TIISTAI 31.03.09
1. NETANYAHUN suurhallituksen ministerilista alkaa olla valmis. Hän teki eilen illalla muutamia ratkaisevia päätöksiä. Talousministeriksi hän valitsi Yuval Steinitzin, vaikka hän olisi halunnut pitää talousasiat omassa valvonnassaan. Pahin kilpailija Likudissa Silvan Shalom saa varapresidenttiyden ja koordinaattorin aseman, jos hän siihen suostuu. Moshe Ya´alon saa strategisten asiain ministeriön lohdutukseksi, ettei puolustusministeriö ollut käytettävissä, mutta on mukana turvallisuusasioista päätettäessä. Benny Begin toimii ilman salkkua pääministerin toimistossa, ja Dan Meridor saa tiedustelupalvelujen valvonnan ilman salkkua. Avigdor Lieberman sai vielä eilen vakuutuksen oikeuskansleri Meni Mazuzilta, ettei ole esteitä hänen toimimisesta ulkoministerinä, vaikka poliisi vakuuttaa tutkimustensa olevan lähes valmiit, joitten perusteella häntä vastaan voidaan nostaa virallinen syyte. Netanyahu sopi Israel Beitenun kanssa, että jos Lieberman joutuu jättämään paikkansa ulko-ministeriössä, paikka tulee Likudille. Israel Beitenu kiistää sopimuksen.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, hallituksessa on 30 ministeriä ja 7 apulaisministeriä. Koska entinen pöytä oli liian pieni uutta hallitusta varten, sitä jouduttiin laajentamaan.
Osa ministeripaikoista odottaa UTJ:n lopullista päätöstä hallitukseen menosta.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1238354479871&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. LIENEEKÖ sattuma vai ”Hänen suunnitelmansa, joka valtioita ja niiden kohtaloita ohjaa”, että Netanyahun hallituksen kärkipäässä on kolme miestä, jotka palvelivat Israelin kaikkein arvostetuimmassa sotilasyksikössä, heprealaiselta nimeltään Sayeret Matkal. Puolustusministeri Ehud Barak toimi yksikön johtajana aikana, jolloin Binyamin Netanyahu palveli siellä. Yoni Netanyahu, Binyaminin veli, toimi yksikön johtajana sen tehdessä uhkarohkean pelastusoperaation Entebben lentokentälle 1976, minkä aikana hän sai surmansa ugandalaisen sotilaan luodista. Hän palveli ennen sitä Barakin alaisena. Barak luonnehtii Yoni Netanyahua näin: ”Netanyahu oli toteuttaja. Saatuaan tehtävän hän toteutti sen välittömästi.” Kolmas Matkalin kasvatti on Moshe (Bogie) Ya´alon, joka johti Matkalia 1987-1989. JP:n kolumnisti Yaakov Katz arvioi artikkelissaan, miten tämä kolmikko tulee nyt toimimaan tehdessään päätöksiä, jotka voivat olla elintärkeitä koko kansan säilymiseksi hengissä, ennen kaikkea Irania koskevalta osalta. Katz lainaa kenraalimajuri Uzi Dayania, joka myös palveli komppanianpäällikkönä Yoni Netanyahun tiimissä Barakin alaisuudessa. Dayan arvioi, että kolmikon palveluaika yhteisessä yksikössä on luonut heissä keskeisen yhteenkuuluvuuden ja kunnioituksen. Hän kuitenkin selittää, ettei politiikassa toimita kuten sotilasyksikössä, jossa yksi antaa käskyt arvovaltaisesti toisten toteuttaessa niitä. Dayan arvioi, että yhteispeli näiden kolmen välillä tulee toimimaan ongelmitta. (JP)
3. UTJ (United Torah Judaism), Ashkenazi haredi-puolue, harkitsee vielä tänään, millä perusteilla se voi hyväksyä hallituksen suunnitelmat kääntymisoikeuden valvonnan laajentamisen. Likudin hallitusneuvottelijat pelkäävät, että jos UTJ jää oppositioon, se voi aiheuttaa ongelmia hallitusyhteistyölle hyökkäämällä Sephardi-puoluetta Shasia vastaan syyttämällä sitä liian hölläkätisestä suhtautumisesta kääntymisasiassa. Tämä voisi pakottaa Shasin eroamaan hallituksesta. Shas on periaatteessa jo hyväksynyt kääntymisprosessin uudistuksen, mutta UTJ:n rabbi Yosef Shalom Elyashiv vastustaa sitä. Myös päärabbinaatti on hyväksynyt uudistukset, joita varsinkin Israel Beitenu on vaatinut.
