Friday, July 17, 2009

PERJANTAI 17.07.09
1. HAREDI-KANSAN mielenosoitukset Jerusalemissa kiihtyivät entistä pahemmiksi sen jälkeen, kun ne olivat jo laantumassa alettuaan sapattina avatun paikoitushallin vastustuksen johdosta. Mielenosoitusten kiihtymisen sai aikaan se, että viranomaiset pidättivät raskaana olevan haredi-naisen, jota syytetään 3-vuotiaan poikansa näännyttämisestä nälkä-kuoleman partaalle. Viranomaisten mukaan äiti on jatkanut näännyttämistään kahden vuoden ajan siten, että poika painaa nyt vain 7 kiloa. Haredi-kansan taholta väitettiin, että poika sairastaa syöpää, mutta sairaalan taholta vakuutetaan, ettei se ole totta. Pojan fyysinen tila on sairaalalähteiden mukaan parantunut, mutta on epäilyksiä, mitä vahinkoa hänen henkinen tilansa on kärsinyt tuon kahden vuoden aikana.
Oikeus vaati äidin alistamista mielentilatutkimuksiin. TV-kuvissa tullessaan oikeuden istuntoon äiti peitti kasvonsa kirjalla eikä missään vaiheessa nostanut katsettaan ihmisiin.
Torstai-iltana arviolta tuhat mielenosoittajaa nujakoi satojen poliisien kanssa, mukana ratsu-poliiseja, heitellen heitä kivillä ja keittiöjätteillä sekä sytyttäen useita roskankeräysastioita tuleen katujen tukkimiseksi. Ainakin 18 poliisia haavoittui, mielenosoittajista kuusi. Poliisi pidätti lukuisia mielenosoittajaa, joista 34 oli poliisin suojissa perjantaiaamuna. Poliisit käyttivät myös vesitykkejä mielensoittajien rauhoittamiseksi. (JP)
2. JERUSALEMIN haredi-mielenosoittajat kuuluvat Eda Haredit järjestöön, jonka kaikkein suljetuin ja yhtenäisin haara on nimeltään Toldot Aharon Hasidim. JP:n kolumnisti Matthew Wagner, joka aihetta käsittelevän artikkelin kirjoitti, toteaa, että tämä haredi-haara on kaikkein suljetuin, parhaiten organisoitu ja kiintein yhteisö Eda Haredit-kansan sisällä. He katsovat minkä tahansa heidän sisäisiin asioihinsa puuttumisen yritykseksi sekaantua yhteisön uskonto-järjestelmään. Toldot Aharon Hasidim katsoo, että poliisit, sosiaalivirkailijat ja Jerusalemin kaupunkikunta muodostavat pahan sionistisen kokonaisuuden, jota he eivät voi hyväksyä. He katsovat taistelevansa uskonjärjestelmänsä puolesta, mikä selittää heidän kiihkeän antautumisensa taistellessaan poliiseja ja viranomaisia vastaan.
TOLDOT AHARON HASIDIT sai alkunsa 1928, sen perusti rabbi Aharon Roth. Hasidit ovat kehittäneet laajalle ulottuvan sosiaalisen ja kulttuurisuojan, jolla he pyrkivät varjelemaan yhteisöään voimakkaasti leviävästä sekularismista, jota he katsovat kaupungin hallinnon edustavan. Rabbi Roth kuoli 1947. Hän kehitti Toldot Aharon järjestelmän, jonka mukaan jokainen yhteisön miesjäsen allekirjoittaa sopimuksen, joka sitoo hänet ja hänen perheensä saumattomasti järjestöön. Se määrittelee jäsenten pukeutumisen ja tottumukset myös vapaa-ajan vieton osalta. Jokainen yhteisön jäsen on kiinteästi liittynyt yhteisöön ja sen tavoitteisiin. Yksilöinä heillä ei ole omaa päätösvaltaa, mutta yhteisö myös vastaa heidän tarpeistaan.
Toldot Aharon järjestö pitää kaikkea sen ulkopuolella olevaa saastaisena ja pahana, varsinkin kaikkea sitä, mikä liittyy sionismiin. Siksi viranomaisten puuttumista perheen sisäiseen elämään pidetään pyhäinloukkauksena. Koska poliisin pidättämä äiti on osa Toldot Aharon yhteisöä, sen jäsenet katsovat poliisin sekaantuneen heidän uskontojärjestelmäänsä.
Bar-Ilan yliopiston tutkija Shlomo Guzmen-Cameli, joka tuntee Toldot Aharon yhteisöä, arvioi, että mielenosoitukset vahvistavat järjestön sisäistä imagoa, mutta ovat samalla varoitus ulkopuolisille pysytellä loitolla heidän asioistaan, kertoo Wagner. (JP)
3. ISRAELIN taistelu erilaisia järjestöjä vastaan, jotka ovat katsoneet pääasialliseksi velvollisuudekseen kyseenalaistaa IDF:n moraalisäännöt, jatkuu entistä kiihkeämpänä. Keskiviikkona julkisti 110-sivuisen raporttinsa järjestö nimeltä Breaking the Silence (BTS). Siinä esitetään 26 sotilaan todistus, osa videoituina mutta sotilaitten kasvot peitettyinä. Nämä todistavat raportin mukaan, että IDF käytti Gazan taisteluissa ihmiskilpiä, suhteetonta voimaa ja kiellettyjä fosforiammuksia asuntoalueitten lähellä ”vain osoittaakseen ylivoimaansa”. Sotilaitten henkilöllisyyttä ei paljastettu, joittenkin joukko-osastot kylläkin.
Torstaina armeijan ja Jerusalemissa toimivan NGO-järjestöjen seurantajärjestön (NGO Monitor) edustajat esittivät suuria epäilyksiä raportin suhteen. Ensimmäinen huomio kiintyi julkistamisen ajankohtaan, joka tapahtui pian sen jälkeen, kun Ihmisoikeusjärjestö (HRW) esitti hyvin kriittisen raporttinsa, mitä seurasivat Amnesty International ja kansainvälinen Punainen Risti yhtä kriittisine raportteineen. ”Julkistaminen ajoitettiin mahdollisimman suuren vaikutuksen saamiseksi”. Toinen huomio kiintyi epäilykseen, ettei BTS ole voittoa tuottamaton ei-hallituksen tukema vapaa NGO-järjestö (namuta) vaan osakeyhtiö (Ltd company). Namuta-järjestön tulee ilmoittaa kaikki tukijansa, osakeyhtiön rajoitetusti. Epäilysten vuoksi BTS ilmoitti tukijansa JP:lle seuraavasti:
Vuonna 2007 BTS sai avustuksia n. 500 000 NIS.
Vuonna 2008 BTS sai avustuksia 1,5 miljoonaa NIS. British lähetystö antoi 226 589 NIS; Hollannin lähetystö antoi 19 999 Euroa; ja New Israel Fund 229 949 NIS. IDF on havainnot, että raportissa esiintyvien sotilaitten todistukset ovat kuulopuheita, eivät omakohtaisia todistuksia. IDF ei myöskään voinut tarkistaa kertomuksia, koska sotilaitten nimiä ei annettu ja kasvot oli peitetty.
NGO Monitor sai myös tietää, että HRW osallistui tilaisuuteen, jossa oli mukana Saudi Arabian hallituksen ja sen kanssa suhteissa olevien järjestöjen edustajia, joita se informoi laatimastaan IDF:n vastaisesta raportista Gazan operaation ajalta.
HRW:n tarkoituksena osallistuessaan tilaisuuteen oli kerätä avustuksia Saudi Arabiasta.
IDF esitti vastalauseen siitä, ettei BTS antanut sille aikaa tutkia raporttia ennen sen julkistamista. PTS ilmoitti lähettäneensä raporttinsa internetin kautta IDF:lle 24 tuntia ennen sen julkistamista, mikä ei tietenkään antanut IDF:lle mitään aikaa tutkia sitä ja antaa siitä ajoissa omat kommenttinsa.
Raportteja tarkastellessa jää ihmettelemään, voivatko ulkomaisten hallitusten tai sen alaisten järjestöjen avustukset säilyttää voittoa tuottamattomien NGO-järjestöjen säilymisen sellaisina ja puolueettomina?
Israelin tulisi aloittaa taistelunsa noita järjestöjä vastaan kyseenalaistamalla niiden laillisuus. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443834129&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. UUTISOTSIKOITA
- Gazan operaatiota Cast Lead tutkiva Etelä Afrikasta kotoisin oleva Richard Goldstone selittää mandaattinsa muuttuneen, ettei Israelilla ole mitään verukkeita boikotoida hänen työtään. Hän toimii YK:n ihmisoikeuksien komitean lähettämänä tutkijana pyrkien selvittämään syytöksiä Israelin sotarikoksista operaation aikana. Koska Israel boikotoi häntä, hän kustansi joittenkin israelilaisten matkan Brysseliin, jossa he antoivat todistuksensa, mukana Noam Shalit, joka puhui Hamasin sieppaaman poikansa Giladin puolesta. (JP)
- Majuri Roi Kleinin perheen talo on tuhottavien talojen listalla Hayovel yhteisössä 12 muun lisäksi. Roi heittäytyi Libanonin kakkossodassa Bint Jbailin taistelun aikana elävän käsikranaatin päälle suojellakseen sotilaitaan. Hän itse repeytyi kappaleiksi. Korkein oikeus vaatii taloja purettaviksi. Elin juutalaisyhteisön johtaja Kobi Eliraz vakuuttaa, ettei Hayovel kuulu 2001 jälkeen rakennettuihin ja että se kuuluu Elin yhteisöön. (JP)
- Ns. Golan laki, joka vaatii 80 kansanedustajan hyväksymisen Knessetissä sen luovuttamiseksi Syyrialle, ei päässyt äänestykseen teknisen ongelman vuoksi, mutta sillä ei ole yhteyttä Mitchellin Israelin vierailun kanssa. Toisten tietojen mukaan lain käsittelyä siirsi Netanyahu, sillä Mitchellin avustaja Fred Hoff tapaa Syyrian hallituksen edustajia samoihin aikoihin. Hän pyrkii saamaan Syyrian ja Israelin väliset rauhankeskustelut uudelleen käyntiin.
