Friday, October 24, 2008

TORSTAI 24.10.08
1. TERRORISTI iski eilen Jerusalemin Gilon kaupunginosassa. Poliisipartio pysäytti palestiinalaisen miehen rutiinitarkastuksessa Vardinonkadulla Gilossa. Sen sijaan, että mies olisi näyttänyt henkilöllisyystodistustaan, hän veti esiin pitkän veitsen, jolla hän iski rajapoliisia Daniel Motzaa haavoittaen häntä vaikeasti. Motzan parina ollut naispoliisi meni silloin kiireesti poliisiautoon pyytääkseen apujoukkoja paikalle. Palestiinalainen lähti juoksemaan karkuun puukottaen ohi juostessaan 86-vuotiasta Avraham Ozeria selkään ja rintaan. Haavoistaan huolimatta Motza pystyi tulittamaan aseellaan palestiinalaista, joka luodeista haavoittuneena alkoi väsyä. Hänet sai kiinni toinen ohikulkija Yoav Mizrahi, joka painoi hänet maata vasten odottaen, kunnes poliisin apujoukot tulivat paikalle.
PALESTIINALAINEN, Muhammad Elmadan, on kotoisin Tekoan arabikylästä lähellä Betlehemiä. Hän on joutunut kahdesti aiemmin poliisin kuulusteluun laittomasta työskentelystä Jerusalemissa, ja hän on osallistunut aktiivisesti mielenosoituksiin poliisia ja sotilaita vastaan. Hänet vietiin myös sairaalaan.
AVRAHAM OZERI vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa hän kuoli haavoihinsa.
Tapaus on kahdeksas yksityishenkilön suorittama terrori-isku Jerusalemissa tänä vuonna.
IDF:n sotilaat tekivät eilen ratsian terroristin kotikylään, jossa he pidättivät hänen siskonsa ja tämän miehen kuulusteluja varten. Paikallisia palestiinalaisia kerääntyi nopeasti paikalle. Heitä oli lopulta ainakin 150 henkilöä, jotka kivittivät sotilaita haavoittaen yhtä. Viranomaiset toteavat, että terroristi oli löytänyt aukon Jerusalemia ympäröivässä turvallisuusverkossa. (JP)
2. TOINEN TRAAGINEN veriteko tapahtui Tel Avivissa torstaiaamuna. Nuori poliisi-
pariskunta, jolla oli positiivinen tulevaisuus, menehtyi ilmeisesti 29-vuotiaan aviomiehen Michael Fischerin toimesta, joka ampui 30-vuotiaan vaimonsa, apulaistarkastaja Hila Fischerin, parin kuukauden ikäisen tyttärensä Yardenin ja 2-vuotiaan poikansa Yuvalin sekä lopulta itsensä. Michael Fischer toimi poliisina Ramlen poliisikeskuksen osastossa. Häntä kuvataan miellyttäväksi ja pidetyksi poliisiupseeriksi, jonka eteneminen urallaan oli lupaava. Pariskunnan naapurit kuten myös sen poliisitoverit ovat täysin ymmällä, mistä tällainen tragedia johtui, sillä avioparin ei tiedetty koskaan riidelleen eikä heillä tiettävästi ollut myöskään taloudellisia ongelmia. Hila Fischerin isä on entinen keskialueen poliisikomentaja Yehuda Bahar, nyt jo eläkkeellä. Poliisi tutkii murhapaikkaa löytääkseen koko perheen surmaamiseen johtaneen tragedian aiheen. (JP)
3. PRESIDENTTIEN Hosni Mubarak ja Shimon Peres eiliset keskustelut olivat kahden ikääntyneen ja eläkeaikaansa odottavan kokeneen valtiomiehen keskenään jakamia onnen toivotuksia ja saavutusten kehuskelua. Keskustelut liikkuivat Israelin ja arabien välisten rauhanponnistelujen, neljän kuukauden ikäiseen tulitaukoon Israelin ja Hamasin välillä, ”saarron poistamiseksi Gazan kansalaisten ympäriltä”, kuten Mubarak asian ilmaisi, sekä tietenkin IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin vankeudesta, mihin Mubarak lisäsi palestiinalaisvankien vapauttamisen Israelin vankiloista. Peres toimi sekä pääministerin että ulkoministerin ominaisuudessa ilman toimivaltaa, joskin molempien viranhaltijoitten sanattomalla hyväksymisellä molempien ollessa estyneitä toimimaan normaalisti.
MUBARAK kiisti kiivaasti kaikki syytökset, että Shalitin vapauttamisen hitaus johtuu Egyptistä. ”Me kiistämme osallisuutemme mihinkään epäonnistumiseen, jos sellaista on tapahtunut, se johtuu Hamasista”, hän kiivasteli. Israelin ulkoministeriön edustajat ovat jakaantuneita, onko aihetta syyttää Egyptiä. Jotkut suosittelevat painostuksen lisäämistä Egyptiä kohtaan, jotta se kieltäisi kategorisesti kaiken tunnelien kautta kulkevan liikenteen Siinailta Egyptiin. Tämä voisi näiden mukaan olla tehokas, koska Gaza elää niiden kautta salakuljetettujen tuotteitten varassa. Eilen näytettiin TV:ssä videokuva, jossa beduiini kuljetti keskikokoisen vasikan Siinalta tunnelin kautta Gazaan. Egypti on USA:lta saamiensa laitteiden avulla pystynyt löytämään useita tunneleita, mutta niitä tuhotessaan surmannut useita salakuljettajia.
PERES IHASTELI arabien rauhansuunnitelmaa, jonka hän uskoi tuovan rauhan Lähi Itään. Hän täsmensi, että rauhankeskustelut PA:n kanssa etenevät hitaasti, mutta että edistystä on tapahtunut useilla aloilla. Peresin ideana on laajentaa rauhankeskusteluihin osallistuvien maitten lukua, koska hänen mielestään kestävä rauhantila voidaan saavuttaa vain sopimalla yhteisesti kaikkien Israelin naapurimaitten ja palestiinalaisten kanssa.
ARABIEN rauhansuunnitelman hyväksyminen edellyttää Israelin vetäytymistä periaatteessa kaikilta 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta, myös Itä Jerusalemista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Israel ottaa valtavan turvallisuusriskin ja asettaa maan ympäröivien arabimaitten ja PA:n hyvän tahdon alaiseksi, eikä sitä hyvää tahtoa ole tähän päivään mennessä löytynyt edes rauhansopimukset solmineitten Egyptin ja Jordanian taholta. (JP)
3. ”HIZBULLAH istuttaa seuraavan sodan siemenet Litanijoen eteläpuolella”, otsikoi JP:n
artikkelinsa kirjoittaja Jonathan Spyer, joka toimii vanhempana tutkijana kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksessa (IDC) Herzliassa, pääotsikkona ”Beirutin puutarhurit”. Hän aloittaa kirjoituksensa kertomuksella libanonilaisesta miehestä, joka joutui perheineen pakenemaan kodistaan 2006 Libanonin kakkossodan aikana. Palattuaan äskettäin tarkastamaan koti-tanhuviaan hän ei tahtonut tuntea omaa puutarhaansa, koska se oli möyhennetty ja sen keskelle oli ilmestynyt mystinen puu, jota hän ei muistanut. Hän alkoi tiedustella ihmisiltä, jotka voisivat jotain tietää, mitä täällä oli tapahtunut ja kuka mahdollisesti oli luvatta tunkeutunut heidän puutarhaansa. Jossain tutkimusten vaiheessa hänelle vihjattiin hienovaraisesti, että hänen olisi viisasta lopettaa tiedustelut. Tutkimus pysähtyi siihen.
