MAANANTAI 30.03.09
1. HAMAS salakuljettaa aseita ja räjähteitä Siinailta Gazan kaistalle Egyptin väitetyistä lisätyistä ponnisteluista huolimatta sen estämiseksi. Shin Betin johtaja Yuval Diskin maalasi tilannearvionsa synkin värein kabinetin viikkoistunnossa eilen.
Diskin kertoi, että operaatio Cast Lead jälkeen Hamas on salakuljettanut Gazan kaistalle 22 tonnia räjähteitä, sadoittain kranaatteja, tusinoittain raketteja ja panssarintorjunta ohjuksia sekä 45 tonnia raaka-aineita rakettien rakentamiseksi. Hän ulotti kertomuksensa aseitten salakuljettamisesta aina Sudaniin saakka, jonka rannikolle Iranista aseita kuljettavat laivat tyhjentävät lastinsa, josta paikalliset beduiinit siirtävät ne Egyptiin ja sieltä Suezin kanavan kautta Siinaille. Diskin ei myöskään tunnustanut suoraan, että Israelilla oli mitään tekemistä rekka-autokolonnien tuhoamisessa Sudanissa tammi-helmikuussa.
Diskin tunnusti egyptiläisten tehostaneen salakuljettamisen estämistoimiaan Philadelphia-käytävän ali Gazan kaistalle, mutta totesi, etteivät ne ole pystyneet sitä lopettamaan. (JP)
2. YUVAL DISKIN sanoi Hamasin olevan huolissaan mahdollisuudesta, että yhteenotot Israelin kanssa lisääntyvät, mihin sillä ei ole nyt varaa. Hamas rakentaa uudelleen sitä, mitä se menetti IDF:n viimeisen operaation aikana, ja on pyrkinyt hillitsemään toisten terrori-järjestöjen hyökkäyksiä Israelin puolelle. Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut Kairossa eivät myöskään ole edistyneet, Diskin kertoi, sillä erimielisyydet ovat liian suuret. Keskusteluryhmät tapaavat toisensa tiistaina ja keskiviikkona, mutta odotukset eivät ole suuret. Diskin totesi, että raketti-iskut Gazasta Israeliin ovat oleellisesti vähentyneet, ja vain yksi pienen terrorijärjestön ampuma raketti putosi Israelin puolelle turva-aitaa. Tämä johtunee Hamasin ja Islamic Jihadin välillä solmitusta sopimuksesta, jolla Jihad pidättyy raketti-iskuista. Diskin varoitti, että pienet terroriryhmät voivat yrittää siepata israelilaisia sotilaita sekä pyrkivät terrori-iskuihin Israelin puolella, joko Siinain kautta Eilatin alueilla tai Juudeassa ja Samariassa olevien solujen suorittamina. (JP)
3. IDF:N SOTILAAN Gilad Shalitin kohtalo oli näkyvästi esillä kabinetin eilisen istunnon aikana, joka oli ilmeisesti myös sen viimeinen, sillä Netanyahun hallitus vannoo virkavalansa tiistaina, ellei mitään erikoista tapahdu ennen sitä. Presidentti Peres lyhensi virkamatkaansa Ranskassa ollakseen paikalla uuden hallituksen muodostamisseremonioissa.
Oikeusministeri Daniel Friedman yhdessä vankienpalvelujärjestön edustajien kanssa valisti ministereitä, mitä mahdollisuuksia Israelilla on palestiinalaisvankien etuisuuksien kaventamiseksi painostaakseen sen kautta Hamasia. Friedman totesi, että kansainvälinen laki asettaa esteitä tälle, kuten myös paikallinen lainsäädäntö. Hän suositteli palestiinalais-vankien etuisuuksien, kuten Punaisen ristin edustajan vierailut, vangeille lähetettyjen kirjeitten estäminen ja uskonnon harjoittamismahdollisuuden säilyttämistä lakien edellyttämällä tavalla, ja etsimään muita tapoja, joilla painostaa Hamasia. Ministerit muistuttivat, että Israel sallii näitä etuja pahimmille murhamiehille ja terroristeille samaan aikaan, kun rivisotilas Gilad Shalitilta on kielletty nämä kaikki eikä edes tiedetä, mikä hänen fyysinen tilansa on.
Sisäministeri Meir Sheetrit vertasi Israelin vankiloissa olevien Hamasin vankien elämää kuin lomanvietoksi kesäleirillä verrattuna Shalitin elinoloihin.