- Netanyahu viivyttää myös toisen lain käsittelyä Knessetissä. Tällä lailla olisi vähennetty vierailuoikeuksia turvallisuusvankien luona. Netanyahu pelkää, että lain käsittely voisi haitata Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja Kairossa. (JP)
- Sveitsin hallituksen omaksuman käytännön mukaan ihmiset voidaan luokitella terroristeiksi, mutta se ei koske järjestöjä, joihin he kuuluvat. Siten Sveitsin ulkoministeri Micheline Calmy-Rey voi hyvällä omalla tunnolla – kai hänellä sellainen lienee – tavata Hamasin jäseniä. Kesäkuussa hän tapasi Mahmoud Al Zaharin johtaman Hamasin lähetystön, joka osallistui kansainväliseen tilaisuuteen Sveitsissä. Sveitsi ei ole EU:n jäsen, ja siten vaikka EU luokittelee USA:n tavoin Hamasin ja Hizbullahin terrorijärjestöiksi, se ei sido Sveitsin käsiä. (JP)
- Netanyahu kiirehtii ns. Mofaz-lain käsittelyä Knessetissä, jolla vaaditaan 7 kansanedustajan suostumus erota puolueesta ja liittyä toiseen tai perustaa oma ryhmä menettämättä etuisuuksiaan. Netanyahua kiirehtii poliisi-tutkimusten eteneminen Avigdor Liebermania vastaan, mitkä voivat johtaa Liebermanin (Libin) eroamiseen hallituksesta ja Israel Beiteinun mahdolliseen hajoamiseen. Sen tilalle hallitukseen tulisi Mofazin johtama Kadimasta eroava kapinallisten ryhmä. Israel Beiteinulla on 15 kansanedustajaa. (JP)
- Ehud Olmertin avustaja ulkomaanasioitten ja –matkojen hoidossa Rachel Rizby-Raz sai syytteen järjestellessään Olmertin saamien avustusten käyttöä hänen yksityismatkojensa kustannuksiin. Olmert lähetti vihaisen kirjeen oikeuskansleri Menachem Mazuzille, jossa hän sanoo kieltäytyvänsä hänelle lain mukaan kuuluvasta kuulemisesta, koska hän katsoo Mazuzin toimineen vastoin käytäntöä ja sopimusta. (JP)

Thursday, July 16, 2009

TORSTAI 16.07.09
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi keskiviikkona käskyn, että Al-Jazeeran TV-lähetys Ramallahissa on lopetettava välittömästi. Pa:n poliisit tekivät ratsian Al-Jazeeran tiloihin Ramallahin keskustassa ilmoittaen samalla Abbasin käskystä lopettaa toiminta Länsirannalla. Al-Jazeera, yksi arabimaailman suosituimmista TV-asemista, ei siten saa lähettää ohjelmia PA:n hallintoalueilla. Se aikoo jatkaa lähetyksiään Jerusalemista.
Abbasin nopean kiellon sai aikaan se, että Al-Jazeera lähetti ohjelmissaan uutisen PLO:n ulkoministeri Farouk Kaddoumin hyökkäyksistä Abbasia vastaan, joissa tämä syytti Abbasia ja Mohammad Dahlania salaliitosta Arafatin ja muitten palestiinalaisjohtajien teloittamiseksi. Kaddoumi esitti syytöksensä Ammanissa alkuviikosta.
Abbasin päätös herätti kiivaita vastalauseita sekä Al-Jazeeran että monien huomattavien palestiinalaisjohtajien taholta, jotka syyttävät Abbasia poliittisten vastustajiensa murskaamisesta.
AL-JAZEERA on joutunut perustamisestaan lähtien 1996 jatkuvien syytösten ja rajoitusten kohteeksi arabihallitusten katsoessa sen puuttuvan niiden politiikkaan. PA:n turvallisuusjoukot eivät tässä suhteessa jää jälkeen muista, sillä PA on systemaattisesti pyrkinyt häiritsemään ja kontrolloimaan alueellaan toimivia journalisteja uhkausten ja pidätysten muodossa.
Abbasin antaman lähetyskiellon Al-Jazeeralle oli allekirjoittanut Salaam Fayad informaatio-ministerin ominaisuudessa, mitä hän hoitaa pääministeritoimensa ohella. Ministeriön lausunnossa Al-Jazeeraa syytetään siitä, että se omistaa suuren osan lähetyksistään kiihotukselle PLO:ta ja PA:ta vastaan. Kieltopäätöksellä PA väittää suojelevansa palestiinalaisia Hamasin valheilta ja asioitten vääristelyiltä.
LÄHETYSKIELLON johdosta PA:n välit sekä Al-Jazeeran Qatarin päämajan että Jordanian hallituksen kanssa ovat huonontuneet. PA syyttää Jordaniaa siitä, että se salli Kaddoumin pitää lehdistötilaisuuden Ammanissa jopa esittäen syytöksen, että Jordanian kuningas Abadullah II antoi luvan Kaddoumin lehdistötilaisuudelle. Abdullah II kieltäytyi tapaamasta Abbasia Ammanissa alkuviikosta.
Abdullah II on tiettävästi raivostunut siitä, että PA vastustaa kanaalin rakentamista Punaiseltamereltä Suolamerelle, ellei Israel luovu vaatimuksistaan maahan Länsirannalla. Ammanissa Jordanian media-asiain ja tiedotusministeri Nabil Sharif kertoi Jordanian Times lehdelle, että kanaalisuunnitelma on kaikkien ihmisten etujen mukainen, sillä se tuottaa sekä juomavettä että sähköä alueen kasvaviin tarpeisiin. Hän epäili, että PA:n kiellon taustalla on sen yritys vastustaa Israelin suunnitelmia maa-alueitten saamiseksi Jerusalemin ja Suolameren välillä. (JP, Kh A Toameh)
2. YK:N UNIFIL-JOUKKOJEN johto antoi eilen harvinaisen tunnustuksen toteamalla. että tiistaina räjähtänyt Hizbullahin ammusvarasto Libanonin eteläosassa on todisteena siitä, että Hizbullah on karkeasti rikkonut YK:n avulla neuvoteltua tulitaukosopimusta jolla Libanonin kakkossota saatiin loppumaan 2006. Sopimuksen mukaan Hizbullah ei saa tuoda joukkoja, aseita ja ammuksia Libanonin eteläosaan, jota YK:n joukot valvovat.
Libanonin turvallisuusjoukkojen taholta kerrottiin, että räjähdyksen aiheutti hyljätyssä rakennuksessa syttynyt tulipalo, joka sytytti useita räjähdyksiä joittenkin rakettien lentäessä korkealle ilmaan räjähdyksen voimasta. Ihmisvahinkoja ne eivät aiheuttaneet.
Hizbullah ei ole toistaiseksi kommentoinut tapahtunutta, mutta Israel siihen löydetään syylliseksi, kuten aina, vaikka sillä ei olisi mitään tekemistä sen kanssa.
Unifilin johto kertoo informoineensa Libanonin viranomaisia räjähdyksestä.
LIBANONIN viranomaiset kertovat pidättäneensä yhden vakoilusta Israelin hyväksi epäillyn miehen. Tämän autonvälittäjän kerrotaan vakoilleen Hizbullahia. Hänen väitetään koonneen tietoja sekä Hizbullahin että Libanonin armeijan johtajista ja liikkeistä, välittäneen tietojaan Israeliin, jossa hänen väitetään vierailleen useasti. (ynetnews)
3. BRITANNIAN Times-lehti kertoo israelilaisiin lähteisiin viitaten, että Israelin laivaston liikkeet Välimereltä Punaisellemerelle on otettava vakavasti, sillä Israel valmistautuu hyökkäykseen Iranin ydinvoimaloita vastaan. Muutaman viimeisen viikon aikana kaksi Israelin ohjusvenettä ja sukellusvene kulki Suezin kanavan kautta Punaisellemerelle ja takaisin aivan ilmeisesti Egyptin hallituksen tieten ja luvalla. Israelin viranomaiset vakuuttavat liikkeitten tarkoituksena olevan vakuuttaa Iranille, että Israel on vakavissaan valmistautuessaan monimutkaiseen operaatioon Irania vastaan. Arabihallitukset väheksyvät tietoja selittäen, että kysymys on sittenkin vain harjoituksista. Israelin viranomaiset puolestaan toteavat, että alusten liikkeet tehdään julkisesti eikä salaillen, sillä niiden tarkoituksena on tehdä selväksi Iranille, ettei Israel hyväksy sen ydinaseita.
