Friday, December 05, 2008

PERJANTAI 05.12.08
1. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak osoitti eilen, mihin hän todella pystyy. Hänellä oli salaisia neuvotteluja Gazan, Juudean ja Samarian juutalaisasutusten neuvoston kanssa, joissa oli tarkoitus sopia Hebronin ”Rauhantalon” rauhallisesta tyhjentämisestä, kunnes Jerusalemin alueoikeus on ratkaissut talon omistusoikeuden. Mutta Suuri Sotaurho, Israelin eniten kunniamerkein koristeltu entinen kenraali halusi uuden sulan jo haalistuneelle sulalle, jonka hän sai vuonna 2000 käskiessään silloin pääministerin ominaisuudessa IDF:n joukot vetäytymään häpeällisesti yön pimeydessä Libanonin eteläosista jättäen IDF:n aseveljinä toimineet Etelä Libanonin armeijan (LSA) oman onnensa nojaan aseineen ja tärkeine dokumentteineen, jotka joutuivat Hizbullahin käsiin. (JP)
2. Hebronin ”Rauhantalossa”, josta vasemmistolainen media on alkanut käyttää nimitystä ”Meriban talo” (riidan talo, 2.Ms.17:7), asukkaat olivat valmistamassa itselleen lounasta ranskalaisten perunoitten houkuttelevan tuoksun levitessä talon sisällä, kun Barakin lähettämät 600 turvallisuusmiestä, varustettuina kypärin, patukoin, ja täydellisin mellakkavarustein tunkeutuivat ilman varoitusta taloon. Asukkaat olivat varustautuneet vastarintaan, mutta ilman pätevää johtoa tiedustelu oli unohtunut, minkä johdosta hyökkäys taloon tuli täydellisenä yllätyksenä. Turvallisuusmiesten taustaa turvasivat IDF:n sotilaat automaattikivääreineen, mutta he eivät TV-kuvista saatujen vaikutelmien mukaan osallistuneet asukkaitten karkottamiseen talosta. Osa sotilaista Haruv-pataljoonasta kieltäytyi INN:n mukaan osallistumasta operaatioon, mikä heille sallittiin. IDF:n taholta kuitenkin kiellettiin, että tällaista olisi tapahtunut.
TV-UUTISET näyttivät sitten pitkin iltapäivää nauhoja ”Rauhantalon riitaisuuksista” jo tutuiksi tulleine kuvineen, joissa poliisit raakalaismaisesti reuhtoivat ja pyörittelivät nuoria tyttöjä ja poikia pitkin pölyistä pihaa kohti poliisiautoja. INN kertoo, että n. 50 talon asukasta sai eriasteisia vammoja, onneksi mitkään niistä eivät olleet vaarallisia, ja lisäksi muutama poliisi sai lieviä vammoja. Aamulla kerrottiin, että toistakymmentä vammautunutta oli sairaalassa vielä aamulla. On vaikea ymmärtää, miten tämä nostaa Labourin vaalimenetystä, sillä ilmeisesti Barak kuvitteli tällä operaatiolla nostavansa puolueensa jyrkkää alamäkeä gallupeissa. Kaipa Barak laski näin, olihan Labour-kansa valitsemassa vaaliehdokkaitaan.
TUTTUA ON myös se, että sekä poliisi että karkotetut tullevat esittämään oikeudelle valituksia hyökkäyksestä heitä vastaan; poliisit siitä, että 14-16-vuotiaat tytöt olivat hyökänneet heidän kimppuunsa ja asukkaat poliisin tarpeettoman rajusta väkivallasta. (JP)
3. TURHAUTUNEET ja vihaiset Kiryat Arban asukkaat päättivät purkaa välittömästi osan patoutuneista tunteistaan arabeille. Joukko nuoria ja ehkä vanhempiakin juutalaisasukkaita tunkeutui Hebronin arabiosiin kivittäen taloja ja autoja ja arabeja, joita sattuivat tapaamaan. Ainakin kolme autoa sytytettiin tuleen (voivat olla jopa Israelista varastettuja). Palestiinalaiset kertovat, että parikymmentä arabia sai eriasteisia vammoja ja aineelliset vahingotkin ovat melkoisia. Palestiinalaislähteissä kerrotaan, että juutalaisasukkaat olivat tunkeutuneet yhteen arabitaloon sisälle ja pyrkineet polttamaan viisi muuta taloa.
Yksi haavoittuneista, Nadia Matar ”Women in Green” järjestöstä, kertoi sairaalassa, että he ovat uudelleen ”Rauhantalossa” 24 tunnin sisällä, jo ennen sapattia, ja pyysi koko Israelia mukaan. Tämä tuskin tapahtuu, mutta sekin osoittaa, miten kömpelösti riitaa ratkottiin.
PALESTIINALAISET havaitsivat, että nyt on sopiva aika lisätä omaa painostustaan Israelin hallitusta vastaan ja vaatii, että kaikki juutalaiset tulee karkottaa Hebronista. Turvallisuus-johtajat pelkäävät, että rauhattomuudet voivat levitä Juudeaan ja Samariaan laajemmallekin. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo monta kuukautta Niilin alueella lähellä Nablusia, jossa palestiinalaisten mielenosoittajien joukkoon on mennyt juutalaisia anarkisteja ja Jesh Gwul äärijärjestön edustajia sekä Israelista että ulkomailta. He vastustavat Israelin rakentamaa turva-aitaa, jonka he väittävät rajaavan palestiinalaisten maita väärälle puolelle.
4. HEBRONIN ”Rauhantalon” väkivaltainen tyhjentäminen on jakanut poliittista kenttää. Barak kiistää kiivaasti, että talon tyhjentäminen ajoitettiin tarkoituksellisesti puolueen vaaliehdokkaitten valinnan aikaan. Hän ylisti poliisin ja IDF:n tehokkuutta sekä myös Shin Betin ja rajapoliisin onnistunutta myötävaikutusta.
HALLITUKSEN edustaja pääministeri Olmert kiitteli Barakia ja turvallisuusjoukkoja.
Kadima-johtaja Tzipi Livni surkutteli TV-näkymiä, joita hän piti ”epämiellyttävinä niille, jotka rakastavat Israelin valtiota lakia noudattavana juutalaisena ja demokraattisena valtiona”. Hänen lausunnostaan ilmenee, että hän varovaisesta sanavalinnasta huolimatta kannatti karkotuksia, vaikka hänen esteettinen silmänsä kärsikin TV-kuvista.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai pahoitteli, että Barak katkaisi neuvottelut ja määräsi talon tyhjentämisen lain vastaisesti.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu ei tuominnut väkivaltaisuuksia, vaan toisti aiemmin esittämänsä kannan, että ”lakia ja sen vaatimuksia tulee noudattaa”. Hän kehotti osapuolia unohtamaan menneet ja ratkaisemaan taloa koskevan ongelman rauhallisesti. Reuven Rivlin (Likud) oletti, että Barak halusi väkivallan kasvua Hebronissa ja totesi, että jos hän olisi toiminut viisaasti, hän olisi odottanut omistusoikeuden ratkaisua oikeudessa.
ISRAEL BEITEINU puheenjohtaja Avigdor Lieberman muistutti Barakia, että Mercaz Harav yeshivan murhaajan Ala Abu Dhaimin talo on edelleen pystyssä Itä Jerusalemissa.
MERETZIN edustaja Avshalom Vilan oli enemmän kuin tyytyväinen. Puolueen puheenjohtaja Haim Oron kehotti Barakia lisäämään turvallisuusjoukkoja Juudeassa ja Samariassa, jossa hän odottaa uusia väkivaltaisuuksia. Hänen huolensa kohdistui ”palestiinalaisiin, jotka voivat saada vammoja niiden kautta”.
Presidentti Shimon Peres myöskin ylisteli turvallisuusjoukkojen tehokkuutta. (JP)
5. VIHAISET nuoret miehet ja naiset sulkivat Tel Avivin ja Jerusalemin välisen pääväylän vastalauseeksi Hebronin ”rauhantalon” väkivaltaisesta tyhjentämisestä. Matka Jerusalemiin kestää normaalisti autolla 20 minuuttia, eilen illalla se kesti runsaat 45 minuuttia. Poliisin ryhtyessä poistamaan maantiellä istuvia nuoria toiset kivittivät poliisia, mikä aiheutti sekavia takaa-ajoja. Poliisi pidätti 30 nuorta, joita kannustamaan oli paikalle kerääntynyt satakunta ulkopuolista. Suuri osa mielenosoittajista oli alaikäisiä, joita aina kerääntyy sinne, missä tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Poliisin pidättäessä heitäkin ihmiset huutelivat herjoja poliisille ja kehottivat heitä tappelemaan ikäistensä ja kokoistensa kanssa.
Poliisikomentaja Bruno Stein tunnusti, että mielenosoitus ylitti normaalitason, ja että mielenosoittajat tekivät ankaraa vastarintaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin ulkoministeri Ahmed Asbu Gheit esitti vihaista kritiikkiä Hamasin viivytystaktiikasta yhtenäisyysneuvotteluissa Fatahin kanssa Kairon välityksellä. ”Egypti ei tule sallimaan islamilaista emiraattia itärajamme taakse”, puuskutti Egyptin parlamentin ulkomaan asioitten komitean puheenjohtaja Mustafa el-Fiqi. Hän syytti Hamasia, että sen vallankaappaus Gazassa palvelee Israelin etuja. Egyptin ulkoministeriö rauhoitteli, ettei el-Fiqi edusta maan hallitusta. El-Fiqi väitti, että Hamas kannattaa Israelin suunnitelmia siirtää osa Gazan palestiinalaisista Siinaille. Egyptin epämukavuuteen näyttää selvästi vaikuttavan Hamasin hallinnon kasvava uskonnollinen jopa ääri-islamilainen suuntaus. Egypti on huolestunut myös libyalaisen laivan telakoitumisesta El-Arishin satamaan. Libya syyttää Israelia merirosvoudesta, koska se ei salli laivan pääsevän Gazan satamaan. (JP)
- Syyrian ja Egyptin välisten suhteitten huononemisesta on esimerkkinä Syyrian lähettilään Yousuf Ahmadin kutsuminen kotiin. Hänen nähtiin vaimonsa ja viiden laajan matkalaukun kanssa nousevan Damaskokseen menevään koneeseen keskiviikkona. Matkan aiheena voi tietenkin olla muslimien Id al-Adha juhlallisuuksien alkaminen, mutta sitä pidetään silmänlumeena. Syyrian ulkoministeri Walid Muallem esitti kärkevää kritiikkiä Egyptin tavasta hoitaa palestiinalaisten välisiä keskusteluja, joita hän piti puolueellisina. Egyptin hallituksen äänitorvena pidetty Al-Gumhouriyya esitti artikkelissaan kovaa kritiikkiä Syyriasta, joka sen mukaan sanoo kannattavansa palestiinalaisia, mutta yhdessä Iranin kanssa tukee Hamasia. (JP)
- Talonrakennusministeriö aikoo julistaa urakkakilpailun 2 500 asunnon rakentamiseksi Jerusalemiin. Ministeriö tähdentää, että talot rakennetaan mahdollisimman edullisesti, jotta niiden hinnat olisivat houkuttelevia varsinkin nuorille asukkaille. Ministeri Zeev Boim vakuutti, ettei nykyinen lamakauden pelko saisi estää hankkeen etenemisen, kuten se on hidastanut monien muitten kohteitten rakentamisen pääkaupungissa. Tilastollinen keskustoimisto kertoo, että uusien rakennusten aloitus pieneni 14 % Jerusalemissa ja 29 % Tel Avivissa. Jerusalemin uusiin asuntoihin mahtuu 10 000 asukasta. 380 asuntoyksikköä markkinoidaan Kiryat Yovelissa Costa Rica kadun varressa. Ministeriö arvioi, että uudet asunnot ovat 20 – 30 % halvempia kuin markkinoilla nyt olevat, ja sopivat siten varsinkin nuorille pareille. Asunnosta 290 yksikköä rakennetaan Kiryat Yovelin Moradot alueelle, 42 Ramotissa, jossa markkinoidaan 745 asuntoyksikköä, sekä Ramat Rachelissa, jossa markkinoidaan 412 asuntoyksikköä. (JP)
- Olmert esittää, että Juudean ja Samaria asukkaat siirretään Negeviin. (INN)
- Tiistaina poliisi pidätti Tel Avivissa kaksi palestiinalaista, jotka olivat matkalla terrori-iskuun. Molemmat oli armahdettu Olmertin listan mukaan. (INN)

