Friday, October 23, 2009

PERJANTAI 23.10.09
1. IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei antoi länsivalloille aikaa perjantaihin päättää hänen esityksestään, jolla Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva skisma selvitettäisiin. Israel on tässä isojen leikissä jätetty sivustakatsojan asemaan, joskin EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vakuuttaa, että Israelin johtoa pidetään ajan tasalla päivittäin. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että Israelille kerrotaan ne asiat, joita EU:n johto katsoo voivansa paljastaa maalle, jota Iranin ydinsuunnitelma ensi sijassa koskee. Israelin mahdollinen sotilaallinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan on tällä erää haudattu. Tarkkailijat yrittävät selvittää, mitä tämän ElBaradein esityksen merkitys on kullekin osapuolelle. ElBaradei tunnetaan henkilönä, joka on ensi sijassa vastuussa IAEA:n omaksumasta viivytystaktiikasta, mikä on antanut Iranille mahdollisuuden kehittää ydinteollisuuttaan siihen tasoon, missä se nyt on.
Uutisten mukaan Israelin ja Iranin korkeat ydinteollisuuden asiantuntijat tapasivat toisensa Kairossa. Iranin johto kieltää ehdottomasti sellaista tapahtuneen. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi Peresin foorumin torstai-illan
kokouksessa, että ElBaradein esityksen omaksuminen viivyttää Iranin ydinpommin rakentamista vuodella, mutta ei missään tapauksessa lopeta sitä kokonaan. Hänen mielestään Iranilta olisi kokonaan pitänyt kieltää uraanin rikastaminen omassa maassaan, koska vain sen kautta voidaan valvoa Iranin ydinteollisuutta. Barak selittää, että ilman tätä rajoitusta Iranilla on täysi vapaus rikastaa uraania mielensä mukaan – tosin siviilitarpeisiin, mutta kuka sitä pystyy valvomaan, että näin tapahtuu? Barak valitteli sitä, että esitys on vain luonnos, eikä hän tiedä, mitä se kokonaisuudessaan tulee sisältämään. Hän selitti lisäksi, että sopimusluonnos ei käsittele ollenkaan kolmea peruskysymystä, josta Iran ja IAEA ovat keskustelleet vuosikaudet ilman tulosta: Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen kokonaan, kunnes osapuolten välille on saavutettu molemminpuolinen luottamussuhde, jonka mukaan sen ydinteollisuus palvelee vain siviilitarpeita; että IAEA pystyy tarvittavalla uskottavuudella valvomaan uraanin rikastamista; että Iran suostuu vastaamaan avoimesti ja luottamusta herättävästi IAEA:n sille esittämiin kysymyksiin ja selvityksiin.
Ehud Barak sanoi puheessaan, että Iranin tulee suostua uraanin rikastamisen täydelliseen keskeyttämiseen ja että Iranille tulee asettaa tuntuvat sanktiot lyhyeksi ja rajoitetuksi ajaksi ilman toiveajattelua. (JP)
3. ELBARADEIN esitystä tarkastellessa käy ilmeiseksi, että siinä on kokonaan unohdettu aiemmat arviot, joita viimeisten viikkojen aikana on julkisuudessa liikkunut, että Iranilla on valmiina rikastettua uraania yli 1000 kg, mikä jatkojalostettuna riittää ainakin yhtä ydinpommia varten. Kukaan ei Iranin ydinteollisuudesta vastaavien ulkopuolella tiedä, miten pitkällä Iranin oma jatkojalostus on – ehkä venäläisiä lukuun ottamatta, jotka vihjailevat siihen suuntaan.
TEL AVIVIN yliopiston vanhempi tutkija ja tutkimusinstituutin alueellisen turvallisuusohjelman johtaja Emily Landau kritisoi sopimusesitystä. Hän katsoo hyväksi sen, että valmiiksi Natanzissa rikastettu 1200 kg:n erä kuljetetaan ensin Venäjälle ja sieltä Ranskaan tai Itävaltaan, sillä tämän ansiosta se tulee valvonnan piiriin. Mutta hän kyselee, mitä tapahtuu niille uraani-sauvoille, jotka palautetaan Iraniin 6-12 kuukauden päästä, jatkaako Iran niiden rikastamista? Toiseksi kieltääkö sopimusluonnos Irania jatkamasta uraanin rikastamista jatkojalostuksen aikana? Jos ei, vajaan vuoden sisällä sillä on toinen vähintään samansuuruinen jalostettu uraanierä.
ELBARADEIN esitys on saanut vastustusta Iranin parlamentaarikkojen parissa, mutta asiasta päättää maan ylin kaitsija yhdessä hallituksen kanssa; sitä ei käsitellä parlamentissa.
USA:n edustajat sanovat seuraavansa tilanteen kehitystä. Ilmeisesti USA:n kanta on myönteinen, sillä se sopii presidentti Obaman myöntyvyyspolitiikkaan. (JP)
4. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle puolivuotis-raportissaan, jonka AP sai käsiinsä ja julkisti keskiviikkona, että Libanonin kaikki sotilaalliset järjestöt, niiden mukana Hizbullah, tulee riisua aseista, kuten vuoden 2004 päätöslauselma edellyttää. Hän kehotti kaikkia aseellisia ryhmittymiä Libanonissa luovuttamaan aseensa nopeasti. ”Libanonilaisten ja ei-libanonilaisten aseellisten ryhmien läsnäolo ja niiden toiminnat muodostavat uhkan maan rauhalle. Aseitten läsnäolo maassa hallituksen valvonnan ulkopuolella sekä sotilaallisten ryhmien olemassaolo lisäävät jännitystä ja turvattomuutta Libanonissa ja sen ulkopuolella, mikä voi johtaa vihollisuuksien uudelleen leimahtamiseen, mikäli siitä ei huolehdita välittömästi,” Ban ki-Moon selitti raportissaan.
Libanonissa käytiin verinen suurimmaksi osaksi maassa asuvien Jasser Arafatin johtamien palestiinalaispakolaisten kiihottama sisällissota 1975-1990, joka saatiin loppumaan Syyrian armeijan mennessä väliin ja valvoessa maan hallitusta vuosikaudet. Libanonin uskonnolliset ryhmittymät sunnit, shiat ja kristityt muodostavat kukin kolmanneksen maan karkeasti neljästä miljoonasta asukkaasta. Aiempi vallan tasapaino kristittyjen ja muslimien välillä on hajonnut, mikä on aiheuttanut ajoittaisia verisiä välien selvittelyjä viimeisen neljän vuoden aikana.
YK:n pääsihteeri sanoi suhtautuvansa vakavasti tietoihin ääriryhmien toimintojen ja aseiden leviämisestä Libanonissa, mutta sanoi, ettei hänellä ole selviä näyttöjä asiasta. Hän vaati, että Libanonin hallituksen tulee saada monopoli aseitten käytössä ja siviilien suojelemisesta maassa. Aseellisten ryhmien tulee tiedostaa tämä ja sen mukaisesti suostua yhteistoimintaan hallituksen virallisten joukkojen kanssa. Hän kehotti maan poliitikkoja työskentelemään tämän päämäärän saavuttamiseksi myös Hizbullahin osalta. Samasta syystä Libanonin tulee kieltää laittomien aseiden tuonti maahan hallituksen valvonnan ulkopuolella, hän tähdensi.
Libanon ei ole saanut muodostettua uutta hallitusta kesäkuun vaalien jälkeen. Viimeinen este nousi siitä, että isänmaallisen liikkeen johtaja Michael Aoun vaatii kuusi hallituspaikkaa sekä lisäksi vallan valvoa viiden ministeriön toimintaa uudistus ja muutosryhmässä. Hallituksen muodostaminen annettiin uudelleen Rafik Harirille hänen jo kerran luovuttuaan siitä. (JP)
5. USA:N Israelin lähettiläänä toiminut Martin Indyk, eräänlaisena pahan ilman lintuna pidetty henkilö, on uudelleen noussut julkisuuden valokiilaan. Hän varoitti JP:lle myöntämässään haastattelussa ja Herb Keinonin kynäilemässä artikkelissa, että Israelin ja Turkin väliset suhteet ovat ajautuneet törmäyskurssille, mikä voi johtaa suhteitten rajuun viilenemiseen ellei peräti katkeamiseen. Hän työskentelee Brooking instituutin ulkopolitiikan varapresidenttinä. Hän selitti, että kolme jarrua on estänyt islamilaista AK-puoluetta siirtymästä arabimaailmaan ja pois Israelin valtapiiristä: Turkin armeija, liikemaailma ja ”rauhanprosessi”. Hän arvioi, että kukin näistä jarrusta on löystynyt jarrupalojen kulumisen myötä viimeisen kahden vuoden aikana: Armeijan vaikutusvalta hallitukseen on taantunut; bisnesluokka tuntee niskassaan hallituksen kuuman hengityksen eikä omaa selkärankaa nousta puolustamaan näkemyksiään Israelin kauppasuhteitten tärkeydestä; rauhanprosessi sekä Syyrian että palestiinalaisten rintamalla on tällä hetkellä olematon. Indyk kutsuu tilannetta vaaralliseksi, sillä ”auto ilman jarrua heittelehtii ilman kontrollia”. Hän vertasi Israelin tilannetta Afrikan maihin, joitten kanssa solmitut suhteet katkesivat ja jotka täytyy nyt rakentaa uudelleen. Indyk arvioi, että tämä voi toistua suhteissa Turkin kanssa. Hän selittää Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin tunsi yksinkertaisesti tulleensa petetyksi Israelin taholta ja on antanut henkilökohtaisten tunteittensa sanella politiikkansa suunnan. Indyk ei osaa antaa toiminnallista neuvoa: ”Vain rauha kaikkien kanssa ja kaikki on hyvin”. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin edustaja sanoo, että neuvottelut Gilad Shalitista ovat kiinteät, mutta että niitäkin viivyttävät sopimaton riita Fatahin ja Hamasin välillä. (JP)
- Israel vaatii, että Saksa alistaa USA:n merivoimien tarkastuksessa kiinni jääneen saksalaisen aluksen tapauksen YK:n harkintaan. Tarkastuksessa aluksesta löydettiin ammuksia, joitten kohde oli Syyria ja Hizbullah. Alusta voidaan syyttää Syyrian ja Hizbullahin asevientikiellon rikkomisesta. (JP)
- Korkein oikeus velvoitti IDF:n avaamaan maantien Hebronista suurempiin asutuskeskuksiin myös palestiinalaisten liikenteelle ACRI:n aloitteesta. Oikeus katsoi, että palestiinalaisille koituva hyöty tien avaamisesta on suurempi kuin sen turvallisuudelle aiheuttama vaara. Tämä on melkoisen outo rinnastus, ikään kuin kansalaisten turvallisuutta voitaisiin myydä hyödykkeen tavoin. (JP)
- USA:n ja Israelin yhteiset ohjustentorjunta harjoitukset suunniteltiin useita kuukausia sitten, eikä niillä ole mitään yhteyttä tilanteeseen Israelin ja Iranin välillä, vakuuttavat molempien maitten Juniper Cobra harjoituksia johtavat sotilashenkilöt. Harjoitukset ovat suurimmat koskaan suoritetut, ja ne toteutetaan kolmessa vaiheessa: USA:n ohjusalukset, tutka-asemat ja ohjus-puolustusjärjestelmät aktivoidaan; Toisessa vaiheessa atk-simulointi testaa laitteistot ohjushyökkäystilanteessa; Kolmannessa vaiheessa ammutaan maaliohjukset USA:n aluksilta, ja niitä torjutaan kovilla vastaohjuksilla. Tutka-asemia on asennettu ympäri maata, ja Negevin X-band tutka-asema toimii yhteistyössä muitten järjestelmien kanssa. (JP)
- Sharonia hoitavat lääkärit kieltävät huhut, että hän olisi heräämässä yli kolme vuotta sitten alkamastaan koomasta. Hän availee silmiään, mutta ei liene tietoinen mistään, mitä on tapahtunut tai ympärillä tapahtuu. (JP)
- Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell kiistää tiedot, että hänen yrityksensä herättää rauhankeskustelut ovat epäonnistuneet.(haaretz)
- EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana sanoo, ettei hän hyväksy Iranin ydinasetta. Hän vaati uusia lakeja taistelussa terrorismia vastaan. (haaretz)
- Israelin tiedemiehet työskentelevät saadakseen DNA-näytteitä uhanalaisilta eläinlajeilta Israelissa myöhempää kloonausta varten. Tällaisia lajeja ovat mm. Afrikan villi aasi sekä korppikotkalajit. (haaretz)
- Israelin arkeologien mukana työskentelevät insinöörit vakuuttavat, ettei kaivauksia suoriteta Temppelivuoden alla, ja että tunnelien kaivausten yhteydessä suoritetut rakenteiden vahvistustoimet suojaavat myös vuorta ja sillä olevia rakennelmia, muureja ja moskeijoita.