Saksalaisen lehden antamien tietojen mukaan Iran saa ensimmäisen ydinpomminsa valmiiksi puolen vuoden kuluessa, mutta Saksan virallinen taho kieltää uutisen todenperäisyyden. Laivaston ohella Israelin ilmavoimat ovat harjoitelleet pitkän matkan lentoja ulottaen niitä Gibraltarille saakka. Lisäksi Israelin ja USA:n yhteiset ohjustentorjunta-kokeet USA:n rannikon edustalla osoittavat päätöksenteon lähestyvän.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka näyttää parantuneen kyynärvartensa rikkomisesta kaatumisen johdosta, sanoo, että Iranilla on vain muutama kuukausi aikaa korjata valtiolaivansa suuntaa rakentavien keskustelujen aloittamiseksi. Clinton puhui CFR:n tilaisuudessa, jossa pääaiheena oli Israelin ja palestiinalaisten väliset keskustelut. Hän selitti, että vaikka USA vaihtaa lähettiläitä Syyrian kanssa, siltä odotetaan tekoja lausuntojen asemesta. (ynetnews)
4. Englannin entinen pääministeri ja nykyinen kvartetin Israelin lähettiläs kertoi eilen tehneensä merkittävän havainnon: PA:n turvallisuusjoukkojen tason parantaminen on johtanut IDF:n asettamien rajoitusten poistamiseen. Kas vain, kun Israelin johtajat eivät sitä huomanneet, vai mistä johtui Barakin päätös tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseksi Juudean ja Samarian alueelta? Näitten ulkomailta tulleitten johtajien huolenpito Israelista – vai pitäisikö sanoa palestiinalaisista – tuntuu mieltä hellyttävältä.
Blair puhui uuden webiin perustuvan operaatiojärjestelmän avaamistilaisuudessa, joka pidettiin palestiinalaiskylän Beit Jalan ja Jerusalemin lähiön Har Gilon erottavan betonisen turva-aidan juurella. Järjestelmä on nimeltään G.HO.ST, (suomeksi vaikka aave) Global Hosted Operation System. Virtuaalisen atk-teknologian yhtiö aloitti toimintansa Ramallahissa 2006, mutta aikoo avata toisen toimistonsa Modiinissa, 15 km Ramallahista lounaaseen. Järjestelmää kokeiltiin A-versiona toukokuussa 2008, jolloin 200 000 käyttäjää kokeili sitä. B-versio toimii yli 20:llä kielellä. Perustaja Zvi Schreiber sanoo valinneensa nimenkin siksi, että järjestelmän tarkoituksena on murtaa muureja: No Walls. Järjestelmä ei ole uusi, mutta nopeampi kuin muut eikä vaadi kotitietokonetta, se toimii myös kännykällä. Kuvia ja dokumentteja voidaan tallentaa kotikoneeseen tai virtuaalikoneeseen 15 GB:n verran.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443821481&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. PUOLUSTUSMINISTERIÖ onnitteli itseään kokeillessaan viimeisen viikon kuluessa Rafaelin kehittämää lyhyen matkan ohjusten torjuntajärjestelmää nimeltä ”Iron Dome” (teräskupu). Testissä ammuttiin useita Kassam-rakettien tapaisia raketteja, jotka Iron Dome järjestelmä tuhosi yhden kerrallaan. Myös pitemmän matkan ns. Gard-versioita Katjusha-raketeista kokeiltiin. Puolustusministeriön edustajat olivat erittäin tyytyväisiä testien tuloksiin. Järjestelmän oletetaan olevan operatiivisessa kunnossa 2010.
Järjestelmä perustuu pitkälle kehitettyyn tutkaan, joka havannoi ja seuraa ammuttua rakettia. Vastaohjus on ns. kineettinen ohjus, joka iskee lähestyvään rakettiin tuhoten sen.
IDF on jo perustanut erikoispataljoonan, joka harjoittelee torjuntajärjestelmän toimintaa ja opettelee siihen liittyvää atk-laitteiston käyttöä. IDF on paikantanut torjunta-asemien tulevat asemat, joihin sijoitetaan sekä tutka- että ohjusasemat.
ISRAEL JA USA suorittavat lähipäivinä pitkänmatkan ohjustentorjuntajärjestelmien kokeita USA:n rannikon edustalla. Maaliohjukset ammutaan USA:n rannikolta Kaliforniasta Tyynellemerelle alueelle, jossa lähin maa on Japani. Kokeiltavina ovat Israelin ja USA:n yhteisvoimin kehittämä Arrow, sekä USA:n omat Thaad, Patriot ja Aegis. Maaliohjus kulkee 1000 km:n matkan, jonka aikana sitä seurataan tutkan avulla sen laukaisusta lähtien. Israel on aiemmin onnistuneesti kokeillut Arrow-2 ohjusta, joka pystyy tuhoamaan Iranista ammutut ohjukset. Pitemmän matkan torjuntaohjus Arrow-3 on myös läpäissyt ensimmäiset testit.
USA asensi Negeviin korkeajännitteisen X-Band tutkajärjestelmän, jonka toimintaa hoitavat amerikkalaiset Eurooppaan sijoitetut yksiköt. Järjestelmä on huippusalainen eikä Israelin sotilaita tai asiantuntijoita päästetä tutka-asemaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin neuvottelija Haggai Hadas oli ensimmäistä kertaa Kairossa neuvottelemassa Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hän informoi Giladin vanhempia ja hallitusta, mutta mitään uutta ei ilmennyt.
- Egypti ja Iran ovat pyrkineet sopimaan maitten välille syntynyttä ristiriitaa. Maitten ulkoministerit ovat tavanneet toisensa kolmesti viikon aikana. Iranin diplomaatti kertoi keskustelujen Iranin ulkoministerin Menouchehr Mottakin ja Ahmed Aboul Ghetin välillä sujuneen positiivisessa ja korrektissa ilmapiirissä. He osallistuvat sitoutumattomien maitten kokoukseen Sharm e-Sheikissä, joka alkoi eilen. (JP)

- Iranissa jatketaan journalistien pidätyksiä. Eilen ilmoitettiin kuuden pidätyksestä aiempien 31 lisäksi. Kesäkuun 12. päivän presidentinvaalien jälkeen syntyneitten mielenosoitusten vuoksi sadoittain poliitikkoja, journalisteja ja mielenosoittajia on viety poliisin kuulusteluihin. Kukaan ei tiedä niiden kohtaloa, jotka on pidätysten jälkeen viety tuntemattomiin paikkoihin.(JP)
- Eilen saapui 150 uutta maahanmuuttajaa erikoiskoneella Brasiliasta Sao Paulosta. Latinalaisen Amerikan osuus maahanmuuttajista on kasvamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132418

Wednesday, July 15, 2009

KESKIVIIKKO 15.07.09
1. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat toisensa eilen Sharm e-Sheikissä. Heidän tarkoituksensa oli löytää keinoja saada lukkiutuneet sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä uudelleen käyntiin.
www.debka.com kertoo, että presidentti Mubarak esitti kokouksessa Abbasille suunnitelmansa, jonka mukaan asiat saataisiin etenemään. Egypti oli valmistellut esitystä keskustellen siitä eri osapuolten, myös Israelin johdon kanssa.
Egyptin suunnitelman mukaan sovintoneuvottelut siirretään toistaiseksi hyllylle ja sen sijaan muodostetaan kaksi komissiota, yksi Gazaa varten ja toinen Länsirantaa varten. Gazan komissiossa olisi kolme Hamasin ja yksi Fatahin edustaja; Länsirannan komissiossa vastaavasti kolme Fatahin ja yksi Hamasin edustaja. Komissiot valvoisivat sekä Gazan että Länsirannan turvallisuutta ja tiedustelua sekä edustaisivat niitä diplomaattisesti ja poliittisesti sekä amerikkalaisiin että Israelin suuntaan.
Lisäksi muodostettaisiin 3000 miehen turvallisuusjärjestö, jonka jäsenistä puolet tulisi Hamasista ja toinen puoli Fatahista. Nämä joukot valvoisivat Gazan rajaterminaaleja. Debkafile kertoo, että Abbas hylkäsi suunnitelman vihaisesti, mikä nostatti äänten voimakkuuden huutojen tasolle. Abbas syytti Mubarakia, että hänen tarkoituksensa on Ismael Haniyehin hallituksen laillistaminen Gazassa ja tilanteen jäädyttäminen. Abbas ei voisi millään esittää tällaista suunnitelmaa PLO:n Palestiinan kongressissa toinen elokuuta Betlehemissä.
2. MAHMOUD ABBASIN ongelmat eivät lopu tähän. PLO:n veteraaniedustaja Farouk Kaddoumi, jota pidetään edelleen PLO:n ulkoministerinä ja joka on Fatahin jäsen, syytti Mahmoud Abbasia siitä, että tämä oli liittoutunut Ariel Sharonin kanssa Jasser Arafatin teloittamiseksi. Salaliittoon kuului Kaddoumin mukaan myös Mohammad Dahlan. Uutisen mukaan teloitus suoritettaisiin myrkyttämällä, josta PA:n johto myöhemmin syytti Israelia.
JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kertoo artikkelissaan, että Kaddoumi ilmoitti journalisteille Ammanissa saaneensa Arafatilta ennen tämän kuolemaa protokollan, jossa kerrottiin salaliitosta. Sen mukaan Sharon kehotti Abbasia ja Dahlania teloittamaan paitsi Arafatin myös Hamasin, Islamic Jihadin, Fatahin sotilassiiven, al-Aksa Marttyyrien Prikaatin sekä PFLP:n poliittiset ja sotilasjohtajat. Teloitukset tuli aloittaa myrkyttämällä Arafat. Lisäksi Arafatin antamissa dokumenteissa varoitettiin, että Kaddoumia kohtaisi monet ongelmat, jos Arafat kuolisi, ennen kuin Abbas ehtisi ottaa valvontaansa kaikki PA:n instituutiot, Fatahin sekä asioitten etenemisen käytännössä. Dokumenteista selviää Kaddoumin mukaan, että Dahlan kertoi Sharonille muodostaneensa erikoisjoukkoja Gazaan ja Länsirannalle, joitten tehtävänä oli tarkkailla Hamasin ja Fatahin joukkojen liikkeitä. Näiden joukkojen velvollisuutena oli teloitusten suorittaminen Gazassa ja Länsirannalla.