SPYER TOTEAA, että tämä varmalta taholta tullut esimerkki osoittaa, miten täydellisesti Hizbullah pystyy odottamaan ellei peräti taivuttamaan Etelä Libanonin asukkaita hiljaisesti hyväksymään sen toimet. Tämä myös osoittaa sen, miten Hizbullah käyttää asuttuja alueita Libanonin eteläosassa rakentaessaan sinne omaa sotilaallista infrastruktuuriaan. Se joutuu tässä huomioimaan kaiken aikaa alueella partioivat YK:n UNIFIL-joukot, mutta ne puolestaan joutuvat koordinoimaan toimensa Libanonin armeijan kanssa, jotka myös partioivat siellä. YK:n taholta ilmoitetaan, että sen joukot tekevät 400 partioretkeä Libanonin etelä-osassa, joko jalkaisin, auto- tai ilmatiedustelun avulla 24 tunnin periodein. He partioivat kuitenkin pääasiassa maaseudulla. Tehdessään partioretkiä kyliin ja kaupunkeihin heidän tulee sopia asiasta Libanonin armeijan kanssa, jonka edustajat ovat mukana kaupunkipartioissa. Tämän kautta tieto ja varoitus kulkee sujuvasti Hizbullahin johtajille, jotka ehtivät varautua tilanteeseen. Joskus tapahtuu, että YK:n partio pysäyttää epäillyn kuorma-auton maaseudulla tarkastaakseen sen lastin. Kuin tyhjästä paikalle ilmestyy aseistettu Hizbullahin osasto, joka alkaa kiistellä YK:n sotilaitten kanssa. Tämän kuluessa kuorma-auto jatkaa matkaansa.
Näitten esteiden johdosta YK-joukkojen raportit pääkonttoriin ovat vesitettyjä, eivätkä anna YK:n pääsihteerille todistusaineistoa Hizbullahia tuomitseviin lausuntoihin. (JP)
5. SAKSAN federatiivisen tiedustelupalvelun presidentti Ernst Uhrlau varoitti torstaina, että Algeriassa toimiva terroriryhmä, joka on suorittanut useita pommi-iskuja Algeriassa, pyrkii levittämään terrorismiaan Eurooppaan. Uhrlau totesi, että al-Qaida islamilaisessa Pohjois-Afrikassa haluaa ulottaa toimintansa voimakeskuksena pidetyn Algerian ulkopuolelle, jossa sen hyökkäykset kohdistuivat myös YK:n päämajaa vastaan joulukuussa. ”Eikä sen toimialue rajoitu vain Eurooppaan, sillä se on samalla se al-Qaidan toimintaryhmä, joka kehittyy kaikkein dynaamisimmin,” Uhrlau sanoi puheessaan Berliinin turvallisuuskonferenssissa. Tämä ryhmä kuuluu Algerian sisällissodan aikana 1990-luvulla toimineen ryhmän jäännöksiin, joka liittyi al-Qaidaan 2006. Väkivalta on Algeriassa kasvanut dramaattisesti sen jälkeen, ja tämä ryhmä on ottanut vastuun useimpiin verisimpiin iskuihin.
AL-QAIDAN Pohjois-Afrikan haaran johtaja Abdelmalek Droukdel kehottaa muslimeja kokoamaan joukkonsa pyhään sotaan Afrikan hallituksia vastaan. Valenimellä Abu Musak Abdul Wadud hän on myös esittänyt uhkauksia Länsi Eurooppaa vastaan, mukaan lukien Ranska, Espanja sekä Yhdysvallat. Uhrlau ei kuitenkaan nähnyt välitöntä terrorihyökkäysten vaaraa Euroopassa, mutta että sen potentiaalinen mahdollisuus kasvaa.
UHRLAU totesi, ettei terrorismi ole uusi ilmiö Pohjois-Afrikassa, mutta että sen määrä on saavuttanut uuden korkeuden vuodesta 2007 lähtien.
Hän katsoi, että al-Qaidalla on useita tukijoita Euroopassa, jotka voidaan aktivoida, mitä hänen uskomuksensa mukaan osoittaa internetliikenteen kasvaminen. (JP, AP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Shasin puheenjohtaja Eli Yishai odottaa puolueen hengellisen johtajan Ovadia Yosefin päätöstä, mennäänkö hallitukseen ja millä ehdoilla. Tarkkailijat huomioivat, että Shas on lisännyt vaatimuksiinsa eläkeläisten ja vanhusten aseman parantamisen suurperheitten tuen ohella, mikä heidän mukaansa osoittaa puolueen kypsymistä. (ynetnews)
- Kadiman hallitusneuvottelija Tzipi Livni asetti takarajaksi hallitus-neuvotteluilleen ensi sunnuntain. Jos siihen mennessä ei löydetä tarpeeksi laajaa yhteisymmärrystä, hän suosittelee Peresille uusia vaaleja. (ynetnews)
- Maailmanpankki varoittaa, että taloudellinen tilanne Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla on nopeasti huonontunut vuoden 2000 intifadan jälkeen. Järjestö huomioi, että maan hinta alueella on noussut rajusti. (ynetnews)
- Shas ilmoittaa tänään, ettei se liity Livnin johtamaan hallitukseen. (ynetnews)
- Bukarestissa vandaalit häpäisivät 200 juutalaishautaa.
- Debkafilen mukaan Livni teki pahoja virheitä. Hän vihjaili syrjäyttävänsä talous-ministeri Bar-Onin eikä hakenut tukea puolueen opposition parista.

Thursday, October 23, 2008

TORSTAI 23.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT Israelissa junnaavat pahasti. Yhä useampi puoluejohtaja alkaa vihjailla, ettei Livni saa muodostettua toimintakykyistä hallitusta. Kadiman lisäksi ainoa puolue, joka periaatteessa on antanut suostumuksensa on Labour, jonka sisällä on kuitenkin voimakas oppositio puheenjohtaja Ehud Barakin tapaan johtaa puoluetta.
ENTINEN opetusministeri Shulamit Aloni (Meretz) esitti eilen mediassa rajua kritiikkiä Barakia kohtaan, kutsuen häntä ”Israelin vaarallisimmaksi mieheksi”. Hän ei säästellyt sanojaan kuvatessaan Barakin ”rikkomuksia”: sotahullu, turhamainen, valitteleva; hän on katkoo sähköt asukkailta, lapsilta, naisilta ja sairaaloilta, mikä on YK:n määritelmän mukaan sotarikos. Hän sanoi tervehtivänsä tyydytyksellä sitä, että palestiinalaiset nostaisivat syytteen Barakia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Samaa hän toivoi entisen IDF:n yleisesikunta-päällikön Dan Halutzin kohdalle. Aloni puhui näitä armeijan radiossa.
MOLEMMAT uskonnolliset puolueet, Shas ja NRP ovat nostaneet vaatimuksiaan tuen saamiseksi ehtona hallitukseen tulolleen, kuten myös eläkeläiset, jotka etenevän dementian vuoksi huomasivat vasta suostumuksensa jälkeen, etteivät muistaneet pyytää rahaa.
KADIMAN virkailija epäilee, että Shas on päättänyt painostaa Livniä epärealistisilla vaatimuksilla saadakseen aikaan ennen aikaiset vaalit. Jotkut siellä jopa epäilevät, että Shas neuvottelee salaa Likudin kanssa. Entinen Shas-puolueen lehdistöavustaja Itzik Sudry on siirtynyt Likudin palvelukseen. Hänen uskotaan pystyvän vaikuttamaan Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin kantaan, tai ainakin hän on selvillä siitä. Sudry vastustaa Shasin liittymistä Livnin johtamaan hallitukseen.
SHASIN puheenjohtajan medialausunnoista on voitu ymmärtää, että lapsilisien korottaminen olisi puolueen keskeisin vaatimus, mutta laajemmalla sektorilla tärkein kysymys on Livnin rauhankeskustelut PA:n kanssa, joissa hänen uskotaan luvanneen valtaosan Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäpuoliset osat ja Temppelivuoren, mikä ei ole hyväksyttävissä.
MERETZIN jäsen Zahava Gal-On sanoo, että Kadima on periaatteessa hyväksynyt useimmat puolueen vaatimukset hallitukseen tulolle. Asiaa käsitellään tänään puolueen sisällä. (JP)
2. POLIITTISET tarkkailijat Israelissa ovat epäilleet Livnin kykyä johtaa maata nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. He pitävät Livniä kokemattomana ja epävarmana, eikä Livni pysty epähomogeenisellä ja eripuraisella hallituksella takaamaan tarvittavaa vakavuutta.