Thursday, December 04, 2008

TORSTAI 04.12.08
1. IDF HARKITSEE kuitenkin iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan yksin, koska USA ei ole halukas osallistumaan siihen. USA on myös haluton antamaan Israelille koodia, jolla USA:n lentovalvonta Irakissa pystyisi tunnistamaan sen koneet. Ilman tätä koodia USA:n koneet Irakissa voivat pitää mahdollisia IAF:n koneita Irakin ilmatilassa viholliskoneita ja pyrkiä tuhoamaan ne. Korkea puolustusministeriön edustaja kertoi JP:n kolumnistille Yaacov Katzille: ”On aina parempi koordinoida. Mutta me valmistelemme myös optioita, joissa emme ole koordinoineet toimiamme”. Hän selitti, ”se olisi vaikeampaa ilman koordinointia USA:n kanssa, koska USA valvoo Irakin ilmatilaa, mutta ei mahdotonta”. Israel pyysi tällaista koodia USA:lta ensimmäisen Persianlahden sodan aikana, mutta USA kieltäytyi.
VIRKAILIJA selitti, että tällaiseen operaatioon antautuminen sisältää suuren joukon riskejä.
Pääministeri Olmert tiettävästi keskusteli USA:n presidentti Bushin kanssa asiasta, ja hän on vakuuttanut, ”ettei Bush kieltänyt Israelia tekemästä, minkä se katsoo välttämättömäksi turvallisuutensa vuoksi, mutta ettei USA osallistu siihen tällä kertaa”. Monet uutistoimistot ovat kuitenkin levittäneet tietoa, jonka mukaan Bush kielsi Olmertia iskemästä Iraniin.
USA:n Euroopan komennuskunta (EUCOM) aloitti tehokkaan X-band tutkavalvonta-aseman asentamisen Negeviin Nevatimin lentokentän lähelle Beershevasta kaakkoon. Sen pitäisi olla käyttökunnossa joulukuun puolivälissä. USA:n viranomainen selittää, että tämän aseman ja muitten vastaavien toimien tarkoituksena on viestittää Iranille, että USA on vahvasti Israelin tukena vahvistamalla suorituskykyään alueella, mutta samalla sen tarkoituksena on rauhoittaa Israelin kansaa, ettei se ryntäisi harkitsemattomiin sotilaallisiin optioihin.
TUTKA-ASEMA kaksinkertaistaa Israelin vastatoimille jäävän ajan Iranin mahdollista ohjusiskua vastaan valmistautua torjuntaiskuun Arrow-2 tai Arrow-3 ohjuksillaan.
USA:n virkailija myöntää, että tutka-aseman avulla USA pystyy valvomaan myös Israelin ilmatilaa ja samalla varmistamaan, ettei sen mahdollinen ilmaisku Iraniin tule yllätyksenä. Tutka-asemaa hoitaa 120 EUCOM henkilökunnan jäsentä; israelilaisia ei päästetä lähellekään tutka-asemaa. Myöhemmin sen valvonta voidaan siirtää yksityisfirmalle. (JP)
2. IRANIN YDINTEOLLISUUDEN johtaja Cholam Reza Aghazadeh ilmoitti viime viikolla, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa on käytössä 5000 sentrifugia ja että niitä lisätään ydinpolttoaineen valmistamiseksi tulevia ydinvoimaloita varten. Iran on virallisesti ilmoittanut, että rikastustoimintaa on tarkoitus kehittää edelleen siten, että maassa toimii lopulta 54 000 sentrifugia.
ISRAELIN VIRANOMAISET ovat todenneet, että Iranin sanktiotoimet yhdessä laskevan raakaöljyn hinnan kanssa ovat alkaneet nakertaa Iranin taloutta, joskaan ne eivät ole pystyneet keskeyttämään Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Viranomaisten käsityksen mukaan teknologisista edistysaskeleista huolimatta Iranilla ei ole tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania pommin rakentamiseksi ennen vuoden 2009 loppupuolta. Tämä antaa Israelille aikaa tarkkailla tilanteen kehitystä huomioiden hallituksen vaihdokset sekä USA:ssa tammikuussa että Israelissa helmikuussa ensi vuonna. Israelin viranomaiset ovat myös havainneet, että Iranin hallituspiireissä on tiettyä hajaannusta, mikä voi ennakoida hallituksen vaihtumista sielläkin viimeistään lähimmän 10 vuoden sisällä.
IAF:n vastaava komentaja kenraalimajuri Ido Nehushtan kertoi äskettäin, että ”IAF on hyvin vahva ja joustava yksikkö, joka on valmis tekemään sen, mitä siltä vaaditaan”.
Iranissa kerrottiin maanantaina, ettei Iranissa oteta vakavasti Israelin uhkauksia iskeä Iraniin: ”Uskomme, etteivät paikalliset ja kansainväliset kehitykset yhdessä monimutkaisen tilanteen ohella, jotka Israelia kohtaavat, salli Israelia iskemästä muita kansoja vastaan. Israel uhkailee käydäkseen psykologista ja media sodankäyntiä”, arvioi Iranin ulkoministeriön edustaja Hassan Qashqavi Press TV web-sivulla keskusteltuaan median edustajien kanssa. (JP)
3. ISRAELIN puolustusministeriö on kovin kiireinen pyrkiessään suunnittelemaan, miten
iskeä Hebronin ”rauhantaloon” ja karkottaa sinne muuttaneet satakunta perhettä ja heitä tukemaan menneet ulkopuoliset, joita lienee muutama sata, eikä puolustusministeri Ehud Barakille jää siten aikaa miettiä, mitä tehdä Iranin tai Gazan kanssa jos mitään. Barak puhui eilen illalla TV:n iltauutisissa, ja vakuutti sen aikana, ettei hän tule sallimaan ”muutaman ääri-oikeistolaisen avoimesti uhmata korkeimman oikeuden päätöstä ja pysytellä talossa”. Tässä kärhämässä näyttää kokonaan unohtuneen, mistä koko selkkaus sai alkunsa. Israelilainen Morris Abraham vakuuttaa dokumenttejaan avoimesti näytellen, että hän osti talon arabilta miljoonalla USD, mutta koska PA:n viranomaiset uhkaavat tätä vastatoimilla, hän kieltää myyneensä talon tai ainakin peruneensa kaupan. Korkein oikeus ei ottanut kantaa talon omistusoikeuteen, koska päätös siitä kuuluu alueoikeudelle, joka ei ole antanut käsitellyt asiaa. Korkein oikeus katsoi, että juutalaisasukkaat ovat muuttaneet taloon omavaltaisesti, ennen kuin sen omistusoikeus oli ratkaistu. Siksi heitä voidaan kutsua irtolaisiksi.
BARAK UHKAA, että IDF yhdessä poliisin kanssa karkottaa taloon muuttaneet viikon kuluessa, ehkä jo ennen sapattia tänään tai huomenna. Karkottamiseen tarvittaisiin pari tuhatta poliisia ja sotilasta, ja siinä tuskin vältytään verisiltä välikohtauksilta.
BARAKIN toimia odoteltaessa tilanne ”rauhantalon” ympärillä kehittyy entistä väkivaltaisemmaksi, jossa talon asukkaat yhdessä paikalle tulleitten ulkopuolisten kanssa nujakoivat poliisien ja sotilaitten kanssa sekä kivittävät paikalle kerääntyviä arabeja, jotka kivittävät takaisin. Loukkaantumisia tapahtuu molemmin puolin, ja poliisit ovat pidättäneet useita juutalaisia mieltään osoittavia. Paikalle on hälytetty rajapoliisin huonomaineinen ”Yassam” yksikkö, joka tunnetaan kovista otteistaan aiempien karkotusten yhteydessä.
INN kertoo web-sivullaan, että Barak ja Gazan, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johto käyvät salaisia neuvotteluja kompromissiratkaisun löytämiseksi. Niistä vuotaneen ratkaisumallin mukaan tilanne rauhoitettaisiin, ja asukkaat lupaavat muuttaa talosta vapaaehtoisesti, jos alueoikeus ratkaisee omistusoikeuden arabin eduksi.
PA on virallisesti sekaantunut asiaan uhaten kiistan sytyttävän tuleen koko Länsirannan. Abbas on tiettävästi vaatimassa, että YK:n turvallisuusneuvosto käsittelisi asiaa. PA esitti vaatimuksen, että Israelin tulee karkottaa taloon muuttaneet juutalaiset välittömästi, ja toisaalta vaatineet, että kaikki juutalaiset on karkotettava Hebronista. Fatahin edustaja Länsirannalla Fahmi Za´arir syytti, että talon valtaajat käyttävät Israelin vaalikautta hyväkseen luodakseen todisteita maassa: ”Setlerit pyrkivät kahmimaan maata niin paljon kuin mahdollista, mutta me olemme päättäneet estää sen. Äskeiset setlerien hyökkäykset arabeja vastaan osoittavat kiireellisen tarpeen poistaa kaikki setlerit Länsirannalta ennakkoehtona tulevalle rauhansopimukselle.” (JP)
4. KADIMA JA LABOUR pelottelee äänestäjiä, että jos Netanyahu saa pääministerin moukarin käteensä, rauhankeskustelut sekä Syyrian että PA:n kanssa keskeytyvät kokonaan ja että yhteistoiminta Barakin hallituksen kanssa vaikeutuu ellei tukkeudu täydellisesti. Tämä on edesvastuutonta äänestäjien pelottelua. Kuin vastauksena tähän kongressin jäsen Robert Wexler, joka kannatti Obamaa alusta lähtien, vakuuttaa, ettei yhteistoiminnassa Obaman ja Netanyahun kanssa tulisi olemaan mitään ongelmia. Hän vakuutti puhuessaan JP:n toimittajan Herb Keinonin kanssa, ettei hänen tarkoituksensa ole sekaantua Israelin vaalitaisteluun.
HÄN KERTOI olleensa seuraamassa Obaman ja Netanyahun tapaamista Washingtonin kansainvälisellä lentoasemalla puolitoista vuotta sitten ja kertoi vaikutelmanaan, että hän on varma, ettei Netanyahulla ja Obamalla olisi vaikeuksia työskennellä yhdessä. Wexler, demokraatti Floridasta, johtaa Valkoisen talon ulkomaansuhteitten komitean alakomiteaa Euroopan asioissa. Hän oli 36 tunnin pikavierailulla Israelissa tavaten sen aikana Netanyahun, Mossadin johtajan Meir Daganin, ulkoministeriön virkailijoita, korkeita tiedusteluvirkailijoita sotilastiedustelusta sekä PA:n pääministeri Salaam Fayadin. Yhteensattumien vuoksi hän ei voinut tavata Tzipi Livniä eikä Ehud Barakia, joita pidetään Netanyahun kilpailijoina pääministeriä valittaessa.
WEXLER sanoi olevansa hyvin tyytyväinen Obaman valitsemiin hallituksensa jäseniin, eikä pitänyt huolestuttavana Obaman valitsemaa Afrikan asioitten entisen sihteerin Susan Ricea USA:n lähettilääksi YK:ssa, sillä ”Obama on boss”. Hän katsoi, että sekä Israel että PA ovat sitoutuneet määrättyihin velvoitteisiin ”rauhanprosessissa”, jotka tulee toteuttaa haluamatta puuttua yksityiskohtiin. Myös vaatimukset juutalaisyhteisöjen rakentamisen lopettamiseksi on hänen mukaansa ratkaistava osana kokonaisuutta. Myöskään Irakin ja Afganistanin kiireellisyys ei anna Obamalle oikeutta sivuuttaa Iranin tilannetta, hän arvioi. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen Israelin YK:n lähettiläs Zalman Shoval vakuuttaa, että päinvastaisista varoituksista huolimatta Netanyahu tulisi pääministerinä pian voittamaan myös epäluuloiset Euroopan johtajat. Hän kertoi myös, että hän seurasi Netanyahun ja Obaman tapaamista ja huomioi, että määrätty kemia toimi heidän välillään. Shoval myös muistutti, että kokemuksen mukaan rauhankeskustelut ovat edistyneet vahvan oikeisto-keskusten hallituksen, mutta hitaammin vasemmisto-keskustan aikana. Netanyahu toivoo, että Shoval tulisi taas mukaan politiikkaan ja maan edustustehtäviin. (JP)
- Israel salli aputyöntekijöitten ja journalistien päästä Gazaan. (INN)
- Päärabbinaatti esitti pyynnön kansalle, että kaikkien tulee rukoilla sadetta maahan, joka kärsii ennätyskuivuudesta. (INN)
- Kansallinen uskontopuolue nimeltään ”Jewish Home” (juutalainen koti) valitsee puheenjohtajansa tänään. Labour yrittää valita vaaliehdokkaansa tänään.(INN)
- Iranin meri- ja ilmavoimat aloittivat 6 päivän 60 aluksen massiiviharjoitukset Persianlahdella, Omaninlahdella ja Hormuzan salmella kokeillakseen miten meritie alueella voitaisiin parhaiten sulkea öljykuljetuksilta. (Debkafile)
- Intia sulki kolme päälentokenttää Delhissä, Bangaloressa ja Chennaissa saatuaan varoituksen ilmasta tehtävästä terrorihyökkäyksestä. (Debkafile)
- Raportit Pakistanista väittävät, että USA, Intia, Israel ja Englanti jättivät huomiotta Pakistanin tiedustelun antaman varoituksen terrori-iskusta. (DF)

