TORSTAI 30.08.07
1. PA HALUAA avata uudelleen vuosikausia suljettuna olleen Orient Housen (Itämainen talo), joka toimi PLO:n ja PA:n tukikohtana ja ”ulkoministeriönä” Jerusalemissa. Israel sulki sen, koska sen poliittinen toiminta oli vastoin Oslon sopimuksia ja koska korkeat ulkomaiset vieraat alkoivat pitää tapanaan tavata PA:n johtajia siellä antaen täten epävirallisen tunnustuksen PA:n vaatimuksille Jerusalemista.
ABBAS NIMITTI PA:n Jerusalemin asiain neuvonantajakseen Adnan Husseinin, minkä otaksutaan ennakoivan PA:n uudelleen virinnyttä kiinnostusta nostaa Jerusalemin kohtalo keskustelujen keskipisteeseen. Tämä lienee seurausta Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista, joissa Jerusalem on noussut voimallisesti neuvottelupöydälle. Abbasin tarkoituksena lienee saada toteutettuja tosiasioita (facts on the ground) ennen marraskuun rauhankonferenssia.
Adnan Husseini kuuluu arvostettuun sukuun Jerusalemissa. Hän toimi wakfin Jerusalemin osaston pääsihteerinä yli kymmenen vuotta. Hänen seuraajakseen nimitettiin Azzam al-Khatib. Hänen serkkunsa Feisal Husseini toimi PA:n Jerusalemin asiain ministerinä äkilliseen kuolemaansa saakka vuonna 2001.
2. USA:N SOTILAALLINEN LÄHETTILÄS kenraali Keith Dayton sai USA:n kongressilta 80 miljoonaa USD PA:n armeijan muodostamiseksi. Hänen toimintansa kärsi pahan takaiskun Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistaleella USA:n kouluttamien PA:n turvallisuusjoukkojen romahdettua ja antautuessa lähes ilman taisteluja.
KEITH DAYTON on laatinut uuden suunnitelman pienoisarmeijan muodostamiseksi PA:n alueille Juudeassa ja Samariassa. Joukot tulisivat käsittämään viisi pataljoonaa. USA tarjoaa uudelle PA:n armeijalle koulutuksen ja aseet, mikäli Israel hyväksyy suunnitelman. Sanomattakin lienee selvää, että länsimaat maksavat sen kustannukset.
PALESTIINALAISET johtajat avoimesti ovat tunnustaneet, että USA:n antama koulutus ja aseet avustivat suuresti palestiinalaisten hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan vuoden 2000 intifadasta lähtien. Abbas itse kertoi julkisessa puheessaan Ramallahissa pari kuukautta sitten, ettei USA:n antamia aseita käytetä palestiinalaisia vaan miehittäjiä vastaan.
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi Israelissa vierailevalle USA:n kongressin edustajien delegaatiolle, jota johti Gary Ackerman (D, NY) että Abbasilla ja hänellä on tahto ja kyky laatia esityksiä ja sopimuksia keskeisistä kysymyksistä marraskuun rauhankonferenssia varten. Hän kertoi luovivansa maltillisten ja vähemmän maltillisten ratkaisumallien välillä voidakseen välttää odotettavissa olevat karikot sekä israelilaisten että palestiinalaisten poliittisten ryhmien ja yleisen mielipiteen taholta.
OLMERT SELVENSI, että PA:n häilyvä demokratia, sen hallituksen epävakaisuus ja instituutioiden puuttuminen vaikeuttavat vastuun siirtämistä Juudeasta ja Samariasta PA:n hallintaan. Israelin päähuoli koskee maan turvallisuutta, joka voi vaarantua siinä tilanteessa palestiinalaisen yhteisön hajanaisuuden vuoksi. Olmert mainitsi myös jo lähes unohdetun ”tiekartan”, jota tulisi noudattaa sopimusten toteuttamisessa. (Haaretz)
4. IDF EI VEDÄ joukkojaan Golanin ylängöltä tyynnyttääkseen Syyrian epäluuloja Israelin hyökkäysaikeista, vaikka siten ilmoitettiin pari päivää sitten. Israel lähettää kuitenkin rauhoittavia signaaleja Syyrian johdolle rauhantahdostaan, mutta aikoo jatkaa alueelle annettua korkeaa hälytystilaa ainakin toistaiseksi, kertoo IDF:n pohjoisen alueen johto.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi tiistaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Syyrialta on saatu määrättyjä rauhoittavia viestejä, ja ettei Israelilla ole mitään aikeita kärjistää kiristyneitä suhteita alueella. Hän lisäsi, ettei Syyriallakaan liene tarvetta jännityksen kasvattamiseen tässä vaiheessa.
ISRAELIN SUURIN HUOLI on kuitenkin arvaamattoman Hizbullahin massiivinen aseistautuminen keski- ja pitkänmatkan ohjuksilla ja raketeilla. Debkafile kertoo, että YK:n Unifil-joukot Libanonissa eivät millään tavoin estä aseitten virtaamista Hizbullahille, päinvastoin se auttaa niiden purkamista laivoista Latakin satamassa. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi jokin aika sitten, että ”hän on vain Iranin presidentti Ahmadinejadin alhainen käskyläinen”. Nasrallah on terrorijohtaja, mutta rehellinen ja avoin sellainen.
YK:N TAHOLTA epäillään, että Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta ovat enää elossa. Heistä ei ole kuultu mitään elonmerkkiä kaappaamisen jälkeen, jossa he haavoittuivat.