- Erikoinen kapina syntyi sotilaitten vannomistilaisuudessa Kotelilla. Shimson pataljoonan sotilaat ja heidän vanhempansa nostivat esiin tauluja, joissa he kieltäytyvät osallistumasta juutalaisten karkottamiseen Homeshista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134007
- 7 nuorta ihmistä teki alian Israeliin Kiinan Kaifengin maakunnasta. He
opiskelevat maassa juutalaisuutta kääntyäkseen virallisesti esi-isiensä uskoon.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3793399,00.html

Thursday, October 22, 2009

TORSTAI 22.10.09
1. IRAN selätti koko länsivaltojen joukkueen IAEA:n eilisessä kokouksessa, mutta se tapahtui erotuomarina toimineen egyptiläissyntyisen pääjohtajan ElBaradein suosiollisella avustuksella. Keskustelut olivat katkeamispisteessä, kun ElBaradei teki oman esityksensä, johon länsivaltojen edustajat halukkaasti tarttuivat, heidän tärkein tavoitteensa kun on saada Iranin kysymys pois päiväjärjestyksestä – tai ainakin hyllyttää se toistaiseksi ilman sotatilannetta - , eivätkä siinä paljon painaneet Israelin tai joittenkin muitten edustajien pelot tulevaisuudesta elää ydinasein aseistetun Iranin kanssa.
Mohammed ElBaradei, jonka virkakausi päättyy vuoden vaihteessa, ehdotti, että Iran luovuttaa 1200 kg 5 %:n tasoon rikastamaansa uraania jatkojalostamista varten kolmannelle osapuolelle, ensin Venäjälle ja sieltä Ranskaan tai Itävaltaan, jossa rikastettu uraani valetaan sauva-muotoon. Jatkojalostetut uraanisauvat kuljetettaisiin sitten Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketiedettä palvelevaan ydinlaitokseen isotooppien valmistamiseksi.
ElBaradei antoi USA:n, Ranskan ja Venäjän hallituksille aikaa perjantaihin suostua esitettyyn menettelyyn. Asian käsittely sai niin yllättävän käänteen, että se löi länsivallat ällikällä, joilla ei liene muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä sopimusluonnos. Käänteentekevä yllätys sai Iranin johdonkin selittämään kiireesti, ettei se ole vielä allekirjoittanut sopimusta, mutta Iranin neuvottelija viinissä Ali Asghar Soltanieh oli pelkkää hymyä vastaillessaan journalistien kysymyksiin. Hän sanoi kuitenkin maansa tutkivan esitystä tarkoin ennen hyväksymistä.
Ranskan ulkoministeri pyrki näyttämään rohkeaa ja esitti vaatimuksen, että Ranska hyväksyy 1200 kg:n jatkojalostamisen Iranin ulkopuolella, mutta ei grammaakaan sen alle.(JP)
2. IAEA:N pääjohtajan ElBaradein esitys tarkoittaa sitä, ettei Iranille aseteta vaatimusta lopettaa uraanin jalostamista; vaatimus IAEA:n valvonnasta Iranin ydinlaitoksissa taisi unohtua uuden kiihottavan esityksen myötä, eikä Irania kielletä jatkamasta ydinaseensa kehittämistä salaisesti laitoksissa, joihin IAEA:n valvojat eivät ole päässeet, tai joista he eivät ole edes tietoisia. On julkinen salaisuus, että Iranin vallankumousarmeijalla (IRGC) on oma ydinteollisuutensa, joka toimii itsenäisesti valtion virallisen ydinteollisuuden rinnalla, kuten sillä on omat armeijan yksikkönsäkin pääasiallisena vastuunaan suojella maan islamilaista johtoa.
ElBaradein esityksen yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneen tiedon mukaan Iranin jalostamasta uraanista 75 % on kuljetettava Venäjälle jatkojalostusta varten.
3. ISRAELIN johtavat viranomaiset ovat olleet kovin hiljaa esityksen aiheuttamasta käänteestä, ja on ilmeistä, että hallituksen ministereitä on kielletty puhumasta sivu suunsa.
Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, joka katsoi olevansa vapaa puhumaan asiasta, kiitteli armeijan radiossa esitystä näytöksi, miten demokraattinen painostus voi toimia käytännössä. Hän vain esitti (hurskaan) toiveen, että jatkopainostus estää Irania saamasta ydinpommia.
JP:n asiasta kirjoittanut kolumnisti Herb Keinon arvioi, että 1200 kilon alhaiseen tasoon jalostetun uraanin kuljettaminen pois maasta heikentää Iranin mahdollisuutta saada tarpeeksi uraania rikastetuksi yli 90 %:n tasoon pommia varten, mihin tarvitaan arviolta 1000 kg alhaiseen tasoon jalostettua uraania.
Porsaanreikiä pääjohtajan esityksessä tietenkin on. Kuka valvoo uraanisauvojen kuljeksia takaisin Iraniin? Tuleeko IAEA saamaan vapaamman oikeuden tarkastaa Iranin ydin-teollisuutta ja valvoa uraanin rikastamista sen laitoksissa, vai jatkuuko kissa ja hiirileikki edelleen Iranin hallituksen ja IAEA:n johdon välillä? Jatkaako Iran uraanin rikastamista?
ISRAELIN lentokoneet, ydinsukellusveneet ja muut armeijan yksiköt pysyvät kuitenkin toistaiseksi tukikohdissaan seuraten tilanteen kehitystä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että myös Goldstonen raportin julkistaminen on saanut Israelin johtajat harkitsemaan toistamiseen, voivatko he uhmata maailman yleistä mielipidettä antautumalla uuteen seikkailuun, jonka seuraukset voisivat olla moninkertaiset Gazan operaation verrattuina.(JP)
4. KANADAN armeijan komentaja kenraali Walter J Natynczyk sanoo kolmen päivän Israelin vierailunsa tarkoituksena olevan tutkia, miten Israelin puolustusvoimat suojelevat kansalaisiaan terroristien hyökkäyksiä vastaan, tutustua sen kehittämään teknologiaan operaatioitten aikana sekä pyrkiä oppimaan näkemästään, miten näitä voitaisiin soveltaa Afganistanissa palvelevien Kanadan sotilaitten suojelemiseksi vastaavanlaisissa olosuhteissa. Hän sanoo, että haasteet ovat pitkälti saman suuntaiset, ja kanadalaiset sotilaat ovat joutuneet kehittämään tapoja taistella ei-tavanomaista vihollista vastaan. ”En ole varma. onko Israelin asenne suuresti poikkeava omastamme Afganistanin kokemustemme valossa. Olemme todella oppineet ymmärtämään ja kunnioittamaan, mitä Israelin joukot ovat joutuneet kokemaan jo pitkän ajan kuluessa, sekä teknillisiä laitteita, tapaa ja toteutusta, joita Israelin armeija on kehittänyt ja soveltanut käyttöönsä muutaman menneen vuosikymmenen aikana. Pyrimme oppimaan tästä, mitä voisimme soveltaa käyttöömme vähentääksemme riskiä olosuhteissa, joissa oma kansamme joutuu toimimaan.”
