TORSTAI 04.12.08
1. IDF HARKITSEE kuitenkin iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan yksin, koska USA ei ole halukas osallistumaan siihen. USA on myös haluton antamaan Israelille koodia, jolla USA:n lentovalvonta Irakissa pystyisi tunnistamaan sen koneet. Ilman tätä koodia USA:n koneet Irakissa voivat pitää mahdollisia IAF:n koneita Irakin ilmatilassa viholliskoneita ja pyrkiä tuhoamaan ne. Korkea puolustusministeriön edustaja kertoi JP:n kolumnistille Yaacov Katzille: ”On aina parempi koordinoida. Mutta me valmistelemme myös optioita, joissa emme ole koordinoineet toimiamme”. Hän selitti, ”se olisi vaikeampaa ilman koordinointia USA:n kanssa, koska USA valvoo Irakin ilmatilaa, mutta ei mahdotonta”. Israel pyysi tällaista koodia USA:lta ensimmäisen Persianlahden sodan aikana, mutta USA kieltäytyi.
VIRKAILIJA selitti, että tällaiseen operaatioon antautuminen sisältää suuren joukon riskejä.
Pääministeri Olmert tiettävästi keskusteli USA:n presidentti Bushin kanssa asiasta, ja hän on vakuuttanut, ”ettei Bush kieltänyt Israelia tekemästä, minkä se katsoo välttämättömäksi turvallisuutensa vuoksi, mutta ettei USA osallistu siihen tällä kertaa”. Monet uutistoimistot ovat kuitenkin levittäneet tietoa, jonka mukaan Bush kielsi Olmertia iskemästä Iraniin.
USA:n Euroopan komennuskunta (EUCOM) aloitti tehokkaan X-band tutkavalvonta-aseman asentamisen Negeviin Nevatimin lentokentän lähelle Beershevasta kaakkoon. Sen pitäisi olla käyttökunnossa joulukuun puolivälissä. USA:n viranomainen selittää, että tämän aseman ja muitten vastaavien toimien tarkoituksena on viestittää Iranille, että USA on vahvasti Israelin tukena vahvistamalla suorituskykyään alueella, mutta samalla sen tarkoituksena on rauhoittaa Israelin kansaa, ettei se ryntäisi harkitsemattomiin sotilaallisiin optioihin.
TUTKA-ASEMA kaksinkertaistaa Israelin vastatoimille jäävän ajan Iranin mahdollista ohjusiskua vastaan valmistautua torjuntaiskuun Arrow-2 tai Arrow-3 ohjuksillaan.
USA:n virkailija myöntää, että tutka-aseman avulla USA pystyy valvomaan myös Israelin ilmatilaa ja samalla varmistamaan, ettei sen mahdollinen ilmaisku Iraniin tule yllätyksenä. Tutka-asemaa hoitaa 120 EUCOM henkilökunnan jäsentä; israelilaisia ei päästetä lähellekään tutka-asemaa. Myöhemmin sen valvonta voidaan siirtää yksityisfirmalle. (JP)
2. IRANIN YDINTEOLLISUUDEN johtaja Cholam Reza Aghazadeh ilmoitti viime viikolla, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa on käytössä 5000 sentrifugia ja että niitä lisätään ydinpolttoaineen valmistamiseksi tulevia ydinvoimaloita varten. Iran on virallisesti ilmoittanut, että rikastustoimintaa on tarkoitus kehittää edelleen siten, että maassa toimii lopulta 54 000 sentrifugia.
ISRAELIN VIRANOMAISET ovat todenneet, että Iranin sanktiotoimet yhdessä laskevan raakaöljyn hinnan kanssa ovat alkaneet nakertaa Iranin taloutta, joskaan ne eivät ole pystyneet keskeyttämään Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Viranomaisten käsityksen mukaan teknologisista edistysaskeleista huolimatta Iranilla ei ole tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania pommin rakentamiseksi ennen vuoden 2009 loppupuolta. Tämä antaa Israelille aikaa tarkkailla tilanteen kehitystä huomioiden hallituksen vaihdokset sekä USA:ssa tammikuussa että Israelissa helmikuussa ensi vuonna. Israelin viranomaiset ovat myös havainneet, että Iranin hallituspiireissä on tiettyä hajaannusta, mikä voi ennakoida hallituksen vaihtumista sielläkin viimeistään lähimmän 10 vuoden sisällä.
IAF:n vastaava komentaja kenraalimajuri Ido Nehushtan kertoi äskettäin, että ”IAF on hyvin vahva ja joustava yksikkö, joka on valmis tekemään sen, mitä siltä vaaditaan”.