UTJ:n epäröinti johtuu sen johtajiston mukaan epäilyistä, että kääntymisprosessin valvonta oikeuksien laajentaminen useammille rabbeille lisää korruptiomahdollisuutta, ja toisaalta kääntymistä hakevien etsivän niitä rabbeja, joiden tiedetään suhtautuvan prosessiin avoimemmin. Tuntuu aika oudolta, ettei edes järjestön sisällä luoteta sen omien hengellisten johtajien vilpittömyyteen. Mutta sen sijaan, että siellä aloitettaisiin sisäinen suursiivous, ainoa keino uskottavuuden säilyttämiseksi on valvonnan kiristäminen. (JP)
4. ISRAEL sai tiedon laajasta Iranin asekuljetuksesta Hamasille Sudanin kautta viikkoa ennen sen toteutumista. IDF aloitti välittömästi suunnitelman kuljetuksen estämiseksi. INN:n uutinen ei kerro, mistä tieto tuli, mutta sen mukaan kuljetuksessa oli mukana Fajr-raketteja, joilla yltää Gazasta Tel Aviviin, ja joitten osumatarkkuus on parempi kuin Gazassa valmistettujen Kassam-rakettien. IDF ei voinut ottaa riskiä antaa kuljetuksen toteutua silläkin uhalla, että tieto olisi väärä. IDF:n käsityksen mukaan tämä oli ensimmäinen Iranin suuri aselasti, joka oli tarkoitus tyhjentää Sudanin rannikolla, mutta ”luultavasti myös viimeinen”. Ilmaiskuun osallistui F-16 koneita, jotka tekivät kaksi pommituslentoa autokolonnaa vastaan. F-16 hävittäjiä suojasivat F-15 koneet siltä varalta, että pommituslentoa häirittäisiin. Koska tämä edestakainen 2 800 km:n lento ei onnistunut yhdessä tankkauksella, koneet tankattiin Punaisenmeren yllä.
Israel tiedotti iskusta USA:n johtoa, joka varoitti Sudanin hallitusta vähän ennen iskua. Jos tuo vuoto USA:n johdon taholta Sudaniin pitää paikkansa, Israelin lienee syytä tulevaisuudessa harkita kahteen kertaan, antaako ennakkotietoja aikeistaan USA:lle.
Tämä lienee Israelin virallinen tunnustaminen ilmaiskusta Sudaniin tammi-helmikuussa. Israelin viranomaiset katsovat, että tämä on samalla varoitus Iranille, että IAF:n koneet pystyvät tarvittaessa iskemään myös sinne, jos niin päätetään.
Alkuperäisen uutisen mukaan iskussa kuoli 39 ihmistä, mitä Sudanin ministerit ja presidentti sittemmin ovat suurennelleet kertoen, että jopa 900 ihmistä, pääasiassa pakolaisia Afrikan maista, kuoli ilmaiskussa. Jos Sudanin johto saikin ennakkovaroituksen, tieto ei ilmeisesti mennyt sen pitemmälle, tai sitten sitä pidettiin liian mielikuvituksellisena. (INN)
5. HAMASIN johto Gazassa ilmoitti lauantaina, että jos Israel ei hyväksy sen tarjoamaa 1450 palestiinalaisterroristin vapauttamista Israelin vankiloista osana Gilad Shalitin vapauttamiseksi, Hamasin ”sotilassiipi” al-Qassam Prikaatit sieppaa lisää IDF:n sotilaita panttivangeikseen. Raed al-Attar, sotilassiiven yksi johtajista, sanoi, ettei Hamas suostu muuttamaan vaatimustaan vapautettavien vankien määrästä ja henkilöllisyydestä, mitä Israelin neuvottelijat Kairossa ovat esittäneet.
