Friday, January 30, 2009

PERJANTAI 30.01.09
1. ISRAELIN ulkoministeriö alkaa vasta nyt herätä todellisuuteen, että sen sotilaallinen johtajisto on joutunut vakavien sotarikossyytösten kohteeksi, ja tämä on vasta ensimmäinen erä, jatkoa tulee seuraamaan toisella alueella. Espanjassa alulle pantu syytös koskee IAF:n 22.07.2002 tekemää pommi-iskua Hamasin terrorijäsenen Salah Shehadehin kotiin Gazassa, jonka yhteydessä 14 muuta ihmistä sai surmansa. Nyt espanjalaisen tuomarin alulle panema tutkimus pommi-iskun mahdollisesti sisältämistä sotarikoksista koskee seitsemää israelilaista turvallisuusjohtajaa: Silloinen puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer, IDF:n aiempi komentaja Moshe Yaalon, IAF:n silloinen komentaja Gan Halutz, IDF:n eteläisen lohkon komentaja Doron Almog, kansallisen turvallisuusneuvoston silloinen johtaja Giora Eiland, puolustusministeriön sotilassihteeri Mike Herzog sekä Shin Betin silloinen johtaja Avi Dichter.
SHIN BETIN entinen johtaja, nykyinen yleisen turvallisuuden ministeri, Avi Dichter kertoo JP:n toimittajille H Keinonille ja R A Stohlille, että Shehadeh syyllistyi kymmenien israelilaisten siviilien murhaan, ja että Shin Bet jahtasi häntä vuosikaudet, yhdestä kerrostalosta toiseen kerrostaloon. IAF:n pudotti täsmäpommin kerrostaloon, jonka ylimmässä kerroksessa hänen tiedettiin oleskelevan vaimonsa kanssa. Dichter sanoo valittavansa, että pommi-isku surmasi 14 ja haavoitti satakunta sivullista, mikä ei ollut tarkoituksena. Shehadeh oli tietoinen, että Shin Bet jahtasi häntä ja siitä huolimatta valitsi asuntonsa kerrostaloista taajasti asutussa ympäristössä. IDF:n johtajisto oli varma, ettei sivullisia ollut kerrostalon läheisyydessä.
Salah Shehadeh perusti Izz al-Din al-Qassam järjestön, josta kehittyi Hamasin ”aseellinen siipi”. IDF pidätti hänet 1980-luvulla, mutta luovutti hänet PA:lle, joka vapautti hänet vuoden 2000 alussa. Hän osallistui aktiivisesti itsemurhapommitusten suunnitteluun, jotka surmasivat kymmeniä ja haavoittivat satoja israelilaisia siviilejä. (JP)
2. ESPANJAN syytteen Israelin johtajiston sotarikoksista pani alulle Palestiinan Ihmisoikeuskeskus (PCHR), jonka laajaa vuotuista budjettia lihottavat Euroopan Komissio, Norja, Irlanti, Ruotsi, Sveitsi ja muut Euroopan maat. Järjestöä pidetään Israelin vastaisten syytösten, sen ”demonisoimisen”, yhtenä johtavista järjestöistä maailmalla. Sen strategia kehittyi ei-hallituksen tukemien järjestöjen (NGO) forumissa Durbanissa pidetyssä ihmisoikeuksia käsittelevässä konferenssissa. Sen tarkoituksena on käyttää syrjintää ja tehdä aloitteita Israelin leimaamiseksi ”apartheid”-valtioksi, mutta samalla pyrkien laillistamaan terrorismin. Operaatio Cast Lead aikana järjestö julkisti yli 50 lausuntoa, joissa useimmissa syytetään Israelia sotarikoksista.
Israelin hallituksen virkailijat sen sijaan eivät ole kiinnittäneet näihin juuri mitään huomiota, vaan he ovat antaneet niiden tehdä salaista kiihotustyötään vastaamatta millään ravoin niissä esitettyihin syytöksiin. Yleisen mielipiteen muuttaminen jälkikäteen on toivotonta vastavirtaan soutamista, koska kaikki jälkikäteen annetut selvitykset koetaan tehtyjen virheitten peittelemiseksi.
Israelin ulkoministeriö on sekin alkanut heräillä talviunestaan ja painostamaan Euroopan valtioitten hallituksia korjaamaan lakejaan siten, etteivät NGO-järjestöt voisi vastaisuudessa esittää tällaisia syytöksiä oikeudelle. Se ei sen sijaan ole puuttunut näitten järjestöjen kuten PCHR rahoitukseen, joka suurelta osalta tulee EU:n ja hallitusten taholta. EU-maitten hallitusten tuki sotii koko NGO-ideaa vastaan, jonka tulee olla hallituksista riippumaton.
Espanjalainen tuomari Fernando Andeo sanoo hyväksyneensä PCHR:n syytteen ”yleisen oikeuden” nimissä. Hänen odotetaan lähettävän päätöksensä sekä Israelin että PA:n oikeusviranomaisille. Päätökseen ei sisältyne vaatimusta syytettyjen henkilöitten pidättämisestä, mikä tulisi koskemaan kaikkia EU-maita. (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3663932,00.html
3. RAUHANKYYHKYNÄ tunnettu ja nobelilla palkittu Israelin presidentti Shimon Peres poltti pahoin höyhenensä Davosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa, tai ehkä kysymys ei ollut polttamisesta, mutta ryvettymisestä kuitenkin. Hän istui tilaisuudesta julkistettujen kuvien perusteella arvioiden vierekkäin Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Peres esitti AP:n ja H Keinonin artikkelin arviointien mukaan hyvin tunnepitoisen kuvauksen operaatioon Cast Lead johtaneesta tilanteesta: ”Ymmärtänettekö tilanteen, jossa satoja raketteja päivässä putoilee naisten ja lasten päälle, jotka eivät pysty edes nukkumaan öitään rauhassa, joitten täytyy nukkua pommisuojissa? Ette näköjään ymmärrä, enkä ole valmistautunut kuuntelemaan valheita.” Turkin pääministeri pamautti tähän: ”Sinä surmaat ihmisiä”, johon Peres vastasi: ”Sinä varmaan tulisit tekemään saman, jos raketit alkaisivat putoilla Istanbuliin”. Peresin repliikit saivat aikaan runsaat kätten-taputukset kuulijoilta, mikä ilmeisesti hämmensi siinä määrin Erdoganin mielen-rauhaa, että koska tilaisuuden juontaja Washington Postin kolumnisti David Ignatius ei enää sallinut puheoikeutta hänelle ”koska lounas oli jo jäähtymässä”, Erdogan ryntäsi kasvot vihasta punaisina ulos salista ja vannoi, ettei hän enää tule takaisin. Tämän hän kuitenkin sai sanotuksi: ”Muistan kaksi edellistä pääministeriä maassanne, jotka sanoivat olevansa onnellisia voidessaan mennä Palestiinaan tankeilla. Olen surullinen, että niin monet taputtivat hyväksyvästi sanoillesi. Useita ihmisiä sai surmansa. Uskoakseni se on väärin eikä se ole inhimillistä.” Ignatius lopetti keskustelun tähän selittäen, että ihmiset haluavat päästä jo lounaalle, eikä kuunnellut Erdoganin pyyntöä saada jatkaa, jolloin tämä puuskutti: ”Kiitos hyvin paljon, suuret kiitokset, enkä usko, että tulen takaisin Davosiin tämän jälkeen.”
Norjan aiempi pääministeri Kjell Magne Bondevik kertoi tilaisuuden jälkeen tunteneensa Peresin monilta vuosilta kuten myös Erdoganin, ja sanoi, ettei hän ole koskaan nähnyt Peresiä niin tunnepitoisena. ”Luulen, että hän tunsi, miten Israelia vastaan hyökätään niin monelta taholta kansainvälisessä yhteisössä. Hän tunsi itsensä eristetyksi. Oli surullista, että Erdogan poistui. Tämä vain osoittaa, miten vaikea tilanne on.”
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoi ymmärtävänsä, että Erdogan sanoi, mitä hän halusi ja se oli hänen oikeutensa. ”Israel on se, joka ei halua kuunnella.” Myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon piti Peresin selitystä IDF:n operaatiosta Gazassa vääränä. Presidentti Peres käyttäytyi juuri niin kuin Israelia aidosti edustavan valtiomiehen tuleekin puolustaessaan Israelia maailman tuomiota vastaan, mutta tämä maailma ryvetti hänen asunsa. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Erdoganin vuodatus ei tullut yllätyksenä. Hän on jo kuukausien ajan hyökännyt Israelia vastaan suunnatessaan maansa ulkopolitiikkaa vahvasti Syyrian ja Iranin ajamaan suuntaan. Hän jopa eräässä yhteydessä vaati, että Israel tulee erottaa YK:n jäsenyydestä. Tämä kaikki kärjistyi entisestään Gazan operaation jälkeen.
