Friday, March 27, 2009

PERJANTAI 27.03.09
1. NETANYAHULLA on nyt ongelmana runsauden pula. Hän haali puolueeseen ennen vaaleja useita mega-luokan - joskin muutamat jo politiikasta syrjäytyneitä - henkilöitä, jotka menestyttyään vaaleissa ja varmistettuaan paikan Knessetissä odottavat nyt heille annettujen lupausten täyttämistä. Moshe Ya´alon taitaa olla ensimmäinen, joka katsoo paremmaksi vetäytyä takaisin tutkimusten pariin, koska hänelle sopivaa ministeriötä ei ole tarjolla, jos Barak – kuten näyttää ilmeiseltä – saa puolustusministeriön. Ya´alon haluaisi opetusministeriön, mutta siihenkin on tungosta. Toinen ongelmapaikka on Silvan Shalom, joka haluaisi talousministeriön, mutta sitä kärkkyy puolueen kakkosmies Sa´ar. Jos Neeman olisi halukas luovuttamaan oikeusministeriön, Sa´ar olisi tyytyväinen siihen ministeriöön. Mutta Shalom on sittenkin vielä ilman hänelle kuuluvaa arvostusta. Netanyahun täytynee vasten tahtoaan antaa Shalomille varapääministerin paikka, mikä tyydyttäisi häntä.
Ilman heille luvattua palkkiota ovat Dan Meridor ja Benny Begin, molemmat arvostettuja ja kannuksensa hankkineita poliitikkoja. Netanyahun ei tulisi unohtaa heitä. (JP)
2. Netanyahun hallitus voinee nyt laskea 69 kansanedustajan tukeen, mutta jos Labour-ministerit jostain syystä vetäytyvät pois hallituksesta, sen asema heikkenee liikaa. Siksi Netanyahun täytyy saada lisätukea. Ehdolla on UTJ (United Torah Judaism), jolla on viisi kansanedustajaa. Sen kautta hallituksen takana olisi 74 kansanedustajaa, mikä antaisi sille huomattavasti tukevamman jalansijan, jolta ponnistaa. Se antaisi myös mahdollisissa kriisi-tilanteissa ministereille tunnon, että hallitus on muodostettu pysyväksi, ja se rauhoittaisi niitä, jotka epäillen vilkuilevat selkänsä yli pahinta peläten.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak kutsui eilen kokoon puolueensa eduskuntaryhmän tarkoituksenaan eheyttää puolueen edustusta, mutta hänen pahimmat vastustajansa Ophir Pines Paz, Juli Tamir, Eitan Gabel ja Amir Peretz jäivät pois tilaisuudesta. Nämä neljä kansanedustajaa aikovat myös jäädä pois äänestyksestä tiistaina, jolloin Netanyahun hallituksen ministerilista hyväksytään Knessetissä.
BARAK on vielä laatimassa omaa ministerilistaansa niistä kansanedustajista, jotka hänellä on käytettävissään. Entisen kansanedustajan kristityn arabin Nadia Hilun tukijat lähettivät kirjelmän Barakille, jossa he pyytävät, että Hilu nimitettäisiin ministeriehdokkaaksi vastuunaan vähemmistökansalaisten asiat.
Tusinoittain tyytymättömiä Labourin jäseniä on palauttanut jäsenkirjansa vastalauseeksi puolueen suostumisesta Netanyahun hallitukseen.
KADIMA-puolueen puheenjohtaja Tzipi Livni joutuu seuraamaan sivusta tätä rulettia, mihin hänellä ei ole mitään asiaa. Hän vain heittelee teräviä piikkejä edes vähän tasoittaakseen pettymystään ja kunnianhimoaan joutuessaan yhä enemmän syrjäytetyksi vallan kuvioista. Mielenkiintoista on seurata, miten tämä pyrkyreistä ja opportunisteista koottu puolue pysyy kasassa, ennen kuin yksi ja toinen alkaa hamuilla tienvarren heinätuppaita. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert myönsi eilen epäsuorasti, että IAF:n koneet olivat tehneet iskut pari kuukautta sitten Sudanissa aselastissa olevia rekka-autoja vastaan. Eilisen uutisen mukaan iskussa tuhottiin 17 rekkaa ja siinä kuoli autoissa olleet 39 ihmistä. Olmert puhui eilen illalla Herzlian Interdiciplinary Center (IDC) kokouksessa sanoen: ”Me operoimme kaikkialla, missä voimme iskeä terrorin infrastruktuuriin – lähellä olevissa paikoissa, kauempana olevissa paikoissa, kaikkialla, missä voimme iskeä terrorin infrastruktuuriin, me iskemme niihin ja me iskemme niihin tavalla, mikä parantaa puolustustamme.” Olmert viittasi tilanteisiin pohjoisessa ja tilanteisiin etelässä, mutta ei katsonut voivansa mennä yksityis-kohtiin. Hän kehui, ettei ole olemassa paikkaa, missä Israel ei voisi operoida. Hän myös kehui, ettei Israel ole milloinkaan ollut paremmin varustettu kuin se, mitä se on pystynyt saavuttamaan muutaman viimeisen vuoden aikana. (JP)
4. SUDANIN hallitus oli aluksi epätietoinen, miten suhtautua maailmalle levinneisiin uutisiin. Eilen Sudanin liikenneministeri Mubarak Mabrook Saleem kertoi medialle, että amerikkalaiset koneet olivat ilmaiskujen takana, jotka tapahtuivat kahdessa eri tilanteessa helmikuun alkupuolelle viikon välein. Hän sanoi, että rekka-autot kuljettivat pakolaisia eri Afrikan maista soluttautuakseen rajan yli sekä kevyitä aseita kuten Kalashnikov-kiväärejä puolustusta varten. Yksi ministeri kertoi, että pakolaisia oli 200, toisen mukaan iskussa kuoli ainakin 900 ihmistä. Kolmas ministeri tiesi, että ”amerikkalaiset koneet, jotka hallitsevat Sudanin ilmatilaa, pommittivat helmikuun 10. päivä yhtä rahtialusta, joka tuhoutui täysin”.
SUDANIN presidentti Omar a-Bashir, joka välittämättä kansainvälisestä pidätysmääräyksestä vieraili Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin vieraana palaten eilen kotimaahansa, kertoi, että iskussa kuoli satoja pakolaisia. Hän kielsi maansa välittävän aseita Hamasille Gazan kaistalle. Hän viittasi ilmaiskun korkeaan tekniseen tasoon, mikä osoitti USA:n osallisuuden.
USA:N armeijan edustaja Vince Crawley kertoi, ettei USA:n armeija ole tehnyt ilmaiskuja, ei laukonut ohjuksia eikä osallistunut yhteenkään operaatioon Sudanissa sen jälkeen, kun US Afrikan komentokeskus aloitti toimintansa siellä lokakuun 1. päivänä. Myös USA:n ulkoministeriön apulaisedustaja Cordon Duguid kielsi, että USA:n koneet olisivat osallistuneet operaatioon Sudanissa tammi- ja helmikuussa 2009. Hän kuitenkin vahvisti, että USA:n hallitus on hyvin huolestunut aseitten salakuljetuksista Hamasille Gazaan. (JP)
5. ISRAELIN puolustusministeriö suoritti 48 tuntia kestäneen kokeen testatakseen valmisteilla olevaa ohjustentorjuntaan suunniteltua järjestelmää, jolle on annettu nimi Iron Dome (Teräskupu). Puolustusministeriön edustaja kertoi torstaina, että kokeen aikana ammuttiin useita raketteja, jotka muistuttavat niitä, joita terroristit ovat ampuneet Israeliin vuodesta toiseen. Hän sanoi puolustusjärjestelmän toimineen ”odotetulla tavalla”, millä hän pyrki varovaisin sanoin kertomaan kokeen onnistumisesta. Järjestelmä on suunniteltu suojaamaan sekä pohjoisella että eteläisellä rajalla olevaa rakettiuhkaa vastaan.
IRON DOME järjestelmän on kehittänyt puolustusministeriön hallitus Asekehittelyn ja Teknologian Teollisuudelle (Maf´at) yhdessä Rafaelin Edistyneen Puolustusjärjestelmän kanssa. Ministeriön kutsui testien onnistumista tienviitaksi lisäten, että testissä verifioitiin simulaation ja tutkimusten tuloksia, jotka osoittivat kokeen onnistumisen.
Puolustusministeriön pääsihteeri Pinchas Buchris onnitteli Iron Dome järjestelmän suunnittelijoita ja rakentajia onnistuneesta kokeesta ja lupasi järjestelmän olevan käyttökunnossa lähitulevaisuudessa. Hän kertoi, että sen rakentaminen on edellä laadittua aikataulua ja että rakennustyötä on kiihdytetty.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi Iron Dome järjestelmä olevan osa monitasoista ohjusten torjuntamenetelmää, ja että saavutettu menestys takaa, että suurin osan maata kohti ammutuista raketeista ja ohjuksista pystytään eliminoimaan ennen niiden osumista maaleihinsa. Aiemmin Maf´atin tutkimus- ja kehitysosaston johtaja Danny Gold sanoi, että Iron Dome on saavuttanut viimeisen asteen edellä aikatauluaan. ”Tämä järjestelmä pystytään rakentamaan viidenneksessä ajasta, mitä muut järjestelmät vaatisivat ja kymmenesosan kustannuksella. Järjestelmä on halvin maailmassa”, Gold kehui.
6. KASANEDUSTAJA Yuval Steinitzin johtama tiimi esitteli eilen Knessetissä laatimaansa suunnitelmaa hallituksen sadan ensimmäisen päivän ohjelmaksi. Suunnitelmassa esitetään useita kohteita, joihin hallituksen tulee paneutua. Suunnitelman painopiste on ymmärrettävästi talouden suunnittelussa ja laman aiheuttamien ongelmien poistamiseksi tai ainakin minimoimiseksi. Suunnitelma ei tähtää hallituksen tarttuvan kaikkiin ongelmiin suoraan, vaan edellyttää pankki- ja instituuttilaitosten toimivan hallituksen vakuutusten varmistamina. Suunnitelmassa ei myöskään suositella hallituksen auttavan yksityisiä yrityksiä taloudellisista vaikeuksista, vaan edellyttää pankkien toimivan aktiivisesti lainanantajina hallituksen kokonaisvastuun puitteissa. Suunnitelman mukaan hallitus on luoteeltaan uudistava ja toimissaan uutta luova. Muutamia kohteita tutkittiin tarkemmin kuin toisia niiden tärkeyden vuoksi. Tiimi suositteli, että Netanyahu suorittaa talousjärjestelmän rakenteellisia muutoksia, mihin talouskriisi antaa mahdollisuudet, mikä ei voisi toteutua toisissa olosuhteissa.
