusten kuviteltiin sisältävän ei-tavanomaisia kärkiä. Sotilaat joutuivat pukeutumaan suojavarusteisiin harjoitusten ajaksi. USA:n harjoitusjoukkojen edustaja majuri Daniel J Meyers kutsui harjoituksia rutiiniluoteisiksi. Hän selitti, että jokaista pientäkin yksityiskohtaa on syytä käydä läpi harjoituksissa, mitä ei välttämättä tapahtunut näissä harjoituksissa. Harjoitukset kestävät marraskuun viidenteen päivään saakka. Niitä pidetään joka toinen vuosi. Israel testaa Arrow-2 ohjuksensa, USA toi Thaad satelliitti-järjestelmänsä sekä Aegis ja Patriot-3 torjuntaohjuksensa. (JP)
- Libanonissa tuomittiin 11 miestä yhteyksistään al-Qaida-järjestön kanssa. Miehet, kuusi palestiinalaista, kolme libanonilaista ja 2 syyrialaista, tuomittiin poissaolevina, sillä heitä ei ole tavoitettu. (JP)
- Pääministeri Netanyahu harkitsee edelleen, suostuako oman tutkimus-komitean asettamiseen Gazan operaatiosta. Hän on tehnyt selväksi, että jos sellainen asetetaan, se ei toimi Goldstonen raportin pohjalta vaan itsenäisesti. Labourin puheenjohtaja puolustusministeri Ehud Barak vastustaa kiivaasti komitean nimittämistä. Silvan Shalom pyysi YK :n pääsihteeriä Ban ki-Moonia, ettei hän toisi Goldstonen raporttia YK:n käsittelyyn. (JP)
- Kaksi matkailijaa putosi 20 m syvään vanhaan kaivoon lähellä Natanyen risteystä. 33-vuotias mies kuoli vammoihinsa, hänen vaimonsa haavoittui pahoin. He liikkuivat lähellä hyljättyä vanhaa rakennusta. He olivat joutuneet olemaan tyhjässä ilman kantta olevassa kaivossa tuntikausia ennen pelastus-toimia. (INN)
- IDF on havainnut, että Gazan terroristit käyttävät samanlaisia pommeja kuin Irakissa ja Afganistanissa, joten he saanevat oppinsa sieltä. (INN)
- PA:n hallituksen sisäministeriön ihmisoikeuksien osaston johtaja Haitham Arar myöntää Mail brittilehdelle antamassaan haastattelussa, että ”PA käyttää vankiloissaan kidutusta, pieksämistä ja laittomia murhia, mitkä ovat Abbasin hallituksen rutiinitoimia vankien kuulusteluissa”. Arar selitti, että useimmat kidutetuista kuuluvat Hamasiin. Englanti lähettää poliisejaan PA:n alueelle opettamaan PA:n poliiseille kuulustelumenetelmiä ilman kidutusta. (INN)
- Israel suunnittelee Länsimuurin edustalla olevan tasanteen laskemista alkuperäiseen korkeuteensa ja rakentavansa pilarien varassa olevan laattatasanteen nykyiseen korkeuteen. Suunnitelmien uskotaan herättävän rajuja mielenosoituksia ja vastusta muslimien taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134009
- Jordaniasta löydettiin uraania lähellä pintaa. Tämän uskotaan kiihdyttävän maan halua oman ydinteollisuuden aloittamiseksi.