Friday, November 03, 2006

gavriblock

gavriblockPERJANTAINA 03.11.06

TERVEISIÄ SUOMESTA. 17 päivää kestänyt irrottautuminen työpöytäni äärestä päättyi eilen melkein kaoottisissa tunnelmissa Ben Gurionin lentokentällä, koska kentän henkilökunta oli lakossa. Matkalaukkuja ei lähetetty kuljetushihnoja pitkin matkalaisille, kuten normaalisti, vaan ne kasattiin suuriksi kasoiksi jonnekin ja vasta neljän jälkeen iltapäivällä niitä kuljetettiin samoilla hihnoilla vastaantuloaulaan sekaisin eri lennoilta. Onnettomat matkalaiset yrittivät sieltä löytää laukkunsa, ja vasta toivoni jo menetettyäni löysin omani.

Eilinen päivä oli yksi niitä päiviä, joita on parempi olla muistelematta. Ruoka oli huonoa Finnairin koneessa, lento epämukava ja lisäksi automme moottorin ilmoitettiin särkyneen korjauskelvottomaksi.

Tarkoitukseni on kuitenkin palata normaalirutiiniin, pyrkien samalla hyödyntämään Suomen matkani opetuksia.

GAZA. IDF on jatkanut aloittamaansa puhdistusoperaatiota Gazan alueella. IDF ilmoittaa surmanneensa parikymmentä terroristia operaation aikana. IDF saartoi eilen Beit Hanoun kaupungin, kehotti asukkaita tulemaan ulos taloistaan ja kokosi kaikki miespuoliset asukkaat väljälle kentälle, jossa heitä kuulusteltiin terrorismiin osallistuneitten löytämiseksi. 60 miestä oli linnoittautunut kaupungin moskeijaan, jonka sotilaat piirittivät. Osa moskeijasta romahti haavoittaen joitakin sisällä olijoita sotilaitten vaatiessa miesten antautumista uhkaamalla moskeijan hajottamisella kokonaan. Piiritys jatkui tänään.

IDF:n operaatio ei kuitenkaan ole pystynyt estämään Kassam-rakettien tulta. Torstain aikana ammuttiin 7 rakettia Israelin puolelle, pyrkien osumaan Sderotin kaupunkiin. Yksi raketti osui taloon sytyttäen sen tuleen. Yksi nainen sai haavoja raketin sirpaleista Sderotin kadulla.

Tänä perjantaiaamuna terroristit ampuivat kaksi Kassamia Sufan rajanylityspaikkaan Gazasta Israeliin.

IAF surmasi neljä palestiinalaista terroristia ohjuksella tänä aamuna Gazan alueella.

IDF jatkaa operaatioitaan myös Juudean ja Samarian alueella. 7 terrorismista epäiltyä pidätettiin ja yksi palestiinalainen sai surmansa Nablusissa. Ramallahissa IDF pidätti PA:n talonrakennusministerin.

IRAN. Israelin mielestä länsi ei reagoi tarpeeksi nopeasti Iranin kasvavaan uhkaan.

Iran kokeili alkuviikosta Shihab-3 pitkänmatkan ohjustaan, joka pystyy kuljettamaan ydinpommia, ja jolla se yltää kaikkialle Israelissa ja arabimaissa sekä useimpiin Euroopan kaupunkeihin. Iran ilmoitti, että kokeiltu oli vain yksi samassa yhteydessä testatuista ohjuksista. Shihab-3 laukaistiin liikkuvalta alustalta. Iranin vallankumouskaartin armeijan johtaja kenraali Yahia Rahim kertoi lehdistölle, että harjoitusten ja testien tarkoituksena on näyttää USA:n, Englannin ja Ranskan johtajille, joitten laivastot ottavat osaa meriharjoituksiin Persian lahdella, Iranin puolustuskyky ja valmius vastatoimiin.

Israelin johto ei halunnut kommentoida asiaa eikä juuri nimetty Iranin uhkaa vastaan asetettu ministeri Avigdor Lieberman antanut omaa lausuntoaan. Israel haluaa pitää matalaa profiilia painottaen, että Iranin uhka koskee koko ulkopuolista maailmaa, ei vain Israelia.