Netanyahu sanoi saatuaan raportin, että hallituksen tehtävä on varmistaa Israelin turvallisuus ja hyvinvointi tähdentäen, että hallitusta kohtaavat haasteet ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. ”Siksi tarvitsemme yhtenäisyyttä ja suunnitelman.” Netanyahu katsoi, että kiireisimpiä tehtäviä taloudenhoidon ohella ovat myös opetusjärjestelmän uusiminen ja sisäinen turvallisuus. Hän toivoi hallituksen aloittavan ensi viikolla. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Lontoolainen kahvila poisti näyteikkunastaan taulun, jossa se sanoi boikotoivansa Israelin tuotteita, mutta toivotti juutalaiset tervetulleiksi kahvilaan. Ehkä taulun laatijat eivät huomanneet, että suuri osa juutalaisista on israelilaista tekoa. (JP)
- YK hyväksyi esityksen, jonka mukaan uskonnon arvosteleminen on rikos. Esityksen olivat tehneet islamilaiset valtiot, joita tukivat Belarus ja Venezuela. YK:n ihmisoikeusneuvoston 47:stä jäsenmaasta 23 äänesti esityksen puolesta, 11 länsimaata vastusti ja 13 pidättyi äänestyksestä. Julkilausuma vaatii, että jäsenmaat suojaavat kaikkia toimia vastaan, jotka johtuvat vihasta, syrjimisestä, häirinnästä tai pakottamisesta, jotka johtuvat uskonnon häpäisemisestä tai kiihotuksesta uskonnolliseen vihaan yleensä. Pakistanin lähettiläs Zamir Akram sanoi: ”On tärkeämpää käsitellä syytä kuin sen seurauksia.” Julkilausumassa väitettiin, että islam on usein joutunut väärin syytetyksi ihmisoikeuksien loukkauksista. Kanadan edustaja, joka vastusti EU:n, Sveitsin, Ukrainan ja Chilen kanssa lausumaa, totesi, että ”yksityiset ihmiset tarvitsevat suojelua, eivät uskonnot.” Intian edustaja sanoi, että julkilausuma yhdisti väärin uskonnollisen kritisismin rasismiin. USA ei osallistunut äänestykseen, koska se ei ole jäsen neuvostossa. Obama nimitti tarkkailijan neuvostoon, mutta ei tiedetä, pyrkiikö USA saamaan paikan 18:sta tarjolla olevasta paikasta toukokuun vaaleissa. Eshter Brimmer, joka on ehdolla kansainvälisten järjestöjen asiain apulaisulkoministeriksi, sanoi: ”Neuvosto on syvä pettymys, jonka varsinaisen tehtävän muutamat pahimmat ihmisoikeuksia rikkovat maat ovat vääristelleet”. (JP)
- Netanyahun hallituksen hinta hallituskumppaneille tulee maksamaan 6.5 miljardia NIS. Netanyahu totesi, että hinta on korkea, mutta epävarman hallituksen muodostaminen ja toiminta olisi maksanut paljon enemmän. (JP)
- IDF suoritti antrax-kokeita sadoille sotilaille kertomatta heille siihen liittyvistä vaaroista. Useat testiin osallistuneet valittavat sivuoireita sen jälkeen.(ynet)
- Israelin viranomaiset sanovat, ettei edistystä ole saavutettu Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluissa. (ynet)
- Gazan terroristit ampuivat panssariohjuksen IDF:n sotilaita kohti perjantai-aamuna lähellä Karni terminaalia turva-aidan vierellä, ei vahinkoja.(INN)

Thursday, March 26, 2009

TORSTAI 26.03.09
1. NETANYAHU siirtelee palapelinsä osia saadakseen uuden hallituksensa ministerilistan valmiiksi jo kuluvan viikon aikana. Hänen vaikeutensa on siinä, että haalittuaan useita pienpuolueita hallitukseensa jokaiselle oli luvattava tärkeitä ministeriötä ja puheenjohtaja-paikkoja Knessetin valiokunnissa, mutta samalla hänen tulee varmistaa, ettei hänen oman puolueensa tärkeät jäsenet tunne joutuneensa syrjityiksi. Hänen pahin kilpailijansa puolueessa Silvan Shalom on yksi tällainen, joka halusi talousministeriön, jonka Netanyahu haluaa pitää itse; Moshe Ya´alon on toinen, jolle luvattiin puolustusministeriö, joka näyttää menevän Ehud Barakille. Näin tämä ruletti jatkuu kiireisesti, sillä aikaa ei ole paljon ja hallituksen pitäisi päästä pikaisesti aloittamaan maan hallitsemisen. Netanyahu lienee pakotettu muodostamaan 28 ministeriön hallituksen, että edes pahimmat karikot vältettäisiin heti kättelyssä. Netanyahu vastusti suurta hallitusta ollessaan pääministerinä edellisen kerran 1996, jolloin hän tyytyi 18 ministeriöön. Nyt hänen tulee luopua tästä periaatteesta, minkä tosin seuraavat hallitukset jo rikkoivat ja poistivat ministeriöitten lukua rajoittavan lain. (JP)
2. LABOUR-PUOLUE selvittelee keskuudessaan, miten jatkaa elämäänsä hajaannuksesta huolimatta. Tällä hetkellä viisi puolueen kansanedustajaa pitää härkäpäisesti kiinni omaksumastaan kannasta, etteivät he voi tukea Netanyahun hallitusta. Kahdeksan edustajaa on kuitenkin määritellyt kantansa myönteiseksi, mikä helpottaa löytämään tarpeeksi kansanedustajia hallitukseen. Ministerin tulee olla Knessetin jäsen. Kapinalliset ovat kuitenkin vaikean ratkaisun edessä, sillä äänestäessään hallitusta vastaan he ovat vaarassa menettää oikeutensa asettua ehdokkaiksi seuraavissa Knessetin vaaleissa.
Puolueen pääsihteeri Eitan Gabel selittää, että huolimatta tarpeestaan kunnioittaa vaalien tulosta, hän ei katso voivansa äänestää hallituksen puolesta eikä liittyä siihen. Opetusministeri Juli Tamir sanoo pysyttelevänsä politiikassa, mutta äänestää hallituksen esitysten puolesta vain, kun katsoo sen soveltuvan omaan ideologiaansa. Kapinalliset eivät kuitenkaan halua virallista eroa puolueesta muodostaakseen oman ryhmänsä, sillä monella on toiveita edetä puolueen sisällä, kuten Ophir Pines Paz, joka havittelee riistävänsä puolueen puheenjohtajuuden Ehud Barakilta sisäisissä vaaleissa viimeistään huhtikuussa 2010. Labour saa viisi ministeripakkaa, joista Barakin lisäksi kolme nykyistä ministeriä saavat uuden ministeriön. Yksi ministerinpaikka on tarjolla, johon tarjotaan joko Matan Vilnaita tai Orit Nokedia. Barak suunnitteli voivansa houkutella yhden kapinallisen hallitukseen tarjoamalla ministerin-paikkaa, mutta halukkaita ei ole ilmaantunut. (JP)
3. JUUTALAINEN KOTI (Habayit Hayehudi) puolue solmi hallitussopimuksen Likudin kanssa eilen. Netanyahun kannatus Knessetissä on siten ainakin 69 edustajaa. Likud suostui puolueen vaatimukseen, että yksi puolueen ministereistä luopuu edustajanpaikastaan sallien listassa seuraavan ehdokkaan nousta hänen paikalleen, mutta siten, että hän voi palata Knessetiin, jos hän menettää ministerin paikkansa. Netanyahu suostui esittämään tätä koskevan ns. Norjan mallin mukaisen lain, joka koskee kaikkia puolueita. Tämän mallin toteutus nostaisi kaksi Etiopiassa syntynyttä Knessetiin.
Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja professori Daniel Hershkovitz, matemaatikko Israelin Teknologisessa Instituutissa, saa kulttuuriministeriön, kansanedustaja Zevulun Orlev Knessetin lastenterveysvaliokunnan puheen johtajuuden hallituksen hallitusajan kolmannekselle ja toisen kolmanneksen Knessetin opetusvaliokunnassa. (JP)
4. HELPPOA ON LUVATA, mutta toteutus ei käytännössä ole aina sitä, toteaa Herb
Keinon JP:n julkistamassa artikkelissaan. Keinon käsittelee kirjoituksessaan Netanyahun ja Libermanin välistä sopimusta, jota kutsutaan salaiseksi, jonka mukaan uusi hallitus tulee aloittamaan rakentamisen Maale Adumimin ja Jerusalemin välisellä vapaalla ns. E1-alueella, jonne on infrastruktuuria vedetty valmiiksi, mutta jota hallitukset eivät ole ulkoisesta painostuksesta johtuen uskaltaneet antaa rakennusyhtiöille toteuttavaksi. Sinne rakennettiin uusi poliisiasema PA:n kiivaista vastaväitteistä huolimatta, mutta ei muuta. Israel Beiteinun kansanedustaja ja vaaliyhteistyön keskustelutiimin jäsen David Rotem sanoo, ettei ole mitään kirjoitettua sopimusta, joka kieltää tai sallii rakentamisen E1-alueelle, ei USA:n kanssa kuten ei myöskään Likudin ja Israel Beiteinun välillä. Kuitenkin, sanoo Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel, että Yitzhak Rabinin hallituksesta lähtien kaikki hallitukset Ariel Sharoniin saakka ovat luvanneet aloittaa rakentamisen alueella, mutta eivät ole toteuttaneet lupaustaan. Viimeksi sellaisen lupauksen antoi Ehud Olmert, kuitenkin ilman tulosta. Kaikkien Israelin suurten päätösten yllä leijuu USA:n uhkaava varjo. Vaikka päätöksiä tehdäänkin, ennen niiden toteuttamista tulee aina varmistaa, ettei ”isoveli” pahoita mieltään sen johdosta. Jos presidentti Obama kutsuukin nykyistä tasapainotilaa Israelin ja PA:n välillä kestämättömäksi, ja lupaa nostaa Palestiinan valtion perustamisen hänen hallituksensa asialistan kärkeen, yhtä kestämätön on tilanne, jossa itsenäisen valtion päätökset vahvistetaan viime kädessä Yhdysvalloissa. Keskustelu ja päätösten sovittaminen yhteen on toinen asia, mutta ei ole hyvä, että asioista kaukana olevat tahot päättävät Israelin elintärkeistä asioista USA:ssa. Kuten Israelin analyytikoitten ja kommentoijien tapa on, rauhanprosessi vedetään aina hihasta esiin väittäen, miksi jokin päätös on sen vastainen ellei torpedoi sen kokonaan. Näin Herb Keinon tässäkin vakuuttelee, että pystyäkseen lupauksensa mukaisesti osoittautumaan ”rauhan mieheksi”, Netanyahun tulee välttää E1-alueen rakentamista. (JP)
5. EGYPTI kielsi Hamasin edustajan Sami Abu Zuhrin pääsyn Gazaan, minkä johdosta hän on joutunut asumaan ulkomailla mentyään sinne vähän ennen operaatio Cast Lead alkua. Egypti ei ole myöntänyt hänelle lupaa palata Gazaan Zuhrin esitettyä voimakasta kritiikkiä Kairon hallitusta vastaan siksi, ettei se avannut Rafahin terminaalia hätäapulähetyksille Gazaan sekä haavoittuneitten pääsemiseksi sairaalahoitoon Egyptiin. Egypti on kieltäytynyt muuttamasta kantaansa asiassa selittäen, että kyseinen henkilö ei omaa hyviä tapoja. Zuhri nousi median uutisotsikoihin toukokuun 19. päivänä 2006, kun hän tarkastusasemalla Rafahissa pudotti pöydälle rahavyön, jossa oli 640 000 USD, toisen lähteen mukaan 900 000 USD, jotka hän yritti viedä Gazaan.