Wednesday, December 03, 2008

KESKIVIIKKO 03.12.08
1. LABOUR-PUOLUEEN eiliset vaaliehdokkaitten valinnat päättyivät nolosti. Puolue oli suostunut käyttämään pelkästään atk-pohjaista menetelmää, jossa äänestäjän olisi tarvinnut vain painaa sormellaan ehdokkaansa kuvaa, mutta järjestelmä luhistui ensi yrittämällä, vaikka sitä oli koekäytetty useasti ennen toimitusta. Noloa ja hävettävää. JP:n päätoimittaja David Horovitz sanoo nyt, että koko puolueesta on tullut hupijuttu ja kyselee, kuka uskoo puolueen pystyvän johtamaan kansaa, jos se ei pysty järjestämään omien sisäisten vaaliensa hoitoa. Valinta siirrettiin torstaiksi; silloin kokeillaan vanhaa taattua käsikonstia ilman tietokoneita. Mutta eihän tämäkään vielä takaa, etteikö tuloksia voitaisi sittenkin peukaloida, koska tulokset kuitenkin siirretään tiekoneille. Eipä olisi ensimmäinen kerta sekään.
PELKONA tässä sähläilyssä on tietenkin se, että entistä suurempi osa puolueen n. 60 000 äänestäjästä ei viitsi vaivautua toista kertaa uurnille. Sen ei tietenkään pitäisi vaikuttaa puolueen menestymiseen tammikuun 10. päivän 2009 todellisiin Knessetin vaaleihin, mutta jonkinasteisen tahran se tietenkin jättää ja voi vaikuttaa ehdokkaitten valintaan.
HOROVITZ tarkastelee artikkelissaan myös Barakin mahdollisuuksia vaaleissa, ja toteaa, että ”rauhanaatteen” esikuvana tunnettu puolue pitää Barakia liian ”sotaisena”, koska hän ei ole pystynyt estämään uusien parakkiasutusten syntymistä Juudeassa ja Samariassa eikä ole toiminut päättäväisesti niiden poistamiseksi. Horovitz toisaalta näkee aivan oikein, että Barak poltti näppinsä Jasser Arafatin kanssa 2000 eikä halua toista sitä Abbasin kanssa. (JP)
2. DEMOKRATIAA Mahmoud Abbasin tapaan, voisi otsikoida Abbasin suunnitelmaa purkaa PA:n alueilla toimivat aluevaltuustot, joita pääosin hallitsee Hamas edellisten vaalien tulosten perusteella. Hamasilla on valta useissa tärkeissä kaupungeissa kuten Nablus, Ramallah, Al-Bireh, Kalkiliya ja Betlehem.
Hamasin voitto sekä kunnallis- että parlamenttivaaleissa oli paha isku Abbasin johtaman Fatahin hallinnolle, mistä syytettiin hitaasti etenevää ”rauhanprosessia”, eli kuten tavallista, Israel oli syypää tähänkin, kuinkas muuten.
IDF on parin vuoden aikana pidättänyt useita Hamasin asettamia kunnallisjohtajia ja paikallis-valtuustojen jäseniä Juudeassa ja Samariassa, niiden mukana PLC:n (Palestiinan lakiasäätävä Neuvosto) puhemies.
PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet viitisen sataa Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa, mikä on pahasti häirinnyt Fatahin ja Hamasin välisiä sovintoneuvotteluja, joita Egypti on suunnitellut aloittavansa Kairossa. Viimeinen tapaaminen peruutettiin.
ABBASIN suunnitelman taustalla on hänen pyrkimyksensä voida jatkaa toimikauttaan sen päättyessä tammikuussa 2009, mitä Hamas vastustaa kiivaasti.
PA:n pääministeri Salaam Fayad vakuuttaa, että PA:n peruskirjan mukaan hänellä on oikeus nimittää kunnanvaltuustojen jäseniä ja kaupunkien pormestareita, koska vaaleja ei voida pitää. Useitten valtuustojen jäsenten toimikausi päättyy joulukuun puolivälissä. (JP)
3. LEVOTTOMUUDET Hebronin ”rauhantalon” lähettyvillä ovat jatkuneet. Paikalle saapui runsaasti ulkopuolisia, mikä aiheutti entistä kiivaampia yhteenottoja, lähinnä kivityksiä, juutalaisten ja arabien välillä. Eilen kerrottiin. että ainakin 18 juutalaista ja parikymmentä arabia oli saanut eriasteisia vammoja heitetyistä kivistä, tiilenkappaleista ja muista esineistä, joilla osapuolet pommittivat toisiaan. Pahiten haavoittui 16-vuotias juutalaispoika, joka sai asuintalon katolta heitetyn kiven tai ruukunkappaleen päähänsä. Hänet vietiin tajuttomana sairaalaan ja suoraan leikkauspöydälle vaarallisen kallonmurtuman vuoksi.
VÄKIVALTAISUUKSIEN vuoksi IDF:n keskusta-alueen komentaja kenraalimajuri Gadi Shamni antoi julisti ”Rauhantalon” ja sen välittömän ympäristön suljetuksi sotilasalueeksi, jonne ei päästetty sivullisia. Vain taloon jo muuttaneet parikymmentä perhettä pääsevät sotilaitten tarkastuspisteitten läpi.
SOTILAAT ja rajapoliisit käyttivät savu- ja kyynelkaasukranaatteja nuorten joukkojen hajottamiseksi myös talojen katoilta. Juutalaisnuoret kivittivät myös arabien asumia taloja ja yrittivät murtautua erään talon pihaan, mutta poliisit estivät sen. Sotilaat menivät myös joihinkin arabitaloihin ja niiden katoille tyhjentäen ne kivistä ja muista heittoesineistä. Sotilaat, jotka vartioivat taloa, sanovat olevansa enemmän peloissaan siellä kuin Gazassa, koska nyt taistellaan juutalaisia vastaan. Monet juutalaisnuoret kielsivät myös tovereitaan hyökkäilemästä poliisia tai sotilaita vastaan todeten, että ”sillä tavalla taistelu hävitään”.
PUOLUSTUSMINISTERIÖSSÄ kuitenkin valmistellaan ”Rauhantalon” asukkaitten häätämistä, vaikka korkeimman oikeuden sitä koskeva päätös on sekin kiistanalainen.(JP)
4. GAZAN TERRORISTIT jatkoivat eilen rakettien ja kranaattien ampumista Gazasta Israeliin. Ne eivät saaneet aikaan ihmis- tai ainevahinkoja. IAF lähetti koneensa Gazan eteläosaan eliminoimaan havaitsemaansa ryhmää, joka oli aikeissa ampua kranaatteja. IAF:n iskussa kuoli kaksi miestä ja haavoittui neljä muuta. Palestiinalaiset väittävät, että iskussa kuoli kaksi veljestä, jotka olivat kotinsa pihalla. Haavoittuneitten henkilöllisyydestä ei ole tietoa. Hamas tunnusti, että sen miehistöt ovat käyttäneet iskukohdetta kranaattiensa ampumiseen kuitenkaan ilmoittamatta, olivatko surmansa saaneet sen jäseniä.
TIISTAIN aikana terroristit ampuivat kaksi rakettia Gazan kaistan pohjoisalueelta Shaar Hanegev ja Eshkol alueille Israelissa. Ihmisuhreista ei ole ilmoitettu. (JP)
5. AL-QAIDAAN läheisesti liittyvä salafismi on JP:n Jonathan Spyerin kirjoittaman artikkelin mukaan saamassa runsaasti jalansijaa Hamasin aseellisessa siivessä izzadin al-Qassam prikaateissa. Kirjoittaja toteaa, että on yhä vaikeampi nähdä eroa Hamasin muslimiveljeskunnan ideologian ja salafistien välillä. Tämä tarkoittaa myös islamin uskonnon entistä fanaattisemman ideologian leviämistä Gazaan. Salafismin esiintyminen Gazassa ei kirjoittajan havainnon mukaan ole uutta, sillä jo joulukuussa 2001 IDF sai käsiinsä Gazasta pidätetyiltä dokumentteja, joissa varoitettiin salafismin leviämisestä Gazassa.
SPYER kertoo, että vuonna 2006 izzadin al-Qassamin komentaja Muhammad Deif haavoittui vaikeasti IAF:n ohjusiskussa ja joutui lähtemään Gazasta pitkäksi aikaa hoitoa varten. Hänen tilalleen joukkojen johtoon nousi Ahmad Ja´abari, jolla oli apulaisinaan kaksi samanhenkistä, Ali Jundiyeh ja Nizar Rayyan, joista jälkimmäistä pidetään al-Qassamin viimeaikaisten operaatioitten taktisena suunnittelijana. Hänen uskotaan suunnitelleen Hamasin suorittaman Gazan vallankaappauksen heinäkuussa 2007. Spyer olettaa, että hän on suunnitellut Hamasin strategian siltä varalta, että IDF toteuttaa suuroperaation Gazaan. Hän johtaa Hamasin ”aseteollisuutta” ja sen itsemurhayksikköjä. Hän pitää läheistä yhteyttä salafien hengellisen johtajan kanssa, joka tuli alueelle Saudi arabiasta.
SALAFIT ovat saaneet johtaja-aseman myös Hamasin prikaatien alemmassa komentaja-portaassa. Näistä varsinkin Khan Younisin aluekomentaja Muhammad as-Sanwar on merkittävä. Hänen uskotaan johtaneen Kerem Shalomin kommandohyökkäystä kesäkuussa 2006, jossa IDF:n sotilas Gilad Shalit joutui panttivangiksi.
MUHAMMAD DEIF palasi Gazaan salakuljetustunnelin kautta marraskuussa 2007. Hänen kerrotaan valittaneen, että hänen arvovaltansa al-Qassamin johdossa on heikentynyt. Hänen kerrotaan yrittävän saada vaikutusvaltansa takaisin poistamalla Ja´abarin prikaatien johdosta tai ainakin vähentämällä hänen valtaansa. Heinäkuussa 2008 prikaatien salafi-jäsenet perustivat uuden ryhmän nimeltä al-Jaljaleh (ukkonen).
JÄNNITYS on kirjoittajan mukaan lisääntynyt myös Hamasin toimintajoukkojen ja prikaatien välillä. Toimintajoukot halusivat pidättää kesäkuussa 2008 joukon izzadin prikaatien jäseniä, mutta Deif kieltäytyi luovuttamasta heitä ja pidätyksistä luovuttiin.
USKONNON merkityksen kasvu näkyy Gazan katukuvassa esim. siinä, että ilman päähuivia kantavien naisten osuus on lähes tyystin loppunut Hamasin vallankaappauksen jälkeen. Hamasin toimenpidejoukkojen tiedetään myös tarkkailevan naimattomien parien seurustelua ja varsinkin ramadanin (islamin paastokuukausi) noudattamista. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF vastustaa kenraali James Jonesin suunnitelmia Nato-joukkojen sijoittamisesta Juudeaan ja Samariaan. Obama valitsi hänet kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen. Jones on entinen Nato-joukkojen komentaja. IDF katsoo, että terrorismin radikaali väheneminen johtuu ennen kaikkea IDF:n toimintavapaudesta Juudeassa ja Samariassa, eikä IDF:ssa uskota, että Nato-joukot pystyisivät edes väli-aikaisesti ottamaan vastuuta tästä. IDF on pitänyt useita työneuvotteluja Naton virkailijoitten kanssa, joissa on käsitelty PA:n joukoille annettavien aseiden ja kuljetusvälineitten laatua. Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vastustaa joka tapauksessa Nato-joukkojen sijoittamista PA:n alueille ennen kuin ”rauhansopimus” on allekirjoitettu. (JP)
- Muslimien parissa tehty mielipidehaastattelu osoittaa, että valtaosa muslimeista antaisi YK:lle oikeuden tarvittaessa estää asevoimin ydinaseitten leviämisen maailmassa. (JP)
- Jerusalemin arabiasukas on kriittisessä kunnossa sen jälkeen, kun häntä tiistai-iltana puukotettiin kolmesti selkään Mandelbaum-portin lähellä Mea Shearimin vierellä. 31-vuotias mies pystyi kävelemään poliisien luokse ja kertomaan, että häntä puukottaneet olivat kipa-päisiä juutalaisia. (ynet)
- Ultraortodoksit suunnittelevat järjestävänsä haredi-väkeä varten omat bussinsa, joissa miehet istuvat edessä ja naiset takana. (ynet)
- Arabiautoilija Taha Taha Kfar Kanasta voitti oikeudessa poliisin syytökset, että hän oli vahingoittanut poliisia. Oikeudessa todettiin, että 3 poliisia oli pysäyttänyt Tahan auton vaatien sen tarkastamista. Poliisit kuitenkin uhkailivat häntä ja alkoivat pahoinpidellä häntä, minkä aiheuttamia haavoja hän joutui hoidattamaan sairaalassa. Poliisin syytökset Tahaa vastaan mitätöitiin, mutta poliisi sai syytteet pahoinpitelystä äärimmäistä väkivaltaa käyttäen.(ynet)
- IDF:n maajoukkojen entinen komentaja Ron Tal sanoo, että ”rauhantalon” väkivaltaisuudet johtuvat hallituksen tarpeettomasta päätöksestä karkottaa asukkaat talosta. (INN)
Lämpötilat, JSM. Ke: 13-19; To: 11-21; Pe: 11-19; La: 12-20 C-astetta, yläpilviä.

