Friday, September 28, 2007

PERJANTAI 28.09.07
1. ISRAELIN ILMAVOIMAT yhdessä maavoimien ja panssarien kanssa tekivät useita iskuja Gazan alueelle keskiviikon ja torstain aikana. Iskuissa sai surmansa 12 palestiinalaista, 8 heistä terroristeja ja 4 siviilejä, jotka saivat surmansa panssarivaunun ammuksista.
GAZAN TERRORISTIT vastasivat IDF:n iskuihin ampumalla Gazasta Negeviin 14 Kassam-rakettia ja lähes 30 kranaattia.
MYÖHÄÄN TORSTAI-ILTANA IDF havaitsi Kassam-solun Beit Hanoun lähellä. Iskussa kuoli yksi palestiinalainen ja useita haavoittui. Torstaiaamuna kaksi Hamasin jäsentä kuoli IAF:n iskussa samalla alueella.
KESKIVIIKKOILTANA IAF:n kone ampui ohjuksen Gazan kaupungin Zeituan lähiössä autoon, jossa oli viisi Hamasin alajärjestön ”Army of Islam” jäsentä. He kaikki saivat surmansa. He olivat osallistuneet IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kidnappaamiseen kesäkuussa 2006. IDF:n ilmoituksen mukaan nämä terroristit olivat matkalla Kassam-rakettien laukaisupaikalle.
IDF:N PANSSARIT tunkeutuivat Gazan pohjoisosaan, mistä raketteja ammuttiin Israeliin.
HAMAS, ISLAMIC JIHAD JA PRC ilmoittivat osallistuneensa rakettien ja kranaattien ampumiseen, ja vannoivat jatkavansa kostoiskuja Israelia vastaan. Ne tulittivat kranaateillaan myös rajaterminaaleja Israelin ja Gazan kaistan välillä. Hamas väittää ampuneensa 54 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle. Hamasin edustaja syytti PA:n hallitusta sen vaikenemisesta IDF:n iskujen jälkeen.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad ovat New Yorkissa. Abbas syytti Israelia Gazan massamurhasta ja vaati, että YK lopettaa Israelin hyökkäykset.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka jatkaa sfinksin kaltaista vaikenemistaan ja median karttamista, vihjailee suuren IDF:n operaation Gazan alueelle lähenevän kaiken aikaa. (JP)
2. HAMAS JA FATAH ovat kiihdyttäneet toistensa halventamista siirtäen keskinäiset sanallisen hyökkäyksensä henkilökohtaiselle tasolle. Hamas väittää saaneensa PA:n turvallisuusjoukkojen päämajasta Gazassa runsaasti niiden keräämiä tiedustelutietoja. Niissä oli mukana videoita ja muita todisteita Fatahin johtajien seksuaalisesta käyttäytymisestä. Hamasin mukaan johtavat ja vaikutusvaltaiset Fatahin jäsenet muodostivat yksityisten seksiseikkailujen ohella homoseksuaalisia renkaita halujensa tyydyttämiseksi. Hamas kertoo myös löytäneensä arkistoista PA:n estävän turvallisuusjärjestön ottamia filmejä renkaan jäsenistä aktien aikana. Erästä tätä kuvaavaa levykettä myydään Gazassa 20 NIS hinnalla.
HAMASIN MUKAAN estävän turvallisuusjärjestön jäsenet käyttivät keräämiään todisteita johtavia Fatahin jäseniä vastaan kiristäen heiltä suuria summia rahaa.
FATAH VASTAA Hamasin aloittamaan kampanjaan julkistamalla omia tutkimuksiaan Hamasin jäsenten väitetyistä seksiseikkailuista. Fatah kertoo, että eräs Hamasin imam tavattiin harjoittamassa seksiä nuoren pojan kanssa moskeijan kellarissa. Toisessa paljastuksessa korkea Hamasin sotilassiiven Izzaddin Kassam virkailija karkotettiin pakolaisleiristä, kun hänet tavattiin harjoittamassa seksiä mieskollegansa kanssa autossa. Kolmannessa tapauksessa Fatahin websivulla kerrotaan, että Hamasin mies tavattiin alastomana naapurinsa vaimon kanssa tämän makuuhuoneessa.
FATAHIN VIRKAILIJA väittää Hamasin johtajien peittävän korruptionsa ja muut rikoksensa uskonnollisen kiihkon suojaan ja lupaa paljastaa lisää sopivalla ajalla. (JP, Kh A Toameh)
3. HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kertoi lehdistötilaisuudessa Gazassa keskiviikkona, ettei Fatahin Tanzim-johtajan Marwan Barghoutin vapauttaminen Israelin vankilasta, missä hän kärsii tuomiotaan viidestä elinkautisesta, vaikuta mitenkään Gilad Shalitin vapauttamiseen. Hän täsmensi, että Shalitin vapauttamiseen ehtona on pelkästään Hamasin esittämässä 350 nimen listassa mainittujen Hamasin jäsenten vapauttaminen.
TIISTAINA Israelin infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer esitti Barghoutin vapauttamista, jota hän pitää palestiinalaisten tulevana johtajana Abbasin jälkeen.
BARHOUM kertoi lisäksi, että palestiinalaiset tulevat kukistamaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin hallituksen Länsirannalla.
PALESTIINALAISELLA websivulla ”qudsnet” kerrotaan Barhoumin lausuneen, että PA suorittaa synnillisiä ja raakoja hyökkäyksiä Hamasia vastaan Länsirannalla ja operoi yhdessä Israelin kanssa Hamasin tuhoamiseksi. (JP, toimisto.)
4. TORSTAINA tiedostusvälineet kertoivat, että PA:n turvallisuusjoukot olivat löytäneet Beit Jalan kylästä kaksi Kassam-rakettia laukaisutelineellään, ja että ne oli tähdätty Jerusalemia kohti. IDF vaati väitettyjä raketteja nähdäkseen, ja ilmoitti sitten, että ne olivat kaksi tavallista teräsputkea, ilman räjähteitä ja laukaisumekanismeja. Debkafile julkaisi kuitenkin torstaina kuvan, jossa näytettiin IDF:n pioneerien tuhoavan raketit hallitusti.
Niiden lähistöltä löydettiin räjähteitä ja ohjeita raketin rakentamiseksi.
IDF ON TIETOINEN palestiinalaisten yrityksistä rakentaa Kassam-tyyppisiä raketteja Juudeassa ja Samariassa, ja erään sellaisen laukaisemisesta kerrottiin Jeninin lähellä.
IAF LÄHETTI torstaina hävittäjänsä tutkimaan, mitä tutkassa näkyvät Syyrian rajan lähellä rajaa lähestyvät pisteet olivat ja mitä ne aikoivat. Koneista havaittiin, etteivät tutkassa näkyvät helikopterit aikoneet iskeä Israelin puolelle, ja palasivat tukikohtiinsa pohjoisessa.
IAF:N VÄITETYN kuudentena syyskuuta Syyriaan tekemän ylilennon jälkeen jännitys on pysynyt korkealla rajan molemmin puolin. Viime lauantaina Jom Kippurina IAF:n koneet kävivät tarkistamassa, minne tutkassa näkyvä Syyrian ilmavoimien hävittäjä oli hävinnyt, mutta palasivat tukikohtiinsa havaittuaan koneen murskautuneen maahansyöksyssä.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni tapasi äskettäin viikonmittaisen USA:n vierailunsa yhteydessä Qatarin ja Omanin korkeita johtajia, mutta Israelissa kielletään huhut, että Livni olisi tavannut myös Syyrian ulkoministeri Walid Moallemin tiistaina. Livni tyrmää Saudi Arabian esittämät turvallisuusaidan rakentamisen keskeyttämisen ja setlementtien rakentamisen lopettamisen ennakkoehtoina rauhankokoukselle. (JP)
5. HAMAS ON VALMIS antamaan rajaterminaalin valvonnan ja tilapäisesti myös Hamasin turvallisuusmiesten johdon Gazan kaistalla Egyptin viranomaisille suunnitelmassaan sovinnon saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille, kertoo lontoolainen lehti Al-Sharq Al-Awsat perjantaina. Turvallisuusjärjestöjen johdon antaminen tilapäisesti Egyptille sisältyy Hamasin laatimaan sovintosuunnitelmaan Fatahin kanssa. Suunnitelmassa vaaditaan myös järjestöjen välisen mudanheittelyn lopettamista, sekä aloittamaan keskustelut yhteishallituksen muodostamiseksi uudelleen järjestöjen välillä saudisuunnitelman mukaisesti.
SUUNNITELMASSA VAADITAAN PLO:n alaisten instituutioiden uudelleen järjestämistä Kairon sopimuksen mukaisesti, sekä Gazan ja Länsirannan alueitten yhdistämistä uudelleen yhteisen johdon alle. Suunnitelmassa mainitaan muitakin yhteisesti sovittavia toimia.
FATAH EI ole vielä vastannut Hamasin tarjoukseen. (Ynet)
6. JOHTAVAT TERRORIJÄRJESTÖT Libanonissa ja Syyriassa ovat ilmoittaneet paikallisten lehtien artikkeleitten mukaan, että jos USA ja Israel hyökkäävät Syyriaa vastaan, ne tulevat Iranin ohella seisomaan Syyrian rinnalla ja iskemään Israeliin täydellä voimalla. Nasaretissa ilmestyvä lehti Kul al-Arab kertoi perjantaina Hizbullahin poliittisen neuvoston antaneen varoituksen Israelille torstaina, että Israel maksaa kalliisti iskusta Syyriaan. Hizbullahin edustaja tri Ahmad Malli lisäsi, että myytti IDF:n voittamattomuudesta murskattiin Libanonin kakkossodassa.
Myös PFLP:n johtaja Ahmad Jibril kertoo, että järjestö tulee taistelemaan muitten järjestöjen rinnalla Israelia vastaan mahdollisessa konfliktissa Syyrian kanssa. PFLP:n johtaja Ahmad Jibril ei pitänyt mahdottomana, että Israel voi iskeä palestiinalais-leireihin sekä Syyriassa että Libanonissa sekä niiden päämajoihin Damaskoksessa.
Hän olettaa vihollisuuksien voivan alkaa lähiaikoina ja kestävän pitkän aikaa. (Ynet)
7. UUTISOTSIKOITA
- IRAN RAKENTAA uutta salaista, maanlaista sotilaallista ydinlaitosta Natanzin voimalan läheisyyteen, kertovat Iranin oppositioryhmät ulkomailla.
- ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT jatkavat korkeaa hälytyslilaa tänään perjantaina muslimien rukousten Temppelivuorella sekä rabbi Avraham Shapiran hautajaissaattueen vuoksi tänään. Yli 4000 poliisia ja rajapoliisia partioivat Jerusalemin vanhankaupungin katuja, Temppelivuoren ympärillä ja länsimuurilla, jonne kerääntyy runsaasti kansaa sukkotin vuoksi. Myös Hamasin uhkaukset iskeä Israeliin otetaan vakavasti. 94-vuotiaana kuolleen Shapiran hautajaissaattueen uskotaan keräävän tuhansia surevia Jerusalemin kaduille, joita joudutaan osittain sulkemaan. (Ynet)
- HAPOALEM-PANKKI sulkee yhteytensä Gazan alueelle.
- PA:N ”MORAALIPOLIISI” pidättää muslimien ramadanin paastoa rikkovia Länsirannalla.
- ARAFATIN LÄHEINEN neuvonantaja Rudeineh on kuolettavasti sairas. Hän epäillään sairastavan samaa tautia, jota surmasi Arafatin. Palestiinalaiset edelleen uskovat, että Israel surmasi hänet myrkyttämällä peittääkseen häneen istuttamansa AIDS:n. Arafatin kerrotaan kieltäneen palestiinalaisia julistautumasta itsenäiseksi 1970-luvulla, koska hän pelkäsi tämän antavan Israelille mahdollisuuden julistaa kaikki palestiinalais-alueet osaksi Israelia.
- TERRORISTIT heittivät pommeja IDF:n sotilaita kohti Nablusissa. Ramallahissa sotilaat löysivät palestiinalaisautosta kaksi pommia.
- Terroristit ampuivat kaksi rakettia tai kranaattia tänään Ashkelonin eteläpuolelle Netiv Ha´asaran kibbutsin alueelle, vahingoista ei ole tietoa.

Wednesday, September 26, 2007

KESKIVIIKKO 26.09.07

1. ALLAHIN TAHTO TOTEUTUU, kun maailman johtavat vallat luopuvat saatanan tieltä, palaavat yksijumalisuuteen ja hyväksyvät jumalalliset arvot, julisti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad YK:n 62. yleiskokouksessa tiistaina. ”Pimeä aikakausi loppuu vankien palatessa koteihinsa ja Irakin ja Palestiinan miehityksen päättyessä”, hän kertoi kokousväelle.

AHMADINEJAD kutsui Israelin hallintoa brutaaliksi ja sen sotilaita terroristeiksi. ”Brutaalit sionistit suorittavat ja teloittavat täsmäiskuin terroristien saadessa kunnianosoituksia ja mitaleita. Ihmisiä pidetään maanpaossa ja taloudellisessa ahdingossa miehittäjien saadessa suojaa ja ylistystä samaan aikaan, kun palestiinalaisilta kielletään vesi, sähkö ja lääkkeet”, Iranin presidentti valisti yleisöään.

AHMADINEJADIN hyökkäysten kohde oli kuitenkin USA, jota hän nimellä ”supervalta” syytti ihmisoikeuksien polkemisesta, terrorismista ja miehityksestä. Hän syytti tätä ”supervaltaa” salaisista vankiloista, kaappaamisista, salaisista oikeudenkäynneistä ja salakuuntelusta.

40 minuuttia kestäneen puheensa aikana Ahmadinejad kertoi, että ”Allahin armosta” ja huolimatta hyökkäävien voimien boikotista Iran on IAEA:n valvonnassa saavuttanut teollisen tason uraanin rikastamisessa, minkä johdosta hän katsoi, että Iranin kansio on nyt suljettu.

2. USA:N PRESIDENTTI Geoge W. Bush puhui YKJ:n yleiskokouksessa useita tunteja ennen Iranin presidentin puhetta. Hänen puheestaan puuttuivat monia kiinnostavat teemat: Irakin sota, Iranin ydinasehaaveet ja taistelu maailmanlaajuista terrorismia vastaan.

BUSH KESKITTYI selostamaan USA:n pyrkimyksiä ihmisoikeuksien suojelemisen ulottamisesta maihin, joissa sitä selvästi rikotaan. Hän syytti YK:n ihmisoikeusneuvostoa Genevessä, että se on epäoikeudenmukaisesti keskittynyt tuomitsemaan Israelia, ja kehotti maailman valtioita tukemaan Afganistanin, Irakin ja Libanonin pyrkimyksiä demokratian toteuttamiseksi maassaan. Hän mainitsi muutamia maita, kuten Valkovenäjä, Pohjois-Korea, Syyria ja Iran, joitten hallintoa hän kutsui brutaaliksi.

RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozy totesi puheessaan, ettei Ranska voi hyväksyä ydinasetta Iraniin ja varoitti, että ydinasein varustettu Iran tarkoittaa sotaa. Hän kehotti maailmaa yhtymään Iranin ydinaseen estämiseksi maailmassa vallitsevan tasapainon säilyttämiseksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati kovempia sanktioita Irania vastaan.

ETELÄ AMERIKAN MAITTEN vasemmistolaiset johtajat, kuten Nicaraguan presidentti Daniel Ortega, puolustivat Iranin oikeutta rikastaa uraania.

USA:N KONGRESSI vaati samaan aikaan kovempia sanktioita Irania vastaan ja Iranin hallituksen nimeämistä terrorihallitukseksi.

YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kehotti valtioita taistelemaan pysyvän rauhan säilymiseksi ja lisäsi, että on tiedossa, mitä vaaditaan: väkivallan lopettaminen, miehityksen lopettaminen, Palestiinan valtion perustaminen rauhassa sisäisesti ja Israelin kanssa, ja kaikenkattava rauha Israelin ja arabivaltioitten välillä. (Haaretz, JP)

3. SYYRIAN MUKANAOLO marraskuun rauhankonferenssissa on elintärkeä, totesi EU:n Israelin lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal eilen viitaten USA:n ulkoministeri Ricen maanantaiseen lausuntoon, että kutsu konferenssiin lähetetään myös Syyrialle. EU:n lähettiläs piti Ricen lausuntoa erittäin hyvänä uutisena, koska Syyrian myönteisestä lausunnosta voi päätellä, onko rauhanprosessi terve ja onko sillä mahdollisuuksia edetä.

AGENCE FRANCE PRESS uutistoimisto kuitenkin kertoi uutisessaan Syyrian tiedostus-ministeri Mohsen Bilalin todenneen, ettei Syyria kiirehdi päätöstä tehdessään. ”Syyria päättää osallistumisestaan vasta saatuaan kutsun”, Bilal tähdensi. Hän mainitsi kolme välttämätöntä aihepiiriä kokonaisvaltaisen rauhan saavuttamiseksi, joita konferenssissa tulee käsitellä: Itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen; palestiinalaispakolaisten paluuoikeus ja Golanin ylängön palauttaminen Syyrialle. Bilal tähdensi, että USA ja Israel pettävät itsensä, jos ne kuvittelevat voivansa normalisoida Israelin ja Syyrian väliset suhteet ilman näitä kohteita.

SAUDI ARABIA ja muut arabimaat eivät ole varmoja osallistumisestaan, koska ne haluavat ensin saada varmuuden siellä käsiteltävistä asioista. Arabiliiton pääsihteeri toteaa, että rauhankonferenssi on ajan haaskausta, koska Olmert ei pysty toimittamaan mitään.

ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kuvitelmat siitä, mitä konferenssissa käsitellään ovat edelleen kaukana toisistaan.

Abbas tapasi maanantaina presidentti Bushin, kertoi sen jälkeen, että konferenssi pidetään marraskuun keskivaiheilla ja että siellä tulee käsitellä aiheita, jotka johtavat todellisiin neuvotteluihin lopullisista kysymyksistä tarkoituksella saavuttaa kestävä rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välille.

OLMERTIN NÄKEMYKSEN mukaan marraskuun konferenssi on kansainvälinen tapaaminen, jonka aihepiiri keskittyy Israelin ja palestiinalaisten välisiin kysymyksiin eikä koko Lähi Itää koskeviin. Sen tarkoituksena on kiihdyttää keskusteluja, ei ratkaista ongelmia, hän toteaa.(JP)

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin asettama turvallisuuskomitea käsitteli eilen hallituksen päätöstä nimittää Gazan alue vihamielisen hallinnon alueeksi. Komitea suositti sähkötoimitusten pienentämistä Gazassa 7 megawattia jokaista Israelin puolelle ammuttua Kassam-raketti-iskua kohti. Komitea on aiemminkin tehnyt suosituksia hallitukselle. Komiteaan kuuluu edustajia IDF:stä, Juudean ja Samarian siviilihallinnosta ja Shin Betistä.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN korkea virkailija kertoi medialle, etteivät lainopilliset asiantuntijat pysty puolustamaan rankaisutoimia, jos hyökkäykset eivät aiheuta tuhoa omaisuudelle tai ihmisille. He edellyttävät, että tarvitaan talon tuhoutuminen tai ihmisten haavoittuminen tai kuolema, ennen kuin lailliset kriteerit toteutuvat. He jättävät huomiotta sen, ettei myöskään aikomus rikoksesta ole hyväksyttävissä ja sen psykologisen kärsimyksen ja normaalielämän häiritsemisen, mitä raketti-iskut aiheuttavat asukkaille.

KOMITEA SUOSITTELEE öljyn toimitusten keskeyttämistä dieselöljyä lukuun ottamatta, sähkövoimalan tarvitseman erikoisöljytoimitusten keskeyttämistä voimaloille ja rajaterminaalien sulkemista 48 tunnin ajaksi hyökkäysten seurauksena.

KAIKKI YHTEYDET Gazaan, Juudeaan ja Samariaan suljetaan juhlapäivien ajaksi.

EU:N EDUSTAJA Gibrian-Uzal haluaisi, että Israel sallii hätätoimitusten ja ambulanssi-liikenteen lisäksi myös kaupallisen liikenteen Gazaan ja sieltä pois, koska ”Gazan asukkaat kärsivät jo tarpeeksi eivätkä kaipaa lisärasituksia”, hän selvensi. (JP, Ynet)

5. HYÖKKÄYS 80-VUOTIASTA kristittyä naista kohtaan Gazassa on aiheuttanut shokkiaaltoja alueen 2500 hengen kristityn yhteisön keskuudessa. Claire Farah Tarazi asuu yksin asunnossaan. Myöhään illalla puukartulla ja terävällä aseella varustautunut naamioitunut mies koputti hänen ovelleen ja esitti vaatimuksen, että nainen antaa hänelle kaikki rahansa. Mies tunkeutui sisälle hakaten naista käsiin vaatimuksineen kutsuen häntä vääräuskoiseksi. Nainen sanoi olevansa palestiinalainen arabi eikä vääräuskoinen, ja antoi hänelle kaksi kultaista rintakorua, käsipuhelimensa ja muutaman shekelin rahaa. Mies vaati lisää jatkaen hakkaamistaan. Lopulta mies lukitsi naisen makuuhuoneeseen alkaen tutkia asuntoa löytääkseen lisää ryöstettävää. Miehen mentyä nainen pääsi ulos toisesta ovesta.

GAZAN KRISTITYT ovat esittäneet Hamasille vaatimuksen, että se suojelee alueen kristittyjä.

ARTIKKELIN KIRJOITTAJA Kh A Toameh toteaa, että tapa, miten mies haukkui naista ”vääräuskoiseksi” (infidel) puhuu puolestaan, eli se oli hyökkäys kristittyjä vastaan. Eri naisryhmien edustajat ovat käyneet tapaamassa naista ja esittävät kauhistuksensa ja vaativat Haniyehin hallitusta estämään hyökkäykset kristittyjä vastaan.

Isä Manuel Musalam, pienen Latinalaisen seurakunnan johtaja Gazassa, kertoo naamioitujen miesten polttaneen ja ryöstäneen Rosary Sisarten koulun ja latinalaisen kirkon. Naamiomiehet ampuivat rakettikranaatteja kirkon ja koulun oviin rynnäten sisälle. He rikkoivat kaiken sisällä, mukaan lukien ristit, pyhät kirjat, tietokoneet ja muut välineet. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA

- IDF PIDÄTTI viimeisen vielä vapaana kulkeneen vuonna 2000 Ramallahissa kahden IDF:n sotilaan lynkanneen palestiinalaisen.

- SYYRIA ON HALUKAS ottamaan Shaaban farmin Libanonin rajalla.

- YNETIN REPORTTERI yritti käydä Syyriassa maanviljelyslaitoksessa Deir Ezzorin kaupungista 3-4 km:n päässä, jonne IDF:n koneitten väitetään tehneen iskun, mutta häntä ei päästetty sinne. Hän näki vain maakumpuja etäisyydessä, mutta ei pystynyt päättelemään, mitä siellä tehdään. Asukkaat kertoivat lentokoneitten käynneistä ja olettivat niiden pudottaneen jotain, mutta eivät osanneet tai halunneet kertoa enempää. (ynetnews.com)

- HAMASIN EDUSTAJA suosittelee Saudi Arabian jäämistä pois rauhan-konferenssista. Hän sanoo pelkäävänsä, että kokouksessa arabimaat suostuvat diplomaattisuhteisiin Israelin kanssa.

- TERRORISTIT ampuivat 18 kranaattia keskiviikkoaamuna Gazasta Israeliin. Kuusi niistä putosi Gazan alueelle, viisi Kissufim-terminaalin lähelle, yksi Eretzin rajaterminaalin lähelle, yksi Ein Hashloshan ja yksi Saadin lähelle. Yksi kranaatti vahingoitti erään farmin vesijohtoa. Yksi Kassam-raketti putosi kibbutsin lähelle aiheuttamatta vahinkoa.

- PUOLUSTUSMINISTERI Barak suosittaa, etteivät ns. Rauhantalon asukkaat Hebronissa kunnosta taloa talvea varten. Talon seinissä on aukkoja, ikkunat puuttuvat ja katto vuotaa. Juutalaiset ostivat talon arabilta, mutta IDF haluaa häätää siihen muuttaneet juutalaiset pois.

- LEHTIMAJANJUHLAT Israelissa alkavat tänä iltana ja kestävät 8 päivää. Jerusalemin kaupunki pystytti 1000 neliömetrin kokoisen ”lehtimajan”, succa, jonka seinät ja katto on tehty makeisista. Sitä kutsutaan nimellä sukka-riah.

Tuesday, September 25, 2007

TIISTAI 25.09.07
1. IRANIN PIKKU TYRANNI MENI AMERIKKAAN, julistavat mediavälineet kaikkialla maailmalla. Kysymyksessä on tietenkin hänen ylhäisyytensä presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka halusi myös tänä vuonna puhua YK:n täysistunnossa. Mutta voidakseen paremmin valistaa USA:n, tuon Ison Saatanan, kansaa, hän vaati tilaisuutta saada puhua Kolumbian yliopistossa, minkä yliopiston presidentti hänelle soikin. Ahmadinejad halusi käydä laskemassa seppeleen terroristien tuhoamien WTC:n tuplatornien paikalle, mutta New Yorkin pormestari Blomberg ja poliisi kielsivät sen turvallisuussyihin vedoten. Ulkoministeri Rice kutsui vaatimusta ”irvikuvaksi”.
KOLUMBIAN YLIOPISTON presidentti Lee Bollinger ei kyllä juuri säästellyt adjektiivejaan toivottaessaan presidentti Ahmadinejadin tervetulleeksi: ”Herra presidentti, teissä ilmenevät kaikki merkit julmasta pikku tyrannista ja diktaattorista.” Ei tämä varmaan hivellyt ”pikku tyrannin” korvia, mutta sujuvasti hän vältti antautumasta nimillä kutsumiseen pahoitellen kuitenkin saamaansa epäystävällistä esittelyä.
KUTEN VOI ARVATAKIN, Israel, tuo ”Pikku Saatana” oli näkyvästi esillä sekä yliopiston puhetta edeltävässä lehdistötilaisuudessa että Kolumbian puhetilaisuudessa. Ahmadinejad oli huolellisesti opetellut retoriikkansa. Hän muisti aina viitata ”sionistiseen hallitukseen” puhuessaan Israelista, ja itseään hän piti ”akateemikkona”, joitten tulee olla aina avoimia tutkimaan asioita eri kulmilta. Tällä hän tarkoitti epäilyään holokaustin todellisuudesta. Bollinger kutsui Ahmadinejadin kantaa asiassa naurettavaksi, joka taas piti Bollingerin kantaa holokaustista häväistyksenä audienssin saamaa informaatiota ja tietoa kohtaan. Hän myös kyseli, mitä tekemistä sillä on palestiinalaisten kanssa, ovatko tiedot holokaustista totta tai ei, ”eikä sen perusteella pidä sortaa palestiinalaisia”.
KYSYMYKSEEN Ahmadinejadin toistuvista vaatimuksista Israelin tuhoamiseksi hän vastasi vältelleen, että palestiinalaisten tulee itsensä päättää, miten he asiansa järjestävät.
AHMADINEJAD sanoi, ettei Iran halua atomipommia, vaan sen ydinsuunnitelma on puhtaasti rauhanomainen. Hän tukeutui usein puheessaan irrallisiin lauseisiin Koraanista ja pilkkasi lännen tapaa nähdä luomisen tarkoitus sekä tieteen ja tutkimuksen väärinkäyttöä.
IRANIN presidentti ei katsonut, että Iran ja USA tai Israel joutuvat sotaan keskenään.
2. MYÖS ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni meni Amerikkaan, joskin liikkui eri piireissä kuin Pikku Tyranni ainakin tähän päivään saakka, onhan tänään se suuri päivä YK:ssa, jolloin delegaatiot kuuntelevat toistensa puheita, joista yksi on presidentti Ahmadinejadin. Mutta media ei välttämättä katsonut suopeasti kaikkia niitä tilaisuuksia, joihin Livni eilen osallistui.
KESKUSTELUT VIRKAVELJIEN ja Tony Blairin kanssa ovat protokollan mukaisia, mutta osallistuminen mielenosoitukseen YK:n ulkopuolella tuskin on sitä. Paheksuntaa kuuluu monelta taholta, sillä Livni alensi Israelin virallisen edustajan arvovallan julkisen protestoijan tasolle. Livni ei tyytynyt vain olemaan läsnä vaan puhui sekä mikrofooniin että megafooniin. Tätä paheksuttiin.
TZIPI LIVNI kertoi kollegoilleen ja Tony Blair:lle, joka on kvartetin lähetti Lähi Idässä, että ”Israelin kiinnostuksena on itsenäinen Palestiinan valtio”. Hänen avustajansa myös kertoivat Livnin olevan ”onnellinen”, jos myös Syyria osallistuisi marraskuun rauhankonferenssiin Washingtonissa. Livni kuitenkin täsmensi, että Israelin ensisijainen intressi on turvallisuus, jota se vaatii Palestiinan valtiolta Israelia kohtaan.
LIVNIN AJATUKSET Palestiinan valtiosta eivät välttämättä edusta tämän hetkistä yleistä kantaa Israelissa, vaikka hän puhuu ja esittää asiansa ikään kuin asia olisi jo päätetty.
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert esitteli eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle suunnitelmiaan, joista hän keskustelee Abbasin kanssa. Olmert kertoi, että hän on valmis karkottamaan juutalaiset suurelta osalta Juudeaa ja Samariaa ja luovuttamaan nämä alueet PA:lle todellista rauhaa vastaan lopullisissa sopimuksissa Mahmoud Abbasin kanssa.
Hän kuitenkin asetti sille määrättyjä ehtoja:
PALESTIINALAISTEN tulee toteuttaa kaikki tiekartan määräykset ohittamatta yhtään vaihetta. Hän myönsi, että tämä vaatii aikaa, mutta kielsi median esittämät hänen sanoikseen todetut 20-30 vuotta. Hän myös tähdensi, ettei juutalaisia karkoteta kaikista osista, vaan määrätyistä territorioitten osista, jotka luovutetaan PA: valvontaan. Hän lupasi, että karkotukset suoritetaan huomioiden Israelin turvallisuus, mutta ei halunnut kiistellä aikamääristä.
PERIAATTEENA on kuitenkin tiekartan määräysten toteuttaminen, hän selitti.
OLMERT ei halunnut kutsua Bushin esittämää marraskuun konferenssia rauhankonferenssiksi, vaan ”kansainväliseksi tapaamiseksi”, jolla vauhditetaan prosessia, jonka hän ja Abbas ovat aloittaneet. Tämä rajaus tuskin miellyttää saudeja. ”Tarkoituksena on vahvistaa Abbasia Palestiinan kaduilla ja syventää Israelin siteitä maltillisten palestiinalaisten kanssa”, Olmert sanoi.
OPPOSITION EDUSTAJAT muistuttivat Olmertia, ettei tällä ole kansan antamaa mandaattia luvata maata palestiinalaisille ja Jerusalemin jakamista, ja että Olmert on jo mennyt liian pitkälle lupaamalla vielä vapauttaa 87 terroristia. Silvan Shalom vaati joko referendumia tai uusia vaaleja. Netanyahun kysymykseen, lupaako Olmert palestiinalaispakolaisten paluun Israeliin, Olmert letkautti, että tämä on julkinen tilaisuus, eikä hän siksi voi vastata kysymykseen.
4. OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuzin viraston puolesta valtionsyyttäjä Eran Shendar määräsi eilen poliisin aloittamaan tutkimukset pääministeri Olmertin epäillyistä lahjontasyytteistä toimiessaan Jerusalemin pormestarina. Juttu alkoi lokakuun 12. 2004, mutta se tuli ilmi vasta 28.02.2006 reportteri Yoav Yitzhakin websivulla News First Class, jossa hän valitti asiasta sekä Mazusille että valtiontarkastaja Lindenstraussille. Tämä on jo toinen Olmertia vastaan nostettu syytös, kaksi muuta on vielä Mazuzin tutkittavina. Poliisi valittaa, että Mazuz haudutti saamiaan tietoja turhan pitkään, 1.5 vuotta ensimmäisestä, ennen niiden antamista poliisin tutkittaviksi.
Viimeinen Olmertin oletettu lahjonta koskee asuntoa Jerusalemin Saksalaisessa lähiössä Cremieux-kadulla, jonka Ehud ja Aliza Olmert ostivat rakennusliikkeeltä 1.2 miljoonalla USD,
480 000 USD alle markkinahinnan. Pormestarin ominaisuudessa Olmert pystyi vaikuttamaan siihen, että rakennusliike sai omistamalleen tontille kaksinkertaisen rakennusoikeuden ja luvan siirtää yhden säilytettävän rakennuksen. Tontti kuuluu säilytettävään alueeseen, jossa on tiukat rakentamis-rajoitukset. Olmertin toimisto pitää poliisin tutkimuksia tarpeettomina ja väittää, ettei mitään laittomuutta ja oman edun tavoittelua ole tapahtunut.
5. JERUSALEM POST kyselee pääartikkelissaan, miten on mahdollista, että Israelin yleinen mielipide on turrutettu hyväksymään tosiasiat, missä poliittiset johtajat jatkavat paikoissaan ja korkeissa viroissaan kaikista korruptiosyytöksistä ja tuomiosta huolimatta. Tämä tuli räikeimmin ilmi Ariel Sharonin pääministerikaudella. Häntä vastaan oli poliisilla – sikäli kuin tiedetään – pitävät todisteet lahjonnasta ja lainvastaisista teoista, mutta Sharonin kansansuosio oli kaiken aikaa huippuluokkaa, ”eikä kukaan uskalla syyttää sellaista pääministeriä”, kuten todettiin.
Sharonia vastaan ei nostettu rikossyytteitä, vaan jutun asiasalkku suljettiin. Arielin poika Omri Sharon sai lyhyen vankeustuomion ottaessaan syyn niskoilleen.
JPOST esittää ajankohtaisen ja tärkeän kysymyksen: Koska tämä poliittinen kriisi on tullut maalle kriittisenä aikana, jolloin maan johto neuvottelee maan turvallisuutta ja tulevaisuutta koskevista kysymyksistä PA:n näennäisjohtajan (quasileader) Abbasin kanssa, mitä takeita meillä on siitä, ettei Olmert turvaudu keskusteluissaan ja sopimuksissaan turvaamaan ennen muuta oman turvallisuutensa ja etunsa? Artikkeli muistuttaa, että Israelilla on ollut epäilyttäviä johtajia ennenkin, mutta koskaan aikaisemmin ei epäluottamus kansan ja johdon välillä ole ollut niin suuri kuin yleisen mielipiteen ja Olmertin välillä. Lehti suosittaa, että samoin kuin IDF:n johdon ja puolustusministerin ero oli välttämätön tilanteen korjaamiseksi, maan poliittisen johdon tulee seurata esimerkkiä ja poistua antaakseen tilaa uusille johtajille. Pahaksi onneksi vain poliittinen oppositio näyttää menettäneen hampaansa ja on taipunut kompromissien tielle.
VIIMEISEN gallupin mukaan Netanyahun suosio on 32 %, Barakin 24 % ja Olmertin 8 %.
MAZUZ päätti nostaa syytteen petoksesta entistä talousministeri Avraham Hirchsonia vastaan.
6. LABOUR-PUOLUEEN sisällä on aloitettu itsetutkistelu, miten puolue voi olla läheisessä hallitusyhteistyössä sellaisen hallituksen ja puolueen kanssa, jonka johtajaa syytetään rikoksista ja lahjonnasta. Myös Kadima-puolueessa kysellään, voiko Olmertin johtoa enää hyväksyä tässä tilanteessa. Labour-puolueessa suurinta oppositiota edustaa hallituksesta eronnut Ophir Pines-Paz sekä ke. Shelly Yacimovich. Tilannetta ei heidän mielestään paranna ollenkaan se, että Labourin puheenjohtajaehdokas Ami Ayalon lupautui Olmertin hallitukseen salkuttomana, joittenkin mielestä myös selkärangattomana, ministerinä, koska hän vannoi vain muutama viikko sitten, ettei hän koskaan suostu salkuttomaksi eikä ainakaan Olmertin hallitukseen.
7. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEM aikoo rakentaa 1700 asuntoa kaupungin arabeille.
- KORKEIN OIKEUS teki päätöksen, jonka mukaan ILA, Israel Land Authorisation, joutuu myymään juutalaisen kansallisrahaston (JNF) omistamaa maata myös palestiinalaisille, mitä monet kansalliset valittavat.
- SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter vakuuttaa, ettei Israel tule vapauttamaan israelilaisia (juutalaisia) turvallisuusvankeja. Ministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoo, että Marwan Barghoutin vapauttaminen on täysin laillinen, vaikka hänet tuomittiin viiteen elinkautiseen ja muutamaan vuoteen yli sen lukuisten juutalaisten murhaiskujen suunnittelusta. Hänet halutaan PA:n johtajaksi.
- SÄÄTILA on Israelissa viileähkö, päivällä 24 astetta, yöllä 16 Jerusalemissa. Rannikolla ja Eilatissa korkeampi. Sunnuntaina viilenee. Lämmintä mukaan!

Monday, September 24, 2007

MAANANTAI 24.09.07
1. NU/NRP KANSANEDUSTAJAT vaativat, että Shas- ja Israel Beiteinu-puolueet lähtevät hallituksesta välittömästi. Tzwi Hendel ja Yitzhak Levy varoittavat, että muuten Olmert jatkaa suunnitelmiaan kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamiseksi Juudeasta ja Samariasta tehdäkseen tilaa Palestiinan valtiolle juutalaiskylien ja kaupunkien raunioille. Hendel kirjoitti viikkolehdessä B´Sheva, että viimeksi tällä viikolla Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa IDF:n tiedusteluosasto esitti huolellisesti laaditun raportin, jossa selvitettiin, että IDF:n valvonnan lakattua Juudeassa ja Samariassa Hamas pystyy ottamaan valvonnan alueella lyhyen ajan kuluessa kuten se teki Gazassa. ”Eikä tarvitse olla suuri strategisti nähdäkseen, mihin tämä johtaa: Hamas rakentaa oman täyden armeijansa uhaten israelilaisia asutuskeskuksia Beit Shean laaksosta Beershebaan”, hän toteaa ”Tätä mieletöntä kiihkoa päätyä edellä kuvattuun tulevaisuuden kuvaan voi ymmärtää vain tajuamalla Olmertin tarpeen tyynnyttää vasemmistoa, joka vieläkin hallitsee mediaa ja oikeuslaitosta, sekä sen kyltymättömän vihan ”setlereitä” kohtaan. He ovat valmiit maksamaan minkä hyvänsä hinnan voidakseen nähdä, miten ”setlerit” karkotetaan kodeistaan”, Hendel hehkuttaa.
HENDEL IHMETTELEE, MITEN Shas ja Israel Beiteinu voivat pysytellä hallituksessa ja kuitenkin väittää kuuluvansa kansalliseen leiriin, vaikka ne voisivat kaataa Olmertin hallituksen eroamalla siitä ja vaatimalla uudet vaalit.
YITZHAK LEVY puolestaan toteaa, että sekä Olmert, Livni että Ramon ovat selvillä, ettei tämä sopimus Mahmoud Abbasin kanssa ole realistinen. Hän toteaa, että heidän tarkoituksensa lienee pyrkiä muodostamaan optimistinen ilmapiiri – täynnä vaaroja Israelille. Hän tyrmää ajatuksen, että nämä puolueet voivat pysymällä hallituksessa estää pahimmat vaarat. Levy muistuttaa, että ne ovat vähemmistönä eivätkä pysty estämään hallituksen päätöksiä.
HENDEL TARKOITTANEE viitatessaan kirjoituksessaan vasemmiston median ja oikeuslaitoksen hallintaan ja Olmertin tarpeeseen tyynnyttää vasemmistoa siihen, että Olmert kuvittelee tällä voivansa välttää häntä vastaan nostetut syytökset korruptiosta ja asemansa väärinkäyttämisestä.
OIKEUSKANSLERI Mazuz ilmoitti äskettäin, että hän tekee lähiaikoina päätöksensä antaa Olmertin asia poliisille rikostutkimuksia varten. (INN)
2. OLMERTIN HALLITUS teki eilen päätöksen vapauttaa 90 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää palestiinalaisvankia. Tarkoitus oli vapauttaa 100 vankia, mutta kymmenen listassa olevaa ehdokasta poistettiin listalta, koska - INN:n sanoin – ”he olivat pystyneet murhaamaan juutalaisia, mitä 90 muuta hyvästä yrityksestä huolimatta eivät olleet onnistuneet tekemään”.
OLMERT SELITTÄÄ, että vankien vapauttaminen on tarpeen Abbasin aseman vahvistamiseksi. Eräs PA:n ministeri esitti omana näkemyksenään, ettei muutaman vangin vapauttaminen millään tavoin vahvista Abbasin asemaa ja suositteli, että Israel pitää tuomitut vangit selleissään.
MURHISTA TAI SEN AIKOMISESTA tuomittujen terroristien vapauttaminen saa aikaan monenlaisia reaktioita Israelissa. Muistutetaan, että israelilaisia on panttivankeina muslimien vankiloissa tai kellareissa ja että Israelin vankiloissa on myös lukuisia poliittisin perustein tuomittuja vankeja, joiden omaiset kaipaavat heitä kotiinsa.
SDEROTIN KAUPUNGIN asukkaat muistuttavat, että he ovat todellisia vankeja, eikä hallitus ole edes keskustellut heidän vapauttamisestaan. He sanovat olevansa ”hallituksen panttivankeja”. ”Uutisissa mainitaan, että raketti putosi aukealle pellolle aiheuttamatta mitään vahinkoa, mutta joka kerran, kun Red Dawn hälytyssireeni soi, perheet ryntäävät asunnon suojahuoneeseen tai portaan alle, missä he voivat saada jotain suojaa raketin osuessa taloon. Sen jälkeen alkaa lähes hysteerinen soittelu läheisille ja tutuille saadakseen selville, oliko joku heistä joutunut raketin saaliiksi”, kertoo eräs asukkaista. ”Eilen kaksi rakettia putosi kaupunkiin asukkaitten ollessa rakentamassa lehtimajaa pian alkavaa juhlaa varten. Ei ole normaalia elää jatkuvassa pelossa”. (Ynetnews)
3. ENTINEN PUOLUSTUSMINISTERI, nykyinen liikenneministeri Shaul Mofaz terävöittää Olmertin politiikan vastaista oppositiotaan. Hän on selvästi ottanut Kadiman oikeistolaisten johtoaseman, mutta vastustaa Olmertin suunnitelmia hallituksesta käsin. Hän vastusti kiivaasti Olmertin esitystä vapauttaa 90 palestiinalaista vankia, mistä hallitus teki myönteisen päätöksen.
MOFAZ HYÖKKÄSI Kadima-neuvoston kokouksessa torstaina Ramonin suunnitelmia vastaan Juudean ja Samarian luovuttamisesta PA:n valvontaan sekä Jerusalemin jakamisesta.
”MEIDÄN TULEE määritellä punaiset linjat, joiden yli emme halua mennä turvataksemme puolustuskelpoiset rajat ja yhtenäisen Jerusalemin”, Mofaz vaatii. ”Meitä vastassa on PA, joka on kaaoksessa. Kassam-raketit putoilevat edelleen; Gilad Shalit on edelleen panttivankina, eikä se päivä ole kaukana, jolloin Fatah ja Hamas ovat uudelleen sylikkäin. Haluan sanoa, että maan turvallisuus tulee huomioida ennen kaikkea muuta,” hän selvittää. Jotkut haluaisivat, että Mofaz ja hänen tavallaan ajattelevat eroaisivat Kadimasta, mutta eivät usko Mofazin uskaltavan tehdä sitä.
4. ”MEIDÄN TULEE OLLA TERÄVIÄ kuin partaveitsi ollaksemme valmiit mihin tahansa, mitä voi sattua”, sanoo IAF:n komentaja kenraalimajuri Elazar Sdhkedy sunnuntaina. IAF jatkaa hälytysvalmiuttaan, ja myös IDF:n komentaja Ehud Barak varoitti antamasta rauhallisen ajan tunnon vieroittaa meitä pois jatkuvasta valmiudesta. IDF:n joukot ryntäsivät eilen Syyrian vastaiselle raja-aidalle saadessaan hälytyksen, että jokin oli koskettanut aitaa. He näkivät jälkiä aidan Syyrian puolella, mutta otaksuivat, että jokin eläin oli aiheuttanut hälytyksen. Myös tutkahavainnot syyrialaisen lentokoneen lähestymisestä rajaa, minkä johdosta kaksi IAF:n konetta lähetettiin tutkimaan asiaa, osoittautui vaarattomaksi havaittuaan maahan murskautuneen koneen Syyrian puolella rajaa. (JP)
5. KOMMANDO-ISKU SYYRIAAN on Israelin ja USA:n keksimä sepitys, sanoo Syyrian tiedotusministeri Muhsin Bilal. Hän sanoo mielikuvitustarinoiksi Sunday Timesin väitteitä, että israelilaiset kommandojoukot olisivat löytäneet Syyriaan tekemänsä salaisen iskun aikana todisteita siitä, että Pohjois-Korea olisi toimittanut ydinasemateriaalia Syyriaan. Hän myös väittää perusteettomiksi väitteet, että Syyria puuttuisi millään tavoin Libanonin tilanteeseen, ja väitti, että sekä USA että Israel tekevät niin. Bilal esitti syytöksensä lontoolaisen arabinkielisen lehden al-Sharq al-Awsat haastattelussa. Bilal lisäsi, että ”Syyria seuraa tilannetta huolellisesti ja vastaa Israelin hyökkäykseen sopivaksi katsomallaan ajalla ja tavalla”. Hän kertoi Syyrian tiedostavan ”Israelin petollisuuden ja laajennushalun, mitä se pyrkii toteuttamaan USA:n suojeluksessa”. Hän oletti Israelin hyökkäävän naapurimaihin peittääkseen Olmertin hallituksen heikkouden. Hän valitti, että muut maat tekevät sitä, mitä Syyrian ei sallita tehdä. (Ynet)
6. VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin vierailee Iranissa 16.10.07. Hänellä lienee paljon asioita selvitettävinä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa, joka on nyt New Yorkissa osallistumassa YK:n erikoisistuntoon. Päällimmäisenä Putinin vierailussa lienee Venäjän rakentama Busherin ydinvoimala, joka on pahasti myöhässä aikataulustaan osittain siksi, että Iranin maksusuoritukset ovat myöhästelleet. Venäjä lupasi saada laitoksen valmiiksi syyskuun loppuun mennessä ja lupasi aloittaa polttoainetoimitukset jo maaliskuussa. Debkafile arvioi, että Putin haluaa osoittaa arabimaille, miten Venäjä haluaa rakentaa niille ydinvoimaloita ja toimittaa myös niihin ydinpolttoainetta vastakohtana länsivalloille, jotka haluavat estää sen.
www.stevequayle.com kertoi äskettäin, että Saudi Arabia neuvottelee Venäjän kanssa ostaakseen sieltä ohjuksia ja muuta sotilasmateriaalia. Saudit lienevät epävarmoja USA:n kiinnostuksesta, koska sen ja Saudi Arabian intressit törmäävät pahoin Irakin, Libanonin ja palestiinalaisten asioissa. Saudit ovat erittäin huolestuneita Iranin vaikutusvallan kasvusta alueella. Ehkä he toivovat Venäjän toimivan puskurina Iranin ja Saudi Arabian välillä.
7. TOISEN TEMPPELIN AIKAINEN kivilouhimo on viimeisin israelilaisten arkeologien löytämä ja julkistama merkittävä muinaislöytö. Arkeologit uskovat, että kivilouhimossa muotoiltiin valtavat kivipaadet, joita käytettiin sekä Heroksen Temppelin ja Länsimuurin rakentamisessa kuten muissakin Herodeksen lukuisissa rakennuskohteissa. Kivilouhimo sijaitsee neljä km luoteeseen Jerusalemin vanhasta kaupungista Ramat Shlomo lähiössä. Louhimo alue on ainakin 5 dunamin laajuinen ja keksittiin sattumalta ns. pelastuskaivauksien yhteydessä ennen rakennustöitä alueella. Alueelta löydettiin valmiita kivipaaseja, suurimmat 8 metrin pituisia, sekä rahoja ja ruukunpalasia, joiden on todettu olevan ensimmäiseltä vuosisadalta.
LÖYDÖN merkittävyyttä todistaa sekin, että Herodeksen aikaan käytettiin vain parasta kivilajia, jollaista löydetyn louhimon kiviaines on. Myös työssä käytetty teräksinen 5 kg:n työkalu löydettiin erään paaden alta. Louhimoa käytettiin vain 20 vuoden ajan ja paikka unohtui kokonaan.
Kivipaadet raahattiin Temppelialueelle aasien, hevosten, härkien ja kamelien avulla, ja työntekijät lienevät olleen pääasiassa joko juutalaisia tai muita orjia.
LÖYTÖ ON uudelleen kiihdyttänyt keskusteluja tavasta, millä muslimit tuhoavat ilman valvontaa ja virallista lupaa juutalaisten pyhintä paikkaa Temppelivuoren aluetta. He rakensivat Salomonin talleihin suuren usean tuhannen hengen moskeijan heittäen poistamansa maan ja kivisoran, joka oli täynnä arkeologisia muistoja, läheiseen laaksoon ja nyt kaivoivat 1.5 merin syvyisen ja 400 m pitkän kaivannon Temppelivuoren tasanteelle tuhoten osia Temppelin esipihan muuria. Kaivannon tarkoituksena oli uusia alueen sähköjohdot, mutta työssä käytettiin puskutraktoria eikä arkeologien sallittu valvoa työtä vastoin tehtyjä sopimuksia. Alkuperäisen luvan töille antoi pääministeri Olmert ja Jerusalemin poliisi. Koska Temppelivuori on YK:n perinnelistalla, ihmetyttää, ettei YK ole millään tavoin puuttunut tällaiseen vandalismiin. (JP, INN)

Sunday, September 23, 2007

SUNNUNTAI 23.09.07
1. ISRAELIN ERIKOISJOUKOT tekivät ratsioita ennen ilmahyökkäystä Syyrian koillisosassa sijaitsevaan Dayr Az-Zwar-kylän lähellä olevaan laitokseen, josta he löysivät Pohjois-Koreasta tuotua ydinmateriaalia. Näytteet lähetettiin Washingtoniin analysoitaviksi, mikä vahvisti epäilyt. IAF:n oletetussa ilmaiskussa kohteeseen sai tiettävästi surmansa useita pohjoiskorealaisia asian-tuntijoita. Todisteet näytettiin USA:n presidentti Bushille, joka antoi luvan ilmaiskulle.
ISRAELIN VIRANOMAISET olivat usean kuukauden ajan tarkkailleet Syyrian ja Pohjois-Korean viranomaisten välisiä toimia ja yhteydenpitoa. Ilmaisku epäilyttävään laitokseen päätettiin suorittaa hämäräperäisen Pohjois-Korean lipun alla purjehtivan laivan ankkuroitua Tartysin satamaan kolme päivää ennen ilmaiskua. (lähde: http://www.worldnetdaily.com)
SYYRIAN KORKEANTASON delegaatio otettiin ystävällisesti vastaan Pohjois-Koreassa Pyonguangissa maan kakkosmiehen Kim Yong Nam´in toimesta lauantaina. Syyrian delegaatiota johtaa Syyrian Baath-puolueen johtaja Eleia Dawood.
2. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad esitti viimeisimmän uhkauksensa USA:lle ja Israelille lauantaina osallistuessaan Iranin armeijan paraatiin, jolla kunnioitettiin Irakin Iraniin 22.09.1980 aloittaman hyökkäyksen 27. vuosipäivää. Kuten tavallista, läntiset sotilasedustajat boikotoivat paraatia.
PARAATISSA ESITELTIIN Iranin uusinta ballistista ohjusta Ghadr-1, jolla on lännen tarkkailijoitten kuvailema beibipullon suun muotoinen kärki ohjattavuuden lisäämiseksi. Ohjus on parannettu versio Shihab-3 ohjuksesta suuremmalla kärjellä. Ghadr-1:n kantomatka on 1800 km.
Valtavalle lavetille asetetun ohjuksen kylkiin oli kiinnitetty iskulauseita: ”Kuolema Israelille; Ei yksikään muslimi tunnusta Israelia; Israel täytyy hävittää maan pinnalta”.
AHMADINEJAD sanoi puheessaan, ettei mikään ”psykologinen sodankäynti, poliittinen propaganda tai ns. talousboikotti voi estää Irania tekemästä nopeaa edistystä”. Hän puhui ennen matkaansa Yhdysvaltoihin osallistuakseen YK:n vuosittaiseen täysistuntoon.
IRANIN ASEVOIMIEN, eliitin vallankumousarmeijan uusi komentaja Mohammed Ali Jaafari sanoi omassa puheessaan, että Iranin viholliset tulisivat kohtaamaan ”katkeran yllätyksen Iranissa, joka on puolustussivilisaation kehto”. Hän valitti sitä, että boikotin vuoksi Iranin ilmavoimat kärsivät materiaalisia puutteita, mutta Iran kompensoi ne erityismetodeilla ja taktiikalla.
IRAN ESITTELI 20.syyskuuta Iranin omatekoisen hävittäjän nimeltä Saegher (Salama), jonka Iranin puolustusministeri Mostafa Mohammad Najjar väitti vastaavan ominaisuuksiltaan USA:n F-18 hävittäjää. Debkafilen asiantuntijat olettavat, että kone on yhdistelmä USA:n F-14 koneen ja Venäjän Sukhoin rakennusosista ja koottu kiinalaisten ja venäläisten asiantuntijain ohjauksella.
DEBKAFILE arvioi, etteivät sen ominaisuudet yllä lähellekään F-18. (http://www.debka.com)
3. IRANIN EDUSTAJA Ali Asghar Soltanieh hyökkäsi rajusti Israelia vastaan YK:n alaisen IAEA:n 148 edustajamaan täysistunnossa perjantaina Viinissä todeten, että Israelin pääministeri Ehud Olmert tunnusti viime vuonna, että Israelilla on ydinaseita ja vaati, että IAEA:n tulee lähettää tutkijoita Israeliin sen ydinkapasiteetin toteamiseksi.
ISRAELIN EDUSTAJA Israel Michaeli kielsi Olmertin tunnustaneen mitään sellaista ja syytti Iranin edustajaa valheista. Tämä vastasi siihen, että yrittääkö Israelin edustaja väittää, että Israelin pääministeri valehteli.
IAEA;n viranomaiset sanoivat istunnon jälkeen, ettei koskaan järjestön historiassa ole käytetty sellaista kieltä suoraan toisen maan edustajaa kohtaan.
SOLTANIEH syytti myös Yhdysvaltoja sen vaikenemisesta Israelin harjoittamista julmuuksista, hyökkäyksistä, verenvuodatuksista ja yli 30 YK:n päätöslauselman jättämisestä huomiotta.
Michaeli sanoi, ettei noilla, jotka vaativat Israelin tuhoamista, ole minkäänlaista moraalista perustetta kritisoida Israelin politiikkaa, jonka tarkoituksena on puolustaa maan olemassaoloa.
MAAILMALLE on tihkunut tietoja, joitten oletetaan todistavan Israelin väitettyjen ydinaseitten todenperäisyys. Ehkä kuuluisin näistä vuodoista on Dimonan ydintutkimuslaitoksessa työskennelleen teknikon Vanunun antamat tiedot englantilaiselle lehdelle vuosikausia sitten, jonka perusteella hän kärsi 18 vuoden vankilatuomion ja on edelleen poliisin tutkittavana.
Olmert vihjaisi jotain saksalaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa siihen suuntaan, joka voitiin ymmärtää osittaiseksi tunnustamiseksi. Virallisesti Israel ei ole kieltänyt eikä tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita. Tarkkailijat otaksuvat, että Israelilla on 20 –100 ydinpommia. (JP)
4. HAMASIN JOHTO Damaskoksessa on antanut kenttämiehille käskyn suorittaa suuri terrori-isku Israelissa, jolla pystyttäisiin estämään marraskuuksi suunniteltu rauhankonferenssi. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset kertoivat lauantaina, että he ovat estäneet terrori-iskun Tel Avivissa hajotettuaan Hamasin terrorisolun Nablusissa ja löydettyään Tel Avivissa laittomasti Israelissa asuneen arabin asunnosta iskussa käytettäväksi tarkoitetun pommivyön.
SHIN BET oli saanut vihjeen terrorisolusta ja sen aikeista suorittaa isku Tel Aviviin Hamasin Nablusin alueen johtajalta Niad Shakritilta, joka pidätettiin myöhään torstai-iltana.
SHIN BETIN asiamiehet, jotka tekivät ratsian arabin asuntoon Tel Avivissa, saivat vastaansa vihaiset arabit, jotka olivat laittomasti tulleet kaupunkiin etsien työtä. Syntyneen kahinan aikana yhdeltä Shin Betin asiamieheltä murtui nenä, jota hoidettiin sairaalassa.
SHAKRIT kertoi kuulustelijoille, että Nablusissa asuva arabi nimeltä Mhadi Ashur asui laittomasti Tel Avivissa ja tiesi, minne pommivyö oli piilotettu. Shin Bet alkoi välittömästi haravoida arabien asuttamia alueita Tel Avivissa löytäen miehen. Pioneerit tuhosivat pommivyön turvallisesti. (JP)
5. HAMASIN USKOTTIIN saattavan voimaan ankaran sharia-lain Gazan alueella kaapattuaan vallan kolme kuukautta sitten. Muutama viikko sitten Fatahin johtajat ilmoittivat innostuneina, että Hamasin valta Gazassa on murenemassa Fatahin sponsoroimien mielen-osoitusten pakottaessa Hamasin luopumaan vallasta. Kumpikaan näistä ei ole toteutunut. Hamas tekee kaikkensa osoittaakseen hallitsevansa tilanteen, eikä kukaan Gazassa kaipaa korruptiosta syytetyn Fatahin pyssymiesten poistumista katukuvasta. Lain ja oikeuden toteuttaminen on yleisen järjestyksen kasvamisen myötä vahvistanut Hamasin asemaa, jota tukee useitten vaikutusvaltaisten klaanien suostuminen luopumaan ainakin osasta aseistaan ja rikollisista puuhistaan, joista ne olivat kuuluisia. Tärkein näistä klaaneista on Dughmush-perhe, joka tarjosi pyssymiehiään halukkaitten käyttöön ja oli osallistunut useitten länsimaisten journalistien ja muitten kaappauksiin. Tämä klaani on nyt esittänyt hyvin matalaa profiilia.
FATAHIN YRITYKSET Hamasin vallan murtamiseksi kansankapinalla saivat viime viikolla surkean lopun koko Fatahin Gazassa olevan johdon ilmoittaessa Abbasille eroavansa. Fatahin uskotaan nyt keskittyvän säilyttämään valtansa Länsirannalla. Ongelmana on se, että Hamasilla on edelleen vahva kannatus Juudeassa ja Samariassa, vaikka pääministeri Salaam Fayad onkin käskenyt pidättää kaikki johtavat Hamasin virkailijat ja johtajat ja lopettanut useita Hamasille uskollisia instituutioita Länsirannalla. Fatah ei ole sisäisesti yhtenäinen Hamasin tapaan, sen uskottavuutta nakertavat vanhojen Fatahin korruptiosta syytettyjen johtajien pysyminen viroissaan ja sen sisällä toimivien aseellisten järjestöjen kuten al-Aksan avoin Abbasin vallan vastainen kapina. Se ei ole suostunut luopumaan aseistaan ja se toimii yhteistyössä Islamic Jihadin, PFLP:n ja jopa Hamasin pyssymiesten kanssa sekä Gazassa että Länsirannalla. (JP)
HAMASIN pahin puute Gazassa on se, ettei se ole pystynyt murtamaan sitä vastaan asetettua kansainvälistä boikottia, mikä hidastaa talouden kehittymistä ja uusien työpaikkojen luomista.
6. UUTISOTSIKOITA
- OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu ei halua Olmertin hallitukseen, mitä varapääministeri Haim Ramon tarjosi hänelle.
- YK ILMOITTAA raportissaan, että tiesulut ovat kasvaneet 52 % kahden viime vuoden aikana. Puolustusministeri Barak ilmoitti, että hän on valmis poistamaan 24 tiesulkua ja tarkastuspistettä ja vähentämään lisää tilanteen mukaan.
- JPOST valittaa pääkirjoituksessaan päärabbinaatin päätöstä kieltää juutalaisten osallistumisen Lehtimajanjuhlien yhteydessä pidettävään Jerusalem marssiin ja omalta osaltaan toivottaa kaikki kristityt ja muut vieraat tervetulleiksi Israeliin. Israeliin odotetaan yli 7000 kristittyä vierasta Lehtimajanjuhlille sadasta maasta.
- ISRAEL ODOTTAA VUODESTA 2007 tulevan parhaimman turismivuoden 2000 intifadan alkamisen jälkeen. 2000 maahan tuli 2.41 miljoonaa turistia. Tämän vuoden odotus on 2.3 miljoonaa. Vaikka hotelleita on rakennettu vuosittain huonoista vuosista huolimatta, viimeistään 2009 todetaan niiden kapasiteetin riittämättömyys. Hotellien omistajat kuitenkin toteavat, että suuri osa niiden käyttäjistä on omasta maasta, mikä pienentää niiden voitto-osuuksia.
- FATAH KERTOO odottavansa marraskuun konferenssin tuloksia, ennen kuin se aloittaa sovittelukeskustelut Hamasin kanssa.
- IDF JATKAA hälytystilaansa pohjoisrajalla ainakin toistaiseksi. Eilen IAF lähetti koneet Syyrian rajalle, koska tutkassa havaittiin syyrialaisen koneen lähestyvän rajaa. Koneet havaitsivat, että syyrialainen koe oli murskautunut pakkolaskussa Syyrian puolelle rajaa.
- USA KUTSUU sekä Syyrian että Libanonin rauhankonferenssiin.
- USA:N ILMAVOIMAT valmistelevat salaista iskusuunnitelmaa checkmate Iraniin. Sitä valmistelee 20-30 asiantuntijan muodostama ryhmä, jota johtaa kenraali Lawrence Stuztriem apunaan cyber-sodankäynnin asiantuntija tri Lani Kass. Ryhmä vastaa suoraan ilmavoimien komentajalle Michael Moseleylle.
(www.worldnetdaily.com)