SUNNUNTAI 14.10.07
1. KÄDENVÄÄNTÖ USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Ricen ja Israelin johtajien kesken alkaa tänään Ricen laskeutuessa koneestaan Ben Gurionin lentokentälle. Etukäteistietojen mukaan Rice tulee esiintymään enemmän raivokkaana naarastiikerinä, joka taistelee pentujensa puolesta, kuin diplomaattisena ja ystävällisenä kumppanina.
RICE PAHOITTI mielensä pahan kerran Israelin iskettyä Syyriaan ja sotkettua Ricen suunnitelmia suorien keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa ohi Annapoliksen keskustelujen, joko ennen niitä tai niiden jälkeen. USA:n ulkoministeriö on rauhoitellut Olmertin hallitusta, että keskusteluissa Syyrian kanssa keskitytään Irakin ja Iranin asioihin sekä tilanteeseen Libanonissa eikä kosketella Golanin ylänköä.
RICE ALOITTANEE viisipäiväisen vierailunsa keskustelemalla Shasin puheenjohtajan Eli Yishain ja Israel Beiteinun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin kanssa, jotka molemmat ovat pessimistisiä Annapoliksen kokouksen suhteen. Jossain välissä Rive piipahtanee Egyptissä tai Jordaniassa, mutta tapaamisten pääpaino keskittynee Olmertiin. Rice ei ole tyytyväinen Olmertin ilmoittamaan periaatejulistukseen Abbasin kanssa ennen Annapolisia, Rice haluaa konkreettisen sopimusluonnoksen, jota PA painostaa Ricelta.
2. PALESTIINALAISET ovat tajunneet Olmertin hallituksen sisäisen heikkouden ja USA:n painostuksen ja esittävät päivä päivältä kovenevia vaatimuksia. He eivät menetä mitään, vaikka Annapolis epäonnistuisikin, koska siitä syytettäisiin joka tapauksessa Israelia.
PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qurei ilmoittaa, että 2605 neliökilometriä on PA:n vaatimuksena, ja siihen sisältyy Gaza, Juudea ja Samaria täysin, myös Jerusalemin itäosat, vanhakaupunki ja ns. ei kenenkään maa vihreällä linjalla. He tietävät esittäessään, ettei Israel tule suostumaan näihin vaateisiin, mutta he luottavat USA:n kykyyn painostaa Olmertin hallitusta.
Lieberman ilmoitti Israel Beiteinun kantana, että jos noita asioita käsitellään Annapoliksessa, puolue eroaa hallituksesta. Jerusalemissa järjestetään mielenosoitus kaupungin jakoa vastaan.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai sanoo, ettei Annapoliksessa tule käsitellä ollenkaan Jerusalemin asiaa eikä myöskään Juudeaa ja Samariaa. Sen sijaan hän esittää, että keskusteluissa keskitytään palestiinalaisten taloudellisiin ongelmiin sekä palestiinalaisten kasvattamiseen sisäisesti rauhanaatteeseen Israelin kanssa. Tämä edellyttäisi koko koulu-järjestelmän uudelleen orientoimista juutalaisten ja Israelin vihaamisesta yhteisymmärrykseen. Tämä olisi vuosia ellei vuosikymmeniä kestävä kehitys.
3. KOTEL ELI LÄNSIMUURI Jerusalemissa on nousemassa voimakkaasti esille.
ISRAELIN MINISTERINEUVOSTO käsitteli ns. Mughrabi-portille johtavan sillan rakentamista ja päätti antaa vastaavalle järjestölle (ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY) luvan jatkaa perustusten kaivamista uusien suunnitelmien mukaan. Työt aloitettiin ns. ”pelastuskaivauksina” heinäkuussa, mutta keskeytettiin elokuussa voimakkaan vastustuksen vuoksi. Pelastuskaivaukset tehdään arkeologien valvonnassa, ja niissä rekisteröidään kaikki löydetyt muinaismuistot päinvastoin kuin wakfin puskutraktorien voimalla suorittamissa kaivauksissa Temppelivuorella, missä Israelin pääarkeologien mukaan tuhottiin toisen Temppelin aikaisia rakenteita ilman arkeologien valvontaa, kuten sopimukset edellyttävät. UNESCO on ollut täysin hiljaa tästä wakfin ”pyhäin häväistyksestä”, mutta on jo ilmoittanut kiinnostuksensa Mughrabi-portin kaivauksiin.
