Friday, May 15, 2009

PERJANTAI 15.05.09
1. PAAVI Benedict XVI tapaa Jerusalemissa tänään erikseen kreikkalaisortodoksien ja armenialaisten patriarkat, ilmeisesti Jerusalemin vanhassa kaupungissa.
Sen jälkeen paavi pitää viimeisen messunsa tämän matkansa aikana Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa, jonne Jeesuksen ruumis vietiin katolisen uskomuksen mukaan.
Yhden aikoihin iltapäivällä hänet lennätetään helikopterilla Ben Gurionin lentokentälle, jossa presidentti Shimon Peres ja paavi pitävät lyhyet puheet.
Sen jälkeen paavi Benedict XVI lentää takaisin Roomaan.
Paavin tämänkertaisessa vierailussa ei ollut sitä karisman ja lämmön tuntoa, mitä koettiin hänen edeltäjänsä paavi Johannes Paavali II:n vierailun yhteydessä. Benedict koettiin viileänä ja etäisenä, ehkä johtuen hänen tutkijan luonteestaan, joka on enemmän kotonaan pölyisten kirjojen ja dokumenttien kuin elävien ihmisten parissa.
Mitään suuria yllätyksiä ei tapahtunut, eikä suuria kiistojakaan, jonkinasteisesta pettymyksestä huolimatta, ettei paavi täyttänyt useimpien odotuksia.
Päällimmäisenä on huomio, että paavi oli sympatioiltaan lähempänä palestiinalaisia kuin israelilaisia, mikä korostui usein hänen puheittensa sisällössä. Jos hän lupauksensa mukaan pyrki toimimaan ”rauhansillan” rakentajana, se tuskin toteutui tämän vierailun aikana.
Hän mielellään näytti kuuntelevan palestiinalaisten johtajien syytöksiä ”Israelin harjoittamasta sorrosta”. Eräs räikein esimerkki oli Abbasin puhe Betlehemissä, jossa hän väitti Israelin muurin rakentamisen ja muitten sortotoimien aiheuttavan sekä muslimien että kristittyjen pakenemisen ulkomaille pyrkien kääntämään päälaelleen yleisen havainnon, miten esim. Betlehem on runsaan vuosikymmenen aikana menettänyt kristittyjen enemmistön, mikä johtuu räikeästä sorrosta kaupungin kristittyjä asukkaita kohtaan, mihin osallistuvat kaupungin virkailijat ja poliisit. – Seuraavassa osoitteessa on yhteenveto vierailusta.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1084699.html
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ennalta ilmoittamaton pikavierailu Jordaniassa sujui Netanyahun arvion mukaan erinomaisesti. Hän keskusteli siellä kuningas Abdullah II:n kanssa, minkä jälkeen molemmat osapuolet julkistivat omat arvionsa keskusteluista. Netanyahu kertoi tuoneensa esiin omat suunnitelmansa palestiinalaisten elämän kohentamiseksi ja lupasi samalla, että ”muutoksia on tulossa lähi aikoina”. Hän sanoi olevan luonnollista, että hän tapasi kolmikon kaksi muuta osapuolta ennen Washingtonin matkaansa, sillä he ovat molemmat tärkeitä rauhankumppaneita. ”Jordanialla ja Israelilla on useita yhteisiä intressejä, joista keskusteltiin. Tutkimme myös tapaa, millä laajentaa rauhankehää palestiinalaisten ja arabimaitten kanssa.”
NETANYAHU ylisti Israelin ja Jordanian välisiä suhteita vahvoiksi ja kestäviksi myös rauhan johdosta, joka on vahvempi kuin koskaan. Hän totesi, että ”ensimmäistä kertaa Israelin ja jopa sionismin historiassa on olemassa laaja yhteisymmärrys valtaapitävien ja hallitusten kesken strategisesta uhkasta, joka koskee meitä kaikkia”. Tällä hän tarkoittanee Irania.
AMMANIN antama lausunto oli sen sijaan aivan toisenlainen. Siinä vakuutettiin, miten kuningas AbdullahII oli tähdentänyt, että kahden valtion periaate ja Israelin vetäytyminen ”miehitetyiltä” alueilta ovat ennakkoehtoja rauhan solmimiseksi Lähi Itään. Lausunnossa todettiin Abdullahin vaatineen, että ”Israel lopettaa kaiken toiminnan setlementeissä, poistaa piiritystilan Gazan ympäriltä sekä lopettaa kaivaukset ja muut yksipuoliset toimet Jerusalemissa, jotka uhkaavat pyhiä paikkoja, muuttavat kaupungin imagoa ja tyhjentävät kaupungin sen muslimi- ja kristityistä asukkaista”. Abdullah vaati Palestiinan valtion pikaista perustamista väittäen, etteivät taloudelliset ratkaisut voi korvata poliittisia sopimuksia.
Abdullah ei viitannut lausunnossaan Iranin aiheuttamaan uhkaan eikä ydinaseeseen, vaikka ne lienevät yhtä suurena uhkana sekä Jordanialle että kaikille ”maltillisille” arabimaille. Obama kuvittelee, että nämä maat voisivat liittyä Iranin vastaisiin pakotteisiin, jos keskustelut eivät tuota tulosta. Tämä voisi osoittautua jopa elintärkeäksi Iranin vastaisissa pakkotoimissa, sillä esim. Emiirikunnat käyvät vilkasta ja tuottavaa kauppaa Iranin kanssa rikkoen näin kaikki yritykset yhteisen arabirintaman muodostamiseksi Iranin pakottamistoimille. (JP, H Keinon)
3. Netanyahun ja Obaman välisissä keskusteluissa 18.05.09 uskotaan Iranin ydinsuunnitelmien muodostavan keskeisen ja tärkeimmän aiheen. Obaman tapaa käsitellä ulkopoliittisia kysymyksiä on monien tarkkailijoitten mielestä tempoilevaa ja epäjohdon-mukaista. Muutamat esittävät suoraan, että Obaman kaikkien päätösten ja ratkaisujen taustalla on halu vahvistaa hänen omaa valtaansa. Tämä poukkoilu ilmenee selkeimmin tavasta, millä USA:n ulkoministeriö kohtelee Syyrian tilannetta. USA lähettää tärkeitä neuvottelijoita Damaskokseen samaan aikaan, kuin sitä vastaan palautetaan entiset pakotteet. Viimeiseksi kerrotaan, että Robert Mitchell matkustaa Syyriaan tässä epäselvässä tilanteessa. Pyrkiikö Obama voittamaan Bashar Assadin viekkaudessa, jolle hetkelliset lupaukset rauhanneuvotteluista seuraavat ehdotonta kieltoa, ettei Israelilla näytä olevan mitään halua keskusteluihin eikä Syyria siten osallistu niihin?
IRANIA KOSKIEN Obama antaa samoin julkisuuteen ristiriitaisia tietoja. Toisaalta hän uhkailee, ettei Netanyahun ole viisasta aiheuttaa hänelle ikävää yllätystä edes viittaamalla sotilaalliseen iskuun Irania vastaan, koska se sotii hänen diplomaattista aloitettaan vastaan keskustelujen aloittamiseksi Iranin kanssa. Toisaalta julkisuudessa kerrotaan, että Obama olisi antanut Iranille aikaa lokakuun alkuun päättää keskustelujen aloittamisesta USA:n kanssa.
IRANIN presidentin vaalit 12. kesäkuuta antavat Obamalle muutaman viikon aikaa harkita seuraavaa askeltaan. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton näyttää menneen maanrakoon.
Tarkkailijat odottavat, että Obama jotenkin selventäisi kantaansa keskusteluissaan Netanyahun kanssa ensi viikon maanantaina ja tiistaina. CIA:n johtaja Leon Panetta vieraili Israelissa pari viikkoa sitten keskustellen salaisesti viranomaisten kanssa. Niistä ei ole annettu tietoja julkisuuteen, mutta niiden uskotaan koskeneen Netanyahun ja Obaman välisiä keskusteluja. Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad vieraili Washingtonissa yhdessä pääministerin kanslian suunnitteluosaston johtaja Ron Dermerin kanssa valmistellen ensi viikon korkean tason keskusteluja. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiiviterroristina, joutui viime hetkellä peruuttamaan suunnitellun uuden hallituksen perustamisen. Kh A Toameh kertoo artikkelissaan, että ”määrätyt Fatahin ryhmät” (Fatah factions) uhkasivat Fatahin sisäisellä intifadalla, ellei hän muuta hallituksen kokoonpanoa liittämällä siihen ”ryhmän” vaatimia jäseniä. He vastustivat myös Fayadin valintaa pääministeriksi, joka edustaa pientä ”Third way” ryhmää. Toiseksi kapinalliset Fatahin jäsenet vastustavat Abbasin suunnitelmaa kutsua kokoon palestiinalaisten kuudetta yleiskonferenssia, jonka oli määrä kokoontua Jerikossa tai Betlehemissä, koska ulkomaila asuvat jäsenet kuten Farouk Qadoumi ja Maher Abu Ghnaim eivät ilmeisesti saisi Israelilta lupaa tulla maahan. He edustavat vanhaa kaartia, eivät hyväksyä Oslon sopimuksia eivätkä tunnusta Israelia. (JP)
5. IAF:n siviiliasuiset tarkastajat pystyivät pääsemään sisään IAF:n tukikohtaan, joka on luokiteltu ”huippusalaiseksi”. He pääsivät sisään toimintatiloihin ja varastivat tietokoneen täynnä salaisia tietoja sekä löysivät kahden laivuekomentajan henkilötunnukset. Tapaus on herättänyt syvää järkytystä IAF:n sisällä kuvitellen, mitä olisi tapahtunut, jos sisään päässeet siviilit olisivat olleet terroristeja tai vakoilijoita. Jpost kertoo, että viime kuussa IAF lisäsi turvallisuusjärjestelyjä, kun todettiin palestiinalaisten päässeen toistuvasti sisälle Nevatimin tukikohtaan, joka on suurin maassa ja rakennettu 1.6 miljardin NIS kustannuksin. Tukikohdassa on Lähi Idän laajin kiitorata. IDF:n antamien tietojen mukaan tukikohtaan on tehty ainakin neljä laitonta sisään murtoa kolmen kuukauden sisällä.