Tuesday, December 02, 2008

TIISTAI 02.12.08
1. TERRORI-ISKUN pelossa poliisi aloitti Tel Avivissa aikaisin aamulla liikenteen tehotarkkailun asettaen liikenne-esteitä pääteillä, tutkien autoja sekä kuulustellen kaupungissa työskenteleviä palestiinalaisia. Useita laittomasti kaupungissa majailevia pidätettiin tarkempia kuulusteluja varten varsinkin bussiliikenteen pääaseman tienoilla.
POLIISI nosti hälytyksen tasoa saatuaan tuoreen varoituksen, että palestiinalaiset yrittävät merkittävää terrori-iskua kaupungissa. Poliisin tarkkailutoimet aiheuttivat valtavia autojonoja ja ruuhkia normaalistikin tukkoisilla Tel Avivin sisääntuloteillä. Poliisi suoritti matkustajien henkilöllisyyden tutkimista myös joukkoliikennevälineissä.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti jokin aika sitten, että sen al-Quds Prikaatit ovat valmiit aloittamaan terrori-iskut Israelin sisällä. Sen edustaja kertoi, että israelilaiset ovat alkaneet jo unohtaa, miltä itsemurhaiskut tuntuvat, mutta lupasi järjestön jäsenten muistuttavan siitä lähi aikoina Israelin sisällä. Hän myös kertoi, ettei Israelin rakentama turva-aita pysty estämään heidän ”taistelijoittensa” pääsemistä suunniteltuihin kohteisiinsa.
PA:N taholta kerrottiin myös äskettäin, että myös Hamas haluaa aloittaa terrori-iskut uudelleen voidakseen niiden kautta vaikuttaa Israelin Knessetin vaaleihin. (ynetnews)
2. HEBRONISSA valmistaudutaan IDF:n ja poliisin vihjailemaan juutalaisten karkottamiseen kiistanalaisesta ns. ”rauhantalosta”, jonne muutti lähes parikymmentä perhettä, heidän joukossaan talon palestiinalaiselta ostanut Abraham. Talossa asuvien tueksi paikalle tulvi eilen illalla tuhatkunta ihmistä, koska ihmisten keskellä liikkui huhuja, että karkotukset alkavat eilen illalla. Ynetnews kertoo, että eilen sattui pieniä yhteenottoja juutalaisten ja arabien välillä, ja myös poliisien ja juutalaisasukkaitten välillä.
TOINEN välikohtaus Hebronin talon vuoksi sattui Hawaran tarkastuspisteen luona Nablusista etelään (Sikem), jonne kerääntynet ihmiset nujakoivat poliisien ja rajapoliisien kanssa, minkä seurauksena rajapoliisi pidätti 11 miestä, niiden mukana alaikäisiä, syyttäen heitä hyökkäyksestä poliisin kimppuun. Mielenosoittajat syytivät puolustusministeriä, että tämä oli tahallisesti lisännyt jännitystä ja juutalaisasukkaitten kiihkeää vastarintaa uhkailemalla välittömällä juutalaisasukkaitten karkottamisella Hebronin ”rauhantalosta”.
Mumbaissa terroristien kiduttaman ja murhaaman rabbi Gavriel Hotzbergin isä Noam pyysi pääministeriä ainakin siirtämään Hebronin rauhantalon tyhjentämistä tai paremminkin luopumaan siitä kokonaan, ettei lisättäisi murhetta murheen päälle.
NABLUSIN alueen arabit väittivät, että Yitzharin kylän juutalaisasukkaat olivat kivittäneet naapurikylän taloja aiheuttaen jonkinasteista vahinkoa.
OLMERT vihjaili jokin aika sitten, ettei karkotuksia toteutettaisi lähi aikoina. (ynetnews)
3. SOTILAAT ampuivat eilen Fatahin al-Aksan jäsenen Muhammad Abu Driyahin. Palestiinalaiset sanoivat, että hän oli Olmertin armahtamien terroristien listalla, jonka mukaan hänellä oli immuniteetti pidätyksiä vastaan. Driyah vastusti sotilaitten pidätysyrityksiä, minkä vuoksi syntyneen tulitaistelun aikana hän sai kuolettavia luodinhaavoja.
ETSITTYJEN terroristien listalta vapautettavat joutuvat antamaan kirjallisen lupauksen pysyä poissa terrorismista, mutta käytännössä lähes puolet heistä on saatu kiinni terrorismiin palattuaan. Palestiinalaiset väittävät, että Abu Driyah liittyi PA:n turvallisuusjoukkoihin, ja että pidätyshetkellä hän oli PA:n poliisiautossa. IDF:n mukaan hän yritti paeta pidätystä. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa haavoihin muutaman tunnin kuluttua.
Sotilaat pidättivät yön aikana kuusi terrorismista epäiltyä palestiinalaista.
Palestiinalaiset väittävät, etteivät sotilaat edes yrittäneet suorittaa Abu Driyahin pidätystä, vaan tulittivat autoa havaittuaan hänet siellä. (ynetnews)
4. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad julkisti äskettäin kirjeitä, joissa hän varoittaa Euroopan valtioita kohentamasta suhteitaan Israelin kanssa, koska ”Israel edelleen rakentaa Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa sekä Itä Jerusalemissa”. Fayad on ollut ”maltillisten” palestiinalaisten listalla, ja häntä on pidetty selväjärkisenä ja pragmaattisena tässä eriasteisten potentiaalisten mielenterveyspotilaitten joukossa Tätä terveen järjen puuttumistautia näyttää esiintyvän molemmin puolin turva-aitaa geeniperimästä huolimatta.
FAYAD soitteli EU:n valtioitten päämiehille pyrkien päivittämään heidät ajan tasalle ennen EU:n joulukaan 4. päivän alustavaa parlamentti-istuntoa sekä EU:n neuvoston kokousta joulukaan 8. päivänä. Näissä tilaisuuksissa keskustellaan myös aiheesta, olisiko aika parantaa ja kiinteyttää suhteita EU:n ja Israelin välillä. Myös EU:n avusta päätettäneen.
EU:n varapresidentti Luisa Mongantini kertoi, että Fayad oli antanut kirjeitään myös EU:n diplomaateille, joissa hän kirjeensä alussa kiitteli EU:n kriittistä asemaa Israelin rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa ja kiitellen varsinkin Englannin äskettäin ottamia uusia askeleita tässä asiassa. Englanti vaatii, että kaikkiin Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa valmistettuihin tavaroihin tulee selkeästi merkitä niiden valmistuspaikka. Tämä on ensimmäinen askel täydellisen boikotin aloittamiseksi.