”EI SYNAGOOGAA MEILLE”, sanovat Ruhaman kibbutsin johtajat, ”koska olemme ateisteja”. Kibbutsi kuuluu vasemmisto-sionistien perustamiin yhteisöihin, eikä sen ideologia salli minkään uskonnon esiintymistä alueillaan. Eivät ilmeisesti huomaa, että marxilaisuus on uskonto sekin omine jumalineen ja pappeineen. Johtajat myöntävät, että hengellinen nälkä on osa ihmisen perustarpeista, mutta heidän mielestään turvautuminen uskontoon on helppo tapa käsitellä asiaa ja osoituksena juutalaisuuden heikkoudesta. Kibbutsi perustettiin 1944 Negevin länsiosaan. Keski-ikä kibbutsin 192 asukkaasta on 63 vuotta. Johtajat tunnustavat juutalaisen historian, jota edustavat Torah ja juutalainen ajattelu, merkityksen, mutta vain historiallisina dokumentteina.

ENERGIA. Israelissa etsitään tosissaan uusiutuvia ja vaihtoehtoisia energialähteitä kasvavan energiantarpeen tyydyttämiseksi. Israel kuluttaa vain 0.043 tynnyriä raakaöljyä päivässä, parin litran verran, kutakin asukasta kohti, eikä se siten ole merkittävä tekijä maailman energiavarojen säästämisessä, mutta Israel – kuten suurin osa länsimaista - on erittäin haavoittuva kriisitilanteissa tai jos terrorijärjestöt tai niitä tukevat fundamentalistit saavat haltuunsa öljyä tuottavat maat. Näihin potentiaalisiin maihin kuuluvat ennen kaikkea muslimimaat, mutta uusi uhka on syntymässä Venezuelan rämäpäisen presidentin Hugo Chavezin johdolla Etelä Amerikassa. Öljykaupoista saatavilla valtavilla voitoilla tuetaan terrorismia.

MAANALAINEN PAKOTIE. Jo pari vuotta on ollut rakenteilla satoja miljoonia maksava bunkkeri- ja pakotieverkosto varauduttaessa esim. Iranin ydinohjusiskuun Jerusalemia ja maan johtoa vastaan. Verkoston uskotaan valmistuvan parissa vuodessa. Parin kilometrin pituinen maanalainen pakotie ulotetaan hallituksen kokoustiloista Mevasseret Zionin ulkopuolelle Emek Ha´arazimin lähelle Tel Avivin suuntaan, jossa hallituksen jäsenet voivat siirtyä turvaan puolustusministeriön maanalaisiin tiloihin.

HOMOPARAATI. Marraskuun 10. päiväksi ensi perjantaiksi suunniteltu homoparaati Jerusalemissa on saanut haredi-väen väkivaltaisiin otteisiin, koska se ehdottomasti vastustaa tällaisen sen mielestä irvokkaan ja riettaan epäjumalan palveluksen tuomista pyhän Jerusalemin kaduille. Haredi-joukot ovat pystyttäneet katusulkuja ja väkivaltaisesti vastustaneet poliisia, joka pyrkii palauttamaan rauhan ja järjestyksen. Useita poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa. Poliisi on antanut luvan paraatin järjestämiseksi, vaikka valtaosa kaupunkilaisista ja sen johdosta vastustaa paraatia. Sekä kristityt että muslimit ovat tuominneet homoparaatin järjestämisen, ja muslimit uhkaavat vastustaa paraatin ulottamista lähelle Temppelivuorta vaikka omilla ruumiillaan.

ISRAELIN BOIKOTOINTI. Israelin vastaisen boikotoinnin edistäminen ja tiivistäminen tehostuu entisestään myös USA:n tukijamaitten toimesta. Yleisesti oletetaan arabien johtaman Israelin kanssa asioivien yhtiöitten syrjimisen heikkenevän, mutta tosi asiassa arabien mustaan listaan joutuvien yhtiöitten luku osoittaa rajua nousua. Vuoden 2005 aikana arabimaat tekivät kaikkiaan 201 syrjimisvaatimusta, eli lähes 17 kuukaudessa. Alkuvuoden aikana USA:n yhtiöt ovat saaneet 120 boikottivaatimusta kuudessa kuukaudessa, mikä tarkoittaa lähes 20 %:n kasvua edellisvuodesta. USA:n laki kieltää yhtiöitä boikotoimasta Israelia tai antamasta sitä koskevaa informaatiota arabimaille ja vaatii ilmoittamaan boikottivaateista viranomaisille.

Ainakin 7 arabimaata, kuten UAE, Kuvait, ja Irak, ovat kannustamassa boikottivaateita Israelia vastaan.

Listaa johtaa UAE, mutta Saudi Arabia on hyvä kakkonen.