Gilad Shalitin vapauttaminen Olmertin hallituksen aikana näyttävät olevan olemattomat hetkellisistä toivonvireistä huolimatta, mistä syytettiin Hamasia, joka ei ollut antanut uutta listaa vangeista, joita se vaatii vapautettaviksi. (JP)
4. GILAD SHALITIN kohtalo näyttää taas kerran, miten epäsuhtaisesti kansainväliset yhteisöt kohtelevat Israelia suhteessa muihin. Shalit on ollut Hamasin ja PRC:n maanalaisessa luolassa ehkä seinään kytkettynä 1009 päivää ilman, että Punainen Risti tai muut ihmisoikeuksia ajavat järjestöt olisivat puuttuneet asiaan. Jos Israel kaventaa vankiloissaan olevien vankien asemaa ja oikeuksia vaikkapa vain lain sallimissa puitteissa, huuto Israelia kohtaan nousee korvia särkeväksi. Jotkut vaativatkin asian tarkastelemista lähtien juutalaisesta traditiosta ja laista, mitkä kehottavat kohtelemaan keskuudessa olevaa muukalaista armollisesti riippumatta hänen hetkellisistä elinsuhteistaan. Täten vaikka terroristit terrorisoivat juutalaisia, missä ikinä saavat heitä käsiinsä, juutalaisen ei tule alentua heidän tasolleen. Toiseksi, vaikka näyttää, ettei Hamas ole kovin kiinnostunut jäsentensä kohtalosta eikä siten piittaa heidän oikeuksiensa kaventamisesta, Israelin ei tule vetää tästä johtopäätöstä, etteikö sillä olisi merkitystä vankien perheille. Tämä siitä huolimatta, että Hamasin diktatorisessa hallitusmuodossa yksityisen kansalaisen on vaikea saada ääntään kuuluville tai edes uskaltaa vaatia oikeuksia perheensä jäsenille. Eräs kirjoittaja toi esille näkökohdan, että oikeuksien kaventaminen voi saada aikaan vankien parissa passiivista vastarintaa kuten nälkälakkoja, mitkä voivat saada vankilaviranomaiset vaikean tilanteen eteen, jos vankeja alkaa kuolla niiden suoksi. (JP)
5. NETANYAHU näyttää takertuneen ihmissuhdeongelmiinsa, jotka kiusasivat hänen toimiaan jo edellisen hallituksen aikana. Monet tarkkailijat olivat havaitsevinaan, että Netanyahu oli oppinut jotain oltuaan sivussa politiikasta muutaman vuoden, mutta hänen luonteensa valuviat näyttävät helposti avautuvan paineen alla. Hänen tapansa käsitellä Moshe Feigliniä vaalien alla syrjäyttämällä hänet reaaliselta ehdokas-paikalta ennakoi jo ongelmia tulevaisuudessa, jotka nyt hallituksen ministerilistan ollessa loppusilausta vailla ovat nousseet esille. Ongelma on taas kerran Silvan Shalom, jonka kanssa asioidessaan Netanyahu ei näytä löytävän oikeaa tapaa. Shalom esitti toiveensa, jotka ovat kehittyneet vaatimusten tasolle, saada talousministeriö sekä varapääministerin asema, joka sallisi hänen toimivan pääministerin valtuuksin Netanyahun ollessa estyneenä kuten ulkomaanmatkojen aikana tai sairastuttuaan, kuten Ariel Sharon, mikä nosti Ehud Olmertin hänen paikalleen. Koska kysymys on kilpailusta näiden kahden välillä, Netanyahu ei voi sallia pahimman kilpailijansa päästä maan korkeimpaan johtoon edes tilapäisesti.
Netanyahu tarjoaa Shalomille varapääministeriyttä ja vastuualuetta alueellisessa yhteistyössä, mutta Shalom ei ole tyytyväinen tähän. Sharon räätälöi aikanaan tällaisen paikan Shimon Peresille hallituksessaan. Sen sijaan varapääministerin paikkaa Netanyahu ei halua täyttää tässä vaiheessa, ja talousministeriön hän haluaa pitää itse siten, että hänen apunaan ministeriössä on Yuval Steinitz salkuttomana ministerinä.
Netanyahun hallituksen kokoonpanoa ei ole vielä selvä, mutta siinä tullee olemaan 29-30 ministeriä sekä kahdeksan salkutonta ministeriä. Lopullinen lista muotoutunee tänään.