Israelin ulkoministeriö valittaa tapahtunutta, koska Turkki on ollut näkyvässä osassa keskusteltaessa Hamasin kanssa aselevosta pitemmäksi aikaa, sekä Gilad Shalitin vapauttamisesta. Turkki toimi välittäjänä Olmertin aloittamissa epäsuorissa rauhan-keskusteluissa Syyrian kanssa, mitkä keskeytyivät Israelin vaalien lähestyessä. Israelin ulkoministeriön virkailija arvioi, että Israelin strateginen yhteys Turkin kanssa on tärkeä Israelille, mutta se on sitä myös Turkille. Hän arveli, ettei Davosin näytöksen jälkeen välty huomiolta, että Erdoganin Israelin vastaiset lausunnot eivät ole vain Turkin sisäistä kulutusta varten, vaan ne osoittavat sen ulkopolitiikan muutosta. Tämän vuoksi hän arvioi, ettei Israelin kannata laskea paljonkaan Turkin varaan. Kysymys ei ole vain politiikasta, sillä Israelilla on ollut useita yhteistyöprojekteja Turkin kanssa, mm. ajanmukaistamalla sen panssareita ja hävittäjäkoneita. Tämä yhteys voi olla nyt vaarassa. (JP)
En malta olla mainitsematta, mitä Hesekiel kirjoittaa Gogista: ”Ihmislapsi, käännä kasvosi kohti Gogia, Magogin maassa, Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinasta, ja ennusta häntä vastaan ja sano: Näin sanoo Herra, Herra, Katso Minä käyn sinun kimppuusi, Gog, sinä Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinas.” (Hes.38:2-3) Kaikki nämä alueet ovat nykyisen Turkin alueella. Mesek on Frygiassa Turkin keskiosassa, Tuubal Kilikiasta pohjoiseen, Goomer Mesekin itäpuolella, Roos vähän pohjoisempana. On huomioitava, että Gog on nimenomaan näitten alueitten johtaja, joihin liittyy myöhemmin Persia, Etiopia, Puut, Goomer ja Toogarma, ja myöhemmin lukuisia muita kansoja joko sopimusten tai valloitusten kautta. (38:5-6, 9)
5. UUTISOTSIKOITA
- Turkin pääministeri Erdogan sai sankarin vastaanoton Istanbulissa palaessaan Davosista. Kansa hurrasi heilutellen Turkin ja Palestiinan lippuja. Kansaa kuljetettiin lentokentälle ylimääräisillä busseilla. Shimon Peres oli hyvin pahoillaan tapahtuneesta ja pyyteli anteeksi. Erdoganin vastareaktiosta ei ole tietoa. (ynetnews)
- Venäjä kieltää edelleen syytökset, että se myy S-300 ilmatorjuntapatteristoja Iranille, vaikka uutiset kertovat, että niitä on jo toimitettu ydinlaitosten lähelle. Israelin Turkille myymät ohjaajattomat lentokoneet, arvo 180 miljoona USD, (drones) toimitetaan ensi kuussa, ja on toiveita, että Turkki haluaa niitä lisää.
- Israel aikoo jatkaa täsmäiskujaan Gazan kaistalle, jos Hamas jatkaa väkivaltaansa. IAF on tehnyt useita ohjusiskuja operaatio Cast Lead jälkeen.
- Kadima-puolueen parissa odotetaan, miten puolue pärjää vaaleissa. Jos tappio on gallupien ennustama jopa alle 20 paikkaa, kapinalliset aikovat kaataa Livnin puheenjohtajuuden, ellei hän eroa vapaaehtoisesti. (INN)
- Netanyahu sanoo, ettei hän ole sidottu Olmertin lupauksiin eikä luovu setlementeistä eikä jaa Jerusalemia. Livnillä on ollut raskas taakka pyrkiessään sanoutumaan Olmertin rauhansuunnitelmasta, joka luovuttaa valtaosan Juudeasta ja Samariasta ja jakaa Jerusalemin. (haarez)

Thursday, January 29, 2009

TORSTAI 29.01.09
1. ”HALUAMME edetä poliittisessa dynamiikassa; tämä poliittinen dynamiikka on mahdoton ilman kahden perusperiaatteen toteutumista,” selitti EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana Israelin vierailunsa aikana. ”Nämä kaksi perusperiaatetta ovat kahden valtion periaatteen ja arabirauhansuunnitelman hyväksyminen”. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän saakka Hamasille kolmanneksi vaatimukseksi hyväksytty periaate Israelin valtion tunnustamisesta juutalaisena valtiona on pudotettu pois.
TÄMÄ UUSI suuntaus Hamasin tunnustamisesta vastuunalaisena osapuolena keskusteluissa Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhasta on operaation Cast Lead jälkeen saanut jalansijaa EU:n päättäjien keskuudessa, joitten mielestä aiempi kolmen kriteerin vaatiminen on osoittautunut vanhentuneeksi.
SOLANAN määritelmä uudesta politiikan dynamiikasta vahvistaa sitä, mitä esim. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy esitti aiemmin muutamien toisten Euroopan valtioitten tapaan. Hän selitti, että Hamasille riittää, jos se hyväksyy arabien rauhansuunnitelman, joka vaatii kahden valtion periaatteen toteuttamista, mikä puolestaan johtaa Israelin tunnustamiseen.
ISRAELIN ulkoministeriössä Solanan ja Sarcozyn kantaa pidetään valitettavana, sillä se on jyrkässä ristiriidassa Israelin ehdottoman vaatimuksen kanssa, että Hamasin tulee tunnustaa Israelin valtion olemassaolo juutalaisena valtiona, jota USA on tukenut, ehtona suorien keskustelujen avaamiseksi Hamasin kanssa. Ulkoministeriössä katsotaan, että tämän suuntauksen päämääränä on EU:n pyrkimys saada suora keskusteluyhteys Hamasiin, joka tätä kautta ujutetaan keittiöportaan kautta tunnustetuksi osapuoleksi ilman, että siltä vaaditaan mitään arabisuunnitelman hyväksymisen lisäksi. Israelin valtion tunnustaminen ei sen mukaan ole enää kynnyskysymys, vaan sen toteutuminen siirretään jonnekin tulevaisuuteen riippuen siitä, miten arabien rauhansuunnitelman toteutuminen edistyy. (JP)
2. USA:N ERIKOISLÄHETTILÄS Robert Mitchell tapasi eilen pääministeri Ehud Olmertin, joka selitti vieraalleen, että operaation Cast Lead ansiosta Hamas on heikentynyt siinä määrin, että se antaa mahdollisuuden PA:lle jonkinasteiseen osallistumiseen Gazan kaistan hallintaan. Olmert selitti Mitchellille, että Gazan terminaalit Israeliin pysyvät auki humanitääristä liikennettä varten, mutta että niiden avaaminen kaikelle liikenteelle riippuu Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin panttivankeudesta.
OLMERT vakuutti sitoutumistaan kahden valtion periaatteelle, Annapolis-periaatteille ja kvartetin laatimalle dokumentille ”tiekartta rauhaan”. Lisäksi Olmert muistutti presidentti Bushin kirjeestä pääministeri Ariel Sharonille huhtikuussa 2004, joka edellyttää 1967 sodan jälkeen tapahtuneitten muutosten huomioimista tosiasioina ja joka ei tue arabipakolaisten paluuoikeutta Israelin valtion alueelle.
MITCHELL antoi lyhyen lausunnon keskusteltuaan Olmertin kanssa, jossa hän toteaa tulitauon säilymisen tärkeyttä, mukaan lukien väkivaltaisuuksien ja salakuljetuksen lopettaminen sekä ulosmenoteitten avaaminen 2005 tehdyn sopimuksen mukaan. Hän vakuutti samalla USA:n uuden hallituksen ja presidentin sitoutumista Israelin turvallisuuteen sekä sen oikeuteen puolustaa itseään esille nousevia uhkia vastaan. Hän ei halunnut vastata journalistien esittämiin kysymyksiin.
Mitchell tapasi myös ulkoministeri Tzipi Livnin sekä puolustusministeri Ehud Barakin yhdessä varamiehensä Matan Vilnain, ministeriön diplomatian ja turvallisuuden johtajan Amos Giladin sekä Israelin USA:n lähettilään Sallai Meridorin kanssa. Shimon Peres oli myös ohjelmassa.
Tänään torstaina Mitchellin ohjelmassa on tapaaminen IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin, Mossadin johtajan Meir Daganin sekä Shin Betin johtajan Yuval Diskinin kanssa. Myöhemmin päivällä hän tapaa PA:n johtoa Ramallahissa.
3. HAMAS JATKOI eilen uhitteluaan Israelia vastaan. Se ampui iltapäivän aikana kaksi
rakettia Eshkolin alueelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Raketit putosivat Eshkolin alueneuvoston lähettyville, mikä oli luultavasti niiden tähtäimenä. Aleneuvoston johtaja Haim Yalin selitti journalisteille, että tämä on eräänlainen ”kanariatesti” hallitukselle. Jos se vastaa tähän nopeasti ja voimalla, sillä on mahdollista estää seuraavan sodan syttyminen. Hän kertoo selittäneensä operaation Cast Lead aikana puolustusministeri Ehud Barakille, ettei tärkeintä ole se, missä vaiheessa operaatio keskeytetään, vaan se, miten Israel reagoi ensimmäisen raketin pudottua sen alueelle. ”Me olemme saavuttaneet nyt tämän tason. Jos hallitus ei reagoi vaan selittää jonkin merkityksettömän pienryhmän ampuneen raketin, meillä on pian edessä uusi sota. Jos sen sijaan vastaamme kykyjemme mukaan, me ehkä voimme välttää uuden sodan mahdollisuuden”, hän selitti. Kanariatestillä tarkoitetaan tapaa, millä kaivoksissa työskentelevät veivät mukanaan häkkiin suljetun kanarialinnun. Jos se alkoi osoittaa heikkouden merkkejä, se tarkoitti että kaivoksessa oli vaarallisia kaasuja. (INN)
4. IAF:N koneet tekivät myöhään keskiviikkoyön aikana ohjusiskun Gazassa raketin valmistusverstasta vastaan Rafahissa. IAF oli aiemmin päivällä iskenyt kolmena aaltona salakuljetustunneleita vastaan Philadelphia-käytävällä Gazan ja Siinain välillä. Paikallisten asukkaitten mukaan ilmaiskut käytävälle pakottivat joukon asukkaita siirtymään kauemmas.
SDEROTIN kaupungissa oli torstaiaamuna aikainen herätys niille, jotka olivat tottuneet torkkumaan vuoteessaan tavallista pitempään.
