Friday, September 15, 2006

PERJANTAI 15.09.06
1. ISRAEL
ISRAELIN TURVALLISUUSNEUVOSTON juuri eronnut johtaja Giora Eiland toteaa lausunnossaan, että diplomaattiset keinot Iranin ydinaseen valmistamisen estämiseksi alkavat olla loppuun käytetyt, ja että Israelin on paras alkaa totuttautua tähän tosiasiaan. Hän ei usko, että viimeiset neuvotteluyritykset Iranin kanssa tulevat onnistumaan. Hän valittaa, ettei muutamia vuosia sitten käytetty silloin otollisia tilaisuuksia puuttua asiaan terävämmin, ja nyt se on myöhäistä. Iran tulee rakentamaan ydinaseen, hän toteaa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia tarttui lausuntoon välittömästi, jonka edustaja Miri Eisin kertoo, että pääministerin kanslian mielestä asia voidaan vieläkin hoitaa diplomatian kautta. Israel on yrittänyt saada selville, mikä USA:n presidentti Bushin lopullinen kanta on Iranin ydinaseeseen, mutta USA näyttää olevan haluton tai kykenemätön tässä tilanteessa laajentamaan velvollisuuksiaan Irakin ja Afganistanin lisäksi.
Apulaispääministeri Shimon Peres ei näe ydinaseistettua Irania välttämättä pahana, vaan jos Iranin ydinase toteutuu, Israelin täytyy kehittää siihen sopiva vasta-ase, hän maalailee. Hän luottaa Israelin teknologiaan.
EILANDIN MIELESTÄ Israelilla on kaksi vaarallista vaihtoehtoa: joko olla tekemättä mitään tai yrittää tehdä jotain. Eiland ennustaa, että jos nykyisestä Iranin presidentistä tulee Iranin ylin opastaja, hän ei arkaile uhrata puolet Iranin kansasta Israelin tuhoamiseksi. Toisaalta Israelin ei tulisi syyttää itseään siitä, mikä tilanne on nyt. Israelin johtajat olisivat voineet toimia vaativammin maailman johtajia kohtaan, siinä kaikki.
ISRAELIN POLITIIKKA on kiinteästi yhteneväinen USA:n politiikan kanssa, eikä Israelilla ole juuri varaa astua tämän liittolaisensa varpaille asioissa, joissa sen omat intressit ovat kyseessä. Eiland pohtii, ettei politiikassa useinkaan ole kysymys siitä, mikä on oikein tai väärin, vaan siitä, kuka on ovela ja kuka ei.
Eilandin mielestä uhkavaatimusten aika on ohi, ne eivät ole toimineet Iranin eikä Hizbullahin tapauksessa.
ELÄKELÄISASIOITTEN MINISTERI Rafi Eitan hoiti aikoinaan Jonathan Pollardin tiedusteluasiaa Israelin puolesta. Pollard tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vakoilusta, eikä häntä ole vapautettu lukuisista painostusyrityksistä huolimatta, eivätkä Israelin hallitukset ole olleet kiinnostuneita asiasta. Nyt tämä entinen vakoilupäällikkö sanoo olevansa pahoillaan, että hän käytti Pollardia hyväkseen. Mutta toisaalta hän sanoo katuvansa, ettei ollut Israelin lähetystyössä silloin, kun Pollard pyrki sinne suojaan FBI:n agentteja. ”Jos olisin ollut siellä, olisin suorittanut tehtävän loppuun, eli ampunut kuulan Pollardin kalloon, eikä sen jälkeen olisi ollut Polardin ongelmaa.” Eitanin mielestä Jonathanin vaimo Eshter on pahin este hänen vapauttamisekseen, joka puolestaan syyttää Eitania kaksinaamaisuudesta.
ENTISET KENRAALIT esittävät tänään IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutzille uhkavaatimuksen, joko heidät nimitetään IDF.n sisäisen tutkimuskomitean jäseniksi tai he tulevat esittämään julkisen vaatimuksen Dan Halutzin eroamiseksi. Asia on erittäin arka ja tunnepitoinen, sillä IDF on perinteisesti nauttinut kansan jakamatonta luottamusta. Nyt sen maan turvallisuudelle elintärkeä uskottavuus on vaakalaudalla sen johdon vuosikausia kestäneen armeijan tarpeitten, sen kehittämisen ja koulutuksen laiminlyöntien seurauksena. Kaikki eivät suinkaan yhdy tähän arvioon, sillä armeijan rakenne, sen aseistaminen ja painopisteitten suuntaaminen ovat vuosikymmenien aikana muuttuneet täysin.
Entinen sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Uri Saguy kuitenkin vaatii, että henkilömuutoksia on tehtävä sekä puolustusvoimien että poliittisen järjestelmän keskuudessa.
ISRAEL TOIMITTI Kanadan, Kiinan, Suomen ja Itävallan diplomaateille selvityksensä tulokset näiden maitten UNTSO sotilaitten kuolemaan johtaneesta IDF:n harhaohjuksesta Libanonin eteläosassa heinäkuun 25. päivänä. Tapaus sai YK:n pääsihteeri Kofi Annanin esittämään enneaikaisen lausunnon tahallisesta hyökkäyksestä YK:n tukikohtaan. Israelin selvityksessä, jota ei ole julkaistu, esitetään anteeksipyynnöt sekä alussa että lopussa ja selvitetään onnettomaan tukikohdan tuhoamiseen johtavia syitä.
Kuten Israel on toistuvasti pyrkinyt selvittämään, Hizbullah tarkoituksellisesti rakensi omat tukikohtansa ja rakettien laukaisualustansa siviiliasutusten ja myös YK:n tukikohtien viereen, usein siten, että molempien liput liehuivat vierekkäin. Lentokoneista oli usein vaikea erottaa oikeaa kohdetta tiedustelusta huolimatta.
ISRAELIN KORKEA SOTILASVIRKAILIJA kertoi median edustajille torstaina, ettei Egyptin rajan valvonta Gazaan ole tehokas Egyptin hallituksen yrityksistä huolimatta. Egypti sijoitti rajalleen 750 rajan valvojaa, mutta heidän toimintansa ei ole estänyt suurimittaista salakuljetusta rajan ali kaivettujen tunnelien kautta.
Palestiinalaisia koulutetaan Iranin toimesta terrorismiin sekä aseitten käyttöön ja valmistamiseen omin avuin.
Aseita ja ammuksia sekä räjähteitä tuodaan Siinaille Iranista ja Sudanista. Kotitekoisiin aseisiin kuuluvat jopa pitkälle kehitetyt ilma- ja panssarintorjunta-ohjukset. Näitä ja niiden valmistuspajoja IDF pyrkii tuhoamaan Gazan alueelle tekemiensä operaatioitten yhteydessä.
VIIME KUUSSA Shin Betin ja IDF:n yhteisoperaatiossa pidätetty palestiinalainen PRC:n edustaja Majad Kamzar, 29, kertoi torstaina julkistetun raportin mukaan kuulusteluissa Karni rajanylityspaikan alle kaivetun tunnelin tarkan sijainnin. Tunneliin rajaterminaalin alle oli tarkoitus sijoittaa suuri määrä räjähteitä, joilla koko terminaali olisi tuhottu sopivana ajankohtana. Sen kautta kulkee valtaosa kauppatavaroista Israelista Gazaan.
IDF ESITTI VASTALAUSEEN sotilastuomarin päätöksestä vapauttaa 18 pidätetyistä palestiinalaisista kansanedustajista ja ministeristä. Asiaa käsitellään oikeudessa uudelleen maanantaina. Sotilastuomari Ronen Atzmon selitti vapauttamiskäskyssään, että Israelissa tiedettiin ehdokkaitten kuuluvan kiellettyyn järjestöön, mutta ei estetty heidän ehdokkuuttaan.
2. PALESTIINA
ABBAS SIIRSI Hamasin johtaman PA:n hallituksen hajottamista, joka oli määrä suorittaa ennen hänen USA:n matkaansa. Tämä siksi, etteivät USA:n ja EU:n reaktiot ole olleet suosiollisia Abbasin ja Haniyehin neuvotteleman yhteishallituksen muodostamiselle, koska sen hallitusohjelmassa ei pitäydytä ns. ”kvartetin” asettamaan kolmeen ehtoon: Israelin tunnustaminen, terrorismista luopuminen ja sopimusten hyväksyminen.
Asia on kiusallinen Abbasille, joka on matkalla tapaamaan USA:n johtoa, ja uusi hallituskoostumus oli tarkoitettu osoittamaan kehityksen tapahtumista palestiinalaisten keskuudessa. Jos uusi hallitus olisi hyväksytty länsimaissa, se olisi avannut tukijamaitten rahahanat PA:n tyhjiin kirstuihin.
Haniyeh syyttää länsivaltoja siitä, etteivät ne halua palestiinalaisten yhtymistä. Hän vaatii länsivalloilta tasapuolisempaa kohtelua. Hamasin keskuudessa pelätään, että Abbas luopuu Haniyehin asettamisesta pääministeriksi. Euroopan maat ovat tiettävästi suositelleet Abbasille nykyisen PA:n hallituksen erottamista ja Fatahin johtaman hätätilahallituksen asettamisesta sen tilalle.
3. UUTISOTSIKOITA
ENSIMMÄISET KOLME RABBIA toisen maailmansodan jälkeen vihittiin Saksassa Dresdenin uudessa synagogassa torstaina. Saksassa oli yli puoli miljoonaa juutalaista vuonna 1933 Hitlerin tullessa valtaan. Ns. lopullisen ratkaisun kautta 200 000 Saksan juutalaista surmattiin. Heitä oli jäljellä vain 10 000 – 15 000 sodan jälkeisinä vuosina. Saksan hallitus on suosinut Neuvostoliiton alueelta muuttavien juutalaisten asettumista asumaan Saksaan, ja heidän lukumääränsä on nyt 100 000 asuen 102 pysyvässä yhteisössä.
SHAS-PUOLUEEN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef alkaa olla fyysiseltä kunnoltaan kovin heiveröinen. Hänet vapautettiin juuri sairaalasta sydänongelmien hoidon jälkeen, joita hänellä on ollut toistuvasti. Hän on myös diabetes. Yosef on puolueen ehdoton auktoriteetti, jonka neuvoa ja ratkaisua noudatetaan puolueessa kyselemättä. Kukaan ei ole astunut kilpailemaan hänen johtajuudestaan.
Yosefilla kerrotaan olevan valokuvamuisti ja häntä pidetään aikansa suurimpana halachin, juutalaisen lain, tuntijana. Arie Derin nimi on mainittu Yosefin mahdollisena seuraajana.
KIINAN ISRAELIN LÄHETTILÄS Chen Yonglong esitti vakavan vastalauseen Israelin parlamentti-valtuuskunnan vierailusta Taiwanille tällä viikolla. Israelilla on voimakkaat kaupalliset suhteen Taiwanin kanssa vuodesta 1993 lähtien, kaupanvaihto Taiwanin kanssa on arvoltaan 1.2 miljardia USD.
Kiina edellyttää Israelilta yhden Kiinan politiikkaa ja vastustaa kaikkia poikkeamia siitä. Israelilla on lujat kappasuhteet myös Kiinan kanssa, jota USA:n vastakkaiset intressit joskus pahasti haittaavat.