Journalistien esittämään kysymykseen, miten hän suhtautuu Goldstonen raporttiin, kenraalin reaktio oli ymmärrettävän välttelevä. Hän viittasi siihen, ettei hän ole tutustunut raporttiin, ja haluaa ensin lukea sen läpi voidakseen puuttua yksityiskohtiin. Hän kuitenkin vakuutti ymmärtävänsä, että ”jos joku hyökkää kodeista, perhekodeista ja niin edelleen, on olemassa vastuu suojella itseään ja siviiliasukkaita”. Tämä toimittajan esittämä epämääräinen lausunto kenraalin suuhun asetettuna tarkoittanee sitä, ettei se, että hyökkäys tapahtuu asuintalosta, estä vastaamasta tulitukseen hyvin tiedostaen, että siviilit ovat vaarassa. (JP)
5. ISRAELIN juutalaisen perheen muutto Sheikh Jarran lähiön Shimon Hazadik osaan tiistai-iltana aiheutti painiotteluita paikalle kertyneen arabiväestön ja kadun vastakkaisella puolella teltoissa asuvan kahden arabiperheen ja heitä tukemaan tulleitten vasemmistolaisten kiihottajien välillä. Perheen muuttokuormaa kuljettava kuorma-auto tuli paikalle 8 aikaan illalla. Siitä, mitä sen jälkeen tapahtui, on kaksi versiota. Yhden mukaan yksi muuttoauton mukana paikalle tullut juutalainen mies ”pahoinpiteli” 5-vuotiasta arabipoikaa, joka seurasi tilannetta. Sen jälkeen asuntoon muuttaneet juutalaiset alkoivat kivittää telttoja, joissa kaksi talosta häädettyä arabiperhettä asui. Poliisi tuli paikalle ensin puuttumatta tilanteeseen, mutta pidätti myöhemmin muutaman arabin. Paikalle tuli vasemmistolaisia kiihottajia varmistamaan, ettei arabeja ajeta pois teltoistaan. He viipyivät teltoissa puoliyöhön saakka.
TOISEN VERSION mukaan, jonka kertoi kansanedustaja (NU) Michael Ben-Ari, muuttoauton ajaessa paikalle sinne kertyneet arabit huusivat solvauksia ja kivittivät muuttajia. Talon sisällä olleet juutalaiset vastasivat siihen, mikä aloitti yleisen kähinän. Ben-Ari ei tiennyt mitään 5-vuotiaan pojan pahoinpitelemisestä, ja hän sanoi poliisin pidättäneen useita juutalaisia, joista yön aikana vapautettiin kaksi kolmen jäädessä poliisin suojiin. Hän pyysi poliisia poistamaan kadun toiselle puolelle pystytetyt protestiteltat, sillä ne ovat lainvastaisia ja vaarallisia. Niissä asuvat Gawin ja Hanoun perheet muuttivat telttoihin, kun poliisi hääti heidät juutalaisten omistamasta talosta, jossa he asuivat maksamatta vuokriaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin puolustusviranomaiset valmistautuvat avustamaan juutalaisia järjestöjä, jotka haluavat nostaa syytteitä palestiinalaisia terroristeja vastaan ulkomailla. Asiaa on tutkittu aiemminkin, mutta siihen liittyvät juridiset ongelmat, kuten se, ettei Israel tunnusta kaikkien ulkomaitten oikeustoimia, ovat viivyttäneet syytteiden nostamista. (JP)
- Istanbulista Kairoon matkalla ollut kone aiottiin kaapata muoviveitsellä varustautuneen kaappaajan uhatessa koneen henkilöstöä ja ohjaajia, Hän vaati, että kone ja sen 87 matkustajaa pitää ohjata Tel Aviviin. Hän sanoi aikoneensa ”vapauttaa” Jerusalemin. Sudanilainen kaappaajaehdokas tuli koneeseen tekaistulla nimellä, oikea ilmeisesti Muhammad Hamad Nourain, 26. Koneen turvallisuusmiehet lannistivat hänet lennon aikana. (JP)
- Kanadan entinen oikeusministeri Irwin Gotler kehottaa Israelia asettamaan puolueettoman tutkimuskomitean tutkimaan Gazan operaatiota. On myös vahvoja vaatimuksia, että komitean tulisi aloittaa tutkimalla UNHRC:n päätöstä ja siihen johtaneita taustoja Goldstonen komitean asettamisesta, sekä hänen käyttämäänsä menetelmää raporttinsa laadinnassa. (JP)
- Kiinassa vieraileva Tzahi Hanegbi kertoo vaikutusvaltaisten kiinalaisten poliitikkojen vastustavan Goldstonen raportin käsittelyä YK:n turvallisuus-neuvostossa, mikä mahdollistaisi sen lähettämisen Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC) syytetoimia varten. Kiina ja Venäjä äänestivät raportin hyväksymisen puolesta UMHRC:n kokouksessa, mutta Kiina sanoo tämän olevan käsittelyn loppupiste. (JP)
- Israelin sisäministeriö on tehnyt päätöksen karkottaa maasta vierastyöläisten maassa syntyneet lapset, arviolta tuhatkunta. Sisäministeri Eli Yishai (Shas) on ollut kovan paineen alaisena peruuttaa päätös epäinhimillisenä ja maan imagoa häiritsevänä. Maahanmuuttoviranomaisten pelkona on, että tämä voi entisestään levittää maailmalla kuvaa Israelista siirtolaisia suosivana maana, mikä voi lähettää miljoona afrikkalaista etsimään työtä ja toimeen tuloa Israelista. Heitä pyrkii jo nyt jatkuvasti Egyptin kautta lähes valvomattoman Israelin ja Egyptin välisen rajan yli, usein beduiinien avulla. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalaon kertoi Knessetin istunnossa eilen, että kaikesta melusta huolimatta Israelin ja Turkin välit ovat vahvat. Hän selitti, ettei Israel hyväksy kaikkea, mitä korviimme kuuluu, mutta sen ei pidä särkeä suhteita valtioitten välillä. Hän sanoi, että Turkki on tärkeä Nato-maa, ja sillä on demokraattinen hallitusmuoto vastapainoksi Iranille, jota hallitsee diktatorinen muslimijohto. Turkki lähetti myös lähettiläänsä Israeliin kolmen vuoden tauon jälkeen. Hän esittänee valtuuskirjansa Peresille lähi päivinä. Kadiman kansanedustaja Ruhama Abraham kehotti Turkin juutalaisia muuttamaan Israeliin, sillä mitään ei ole enää tehtävissä siellä. Hän viittasi siihen, miten 10 vuotta sitten Israel lähetti 3 Hercules-konetta Turkkiin täynnä tarvikkeita ja kotirintaman avustajia maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Nyt Turkin johto syyttää Turkin TV:ssä näitä sotilaita lasten murhaajiksi. (JP)
- Israelin rintasyövän asiantuntijat suljettiin Egyptissä järjestetystä kansain-välisestä konferenssista, vaikka kaikki tarvittavat luvat oli hankittu. (JP)
- IAF pommitti yön aikana Gazan tunneleita vastaukseksi raketti-iskuihin. (JP)

Wednesday, October 21, 2009

KESKIVIIKKO 21.10.09
1. PRESIDENTTI Barack Obama hämmästytti presidentti Shimon Peresiä ystävällisellä henkilökohtaisella videoviestillään tämän aloittaessa järjestämäänsä kansainvälistä keskustelufoorumia ”Facing Tomorrow”. Peres näytti videon kutsuvierailleen eilen illalla Jerusalemissa alkaneen foorumin aloitustilaisuudessa.
Obama vakuutti videossaan, että suhde Israelin ja USA:n välillä on enemmän kuin strateginen liitto. Viitatessaan Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin – tai vaikeuksiin niiden aloittamiseksi – Obama sanoi: ”Hetkemme historiassa on täytetty haasteilla, jotka testaavat tahtomme ja vaipumisemme pessimismiin. Näiden haasteiden edessä, kuten esteet jotka sulkevat tien rauhaan Israelin ja palestiinalaisten välillä, voimme valita joko välttää toimintaa säilyttäen vaarallisen toimettomuuden, tai me voimme kohdata aikamme esteet kasvokkain. Teidän laillanne uskon, että on tullut aika toimia.” Hän kehotti kaikkia hyväksymään ja osallistumaan vastuuseen edistymisestä. (JP)
2. VIDEOESITYKSEN jälkeen puhui pääministeri Benyamin Netanyahu, joka vakuutti, että rauha palestiinalaisten kanssa on mahdollinen, mutta että se vaatii johtajuutta ja rohkeutta molemmilta osapuolilta. Hän osoitti sanansa – merkittävästi puheenjohtaja – Mahmoud Abbasille, jota hän kehotti johtamaan kansansa rauhaan ja vakuutti ajan olevan kypsän lopettaa tämä konflikti lopullisesti. Hän kehotti Abbasia kertomaan julkisesti sen, mitä hän puhuu usein kahdenkeskisissä keskusteluissa ja pitämään julkisen puheen, jossa hän muotoilee oman näkemyksensä rauhasta ja sovitteluhalusta Israelin kanssa, kuten hän itse teki puheessaan Bar Ilan yliopistossa kesäkuussa tänä vuonna. Netanyahu heitti haasteen Abbsille, että on tullut hänen aikansa kertoa totuus rauhasta ja todellisesta tiestä sen saavuttamiseksi. ”Tärkeää on se, että teet sen julkisesti eikä vain suljettujen ovien takana, kertoa totuus rauhasta julkisesti, kansallemme ja Palestiinan kansalle,” hän sanoi.(JP)
3. NETANYAHUN esittäessä rohkaisevia lausuntoja arvokkaan juhlayleisön edessä, suljettujen ovien takana Washingtonissa hänen lähettämänsä neuvottelijat Yitzhak Molcho ja Michael Herzog kohtasivat ylittämättömän esteen keskusteluissa PA:n edustajien kanssa löytääkseen esteen virallisten rauhankeskustelujen aloittamiseksi. PA:n edustajat esittivät kaksi vaatimusta, joita USA ilmeisesti tukee: ”Keskusteluohjelmaan tulee sisällyttää maininta, että keskustelut täytyy saada päätökseen kahdessa vuodessa, ja että keskustelujen päämääränä on perustaa itsenäinen Palestiinan valtio pysyvin rajoin alueille, joista Israel on vetäytynyt.” Israelin neuvottelijat eivät voineet hyväksyä näitä ehtoja.
SUUREMPI ESTE rauhanneuvottelujen aloittamiselle on PA:n vaatimus, että kaikki rakennustoiminta on lopetettava Juudean ja Samarian alueilla – tarkoittaen vain Israelia – ja että rakennuskielto tulee ulottaa myös Itä Jerusalemiin, joihin PA laskee kuuluviksi alueet, jotka Israel vapautti 1967 sodassa. Netanyahu on useasti todennut, että jo aloitetut ja luvatut 3000 asuntoyksikköä Juudeaan ja Samariaan voidaan rakentaa valmiiksi, ja että kielto ei koske juutalaisyhteisöjen julkista rakentamista, kuten lastentalot ja koulut, eikä Jerusalemia.