FAYAD vihjaili, että EU:n lähiajan toimista riippuu, miten EU:n ja PA:n väliset suhteet kehittyvät, mihin sisältyy selvä varoitus niiden huononemisesta, mikäli PA:n varoitusta ei huomioida. Hän väitti, että Israelin ”painostustoimet” Juudeassa ja Samariassa ovat kiihtyneet Annapolis konferenssin jälkeen, ja että tilanne Gazassa on surkeampi kuin koskaan aiemmin. Hän vaatii, että EU ottaa selkeän painostusasenteen Israelia kohtaan, eikä vain tarkkaile tilannetta. Fayadin tarkoituksena lienee vaikuttaa Israelin vaaleihin EU:n kautta. (ynetnews)
5. MUMBAISSA terroristien murhaama rabbi Gavriel Holtzberg ja hänen vaimonsa Rivka
haudataan tänään. Heidän ruumiinsa kuljetettiin Intiasta Israeliin eilen, kuten myös muut terrori-iskussa murhattujen ruumiit. Tilaisuuteen odotetaan tuhansia osanottajia. Tilaisuus aloitetaan Kfar Chabad kylässä, josta saattue tulee Jerusalemin Öljyvuorelle, jonne heidät haudataan. Valtio järjesti lyhyen muistotilaisuuden murhatuille lentokentällä eilen.
Hassid-rabbi Teitelbaumin omaiset Toldos Abraham Yitzhak lahkosta eivät tunnusta Israelin valtiota eivätkä halua, että valtion edustaja osallistuu millään tavoin hautajaisseremonioihin. He halusivat rabbin ruumiin välittömästi lentokentällä voidakseen suorittaa omat hautajais-seremoniat mahdollisimman pian, mikä herätti määrättyä ärtymystä valtion viranomaisissa.
SISÄMINISTERIÖ pyrkii selvittämään, miten Holzbergin lauantaina kaksi vuotta täyttäneen Moshe-pojan hoitaja Sandra Samuel voitaisiin saada asumaan Israelissa ainakin jonkin aikaa, sillä Moshe ei luota kehenkään muuhun kuin häneen. Poika itki kaiken aikaa synagogassa järjestetyn tilaisuuden aikana huudellen sydäntä särkevästi äitiään punaista palloa sylissään pitäen. Gavriel Holzbergin vanhemmat harkitsevat, että he muuttavat Mumbain Chabad keskuksen johtajiksi. (JP)
6. MUMBAIN Chabad-keskuksessa murhattujen juutalaisten ruumiit tarkastaneet lääkärit kuvailivat uhrien ruumiitten tilaa sellaiseksi, että kaiken kokeneilta ja nähneiltä lääkäreiltä loppuivat sanat yrittäessään kuvailla tapaa, miten uhreja oli kidutettu ennen murhaamista. ”On selvää, että heidän surmattiin keskiviikkona. On selvää, että heidät oli sidottu ja heitä oli kidutettu ennen sitä. Se näytti niin julmalta, etten halua käydä läpi yksityiskohtia uudelleen edessä omassa päässäni.” Toinen lääkäri lisäsi: ” Se oli hyvin outoa. Olen nähnyt lukuisia ruumiita työssäni, ja siitä huolimatta sain henkisen vamman (trauma). Pommin silpomat ruumiit voivat näyttää kauheilta jäsenten irrottua ruumiista, mikä voi olla kauheaa katsella. Mutta tämän hyökkäyksen uhrien ruumiit osoittivat senkaltaista kaupunkitaistelun väkivaltaa, mitä en vielä kykene pukemaan sanalliseen muotoon.” Ainoa hengissä kiinni saatu terroristi Ajmal Kamal kertoi kuulustelijoilleen, että kohteina olivat ulkomaalaiset, mutta nimenomaan israelilaiset. Jotkut ovat arvioineet, että terroristit oli ehkä huumattu, mikä selittäisi heidän raakalaismaisen ja ulkoisista tekijöistä piittaamattoman asenteesta, tai ehkä heille annettiin erikoiskoulutusta myös ihmisten ja nimenomaan juutalaisten kiduttamisessa. Myös joittenkin terroristien ruumiita oli käsitelty tavalla (ehkä räjähdysten vuoksi), että heitä oli vaikea tunnistaa, sillä heidän kasvonsa olivat ruhjoontuneet.
TIEDUSTELUVIRANOMAISET arvioivat, että terroristit halusivat surmata uhrinsa mahdollisimman pian, ettei se herättäisi ulkomaista huomiota.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128629
Israelilaiset ovat saaneet tuntuman tähän, sillä lukemattomien juutalaisten ja arabien välisten taistelujen jälkeen arabit kohdistivat raivonsa ruumiisiin ja haavoittuneisiin, joilta he katkoivat jäseniä, viilsivät heidän vatsansa auki pannen sinne kiviä suolten valuttua ulos, sekä työntäen miesten sukuelimen hänen suuhunsa pyrkiessään kaikin tavoin häpäisemään heitä. Lieneekö tämä nimenomaan muhamettilaiseen ajatteluun kuuluva ominaisuus vai lieneekö kysymys heimoperinteestä, mutta tällaista raakuutta esiintyy myös muissa kulttuureissa, joissa islam on valtauskonto (varmaan muissakin), mistä tämäkin tapaus voi olla esimerkkinä.
7. MOSSADIN aiempi johtaja Ephraim Halevy varoittaa, että Euroopan valtiot ovat menossa kohti vakavaa kulttuurien välistä taistelua, sillä Eurooppaan muuttanut ja nopeasti kasvava muslimiväestö ei halua integroitua Euroopan juutalais-kristilliseen kulttuuriin. ”On odotettavissa vakava kulttuurien välinen taistelu Euroopassa,” Halevi ennusti puheessaan Jerusalemin Israel tutkimusten keskuksen järjestämässä tilaisuudessa ”Maailman muuttuvat kasvot vuoden 2009 kynnyksellä”. Hän totesi, että vuonna 2050 puolessa Euroopan valtioita mukaan lukien Venäjä on muslimienemmistö. Hän muistutti, että Englannissa keskustellaan, voidaanko siellä hyväksyä Sharia-laki oman lain ohessa muutamissa tapauksissa. Englannista vuonna 1948 poikasena muuttanut Halevi varoitti, että tämän hetken päätöksistä riippuu, miten Euroopan valtioitten tulevaisuus kehittyy. ”Tähän vaikuttaa oleellisesti tämän kasvavan vieraitten muuttoaaltojen haluttomuus mukautua maan tapoihin ja lakeihin, vaan tarve jatkaa elämäänsä omien lakiensa ja perinteittensä mukaisesti. Tämän kautta demografialla, väestön sisäisellä koostumuksella, on tärkeä poliittinen ja kulttuurillinen vaikutus”, hän arvioi.
HALEVI varoitti, että suurin maailmaa uhkaava vaara on kansainvälisen islamilaisen terrorismin yhdentyminen joko valtion tai yksityisen järjestön kautta ei-konventionaalisiin aseisiin. Hän ei tiennyt, onko sitä jo tapahtunut, mutta vakuuttaa, että pyrkimys tähän on selvästi havaittavissa. Tämä asettaa maailman ennen tuntemattomien kysymysten eteen, hän varoitti. Vuosi 2009 on tässä merkittävä aikapaalu, sillä sekä Hizbullah että Hamas voivat päästä käsiksi näihin ei-konventionaalisiin aseisiin. Hän viittasi, että maailmassa on joukko maita, jotka odottavat, miten Iranin tapaus selvitetään ja ovat valmiit seuraamaan sen askeleissa. (JP)