Abu Zuhrin kiellon antoi Egyptin apulaistiedustelupäällikkö Omar Qinawi. Asia tuli julkisuuteen Hamasin edustajien matkustettua Kairoon sovintoneuvotteluihin Fatahin kanssa. Hamasin Damaskoksessa asuva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal yritti saada Egyptin muuttamaan kantaansa asiassa, mutta ilman tulosta. Asia on pahasti hiertänyt Egyptin ja Hamasin välistä luottamusta ja vaikeuttanut Kairon välitysyrityksiä Hamasin ja Fatahin erimielisyyksien tasoittamiseksi. (JP)
6. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoo, että rauhankeskustelut Netanyahun hallituksen kanssa ovat mahdolliset. Hän sanoi Netanyahun vaikutusta neuvotteluissa ”taktiseksi”, ei strategiseksi, eikä siten estä pitkän tähtäyksen neuvotteluja. Assad antoi lausuntonsa libanonilaiselle As-Safir lehdelle. Hän katsoi Israelin vaalien tuloksen osoittavan, että yleisen mielipiteen suuntautuminen oikealle on merkki epäonnistumisesta ja sekaannuksesta, mikä on sen seurauksena. Hän sanoo, ettei keskusteluissa Israelin vetäytymisestä kesäkuun 4. päivän 1967 aselepolinjoille ole saatu läpimurtoa, vaan keskustelut ovat juuttuneet ja pysähtyneet.
ASSAD mainitsi USA:n presidentti Obaman tarjouksia paremmista suhteista Syyrian ja Iranin kanssa, että hän odottaa tekoja sanojen asemesta. Hän selitti, että Obaman hallitus lupaili nopeaa vetäytymistä Irakista ja Afganistanista, mutta ratkaisevia askeleita alueella ei ole vielä otettu. Assad määritteli maansa suhteita Iranin kanssa ”strategisiksi”, sillä USA ei ole asettunut Syyrian vaan Israelin rinnalle.
ASSAD selitti, että Israelin pommittaman ydinvoimalaksi väitetyn rakennuksen paikalta löydetyt uraanijätteet olivat peräisin IAF:n käyttämistä pommeista. Israelissa vallalla olevan käsityksen mukaan Iran rahoitti Pohjois-Korean rakentaman laitoksen, jonka tarkoituksena Israelin tiedustelu osoitti olleen tuottaa plutoniumia Iranin tarpeita varten. IAF:n koneet tuhosivat rakennukset syyskuussa 2007. Assad vakuutti, ettei Syyrialla ole ydinlaitoksia ja että YK tietää tämän.
Julkisuudessa on kuitenkin esiintynyt tietoja, joitten mukaan Syyria hajotti ydinlaitoksensa pommituksen jälkeen eri puolille maata Iranin esimerkin mukaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin Al-Manar TV-yhtiö kertoi eilen, että Gilad Shalitin vapauttamis-neuvotteluissa on saatu ratkaisevaa edistymistä. Sen mukaan egyptiläinen viranomainen matkusti eilen Israeliin, jossa hän tapasi mm. Ofer Degelin ja Meir Daganin. Myös Hamasin taholta kerrottiin edistystä saavutetun.(ynet)
- CBS kertoi uutisissaan, että IAF pommitti 17 rekka-autoa Sudanissa kaksi kuukautta sitten. Rekat oli lastattu täyteen Hamasille meneviä aseita. Iskussa kuoli 39 ihmistä, kertoo uutinen. IDF ei myönnä eikä kiellä asiaa. Sudanin hallitus syyttää ”ulkopuolista mahtivaltiota”. CBS sanoo saaneensa tiedot Pentagonin tiedottajalta David Martinilta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3692507,00.html
- Egyptin viranomaiset vahvistavat, ettei maa järjestä Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen vuosijuhlaa. Rauhansopimus solmittiin maaliskuun 26. päivänä 1979 Camp Davidissa USA:ssa presidentti Jimmy Carterin toimiessa välimiehenä. Israelin pääministeri Menachem Begin totesi jälkeen päin, että Carter oli pettänyt häntä solmimalla salaisen sopimuksen Anwar Sadatin kanssa, jonka mukaan USA toimitti Egyptille Israelia koskevia salaisia tietoja, sekä lupasi sille uudenaikaisia aseita. Begin pahoitti mielensä niin, ettei hän toipunut siitä henkisesti, mihin vaikutti hänen vaimonsa samanaikainen kuolema. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130620
- PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) julkisti videon, jossa näytetään PA:n virallisen TV-aseman esittämä tunnin mittainen ”dokumentti” 1978 Tel Avivin läheisellä hiekkarannalla tapahtunut massamurha, jossa Libanonista kumiveneillä tulleet palestiinalaiset terroristit murhasivat 38 israelilaista siviiliä, heitä 13 lasta, ja haavoittivat 71. Ohjelmassa ylistetään terroristeja ja varsinkin heidän naispuolista johtajaansa esimerkillisinä sankareina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130612
Lämpötilat, Jsm: To: 8-13; Pe: 9-16; La: 7-15; Su: 4-11, vaihdellen aurinkoista ja pilvistä.

Wednesday, March 25, 2009

KESKIVIIKKO 25.03.09
1. LABOUR-PUOLUE äänesti itsensä Binyamin Netanyahun hallitukseen. Tilaisuus alkoi 16.00 aikoihin, minkä jälkeen paikalle kerääntyneet 1 151 edustajaa – tai etukäteen valitut - saivat pitää lyhyen puheen. Vaikka tunnelma oli jännittynyt ja kiihkeäkin, mitään mikrofonin riistämistä toiselta puhujalta ei tapahtunut. Puheissa ilmeni kuitenkin selvä ero hallitukseen menoa kannattavien ja sitä vastustavien välillä, eikä terminologia ollut aina kovin siistiä. Äänestämään päästiin aikataulun mukaisesti 18.00 tienoilla, ja iltakahdeksaan mennessä äänestyksen tulokset alkoivat selvitä.
Tuloksissa Barakin esitys Labourin osallistumisesta hallitukseen sai 680 ääntä, hänen esitystään vastustavat saivat 507 ääntä. Barakin voitto tuli siten varsin selvin numeroin.
Ennen edustajien kokousta 7 kansanedustajaa vastusti Barakin esitystä, mutta äänestyksen jälkeen kansanedustaja Daniel Ben-Shimhon ilmoitti tulleensa vakuuttuneeksi Barakin esityksen eduista ja ilmoittautui Barakin joukkoon, jossa on nyt 7 kansanedustajaa 13:sta.(JP)
2. TÄMÄ oli kuitenkin vasta yksi taistelu sodassa, joka tulee kuumenemaan ennen lopullista ratkaisua sen lopputuloksesta. Netanyahun tulee esittää hallituksensa koostumus presidentti Shimon Peresille viimeistään 03.04.09. Pahin este varmaan poistui Labourin päätöksen myötä, mutta nyt alkaa sotatantereen puhdistus ja viimeisten vastarinta-pesäkkeiden eliminoiminen. Likudin kanssa yhteistyöstä neuvotelleet pienpuolueet ovat alkaneet herätä peläten, että miten heille luvattujen ministeri- ja valiokuntapaikkojen kanssa käy. Tämän selvittäminen on työlästä ja arkaluonteista, missä henkilökohtaiset suhteet pelaavat usein ratkaisevaa osaa. Labourin seitsemän kansanedustajan myötä Netanyahu voi nyt laskea saaneensa ainakin 67-68 kansanedustajan tuen, mikä on 2-3 enemmän kuin NU:n potentiaaliset viisi paikkaa olisivat tuoneet. Barak ilmoitti, ettei hän suostu samaan hallitukseen NU:n kanssa, joka voidaan siten laskea oppositioon kuuluvaksi.
BARAKIA kannattavien kansanedustajien luku Labourissa voi vielä nousta, kunhan kansanedustajat ovat sisäistäneet tilanteen ja alkavat tajuta, mitä vaaroja puolueen hajoaminen hallituksen kannattajiin ja sitä vastustaviin Knessetissä voi aiheuttaa. Jotkut voivat myös katsoa houkutuksen päästä ministerin tai valiokunnan puheen johtajan paikalle liian suureksi, ja liittyä kannattajien joukkoon. Barak jo varoitti eilen, että kansanedustaja, joka äänestää Knessetissä vastoin puolueen sopimaa kantaa, menettää oikeutensa asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa, kuten puolueen säännöt edellyttävät. (JP)
3. MIELENOSOITUSMARSSI Israelin arabienemmistöisessä Umm e-Fahmin kaupungissa sujui lopulta suhteellisen siististi. Poliisi oli osittain mellakkavarustein hyvin varustautunut tilanteeseen vesitykkeineen, kyynelkaasu- ja tainnutuspanoksineen, joita myös käytettiin pahimpien mellakkapisteiden hajottamiseksi. Kivien heittelyä tapahtui kaiken aikaa, jotka haavoittivat lievästi 16 poliisiupseeria, mutta kukaan marssijoista ei haavoittunut. Mellakkaan osallistuneita nuoria kaupunkilaisia haavoittui lievästi 15, kertoi kaupungin apulais-pormestari. Poliisi pidätti 10 nuorta kaupunkilaista, joita syytetään mellakoinnista ja poliisiupseerien vastustamisesta ja haavoittamisesta. Marssi kesti vajaan tunnin ja vähän yli tunnin kuluttua tilanne alkoi palautua normaaliksi.