Raketista varoittava hälytysmerkki soi kuuden maissa aamulla antaen unisille asukkaille vain muutaman sekunnin hakeutua suojattuun paikkaan, ennen kuin raketti räjähti, tällä kertaa onneksi kaupungin ulkolaidalla aiheuttamatta muuta vahinkoa kuin keskeytyneen yöunen. Vielä tässä vaiheessa ei tiedetä iskeekö IDF uhkauksensa mukaan jokaiseen Israelin puolelle pudonneeseen rakettiin, eli myös tähän viimeiseen. Israel ilmoitti, että se pitää Hamasin syyllisenä jokaisesta raketista riippumatta siitä mikä järjestö ilmoittautuu syylliseksi. Terroristit ampuivat eilen myös kranaatteja Gazasta Israeliin.
Hamasin Damaskoksen johto ilmoitti, että se hylkää Israelin asettamat aselepoehdot.
5. JERUSALEMIN asema näyttää nousevan monella taholla helmikuun vaalien tärkeimpien teemojen joukkoon. Kuten tiedetään, Jerusalemin pormestariksi nousi Nir Barkat, jota pidetään sekuläärinä, ja joka kaavittuaan itselleen mukavan pesämunan hai-tek markkinoilla erosi liike-elämästä ja keskittyi politiikkaan, mikä nosti hänet lopulta Jerusalemin pormestarin virkaan, missä ominaisuudessa hän aikoo nostaa kaupungin imagon sille kuuluvaan arvoonsa. Hänen lähtökohtansa on kehittää pääkaupunkia sekä kaupallisena että uskonnollisena ja turismin keskuksena. Hänen teemansa mukaan Jerusalem on yksi jakamaton kokonaisuus, mihin ei mahdu erottavaa muuria juutalaisen ja arabiosan välille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129653
HAARETZ kertoo hepreankielisessä numerossaan, että Olmertin rauhansuunnitelman mukaan Jerusalemin arabiosat annetaan PA:n hallintaan, Temppelivuori ja siihen oleellisesti kuuluvat alueet, ns. pyhä laakso (holy basin) vanhankaupungin itäpuolisine rinteineen, jonne on keskittynyt useita kristillisiä kirkkoja, annettaisiin kansainväliseen hallintoon. Olmert lupaa suunnitelmassaan Juudean ja Samarian PA:lle lähes kokonaan, joista karkotettaisiin 60 000 juutalaista asukasta. Israelissa rukoillaan, ettei Olmert ehtisi tehdä enempää pahaa.
INN kertoo web-sivullaan, että Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman oli yhteydessä Jasser Arafatin neuvonantajan Muhammad Rachin kanssa, jolle hän kertoi voivansa kannattaa suunnitelmaa, jossa Israel luovuttaa 95 % Juudeasta ja Samariasta PA:lle sekä on valmis luopumaan Israelin oikeudesta Temppelivuoren hallintaan. Tämä tapahtui silloisen pääministeri Ehud Barakin rauhanneuvotteluissa PA:n kanssa vuonna 2000, joissa Bill Clinton toimi isäntänä Camp Davidissä. Tämä sisältyy Martin Indykin kirjaan nimeltä ”Innocent Abroad, An Intimate Account of American Peace Diplomacy” (Viaton ulkomailla, tai Syvästi hämmentynyt, Lähikuvaus Amerikan rauhandiplomatiasta). Indyk toimi aikoinaan USA:n Israelin lähettiläävä. Liebermanin toimistosta todetaan, että kirjan kuvaus on väärä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129650
6. LIKUDIN puheenjohtaja ja tämän hetken todennäköisin tuleva pääministeri Binyamin Netanyahu sanoi puhuessaan Jerusalem Konferenssissa, että USA:n uuden presidentti Obaman rauhan-ohjelmaan, jota Israelin vasemmisto kannattaa, kuuluu Jerusalemin keskeisten osien kansainvälistäminen. Hän lupasi omalta osaltaan taistella tätä suunnitelmaa vastaan. Netanyahu sanoi, että juutalaiset tietävät, ketkä rakensivat Temppelivuoren, mutta Obaman suunnitelman mukaan Jerusalemin keskeiset osat, ns. ”Holy Basin”, johon kuuluvat Temppelivuori, Öljyvuori, Siioninvuori sekä joukko kristittyjen pyhiä paikkoja, alistetaan ns. erikoishallituksen valvontaan. Netanyahu heitti retorisen kysymyksen, kuka tulee hallitsemaan Temppelivuorta, jossa Israelilla on nykyisin hallintavalta, mutta jonka päivärutiinista vastaa muslimisäätiö wakf, jonka vallasta PA ja Jordania ovat kiistelleet? Jordania luopui kaikista oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa, mutta piti itsellään oikeuden Temppelivuorella. Lisäksi saman kysymyksen alle tulee vanhankaupungin sisällä ja sen itäpuolella sijaitsevien arabien asuttamien lähiöitten kohtalo, joiden asukkaista suuri ellei valtaosa haluaa elää Israelin valtion alueella, koska he pelkäävät elämänsä vaikeutuvan PA:n hallintavallan alla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129651
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin tiedustelujärjestöt pystyivät estämään Hizbullahin suuren terrorioperaation Euroopassa, jolla Hizbullah pyrki kostamaan Imad Mughniyehin salamurhan, josta se syyttää Israelia. Barak määräsi turvallisuusjoukot hälytystilaan, koska on pelättävissä Hizbullahin yrittävän iskua helmikuun 12. päivänä tapahtuneen murhan kostoksi. (JP)
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan jatkaa Israelia tuomitsevaa politiikkaansa, missä hän on ottanut Hamasia tukevan asenteen myös operaation Cast Lead aikana. Turkissa asuvat 26 000 juutalaista tuntevat olonsa kaikin tavoin uhatuksi anti-semiittisten mielenosoitusten jatkuessa monin paikoin, mikä helposti kääntyy väkivallaksi juutalaisia kohtaan.(JP)
- Arabilähteen mukaan IAF pommitti Khan Younisia torstaina aamupäivällä haavoittaen ihmisiä. (INN)
- Raketeista huolimatta avustuskuljetuksia jatketaan Gazaan, ainakin 199 rekkaa sallitaan päivän aikana Israelista Gazan kaistalle. (INN)
- Hamasin edustaja sanoo järjestön suostuvan pitkään aselepoon, jos kaikki terminaalit Gazan kaistalta Israeliin ja Egyptiin avataan. (haaretz)

Wednesday, January 28, 2009

MAANANTAI 28.01.09
1. ”TEEN KAIKKENI, jotta Israel tuomittaisiin sotarikoksista”. Näin sanoo palestiinalaisten johtajaksi itseään kutsuva, jota maailman lehdistö edelleen kutsuu Palestiinan presidentiksi, vaikka hänen virkakautensa virallisesti päättyi jo 10.01.09, ja jota Olmertin hallitus uskollisesti pitää kumppaninaan rauhanprosessissa ja vapauttaa murhista ja niiden suunnittelusta tuomittuja rikollisia muka vahvistaakseen hänen asemaansa vapaan maailman johtajien taputtaessa hyväksyvästi käsiään: ”Oikein poikani, jatkaa vain samaan tahtiin”.
Kysymys on tietenkin entisestä PA:n puheenjohtajasta Mahmoud Abbasista, joka lisäksi määritteli rauhanehtonsa näin: ”Me haluamme valtion 1967 rajoilla, oikeudenmukaisen ratkaisun pakolaisongelmaan ja kaikkien setlementtien purkamista. Ei ole mitään mahdollisuutta neuvotella näitten vaatimusten lieventämisestä.”
ABBAS puhui näitä ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa operaatio Cast Lead jälkeen. Hän uhosi sotarikossyytösten saavan israelilaisten ihon kananlihalle lisäten, että ”hän haluaa Euroopan ja lännen johtajien ymmärtävän, ettei Israel halua rauhaa, muuten se ei olisi hyökännyt Gazan kaistalle. Haluamme, että maailma kohtelee meitä oikeudenmukaisesti edes tämän kerran”, Abbas selitti. Abbasin mielestä ”Israel vain kuluttaa aikaansa vahvistaessaan asemaansa rakentamalla setlementtejä ja aitaa”. (haaretz)
2. EILEN AAMULLA tapahtuneessa tienvarsipommi-iskussa lähellä Kissufimin terminaalia Gazan turvallisuusaitaa seuraavalla maantiellä sai surmansa beduiini-jäljittäjä, IDF:n upseeri haavoittui vaikeasti ja kaksi sotilasta lievästi. Terroristit olivat ilmeisesti onnistuneet asentamaan pommit, joita oli useita, kuten myöhemmin ilmeni, aamuyöstä vallinneen sakean sumun suojassa. IDF:n partio ajoi huolettomasti maastoautollaan turva-aidan vartta pitkin, kun terroristit sytyttivät erittäin voimakkaan pommin, joka ruhjoi autoa pahoin ja aiheutti edellä kerrotut vahingot. Terroristit olivat Hizbullahin esimerkkiä seuraten videoineet tapahtuman, joka osoitti, että ensimmäisen pommin lauettua syttyi toinen pommi, joka oli asennettu vähän kauemmas turva-aidasta.
IDF lähetti sotilaita panssarien tukemina haravoimaan turva-aidan taakse, jotka löysivät useita muita pommeja, joita he sytyttivät ampumalla niitä. Paikalle hälytetty helikopteri havaitsi yhden moottoripyörällä pakenevan terroristin Khan Younis alueella ja laukaisi ohjuksen sitä kohti haavoittaen ajajaa. Terroristi, Hussein Abu Shamaya, kuuluu Shin Betin tietojen mukaan Hamasista eronneeseen al-Qaidan global Jidah ryhmään.
Pommi-iskua seuranneessa laukaustenvaihdossa IDF:n ja palestiinalaisten välillä yksi mies sai surmansa, jota gazalaislähteet kutsuivat maanviljelijäksi.
Sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Barak ilmoittivat eilen, että ”päivän aikana tehdyt IDF:n vastatoimet olivat vasta lämmittelyä, varsinainen vastaisku tulee myöhemmin, eikä se tule olemaan suhteutettu pommin aiheuttamaan vahinkoon”. (JP)
3. Vastauksena terroristien asentamaan tienvarsipommiin, joka tiistaiaamuna surmasi yhden ja haavoitti kolmea sotilasta, IDF:n hävittäjät tekivät kolme iskua Philadelphia-käytävän ali kaivettuja salakuljetustunneleita vastaan. Lentäjät kertoivat ohjusten osuneen tarkoin maaleihinsa ja kaikkien koneitten palanneen turvallisesti tukikohtiinsa. Philadelphia-käytävän lähellä asuvat asukkaat pakenivat pommituksia kiireesti etsien turvallisempia paikkoja. Paikallisten antamien tietojen mukaan iskut tapahtuivat kolmessa aallossa Rafahin kaupungin läheisyydessä, ja että tuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan.
Oliko tämä luvattu vastaisku, selvinnee päivän kuluessa. Hallitus käsittelee tilannetta tänään ylimääräisessä istunnossaan. Tilanne on Israelin kannalta hankala, sillä Obaman nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu tänään iltapäivällä Egyptin kautta Israeliin. Tarkkailijat ovat arvioineet, että pommi-isku oli ajoitettu muistuttamaan Mitchelliä, ettei Hamasia voida jättää huomioimatta. Mitchell lupasi etukäteen pyrkivänsä keskustelemaan asukkaitten kanssa suoraan etsiessään virikkeitä ja taustoja työskentelylleen. Obama itse arvioi, että tämän matkan tarkoituksena on saada ensimmäinen tuntuma tilanteeseen ennen varsinaisten selvittelyjen aloittamista. Palestiinalaiset, sekä PA:ta edustava Mahmoud Abbas että Hamas, ovat valinneet kovan linjan pyrkiessään vaikuttamaan uuden rauhansovittelijan asenteisiin, joka ei ottane yhteyttä Hamasiin tämän matkansa aikana. (INN)
4. ISRAELIN vesiongelma on saamassa mittasuhteet, jotka edellyttävät epätavallisia toimia. Yhtenä keinona on käytetty massarukoustilaisuuksien järjestämistä, joissa yhdessä pyydetään sateita maahan. Tilanne on todella huolestuttava, sillä maa on saanut vain 45 % sademääristä, jotka tähän vuodenaikaan olisi pitänyt saada. Selvimmin tilanne näkyy Kinneretillä, jonka rannat ovat paljastuneet kymmenien tai satojen metrien matkalta, eivätkä pumppujen vettä imevät putket enää ulotu veteen. Pahiten tilanne on kuitenkin kehittymässä näkymättömissä maan alla, sillä suuret pohjavesivarastot Juudean ja Samarian alueilla saavat entistä enemmän suolaa, minkä poistuminen vedestä voi kestää vuosikymmeniä.
Tilanteen vakavuus oli näyttävästi esillä kansainvälisissä esirukoilijoitten konferenssissa, missä viikon ajan rukoiltiin Israelin Pyhän armahdusta maalle ja sateita viimeisen kahden talvikuukauden aikana, mitkä voisivat vielä pelastaa tilannetta. Koska sateita ei ole saatu normaalia määrää, vedenkäyttöä on rajoitettava. Tämä koskee sekä yksityisiä kuluttajia että varsinkin maanviljelijöitä, joiden vilja ja vihannekset eivät tuota satoa ilman keinokastelua.
Maatalousministeriö ehdottaa omaa ratkaisuaan: Vaihdetaan kaikkia ministeriön alaisten laitosten ja virastojen mezuzat uusiin, joissa pyydetään siunausta. Mooseksen lain mukaan jokaiseen oven- ja portinpieleen on asetettava pieni lieriö, mezuza, jonka sisään on pantu siunattu paperipalanen, johon on kirjoitettu kyseinen Raamatun kohta. (5.Ms.6:9) (ynetnews)
Olisi kuitenkin syytä lukea edellisen kohdan jatkokin: ”Kun Herra, sinun Jumalasi, on vienyt sinut siihen maahan, jonka Hän isillesi, Abrahamille, Iisakille ja Jakobille, vannotulla valalla on luvannut – suuret ja kauniit kaupungit, joita sinä et ole rakentanut ja talot, täynnä hyvää, joita sinä et ole täyttänyt, ja kallioon hakatut vesisäiliöt, joita sinä et ole hakannut, viinitarhat ja öljypuut, joita sinä et ole istuttanut – ja kun sinä olet syönyt ja ravittu, niin varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Pelkää Herraa, sinun Jumalaasi, palvele Häntä ja vanno Hänen Nimeensä”. (5.Ms.6:10-13)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti tiistaina, että hänen hallituksensa pitää oikeana perustaa kansainvälinen elin, joka valvoo Gazan kaistan jälleen rakentamista. Idean esitti alun pitäen arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa, joka ehdotti, että sama elin valvoisi kansainvälisten avustusten jakamista Gazassa. Haniyeh selitti, että Gazan asukkaitten kärsimysten lieventämiseksi hän suostuu tällaiseen ratkaisuun lisäten, ettei Hamas tunne mitään tarvetta toimia vastoin tätä esitystä.
KUWAITIN hallitus ilmoitti tiistaina, ettei se siirrä Gazan kaistalle tarkoitettuja varoja PA:n talousministeriön kautta, vaan siirtää varat arabien perustamaan kehitysrahastoon, jossa on edustajia monista arabimaista. Päätöksen taustalla on useitten kuwaitilaisten parlamentaarikkojen valitukset, etteivät he luota Mahmoud Abbasiin eikä talousministeri Salaam Fayadiin.
6. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat jatkaneet Hamasin jäsenten tai sitä tukevien ihmisten pidätyksiä. Viime viikolla iskut kohdistettiin journalisteihin, jotka olivat esittäneet Hamasia tukevia kirjoituksia operaation Cast Lead aikana. Ainakin viisi journalistia pidätettiin.
Fatahin militaristinen siipi Nablusissa, joka tarkoittanee al-Aksaa, sanoo polttaneensa Abbasia kritisoineen professori Abdel Sattar Kassamin auton. Kassam oli ehdolla PA:n puheen-johtajaksi viime vaaleissa. Tämä oli toinen auto, joka häneltä poltettiin, ja häntä on kuulusteltu ja hän on ollut pidätettynä useita kertoja.
Hebronista kotoisin oleva journalisti Khaled Amayreh sanoi, että hänet vietiin PA:n estävän turvallisuuspoliisin vankilaan, jossa pidätettyjä ja vankeja kidutetaan osana kuulustelu-metodeja. Amayreh sanoo, ettei häntä kidutettu, mutta että hän kuuli selliinsä toisten vankien huutavan tuskissaan kidutusten aikana. Journalisteja hiillostettiin heidän yhteyksistään Hamasiin, jota PA pelkää enemmän kuin Israelia. (JP)
7. PAINOSTUSRYHMÄ Peace Now kiirehti julkistamaan raporttinsa ”setlementtien laajentumisesta ja laittomasta rakentamisesta”, kuten se luonnollisen lisäyksen vaatiman rakentamisen näkee. Raportin julkistaminen ajoitettiin ilmeisen tarkoituksellisesti Obaman nimittämän lähettilään Robert Mitchellin saapumisen yhteyteen. Mitchell kannattaa nimittäjänsä Obaman tavoin arabien rauhansuunnitelmaa. mikä edellyttää kaikkien ”setlementtien” purkamista ja juutalaisten asukkaitten karkottamista kodeistaan. Raportissa kerrotaan, että rakentaminen lisääntyi Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöissä vuoden 2008 aikana 57 %, ja uusien rakenteiden valmistuminen lisääntyi 69 % edellisvuodesta. Samaan aikaan juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa ja Samariassa nousi suuresti; vuonna 2007 se oli 270 000, viime vuoden lopussa se oli 285 000. Raportissa syytetään sekä Labour- että Kadima-puolueita, että ne antoivat tilanteen jatkua. Peace Now väittää, että 39 % rakentamisesta tapahtui tunnustettujen ”setlementtien” ulkopuolella, eli kysymys oli laajentamisesta eikä luonnollisen kasvun seurausta. Rekisteröidyistä 1 518 rakenteesta 261 oli virallisten rajojen ulkopuolella, niistä 927 eli 61 % oli turvallisuusaidan sisällä, ja 591 eli 39 % sen ulkopuolella. Uusista rakenteista 57.12 % eli yli 800 rakennelmaa oli kasvua edellisvuodesta; edelleen 748 oli pysyviä rakenteita, 509 oli parakkeja (caravillas). (JP)
8. UUTISOTSIKOITA.
- Kibbutsijärjestö kutsuu 48 orvoksi jäänyttä gazalaista lasta kahdeksi viikoksi Israeliin. Lapset ovat 8-15-vuotiaita. Uusi väkivalta voi siirtää matkaa.
- UNRWA:n entinen lakiasiain neuvonantaja James Lindsay vakuuttaa, että järjestö usein palkkaa terroristeja esim. opettajantoimiin Gazassa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3662945,00.html
- Gilad Shalitin isä tapasi Ranskan presidentti Sarcozyn Ranskassa, jonne hänet kutsuttiin vierailulle. Sarcozy vetosi Syyrian presidentti Bashar Assadiin Gilad Shalitin, jolla on myös Ranskan kansalaisuus, vapauttamiksi.