IAF:n taholta kerrotaan, että tämän tapaiset sisäiset tarkastukset ovat osa harjoituksia, joilla pyritään lisäämään turvallisuustoimenpiteitä tukikohdissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Ranskassa tehty gallup osoittaa ranskalaisten suhtautuvan Israeliin monimuotoisemmin kuin on uskottu, vaikka epäusko rauhaan on ilmeinen. Gazan asukkaitten ongelmien uskotaan johtuvan Hamasin politiikasta, joskin IDF:n operaatio Gazassa tuomitaan. Laaja osa kansasta katsoo, että anti-semitismi yhdessä Iranin ongelman kanssa ovat pahimmat esteet rauhalle alueella. Greenberg Quinian Rosner Research yhtiön 853 ranskalaisen parissa tekemän gallupin mukaan 35 % suhtautuu Israeliin kielteisesti, vain 21 % myönteisesti. Palestiinalaisten suosio on 27 %, mutta 32 % sanoo, etteivät he suosi kumpaakaan. Operaatio cast lead jälkeen 77 % vastusti sitä ja vain 3 % hyväksyi sen. (JP)
- Netanyahu ja paavi Benedict XVI keskustelivat 15 minuuttia Nasaretissa. Paavi ei suostunut tuomitsemaan Iranin maailmalle aiheuttamaa uhkaa, vaan totesi, että maltillisia tulee tukea ja ääriaineksia vastaan taistella. Hän väitti johtavansa anti-semitismin vastaista taistelua maailmassa. Vatikaanin edustaja Fedeico Lombardini selitti paavin tuominneen Iranin aiemmissa puheissaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131374
- USA:n oikeuslaitos totesi Arafatin syyllistyneen kahden amerikkalaisen Yaron ja Efrat Ungerin murhaan 1996, ja määräsivät PA:n maksamaan heidän lapsilleen 116 miljoonaa USD. Yaron, 26 ja Unger 25 menehtyivät Beit Shemeshin lähellä tapahtuneessa tulituksessa heidän autoaan vastaan, mutta heidän pieni poikansa säilyi hengissä. Heiltä jäi kaksi lasta, Dvir 2-vuoden ja Yishai yhdeksän kuukauden ikäinen. (INN)
- Egypti pidätti neljä Iranin vallankumousarmeijan jäsentä Siinailla, heidän uskotaan olleet vakoilijoita. Egypti siirsi asian julkistamista, koska Iranin militaristit olivat siepanneet kuusi egyptiläistä Irakissa. (INN)
- USA:n taholta kielletään aikarajan asettamisesta Iranin keskusteluille.
Lämpötilat, Jsm. Pe: 18-26; La: 17-24; Su: 20-27; Ma: 22-31, alussa osittain pilvistä, muuten aurinkoista.

Thursday, May 14, 2009

TORSTAI 14.05.09
1. ”KOKOONTUESSAMME tänne tänä iltapäivänä yläpuolellemme kohoaa synkkä muistutus umpikujasta (stalemate), mihin israelilaisten ja palestiinalaisten väliset suhteet ovat nousseet – muuri. Maailmassa, jossa yhä enemmän muureja avataan – kaupalle, matkustelulle, ihmisten liikkumisen helpottamiseksi, kulttuurivaihdon hyväksi – on traagista nähdä, että muureja edelleen rakennetaan”, totesi paavi Benedict XVI sekä puhuessaan Abbasin vastaanottoseremonian yhteydessä ”presidentin palatsin” edessä, joka oli kreikkalaisortodoksinen luostari, mutta jonka Arafat takavarikoi ja muutti ”palatsikseen” Betlehemin vierailujaan varten, sekä toistaessaan puheensa Jeesuksen Syntymäkirkon edessä olevalla aukealla (Manger Square).
Palestiinalaisten julkistamissa kuvissa paavi marssii Abbasin rinnalla sotilasasuun pukeutuneen ja paljastettua miekkaa kädessään heiluttavan miehen perässä. Ei kovin rauhanomainen ilme ”rauhansiltaa” rakentamaan tulleelta paavilta.
Paavi julisti puhuessaan palestiinalaisille Abbasin ”presidentinpalatsin” edessä, että ”Pyhä Meri” (Vatikaani) tukee heidän kansansa oikeutta itsenäiseen (sovereign) Palestiinan kotimaahan esi-isiensä maassa kansainvälisesti tunnustetuin rajoin. Paavi totesi, että ”vaikka tämä päämäärä näyttää olevan kaukana toteutumisesta”, hän kehotti Abbasia ja koko kansaa ”pitämään yllä toivon liekkiä, toivoa, että voidaan löytää tie, jonka havaitaan toteuttavan molempien – sekä israelilaisten että palestiinalaisten - lailliset vaatimukset rauhaan ja tasapainoon”. Hän totesi, että ”oikeudenmukainen ja rauhanomainen yhteistyö Lähi Idän kansojen keskellä voidaan saavuttaa vain yhteishengen ja keskinäisen kunnioituksen kautta, jossa kaikkien oikeudenmukaisuus ja arvokkuus on huomioitu ja toteutettu”. (JP)
2. MAHMOUD ABBAS totesi paavin puheitten jälkeen, että Rooman kirkko tukee täysin palestiinalaisten vaatimuksia itsenäiseksi valtioksi pääkaupunkinaan Jerusalem, minkä hän muistaa lisätä jokaiseen lausuntoonsa. Palestiinalaiset saivat myös etsimänsä propaganda-voiton järjestäessään tilaisuuden ”muurin varjossa”, joka sillä kohtaa todella nousee kahdeksan metrin korkeuteen, mikä antoi sopivat kulissit levittää maailmalle kuvia ja kuvauksia, miten ”miehitys toteuttaa itseään rakentamalla muureja” palestiinalaisen kansan ympärille. Tämä olisi lähes oikein todettu, jos hän samalla toteaisi, miksi muuri rakennettiin: ei suinkaan siksi, että kansan elämää vaikeutettaisiin, vaan siksi, että estettäisiin edes osa murhanhimoisista terroristeista pääsemästä Jerusalemin keskustaan pommeineen, ampuma-aseineen ja veitsineen. Israelin suurin kustannuksin rakentama turva-aita on valtaosaltaan sähköisin tunnistein ja kameroin varustettua panssariverkkoa; vain paikoissa, joissa sala-ampujien vaara on ilmeinen kokemuksiin perustuen, aita rakennetaan muurina. Turva-aita ei myöskään ympäröi Betlehemiä, kuten PA:n johtajat toistuvasti esittävät, se rakennettiin vain Betlehemin ja Jerusalemin väliselle alueelle, jotta voitaisiin valvoa liikennettä kaupunkien välillä ja haravoida potentiaaliset terroristit liikenteestä. (JP)
3. PAAVIN viittaus ”palestiinalaisten esi-isien maahan” on vähintäänkin epätarkka, sillä sukunimien perusteella tehtyjen tutkimusten mukaan suuri osa ”palestiinalaisista” on viereisistä arabimaista tulleita siirtolaisia, Libanonista, Syyriasta, Egyptistä, Algeriasta, Tunisiasta, Etiopiasta, Tunisiasta jne. Osalla on sukulaisia Palestiinassa, mutta valtaosa on tullut maahan siksi, että Israel tarjoaa työtä, josta Lähi Idässä on jatkuva pula.
Toiseksi viittaus ”miehitykseen” on väärä, jos sillä tarkoitetaan juutalaisten muuttoa Gazan, Juudean ja Samarian alueille, sillä Balfourin julistuksen ja Kansainliiton antaman mandaatin mukaan koko silloisen Palestiinan alue kuului juutalaisten kotimaahan, mukaan lukien Jordania, jonka Churchill erotti Englannin alaiseksi Transjordanian protektoraatiksi, joka myöhemmin, miehitettyään Juudean ja Samarian, julistautui Jordanian kuningaskunnaksi. Täten voidaan oikeutetusti sanoa, että palestiinalaisten muutto Juudeaan, Samariaan ja Gazan kaistalle on laiton ja vastoin Balfourin ja Kansainliiton alkuperäistä tarkoitusta.
Israelin hallitusten halukkuus antaa palestiinalaisille itsemääräämisoikeus perustuu käytännön vaatimaksi ratkaisuksi ongelmalle, joka vain pahenee palestiinalaisten suuren lisääntymis-kyvyn vuoksi. Nykyinen pääministeri Netanyahu on eri yhteyksissä todennut, ettei Israelilla ole mitään halua hallita Palestiinan kansaa, mutta että sen keskeinen pyrkimys on savuttaa tasa-painotila, jossa molemmat kansat voivat elää rauhassa ja turvassa. Se ei ole mahdollista nykyisen vihan ja tuhon ilmapiirissä, mitä palestiinalaiset osoittavat ja kaikissa instituutioissaan lietsovat ja pitävät yllä. Siksi Netanyahu haluaa aloittaa palestiinalaisen kansan uudelleen kasvatuksen samalla kehittäen sen taloutta ja instituutioita. (JP)
4. ISRAELIN valtionbudjetti 2009-2010 saatiin runnottua lopulta kasaan maraton-neuvottelujen ja kompromissien kautta. Netanyahu sanoo, että budjetti on kuitenkin tasapainoinen huomioiden maan turvallisuustarpeet, talouskehityksen ja sosiaalivaatimukset. Kompromissit ovat aina vaikeita, mutta niihin on pakko turvautua, ja valtion talouden hoidossa ne ovat välttämättömiä, sillä jokainen ministeri haluaa lisää rahaa ministeriönsä tavoitteiden toteuttamiseksi. Lopulta ehkä tyytymättömintä fasadia osoittaa Shasin johto, lieneekö sitten todellinen vai haredi-kansan toiveitten tyydyttämiseksi. Tämä kansanosa lienee kaikkein vähiten selvillä, mistä heidän johtajansa päättävät heidän puolestaan. Tämä siksi, että monet heistä eivät seuraa lehtiä, televisiota tai osallistu yhteisiin rientoihin oman suljetun kansansa ulkopuolella.
Budjettileikkaukset koskevat lähes kaikkia ministeriöitä, yhteiseltä arvoltaan 6 %. Hallituksen menoja kasvatetaan 3 %, mikä oli joillekin vaikea hyväksyä. Suurimman voiton sai tarkkailijoitten mukaan ammattiliitto Histadrutin johtaja Ofer Eini, joka pystyi varmistamaan työntekijöitten kohtuullisen kohtelun budjetissa. Toinen voittaja oli puolustusministeri Ehud Barak, joka sai lopulta ministeriölleen miljardin lisärahaa.