MARSSIN tarkoituksesta ja mielekkyydestä on virinnyt keskustelua. Arabikansanedustajat syyttävät Israelia tahallisesta kiihottamisesta ja provosoimisesta, mikä ei ole omiaan lisäämään yhteisymmärrystä maan juutalais- ja arabikansanosien välillä. Ke. Ibrahim Sarsour (United Arablist) sanoi, että kuka tahansa voi tulla Umm el-Fahmiin ja nauttia sen ilmapiiristä ja hyvästä ruuasta viehättävissä kahviloissa, mutta tulla kaupunkiin Israelin lippujen kanssa on hänen mielestään provokaatio, mitä hän epäili tarkoitukselliseksi.
Baruch Marzel, yksi marssin järjestäjistä, kiitteli korkeinta oikeutta ja poliisia, jotka 25 vuoden työskentelyn jälkeen mahdollistivat marssin Umm el-Fahmissa. Edellinen marssi joulukuussa peruutettiin, koska poliisi oli saanut vihjeitä väkivaltaisuuksien suunnittelusta sen aikana. Marzel sanoi tilaisuuden osoittavan, että Israelin valtio pystyy huolehtimaan maan arabiväestöstä, jos se niin haluaa. Hän vaati laittomasti rakennettujen talojen poistamista sekä lain ja oikeuden ulottamisesta kaupunkiin sekä eliminoimaan vihamieliset siemenet, jotka itävät siellä, ja karkottamaan sellaiset ainekset. (JP)
4. HAMAS ilmoitti tiistaina, että se valmistelee syytteiden nostamista PA:n hallituksen pääministeriä Salaam Fayadia vastaan. Hamasin edustajat syyttävät, että Fayad on avustanut Israelia sekä käyttänyt väärin julkisia varoja. Palestiinalaisten keskuudessa syytös yhteistoiminnasta Israelin kanssa on verrattavissa valtionpetokseen, josta rangaistuksena on kuolemantuomio. Hamasin nostaman syytteen käsittelyä voidaan puida Gazassa joko siten, että hänet tuomitaan poissaolevana tai pidätettynä, jos hän uskaltaa tulla Gazan kaistalle. Fayad jätti jokin aika sitten Mahmoud Abbasille eronpyyntönsä, jossa sanoo eroavansa pakaltaan viimeistään maaliskuun lopussa. Abbasin on oletettu pyytävän, että Fayad kuitenkin jatkaisi virkapaikallaan toistaiseksi. Fayad on varsinkin amerikkalaisten suosiossa, jotka pitävät häntä luotettavana ja jonka kautta he ovat halukkaita jatkamaan tukeaan palestiinalaisille. Fayadin ero tulee jättämään pahan aukon PA:n hallintoon.
HAMAS on toistuvasti ilmoittanut, ettei se halua Fayadin johtamaan hallitukseen. Hamasin kansanedustaja Salah Bardaweel valittaa, ettei Hamas halua häntä mihinkään hallituksen ministeriöön, koska hänellä on musta menneisyys. ”Tämä mies on vastuussa turvallisuus-yhteistyöstä Sionistisen vihollisen kanssa, Hamasin kannattajien pidätyksiin Länsirannalla sekä Palestiinan kansalle kuuluvien julkisten varojen väärinkäyttämiseen.” Bardaweel lisäsi, että Fayad tuli pääministeriksi vastoin Palestiinan peruslakia, eikä hänen hallituksensa koskaan saanut PLC:n (parlamentin) vahvistusta. Häntä pidetään ”ongelmallisena henkilönä”.
HAMASIN ilmoitus tulee pahaan rakoon, kun Kairon sovintoneuvottelujen tuli alkaa, joissa on tarkoitus hioa Hamasin ja Fatahin väliset eroavaisuudet yhteishallituksen muodostamiseksi. Ei ole vielä selvää, miten tämä uusi vaihe vaikuttaa keskusteluihin, mutta Kairo on tiettävästi siirtänyt neuvottelujen alkamista huhtikuun alkuun. (JP)
5. USA:N presidentti Baruck Hussein Obama sanoi äskettäin pitämässään TV-haastattelussa, että nykyinen tasapainotilanne Israelin ja palestiinalaisten välillä on ”kestämätön” ja vaatii Palestiinan valtion perustamista Israelin maahan, jonka jälkeen ”nämä kaksi kansaa voivat asua rinnakkain rauhassa ja turvallisesti”. Paikalla olleet reportterit kyselivät, miksi ulkopoliittisista aiheista Iran ei tullut esiin, eikä myöskään Irak tai Afganistan, joissa pitäisi olla sota meneillään. Mutta Israelin tilanne vedettiin esiin kuin kiireisimpänä tai tärkeimpänä asiana. Obama vastasi reportterien kysymykseen Israelista, ettei hän hyväksy nykyistä tasapainoa alueella, vaan haluaa ”rauhanprosessin” etenevän, joskin tunnusti, että sen toteutuminen vie aikaa. Vastauksena kysymykseen Israelin oikeistovoittoisesta hallituksesta Obama selitti, ettei sillä tule olemaan helpompaa kuin edellisilläkään hallituksilla. Obaman nimittämä lähettiläs George C Mitchell matkustaa Lähi Itään lähi aikoina. Mitchell vastaa suoraan Obamalle eikä ulkoministeriölle.
Mahmoud Abbas on varoitellut, että ilman setlementtien täydellistä rakentamisen lopettamista ei tule olemaan vakavia rauhankeskusteluja PA:n ja Israelin välillä. Hän painotti varsinkin Jerusalemin lähiöitten rakentamista, joita Abbas pitää ”setlementteinä” niiltä osin, kuin ne sijaitsevat 1967 sodassa vapautetuilla alueilla. (INN)
6. ENERGTEK yhtiö sanoo saaneensa luvan kansalliselta infrastruktuuriministeriöltä aloittaa kaasuesiintymien etsimisen Negevin pohjoisosassa. Yhtiö löysi tutkimuksissaan kaasua n. 19 000 eekkerin alueelta Negevissä, josta sillä on oikeus etsiä, tuottaa ja myydä löytämäänsä tuotetta markkinoilla. Yhtiö aikoo hyödyntää äskettäin kehitettyä alhaisen paineen liikuteltavaa putkistoa ja tilavuuskuljetuksien teknologiaa kaasun välittämiseksi sitä käyttäviin laitoksiin. Järjestelmä ei vaadi pysyvien putkistojen asentamista.
Negevin kaasulöytöjen kilpailijana on Haifan edustalta löydetyt valtavat kaasuesiintymät. Niiden hyödyntäminen kuitenkin edellyttää kansallisen kaasuputkistoverkoston rakentamista, mikä vie oman aikansa. Haifan kaasulöydöt arvioidaan 5 triljoonan kuutiojalan suuruisiksi, mutta etsintöjä jatketaan pitkin rannikkoa Haifasta etelään.
Israel on tuottanut luonnonkaasua Egyptistä, mutta siellä on noussut oppositio toimitus-sopimusten irtisanomiseksi ja myyntihiontojen neuvottelemiseksi uudelleen. 2.5 miljardin USD kaasuntuottosopimus solmittiin 2005 ja sen kestoajaksi määriteltiin 15 vuotta. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Likud ja Israel Beiteinu ovat sopineet rakentamisen aloittamisesta kiistellyllä E1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä. Sen rakentamisesta tehtiin ensimmäiset päätökset jo Rabinin hallituksen aikoihin, ja sen mukaisesti sinne on vedetty infrastruktuuria, mutta lähinnä USA:n painostuksesta sen rakentamista on siirretty vuodesta toiseen. Tälle ns. E1 alueelle on suunniteltu rakennettavaksi 3000 asuntoyksikköä julkisine ja palvelutiloineen. (INN)
- IDF:n sotilaat löysivät rutiinitarkastuksissa Hebronissa rakenteilla olevan panssaroidun auton. Sen runkona oli käytetty Isuzu henkilöautoa, jonka ovet laseineen oli poistettu ja niiden tilalle oli asennettu luodinkestävät panssari-levyt. Myös auton moottoriosa oli vahvistettu teräslevyin. Sotilaat löysivät etsinnöissä myös IDF:n voimakkaalla kiikarilla varustetun erikoiskiväärin. Armeijan tiedusteluosasto jatkaa tutkimuksia, liittyivätkö löydöt laajempaan soluun, joka suunnitteli terrori-iskua Hebronissa. Hebronin alueesta on kehittynyt Hamasin voimakeskus Fatahin otteen hellittäessä siellä. (INN)
- IAF havaitsi tutkimuksissa, että 99 % sen operaatio Cast lead aikana ampumista ohjuksista osui maaliinsa. Palestiinalaiset ampuivat operaation aikana 650 kranaattia ja rakettia Israelin puolelle. (INN)
- Kuolleenmeren rannikot on avattu uudelleen uimarien käyttöön.
- Hamas ampui eilen raketin Ashkelonin rannikkoalueelle, ei vahinkoja.
- Givati prikaatin sotilaat pidättivät eilen kolme palestiinalaista, jotka heittivät petrolipulloja autoilijoita kohti. Miehillä oli improvisoituja aseita ja heitin, joilla he suunnittelivat tekevänsä terrori-iskun Beit Jan alueella Samariassa. (ynet)
- IDF:n suorittaman tutkimuksen mukaan operaatiossa Cast Lead 1370 kuolleen palestiinalaisen joukosta yli 600 kuului aseellisiin joukkoihin, 309 kuului siviileihin. Palestiinalaisten oma arvio on 1324- 1434 kuollutta, joista IDF pystyi tunnistamaan 1249 omissa luvuissaan. (haaretz)
- Palestiinalaislähteet kertovat, että keskustelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi jatkuvat tiistai-iltana, ja että Dekel ja Shin Betin johtaja Yuval Diskin matkustavat Kairoon. Pääministerin toimisto sanoo tietoa vääräksi. (haaretz)

Tuesday, March 24, 2009

TIISTAI 24.03.09
1. TÄNÄÄN nähdään, saako Binyamin Netanyahu Labour-puolueen hallitukseensa, vai
saako hän tyytyä kapeaan oikeisto- ja uskontopuolueitten tukeen, mikä sekään ei ole ongelmaton. UTJ kieltäytyi eilen allekirjoittamasta hallitussopimusta Likudin kanssa, koska UTJ:n ahdasmieliset rabbit eivät voi hyväksyä esitettyä uutta käytäntöä, jolla kääntymis-prosessia valvovien rabbien lukua lisättäisiin. UTJ:n johtavat rabbit kutsuivat esitettyä oikeuden laajennusta ”alennusmyynti käännyttämiseksi”. Asiaa puitiin eilen rabbi Yosef Shalom Eliyashivin kotona, joka on tunnustettu auktoriteetti Liettuan haredi-väestölle. UTJ ei näytä tajuavan tilanteen kestämättömyyttä, että maassa on yli 300 000 entisen NL:n alueelta puolisonsa juutalaisuuden perusteella maahan tullutta siirtolaista saamatta kuitenkaan kaikkia maahanmuuttajille kuuluvia oikeuksia. Tämä ei vaikuta pelkästään heidän omaan vaan myös heidän lastensa elämään aiheuttaen heille monenlaisia ongelmia ja syrjintää.