Myös Labourin parissa nuristaan Barakin ministerivalinnoista. (JP)
6. ARABIVALTIOT kokoontuvat Dohaan Qatarissa tänään syvenevien erimielisyyksien varjostamina. Asialistalla on useita kärjekkäitä aiheita, kuten arabien ja palestiinalaisten keskinäisten riitojen sovitteleminen, Iranin kasvava vaikutus alueella sekä suhtautuminen Israelin uuteen hallitukseen. Sudanin tilanne on ilman muuta vaikea asia, kuten Sudanin presidentti Omar al-Bashirille annettu kansainvälinen pidätysmääräys syytettynä rikoksista ihmisyyttä sekä sotarikoksista kansaansa vastaan. Al-Bshair ei näytä välittävän pikkuasioista. Hän vieraili Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin luona ja nyt hän matkusti arvostettuna kansanjohtajana Qatariin saaden lämpimän vastaanoton arabiliiton 23 valtion edustajien taholta, jotka ovat vakuuttaneet, ettei pidätysmääräystä panna toimeen. Jotkut arabimaitten johtajat ovat kuitenkin päättäneet lähettää ministerinsä edustamaan kansaansa Qatarissa, mikä vähentää konferenssin arvoa ja mahdollisuuksia käsitellä tärkeitä asioita.
Hosni Mubarakin poissaoloa pidetään suurena menetyksenä.
Qatar järjesti tammikuussa arabiliiton kokouksen Dohassa, josta samoin useita arabijohtajia jättäytyi pois, mutta johon osallistuivat Iranin presidentti Ahmadinejad, Syyrian presidentti Assad sekä Hamasin edustaja Khaled Mashaal Damaskoksesta. Mukana ovat myös
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sekä Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi, jonka läsnäolo aiheutti vaatimuksia oikeuskanslerille tutkia, mitä tekemistä hänellä on kokouksessa, jonne on kokoontunut Israelille vihamielisten valtioitten edustajia. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Saudikuningas Abdullahin sairauden vuoksi kuningashuone on alkanut evästää hänen seuraajaansa valtaistuimelle. Kruunuprinssi apulaispääministeri Prince Sultanin ollessa myös hoidattamassa sairauksiaan Euroopassa. Saudi Arabian sisäministeri prinssi Nayef Bin Abd Al-Aziz esiintyy kuninkaan vahvistamissa päätöksissä toisena allekirjoittajana, mitä pidetään merkkinä hänen nousemisestaan ehdolle kuninkaan seuraajaksi. Häntä pidetään ahdasmielisenä wahhabilaisena, joka 11.09.2001 New Yorkin ja Pentagonin terrori-iskujen jälkeen syytti niistä sionisteja. Hän myös johti saudikomiteaa, joka tuki al-Quds intifadaa avustaen palestiinalaisten itsemurhaterroristien omaisia. Saudi Arabia perustaa uskontonsa 18.vuosidalla eläneen Muhammad ibn Abd al-Wahhabin opetuksiin, joka on hyvin ahdasmielinen islamin tulkinta varsinkin suhteessa naisten oikeuksiin. Prinssi Nayefin nousu saudien johtoon asettaa suuren kysymysmerkin Saudi arabian ja USA:n välisiin suhteisiin. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat voi peruuttaa osan suunnitellusta kevyt-rautatiestä pääkaupungissa. Se on jo 3 vuotta jäljessä aikataulustaan. (JP)
- Rabbit vakuuttavat, ettei paavin vierailu huhtikuun alussa saa estää juutalaisten rukouksia Länsimuurilla.
- Palestiinalaiset viettävät tänään ns. ”maanpäivää” muistaessaan 30.03.1976, jolloin kuusi arabia kuoli mielenosoituksissa maan takavarikointia vastaan.
- Hizbullah on kurkkua myöten kiinni Meksikon huumeiden salakuljetuksissa Yhdysvaltoihin. Se rahoittaa toimintaansa niistä saamillaan varoilla. (INN)
- Talouden lamasta johtuen israelilaiset viettävät pessah-lomansa kotimaassa. Tilaukset ulkomaille vähenivät 20-30 %, varsinkin Turkin suosittuihin kohteisiin.
- Saksalainen tiedemies aikoo elvyttää 3 400 vuotta sitten eläneen naisfaraon Hatshepsutin käyttämän hajusteen. Hän pystyi selvittämään kuninkaitten laaksosta ehjänä löytyneen hajustepullon sisällön koostumuksen. (haaretz) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1074914.html
- Al-Qaida näyttää siirtäneen iskunsa Pakistaniin. Tänään naamioidut terroristit iskivät poliisiakatemiaan Lahoressa surmaten ainakin 20 ja ottaen satoja panttivangeiksi. Ainakin 10 terroristia on sisällä akatemiassa. Isku muistuttaa Lahoressa cricket-tiimiä vastaan tehtyä iskua. http://www.debka.com/index1.php

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021