- Libyan presidentti Mummar Ghaddafi esittää omaa ratkaisuaan palestiinalaisten ja Israelin välisiin ongelmiin. Hänen esittämänsä malli on yhteinen valtio nimeltään ”Isratine”. Hänen suunnitelmaansa esiteltiin New York Times lehdessä viime viikolla.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3661960,00.html
- Iranin johtavan viranomaisen Mahdi Khalazi kertoo web-sivullaan, että Mahmoud Ahmadinejad hyökkää Israelia vastaan peittääkseen juutalaisuutensa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129649

Tuesday, January 27, 2009

TIISTAI 27.01.09
1. EGYPTI esti iranilaisen kauppa-aluksen pääsyn Suezin kanavaan matkallaan
Välimerelle, koska aluksen epäillään kuljettavan ohjuksia Hamasille. USA:n sota-alus USS San Antonio pysäytti aluksen Adeninlahdella Bab el-Mandeb salmessa ja merisotilaat tarkastivat sen lastin. He löysivät sieltä joitain kranaatteja ja aseita, joita aluksen päällystö sanoi tarvitsevansa merirosvouksen varalta. www.debka.com kertoi 26.01., että merisotilaat havaitsivat Kyproksen lipun alla purjehtivassa Nochegorsk aluksessa teräslevyillä suljettuja salaisia osastoja, joihin he eivät päässeet eivätkä löytäneet satamaa, jossa lasti olisi voitu tarkastaa. USA pyysi silloin, että Egypti tarkastaisi lastin Suezin kanavassa. Alusta ei myöskään voitu viedä Eilatin satamaan, koska se olisi voinut aiheuttaa vakavia vasta-reaktioita Iranin taholta. Läheisten maitten Eritrea, Sudan ja Somalia satamat ovat poissa laskuista, eikä Egypti ole valmis haastamaan Irania vielä tässä vaiheessa. Egypti on kuitenkin alkanut entistä äänekkäämmin vaatia, että Iran ja Syyria lopettavat asetoimituksensa Hamasille, koska kulkiessaan Siinain kautta ne ovat uhkana myös sen omalle turvallisuudelle. Olisiko tässä alkua tilanteelle, josta Daniel puhuu: ”Mutta lopun ajalla Etelän kuningas iskee yhteen hänen kanssaan. Ja pohjan kuningas käy tämän kimppuun vaunuilla ja ratsuilla ja monilla laivoilla, hyökkää hänen maihinsa, tulvana leviten niiden ylitse.” (Dan.11:40) Tilanne on tulenarka, sillä Iranilla on kaksi sotalaivaa Adeninlahdella, ja sillä on yhteistyösopimus Sudanin kanssa, jolla puolestaan on kiistaa Egyptin kanssa Niilin alkulähteitten vesistä, joita Sudan on padottanut vesivoimalan rakentamiseksi. http://www.debka.com/headline.php?hid=5873
Muinaisessa kirjeenvaihdossa Persian kanssa Egypti käytti Persian hallitsijasta nimitystä ”Pohjan kuningas”. Persian pääministerinä Daniel varmaan tunsi tämän kirjeenvaihdon.
2. JP kertoo Yaacov Katzin artikkelissa London Times lehteä lainaten, että USA:n merivoimien yhdistetty ”Task Force 151” on lähetetty Adeninlahdelle tehtävänään estää iranilaisten laivojen asekuljetukset lahden kautta. Tammikuun 23. päivänä iranilaisen aluksen pysäyttäminen tarkastusta varten Adeninlahdella on osa tätä valvontaoperaatiota. Ranska ja USA ovat yhteistyössä asettaneet fregatin partioimaan Gazan rannikon edustalle, etteivät vieraat aluksen pääse sitä kautta Gazan satamaan. Tällä fregatilla on käytössään helikopteri, jolla se voi haravoida ympäristöä laajemmin.
ISRAELIN viranomaiset sanovat olevansa hämmästyneitä tästä kansainvälisestä yrityksestä saada aseitten salakuljetus Hamazille Gazaan loppumaan. He selittivät, että salakuljetuksen valvonta tapahtuu kolmella tasolla: Ennakkovalvonta ennen kuin aseet pääsevät Siinaille, toinen taso käsittää asevarastoinnin estäminen Siinailla, ja kolmantena tasona aseitten salakuljettamisen estäminen tunneleita myöten Siinailta Gazaan. Siinailla aseitten kuljettamisesta ja varastoinnista huolehtivat paikalliset beduiiniheimot, joista Siinain keskiosaa hallitseva Tiyana heimo asuu vaikeasti lähestyttävällä vuoristoalueella. Sen vuorten sisään louhimiin luoliin varastoidut aseet ovat turvassa tunkeilijoilta, myös Egyptin armeijalta. (JP)
3. EU:N kehityksen ja humanitäärisen avustustoiminnan komissaari Louis Michel kävi eilen maanantaina Gazassa voidakseen saada omakohtaisen kuvan operaatio Cast Lead aiheuttamista tuhoista Gazan kaistalla. Pienellä kamerallaan hän tähtäili sora- ja rojuläjiä, joita Hamasin palkkaamat traktorit pyrkivät poistamaan kaduilta ja kujilta. Michel totesi näkymiä kauhistellessaan, että Hamas kantaa päävastuun Gazalle aiheutetuista tuhoista. Hän ei kuitenkaan säästellyt sanojaan todetessaan Israelin aiheuttamasta tuhosta ei-sotilaallisia kohteita ja siviiliasukkaita vastaan. Hän totesi omana havaintonaan, että molemmat osapuolet rikkoivat kansainvälistä humanitääristä lakia. Michel laukoi ilman todisteita, että ainakin puolet surmansa saaneista olivat siviilejä. Nämä luvut kuten taisteluissa surmansa saaneitten kokonaismäärätkin ovat edelleen kovin kiistanalaisia lukujen heittäessä suuresti esittäjän omista intresseistä ja lähteistä riippuen.
Michel totesi suurin piirtein näin: ”Tällä kertaa meidän tulee myöskin huomioida Hamasin kantama ylitsepursuava vastuu. Hamas on terrorijärjestö ja sellaiseksi se on leimattava.” Näin asian tulkitsi AP. Reuters havainnoi Michelin kritisoineen tapaa, jolla Hamas käytti siviilejä ihmiskilpinä taistellessaan tiheästi kansoitetuilla alueilla.
Viime viikolla EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero Waldner totesi omasta puolestaan, ettei EU anna varojaan Gazan jälleen rakentamiseksi, ennen kuin sitä hallitsee EU:n hyväksymä hallitus. ”EU alkaa kyllästyä rahoittamaan samojen raunioitten rakentamista kerran toisensa jälkeen”, oli Michelin huomio samasta asiasta katsellessaan Gazan tuhottua infrastruktuuria. Hän puhui tästä lehdistötilaisuudessa Tel Avivissa. Kuitenkin hän kertoi, että EU antaa 74 miljoonaa USD palestiinalaisten siviilien auttamiseksi, mistä summasta 41 miljoonaa USD käytetään ”dramaattisen inhimillisen tilanteen korjaamiseksi Gazassa, joka seurasi Israelin suorittamaa hyökkäystä”. Michel vakuutti, ettei mitään näistä varoista joudu Hamasin käsiin.
Vieraillessaan Sderotissa Michel vähätteli 200 rekka-auton sallimista päivittäin Gazaan, ja vaati, että 500 – 600 rekka-autoa päivässä olisi lähempänä tarvetta. Hän tarkoitti tällä sitä, että välttämättömyystarvikkeitten lisäksi siellä tarvitaan talouden stimuloimista.
Puhuessaan Sderotin pormestarin David Buskilan kanssa, hän sanoi ymmärtävänsä Sderotin asukkaitten ongelmat, joitten elämän kaupunkiin ammutut raketit tekivät ”vaikeaksi”, mutta lisäsi samaan hengenvetoon, ettei se anna oikeutta hyökätä viattomia ihmisiä vastaan. Hän veti esiin Israelin läntisenä demokratiana, jonka vastuu sellaisena on suurempi kuin Hamasin tässä tilanteessa.
Voidaan keskustella loputtomiin, ketkä olivat viattomia siviilejä. Hamas oli pureutunut syvälle Gazan yhteiskuntaan, jonka enemmistö kannatti ja ilmeisesti vieläkin kannattaa Hamasin hallintoa PA:n hallinnon asemesta, kuten gallupit osoittavat.
HAMASIN virkailija Mushir al-Masri sanoi olevansa shokeerattu Michelin tuomitsevasta asenteesta Hamasia kohtaan. Hän syytti EU:n virkailijaa siitä, että hän peitti sionistisen vihollisen massamurhat ja sen harjoittaman terrorismin Palestiinan kansaa kohtaan. Hän sanoi, että Palestiinan vastarinta on laillinen kuten Euroopan valtioitten taistelut vierasta miehittäjää vastaan. (JP)
4. KORKEITTEN vieraitten virta Israeliin jatkuu. EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana matkustaa Israeliin tänään. Hän vierailee ensin Egyptissä, jossa hän keskustelee aselevon saamisesta Israelin ja Hamasin välille sekä humanitäärisen avun vahvistamiseksi Gazan asukkaille. Solanan vanavedessä saapuu Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs Robert Mitshell, joka vierailee ensin Egyptissä, ja Israelin lisäksi Jordaniassa ja PA:n hallintokeskuksessa Mukatassa Ramallahissa. Hän kuitenkin jätti Syyrian matkan väliin, mikä oli aiemmin ohjelmassa. Mitshell uhkaili, että hän matkustaa myös Gazan kaistalle voidakseen siellä keskustella asukkaitten kanssa, joka on noussut hänen tavaramerkikseen. Hän ilmeisesti jättää tämän myöhempään ajankohtaan.