ISRAEL SUURIMMASSA VAARASSA perustamisensa jälkeen, oli englantilaisen julkaisijan ja entisen journalistin lordi George Wettenfeldin sanoma Berliiniin kokoontuneelle juutalaisyhteisölle vuotuisen Leo Baeck palkinnon julkistamistilaisuuden yhteydessä pitämässään puheessa. Hän osoitti sanansa ennen muuta diaporassa (hajaannuksessa) asuville juutalaisille, koska Israel tarvitsee tukea paljon enemmän kuin vain sympatiaa. ”Israel uhkaa suurempi vaara nyt kuin koskaan vuoden 1947 jälkeen”, hän muistutti. Saksan juutalaisjärjestö Burda myöntää 10 000 euron palkinnon vuosittain kunnioittaakseen järjestön entistä natsikauden presidenttiä ja kuuluisaa saksalaista oppinutta rabbi Leo Baeckia, joka joutui Theresienstadtin keksitysleiriin, mutta selvisi sieltä hengissä.

gavriblock

gavriblock

Wednesday, November 01, 2006

Keskiviikko 1.11.06

Keskiviikko 1.11.06

Israel on tyytymätön tilanteeseen Libanonissa, koska sinne salakuljetetaan aseita koko ajan. Nyt jopa UNIFIL on ilmoittanut, että Syyria salakuljettaa aseita Hizbullahille. Tässä tilanteessa Israel ei suostu lopettamaan Libanonin ilmatilassa lentämistä, vaikka se aiheuttaa vaaratilanteita UNIFIL:n joukkojen kanssa. Libanonin hallitus ilmoitti, että se on ampunut ilmatorjuntaohjuksia israelilaisten lentokoneiden perään kuitenkaan osumatta.

Intel aikoo rakentaa Haifassa laboratorion, jossa ohjelmointifirmat voivat tutkia, kuinka heidän ohjelmansa toimivat Intelin moniprosessori ympäristössä. Intel alkaa lähettä ehkä jo tässä kuussa multichore-prosessoreita. Niissä on 4 prosessoria yhdessä kuoressa. tänään Intelillä on Israelissa 6700 työntekijää. Kun Qiryat Gatin uusin tehdas avataan helmikuussa 2008, niin tarvitaan lisää 2000 vakinaista ja 2000 väliaikaista työntekijää.

Pohjois-Gaasassa on ollut kovia tulitaisteluita, joissa on kuollut 1 israelilainen sotilas ja 10 terroristia Islamilaisesta Jihadista ja Hamaksesta. Israelin armeijan tarkoitus oli vahingoittaa Kassam-rakettien ampujia. Hallitus hyväksyi vain rajoitettujen operaatioiden tekemisen Gaasassa, vaikka armeija halusi tehdä laajan operaation Etelä-Gaasassa estääkseen salakuljetuksen ja kerätäkseen aseita pois.

Syyria ilmoitti, että se vaihtaa valuuttavarantonsa dollarit euroiksi. Lukekaapa: http://israelupdate.tripod.com/kirjoitukset/FRAMES22.html ja siellä USA ja Lähi-itä. USA siirsi jo 3. lentotukialus- saattueen Lähi-itään – neljäs on tulossa piakkoin Intiasta. Arvioidaan, että Iranin ohjuspatterit voivat olla todella vaarallisia amerikkalaisille laivoille: erityisesti pelätään venäläistä Moskitia (nopeus 2,2 Machia 10 - 20 m veden yllä) ja torpedo-ohjusta (nopeus 360 km/h veden alla). Lisäksi Iranilla on pohjassa piileskeleviä miinoja, jotka nousevat pintaan haluttaessa. Ainakaan yleisessä tiedossa ei ole riittäviä vasta konsteja näille aseille. Lisää tietoa: http://www.atimes.com/atimes/China/HD20Ad03.html
Egyptissä pidetystä mielipidetutkimuksessa tuli ilmi, että 90% egyptiläisistä pitää Israelia vihollismaana: pitäisikö olla huolissaan, että noin moni pitää Israelia vieläkin vihollisena vai iloita, että 10% ei pidä Israelia vihollismaana. Egypti on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut tunneleita Suezin kanaalin ali, jotta voisi siirtää joukkonsa nopeammin Siinaille sitten, kun tai jos tarve tulee.

Ensi perjantaina on määrä olla homojen marssi Jerusalemissa. Eilen oli jo ensimmäinen ultraortodoksien mellakka sen tähden. Poliisi pelkää, että jos marssi tullaan pitämään, niin on luvassa väkivaltaisia mellakoita, niinpä se saattaa kieltää koko marssin vedoten yleisön turvallisuuteen. Poliisin päätöstä odotetaan jo tänään.