ISRAELIN ja PA:n edustajien keskustelut Washingtonissa käydään kummankin osapuolen keskusteluina USA:n edustajien kanssa, he eivät keskustele suoraan keskenään. PA näyttää tässä omaksuneen Haj Amin al-Husseinin aloittaman käytännön 1920-luvulla, etteivät israelilaiset ja juutalaiset voi keskustella keskenään, vaan kommunikoivat välittäjän kautta.
Israelin ja PA:n neuvottelijat olivat keskustelleet tilanteesta Obaman erikoislähettilään George Mitchellin kanssa - kumpikin taas erikseen – mutta ilman edistystä. He tapasivat myös ulkoministeri Hillary Clintonin, mutta sen tuloksista ei ole julkisia tietoja. Clinton valmistelee lausuntoa tilanteesta presidentti Obamalle lähi päivien aikana. (JP)
4. ISRAELIN ja Ranskan välille näyttää kehittyneen diplomaattinen kärhämä, minkä sai aikaan se, että Ranska Englannin tavoin pidättyi äänestämästä Goldstonen raportista UNHRC:n kokouksessa Genevessä. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner peruutti suunnitellun Israelin matkansa, koska pääministerin kanslia ilmoitti, ettei Netanyahulla ole aikaa tavata häntä vierailun yhteydessä. Israelin viranomaiset ovat selittäneet, ettei kysymys ole Ranskan äänestyskäyttäytymisestä, vaan että pääministeri on todella silloin liian kiireinen, ja että uutta tapaamista pyritään järjestelemään lähi aikoina. Diplomaattikielessä tämä on kuitenkin selvä tyytymättömyyden osoitus Israelin taholta.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice osallistui eilen illalla Peresin foorumin avajaisiin syleillen Peresiä kuvien perusteella intiimisti. Hän vakuutti Peresin antaman lausunnon mukaan, että USA jatkaa ystävällistä suhdettaan Israelin kanssa ”todellisen ystävän” tavoin, mihin kuuluu taistelu Israelin rinnalla Golstonen raportin käsittelyä vastaan. Rice tapaa Netanyahun tänään. Hänen kerrotaan selittäneen Peresille: ”Taistelunne terrorismia vastaan on meille selvä, kuten myös sen monimutkaisuus, mikä siihen sisältyy. Tulen jatkamaan toimintaani YK:ssa kuten olen tehnyt tähänkin asti.”
Israelissa uskotaan, että USA estää veto-oikeudellaan Israelia tuomitsevien päätöslauselmien toteutumisen YK:n elimissä, varsinkin turvallisuusneuvostossa. (JP)
5. ISRAEL JA USA aloittavat tänään harjoituksensa ohjustentorjunta järjestelmiensä testaamiseksi lähes todentuntuisissa olosuhteissa. USA:n puolelta harjoituksiin osallistuu 1000 jäsentä USA:n armeijan Euroopan komentokeskuksesta ja saman verran Israelin armeijasta. Harjoitusten koodinimi on ”Juniper Cobra”.
Israel testaa harjoituksissa kehittämänsä Arrow-2 torjuntajärjestelmänsä, USA testaa Thaad ja laivaston Aegis ballistiset torjuntajärjestelmät sekä Patriot-3 torjuntajärjestelmänsä.
USA:n laivasto toi Israelin vesille 17 sota-alustaan, jotka osallistuvat harjoituksiin. Niiden mukana on aluksia, jotka ampuvat kohdemaaleja testattaville torjuntajärjestelmille sekä tutka-aluksia, jotka ovat oleellinen osa harjoituksia. Myös lentokoneita osallistuu harjoitusten eri vaiheisiin. USA:n Negeviin pystyttämä X-band tutka-asema ottaa osaa harjoituksiin. Se seuraa satelliittiyhteyksiensä kautta harjoituksia ja osallistuu tutkahavaintojensa kautta ballististen ohjusten torjuntaan. Sillä on lisäksi suora yhteys Arrow-2 torjuntakeskukseen. Amerikkalaiset asiantuntijat tulivat Israeliin jo kuukausia sitten valmistellakseen harjoituksiin liittyviä rakennelmia maastossa. (JP)
6. IRAN kokeili juuri ennen IAEA;n kokousta uutta ballistista ohjustaan Shihab-3, jonka kantomatkaksi sanotaan 2000 km, eli se yltää sekä USA:n Lähi Idän tukikohtiin että Israelin koko alueelle. Toukokuussa Iran testasi uutta kiinteää polttoainetta käyttävää ohjustaan, joka myös yltää Israeliin. Tämä ohjus on aina ampumavalmiina siilossaan, koska sitä ei tarvitse tankata ennen lähtöä. Sitä on myös siksi lähes mahdoton havaita esim. satelliittitähystyksellä ennen ampumista. Iranilla on ilmoituksensa mukaan kolmas ohjus, BM-25, jonka se osti Pohjois-Koreasta 2008. Sen kantomatka on 2 500 km, ja se voidaan laukaista nopeasti liikkuvalta alustalta. Ballististen pitkänmatkanohjusten nopeus vaatii entistä nopeammat torjuntajärjestelmät. Arrow-2:n valmiutta havaitusta ohjuksesta laukaisutilanteeseen on pyritty nopeuttamaan. Toinen tapa on saada kasvatettua torjuntaohjuksen nopeutta.
Viranomaiset sanovat, että Iranin ballistiset ohjukset pystyvät kuljettamaan ydinlatausta. Arrow-2 on kehitetty tunnistamaan aidon kärjen niiden sekaan liitetyistä harhauttavista kärjistä ilman räjähdyspanosta. Viranomaisten mukaan siviileillä ei ole vaaraa torjuntaohjuksen tuhoamasta ballistisesta ohjuksesta, mutta jos vihollinen ampuu samaan aikaan useita ohjuksia, torjuntakapasiteetti ei riitä tuhoamaan jokaista niistä. Ydinpommin ohella vihollinen voi turvautua bio/kemiallisten kärkien käyttöön. Israelin viranomaiset kokosivat pois vanhentuneet kaasunaamarit. Uusien naamarien jakaminen aloitetaan tammikuussa. (JP)
7. HUMAN RIGHTS WATCH NGO-järjestön (HRW) perustaja Robert L Bernstein kritisoi perustamansa järjestön toimia epäreiluiksi Israelia kohtaan. Hän sanoo, että HRW toimii niiden hyväksi, joitten tarkoituksena on leimata Israel ala-arvoiseksi (paria-luokan) valtioksi. Hän toimi HRW:n puheenjohtajana vuosina 1978-1998. ”Missään muualla ei tämä tule todistetuksi siinä määrin kuin sen toiminnassa Lähi Idässä. Alueen kansat asuvat yksinvaltaisten hallitusten alaisena kauhistuttavin ihmisoikeusrekisterein. Kuitenkin HRW on kirjoittanut enemmän Israelia ihmisoikeuslain rikkomuksista tuomitsevia lausuntoja kuin mistään toisesta maasta alueella.” Hän selittää, että Israelissa toimii 80 ihmisoikeusjärjestöä, sillä on vireä vapaa lehdistö, demokraattisesti valittu hallitus, oikeuslaitos, joka toistuvasti päättää vastoin hallituksen toiveita, poliittisesti voimakas akatemia, monipuoluejärjestelmä ja luultavasti enemmän journalisteja henkilöä kohti kuin millään muulla maalla.
Toisaalta, Bernstein selittää, useimmat arabi- ja Iranin hallitukset ovat brutaaleja, suljettuja ja autokraattisia, sallien vähäistä tai ei ollenkaan eri tavoin ajattelijoita. Hän sanoo, että ihmisoikeusjärjestöt voisivat auttaa noiden maitten asukkaita puuttumalla tilanteisiin niissä, mutta sen sijaan niistä tulevia raportteja hyljeksitään samalla kooten raportti raportin perään Israelista.
Israelilainen viranomaisen totesi Bersteinin kritiikistä, että HRW näyttää menettäneen kompassinsa. Jerusalemissa toimiva NGO-Monitor yhtiön johtaja Gerald Steinberg toteaa mielenkiintoiseksi kritiikin tullessa järjestön perustajalta ja toteaa, että Bernsteinin kritiikki on samalla epäluottamuslause HRW:n nykyiselle johtajalle Kenneth Rothille, ja että järjestö tarvitsee täydellisen suunnan muutoksen toiminnassaan. HRW:n johdon taholta kiellettiin Bernsteinin kritiikin oikeutus ja valitettiin surulla hänen asiaa koskevan artikkelinsa kielteistä sävyä, vakuuttaen samalla, että Israel on vain pieni osa sen käsittelemästä aineistosta.(JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu esittää kansainvälisten sotalakien muuttamista, jotka koskevat modernin ajan taistelua terrorismia vastaan. (JP)
- Bil´in arabikylän asukkaat ovat valittaneet kanadalaiseen oikeuteen väittäessään kahden kanadalaisen rakennusyhtiön rakentavan heidän maalleen. Yksi yhtiö aikoo rakentaa 1500 asuntoa viiden sadan valmiin lisäksi. Yhteensä oikeuden myönteinen päätös voi estää 3000 asunnon rakentamisen alueelle, jonka omistusoikeus on kiistanalainen. (JP)
- FBI:n asettama ansa amerikkalaiselle Nasan:n entiselle ydintutkijalle Steward David Nozettelle on herättänyt outoja tuntemuksia Israelissa ja epäilyksiä, että FBI haluaa toimia nimenomaan Israelia vastaan. Tapauksessa Israel ei ollut edustettuna ollenkaan, joten miksi se valittiin vakoilun kohdemaaksi? Nozetten väitetään olevan juutalainen, mutta hänen etninen taustansa tai ideologiansa ei näytellyt asiassa mitään roolia; hän halusi vain rahaa. (JP)
- Bennett Ramberg kertoo JP:n artikkelissaan, ettei ole viisasta unohtaa Syyrian suunnitelmia Dair Alzour ydinreaktorin rakentamiseksi, joka aloitettiin Pohjois-Korean opastuksella 2001, mutta jonka IAF kävi tuhoamassa syyskuussa 2007. Syyria on kieltäytynyt paljastamasta, mikä laitoksen tarkoitus oli. Sen sijaan se vaihtoi maapohjan tuhotun reaktorin alueella, tasoitti maan ja rakensi siihen uuden rakennuksen. IAEA;n tutkivat löysivät sieltä kuitenkin uraanin jäänteitä. Syyria allekirjoitti NPT-sopimuksen 1962 ja haki tutkimusreaktorin rakentamislupaa 1972, mutta kieltäytyy yhteistoiminnasta IAEA:n kanssa.(JP)

Tuesday, October 20, 2009

TIISTAI 20.10.09
1. ISRAELIN juomavedestä vastaavat viranomaiset alkavat olla epätoivoisia maan vesitilanteesta. Vesihallituksen ilmoituksen mukaan maan vesivarastot tyhjenevät ensi vuoden aikana, ellei radikaaleja toimia löydetä runsaitten talvisateitten lisäksi, joita he eivät kuitenkaan pysty kontrolloimaan. Uusia tapoja tyydyttää kansalaisten vedentarve on joka tapauksessa löydettävä, vaikka sateet olisivatkin tavallista runsaammat, he varoittavat. Kysymykseen tulevat veden ostaminen ulkopuolelta, jossa Turkki lienee ainoa potentiaalinen toimittaja, ja toiseksi liikuteltavat suolaisen veden puhdistuslaitteet.