JP:n kolumnisti Herb Keinon luettelee epävarmuustekijöitä: Iran kiihdyttää sentrifugiensa vauhtia; Hizbullah jatkaa aseistautumistaan Libanonissa; Hamas valmistelee uutta hyökkäystä Israelia vastaan Gazasta tulitaukosopimuksen umpeutuessa joulukuussa. Lisäksi Fatahin ja Hamasin voimainkoetukset Länsirannalla voivat leimahtaa ilmiliekkiin.
Nämä kaikki kasvavien talousongelmien lisäksi. Keinon pyörittelee artikkelissaan eri vaihtoehtoja, eivätkä mitkään näytä kovin hyviltä. Jos Livni kuitenkin saa hallituksensa kasaan, puolueet alkavat välittömästi vilkuilla vuoden 2010 vaaleihin, ja valmistella vaaliteemoja. Tämä koskee varsinkin Labouria, jonka hengissä säilyminen edellyttäisi jopa sulautumista Kadiman kanssa.
Toisaalta ennen aikaisten vaalien pitäminen ensi keväänä säilyttäisi nykyisen halvaantuneen tilanteen puolisen vuoden ajan. Presidentti voisi tietenkin antaa hallituksen muodostamisen esim. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahulle, mutta onnistuisiko hän paremmin hallituksen muodostamisessa? (JP)
3. USA:N UUSI presidentti, kuka hän sitten lieneekin, joutunee ensimmäiseen tulikokeeseen viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun hänet ”siunataan” virkaansa. Tällä hetkellä kisaa johtaa kommunistien, terrorijärjestöjen ja arabien suosikki Barack Hussein Obama, joka ei ole oikeuden vaatimuksista huolimatta suostunut esittämään alkuperäistä syntymä-todistustaan, joka selvittäisi hänen oikeutensa USA:n korkeimpaan virkaan. Jos siinä todetaan, että hän syntyi Keniassa, hänen äitinsä rekisteröi hänen syntymänsä Havaijilla, ja muutti sitten Indonesiaan, jonka maan kansalaiseksi hänet merkittiin, ja jos todistetaan, ettei hän koskaan vannonut uskollisuuden valaa USA:n kansalaisena, hän ei ole kelvollinen USA:n presidentin virkaan. Tämä on asian oikeudellinen puoli.
POLIITTISESTI Obamaa pidetään epäilyttävänä: Hänen neuvonantajinaan ovat toimineet terrorismista tuomittu, tunnettu kommunisti, epäilyttävän kirkon johtaja, hänen akateeminen uransa näytteet ovat olemattomat kuten myös hänen saavutuksensa senaattorina, kertovat hänen arvostelijansa.
HENKILÖNÄ Obamaa pidetään oraattorina, joka manipuloi ihmisten tunteita ja vetoaa heidän turhamaisuuteensa. Jotkut jopa katsovat, että hän on perustanut oman uskonnollisen kulttinsa, jossa häntä pidetään messiaana, henkilönä, jota on odotettu ja kaivattu.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=77539
VARSINAINEN tulikoe tulee kuitenkin ulkopolitiikan taholta, tarkkailijat ennustavat. Sen voi aiheuttaa terrorijärjestöjen aiheuttama terrori-isku, joka roimasti ylittää syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien hävityksen New Yorkissa, tai sen voi aiheuttaa Iranin ydinpommi, jonka USA:n asiantuntijat arvioivat valmistuvan viimeistään helmikuussa 2009. Tämän ohella ovat Irakin ja Afganistanin keskeneräiset tilanteet, jotka voivat kääntyä Iranin voitoksi.
PRESIDENTTIEHDOKAS John McCain varoittelee puheissaan, että maailmaa uhkaa ydinsodan vaara, eikä maailman johtavan valtion päämiehellä ole varaa totutella virkaansa, hänen täytyy olla valmis ottamaan ohjakset käsiinsä välittömästi, mitä Obama ei ole.
4. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin päätös erottaa tiedustelujohtajan ja turvallisuuspäällikön aiheuttaa epäilyksiä, että Abbas on tehnyt salaisen sopimuksen Hamasin johdon kanssa. Tämän perusteella hän saisi jatkaa virkakauttaan seuraaviin PLC:n vaaleihin saakka 2010. Erottaminen olisi ollut tämän teorian mukaan Hamasin vaatimuksena yhteishallituksen muodostamiseksi. Erotetut turvallisuusjohtajat ovat olleet avainasemassa Hamasin jäsenten pidätyksissä Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN edustaja Gazassa tunnustaa, että järjestö todellakin pitää noitten miesten syrjäyttämistä ehtona Kairossa alkaville neuvotteluille yhteishallituksesta. Hän sanoi JP:n toimittajan kysymyksiin, että miehet olivat vastuussa PA:n brutaalista toimista Hamasin jäseniä vastaan, ja he olivat myös vastuussa yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Hän esitti toivomuksen, että Abbas jatkaisi samaa linjaa muittenkin Israelin ja USA:n kanssa toimineitten turvallisuusjohtajien kanssa.
PA:n taholta vakuutetaan, että Abbas oli pakotettu erottamaan turvallisuusjohtajat, koska he eivät suostuneet raportoimaan PA:n pääministeri Salaam Fayadille. Hän sanoi, että päämääränä on muodostaa yksi turvallisuusjärjestö, joka raportoi hallitukselle, ja samalla vähentää turvallisuusvirkailijoitten lukumäärää. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Eilen jotkut uutistoimistot kertoivat, että Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah oli kuolemankielissä saatuaan myrkkyä, ja että Iranista lennätettiin 15 lääkäriä, jotka saivat pelastettua hänen henkensä. (JP)
- Israelissa suhtaudutaan uutiseen Nasrallahin myrkyttämistietoihin suurella epäuskolla. Nasrallah on asunut tarkasti vartioidussa bunkkerissaan Libanonin kakkossodasta lähtien, jonne hän pakeni IAF:n pommituksia pakoon. Jos uutinen osoittautuu todeksi, Israel voi odottaa kostoiskuja Hizbullahin taholta koska vain. Hizbullah odottaa vain sopivaa tilaisuutta kostaa sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan. (JP)
- IAF:n lento-ohjaaja ja hänen oppilaansa kuolivat lento-onnettomuudessa eilen. He lensivät kaksipaikkaisella Fouga Magisterilla, jota IAF on käyttänyt pitkään opetuslennoilla. Kone tuhoutui törmättyään maahan 30 minuuttia nousunsa jälkeen lähellä Beershebaa IAF:n Hatzevim-kentän läheisyydessä.
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani sanoo, ettei maa halua sotaa. Hän myös sanoi kannattavansa Baruck Obamaa USA:n presidentiksi. Larijania on läheinen Iranin ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille, joten uskotaan, että hänen lausuntonsa on saanut Khamenein hyväksymisen. (Debkafile)
- USA:n tiedusteluviranomaiset uskovat, että Iran saa ensimmäisen ydin- pomminsa valmiiksi viimeistään helmikuussa 2009. Tämä tulee asettamaan USA:n uudelle presidentille hänen ensimmäisen suuren haasteensa: pyrkiäkö estämään sen jatkovalmistuksen vai keskustella? (Debkafile)
- Pari päivää sitten kerrottiin, että korkea Mossadin agentti tai johtaja oli saanut surmansa salamurhaajan kädestä Ammanissa. Israelista kiellettiin, että mitään tällaista olisi tapahtunut. Yhtenä kohteena esitettiin Mossadin johtajaa Meir Dagania, joka on nostanut Mossadin sen aiempaan tehokkuuteen. (Debkafile)
- USA:n hallitus myönsi 150 miljoonaa USD PA:n hallitukselle. Tämä on osa länsivaltojen lupaamasta 555 miljoonasta USD viime vuonna Pariisin kokouksessa. (JP)
- Israelin ulkoministeriö on alkanut lähennellä Syyrian presidentti Bashar Assadia kutsuen häntä seuraavaksi Anwar Sadatiksi; ensimmäinen Egyptin presidentti, joka vieraili Israelissa ja puhui Knessetissä. Tämän taustalla lienee Israelin turhautuminen neuvotteluissa PA:n kanssa, jotka eivät johda mihinkään. Tämän sanotaan johtuvan Abbasin heikkoudesta, mutta todellinen syy on siinä, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on osa islamin maailman-strategiaa, jossa palestiinalaiset ovat väliin putoajia. (ynetnews)

Wednesday, October 22, 2008

KESKIVIIKKO 22.10.08
1. ”MITÄ TULEE fanaattisten juutalaisten hyökkäyksiin al-Aksa moskeijaa vastaan, se mikä uhkaa teitä, uhkaa myös meitä. Olemme yhtä perhettä, ja palestiinalaisten asia on meille yhteinen”, sanoi Jerusalemin kreikkalais-ortodoksikirkon arkkipiispa Attallah Hanna eilen. Hän kehotti islamia vahvistamaan hallintoaan Temppelivuorella väittäen samalla, että juutalaiset uhkaavat siellä olevaa al-Aksa moskeijaa.