On mietitty paljon, mistä johtuu juutalaisten uskomaton menestys kaikkialla. Varmaan siihen ei ole vain yhtä selitystä, mutta on mielenkiintoista, että Raamatussa (5 Moos 4:6)Jumala sanoo Moosekselle, että tämä laki saa aikaan sen, että kansat pitävät teitä viisaina. Juutalaiset pitävät Vanhaa Testamenttia pyhänä, niinpä sitä täytyy lainata täsmälleen eli muistaa täsmälleen; lisäksi jokainen sana ja jopa jokainen kirjain on tärkeä, niinpä edes ”virheitä” ei korjata tekstissä, vaan mietitään, miksi noin on. Ihmisen, joka muistaa täsmälleen, ei tarvitse oppia asioita monta kertaa, vaan voi rakentaa oppimalleen ja näin säästää paljon aika; ja ihminen, joka on tottunut tutkimaan asiat joka puolelta löytää uusia, parempia ratkaisuja ongelmiin ja ymmärtää syvemmin.
Toinen asia, jota mainitaan on juutalainen isä, joka tukee ja kannustaa lapsiaan, jotta nämä voisivat hyödyntää koko potentiaalinsa. Puhutaan myös isän siunauksesta: ei Eesau turhaan valittanut. Eräs rabbi jopa väittää, että jos tytär tarvitsee isänsä hyväksynnän ja arvostuksen juuri sellaisena kuin on, jotta voisi kehittyä tasapainoiseksi naiseksi, jonka ei tarvitse etsiä miehen hyväksyntää epätoivoisesti (kukaties se voi pelastaa jonkun kamalasta taudista – anoreksiasta). Luonnollisesti pojat tarvitsevat isän mallia voidakseen kehittyä miehiksi.

Tuesday, October 31, 2006

Tiistai 31.10.06

Tiistai 31.10.06

Eilen Israelin valtionvarainministeri Avraham Hirchson esitteli ensi vuoden budjetin knessetille. sen kokonaissumma on 295 miljardia NIS. Budjetti jakautuu seuraavasti: velkojen hoitoon 29,9 %, sosiaaliturva- ja muut maksut 26.7 %. puolustusmenot 18 %, muut ei-puolustusmenot 17.0% ja investoinnit 5%.
Valtion tulot jakautuvat seuraavasti: epäsuora verotus 419%, suora verotus 38,1%, muut tulot 14,5% ja lahjat ulkomailta 5,5%. Alijäämäksi arvioidaan (laskelmat perustuvat 2% kasvu odotukseen) 2,9% bruttokansantuotteesta eli 18.7 miljardia 645 miljardista (bruttokansantuote on valtion sisällä työllä ja pääomalla tuotettu lisä vuoden aikana). Valtion koko velkataakka on 89,2 % bruttokansantuotteesta. Nykyinen hallituksen mantra on ollut, että se on sosiaalisesti valveutunut ja aikoo edistää vähäosaisten asiaa. Tässä budjetissa on lisätty 3,8 miljardia NIS sosiaalimenoihin, mutta koko kakusta se on aika vähän. Kun ottaa huomioon myös verohelpotukset ja viimekesäisen arvonlisäveron alentamisen yhdellä prosentilla, niin tulee mieleen, että tässä ensisijaisesti autetaan itseä ja kavereita – knessetinjäsenten palkka on noin 32 000 NIS kuukaudessa. Turha sota Libanonissa tuli maksamaan arviolta 12 miljardia NIS, josta 3,4 miljardia menee ensi vuoden budjetista.

Lehdissä täällä Israelissa oli tietoja, että Egypti on laittanut 5000 poliisia (turvallisuuspalveluiden miestä) Gaazan rajalle. Alussa se kiellettiin, mutta nyt tihkuu tietoja, että niin todella on tapahtunut 3 päivää sitten. Ilmeisesti syy näiden joukkojen lähettämiseen on amerikkalaisten tekemä tutkimuksen Gaazan salakuljetuksista. Tämän tutkimuksen jälkeen amerikkalaiset halusivat liittää sotilaitaan egyptiläisiin rajavartioihin, mutta Egypti ei halunnut, vaan sen sijaan lähetti lisää joukkoja ja auttoi vähän salakuljetuksen jarruttamista. Israelin armeija aikoo laajentaa ennaltaehkäiseviä toimiaan Gaazassa – vaikkakin nykyään Kassam-raketteja tulee vain pari päivässä ja muutenkin on aika hiljaista, niin pinnan alla on täysi touhu päällä. Israelin pääministeri kehui, että Israelin armeija on tappanut 300 terroristia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Israelin eteläisen sotilasläänin komentaja varoittaa, että Hamas on perustamassa oikean divisioonan, jolla tulee olemaan ohjuksia sekä tankkeja että siviilikohteita vastaan.