Kaddoumi syytti Abbasia, että tämä oli ottanut joitain Arafatin arvonimiä ja perustanut autokraattisen hallinnon PA:n hallitusalueilla. ”Ensin hän kutsui itseään palestiinalaisen vallankumouksen ylipäälliköksi, ja sitten Palestiinan karkotetuksi presidentiksi.”
Toameh arvioi, että Kaddoumin hyökkäys Abbasia vastaan johtuu siitä, että tämä kutsui PLO:n kongressin Betlehemiin, jota Kaddoumi kutsuu miehitetyksi. Hän olisi halunnut kongressin kokoontuvan jossain arabimaassa.
PLO:n korkeat johtajat syyttävät Kaddoumia sairasmieliseksi, joka aina levittää korruptiota ja valheita. Mohammad Dahlan kutsui häntä seniiliksi. (JP)
3. INN kertoo uutisartikkelissaan, että PA on kaikessa hiljaisuudessa uudistanut poliittisen toimintansa Itä Jerusalemissa, vaikka se on vastoin sopimuksia. Vain muutamia päiviä sitten PA piti virallisen vastaanottoseremonian Egyptin PA:n lähettilään tri Othman Yasserin kunniaksi itä Jerusalemin hotellissa. Tilaisuudessa oli läsnä Fatahin ja PA:n virkailijoita ja myös Israelin arabien edustajia.
Tiistai-iltana palestiinalaiset avasivat uuden kauppakeskuksen Al-Hambra (punainen palatsi) Salah a-Din kadulla, jonka varrella sijaitsee myös Israelin oikeusministeriön pääasema. Kirjeenvaihtaja Haggai Hubermanin mukaan kauppakeskuksessa on ravintola, luksusmyymälöitä ja jopa kokoustiloja. Avajaistilaisuudessa oli mukana arabimaitten lähettejä PA;lle, konsuleita, liikemiehiä ja PLO:n virkailijoita.
Oslon sopimusten mukaan PA:n poliittinen toiminta on kielletty Jerusalemin alueella. Abbas kuitenkin kertoo osittain avanneensa Israelin sulkeman ns. Orient House (Itämainen talo) toiminnan sekä lähettäneensä turvallisuuspoliiseja Itä Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132405
4. HIZBULLAHIN asevarasto räjähti Libanonin eteläosassa, alueella, jonka valvonta kuuluu YK:n UNIFIL-joukoille, ettei Hibullah tuo sinne uusia aseita. YK:n taholta oltiinkin kiireisiä selittämään, että aseet olivat vanhaa varastoa, jääneet sinne Libanonin kakkossodan aikana. Selitys ei kuitenkaan ole tunnu vakuuttavalta ollenkaan.
Israelin puolustusviranomaisten tietojen mukaan aseet oli varastoitu rakennukseen, joka oli libanonilaisen kylän sisällä. Sinne oli varastoitu tusinoittain 122 mm:n katyusha-raketteja sekä voimakastehoisia konekiväärejä. Libanonin lehdistö kertoi aseitten olevan vanhaa varastoa, mutta Israelin taholta tieto torjuttiin ja todettiin, että ne oli varastoitu sinne äskettäin.
Israelilainen viranomaisen selitti, että asekätkön räjähdys todistaa Hizbullahin aseistautuvan vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701, ja osoittaa UNIFIL-joukkojen tehottomuuden, ettei se pysty valvomaan sille annettua aluetta. Sekä Hizbullahin että Libanonin armeijan joukot eristivät varastoalueen ja lupasivat, että räjähdyksen syy tutkitaan.
Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Israelin salainen palvelu, Mossad tai joku muu, osoitetaan syylliseksi räjähdykseen, mikä antaa Hizbullahille uuden aiheen iskeä israelilaisiin kohteisiin missä vain. Imad Mughneyehin salamurhakin kun on vielä kostamatta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Kaksi Israelin merivoimien ohjusalusta kulki Suezin kanavan kautta Välimereltä Punaisellemerelle, muutamia viikkoja sen jälkeen kun Israelin sukellusvene teki saman matkan tullen takaisin suoritettuaan operaation Eilatin lähellä, jota ei ole julkistettu. Israelissa katsotaan, että näitten kautta halutaan antaa viestejä Iranille, että Israelin ja Egyptin suhteet ovat kohonneet osittaiseen liittosuhteeseen. (JP)
- Peace Now jatkaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten mustaamista. Se pyrkii osoittamaan miten suuren painolastin ne aiheuttavat israelin turvallisuudelle, armeijalle ja taloudelle. Sen taholta osoitetaan, miten monta sotilasta tarvitaan suojelemaan kuinka monta ”setleriä”. Sivullisena on vaikea ymmärtää, mikseivät Israelin viranomaiset puutu näitten NGO-järjestöiksi väitettyjen yritysten kiihotukseen ja herjaukseen, sillä monet ulkomaiset hallitukset tai niiden alaiset yhtiöt rahoittavat näiden toimintaa. Niiden toiminta ei ole puolueetonta, vaan poliittista ja vielä hyvin vasemmistolaiseksi osoittautunutta, joskin se pyritään naamioimaan vaarattomaksi. (JP)
- Israelin rakentamasta turva-aidasta ns. vihreää linjaa noudatellen, jolla pyritään estämään terroristien pääsy Israelin puolelle Länsirannan alueelta, on valmis vasta n. 60 %:n osalta. Rahaa on käytetty 13.5 miljardia NIS. Kun tätä vertaa siihen mitä saudit käyttävät 1600 mailin pituisen aidan rakentamiseen, eli 3.5 miljardia USD, tuntuu vaikealta ymmärtää, miksi Israelin 600 km:n matka on maksanut jo n. 3 miljardia USD.
- Israel testaa ohjustentorjuntaan suunniteltua Arrow-järjestelmänsä lähellä USA:n rannikkoa, koska Välimeri on liian pieni alue siihen. USA tuo omat torjuntajärjestelmänsä, Thaad, Patriot ja Aegis, joita testataan samalla kertaa.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3746671,00.html
- FBI:n etsimä KKK-järjestön jäsen Mickey Louis Mayon pidätettiin Tel Avivissa hänen raskaana olevan tyttöystävänsä ilmiannosta. Mies palautetaan Yhdysvaltoihin, jossa häntä odottavat oikeudenkäynnit. (ynetnews)
- Juutalainen maanviljelijä Shai Dromi vapautettiin murhasyytteistä hänen ammuttuaan kuolettavasti beduiinia, joka oli murtautunut hänen tilalleen.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3746822,00.html
- Yoram Ettinger kertoo ynetin artikkelissaan, ettei Israelin tule luopua Juudean ja Samarian alueista, sillä ne ovat elintärkeitä Israelin puolustukselle Lähi Idän vaarallisessa ja epävarmassa ympäristössä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3746153,00.html

Tuesday, July 14, 2009

TIISTAI 14.07.09
1. ”PÄÄMÄÄRÄMME ei koskaan ole ollut rauha, vaan Palestiina. Rauha ei ole päämäärä vaan väline, tarkoitan tällä Israelin tuhoamista.” Näin kertoi Fatahin Jerusalemin osaston apulaisjohtaja Kitaf Radaydeh Palestiinan TV:n paneelikeskustelussa, jonka tallensi ja käänsi Itamar Marcuksen johtama Palestiinan mediatarkkailu (PMW).
Hillel Fendel, joka INN:n artikkelin kirjoitti, selittää, että Mahmoud Abbasin johtama Fatah on PA:n maltillisena pidetty siipi Hamasiin verrattuna, mutta todellisuudessa Fatah on yhtä päättäväinen päämäärässään Israelin tuhoamiseksi. Radaydeh totesikin keskustelun aikana, että PA aloittaa väkivallan ja terrorin Israelia vastaan heti, kun se on siihen valmis. Hän vakuutti puheissaan, että vaikka palestiinalaiset ovat neuvotelleet rauhasta, se ei koskaan ole ollut heidän päämääränsä.
PMW:n johtaja Marcus selittää, että Kitaf Radaydeh on nuori nouseva naistähti PA:n taivaalla, ja hänen lausuntonsa tulevat nostamaan hänen arvostustaan. Marcus sanoo velvollisuutensa olevan julkistaa hänen lausuntojaan, jotta totuus Fatahista ja PA:sta tulisi ilmi.
Fendelin artikkeli selittää PMW:n syntyhistoriaa ja tarkoitusta sen pyrkiessä tutkimaan palestiinalaisten näkökantoja monelta suunnalta kääntäen arabinkielisiä medialähetyksiä ja oppikirjoja, sekä analysoimaan arabialista kulttuuria ja yhteiskuntaa monesta suunnasta, mukaan lukien tutkimuksia sen kesäleireistä, kirjallisuudesta, oppikirjoista, uskonnollisesta ideologiasta, ristisanatehtävistä ja paljosta muusta. PMW:n tarkoituksena on kertoa lukijoille, mitä PA kertoo omalle kansalleen arabiaksi, mikä poikkeaa siitä, miten asioista kerrotaan länsimaisille journalisteille englanniksi. (INN)
2. FENDEL KERTOO artikkelinsa loppuosassa, miten PMW:n kääntämässä PA:n TV:n ohjelmassa Fatahin kansanedustaja Najat Abu Bakr selitti Fatahin taktiikkaa: ”Fatahin ei tarvitse tunnustaa Israelin olemassaoloa, eikä se sitä ole tehnyt eikä tule tekemään, sillä sen päämääränä on Israelin tuhoaminen”. Mutta Bakrin selityksen mukaan PA voi tunnustaa Israelin, koska sen kautta se tulee saamaan etuisuuksia, joita se ei muuten saisi.