Netanyahu ennustaa, että nyt saavutetun sopimuksen puitteissa maan sisäinen rauha on varmistettu vuoteen 2010, jolloin on aika valmistella seuraava budjetti.
Budjetin mukaan arvonlisävero on16.5 %, nousua 1 %, eivätkä hedelmät ja vihannekset ole enää vapaita siitä; 400 miljoonaa NIS koulujen uusimiseen; 900 miljoonaa NIS uusien työpaikkojen luomiseen; ulkomaisten työntekijöitten osuutta maassa vähennetään; päivähoitoloiden tukea lisätään naisten vapauttamiseksi työelämään; tuloveron yläraja on 44 %, laskua edellisestä 2 %.
Vasemmistolaiset lehdet arvioivat kirjoituksissaan, että Netanyahu kärsi melkoista voiman ja arvovallan menetystä budjettineuvottelujen aikana joutuessaan myötäilemään hallitus-kumppaniensa vaatimuksia vastoin lupauksiaan ja tahtoaan. (JP)
5. ILMAVOIMIEN uusi komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan kertoi Fischer-Brothers Instituutin ilma- ja avaruusstrategisten tutkimusten tilaisuudessa Herzliassa, että Israel saa seuraavan kolmen tai neljän vuoden aikana valmiiksi kolmikerroksisen ilmapuolustus-järjestelmän.
Ensimmäiseksi valmistunee ”Iron Dome” nimellä tunnetta lyhyen- ja keskimatkan rakettien ja ohjusten torjuntajärjestelmä, jonka oletetaan olevan käyttökunnossa vuonna 2010. Sen uskotaan pystyvän torjumaan Kassam- ja Katjusha-tyyppisten rakettien uhkan. Toisena on Rafael yhtiön suunnittelema ”Davidin Linko” nimellä tunnettu järjestelmä, joka on suunniteltu keskimatkan ohjusten torjuntaan. Rafael suunnittelee sitä yhdessä Raytheon-yhtiön kanssa, ja sen uskotaan olevan operatiivinen neljässä vuodessa. Pian sen jälkeen Arrow –3 ballististen ohjusten torjuntaan suunniteltu järjestelmä on valmis otettavaksi kenttäkäyttöön. Nehustan tunnusti puheessaan, ettei ilmavoimilla ole käytössään järjestelmiä, joilla se pystyisi suojaamaan siviiliväestöä lyhyen ja keskimatkan raketteja vastaan. Hän viittasi siihen, että vastuu siviilipuolustuksesta lankeaa ainakin toistaiseksi IDF:n muille aselajeille.
Nehustan viittasi IAF:n suunnitelmiin saada käyttöönsä suunnitteilla oleva laser-järjestelmä, joka pystyy tunnistamaan ja tuhoamaan ammutun ohjuksen sen rentoradan aikaisessa vaiheessa, mikä edellyttää tarkkaa ja jatkuvaa tutkavalvontaa. (JP)
6. www.debka.com kertoo, että CIA:n johtaja Leon Panetta vieraili Israelissa pari viikkoa sitten luodatakseen Israelin suunnitelmia ja edellytyksiä Iranin ydinaseen suhteen sekä Israelin kytkentää Egyptin ja Saudi Arabian huoleen Iranin vallantavoittelusta. Tämä liittynee Dennis Rossin ja puolustusministeri Robert Gatesin äskeiseen Lähi Idän vierailuun, jonka aikana he pyrkivät selvittämään samoja Egyptiä ja Saudi Arabiaa sekä Persianlahdenmaita koskevia epäilyksiä Iranin aikeista. Debkafile arvioi, etteivät enempää Egyptin kuin Saudi Arabiankaan johtajat olleet varmoja, oliko vierailujen tarkoituksena tukea vai hillitä Israelin suunnitelmia Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Panetta uskotaan tiedottaneen Israelin johdolle, ettei Iranin ilmapuolustus ole ajan tasalla, mutta toiseksi hänen uskotaan varoittaneen, että Iran tulee kostamaan IAF:n ilmaiskut kaikilla voimillaan, mikä voisi koskea myös USA:n sotilaslaitteita Persianlahden maissa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Norjan lähettiläs Jakken Blom Lian kertoi JP:n toimittajalle, että kansainväliset tukijat ovat löytäneet turvallisen järjestelmän, jonka puitteissa ne voivat toimittaa varoja Gazaan niiden joutumatta Hamasin käsiin. (JP)
- Lieberman oli vierailulla Lontoossa, jossa hän tapasi ulkoministeri David Millibandin. Vierailusta ei ole annettu lausuntoja eikä media ole seurannut sitä. Keskusteluissa ulkoministerit tutkivat tapoja, joilla Englanti voi osallistua Lähi Idän ongelmien ratkomiseen. He ilmoittivat syvän huolensa Iranin ydinase-suunnitelmista ja painottivat rauhan solmimisen tärkeyttä Lähi Idässä. (JP)
- Haaretz kertoo web-sivullaan, että Obama varoittaa Netanyahua: ”Älä yllätä minua iskulla Irania vastaan. USA:n tämän hetken politiikka on suurelta osin huhuja ja eri johtajien lausuntoja, joita ei ole koordinoitu toisiinsa. Obama ilmoitti äskettäin palauttavansa Syyrian vastaisen boikotit, vain muutama päivä sen jälkeen, kun hän oli valmis solmimaan katkenneet diplomaattisuhteet. Iranin kanssa USA odottelee ilmeisesti Iranin 12.06.09 presidentinvaalien tuloksia ennen päätösten tekemistä suhteista Iranin kanssa. Iranin johto on vaatinut anteeksi-pyyntöä ja selvää muutosta Bushin harjoittamasta politiikasta. Ahmadinejadin kannatus on gallupeissa nyt 58.6 %.
- Paavi Benedict XVI matkusti Nasaretiin, jossa sadat tuhannet ihmiset osallistuvat siellä Precipice-vuoren juurella valmisteltuun messuun. Paikalle valmisteltiin amfiteatterin tapainen rakennelma. Kertomusten mukaan Nasaretin asukkaat aikoivat syöstä Jeesuksen alas Precipice-vuorelta loukkaannuttuaan hänen kotikaupungissaan pitämään puheeseen. Nasaretissa asuu runsaasti arabeja, enemmän kuin muissa Israelin kaupungeissa. Poliisi odottaa paikalle 30 000 ihmistä.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1085505.html
- Haaretz kertoo, että Netanyahun hallitus valmistelee Maale Adumimin ja Jerusalemin välisen E-1 alueen rakentamista, ja että palestiinalainen media on tulvillaan asiasta kertovia uutisia. Asia kerrtoaan siten, että jos rakentaminen alkaa E-1 alueella, se tulee estämään rauhantoiveet Israelissa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1085461.html

Wednesday, May 13, 2009

KESKIVIIKKO 13.05.09
1. ”MENE JAKAMAAN Rooma”, oli rabbi Joseph Gerlitzkyn vastaus paavi Benedict XVI:lle, hänen todetessaan heti Israelin maan kamaralle astuttuaan, että Pyhä Maa tulee jakaa tilan saamiseksi Palestiinan valtion perustamiseksi.
Rabbi Gerlitzky toimii Tel Avivin keskiosien rabbina ja johtaa rabbien rauhankongressia, 350 rabbin muodostamaa liittoutumaa, mukana vaikutusvaltaisia johtajia ja puhujia.
Gerlitzky selitti, että ”Pyhä Maa luvattiin juutalaiselle kansalle, eikä yhdelläkään ihmisellä maan päällä ole oikeutta mennä jakamaan sitä, ei edes yhtä tuumaa”. Hän puhui lag-baomer tilaisuudessa, jota vietetään keskellä pääsiäisen ja sen päivän välistä aikaa, jolloin Israelin sanotaan saaneen Toran Siinailla.
Paavi esitti tervetulotoivotuksessaan toiveensa, että ”nämä kaksi kansaa, juutalaiset ja palestiinalaiset voisivat asua rauhassa turvattujen ja tunnustettujen rajojen sisällä”.
Israelin lehdet ovat olleet täynnä kriittisiä lausuntoja paavin holokaust-museossa pitämän puheen johdosta, joka ei heidän mielestään täyttänyt siihen asetettuja odotuksia.
Vatikaani ilmoittaa hämmästyksensä kritiikistä todeten, että paavin puheissa keskitytään yhteen aiheeseen kerrallaan, ja tämä puhe oli tarkoitettu surun valitteluksi. Vatikaani ilmoitti myös, ettei ole tarpeen esittää toistuvia anteeksipyyntöjä. Sieltä myös todettiin, ettei paavi ollut aktiivinen Hitler-nuorten jäsen, hän joutui osallistumaan siihen vastentahtoisesti. (JP)
2. PAAVI vieraili eilen Länsimuurilla, jossa hän hiljennyttyään hetken marssi muurin viereen ja tunki sen rakoon laatimansa paperilapun, joka tietenkin välittömästi otettiin esille ja sen sisältö julkistettiin. Paavi pyysi siinä mm., että Abrahamin, Isakin ja Jakobin Jumala kuulisi kaikkia ahdistettuja, pelokkaita ja turvattomia, lähettäisi rauhansa Pyhään Maahan, Lähi Itään ja koko inhimilliselle perheelle. ”Kosketa niiden sydäntä, jotka tunnustavat Nimesi, vaeltamaan nöyrästi oikeudenmukaisuuden ja myötätunnon polkua.”
Paavi tapasi Länsimuurin rabbin Shmuel Rabinovitzin, joka kertoi pyytäneensä paavia tekemään enemmän kuin vain rukoilemaan rauhan puolesta, tekemään todellisia toimia varmistaakseen rauhan ja taistelemaan anti-semitismiä vastaan.
Rabinovitzin kerrotaan pyytäneen paavia, ettei hän kovin näkyvästi pitäisi esillä suurta ristiään Länsimuurilla, mutta hän ei poistanut kaulassa pitämäänsä ristiä. Hänen seuralaistensa piispojen ja kardinaalien sen sijaan havaittiin peittäneen ristejään.