EU-MAITTEN ulkoministerien kokouksessa Brysselissä päätettiin, että IDF:n vedettyä joukkonsa Gazasta, kiireisimmät käsiteltävät asiat ovat raketti-iskujen pysyvä lopettaminen Gazasta Israelin siviilikohteisiin, Gazan rajaterminaalien kiireinen avaaminen säännöllisellä ja suunnitellulla perustalla, sekä tehokkaan mekanismin muodostaminen aseitten ja ammusten salakuljettamisen estämiseksi Gazaan. Lisäksi julkilausumassa syvästi valitettiin siviili-uhrien määrää ja todettiin, että EU seuraa tarkoin tutkimuksia väitetyistä kansainvälisen humanitäärisen lain rikkomuksista operaation aikana. (JP)
5. UUTISTOTSIKOITA.
- Palestiinalaiset ovat perustaneet useita peiteyhtiöitä, joita he ovat rekisteröineet arabimaissa, ja joiden avulla he uskovat voivansa saada käsiinsä ulkomaitten lahjoittamia varoja Gazan jälleen rakentamiseksi. PA:n virkailijan JP:lle kertoman tiedon mukaan rakennusyhtiöissä on mukana useita PA:n johtavien virkailijoitten sukulaisia tai perillisiä. Virkailija, joka asiasta kertoi JP:n kolumnistille Khaled Abu Toamehille, sanoo koonneensa yhtiöissä olevien miesten nimet ja luovuttaneensa tutkimuksensa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kansliaan. Sieltä kuitenkin kielletään, että PA olisi tietoinen mistään salahankkeista, mutta luvattiin, että asia tutkitaan. Tämä PA:n virkailija, joka tiedot antoi JP:N kolumnistille, on tiettävästi hyvin kriittinen tavalle, millä Abbas ja PA:n johto suhtautuivat IDF:n Gazan operaatioon. Palestiinalaiset uskovat voivansa koota 2.5 miljardia USD Gazan uudelleen rakentamiseksi. Jotkut arabimaat, kuten Saudi Arabia ja Qatar, ovat luvanneet satoja miljoonia USD Gazan tarpeita varten. PA antaa omasta budjetistaan 120 miljoonaa USD kuukaudessa Gazan virkamiehille. (JP)
- Hamas aloitti kuusi päivää talitauon alkamisen jälkeen operaationsa IDF:n joukkoja vastaan. Se laukaisi tienvarsipommin Kissufimin terminaalin lähettyvillä IDF:n partion ohittaessa paikan kahdeksan jälkeen aamulla. Raportit kertovat myös, että terroristit ovat tulittaneet Gazasta israelilaisia sotilaita monin paikoin. Hamasin tarkoituksena lienee osoittaa, että vaikka se lupasi lopettaa rakettien ampumisen Gazasta Israelin siviilikohteisiin, se ei halua lopettaa operaatioitaan IDF:n sotilaita vastaan. Israelin hallituspiireistä uhataan, että jos Hamas aloittaa uudelleen hyökkäykset Israelia vastaan, sen vastaus tulee olemaan raju. Tämän aamuinen hyökkäys voi olla muistutuksena ulkomaisille vieraille. Palestiinalaiset lähteet kertovat yhden kuolleen IDF:n helikopterien vastaiskussa. Gazan kaupungista kuultiin räjähdyksiä.Pommi-iskussa yksi ei-sotilashenkilö kuoli; upseeri haavoittui vakavasti, kaksi sotilasta lievemmin . (ynet, Debkafile)
Säätila, JSM: Ti: 8-17; Ke: 10-14; To: 14-20; Pe: 6-13 C-astetta, pilvisyys vaihtelevaa.

Monday, January 26, 2009

MAANANTAI 26.01.09
1. HAMAS sanoo suostuvansa vuoden mittaiseen tulitaukoon edellytyksellä, että kaikki terminaalit kaistalta ulos, sekä Israeliin että Egyptiin, avataan liikenteelle. Hamasin edustaja vahvistaa myös, että se voi hyväksyä joko eurooppalaisia tai turkkilaisia rajavalvojia terminaaleihin. Samalla Hamasin taholta täsmennetään, ettei Gilad Shalit ole osa tarjousta. Hamas haluaa jatkaa kaupankäyntiä hänestä loputtomiin, mikä osoittaa tosiksi syytökset, että Israel lopetti operaatio Cast Leadin liian aikaisin. IDF:n taholta täsmennetään, että Hamasin vastarinnan romahtaminen oli muutaman päivän päässä.
ISRAEL vaatii vähintään 10 vuoden aselepoa muutamien lisävaateitten kanssa.
EGYPTI esiintyy paljon kärkevämmin Hamasia kohtaan. Se lienee polttanut päreensä moneen kertaan pyrkiessään neuvottelemaan järkevästi sen kanssa. (JP)
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Egypti vaatii 10 vuoden aselepoa ja aseitten salakuljetuksen lopettamista. Hamasin pyssymiesten tulee pysytellä kilometrin päässä Israelin ja Gazan väliseltä turva-aidalta eivätkä he saa mennä lähellekään rajaterminaaleja. Lisäksi Egypti vaatii kaiken Egyptin vastaisen kiihotuksen lopettamista, kertoo Debkafile, joka lisää vielä, että Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, joka johtaa neuvotteluja Hamasin kanssa, suhtautui hyvin penseästi turkkilaisten joukkojen sijoittamisesta valvomaan rajaliikennettä huomauttaen: ”Teillä lienee puhelinnumero, menkää ja soittakaa itse”. http://www.debka.com/index1.php
2. Israelin poliittinen johto näyttää perustavan suhtautumisensa Hamasin ja laajemminkin palestiinalaisten kanssa enemmän ruusuisiin toiveisiin kuin todellisuuteen, mistä osoituksena ovat toistuvat vakuutukset, miten edistystä on tapahtunut ilman mitään reaalista pohjaa.
HAMAS esittää toistuvia uhkauksia ikään kuin osoitukseksi siitä, että operaatio Cast Lead todellinen voittaja oli tosiaan Hamas. Se vaatii kaikkien terminaalien välitöntä avaamista uhaten aloittaa Kassam- ja Katjusha-rakettien hyökkäykset uudelleen, ellei näin tapahdu. IDF jätti suuren osan joukoistaan asemiin Gazan rajan tuntumaan odottaessaan, miten Hamas suhtautuu neuvotteluihin uudessa tilanteessa. Kadiman kakkosmies Shaul Mofaz selitti medialle, että niin kauan kuin Giolad Shalitia pidetään vankeudessa, IDF katsoo oikeudekseen tehdä täsmäiskuja Hamasin johtoa vastaan. Hallituksen virallisen kannan mukaan IDF iskee vain siinä tapauksessa, että Hamas aloittaa raketti-iskunsa.
REUTERS kertoi sunnuntaina, että Egypti veti kaikki rajavalvojansa Rafajin terminaalista pelätessään IDF:n ohjusiskua terminaalin Gazan puoleiselle alueelle. (JP)
3. HAMASIN edustaja selittää aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle näin:
Hamas on vastarintajärjestö, mikä tarkoittaa sitä, että sen täytyy saada aseistautua. Hamasin kannalta mitään salakuljetusta Siinailta ei tapahdu, se on pelkästään Egyptin sisäinen asia. Tämän vuoksi Hamas ei myöskään voi koskaan luopua aseitten hankkimisesta sieltä, mistä se niitä saa. Hamasin virkailija, joka näitä ”totuuksia” laukoi, kertoi, että Hamas on valmis osallistumaan rajaterminaalien valvontaan eurooppalaisten tai turkkilaisten valvojien kanssa todeten samalla, että Egypti vaatii rajavalvontaa PA:n asettamille valvojille.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi kabinetin viikkoistunnossa sunnuntaina, että Siinaille on koottu suuret määrät aseita, jotka ovat menossa Gazaan, ja että Egyptin viranomaiset ovat valmistuneet estämään niiden pääsyn Gazan kaistalle. Asia on yksi ajankohtaisimmista, joka puhuttaa myös Brysseliin kokoontuneita EU:n ulkoministereitä, joita Tzipi Livni tapasi viime viikolla. Ulkoministereitten keskusteluihin osallistuvat Egyptin, Jordanian, Turkin ja PA:n ulkoministerit. Aseitten salakuljetuksen ohella toinen ajankohtainen asia on selvittää, miten EU:n taloustuki voidaan saada Gazaan ilman, että se joutuu Hamasin käsiin. Saksalaisen lähteen mukaan EU laatii asiasta suosituksen, joka julkistetaan tänään. Samasta lähteestä vahvistetaan, että Saksa tarjoaa sekä teknistä että asiantuntija-apua salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan ja odottaa Egyptin vastausta asiasta. Egypti on aiemmin ilmoittanut, ettei se hyväksy vieraita joukkoja alueelleen eikä vieraita sotalaivoja rannikkonsa ulkopuolelle, joita USA ja Ranska ovat tarjonneet. (JP)
4. USA:N PRESIDENTTI Obaman uuden ulkopolitiikan päämääränä on turvautua entistä enemmän diplomatiaan ja suoriin johtajien välisiin kontakteihin kuin voiman käyttöön. Tämän saavuttamiseksi sekä Obama että uusi ulkoministeri Hillari Clinton pyrkivät saamaan osan Pentagonille annetusta vallankäytöstä takaisin ulkoministeriölle. Lisäksi Clinton haluaa, että hänen ministeriönsä pitää yhteisiä istuntoja paitsi kansallisen turvallisuusneuvoston myös kansallisen talousneuvoston kanssa. Clinton sanoi ennen nimittämistään pitämässä kuulustelutilaisuudessa, että hän haluaa itse olla mukana selvittämässä kansainvälisiä taloudellisia ongelmia. Toiseksi Clinton sanoi turvautuvansa entistä enemmän erikois-lähettiläitten käyttöön diplomaattisissa päätöksissään. Kolmanneksi hän sanoo kannattavansa Robert Gatesin kantaa, että taistelussa islamin ääriliikkeitä vastaan diplomatian tulee saada pääosa ja sotilaallisten ratkaisujen käyttämistä vasta viimeisenä keinona.