Siksi hän sanoi hyväksyvänsä, että Israel vetäytyy 1949 aselepolinjoille, mutta päämääränä on 1948 rajat, eli tilanne ennen Israelin itsenäistymistä, millä hän tarkoittaa Israelin itsenäisyyden mitätöimistä.
Vain neljä kuukautta sitten Muhammad Dahlan selitti omaa näkemystään, että Fatah ehdottomasti kieltäytyy tunnustamasta Israelia, ja vaikka PA sen tekeekin, sen tarkoituksena on vain ulkomaisen avun saaminen. ”Fatah-järjestö ei tunnusta Israelia vieläkään. Sitä vaaditaan hallitukselta mutta ei Fatahilta. Siten, jotta hallitus voisi tarjota vaadittavia palveluksia - välttämätöntä uudelleen organisointia, avustaa sairaita, tarjota avustusta sitä tarvitseville perheille ja näitä voi hoitaa vain hallitus, jolla on kansainväliset yhteydet - sen tulee voida työskennellä yhteistyössä hyötyäkseen kansainvälisestä yhteisöstä.” (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132371
3. CATS LEAD operaation jälkeen Kreikassa aloitettiin kampanja mammuttiohjelman avulla, jossa esiintyi useita tähtinäyttelijöitä, varojen keräämiseksi kristittyjen omistamalle sairaalalle, joka oli tuhoutunut IAF:n ilmaiskuissa Gazassa. Kampanja kesti useita kuukausia, ja varoja kerättiin 1.67 miljoonaa USD.
Jewish Telegraph Agency (JTA) aloitti tutkimukset tuhotusta kohteesta, ja sai selville, ettei sellaista sairaalaa ollut YK:n eikä Punaisen Ristin tuhottujen sairaaloiden listassa. Palestiinan ei-valtion tukemat järjestöt (NGO) kertoivat JTA:lle, että ainoa kristillinen sairaala toimi koko operaation ajan ja sen jälkeen, eikä se ole kärsinyt mitään vahinkoa.
Kreikkalainen TV-yhtiö, joka lähetti kampanjaohjelmaa, selitti, että se julkisti vain sen, mitä sitä pyydettiin lähettämään ja pyysi kääntymään hallituksen ja ammattiliiton puoleen, jotka olivat vastuussa kampanjasta. Kreikan Israelin lähettiläs pyysi osoittamaan kysymykset Jerusalemin konsulille. Kukaan ei näytä ottavan vastuuta kampanjasta.
Nyt vain mietitään, mitä kerätyille varoille tehdään.(INN)
4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman (Libi) ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ovat jatkaneet piikkilangan syöttämistä toisilleen. Operaatio alkoi siitä, että Abbas, joka kaipaa entisiä hyviä aikoja, jolloin tavattiin Olmertin kanssa syleilyjen ja selkään taputusten muodossa, ja neuvoteltiin ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa rauhasta runsaan vuoden ajan ilman ensimmäistäkään sovittua asiaa – tai sitten ne on säilötty kassakaappiin tuleville polville - tuli möläyttäneeksi ilmoille: ”Jos olisin ollut Netanyahun asemassa, olisin ottanut Tzipi Livnin ulkoministeriksi Liebermanin asemesta.”
Avigdor Lieberman, joka tunnetaan jämäkkänä neuvottelijana, ei voinut jättää näin ilmiselvää taisteluhaastetta vastaamatta, ja iski takaisin: ”Mikä oikeastaan on Abbasin laillisuus? Hamas hallitsee puolta hänen kansastaan. Ketä Abbas lopulta edustaa? Korkeintaan puolta kansasta”. Lieberman totesi, että Abbasin muuttuu entistä kriittisemmäksi ja vaativammaksi sitä mukaa, kuin hänen arvovaltansa hupenee. Hänen vaatimuksensa rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa osoittavat tämän, Libi arvioi, ja sanoi pitävänsä Abbasin ryöpytystä siunauksena.
Mahmoud Abbasin vaatimuslista on todellekin kasvanut hänen ”Washingtonin ystävänsä” hallituksen aikana. Seuraavassa muutamia:
- Kaikki normaali juutalaistoiminta tulee lopettaa Juudeassa ja Samariassa. Ennen sen toteutumista PA ei neuvottele Israelin kanssa.
- Kaikki juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa tulee poistaa, vaikka PA:n pääministeri Salaam Fayad lupasi, että jokunen voisi jäädä kuin näytille eläintarhaan.
- Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille, myös Jerusalemissa.
- Abbas vaatii maayhteyttä Länsirannalta Gazaan, mikä halkaisisi Israelin kahteen osaan.
- Abbas kieltäytyy tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona.
- Abbas vaatii palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta asuinsijoilleen.
- Abbasin toimisto syyttää Liebermanin lausunnon jälkeen, että Israel ei suostu tunnustamaan Palestiinan valtiota, ja että se kärjistää välejä saadakseen huomion käännetyksi pois setlementtien rakentamiskiellosta.
5. JUUTALAISTEN olympialaiset, järjestyksessä 18. maccabiadit, alkoivat virallisesti eilen illalla runsaalla ohjelmalla Ramat Ganin kentällä. Kaikkiaan 5000 ulkomailla asuvaa juutalaista urheilijaa osallistuu kaksi viikkoa kestäviin kisoihin, joissa varmaankin pääpaino asetetaan mukana oloon eikä niinkään urheilumenestykseen, joskin arvonsa on silläkin. Kilpailut alkoivat jo eilen lajeissa, joissa vaaditaan aikaa niiden läpiviemiseen. Suurin ryhmä omine lippuineen ja tunnusmerkkeineen Israelin lippujen ohella oli USA:n joukkue, jossa oli mukana 900 henkeä. Uruguayista tuli yksi ainoa urheilija. Osanottajia tuli runsaasti myös Etelä Afrikasta ja Australiasta, kaikkiaan 65 maan edustajia on mukana. Ensimmäisiä rajoituksia oli järjestäjien kielto, ettei Gush Katifin pakolaisasiaa saa mainostaa. Jotkut ulkomailla asuvat juutalaiset huippu-urheilijat eivät voineet osallistua Maccabiadeihin omien kiinnitystensä vuoksi, mutta USA:n olympiauimari ja kultamitalisti Jason Lezak jäi pois tiiminsä matkasta voidakseen osallistua kilpailuihin Israelissa. Hän kantoi USA:n lippua joukkueensa kärjessä saaden huikeat suosionosoitukset.
Seremonioita seuratessa voimakkain vaikutelma oli urheilijoitten voimakas paneutuminen tunnelmaan, tanssien ja laulaen ja kaikin tavoin osoittaen olevansa omassa maassaan.
Ulkomaisten osanottajien lisäksi Israelin urheilijoita on mukana pari tuhatta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama kokosi juutalaisjärjestöjen johtajia luokseen kuullakseen heidän mielipiteitään tilanteesta, mutta huomio kohdistui siihen, että valtaosa oli hänelle uskollisista vasemmistojärjestöistä, kuten Peace Now ja J Street, joka on uusi mutta hyvin äänekäs tulokas poliittisella areenalla. Obama alkaa olla huolestunut, sillä hänen maaginen kansasuosionsa alkaa hiipua, koska hänellä ei ole osoitettavissa juuri mitään saavutuksia. Toisaalta juutalaiset monien muiden mukana ovat vasta nyt alkaneet nähdä, mihin hänen politiikkansa suuntautuu. Monet tarkkailijat pitävät sitä marxilaisen ideologian uutena sovellutuksena, mikä kauhistuttaa heitä. Obaman kiivas ulkomaan-vierailujen sarja on heidän mielestään osoituksena siitä, että hän haluaa täten siirtää huomion itsestään matkoihinsa, joista niistäkään ei tullut voittoja. (JP)
- Jerusalemin maistraatti tuomitsi entisen ratsupoliisin David Edryn siitä, että hän tahallisesti ruhjoi hevosellaan Ofran perustajan Yehuda Etzionin Amonan juutalais-yhteisön tuhoamisen yhteydessä aikaisin 2006. Etzion sai valtiolta aiemmin 23 000 NIS korvauksena, mutta hän kertoo kärsineensä kipuja saamistaan vammoista kuukauden verran sen jälkeen. Hän vakuuttaa, että tapaus oli tahallinen. (INN)
- 16-vuotias beduiinipoika putosi puusta Zimratin alueella Gazassa ja hänet kiidätettiin vaikeasti loukkaantuneena Sorokan sairaalaan. Aluksi luultiin, että häneen oli osunut kranaatinammus, mutta se osoittautui vääräksi. (INN)
- Israelilainen haavoittui vaikeasti arabien heittämistä kivistä hänen ollessaan tulossa rukoilemasta Joshuan haudalla lähellä Arielia. Arabit tulivat läheisestä Kfar Keif el-Charas kylästä. Myös muita rukoilijoita haavoittui kivityksessä. (Joos.24:29-30) Viimeisen tiedon mukaan autossa olleet kolme Breslav Hasidim yhteisön jäsentä vammautuivat menettäessään autonsa hallinnan, mutta se ei johtunut kivityksestä. (INN)
- Poliisi pidätti palestiinalaisen lähellä Suafat pakolaisleiriä Jerusalemista pohjoiseen. Hänellä oli 16 sm:n veitsi, jolla hän myönsi halunneensa puukottaa juutalaisia. Kaksi muuta hänen kanssaan Jerusalemiin matkalla ollutta vapautettiin. Mies on kotoisin Betlehemistä. (yntenews)
- Obaman hallitus haluaa jatkaa Israelin ja Syyrian välisiä rauhankeskusteluja siitä, mihin ne jäivät Ehud Olmertin hallituksen kaatuessa. Obamalla on kiire, hän ei haluaisi aloittaa alusta, sillä kansansuosion menettäminen hirvittää häntä. (debkafile)

Monday, July 13, 2009

MAANANTAI 13.07.09
1. KANSAINVÄLISTÄ piirileikkiä vakavien asioitten ympärillä, voisi kuvata lyhyesti tämän
13. päivän uutisten antia. Kutsun sitä leikiksi siksi, että niin lapsellisen tuntuisesti tärkeät maailman johtajina itseään pitävät käsittelevät maailman keskipisteessä sijaitsevan pienen Israeliksi kutsutun maarääpäleen asioita, ikään kuin heille olisi annettu mandaatti sekaantua asioihin, jotka eivät kuulu heille ollenkaan. Yritän purkaa tuota jutturuuhkaa. Lähdetään purkaminen vaikka USA:n presidentti Barack Obamasta, jonka oikeus toimia USA:n presidenttinä puhuttaa edelleen kiivaasti joitakin tahoja USA:ssa.