Paavi vieraili eilen myös Temppelivuorella, jossa hän kävi Kalliomoskeijassa riisuen tällä kertaa punaiset lakerikenkänsä muslimitavan vaatimusten mukaan. Hän keskusteli hetken PA:n Temppelivuorelle nimittämän muftin kanssa.
GETSEMANIN puutarhassa pitämänsä messun aikana paavi Benedict XVI suri kristittyjen lukumäärän pienenemistä Pyhässä maassa. Tilaisuuteen oli tullut tuhansia osanottajia kaikkialta maailmasta, mutta tilanpuutteen vuoksi sisään pääsi vain kutsuttuna. Monet haastatellut paikalliset kristityt valittivat vaikeuksia, joita he kohtaavat maassa turva-aidan ja muitten turvallisuuden vaatimien toimien kuten tarkastuspisteitten vuoksi.
Vatikaanin ilmoituksen mukaan Israelissa elää 130 000 katolista, mukaan lukien Juudea ja Samaria. Kaikkiaan 43 876 opiskelijaa, monet heistä muslimeja, käyvät 192 katolisessa instituutissa, lähtien lastentarhoista yliopistoihin. Kristittyjä instituutioita arvostetaan Israelissa parhaina maassa. Kristittyjen määrän laskeminen johtuu sekä alhaisesta syntyvyydestä, että heidän elämäänsä ahdistavasta vainosta, joka on yleinen Juudean ja Samarian palestiinalais-alueilla. Heidän sympatiansa ovat kuitenkin yleensä palestiinalaisten puolella, mikä voi johtua siitäkin, että he pelkäävät esittää julkista kritiikkiä vastatoimien pelossa.
Tänään paavin ohjelmassa on vierailu Betlehemissä. (JP)
3. KABINETTI runnoi eilen 2009-2010 budjettia maratonistunnossa, joka jatkui pitkälle yöhön. Hallituksella on kiire saada asia järjestykseen ennen pääministeri Netanyahun Washingtonin matkaa. Yleisesti kompromissi eri ministeriöitten välillä näyttää olevan mahdollinen. Budjetin kokonaismäärää alennetaan 5 %, lähes jokaisen ministeriön budjettia leikaten. Vain puolustusministeriön budjetti näyttää paisuvan miljardilla NIS, minkä pääministeri on nähnyt välttämättömäksi vaaranalaisen tilanteen vuoksi.
Budjetista oli tarkoitus äänestää kabinetissa aikaisin aamulla, mutta pääasiassa Shas-puolueen vastustuksen vuoksi äänestys siirrettiin keskiviikon iltapäivään. Myös Israel Beitenu esitti omia varauksiaan. Varsinkin alempien tuloluokkien pelätään kärsivät suurista budjetti-leikkauksista. (JP)
4. IDF aloitti turva-aidan rakentamisen Egyptin ja Israelin väliselle rajalle. Raja on kaikkiaan 200 km pituinen, mutta nyt aloitettu osa on 40 km. alkaen Kerem Shalomin terminaalin lähettyviltä Egyptin, Israelin ja Gazan rajojen leikkauskohdassa. Aita varustetaan panssariverkolla ja piikkilankaesteellä. Tämä raja-alue on ollut useimpien rajanylitysten kohteena, sillä rajaa osoittaa vain paikoittainen kanaverkon tapainen este, useimmiten ei mitään. Rajan yli salakuljettajat – useimmat heistä rajan molemmin puolin asuvia beduiineja – tuovat Israeliin huumeita, mutta myös aseita ja räjähteitä sekä eurooppalaisia ja muista maista tulevia naisia ja nuoria tyttöjä lähinnä bordellien tarpeita varten.
Joillakin kohdilla rajalla on elektronisia tunnistimia, mutta siinä vaiheessa, kun rajapartio ehtii paikalle, salakuljettajat ovat jo ehtineet mennä tiehensä erämaahan, jonka he parhaiten tuntevat. Viime aikoina Israelin pelkona on Hizbullahin ja al-Qaidan kouluttamien terroristein pääsy Israeliin, kuten Egyptin poliisien tekemät pidätykset Siinailla osoittivat.
Egyptin ja Gazan kaistan välinen raja on lähes hermeettisesti suljettu korkean betoniaidan ansiosta, jonka Israel rakensi ja jota Egypti on huoltanut. Egypti on vastuussa Rafahin terminaalin valvonnasta, ja pitänyt tätä terminaalia kiinni sallien pääsyn sen kautta vain erikoisluvalla, sekä sairaus- ja muut hätäapukuljetukset. (JP)
5. IDF:n sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiani valiokunnassa esitellessään IDF:n 2009-2010 tiedustelutilannetta, ettei hänen nähdäkseen sota ole odotettavissa välittömässä läheisyydessä. Hän kuitenkin varoitti, että tilanne voi kääntyä yllättäen hyvinkin nopeasti.
YADLIN kertoi, ettei Iran ilmeisesti rakenna ydinaseensa ensimmäistä kappaletta, mutta että se varastoi suhteellisen korkealle jalostettua uraania, joka voidaan suhteellisen nopeasti jalostaa ydinpommiin soveltuvaksi. Hän totesi, että Israelilla ja maltillisilla arabimailla on yhteinen intressi tarkoin seurata Iranin ydinaseen rakentamista ja sen varustautumista mahdollista yhteenottoa varten, joka voi kehittyä laajemmaksi maltillisten ja ääriainesten väliseksi. Hän totesi, että Iran vahvistaa Syyrian sekä Hizbullahin ja Hamasin sotilaallista potentiaalia pienentäen näin Israelin taktista etumatkaa. Yadlin katsoi, että Israelin voima on kuitenkin pystynyt estämään sotilastoimien laajenemisen paikallisia kahinoita laajemmiksi.
YADLIN totesi, että operaatio cast lead kaikkine puutteineenkin pienensi Hamasin potentiaalista voimistumista ja sen sotilasjoukkojen kasvattamista. Se kuitenkin varautuu entistä paremmin mahdollista uutta yhteenottoa varten IDF:n kanssa.
IRAN ON raporttien mukaan tuonut sekä maasta - ilmaan että maalta – merelle tarkoitettuja ohjuspattereitaan Persianlahden rannalle. Iran perustaa toimensa huhuihin, joiden mukaan USA ja Israel suunnittelevat iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan. Persianlahden varrella sijaitsevat pienet öljyrikkaat maat ovat huolissaan, että ne joutuvat vasten tahtoaan Iranin vastaiskujen kohteiksi. Useimmat näistä maista ovat shia-enemmistöisiä, mutta niiden hallitukset ovat sunni-johtoisia. Asiasta kertoi saudilehti Al-Watan, joka kertoi, että ohjukset oli asennettu muutamia viikkoja sitten, ja ettei niitä ole suunnattu lahden vastarannalla olevia maita, Kuwaita, Emiirikuntaa, Saudi Arabia, Qataria tai Bahrainia vastaan. Nämä maat ovat todella huolissaan Iranin ydinvoimaloista, jotka ovat lähempänä niitä kuin Teherania. Tarkkailijat eivät osaa kertoa Iranin ohjuspatterien merkitystä, sillä Obaman aloittama keskusteluyhteyden hakeminen Iranin kanssa sotkee arvioita. Jotkut arvioivat, että Iran käyttää tätä vaikuttaakseen Persianlahden pienvaltioitten suhtautumiseen Iraniin. (JP)
6. UUTISAOTSIKOITA
- Paavi tapasi Temppelivuorella suurmuftin Muhammad Ahmad Husseinin, jonka Abbas nimitti sinne. Paavi ajoi lasiautollaan aivan Kalliomoskeijan viereen. Mufti osoitti suurpiirteisyyttä eikä demonstroinut palestiinalaisten asian puolesta. Hän ojensi paaville kirjeen, jossa hän totesi, ettei rauha ole mahdollinen ennen kuin Israel lopettaa miehityksensä ja palestiinalaisten saatua itsenäisyytensä. Benedict on ensimmäinen paavi, joka vieraili Temppelivuorella. (JP)
- Paavin Betlehemin vierailusta odotetaan sen sijaan palestiinalaisten poliittista mielenosoitusta. Paavia varten rakennettiin koroke lähelle turva-aitaa, että sen 8 metriä korkea betonimuuri on kuvakulmien taustalla. Paavi ajaa lasiautollaan Al-Aydan pakolaisleirin läpi, mutta asukkaita on kehotettu pysymään asunnoissaan eikä edes verhojen raosta tuijottavan paavia. (JP)
- Egypti odottaa saavansa tervetulleen vahvistuksen arabimaitten kiistattomana johtajana USA:n presidentti Obaman valittua sen seuraavan suuren muslimeille tarkoitetun puheensa pitopaikaksi. Sekä muslimioppineet ja johtajat että hallituksen ministerit presidentti Hosni Mubarakia myöten ovat ylistelleet Obamaa. Hän pitänee puheensa Kairon arvostetussa ja kuuluisassa akatemiassa, joka antaa sharia-lakia koskevia tulkintoja koko muslimi-maailmalle. Egyptissä katsotaan, että Obaman puhe on samalla sopiva vihje Iranin shia-mullaheille. (JP)
- Gazan terroristit tervehtivät paavin Betlehemin vierailua ampumalla kaksi Kassam-rakettia Eshkolin alueella Israelissa.
- Washington Post kirjoittaa, että asetoimitukset ja muu terroritoiminta Syyriasta Hizbullahille Libanoniin on kiihtynyt viime aikoina. http://ws.collactive.com/points/point?id=5poOd1oqioBv
- Egypti on tuonut 600 kommandojoukkojensa jäsentä etsimään ja tuhoamaan salakuljettajien kaivamia tunneleita Siinalta Gazan kaistalle. Israelissa todetaan, että jos Egypti olisi tehnyt tämän kolme vuotta sitten Iranin tukemat Hizbullah ja al-Qaida eivät olisi saaneet jalansijaa alueella. (debkafile)
- Paavi totesi Betlehemissä, jossa häntä vastassa oli satoja ihmisiä, että palestiinalaiset ovat ansainneet oman valtionsa. (haaretz)
- Hallitus hyväksyi 2009-2010 budjettiesityksen, Shasin vastustaessa.
