Friday, August 11, 2006

PERJANTAI 11.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
USA:N JA RANSKAN laatima luonnos YK:n turvallisuusneuvostolle tulitauosta ja vihollisuuksien lopettamiseksi Libanonin eteläosassa on saanut arvaamattomia esteitä sekä Libanonin että arabimaiden kuin myös Syyrian ja Hizbullahin taholta. Ne vaativat välitöntä tulitaukoa ja Israelin joukkojen vetämistä Libanonin alueelta ehtona laaditun sopimusluonnoksen hyväksymiselle. Tämä tarkoittaisi sitä, että Israel menettäisi kaikki tähän saakka savuttamansa edut, edes osittaisen Hizbullahin heikentämisen, ja kymmenien sotilaitten kaatuminen taisteluissa olisi ollut täysin turha menetys. Lisäksi Hizbullah saisi pitää kaikki aseensa, joita sillä vielä on runsaasti, ja kaikki rakettinsa, joita se voisi ampua edelleen Israelin alueelle niin halutessaan, ja joilla se terrorisoi Israelin pohjoisosaa.
RANSKA VESITTÄÄ luonnosta, jota se oli laatimassa, esittämällä uuden luonnoksen, jonka mukaan se toisi Libanonin eteläosaan 10 000 sotilastaan 15 000 libanonilaisen sotilaan tueksi, ja nämä voimat ottaisivat valvontaansa Libanonin eteläosan Israelin joukkojen vetäytyessä asteittain miehittämiltään alueilta. Ne valvoisivat myös Syyrian ja Libanonin välisiä raja-asemia estääkseen aseitten salakuljetuksen Libanoniin.
Viimeisten tietojen mukaan Ranskaa alkaa hirvittää tämä suunnitelma seuratessaan israelilaisten joukkojen kärsimiä tappioita taisteluissaan Hizbullahin terroristeja vastaan.
TÄMÄ PALJASTAA pahan johtamistaidon vääristymän Israelin poliittisen ja sotilaallisen johdon sisällä.
Pääministeri Olmert väitti pari päivää sitten, että hän on odottanut IDF:n esittävän kunnollisen taistelusuunnitelman Libanonin taisteluihin, eikä ollut sitä vielä silloin saanut. Siksi Libanonin operaatio on kärsinyt jatkuvia keskeytyksiä, eli johdonmukaisen yhtenäissuunnitelman puutteen vuoksi. Olmert syytti tiettävästi IDF:n pohjoisten joukkojen komentajaa Udi Adamia tästä, ja sen takia hänen rinnalleen nimitettiin Halutzin apulaispäällikkö Kaplinsky, kuten Olmert asian ilmaisi.
IDF:N ANTAMIEN tietojen mukaan sillä oli valmis suunnitelma tehdä meri- ja maavoimien yhteisvoimin nopea ja yllätyksellinen hyökkäys Litanijoelle, josta operaatiot suunnattaisiin etelään Litanijoen ja Libanonin etelärajan väliin jääneitten Hizbullahin bunkkerien ja tukikohtien tuhoamiseksi, sekä tarvittavat operaatiot Litanijoen pohjoispuolelle siellä olevien rakettien laukaisuasemien tuhoamiseksi. Tämä suunnitelma oli juuri sellainen, joihin IDF on tottunut ja joilla se on voittanut edellisiä sotiaan.
Puolustusministeri Peretz ja pääministeri Olmert hylkäsivät tämän suunnitelman. Kumpikin puhuvat kauniisti, että diplomatialle täytyy antaa tilaisuus ja jos se ei tuota tuloksia, sitten IDF saa vapaat kädet.
Mutta maaoperaatiot on kuitenkin aloitettu, eikä IDF tiedä, mitä sen tulee tehdä. Miehet istuvat teltoissaan ja kuumissa tankeissaan, joissa he ovat suojattomia Hizbullahin pt-ohjusten tulelle.
TORSTAINA panssarijääkäri kuoli pt-ohjuksen osuessa hänen tankkiinsa, ja sitä auttamaan tullut tankki sai myös osuman useiden sotilaitten haavoittuessa. Keskiviikkona neljä panssarijääkäriä kuoli pt-ohjuksen tuhotessa heidän tankkinsa. Yhdeksän sotilasta kuoli pt-ohjuksen osuessa rakennukseen, joka romahti heidän päälleen. Hizbullah väittää tuhonneensa 13 Merkava-tankkia, IDF ei ole antanut omia lukujaan.
HIZBULLAH on saanut ilman esteitä rauhassa valmistautua tähän sotaan vuodesta 2000 lähtien Iranin runsaan rahoituksen ja koulutuksen avustamana. Se hankki yli 13 000 erilaista rakettia, joukossa erittäin nykyaikaisia tutkaohjattuja ohjuksia, sekä pitkänmatkan Fajr-1 ja –5 sekä Zelzal raketteja, jotka yltävät Tel Aviviin.
Iranin ja Syyrian kautta Hizbullah sai venäläis-valmisteisia Sagger, Cornet ja Fagot pt-ohjuksia, sekä USA:ssa rakennettuja TOW- ja ranskalaisia Milan-ohjuksia, joita hoitaa 2-3 henkinen miehistö.
Vaikka IDF:n Merkava 4 on tehty kestämään minkä tahansa ohjuksen iskut, ei sekään ole haavoittumaton, kuten tappioluvuista nähdään.