Thursday, September 14, 2006

TORSTAI 14.09.06

1. ISRAEL

Pohjoisen alueen sotilaskomentajan Udi Adamin ero on herättänyt laajaa huomiota poliittisella kentällä monien kiitellessä hänen siviilirohkeuttaan, mutta yhtä monet ovat lisänneet vaatimuksen, että monien toistenkin olisi syytä noudattaa hänen esimerkkiään. Varsinaiset syylliset sodan huonoon lopputulokseen ovat olleet aivan hiljaa ja käyttäytyvät kuin kaikki olisi hyvin eikä heissä olisi mitään vikaa.

Ami Ayalon, entinen laivaston komentaja ja Shin Betin johtaja, on hyökännyt varsinkin puolustusministeri Amir Peretziä vastaan, mutta hänellä on oma lehmä ojassa; hän haluaa kiihkeästi Labourin johtoon.

Kansallista tutkimuskomiteaa vaaditaan yhä laajemmin.

ETIOPIAN JUUTALAISET saivat pienen voiton hallituksesta, sillä se joutui peruuttamaan suunnitelmansa pienentää kuukausittaista kiintiötään. Heitä pääsee nyt 300 henkeä kuukaudessa, mutta sellaisenakin määrä on liian pieni verrattaessa muuttoa odottavien määrään. Määrä pitäisi vieläkin kaksinkertaistaa.

EU:N VIRKAILIJA on kertonut JPostin toimittajalle, ettei PA:n yhteishallitus Hamasin ja Fatahin kesken ole vielä riittävä, jotta EU:n myöntämiä varoja voitaisiin toimittaa PA:n kassoihin. EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta Brysselissä. EU haluaa, että Israel vapauttaisi suuren joukon pidättämiään ja vankeuteen tuomittuja palestiinalaisia. Murhista, niiden suunnittelusta tai osallistumisesta tuomittujen vapauttaminen pitäisi saada kansainvälisesti valvottua siten, etteivät he mene suoraan jatkamaan kesken jääneitä rötöksiään. Koko oikeusjärjestelmä joutuu outoon valoon, jos esim. Sami Quntar vapautetaan ennen aikojaan. Hänen suorittamansa juutalaisen siviilin ja hänen kuuden vuoden ikäisen lapsen murhaaminen etsii raakuudessaan vertaansa. Ei ole oikein, jos hänet otettaisiin suurena sankarina vastaan Libanonissa.

Eilen raportoitiin, että USA:n hallitus on kiihtynyt siitä, ettei Abbas saanut kiskottua enemmän Hamasin edustajilta. USA:n mielestä pelkkä yhteisen hallituksen muodostaminen Fatahin ja Hamasin kanssa ei ole riittävä, vaan hallitusohjelmaan on otettava kvartetin kolmen vaatimuksen hyväksyminen.

POLIISI JATKAA PRESIDENTTI KATSAVIN hiostamista. Nyt häntä jahtaavia naisia on jo seitsemän, ja poliisi tutkii muitakin epäilyjä, kuten luottamuksen rikkominen, petos ja puhelimien salakuuntelu. Katsav sai luvan jäädä pois korkeimman oikeuden presidentin virkaan vannomistilaisuudesta, hänen tilallaan toimii Knessetin puheenjohtaja Dalia Itzik.

PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT muistuttaa nurkkaan ajettua hiirtä, joka on valmis puremaan mitä tahansa, joka sitä lähestyy. Tällaisessa tilassa Olmert on vaarallinen, koska hän on valmis uhraamaan Israelin strategisen aseman säilyttääkseen oman asemansa maan johdossa. Hän vihjailee uudesta diplomaattisesta aloitteesta selittämättä tarkemmin suunnitelmastaan, mutta mahdollisuuksia ei ole monia. Syyria lienee yksi.

Olmert on ottanut tavaksi, etteivät hänen kilpailijansa saa suunvuoroa puolueen kokouksissa, kuten kävi Petah Tikvan kokouksessa.

ISRAELISSA ODOTETAAN sydän kylmänä, mitä kauheuksia sitoutumattomat maat (NAM) saavat keksittyä syyttääkseen Israelia. Tilaisuus alkaa lauantaina Kuubassa. NAM-kansoja on kaikkiaan 118 ja niistä kolmeenkymmeneen maahan Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita. Muutamiin maihin on hyvät suhteet, joista mainitaan Intia, Thaimaa, Filippiinit, Ecuador, Honduras ja Panama. Mikä vaikutus näillä mailla sitten on ja haluavatko ne edes esittää eriäviä mielipiteitä edes pahimmista Israelia syyttävistä julkilausumista, on asia erikseen, mutta kuitenkin Israelin toivelistalla. Missä lienee Suomi?