- Hizbullah-johtaja Nasrallah vakuuttaa järjestönsä tukevan Hamasia aktiivisesti.
- Nidra Poller raportoi Markku Auramon välittämänä, että huhut Pariisin levottomuuksista juutalaisia vastaan ovat todellisia. Autojen polttaminen on niin yleistä, ettei poliisi tai syyttäjänvirasto viitsi edes aloittaa tutkimuksia niistä. Myös juutalaisten omistamia liiketiloja, myymälöitä ja tavaratalojakin on sytytetty tuleen. Koska sekä viranomaiset että median edustajat eivät ole kiinnostuneita tapahtumista, paikalliset muslimit ovat rohkaistuneet entistä julkeampiin hävitystöihin. Viranomaiset eivät artikkelin mukaan ole päättäneet, onko kysymys nuorten jengien tihutöistä vai antisemiittisistä hyökkäyksistä, vaikka hyökkäyksiä tehdään myös juutalaisia henkilöitä vastaan.
- www.tomgrossmedia.com, www.europalestine.com

Tuesday, May 12, 2009

TIISTAI 12.05.09
1. PAAVI Benedict XVI tapasi eilen Gilad Shalitin vanhemmat presidentti Peresin kotona. Sen jälkeen oli käynti Jad Vashem holokaust-museossa. Himmennetyssä salissa paavi laski seppeleen holokaustissa menehtyneitten tuhkien päälle sijoitetulle korokkeelle. Salin lattiaan on upotettu pahimpien keskistysleirien nimet, joissa juutalaisia murhattiin systemaattisesti ja tehokkaasti, jopa kilpaillen, kuka sai surmattua eniten päivässä.
PAAVI piti lyhyen puheen museovierailunsa yhteydessä. Sen tärkeimmät osat eivät olleet niitä joista hän puhui, vaan ne, jotka hän jätti mainitsematta. Hänen odotettiin tuomitsevan natsien tekemät murhat, mutta näitä sanoja puheessa ei ollut, eikä hän esittänyt suoraa anteeksi-pyyntöä. ”Tulin tänne seisoakseni hiljaisuudessa monumentin edessä, joka pystytettiin niiden miljoonien hirvittävässä shoa-tragediassa surmattujen juutalaisten muistoksi. He menettivät henkensä, mutta eivät koskaan menetä nimeään. Ne on pysyvästi kaiverrettu heidän rakkaittensa sydämiin, hengissä selviytyneitten vankitovereitten ja kaikkien niiden sydämiin, jotka ovat päättäneet estää koskaan samanlaisen kauhistuksen tai häpeän kohdata ihmiskuntaa,” paavi totesi puheessaan. Kauniita sanoja, mutta jotain jäi puuttumaan.
2. JAD VASHEM neuvoston puheenjohtaja, rabbi Meir Israel Lau totesi: ”Tämä ei todellakaan ollut mikään anteeksipyyntö. Jotain jäi puuttumaan. Ei ollut mitään mainintaa saksalaisista tai natseista, jotka osallistuivat teurastuksiin, ei sanaakaan valittelua. Ei mitään anteeksipyyntöä, vain surun ilmaus.” Jad Vashem museon puheenjohtaja Avner Shalev sanoi: ”En odottanut anteeksipyyntöä, mutta määrätty pidättyväisyys puheen muotoilussa jätti otollisen tilaisuuden käyttämättä. Odotin puheelta enemmän, mutta puhe ei ollut millään tavoin käänteentekevä”.
Aikaisempi Jad Vashemin puheenjohtaja ja holokaustista selviytynyt professori Shevah Weiss sanoi: ”Odotin historiallista puhetta saksalaiselta paavilta alttarin äärellä, joka pystytettiin natsi Saksan uhrien muistoksi. Puhe oli liikuttava, mutta ei historiallinen.” Myös Knessetin puhemies Reuven Rivlin ilmaisi pettymyksensä, mutta toiset pitivät historiallisena jo sitä, että hän saksalaisena paavina kävi osoittamassa kunnioitustaan holokaustissa menehtyneille.
Tilaisuuden jälkeen paavi keskusteli hetken holokaustista selviytyneitten kanssa.(JP)
3. MAANANTAI-ILTANA paavi Benedict XVI osallistui Jerusalemin Notre Dame Instituutissa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa oli tarkoitus käsitellä uskontojen välisiä ongelmia. Paavi puhui tilaisuuden alussa korostaen uskonnon ja totuuden merkitystä inhimillisyyden yleisen merkityksen edistämisessä. Hänen aloittamansa aihe sai karkean käänteen.
Paavin jälkeen PA:n päätuomari sheikki Tayseer Tamini piti ennalta valmistamansa kymmenen minuuttia kestäneen puheen, jossa hän julkeasti ja hyökkäävästi syytti Israelin valtiota palestiinalaisten maan takavarikoimisesta sekä sotarikosten suorittamisesta Gazan kaistan asukkaita vastaan. Hän vaati puheessaan palestiinalaispakolaisten välitöntä paluuta entisille asuinsijoilleen, sekä esitti kristittyjen ja muslimien yhdistymistä Israelia vastaan.
Tamini viittasi puheessaan muslimijohtajaan Saladiniin, joka 1187 valloitti Jerusalemin kristityiltä. Tamini selitti, että Saladin säilytti uskonnollisen vapauden kaikille uskontokunnille, toimien päinvastoin kuin Israel, joka painostaa kaikkia muita uskontoja.
Tamini puhui arabiaksi, mutta kuulijat pystyivät puheen sävystä arvioimaan sen sanoman. Paavi oli silminnähden vaivautunut, ja latinalainen patriarkka Pyhällä Maalla Fouad Twal yritti arabiaa ymmärtävänä useaan kertaan keskeyttää Taminin puheen mutta ilman tulosta. Tilaisuuden järjestäjät eivät ilmeisesti olleet tietoisia hänen puheestaan. Muutama harva jopa taputti hänen lopetettuaan puheensa, mutta isä Federenko Lombardi, Pyhän Meren lehdistö-toimiston johtaja vakuutti, ettei instituutti ollut tietoinen Taminin karkeasta häirinnästä. Hän valitti tapahtunutta ja toivoi, ettei tämä häiritsisi instituutin pyrkimyksiä uskontojen välisen keskustelun edistämisessä. (JP)
4. PÄÄRABBINAATIN pääsihteeri Oded Weiner kutsui Taminin puhetta skandaaliksi. ”Hän tuli tilaisuuteen, jonne paavi oli tullut rauhan ja veljesyhteyden nimissä, sodan viestin kanssa.”
Ulkoministeriö sanoi pahoittelevansa Taminin puhetta, mikä ei ollut hänen ensimmäinen Israelin vastainen hyökkäyksensä julkisessa tilaisuudessa. Paavi Johannes Paavali II:n vierailun yhteydessä maaliskuussa 2000 Tamini piti puheen, jossa hän vaati Israelia, ”miehittäjää”, lopettamaan Jerusalemin kuristamisen ja sen asukkaitten vainoamisen. Tamini syytti silloin Israelia maan haltuunotosta, asuntojen tuhoamisesta, setlementeistä ja Baruch Goldsteinin tekemästä massamurhasta Hebronissa 1994, kansanmurhasta, sekä palestiinalaisten lasten tulittamisesta ja haavoittamisesta. Hän selitti, että Jasser Arafatin johdolla perustettava Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem lopettaa uskontojen välisen kiistan. Hän kieltäytyi silloin puristamasta rabbi Laun kättä.

Tilaisuuden järjestäjät ovat kiireesti lakaisemassa välikohtausta maton alle, ettei siitä jäisi pysyvää tahraa paavin vierailulle. Paavi kätteli Taminia tilaisuuden jälkeen. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja Egyptin presidentti Hosni Mubarakin keskustelut eilen Sharm e-Sheikin lomakeskuksessa sujuivat ilmeisen yhteisymmärryksen merkeissä. Keskusteluissa sivuttiin tarkkailijoitten mukaan useimpia molempia maita koskevia asioita, mutta 90 minuuttia kestäneen tilaisuuden jälkeen annetussa lausunnossa mainittiin vain Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhankeskustelut, jotka Netanyahu lupasi aloittaa muutaman viikon sisällä. Seisoessaan Mubarakin rinnalla mediatilaisuudessa hän ei kuitenkaan maininnut noita kahta maagista sanaa: Kaksi valtiota. Mubarak kuitenkin omassa lausunnossaan esitti toivomuksen, että kahden valtion periaate loisi perustan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin selvittämiseksi. Hän esitti keskustelujen jatkamista siitä, mihin ne jäivät edellisen hallituksen johdossa.
Netanyahun mukana tilaisuuteen matkustanut teollisuus-, kauppa- ja työministeri Binyamin Ben-Eliezer sen sijaan selvitti, että Netanyahu on havainnut itsenäisen Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyyden. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman osallistui tilaisuuteen. Netanyahu painotti kolmen kohdan periaatetta, jota hän tulee seuraamaan palestiinalaisten kanssa aloittamassaan prosessissa: Palestiinan talouden kehittäminen, Israelin ja Palestiinan turvallisuustarpeet, sekä poliittiset keskustelut osapuolten välillä. Hän ei kuitenkaan ole ilmaissut halukkuuttaan aloittaa niitä Livnin johtamien keskustelujen pohjalta. Tarkkailijat havaitsivat, että Netanyahu oli selvästi tyytyväinen keskusteluihin. Hänen kerrotaan vakuuttaneen, etteivät Lähi Idän ongelmat ole enää vain Israelin ja palestiinalaisten välisiä, vaan ne koskevat kaikkia alueen valtioita, myös Hamasia, Hizbullahia, Syyriaa ja Irania koskevilta osiltaan. ”Kysymys ei ole taistelusta kansojen tai uskontojen välillä, vaan taistelua käydään maltillisten ja ääriainesten välillä, niiden välillä, jotka etsivät elämää ja niiden, jotka levittävät väkivaltaa ja kuolemaa.” Tässä taistelussa Netanyahu pyysi Egyptin tukea niiden alistamiseksi, jotka uhkaavat Lähi Idän vakavuutta ja rauhaa. Hän vakuutti Israelin etsivät pysyviä suhteita muslimimaailman kanssa, palestiinalaisten ja arabi-naapureittensa kanssa, jotka kaikki olemme Abrahamin lapsia. (JP)
6. MUBARAK tähdensi yksityisesti, että palestiinalaisten ongelman ratkaisu on avain Israelin ja Arabien välisten suhteitten kehittymiselle. Hän sanoi, etteivät nämä suhteet pysty kehittymään, ellei Israel anna jotain. Kysymys lienee enemmän arabeille elintärkeästä kasvojen säilyttämisestä kuin varsinaisesta kiintymisestä palestiinalaisten kohtaloon. Arabimaat katsovat tulleensa nöyryytetyiksi, ei vain kerran vaan toistuvasti pienen maarääpäleen Israelin toimesta, ja se vaatii hyvitystä arabitavan mukaan. Se voidaan ratkaista ilman sotaa ja taisteluja sopivan, kummankin osapuolen hyväksymän, sovittelijan välityksellä, mutta ilman sitä suhteita on mahdotonta kehittää hyviksi.