KREIKKALAIS-ORTODOKSIKIRKKOA Jerusalemissa ortodoksit arvostavat yhtenä tärkeimmistä kirkkokunnista maailmassa. Sillä on Israelissa 100 000 jäsentä, ja se omistaa laajoja maa-alueita Jerusalemissa ja muualla Israelissa. Hanna puhui eilen islamilaisille johtajille al-Aksa moskeijassa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän kiitteli muslimijohtajia siitä, että he ovat valvoneet Temppelivuoren muslimien pyhiä paikkoja ja kehotti heitä taistelemaan Jerusalemin puolesta sen ”juutalaistamista” vastaan.
ARKKIPIISPA Hanna on ristiriitainen henkilö. Israel syytti häntä jokin aika sitten terroristien suorasta avustamisesta, minkä johdosta hänet erotettiin tilapäisesti virastaan. Hän osallistuu usein Hamasin ja Hizbullahin järjestämiin tilaisuuksiin tukensa osoittamiseksi. Häntä haastatellaan PA:n televisiossa toistuvasti. Hän kehottaa lausunnoissaan lapsia antautumaan Israelin vastaisiin itsemurhaiskuihin.
Asioista perillä olevat tietävät aivan hyvin, ettei arkkipiispa Hannan väitteillä, joita myös PA:n johtajat puheenjohtajaa myöten usein toistavat, ole mitään todellisuuspohjaa. Hanna jättää kokonaan huomioimatta historialliset tosiasiat, joitten mukaan Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, jolle rakennettiin juutalaisten ensimmäinen ja toinen Temppeli.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=78736
2. ISRAELIN hallitus lähetti USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle pyynnön selittää tietoja, joitten mukaan Rice oli lähettänyt kiitoskirjeen Hamasin pääministeri Haniyhelle kiittäen Hamasia tulitaukosopimuksen pitämisestä. Asiasta kertova WND:n artikkeli mainitsee, että ulkoministeri Tzipi Livni sai tiedon asiasta amerikkalaisen juutalaisjohtajan informoitua Livniä WND:n aiemmasta artikkelista, jossa asiasta kerrottiin. Tämän sai Livnin lähettämään oman kirjeensä Ricelle pyytäen selitystä asiasta.
Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun USA:n hallituksen edustaja on ottanut suoran yhteyden Hamasin johtoon Gazassa.
HAMASIN hallituksen entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar kertoi WND:n edustajalle Ricen lähettämästä kiitoskirjeestä Hamasille. Zahar kertoi, että Ricen viesti oli lähetetty USA:n Damaskoksen lähetystön kautta. Sen toimitti Gazaan vieraileva arabi-ulkoministeri. Zahar ei kertonut Ricen viestin yksityiskohtia, mutta sanoi sen olevan vastauksena Hamasin korkean neuvonantajan Ahmed Youssefin viralliseen kirjeeseen kvartetin jäsenille, jossa hän totesi, ettei kvartetilla ole mitään laillista oikeutta eristää Hamasia Gazassa.
YOUSSEF kertoi WND:n toimittajalle, ettei hän itse ollut nähnyt Ricen lähettämää kirjettä. Hän totesi, että hän on lähettänyt lukuisia kirjeitä kvartetin edustajille saamatta koskaan mitään vastausta. Kuitenkin sekä republikaanien että Bushin hallituksen jäsenet ovat usein olleet yhteyksissä Hamasin kanssa sekä Gazassa että Länsirannalla, hän totesi.
WND KERTOO edelleen artikkelissaan, että Hamas on onnistuneesti alkanut murtaa eristyneisyyttään. EU-maitten parlamenttijäseniä Ranskasta, Italiasta ja Norjasta vieraili Gazassa äskettäin, kuten Jimmy Carterin edustajia. Huhtikuussa USA:n entinen presidentti Jimmy Carter tapasi Hamasin edustajia Länsirannalla, Gazassa sekä Syyriassa, mikä osaltaan vaikutti kvartetin ja EU:n kannan muutoksiin. Pian Carterin vierailun jälkeen sekä Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner että Norjan apulaisulkoministeri Raymond Johansson tapasivat Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin. Hamasin edustaja Fawzi Farhoun totesi näitten vieraitten tukevan Hamasin laillisia oikeuksia.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=78727
3. ISRAELIN HALLITUKSEN halvaannustilan vuoksi presidentti Shimon Peres näyttää ottavan maan ulkopolitiikan johdon käsiinsä, ainakin niiltä osin, mikä koskee Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhankeskusteluja. Pääministeri Ehud Olmert hoitaa hallituksensa kanssa maan rutiiniasioita, mutta hänellä ei ole oikeutta käsitellä suuremman luokan ulkopoliittisia ja turvallisuuskysymyksiä. Olmert tosin julkisti äskettäin halunsa jatkaa Syyrian kanssa käytäviä rauhankeskusteluja ehkä suoraan presidentti Bashar Assadin kanssa. Olmert esitti asian siten, että ”hän haluaa erota yhdessä Golanin ylängön kanssa”. Tzipi Livni ei ulkoministerin ominaisuudessa voi myöskään asettaa esteitä Peresille, joten kenttä näyttää olevan avoinna tälle Oslon sopimusten pääsuunnittelijalle.
ENNAKKOTIETOJEN MUKAAN Peres tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin Sharm el-Sheikissä torstaina. Peresin esityslistalla on ensimmäisenä Saudi Arabian vuonna 2002 julkistama rauhansuunnitelma, jonka arabiliitto omaksui maaliskuussa 2007. Sen mukaisesti Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin itäosat ja Golanin ylänkö. Pakolaiskysymyksissä suunnitelma joustaa sopimusten puitteissa. Suunnitelma takaa normaalisuhteet Israelin ja arabimaitten välille.
Peres mainitsi saudisuunnitelmasta käyttäessään Israelin puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa viime kuussa kehottaen saudikuningasta Abdullah Abdul Aziz al-Saudia jatkamaan esityksensä toteuttamista, mikä voisi johtaa kaiken kattavaan rauhansopimukseen Lähi Idässä.
SAUDIEN ulkoministeri Saud Al-Faisal esitti lehdistötilaisuudessa Tiistaina Riadissa, että Israelin uusi hallitus voisi toimia samassa hengessä Peresin aloitteen kanssa. Hän totesi, että Peresin myönteinen suhtautuminen saudisuunnitelmaan on ”parempi myöhään kuin ei ollenkaan” ja esitti toiveen, että uusi pääministeri toimii ”Peresin hengessä”.
Muita asioita Peresin ja Mubarakin keskusteluissa ovat suhteitten vahvistaminen maitten välillä, IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kidnappaus, maailman talousasiat ja niiden mahdolliset seuraukset Lähi Idän maihin sekä joukko muita kysymyksiä.