SEFARDI haredi-puolue Shas on jo puolestaan hyväksynyt esityksen uudesta käytännöstä. Sefardi-päärabbi Shlomo Amar, joka vastaa kaikista päärabbinaatin suorittamista kääntymisistä, antoi suostumuksensa. Lopullisen sanan sanoo Shasin Council of Sages, tunnustettujen oppineiden muodostama neuvosto. Eräs kunnioitettu rabbi esitti epäilyksensä, että kääntymisoikeuden laajennus johtaa korruptioon, mikä ei varmaankaan ole aiheeton, mutta toisaalta rabbien rahanhimoa on syytetty nykyisessäkin käytännössä. (JP)
2. EILISISTÄ huudoista päätellen Labourin kansanedustajien välillä tänään iltapäivällä suoritettavassa puolueen 1 474 edustajan kokouksesta on odotettavissa myrskyistä, jonka tunnelmaan sopii hyvin eilen alkanut tuulinen ja osin myrskyinenkin sadesää. Äänestys suoritetaan salaisin äänestyslipuin, ja tulosten uskotaan selviävän kello 20.00 mennessä tänään. Molemmat osapuolet uskovat omiensa voittoon, ja puheita on pidetty tuhka tiheään epävarmojen äänestäjien mielen muuttamiseksi. Barakin leiristä kerrotaan, että mielipide-tiedustelujen mukaan he voittavat 60 %:la vastaan 40 %. Barakin kannattajat selittävät, että vastuulliset edustajat ymmärtävät, että puolueen säilyminen hengissä edellyttää liittymistä hallitukseen, joka pystyy vastaamaan sille kasaantuvien uhkakuvien hoitamiseen. Barak on vakuuttunut, että hänen taitoaan ja osaamistaan puolustusministerinä tarvitaan välttämättä nykyisessä tilanteessa, eikä hän mielestään voi väistää velvollisuuttaan. Tämä asettaa Likudin Moshe Ya´alonin ikävään välikäteen, sillä hän uskoi saavansa tuon halutun joskin kovin tuulisen paikan Israelin asevoimien johtajana. Ya´alon kuitenkin ilmoittaa, että hän tyytyy tilanteeseen, jos näin on hyvä, eikä halua kantaa kaunaa Netanyahulle.
Barakin vastustajat epäilevät ehkä tappiotaan ennakoiden, että Barak voi yrittää käyttää jotakin vaalivilppiä voittonsa varmistamiseksi. He ilmaisevat avoimesti epäilevänsä Barakin vilpittömyyttä ja luotettavuutta, minkä Haaretz-lehden web-sivun kirjoittaja puki sanoiksi: ”Jos puolueen oma väli ei voi luottaa Barakin uskottavuuteen, miten ulkovallat voivat tehdä niin?”
3. LABOURIN seitsemän kapinallista kansaedustajaa 13:sta laativat kirjelmän, jonka he lähettivät Netanyahulle. Kirjelmässä selitetään, ettei Barakin asettama hallitusyhteistyötä Likudin kanssa neuvotteleva komitea ole laillinen, ja etteivät sen saavuttamat sopimukset Likudin kanssa sido heitä. Barak muistuttaa, että hän asetti samantapaisen komitean neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä Kadiman kanssa ennen viimeisiä vaaleja, eikä kukaan Labourista silloin vastustanut sitä. Labourin pääsihteeri Gabel vähätteli Barakin ponnisteluja muistuttaen, että tämä yrittää sovitella parissa päivässä viimeiset sata vuotta kestäneet vastakohtaisuudet vasemmiston ja oikeiston välillä. ”Ei se ole vakavaa. Kokousedustajat näkevät, että Barak pyrkii liittymään hallitukseen millä hinnalla hyvänsä, eivätkä he voi sallia sitä.” Barakin kannattajat muistuttavat, että puolueen sääntöihin viittaavien tulisi muistaa, että kansanedustaja, joka poikkeaa puolueen sopimasta kannasta äänestyksissä Knessetissä, menettää oikeutensa asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa.
Barakin asettama neuvottelutiimi valittaa, ettei Likud ole halukas kompromisseihin tärkeissä kysymyksissä, mutta uskovat sopimusluonnoksen syntyvän edustajainkokoukseen mennessä, jossa sitä on tarkoitus esitellä. Labour tulisi saamaan hallituksessa viisi ministeriötä ja Knessetin valiokunnan puheenjohtajuuden. Ohjelmaluonnoksessa ei mainita kahdesta valtiosta kahdelle kansalle, mutta luvataan keskustelujen jatkuvan PA:n kanssa. Aiempia sopimuksia PA:n kanssa kunnioitetaan, ja keskusteluja jatketaan Barakin osallistuessa niiden valvontaan. Diplomaattista prosessia sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa on tarkoitus jatkaa Netanyahun johtaman hallituksen toimesta. (JP)
4. TOINEN ongelma näyttää syntyvän tänään israelilaisessa Umm el-Fahmin arabi-enemmistöisessä ja –johtoisessa kaupungissa. Israelin median äärioikeistolaiseksi määrittelemä Baruch Marzel on kuukausikaupalla valmistellut rauhallisen mielenosoitus-marssin järjestämiseksi kaupungissa, tarkoituksenaan vain osoittaa kaikelle kansalle, että kaupunki kuuluu Israeliin ja että kaikilla maan kansalaisilla on oikeus osoittaa siellä mieltään saamiensa lupien mukaisesti. Kaupungin valtaväestö, palestiinalaiset ja muut vähemmistöt, eivät katso asioita tällä tavoin.
AMAKIM poliisin mellakkajoukkojen edustaja poliisitarkastaja Doron Malka kertoo JP:n toimittajalle Yaakoc Lappinille, että poliisi on valmistautunut. Levottomuuksien katsotaan olevan täysin mahdollisia marssin yhteydessä, ja ne voivat kehittyä vaarallisiksi. Jännitystä lisäsi eilen kaupungin pormestari sheikki Khaled Hamadan, joka vakuutti, että kaupungin asukkaat tulevat vaikka omalla ruumiillaan estämään ”äärioikeistolaisten” Itamar Ben-Gvirin ja Baruch Marzelin ja heidän seuraajiensa pääsyn kaupunkiin. Hamadan sanoi katujen kiehuvan, mutta vakuutti johtavansa väkivallatonta yritystään mielenosoituksen estämiseksi. Kaupungissa julistettiin yleislakko täksi päiväksi. Poliisi ja turvallisuudesta vastaavat joukot ovat käyttäneet ilmiantajia saadakseen tietää väkivaltaisuuksia suunnittelevat johtajat ja voidakseen estää heidän toimensa. Poliisi kielsi edellisen marssin joulukuussa saatuaan tietää suunnitelmista väkivaltaisuuksien lietsomiseksi. Baruch Marzel valittiin viralliseksi vaalivalvojaksi viimeisten vaalien yhteydessä, mutta kaupunkilaiset estivät hänen pääsynsä kaupunkiin ja vaalipaikalle. Korkein oikeus kuitenkin teki päätöksen, jonka nojalla marssi voidaan toteuttaa. Poliisi toimii sen mukaisesti pyrkien eliminoimaan häiriköt ennen marssia. Puolueettomaksi luokiteltu NGO Abraham Fund, joka tukee ja rahoittaa arabien ja juutalaisten rinnakkaineloa, kutsuu marssin järjestämistä kiihotukseksi arabeja vastaan, joka vain laajentaa repeämää maan arabi- ja juutalaisasukkaitten välillä. (JP)
5. AMERIKKALAINEN Tristan Anderson, 37, on edelleen tajuton ottaessaan 10 päivää sitten osaa Ni´ilin arabikylän lähellä pidettyihin mielenosoituksiin turva-aidan rakentamista vastaan. Hän kuului niihin äärivasemmistolaisiin ja anarkisteihin, jotka viikosta viikkoon ja kuukaudesta toiseen ovat mellakoineet aidan rakentajien häiritsemiseksi. Tuntuu oudolta, ettei IDF ja poliisi ole löytäneet tapaa, millä mielenosoittajat, joista useat tulevat ulkomailta kuten Tristan Anderson, saataisiin poistetuiksi alueelta ja työ saatetuksi valmiiksi. Puolivillaisten poliisin ja sotilaitten yritysten vuoksi alueella tapahtuu jatkuvia yhteenottoja, joissa poliiseja ja mielenosoittajia haavoittuu.
Tristan Anderson haavoitti rajapoliisin ampumasta kaasukanisterista, joka osui hänen otsaansa. Hänet vietiin tajuttomana sairaalaan, jossa hän on edelleen tajuton useitten leikkausten jälkeen. Hänen vanhempansa Nancy ja Michael Anderson tulivat Israeliin Grass Valleystä Kaliforniasta saatuaan tietää poikansa haavoittumisen. Eilen pitämässä lehdistötilaisuudessa, jonka oli järjestänyt järjestö ”anarkistit against the wall”, miehen vanhemmat sanoivat vaativansa poliisitutkimuksen tästä rajapoliisin ”rikollisesta toimesta”. He sanovat tietävänsä, mitä tapahtui, ja haluavat oikeutta pojalleen. Andersonia edustava asianajaja pitää IDF:n tekemää tutkimusta puutteellisena, koska se tutkii vain, ettei IDF:n sääntöjä rikottu. B´Tselemin edustaja vakuuttaa, etteivät poliisit ja sotilaat olleet vaarassa sillä hetkellä, sillä Anderson oli kuvaamassa tilannetta, kun rajapoliisi ampui kaasukanisterin, joka osui hänen otsaansa. Tällaiset kaasupakkaukset on anarkistien tietojen mukaan otettu käyttöön 2008. Poliisin kertoman mukaan kaasupanos osui maahan, josta se kimposi Tristanin otsaan.
