Tuesday, January 27, 2009

TIISTAI 27.01.09
1. EGYPTI esti iranilaisen kauppa-aluksen pääsyn Suezin kanavaan matkallaan
Välimerelle, koska aluksen epäillään kuljettavan ohjuksia Hamasille. USA:n sota-alus USS San Antonio pysäytti aluksen Adeninlahdella Bab el-Mandeb salmessa ja merisotilaat tarkastivat sen lastin. He löysivät sieltä joitain kranaatteja ja aseita, joita aluksen päällystö sanoi tarvitsevansa merirosvouksen varalta. www.debka.com kertoi 26.01., että merisotilaat havaitsivat Kyproksen lipun alla purjehtivassa Nochegorsk aluksessa teräslevyillä suljettuja salaisia osastoja, joihin he eivät päässeet eivätkä löytäneet satamaa, jossa lasti olisi voitu tarkastaa. USA pyysi silloin, että Egypti tarkastaisi lastin Suezin kanavassa. Alusta ei myöskään voitu viedä Eilatin satamaan, koska se olisi voinut aiheuttaa vakavia vasta-reaktioita Iranin taholta. Läheisten maitten Eritrea, Sudan ja Somalia satamat ovat poissa laskuista, eikä Egypti ole valmis haastamaan Irania vielä tässä vaiheessa. Egypti on kuitenkin alkanut entistä äänekkäämmin vaatia, että Iran ja Syyria lopettavat asetoimituksensa Hamasille, koska kulkiessaan Siinain kautta ne ovat uhkana myös sen omalle turvallisuudelle. Olisiko tässä alkua tilanteelle, josta Daniel puhuu: ”Mutta lopun ajalla Etelän kuningas iskee yhteen hänen kanssaan. Ja pohjan kuningas käy tämän kimppuun vaunuilla ja ratsuilla ja monilla laivoilla, hyökkää hänen maihinsa, tulvana leviten niiden ylitse.” (Dan.11:40) Tilanne on tulenarka, sillä Iranilla on kaksi sotalaivaa Adeninlahdella, ja sillä on yhteistyösopimus Sudanin kanssa, jolla puolestaan on kiistaa Egyptin kanssa Niilin alkulähteitten vesistä, joita Sudan on padottanut vesivoimalan rakentamiseksi. http://www.debka.com/headline.php?hid=5873
Muinaisessa kirjeenvaihdossa Persian kanssa Egypti käytti Persian hallitsijasta nimitystä ”Pohjan kuningas”. Persian pääministerinä Daniel varmaan tunsi tämän kirjeenvaihdon.
2. JP kertoo Yaacov Katzin artikkelissa London Times lehteä lainaten, että USA:n merivoimien yhdistetty ”Task Force 151” on lähetetty Adeninlahdelle tehtävänään estää iranilaisten laivojen asekuljetukset lahden kautta. Tammikuun 23. päivänä iranilaisen aluksen pysäyttäminen tarkastusta varten Adeninlahdella on osa tätä valvontaoperaatiota. Ranska ja USA ovat yhteistyössä asettaneet fregatin partioimaan Gazan rannikon edustalle, etteivät vieraat aluksen pääse sitä kautta Gazan satamaan. Tällä fregatilla on käytössään helikopteri, jolla se voi haravoida ympäristöä laajemmin.