PERES esitti omat mielipiteensä rauhansopimuksista PA:n ja Syyrian kanssa keskustellessaan viime viikolla Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin kanssa todeten, että sopimukset tulisi solmia koko aluetta koskevina, ei vain paikallisesti. Labour-johtaja Ehud Barak mainitsi myös saudi-suunnitelman äskettäin.
LIBANONILAINEN lehti Al-Akhbar kertoi tiistaina, että Mubarak oli kutsunut myös Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin Egyptiin. Mubarakin tarkoituksena on pyrkiä säilyttämään rauhantila Libanonin keskenään kiistelevien ryhmien sekä Beirutin ja Damaskoksen välillä. Turvallisuussyistä Nasrallah voi lähettää Egyptiin sijaisensa. (JP)
4. ABBAS näyttää istuvan tulisilla hiilillä omiensa kanssa. Hän halusi erottaa sekä tiedustelujohtajan Tawfik Tirawin sekä turvallisuuspäällikön Diab al-Alin. Niukkojen uutisten mukaan heillä on ollut vakavia erimielisyyksiä Mahmoud Abbasin kanssa. Palestiinalaiset ihmettelevät Abbasin päätöstä erottaa Tirawi, koska hän on johtanut Hamasin vastaista taistelua Länsirannalla. Abbas kuitenkin tarjoaa hänelle ministerin arvoa ja tointa hänen turvallisuusasioitten neuvonantajanaan.
ABBASIN päätöksen taustalla lienee hänen lähestymisyrityksensä Hamasin kanssa, jonka taholta vaaditaan heidän erottamistaan ehtona yhteishallituksen muodostamiseksi.
PA:n turvallisuusjoukot ovat Tirawin ja Alin johdolla pidättäneet yli 1500 Hamasin jäsentä parin viime vuoden aikana. PA:n viranomaisten taholta kielletään, että erottamisella olisi mitään yhteyttä Hamasin kanssa, sillä molemmat ovat lähellä eläkeikää. Tirawi on yksi turvallisuus-johtajista, joka on palvellut asemassaan vuodesta 1994 lähtien. Abbas nimitti Alin virkaansa äskettäin. JP, ynetnews)
5. ABBAS vihjailee edelleen jatkavansa virassaan tammikuun 9. päivän jälkeenkin, koska ”presidentin ja parlamentin vaalit tulee toimittaa samanaikaisesti”, hän selittää. Tämä voi sekoittaa vielä pahan kerran palestiinalaisten sisäisiä asioita, sillä Hamas vastustaa Abbasin suunnitelmia ehdottomasti. Abbas aikoo esittää lakimuutoksen marraskuussa, jolla asia hoidettaisiin ja jonka perusteella voitaisiin muodostaa yhteishallitus vaaleihin saakka. Hän sanoo keskustelleensa Egyptin johtavien lakimiesten kanssa, jotka laativat lakiesityksen. Kaikki muut mahdollisuudet ovat laittomia, Abbas toteaa.
ABBAS TOTESI rauhankeskusteluista Israelin kanssa, että vaikka 12 työryhmää jauhaa kukin omalla sarallaan, yhtään asiaa ei ole voitu sopia. Abbas sanoi samalla, ettei hän hyväksy osaratkaisua, vaan kaikki tulee ratkaista samalla kertaa.
ABBAS sai vihaisen vastauksen Barakilta syyttäessään, etteivät IDF:n sotilaat suojaa tarpeeksi palestiinalaisia oliivinpoimijoita. Juudeassa ja Samariassa on 10 miljoonaa oliivipuuta, joitten tuotto antaa vuosittain 100 miljoonaa USD ja turvaa elannon 100 000:lle palestiinalais-perheelle. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamas kertoo estäneensä Fatahin teloitusyrityksen Amjad Abu Najaa vastaan Khan Younisissa. Gazassa. (JP)
- Peres jatkoi Livnin hallitusneuvottelujen aika 2 viikolla. Eläkeläiset huomasivat, etteivät muistaneet pyytää lisää rahaa Livniltä ja vaativat uusia neuvotteluja.
- Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja Seyed G Safavi esittää ennaltaehkäisevää sotilasiskua Israelia vastaan. Hän johtaa Teheranin strategisten asioitten tutkimusinstituutiota ja on läheinen vallankumous-armeijan johdon kanssa. Hän sanoo kannattavansa Obamaa. Al-Qaidalle läheinen web-sivu puoltaa McCainia presidentiksi. (ynetnews)
- Jerusalemin pormestariehdokas Nir Barkat esittää uuden juutalaislähiön perustamista Ranskalaiskukkulan jatkoksi Anatan arabilähiön viereen. Shaar Mitzrahi (Itäinen portti) toimisi linkkinä Maale Adumimin kaupunkiin. (haaretz)
- Kadiman sisällä riehuu kapinahenki Livnin suunnitelmille muodostaa kapea vähemmistöhallitus ilman Shasia. Shaul Mofaz tapaa Shas-johtajan Eli Yishain tänään koordinoimatta Livnin kanssa, mikä aiheutti myrskyn vesilasissa.

Monday, October 20, 2008

MAANANTAI 20.10.08
1. ISRAEL valmistautuu luovuttamaan lisää palestiinalaiskaupunkeja Juudeassa ja Samariassa PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan, kertovat JP:n kolumnistit Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Hebron saa 700 USA:n Jordaniassa kouluttamaa ja aseistamaa turvallisuusmiestä ehkä jo tällä viikolla. Paikalliset juutalaiset vastustavat tätä ehdottomasti, sillä kokemusten mukaan PA:n poliisit ovat käyttäneet saamiaan oppeja ja aseita juutalaisia vastaan, sekä maanteillä että sala-ampujina juutalaisia siviilejä ja sotilaita vastaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on etunenässä ajamassa tätä suuremman valvonnan luovuttamista arabien käsiin. Tässä näyttää toistuvan katkerat kokemukset Barakista vuonna 2000, jolloin hän pääministerinä omalla päätöksellään komensi IDF:n sotilaat pakenemaan Libanonin eteläosasta pimeän turvin jättäen Libanonin Israelille myötämieliset joukot täysin avuttomiksi Hizbullahin verikoirille. Osa heistä pääsi pakenemaan Israelin puolelle, osan Hizbullah vei tuntemattomaan paikkaan kuulusteltaviksi kiduttamalla, kuten sillä on tapana, ja uudelleen koulutettaviksi Hizbullahin doktriinien mukaan.
PUOLUSTUSMINTERIÖ suunnittelee jatkavansa ”Jeninin mallia” Hebronin jälkeen ainakin kolmessa muussa palestiinalaiskaupungissa: Nablus, Tulkarm ja Kalkiliya. Jeninissä kaupungin valvonta luovutetaan asteittain PA:n poliisille. Samalla Israelin arabien matkustus-rajoituksia kaupunkiin lievennettiin. Tämä sallii kaupankäynnin lisääntyvän Jeninin ja Israelin puoleisten arabikaupunkien välillä, mikä nostaa Jeninin taloudellista asemaa. Tämä helpottaa kuitenkin samalla terroristien pääsyä ja pommien salakuljetusta Israelin puolelle.
Tässä on myös huomioitava, että PA:n turvallisuusjoukoissa on lukuisia al-Aksan jäseniä, joiden lojaalisuutta Abbasin hallinnolle ei kukaan pysty takaamaan. (JP)
2. TUHANSIA ihmisiä tungeksi eilen Kerem Shalomin terminaalin läheisyyteen osoittamaan mieltään Gilad Shalitin vapauttamisen puolesta ja osoittaakseen samalla kritiikkinsä hallituksen tuloksettomille ellei peräti puolivillaisille yrityksille neuvotella Hamasin kanssa – joskin Egyptin välityksellä – hänen vapauttamisekseen. Olmert tunnusti äskettäin, että oli virhe kytkeä hänen vapauttamisneuvottelunsa tulitaukosopimukseen. Päältä katsoen on vaikea nähdä, miten tämä vaikutti negatiivisesti vapauttamisneuvotteluihin. Tuntuisi järkevältä, että jos ne oli kytketty yhteen, tulitauko pitäisi olla jo menneisyyttä, koska Shalit kärsii edelleen jossain kylmässä, pimeässä ja kosteassa luolassa tunteettomien ja laittomien terroristien mielivallan alaisena.