VARAPRESIDENTTI Joe Biden varoittelee, ettei ole olemassa nopeita ratkaisuja maailman taloutta riepottelevaa kriisiä ratkaistaessa, ja että kaiken todennäköisyyden mukaan tilanne tulee huononemaan vielä nykyisestä ennen kuin se alkaa parantua.
Monessa maassa on pidetty spontaaneja mielenosoituksia, joista ehkä rajanaapuri Meksiko on USA:n kannalta vaarallisin. Mielenosoituksia on pidetty Islannissa, Latviassa ja Bulgariassa ja monessa muussa maassa. Israelin pankin pääjohtaja varoittaa, että maa on menossa taloudelliseen taantumiseen 2009 aikana. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaisten lähteitten mukaan Mahmoud Zahar haavoittui operaatio Cast Lead viimeisten päivien taisteluissa. JP ei kyennyt vahvistamaan tietoa, mutta kertoo, että Zahar siirrettiin sairaalahoitoon Kairoon. Hänen haavojensa laatua ei myöskään kerrottu uutisissa. (JP)
- PA:n ”sotilastuomioistuin” tuomitsi 29-vuotiaan entisen ”presidenttikaartin” jäsenen kuolemaan teloitusryhmän edessä. Hänen väitetään toimineen yhteistoiminnassa Israelin kanssa. Hän on jo kahdeksas palestiinalainen, joka on äskettäin tuomittu kuolemaan PA:n tuomioistuimessa. Hänet tuomitsi kolmen tuomarin ryhmä Hebronissa tutkien syytöksiä kymmenessä istunnossa ennen tuomion julistamista. Tuomari Ahmed Abu Dayyah sanoi tuomiota julistaessaan, että syytetty oli antanut tietoja viholliselle ja kuului Shin Betin värväämiin agentteihin. Kuolemantuomion tulee saada Mahmoud Abbasin vahvistus. Eniten näissä tuomioissa ”yhteistoiminnasta vihollisen kanssa” kiinnittyy huomio siihen, ettei Israelin johto puutu niihin mitenkään, vaikka PA:n koko pystyssä pysyminen riippuu Israelin hyvästä tahdosta. Ilman IDF:n antamaa tukea Hamas olisi jo kauan sitten kaapannut vallan Länsirannalla kuten se teki Gazassa. (JP)
- Israelin poliisikin näyttää havainneen, että vaalit ovat tulossa. Siitä on todisteena se, että poliisi kansallisen rikososaston ja Lahav 433 poliisit tekivät eilen ratsian Israel Beiteinun toimitiloihin, ja pidättivät sen puheenjohtajan Avigdor Liebermanin tyttären, hänen asianajajansa ja viisi muuta ihmistä. Poliisi vakuuttaa toimivansa pelkästään rutiininomaisesti saatuaan valmiiksi 2.5 vuotta kestäneet tutkimukset, joiden mukaan Lieberman olisi ottanut vastaan lahjuksen ulkomaalaiselta hänen tyttärensä konsultointifirman kautta. Lisäksi Liebermania syytetään petoksesta, luottamuksen pettämisestä ja rahan-pesusta. Poliisi on pitänyt Liebermania koskevat asiamappinsa auki ainakin kymmenen vuotta. Lieberman itse toteaa, että ne avataan aina juuri ennen vaaleja, kuten nytkin. Israel Beiteinun kansansuosio on noussut jatkuvasti. Se kilpailee tasaväkisesti Labourin kanssa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Eilinen Gallup: Likud 30; Kadima 22; Labour 17; Israel Beiteinu 16 paikkaa Knessetissä. (JP)
- Israel Hatsakah puolueen puheenjohtaja Ephraim Snehn vuokrattu auto poltettiin sunnuntaiaamuna hänen Herzlian kotinsa edessä. Sneh erosi Labourista jokin aika sitten ja perusti oman puolueen. (JP)
- Oikeusministeriö ilmoitti Olmertin syytösjutussa todistajana toimivalle amerikkalaiselle liikemiehelle Moshe Talanskylle, että tuomioistuin USA:ssa antoi hänelle osittaisen immuniteetin syytteistä todistaessaan Israelissa. Hänellä ei siten pitäisi olla esteitä tulla todistamaan ruskeista kirjekuorista, joita hän kertoi antaneensa Olmertille vuosien aikana täynnä USD. (JP)
- Gazan operaatio Cast Lead jatkuu nyt mediayhtiöitten välisenä taisteluja. Al-Jazeera kertoo, että sodan seurauksena se teki läpimurron USA:n markkinoille, jossa operaatiota seurattiin Al-Jazeeran välittämänä, eniten sen web-sivuilla. Israelin hallituksen lehdistötoimisto kumoaa tiedot, ettei Israel antanut lupaa journalisteille mennä Gazaan operaation aikana. Toimistosta kerrotaan, että terminaaleja ei avattu turvallisuussyistä, mutta että journalistit ovat aina löytäneet keinoja päästä lähelle taisteluja. (JP)
- Gazan operaation seurauksena anti-semitismi ja Israel vastaisuus on noussut tasolle, jossa se ei ole ollut vuosiin. Sitä eivät ole vähentäneet hallituksen vakuutukset pyrkiä välttämään siviiliuhreja operaation aikana. Ehkä niiden suurin aiheuttaja onkin vuosia kytenyt viha, joka otti tästä aiheen. (JP)
- Israelissa on ehkä pahin kuivuus sen rekisteröimänä aikana. Paitsi sen aiheuttamia harmeja tavalliselle kuluttajalle, se häiritsee pahoin maanviljelijöitä ja vihannesten kasvattajia. Niille normaalisti sallittua vesimäärää pienennetään 100 miljoonaa kuutiometriä tänä vuonna. Säätieteilijät eivät lupaa parannusta aikaan seuraavan kahden talvikuukauden aikana. (INN)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129606

Sunday, January 25, 2009

SUNNUNTAI 25.01.09
1. USA:N LAIVASTON sota-alus pysäytti Kyproksen lipun alla purjehtivan iranilaisen kauppalaivan Punaisellamerellä viime viikolla, ja merisotilaat nousivat laivaan tarkastaakseen sen lastin. Tämä siksi, että laivan epäiltiin kuljettavan aseita Hamasille Gazaan. Uutinen kertoo, että he löysivät laivasta tykistön ammuksia, mutta koska heidän uskomuksensa mukaan Hamasilla ei ole tykistöä, he antoivat aluksen jatkaa matkaansa. He kuitenkin tarkkailevat sen liikkeitä ja edellyttävät, että egyptiläiset tarkistavat aluksen lastin uudelleen sen tullessa Suezin kanavaan. USA:n merisotilaat eivät ehkä olleet tietoisia, että Iranin kehittämissä tienvarsipommeissa Irakissa käytetään tykistön ammuksia.
LAIVASTON epäröinnin varsinainen syy voi kuitenkin olla epätietoisuus tällaisen tarkastus-operaation laillisuudesta. USA turvautui samanlaiseen alusten tarkastukseen kansainvälisillä vesillä Pohjois-Korean kauppa-aluksen purjehtiessa Arabiamerellä 2002. Aluksen epäiltiin kuljettavan Scud-ohjuksia, joitten uskottiin olevan matkalla palestiinalaisille, mutta joitten päämääräksi oli merkitty Jemen. Silloiseen operaatioon osallistui myös espanjalainen sota-alus. Alus sai lopulta jatkaa matkaansa Jemeniin.
USA julkisti 2003 periaatteen nimeltään ”Proliferation Securaty Initiative” (PSI), jonka tarkoituksena on estää massatuhoaseitten, niitten kuljetusvälineitten ja niitä lähellä olevien aineitten levittäminen valtioilta ja ei-valtiollisilta toimittajilta, joilla voi olla siihen kiinnostusta. USA:n viranomaiset toteavat, että olisi aihetta saada PSI:n kaltainen kansainvälinen ohjeisto valvomaan rakettien kuljettamista Iranista Hamasille, mutta ei usko sen tapahtuvan pian. Hän kuitenkin katsoo äskeisen välikohtauksen Punaisellamerellä rohkaisevan egyptiläisiä viranomaisia heidän tutkiessaan Suezin kanavan läpi kulkevia aluksia, ettei niissä kuljeteta esim. likaista ydinpommia Gazaan. Tällainen mahdollisuus olisi vaaraksi paitsi Israelille myös Egyptille, jolla on yhteinen raja Gazan kanssa. USA:n viranomainen kuvailee, millaiset jälki-seuraukset voisivat olla tilanteesta, jossa Israelin merisotilaat nousisivat Iranin vallankumous-kaartin kuljettamaan alukseen.
IRAN ei ole vielä reagoinut julkisesti tammikuun 19-20 päivinä Punaisellamerellä sattuneeseen välikohtaukseen. RANSKA on luvannut lähettää sota-aluksensa valvomaan meriliikennettä Gazan edustalla. (JP)
2. OPERAATIO Cast Lead loputtua kansainväliset tahot ovat tarjonneet yksinkertaista ratkaisua Gazan pähkinän murskaamiseksi: ”Kun Israel avaa kaikki neljä Gazaan johtavaa terminaaliaan, ongelmat poistuvat itsestään”. Tovah Lazaroff, joka asiasta kirjoittaa JP:n julkistamassa artikkelissa, totea ensiksi, että viidettä eli Rafahin terminaalin liikennettä valvoo Egypti yhdessä PA:n asettamien rajapoliisien kanssa, mutta jota ei ole voitu avata Fatahin ja Hamasin kiistellessä siitä, kumpi osapuoli asettaa rajapoliisit Rafahin terminaaliin. YK:n asettamilla rajavartijoilla on vain terminaaliliikenteen tarkkailuoikeus.