2. OBAMA on omaksunut kannan, jonka mukaan mitkään aiemmat suulliset tai edes
kirjalliset lupaukset ja sopimukset Israelin ja edellisten presidenttien välillä eivät sido häntä. Tämän perusteella hän on omaksunut uuden tavan lähestyä Pyhän Maan jakamisasiaa. Hän katsoo sitä pelkästään käytännön kysymyksenä, jolla ei ole mitään uskonnollisia kiinnikkeitä tai velvoitteita. Täten hän katsoo voivansa määritellä, mikä sopii Israelille. Koska hänellä on valmis - ja hänen mielestään käyttökelpoinen - suunnitelma hän kehottaa hallitustaan toteuttamaan ns. ”saudi-suunnitelmaa”, jonka kuningas Abdullah esitti vuonna 2002. Kuten tunnettua, tämä suunnitelma vaatii, että Israel vetäytyy vuoden 1949 aselepolinjoille, sallii palestiinalais-pakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluun synnyinsijoilleen tai saamaan sopivan korvauksen menetyksistään. Tämä suunnitelma antaa Jerusalemin Temppelivuoren ja sen vanhankaupungin sekä uudet lähiöt kokonaan suunnitellulle Palestiinan valtiolle.
KOSKA ASIA on periaatteessa jo päätetty – kuten Obama asian näkee – kysymys Israelin juutalaisten rakentamisesta siellä on käytännön kysymys: ”Jos heidät joka tapauksessa karkotetaan sieltä lähi tulevaisuudessa, miksi haaskata selvää rahaa rakentamalla sinne lisää?” Eikö olisi järkevämpää rakentaa vaikka Negeviin, jossa on vielä tilaa?
TÄLTÄ POHJALTA on ymmärrettävää ulkoministeri Hillary Clintonin ja Obaman lähettilään Robert Mitchellin vaatimukset ”kaiken setlementtitoiminnan lopettamisesta Juudeassa ja Samariassa”. Tältä pohjalta voi ymmärtää Netanyahun tyrmistyksen, keskusteltuaan Obaman kanssa ja tajutessaan ilmapiirin Washingtonissa muuttuneen hyytävän kylmäksi.
MUTTA SITTEN mennäänkin pikkuasioihin: Korkeimmalta taholta USA vaatii, että Israelin tulee tuhota nuorten idealistien autioille kukkuloille tilapäisiksi kyhätyt parakit, joissa asunee arviolta 1600 ihmistä, suurin osa naimattomia, mukana jokunen aviopari pienten lastensa kanssa. Samalta pohjalta on ymmärrettävä, että Obaman lupa täytyy hankkia lastentarhan rakentamiseksi nopeasti kasvavan Maale Adumimin kaupunkiin, jossa asuu nyt lähes 34 000 juutalaista Israelin kansalaista. Eikä Maale Adumimin ja Jerusalemin välisen ns. E-1 alueen rakentamista voi edes esittää rakennettavaksi. Tämä alue yhdistäisi Jerusalemin Maale Adumimin kaupunkiin, josta tulisi Jerusalemin lähiö, jollaiseksi se suunniteltiinkin. Israelissa on pyritty selittämään, että jo aloitetut 2 500 asunnon rakennuskohteet täytyy voida rakentaa valmiiksi Juudeassa ja Samariassa, mutta Obaman määrittelemä politiikka ei salli sitäkään.
3. TÄRKEIMMÄT kansainväliset järjestöt EU ja YK ovat alkaneet yhä kärkevämmin vaatimaan ns. Palestiinan kysymyksen nopeaa ratkaisemista. Koska ilman Israelin myötävaikutusta mitään sopimusta ei voida toteuttaa eikä kummallakaan järjestöllä ole sotilaallista painostuskeinoa käytettävissään, poliittista painostusta Israeliin nostetaan lähes viikoittain. Sen mukana esitetään uhkauksia kauppasaarrosta, joka osittain on jo voimassa: Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita ei saa myydä joissain maissa.
ENGLANTI, joka aikoinaan toheloi koko tämän Lähi Idän sekasotkun öljynkatku sieraimissaan pystymättä näkemään muita tekijöitä, on etupäässä tässäkin. Viimeksi Englanti kielsi varaosien myymisen Israelin rannikkopuolustusveneille, jotka olivat osallistuneet Cast Lead operaation aikana sotilaallisiin toimiin Gazan rannikolla. Englannin kirkkojärjestöt, anglikaanit ja muut ovat perinteisesti suhtautuneet vihamieleisesti Israelia kohtaan vaatien niihin kuuluvia teollisuusjärjestöjä boikotoimaan Israelia kieltäytymällä myymästä tuotteitaan sinne.
EU:N ULKOMAANASIOITTEN johtaja Javier Solana räjäytti koko pankin esittämällä mielestään oivallisen suunnitelman: Julistetaan Palestiinan valtio Länsirannalla itsenäiseksi valtioksi odottamatta Israelin suostumusta tai reaktiota siihen. Jotta tämä vahvistettaisiin, annetaan Palestiinan edustajille YK:ssa samalla valtioitten edustajien asema. Solana esitti tämän suunnitelmansa Reutersin välittämän tiedon mukaan Lontoossa pitämässään luennossa sunnuntaina. ”Määrätyn ajan kuluttua Y:n turvallisuusneuvoston tulee laatia julkilausuma, jossa se tunnustaa kahden valtion periaatteen ja samalla esittää ratkaisun rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja turvallisuuskysymyksistä. Sen tulee hyväksyä Palestiinan valtio täysivaltaiseksi YK:n jäseneksi ja asettaa aikataulu sen toteuttamiseksi. Julkilausumassa annettaisiin oikeus (mandaatti) muitten alueellisten kiistojen ratkaisemiseksi ja vaatimusten esittämisen lopettamiseksi.” Solana esitti, että jos osapuolet eivät määrätyn ajan kuluessa pysty ratkaisemaan kiistakysymyksiään, YK:n tulee turvautua yksipuoliseen saneluun. Se olisi rauhaan pakottamista pahimmillaan.
4. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner esitteli vähän samantapaisia lausuntoja Beirutissa kuin Solana. Hän kertoi, että Obama on antanut Israelille kuusi kuukautta aikaa saada edistystä aikaan, sen jälkeen Obama tulee toteuttamaan omaa suunnitelmaansa, joka ilmeisesti on saudisuunnitelman ajanmukaistettu versio. Israelin viranomaiset vakuuttavat, ettei heillä ole tietoa tällaisesta uhkavaatimuksesta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sellainen olisi olemassa, joku vain unohti kertoa asiasta eteenpäin.
Kouchnerilla oli toinenkin hyvin ajankohtainen havainto. Hän oli tullut johtopäätökseen keskusteltuaan Lähi Idän johtajien kanssa, että Israel voi tehdä hyökkäyksen Libanoniin saadakseen huomion siirretyksi pois Palestiinan kysymyksestä. Lieneekö Kouchner lukenut Psalmia 83, jota viime aikoina on tulkittu juuri aikaamme sopivaksi, vai lieneekö joku informoinut häntä asiassa. Psalmin 83 mukaan Israel tulee havaitsemaan salaliiton ympärillä olevien valtioitten ja terrorijärjestöjen kesken ja murtaakseen niiden suunnitteleman saartorenkaan tekee yllätyshyökkäyksen saman aikaisesti kaikkia salaliittoon osallistuneita vastaan. Kouchnerin havainto voi hyvinkin perustua tosiasioihin.