4. PALESTIINALAISET ilmoittavat nyt hyväksyvänsä Taban huippukokouksessa tammikuussa 2001 Arafatin hylkäämät silloisen pääministeri Ehud Barakin tekemät esitykset. Palestiinalaiset ovat kertoneet median edustajille, ettei Olmert näytä tajuavan ollenkaan, miten tärkeä Temppelivuori on palestiinalaisille. PA:n neuvottelija Adnan Husseini ilmoitti, että PA tulee vaatimaan koko Temppelivuoren hallintaansa, johon kuuluu myös Kotel, sekä vanhankaupungin. Hän pitää mahdottomana esitystä, että Temppelivuorta valvoisi Israel tai kansainvälinen elin.
TABAN ESITYSTEN PÄÄKOHDAT olivat seuraavat:
1. Jerusalem on avoin kaupunki; Israel valvoo Länsimuuria sekä Jerusalemin juutalaisosia, PA valvoo sen arabiosia. Temppelivuoren kohtalo jätettiin avoimeksi.
2. ISRAEL VETÄYTYY Länsirannalta 36 kuukauden sisällä ja edelleen Jordaninlaaksosta seuraavien 36 kuukauden sisällä valvonnan siirtyessä YK:lle. Arafat hylkäsi tämän.
3. ISRAEL LUOVUTTAA arabi-enemmistöiset maat ja pitää juutalaisten asutukset. Arafat hylkäsi esityksen.
4. ISRAEL LUOVUTTAA 97 % 1967 sodassa vapautetuista alueista. Arafat hylkäsi tämän.
5. ISRAEL LUPAA, että 5000 vuoden 1948 pakolaisten jälkeläistä saa muuttaa Israeliin. Muut pakolaiset muuttavat joko PA:n alueille; tai heille annetaan kansalaisoikeudet joko asumissaan tai kolmansissa maissa. Arafat hylkäsi esityksen.
6. UNRWA:n toiminta PA:n alueilla lakkautetaan viiden vuoden kuluessa.
7. PA TULEE hallitsemaan suvereenisesti ilmatilaansa.
8. MOLEMMAT OSAPUOLET taistelevat terrorismia vastaan ja jakavat turvallisuustietoja.
9. SOPIMUKSISSA huomioidaan YK:n päätöslauselma 242. Palestiinan valtion rajat määritellään lähtien 1949 tulitaukolinjoista (vihreän linja). (INN:n mukaan)
PA:N RAUHANNEUVOTTELIJAT ovat nyt ilmoittaneet hyväksyvänsä nämä Taban esitykset, mutta ovat lisänneet niihin omia vaatimuksiaan.
OLMERTIN HALLITUKSEN sekava johtamistyyli paljastuu tässä räikeästi. Olmert itse kertoo, ettei kukaan tiedä, onnistuuko rauhansopimus PA:n kanssa käytännössä, mutta uhkapeliin tottunut Olmert sanoo olevansa valmis ottamaan riskin. Tämä on kauhea toteamus, sillä riski ei ole hänen omansa vaan se koskee koko juutalaista kansaa, ei vain Israelissa vaan kaikkialla maailmassa. Olmert on antanut pelata itsensä pussiin, eikä pakoteitä juuri ole.
OLMERT MENETTI USA:n luottamuksen Libanonin kakkossodan fiaskolla. USA odotti, että Israel hoitaa Hizbullahin Libanonissa, mikä olisi suuresti auttanut Libanonin ongelman ratkaisemissa. Nyt Olmert antoi hävittäjille luvan tehdä isku Syyrian oletettuihin atomireaktorin keskeneräiselle rakennustyömaalle, kuten New Times uutisessaan kertoi, ilman USA:n suostumusta. Olmertin hallituksella ei ole odotettavissa lisää suosionosoituksia USA:n taholta. Bush on ”halvaantunut ankka”, kuten media häntä kutsuu, ja USA:n ulkoministeriön arabimyönteinen ryhmä määrittelee nyt USA:n Lähi Idän ulkopolitiikan. USA:n ulkoministeriö on tuskastunut Irakin tilanteen huonontuessa päivä päivältä ja etsii kuumeisesti keinoja päästä sieltä kunniallisesti pois. Siinä se tarvitsee ”maltillisten arabimaitten” tukea, eikä Israel saa olla siinä esteenä. Sekä Syyria että Iran ovat USA:n ulkoministeriön toivelistalla suorien neuvottelujen aloittamiseksi niiden kanssa.
5. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei varoitti Abbasia ja Fatahia putoamasta USA:n esittämän rauhankokouksen ansaan. Hän nimitti kokousta petokseksi palestiinalaisia kohtaan. Myös Hamasin PA:n pääministerin pallilta kaadettu Islmail Haniyeh varoitti Abbasia tekemästä palestiinalaisia koskevia myönnytyksiä. Sen sijaan hän vaati, että Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa ristiriidan selvittämiseksi. Hamasin Damaskoksessa asuva Khaled Meshaal varoitti samoin, että Israel ja USA käyttävät palestiinalaisten sisäistä ristiriitaa painostaakseen Fatahia myönnytyksiin. Hän esitti, että Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa, kuten arabimaat ovat esittäneet.
PA:N NEUVOTTELIJAT ovat innoissaan lähestyvästä rauhankokouksesta ja uskovat, että tällä kertaa se onnistuu. He perustavat arvionsa siihen, ettei USA:lla ole varaa kokouksen epäonnistumiseen, mistä on osoituksena ulkoministeri Ricen viiden päivän sukkuloiminen Lähi Idässä. USA:lla on muitakin kiireisiä asioita. Moskovan keskustelut Ricen ja Venäjän presidentti Putinin välillä menivät huonosti. Rice syyttää, että Putin vaarantaa demokratian Venäjällä. Putin puolestaan katsoo, että USA jatkaa hegemonia-politiikkaansa muuttuneessa tilanteessa, joka ei enää suosi Yhdysvaltoja. Putin uhkaa vetäytyä pois ohjussopimuksesta USA:n kanssa vastavetona USA:n suunnitelmille rakentaa ohjusten torjunta-asemia Venäjän rajanaapureihin.
6. ISRAELIN PARLAMENTAARIKKOJEN delegaatio matkustaa Yhdysvaltoihin Yuval
Steinitzin johdolla. He tapaavat USA:ssa senaattori Jon Kylin, varapresidentti Dick Cheneyn, puolustusministeri Robert Gatesin ja entisen puolustusministeri Rumsfeldin. Keskusteluissa kosketellaan USA:n ja Israelin turvallisuuskysymyksiä. Ydinasein varustettu Iran sekä Arrow-torjuntaohjus järjestelmä ovat keskeisiä aiheita. Israelin delegaatiossa on mukana Israel Beiteinun, Meretzin, Kadiman ja Likudin kansanedustajia. Israelin päämääränä on säilyttää teknologinen ja sotilaallinen etulyöntiasema alueen muihin maihin verraten. Tämä tullee keskusteluissa voimallisesti esille, sillä USA tarjosi äskettäin Saudi Arabialle miljardien arvosta huippunykyaikaisia aseita ja ohjusjärjestelmiä. Tämä huolestuttaa Israelia, sillä jos valta vaihtuu Saudi Arabiassa, aseet joutuvat äärimuslimien käsiin. Myös Irakin joutuminen shia-muslimien kautta Iranin valvontaan on Israelin tulevana uhkana.
7. KAUKAISIMMAT VIERAAT Israelin lehtimajanjuhlille tulivat Papua Uudesta Guineasta. He olivat lukeneet Raamatusta, että vieraat kansat rakentavat Jerusalemin Temppeliä. Siksi he toivat mukanaan kilon kultaa ja suuren rahasumman, jotka lahjoitettiin Temppelivuoren instituutille, joka valmistelee temppelipalvelussa tarvittavia käyttöesineitä. He lupasivat palata uusin lahjoin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019