Mubarakin vaatimuksena on, että keskusteluja jatkettaisiin siltä pohjalta, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaatuessa. Netanyahu sanoo, ettei se ole hyvä ratkaisu, ja ulkoministeri Lieberman pitää Annapolis konferenssin dokumenttia kuolleena. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin sisäiset taistelut keskittyvät 2009-2010 valtion budjetin käsittelyyn. Talousministeriö ilmoittaa kauhunsa hallituksen ja Histadrutin välisistä neuvotteluista, joissa on sovittu 3 %:n vuosittaisesta kasvusta. Hallitus käsittelee budjettia tänään erikoisistunnossaan. (JP)
- Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset syyttävät, että hallitus pakottaa nuoret vastavihityt pariskunnat muuttamaan pois, koska se ei anna heille lupia asuntojen rakentamiseksi. Äärivasemmistolainen painostusjärjestö Peace Now kertoo, että vuonna 2008 Juudeassa ja Samariassa uusien asuntojen rakentaminen nousi 42 %, 1487 asunnosta vuonna 2007 seuraavan vuoden
2 122 asuntoon. Kokonaisrakentaminen noilla alueilla oli sen mukaan vähän
suurempi kuin Jerusalemin tai Haifan. (JP)
- YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti päätöslauselman, jossa se
tukee kahden valtion periaatetta. Se myös kannatti Moskovan tarjousta
rauhankonferenssin järjestämisestä tänä vuonna. (JP)
- Jordania kieltää tiedot, jonka mukaan se olisi laatimassa
yksityiskohtaista suunnitelmaa saudisuunnitelman perustalta. Kuningas Abdullah II pyrkii saamaan Syyrian mukaan rauhanponnisteluihin. (JP)
- Gazan evakuoitujen asioita hoitava järjestö Sela väittää, että jos karkotetut
- olisivat suostuneet yhteistyöhön, kaikilla 1090 Gazasta karkotetulla perheellä olisi nyt oma talo. Tämä on herättänyt kovaa kritiikkiä ulkopuolisten taholta. Kukin perhe maksaa valtiolle 4.9 miljoonaa NIS. (haaretz)
- PA:n oikeusistuin Nablusissa tuomitsi Hamasin jäsenen 18 kuukaudeksi vankeuteen suunnitelmistaan PA:n hallituksen kaatamiseksi. Fatah valmistautuu ensimmäisiin sisäisiin vaaleihinsa 20:en vuoteen. (JP)
- Viennin väheneminen on maksanut taloudelle 5 miljardia USD. Talousministeri Steinitz sanoo suosittelevansa arvonlisäveron nostamista, ei tuloveroa. (JP)
- Satojen tuhansien ihmisten oletetaan tungeksivan Meronin kaupunkiin Galileassa, jonne rabbi Shimon Ben Yochai, ”jumalallinen tannai-oppinut”, on haudattu. Ne liittyvät lag-baomer juhlaan, jotka alkoivat eilen illalla nuorten sytyttäessä lukuisia nuotioita maassa. Päivä on perinteinen lomapäivä, ja silloin retkeillään maastossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131297
- Paavi vierailee tänään Temppelivuorella, jossa hän käy moskeijassa ja tapaa muslimijohtajia. Hän käy myös länsimuurilla, joka on silloin suljettu muilta.
Lämpötilat. Jsm. Ti: 11-21; Ke: 13-21; To: 17-23; Pe: 15-23, välillä aurinkoista, välillä pilvistä, perjantaina luvataan paikoin ukkosmyrskyjä.

Monday, May 11, 2009

MAANANTAI 11.05.09
1. TÄNÄÄN 11. päivä toukokuuta Rooman paavi Benedict XVI laskee jalkansa ensimmäistä kertaa paavin ominaisuudessa maaperälle, josta Israelin Jumala sanoi juutalaisille: ”Mihin paikkaan te jalkanne astutte, on oleva teidän”. (5.Ms.11:24) Tämä kuukauden 11. päivä tai sen kerrannainen esiintyy usein taikauskoisten ja paranormaaleihin ilmiöihin uskovien toimissa, kuten on havaittu myös terroristien iskuissa. Lieneekö sattuma vai peräti laskelmoitu, että paavin ensimmäinen askel Israelin maaperälle on ajoitettu tapahtuvaksi 11.00 aamupäivällä?
Paavia ja hänen 40 hengen seuruettaan on vastassa lentokentällä presidentti Shimon Peres, joka toimii hänen virallisena isäntänään, sekä pääministeri Bebyamin Netanyahu hallituksen tärkeimpien johtajien kanssa. Vastaanottoseremonioitten jälkeen paavi lennätetään helikopterilla Jerusalemiin, jossa pormestari Nir Barkat toivottaa hänet tervetulleeksi.
Tämän jälkeen paavi vierailee Peresin virka-asunnossa, jossa hänelle ojennetaan nanotekniikalla tehty kopio juutalaisten pyhistä kirjoituksista, Torasta. Se on kooltaan vain 0.5 neliömillimetriä, paljon alle neulan kärjen. Nano-Raamatun valmisti Haifan Russel Berry teknisessä instituutissa (Haifa Technion-Israel Institute of Technology Russel Berry Nanotechnology Institute) tohtori-opiskelija Ohad Zohar instituutin johtajan professori Uri Sivanin ohjauksessa. Zohar kehitti erityisohjelman tietokonetta varten mikroskooppisen tekstin tuottamista varten.
Shimon Peres toimii isäntänä paavin vieraillessa Jad Vashemin holokaust-museossa. Paavi tapaa museossa kuusi holokaustista pelastunutta ja laskee seppeleen holokaustin uhrien muistomerkille. Hän sivuuttaa sen osan museota, jossa on paavi Pius XII kritisoiva teksti.
Illalla paavi tapaa eri uskontojen johtajia. Monet rabbit kieltäytyvät tapaamasta paavia, ja Knessetin puhemies Reuven Rivlin ei osallistu vastaanottoseremonioihin lentokentällä yhteensattumien vuoksi, mutta on mukana Jad Vashem.museossa. Monet rabbit ovat ilmoittaneet boikotoivansa paavin vierailua. (JP)
2. PALESTIINALAISET yrittivät kaapata paavin vierailun järjestämällä lehdistötilaisuuden Ambassador-hotellissa Itä Jerusalemissa tarkoituksenaan hoitaa paavin vierailun media-seurannan. Jerusalemin poliisi teki ratsian hotelliin takavarikoiden dokumentteja ja sulkien hotellin kokonaan ulkopuolisilta. Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich antoi käskyn tehtyjen sopimusten mukaan, jotka estävät PA:n toiminnan Jerusalemissa.
PA:n viranomaiset väittivät, että he ovat vastuussa Itä Jerusalemista ja että heillä on oikeus ja velvollisuus valvoa paavin vierailun turvallisuutta ja vastata sen media-informaatiosta.
Poliisin ratsia Ambassador-hotelliin sujui ilman välikohtauksia.
Paavi kutsuu vierailuaan Israelissa nimellä ”bridge for peace” (silta rauhaan). Vaikka vierailua on pyritty luonnehtimaan uskonnolliseksi ja kohteliaisuusvierailuksi suhteitten parantamiseksi Israelin ja Vatikaanin välillä, vierailu on kuitenkin valtaosin poliittinen.
Paavi vierailee Betlehemissä, jossa palestiinalaiset ovat rakentaneet hänelle näyttävät kulissit pakolaisleirin ja turva-aidan viereen. IDF pakotti paikan siirrettäväksi kauemmas aidasta.
Paavi vierailee Galileassa Sakhninissa, jonka pormestari tunnetaan kiivaan Israelin hallinnon vastustaja, varsinkin operaation cast lead aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131287
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa tänään Sharm e-Shekhin lomakeskukseen, jossa hän tapaa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin.
Netanyahun esityslistalla on ykköstilalla Iranin tilanne, mutta Mubarak voi painottaa keskusteluja palestiinalaisten kanssa enemmän. Tapaaminen on Netanyahun ensimmäinen ulkomaanmatka pääministerinä. Sitä pidetään erittäin tärkeänä ennen hänen Washingtonin matkaansa viikon päästä. Egyptin ja Iranin välit ovat kiristyneet Hizbullahin vakoilu- ja terrori-solun löytymisen johdosta. Egyptin viranomaisten epäilyjen mukaan miehillä oli yhteys Iranin viranomaisten kanssa, ja he ehkä saivat ohjeensa sieltä.
Netanyahun kansliasta annettujen tietojen mukaan hän voi tavata myös Jordanian kuninkaan Abdullah II:n ennen tapaamistaan presidentti Obamaa 18.05.09. Abdullah II vieraili Valkoisessa Talossa muutama päivä sitten, ja hän on valmistellut saudisuunnitelman tarkentamista, mikä lienee Obaman käytettävissä tavatessaan Netanyahun.
Tarkkailijat ovat huomioineet, ettei ulkoministeri Lieberman sisälly Netanyahun matkaseurueeseen Sharm e-Sheikhiin, mutta tämän ei tarvitse merkitä enempää. Israelin Kairon lähettiläs Shlomo Cohen sen sijaan lienee mukana tapaamisessa.