Vesihallituksen johtaja professori Uri Shani esittelee johtamansa laitoksen laskelmia ja suunnitelmia tilanteen ratkaisemiseksi tiistaina Haifassa kansallisen tutkimuskomitean kokouksessa, joka keskittyy tutkimaan maan vesikriisiä. Komitean puheenjohtaja professori Dan Bein kutsui vesihallituksen johtajan Uri Shanin uudelleen todistamaan komitean eteen, ettei edellisen vuoden kiemuraisia toimia toistettaisi ensi vuonna.
VESIHALLITUS lähtee olettamuksesta, että tuleva talvi on yhtä vähäsateinen kuin edellinen, ja sen vuoksi kaikki aiemmat rajoitukset vedenkäytöstä pidetään voimassa, mukaan lukien verorangaistus niille, jotka ylittävät kiintiönsä. Jos sateet ovat runsaat, verouhka poistetaan tältä vuodelta, Shani lupasi Knessetin talouskomitean kokouksessa maanantaina. Ongelma tälle vuodelle on se, että maan vesivarastot ovat nyt metrin normaalia alempana. Sekä ulkoministeriö että vesihallinnon virkailijat ovat olleet yhteyksissä Turkin viranomaisten kanssa veden ostamiseksi sieltä. Tätä mahdollisuutta on pyöritelty useiden vuosien aikana ja tutkittu eri mahdollisuuksia veden tuomiseksi sieltä, mutta suunnitelmat ovat pysähtyneet laskelmiin, jotka osoittavat meriveden puhdistamisen tulevan halvemmaksi. Tämän johdosta on ajauduttu tilanteeseen, jossa ainoaksi mahdollisuudeksi jää veden ostaminen Turkista. Kriisin uskotaan selviävän vasta 2013, jolloin meriveden puhdistuskapasiteetin uskotaan riittävän kotitalouksien tarpeen tyydyttämiseksi. Shanin laskelmien mukaan tarvitaan 12-18 kuukautta 30 miljoonan vesikuution kuljettamiseksi Israelin rannoille. Hätätilanteessa pystytettävät liikuteltavat puhdistuslaitteet auttavat osin, mutta niiden puhdistaman veden hinta on kaksinkertainen nykyiseen hintaan verrattuna. Sateitten määrä on viranomaisten antamien lukujen mukaan 70 % keskimääräisistä sateista vuodessa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255694849512&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. HALLITUKSEN ministerit ovat vaikean ratkaisun edessä miettiessään, onko viisasta jättäytyä protestiksi Turkin johdon viimeaikaisiin Israelin vastaisiin toimiin pois Turkin lähetystön kansallisen juhlapäivän kutsutilaisuudesta 29.10.09. Ulkoministeri Lieberman boikotoi Kiinan lähetystön järjestämää 60-vuotisjuhlatilaisuutta, mutta ministeriö sanoo, ettei ole vielä viisasta julkistaa ministeriön päätöksiä Turkin lähetystön tilaisuuden suhteen. Kiinan tapauksessa aiheena oli Kiinan äänestys YNHRC:n kokouksessa Genevessä Goldstonen Israelia tuomitsevan raportin hyväksymisen puolesta. Boikottia on kuitenkin vaikea toteuttaa esim. Venäjän ja Intian tapauksissa, jotka myös äänestivät Israelin vastaisesti.
Turkin kysymyksessä suhteiden viilentäminen sen kanssa vaikuttaisi maitten välille kehittyneiden kauppasuhteitten jatkumiseen häiriöttä. Turkin pääministeri Erdogan sanoi kieltäneensä IAF:n osallistumisen ilmasotaharjoituksiin Anatolian Eagle siksi, ettei Israel pystynyt toimittamaan aikataulun mukaisesti Turkin tilaamia Heron ohjaajattomia tiedustelu-koneita (drones). Turkki tilasi niitä 10 kpl 180 miljoonan USD arvosta. Ulkoministeri Davutoglu katsoi kuitenkin, että Gazan operaatio cast lead oli varsinainen syy.
Kuten edellisestä kohdasta selviää, Israel tarvitsee Turkin vettä, eikä silloin sovi puuttua sivuasioihin. Turkki on rakentanut kymmeniä patoja Eufratin ja Tigrisin alkulähteille, mikä on vähentänyt niiden veden juoksua siinä määrin, että Irak ja Syyria kärsivät kuivuudesta. (JP)
3. TURKIN POLITIIKAN nykyistä tilaa ja sen suuntautumista on ihmetelty Israelissa ja pyritty ymmärtämään, mitkä sen päämäärät ja painotukset ovat tällä hetkellä. Yleisenä havaintona on ollut toteamus, että Turkin nykyinen johto pääministeri Erdoganin ja ulkoministeri Davutoglun ohjauksessa luotaavat maat islamin fundamentalismin suuntaan. Asiaa tarkastelee Usuk Ulutas JP:n artikkelissaan otsikolla ”An open letter to my Israeli Friends” (Avoin kirje israelilaisille ystävilleni.) Alaotsikossa vakuutetaan, ettei Israelin tule huolehtia suunnasta, jonka Turkki näyttää ottaneen. Ulutas on koordinoija Lähi Idän ohjelmassa Seta säätiön poliittisessa, taloudellisessa ja sosiaalisessa tutkimusjärjestössä Washingtonissa. Ulutan kertoo aluksi, että aiemmin Turkki löysi Israelin kanssa yhteis-ymmärrystä sellaisia vihamielisiä ja petollisia maita kuten Syyria, Irak ja Iran vastaan, mutta että tilanne on muuttunut vuodesta 2000 lähtien, jolloin Turkin ulkopolitiikka koki täydellisen muutoksen. Turkin alueellinen ja maailmanlaajuinen rooli, sen suhteet kuihin Lähi Idän maihin ja sen kauan kestäneet kansainväliset kiistat on muotoiltu uudelleen, ja ennen kaikkia nuo pahat valtiot, joita pidettiin yhteisinä vihollisina, ovat nyt muotoutumassa strategisiksi kumppaneiksi. Tämä on välttämättä muovannut myös Israelin ja Turkin välisiä suhteita, jotka eivät automaattisesti perustu strategiselle kumppanuudelle, joilla on yhteiset viholliset.
TODISTEINA Turkin uudesta poliittisesta suuntauksesta Ulutas mainitsee sen pyrkimyksen EU:n jäseneksi, suhteiden solmiminen Syyrian ja Armenian kanssa, ystävälliset suhteet Iraniin, virallinen allekirjoitus Nabucco-projektista, energiayhteistyö Venäjän kanssa, ratkaisun löytäminen kurdikapinallisten ja Kyproksen ongelmassa, lisääntyvä kiinnostus Lähi Idän asioihin sekä Israelin ja arabien välisiin rauhankeskusteluihin.
ULUTAS SANOO Turkin poliittisen suuntauksen perustuvan periaatteelle ”nolla-ongelma-naapureitten kanssa”, mikä on suuresti edistänyt maan tavoitteita luoden uusia diplomaattisia ja taloudellisia vaikutusalueita, vahvistaen huomattavasti sen alueellista ja maailmanlaajuista asemaa ja auttaen sitä saamaan entistä aktiivisemman roolin maailman asioissa sen jäsenyyden kautta YK:n tuvallisuusneuvostossa ja G-20 kokouksessa. Ulutas toteaa, että vaikka tämä kehitys on osaksi vähentänyt Israelin ja Turkin välisten suhteitten merkitystä, sitä eivät muotoilleet islamin impulssit vaan puhtaasti diplomaattiset ja strategiset valinnat. Tämän kehityksen kautta Turkki on tullut entistä enemmän Lähi Idän maaksi, mutta myös entistä eurooppalaisemmaksi, ja entistä enemmän Välimeren ja Kaukasian maaksi. Ulutas selittää, että Turkilla on voimakkaasti kasvava energian tarve, minkä johdosta suhteet niitä tuottaviin maihin kuten Iraniin ja Irakiin ovat tärkeät ja määrittelevät sen diplomaattisia valintoja.
TÄLTÄ POHJALTA Turkki on varoittanut sotilaallisesta ratkaisusta ja korostanut diplomaattisen ratkaisun tärkeyttä Iranin ydinasekiistassa, ja siksi Turkki varoitti Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia rakentamasta ydinaseita tämän Turkin vierailun yhteydessä.
Tältä pohjalta nousee Turkin pyrkimys saada neuvotteluyhteys Hamasin kanssa, ja se koskee myös maita kuten Sudan, jonka presidentti vieraili äskettäin Turkissa.
Ulutas toteaa, ettei Turkki voi sivuuttaa Gazan tilannetta ja sen väestön ongelmia ja humanitääristä kriisiä, vaan se haluaa asian käsittelyä asiallisesti, mistä Goldsteinein raportti on esimerkkinä. Siksi hän vakuuttaa diplomaattisen keskustelun tärkeyttä, joka on ainoa keino löytää ratkaisu kaistan ongelmien selvittämiseksi.
Ulutas vakuuttaa, että islamismi on Turkissa tänään täysin vanhentunut ilmiö, kuten se on sitä koko maailmassa. Hän selittää, että maailma on muuttunut ja Turkki sen mukana. Turkki alkaa nauttia moni-ilmeisyydestään, joka vahvistaa sitä, hän selittää, ja että Turkilla on suuria voimavaroja Lähi Idän ja varsinkin Israelin rauhanprosessissa, eikä siten ole mitään syytä huoleen Turkin valitseman suunnan suhteen. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- IAEA:n pääjohtaja Mohammed ElBaradei vakuuttaa, että keskustelut Iranin edustajien kanssa sen ydinvoimasuunnitelmasta, jolla osa Iranin rikastamasta uraanista siirretään ulkomaille jatkorikastamista varten, alkoivat myönteisesti. Maita, joista jalostettua uraania ostettaisiin, olisivat Venäjä, USA ja Ranska. Iran jalostaisi uraania 5 %.n tasoon, ja se jalostettaisiin ulkomailla 19.75 %:n tasoon, mikä sopii ydinvoimalan polttoaineeksi.