Israelissa odotetaan, että Iran, Syyria ja Pohjois-Korea, jotka ovat jäsenmaita, pyrkivät laajentamaan terrorismin käsitettä siten, että terrorismiin luetaan mukaan Libanonin sota ja Irakin miehitys.

NAM-maat tuomitsevat perinteisesti terrorismin aiemmissa julkilausumissaan ja uudessa luonnoksessa sen kaikissa esiintymismuodoissaan. Täten Libanonin ja Irakin asiat voitaisiin viedä turvallisuusneuvostoon.

2. LIBANON

Saksan hallitus hyväksyi esityksen, jonka mukaan se lähettää 2400 palveluhenkilöä Libanonin alueelle, joihin kuuluu rajapoliiseja ja tullivirkailijoita ja joitten tehtävänä on opastaa ja kouluttaa Libanonin omia virkailijoita tiivistämään maan rajavalvontaa. Saksa lähettää merivoimiaan Libanonin vesille kahden kuukauden sisällä. Ne vapauttavat italialaiset, ranskalaiset ja kreikkalaiset alukset, jotka nyt vartioivat Libanonin rannikoita mahdollisilta aseiden salakuljetusyrityksiltä. Saksa ei halua lähettää maajoukkoja Libanoniin, koska ne voisivat joutua vastakkain Israelin sotilaitten kanssa.

YK:n pääsihteeri kertoo raportissaan turvallisuusneuvostolle, että Israelin vetäytyminen Libanonista edistyy merkittävästi. Muutamia pieniä loukkauksia on tapahtunut tulitauon aikana.

Syyria lupasi tarkistaa rajansa Libanonin kanssa, jonka toivotaan selvittävän Dov-vuoren ja Shaba Farmin alueen kohtalon, jonka omistuksesta kiistellään.

AMNESTY INTERNATIONAL on raportissaan todennut, että myös Hizbullah on suorittanut ”sotarikoksia” Libanonin sodan aikana. Raportti julkaistiin 14 päivää sen jälkeen, kun järjestö oli julkaissut Israelia koskevan raporttinsa, joka on herättänyt monia vastalauseita usealta taholta.

USA:N LÄHESTYSTÖÖN tehdyn hyökkäysyrityksen kaikki neljä terroristia saivat surmansa. Neljäs yritti pakoon pakettiautollaan, mutta haavoittui luodeista niin pahoin, että hän kuoli sairaalassa ennen kuin häntä ehdittiin kuulustella, kertoi Syyrian virallinen uutistoimisto Sana. Hyökkäyksen yhteydessä kuoli lisäksi yksi syyrialainen vartija, kymmenen sivullista ja yksi kiinalainen lähetystövirkailija haavoittui ammunnassa.

Ammunta tapahtui pääasiassa lähetystöalueen muurien ulkopuolella, josta terroristit heittelivät käsikranaatteja muurin yli ja ampuivat automaattiaseillaan. kaikki terroristit olivat syyrialaisia ja heidän uskotaan kuuluneen al-Qaida järjestöön. Amerikkalaisia ei haavoittunut tulituksessa.

Joissakin piireissä arvioidaan, että koko tapahtuma oli Syyrian hallituksen järjestämä näytös.

Syyrian hallitus syyllistyi Hafez Assadin aikoina vastaavan tapaisiin näytöksiin.

AL-QAIDAN viimeisessä videoviestissä kehotetaan kaikkia muslimeja vastustamaan kansainvälisten joukkojen sijoittamista Libanoniin, koska ”ne ovat islamin vihollisia”.