5. LOPUKSI Israelin ja PA:n johtomiesten piirileikkiä. Pääministeri Netanyahu on ollut kovan paineen alaisena, jotta hän tunnustaisi, että kaksi valtiota kahdelle kansalle on ainoa ratkaisu. Lopulta hän sanoi nuo vaaditut sanat, mutta esitti samalla ehtoja, joita PA ei koskaan voine hyväksyä kasvojaan menettämättä. Media on pyrkinyt esittämään, että Netanyahu tunnusti nuo odotetut sanat vain, koska hän tiesi, ettei Abbas niitä voi hyväksyä. Emme todellakaan tiedä, mitkä Bibin lopulliset kriteerit olivat, mutta aivan vakavalla naamalla hän esittää kutsun Abbasille keskusteluihin missä ja milloin vain, vaikka Negevissä ja heti huomenna, kunhan vain Abbas tunnustaa juutalaisen valtion ja luopuu paluuoikeudesta. Samalla Netanyahu (Bibi) vakuuttaa, ettei hän voi hyväksyä Palestiinan valtiota ”judenrein”, jossa ei saisi asua yhtään juutalaista. PA:n pääministeri Fayad tosin jo lupasi tämän.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas selitti sunnuntaina vastauksena Bibin tarjoukseen, ettei hän koskaan voi hyväksyä tarjousta, ennen kuin rakentaminen loppuu kokonaan Juudeassa ja Samariassa. Hän tietenkin tarkoittanee tällä vain juutalaisten rakentamista, palestiinalaiset saavat rakentaa minne ja miten vain ilman rajoituksia ja kokonaissuunnitelmia. Samalla Ramallahissa pitämässään puheessa, tavattuaan Romanian presidentin Traian Basescun, Abbas sanoi: ”Israelin tulee hyväksyä kahden valtion ratkaisu ja lopettaa kaikki toiminnat setlementeissä ehtona keskusteluille lopullisista ratkaisuista, joihin kuuluvat setlementit, Jerusalem, rajat, pakolaiset, vesi, turvallisuus ja vangit.” Abbas muistaa aina muistuttaa tiekartan määräyksistä väittäen, että PA on pilkuntarkasti täyttänyt omat vaatimuksensa, mutta että Israel ei ole sitä tehnyt.
EHKÄ ABBASILLA on yksinkertaistettu versio ”tiekartasta”, johon hän aina vetoaa, mutta oman ymmärrykseni mukaan PA ei ole edes aloittanut ensimmäisten ehtojen toteuttamista. Tämä lienee luettavissa samaan periaatteeseen, jonka mukaan PA:n johto voi vakavalla naamalla julistaa maailmalle, ettei juutalaista Temppeliä koskaan ollut Temppelivuorella, eikä mitään todisteita siitä ole löydetty. Kuitenkin jopa siitä jätekasasta, jonka PA kippasi läheiseen laaksoon rakentaessaan laitonta moskeijaa Salomonin talleihin, Israelin arkeologit ovat löytäneet Temppelin oven karmilistoja ja muita todisteita. Jokainen Temppelivuorella käynyt lienee havainnut koristeelliset marmoripylväät ja niiden osat, joita esitellään julkisesti ja joista osa lienee kuulunut Temppeliin tai sen ulkorakennelmiin.
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö repäisi vaatteensa kuultuaan, että Abbas esittää julkisesti ulkoministeri Liebermanin (Libin) korvaamista Tzipi Livnillä. Tilanne on kieltämättä outo, että maan ulkoministeri ei ole tervetullut moniin Euroopan maihin eikä varsinkaan muslimimaihin, varsinkaan Egyptiin, mutta Abbasilla ei todellakaan ole mitään oikeutta puuttua Israelin sisäisiin asioihin. (JP)
- Egypti on keskeyttänyt tai luopunut kokonaan yrityksistään sovittaa Fatahin ja Hamasin välillä. Osapuolet eivät pystyneet sopimaan edes vaalien ajankohdasta, jotka siirrettäneen vuoteen 2012.(JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assad sanoo olevansa valmis rauhankeskusteluihin Israelin kanssa Turkin välityksellä, mutta vaatii Israelilta lupausta Golanin ylängön palauttamisesta. Samalla Syyria kieltäytyy sopimasta rajaerimielisyyksiään Libanonin kanssa, ennen kuin Israel luopuu Shaban Farmista Libanonin rajalla. Israel vapautti sen Syyrialta 1967 sodassa.
- Israelin omat olympialaiset Maccabiah, alkoivat tänään. Niihin osallistuu viitisentuhatta juutalaista urheilijaa ja heidän tukijoitaan kaikkialta maailmasta sekä parituhatta Israelista. Israelin urheiluväki oli aivan haltioissaan, kun sen tennispelaajat voittivat Venäjän Dennis Cup-kilpailun neljännesvälierissä perjantaina ja lauantaina. Seuraava vastustaja on Espanja.
- www.debka.com kertoo, että Iran on aloittanut Sejil-II kiinteää polttoainetta käyttävän ohjuksen massavalmistamisen ja hidastavan Shehab-3 ohjuksen valmistusta. Iran rakentaa 200 Sejil –II ohjusta vuodessa tähdäten tuhanteen viidessä vuodessa.
- Libyan diktaattori Muammar Gaddafi lähes tunnusti Italiassa tervehtiessään Obamaa, että tämä oli syntynyt Afrikassa, ja Ghanassa se esitettiin tunnustettuna tosiasiana. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=103638
- Saudi Arabia pyytää tarjouksia turva-aidoista rajoilleen, kaikkiaan 5000 mailin matkalla. Kustannusarvio 3.5 miljardia USD. (ynetnews)

Sunday, July 12, 2009

SUNNUNTAI 12.07.09
1. ISRAEL ei ole tietoinen USA:n asettamasta aikataulusta setlementtien toiminnan jäädyttämiseksi, vakuuttaa apulaisulkoministeri Danny Ayalon Haviv Rettigin Jpostille kirjoittaman artikkelin mukaan.
Hänen lausuntonsa on vastaus Libanonista An-Nahar lehden antamiin tietoihin, joiden mukaan Beirutissa virallisella vierailulla ollut Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner kertoi libanonilaisille viranomaisille: ”Ellei Israel pysty lopettamaan kaikkea rakennustoimintaansa Länsirannalla kuuden kuukauden kuluessa, USA lopettaa rauhanprosessin tukemisensa.” Ayalon vakuuttaa, ettei ulkoministeriö ole tietoinen tällaisesta ultimaatumista. JP ei yrityksistään huolimatta pystynyt myöskään vahvistamaan Kouchnerin lausuntoa.
An-Nahar lehden artikkelin mukaan Kouchner ilmaisi pelkonsa, että ”Israelin jääräpäisyys, tietoinen viivyttely ja suostuminen Israelin harjoittamaan taivutteluun pakottaisivat USA:n vetäytymään kokonaan pois rauhankeskusteluista.”
Kouchner oli Beirutissa perjantaina, jossa hän keskusteli paitsi Libanonin viranomaisten myös Hizbullahin lainlaatijan Nawaf Musawin, jonka kanssa hän keskusteli mahdollisuudesta muodostaa uusi yhteishallitus pääministeriehdokkaan Saad Haririn johdolla. Hizbullah lienee menossa hallitukseen, vaikka sen asema on heikontunut siitä, mitä se oli ennen vaaleja.
Neuvotteluja hallitusyhteistyöstä on jarruttanut Hizbullahin vaatimus, että sen tulee saada pitää veto-oikeus hallituksen päätöksiin, kuten edellisessäkin hallituksessa. Hizbullah sai tämän oikeuden sen pyssymiesten miehitettyä Sunni-enemmistöiset lähiöt Beirutissa toukokuussa 2008 Dohassa pidettyjen sovintoneuvottelujen tuloksena. Hariri ei halua myöntää tätä oikeutta Hizbullahille. (JP, AP)
2. ISRAELIN virallisen kannan mukaan Hizbullah ei saa kuulua Libanonin uuteen hallitus-koostumukseen. Israelin ulkoministeriö on ilmoittanut, että jos Hizbullah kuitenkin otetaan mukaan Libanonin hallitukseen, Israel katsoo, että Hizbullahin mahdollinen isku Israeliin tarkoittaa Libanonin sodanjulistusta. Ulkoministeriö tähdentää, että tämän tulee olla täysin selvä Libanonin uudelle hallitukselle.
Perjantaina pidettyjen keskustelujen aikana Hizbullahin edustaja Libanonin parlamentissa Nawaf Musawi informoi Kouchneria, miten IAF:n koneet rikkovat Libanonin ilmatilaa lähes päivittäin, ja että Libanonissa on pidätetty satakunta epäiltyä vakoilusta Israelin hyväksi viimeisten viikkojen aikana. Kouchner puolusteli Hizbullahin parlamentaarikkojen tapaamista selittäen, että Hizbullahin 12 parlamentin jäsentä ovat osa demokraattisen Libanonin järjestelmää. Englannin ulkoministeriö valmisteli maaliskuussa mahdollisuutta brittikansanedustajien ja Hizbullahin lainlaatijoitten tapaamiseksi. Torstaina tällainen tapaaminen toteutui, kun ryhmä brittikansanedustajia tapasin Hizbullahin edustajia. He kertoivat tapaamisten tarkoituksena olevan taivuttaa Hizbullahia luopumaan väkivallasta ja asettumaan positiiviseksi osaksi maan politiikkaa. Jokin viikko sitten EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana tapasi tärkeän Hizbullahin virkailijan.
Kouchner esitti Iranille pyynnön vapauttaa siellä pidätetty 23-vuotias ranskalainen opiskelija Clotilde Reiss, jota syytetään vakoilusta Irania vastaan. Kouchner vieraili Syyriassa lauantaina. Hän keskittyi maitten välisiin suhteisiin, mutta keskusteluissa Syyrian johtajien kanssa kosketeltiin myös Lähi Idän rauhanprosessia.(JP, AP, Haviv Rettig Gur)
3. PARIISISSA asuvan 23-vuotiaan juutalaismies Ilan Halimi, alaston, käsiraudoin sidottu
ja palojälkiä täynnä oleva, löydettiin vielä elävänä lähellä rautatiekiskoja Essonnessa Pariisin eteläpuolella helmikuun 13. päivänä 2006. Hänet siepannut 27-hengen muodostama jengi oli pitänyt häntä käsissään yli kolmen viikon ajan, kiduttaen häntä kaiken aikaa.