- Viimeinen PA:n alueilla suoritetun mielipidetiedustelun mukaan Mahmoud Abbasin ja Ismail Haniyehin kannatus on lähes samansuuruinen. Abbas menetti suuresti kansasuosiotaan Goldstonen raportin sooloilun yhteydessä.
- Jordanian kuningas Abdullah II sanoo italialaisen La Republican haastattelussa, että USA:n presidentti Barack Obama käyttää liikaa aikaansa Iraniin, Irakiin ja Afganistaniin ja on menettämässä tilaisuutensa rauhan saavuttamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän valittaa, että aina vieraillessaan Washingtonissa kaikki siellä puhuvat vain Iranista. Kuitenkin hänen mielestään suurin Lähi Itää uhkaava vaara tulee jännittyneestä tilanteesta Israelin ja arabien välillä. Hän sanoo, että ellei Israel suostu sopimaan palestiinalaisten kanssa ennen 2010 loppua, demografian muutosten vuoksi otollinen tilaisuus siihen on menetetty. Hän sanoo odottavansa, että USA painostaa Israelin sovintoon, ja kritisoi Obamaa, jolta hän odotti tältä enemmän ja pikemmin. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1255694844319&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- USA:n Euroopan voimien entinen apulaiskomentaja Charles F Wald sanoo, että jos IAF iskee Iraniin, USA:n on vaikea pysytellä sivussa. Toiseksi hän ei usko, että Israel selviytyisi siitä yksin, Iran on laaja maa ja sen ydinlaitokset on hajautettu pitkin maata. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1122321.html
- FBI pidätti entisen NASA:n tiedemiehen epäiltynä vakoilusta Israelin hyväksi. FBI asetti hänelle ansan tarjoutuen ostamaan tietoja, mihin Steward David Nosette meni silmät ummessa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1122206.html
- Presidentti Peres toimii isäntänä yli 1500:lle kutsuvieraalle eri puolilta maailmaa keskustelutilaisuudessa ”Facing tomorrow” (kohdaten huomisen).
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133934
- Israelissa ihmetellään, mikä lopulta meni pieleen Gazan operaatiossa? Israel veti joukkonsa ja lähes 10 000 asukastaan pois Gazasta kuvitellen, ettei sen enää tarvitse puuttua Gazan asioihin. Paikalliset asukkaat ja siellä toimivat terrorijärjestöt olivat eri mieltä, ja aloittivat taukoamattoman pommituksen Israelin siviilikohteisiin, jota jatkui 8 vuoden ajan. Lopulta Olmertin hallitus antoi luvan mennä paikan päälle lopettamaan raketti-iskut, mutta nopean ja kirurgisen operaation asemesta joukot juuttuivat sinne 22 päivän ajaksi. Maailman tuomio olisi ehkä ollut toinen, jos Hamasin johto olisi kaadettu ja kaista palautettu PA:n hallinnon alle nopealla salamaiskulla.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3792451,00.html

Monday, October 19, 2009

MAANANTAI 19.10.09
1. RICHARD GOLDSTONE raportti jatkaa hallintaansa Israelin median etusivulla. Pahimman shokkivaikutuksen alkaessa hälvetä keskitytään siihen, miten se vaikuttaa suhteisiin niihin maihin, jotka äänestivät raportin hyväksymisen puolesta Genevessä, ja ennen kaikkea, miten se vaikuttaa Israelin ja palestiinalaisten välisiin suhteisiin. Tuntuu vaikealta uskoa, että ponnisteluja rauhankeskustelujen aloittamiseksi voitaisiin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka tiedusteluministeri Dan Meridor vakuuttaakin, että ”Israel on hyvin lähellä sopimusta keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa”. Hän kertoi Washingtonin matkansa yhteydessä pitämässään puheessa, että keskusteluissa voitaisiin ottaa kantaa lopullisen tilanteen kysymyksiin kuten Jerusalem, vaikka Netanyahu vastustaakin sitä. Meridor itsekin pyysi kuulijoitaan toivomasta liikaa, sillä ”toivomusten luominen ja sitten niiden murskaaminen on hyvin vaarallista”. Meridor oli avainpuhuja Washingtonin Instituutin järjestämässä Lähi Idän politiikan syys-kokouksessa. (JP)
2. ISRAELIN hallituksen ministerit harkitsevat osoittaa mieltään niitä maita vastaan, jotka äänestivät Goldstonen raportin puolesta ja Israelia vastaan. Ulkoministeri Lieberman jättäytyi pois Kiinan lähetystön järjestämästä Kiinan vallankumouksen 60-vuotisjuhlasta, ja useat ministerit harkitsevat boikotoida Turkin lähetystön järjestämiä maansa 86-vuotista itsenäisyyspäiväjuhlaa lokakuun 29. päivänä, joskin eri syystä.
VENÄJÄN ulkoministeriö on lähettänyt rauhoittelevia viestejä Israeliin, että se vastustaa raportin käsittelemistä YK:n turvallisuusneuvostossa tai Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC), vaikka se äänesti sen puolesta UNHRC:n kokouksessa. Venäjän kannan teki selväksi Venäjän Israelin lähettiläs Peter Stegney tavatessaan Israelin ulkoministeriön virkailijoita. Stegney kertoi saaneensa viestinsä ulkoministeri Sergey Lavrovilta. Hän kertoi Venäjän äänestäneen kuten teki, koska ”sillä ei ollut muuta mahdollisuutta”. Hän sanoi raportista, että ”se sisältää lausuntoja, jotka eivät perustu tosiasioihin vaan henkilökohtaisiin arvioihin tapahtumista”. Hän myös paljasti, että Venäjä oli pyrkinyt EU-maitten tavoin muuttamaan päätöslauselman tekstiä, mutta tuloksetta.
Israelin ulkoministeriö sanoo tutkivansa Venäjän lähettilään lausuntoa. (JP)
3. TURKIN PRESIDENTTI Abdullah Gul sanoi Turkin valtion omistaman TRT1:n haastattelussa, että Turkilla on vahvat siteet sekä arabimaitten että Israelin kanssa, mikä on harvinaista. Mutta siitä huolimatta hän sanoi Turkin jatkavan Israelin kritisoimista aina, kun siihen on aihetta silti kaivamatta maata maitten välisten suhteiden alta. TRTi on se kanava, joka lähettää Israelin puolustusvoimia (IDF) häpäisevää TV-sarjaa. Sen ilkeimpiä kohtia ovat osat, joissa israelilainen sotilas ampuu pakenevaa poikaa selkään, ampuen sievästi hymyilevän nuoren tytön, käskien vangitut miehet riviin odottamaan teloitusta teloitusryhmän edessä, sekä ampumalla pienen sylivauvan isänsä kohotetuille käsivarsille.
Presidentti Gul sanoi arvostavansa suuresti Goldstonen raporttia ja hyväksyvänsä sen esittämät havainnot operaatio cast lead aikana Gazassa. Hän piti sen havaintoja hyvin arvokkaina. Turkin Hurriet Daily lehden artikkelin mukaan Gul sanoi näin: ”Israelin reaktio Turkkia kohtaan on väärä. Itse asiassa se tuli todistetuksi raportissa, jonka UNHRC vahvisti. Siksi Israelin ei tulisi reagoida liikaa, ei vain Turkille vaan koko maailmalle. Me tietenkin tulemme seuraamaan käsittelyä ja sitä miten muut maat käsittelevät sitä YK:n turvallisuus-neuvostossa.”
TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan tuomitsi Israelin lauantaina ”vainoajana” televisioidussa puheessaan todeten: ”Turkki ei ole koskaan historiansa aikana ottanut osaa vainoamiseen, vaan se on aina puolustanut vainottuja. Turkki ei ole vihamielinen maa mitään maata kohtaan, mutta me vastustamme epäoikeudenmukaisuutta.” (JP)
4. ISRAELIN poliittiselta kentältä on alkanut kuulua vaatimuksia virallisen juridisen tutkimuskomitean asettamisesta tutkimaan cast lead operaatiota. Lausunnoissa selvitetään, että mitä painavammaksi ulkoinen painostus tulee, sitä suurempi syy Netanyahun hallituksella on asettaa virallinen juridinen komitea asiaa penkomaan. Nämä vaatimukset tulevat nimenomaan Kadiman kansanedustajien taholta, vaikka tämä puolue oli vallassa Gazan operaation aikana. ”On tullut aika päättää Netanyahun hallituksen päättämättömyys Goldstonen raportin suhteen ja suorittaa juridinen tutkimus operaatiosta cast lead. Ajan myötä on yhä selvempää, että se on ainoa tapa pelastaa Israel joutumasta umpikujaan, mihin hallitus on meidät pakottanut ja mikä hajottaa maan ulkomaisia suhteita,” sanoo kansanedustaja (Kadima) Nachman Shai lausunnossaan. Hän selittää, että sen kautta Israel voi saattaa oikeuden eteen ne, jotka rikkoivat IDF:n protokollaa. Hän uskoo, että sellaisen komitean puheenjohtaja voi estää julkiset aloitteet meitä vastaan ja saattaa maa sen entiseen kunniaan. Hallituksen tarjoamien palvelusten ministeri Michael Eitan (Likud) kritisoi Netanyahua siitä, että hän puhuu mutta ei toimi. Hän uskoo julkisten suhteiden paranevan siitä, että hallitus varmistaa kansalaistensa turvallisuuden ja maan säilymisen hengissä. Kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat ihmetteli, missä on oppositiojohtaja nyt, kun maa tarvitsee yhtenäisyyttä ja puolustajia maailmalla, aivan kuten Netanyahu toimi hallituksen tukena ollessaan oppositiojohtajana cast lead operaation aikana.