Knesset hyväksyi eilen Israel Beitenu-puolueen liittymisen hallitukseen. Uusi ministeri Avigdor Lieberman aikoo matkustaa USA:han jo joulukuussa. hänen tittelinsä strategisen suunnittelun ministeri on uusi, eikä ole vielä tiedossa, mitä se pitää sisällään. Voi olla, että työmäärä riippuu paljolti uudesta miniterissä itsestään. Työväenpuolueen urheiluministeri Ofir Pines ilmoitti eilen eroavansa vastalauseena Israel Beitenu:n liittymiselle hallitukseen ja olevansa käytettävissä puolueensa puheenjohtajavaalissa ensi vuonna.

Nasaretilainen kristitty arabi Hossam Haiek on saanut Euroopan yhteisön apurahan kooltaan 1,75 miljoonaa euroa syövän nuuskimis-vehkeen kehittelyyn. Hän työskentelee Haifassa Technionissa (teknillisessä korkeakoulussa). hänen työryhmänsä ensimmäinen tavoite on saada vehje nuuskimaan keuhkosyöpä. Tulevaisuudessa heidän tarkoituksessa on kehittää nanometri (mikroskooppisia) sensoreita, jotka tunnistaisivat eri tyyppiset syövät ja kasvaimet potilaan hengitysilmasta.

Monday, October 30, 2006

Maanatai 30.10.06

Maanantai 30.10.06

Eilen illalla työväenpuolue hyväksyi Israel Beitenu puolueen liittymisen hallitukseen kokouksessa, joka oli epätavallisen myrskyinen. Tänä aamuna hallituksen pitäisi äänestää ja hyväksyä Israel Beitenu:n hallitukseen liittymisen. Nyt Israel Beitenu:n sisällä on paljon tyytymättömyyttä, koska hallitusneuvotteluissa puoluejohtaja Avigdor Lieberman piti huolen vain omasta itsestään ,eikä vaatinut lisää ministerin paikkoja, vaikka heille olisi kuulunut 3 ministerin tai varaministerin paikkaa. On jopa uhka, että osa Israel Beitenu knessetin jäsenistä eroaisi ja perustaisi itsenäisen ryhmän knessetissä.

Israelin pääministeri Ehud Olmert pyysi eilen anteeksi Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä viime viikon tapahtumaa, jossa israelilaiset hävittäjäkoneet uhkasivat saksalaista laivaa ja siitä ilmaan noussutta helikopteria. Saksan puolustusministeri väittää, että israelilaiset koneet ampuivat varoituslaukauksia laivan yli.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt Israelilta luvan tuoda Gaazaan osia Jordaniassa olevasta Badr prikaatista. Badr prikaati on PLO:lle uskollinen sotilaallinen osasto. Tällä hetkellä Abbaksella on noin 85 000 eri turvallisuuspalveluiden miestä käytettävissä, joten on vaikea ymmärtää, mihin hän tarvitsee lisää joukkoja, kun Hamaksella on vain 5000 turvallisuusmiestä.

Ensi kuussa pitäisi Jerusalemissa olla homoparaati, mutta nyt ultraortodoksit ovat ilmoittaneet Jerusalemin alueen poliisipäällikölle, että he eivät salli sellaisen marssin tapahtua Jerusalemissa millään ehdolla ja jopa vihjaisivat, että sellainen marssi voi saada aikaan mellakan. Poliisi voi lain mukaan kieltää marssit, mielenosoitukset jne, jos on suuri todennäköisyys, että ne vaarantavat yhteiskuntarauhan.

Eilen hallituksen komitea päätti suositella, että Jerusalemin länsipuolella olevat metsät julistettaisiin suojelualueiksi. Syynä tämän komitean kokoontumiseen on ”Safdi-suunnitelma”, jonka mukaan kyseiset metsät kaadettaisiin ja tilalle tulisi noin 20 000 asuntoa – alueen koko on noin 26 km2 .Jo 50 knessetin jäsentä on lupautunut vastustamaan kyseistä rakennussuunnitelmaa. Alun perin Jerusalemin oli määrä levitä itään: alueelle Jerusalemin ja Maale Adumin välille, mutta poliittisista syistä sinne ei haluta rakentaa nyt.