Iranissa kerrottiin maanantaina, ettei Iranissa oteta vakavasti Israelin uhkauksia iskeä Iraniin: ”Uskomme, etteivät paikalliset ja kansainväliset kehitykset yhdessä monimutkaisen tilanteen ohella, jotka Israelia kohtaavat, salli Israelia iskemästä muita kansoja vastaan. Israel uhkailee käydäkseen psykologista ja media sodankäyntiä”, arvioi Iranin ulkoministeriön edustaja Hassan Qashqavi Press TV web-sivulla keskusteltuaan median edustajien kanssa. (JP)
3. ISRAELIN puolustusministeriö on kovin kiireinen pyrkiessään suunnittelemaan, miten
iskeä Hebronin ”rauhantaloon” ja karkottaa sinne muuttaneet satakunta perhettä ja heitä tukemaan menneet ulkopuoliset, joita lienee muutama sata, eikä puolustusministeri Ehud Barakille jää siten aikaa miettiä, mitä tehdä Iranin tai Gazan kanssa jos mitään. Barak puhui eilen illalla TV:n iltauutisissa, ja vakuutti sen aikana, ettei hän tule sallimaan ”muutaman ääri-oikeistolaisen avoimesti uhmata korkeimman oikeuden päätöstä ja pysytellä talossa”. Tässä kärhämässä näyttää kokonaan unohtuneen, mistä koko selkkaus sai alkunsa. Israelilainen Morris Abraham vakuuttaa dokumenttejaan avoimesti näytellen, että hän osti talon arabilta miljoonalla USD, mutta koska PA:n viranomaiset uhkaavat tätä vastatoimilla, hän kieltää myyneensä talon tai ainakin peruneensa kaupan. Korkein oikeus ei ottanut kantaa talon omistusoikeuteen, koska päätös siitä kuuluu alueoikeudelle, joka ei ole antanut käsitellyt asiaa. Korkein oikeus katsoi, että juutalaisasukkaat ovat muuttaneet taloon omavaltaisesti, ennen kuin sen omistusoikeus oli ratkaistu. Siksi heitä voidaan kutsua irtolaisiksi.
BARAK UHKAA, että IDF yhdessä poliisin kanssa karkottaa taloon muuttaneet viikon kuluessa, ehkä jo ennen sapattia tänään tai huomenna. Karkottamiseen tarvittaisiin pari tuhatta poliisia ja sotilasta, ja siinä tuskin vältytään verisiltä välikohtauksilta.
BARAKIN toimia odoteltaessa tilanne ”rauhantalon” ympärillä kehittyy entistä väkivaltaisemmaksi, jossa talon asukkaat yhdessä paikalle tulleitten ulkopuolisten kanssa nujakoivat poliisien ja sotilaitten kanssa sekä kivittävät paikalle kerääntyviä arabeja, jotka kivittävät takaisin. Loukkaantumisia tapahtuu molemmin puolin, ja poliisit ovat pidättäneet useita juutalaisia mieltään osoittavia. Paikalle on hälytetty rajapoliisin huonomaineinen ”Yassam” yksikkö, joka tunnetaan kovista otteistaan aiempien karkotusten yhteydessä.
INN kertoo web-sivullaan, että Barak ja Gazan, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johto käyvät salaisia neuvotteluja kompromissiratkaisun löytämiseksi. Niistä vuotaneen ratkaisumallin mukaan tilanne rauhoitettaisiin, ja asukkaat lupaavat muuttaa talosta vapaaehtoisesti, jos alueoikeus ratkaisee omistusoikeuden arabin eduksi.
PA on virallisesti sekaantunut asiaan uhaten kiistan sytyttävän tuleen koko Länsirannan. Abbas on tiettävästi vaatimassa, että YK:n turvallisuusneuvosto käsittelisi asiaa. PA esitti vaatimuksen, että Israelin tulee karkottaa taloon muuttaneet juutalaiset välittömästi, ja toisaalta vaatineet, että kaikki juutalaiset on karkotettava Hebronista. Fatahin edustaja Länsirannalla Fahmi Za´arir syytti, että talon valtaajat käyttävät Israelin vaalikautta hyväkseen luodakseen todisteita maassa: ”Setlerit pyrkivät kahmimaan maata niin paljon kuin mahdollista, mutta me olemme päättäneet estää sen. Äskeiset setlerien hyökkäykset arabeja vastaan osoittavat kiireellisen tarpeen poistaa kaikki setlerit Länsirannalta ennakkoehtona tulevalle rauhansopimukselle.” (JP)
4. KADIMA JA LABOUR pelottelee äänestäjiä, että jos Netanyahu saa pääministerin moukarin käteensä, rauhankeskustelut sekä Syyrian että PA:n kanssa keskeytyvät kokonaan ja että yhteistoiminta Barakin hallituksen kanssa vaikeutuu ellei tukkeudu täydellisesti. Tämä on edesvastuutonta äänestäjien pelottelua. Kuin vastauksena tähän kongressin jäsen Robert Wexler, joka kannatti Obamaa alusta lähtien, vakuuttaa, ettei yhteistoiminnassa Obaman ja Netanyahun kanssa tulisi olemaan mitään ongelmia. Hän vakuutti puhuessaan JP:n toimittajan Herb Keinonin kanssa, ettei hänen tarkoituksensa ole sekaantua Israelin vaalitaisteluun.
