KESKIVIIKKO 22.10.08
1. ”MITÄ TULEE fanaattisten juutalaisten hyökkäyksiin al-Aksa moskeijaa vastaan, se mikä uhkaa teitä, uhkaa myös meitä. Olemme yhtä perhettä, ja palestiinalaisten asia on meille yhteinen”, sanoi Jerusalemin kreikkalais-ortodoksikirkon arkkipiispa Attallah Hanna eilen. Hän kehotti islamia vahvistamaan hallintoaan Temppelivuorella väittäen samalla, että juutalaiset uhkaavat siellä olevaa al-Aksa moskeijaa.
KREIKKALAIS-ORTODOKSIKIRKKOA Jerusalemissa ortodoksit arvostavat yhtenä tärkeimmistä kirkkokunnista maailmassa. Sillä on Israelissa 100 000 jäsentä, ja se omistaa laajoja maa-alueita Jerusalemissa ja muualla Israelissa. Hanna puhui eilen islamilaisille johtajille al-Aksa moskeijassa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän kiitteli muslimijohtajia siitä, että he ovat valvoneet Temppelivuoren muslimien pyhiä paikkoja ja kehotti heitä taistelemaan Jerusalemin puolesta sen ”juutalaistamista” vastaan.
ARKKIPIISPA Hanna on ristiriitainen henkilö. Israel syytti häntä jokin aika sitten terroristien suorasta avustamisesta, minkä johdosta hänet erotettiin tilapäisesti virastaan. Hän osallistuu usein Hamasin ja Hizbullahin järjestämiin tilaisuuksiin tukensa osoittamiseksi. Häntä haastatellaan PA:n televisiossa toistuvasti. Hän kehottaa lausunnoissaan lapsia antautumaan Israelin vastaisiin itsemurhaiskuihin.
Asioista perillä olevat tietävät aivan hyvin, ettei arkkipiispa Hannan väitteillä, joita myös PA:n johtajat puheenjohtajaa myöten usein toistavat, ole mitään todellisuuspohjaa. Hanna jättää kokonaan huomioimatta historialliset tosiasiat, joitten mukaan Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, jolle rakennettiin juutalaisten ensimmäinen ja toinen Temppeli.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=78736
2. ISRAELIN hallitus lähetti USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle pyynnön selittää tietoja, joitten mukaan Rice oli lähettänyt kiitoskirjeen Hamasin pääministeri Haniyhelle kiittäen Hamasia tulitaukosopimuksen pitämisestä. Asiasta kertova WND:n artikkeli mainitsee, että ulkoministeri Tzipi Livni sai tiedon asiasta amerikkalaisen juutalaisjohtajan informoitua Livniä WND:n aiemmasta artikkelista, jossa asiasta kerrottiin. Tämän sai Livnin lähettämään oman kirjeensä Ricelle pyytäen selitystä asiasta.
Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun USA:n hallituksen edustaja on ottanut suoran yhteyden Hamasin johtoon Gazassa.
HAMASIN hallituksen entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar kertoi WND:n edustajalle Ricen lähettämästä kiitoskirjeestä Hamasille. Zahar kertoi, että Ricen viesti oli lähetetty USA:n Damaskoksen lähetystön kautta. Sen toimitti Gazaan vieraileva arabi-ulkoministeri. Zahar ei kertonut Ricen viestin yksityiskohtia, mutta sanoi sen olevan vastauksena Hamasin korkean neuvonantajan Ahmed Youssefin viralliseen kirjeeseen kvartetin jäsenille, jossa hän totesi, ettei kvartetilla ole mitään laillista oikeutta eristää Hamasia Gazassa.
YOUSSEF kertoi WND:n toimittajalle, ettei hän itse ollut nähnyt Ricen lähettämää kirjettä. Hän totesi, että hän on lähettänyt lukuisia kirjeitä kvartetin edustajille saamatta koskaan mitään vastausta. Kuitenkin sekä republikaanien että Bushin hallituksen jäsenet ovat usein olleet yhteyksissä Hamasin kanssa sekä Gazassa että Länsirannalla, hän totesi.