Israelin oikeuskansleri Menachem Mazuz on pyytänyt poliisia tutkimaan, onko syytä aloittaa rikostutkinta pääminsteri Ehud Olmertin käyttäytymisestä Leumi-pankin myynnin yhteydessä. Israelissa kaikki pankit kuuluivat valtiolle aina viime vuosiin asti, koska 80-luvun alussa pankkien johtajat pelasivat osakemarkkinoilla pankkien osakkeilla ja olisivat romahduttaneet pankit ilman valtion väliin tuloa.

Sunday, October 29, 2006

Sunnuntai 29.10.06

Sunnuntai 29.10.06

Tänään iltapäivällä työväenpuolueen keskuskomitea kokoontuu äänestämään puolueen kannasta Israel Beitenenu-puolueen hallitukseen menosta, jotta työväenpuolueen ministerit voisivat toimia hallitutuksessa yksimielisiä, ja äänestää yhdessä. Odotetaan kovaa yhteenottoa puolueen johtajan Amir Peretzin (Israelin puolustusministeri) ja urheiluministerin Ofir Pineksen välillä. Pines vaatii puoluettaan eroamaan hallituksesta, jos Israel Beitenu liittyy siihen. Tähän mennessä on nähty, että on helppo uhkailla hallituksesta eroamisella, mutta eroaminen on vaikeaa jokaiselle poliitikolle – ministerin virka on jokaisen poliitikon unelma. Jos työväenpuolueen keskuskomitea hyväksyy Israel Beitenu-puolueen hallituskumppanikseen, niin huomenna äänestetään hallituksessa aiheesta. Eläkeläisten puolue aikoo äänestää vastaan, jos se ei saa sosiaaliministerin salkkua ja lisää rahaa.

Egypti on siirtänyt Gaazan rajalle noin 5000 sisäministeriön joukkoja lisänä siellä olleisiin 750:een. Syyksi näiden joukkojen sijoittamiseen Gaazan rajalle sanotaan Israelin aikomus pommittaa Gaazan Egyptin vastaista raja-aluetta bunkkerin murtaja pommeilla tuhotakseen näin salakuljetustunnelit. Tähän asti egyptiläiset joukot eivät ole edes yrittäneet estää salakuljetusta, mutta ilmeisesti nyt saivat hyvän syyn tuoda Siinaille lisää joukkoja – mitä ovat halunneet tehdä aina rauhansopimuksesta asti. Israelissa ilmeisesti yllätyttiin tästä Egyptin liikkeestä, mutta ainakin julkisesti yritetään antaa positiivisia lausuntoja. 5750 rajapoliisia on melkein divisioona, mikä varmasti huolestuttaa joitakin tahoja Israelissa.

Pelätään, että Hamaksen ja Fatahin välillä puhkeaa aseelllinen yhteenotto lähitulevaisuudessa. Hamaksen johtajan Chaled Mashalin piti mennä Egyptiin Saudi-Arabiaan neuvottelemaan yhteishallituksen tekemisestä Fatahin kanssa ja israelilaisen panttivangin Gilad Shalitin vapauttamisesta. Sen sijaan hän meni Damaskukseen ja ilmoitti, että hän vastustaa Shalitin vapauttamista. Ilmeisesti hän antoi Hamakselle vapaat kädet yhteenottoon Fatahin kanssa.

Tänään julkaistiin syytöskirjelmä Israelilaista arabinaista Taibesta vastaan. Häntä syytetetään osallisuudesta terrori-iskun valmisteluihin Raananassa olevaan Spagetti-nimiseen ravintolaan ja Al-Aqsa-prikaatin jäsenyydestä.

Englantilainen The Independent – lehti väittää, että Israelin armeija olisi käyttänyt Etelä-Libanonissa köyhdytetystä uraanista tehtyjä bunkkerin murtaja pommeja. Israelin armeija kiistää tämän väitteen. Köyhdytetty uraani on uraanin rikastuksen sivutuote, jolla ei ole ollut käyttöä ennen kuin aseteollisuus huomasi, että siitä voi tehdä hyviä ammuksia, koska se on 5 kertaa kovempaa ja 2,4 kertaa painavampaa kuin teräs. Ongelma siinä on sen radioaktiivisuus – noin puolet tavallisen uraanin radioaktiivisuudesta (luonnon uraanissa on kahta isotooppia: 238 ja 235, joka käytetään ydinaseisiin ja ydinpolttoaineeksi).
USA ja Britannia ovat käyttäneet köyhdytettyä uraania on paljon Kosovossa, Afganistanissa ja erityisesti Irakissa. Köyhdytetystä uraanista tehdyt ammukset läpäisevät minkä tahansa panssarivaunun, soveltuvat myös bunkkerin murtaja pommiin. Suurin vaara siinä on sen osuessa syntyvät uraanipöly, joka voi kulkeutua tuulen mukana ihmisten elimistöön ja aiheuttaa esim. syöpää. Ei ole näkynyt tähän asti väitteitä, että Israel olisi käyttänyt köyhdytettyä uraania.