Talousministeri Yuval Steinitz lausui armeijan radion haastattelussa, että se mitä muut maat saavat tehdä puolustautuessaan, on kielletty Israelilta. ”Mitä tekee USA Afganistanissa; Venäjä Chechnyassa; Turkki Pohjois-Irakissa, on sallittua noille maille, mutta kun Israel yrittää puolustaa siviilejään 8 vuotta kestäneen rakettitulen lopettamiseksi ja 12 000 rajan yli siviilikohteisiin ammutun raketin ja kranaatin jälkeen, Israel tuomitaan siitä, että se rohkeni lopulta mennä rajan yli lopettamaan terroristien tulitus, jotka eivät suostuneet aselepoon.” Hän vakuutti, että Israelilla täytyy olla yhtä suuri oikeus puolustaa itseään ja siviiliasukkaitaan, kuin USA:lla, Turkilla ja Venäjällä omia kansalaisiaan.
Steinitz varoitti Palestiinan Auktoriteettia, että jos se asettuu Israelin tuomitsijoitten kanssa samalle viivalle jokaisessa Israelia tuomitsevassa kansainvälisessä instituutissa, Israel katsoo lopulta saaneensa kyllikseen ojentaa toinenkin poski lyötäväksi. (JP)
5. HOLOKAUSTIA luodeilla (Holocaust by Bullets), on nimenä tutkimuskeskuksella, joka avattiin tässä kuussa. Keskus on yhteydessä Yahad-In Unum järjestön kanssa. Sen nimi ”Holokaustia luodeilla” viittaa siihen, miten yli 2 miljoonaa juutalaista Ukrainasta, Venäjältä ja Valkovenäjältä tuhottiin järjestelmällisesti kivääritulella, näännytettiin nälkään tai tauteihin vuosija 1941 – 1944. Uhrit haudattiin merkitsemättömiin hautoihin osana natsien aloittamaa ”lopullista ratkaisua juutalaisongelmaan” Itä Euroopassa. Useimmat uhreista olivat juutalaisia tai romaaneja (mustalaisia).
Tutkimuskeskus avattiin virallisesti sunnuntaina Pariisissa. Sitä tukevat virallisesti Sorbonne ja Yahad-In Unum. Se tarjoaa tutkijoille ainutlaatuista tutkimusaineistoa, yli tuhat hengissä säilyneitten videotodistusta, valokuvakirjaston sekä keskuksen laajenevan tutkimusaineiston. Keskuksen johtajana toimii Father Petrick Desbois, joka myös johtaa juutalaisuuden ja Ranskan piispojen konferenssin välisten suhteitten komissiota. Keskus toimii yhdessä Washingtonin holokaustin muistomuseon kanssa, ja se on ainoa, joka keskittyy tutkimuksissaan Ukrainan, Venäjän ja Valkovenäjän natsiajan vainoihin.
Yahad-In Unum johtaja Marco Gonzalez sanoo keskuksen perustamisen avaavan taas yhden uuden mahdollisuuden jakaa sen keräämiä tietoja natsien mielivallan uhreista maailmalle. Järjestö on löytänyt 800 massahautaa, joihin natsien Einsatzgruppen hautasi uhrinsa, ja kerännyt 800 todistusta, joitten perusteella haudat löydettiin. Gonzalez sanoo, että todisteiden keräämisellä Ukrainasta, Venäjältä ja Valkovenäjältä on kiire, ennen kuin loputkin vielä elävistä todistajista vievät muistonsa mukanaan hautaansa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Rishon Lezionissa kuuden ihmisen, koko Venäjältä Israeliin muuttaneen Oshrenkon perheen, raaka murha on edelleen mysteeri poliisille. He uskovat murhaajan ja murhaajien tunteneen perheen, sillä ulko-ovissa tai muuallakaan asunnossa ei löydy väkivallan merkkejä. Poliisi uskoo, että kysymyksessä lienee mafiatyyppinen järjestetty murha, jolla joko eliminoitiin kilpailija tai kostettiin varoitukseksi muille yhteistoiminnan haluttomuus. Naapurit kertoivat perheen olleen rauhallinen ja vieraanvarainen. Se omisti kolme liikeyritystä Rishon Lezionissa ja Ashdosissa. Murhaajat olivat murhanneet perheen jäseniä sitä mukaa, kun he tulivat kotiinsa ulkoa asioiltaan. Lopulta asunnossa sytytettiin useita tulipaloja jälkien poistamiseksi. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole enää koomassa eikä kuollutkaan, kuten todettiin hänen ottaessaan vastaan Senegalin presidentin Abdoulaye Waden Teheranissa sunnuntaina. Iran syyttää sunnuntaina sattuneesta terrori-iskusta, joissa kuusi korkeaa vallankumouskaartin komentaa kuoli, sekä Yhdysvaltoja että Englantia, jotka molemmat ovat kieltäneet syytökset. Mosadia ei syytetty tällä kertaa. (JP)
- Libanonin armeija syyttää YK:n tukemana, että IDF oli asentanut kuuntelulaitteita Libanonin puolelle rajaa. www.debka.com kertoo, että räjähdyksessä vaurioitui Hizbullahin asentamat tiedonsiirto- ja TV-kaapelit kolmesta kohtaa. Syytös IDF:n kuuntelulaitteista tehtiin vain Hizbullahin kaapelien tuhoutumisen salaamiseksi, arvioi Debkafile.
- Egged bussiyhtiö avasi eilen uuden bussilinjan, joka kulkee Ras al-Amud (Pylväänpää) kiistanalaiselle alueelle Itä Jerusalemissa. Linja yhdistää Silwanin, Ras al-Amudin ja Kotelin (Länsimuurin) Jerusalemin muuhun bussiliikenteeseen. (JP)
- Israelin vesivaraajat, niiden mukana Kinneret, ovat vaarallisen tyhjinä tai alhaalla. Kinneretin pinta on 1.24 m alle punaisen varoitusrajan. Kuolleenmeren pinta painui 1.10 metriä 2008-2009 aikana. Rannikon pohjavesisäiliöissä vesi on 0.6 m viimevuotista alempana, länsiosissa 0.9 m. Keski- ja pohjoisosan pohjavesivarastot nousivat 0.1 m tämä vuonna. Vuoriston pohjavesivaraaja oli 0.9 m alle viimevuoden, eteläosassa 13 sm alle punaisen varoitusrajan, keskiosassa 67sm sen alle ja pohjoisessa 26 sm punaisen rajan yläpuolella. Haderan vedenpuhdistuslaitos valmistunee lähi aikoina tuoden 100 miljoonaa kuutiota vettä. Vuonna 2013 vedenpuhdistus-laitosten kapasiteetti tulee olemaan 750 miljoonaa kuutiota, mikä riittää suurin piirtein kotitalouksien käyttövedeksi. (JP)

Sunday, October 18, 2009

SUNNUNTAI 18.10.09
1. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO, UNHRC, äänesti perjantaina Goldstonen Gazan sodan raportista odotusten mukaisesti, mutta pienemmällä marginaalilla, kuten oli odotettu. Tulos oli 25 puolesta, 6 vastaan, 11 tyhjää ja 5 pidättyi äänestämästä. Äänestyksen tulos oli pettymys Israelille, sillä Kiina, Venäjä ja Intia äänestivät sen puolesta vastoin Israelin toiveita. EU-maat ovat pyrkineet osoittamaan yhtenäisyyttä äänestämällä samalla tavoin, mutta tässä tapauksessa yhtenäisyys hajosi. Raporttia vastustivat Unkari, Italia, Alankomaat, Slovakia, Ukraina ja USA. Äänestyksessä tyhjää äänestivät 11.muun joukossa Belgia, Japani, Meksiko ja Norja. Englannin ja Ranskan pidättyminen äänestämästä herätti kummastusta Israelissa, sillä niiden odotettiin vastustavan raporttia. Ranskan edustaja selitti, että Ranska pyrki viimeiseen saakka vaikuttamaan esityksen sanamuotoon, koska siinä ei sanallakaan viitattu raportissa mainittuihin Hamasin suorittamiin rikoksiin, ja toiseksi siihen oli sisällytetty Länsirantaa ja Jerusalemia koskevia syytteitä, jotka eivät kuuluneet Gazan raporttiin.
Raporttia käsitellään seuraavaksi ehkä YK:n yleiskokouksessa ja sen jälkeen turvallisuus-neuvostossa, ellei sitä alisteta sinne suoraan. Yleiskokous voi lähettää raportin Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC), mutta palestiinalaisilla on kiire saada se sinne mahdollisimman pian, ja tutkivat mahdollisuutta, miten lähettää se ICC:n tutkittavaksi suoraan. Toinen mahdollisuus on lähettää raportti Haagin neuvoa-antavaan oikeuteen (ICJ). (JP)
2. ISRAELIN ulkoministeriö ilmoittaa tyrmistyksensä raportin hyväksymisestä, ja varautuu taistelemaan sen aiheuttamia kansainvälisiä seurauksia vastaan. Jälkiviisautena harmitellaan sitä, ettei Israel suostunut yhteistyöhön Goldstonen nelihenkisen tutkimustiimin kanssa, mutta toisaalta katsotaan, ettei sillä olisi ollut ratkaisevaa vaikutusta huomioiden tiimin saaman mandaatin sanamuodon, jossa Israel todettiin syylliseksi ilman todisteita.
Ulkoministeriön lausunnossa viitataan UNHRC:n päätöksen vaikeuttavan rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä, mutta sanamuoto on kovin epämääräinen. Parempi tapa suhtautua siihen olisi luultavasti ollut ilmoittaa, että Israel katkaisee kaikki keskusteluyhteydet PA:n kanssa, kunnes asia selvitetään kansainvälisillä areenoilla sekä tutkitaan paikallisesti, mikä PA:n todellinen päämäärä ja kanta on rauhanprosessissa. Israelin ulkoministeriön toiminta on oudosti lamaantunut, jopa siinä määrin, että aiheellisesti kysellään, kuka ministeriötä johtaa. Ulkoministeri Avigdor Lieberman odottaa häntä vastaan nostettujen tutkimusten lopullisia tuloksia ja mahdollisia syytteitä, mikä pakottaisi hänet eroamaan.