SAADAKSEEN enemmän pontta mielipiteilleen mielenosoittajat estivät kaiken rekkaliikenteen Gazan kaistalle ja polttaen autonrenkaita alueella. Tämä aiheutti pitkät rekka-autojonot terminaalille menevällä tiellä. Lopulta autojen sallittiin jatkaa matkaansa, mutta niiden mukaan liitettiin kirjeitä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien vanhemmille, joissa heitä kehotettiin painostamaan hallitustaan Giladin vapauttamiseksi, kuten mielenosoittajat tekevät omille hallitusmiehilleen.
PUOLUSTUSMINISTERI Barakin ainoa huoli oli se, että mielenosoitus voi pahoittaa Gazan johtajien mielen, mikä hänen kuvitelmansa mukaan voisi vaikeuttaa vapauttamiskeskusteluja. Tämä lienee osa Israelin puolustusministerin myönnytyspolitiikkaa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on alkanut uudelleen tutkia saudisuunnitelmaa, joka esitettiin kuutisen vuotta sitten ja jonka arabiliitto sittemmin hyväksyi omaksi suunnitelmakseen. Se vaatii Israelin vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, ja sallii pakolaisten palaamisen entisille asuinsijoilleen tai saamaan oikeudenmukaisen korvauksen menettämästään omaisuudesta. Tämä suunnitelma on käytännössä jo unohdettu ja haudattu. Tuskin kukaan arabimaa tänään edes viittaa siihen ratkaisumallina.
BARAK esitteli mielenmuutostaan median edustajille sunnuntaina. Hän kertoi keskustelleensa Livnin kanssa saudisuunnitelmasta, joka puolestaan kertoi suhtautuvansa myönteisesti näihin uusiin tuuliin. Livnin kanslia kieltäytyi paljastamasta Livnin ja Barakin välistenkeskustelujen laatua eikä halunnut kommentoida lehdistön uutisia asiasta.
Shimon Peres, jonka presidentin ominaisuudessa tulee pysytellä päivän politiikan ulkopuolella, malttamattomana esittää kaikkien rauhansuunnitelmien kokoamista yhdeksi kokonaisuudeksi, jota hallitus sitten toteuttaisi. Hän myöskin esitti kannattavansa saudi-suunnitelmaa, joskin Israelin esittämin varauksin. Peres kannattaa edelleen Oslon sopimusta.
SAUDISUUNNITELMA on nähtävä osana islamin maailmanvaltapyrkimyksiä. Saudi Arabia ei koskaan ole ollut ensisijaisesti kiinnostunut palestiinalaisten asiasta, sille on tärkeämpää valvoa islamin opin leviämistä Mekkasta kaikkialle maailmaan. Saudi Arabia käyttää vuosittain valtavia summia uusien moskeijoiden ja islamin keskusten rakentamiseksi kaikkialle ja taloudellisesti tukee islamilaisten ryhmien ja seurakuntien toimintaa. Se palkkaa niiden hengelliset johtajat, jotka edustavat islamin äärisuuntaa, wahhabismia tai sitä lähellä olevia oppeja. Tarkkailijat ovatkin todenneet, että saudien aktiivinen kiinnostus palestiinalaisista johtuu Iranin vaikutusvallan kasvamisesta, mikä puolestaan uhkaa Saudi Arabian asemaa johtavana islamilaisena maana ja sen pyhien paikkojen vartijana. (ynetnews)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti kovaa kritiikkiä juutalaisasukkaitten väitetystä väkivallasta palestiinalaisia oliivin poimijoita vastaan. Näitä väkivaltaisuuksia on esiintynyt muutamin paikoin, mitenkään yleistä se ei ole Juudeassa ja Samariassa. Näiden väkivaltaisuuksien lietsojina toimivat arabijoukkoihin soluttautuneet muualta Israelista tulleet juutalaiset ja ulkomaiset kiihottajat, jotka tarkoituksellisesti ärsyttävät juutalaisasukkaita.
Paitsi että he pyrkivät vahingoittamaan juutalaisten omistamia hedelmälehtoja, he pyrkivät myös tuhoamaan heidän muuta omaisuuttaan, varsinkin uusissa, tyhjille kukkuloille pystytyissä parakkikylissä. Kysymys on korkeintaan muutaman henkilön välisistä kahakoista, joita liioitellaan ja suurennellaan mediaa varten tai sen toimesta.
ABBAS esitti kehotuksen palestiinalaisille aloittaa miljoonan puun istuttamisen avoimille, tyhjille kukkuloille ja maille. Samalla hän vaati kansainvälistä väliintuloa näitten ”vaarallisten väkivaltaisuuksien” estämiseksi. Vaatimus kansainväliselle väliintulolle on palestiinalais-johtajien toistamaa retoriikkaa, johon he turvautuvat aina, kun tulee pienikin vastoinkäyminen.
Abbas lupasi myös, että hän itse kustantaa noitten miljoonien tainten istuttamisen. Jalomielinen lupaus, jota tuskin on edes tarkoitus toteuttaa. Kyllä rahat siihen tulevat Euroopan ja USA:n palestiinalaismyötäilijöiltä, jos se pääsee koskaan toteutumaan.
IDF:n taholta myönnetään, että levottomuudet juutalaisten ja palestiinalaisten välillä ovat lisääntyneet ja tulleet entistä väkivaltaisemmiksi, varsinkin nyt oliivien poiminta-aikana. Abbasin esittämä termi vaarallisista yhteenotoista lienee osa hänen yrityksiään oman imagonsa nostamiseksi, mutta on samalla vaarallista kiihotusta. Abbasin oma asema on tunnustetusti heikko eikä hän uskalla vapaasti liikkua Ramallahin ulkopuolella peläten sisäistä terrorismia. Reutersin asiasta kertova artikkeli esittää uutistoimiston oman poliittisen kannan: ”USA ja muut Israelin liittolaismaat ovat jo vuosia vaatineet, että Israel evakuoi puoli miljoonaa juutalaista, jotka laittomasti asuttavat Juudeaa ja Samariaa.” (ynetnews)
5. TURKI AL-FAISAL entinen Saudi Arabian tiedustelupäällikkö ja saudien kuningashuoneen jäsen, esitteli saudien rauhansuunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välillä Oxforin tutkimusryhmän järjestämässä konferenssissa eilen. Suunnitelma laadittiin ja julkistettiin alun perin vuonna 2002. Sen mukaan Israel vetäytyy 1967 sotaan edeltäville tulitaukolinjoille. Turki esitti konferenssissa, että Israelin tulee keskeyttää turva-aidan rakentaminen ja setlementtien laajentaminen, kuten hän sanoi, ja erillisteitten rakentaminen.
Hän vaati, että molemmat osapuolet luopuvat väkivallan käyttämisestä ja Israel täsmä-pommituksista. Palestiinalaisia hän vaati luopumaan itsemurhaiskuista ja raketti-hyökkäyksistä. Lisäksi hän esitti vaatimuksen, että Israelin tulee vapauttaa kaikki turvallisuusvankinsa, ja Hamasin tulee vapauttaa IDF:n sotilas Gilad Shalit.
Tilaisuudessa oli mukana Israelin pääministerin ja ulkoministeriön kanslian edustajat sekä useita muita järjestöjä edustavia israelilaisia. Egyptistä oli mukana entinen USA:n lähettiläs, Palestiinaa edusti Jibril Rajoub. (haaretz)
6. RABBIEN päätökset pitävät elintarvikkeiden ja asuntojen hinnat alhaisina uskonnollisilla alueilla. Tämä ilmiö toistuu varsinkin ultraortodoksien asuttamissa kaupungeissa Bnei Brak ja Elat. Erikoisena ilmiönä niissä on asukkaitten sulkemat tiet sapattina, ja ajokiellon rikkojia kivitetään. ASHDODISSA vain Zain lähiössä on sapattina ajokielto, mutta sieltä voi ostaa asunnon vain rabbien luvalla. Koska ortodoksiperheet ovat suuria, heillä ei useinkaan ole varaa ostaa kalliita asuntoja. Tämä pitää asuntojen hinnat alhaalla, mutta toisaalta vaikuttaa niiden tason heikkenemiseen verrattuna muihin lähiöihin. Elintarpeitten hinnat voivat olla yli 10 % halvemmat kuin muissa kaupungeissa.