Monday, December 01, 2008

MAANANTAI 01.12.08

1. TERRORIHYÖKKÄYKSEN jälkeen se tavallinen tarina: Mikä meni vikaan, ketä tulisi syyttää tällä kertaa, mitä olisi voitu tehdä ja mitä tulisi tehdä, ettei tällainen toistuisi.

Israelissakin näkyi muutama kriittinen lausunto maan lehdissä: Syytettiin Intian erikoisjoukkoja hitaudesta ja epävarmuudesta, joskin tunnustetaan, että joukot olivat hyvin koulutettuja. Aamun JP kertoo kissankokoisin otsikoin, että Intian kommandojoukot ovat voineet surmata joitakin panttivankeja Chabad-keskuksessa. Voi olla tottakin, taistelun kuumuudessa omiakin vahinkoja sattuu. Toisaalta asiaton kritiikki voi pahoin särkeä maitten välisiä suhteita, eikä Israelilla ole varaa menettää yhtään suosiollisesti siihen suhtautuvaa. Intian ja Israelin välit ovat vuosi vuodelta parantuneet, mikä tuntuu varsinkin maitten kauppasuhteitten kasvussa.

Mutta toisten syytellessä toisiaan, kuten Intia ja Pakistan iskujen jälkeen ja jopa uhaten täys-mittaisella sodalla, Israel hautaa kuolleitaan, terrorin uhreja. Vaikka suurin osa Mumbain arviolta kahdesta sadasta uhrista olikin muita kuin juutalaisia, ainoa eloon jäänyt terroristi vakuuttaa, että kohteena olivat juutalaiset. (JP)

2. KAIKEN TOHINAN ja syyttelyn keskellä turvallisuusviranomaiset varsinkin länsimaissa ovat alkaneet todella huolestua, sillä Mumbain terroristien toimet osoittivat heidän saaneen tehokkaan koulutuksen, mikä ilmeni monitahoisten ja useitten samanaikaisten operaatioitten suunnitelmallisessa ja kurinalaisessa toteutuksessa.

ENGLANNIN erikoisjoukkojen tutkijat ovat havainneet, että tapa, millä Mumbain operaatiot toteutettiin osoittavat pelottavan mahdollisuuden, että heidät oli koulutettu länsivalloissa, mahdollisesti muslimien toimesta, jotka olivat palvelleet USA:n armeijassa tai erikois-joukoissa tai esim. Venäjän Spesnaz-joukoissa.

Mumbain terrorit toimivat pienissä ryhmissä, ja jokaisella ryhmällä oli oma kohteensa, jonne ne suunnistivat ennalta laaditun ohjelman mukaan. Tämä saa tarkkailijat uskomaan, että joukot oli hyvin koulutettuja ja että koulutus on voinut tapahtua esim. länsivaltain joukoissa palvelleiden ja muslimiuskoon kääntyneitten erikoisjoukkojen jäsenten toimesta. Tämän johdosta he myös pelkäävät, että Mumbain iskut voivat kohdistua minne tahansa lännessä.

Al-Qaida on varoitellut viimeisissä viesteissään, että iskujen ajankohta voi olla lähellä ja kohteina voivat olla USA, Kanada, Englanti tai jotkut muut maat. (www.worldnetdaily.Com)

3. LIBYASSA varustettu alus al-Marwa seilasi lähelle Israelin rannikkoa, mutta havaittuaan Israelin merivoimien alusten odottavan sitä valmistautuen estämään sen matkan Gazan satamaan, alus käänsi kurssinsa ja meni egyptiläiseen satamaan, kertoo ynetnews uutisessaan. Aluksessa oli 3000 tonnia ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita.

HAMAS yrittää tietenkin saada tapauksesta irti kaiken mahdollisen propagandan, ja uskoisin Fatahin ja PA:n johtajien liittyvän tuomitsijoitten kuoroon. Onhan siinä mahdollisuus saada muutamia irtopisteitä tekemättä yhtään mitään Gazan palestiinalaisten hyväksi.

Israelin kannalta oli tietenkin hyvä, ettei alus lopultakaan uskaltanut tulla Israelin laivaston ohjusveneitten asettamaan saartorenkaan luo, mikä olisi voinut aiheuttaa paljon vaarallisemman ja tuhoisamman ulkopoliittisen konfliktin kuin ne kalastaja-alukset, jotka höyrysivät Gazaan ja joiden matkan estämisestä Israelin johtajat katsoivat aiheutuvan enemmän hankaluuksia kuin vahinkoa.

Israel on tiivistänyt Gazan saartoaan viimeaikaisten Gazasta Israeliin kohdistettujen terrori-iskujen vuoksi. Tämä on vähintä, millä Israel voi osoittaa erimielisyytensä niille lausunnoille, joissa vaaditaan Gazan saarron lopettamista. Nämä vaatimukset ovat yksipuolisia ja unohtavat täysin, miksi saarto ylipäätään toteutettiin, sillä sen vaihtoehtona olisi täysimittainen hyökkäys Gazaan raketti- ja kranaattimiehistöjen eliminoimiseksi ja niiden varastojen ja niitä valmistavien metallipajojen tuhoamiseksi. (ynetnews)

4. DEMOKRATIAA ja vapautta Mahmoud Abbasin tapaan, voisi otsikoita uutisia, jotka kertovat tavasta, millä Abbasin johtamat PA:n turvallisuusvirkailijat ovat ahdistelleet Gazassa ja Länsirannalla toimivan palestiinalaisten yhden suurimmista uutistoimiston ”Ramattan news agencyn” toimintaa ja henkilökuntaa. Tällä puolueettomalla uutis- ja agentuuri-toimistolla on palveluksessaan parisataa henkilöä. Se on toiminut alueella 10 vuotta tarjoten palveluja myös ulkomaisille TV-yhtiöille ja mediakanaville. PA aloitti sunnuntaina kampanjan uutistoimiston toimintaa vastaan, jonka puitteissa sen turvallisuusjoukot tunkeutuivat Ramattanin pääkonttorin tiloihin Ramallahissa särkien ja tuhoten omaisuutta sekä pidättäen sen 8 työntekijää kuulusteluihin. Vastalauseena toimisto sulki arabinkielisen web-sivunsa maalaten koko sivun mustaksi ja selittäen sen englanninkielisessä versiossa syyksi PA:n viranomaisten toistuvat ratsiat, ahdistelut ja häirinnät.