Wednesday, September 13, 2006

KESKIVIIKKO 13.09.06
1. ISRAEL
Israelin hallitus hyväksyi vuoden 2997 budjettiesityksen äänin 19 – 4, labourin puheenjohtaja ja puolustusministeri Amir Peretz pidättyi. Shas-ministerit äänestivät esitystä vastaan ja Shasin puheenjohtaja Eli Yishai vakuutti, että se tulee äänestämään vastaan myös Knessetissä, ellei siihen tehdä muutoksia sen sosiaalietuuksien osassa. Peretz haluaa, että palkkoja nostetaan 1000 NIS kuukaudessa, mutta hän on yksinäinen ratsastaja vaatimuksessaan myös omassa puolueessaan. Poliittinen kissanhännänveto puolueitten ja ministereittenkin välillä ei suinkaan ole ohi. Olmertilla on vaikea ylämäki saada hallituksestaan toimintakykyinen. Yksi mahdollisuus on hallituksen sisäinen uudistus, joka jättäisi luultavasti liikenneministeri Shaul Mofazin ulkopuolelle hänen ja Olmertin välien huonontumisen vuoksi. Toinen vaihtoehto on hallituksen laajentaminen oikeistopuolueisiin ja ehkä Labourin ero.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti aikaisin aamulla Yhdysvaltoihin keskustelemaan PA:n mahdollisesta uudesta yhteishallituksesta Hamasin ja Fatahin kesken. Keskusteluja vaikeuttaa se, ettei hallitusohjelmaa ole vielä julkistettu, joten ei tarkalleen tiedetä, mitä osapuolet ovat sopineet. USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos ilmoitti maanantaina USA:n hallituksen mielipiteenä, että PA:n hallituksen tulee hyväksyä kvartetin edellyttämät kolme ehtoa, jotta sen kanssa voitaisiin työskennellä. Livni haluaa selvittää, mikä on USA:n kanta Israelin palestiinalaisilta työntekijöiltä ja tulli- ym. maksuista pidättämiin varoihin, sekä voiko uuden hallituksen kanssa asioida. Israelin ratkaisut näissä asioissa ovat esimerkkeinä EU:n ja USA:n suhtautumiselle PA:n uuteen hallitukseen.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas lensi Jordaniaan, jossa hänen odotetaan tapaavan korkean israelilaisen turvallisuusmiehen. Heidän keskusteluissaan kosketellaan PRC:n kaappaaman IDF:n sotilaan palauttaminen ja palestiinalaisten vankien vapauttaminen Israelissa. Torstaina Abbas lentää Yhdysvaltoihin osallistuakseen YK:n yleiskokoukseen.
ISRAEL VAPAUTTI sotilastuomari majuri Ronen Atzmonin päätöksellä 18 Israelin pidättämää PLC:n kansanedustajaa 25 000 NIS vakuutta vastaan kultakin. Heidän asiaansa käsitellään oikeudessa torstaina, ja he ovat kotiarestissa oikeuden päätökseen saakka. Tämä lienee osa sanattomasta sopimuksesta, että Israel vapauttaa heidät, jos PA:n yhteishallitus saadaan muodostettua, ja ehkä myös yhteydessä korpraali Gilat Shalitin vapauttamisen kanssa. Shalitin isä vetosi suoraan kaappaajiin sanoen tutkineensa islamilaisuutta ja saaneensa sieltä vaikutelman, että alkavan Ramadanin paastokuukauden aikana muslimit osoittavat rauhantahtoa ja kuukauden lopulla vapauttavat vankeja. IDF pidättyy Ramadanin aikana operaatioistaan.
Shalitin vapauttaminen hyödyttäisi myös palestiinalaisia ja vähentäisi heidän vaikeuksiaan.
PALESTIINALAINEN PYSSYMIES ampui israelilaista beduiinisotilasta, joka toimi jäljittäjänä, haavoittaen häntä päähän Kissufimin rajanylityspaikan lähellä Gazassa. Hän kuoli myöhemmin haavoihinsa. Tämä 44-vuotias laskuvarjojääkäri oli 10 lapsen isä. Hän oli mukana osastossa, joka operoi muutaman sadan metrin päässä rajalta Gazan alueella. Osasto tunkeutui taloon, jossa kaksi pyssymiestä avasi tulen sotilaita kohti.
Hamasin aseellinen siipi ja PRC (Kansan vastarintakomitea) ilmoittivat olleensa tulituksen takana.
IDF ON OPEROINUT Deir el-Balahin alueella Gazassa maanantai-illasta lähtien etsien terroristien asekätköjä ja asetehtaita sekä tunneleita. He löysivät yhden aukon maan alle, joka luultavasti johtaa terroristien kaivamaan tunneliin.
Maanantainvastaisen yönä IAF iski ohjuksilla taloon, jossa oli suuri asevarasto. Talo kuului korkealle Hamasin virkailijalle, joka työskenteli Hamasin sisäministeri Said Siyyamin kansliassa. Asukkaita varoitettiin ennen iskua ja he pakenivat ilman vaurioita.
EGYPTIN RAJAPOLIISIT löysivät asekätkön Gazan rajan lähettyviltä. Siinä oli 32 automaattikivääriä, 28 pistoolia, suuri määrä erilaisia ammuksia ja räjähteitä, kertoi kapteeni Mahmoud Ali Siinain pohjoisosan poliiseista. Aseet löydettiin tiedustelutietojen perusteella lähellä Rafahia ja salakuljetustunnelia.
ETIOPIASTA TULLEET SIIRTOLAISET ovat osoittaneet mieltään hallituksen esitystä vastaan pienentää 300 uuden Etiopian siirtolaisen kuukaudessa hyväksymisestä maahan sataan viiteenkymmeneen. Hallitus pyrkii leikkaamaan kustannuksia sieltä, missä se katsoo sen aiheuttavan vähiten vastustusta. Tämä esitys on vihastuttanut Amerikan juutalaisia, jotka ovat keränneet varoja Etiopian juutalaisten muuttoa varten.
Etiopiassa odottaa 13 000-18 000 aikoinaan kristinuskoon kääntynyttä Falash Mura juutalaista kurjissa olosuhteissa tilapäisissä kokoamisleireissä odottaen lupaa muuttaa Israeliin.
Hallituksen edustaja puolustelee leikkausesitystä sillä, että Falash Mura juutalaisten muutto maahan maksaa valtiolle enemmän kuin muitten siirtolaisten ja heidän sulauttamisensa yhteiskuntaan kestää kauemmin.
BINYAMIN NETANYAHU totesi Hertzliyan opintokeskuksen terrorin vastaisessa seminaarissa, että taistelu tulee kohdistaa militaristisen islamin hallituksia ja ideologiaa vastaan. Hän vakuutti, että on olemassa maltillisia muslimimaita, joissa tämä ymmärretään, mutta niiden tulee osallistua tähän taisteluun.
Netanyahun mielestä markkinoiden vapautuminen helpottaa demokratisoimisprosessia, koska sen avulla ihmiset tulevat tietoisiksi kehityksen tuomista saavutuksista.
Hän tähdensi Iranin hallituksen tuomaa uhkaa, joka vahvistuu, jos maa saa kehitettyä ydinaseen. Se nostaa maan arvostusta ja pakottaa alueen muut muslimimaat alistumaan sen vaikutuksen alle. ”Muslimit eivät vihaa länttä Israelin vuoksi, vaan vihaavat Israelia lännen vuoksi”, hän tähdensi.
ISRAELIN OPETUSLAITOS saa kovin kehnot arvosanat maailmanlaajuisessa vertailussa. JPostin asiaa käsittelevä artikkeli antaa arvosanan F, joka tulee sanasta ”fail”, epäonnistunut. Esimerkkejä:
1. Luokkakoko, yläasteen vertailu: Itävalta 24.3; yhdysvallat 24.3; Espanja 24.9; Kreikka 25.2; Meksiko 19.9; Israel 31.5. OECD maiden keskiarvo 24.1.
2. Luokkakoko, peruskoulu: Kreikka 18.3; Itävalta 20.1; Meksiko 20.1; Espanja 20.7; USA 23.1; Israel 28. OECD maiden keskiarvo 21.4.
3. Opettajien palkka: Itävalta 45 000 USD; Espanja 41 000; Ranska 33 000; Kreikka 29 000; Meksiko 21 000; Israel 18 000 USD vuodessa.
4. Investointi opetukseen lasta kohti: USA 12 000; Norja 10 000; Itävalta 9 000; Italia 8 000; Israel 6.500 USD vuodessa, sijaluku 18. Teollisuusmaitten keskiarvo 7 500 USD vuodessa.
2. TERRORISMI
Italiassa paljastettu algerialainen terrorisolu suunnitteli hyökkäyksiä norjalaisia kohteita vastaan, niiden mukana Oslon juutalainen synagoga. Norjan juutalaisen yhteisön presidentti Anne Sender kertoo Jpostin kolumnistille Michael Freundille, että paikalliset viranomaiset tiedottivat heille välittömästi marraskuussa sen jälkeen, kun solu oli paljastettu, että oli olemassa välitön uhka synagogaa vastaan. Solun papereista löytyi suunnitelmia synagogaa vastaan. Solun acronymi-nimi on GSPC, mikä on lyhennys nimestä Salafist Group for Call and Combat, joka on al-Qaidan sirpaleosasto. Se irtaantui 1996 Algerian aseellisesta islam-ryhmästä. Norjan poliisi suhtautuu uhkaan vakavasti ja on tehostanut synagogan vartiointia epätavallisin toimenpitein. Norja on monien muitten Euroopan maitten mukana kokenut anti-sionismin ja anti-semitismin voimakkaan kasvun. Synagogaa vastaan on hyökätty, ikkunoita on särjetty ja seiniin töherretty grafiitteja.