Halimi kiidätettiin sairaalaan, mutta hän kuoli matkalla sinne. Rikollisjengin johtaja 28-vuotias Youssuf Fofana pakeni Norsunluurannikolle murhan jälkeen, mutta hänet pidätettiin siellä ja palautettiin Ranskaan. Fofana tunnusti kuulusteluissa puukottaneensa Halimia, valaneen palavaa nestettä hänen päälleen ja sytyttäneen sen tuleen. Tämän vain siksi, että hän oli juutalainen. Ranskan juutalaiset pelkäävät tämän aloittavan uudet juutalaisvainot maassa.
Oikeudenkäynti Fofanaa ja muita barbaarijengin jäseniä vastaan kesti pari kuukautta suljettujen ovien takana, koska osa syytetyistä oli alaikäisiä. Oikeuden valamiehistö antoi päätöksensä puituaan asiaa salaisessa paikassa kolmen päivän ajan.
Oikeuden päätöstilaisuudessa, joka oli avoin yleisölle, Fofana tuomittiin sieppauksesta, kiduttamisesta ja murhasta 22 vuodeksi vankilaan ilman valitusoikeutta. Hänen lähimmät apulaisensa, Samir Ait Abdelmalek ja Jean-Christphe Soumbou, tuomittiin 15 ja 18 vuoden vankeuteen. Kolmas vielä alaikäinen avustaja tuomittiin 15-vuodeksi ja nuori nainen, joka houkutteli Halimin jengin käsiin, 12 vuodeksi vankilaan. Oikeuden käynti alkoi 29.04.09
Halimin perheen asianajaja Francis Szpiner ilmoitti heti valittavansa päätöksestä, sillä ”tuomiot olivat liian alhaiset, alemmat kuin syyttäjän vaatimat”.
Juutalaisyhteisö Ranskassa on Euroopan suurin.
Yksi Fofanan asianajajista syytti asiakastaan vastaan aloitettua media- ja tiedotuskampanjaa, jolla hänen asiakastaan kohdeltiin väärin. Barbaarijengin ohjelmassa oli ollut siepata muitakin ihmisiä, osaksi voidakseen vaatia heistä lunnaita. (JP, AP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443775397&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama totesi G-8 maitten kokouksen jälkeen Italiassa, että maailma on nyt avannut oven Iranille. G-8 maat antoivat Iranille aikaa syyskuuhun saakka löytää yhteisymmärrys länsimaitten kanssa, jonka jälkeen harkitaan kovennettuja sanktioita, ellei Iran suostu yhteistyöhön.
Iranin ulkoministeri Manoucher Mouttaki kertoi median edustajille lauantaina, ettei G-8 maitten päätös syntynyt yksimielisesti, vaan siellä oli muitakin mielipiteitä.
Mouttaki kertoi, että Iran valmistelee uutta pakkausta länsivalloille. Hän kehui sitä sellaiseksi, joka voi toimia hyvänä perustana keskusteluille. Reutersin välittämän tiedon mukaan Mouttaki kertoi lehdistötilaisuudessa, että pakkaus sisältää Iranin kannan sekä poliittisissa että turvallisuus- ja kansainvälisissä kysymyksissä.
Obama selitti, ettei G-8 kokouksen tarkoituksena ollutkaan koventaa pakotteita Irania vastaan, vaan tiedottaa sille maailman johtavien valtioitten käsitykset. Obama selitti omalta osaltaan, ettei USA voi sallia ydinasein varustettua Irania. Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein läheinen avustaja tulkitsi G-8 maitten päätöksen siten, ettei se halua Iranin kehittävän rauhanomaista ydinteollisuuttaan. Obama ilmaisi myös huolensa Iranin viranomaisten tavasta tukahduttaa rauhallisia mielenosoituksia, joita maassa syntyi kesäkuun 12. päivän vaalitulosten vuoksi, joita osa kansasta pitää vääristeltyinä.(JP)
5. MIELENOSOITUKSET Teheranissa puhkesivat uudelleen, vaikka välillä näytti, että ne oli saatu loppumaan. Satoja Teheranin asukkaita valui kaduille torstaina välittämättä viranomaisten varoituksista. Uutiset kertovat, että mielenosoittajat taistelivat poliiseja ja Basijin turvallisuusmiehiä vastaan, ja että ihmisiä haavoittui. Silminnäkijät kertoivat, että mielenosoittajia oli liian runsaasti, että heitä olisi voitu hillitä. He sanoivat poliisien tunkeutuneen kaduille pysäköityihin autoihin ja vetäneen ihmisiä ulos hakattaviksi. Heidän ainoa rikkeensä oli se, että he soitattivat äänitorveaan mielenosoittajien tueksi. Eräät kertoivat Basijin pyssymiesten yrittäneen tunkea ryhmää nuoria merkitsemättömään autoon, kun he hyökkäsivät heidän kimppuunsa hakaten heitä patukoillaan, ”minkä johdosta nuo pelkurit pakenivat paikalta”. Nuorten kädet oli sidottu selän taakse ja nuori tyttö näytti tajuttomalta. Hänet siirrettiin hänen serkkunsa autoon. Asukkaat auttoivat tuntemattomia ihmisiä, joita poliisit ja Basijin pyssymiehet olivat hakanneet, vieden heitä koteihinsa hoidettaviksi. Mielenosoittajat pakenivat moskeijoihin turvaan, ja poliisien pyrkiessä seuraamaan heitä, moskeijan mullahit puolustivat heitä syyttäen, etteivät Khamenei ja hänen kannattajansa olleet oikeita muslimeja. Kadut muistuttivat taistelutannerta, kuvasi eräs paikalla ollut näkemäänsä. (JP, Sabina Amidi)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n suosio on kolmen eri järjestön suorittamien tiedustelujen mukaan noussut selvästi arabimaissa Obaman Kairon puheen jälkeen, joskin varovaista epäluuloa esiintyy edelleen. Iranin suosio sen sijaan on selvästi laskenut varsinkin viimeisten presidentinvaalien epäselvyyksien vuoksi, joiden katsotaan vahingoittavan islamia.(JP)
- USA:n edustainhuone asetti rajoitettuja sanktioita Iranille, mutta pidättyi kovemmista järjestelyistä antaakseen tilaa keskusteluille Teheranin kanssa.
- Pääministeri Netanyahu kertoi hallituksen viikkoistunnossa, joka tuen osoituksena pidettiin Beershevassa, että keskustelut PA:n kanssa voidaan aloittaa välittömästi. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kertoi median edustajille, että Abbas lähetti Obamalle kirjeen, jossa tämä sanoo kieltäytyvänsä minkäänlaisesta puolittaisesta ratkaisusta setlementtien rakennusoikeuden välittömäksi lopettamiseksi. Juutalaisia asuu n. 300 000 Juudeassa ja Samariassa, mihin eivät kuulu Jerusalemin uudet lähiöt, joissa asuu parisataa tuhatta juutalaista. (haaretz)
- Obama kertoo, että edistystä on tapahtunut Syyrian suhteissa, vaikka tunnustaakin Syyrian käyttäytyvän oudosti. Israelissa pelätään, että Syyrian ja USA:n välien lämpeneminen tarkoittaa sitä, että USA tulee painostamaan Israelia Golanin ylänköä koskevien neuvottelujen aloittamiseksi. (haaretz)
- Hamas lupasi maksaa 2 800 USD dollaria jokaiselle, joka nai sotaleskeksi jääneen palestiinalaisen Gazassa. Viikonvaihteen aikana suoritettiin sadan sotalesken vihkiminen saman aikaisesti. (haaretz)
- Viimeisen gallupin mukaan hallituspuolueitten kannatus on kasvanut.
Likud 29 paikkaa (27); Kadima 23 (29); Israel Beiteinu 16 (15); Shas 12 (11);
Labour 10 (13); UTJ 6 (5); Meretz 5 (3); Arabs 11 (11); NU 4 (4); Jewish Home
4 (4). Ministereitten suosio : Netanyahu 57 %; Ehud Barak 68 %; Avigdor
Lieberman 49%, Yuval Steinitz 40 %. Tzipi Livni sai 39 %:n kannatuksen. (INN)
- Perjantaina kuoli kuusi ihmistä nokkakolarissa lähellä Beit Shemeshiä.
Nuorten auton kuljettajan uskotaan olleen humalassa. Heidän ikänsä olivat 16-
20 vuotta, kolmen vanhemman kuolleen iät vaihtelivat 63-86 vuosien välillä.
Tieosuus on todettu vaaralliseksi ja sille on vaadittu korjauksia. Maassa
tapahtui muitakin auto-onnettomuuksia. (INN)
- Poliisi pidätti kaksi arabia Jafosta ja Tirasta syytettyinä useitten naisten
raiskaamisesta. (INN)
- Tuntemattomat varkaat sieppasivat sotilaan M-4 kiväärin tämän istuessa
tyttöystävänsä kanssa penkillä Kiryat Atassa. Miehet sieppasivat hänen
aseensa ja pakenivat autolla pimeän turvin. (ynetnews)
Lämpötilat, Jsm. Su: 19-27; Ma: 18-26; Ti: 19-26; Ke: 20-28; osittain pilvistä.