ISRAELIN viranomaiset sanovat olevansa hämmästyneitä tästä kansainvälisestä yrityksestä saada aseitten salakuljetus Hamazille Gazaan loppumaan. He selittivät, että salakuljetuksen valvonta tapahtuu kolmella tasolla: Ennakkovalvonta ennen kuin aseet pääsevät Siinaille, toinen taso käsittää asevarastoinnin estäminen Siinailla, ja kolmantena tasona aseitten salakuljettamisen estäminen tunneleita myöten Siinailta Gazaan. Siinailla aseitten kuljettamisesta ja varastoinnista huolehtivat paikalliset beduiiniheimot, joista Siinain keskiosaa hallitseva Tiyana heimo asuu vaikeasti lähestyttävällä vuoristoalueella. Sen vuorten sisään louhimiin luoliin varastoidut aseet ovat turvassa tunkeilijoilta, myös Egyptin armeijalta. (JP)
3. EU:N kehityksen ja humanitäärisen avustustoiminnan komissaari Louis Michel kävi eilen maanantaina Gazassa voidakseen saada omakohtaisen kuvan operaatio Cast Lead aiheuttamista tuhoista Gazan kaistalla. Pienellä kamerallaan hän tähtäili sora- ja rojuläjiä, joita Hamasin palkkaamat traktorit pyrkivät poistamaan kaduilta ja kujilta. Michel totesi näkymiä kauhistellessaan, että Hamas kantaa päävastuun Gazalle aiheutetuista tuhoista. Hän ei kuitenkaan säästellyt sanojaan todetessaan Israelin aiheuttamasta tuhosta ei-sotilaallisia kohteita ja siviiliasukkaita vastaan. Hän totesi omana havaintonaan, että molemmat osapuolet rikkoivat kansainvälistä humanitääristä lakia. Michel laukoi ilman todisteita, että ainakin puolet surmansa saaneista olivat siviilejä. Nämä luvut kuten taisteluissa surmansa saaneitten kokonaismäärätkin ovat edelleen kovin kiistanalaisia lukujen heittäessä suuresti esittäjän omista intresseistä ja lähteistä riippuen.
Michel totesi suurin piirtein näin: ”Tällä kertaa meidän tulee myöskin huomioida Hamasin kantama ylitsepursuava vastuu. Hamas on terrorijärjestö ja sellaiseksi se on leimattava.” Näin asian tulkitsi AP. Reuters havainnoi Michelin kritisoineen tapaa, jolla Hamas käytti siviilejä ihmiskilpinä taistellessaan tiheästi kansoitetuilla alueilla.
Viime viikolla EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero Waldner totesi omasta puolestaan, ettei EU anna varojaan Gazan jälleen rakentamiseksi, ennen kuin sitä hallitsee EU:n hyväksymä hallitus. ”EU alkaa kyllästyä rahoittamaan samojen raunioitten rakentamista kerran toisensa jälkeen”, oli Michelin huomio samasta asiasta katsellessaan Gazan tuhottua infrastruktuuria. Hän puhui tästä lehdistötilaisuudessa Tel Avivissa. Kuitenkin hän kertoi, että EU antaa 74 miljoonaa USD palestiinalaisten siviilien auttamiseksi, mistä summasta 41 miljoonaa USD käytetään ”dramaattisen inhimillisen tilanteen korjaamiseksi Gazassa, joka seurasi Israelin suorittamaa hyökkäystä”. Michel vakuutti, ettei mitään näistä varoista joudu Hamasin käsiin.
Vieraillessaan Sderotissa Michel vähätteli 200 rekka-auton sallimista päivittäin Gazaan, ja vaati, että 500 – 600 rekka-autoa päivässä olisi lähempänä tarvetta. Hän tarkoitti tällä sitä, että välttämättömyystarvikkeitten lisäksi siellä tarvitaan talouden stimuloimista.
Puhuessaan Sderotin pormestarin David Buskilan kanssa, hän sanoi ymmärtävänsä Sderotin asukkaitten ongelmat, joitten elämän kaupunkiin ammutut raketit tekivät ”vaikeaksi”, mutta lisäsi samaan hengenvetoon, ettei se anna oikeutta hyökätä viattomia ihmisiä vastaan. Hän veti esiin Israelin läntisenä demokratiana, jonka vastuu sellaisena on suurempi kuin Hamasin tässä tilanteessa.
Voidaan keskustella loputtomiin, ketkä olivat viattomia siviilejä. Hamas oli pureutunut syvälle Gazan yhteiskuntaan, jonka enemmistö kannatti ja ilmeisesti vieläkin kannattaa Hamasin hallintoa PA:n hallinnon asemesta, kuten gallupit osoittavat.
HAMASIN virkailija Mushir al-Masri sanoi olevansa shokeerattu Michelin tuomitsevasta asenteesta Hamasia kohtaan. Hän syytti EU:n virkailijaa siitä, että hän peitti sionistisen vihollisen massamurhat ja sen harjoittaman terrorismin Palestiinan kansaa kohtaan. Hän sanoi, että Palestiinan vastarinta on laillinen kuten Euroopan valtioitten taistelut vierasta miehittäjää vastaan. (JP)
4. KORKEITTEN vieraitten virta Israeliin jatkuu. EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana matkustaa Israeliin tänään. Hän vierailee ensin Egyptissä, jossa hän keskustelee aselevon saamisesta Israelin ja Hamasin välille sekä humanitäärisen avun vahvistamiseksi Gazan asukkaille. Solanan vanavedessä saapuu Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs Robert Mitshell, joka vierailee ensin Egyptissä, ja Israelin lisäksi Jordaniassa ja PA:n hallintokeskuksessa Mukatassa Ramallahissa. Hän kuitenkin jätti Syyrian matkan väliin, mikä oli aiemmin ohjelmassa. Mitshell uhkaili, että hän matkustaa myös Gazan kaistalle voidakseen siellä keskustella asukkaitten kanssa, joka on noussut hänen tavaramerkikseen. Hän ilmeisesti jättää tämän myöhempään ajankohtaan.