WND KERTOO edelleen artikkelissaan, että Hamas on onnistuneesti alkanut murtaa eristyneisyyttään. EU-maitten parlamenttijäseniä Ranskasta, Italiasta ja Norjasta vieraili Gazassa äskettäin, kuten Jimmy Carterin edustajia. Huhtikuussa USA:n entinen presidentti Jimmy Carter tapasi Hamasin edustajia Länsirannalla, Gazassa sekä Syyriassa, mikä osaltaan vaikutti kvartetin ja EU:n kannan muutoksiin. Pian Carterin vierailun jälkeen sekä Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner että Norjan apulaisulkoministeri Raymond Johansson tapasivat Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin. Hamasin edustaja Fawzi Farhoun totesi näitten vieraitten tukevan Hamasin laillisia oikeuksia.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=78727
3. ISRAELIN HALLITUKSEN halvaannustilan vuoksi presidentti Shimon Peres näyttää ottavan maan ulkopolitiikan johdon käsiinsä, ainakin niiltä osin, mikä koskee Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhankeskusteluja. Pääministeri Ehud Olmert hoitaa hallituksensa kanssa maan rutiiniasioita, mutta hänellä ei ole oikeutta käsitellä suuremman luokan ulkopoliittisia ja turvallisuuskysymyksiä. Olmert tosin julkisti äskettäin halunsa jatkaa Syyrian kanssa käytäviä rauhankeskusteluja ehkä suoraan presidentti Bashar Assadin kanssa. Olmert esitti asian siten, että ”hän haluaa erota yhdessä Golanin ylängön kanssa”. Tzipi Livni ei ulkoministerin ominaisuudessa voi myöskään asettaa esteitä Peresille, joten kenttä näyttää olevan avoinna tälle Oslon sopimusten pääsuunnittelijalle.
ENNAKKOTIETOJEN MUKAAN Peres tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin Sharm el-Sheikissä torstaina. Peresin esityslistalla on ensimmäisenä Saudi Arabian vuonna 2002 julkistama rauhansuunnitelma, jonka arabiliitto omaksui maaliskuussa 2007. Sen mukaisesti Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin itäosat ja Golanin ylänkö. Pakolaiskysymyksissä suunnitelma joustaa sopimusten puitteissa. Suunnitelma takaa normaalisuhteet Israelin ja arabimaitten välille.
Peres mainitsi saudisuunnitelmasta käyttäessään Israelin puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa viime kuussa kehottaen saudikuningasta Abdullah Abdul Aziz al-Saudia jatkamaan esityksensä toteuttamista, mikä voisi johtaa kaiken kattavaan rauhansopimukseen Lähi Idässä.
SAUDIEN ulkoministeri Saud Al-Faisal esitti lehdistötilaisuudessa Tiistaina Riadissa, että Israelin uusi hallitus voisi toimia samassa hengessä Peresin aloitteen kanssa. Hän totesi, että Peresin myönteinen suhtautuminen saudisuunnitelmaan on ”parempi myöhään kuin ei ollenkaan” ja esitti toiveen, että uusi pääministeri toimii ”Peresin hengessä”.
Muita asioita Peresin ja Mubarakin keskusteluissa ovat suhteitten vahvistaminen maitten välillä, IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kidnappaus, maailman talousasiat ja niiden mahdolliset seuraukset Lähi Idän maihin sekä joukko muita kysymyksiä.
PERES esitti omat mielipiteensä rauhansopimuksista PA:n ja Syyrian kanssa keskustellessaan viime viikolla Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin kanssa todeten, että sopimukset tulisi solmia koko aluetta koskevina, ei vain paikallisesti. Labour-johtaja Ehud Barak mainitsi myös saudi-suunnitelman äskettäin.
LIBANONILAINEN lehti Al-Akhbar kertoi tiistaina, että Mubarak oli kutsunut myös Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin Egyptiin. Mubarakin tarkoituksena on pyrkiä säilyttämään rauhantila Libanonin keskenään kiistelevien ryhmien sekä Beirutin ja Damaskoksen välillä. Turvallisuussyistä Nasrallah voi lähettää Egyptiin sijaisensa. (JP)
4. ABBAS näyttää istuvan tulisilla hiilillä omiensa kanssa. Hän halusi erottaa sekä tiedustelujohtajan Tawfik Tirawin sekä turvallisuuspäällikön Diab al-Alin. Niukkojen uutisten mukaan heillä on ollut vakavia erimielisyyksiä Mahmoud Abbasin kanssa. Palestiinalaiset ihmettelevät Abbasin päätöstä erottaa Tirawi, koska hän on johtanut Hamasin vastaista taistelua Länsirannalla. Abbas kuitenkin tarjoaa hänelle ministerin arvoa ja tointa hänen turvallisuusasioitten neuvonantajanaan.