Tuesday, September 12, 2006

TIISTAI 12.09.06
1. ISRAEL
Israelissa jatketaan sisäistä sieluntutkistelua Libanonin sodasta.
Kukaan ei ota vastuuta sodan huonosta lopputuloksesta, josta sinänsä ollaan yksimielisiä.
Pääministeri Ehud Olmert tosin juhlallisesti vakuutti ottavansa täyden vastuun sodasta, mutta samaan hengenvetoon luetteli useita etuisuuksia, joita sota toi hänen mielipiteensä mukaan.
Erilaisia selityksiä, enimmäkseen huonoja tai sitäkin huonompia esitetään. Eräs viimeisin selitys on se, että tarkoituksena oli tehdä vain kevyt sivallus Hizbullah-maalle, ehkä vain ilmaiskuina, ja sitten palata normaalitilaan, mutta että tilanne ryöstäytyi käsistä eikä sitä osattu lopettaa.
SOTAA POHDITAAN Herzliyan opintokeskuksen terrorismin vastaisen instituutin järjestämässä nelipäiväisessä seminaarissa.
Armeijan sotilastiedustelun tutkimusosaston entinen johtaja Yossi Kuperweisser vakuuttaa, että IDF:llä oli tarvittava tiedustelu-materiaali Hizbullahista, sen bunkkereista, aseistuksesta, raketeista, jopa sen taistelutavoista. Se mikä puuttui, oli taktinen tiedustelu, joka olisi auttanut komentajia taistelutilanteissa.
Entinen tiedustelujohtaja kenraalimajuri Uri Saguy kuitenkin paljasti sen, mikä jo tiedettiin, eli ettei IDF ollut varautunut sotaan, maajoukkoja ei oltu koulutettu eivätkä ne tienneet, mitä niiltä odotettiin. Hänen mielestään oli onni Israelille, ettei sota laajentunut Syyriaan, koska IDF ei ollut siihen valmis.
IRAN KÄYTTI arviolta miljardi dollaria Hizbullahin kouluttamiseen, sen aseistamiseen ja varustamiseen huippunykyaikaisin tiedustelulaittein ja välinein. Arvioiden mukaan Hizbullah teki virheen aloittaessaan vahingossa sodan, joka suuresti tuhosi sen infrastruktuurin, instituutteja ja laitoksia, sekä raketteja ja muuta aseistusta, jota Iran on pyrkinyt kiireellä korvaamaan ennen YK:n mahdollista valvontaa. Hizbullahin tarkoituksena oli tehdä rajoitettu kommandoisku huomion käännyttämiseksi pois Iranin ydinohjelmasta.
IRANIN SUUNNITELMISSA Libanonin Hizbullah on tarkoitettu tukiasemaksi, jonka kautta Iranin vaikutus levittäytyy Syyrian kautta Irakiin ja sieltä takaisin Iraniin. Tämä suunnitelma on osa Iranin valtapyrkimyksiä ensin Lähi Idässä, jotka myöhemmin laajenevat Eurooppaan ja maailmanlaajuisesti Yhdysvaltoihin. Suunnitelma ei välttämättä uhkaa Israelia tuholla; sen paikallisen mahdin poistaminen ja eliminoiminen on tarpeen siksi, että se estää Iranin valtapyrkimyksiä.
Hizbullahin 16.02.1985 julkaistun puolueohjelman mukaan se ottaa käskyjä vain yhdeltä johtajalta, joka silloin oli Iranin ylin opastaja Khomenei.
AL-QAIDAN KAKKOSMIES Ayman al-Zawahri varoitti äskettäin julkisuuteen tulleessa uudessa videoesityksessään, ettei länsivaltojen kannata vahvistaa joukkojaan Irakissa ja Afganistanissa, koska ne on jo käytännössä lyöty. Sen sijaan lännen kannattaa vahvistaa joukkojaan kahdella suunnalla: Ensiksi Persianlahden maissa, joista ne tullaan ajamaan pois Irakin tappion jälkeen, minkä seurauksena länsimaat kokevat taloudellisen romahduksen. Toiseksi Israelissa, koska Jihadin vahvistukset lähestyvät sitä.
ZAWAHRI VALITTI sitä, ettei USA ollut suostunut useisiin aselepotarjouksiin eikä välittänyt sille annetuista varoituksista. Al-Zawahrin mukaan al-Qaidalla on kaikki lailliset ja järjelliset syyt jatkaa taisteluaan, kunnes USA:n voima on murskattu tai se tunnustaa tappionsa ja antautuu. Hän syytti, että USA:n johtajat peittävät kansalaisiltaan tuhon todellisen suuruuden. ”Aika on nyt raskaana ja synnyttää uusia tilanteita Allahin luvalla ja ohjauksella.” Egyptissä syntynyt al-Zawahri syytti länsivaltoja Israelin aseistamisesta ja vaati kaikkia muslimeja avustamaan veljiä Libanonissa ja Gazassa kaikin mahdollisin tavoin. Hän syytti Egyptiä, Saudi Arabiaa ja Jordaniaa asettumisesta Israelin tueksi Libanonin sodan aikana ja varoitti, että yhteenotto näitten maitten kanssa on lähellä.
IAF JATKAA maaliikenteen tarkkailua Syyriasta Libanoniin miehittämättömien pienkoneitten (UAV) avulla.
Pääministerin kanslian ilmoituksen mukaan Israel on varannut itselleen tämän oikeuden siihen saakka, kun YK:n rajavalvonta on asetettu paikoilleen. Ne eivät tietenkään voi estää liikennettä, mutta voivat raportoida YK:n päätöslauselman 1701 rikkomuksista, koska se kieltää asetoimitukset Hizbullahille.
IDF:N JOUKKOJA on vielä Libanonin eteläosassa. Ne on sijoitettu aivan rajan tuntumaan ja niitten tarkoituksena on estää rajaloukkauksia aitaamattoman rajan yli Israelin puolelle. Aita poistettiin suurelta osalta sodan aikana eikä sitä ole kaikilta osin korjattu.
YK:N JOUKKOJA on Libanonissa arviolta 3500, ja ne on sijoitettu Israelin rajan läheisyyteen. Uusi italialainen osasto sijoitettiin Tyron alueelle. Ranskalaiset joukot, pääasiassa insinöörijoukkoja, on sijoitettu Nakouraan lähelle Rosh Hanikraa, ja Marjayoun alueelle Libanonin itäosassa.
Ranskan laivasto valvoo Libanonin merialuetta siksi, kunnes Saksan alukset ehtivät paikalle kahden viikon kuluessa. YK rekisteröi myös IAF:n suorittamia Libanonin ilmatilan loukkauksia.
IRANIN ASEVIENTIÄ Hizbullahille valvoo Iranin vallankumouskaartin Jerusalemin Armeija, jota johtaa Qassem Suleiman. Tämä johtaa Iranin sotilasoperaatioita ja ohjaa terrorijärjestöjä Libanonissa ja muissa maailman maissa. Iranin tuki Hizbullahille on vuosittain 100 miljoonaa USD. Aseet kuljetetaan lentoteitse Syyriaan, josta ne lähetetään maantiekuljetuksina Libanoniin.
GIL-ELÄKELÄISTEN puheenjohtaja Rafael Eitan kannattaa Olmertin asettamia komiteoita. Tämän 79-vuotiaan entisen tiedustelujohtajan, joka vaikutti Jonathan Pollardin heittämiseen susille, osittain kalkkiutuneet aivot eivät pysty omaksumaan uusia vaikutteita. Hän kannattaa sinnikkäästi yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta, tosin siten, että IDF jättää joukkojaan sinne. Hän perustelee näkemystään sillä, ettei Israel voi millään tuhota kaikkia arabeja. Hän myös toteaa, ettei Israel voi toimia Iranissa yksipuolisesti, vaan toimet tulee koordinoida USA:n kanssa.
KANSANEDUSTAJA Ephrain Sneh (Labour) kehottaa Israelia varautumaan sotaan Irania vastaan. Hän painottaa, ettei hän kiihota sotaan vaan varautumaan siihen. Hänen mielestään länsimaailmassa on 15 %:n kannatus iskeä Iraniin sotilaallisesti, jos diplomatia epäonnistuu. Hänen mielestään aikaa ei ole ollenkaan, nyt pitäisi toimia kiireesti, tai sitten on myöhäistä.
SHIMON PERES uskoo, että Israel pystyy vastaamaan Iranin ydinaseen tuomaan uhkaan paremmalla teknologialla. Suurin uhka Iranin ydinaseesta on sen joutuminen terroristien käsiin.
PUOLAN PRESIDENTTI Lech Kaczynski vierailee vaimoineen Israelissa. Hän keskusteli eilen pitkään presidentti Katsavin kanssa yksityisesti. Molemmat presidentit vakuuttivat molemminpuolista ystävyyttä katkerasta lähihistoriasta huolimatta. Puola lähettää rauhanturvaajia Libanoniin ja lisää joukkojaan, jos tarvetta esiintyy, lupasi Kaczynski. Israel toivoo yhteistyötä politiikan, talouden ja kulttuurin alueilla.
ISRAELIN MOSKOVAN KONSULIN kutsumista kotiin vaaditaan sen vuoksi, miten hänen konsulaatissaan kohdeltiin Venäjältä Israeliin matkaavien naisten viisumianomuksia, joitten ehdoksi vaadittiin todistusta, etteivät naiset antaudu Israelissa prostituutioon. Asia sinänsä voi olla oikeutettukin, onhan prostituutio Israelissa suuri liikeyritys, mutta asia olisi varmasti voitu hoitaa hienovaraisemmin.
2. PALESTIINA
MAHMOUD ABBASIN JA ISMAIL HANIYEHIN viikkokausia kestäneet keskustelut kansallisen yhteishallituksen muodostamiseksi näyttävät toteutuvan. Hallituksen ohjelma perustuu ns. ”vankien protokollaan”, jonka allekirjoittajina on joukko Israelin vankiloissa istuvia terroristeja, joista jotkut on tuomittu moneen elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tämä dokumentti ei tunnusta Israelia ja siinä kehotetaan keskittämään voimat Israelin vastaiseen taisteluun. Sopimuksen mukaan PA:n nykyinen pääministeri Haniyeh jatkaa pääministerinä, Hamas saa 7 ja Fatah 4 ministerin paikkaa. Myös Islamic Jihad ja PFLP saanevat salkkuja hallituksessa. Miten kansainvälinen yhteisö ja Israel suhtautuvat tähän tekeleeseen, on suuri kysymysmerkki, sillä se ei hyväksy esim. kvartetin asettamaa kolmea ehtoa. Tony Blair kuitenkin vihjaili, että EU voisi toimia yhteistyössä tällaisen hallituksen kanssa. Abbas tarvitsi tällaista sopimusta USA:n matkaansa varten 14. syyskuuta.
HAMAS PERUSTETTIIN sheikki Ahmed Yassinin toimesta 1987 pian sen jälkeen, kun Israel vapautti hänet vankilasta. Israel aluksi tuki Hamasin toimintaa, koska sen kuviteltiin vähentävän ja modifioivan Fatahin politiikkaa, mikä ei toteutunut. Hamasin hengellinen auktoriteetti on Yassinin teloituksen jälkeen Egyptin Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja Mahdi Akif.