EU-MAITTEN ulkoministerien kokouksessa Brysselissä päätettiin, että IDF:n vedettyä joukkonsa Gazasta, kiireisimmät käsiteltävät asiat ovat raketti-iskujen pysyvä lopettaminen Gazasta Israelin siviilikohteisiin, Gazan rajaterminaalien kiireinen avaaminen säännöllisellä ja suunnitellulla perustalla, sekä tehokkaan mekanismin muodostaminen aseitten ja ammusten salakuljettamisen estämiseksi Gazaan. Lisäksi julkilausumassa syvästi valitettiin siviili-uhrien määrää ja todettiin, että EU seuraa tarkoin tutkimuksia väitetyistä kansainvälisen humanitäärisen lain rikkomuksista operaation aikana. (JP)
5. UUTISTOTSIKOITA.
- Palestiinalaiset ovat perustaneet useita peiteyhtiöitä, joita he ovat rekisteröineet arabimaissa, ja joiden avulla he uskovat voivansa saada käsiinsä ulkomaitten lahjoittamia varoja Gazan jälleen rakentamiseksi. PA:n virkailijan JP:lle kertoman tiedon mukaan rakennusyhtiöissä on mukana useita PA:n johtavien virkailijoitten sukulaisia tai perillisiä. Virkailija, joka asiasta kertoi JP:n kolumnistille Khaled Abu Toamehille, sanoo koonneensa yhtiöissä olevien miesten nimet ja luovuttaneensa tutkimuksensa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kansliaan. Sieltä kuitenkin kielletään, että PA olisi tietoinen mistään salahankkeista, mutta luvattiin, että asia tutkitaan. Tämä PA:n virkailija, joka tiedot antoi JP:N kolumnistille, on tiettävästi hyvin kriittinen tavalle, millä Abbas ja PA:n johto suhtautuivat IDF:n Gazan operaatioon. Palestiinalaiset uskovat voivansa koota 2.5 miljardia USD Gazan uudelleen rakentamiseksi. Jotkut arabimaat, kuten Saudi Arabia ja Qatar, ovat luvanneet satoja miljoonia USD Gazan tarpeita varten. PA antaa omasta budjetistaan 120 miljoonaa USD kuukaudessa Gazan virkamiehille. (JP)
- Hamas aloitti kuusi päivää talitauon alkamisen jälkeen operaationsa IDF:n joukkoja vastaan. Se laukaisi tienvarsipommin Kissufimin terminaalin lähettyvillä IDF:n partion ohittaessa paikan kahdeksan jälkeen aamulla. Raportit kertovat myös, että terroristit ovat tulittaneet Gazasta israelilaisia sotilaita monin paikoin. Hamasin tarkoituksena lienee osoittaa, että vaikka se lupasi lopettaa rakettien ampumisen Gazasta Israelin siviilikohteisiin, se ei halua lopettaa operaatioitaan IDF:n sotilaita vastaan. Israelin hallituspiireistä uhataan, että jos Hamas aloittaa uudelleen hyökkäykset Israelia vastaan, sen vastaus tulee olemaan raju. Tämän aamuinen hyökkäys voi olla muistutuksena ulkomaisille vieraille. Palestiinalaiset lähteet kertovat yhden kuolleen IDF:n helikopterien vastaiskussa. Gazan kaupungista kuultiin räjähdyksiä.Pommi-iskussa yksi ei-sotilashenkilö kuoli; upseeri haavoittui vakavasti, kaksi sotilasta lievemmin . (ynet, Debkafile)
Säätila, JSM: Ti: 8-17; Ke: 10-14; To: 14-20; Pe: 6-13 C-astetta, pilvisyys vaihtelevaa.

No comments: