Friday, July 20, 2007

PERJANTAI 20.07.07
1. ISKEÄ VAI EI, kas siinä ongelma, jota IDF:n korkein johto yrittää ratkoa. Jo useiden viikkojen ajan IDF on harjoittanut jalkaväkeä, panssarivoimia ja insinööriosastoja hyökkäykseen Gazan kaistaleelle. ”Kaikki on valmista, odotamme vain hallituksen päätöstä asiasta”, kertoo korkea-arvoinen IDF:n upseeri, jonka nimeä JP:n Y Katzin laatimassa artikkelissa ei kerrota.
HÄN SELVITTÄÄ, että viimeiset operaatiot parin kolmen kilometrin päässä turva-aidasta Gazassa on tarkoitettu Kassam-rakettien laukaisutelineitten ja niitten miehistöjen etsimiseksi ja tuhoamiseksi. Mutta hän varoittaa samalla, että otollinen ikkuna suurehkon operaation suorittamiseksi Gazan kaistaleella on nopeasti sulkeutumassa. Hän tarkoittanee tällä Hamasin asevoimien määrän ja laadun kasvamista, heitä lienee nyt 9 000 – 12 000, mutta niitä kasvatetaan 16 000:en. Lisäksi Hamas on kiihdyttänet uusien kehittyneempien aseitten salakuljettamista Siinailta Gazaan. Niiden joukossa on it- ja pt-ohjuksia sekä Katjusha-raketteja. Hamasin joukot saivat USA:n toimittamia it- ja pt-ohjuksia kaapatessaan Fatahin asevarikot Gazassa. Hamasilla on kranaattien laukaisualustoja, joka ampuu useita kranaatteja minuutissa.
IHMETTELYÄ ON herättänyt, miksi USA ja Israel toimittavat Fatahille it- ja pt-ohjuksia, joita se tuskin tarvitsisi yhteenotoissaan Hamasin joukkoja vastaan.
2. OLMERTIN LUPAAMAT 255 palestiinalaisvankia ovat matkalla Ramallahiin. Heidät annetaan tarkastuspisteessä Fatahin joukkojen valvontaan, jotka kuljettavat heitä Mukatan hallintokeskuksen lähettyville, jossa Mahmoud Abbas onnittelee jokaista heistä erikseen.
YKSI VANGEISTA kieltäytyi liittymästä vapautettujen joukkoon. Hän kertoi sairastavansa nivelreumaa ja oli tyytyväinen vankilassa saamaansa ilmaiseen hoitoon, jota hän sanoi tarvitsevansa jatkossakin. Siihen hänellä ei ole mahdollisuuksia PA:n alueilla.
VIIMEINEN ESTE vapauttamisen tieltä poistui Israelin korkeimman oikeuden kolmen tuomarin päättäessä kaksi yhtä vastaan hylätä Almagorin (terrorin uhrien järjestön) esityksen vapauttamisen siirtämisestä, selittäen, ettei oikeus voi asettaa esteitä hallituksen politiikalle. Tämä selitys on kovin tarkoitushakuinen, sillä se on usein puuttunut hallituksen päätöksiin.
FATAHIN JOHTOMIEHET ilmaisivat tyytymättömyytensä vapautettavien vankien henkilöllisyyteen. He olisivat toivoneet suurempien rikollisten vapauttamista.
UUSI VANKIEN vapauttamislista on tiettävästi jo suunnitteilla. Abbas vaatii Fatah Tanzimin Länsirannan johtajan Marwan Barghoutin vapauttamista, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen.
3. HAMAS TUOMITSEE Mahmoud Abbasin esityksen PA.n parlamentin ja presidentin vaalien aikaistamisesta tapahtuvaksi loppuvuoden aikana. Abbas esitti suunnitelmansa vaaleista PLO:n keskusneuvostolle, joka ilmaisi tukevansa Abbasin esitystä.
Puheessaan neuvostolle Abbas uhosi, ”ettei hän tarvitse Syyriassa toimivalta Hamasin johdolta tai sen kaltaisilta lupaa pitää vaalit”. Hän myös uhkaili, että ”Hamasin johtajat kaivavat omin käsin omaa hautaansa”. Koska Abbasilla ei ole mitään mahdollisuuksia toteuttaa uhkaustaan Gazassa, sen uskotaan enteilevän IDF:n hyökkäystä Gazan kaistaleelle.
Hamasin johto esitti kirpeää kritiikkiä Abbasin lausunnon johdosta ja sanoi, ”ettei Abbasilla ole oikeutta johtaa palestiinalaisia, sillä uhatessaan palestiinalaisveljiensä murhaamista hän on menettänyt kaiken uskottavuutensa palestiinalaisten silmissä.” Abbasia syytetään IDF:n kiihottamisesta Gazaa vastaan, mutta Hamasin johto lisää, että ”jos IDF havittelee hyökkäystä Gazan alueelle, se tulee maksamaan siitä korkean hinnan”. Siksi IDF viivyttelee, he uskovat.
PA:N HALLITUKSEN edellinen ulkoministeri Mahmoud Zahar syytti Abbasia USA:n joukkojen kutsumisesta Gazan alueelle sekä oman kansansa näännyttämisyrityksistä nälkään sulkemalla Rafahin terminaalin Egyptiin. Hän kertoi, että Hamas julkistaa pian useita Fatahin tiedustelu-järjestön päämajasta saamiaan dokumentteja, jotka osoittavat PA:n turvallisuusjoukkojen vakoilleen islamilaisia järjestöjä kaikkialla arabi- ja muslimimaailmassa. Zahar enteili, että Abbas suunnittelee saavuttavansa 100 %:n voiton vaaleissa massiivisen väärennöksen avulla.
MAHMOUD ABBAS puolestaan sanoo, ettei itse paholainen keksi pahempia valheita kuin ne, mitä Hamas esittää.
4. OLEN NAHOOL, Farfurin serkku, kertoo PA:n virallisen TV:n lasten piirrosohjelman uusi idoli, jättikokoinen mehiläinen. Nahoolin ”serkku”, jättikokoinen Mikki Hiiri Farfur, jota esitettiin ohjelmassa ”huomisen pioneerit”, sai ohjelman 10-vuotiaan juontajansa Saraan sanoin surmansa marttyyrina varjellessaan maataan. ”Hänestä tuli marttyyri rikollisten ja murhaajien käsissä, viattomien lasten murhaajien.. Näimme Farfurin saavan surmansa marttyyrina.” Juontaja ottaa yhden puhelinhaastattelun ohjelman lomassa 3-vuotiaalta Shaimaalta: ”Emme pidä juutalaisista, koska he ovat koiria. Me taistelemme heitä vastaan,” hän julistaa. ”Aivan oikein Shaimaa, Juutalaiset ovat rikollisia ja vihollisia. Meidän tulee karkottaa heidät maastamme,” sanoo juontaja.
UUSI IDOLI, Nahool, lentää ohjelmassa katonrajassa, josta hän vakuuttaa” Me ja ystävämme tulemme jatkamaan Farfurin polulla. Ja hänen nimessään me kostamme Allahin vihollisille, profeettain murhaajille, viattomien lasten murhaajille, kunnes Al-Aksa on vapautettu niiden saastasta.” (käännös Palestinian Media Watch PMW, JP 20.07.07 D Horovitz)
5. JERIKKO JA KALKILIYA pysyvät edelleen IDF:n tarkassa valvonnassa, vakuuttaa hallituksen virkailija torstaina. Huhu kaupunkien siirtämisestä PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan sai alkunsa lontoolaisen al-Quds lehden artikkelista, jossa kerrottiin arabilähteisiin viitaten, että IDF lopettaisi pian operaationsa näissä kaupungeissa. Virkailija täsmensi, että PA:n kaupungit siirretään jossain vaiheessa PA:n valvontaan, mutta ensin niiden tulee järjestäytyä. Hän arvelee, että palestiinalaiset ovat päästäneet julkisuuteen tahallisen vuodon voidakseen sen avulla painostaa Israelia. Virkailija vakuuttaa, että PA:n joukkojen tulee ensin osoittaa luotettavuutensa, eikä sitä ennen ole mitään syytä luovuttaa kaupunkien valvontaa PA:n joukoille.
6. UUSIN TIEDUSTELUSATELLIITTI, Tecsar, tulee huomattavasti lisäämään Israelin kykyä seurata tapahtumia Lähi Idän alueelle ja varsinkin Iranin ydinaseohjelman edistymistä, uskovat puolustusministeriön edustajat. Tecsar on tarkoitus ampua radalleen syyskuussa intialaisella raketilla. Se on Israelin ensimmäinen satelliitti, jolla on Synthetic Aperture Radar (SAR) ominaisuudet. Se painaa alle 300 kg. Sen rakensi Israelin Ilmailuteollisuuden (IAI) avaruusosasto (MBT) ja se voi lähettää kuvia pilviselläkin ilmalla mihin Ofek-satelliitit eivät pysty. Tecsarin SAR teknologian kehitti IAI:n alaosasto Elta. Israelin viimeisin satelliitti Ofek-7 välittää kamerakuvia, kun Tecsar käyttää tutkateknologiaa. IAI lähettää lähiaikoina avaruuteen Amos 3 satelliitin.
INTIALAISEN RAKETIN käyttö satelliitin saattamiseksi radalleen perustuu maitten välisen sotilaallisen yhteistyön lujittumiseen. Intia ja Israel sopivat äskettäin yhteistyöstä pitkänmatkan ohjustentorjunta järjestelmän ”Barak” kehittämiseksi. Israelin arvion mukaan järjestelmä on kehittyneempi kuin Lockheed Martinin PAC-3. Tämän sopimuksen arvo on 1.3 miljardia USD.
7. UUTISOTSIKOITA
- AHMADINEJAD TOIVOO, että se pystyy voittamaan vihollisensa kesän aikana. Hän on yllätysvierailulla Syyriassa, jossa hän tapasi Syyrian presidentti Assadin lisäksi Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ja kahdeksan Damaskoksessa majailevan 9 terrorijärjestön johtajaa. Ahmadinejad moitti Syyriaa sen rauhan-tunnusteluista Israelin kanssa, joka esitti Syyrian varauksia Iranin sotaisille lausunnoille. Hän sai parempaa huomiota terroristien taholta, jotka pyysivät samalla lisää avustuksia ja aseita.
- SHARONIN RAUNIOITTAMA juutalaiskylä Homesh Samariassa on marssijoitten päämääränä sunnuntaina viime hetkellä peruutetun edellisen marssin jälkeen. Israelin media kutsuu heitä uskollisesti ”oikeistolaisiksi”, erotukseksi vasemmistosta, jota maan media-välineistö edustaa. Marssijoitten tarkoituksena on rakentaa kylä uudelleen ja jatkaa operaatioita muihin tuhottuihin kyliin.
- ISRAEL BEITEINU kritisoi sefardi-päärabbin Shlomo Amarin hyväksymää siviili-avioliittoa, koska se sallii vain kahden ei-juutalaisen välisen liiton Israelissa, mutta ei koske tuhansien juutalaisten ja ei-juutalaisten välistä avioliittoa. Lukemattomat siviiliavioliitot on suoritettu ulkomailla, joista Kypros on suosittu lähellä olevana.
Tämä järjestely aiheuttaa jatkuvia ongelmia ja lisäkustannuksia aviopareille.
- LIKUDIN puheenjohtajavaalit pidetään elokuun 14. päivänä. Silvan Shalom
vetäytyi turhautuneena pois ehdokkuudesta ja lensi lomalle ulkomaille.
Pääehdokas Netanyahun lisäksi ehdokkaina ovat Manhigut Yehudit (juutalainen
johtajisto) puheenjohtaja Moshe Feiglin sekä Maailman Likudin johtaja Danny
Danon, jolla on luottamukselliset suhteet USA:n kristittyihin Israelin ystäviin.
- KASSAM-raketti osui Sderotin kaupungin teollisuusalueelle tänään saaden useita ihmisiä shokkiin. Eilen yksi raketti vaurioitti pahoin asuintaloa, minkä johdosta viisi ihmistä vietiin sairaalaan saamansa vaikean shokin vuoksi. Kaikkiaan 11 ihmistä on saanut surmansa raketti-iskuissa, useimmat heistä Sderotissa.
- VAPAUTETUISTA VANGEISTA 30 kuuluu Hamasiin.

Thursday, July 19, 2007

TORSTAI 19.07.07
1. OLMERT JA ARMEIJA epäonnistuivat kotirintaman suojaamisessa, kertoo JP:n Dan Izenbergin laatiman artikkelin otsikko valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin raportista.
582-sivuisen raportin esipuheessa Lindenstrauss toteaa, että pääministeri Ehud Olmert, edellinen puolustusministeri Amir Peretz, edellinen yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz ja kotirintaman komentaja kenraalimajuri Yitzhak Gershon, kukin omassa roolissaan, epäonnistuivat surkeasti päätöksentekoprosessissa sekä arvioinnissaan ja toimissaan kotirintaman suhteen Libanonin sodan aikana. ”Raportissa esitetyt tosiasiat osoittavat, että Israelin hallitus, poliittiset ja toimeenpanevat tasot, eivät tehneet sitä, mitä niiden olisi tullut tehdä vuosien aikana valmistaakseen kotirintamaa eivätkä suorittaneet yleistä tai operatiivista arviointia rooleistaan hätätilan vallitessa”, kirjoittaa Lindenstrauss.
RAPORTTI KÄY yksityiskohtaisesti läpi kaikki hallituksen instituutiot kansallisella ja paikallisella tasolla sekä tärkeimmät taloudelliset instituutit, joilla oli merkitystä sodan aikana. Se tarkastelee myös pääministerin ja puolustusministerin toimistot, kotirintaman, yleisen turvallisuusministeriön, palo- ja pelastuspalvelut, terveys- ja hyvinvointipalvelut, postin, pankkilaitoksen ja liikennepalvelut sekä paikalliset hallintojärjestelmät. Yleisenä havaintona raportti toteaa, että eri instituutit ja hallintoviranomaiset eivät olleet selvillä velvollisuuksistaan eikä tehtävänjakoa oltu selvitetty. Raportissa esitetään keskustoimiston perustamista, joka koordinoisi eri tahot ja määrittelisi niiden velvollisuudet kriisitilanteita varten. Raportti toteaa, että puutteellisuudet periytyvät vuodesta 1994 lähtien eri hallitusten laiminlyöntien seurauksena. (JP)
2. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstraussin raportti on otettu hyvin vaihtelevasti vastaan. Pääministeri Olmert torjui sen jo ennen sen julkistamista todeten sen olevan osa henkilökohtaista ajojahtia häntä vastaan. Jotkut Kadiman jäsenet tukevat Olmertia tässä.
Lindenstrauss itse pyytää, että raportissa esitetyt huomautukset ja kritiikki otettaisiin vastaan valtiomiesten tapaan eikä puututtaisi siinä esitettyyn henkilökohtaiseen kritiikkiin.
Ulkoministeri Tzipi Livni, joka jo Winograd-raportin ensimmäisen osan julkaisun yhteydessä vaati Olmertin eroamista, vihjaa sitä uudelleen kietoen sen pehmeisiin terminologian kääreisiin.
YKSI PAHIMMISTA syytöksistä Olmertia kohtaan sisältyy siihen, että hän jo sodan alkuvaiheessa 12. heinäkuuta totesi sodan tuhoisan vaikutuksen siviiliasutukselle, mutta ei antanut selkeitä määräyksiä tai ohjeita odotettavissa olevan tuhon varalta. Vasta 30. heinäkuuta pidettiin ensimmäinen tilaisuus, jossa hallitus pyrki arvioimaan sodan vaikutuksia kotirintamalle. Mutta sen jälkeenkään hallitus, todettuaan tilanteen, ei reagoinut siihen mitenkään. Lindenstrauss esittääkin raportissaan erikoiskiitoksen vapaille avustusjärjestöille, jotka pyrkivät täyttämään tyhjiön.
KADIMA-KE Marina Solodkin vaatii Olmertin välitöntä eroa, jonka olisi pitänyt tapahtua heti Winograd-raportin ensimmäisen osan julkistuessa. Shai Hermes, Kadima, syyttää Olmertia lupauksensa rikkomisesta 300 miljoonan NIS apupaketin myöntämisestä Sderotin vahvistamiseksi Kassam-iskuja vastaan, mutta mitään ei ole tapahtunut. Hän syyttää, ettei kansalaisten terveys ja hyvinvointi kiinnosta Olmertia, kuitenkaan vaatimatta hänen eroaan, koska ”seuraaja voi olla vielä pahempi”.
OPPOSITIPUOLUEET VAATIVAT, että Olmert tunnustaa virheensä ja eroaa välittömästi.
3. ABBASIN HÄTILAHALLITUKSEN hyökyaalto (surge) kuvannee jollain tavoin Fayadin johtaman PA:n hallituksen toimia. Mutta kuten USA:n armeijan aloittama ”surge” Irakissa alkoi liian myöhään liian vähäisin voimin, on havaittavissa Abbasin hallituksen mainingeista, kuten Evelyn Gordon toteaa JP:n artikkelissaan ”Salaam Fayad´s Surge”. Gordon toteaa, että Fayadin hallitus on tehnyt monia järkeviä aloitteita: Terveydenhoidon alalla, jota Hamas on hallinnut; aloittamalla suunnittelun massiivisista rakennusprojekteista uusien lähiöiden ja teiden rakentamiseksi, mikä antaisi työtä tuhansille palestiinalaisille sekä aloittamalla aseistettujen jengien riisumisen aseistaan. Vaikka nämä ovat vasta lapsenaskeleita, ne ovat jotain, mitä Abbas ei koskaan edes suunnitellut aloittavansa päinvastaisista lausunnoista huolimatta, Gordon toteaa.
PYSSYMIEHET, joita aseistariisuminen koskee, pitävät koko hanketta hyvänä pilajuttuna, koska saatuaan luovuttamastaan aseestaan 24 000 USD he liittyvät PA:n poliisin tai turvallisuus-palvelun joukkoihin, jossa heille annetaan uudet länsivaltojen maksamat aseet ja kuukausipalkka. Kuten yleisesti tiedetään, monet PA:n poliisit ja turvallisuusjoukkojen virkailijat ovat vapaa-aikoinaan palvelleet juuri noissa aseista riisutuiksi määrätyissä järjestöissä. Tämä toistunee nytkin.
GORDON TOTEAA, että gallupin mukaan 58 % alle 30-vuotiaista palestiinalaisista osallistuu aseellisiin jengeihin. Vain 22 % odottaa rauhan aikaa. Gordon pitää hyvin epätodennäköisenä, että Abbas onnistuu paremmin nyt kuin menetetyn tilaisuutensa Gazan evakuoinnin jälkeen, jolloin hänellä oli sen valvonta hallussaan ja mahdollisuus lopettaa aseellisten jengien toiminta, kuten myös rakettien ampumisen ja tulituksen lopettaminen Israelin puolelle. Abbas ei tehnyt asialle mitään, kunnes korruptoituneeseen johtoon kyllästynyt kansa teki valintansa ja valitsi Hamasin johtaman hallinnon.
TÄMÄ TODETTIIN jo aiempina Jasser Arafatin vuosina, jolloin ei ollut lukemattomia tiesulkuja eikä IDF:n partioita ja operaatioita, mutta Arafat keskittyi pankkitilinsä kasvattamiseen länsivaltojen runsailla dollareilla välittämättä hallitsemansa alueen talouden kehittämisestä.
ISRAELIN RAUHANINDEKSIN gallupissa viime kuussa 79 % vastusti PA:n aseistamista; 71 % vastusti tarkastuspisteiden poistamista PA:n alueilla ja 54 % vastusti palestiinalaisvankien vapauttamista. Gordon toteaa, että 14 vuotta jatkuneitten PA:n rikottujen lupausten jälkeen taistella terroria vastaan, 67 % ei haluaisi edes Israelin keräämien tulli- ym. maksujen tilittämistä PA:lle ilman sitoumusta terrorin vastustamisesta; vain 22.5 % kannatti ehdotonta tilittämistä.
EVELYN DORDON toteaa, että ilman ihmettä Fayad tuskin tulee onnistumaan mainingeissaan.
4. BUSHIN JA PERESIN RUUSUINEN NÄKYMÄ, kuvaa entinen kansanedustaja ja TV-väittelijä Tommy Lapid JP:n artikkelissaan. Lapid maalaa aivan toisenlaisen kuvan kuin arvoisa presidentti Peres virkaanastujaispuheessaan, jossa hän maalaili Punaisen meren vesien virtaavan elvyttävästi Kuolleenmeren pelastukseksi, antaen puhdistettua juomavettä janoisille jordanialaisille ja sähkövirtaa kotitalouksien ja teollisuudenkäyttöön; kukoistavien turistikeskusten nousevan Negevin hiekka-aavikoille, joissa raharikkaat turistit soutelevat ja räpisköivät tekolammikoitten aalloilla sekä Rauhanlaakson teolliset ja taloudelliset keskukset elävöittävät koko Jordanjoenlaakson ennen näkemättömään kukoistukseen, jossa juutalaiset, palestiinalaiset ja jordanialaiset toimivat rauhallisessa yhteisymmärryksessä ja ystävyydessä. Peres maalaili myös nanotekniikan uudesta tulemisesta muitten alojen ohella, joissa juutalainen äly ja aloitteellisuus pääsee täyteen oikeuteensa öljydollareitten vauhdittamana.
NÄMÄ OVAT PERESIN haavekuvia, joita USA:n presidentti Bush näyttää tukevan toistaen oman tulevaisuuden näkynsä ”kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinasta, jotka rauhassa ja turvassa asuvat rinnakkain”. Bush toisti uskollisesti tämän mantransa viimeisessä linjapuheessaan.
TOMMY LAPID sanoo tylysti artikkelissaan, ettei hänen näköpiirissään ole mahdollisuutta palestiinalaisten koskaan saavuttaa rauhantilaa Israelin kanssa siitä yksinkertaisesta syystä, että palestiinalaiset vaativat Israelin vetäytymistä 1967 aselepolinjoille ja palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta entisille asuinsijoilleen Tel Avivissa, Jaffassa, Haifassa, mitä mikään Israelin hallitus ei voi hyväksyä, kuten ei myöskään koko Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. LAPID NÄKEE myös, että Hizbullah on voimissaan ja tulee voimistumaan Iranin mahdin kasvamisen myötä. Lapid toteaa, että lopulta Iranilla on oma ydinpommi, joka ratkaisevasti rajoittaa Israelin toimintavapautta.
TOMMY LAPID VAROITTAA, ettei täällä tule koskaan olemaan todellista rauhaa, ja siksi on tärkeää itseistää tämä tosiasia, ettei eksy polulle, josta ei ole paluuta.
LAPID PUHUU kuten uskostaan irtautunut puhuu. Hän ei voi uskoa, että tulee aika, jolloin Rauhanruhtinas perustaa valtakunnan, jossa vallitsee rauha ja keskinäinen anteeksianto.
KAHDEN VALTION PERIAATETTA ajavat edustavat sitä haaveellista itsekeskeisyyttä (cognitive egocentrism), josta Joel Fishman puhui artikkelissaan jokin päivä sitten (perjantai 13.07.07). Shimon Peres on tämän Fishmanin esittämän teorian ruumiillistuma.
5. MAHMOUD ABBAS aikoo pitää uudet PA:n vaalit, ehkä jo tämän vuoden aikana. Miten hän pystyy toteuttamaan ne Gazan alueella, jää nähtäväksi. Hän aikoo kutsua Palestiinan Lakiasäätävä Neuvoston (PLC:n) kokoon sunnuntaiksi, mitä Hamas vastustaa.
IDF JATKOI EILEN etsittyjen terroristein pidätyksiä keskeytettyään ne viime viikon lopulla. Eilen IDF pidätti 16 etsittyä terroristia Länsirannalla. IDF aikoo antaa Jerikon ja Kalkilyan kaupungit PA:n täyteen valvontaan. Palestiinalaiset kivittivät ambulanssia Gush Etzionissa tänään.
6. POLIISI TUTKII epäilyksiä vaalivilpistä Labour-puolueen puheenjohtajavaalien yhteydessä. Shimon Peresiä vaaditaan palauttamaan laittomasti saamansa yli 320 miljoonaa USD avustukset edellisten Labourin puheenjohtajavaalien yhteydessä, jotka Amir Peretz voitti.
ZEVULUN ORLEV (NU) vaatii valtion tutkimuskomitean asettamista tutkimaan hallituksen epäonnistumista Libanonin sodan aikana.

Wednesday, July 18, 2007

KESKIVIIKKO 18.07.07
1. DIPLOMATIA siirtyy suuremmalle vaihteelle, ennustaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan. Tähän vaikuttavat sekä presidentti Bushin puhe, kvartetin uuden lähettilään Tony Blairin välitystyön alkaminen että tilanteen muuttuminen positiivisemmaksi Palestiinan Auktoriteetin sisällä. Kaikki eivät suinkaan vielä usko Mahmoud Abbasin pystyvän ajamaan läpi aloittamiaan uudistuksia, ja monilla on epäilyksiä hänen todellisista motiiveistaan. Vanha viisaus kertoo, ettei leopardi pysty muuttamaan täpliään, ja vaikka voisikin, peto se on edelleen, vain vaikeammin tunnistettavissa. En ole vielä kuullut hänen lopettavan Israelin vastaista kiihotusta PA:n instituutioiden ja PA:n virallisen TV:n sisällä enkä Palestiinan kansan ohjaamista rauhan poluille.
EU:N ULKOPOLIITTINEN JOHTAJA Javier Solana saapui Israeliin ja tapaa tänään maan korkeinta johtoa sekä myös presidentti Shimon Peresin, minkä Keinon uskoo enteilevän Peresin huomattavaa roolia rauhanprosessin etenemisessä, kohteliaisuusvierailun ohella. Solana tapaa myös PA:n korkeinta johtoa. Solana kiitteli Bushin puhetta ja USA:n lisääntyvää kiinnostusta Israelin ja palestiinalaisten välisten konfliktien ratkomisessa, missä Solanan mukaan kahden valtion periaate on ainoa tie eteenpäin. Bushin esittämää kansainvälistä konferenssia Solana pitää tärkeänä ja uskoo, että kvartetilla on siinä tärkeä rooli.
TONY BLAIR saapuu Israeliin maanantaina kahden päivän vierailulle, jonka aikana hän tapaamisten ohella pyrkii etsimään itselleen sopivaa toimistotilaa. Hän aikoo tuoda mukanaan osan ulkoministeriönsä virkailijoista ja liittää henkilökuntaansa kvartetin maitten edustajia.
EGYPTIN JA JORDANIAN ulkoministerit saapunevat Israeliin ensi viikon keskiviikkona.
ITALIAN ULKOMINISTERI Massimo D´Alema aiheutti pienen sivupyörteen diplomatian kentällä varoittaessaan eristämästä Hamasia heti Bushin kärkevän Hamasin arvostelun jälkeen. Italian pääministeri esitti kiireesti selityksen, että D´Alema puhui omaan pussiinsa eikä edusta Italian hallituksen kantaa asiassa. (JP)
USA:N VALKOINEN TALO on toppuutellut liikaa intoa Bushin esittämän konferenssin johdosta. Sen mielestä konferenssi pidetään luultavasti USA:ssa eikä siltä voi odottaa selkeitä ratkaisuja.
2. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss luovuttaa virastonsa laatiman raportin maan
kotirintaman valmiudesta ja toiminnasta Libanonin sota II:n aikana tänään. Tutkimukset asiasta aloitettiin heti sodan päätyttyä ja niiden aikana on haastateltu satoja sekä sotilas- että siviilivirkailijoita. Siinä puututaan tehtävänjakoon sotatilanteessa armeijan, kotirintaman, hallituksen ja paikallisten viranomaisten kesken, missä havaittiin suuria puutteita. Raportti, joka julkistetaan tänään iltapäivällä, ei odotettavasti esitä juridisia tutkimuksia avainhenkilöistä, mutta Knessetin Valtion-tarkastusneuvostolla on valta ja oikeus vaatia niitä.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert suhtautuu hyvin torjuvasti valtiontarkastajan raportteihin, jotka hänen mielestään ovat henkilökohtaista ajojahtia. (JP)
3. PRESIDENTTI BUSHIN puheen ajoitus ja sisältö on osa Olmertin ja Bushin välistä sopimusta, jolla pyritään vähentämään sekä Olmertia koskevien poliisitutkimusten että ensi kuussa odotettavan Winograd-komitean loppuraportin vaikutusta ja siten jatkamaan Olmertin hallituksen toimikautta, syyttävät Labour-puolueen edustajat.
KOLMANTENA UHKANA Olmertin hallitukselle ovat Labour-puolueen toistuvat uhkaukset erota hallituksesta, mikä pakottaisi hallitusmuutoksiin tai uusiin vaaleihin. Labourin puheenjohtaja Ehud Barak äänesti tärkeissä kysymyksissä vastoin Olmertin esitystä, mikä sai Olmertin esittämään uhkauksen puuttua asiaan, jos tämä toistuu.
LABOUR-PUOLUEEN pääsihteeri Eitan Gabel selvittää, että puolueen tulee erota hallituksesta välittömästi Olmertin epäonnistumisten johdosta Libanonin sodassa kuten myös hänen poliisi-tutkimusten paljastamien rikossyytöstensä vuoksi. Hän odottaa raskauttavaa Winograd-raporttia.
MAATALOUSMINISTERI Shalom Shimhon haluaa puolueen pysyvän hallituksessa riippumatta syksyllä pidettävästä rauhankonferenssista tai Winograd-raportista. (JP)
4. MITEN HE VOIVAT vapauttaa tyttäreni murhaajan? kyselee Michael Theler, jonka 16-vuotias tytär Rachel sai surmansa pommi-iskussa Yuvalom kauppakeskuksessa 2002 Karnei Shomronissa. Hänen vihansa kohdistuu PFLP:n apulaisjohtajan Abdul Rahim Malouhin vapauttamiseen Olmertin lupaaman vankienvapautuksen yhteydessä. Useimmat vapautettavista vangeista ovat syyllistyneet laittoman aseen hallussapitoon, kivien heittelyyn tai kuulumisesta laittomaan järjestöön. Malouh pidätettiin 2002, hän on 60-vuotias ja tiedettävästi sairas. Hänet tuomittiin kuulumisesta laittomaan järjestöön ja hänen vankilatuomionsa päättyy kahdessa vuodessa. Mahoul on läheinen Abbasin ystävä ja toimi välittäjänä Hamasin ja Abbasin välillä.
PERJANTAINA VAPAUTETTAVAN 256 palestiinalaisvangin joukossa on alaikäisiä ja kuusi naista. (Islamin mukaan poika on täysi-ikäinen 16-vuotiaana ja voi solmia avioliiton).
Vankiloitten henkilöstö on hälytystilassa vankien vapautuksen aikana, minkä uskotaan voivan aiheuttaa mielenosoituksia varsinkin 4000 Hamas-vangin parissa. (JP, Sh Gl Frenkel)
SUUNNITELMAN MUKAAN vangit oli tarkoitus vapauttaa useassa tarkastuspisteessä, mutta palestiinalaiset vaativat kaikkien vapautettavien tuomista Ramallahiin, jossa järjestetään virallinen vastaanottotilaisuus. Abbas aikoo kätellä jokaista vapautettua erikseen. Tämä osoittaa tilanteen ironisuuden: Israelissa rikoksista tuomitut otetaan vastaan yhteisön korkeimman johdon toimesta.
PA:N VIRANOMAISET ovat esittäneet tyytymättömyytensä vapautettavien henkilöllisyydestä, he olisivat halunneet vapauttaa kaikki Hamasin kansanedustajat ja muita johtavia miehiä. Lisäksi he vaativat, että uusi vapautettavien joukko tulee muodostaa välittömästi. Nyt vapautettavien 256 vankien joukossa on Fatahin ja sen alajärjestöjen, sekä PFLP:n ja DFLP:n jäseniä. Hallituksen istunnossa eilen äänestettiin vapauttamisesta äänin 7 puolesta – 3 vastaan (Eli Yishai, Shas; Shaul Mofaz, Kadima; Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu). SHIN BETIN aiempi johtaja Avi Dichter kannatti vapauttamista.
SHAUL MOFAZ ennusti, että vankien yksipuolinen vapauttaminen nostaa Hamasin kaappaaman Gilad Shalitin hintaa. Mofaz lisäsi, etteivät Israelin eleet ole tehneet Abbasia yhtään paremmaksi.
Olmert puolestaan selittää, että vaikka kaikki vapautettavat ovat syyllistyneet turvallisuusrikoksiin, heillä ei ole verta käsissään. ”Joillakin oli aikomus tappaa, mutta onnistuivat vain vammauttamaan uhrinsa” - vaikkakin eliniäksi -, on Olmertin mielestä lieventävä asianhaara.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- ENSIMMÄISET Sudanin pakolaiset siirretään uuteen joskin vielä keskeneräiseen leiriin Ketziot vankilan alueella. Nämä ensimmäiset asukkaat ovat seitsemän naista ja kolme lasta, jotka tiistain vastaisena yönä ylittivät Israelin ja Egyptin rajan. Heidän mukanaan tulleet 10 miestä sijoitettiin aluksi vankilaan selleihin. Vankilassa on useita kymmeniä Egyptistä Israelin puolelle laittomasti tulleita pakolaisia, joista jotkut voivat olla työnhakijoita eikä pakolaisia, eivätkä kaikki ole Sudanista. Pakolaisille on erotettu verkkoaidalla oma alueensa vankilan yhteydessä, ja he asuvat siirrettävissä puuparakeissa, joihin pyritään muodostamaan kodinomainen tuntu. Aluksi 300 naista ja lasta voidaan sijoittaa puuparakkeihin, mutta viereinen suunnitelma käsittää 1000 pakolaiselle rakennettavan leirin. Se valmistunee lähiviikkojen aikana. (JP)
- JERUSALEMIIN johtava tie no 9 avataan liikenteelle ehkä torstaina. Se johtaa osan Tel Avivista tulevasta liikenteestä suoraan Beginin valtatielle, jota pitkin pääsee Malhan kauppakeskukseen ja stadionille ilman pysähdyksiä. Tien avaamista jouduttiin siirtämään luonnonsuojelijoitten vaadittua tienrakentamisen ympäristölle aiheuttamien vaurioitten korjaamista sekä tienvarsien aitaamista, etteivät villieläimet pääse toikkaroimaan autotielle. 3.5 km:n pituinen tie maksoi puoli miljardia NIS, siinä on kolme siltaa ja kaksi tunnelia. (JP)
- JERUSALEMIN KAUPUNKI rakentaa 5 500 dunamia käsittävän puiston Jerusalemin Sorek- ja Refaim-joista länteen pääkaupungista Malhan urheilukeskukseen kaakkoispuolella. Kaupungin Raamatullinen eläintarha on tulevan mammuttipuiston sisällä. Alueelle rakennetaan suuri joukko huvittelu- ja luontoaiheisia toimintoja, metsiä, urheilu ja vapaa-ajan harrastuspaikkoja, luonnonkauniita polkuja, polkupyöräteitä ja luonnonlähteitä. Puiston rakentaminen vauhdittui kaupungin hylättyä ns. Safdie-suunnitelman, jonka mukaan olisi rakennettu 20 000 asuntoyksikköä 26 neliökm:n Jerusalemin metsäalueelle.(JP)
- YKSI ASUKAS haavoittui lievästi Kassam-raketin sirpaleista tiistaina kibbutsin alueella Negevissä. Toinen raketti osui Sderotiin vaurioittaen useita rakennuksia ja sähköjohtoja. kukaan ei loukkaantunut. Kolmas raketti putosi avoimelle aukiolle.
- YKSI HATUELIN PERHEEN murhaajista saatiin kiinni Gazan kaistalla. Tal Hatuel, 34 ja raskaana kahdeksatta kuukautta, ajoi tyttäriensä Hilan, 11, Ronin, 7 ja Meravin, 2 vuotta, Kissufimtietä Gush Katifista Gazassa Israeliin 02.05.04 terroristien asettamaan väijytykseen, jonka johdosta auto pysähtyi. Tämän jälkeen terroristit ampuivat läheltä jokaisen erikseen varmistaen, että myös syntymätön vauva kuoli. 25-vuotias Nagad Abu-Dahar tunnusti osuutensa murhiin. (JP)

Tuesday, July 17, 2007

TIISTAI 17.07.07
1. PRESIDENTTI GEORGE BUSHIN mielenkiinnolla odotettu maanantain puhe, jossa hän käsitteli Lähi Idän ja erityisesti Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, ei tarkkailijoitten mielestä noussut lähellekään sitä, mitä hänen edellinen linjanjakopuheensa viisi vuotta sitten sisälsi. Bushin puhe oli välttelevä ja aiempia suunnitelmia myötäilevä, ei rohkea ja aloitteellinen.
HERB KEINON muistuttaa puhetta käsittelevässä JP:n artikkelissaan, että edellinen Bushin puhe määritteli Jasser Arafatin terroristiksi, mikä rohkaisi Israelin eristämään hänet Mukatan hallinto-keskukseen Ramallahissa. Tällä kertaa Bush määritteli Hamasin samaan kastiin Arafatin kanssa. Mukata antoi Arafatille jonkinlaisen immuniteetin, mutta saako Hamas nauttia samasta Gazan kaistaleella, on kokonaan toinen asia. Hamasin asema Gazassa on vahva, sekä poliittisesti että sotilaallisesti. Edellinen Bushin puhe synnytti ”tiekartan”, jo lähes tyystin unohdetun. Nyt Bush ehdottaa käytettäväksi uutta polkua, sillä Mahmoud Abbasin asema on heikko Juudeassa ja Samariassa sekä lähes olematon Gazan kaistaleella, lisäksi Olmertin hallitus seisoo savijaloilla.
BUSH EHDOTTAA Lähi Idän rauhankonferenssia, johon kvartetin, Israelin ja palestiinalaisten lisäksi osallistuisivat ”Israelin naapurimaat”, joita hän ei lähemmin nimennyt. Kysymykseen tulisivat kuitenkin ns. ”arabikvartetti”, eli Egypti, Saudi Arabia, Jordania ja Kuwait, mahdollisesti täydennettynä Marokolla ja Tunisialla. Pääministeri Olmertin kansliasta selvitetään, että tilaisuus olisi paremmin keskustelufoorumi asioista kuin konferenssi. Siltana eri osanottajien välillä tulisi toimimaan kvartetin uusi Lähi Idän lähettiläs Tony Blair, joka perustanee tukikohtansa Jerusalemiin lähi aikoina. Monet arabimaat ovat kuitenkin protestoineet Blairin nimitystä.
2. PRESIDENTTI BUSH sanoi puheessaan, että prosessin päämääränä on elinkelpoisen ja yhtenäisen Palestiinan valtion perustaminen Israelin rinnalle, minkä konferenssiin osallistuvien maitten tulisi vahvistaa. Bush kuitenkin huomautti, että palestiinalaisten instituutioiden rakentaminen ja sen yhteiskunnan valmistaminen itsenäisyyttä varten ei ole onnistunut, minkä vuoksi Blairin ensisijaisena tehtävänä on valvoa niiden rakentaminen kestävälle pohjalle. Tämä tulee viemään aikaa, mikä lienee antanut kolumnisti Herb Keinolle aiheen nähdä Bushin suosittelevan jonkinasteista federaatiota ellei peräti ylimenokauden liittoa Jordanian kanssa.
AIEMPI USA:N Israelin lähettiläs Martin Indyk esitti 2003 perustettavaksi säätiötä, joka johtaisi palestiinalaisten hallintoa siihen saakka, kunnes perusteet täydelle itsenäisyydelle ovat muotoutuneet. Tämän toteutumiseksi palestiinalaisten tulee valita maltillisten ja kiihkomielisten välillä, mikä edellyttää maltillisten arabimaitten tukea, totesi Bush puheessaan. Bush edellyttää ja vaatii palestiinalaisilta vastuullisuutta ja velvollisuuden tuntoa omasta tulevaisuudestaan.
3. PRESIDENTTI BUSH vaati puheessaan Israelilta, että se helpottaa palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa poistamalla tiesulkuja sekä lopettamalla IDF:n operaatiot. Israelin tulee poistaa juutalaiskylien ulkopuolelle lähinnä nuorten patrioottien rakentamat parakkikylät (outposts) sekä muutenkin lopettaa ”setlementtien” laajentuminen, kuten hän sanoi. Bushin mielestä Israelin tulee keskittyä kehittämään Negeviä ja Galileaa, tämä ilmeisesti Shimon Peresin herätteitten pohjalta. Rajat Israelin ja palestiinalaisten välillä tulee muodostaa aiempia linjoja heijastaen, kuitenkin huomioiden tämän hetken todellisuus ja keskinäiset sopimukset. Bush varoitti palestiinalaisia asettamasta kohtalonsa Hamasin ja sen tukijoitten Iranin ja Syyria käsiin, jotka tulisivat murskaamaan kaikki palestiinalaisten itsenäisyystoiveet.
PRESIDENTTI BUSH vakuutti USA:n seisovan aina Israelin tukena sen pyrkiessä säilymään ja kehittymään ”juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana”. JP:n pääkirjoitus kritisoi Bushin tapaa välttää sanomasta asiaa suoraan, eli ettei ”palestiinalaispakolaisten” tule sallia palata Israeliin, josta monet heistä ovat lähteneet. On muistettava, että pakolaisleireissä asuvien ns. pakolaisten joukossa on runsaasti paikallisia asukkaita ja muista arabimaista muuttaneita.
HAMASIN JOHTO tuomitsi Bushin puheen kutsuen häntä sionistien agentiksi.
4. OLMERTIN JA ABBASIN eilisestä keskustelutilaisuudesta ei ole paljon tietoja käsillä. Olmertin kerrotaan kehottaneen Abbasia tehostamaan taisteluaan terrorismia vastaan, ikään kuin hän olisi edes aloittanut mitään sillä taholla. Olmert kuitenkin kiitteli Abbasia kehityksestä oikeaan suuntaan kieltämällä aseitten hallussapidon yksityishenkilöiltä. Tietojen mukaan satakunta asetta on saatu takavarikoitua. www.debka.com kertoo, että aseen luovuttajalle maksetaan 24 000 USD, ja rahat tulevat Israelin hallitukselta. Terroristien ei kuitenkaan tarvitse luovuttaa pommejaan, kranaattejaan eikä muitakaan ihmisten vahingoittamiseksi tehtyjä välineitään.
OLMERTIN LUPAAMAT 250 tuomittua terroristia vapautetaan ilmeisesti perjantaina. Koska oli vaikea löytää terroristeja, jotka eivät olleet murhanneet israelilaisia, luotiin uusi määritelmä:
Luovutuskelpoisuuteen oikeutti se, ettei terrori-iskussa kohteena ollut israelilainen kuollut vaan ”ainoastaan” haavoittui. Tämä asettaa koko Olmertin hallitseman oikeuskäsitteen outoon valoon. Monelle eliniäkseen pyörätuoliin sidotulle kuolema olisi ollut armeliaampi kuin elinikäinen vammaisuus, joka tuhosi hänen tulevaisuutensa ja aiheuttaa jatkuvaa kipua ja kärsimystä.
Se pilkkaa myös Israelin oikeuslaitosta, joka oli nähnyt paljon vaivaa kerätessään huolellisesti todistusaineistoa ja todistajia oikeuskäsittelyä varten vain todetakseen, että joku marxilaisen ideologian kyllästämä poliitikko vapauttaa ehkä yhteen tai useaan elinkautiseen tuomitun vain ”vahvistaakseen” jotain poliitikkoa, jonka oma menneisyys liittyy läheisesti terrorismiin.
OLMERT kutsuu tätä ”hallitun riskin ottamiseksi”, Israelin turvallisuuden kustannuksella.
MAHMOUD ABBAS vaatii, että seuraavissa keskusteluissa Olmertin kanssa tulee keskittyä lopullisen tilanteen asioihin, eli hypätä ”tiekartan” lukuisten kohtien yli. Olmertin kerrotaan varoittaneen Abbasia, että hänen yrityksensä sopia Hamasin kanssa vaarantavat yhteyden. Seuraava keskustelutilaisuus lienee parin viikon päästä Jerikossa.
TUNTUU OUDOLTA, että Olmertilla ja Bushillakin on tuollainen kiire vakuuttaa tukeaan Abbasille. Miksi Olmert ei vaatinut, että vankien vapauttamista vastaan Abbas lopultakin lopettaa Israelin ja juutalaisten vastaisen propagandan PA:n virallisella TV-kanavalla ja laitoksissa? PA:n TV lopetti Mikki Hiiri-terroristin piirroselokuvan lähettämisen, mutta toinen on jo tulossa: Mehiläisterroristi, joka sekin seikkailee juutalaisjahdissa ehkä kärsiäkseen lopulta marttyyrikuoleman edeltäjänsä tapaan. Siinä lapsille opetetaan kädestä pitäen, että kuolema on suloisempi kuin elämä.
5. UUTISOTSIKOITA
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner kertoi kaksipäiväisen 14 libanonilaisen järjestön kanssa pidetyn tilaisuuden jälkeen saaneensa tunnun, että Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaissotilasta ovat vielä hengissä. Hizbullahin edustaja sanoo, ettei heidän taholtaan ole annettu tällaista tietoa.
- IDF VANNOO seuraavansa tarkoin vapautettavan 250 palestiinalaisvangin käyttäytymistä kuten myös niiden 178 armahdetun terroristin, joiden jahtaamisesta IDF joutuu luopumaan ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Jospa heille asetettaisiin ihonalainen mikrosiru, jota USA:n sanotaan käyttävän joittenkin vankien ja Meksikosta laittomasti maahan tulleitten tarkkailemiseksi.
- MURHISTA TAI SEN AIKOMISESTA TUOMITTUJEN vapauttamiseen liittyy eräs seikka, johon ei kiinnitetä mitään huomiota. Jos heidät siirrettäisiin PA:n vankiloihin kärsimään loput tuomiostaan PA:n lakien alaisina, heidän vapauttamisensa voisi jotenkin ymmärtää. Mutta nykyisen käytännön mukaan Palestiinan kansa ottaa heidät vastaan sankareina, ja heidän kunniakseen nimetään katuja ja aukioita. Tästä vääjäämättä seuraa huomio, että terrorismi on koko Palestiinan kansan hyväksymä, ja että suostuessaan tähän Israelin hallitus myöntää terrorismin oikeutuksen israelilaisia vastaan.
- ISRAEL JA PA esittävät, että Turkki ottaisi vastuun valvonnasta Gazaan johtavilla rajanylityspaikoilla. Molemmat osapuolet hyväksyvät tämän järjestelmän. Turkkilaiset yhtiöt voisivat myös hallinnoida raja-alueelle rakennetuissa teollisuuslaitoksissa, joitten elvyttäminen auttaisi Gazan työllisyysongelmaa.
- TERRORISTIT AMPUIVAT maanantain iltapäivän ja illan kuluessa neljä Kassam-rakettia Israeliin. Yksi osui asuintaloon tuhoten sen lähes täysin, toinen putosi läheiselle kadulle. Kolmas putosi kibbutsiin ja neljäs aukiolle paikalle. Yksi henkilö haavoittui lievästi ja useita hoidettiin shokin vuoksi. Tänä aamuna ammuttiin tähän mennessä kaksi uutta Islamic Jihadin ampumaa rakettia. Eilen aamulla IAF ampui ohjukset kahteen raketin laukaisualustaan tuhoten ne. Rakettituli on vähentynyt, mutta kranaattien ampuminen on lisääntynyt huomattavasti.
- HAIM RAMON on tiettävästi laatimassa omaa Juudean ja Samarian karkotus-suunnitelmaansa. Sen mukaan 70 % juutalaisyhteisöistä tuhottaisiin ja alueet luovutettaisiin PA:n hallintaan. Olmert nimitti Ramonin johtamaan uusien juutalaisasutusten (outposts) tuhoamista.
- HOMESHIN tuhottuun juutalaiskylään aiottu marssi sen uudelleen rakentamisen aloittamiseksi peruutettiin viime hetkellä. Armeija oli asettanut kolme pataljoonaa ja poliisi tuntemattoman määrän miehiä estämään marssijoitten pääsyn kylään.

Monday, July 16, 2007

MAANANTAI 16.07.07
1. PERESSTAN ON SYNTYNYT. Gazan kaistaleesta muodostui Hamasstan, Fatahin Juudeasta ja Samariasta muodostui Fatahstan, ja Knessetin valittua Shimon Peresin sunnuntaina 15.07.07 maan yhdeksänneksi presidentiksi Israelista muodostui Peresstan.
Peres puhui ”kruunajaistilaisuudessa” Knessetissä pitkään ja haaveellisesti, kuten hänen tapansa on. Puheessaan hän sanoi lapsena haaveilleensa paimenpojan ja runoilijan kutsumuksesta, mutta ei maininnut harkinneensa katolisen papin uraa. INN:n mukaan hänen puheensa koostui kolmestatuhannesta sanasta, joihin Peres oli sisällyttänyt lukuisia ”peace” (shalom, rauha) sanoja, mutta ei kertaakaan viitannut väkivaltaan eikä terrorismiin, mitkä olivat seurauksena hänen ajamistaan Oslon sopimuksista. INN kertoo, että yksi surmattu israelilainen (1500) sisältyi joka toiseen Peresin kolmestatuhannesta sanasta. Peres sanoo murehtivansa Rabinin vuoksi, ”sen suuren johtajan, jonka he tappoivat ja haavoittivat sydämiämme”. Tämän hän sanoo vakaalla ilmeellä, vaikka hän aloitti Oslon sopimusten neuvottelut Rabinin selän takana ja pakotti hänet hyväksymään valmiit sopimukset skandaalin välttämiseksi. (JP, INN)
AP:LLE ANTAMASSAAN haastattelussa ennen ”kruunajaisia” Peres tiuskaisi: ”Meidän tulee irrottautua Juudeasta ja Samariasta”, selittäen samalla, että hän ymmärtää vähemmistön tunteita, mutta ”Israelin enemmistö haluaa luopua niistä”, iskulause, jota ei ole millään tavoin todistettu. Nämä lausunnot mieheltä, joka sanoo pyrkivänsä ”koko kansan presidentiksi”, sai oikeistoa edustavien johtajien kärjekkäät kritiikit. ”Peres ei vieläkään tunnusta syyllisyyttään Oslon sopimusten kauheisiin seurauksiin”, he valittavat. Peres tunnusti 1997 Jerusalem Report lehdelle, että ”rauha on romanttinen prosessi, tarvitsee vain sulkea silmänsä ja antaa romanssin viedä”.
2. SHIMON PERES, Israelin yhdeksäs presidentti, sanoi täysin tiedostavansa, että Israelin presidentin tulee pysytellä päivän politiikan yläpuolella. Kuitenkin hänen puheensa oli täynnä politiikkaa. Eräs hallitusvirkailija totesikin, että Israelilla on nyt kaksi pääministeriä, joista toinen hoitaa kotimaan ja toinen ulkomaan asiat. Peresin uskotaan matkustelevan laajalti, kuten hän on tehnyt vuosikaudet. Ulkoministeri Tzipi Livni on syrjäytetty, hänestä ei juuri kuule eikä paljon näekään muuten, kuin kättelemässä jotain ulkomaista vierasta.
SHIMON PERES on monopolisoinut rauha-termin siten, että siitä on tullut kulunut klisee ellei peräti varottava kirosana. Peres liittää peace-termin – usein oman nimensä ohella - kaikkiin mahdollisiin projekteihinsa. Hänen instituutionsa tunnetaan nimellä Peres Peace Centre (Peresin Rauhankeskus).
PUHEESSAAN hän käsitteli neljää aluetta, jotka tulisi pitää erityisinä kehittämisalueina: Jerusalem hengellisenä ja poliittisena keskuksena juutalaisille ja rukouksen keskuksena kaikille ”rauhanetsijöille” kaikkialta maailmasta, sekä ”kansainvälinen tieteen ja älyllisten haasteitten keskus kaikille sen porteille tuleville”; Negev on alkanut herätä ”eikä sitä saa päästää nukahtamaan uudelleen”; Galilean tenho on tunnettu ylivoimaisen kauneutensa vuoksi, ja sen asukkaille, puoleksi juutalaisia, puoleksi arabeja, alue tarjoaa tasapuolista kehitystä molemmille kansanosille sekä nuorille; Jordaninlaaksoa Peres kutsuu nimellä ”Rauhanlaakso”, jonne Jordania, Israel ja Palestiinan valtio, jota Peres voimalla ajaa, yhdessä kehittävät teollisuuden ja turismin keskukseksi, jos mahdollista petro-dollareitten vauhdittamana. (JP, INN, Ynet)
3. IDF:N JA TURVALLISUUSVIRKAILIJOITTEN laatima 250 nimeä käsittävä vapautettavien terroristien lista on valmis sopivasti ennen tämänpäiväistä Olmertin ja Abbasin tapaamista Jerusalemissa. Tämä pääosin Fatah-vangeista koottu lista on yksi Olmertin lupaamista ”Abbasin tukemisyrityksistä”. Eilen toteutettiin toinen: Jordaniasta vietiin suurehko aselähetys Ramallahiin. Kolmantena Olmert lupaa vapauttaa 178 etsittyä Fatahin jäsentä IDF:n metsästyksestä. Nämä etsityt terroriin osallistuneet palestiinalaiset ovat pääosin Fatah al-Aksan ja ja Tanzimin jäseniä. Abbas vaati listaan Islamic Jihadin, DFLP:n ja PFLP:n jäseniä, joille myös ”Olmert myöntää armahduksen tehdyistä synneistä kolmeksi kuukaudeksi Abbasin aseman vahvistamiseksi”.
IDF:n jahtaamisesta vapautettavien joukossa on kyseenalaisesti al-Aksan Jeninin alueen terrorijohtaja Zachariya Zubeidi, jolla jos kenellä on ”verta käsissään”. Lieventäväksi asianhaaraksi katsotaan se, että aiottu terrori-isku ei onnistunut, vaikka tarkoitus oli tappaa.
VAPAUTETTAVIEN VANKIEN listaa käsitellään ministerikokouksessa tiistaina, ja jos se hyväksytään kuten uskotaan, listaa vastustaville annetaan 48 tuntia aikaa esittää vastalauseensa.
ISLAMIC JIHAD ilmoittaa, ettei se hyväksy sen 20 etsityn terroristin armahdusta 3 kuukaudeksi.
4. OMITUINEN TUKIJAPARI Abbasille, ihmettelee Kh A Toameh JP:n artikkelissaan Nauef Hawatmehin ja Farouk Kaddoumin päästämistä Juudeaan ja Samariaan. Hawatmeh on kreikkalaisortodoksi kristitty, joka perusti marxilais-leniniläisen DFLP-järjestön 1970-luvulla. Hän hylkäsi Oslon sopimukset ja vastustaa Israelin valion olemassa oloa. Hänen järjestöään on pidetty eräänlaisena palkkamurhajärjestönä, jolta toiset ostavat ”täsmäiskuja” määrättyihin kohteisiin. Tämä ryhmä murhasi ministeri Zeevin ja on otaksuttavasti useitten muitten israelilaisten murhien takana.
FAROUK KADDOUMI, joka ei suostunut muuttamaan Gazaan Jasser Arafatin kanssa, vaan pysyttelee edelleen Tunisiassa, vastustaa ehdottomasti kaikkia kompromisseja Israelin kanssa. ABBASIN TARKOITUKSENA, hänen vaatiessaan Olmertilta lupaa saada tuo omituinen pari Ramallahiin, lienee saada kokoon PLO:n keskuskomitea, jolla hän aikoo syrjäyttää Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston, jonka toiminta on käynyt mahdottomaksi. Fayadin sekä ensimmäinen että tämä toinen hallitus ei ole laillinen, koska kumpikaan ei saanut PLC:n hyväksymistä. PLO:n keskuskomitean asettaminen PLC:n tilalle ei varmaankaan lisää Abbasin toimien laillisuutta.
Sekä Hawatmeh että Kaddoumi ovat tuominneet Hamasin vallankaappauksen Gazassa, mutta Toamehin mukaan on hyvin epäluultavaa, että he tukevat Abbasia ilman omia ehtojaan.
YKSITYISEN mielipidetiedustelun mukaan Hamasin kannatus on laskenut Gazassa. Edellinen kannatuslukema oli 29%, uusi 23 %. Fatahin kannatus vastaavasti ennen 31 %, nyt 43 %.(JP) Pääministeri Ismail Haniyehin kannatus on Gazassa pienempi kuin Abbasin tai Fayadin.
5. IDF:N KOLMEN SOTILAAN, Gilad Shalitin, Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamisen puolesta on järjestetty mielenosoituksia kaikkialla maailmassa. USA:ssa mielenosoituksia järjesti juutalais- ja sionistiset järjestöt, mukana Jewish Agency. Niissä keskitytään osoittamaan maailmalle, että sotilaitten pitäminen eristettyinä vankeina on vastoin kansainvälistä lakia ilman, että heidän olinpaikastaan tai terveydestään annetaan mitään tietoja.
AMERIKAN VALTIOISTA Venezuelan juutalaiset ovat pitäneet matalaa profiilia pelosta, että äänekkäät mielenosoitukset voivat herättää vastamielenosoituksia maassa, jonka presidentti Hugo Chavezilla on läheiset suhteet Iranin kanssa, ja jossa juutalaisvastaisuus on kasvussa.
6. ANNA MEILLE TAKAISIN SE, minkä meiltä riistit, kertovat Gazan alueelta karkotetut juutalaiset maanviljelijät ja vihannestarhurit kylteissään, joita ke kantoivat mukanaan Ehud Olmertin toimiston ulkopuolella eilen. He vaativat pääministeriä heräämään Peresin haavemaailmasta, jossa huomioidaan vain palestiinalaisten ongelmat, ja unohdetaan kokonaan oman kansan kärsimykset. Valtiontarkastajan raportin mukaan heille maksettiin 2.3 miljardia NIS kompensaatioita, mutta elokuussa 2005 karkotetut 8 500 Gazan entistä asukasta sanovat, ettei se ole tarpeeksi. He valittavat byrokratian hitautta ja sitä, että usein heille annetut maat eivät sovellu vihannesten kasvattamiseen ja maanviljelykseen, eikä sinne saa rakentaa. Arviolta 400 Gazan perhettä omisti maapalan Gazassa. Nyt he ovat joutuneet työttömyyteen, ilman pysyvää asuntoa tai edes lupausta siitä, heidän lapsensa ovat sortuneet huumeisiin, alkoholiin ja väkivaltaan, jotka olivat tuntemattomia Gazassa, ja perheet hajoavat ongelmiensa keskellä. Mielenosoituksia oli myös presidentin virkaanastumistilaisuuden yhteydessä. (JP)
7. MASSIIVISTA RISTIÄ suunnittelevat kristityt liikemiehet Nasaretista ja ulkomailta. Projekti on vasta alkuasteillaan, mutta se on saanut melkoista mielenkiitoa. Rististä tulisi alustavien suunnitelmien mukaan 60 m korkuinen ja se koristettaisiin 7.2 miljoonalla loistavalla, Nasaretin kivestä valmistetulla, mosaiikkilaatalla. Ristin juureen rakennettaisiin kirkko, ja sen ulkopuolelle ajanmukainen turismikeskus. Hankkeen takana on useita kristittyjä kirkkoja ja yhteisöjä. Projektin toteutuminen on vähintäänkin kyseenalainen Nasaretissa, jonka
74 000 asukkaasta kaksi kolmannesta on muslimeja, joille risti muistuttaa ristiretkeläisistä ja heidän julmuuksistaan. (JP)

Sunday, July 15, 2007

SUNNUNTAI 15.07.07
1. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antaa puolustusministeri Ehud Barakin ja turvallisuusviranomaisten suosituksesta pahimmille terroristeille luvan vierailla Ramallahissa. Hän esittelee asian hallitukselle tänään, mutta Abbasin kanslian viranomainen selvittää, että Israelin hallitus antoi luvan heille jo 1990-luvulla, eikä uutta hallituksen lupaa tarvita.
VASEMMISTOLAINEN ministeri Matan Vilnai sekä Kadiman Gideon Ezra suosittelevat vierailun sallimista, koska heidän mukaansa ”se vahvistaa Abbasin asemaa”.
Ministeri Zeev Boim vastustaa vierailua, koska ”Israelilla on kana kynimättä heidän kanssaan”. Ministeri Avigdor Lieberman suosittelee luvan antamista, jos heidät pidätetään ja heidät saatetaan oikeuden eteen syytettyinä murhasta.
EHKÄ PAHIN HEISTÄ, Nayef Hawatmeh, perusti marxilais-leniniläisen DFLP-järjestönsä 1969. Hän toimi aluksi Jordaniassa, ja sieltä karkottamisen jälkeen ensin Libanonissa ja sitten Syyriassa. Järjestön "näyttävin" operaatio tapahtui 1974 Maalotissa, jossa sen terroristit hyökkäsivät kouluun, joka oli täynnä retkellä olevia koululapsia Safedista. Terroristit murhasivat hyökkäyksen aikana 26 ihmistä, heistä 22 koululapsia.
MYÖS MUUT terrorijohtajat ovat ilmoittaneet halunsa vierailla Länsirannalla, heidän joukossaan on PLO:n poliittisen osaston johtaja Farouk Kaddoumi, joka asuu Tunisiassa. Jasser Arafat ei sallinut Kaddoumin vierailla Länsirannalla tai Gazassa.
2. ”MAHMOUD ABBASIN aseman vahvistamiseksi” Israelin turvallisuusviranomaiset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan IDF pidättyy 178 terrorismista etsityn palestiinalaisen jahtaamisesta. JP kertoo Kh A Toamehin ja Y Katzin artikkelin mukaan saaneensa tiedon lauantaina, että sopimus allekirjoitettiin Ehud Barakin järjestämässä tilaisuudessa, johon osallistui Abbasia lähellä olevia PA:n turvallisuusmiehiä sekä Shin Betin johtaja, joka allekirjoitti sopimuksen Israelin puolesta.
OLMERTIN KANSLIASTA kerrotaan, että sopimus on vireillä, mutta ei anna lähempiä tietoja. Sopimuksen mukaan ”metsästämisestä vapautetut” terroristit antavat kirjallisen lupauksen pidättyä terrorismista ja luovuttavat aseensa PA:n turvallisuusjoukoille. PA lupaa palkata heidät PA:n turvallisuusjoukkoihin. Kolmen kuukauden kuluttua uudessa yhteiskokouksessa Israelin ja PA:n turvallisuusviranomaiset päättävät heidän asemastaan saatujen kokemusten perusteella. Sopimus tulee koskemaan sekä Fatahin al-Aksan ja Tanzimin että Islamic Jihadin ja PFLP:n miehiä, jos he suostuvat antamaan lupauksen pidättyä terrorismista.
PA:N ANTAMIEN tietojen mukaan sopimus on kolmivaiheinen: Ensivaiheessa terroristit saavat asua viikon PA:n turvallisuusjoukkojen tukikohdassa, seuraavan kolmen kuukauden ajan heidän tulee pysytellä PA:n hallitsemassa kaupungissa. Sen jälkeen he saavat liikkua vapaasti.
ENSIMMÄINEN EPÄSELVYYS koskee al-Aksan johtajaa Zakariyh Zubeibya, jonka PA haluaa sisällyttää armahdettavien joukkoon, mutta Israelin turvallisuusjohto ei.
IDF:N JOHTO VASTUSTAA tällaisen sopimuksen hyväksymistä PA:n kanssa.
3. MAHMOUD ABBASIN hätätilahallituksen kyseenalainen toimikausi päättyi perjantaina. Koska Abbas ei saanut kokoon Palestiinan Lakiasäätävää Neuvostoa (PLC) Hamasin vastustuksen vuoksi, hän kehitteli omituisen lehmänkäännöksen: Pääministeri Salaam Fayad ja hänen hallituksensa erosivat, minkä Abbas hyväksyi. Välittömästi sen jälkeen Abbas nimitti Fayadin hallituksen uudelleen lisäten siihen kolme uutta ministeriä. Miten tämän hallituksen laillisuus mitataan, on arvailtavissa, mutta se näyttää tyydyttävän Abbasin oikeustajua.
HAMAS ilmoittaa kutsuvansa PLC:n kokoon tänään sunnuntaina keskustelemaan PA:n hallitusasiaa. Nyt puolestaan Fatahin lainlaatijat vastustavat PLC:n kokousta väittäen, ettei Hamasilla ole oikeutta kutsua kokoon PLC:n kokousta.
4. IDF:N SOTILAAT pidättivät heinäkuun 9. päivänä Gazan operaation aikana yhdessä muitten etsittyjen terroristien kanssa palestiinalaisen Muhammad Zufin, 20, joka oli osallistunut Gilad Shalitin sieppaamisoperaatioon valokuvaajana. Zufi oli osallistunut vuonna 2002 Gazan alueen eteläisen turvallisuusaidan lähellä IDF:n Afrikka tukikohtaan tehtyyn iskuun, jossa neljä IDF:n beduiinipataljoonan jäsentä sai surmansa. Zufi on PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) jäsen, ja osallistui äskettäin Kassam-rakettien ampumiseen Israelin siviiliyhteisöihin.
IDF:N JA PALESTIINALAISTEN väliset yhteenotot jatkuivat edelleen perjantaina Länsirannalla. Perjantai-iltana terroristit avasivat tulen IDF:n sotilaitten asemaa vastaan lähellä Nablusia ja Jeniniä. Kukaan ei haavoittunut eikä materiaalivahinkoja sattunut.
5. HAMAS kertoo pidättäneensä Army of Islam ryhmän jäseniä, jotka olivat ottaneet osaa hyökkäyksiin internetkahviloita, kampaamoita, ravintoloita ja hotelleita vastaan viimeisen vuoden aikana. Hamasin toimenpidejoukot tekivät ratsioita 12 ”Islamin armeijan” ja ”Islamin oikeuden-miekka” järjestön jäsenien koteihin. Jotkut järjestöjen jäsenet avasivat tulen heitä kohti. Monet pidätetyistä olivat opiskelijoita tai alaikäisiä. Heiltä takavarikoitiin aseita ja räjähteitä.
Ainakin 50 internetkahvilaa on pommitettu viimeisen 18 kuukauden aikana Gazan kaistalla, ja lisäksi hyökkäyksiä on tehty kampaamoihin ja hotelleihin, joita sytytettiin tuleen.
MAHMOUD ABBAS on suosittu pojan nimi Gazassa, kun Jasser Arafateja on jo liikaa.
6. UUTISOTSIKOITA
- FATAHIN JA HAMASIN välinen kamppailu on siirtynyt viikonlopun viettoon. Palestiinalaiset ovat viettäneet viikonloppuaan perjantaina ja lauantaina, mutta Hamas vaatii, että viikonlopun päivät ovat torstai ja perjantai. Kiista on kuumana.
- JUUTALAISAKTIVISTIT suunnittelevat menevänsä tiistaina tuhansittain tuhotun Homeshin kylän raunioille aloittaakseen sen rakentamisen uudelleen. IDF on tutkinut mahdollisuuksia estää marssi Homeshiin Samariassa, ja ilmoittaa, että alue on kielletty juutalaisilta ja jokainen sinne pyrkivä rikkoo lakia. Homesh kuuluu kuitenkin Israelin täyden valvonnan eli C-alueisiin.
- PALESTIINAN WAKFIN ilman arkeologien valvontaa suorittamat kaivaukset Temppelivuorella ovat herättäneet kiihottunutta kummastelua. Jerusalemin poliisi sanoo saaneensa Antiquites hallituksen luvan, joka ei kuitenkaan suostu kommentoimaan asiaa. Mutta missä ovat kansainväliset tuomiot ja YK:n vaatimat kaivausten lopettamistuomiot? Kun Israel kaivoi arkeologien valvonnassa Länsimuurin lähettyvillä perustuksia uutta Mughrabi-portille johtavaa ramppia varten, tuomioita tuli joka suunnalta.
- JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski pyytää, että Turkki palauttaa Ottoman hallituksen sinne viemän ns. Siloam-kirjoituksen. Kirjoitus hakattiin Siiloam-lammikolta Jerusalemiin johtavan vesitunnelin seinään tunnelin kaivajien toimesta 700 vuotta eKr. Kirjoitus löydettiin seinästä 1880-luvulla. Pyhän Maan Ottoman hallitus irrotti kirjoituksen seinästä, ja se vietiin Istanbulin arkeologiseen museoon. Kuningas Hezekiah (Hiskia) louhitutti 450 m pitkän tunnelin odottaessaan vihollisen hyökkäystä Jerusalemiin. Louhinta aloitettiin molemmista päistä samaan aikaan ja kirjoitus tehtiin louhintaryhmien kohdatessa toisensa. Hepreankielisessä tekstissä sanotaan: ”Kun oli enää kolme kyynärää louhittavana, miesten kuultiin kutsuvan toisiaan.” Raamattu ei kerro suoraan tunnelin louhimisesta, mutta siihen viittaava teksti on 2.Aik.32:2-4.
- IRANILLA on tarpeeksi ohjuksia 600 Israelin iskukohdetta varten, kerrotaan Persianlahden maissa. USA:n sotilaat löysivät äskettäin Irakissa 50 iranilais-valmisteisen ohjuksen laukaisualustaa, jotka oli suunnattu USA:n tukikohtaan.
- RANSKAN HALLITUS varoittaa, että Mossadin on parasta pitää syyhyävät sormensa poissa Hizbullahin jäsenistä, jotka ottavat osaa Ranskan järjestämään Libanonin 14 eri ryhmittymää käsittävään keskustelutilaisuuteen. Israel haluasi saada Hizbullahin jäseniä panttivangeikseen voidakseen käydä heillä kauppaa sen kaappaamien kahden israelilaissotilaan vapauttamiseksi.
- OLMERTIN kanslia tunnustaa, että al-Aksan johtaja Zacharias Zubeidi on armahdettujen listalla ja nauttii siten IDF:n immuniteettia.
- USEAT kansanedustajat sanovat, että terroristien armahdus on puhdasta hulluutta. Edellisessä raportissa esitelty Joel Fishman kertoo Viikon tyranni-artikkelissa, että kysymys on ”käsitteellisestä itsekeskeisyydestä” (cognitive egocentrism), joka lähtee käsityksestä, että kaikki ihmiset ajattelevat yhtä järkevästi kuin itse. Hän viittaa ulkoministeri Ricen toteamukseen, että jokainen palestiinalaisäiti haluaa lapsensa opiskelevan yliopistossa. ”Tämä voi olla totta amerikkalaisen äidin kohdalla, mutta Ricen huomautus osoittaa, ettei hän ymmärrä todellisuutta palestiinalaisessa yhteiskunnassa”. (JP 12.07.07)
- AARONIN POIKIEN, pappien ja leeviläisten 4-päiväinen konferenssi alkaa ma 16.07. Jerusalemissa. Tilaisuuteen odotetaan tuhansia Aaronin poikia ei puolilta maailmaa.