Monday, September 11, 2006

MAANANTAI 11.09.06
1. ISRAEL
IDF:N SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA kenraalimajuri Amos Yadlin suhtautuu pessimistisesti maailman mahdollisuuksiin keskeyttää Iranin suunnitelmat ydinaseen valmistamiseksi. Hän valittaa, että yleinen reaktio on enemmän odottava ja parasta toivova kuin päättäväinen, ja että YK:n turvallisuusneuvoston päätökset sanktioitten asettamisesta etenevät hitaammin kuin oletettiin.
Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Ali Larijani lupaili eilen EU:n ulkoasioitten johtajan Javier Solanan kanssa käymien keskustelujen jälkeen, että Iran voisi keskeyttää rikastusprosessin kuukaudeksi tai kahdeksi, mutta aamun uutisten mukaan Iran ei tule suostumaan keskeytyksiin.
YADLIN TULKITSEE maailmalla käytyjen keskustelujen perusteella, ettei maailmalla ole valmiutta puuttua Iranin ydinsuunnitelmiin voimatoimin, mikä voi merkitä sitä, että Israelin täytyy lopulta toimia yksin. Hänen mielestään Iranin tarkoituksena on vain voittaa aikaa, koska jokainen kuukausi ja viikko saa sen lähemmäksi tilannetta, jolloin sillä on valmis ydinase. Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä (IAEA) on vähemmän mahdollisuuksia tehdä tarkastuksia Iranissa ja sen tarkastukset ovat laadultaan heikentyneet, hän sanoi.
YADLININ MIELESTÄ on liian aikaista tehdä arvioita Libanonin sodan vaikutuksista Israelin puolustuskykyyn, vaikka hänen mielestään arabimaailma sai näytön IDF:n päättäväisyydestä vastata sitä vastaan tehtyihin kommandoiskuihin ja Katjusha-rakettihyökkäyksiin. Toisaalta voidaan viitata tosiasiaan, että Israel oli tietoinen Hizbullahin rakentamasta puolustusverkostosta Libanonin eteläosaan ja sen raketti-arsenaalin kasvattamisesta kuuden vuoden aikana ja raketteja ammuttiin sieltä Israeliin aina, kun he katsoivat sen sopivan heidän suunnitelmiinsa ilman, että Israel reagoi siihen suunnitelmallisesti ja päättävästi. Eikä Libanonin sodan kakkosvaihe saavuttanut yhtään asetetuista päämääristä. Yadlin näkee Libanonin armeijan asettumisen Libanonin eteläosiin myönteisenä kehityksenä, mutta kuka tietää mitä sopimuksia sillä on Hizbullahin kanssa, joka pysyttelee bunkkereissaan täysin aseistettuna? Libanonissa on käynnissä sisäinen taistelu Syyriaa ja Hizbullahia tukevien niitä vastustavien välillä. Hizbullah on pysytellyt kovin hiljaa sodan jälkeen, ja sillä lienee, kuten Hassan Nasrallah itse sanoi, käynnissä uudelleen organisointivaihe. Se on myös antanut vihjeitä siitä, ettei se enää kannata terrorihyökkäyksiä.
YADLIN EI KATSO, että Syyria olisi kiinnostunut taisteluista Israelin kanssa, mutta se suunnittelee avoimesti perustavansa Hizbullahin tapaisen terrorijärjestön Golanin kukkuloitten alueelle. Golanin vapautusarmeijan nimellä kulkeva järjestö elvytettiin henkiin, ja se kouluttaa miehiä terrori-iskuihin Israelin alueelle. Pääministeri Ehud Olmert varoitti Syyriaa muutama päivä sitten, ettei Israel sodi Syyrian mahdollisesti aloittamaa hyökkäystä vastaan samanlaisella pidättyvyydellä kuin Libanonissa.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT sanoo toistaiseksi luopuneensa yksipuolisesta vetäytymisestä Juudean ja Samarian sydänmailta ja keskittyvänsä nyt palestiinalaisten asioihin. Libanonista hän ei halua puhua, se aiheuttaa vain päänsärkyä ja unettomuutta. Olmert tarvitsee kipeästi uuden aiheen, johon media voisi tarttua, ja sellaiseksi hän valitsi USA:n markkinoiman ”tiekartan” toteuttamisen. Pahat kielet kertovat, että Olmertin suunnanmuutoksen takana on yllättävä havainto, että hän oli menettämässä presidentti Bushin suosion.
Siksi Olmert puhui laveasti aiheesta tavatessaan pääministeri Tony Blairin lauantai-iltana.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI TONY BLAIR keskusteli eilen ennen Ramallahin vierailuaan Hizbullahin kaappaamien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin sekä Hamasin kaappaaman Gilad Shalitin omaisten kanssa yksityistilaisuudessa Jerusalemissa. Blair kertoi heille tukevansa turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka vaatii kaapattujen palauttamista. Hän myös vakuutti vievänsä PA:n puhemiehelle Abbasille ja Libanonin pääministeri Sinioralle viestit, ettei tilanne voi palautua normaaliksi ennen kuin kaapatut sotilaat on palautettu koteihinsa.
2. PALESTIINA
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas keskusteli eilen pääministeri Blairin kanssa Ramallahissa palestiinalaisten osoittaessa mieltään kaupungin kaduilla Blairin vierailua vastaan.
BLAIR ILMAISI tyytyväisyytensä Abbasin pyrkimyksistä yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin ja Fatahin kesken, mutta hän muistutti, että sellaisen hallituksen tulee hyväksyä EU:n asettamat kolme ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä kaikki aiemmat PA:n allekirjoittamat sopimukset. Näillä edellytyksillä Euroopan yhteisö on Blairin mukaan valmis aloittamaan yhteistyön sen kanssa.
ABBAS MATKUSTI tänään Gazan alueelle antaakseen Hamasille ”viimeisen tarjouksen” yhteishallituksesta Fatahin kanssa. Hamasin johtaman hallituksen edustaja Ghazi Hamad selvensi Hamasin asemaa todeten, että sekä Fatah että Hamas pyrkivät aidosti muodostamaan yhteishallituksen, mutta Hamasin johtama hallitus ei eroa ja että uuden hallituksen tulee myös olla Hamasin johtama, koska se voitti vaalit.
Fatahia edustava Azzam al-Ahmed, joka on lähellä Abbasin linjaa, kertoi, ettei Hamasin tarvitse tunnustaa Israelia, koska PLO, joka edustaa kaikkia palestiinalaisryhmiä, on tunnustanut Israelin.
ENEMMISTÖ PALESTIINALAISISTA kannattaa terrorihyökkäyksiä. An-Najah Nablusin yliopiston mielipidetiedustelun ja –tarkkailun keskus esitti kysymyksiä 1360 yli 18-vuotiaalle palestiinalaiselle, virhe% 3.
Keskuksen esittämään kysymykseen ”sotilaallisista iskuista Israelin sisällä”, millä yleensä tarkoitetaan itsemurhaiskuja, 61 % vastasi kannattavansa niitä, 32 % ilmoitti vastustavansa. Keskitettyä vastarintaa Gazan ja Länsirannan alueilla kannatti 62 %. Raketti-iskuja Gazan alueilta vastusti 42.5 %, mutta 36 % heistä ilmoitti vastustavansa niitä vain siksi, että ne vahingoittavat myös palestiinalaisia.
Aseellista vastarintaa piti 36 % parhaana tapana ajaa palestiinalaisten asiaa Israelia vastaan, vain 13 % suositteli diplomaattisia neuvotteluja. 66 % piti tilannetta kielteisenä ja 88 % valittavat omaa, perheen ja omaisuuden turvattomuutta. Yhteishallitusta kannatti 73 %. (JP 11.09.06 Kh A Toameh)
3. OTSIKOITA
PÄÄMINISTERI Olmert haluaisi laajentaa hallituspohjaansa, ja siksi hän kosii Avigdor Liebermanin johtamaa Israel Beiteinu-puoluetta. Hallituksen asema on häälyvä Labourin jatkuvien sisäisten ristiriitojen ja huonosti menneen Libanonin sodan jälkiselvittelyjen vuoksi. Jatkuvaa murinaa esiintyy myös Kadima-puolueen sisällä. Aiempi puolustusministeri Shaul Mofaz alkaa päästä sisäisestä erämaastaan jouduttuaan luopumaan puolustusministerin salkusta, ja on alkanut vaatia valtion tutkimuskomiteaa. Mofaz pohjustaa suunnitelmilleen päästä etenemään puolueen johtoon.
PRESIDENTTI KATSAV katsonee asemansa käyvän siinä määrin ongelmalliseksi neljän uuden naisen ilmoittaessa joutuneensa hänen kähmimisekseen, että hän pyytää Knessetin valiokuntaa vapauttamaan hänet tehtävistään toistaiseksi. Katsav ilmoitti vetäytyvänsä uuden korkeimman oikeuden presidentin Dorit Beinischin virkaanastumisen vannomistilaisuudesta vain, jos Knessetin valiokunta suostuu hänen pyyntöönsä vapauttaa hänet seremonian ajaksi. Hänen tilallaan toimisi Knessetin puhenainen Dalia Itzik. Tilanne on uusi ja outo eikä kukaan tiedä, miten pitäisi menetellä. Presidenttiä ei voida syyttää virassa ollessaan, ja vain 90 kansanedustajan äänin hänet voidaan erottaa.
OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuz harkitsee tutkimusten aloittamista kolmen arabikansanedustajan laittoman Syyrian matkan vuoksi, jossa he avoimesti vakuuttivat Israelin arabien kannattavan Syyriaa. Israel ja Syyria ovat teknisesti sotatilassa, koska Syyria ei ole suostunut solmimaan rauhaa Israelin kanssa.
JERUSALEM MUSEUM OF TOLERANCE tonttikysymystä ei pystytty ratkaisemaan välitysmiehen kautta, joten asia palautuu korkeimman oikeuden käsittelyyn. Yli 200 miljoonaa USD maksavan museon rakentaminen pysähtyi, kun rakennustontilta löydettiin kymmenittäin arabihautoja. Museota rakennetaan Itsenäisyyspuiston viereen ja sen piti olla valmis 2007. Vastakkain ovat Israelin maahallitus ja islamilaiset järjestöt. Hautoja ei ole koskaan virallisesti hyväksytty hautausmaaksi eikä aluetta käytetty pitkään aikaan.