JOTKUT palestiinalaiset journalistit selittivät JP:n uutistoimittajalle, että viranomaiset haluavat sulkea Ramattanin toiminnan, koska ”siitä on tullut Hamasin uutiskanava Gazassa”. Ramattan kertoo tilanteesta Gazassa web-sivuillaan ja haastattelee Hamasin viranomaisia video-esityksissä, joita se välittää myös ulkomaisille mediayhtiöille.

PA:n ratsiaa suorittavat poliisit vaativat, että toimiston johtajat esittävät heille ”good contact sertificate”, jonka PA:n yleinen tiedusteluvirasto voi antaa ja uudistaa vanhentuneita.

Palestiinalaiset journalistit järjestivät mielenosoituksen Gazassa Ramattanin toimintaa vastaan aloitetun PA:n kampanjan vuoksi. He sanoivat, että journalistien pidättäminen Länsirannalla on median vapauden karkea loukkaus.

TOISESSA YHTEYDESSÄ PA:n turvallisuusjoukot pidättivät sunnuntaina Hamasin kanssa yhteydessä olevan TV-yhtiön al-Aqsan toimistopäällikön. Monet Juudeassa ja Samariassa toimivat palestiinalaiset journalistit ovat jatkuvan painostuksen ja ahdistelun alaisina. Heitä syytetään Mahmoud Abbasin aseman heikentämisestä julkaisemalla uutismateriaalia, joissa Abbasin asema kyseenalaistetaan ja hänen toimiaan arvostellaan.

Monet journalistit on kutsuttu poliisin tai turvallisuusjoukkojen kuulusteluun, jonka yhteydessä heitä varoitetaan julkaisemasta Hamasia käsittelevää uutisaineistoa. (JP)

5. JOS PA:N mediakanavat ovat joutuneet tehostetun kampanjan alisiksi, Israelin mediavälineet ovat puolestaan aloittaneet innolla oman poliittisen leirinsä kehumisen ja vastapuolen mustamaalaamisen. Määrättyjen kolumnistien kyhäämät artikkelit ovat kasvavassa määrin kansoittaneet myös suhteellisen puolueettomana pidetyn JP:n sivut, mikä tekee niistä ikävää luettavaa, niin läpinäkyviä ja tökeröitä useimmat englanninkieliset selvästi propagandistiset artikkelit ovat.

ISRAELIN lehdistöä pidetään valtaosaltaan vasemmistolaisena, ja tällaisena vaalikautena se tulee räikeästi esille. Vasemmistolaisen ideologian mukaisesti hyökkäysten pääjohteina ovat ”setlerit”, juutalaiset maan kansalaiset, jotka uskalsivat valita asuinpaikkansa Juudean ja Samarian sydänmailla, joita perinteisesti on pidetty juutalaisuuden kehtona. Siellä ovat lukuista juutalaisten historian tärkeät, myös Raamatussa usein mainitut paikat kuten Sikem, jonne patriarkka Josefin muumio oletettavasti haudattiin; siellä on Eli, jossa Mesopotamiaan matkalla ollut Jacob yöpyi ja sai Jumalan vahvistuksen omistusoikeudestaan maahan; siellä on Silo, jossa Liitonarkki oli siihen saakka, kun filistealaiset tuhosivat paikan. Eikä edes Temppelivuori näytä merkitsevän heille enempää kuin mikä muu kukkula tahansa.

6. Vasemmistolaiselle ideologialle juutalaisten pyhillä paikoilla ei näytä olevan mitään merkitystä, vaan maan johtoa hallitsevat ”rauhanviruksen” saaneet poliittiset johtajat voivat ilman omantunnon tuskia ”tyrkyttää” näitä juutalaiselle korvaamattoman arvokkaita paikkoja palestiinalaisille saamatta mitään niitä vastaan. Paitsi että tällainen ”myönnytyspolitiikka” kalvaa juutalaisuuden juuria, se samalla viestittää arabimaille ja –äärijärjestöille Israelin johtajien heikkoudesta ja pelkuruudesta, mistä on lukuisia tuoreita esimerkkejä. Tätä toitottavat jopa Israelin arabijohtajat, kuten Raed Salaah äskettäin.

TOINEN VAARALLINEN seikka, mikä liittyy näihin ”rauhankeskusteluihin” palestiinalaisten kanssa, on tapa, millä Israelin johto ummistaa silmänsä ”vääräuskoisten infidelien” kanssa tekemien sopimusten sitovuudesta muslimille. Oikeaoppinen muslimi pitää esimerkkinä tapaa, millä hänen profeettansa Muhammed rikkoi Mekkan johtajien kanssa tekemänsä sopimuksen heti, kun katsoi tulleensa tarpeeksi vahvaksi hyökätä sotilaallisesti Mekkaan. Jasser Arafat uskalsi puhua tästä julkisesti Johannesburgissa, tosin arabiaksi, ja siihen ovat viitanneet hänen jälkeensä monet vähemmän tunnetut palestiinalaisjohtajat.

Vasemmistomedia levittää kauhuartikkeleita, miten Netanyahun johtaman Likudin muodostama oikeistolainen hallitus tulee lopettamaan kaikki keskustelut PA:n kanssa ja ajaa maan ulkopoliittiseen eristykseen myös Obaman johtaman USA:n kanssa. Israelissa ei näytä menevän perille se, että Israelin paras puolustus vihollisia vastaan on sen yksimielinen päättäväisyys pureutua kiinni maahan, jonka Israelin Jumala sille toistuvasti valalla vannoen lupasi. Kuvaava esimerkki ulkomaitten ihmettelystä Israelin poliittisen johdon yksisilmäisyydestä on se, miten Olmertin äskeisen USA:n matkan aikana Bush kysyi ihmetellen vieraaltaan: ”Miksi sinä olet valmis luovuttamaan Golanin ylängön Syyrialle saamatta mitään sitä vastaan?” Uutinen ei kerro Olmertin reaktiosta.

7. ISRAELIN viranomaiset ovat hämmästyneinä ihmetelleet EU:n dokumentissa ilmenneitä vaatimuksia palestiinalaisten toimien avaamiseksi Jerusalemissa. Myös Orient House sisältyy tähän dokumenttiin, jonka mukaan se tulisi avata uudelleen. Haaretz sai kopion tästä dokumentista, ja käsittelee sitä artikkelissaan. Dokumenttia , jonka nimeksi on annettu ”EU:n toimintastrategia Lähi Idän rauhan savuttamiseksi: Tie eteenpäin”. Siinä esitetään useita malleja Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemiseksi. Esimerkkejä: EU:n tulee tarkoin seurata ”tiekartan” ensimmäisen vaatimuksen toteutumista; rajoista esitetään kolme ratkaisumallia; Jerusalemin rakentaminen täytyy tapahtua sopimusten mukaan, mihin sisältyy, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen myös Itä Jerusalemissa; koska Jerusalem tulee olemaan kahden kansan pääkaupunki, PA:n instituutioiden avaamista siellä tulee rohkaista; Israelin turvallisuusvaatimusten vuoksi EU tulee lähettämään PA:n alueille poliisijoukkojaan, jotka kouluttavat ja aseistavat PA:n turvallisuusjoukkoja; pakolaisten asema tulee ratkaista oikeudenmukaisella tavalla joko muutto-oikeudella entisille tai PA:n alueille tai korvausperiaatteella; PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaoikeuksia tulee ulottaa kaupunkien ulkopuolelle; Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Itä Jerusalemissa, myös juutalaisyhteisöjen luonnollisen kasvun vaatima.

MONET Israelin poliittiset johtajat ovat huolestuneina vaatineet, että Israelin tulee itse määritellä omat rajansa, muussa tapauksessa ulkovallat tekevät sen.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1042316.html