Sunnuntai 29.10.06

Sunnuntai 29.10.06

Tänään iltapäivällä työväenpuolueen keskuskomitea kokoontuu äänestämään puolueen kannasta Israel Beitenenu-puolueen hallitukseen menosta, jotta työväenpuolueen ministerit voisivat toimia hallitutuksessa yksimielisiä, ja äänestää yhdessä. Odotetaan kovaa yhteenottoa puolueen johtajan Amir Peretzin (Israelin puolustusministeri) ja urheiluministerin Ofir Pineksen välillä. Pines vaatii puoluettaan eroamaan hallituksesta, jos Israel Beitenu liittyy siihen. Tähän mennessä on nähty, että on helppo uhkailla hallituksesta eroamisella, mutta eroaminen on vaikeaa jokaiselle poliitikolle – ministerin virka on jokaisen poliitikon unelma. Jos työväenpuolueen keskuskomitea hyväksyy Israel Beitenu-puolueen hallituskumppanikseen, niin huomenna äänestetään hallituksessa aiheesta. Eläkeläisten puolue aikoo äänestää vastaan, jos se ei saa sosiaaliministerin salkkua ja lisää rahaa.

Egypti on siirtänyt Gaazan rajalle noin 5000 sisäministeriön joukkoja lisänä siellä olleisiin 750:een. Syyksi näiden joukkojen sijoittamiseen Gaazan rajalle sanotaan Israelin aikomus pommittaa Gaazan Egyptin vastaista raja-aluetta bunkkerin murtaja pommeilla tuhotakseen näin salakuljetustunnelit. Tähän asti egyptiläiset joukot eivät ole edes yrittäneet estää salakuljetusta, mutta ilmeisesti nyt saivat hyvän syyn tuoda Siinaille lisää joukkoja – mitä ovat halunneet tehdä aina rauhansopimuksesta asti. Israelissa ilmeisesti yllätyttiin tästä Egyptin liikkeestä, mutta ainakin julkisesti yritetään antaa positiivisia lausuntoja. 5750 rajapoliisia on melkein divisioona, mikä varmasti huolestuttaa joitakin tahoja Israelissa.

Pelätään, että Hamaksen ja Fatahin välillä puhkeaa aseelllinen yhteenotto lähitulevaisuudessa. Hamaksen johtajan Chaled Mashalin piti mennä Egyptiin Saudi-Arabiaan neuvottelemaan yhteishallituksen tekemisestä Fatahin kanssa ja israelilaisen panttivangin Gilad Shalitin vapauttamisesta. Sen sijaan hän meni Damaskukseen ja ilmoitti, että hän vastustaa Shalitin vapauttamista. Ilmeisesti hän antoi Hamakselle vapaat kädet yhteenottoon Fatahin kanssa.

Tänään julkaistiin syytöskirjelmä Israelilaista arabinaista Taibesta vastaan. Häntä syytetetään osallisuudesta terrori-iskun valmisteluihin Raananassa olevaan Spagetti-nimiseen ravintolaan ja Al-Aqsa-prikaatin jäsenyydestä.

Englantilainen The Independent – lehti väittää, että Israelin armeija olisi käyttänyt Etelä-Libanonissa köyhdytetystä uraanista tehtyjä bunkkerin murtaja pommeja. Israelin armeija kiistää tämän väitteen. Köyhdytetty uraani on uraanin rikastuksen sivutuote, jolla ei ole ollut käyttöä ennen kuin aseteollisuus huomasi, että siitä voi tehdä hyviä ammuksia, koska se on 5 kertaa kovempaa ja 2,4 kertaa painavampaa kuin teräs. Ongelma siinä on sen radioaktiivisuus – noin puolet tavallisen uraanin radioaktiivisuudesta (luonnon uraanissa on kahta isotooppia: 238 ja 235, joka käytetään ydinaseisiin ja ydinpolttoaineeksi).
USA ja Britannia ovat käyttäneet köyhdytettyä uraania on paljon Kosovossa, Afganistanissa ja erityisesti Irakissa. Köyhdytetystä uraanista tehdyt ammukset läpäisevät minkä tahansa panssarivaunun, soveltuvat myös bunkkerin murtaja pommiin. Suurin vaara siinä on sen osuessa syntyvät uraanipöly, joka voi kulkeutua tuulen mukana ihmisten elimistöön ja aiheuttaa esim. syöpää. Ei ole näkynyt tähän asti väitteitä, että Israel olisi käyttänyt köyhdytettyä uraania.