Toiseksi Lazaroff toteaa, että Israelin valvomilla raja-asemilla on myös oltava PA:n asettamat valvojat, mutta Hamas ei hyväksy tätä käytäntöä vaan haluaa sinne omat valvojansa.
Lisäksi Israelin ja Gazan väliset terminaalit ovat toistuvasti joutuneet terrorihyökkäysten kohteiksi, mikä on pakottanut Israelin turvallisuussyistä rajoittamaan liikennettä niiden kautta. Israelin sisäministeriön virkailijat esittivät jo vuonna 2005 pitämässään lehdistötilaisuudessa, että Gazan evakuoinnin johdosta odotettavissa oleva rauhantila voisi parin vuoden kuluttua sallia sotilasviranomaisten poistamisen Gazan rajaterminaaleista ja heidän korvaamisensa siviiliviranomaisilla, mikä muuttaisi niiden imagon tavanomaisiksi rajanvalvonta-asemiksi. Silloin puhuttiin vakavasti Gazan ilma- ja meriliikenneasemien avaamisesta liikenteelle.
Kuten valistunut lukija muistanee, rauhantila muuttui patologiseksi terrorismiksi, mikä kiihtyi Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistalla 2007 ja lopulta johti IDF:n operaatioon. (JP)
3. LAZAROFF toteaa selvyyden suoksi, että niin kauan kuin Hamas valvoo Gazan kaistaa ja pitää Gilad Shalitin panttivankinaan, Israelin ja Gazan välisiä terminaaleja ei voida avata vapaalle liikenteelle, kuten on ollut tarkoitus. IDF on kokeilun luonteisesti avannut välillä esim. Sufa ja Karni terminaalit myös operaation jälkeen, mutta joutui sulkemaan ne turvallisuus-syistä. Tavara- ja henkilöliikenne on kulkenut pääasiassa Kerem Shalomin terminaalin rajoitetun kapasiteetin kautta lähellä Egyptin rajaa, jonne on siirretty myös osa öljykuljetuksista, jotka tavallisesti kulkevat Nahal Oz terminaalilaitteiden kautta.
YK:n apulaispääsihteeri ihmisoikeus- ja humanitäärisissä kysymyksissä John Holmes esitti, että olisi mahdollista avata Karni-terminaali Gazan kaistan keskiosassa kansainvälisen järjestön kuten EU tai valtion kuten Turkki asettamien rajavalvojien alaisuudessa. Holmes sanoo, ettei häntä kiinnosta poliittiset ja diplomaattiset ongelmat, vaan ihmisten tarpeet.
MAJURI Peter Lerner, IDF:n asettama koordinaattori hallituksen territorioita koskevissa asioissa kertoo, että viime viikolla kulki 1 006 rekkaa Gazaan kuljettaen 27 650 tonnia humanitäärisiä tarvikkeita Kerem Shalomin kautta, osa viljatuotteita Karnin kautta. Sen lisäksi Nahal Oz ja Kerem Shalom terminaalin kautta vietiin 1 940 000 litraa polttoöljyä Gazan voima-asemalle sekä 766 tonnia keittokaasua. YK:n viranomaiset kuitenkin hoputtavat, että Israelin tulee lisätä kuljetusten sallimista Gazan kaistalle. IDF:n edustaja lupaa, että kapasiteettia on tarkoitus nostaa siten, että 250 rekka-autoa pääsee päivässä Gazan kaistalle. Lerner sanoo, ettei hän ole tietoinen kuljetusten riittämättömyydestä. (JP)
4. BBC on joutunut harvinaiseen kiirastuleen, jota siltä ei odottaisi. BBC kieltäytyi esittämästä TV-ohjelmassaan pyyntöä lisävarojen keräämiseksi Gazan kaistan tarpeisiin. Se kieltäytyi julkistamasta Disasters Emergency Committees (DEC) vetoomusta. Komiteat on kattojärjestö 13 apujärjestölle, niiden mukana Cristian Aid ja Brittien Punainen Risti. BBC:n pääsihteeri Mark Thompson kertoi arvostelijoille, että BBC haluaa pitää kiinni puolueettomuudestaan, eikä siksi voi julkistaa vetoomusta ohjelmassaan. Toiseksi syyksi hän esitti avustusten toimittamisen epävarmoissa (volatile) olosuhteissa. Kansainvälisen kehityksen sihteeri Douglas Alexander kehotti BBC:tä harkitsemaan kieltoaan uudelleen ”suuren inhimillisen kärsimyksen vuoksi, joka edelleen jatkuu Gazassa.” Entinen Labour- kansanedustaja ja Stop the War-järjestön presidentti Tony Benn sanoo BBC:n kieltäytymistä käsittämättömäksi kansainvälisten ja YK:n järjestöjen avuntarpeen vuoksi ja esittää, että BBC:n kielto pahentaa ennestäänkin BBC:n huonoa mainetta yksipuolisuudessa. BBC:n pää-operaatiovirkailija Caroline Thomson selittää, että puolueettomuuden lisäksi BBC pitää tärkeänä, että kerätyt varat menevät ihmisille, joita varten ne kerätään. Ilmeisesti BBC epäilee, ettei näin käy varsinkaan nykyisessä epäselvässä tilanteessa. Molemmat BBC:n pahimmat kilpailijayhtiöt ovat lähettäneet vetoomuksen ohjelmissaan. (JP)
5. HAMAS haluaa osoittaa, että se on edelleen vahvasti vallankahvassa Gazan kaistalla, vaikka sen kaksi tärkeintä elossa olevaa johtajaa Ismail Haniyeh ja Mahmoud Zahar luuraavat edelleen piilopaikoissaan. Tässäkin noudatetaan Libanonin kakkossodan esimerkkiä, jonka pääsyyllinen Hizbullahin pääsihteeri Hazzan Nasrallah ei vieläkään uskalla liikkua vapaasti julkisuudessa, vaan esittää useimmat puheensa salaisessa bunkkerissa videoituina. Mutta Hamas on lähettänyt poliisinsa kaduille pitämään järjestystä ja ohjailemaan liikennettä, kuten myös antanut puskutraktorien omistajafirmoille tehtäväksi siivota kadut ja kadunvieret IDF:n operaation aiheuttamista romuista ja raunioista. Lisäksi Hamas jakaa taisteluissa haavoittuneille ja kuolleitten omaisille tukea käteistä dollareina. Hamasin ilmoituksen mukaan se on asettanut 52 miljoonaa USD käytettäväksi ihmisten auttamiseen. Avun tarvitsijat on jaettu heidän kärsimiensä vahinkojen mukaan. Kotinsa menettänyt nainen sai 500 USD ensi hätään, mitä ilmeisesti lisätään myöhemmin. Perheen kuolleesta jäsenestä maksetaan apua
1 300 USD; haavoittunut saa 650 USD; tuhoutuneesta talosta saa 5 200 USD; vaurioituneesta talosta 2 600 USD. Arvioiden mukaan 4 000 taloa tuhoutui ja 20 000 vahingoittui taisteluissa.
IDF sanoo, että n. 700 Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen taistelijaa sai surmansa, Hamas sanoo menettäneensä 280 aseistettua miestä, suurin osa heistä asepukuisia poliiseja, jotka menehtyivät ensimmäisen päivän yllättävissä pommituksissa. Yksi pahimmista ongelmista Gazassa lienee pullotetun kaasun vähyys, mikä pakottaa asukkaat käyttämään purkkiruokaa ja leipää. Useimmat keittiöliesien keittolevyt toimivat kaasulla. Hamas joutuu vaikean ratkaisun eteen ratkaistessaan, miten sille annettuja varoja käytetään: Asukkaitten tarpeitten tyydyttämiseen vaiko aseitten hankkimiseen. Gazan kaistalle on luvattu varoja miljardeja USD, mutta esim. EU asettaa ehdoksi, ettei niitä saa antaa Hamasille.
Tarkkailijat ovat todenneet, että Hamasin suosio on edelleen vahva Gazassa.
Koululaiset ovat alkaneet palailla luokkiinsa Gazassa.
Hamas vihjailee, että se voi hyväksyä PA:n rajavartijat Rafahin terminaalissa. Hamas eli suurelta osin tunnelien kautta salakuljetetuilla varoilla, joita pitkin tulivat myös aseet ja räjähteet, mutta jos salakuljetus loppuu, Hamas on todella vaikeuksissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Uutislähteet sanovat, että Iranin uraanivarat alkavat loppua, mikä voi hidastaa sen ydinohjelmaa. 200 kg keltakakku-uraanista saa kilon asekelpoista uraania, jota tarvitaan korkealle rikastettuna 20 kg yhtä pommia kohti. 1000 megawatin voimala tarvitsee 200 tonnia rikastettua uraania vuodessa. (haaretz)
- Presidentti Obaman nimittämä Lähi Idän rauhanlähettiläs George Michell uhkaa saapua näille rauhattomille rannoille jo keskiviikkona. (JP)
- Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni pyrkii vakuuttamaan vaalikarjaa, että vain hän tietää, miten Obaman kanssa pärjää ja että Netanyahun johdossa toimiva hallitus tulee joutumaan törmäyskurssille Obaman hallituksen kanssa.(haaretz)
- Kuvanveistäjä Iowassa teki Barak Obamasta elävän näköisen ja kokoisen patsaan, jota kuljetetaan kaduilla aasin selässä aitojen palmunlehvien ja poliisisaattueen suojaamana. Lienee veistetty Louis Farakhanin tunnetun toteamuksen innoittamana, että ”messias siinä puhuu”. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=87040
- CNN vertaa Obaman USA:n presidentiksi julistamisen juhlakokousta siihen, mitä muslimit kokevat tehdessään pyhiinvaellusmatkan Mekkaan (hajj). Molemmissa oli miljoonia ihmisiä mukana, eikä tunnelmaan pääsemiseksi riitä se, että seuraa juhlallisuuksia televisiosta. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=86939