Sunday, November 30, 2008

SUNNUNTAI 30.11.08
1. MUMBAIN terrori-iskussa sai surmansa tämän hetken tietojen mukaan yhdeksän israelilaista. Viisi Chabad Lubavitcher-talossa surmattua on tunnistettu. Israelin erikoistiimi matkustaa Intiaan maanantaina tunnistamaan epäselviä tapauksia. Uhrit oli sidottu ja heidän suunsa peitetty ennen heidän murhaamistaan. Neljä israelilaista on edelleen kateissa. Jotkut uhreista oli kiedottu rukousliinaan juutalaisen hautausrituaalin mukaisesti. Jotkut juutalais-ryhmät vastustavat ehdottomasti ruumiinavauksia, mikä on aiheuttanut lieviä ongelmia Intian poliisin vaatimusten suhteen.
CHABAD Mumbain Lubavitcher talon johtajan Holtzbergin kahden vuoden ikäinen poika pelastui ihmeen kautta paikallisen kokin Sandra Samuelin siepattua itsekseen kulkeneen ja itkevän pojan syliinsä ja rynnätessä luodeista välittämättä pojan kanssa ulos talosta. Toinen Holtzbergin perheen poika oli sukulaisten luona Israelissa terrori-iskun aikana, kolmas poika kuoli geneettiseen sairauteen aiemmin tänä vuonna. Vanhemmat haudataan huomenna.
LUBAVITCHER järjestöllä on 4000 kokopäiväistä lähettiläsperhettä, jotka hoitavat yli 3 300 Chabad-instituuttia kaikkialla maailmassa. (JP)
2. TOINEN VERINEN muistutus Islamin verenhimoisista aikeista saatiin Israelissa perjantai-iltana. Terroristien ampumista kranaateista IDF:n Nahal Oz tukikohtaan yksi kranaatti osui upseerien asuintiloihin, toinen naissotilaitten tiloihin. Kaksi sotilasta haavoittui vakavasti, kuusi muuta lievemmin kranaatin sirpaleista. Kaksi muuta kranaattia putosi tukikohdan ulkopuolelle sekä Sha´ar Hanegev aluekeskuksen lähelle ilman ihmisvahinkoja.
TERRORI-ISKUN suorittajaksi ilmoittautui Palestiinan Vastarintakomiteat (PRC), mutta myöhemmin Hamas ilmoitti sotilassiipensä izz al-Din al-Qassam tehneen iskut. Hamasin edustaja ilmoitti, että kranaatti-iskut olivat kostoksi Gazan terminaalien sulkemisen johdosta, vaikka niitä oli pidetty auki hätäaputoimituksille kaiken aikaa. Iskun johdosta Barak määräsi, että toistaiseksi terminaalit pidetään kiinni.
TOINEN pahasti haavoittuneista sotilaista vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa lääkärit koko yön ajan taisteltuaan pystyivät pelastamaan hänen toisen jalkansa, toinen jouduttiin amputoimaan. Hänen tilansa parani yön aikana. Toinen pahoin haavoittunut sai sirpaleita päähänsä. Muitten kuuden haavoittuneen tila, kaksi heistä naissotilasta, on parempi.
IDF:N SOTILAAT havaitsivat perjantaina palestiinalaisryhmän lähestyvän Gazan turva-aitaa ja avasivat tulen heitä kohti. Palestiinalaislähteitten mukaan neljä palestiinalaista haavoittui, sotilaat eivät saaneet vammoja tulituksen aikana.(JP, ynet)
3. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai esitti kovin kuluneeksi todetun hokeman, että ”IDF:n suuri operaatio Gazan kaistalle lähenee kaiken aikaa”. Ministeriö on toistellut tätä jokaisen verisen välikohtauksen jälkeen ilman näkyviä tuloksia. Hän vihjaili, että operaatio tulee olemaan erilainen kuin aiemmat antamatta kuitenkaan yksityiskohtia. Vilnai tunnusti, että tulitauko on Israelille tärkeä, ja että ”vihollinen pelkää” IDF:n voimaa. Hän kuitenkin kertoi, että IDF valitsee itse ajan ja tavan, jolla vastaoperaatio suoritetaan, jos sellainen katsotaan välttämättömäksi.
IDF tyhjensi aiemmin Zikkimin tukikohtansa Gazan turva-aidan läheisyydessä, koska se joutui toistamiseen terroristien iskujen kohteeksi. Vilnai kuitenkin selitti, ettei Nahal Oz tukikohtaa ole tarkoitus tyhjentää, vaikka sekin on alttiina kranaatti-iskuille, joitten tuli on tarkempaa kuin alkeellisten rakettien, mutta kantomatka lyhempi.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN ainakin näennäinen saamattomuus ja päättämättömyys on herättänyt kitkeriä vastalauseita opposition taholta. Kansanedustaja Gilad Erdan (Likud) esitti, että IDF:n tulee asettaa pidättämiään Hamasin jäseniä karsinoihin Gazan turva-aidan läheisyyteen siten, että ne ovat alttiina kranaatti-iskuille. Hän ei pitänyt hyvänä raja-aidan lähellä olevien tukikohtien vahvistamista kranaatteja vastaan, vaan IDF:n tulee tehdä selväksi, että jokainen israelilaisia haavoittava raketti tai kranaatti tulee vahingoittamaan myös heitä. Hän piti tilannetta Gazassa pahempana kuin Hizbullahia Libanonissa, koska ”se on tuonut Hizbullah kakkosen Negevin sydänalueille”.
HAMASIN edustaja Gazassa Abu Obaida kertoi, että Hamas on kiinnostunut jatkamaan tulitaukoa, joka päättyy 19. joulukuutta, muuta selitti, että Hamasilla on oikeus vastata IDF:n suorittamiin rikoksiin ”eikä tulitaukosopimus sitä kiellä”. (ynetnews)
4. HEBRONISSA juutalaiset ja palestiinalaiset kivittivät toisiaan lauantaina. IDF:n kertoman mukaan kivitykset tapahtuivat lähellä kiistanalaista Beit Hashalom taloa, jossa asuu 16 juutalaisperhettä, heidän mukanaan talon palestiinalaiselta ostanut Amerikan juutalainen Morris Abraham, joka auliisti esittelee median edustajille dokumentteja, jotka todistavat kaupan olleen laillisen ja pitävän. Abrahamin sukulaiset olivat mukana Hebronin verilöylyssä 1929, jonka seurauksena englantilaiset karkottivat juutalaiset kaupungista. Hän osti talon eläkevaroillaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak uhkasi tyhjentää talon väkivaltaisesti, elleivät asukkaat muuta sieltä vapaaehtoisesti. Hän perustaa uhkauksensa korkeimman oikeuden päätökseen, jonka mukaan asukkaat muuttivat taloon ennen kuin sen omistusoikeus oli sitovasti todistettu. Muutamat toiset jo eläkkeellä olevat juristit ovat selittäneet, ettei korkeimman oikeuden päätös asukkaitten karkottamiseksi talosta ole pätevä eikä oikeudenmukainen, vaan sen olisi pitänyt huomioida talon omistussuhteet, mistä päättää alueoikeus.
KIVITYKSISSÄ Hebronin asukkaitten ja palestiinalaisten välillä lauantaina haavoittui 11 ihmistä, niistä 7 palestiinalaista, kertoo ynetnews. Haavoittuneista kaksi oli rajapoliiseja, jotka menivät väliin rauhoittamaan kivittäjiä. Juutalaisasukkaat vaativat, että poliisi käy etsimässä arabit, jotka olivat asettuneet väijyksiin ”pyhiinvaeltajien tien” varteen ja aloittivat kivitykset juutalaisten sapatin aikana. (ynetnews)
5. ISLAMILAISEN JÄRJESTÖN pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah kutsui Israelin johtajia ”murhaajiksi ja rikollisiksi, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin”.
”Maailman oikeudenmukaisen ja tasapuolisen oikeusjärjestelmän ansiosta meillä on mahdollisuus vainota heillä kaikkialla”, hän selitti. Tuhansia Israelin arabeja oli saapunut kuuntelemaan hänen puhettaan Nasaretissa mielenosoituksessa, joka oli tarkoitettu Gazan saartotoimia vastaan. Salah kertoi kuulijoille saaneensa tietää, että Israelin johto pelkää sotilasoperaatiota Gazaan. ”Miten häpeällistä. Pelkäsittekö te pelkuriraukat aloittaessanne Gazan kaistan saarron? Meneillään olevan meidän Gazan juurevan kansamme saarron? Ettekö ole kuulleet, että te teette sotarikoksia? Te olette murhaajia ja rikollisia.” Salah sanoi, että antaa vain IDF:n turvautua ylivoimaisiin aseisiinsa ja lentokoneisiinsa, mutta ”siitä huolimatta Gazan marttyyrit tulevat voittamaan heidät”.
RAED SALAH hyökkäsi myös arabijohtajia vastaan kysellen, miksi he eivät lähetä avustustarpeita kuljettavia laivoja Gazaan. ”Lähettäisitte edes ruumisarkkuja”, hän ivaili arabijohtajien kustannuksella. Järjestön tarkoituksena on kerätä järjestön jäseniltä 50 USD kuukaudessa Gazan asukkaitten auttamiseksi. (ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Varapääministeri Haim Ramon yhtyi niihin Kadiman jäseniin, jotka vaativat, että Olmertin tulee erota välittömästi. Ramon väittää esittäessään tällaisen vaatimuksen puhuvansa Olmertin ystävänä, jota hän sanoo kunnioittavansa. Kadiman parissa alkaa hysteria saada sijaa, kun Likudin kannatus nousee ja Kadiman laskee. Livni sanoo odottaneensa, että Likud olisi liittynyt niihin, jotka vaativat Olmertin eroa, mitä ei kuitenkaan ole tapahtunut. Livni kutsuu sitä teeskentelyksi. Likudin parissa asia nähdään toisinpäin. Livni haluaa epätoivoisesti päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”, koska hän katsoo sen voivan edistää hänen vaalityötään. Mutta miksi Likudin pitäisi osallistua siihen? Ramon kuitenkin kritisoi Olmertia siitä, että tämä tapasi Likudin puheenjohtajan Netanyahun keskustellen tämän kanssa talouskriisistä. Kysymys lienee ollut eläkerahastojen pelastamisesta talouskriisin keskellä. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa Yhdysvaltoihin tällä viikolla, jossa hän osallistuu Saban Forumiin, ja osallistunee myös Bushin järjestämiin kutsuihin. Hän tavannee myös USA:n puolustusministerin Robert Gatesin, jonka kanssa hän keskustelee Iranin tilanteesta. (JP)
- Israelin nationalistit saivat korkeimmalta oikeudelta luvan marssia Umm el-Fahmissa runsaitten varoitusten saattelemana. Marssi tapahtuu 15. joulukuutta, sitä johtavat Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir. Poliisi rajoittaa osanottajien määrän sataan, ja he saavat kuljettaa mukanaan Israelin lippua osoittaakseen, että Umm el-Fahm on israelilainen kaupunki. (INN)
- Liikenneministeri Shaul Mofaz aikoo äänestää tänään hallituksessa Olmertin esitystä vastaan vapauttaa 250 palestiinalaisvankia Israelin vankiloista ”hyvän tahdon eleenä” Mahmoud Abbasille. Mofaz sanoo, että vapautettaviksi aiotut palestiinalaiset ovat terroristeja, eikä yhtäkään saisi vapauttaa ennen kuin Hamas vapauttaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin. (INN)
- Mumbain Taj Mahal hotelliin iskeneistä terroristeista jotkut olivat vain 18-vuotiaita. Kaksi heistä oli hotellin työntekijöitä, ja heillä oli hotellin tarkat pohjapiirrokset. Heidän tarkoituksensa oli räjäyttää hotelli ja sen jälkeen tunkeutua tunnetun lehden tiloihin. Heidän ei tiedetä joutuneen turvatarkastukseen tullessaan hotelliin. (INN)
- Elossa oleva terroristi sanoo, että Mumbain iskun kohteina olivat juutalaiset. (INN)