Tristan Andersonin vanhemmat sanovat, että heidän poikansa meni toistuvasti vaarallisiin paikkoihin saadakseen omakohtaisen kuvan asioista. Hän oli tullut Israeliin morsiamensa kanssa syntymäoikeuden (birthright) perusteella.
Vuoden 2008 heinäkuusta lähtien neljä ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut turvallisuus-henkilöitten ja mielenosoittajien välisissä kahakoissa juuri tällä Ni´ilin alueella. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lehdistö on aloittanut oudon hyökkäyksen Israelin armeijaa vastaan. Niiden web-sivuilla julkistetaan sotilaitten kertomiksi väitettyjä tarinoita, joitten mukaan IDF tarkoituksellisesti halusi vahingoittaa siviilejä. Sivuilla kerrotaan useista tapauksista, joissa sotilaiden väitetään jättäneen asuntoihin arabi-vastaisia seinäkirjoituksia ja lehtisiä. Myös siivottomuutta ja tarkoituksellista hävitystä kertovat nämä ”sotilaat” todistaneensa. Tämän tarkoituksena lienee kaivaa maata Netanyahun hallituksen alta. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi torjuu nämä hyökkäykset asiattomina ja vääristeltyinä todeten, että IDF on maailman moraalisin ja eettisin armeija. Hän sanoi odottavansa sotilaspoliisin raporttia asioista, ennen kuin ottaa virallisesti kantaa asioihin. (JP)
- Ulkoministeriön lakiasioitten entinen neuvonantaja Alan Baker kehottaa armeijaa suorittamaan omat tutkimuksensa väitetyistä väärinkäytöksistä operaatioiden, kuten Cast Lead, aikana. Hän sanoo tämän olevan tarpeen vaikka sitä ei ulkopuolelta vaadittaisikaan. (JP)
- Satakunta mielenosoittajaa tuli 2 500:n poliisin suojelemina luodinkestävissä busseissa Umm el-Fahmin kaupunkiin. He saivat marssia kaupungissa hetken asukkaitten ivahuutojen ja ärsytysten sekä kivisateen alaisina. Muutama asukas sai lieviä vammoja ,ja apulaispoliisipäällikkö haavoittui lievästi häntä kohti heitetystä kivestä. Tämän hetken tietojen mukaan kohtalokkaita väki-valtaisuuksia ei esiintynyt, joita poliisi pelkäsi. (ynetnews)
- Kuolleenmeren rannikot on julistettu uimakieltoon veteen päässeitten viemärivesien vuoksi. Myös Tel Avivin ja Herzlian uimarannat kiellettiin uimareilta samasta syystä. (INN)
- Islamic Movement järjestön pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah ja neljä muuta palestiinalaista pidätettiin eilen Itä Jerusalemissa hyökkäyksestä poliisiupseeria vastaan. Salah on jatkuvasti uutisissa hänen voimakkaitten Israelin vastaisten lausuntojensa ja toimiensa vuoksi. (INN)
- PLO:n apulaisjohtaja Kamal Medhat sai surmansa kuten hänen kolme henkivartijaansa ajettuaan mersullaan tienvarsipommiin Libanonissa. Medhat oli PA:n apulaislähetti Libanonissa sekä Fatahin entinen tiedustelu-upseeri. Kuten voi arvata, teloituksesta syytetään Israelia, vaikka todellinen syyllinen lienee Fatahin alainen kilpaileva järjestö. (INN)
- Kuwaitin tiedustelupäällikkö sheikki Ahmad al-Fahd al-Jabar al-Sabah ei saanut lupaa vierailla kalliomoskeijassa eikä Pyhän Haudan kirkossa Jerusalemissa, sillä hän vaati turvakseen PA:n virkailijoita ja turvamiehiä, mutta ei Israelin poliisia. Hän tuli maahan Abbasin kutsusta maanantaina ja matkusti saman tien takaisin vierailtuaan Ramallahissa ja Betlehemissä. Hänen vierailunsa liittyi arabiliiton järjestämään jokavuotiseen arabikaupungin julistamiseen kulttuurikaupungiksi, jossa Jerusalem oli vuorossa 2009 nimellä ”Jerusalem – Arab Cultural Capital 2009”. (Debkafile)

Monday, March 23, 2009

MAANANTAI 23.03.09
1. HAIFAN POMMITUSYRITYS oli paljon aiempia tietoja vaarallisempi. Pioneerit purkivat supermarketin viereiselle maan päälliselle parkkialueelle pysäköidystä autosta, joka TV-kuvien mukaan oli siniharmaa, ei valkoinen, kaikkiaan n. 100 kg räjähteitä, sekä kilokaupalla metallikuulia, jotka räjähdyksen voimasta olisivat lennelleet joka taholla kymmenien metrien päähän lisäten ihmisten haavoittumista. Poliisi esitti kuvitelman, millaista tuhoa pommi olisi lauetessaan voinut aiheuttaa. Pommi olisi voinut aiheuttaa kolmikerroksisen kauppa-keskuksen parkkialueen puoleisten pikarien katkeamisen, minkä johdosta koko suuri rakennus olisi luhistunut haudaten alleen siellä olleet sadat ihmiset. Toiseksi pommin aiheuttama kuumuus ja paineaalto olisi voinut sytyttää lähiautojen bensatankit, jotka olisivat räjähtäneet aiheuttaen ketjureaktion autosta autoon. Voi vain kuvitella millaisen kaaoksen tämä olisi aiheuttanut Haifassa ja sieltä alkaen koko maassa ja sen poliittisessa elämässä. Mikä on se sammumaton ja ihmishengistä ja kärsimyksistä piittaamaton viha, mikä saa tavallisissa ihmissuhteissa aivan normaaleilta vaikuttavat ihmiset suunnittelemaan ja toteuttamaan tällaisia kauhutekoja? (JP)
2. TOISAALTA mikä on se sokeus, mikä saa määrätyt ihmisryhmät Israelissa suunnittelemaan ja vaatimaan kiinni saatujen terroristien ja lukuisiin murhiin syyllistyneitten ja niistä moninkertaisiin elinkautisiin tuomittujen murhamiesten vapauttamista muutaman vuoden vankeusajan jälkeen? Uskovatko he todellakin, että vankeusaika olisi saanut heidät mielenmuutokseen ja saanut heidät katumaan lasten, naisten ja vanhusten murhaamista?
Ehkä Haifan epäonnistuneen terrori-iskun innoittamina JP:n yleisen osastossa julkaistaan kirjoituksia, miten murhamiesten vapauttamiseen tulisi suhtautua.
Eräs kirjoittaja esittää, että Israel ”valistuneena eleenä” vapauttaisi kaikki vankiloissaan rangaistuksiaan kärsivät palestiinalaisrikolliset samalla kertaa. Kirjoittaja kuvittelee, miten tämä saisi aikaan hillittömät ilonpurkaukset palestiinalaisten keskuudessa ja pelkästä riemusta vapauttaisivat Gilad Shalitin yli tuhat päivää kärsimästään panttivankeudesta. Hän olettaa, että se vaatisi harvinaisen valistuneen ja laajakatseisen hallituksen pystyäkseen toteuttamaan näin radikaalin ja ennenäkemättömän toimenpiteen osoituksena hyvästä tahdostaan, mikä puolestaan aiheuttaisi kiitollisuutta ennen kaikkea vapautetuilta ja heidän perheiltään, joiden mielipiteet Israelista ja entisistä vangitsijoistaan muuttuisivat radikaalisti kaikkialla arabimaailmassa. ”Tämä verentahraamien palestiinalaisvankien exodus Israelin vankeudesta voisi ilmoittaa uuden rauhanajan alkamisesta, ymmärryksestä ja yhteis-toiminnasta verenvuodatuksen, kyynelten uurtaman ja toivonsa menettäneessä maassa.”
Kirjoittaja itsekin tajuaa, että kysymys on suuresta uhkapelistä kansan kustannuksella.
Mutta eihän se mitään uutta ole, sitä eri hallitukset ovat esittäneet Oslon sopimusten hyväksymisestä lähtien, ironisesti silloinkin valkoisen japanilaisauton hinnalla. (JP)
3. TOISENLAISEN kuvan antaa toinen yleisön kirjoittaja JP:n 23.03.09 numerossa. Tri Batya L. Ludman, psykologian tohtori (PSY.D, FT), kertoo osallistumisestaan kansainväliseen kurssiin terrorismin psykologiasta, jonka aikana osanottajille annettiin tilaisuus vierailla yhdessä Israelin turvallisimmista vankiloista ja haastatella palestiinalaista terroristia. Tämä terroristi puhui täydellistä englantia, hänellä oli B.A. Jordaniasta, sekä insinöörin tutkinto amerikkalaisessa yliopistossa. Ludman mainitsee, että haastateltava terroristi oli miellyttävän tuntuinen, hyvännäköinen mies lähellä neljääkymmentä. Hänellä oli hyvä silmäkontakti ja hänen käytöksensä oli ystävällinen ja miellyttävä. ”Jos olisin istunut hänen vieressään kahvilassa, en olisi nähnyt hänessä mitään epäilyttävää.” Ludman mainitsee, että huoneen kylmyydestä huolimatta miehen otsalla helmeileviä hikipisaroita lukuun ottamatta, hän puhui sujuvasti, vastaukset olivat osuvia ja esitettiin tavalla, joka paljasti todellisen psykopaatin (luonnevikaisen). Hän tiesi tarkoin, mitä hän halusi ilmaista ja hän teki sen sujuvasti. Haastattelun lopuksi Ludman esitti hänelle kysymyksen, pahoitteliko hänellä mitenkään tekojaan, johon mies vastasi empimättä :”En”.
HAASTATTELUN jälkeen Ludman sai tietää, että tämä mies oli Hamasin Tulkarmin alueen johtaja Abbas a-Sayid, joka suunnitteli Netaniyan Parkhotellissa pääsiäisenä vuonna 2002 tehdyn terrori-iskun. Odottaessaan oikeudenkäyntiä hän Israelin pidätysaikanaan suunnitteli terrori-iskua läheisessä kauppakeskuksessa, jossa kuoli viisi ja haavoittui 86. Lisäksi hän otti vastuun kolmannesta terrori-iskusta, jossa kuoli kaksi ihmistä. Hän kärsii vankilassa tuomittuna 35:en elinkautiseen, mutta hän kuuluu Gilad Shalitin vapauttamiseksi vapautettaviksi hyväksyttyjen palestiinalaisrikollisten joukkoon.