HÄN KERTOI olleensa seuraamassa Obaman ja Netanyahun tapaamista Washingtonin kansainvälisellä lentoasemalla puolitoista vuotta sitten ja kertoi vaikutelmanaan, että hän on varma, ettei Netanyahulla ja Obamalla olisi vaikeuksia työskennellä yhdessä. Wexler, demokraatti Floridasta, johtaa Valkoisen talon ulkomaansuhteitten komitean alakomiteaa Euroopan asioissa. Hän oli 36 tunnin pikavierailulla Israelissa tavaten sen aikana Netanyahun, Mossadin johtajan Meir Daganin, ulkoministeriön virkailijoita, korkeita tiedusteluvirkailijoita sotilastiedustelusta sekä PA:n pääministeri Salaam Fayadin. Yhteensattumien vuoksi hän ei voinut tavata Tzipi Livniä eikä Ehud Barakia, joita pidetään Netanyahun kilpailijoina pääministeriä valittaessa.
WEXLER sanoi olevansa hyvin tyytyväinen Obaman valitsemiin hallituksensa jäseniin, eikä pitänyt huolestuttavana Obaman valitsemaa Afrikan asioitten entisen sihteerin Susan Ricea USA:n lähettilääksi YK:ssa, sillä ”Obama on boss”. Hän katsoi, että sekä Israel että PA ovat sitoutuneet määrättyihin velvoitteisiin ”rauhanprosessissa”, jotka tulee toteuttaa haluamatta puuttua yksityiskohtiin. Myös vaatimukset juutalaisyhteisöjen rakentamisen lopettamiseksi on hänen mukaansa ratkaistava osana kokonaisuutta. Myöskään Irakin ja Afganistanin kiireellisyys ei anna Obamalle oikeutta sivuuttaa Iranin tilannetta, hän arvioi. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen Israelin YK:n lähettiläs Zalman Shoval vakuuttaa, että päinvastaisista varoituksista huolimatta Netanyahu tulisi pääministerinä pian voittamaan myös epäluuloiset Euroopan johtajat. Hän kertoi myös, että hän seurasi Netanyahun ja Obaman tapaamista ja huomioi, että määrätty kemia toimi heidän välillään. Shoval myös muistutti, että kokemuksen mukaan rauhankeskustelut ovat edistyneet vahvan oikeisto-keskusten hallituksen, mutta hitaammin vasemmisto-keskustan aikana. Netanyahu toivoo, että Shoval tulisi taas mukaan politiikkaan ja maan edustustehtäviin. (JP)
- Israel salli aputyöntekijöitten ja journalistien päästä Gazaan. (INN)
- Päärabbinaatti esitti pyynnön kansalle, että kaikkien tulee rukoilla sadetta maahan, joka kärsii ennätyskuivuudesta. (INN)
- Kansallinen uskontopuolue nimeltään ”Jewish Home” (juutalainen koti) valitsee puheenjohtajansa tänään. Labour yrittää valita vaaliehdokkaansa tänään.(INN)
- Iranin meri- ja ilmavoimat aloittivat 6 päivän 60 aluksen massiiviharjoitukset Persianlahdella, Omaninlahdella ja Hormuzan salmella kokeillakseen miten meritie alueella voitaisiin parhaiten sulkea öljykuljetuksilta. (Debkafile)
- Intia sulki kolme päälentokenttää Delhissä, Bangaloressa ja Chennaissa saatuaan varoituksen ilmasta tehtävästä terrorihyökkäyksestä. (Debkafile)
- Raportit Pakistanista väittävät, että USA, Intia, Israel ja Englanti jättivät huomiotta Pakistanin tiedustelun antaman varoituksen terrori-iskusta. (DF)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019