Sunnuntai 29.10.06

Sunnuntai 29.10.06

Tänään iltapäivällä työväenpuolueen keskuskomitea kokoontuu äänestämään puolueen kannasta Israel Beitenenu-puolueen hallitukseen menosta, jotta työväenpuolueen ministerit voisivat toimia hallitutuksessa yksimielisiä, ja äänestää yhdessä. Odotetaan kovaa yhteenottoa puolueen johtajan Amir Peretzin (Israelin puolustusministeri) ja urheiluministerin Ofir Pineksen välillä. Pines vaatii puoluettaan eroamaan hallituksesta, jos Israel Beitenu liittyy siihen. Tähän mennessä on nähty, että on helppo uhkailla hallituksesta eroamisella, mutta eroaminen on vaikeaa jokaiselle poliitikolle – ministerin virka on jokaisen poliitikon unelma. Jos työväenpuolueen keskuskomitea hyväksyy Israel Beitenu-puolueen hallituskumppanikseen, niin huomenna äänestetään hallituksessa aiheesta. Eläkeläisten puolue aikoo äänestää vastaan, jos se ei saa sosiaaliministerin salkkua ja lisää rahaa.

Egypti on siirtänyt Gaazan rajalle noin 5000 sisäministeriön joukkoja lisänä siellä olleisiin 750:een. Syyksi näiden joukkojen sijoittamiseen Gaazan rajalle sanotaan Israelin aikomus pommittaa Gaazan Egyptin vastaista raja-aluetta bunkkerin murtaja pommeilla tuhotakseen näin salakuljetustunnelit. Tähän asti egyptiläiset joukot eivät ole edes yrittäneet estää salakuljetusta, mutta ilmeisesti nyt saivat hyvän syyn tuoda Siinaille lisää joukkoja – mitä ovat halunneet tehdä aina rauhansopimuksesta asti. Israelissa ilmeisesti yllätyttiin tästä Egyptin liikkeestä, mutta ainakin julkisesti yritetään antaa positiivisia lausuntoja. 5750 rajapoliisia on melkein divisioona, mikä varmasti huolestuttaa joitakin tahoja Israelissa.

Pelätään, että Hamaksen ja Fatahin välillä puhkeaa aseelllinen yhteenotto lähitulevaisuudessa. Hamaksen johtajan Chaled Mashalin piti mennä Egyptiin Saudi-Arabiaan neuvottelemaan yhteishallituksen tekemisestä Fatahin kanssa ja israelilaisen panttivangin Gilad Shalitin vapauttamisesta. Sen sijaan hän meni Damaskukseen ja ilmoitti, että hän vastustaa Shalitin vapauttamista. Ilmeisesti hän antoi Hamakselle vapaat kädet yhteenottoon Fatahin kanssa.

Tänään julkaistiin syytöskirjelmä Israelilaista arabinaista Taibesta vastaan. Häntä syytetetään osallisuudesta terrori-iskun valmisteluihin Raananassa olevaan Spagetti-nimiseen ravintolaan ja Al-Aqsa-prikaatin jäsenyydestä.

Englantilainen The Independent – lehti väittää, että Israelin armeija olisi käyttänyt Etelä-Libanonissa köyhdytetystä uraanista tehtyjä bunkkerin murtaja pommeja. Israelin armeija kiistää tämän väitteen. Köyhdytetty uraani on uraanin rikastuksen sivutuote, jolla ei ole ollut käyttöä ennen kuin aseteollisuus huomasi, että siitä voi tehdä hyviä ammuksia, koska se on 5 kertaa kovempaa ja 2,4 kertaa painavampaa kuin teräs. Ongelma siinä on sen radioaktiivisuus – noin puolet tavallisen uraanin radioaktiivisuudesta (luonnon uraanissa on kahta isotooppia: 238 ja 235, joka käytetään ydinaseisiin ja ydinpolttoaineeksi).
USA ja Britannia ovat käyttäneet köyhdytettyä uraania on paljon Kosovossa, Afganistanissa ja erityisesti Irakissa. Köyhdytetystä uraanista tehdyt ammukset läpäisevät minkä tahansa panssarivaunun, soveltuvat myös bunkkerin murtaja pommiin. Suurin vaara siinä on sen osuessa syntyvät uraanipöly, joka voi kulkeutua tuulen mukana ihmisten elimistöön ja aiheuttaa esim. syöpää. Ei ole näkynyt tähän asti väitteitä, että Israel olisi käyttänyt köyhdytettyä uraania.