ARVOSTETTU Janes Defense Weekly kertoi viime viikon numerossaan, että Hamas on pystynyt korvaamaan osan menetyksistään operaatio Cast Lead aikana. Hamasin edustaja kertoi lehdelle, että järjestön sisäisen tutkimuksen mukaan osa sen taistelijoista osoitti pelkoa ja pidättyi taistelukosketuksista IDF:n sotilaitten kanssa taisteluissa, joissa se menetti Hamasin edustajan tunnustuksen mukaan satoja taistelijoita. Järjestö ottaa oppia kokemuksistaan ja kehittää uusia taistelumuotoja. 50 sotilasjohtajaa poistettiin paikaltaan, koska he osoittivat huonoa johtamistaitoa, kertoo artikkeli. Artikkelin mukaan Hamas pyrkii löytämään uusia muotoja sotilastarvikkeitten kuljettamiseksi ja satelliittiyhteyden muodostamiseksi tietoliikenteen parantamiseksi.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin tunnusti, että Hamas on pystynyt korvamaan osan menettämästään sotilaskalustosta ja että salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle jatkuu Egyptin tehostetuista valvontayrityksistä huolimatta. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel Beitenu varoitti Netanyahua tänä aamuna, että jos tiedot ulkoministeriön joutumisesta Likudille siinä tapauksessa, että Lieberman joutuu jättämään paikkansa, ovat tosia, Israel Beitenu tulee silloin palaamaan oppositioon. Kuka hyvänsä tuollaisen huhun päästi julkisuuteen, se oli hyvin tyhmä ja harkitsematon, koska se – kuten IB:n lausunnossa todetaan – rampauttaa ulkoministeriön alusta lähtien. (INN)
- Netanyahun hallitus vannoo virkavalansa tänään 17.00 aikoihin, ellei uusia yllätyksiä esiinny. Jos UTJ tulee mukaan, hallituksella on 74 kansanedustajaa tukenaan Knessetissä. Miten luotettavia hallitusosapuolet ovat, nähtäneen myöhemmin. Silvan Shalomin (likud) kannattajat ovat uhkailleet, että he voivat omaksua taktiikan matkustaa ulkomaille tärkeitten äänestysten ajaksi Knessetissä, mikä vahingoittaisi hallitusta pahoin. (haaretz)
- USA:n taholta vakuutetaan, että Netanyahun neuvonantaja Uzi Arad saa viisumin Yhdysvaltoihin. Arad mainittiin USA:n puolustusministeriön erikois-suunnitelmien osaston virkailijaa Larry Franklinia vastaan nostetun oikeusjutun yhteydessä. Franklinin väitetään välittäneen salaisia tietoja AIPAC:n virkailijoille. Arad nimitettäneen Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi. (haaretz)
- IDF surmasi aamun kuluessa kaksi palestiinalaista, jotka olivat asentamassa pommia Israelin vastaisen Gazan turva-aidan varteen. Palestiinalaiset lähteet kertovat, että miehet olivat ”sotilaspuvuissa”. IDF ei ole vielä julkistanut virallista ilmoitusta asiasta. Gazan terroristi ovat jatkaneet raketti- ja pienaseitten tultaan Gazasta Israelin puolelle. (haaretz)
- USA:n vieläkin kiistanalainen presidentti BHO aikoo Turkin vierailunsa aikana tavata Syyrian presidentti Bashar Assadia, mikäli tämä suostuu siihen. BHO:n tapa mielistellä muslimimaita on saamassa outoja piirteitä. (debkafile)
- Yhdysvaltain presidentti BHO:n lainopilliseksi nimittämän Yalen Yliopiston professorin Harold Kohin mukaan USA:n oikeusistuimet voivat aivan hyvin soveltaa sharia-lakia määrättyjä asioita ratkoessaan ilman, että se sotii USA:n perustuslakia vastaan. Tämä lienee uusi perustuslain venytysyritys USA:ssa.
Asiasta kertoo New York Post.
- Kadima-puolue vaatii uuden hallituksen virkavalatilaisuutta siirrettäväksi, koska
Netanyahu ei ole antanut yhteistyösopimuksia ajoissa hallituksen sihteerille.
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez kutsuu Israelin uutta hallitusta oikeisto-
eliitin hallitukseksi. Hän ei näe mitään syytä parantaa maitten lähes tyystin
katkenneita diplomaattisuhteita. (ynet)
- IDF:n sotilas haavoittui lievästi Kissufimin luona käydyssä tulituksessa
palestiinalaisten terroristien kanssa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021