GANEI TIKVASSA asuu haredim-väkeä, joitten alueella hinnat ovat alhaiset, ja NRP:n jäseniä, jotka asuvat lähiön uudella alueella. 3h+k asunto maksaa 500 000 NIS haredim-alueella, NRP:n alueella samankokoinen 700 000 NIS. Muissa osissa hinnat ovat 1.5-kertaiset samankokoisista asunnoista.
PETAH TIKVA edustaa korkeatasoista uskonnollisten asuntoaluetta. 3h+k maksaa 800 000 NIS. Asuntojen hinnat ovat keskitasoa, mutta laatutaso on alhainen.
NETANIYASSA on laaja uskonnollinen yhteisö, joka vaatii joitakin katuja suljetuiksi sapattina. 3h+k asunto maksaa 800 000 NIS, 10 % halvemmat kuin viereisessä Kiryat Hasharonissa.
LODISSA kaksi aluetta sulkee katunsa sapattina. 3h+k asunto maksaa 550 000 NIS.
HAIFASSA Hadar-alue sulkee katunsa sapatiksi. Vanha 3h+k asunto maksaa 200 000.
REHOVOTISSA on vahva ortodoksi ja NRP-asutus. Muutamia katuja suljetaan sapattina.
3h+k asunto maksaa 750 000 – 1000 000 NIS. (Euro maksaa nyt 5.024 NIS)
7. TÄNÄ ILTANA alkaa Toran antamisen ilojuhla, ”Simhat Torah”. Päivä on nimenomaan ilojuhla. Silloin pyhät kirjakääröt otetaan esiin niitä varten rakennetuista komeroista, ”arkista”, ja niitä kuljetetaan kokouksessa seurakunnan keskellä tanssien ja laulaen. On suuri kunnia saada kantaa Torah-rullaa. Jotkut pyrkivät koskettamaan rullaa peittävää suojaa. Simhat Torah päättää 8-päiväiset succot-juhlat (lehtimajanjuhlat).

Sunday, October 19, 2008

SUNNUNTAI 19.10.08
1. ISRAEL ilmaisi tyytyväisyytensä YK:n pääsihteerin Bam Ki-Moonin vaatimukseen, että Hizbullah tulee hajottaa.
”Jos Libanonin on tarkoitettu olemaan itsenäinen valtio omalla armeijalla, sillä täytyy olla monopoliasema valtaan. Tilanne, jossa Libanonin poliittisilla puolueilla on omia armeijoita, on täysin kestämätön”, sanotaan Israelin ulkoministeriön lausunnossa lauantaina.
Ban Ki-Moon sanoi torstaina, että hän rohkaistui positiivisesta kehityksestä Syyrian ja Libanonin välisissiä suhteissa. Hän kuitenkin kehotti molempia osapuolia jatkamaan toimiaan turvallisuuden parantamiseksi maitten rajalla.
Ban Ki-Moon lisäsi, ettei Libanonia voida pitää täysin itsenäisenä valtiona, ennen kuin Hizbullah ja muut aseelliset ryhmät on hajotettu.
YK keskittyi istunnossaan Libanonin tilanteen käsittelyyn. Ban Ki-Moon raportissa todetaan, että viimeisen kuuden kuukauden aikana Libanon on käynyt läpi sekä ryhmäväkivallan raunioittavan vaikutuksen että toivon ja optimismin. Siinä myös kiitetään niitä askeleita, joita presidentit Michel Sulaiman ja Bashar Assad ovat ottaneet solmiessaan diplomaattisuhteet maiden välille ensimmäisen kerran itsenäisyyden alusta lähtien.
Libanon ja Syyria allekirjoittivat dokumentit viime viikon keskiviikkona sinetöiden näin virallisesti maiden välisten suhteiden solmimisen, ensimmäistä kertaa maitten välisissä sekavissa suhteissa. (JP)
2. TUHANSIA mielenosoittajia odotetaan Kerem Shalomin rajanylitysterminaalin lähistölle Israelin ja Gazan välillä tänään sunnuntaina. Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä toimiin, joita hallitus on tehnyt IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vankeudesta.
Mielenosoittavat estävät kaiken rekkaliikenteen terminaalin kautta Gazaan. Heidän julisteissaan lukee: ”Gilad Shalit on vielä hengissä”. Kuitenkaan mitään varmuutta hänen fyysisestä tilastaan ei ole, sillä Hamas ja hänen PRC:n vartijansa eivät ole sallineet kansainvälisten tarkkailijoitten vierailla hänen luonaan vastoin yleisesti hyväksyttyjä sääntöjä.
”Me pidämme sekä Hamasia että Punaista Ristiä vastuussa hänen hyvinvoinnistaan”, sanoi kibbutsiliikkeen edustaja Yoel Marshak Kerem Shalomissa sunnuntaina. IDF:n sotilas Gilad Shalit on ollut Hamasin panttivankina kesäkuusta 2006 lähtien.
Marshak sanoo, että on täysin kestämätöntä jatkaa tilannetta, jossa rahaa ja tavaroita viedään jatkuvasti Gazaan, mutta sieltä ei anneta mitään tietoa Gilad Shalitin kohtalosta.
Mielenosoituksen aikana lähetetään Gilad Shalitin vanhempien laatima kirje Mitzpe Hilasta Gazaan Israelin vankiloissa olevien miesten vanhemmille. Kirjeessä tunnustetaan tuska, jota hekin varmaan tuntevat omien läheistensä viruessa Israelin vankiloissa, ja vakuutetaan, että he tekevät kaikkensa vakuuttaakseen Israelin viranomaiset vapauttamaan vankejaan, ja pyydetään, että palestiinalaisten vankien vanhemmat tekevät samoin omille viranomaisilleen.
Iltapäivän kuluessa autokolonna suuntaa kohti paikkaa, jossa Gilad Shalit kidnapattiin. Kolonnaa seuraa 60 pienkonetta.
Eshkolin alueneuvoston puheenjohtaja Chaim Yelin totesi, että kysymys on periaatteiden ja arvojen välisestä sodasta. ”Tässä taistelevat vastakkain Israelin päätös olla vapauttamatta terroristeja, joilla on verta käsissään, ja periaate olla hylkäämättä haavoittunutta tai vangiksi joutunutta sotilasta”. Hän lisäsi, että periaatteet vaihtelevat aikojen kuluessa, mutta arvot pysyvät muuttumattomina. ”Juutalaisen kansan luonnetta ei voida muuttaa, koska arvoja muuttaessa koko kansan karaktääri muuttuu, mitä ei voida tehdä.” Hän totesi, että Gilad Shalitin vapauttaminen on israelilaisten käsissä, ei Egyptin eikä Hamasin. Neuvotteluissa on tarpeen vain antaa riittävästi, hän arvioi.
Toiset mielenosoitukseen osallistuvat sanovat tulevansa mukaan osoittaakseen tukeaan pantti-vankina pidetyn sotilaan vanhemmille. (ynetnews)
3. IDF:N sisällä käydään kovaa itsetutkistelua, miten kaksi ulkopuolista oli pystynyt soluttautumaan IDF:n Tel Avivin Tzrifin tukikohtaan huomaamatta, yllättämään aseistetun sotilasvartijan, pahoinpitelemään hänet sairaalakuntoon, varastamaan hänen M-16 aseensa ja pakenemaan paikalta vahingoittumattomina. Alustavassa lausunnossa sanotaan, että sotilas partioi tukikohdassa aseineen juuri tällaisten tilanteitten varalta, ja hänen olisi pitänyt käyttää asettaan, mitä hän ei tehnyt. Toiseksi ihmetellään, miksei tapauksesta ilmoitettu välittömästi. Sotilas vietiin Assaf Harofeh lääkintäkeskukseen.