Omituista raportin hyväksymisessä on se, että jopa Goldstone itse sanoo syvästi pettyneensä UNHRC:n päätöslauselman sanamuotoon, mikä ei vastaa hänen raporttinsa suosituksia. Hän alkanee tajuta, kuinka suurta vahinkoa hän aiheutti Israelille ja myös itselleen. ”Päätös-lauselmassa ei ole yhtäkään Hamasia tuomitsevaa lausetta, kuten me teimme raportissa. Toivon neuvoston voivan muotoilla tekstin uudelleen.” Se oli turha toivo, hän voi vain todeta joutuneensa palestiinalaisten vihakulttuurin työrukkaseksi. Goldstonen katumus alkaa muistuttaa erästä toista kuuluisaa katujaa, joka havaitessaan tekonsa seuraukset pyrki sovittamaan tekonsa tarjoamalla verirahat takaisin, mutta joka torjuttiin kyynisellä huomiolla: ”Mitä se meille kuulu, katso itse eteesi.” Tämä katuja teki asiassa omat lopulliset päättelynsä ja meni ja lopetti elämänsä. Mihin asti mahtanee Goldstonen rohkeus riittää? (JP)
3. EIVÄT sentään kaikki ole Israelin tuomitsijoitten joukossa, löytyy tukijoitakin .
Yksi heistä on Englannin Afganistanin joukkojen entinen komentaja eversti Richard Kemp. Hän antoi lausuntonsa UNHRC:n presidentille Alex Van Meeuwen Genevessä. JP julkaisi raportin kokonaisuudessaan. Ohessa pääkohtia siitä.
Eversti Kemp kertoo palvelleensa englantilaisissa Afganistanin joukoissa, Naton ja YK:n joukoissa, komensi joukkoja Pohjois-Irlannissa, Bosniassa ja Makedoniassa ja osallistuneensa Persianlahden sotaan. Lisäksi hän sanoo palvelleensa melkoisen ajan Irakissa vuoden 2003 hyökkäyksestä lähtien sekä Englannin hallituksen edustajana kansainvälisessä terrorismin vastaisessa tiedustelukomiteassa. Kemp vakuuttaa lausunnossaan presidentille, että ”tietoihini ja kokemuksiini perustuen haluan lausua tämän”: ”Operaatio cast lead aikana Israelin Puolustusvoimat tekivät enemmän siviilien turvallisuuden turvaamiseksi taistelualueelle kuin mikään toinen armeija sotahistoriassa. Israel teki tämän vastustaessaan vihollista, joka tarkoituksellisesti sijoitti sotilaallisen voimansa siviiliasutuksen ihmiskilpien suojaan. Hamas ja Hizbullah ovat asiantuntijoita edistäessään mediaohjelmaansa. Molemmilla on aina ihmisiä valmiina syytämään Israelia sotarikoksista ja he pystyvät muotoilemaan ja vääristelemään tapahtumia.”
Kemp selittää, että tämä sota oli erilainen kuin mikään niistä, joihin Englanti on joutunut. Hän valittaa, että monet kansainvälisessä mediassa ja ihmisoikeusryhmissä automaattisesti ottavat pavlovilaisen ennakkoasenteen, että IDF tekee väärin, että se rikkoo ihmisoikeuksia. Hän selittää, että IDF levitti yli 2 miljoonaa lentolehtistä ja teki 100 000 puhelinilmoitusta varoittaakseen siviilejä ennen hyökkäystä. ”Samaan aikaan Israel salli humanitäärisen avun päästä palestiinalaisille, sananmukaisesti suoraan vihollisen käsiin, mikä sotataktiikan kannalta on ennen kuulumatonta”. Mutta IDF otti sen riskin. Kemp valittaa, että tästä huolimatta siviilejä kuoli, sillä ”sota on kaaosmainen ja täynnä erehdyksiä, niitä tekevät amerikkalaiset, englantilaiset ja toiset joukot Afganistanissa ja Irakissa. Mutta eivät erehdykset ole sotarikoksia. Suurin syy siviilien kuolemaan cast lead operaation aikana oli seurausta Hamasin omaksumasta sotataktiikasta johtuva, tarkoituksellisesta halusta uhrata omia siviilejään sotapropagandan hyväksi”.
”Israelilla ei ollut muuta mahdollisuutta kansansa puolustamiseksi, Hamasin raketti- hyökkäysten lopettamiseksi sitä vastaan. Toistan: IDF teki enemmän siviilien oikeuksien turvaamiseksi taistelualueella kuin mikään armeija sotahistoriassa.” (JP)
4. OBAMAN hallitus on Amerikan juutalaisten tavoin syvästi huolestunut Turkin muuttuneesta asenteesta uskollisesta liittolaisesta avoimeksi vastustajaksi. USA:n hallitusta edustavat tahot eivät osaa sanoa, onko kysymys Turkin strategisesta päätöksestä orientoitua uudelleen länsi ystävällisyydestä yhä voimallisemmin islamin maailmaan suuntautuvaksi. Valkoinen Talo kertoi, että presidentti Obama oli soittanut Trukin presidentille Abdullah Gul, ja että keskusteluissa oli sivuttu monia asioita, onhan USA:lla lukuisia strategisia intressejä Turkin, tämän USA:n avainliittolaisen kanssa. Medialle annettu lausunto oli kovin pyöreä, siinä vain vakuutettiin tarvetta jatkaa jatkuvaa keskusteluyhteyttä. Kyproksen asema sekä tilanne Bosnia Herzegovinassa olivat aiheina keskusteluissa. USA:n hallitus on antanut tunnustusta Israelin viralliselle pidättyvälle kannalle Turkin taholta tulleisiin jopa vihamielisiin purkauksiin varsinkin sen pääministeri Erdoganin suusta. Turkki veti lähettiläänsä pois Israelista ilmeisesti cast lead Gazan operaation jälkimainingeissa, eikä ole lähettänyt uutta virallista edustajaa lähetystöhenkilökuntansa johtoon.
TURKIN Washingtonin lähettiläs Nabi Sensoy kutsui USA:n juutalaisjohtajia luokseen selittäen heille Turkin nykydiplomatiaa ja tyynnytteli, ettei kysymys ole suunnan muutoksesta, eikä sitä tarkoita myöskään Turkin viime hetken päätös kieltää IAF:n osallistuminen suunniteltuun Anatolian Eagle ilmasota-harjoituksiin yhdessä Italian, USA:n ja Naton ilmavoimien kanssa. Tämän johdosta harjoitukset siirrettiin ilman uutta päivämäärää, mutta Turkki aloitti yhteiset sotaharjoitukset Syyrian armeijan kanssa, mikä hämmästytti tarkkailijoita. Jotakin siellä on kuitenkin kiehumassa, keitoksessa, josta ei haluta kertoa julkisuudessa. Viitteitä tästä kehityksestä on toki ollut nähtävillä jo jonkin aikaa, mutta kukaan ei osannut lukea linnun maksa-arvoja oikein. Turkki puuhaa tosissaan yhteistä liittoutumaa Syyrian ja Irakin kanssa, jolla nuo maat liitettäisiin yhteiseen taloussopimukseen. Turkki on tarjonnut apuaan Irakin sodan seurauksena maassa olevalle miljoonalle sotaleskelle sekä sen pahenevassa vesitilanteessa, mikä ajaa maanviljelijät kaupunkeihin etsimään työtä.
Kaikki pyrkivät korostamaan Turkin tärkeyttä liittolaisena ja välittäjänä lännen ja idän välillä, mutta Israelin johto katsoo, ettei Turkki voi toimia siinä tehtävässä ainakaan Syyrian ja Israelin välisissä suhteissa. (JP)
5. ITSEMURHAPOMMITTAJA surmasi iranilaisen IRNA uutistoimiston mukaan ainakin 20 ihmistä maan kaakkoisosassa. Surmansa saaneiden joukossa oli ainakin viisi vallankumousarmeijan johtajiin kuuluvaa upseeria. Yksi heistä oli vallankumousarmeijan maajoukkojen varakomentaja kenraali Noos Ali Shooshtari, toinen surmansa saanut oli kaartin paikallinen komentaja Rajab Ali Mohammadzadeh. Tusinoittain muita henkilöitä haavoittui iskussa. Armeijan komentajat olivat autossa matkalla Pishin alueelle neuvottelutilaisuuteen lähellä Pakistanin rajaa, kertoo IRNA uutistoimisto.
Mikään ryhmä ei ottanut välittömästi vastuuta iskusta, mutta suurin epäilty on Jundallah, Allahin sotilaat. Tämä ryhmä räjäytti pommin toukokuussa itsemurhaiskussa shia-moskeijassa Shahedassa, jossa 25 ihmistä kuoli, Iranin Sistan-Baluchistanin provinssissa. Ryhmän 13 jäsentä pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä heinäkuussa. Ryhmä on suorittanut lukuisia muitakin pommi-iskuja Iranissa.
Iranin vallankumousarmeija perustettiin 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Siinä on 120 000 uskollista ja erikoiskoulutettua sotilasta, joiden tehtävänä on suojella maan johtajistoa. Vallankumousarmeija valvoo maan ohjusteollisuutta, ja sillä on omat maa-, meri- ja ilmavoimat. Sen uskotaan valvovan omaa ydinteollisuuttaan.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1121825.html
6. UUTISOTSIKOITA
- Rishon Letzionissa surmattiin kuusihenkinen perhe ilmeisesti sisäisen riidan seurauksena. Heidät löydettiin osittain palaneesta asunnostaan lauantaiaamuna. Kaksi heistä oli pieniä lapsia, yksi 3-vuotias, toinen 4-kuukauden ikäinen. Uhreja oli puukotettu. toisia heistä useita kertoja.(JP)
- Israelin turvallisuusjoukot löysivät Jerusalemin Abu Dis lähiöstä pommitehtaan, jossa valmistettiin ainakin pommivöitä. Se löydettiin jo syyskuun puolivälissä, mutta tutkimusten jatkuessa julkistettiin vasta nyt.
Kolme PA:n jäsentä pidätettiin. (INN)
- Palestiinalaiset ovat kivittäneet israelilaisia autoilijoita useilla paikoilla, Ramallahin lähellä ja Juudeassa. Gilossa kaksi arabia haavoitti päivähoitolan turvallisuusvartijaa. (INN)
- Temppelivuoren uskolliset nostavat syytteen Jerusalemin alueen poliisi-komentajaa Aharon Francoa vastaan herjauksesta. Hän oli todennut, että oikeistolaiset kiihkoilijat vaarantavat Temppelivuoren turvallisuuden ja kiihottavat muslimeja hyökkäyksiin noustessaan vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133882
- Israelin arabiautoilija haavoittui pahoin polttopullosta Beit Haggain kylässä. Arabien tarkoituksena on iskeä juutalaisiin, mutta Israelin rekisterilaatoilla ajavat arabit joutuvat joskus uhreiksi, kuten tässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133892