HIZBULLAH rakentaa omaa puhelinverkostoaan Libanoniin. IDF:n taholta todetaan, että se tehokkaasti vaikeuttaa Hizbullahin sisäisen tietoliikenteen tarkkailua. (JP, Debkafile)
5. PRESIDENTTI PERES on taas tulilinjalla. Tällä kertaa hän aikoo lyhentää tuntuvasti viiden 12-vuotiaan israelilaispojan murhaajan elinkautisia vankeusrangaistuksia. Nämä viisi arabia tuomittiin kahteen elinkautiseen Danny Katzin, kotoisin Haifasta, raakalaismaisesta murhasta vuonna 1983. Heidän elinkautinen tuomionsa oli silloin 24 vuotta, mutta korkein oikeus lisäsi varmuuden vuoksi toisen 27 vuoden tuomion, ettei heitä voitaisi armahtaa.
Nyt presidentiksi äskettäin nimitetty Shimon Peres (Labour) haluaa armahtaa heidät, mikä aiheutti suuren kohun ja ihmettelyn sekä murhatun pojan omaisten että poliitikkojen parissa. INN kertoo uutisartikkelissaan, että Peresin epäillään ostaneen arabikansanedustajien kannatuksen hänen presidentinvaalissaan Knessetissä lupaamalla armahduksia arabeille.
Hebronin aktivistit Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir lähettivät kiireisen tutkimuspyynnön asiasta sekä oikeuskansleri Menachem Mazuzille että valtiontarkastaja Micha Lindenstraussille ja uhkasivat esittää asian korkeimmalle oikeudelle, jos se ei muuten etene. Danny Katz poistui kotoaan Haifassa 1983, ja hänen runneltu ja häväisty ruumiinsa löydettiin neljän päivän päästä luolasta lähellä Sakhninin kaupunkia. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN TURISMI on noussut ennätyskorkeaksi. Kaupungin viranomaiset kertovat, että viimeisen kahden kuukauden aikana kaupungissa kävi pari miljoonaa turistia. Jerusalemin kulttuurikeskukset ilmoittavat, että kävijöiden määrä on noussut 25 % viime vuoden vastaavan ajan luvuista.
- SAKSAN JUUTALAISTEN KESKUSNEUVOSTO vaatii muitten joukossa You Tube web-sivun toimittajan rankaisemista, koska se lähettää Natsi Saksan aikaista musiikkia ja juutalaisvastaista propagandaa sivullaan sekä neonatsi bandin esittämää musiikkia videoissaan. Tällainen materiaali on kiellettyä Saksassa.
- www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas järjestää massiivisen mielenosoituksen Rafahin rajanylityspaikalla Gazasta Egyptiin. Mielenosoitukseen odotetaan satatuhatta osanottajaa, joiden tarkoituksena on rynnätä suljetun portin kautta Egyptin puolelle välittämättä siitä, että Egyptin rajapoliisit voivat avata tulen heitä kohti. Debkafilen mukaan Hamas haluaa miehittää Rafahin kaupungin asutusalueet molemmin puolin rajaa.
- ISRAELILAINEN poliisi haavoittui yrittäessään estää traktoria kaivamasta ojaa Temppelivuorella. Hän pyrki menemään traktorin koppiin, mutta hänet poistettiin sieltä väkivalloin. Paikalle tullut poliisikomentaja Shai Alili totesi tilanteen, mutta määräsi poliisin väistymään eikä tehnyt mitään häntä vahingoittaneille. Tapauksen todisti paikalla vierailulla ollut Temppelivuoren asiantuntija-arkkitehti Gideon Charlap, joka kertoi Arutz 7:n edustajalle, että noin metrin syvyistä ojaa kaivetaan traktorin avulla muinaisen juutalaisen Temppelin ns. naisten pihan alueella lähellä Kalliomoskeijaa. (INN)
- BUSH PUOLUSTI Irakin politiikkaansa varoittaen, että USA:n joukkojen liian aikainen poistaminen Irakista aiheuttaa tyhjiön, jonka Iran lupaa täyttää, ja että se tulisi kiihdyttämään Iranin ponnisteluja ydinaseen valmistamiseksi. Tämä asettaisi Lähi Idän ”ydinholokaustin varjon” alle, hän varoitti. Se myöskin lisäisi asevarustelua alueella useitten maitten pyrkiessä hankkimaan oman ydinaseen.
- THE RAW STORY järjestö julkaisi tiistaina 28.08.07 artikkelin, jonka ovat kirjoittaneet Larissa Aleksadrovna ja Murien Kane (www.stevequayle.com).
He todistelevat uskottavasti, mitä mahdollisuuksia Bushilla on iskeä Iranin
ydinaseohjelmaa toteuttavia laitoksia vastaan. He toteavat, että USA:lla on
kapasiteetti hyökätä lentoaseella ja ohjuksin Iranin 10 000 iskukohteeseen
muutaman tunnin kuluessa. Kirjoittajat lähtevät siitä, ettei Bush voine
jättää Iranin ongelmaa seuraajansa hoidettavaksi. USA kuitenkin pyrkisi kaikin
tavoin välttämään maa-armeijan käyttämistä iskussa, he toteavat. USA voisi
saada Englannin apua, mutta Israel jätettäisiin heidän suunnitelmassaan
sivuun. USA:lla on suuri joukko miehiä ja sotalaivoja Persianlahdella, he
toteavat, ja myös ydinaseita, joita tuskin käytettäisiin Irania vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019