On melkoista kohtalon ivaa, että monta sotaa keskenään käyneet maat Israel ja Egypti ovat nyt samalla puolella poliittista karttaa, vaikkakin Egyptin on vaikea tunnustaa tätä. Mailla on kuitenkin muotoutumassa yhteinen vihollinen, mikä pakottaa ne etsimään turvaa toisistaan. Tämä on tullut entistä tärkeämmäksi USA:n kiinnostuksen käännyttyä yhä selvemmin Iranin suuntaan, mikä kauhistuttaa Egyptiä ja Saudi Arabiaa. (JP)
4. ISRAELISSA on kasvavalla huolella seurattu presidentti Obaman hallituksen suhtautumista Israeliin. USA:n ja Israelin välit ovat perinteisesti olleet hyvät, jopa erinomaiset, usein kuitenkin muutaman avainviranomaisen toimien johdosta. Nyt Washingtonista tulevat tuulen puuskat ovat osoittanet viileyttä, mikä on uutta. Jotkut kommentoijat ovat ennustaneet, että Obama tulee järjestämään Netanyahulle ikävän yllätyksen. He uskovat, että Obama tulee vaatimaan Israelin ydinasearsenaalin julkistamista ja että Israelin tulee liittyä NPT -sopimuksen piiriin. Tämä tulisi karsimaan Israelin tärkeimmän pelotteluaseen, olkoon se sitten todellinen tai kuviteltu. Se on kuitenkin estänyt vihollismaita pyrkimään maan täydelliseen tuhoamiseen vastaiskujen pelossa.
Ehkä näitten huhujen vastapainoksi USA:n hallituksen edustaja Robert Wexler (Dem, Ill.) vakuuttaa tavattuaan Netanyahun, ettei näillä huhuilla ole todellisuuspohjaa. Hän vakuuttaa olevansa yhteydessä kaiken aikaa Obaman hallituksen edustajien kanssa, eikä tunnusta mitään kitkaa hallitusten välillä esiintyvän. Päinvastoin hän vakuuttaa, että molemmat miehet haluavat suhteitten pysyvän lujina.
Obaman Lähi Idän politiikka on lievästi sanoen ollut tuhoisaa USA:n imagolle Lähi Idässä, sille vähälle, mitä sitä Afganistanin ja Irakin seikkailujen jälkeen oli jäljellä. USA:n mahtiin sentään luotettiin ja arabimaat vannoivat sen nimeen, mutta nyt tuo luottamus on rakoillut pahasti, ja tukea etsitään nyt Iranin suunnasta, koska muitakaan vaihtoehtoja ei ole. Venäjä ei vielä ole saavuttanut sitä mahtiasemaa, mikä sillä oli Neuvostoliiton aikana, eikä kiina ole vielä tunnettu suojelijan roolistaan.
Wezlerin vakuutteluista huolimatta on syytä varautua pahimpaan, sillä ennakkohuhuilla on sentään jonkinlainen perusta, eivätkä Obaman etukäteislausunnot ole myönteisiä.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Budjettineuvottelut näyttävät keskittyvän puolustusbudjetin ympärille jo siksikin, että suurimmat leikkaukset on suunniteltu tehtäviksi sieltä.
- Obaman tärkein neuvonantaja kertoo, että Iranin uhka vahvistaa kahden valtion periaatteen toteuttamista Israelin ja palestiinalaisten välille. Tästä asiasta näyttää olevan liikuttavan suuri yksimielisyys, ongelmana vain on se, kenen kanssa sopimukset tehdään; Mahmoud Abbas on ”halvaantunut luuska”, eikä Gazan palaamista muun palestiinalaisjoukon yhteyteen ole mitään takeita. Israel ei periaatteensa mukaisesti edes neuvottele suoraan Hamasin ja sen johtajien kanssa. Neuvottele siinä sitten rauhasta!
- Pääministerin kansliasta vakuutetaan, että Itä Jerusalemin kehityspolitiikka säilyy ennallaan. Kanslian lausunnossa vakuutetaan, että hallitus tulee jatkamaan toimenpiteitä, joista hyötyvät kaikki eri kansanosat, uskonnot ja kansalaisuudet. ”Tarkoituksena on vahvistaa Jerusalemin imagoa ja asemaa erikoiskaupunkina”, lausunnossa vakuutetaan.
- Poliisi ja Shin Bet pidättivät ennen paavin vierailua neljä potentiaalista terroristia. Yksi veitsellä varustautunut palestiinalainen pidätettiin Gilossa, toinen lähellä Patriarkkain mausoleumia, kaksi oli matkalla Jerusalemiin ns. tunnelitien kautta. Molemmat tunnustivat aikoneensa hyökätä sopivaan kohteeseen Jerusalemissa paavin vierailun aikana.
- Itävaltalainen hotelli on tehnyt päätöksen, ettei se salli israelilaisten majoittuvan tiloihinsa. Syyksi hotelli ilmoittaa juutalaisten matkustajien epäsosiaalisen käyttäytymisen. Serfaus-kylässä sijaitsevan Haus Sonnenhof hotellin omistaja kertoi juutalaisperheelle E-mailissa, että huoneita oli vapaana, mutta ikävien tapausten johdosta hotelli ei halua majoittaa perhettä. Tarina julkaistiin paikallisessa Tiroler Tagezeitung lehdessä sunnuntaina. Alpenruh-Micheluzzi hotellin omistaja kertoi, että tapaus voi olla huonoa mainosta hotelleille, mutta hotellien omistajat antavat tukea kiellolle. Paikallisen juutalaisyhteisön johtaja sanoo, että tapaus oli ainoalaatuinen, mutta valitettava. (INN)
- Gazan terroristit ovat jatkaneet yhden tai kahden raketin ampumista päivässä Israelin puolelle, onneksi huonolla tähtäyksellä.
- Negevissä sijaitsevassa Rahatin kaupungissa kaksi beduiiniklaania taisteli keskenään tuliasein haavoittaen 19 asukasta, yhtä hengenvarallisesti. Ammuskelu alkoi lasten välisestä kiistasta.
- Ilmeisesti IL:n keskusteluosan tiedosta lähti liikkeelle huhu, että Pariisin kristalliyö toistuisi. Otsikko kuvaa, että ”synagogat ovat tulessa Malaisin lähiössä ja juutalaisten omistamia tavarataloja ryöstetään”. Tälle ei ole löydetty mitään tukea, juttu lienee mielikuvitusta tai tarkoituksellisen kiihottava.

Sunday, May 10, 2009

SUNNUNTAI 10.05.09
1. TÄNÄÄN sunnuntaina, joka on myös äitienpäivä, joskaan sitä ei Israelin kalenterissa mitenkään huomioida, valmistaudutaan uuteen viikkoon, joka tuo monia taisteluja mutta myös mielenkiintoisia tapahtumia, joista tärkein on tietenkin paavi Benedict XVI Israelin vierailu. Kansainväliset uutistiedot ovat suhteellisen rauhoittavia, mutta ne voivat olla erehdyttäviä.
Sydämelliset onnitteluni kaikille äideille lähellä ja kaukana.
2. ISRAELIN sisäpolitiikan suurin huolenaihe on 2009-2010 budjetin hyväksyminen. Ennakkotiedot kertovat hyvinkin syvistä erimielisyyksistä ja pettymyksistä eri puolueitten edustajien välillä. Ehkä vakavin syytös budjettia vastaan tulee ammattiliitto Histadrutin pääsihteerin Ofer Einin taholta, joka esittää syytöksensä uhkavaatimuksen muodossa: Ellei Hallitus muuta budjettia, edessä voi olla yleislakko ja mahdollisesti hallituksen kaatuminen. Netanyahun hallituksen ensimmäinen budjettipainajainen on se, ettei Olmertin hallitus pystynyt saamaan 2009 budjetille Knessetin siunausta, minkä johdosta uusi hallitus joutuu jatkamaan 2008 budjetin varassa. Uusi budjetti laadittiin kaksi vuotta kestäväksi, mikä sekin aiheuttaa omat ongelmansa. Ja kuten on sääntönä, leikkauksia ehdotetaan siellä, missä vastustus on vähäisin: vanhuksilta, vähäosaisilta, liikuntavammaisilta, äitiyshuollolta. Opetusministeri Gideon Saar vaatii, ettei hänen ministeriönsä määrärahoihin saa koskea. Hän pitää niitä ennestäänkin liian pieninä, ja opetuksen taso maassa on laskenut hälyttävästi.
HISTADRUTIN johtaja Ofer Eini ja talousministeri keskustelivat perjantaina ennen sapattia ja jatkoivat lauantaina heti sapatin loputtua. Media arvioi miesten hymyistä, että sopimus oli saavutettu, mutta arvio oli ilmeisen väärä. Eini vaatii, ettei lomautuksia suoriteta, varoja täytyy sijoittaa uusien työpaikkojen luomiseksi, eikä työttömien etuja saa leikata.
NETANYAHU näyttää täysin tiedostavan tilanteen vaarallisuuden, sillä hän antoi talous-ministerille ohjeet palauttaa määrärahat liikuntavammaisille, vanhuksille ja holokaustista selvinneille. Mutta ne ovat vasta alkua.
Hallitus käsittelee budjettia tänään viikkoistunnossaan, mutta tiistaina hallitus kokoontuu käsittelemään pelkästään budjettiasioita. Näistä tilaisuuksista ennustetaan kiihkeitä. (JP)
3. ROOMAN PAAVI Benedict XVI jatkaa tänään vierailuaan Jordaniassa. Eilen hän kävi
Nebo-vuorella, josta Mooses sain katsella luvattua maata, mutta jonne hän ei saanut mennä. Muhamettilaiset vaativat paavilta selvää anteeksipyyntöä aiemmista islamia koskevista lausunnoistaan, joissa hän vanhoja kirjoituksia lainaten totesi Islamin levittävän uskoaan miekan avulla, ja joissa Muhammedin opetuksia kutsuttiin ilkeiksi ja epäinhimillisiksi.
Tätä paavi ei suostunut tekemään, sehän olisi ollutkin historian tosiasioitten kieltämistä.
Paavi sanoi olevansa pahoillaan heti Regensburgissa 2006 pitämänsä puheen jälkeen, jos puhe loukkasi muslimeja. Kuningas Abdulla II:n serkku, prinssi Ghazi bin Muhammad antoi tunnustusta paaville pahoittelun johdosta, mutta totesi, että muhamettilaiset pitivät puhetta loukkaavana Muhammedia kohtaan. Prinssi Ghazi opasti paavin vierailua Ammanin suurimmassa moskeijassa, toinen vierailu moskeijassa paavilta virkatoimiensa aikana.