Sekä sotilaspoliisi että Shin Bet ovat aloittaneet tutkimukset tapahtuman johdosta. Alustavien tutkimusten mukaan päätellään, että tapauksen motiivi oli rikollinen, ei terroriin liittyvä. Miehet käyttivät panssariaidassa olevaa aukkoa, jota ei oltu havaittu, ja piileskelivät alueella pensaitten suojassa odottaen vartijan tulemista sopivalle kohdalle. Vierailuja tukikohdassa vähennetään viikonloppuisin, minkä johdosta myös vartiointia lievennetään.
Tukikohta-alueelle on asennettu useita CCTV-kameroita, joiden olisi pitänyt periaatteessa tallentaa tilanne. Vielä ei tiedetä, toimivatko kamerat.
Tapaus tapahtui lauantaina iltapäivällä. (ynetnews)
4. KARIBIANMERELLÄ myös 13 israelilaista työnantajaa panttivangeikseen ottamat 300 kiinalaista työntekijää päättivät ottaa lain omiin käsiinsä saadakseen työnantajilleen maksamansa välityspalkkiot takaisin. Kukin työntekijä joutui maksamaan 15 000 USD jo ennen kuin työt oli aloitettu. Vaatimus on vastoin kansainvälisiä sääntöjä, joitten mukaan oikeus työhön on kansainvälisesti hyväksytty inhimillinen oikeus, josta ei tarvitse maksaa. Rahat oli ilmeisesti jaettu kiinalaisten ja israelilaisten välittäjien kesken. Myös rakennusliikkeet lienevät saaneet osansa rahoista. Kaikki israelilaiset vapautettiin eiliseen mennessä.
YNETIN artikkelissa kerrotaan, että myös Israelissa toimivat yhtiöt vaativat ulkomaalaisilta työntekijöiltä maksuja oikeudesta päästä töihin Israeliin, vaikka periaatteessa se on laitonta. Käytännössä hallitus on kuitenkin sallinut tilanteen jatkuvan eikä ole aloittanut kampanjaa käytännön muuttamiseksi. Israelissa Kiinasta tuleva rakennustyöntekijä joutuu maksamaan 20 000 USD. Lain mukaan yhtiöt eivät saa veloittaa yli 1000 USD työntekijän oikeudesta työhön. Hallitus pyrki jopa oma-aloitteisesti tuoda maahan työntekijöitä Thaimaasta YK:n kanssa toimivien yhtiöitten välityksellä, mutta yritys raukesi. Heistä kukin olisi joutunut maksamaan 9000 – 12 000 USD.
Artikkelin tiedoista vastaa ynetnews/Kav Haomed (työntekijöitten kuumalinja).
5. IDF ASETTI joukkonsa sekä siviiliyhteisöt korkeaan hälytystilaan Gazan kaistan läheisyydessä saatuaan luotettavia tietoja, että Islamic Jihad on aikeissa rikkoa Israelin ja Hamasin välillä vallinneen tulitauon. Jihad on tiettävästi ärtynyt Kairon neuvotteluissa syntyneistä erimielisyyksistä. Kolme kuukautta suhteellisen hyvin kestänyt tulitauko voi rikkoutua, jos Jihad aloittaa uudelleen laajamittaiset Kassam-raketti-iskut Israelin puolelle. Ne voivat myös tehokkaasti keskeyttää Egyptin välityksellä käydyt Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut Kairossa.
HAMAS vaatii, että sovintoneuvottelujen jatkamiseksi Fatahin kanssa Egyptin tulee avata Rafahin terminaali normaaliliikenteelle Gazasta Egyptiin. Toiseksi Hamas vaatii, että Israelin tulee suostua sen esittämään listaan vangeista, joita se vaatii vapautettaviksi Israelin vankiloista. Hamas hylkäsi Israelin viimeisen tarjouksen 450:stä vangista.
Sunnuntaina 12.10.09 IDF:n sotilaat havaitsivat Jihadin asettaman panssariansan Gazan turva-aidan Israelin puolelle. Se koostui neljästä suuritehoisesta pommista. Viides pommi oli asennettu Gazan puolelle aitaa ja ajoitettu siten, että se olisi räjähtänyt apujoukkojen tultua paikalle. IDF:n pioneerit räjäyttivät pommit. Asiasta kertova www.debka.com toteaa, ettei IDF silloin pitänyt löytöä vakavana, mutta on sen jälkeen joutunut muuttamaan suhtautumistaan saatuaan uusia tiedustelutietoja Islamic Jihadin hyökkäysaikeista. (Debkafile)
6. www.debka.com kertoo artikkelissaan, ettei Venäjä ole suinkaan poistanut Syyrian ostoslistalta sen haluamia tehokkaita sota-aseita. Pääministeri Ehud Olmertin Venäjän matkan yhteydessä uskottiin presidentti Dmitri Medvedevin suostuneen Israelin pyyntöön, ettei Venäjä toimittaisi Syyrialle S-300PMU-2 ohjustentorjuntapatteristoa eikä Iskander ohjuksia. Olmert vihjaili matkansa jälkeen, että Venäjä olisi suostunut pyyntöön, mitä myös Venäjän ulkoministeri varovaisesti vahvisti lausunnollaan. Nyt näyttää kuitenkin, että nämä huipputehokkaat ja varalliset aseet ovat mukana Syyrian ja Venäjän välisissä aseneuvotteluissa. Debkafile kertoo, että kauppaan tulisi kuulumaan mm. Mig-29 M2 ja Mig-31 hävittäjäpommittajia, SU-30 pommittajia, Mobile Tor-M1 ohjustentorjuntajärjestelmä, Pantzir-C ilmatorjuntaohjuksia, ATK panssarintorjuntaohjuksia, sekä Syyrian armeijan panssarikaluston ja ohjusten ajanmukaistaminen. Toimitukset maksaa Iran, joka Debkafilen mukaan ei juurikaan ole kärsinyt maailman talouskriisistä, koska sen pankkijärjestelmä oli jo suureksi osaksi irrotettu länsivaltojen pankeista sanktioitten vuoksi. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vatikaani tehostaa yrityksiään saadakseen holokaust-museon Jad Vashemin muuttamaan paavi Pius XII koskevan tekstin II maailmansodan ajoilta. Juutalaiset syyttävät häntä natsien tukemisesta pysymällä hiljaa. (JP)
- Israel toteaa tyytyväisyydellä, ettei Irania valittu YK:n turvallisuusneuvostoon, vaikka Itävalta valittiinkin Japanin, Meksikon ja Ugandan lisäksi. Israelin ja Itävallan diplomaattisuhteet ovat olleet ongelmalliset. (JP)
- Iran vaatii, että Venäjä viimeistelee Bushehrin ydinvoimalan maaliskuuhun mennessä ensi vuonna.(ynetnews)
- Israelissa kolumnistit vaativat, että sen tulee tottua ajatukseen, ettei se yksin pysty estämään Iranin ydinasehaaveiden toteutumista. (haaretz)
- Israelin ja Hamasin välinen tulitauko voi päättyä tammikuussa 2009.(haaretz)
- Kaasunaamareita ei Israelissa jaeta tänä vuonna. IDF harkitsee veloittaa 200 NIS kustakin naamarista. (haaretz)
- Livni pyytänee lisäaikaa Peresiltä hallituksen muodostamiseksi. Keskustelut Livnin (Kadiam) ja Yishain (Shas) välillä jatkuvat tänään. (haaretz)
- Poliisi laskee vain pieniä ryhmiä kerrallaan Temppelivuorelle. (INN)
- Palestiinalaiset tuhoavat oliivipuitaan syyttäen siitä Israelia. (INN)
- Jerusalemin teatteri esittää kadonneeksi luultua Temppelimusiikkia. (INN)
Lämpötila, Jsm: Su: 17-28; Ma: 16-24; Ti: 15-20 C-astetta, puolipilvistä.