ABBASIN päätöksen taustalla lienee hänen lähestymisyrityksensä Hamasin kanssa, jonka taholta vaaditaan heidän erottamistaan ehtona yhteishallituksen muodostamiseksi.
PA:n turvallisuusjoukot ovat Tirawin ja Alin johdolla pidättäneet yli 1500 Hamasin jäsentä parin viime vuoden aikana. PA:n viranomaisten taholta kielletään, että erottamisella olisi mitään yhteyttä Hamasin kanssa, sillä molemmat ovat lähellä eläkeikää. Tirawi on yksi turvallisuus-johtajista, joka on palvellut asemassaan vuodesta 1994 lähtien. Abbas nimitti Alin virkaansa äskettäin. JP, ynetnews)
5. ABBAS vihjailee edelleen jatkavansa virassaan tammikuun 9. päivän jälkeenkin, koska ”presidentin ja parlamentin vaalit tulee toimittaa samanaikaisesti”, hän selittää. Tämä voi sekoittaa vielä pahan kerran palestiinalaisten sisäisiä asioita, sillä Hamas vastustaa Abbasin suunnitelmia ehdottomasti. Abbas aikoo esittää lakimuutoksen marraskuussa, jolla asia hoidettaisiin ja jonka perusteella voitaisiin muodostaa yhteishallitus vaaleihin saakka. Hän sanoo keskustelleensa Egyptin johtavien lakimiesten kanssa, jotka laativat lakiesityksen. Kaikki muut mahdollisuudet ovat laittomia, Abbas toteaa.
ABBAS TOTESI rauhankeskusteluista Israelin kanssa, että vaikka 12 työryhmää jauhaa kukin omalla sarallaan, yhtään asiaa ei ole voitu sopia. Abbas sanoi samalla, ettei hän hyväksy osaratkaisua, vaan kaikki tulee ratkaista samalla kertaa.
ABBAS sai vihaisen vastauksen Barakilta syyttäessään, etteivät IDF:n sotilaat suojaa tarpeeksi palestiinalaisia oliivinpoimijoita. Juudeassa ja Samariassa on 10 miljoonaa oliivipuuta, joitten tuotto antaa vuosittain 100 miljoonaa USD ja turvaa elannon 100 000:lle palestiinalais-perheelle. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamas kertoo estäneensä Fatahin teloitusyrityksen Amjad Abu Najaa vastaan Khan Younisissa. Gazassa. (JP)
- Peres jatkoi Livnin hallitusneuvottelujen aika 2 viikolla. Eläkeläiset huomasivat, etteivät muistaneet pyytää lisää rahaa Livniltä ja vaativat uusia neuvotteluja.
- Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja Seyed G Safavi esittää ennaltaehkäisevää sotilasiskua Israelia vastaan. Hän johtaa Teheranin strategisten asioitten tutkimusinstituutiota ja on läheinen vallankumous-armeijan johdon kanssa. Hän sanoo kannattavansa Obamaa. Al-Qaidalle läheinen web-sivu puoltaa McCainia presidentiksi. (ynetnews)
- Jerusalemin pormestariehdokas Nir Barkat esittää uuden juutalaislähiön perustamista Ranskalaiskukkulan jatkoksi Anatan arabilähiön viereen. Shaar Mitzrahi (Itäinen portti) toimisi linkkinä Maale Adumimin kaupunkiin. (haaretz)
- Kadiman sisällä riehuu kapinahenki Livnin suunnitelmille muodostaa kapea vähemmistöhallitus ilman Shasia. Shaul Mofaz tapaa Shas-johtajan Eli Yishain tänään koordinoimatta Livnin kanssa, mikä aiheutti myrskyn vesilasissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019