Sunday, September 10, 2006

SUNNUNTAI 10.09.06
1. ISRAEL
Englannin pääministeri Tony Blair, joka kotimaassaan taistelee poliittisesta uskottavuudestaan ja paikastaan puolueensa poliittisena johtajana, tapasi eilen Israelin vierailunsa ensimmäisenä päivänä pääministeri Ehud Olmertin, joka ponnistelee samoissa uskottavuusongelmissa joskin eri tasolla.
LIBANONIN SOTA oli jäänyt sivuraiteelle keskusteluissa, nyt keskityttiin palestiinalaisten ongelmiin. Tämä on ehkä vaarattomampi Blairin kannalta, häntähän syytetään Israelin liiallisesta kannattamisesta Libanonin sodan aikana. Blair selitti lehdistölle, että se, miten Israel suhtautuu palestiinalaisiin ja libanonilaisiin, vaikuttaa Englannin poliittiseen tasapainoon, eikä vain Englannin, vaan maailmanlaajuisesti. Hän painotti ”tiekartan” toteuttamisen tärkeyttä ja vertasi Irlannin tilannetta Israelin yksipuoliseen ratkaisuun Gazan alueella todeten, että keskinäiset sopimukset ovat sittenkin oikea tie, koska vain väkivallasta luopuminen sopimusten kautta tuo rauhan. Blair ylisti Olmertin johtamistaitoa Libanonin sodan vaikeina päivinä, mitä Israelissa voidaan pitää selvänä ja aiheettomana mielistelynä.
OLMERT TOTESI myös pitäytyvänsä ”tiekarttaan”, jonka ensimmäinen kohta vaatii terrorijärjestöjen hajottamista. Olmert lupasi tavata PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ennen korpraali Gilad Shalitin vapauttamista, mitä hän vielä joitain päiviä sitten piti ehdottomana edellytyksenä tapaamiselle. Olmertin ote alkaa arveluttavasti lipsua. Tarkoituksena lienee näyttää hyväntahtoiselta rauhanmieheltä ja saada ulkopuolista tunnustusta politiikalleen, joka kipeästi kaipaa huomion suuntaamista pois Libanonista.
YLI 30 000 IHMISTÄ oli kokoontunut Tel Avivin Rabin-aukiolle lauantai-iltana samaan aikaan, kun valtion päämiehet jakoivat keskenään toistensa ylistelyä, protestoidakseen Libanonin sodan johtamistapaa ja vaatiakseen kansallisen tutkimuskomitean asettamista tutkimaan, mikä meni pieleen, miksi ja kenen toimesta. Tilaisuuden järjestäjänä toimivat reserviläisjärjestöt, jotka vaativat konkreettisia toimia ja korkeitten vastuuhenkilöitten eroamista tehtävistään. Tilaisuudessa puhuivat kommunistisen Meretzin, oikeistolaisen Likudin, sodassa kaatuneitten omaisten ja poliittisten aktivistien edustajia sekä poliitikkoja ja taitelijoita. Tilaisuuden mottona oli: ”Valtion tutkimuskomitea nyt!” Puhujat totesivat, että poliittinen taho teki päätöksiä ilman vaadittavaa päätöksentekoprosessia ja ilman asetettuja päämääriä. Samalla kun kunnioitettiin pysyvän armeijan ja reserviläisten urhoollisia sotilaita ja komentajia todettiin, että IDF:n korkein johto oli unohtanut sodan periaatteet, taistelun, petoksen, kestävyyden ja logistiikan. Tutkimuskomitea ei saa olla hallituksen vaan korkeimman oikeuden asettama, vaadittiin. Moshe Arens sanoi puheessaan, ettei Israel ole koskaan kokenut sellaista sekaannusta sodassa, sellaista tappiota, ei sellaista iskua Israelin puolustuskyvylle eikä uhkaa maan kotirintamalle, eikä hallitusta, joka ei ensimmäiseksi antanut käskyä poistaa tämä uhka.
Arens vaati tutkimuskomiteaa, jonka asettajina eivät ole ne (kuten Olmert), joita on tarkoitus tutkia.
Ehud Olmertin, Amir Peretzin ja Dan Halutzin eroamista tehtävistään vaadittiin.
ARABIKANSANEDUSTAJAT Jamal Zahalka ja Wasal Taha (Balad-puolue) sekä entiset kansanedustajat Muhammad Kana´an ja Muhammad Miari matkustivat Syyriaan ”ystävälliselle vierailulle” tavatakseen Syyrian hallituksen edustajia ja uskonnollisia johtajia viikonvaihteen aikana. Israelin lain mukaan ”vihollismaahan”, kuten Syyriaan, matkustavat poliittiset johtajat tarvitsevat erikoisluvan, jota he eivät olleet hankkineet. Koska tämä ei ollut ensimmäinen selvä matkustuslain rikkominen ilman tuntuvia seurauksia, he katsoivat, että he pääsevät tästäkin rikoksesta ilman rangaistusta. Laki säädettiin 2001 Azmi Bisharan Syyrian matkan jälkeen.
Monet kansanedustajat syyttivät heitä tahallisesta lain rikkomisesta ja vertasivat heitä vakoilijoihin Israelia vastaan. Heidän erottamistaan Knessetistä vaadittiin.
Balad-puolueen edustajat esittivät Syyriassa osanottonsa Libanonin kansan kärsimyksille ja totesivat, että sekä Libanon että Israel olivat Israelin hallituksen väkivaltapolitiikan uhreja, ja että he ovat antautuneet rauhan saavuttamiseksi maitten välille.
ISRAELILAISET SUUNNITTELIJAT aiotaan estää esittämästä suunnitelmiaan Biennalen näyttelyssä, joka alkaa tänään ja jatkuu 19. marraskuuta. Englannissa esiintyvä painostusryhmä Architects and Planners for Justice in Palestine (APJP) kehottaa vaatimuksessaan järjestäjiä harkitsemaan israelilaisten arkkitehtien ja suunnittelijoitten osallistumisen kieltämistä näyttelyyn. He viittaavat vaatimuksessaan ”ruman ja tarpeettoman Libanonin sodan jälkiselvittelyihin ja jatkuvaan yksipuoliseen sotaan Gazassa”.
Joukko englantilaisia suunnittelijoita on APJP:n vaatimuksen hälyttämänä kirjoittanut järjestäjille esittäen, ettei heidän vaatimukseensa tulisi suostua, ja eikö olisi tasapuolisempaa ottaa mukaan palestiinalaisten suunnittelijoitten töitä boikotoinnin asemesta.
2. PALESTIINA
Palestiinalaiset ovat järjestämässä mielenosoituksia pääministeri Blairin Ramallahin vierailun aikana. Blair tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin hänen Mukatan hallintokeskuksessaan tänään aamupäivällä. Myöhemmin hän tapaa useita palestiinalaisia Brittiläisessä konsulaatissa Jerusalemissa.
Monet palestiinalaiset ryhmät ovat esittäneet vihaisia syytöksiä Blairia vastaan jo ennen vierailua syyttäen häntä ”pesemästä libanonilaisten uhrien veren käsistään palestiinalaisessa vedessä.” Jotkut niistä, joita Blair tapaa tänään, ovat allekirjoittaneet hänen vierailuaan vastustavan adressin.
Myös Hamas-puolueen edustajat ovat tuominneet Blairin vierailun. He ovat vihoissaan siitä, ettei hän tapaa Hamasin hallituksen tai kansanedustajien edustajia: ”Hän pyrkii lähettämään viestin, että hän tapaa kaikkia paitsi PA:n hallituksen edustajia. Tämä on brittihallituksen inhottava yritys auttaa Israelin hallitusta.”
PA.N PUHEENJOHTAJA MAHMOUD ABBAS kieltää huhut, että hän harkitsisi Ismail Haniyehin hallituksen erottamista ja uuden sitoutumattoman hallituksen asettamista. Abbas on yrittänyt viimeisten viikkojen aikana saada yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin kesken, mutta keskustelut eivät ole juuri edistyneet.
PA:N ULKOMINISTERI Mahmoud Zahar uhkasi viikon vaihteen aikana katkaista suhteensa useisiin ulkomaisiin lähetystöihin, jotka kieltäytyvät seuraamasta hänen antamiaan ohjeita.
Abbas kiihdytti Hamasin ja Fatahin välistä lämpökäyrää useita asteita nimittämällä Kairon ulkoministereitten kokoukseen kolme kokenutta Fatahia edustavaa virkailijaa. Zahar esitti kärkevää kritiikkiä Abbasin päätöksen vuoksi pitäen sitä karkeana PA:n peruslain ja Lakiasäätävän Neuvoston päätöksen rikkomisena.
Abbas selvitti riitansa Tunisiassa asuvan Farouk Kadoumin kanssa ja sopi, että tämä tulee toimimaan PLO:n ulkoministerinä. Tämän mukaisesti Abbas on myös antanut ohjeita ulkomailla oleville lähetystöille ohittaen ulkoministeri Zaharin. Zahar myös syyttää PA:n Ramallahin ulkoministeriötä kiihotuksesta häntä vastaan, josta on osoituksena hänen autonsa kivittäminen Jabaliyan pakolaiskeskuksen vierailun aikana. Jotkut palestiinalaiset pitävät häntä vain Gazan alueen ulkoministerinä, joka hoitaa alueen sisäisiä asioita.
3. LIBANON
ITALIAN PÄÄMINISTERI Romano Prodi ilmoitti viime viikon lopulla saavuttaneensa Syyrian presidentti Bashor Assadin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Syyria sallii satojen YK:n rajavalvojien asettamisen Libanonin rajalle, mutta he toimivat ilman aseita ja siviiliasuissa. Prodi oli innoissaan asiasta ja kertoi informoineensa sopimuksesta EU:n ja YK:n edustajia. Syyria oli luvannut lisätä 500 rajavalvojaa rajalle.
Mutta tämän aamun uutisten mukaan Assad ei ole suostunut tällaiseen sopimukseen.
USA on luvannut Libanonille sotilasapua 30 miljoonan USD arvosta. Toimitukset käsittävät sotilasajoneuvoja ja muita sotilastarvikkeita sekä viestintävälineitä. Toisessa vaiheessa USA lähettää asiantuntijoita Libanoniin kouluttamaan sen armeijaa Hizbullahin ja Syyrian vastapainoksi.
USA tiettävästi vastustaa Israelin ja Syyrian välisiä keskusteluja, joita on väläytelty, koska USA:n mukaan Syyria on täysin Iranin syleilyssä.
HIZBULLAHIN riisuminen aseista on aihe, jota kaikki tuntuvat välttelevän. Italian pääministeri Prodi kertoi puheessaan, ettei Libanon ole pyytänyt riisumaan sitä aseista, ja etteivät YK:n joukot sitä myöskään tee ilman nimenomaista pyyntöä Libanonin hallitukselta. Prodi lupaili, ettei aseita etsittäisi, mutta kakki julkisesti kannetut laittomat aseet voitaisiin takavarikoida. Hän myös totesi, että aseita virtaa tällä hetkellä esteettä Syyriasta Libanoniin.
PAKISTAN on luvannut lähettää miinanraivaajia Libanoniin.
Hizbullahin suosio on edelleen vahva Libanonin eteläosassa, sillä kansa katsoo sen olleen ainoa, joka puolusti maata Israelin hyökkäystä vastaan. Libanonin kansa ei näytä tajuavan, että Israel hyökkäsi juuri Hizbullahin takia, ja että Libanonin hallitus ei toiminut velvollisuuksiensa mukaan ottamalla vastuun Libanonin eteläosasta IDF:n joukkojen poistuessa sieltä 2000.
4. YLEISTÄ
ISRAELISSA KOETTIIN 4.4 Richterin asteikon mukainen maanjäristys lauantaina 08.00 aikaan. Sen keskus oli Jordanjoen laaksossa ja tuntui Jerusalemissa ja laaksoalueilla, se ei aiheuttanut vahinkoja.
IDF LUOPUNEE ns. Nautilus puolustusjärjestelmästä lyhyen matkan raketteja vastaan. Se perustuu kemialliseen laser-tekniikkaan, mutta se on käytännössä vaikeasti liikuteltava ja kallis. Se olisi käyttökunnossa parin vuoden päästä. Niitä tarvittaisiin Libanonin rajalle kymmeniä.
IDF asentaa ”virtuaalista” aitaa palestiinalaisten alueisiin rajoittuvien juutalaiskylien ympärille. Se koostuu herkistä sähköisistä tunnistimista, jotka reagoivat ruumiin lämpöön antaen hälytyksen valvontakeskukseen ihmisen tai eläimen lähestyessä sitä.
YMCAN KALKILIYAN toimistot polettiin tuntemattomien palestiinalaisten toimesta viikon vaihteessa. YMCA (Nuorten Miesten Kristillinen Yhteisö) on saanut jatkuvia uhkauksia ja sitä on syytetty muslimien käännyttämisestä. Järjestön edustajat kieltävät syytöksen todeten, että heillä on useita musliminuoria palveluksessaan, ja että he keskittyvät opetuksen ja urheilun edistämiseen kaupungissa sekä taloudelliseen apuun. Hamas johtaa kaupungin hallintoa.
Tämä lienee osa kristittyjen yleistä vainoa PA:n hallintoalueilla, erikoisesti Betlehemissä ja Beit Jalassa, mutta myös Jerusalemin itäosan alueilla ja Ramallahin ympäristössä.