TRI LUDMAN esittää vakavan varoituksen, että tavattuaan tämän miellyttävän ja sujuva-käytöksisen miehen hänelle ei kuitenkaan jäänyt pienintäkään epäilystä, etteikö mies menisi suunnittelemaan uusia murhaiskuja sillä minuutilla vapauduttuaan vankilasta. Kuitenkin tämä patologinen murhamies elää vankilassa ilmastoidussa huoneessa kahden muun vangin kanssa, hänellä on kylpyhuone, TV ja DVD ja mahdollisuus ulkoiluun kahdesti päivässä. Lisäksi hän saa ottaa vastaan vieraita kahdesti viikossa, ja hän opiskelee vankilasta käsin Avoimessa Yliopistossa arvosanaa kansainvälisissä suhteissa.
Ludman esittää haasteen, eikö olisi korkea aika harkita uudelleen tapaa, millä Israel kohtelee vaarallisia terroristejaan ja parantumattomia rikollisiaan? Tämä verrattaessa olosuhteisiin, joissa Gilad Shalitia pidetään: Häneltä puuttuu kaikki oikeudet, joita 35:en elinkautiseen tuomittu psykopaatti ja murhamies nauttii vankeusaikanaan odottaessaan vapauttamista minä hetkenä tahansa muutaman vuoden vankeusajan jälkeen. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on virkakautensa viimeisinä päivinä aloittanut yksityisen kampanjan, jossa hän turhautuneena, kansansuosionsa mielestään ansiottomasti menettäneenä, vihaisena ja kostonhaluisena huiskii ympärilleen edes enää välittämättä, kehen isku osuu tai on osumatta.
EILEN sunnuntaina hallituksen viikkokokouksen aikana Olmert piti tunteenomaisen saarnan ministereilleen varoittaen, että mikä tahansa hallitus, joka kuvittelee voivansa työskennellä hylkäämällä kahden valtion periaatteen, pettää itseään ja kansaansa. Hän lisäsi, että jos maan uusi hallitus ei aktiivisesti työskentele Palestiinan valtion perustamiseksi, se johtaa kansainväliseen eristykseen ja tuottaa maalle ennen näkemätöntä ja korjaamatonta vahinkoa. Hän kyseli, miten voi toimia yhteistyössä ulkovaltojen kanssa kuten Iranin kysymyksessä, ja samalla hylätä kansainvälisen hyväksymisen kahden valtion periaatteesta. ”Hallitus, joka ei perusta toimintaansa periaatteelle kaksi valtiota kahdelle kansalle, ottaa itselleen vastuun suuresta onnettomuudesta. Historia tuomitsee ne, jotka sydämessään tiesivät totuuden, mutta hylkäävät sen ulkoisista tekijöistä johtuen, joilla ei ole mitään tekemistä kansan edun kanssa.” OLMERT puhui hallitukselle yleisin termein, mutta jokainen läsnäolija tiesi, että sanat oli osoitettu Ehud Barakille, joka ei sillä hetkellä ollut huoneessa, mutta tuli pian sisään. Olmert ei pysty nielemään sitä, että Barak neuvottelee Netanyahun kanssa puolueensa viemisestä Likudin johtamaan hallitukseen. Hän ei myöskään voi antaa Barakille anteeksi sitä, että tämä pakotti hänet eroamaan pääministerin virastaan vuosi sitten. (JP)
5. BARAKIN toimistosta syytettiin Olmertia, että tämä pyrkii vahingoittamaan puolustusministeriä kaikin tavoin ja hinnalla millä tahansa, ja kehotettiin Olmertia jättämään paikkansa rauhallisesti. Ministeri Herzog vahvisti, että TV-ykkösen julkistaman Ayala Hassonin raportin mukaan Olmert oli puhunut Herzogille hallituksen istunnon ulkopuolella ja vaatinut tätä vastustamaan Barakin yrityksiä saada Labour-puolue liittymään Netanyahun hallitukseen.
NETANYAHUN johtaman Likudin taholta tuomitaan jyrkästi Olmertin sekaantuminen muodostaa kansallinen yhteishallitus Labourin kanssa. Aikaa siihen on huhtikuun 5:en päivään saakka. Likudin parissa uskotaan, että hallitus muodostetaan ensi viikolla.
Ministeri Isaac Herzog on Labour-puolueen kakkosmies ja hänellä katsotaan olevan avain joko hyväksyä tai hylätä Barakin ponnistelut hallitusyhteistyöstä Likudin kanssa. Herzog ei vielä eilen ollut päättänyt, vaikka Barak puhui hänen kanssaan pitkään ennen sitä. Herzog on tiettävästi huolestunut Netanyahun hallituksen sosiaalis-taloudellisesta ohjelmasta, mutta kieltää, että hän olisi vaatimassa kakkospaikkaa hallituksessa. Barak kuitenkin nimitti neuvotteluryhmän valmistelemaan hallitusohjelmaa. Siihen kuuluvat Histadrutin pääjohtaja Ofer Eini, ministeri Shalom Simhon sekä asianajaja Alon Gellert. Barakin päätös toimikunnan asettamisesta on myös ärsyttänyt hänen vastustajiaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Egypti ei sittenkään jää pois rauhansopimuksen 30-vuotisjuhlallisuuksista, kuten pelättiin. Egyptin Israelin lähettiläs tulee osallistumaan Heprealaisessa yliopistossa pidettäviin juhliin. Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki ihmetteli journalistin kysymykseen, ettei hänellä ole mitään tietoa, että lähettiläs jäisi pois juhlallisuuksista, ja kyseli viattomasti: Miksi hänen pitäisi jäädä pois? (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matna Vilnai sanoi eilisessä puheessaan, että Israelin tulee ottaa uudelleen valvontaansa alueet, joilta Gazan terroristit ampuvat rakettejaan ja kranaattejaan Israeliin. Hän piti erityisen vaarallisina kranaattitulta, jota ammutaan 5-6 km:n syvyydeltä. Hän ennusti, että ohjusten torjuntaan suunniteltu Iron Dome järjestelmä valmistuu talvella 2010. Se pystyy torjumaan 70 km:n ja sitä lyhyemmältä matkalta ammutut raketit. Iron Dome on yksi osa kolmikerroksisesta ohjustentorjunta järjestelmästä. (JP)
- Dekel ja Diskin matkustivat Kairoon Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluihin. Gazan terroristit rakensivat aitauksen, jonka sisälle he asettivat Gilad Shalitia edustavan IDF:n asepukuun puetun miehen. Israel on tiettävästi vaatinut, että Hamas esittää uuden listan vangeista, joita se haluaa vapaaksi. Erään tiedon mukaan edellisessä 450 vangin listassa oli 125, joita Israel ei voinut hyväksyä.
- Ehud Barak ilmoitti korkeimmalle oikeudelle, ettei hän toteuta Ofran juutalaiskylässä ilman lupaa rakennetun 9 talon purkamista, sillä talot ovat yhteisön sisällä ja hän haluaa, että koko yhteisön asemakaava suunnitellaan uudelleen, jossa kyseiset talot ovat mukana. (JP)
- Jerusalemin itäpuolelle rakennettavasta turva-aidasta on kolmannes vielä rakentamatta. Aidan pituus on 164.5 km, ja siitä 50 km pätkä on kesken. Lisäksi 10 suunnitellusta 13:sta turvallisuusportista on valmiina. Aidan rakentamiseen on varattu 3.8 miljoonaa NIS, josta 80 % on käytetty.(JP)
- Egyptin rajapoliisit takavarikoivat 560 lammasta, jotka aiottiin salakuljettaa Gazan kaistalle tunnelien kautta. (INN)
- Shas allekirjoitti hallitussopimuksen Likudin kanssa.

Sunday, March 22, 2009

SUNNUNTAI 22.03.09
1. SUUREN LUOKAN terrori-isku vältettiin Haifan marketin edustalla lauantai-iltana. Lev Hamifratz keskuksen työntekijä kuuli räjähdyksen äänen marketin pysäköintialueelta 20.30 aikaan. Paikalle kutsuttiin pioneerit, jotka löysivät valkoiseen Subaru-henkilöautoon piilotettuina useita kymmeniä kiloja räjähteitä. Yksi niistä räjähti osittain auton tavarakontissa, mutta ei laukaissut muita, jotka pioneerit purkivat onnekkaasti ilman vahinkoa. Poliisi tyhjensi kauppakeskuksen, joka oli täynnä ihmisiä myymälöissä ja elokuvateatterissa. Jos pommit olisivat lauenneet, ne olisivat aiheuttaneet katastrofin kauppakeskuksessa.
POLIISI pyrkii selvittämään, mistä auto tuli ja miten se pääsi huomaamatta tarkastusten läpi. Lähes tuntematon Galilean Vapautuspataljoonat ilmoitti tehneensä pommitusyrityksen. Poliisi sulki myös läheisen valtatien pyrkiessään löytämään tietoja, miten kaikki tapahtui, ja nosti hälytysvalmiuttaan pohjoisella alueella. Auton omistajaksi luultiin Itä Jerusalemissa asuvaa naishenkilöä, mutta poliisi ei halua kertoa hänestä enempää. Rekisterilaatta oli väärennetty.
Poliisi ja Shin Bet kävivät yön aikana läpi eri mahdollisuuksia. (JP)
2. ARABIKULTTUURIN PÄÄKAUPUNKI oli nimenä tapahtumilla, joilla PA pyrki osoittamaan vaatimuksiaan Jerusalemiin. Tapahtumien tarkoituksena oli juhlia 23 arabivaltion muodostaman Arabiliiton joka vuonna nimittämää jotakin arabikaupunkia korostavaa merkitystä. Tänä vuonna oli vuorossa Jerusalem. Palestiinan Auktoriteetti toimi juhlallisuuksien järjestäjänä ja rahoittajana. Itä Jerusalemin alueelle oli suunniteltu kahdeksan eri tilaisuutta.