PRINSSI Ghazi valitti paaville siitä vääristyneestä kuvasta, mikä länsimailla on islamin uskosta.
Paavi tapasi Jordaniassa Irakin assyrialaisten kristillisen yhteisön johtajan. Tämä kristillinen yhteisö lienee maailman vanhin hengissä säilynyt, mutta se on suurissa vaikeuksissa muhamettilaisten ankaran painostuksen ja maan sisäisten taistelujen vuoksi.
PAAVI Benedict XVI ei maininnut Jordanian puheissaan Regensburgin tapausta, vaan hän kehotti ”kolmen pääuskonnon, islamin, kristittyjen ja juutalaisuuden edustajia osoittautumaan Jumalan uskollisiksi palvojiksi, koska heillä on yhteisen historian taakka”.
Paavin edustaja Federico Lombardi kertoi paavin vierailusta Ammanin moskeijassa, ettei paavi riisunut kenkiään, kuten on tapana, mutta hän pysähtyi hetkeksi ennen astumistaan sisään, eikä hän myöskään rukoillut sisällä, kuten hän teki edellisen moskeijan vierailunsa yhteydessä, kasvot Mekkaan kääntyneinä, kuten silloin tiedotettiin.
PRINSSI Ghazi pyysi paavia puolustamaan muslimivähemmistöjä Filippiinien eräissä osissa sekä Saharan etelänpuoleisissa maissa, joissa he ovat kristityn enemmistön ahdistamia. (JP)
4. PAAVI Benedict XVI piti puheen tuulen pieksämällä Nebo-vuorella lauantaina, joskin aurinko tuli pilvien takaa kuin tilauksesta juuri ennen vierailua. Paavi totesi puheessaan, että hänen vierailunsa Lähi Idässä on muistutus siitä erottamattomasta siteestä Katolisen kirkon ja juutalaisen kansan välillä, joka välillä on häiriintynyt hänenkin johtajuutensa aikana.
”Innoittakoon kohtaamisemme tänään rakkauttamme pyhien kirjoitusten kaanoniin, ja innostakoon se haluamme ylittää ongelmat päästäksemme kristittyjen ja juutalaisten väliseen sovintoon keskinäisessä arvostuksessa ja yhteistyössä rauhan saavuttamiseksi, mihin Jumalan Sana meitä kehottaa”, paavi sanoi puheessaan. Hän oli pahoin järkyttänyt keskinäisiä yhteyksiä palauttamalla erotetun holokaust-kieltäjän piispan kirkon helmaan. Hän teki tämän palauttamalla samalla kolmen muun äärikonservatiivisen prelaatin jäsenyyden kirkon sisäisen yhtenäisyyden vuoksi. Piispa ei kuitenkaan ole saanut lupaa palata velvollisuuksiinsa kirkossa.
TOINEN paavin ja juutalaisten välisiä suhteita häirinnyt kehitys liittyy natsivallan aikaisen paavin Pius XII toimiin. Juutalaiset katsovat, että Pius XII toimi yhteistyössä natsien kanssa, tai ei ainakaan tehnyt juuri mitään juutalaisten auttamiseksi pakenemaan natsien raivoa. Paavi Pius XII on ollut prosessin alla, jonka tarkoituksen on korottaa hänet pyhimykseksi.
Paavi Benedict kutsuu häntä ”suureksi kirkonmieheksi”. Hänen kuvansa yhteydessä Jad Hashem-museossa olevassa tekstissä kritisoidaan hänen toimiaan, minkä johdosta tämä osa museosta jätettiin pois Benedictin vierailun ohjelmasta.
Paavi Benedict XVI saapuu Israelin vierailulleen maanantaiaamuna. (JP)
4. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama katsoi lähettämänsä tunnustelijan Jeffrey
Felthamin palattua Syyriasta tyhjin käsin, ettei hän näe muuta mahdollisuutta kuin palauttaa Syyrian vastaiset boikottitoimet. USA:n syytöksissä mainitaan, ettei Syyria suostu luopumaan Iranin yhteyksistään, ei lopeta sekaantumistaan Libanonin kesäkuun vaaleihin, jatkaa terrorijärjestöjen tukemista ja toimii vastoin USA:n intressejä alueella pyrkimyksillään hankkia joukkotuhoaseita ja ohjusjärjestelmiä. Tämä voitaneen nähdä pahana takaiskuna Obaman lähestymispolitiikalle muslimimaita kohtaan.
Syyrian presidentti Bashar Assad antaa ymmärtää, ”ettei tässä ole mitään uutta, on vain palattu rutiiniin”. Tarkkailijat uskovat, että USA:n boikotti Syyrialle on tarkoitettu viestiksi Iranille, että Obaman tarjoama myönnytyspolitiikka voidaan ohjata takaisin entisiin sanktioihin, ellei muutosta Iranin ja Syyrian asenteissa tapahdu USA:n asettamiin avainkysymyksiin. Yksi tärkeimmistä on Libanonin parlamenttivaalit kesäkuussa, joissa Hizbullah voi saada murskavoiton. Jos näin käy, tämä muuttaa pahoin Lähi Idän voimasuhteita.
USA:n Lähi Idän Dennis Rossin ja puolustusministeri Robert Gatesin Egyptin matkan tarkoituksena oli luodata arabimaitten reaktiota Obaman aloittamalle yhteyksien löytämiselle Iranin ja Syyrian kanssa. He veivät Obamalle vaikutelman, että USA on menettämässä ns. maltillisten arabimaitten kuten Egypti ja Saudi Arabia tuen politiikkansa vuoksi, sillä arabimaat ovat todella huolissaan Iranin mahdin noususta Lähi Idässä.
Tarkkailijat ovat huomioineet, että Obaman valinta toisen tärkeän arabimaille suunnatun puheensa pitäminen Egyptissä viestittää Iranille Obaman suunnan muutoksesta, tai ainakin varoituksena, että hänenkin kärsivällisyydellä on rajansa.
USA:n ilmoituksen mukaan keskustelut Iranin kanssa voisivat alkaa aikaisintaan lokakuussa tämä vuonna, ja ne voisivat kestää 3-4 kuukautta. (www.debka.com)
5. DEBKAFILE kertoo toisessa uutisessaan, että Obama lähetti salaisen delegaation Persianlahden maihin ja Saudi Arabiaan, että ne investoisivat niille kertyneitä satojen miljardien dollarivarojaan Yhdysvalloissa ja globaalin talouden elvyttämiseen. Delegaatio tapasi Saudi Arabian ja viiden Persianlahden maan talousministereitä ja pankkien johtajia, mutta heidän reaktionsa oli kielteinen, kertoo Debkafile. Heidän arvionsa poikkeavat Federal Reserve kuvernöörin Ben Bernanken arviosta, että talouslama osoittaa jo heikkoa noususuuntaa. Heidän arvionsa mukaan vasta 2011 voidaan odottaa laman taittumista. He eivät olleet innostuneita USA:n edustajien arvioista, että Persianlahden yhteistoiminta maitten (GCC) talous nousee v. 2018 viidenneksi suurimmaksi maailmassa, joten on oikeutettua odottaa niiden osallistuvan aktiivisesti maailman talouden kohentamiseen. Obaman hallituksen suosittelema alueellisen keskuspankin perustamisesta Lähi Itään ei myöskään saanut kannatusta. Obaman politiikka kärsinee arabimaitten luottamuspulasta. (Debkafile)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamas ei tunnusta Abbasin ehkä tällä viikolla hyväksymää uutta PA:n hallitusta, jota tulisi johtamaan Salaam Fayad. Hallitus käsittäisi pääasiassa entiset ministerit, vain Fatahin edustusta lisättäisiin. (JP)
- UTJ, yhdistyneet juutalaisjärjestöt, painostavat Netanyahua, ettei hän lopettaisi Etiopian juutalaisten, Falash Mura, siirtämistä Israeliin. Heitä on Etiopiassa
9 000 – 15 000, mutta vain 3 000 katsotaan halachan mukaan juutalaisiksi,
joilla on oikeus muuttaa maahan ja saada kansalaisuus kääntymisen jälkeen.
- Ulkoministeri Lieberman ei saanut kontaktia Saksan kansanedustajien kanssa.
Libi pyrki selittämään saksalaisille, ettei konflikti ole Israelin ja
palestiinalaisten, vaan maltillisten ja ääriainesten välinen. Saksalaiset
valittavat, että Liebermain teesit merkitsevät kuoliniskua ”pehmeälle voimalle”
kaikin tavoin. He totesivat saaneensa vaikutelman, että Lieberman pitää
eurooppalaisia pelkureina. Näin kertoo Saksan ulkoasioitten asiantuntija
Werner Hoyer, joka edustaa opposiota, Berliner Zeitung lehdelle. Lieberman
pyysi tavatessaan ulkoministeri Steinmeyerin, että Saksa tukisi Israelia
suhteitten parantamiseksi EU:n kanssa, eikä suhteuttaisi niitä keskustelun
edistymiseen palestiinalaisten kanssa. EU-maat näyttävät virallisesti
hyväksyneen Obaman valitseman myönnytyspolitiikan. (JP)
- Hallitus on yhdessä setlerijärjestöjen kanssa laatinut suunnitelman, jolla
vahvistetaan Jerusalemin itäosien juutalaista luonnetta, kertoo haaretz. Sen
mukaan vanhankaupungin ympärille rakennetaan 9 puistoa, jalankulkuväyliä
ja pysähdyspaikkoja Suunnitelma on salainen, mutta haareztin web-sivu väittää
saaneensa vihiä asiasta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1084402.html.
- Israelissa vietetään tiistaina perinteistä ”lag baomer” päivää, omer-laskennan 33. päivä, jota vastaavat kirjaimet lamed ja gimmel. Sitä juhlitaan Bar Kochban kapinan muistoksi. Silloin poltetaan nuotioita, tanssitaan ja lauletaan. Silloin myös järjestetään vihkiäisiä, jotka muulloin ovat kielletyt omer-laskennan aikana. Silloin muistetaan niitä 24 000 juutalaista rabbi Akivan oppilasta, jotka menehtyivät kapinan aikana vitsauksiin, mutta jotka loppuivat tuona päivänä.