OSLON sopimusten mukaan palestiinalaisten poliittinen aktiviteetti on kielletty Jerusalemin alueella. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter antoi poliisille tehtäväksi estää suunniteltujen tilaisuuksien toteuttamisen. Eri tilaisuuksiin itä Jerusalemin alueella odotettiin satojen ihmisten osallistumista. Poliisi pidätti kaksi Al-Quds yliopiston naisopiskelijaa, jotka jakoivat tilaisuutta mainostavia T-paitoja, sekä esti opiskelijoitten pääsyn yliopistoon. Poliisi esti jalkapallo-ottelun Nablus-kadulla, jonka PA oli järjestänyt tilaisuuden vuoksi, sekä PA:n suunnitteleman nuorille naisille tarkoitetun konferenssin Al-Hiyala-keskuksessa.
Poliisi esti myös palestiinalaisnuorten pääsyn PLO:n lippujensa kanssa Temppelivuorelle.
Iltapäivällä lauantaina poliisi takavarikoi erikoisen soihdun, joka oli kuljetettu Syyriasta Jerusalemiin ja jota oli tarkoitus käyttää juhlallisuuksissa. Ohjelmassa oli myös liidokki, joka Palestiinan värein ja lipuin varustettuna oli tarkoitus lennättää kaupungin yllä osoituksena palestiinalaisten oikeuksista Jerusalemiin. (JP, ynetnews)
3. Jerusalemin poliisin otteet PA:n järjestämien ja rahoittamien juhlallisuuksien estämiseksi saivat myrkyllisiä huomautuksia sekä PA:n johdon että Israelin arabikansan-edustajien taholta. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas laukoi Ramallahissa seuraavaa:
”Poliisin diskriminointi, maan varastaminen, lähiöitten ja kotien tuhoaminen, historian väärentäminen, nykyisyyden pirstominen ja tulevaisuuden varastaminen tulisi lopettaa, jos todellisen rauhan mahdollisuus on havaittavissa maassa.”
Kansanedustaja Muhammad Barakei (Hadash): ”Tämä hallitus on kaikkien rauhantoiveitten vihollinen, eikä vain sen, vaan myös kulttuurin ja kaiken inhimillisyyden vihollinen. On tosiasia, jota Israelin itseään harhauttavat ponnistelut eivät voi muuttaa, ja se on se, että Jerusalem tulee olemaan Palestiinan pääkaupunki.”
Kansanedustaja Ahmed Tibi (United Arablist): ”Ymmärtääkseni miehitys tuntee itsensä uhatuksi Palestiinan kulttuurin ja historiakertomusten vuoksi.”
Mahmoud Abbas lisäsi puheessaan Ramallahissa: ”Jerusalem ja sen asukkaat ovat huomiomme keskipisteessä. Miehitys poistetaan iäksi Jerusalemista ja maaltamme. Apartheid lopetetaan ja rasistinen erottava muuri poistetaan. Me kysymme maailmalta: Kuinka kauan tuhoaminen, surmaaminen ja kansamme lahtaaminen vielä kestää? Eikö kansamme ansaitse asua rauhassa ja vauraudessa? Eikö se ansaitse itsenäisyyttä? Jokaisen Israelin hallituksen tulee osoittaa kunnioittavansa rauhanprosessia hyväksymällä sen kahden kansan periaatteen perustana rauhanprosessille.”
GAZAN kaistalla PA oli myös järjestänyt vastaavia tilaisuuksia, mutta siellä Hamas esti kaikki PA:n järjestämät juhlallisuudet.
Poliisin toimista huolimatta useita konferensseja järjestettiin eri puolilla Israelia. Jaffassa järjestettyyn tilaisuuteen nimeltä ”Jerusalem uhkausten ja juutalaistamisen välissä” osallistui Jerusalemin suurmufti, arkkipiispa Attalia Hanna sekä sheikki Jamil Hamani. (JP, ynetnews)
4. SYYRIA ja Jordania yrittävät parannella suhteitaan, jotka ovat olleet pohjalukemissa IDF:n operaatio Cast Lead jälkeen Gazassa. Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui sekä Jordanian että Saudi Arabian kuninkaita ”puolimiehiksi”, koska he eivät puuttuneet Israelin hyökkäykseen Gazassa tarpeeksi tehokkaasti. Syyrian presidentti Bashar Assad vieraili perjantaina Jordaniassa voidakseen suunnitella yhteistä asennoitumista alueellisissa kysymyksissä. Perjantaina julkistetussa lausunnossa sanotaan, että arabien tulee pyrkiä yhtenäiseen rintamaan alueellisissa haasteissa. Assadin lyhyen Jordanian vierailun tarkoituksena oli paikata maiden välisiä suhteita ennen arabiliiton huippukokousta myöhemmin tässä kuussa. Julkilausumassa korostettiin myös tarvetta eri palestiinalais-ryhmien keskinäisten suhteitten muokkaamiseksi. Vierailu oli ensimmäinen Assadin Jordaniaan tekemä vuoden 2005 jälkeen.
Syyrialla on ollut vaikeuksia toisten arabivaltioitten kanssa sen läheisten Iranin suhteittensa vuoksi sekä palestiinalaisten ääriryhmittymien kanssa, kuten Hamas, Hizbullah ja Islamic Jihad. Yhtenä Assadin ja Abdullah II:n keskustelujen aiheena oli arabien rauhanaloite, joka edellyttää Israelin vetäytymistä lähes kaikista 1967 vapauttamistaan alueista, palestiinalais-pakolaisten jälkeläisten paluuoikeutta sekä itsenäistä Palestiinan valtiota. Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut Kairossa ovat toistaiseksi keskeytyneet. (JP)
5. HALLITUKSEN muodostamisneuvottelut jatkuvat edelleen. Likud ja Shas aikovat
allekirjoittaa sopimuksen tänään. Hallituksen muodostamiseksi annettu aika umpeutuu tänään, mutta Peres antoi Netanyahulle 14 vrk lisäaikaa. Ongelmana on ollut kaiken aikaa Labour-puolueen päättämättömyys, tai paremminkin sisäiset erimielisyydet, minkä vuoksi se ei ole pystynyt tekemään lopullista päätöstä hallitusyhteistyöstä Likudin kanssa. Labourin puoluevaltuuskunta kokoontuu tiistaina käsittelemään asiaa. Kokouksesta odotetaan kiivasta ja tunteet voivat räiskiä pinnalle. Seitsemän kansanedustajaa kolmestatoista vastustaa tällä tietämällä hallitukseen menoa, kaksi heistä, ministeri Isaac Herzog ja kansanedustaja Orit Noked, harkitsevat vielä. Puheenjohtaja Ehud Barak on jo tehnyt oman myönteisen päätöksensä, mutta hän on sidottu puolueen valtuuskunnan päätökseen asiassa. Barak voisi liittyä hallitukseen yksityisjäsenenä, mutta Likudin parissa vastustetaan toisen ”ulkopuolisen” ottamista hallitukseen Neemanin lisäksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- EU on pannut tyydytyksellä merkille Durban II päätösasiakirjan muutokset, joissa viittaukset Israeliin on jätetty pois tekstistä. Sekä USA että Israel katsovat, että teksti painottaa edellisessä konferenssissa Durban I hyväksyttyjä päätöslauselmia, joita pidetään rasistisina ja Israelia kohtuuttomasti solvaavina. (JP)
- Hamasin taholta viestitetään, etteivät Gilad Shalitin vapauttamis-keskustelut ole vielä lopullisesti haudattu, vaan että niitä voidaan jatkaa. Edelliset lähes valmiit sopimusluonnokset kaatuivat siihen, ettei Olmertin hallitus voinut hyväksyä viittä Hamasin vaatimaa terroristia vapautettaviksi; kaikkien muiden noin 1450:n turvallisuusvangin vapauttamisen hallitus oli jo hyväksynyt. Eilen huomioitiin, että Gilad Shalit oli ollut panttivankina 1000 päivää. (JP)
- Julkisuudessa on esiintynyt tietoja, joiden mukaan Egypti vaatii Liebermanilta anteeksipyyntöä antaessaan julkisuudessa vaalikiertueen yhteydessä Mubarakia solvaavia lausuntoja. Eräät tiedot kertoivat, että Lieberman laatii yhdessä egyptiläisviranomaisten kanssa sanamuotoa, joka julkistettaisiin. Netanyahun toimistosta kerrotaan, ettei mitään tällaista ole tekeillä. (JP)
- Haaretz kertoo web-sivullaan, että USA:n Obaman hallitus on ärsyyntynyt Jerusalemin kaupungin aloittamasta laittomasti rakennettujen asuintalojen ja muitten rakenteitten purkamisesta. Pormestari Nir Barkat vakuuttaa, ettei asialla ole mitään tekemistä politiikan ja rasismin kanssa, kysymys on lain noudattamisesta ja toteuttamisesta kaupungin alueella, mukaan lukien sen itäiset lähiöt, mutta myös sen länsiosassa. (JP)
- Haaretz kertoo web-sivullaan, että pakanuus on saamassa jalansijaa Israelissa. Kanaanilaisten muinaiset jumalat ovat nousseet ei-uskonnollisten nuorten ja varsinkin sotilaitten parissa, jotka ideologiastaan huolimatta katsovat tarvitsevansa jonkin yliluonnollisen olion suojelua. Rinat Korbet Bar Ilan yliopistosta kertoo, että jumaluuksia otetaan useista uskonnoista ja uskomuksista ja niitä palvotaan tilanteen vaatimalla tavalla ja ajalla, vaihdellen eri jumaluuksien välillä. Monet näistä ”uuspakanoista” eivät pidä itseään juutalaisina, mutta kylläkin israelilaisina. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1072829.html
- www.debka.com kertoo, että Haifassa yritetty mutta epäonnistunut terrori-isku oli Hizbullahin alaisen Free Galilei Batallions tekemä, ja että järjestöllä on tukikohdat Sakhninissa ja Deir Hannassa, joista se on tehnyt useita iskuja.
- Haaretz kertoo web-sivullaan, että poliisi kieltää Har Radar juutalaisyhteisössä joka päivä työskentelevää 500 – 600 palestiinalaista kiertämästä yhteisön ympäri. Lisäksi sivulla kerrotaan, etteivät palestiinalaiset saa kulkea alueella jalan eikä edes hakea omia tarvikkeitaan kaupoista, vaan heidän työnantajansa hoitavat sen. Tämä kaikki siksi, että yhteisö on runsaan palestiinalaisasutuksen vierellä ja alttiina terrori-iskuille. Se kuitenkin antaa samalla hyvän aiheen painostus-ryhmille, jotka toimivat ulkomaisen avustuksen turvin ja häiriköivät monella taholla viranomaisten puuttumatta asiaan. Syytöksiä rasismista tulee monelta taholta, eikä tämä ”Jerusalem corridor” tapaus ole poikkeus. (haaretz)