ENNEN OLMERTIN JA PERETZIN operaation pysäyttämiskäskyä torstaina osa IDF:n joukoista oli ehtinyt aloittaa tunkeutumisen Metullan pohjoispuolella kohti Marjyoun ja al-Khimanin kyliä tarkoituksena päästä Litanijoelle saakka. Tämä operaatio keskeytettiin. Armeijan sotilasjohto ei ymmärrä tätä logiikkaa. Taistelutilanteissa yllätyksellä on aina lähes ratkaiseva merkitys lopputulokseen, odotus ja operaation keskeyttäminen antaa vastustajalle tilaisuuden ryhmittää joukkonsa uudelleen ja valmistautua tulevaa hyökkäystä varten. Aiempi puolustusministeri Mofaz joutui kovaan sanaharkkaan Amir Peretzin kanssa syyttäen tämän tapaa johtaa IDF:n sotatoimia alkeellisiksi.
PERETZIN JA OLMERTIN taktiikka Libanonissa on osoittautunut monin tavoin virheelliseksi.
1. IAF:n Libanonin eteläosan ja Beirutin ilmapommitusten tuli saada Hizbullah alistumaan neuvotteluihin. Tämä ei toteutunut. Ne ovat päinvastoin saaneet maailman myötätunnon siirtymään Israelista hyökkäyksen uhrina Hizbullahiin ja Libanoniin, joita nyt pidetään uhreina.
2. Hizbullahin rakettitulen lopettamiseksi ilmapommitukset osoittautuivat tehottomiksi, olisi tarvittu nopeaa maahyökkäystä IDF:n alkuperäisen suunnitelman mukaan.
3. Kymmenet siviilit ovat kuolleet ja sadat haavoittuneet Hizbullahin rakettitulessa, autioittaen Galilean pohjoisosan kaupungit ja keskeyttäen teollisuus- ja maataloustuotannon siellä lähes kokonaan.
4. Israel on antanut terrorijärjestöille ja arabimaille kuvan, että sen armeija on lyötävissä, jos muutaman tuhannen miehen puolisotilaallinen järjestö pystyy selviytymään sen iskuista heikentyneenä mutta ei lyötynä ja säilyttämään rakenteensa ja aseistuksensa suurimmaksi osaksi koskemattomana.
5. Israelin tärkein ja usein ainoa liittolainen hädän hetkellä USA on alkanut epäillä Israelin kykyä puolustautua ja ennen kaikkea sen tahtoa taistella päättävästi terrorismia vastaan.
6. Odottaessaan diplomatian onnistumista Israel on menettänyt otollisen tilaisuutensa iskeä rajusti ja tehokkaasti pienin uhriluvuin Hizbullahin sydänalueisiin, ja antanut tilaisuuden sen vastustajille ja vihollisille ryhmittyä ja koota vastavoimat yhteiseen rintamaan Israelia vastaan.
Tämä on nyt tilanne. Viimeisten tietojen mukaan USA ja Ranska ovat pääsemässä sopuun esitettävän luonnoksen sisällöstä. Se voidaan esittää turvallisuusneuvostolle vielä tänään ja äänestys siitä 24 tunnin sisällä. Sopimus tarkoittaa sitä, että IDF tulee vetäytymään Libanonista, mutta Hizbullahin riisuminen aseista jää päätöslauselma 1559 mukaan Libanonin huoleksi, mihin se ei pysty. 30 päivän kuluessa aloitetaan kahden israelilaisen sotilaan vapauttamiseksi tähtäävät toimet ja laaditaan luonnos seuraavaa vaihetta varten. IDF on esittänyt hylkäävän kantansa. Myös Libanon vastustaa sitä, ettei IDF vetäydy välittömästi, ja ettei siinä mainita Israelissa vangittuina olevien libanonilaisten terroristien vapauttamista.
Tämän jälkeen alkavat sitten keskustelut siitä, ketä syytetään sotarikoksista ja kuka maksaa tuhot. Libanon on jo ehtinyt esittää vaativansa korvauksia Israelilta. Kofi Annan syyttää Israelia sotarikoksista, kuten Simon Wiesenthal keskus Libanonia siitä, ettei se estänyt Hizbullahia aseistautumasta ja rakettien ampumisesta.
TORSTAIN AIKANA Hizbullah ampui yli 170 rakettia Israeliin, yksi arabinainen ja hänen tyttärensä kuolivat, useita siviilejä haavoittui. Kiivaissa taisteluissa Marjayoun alueella surmattiin yli 100 Hizbullahin terroristia. Yksi sotilas kuoli Kaliehin kylässä pt-ohjusiskusta, 16 sotilasta haavoittui taisteluissa eri osissa.
IAF levitti lentolehtisiä Beirutin eteläosaan vaatien asukkaita poistumaan alueelta turvallisuutensa vuoksi.
IAF teki yön aikana satakunta lentoa Libanonin alueelle. Muutamia ihmisiä kuoli ja haavoittui iskuissa.
2. GAZAN RINTAMA
IDF avasi Rafahin terminaalin Egyptin rajalla pariksi tunniksi voidakseen päästää Gazan puolelle juuttuneet matkailijat, mutta joutui sulkemaan sen saatuaan varoituksen uhkaavasta itsemurhaiskusta.
Terminaali on ollut suljettuna suurimman osan siitä, kun IDF aloitti sotilasoperaationsa.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on vaatinut Palestiinan Auktoriteetin lakkauttamista. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, on kovan paineen alaisena PA:n lähes täydellisen kyvyttömyyden ja lamautumisen vuoksi. Tämä lopettaisi kokonaan Oslon sopimusten jälkeisen epätodellisen rauhanprosessin ja palauttaisi Israelin valtion Gazan, Juudean ja Samarian alueitten hallinnon ja vastuun sen asukkaitten hyvinvoinnista kuten myös sen virkamiesten palkoista.
3. KOTIRINTAMA
Hizbullah on jatkanut rakettiensa ampumista Israeliin tänään. Raketteja on tullut lähes kaikkiin kaupunkeihin Galilean pohjoisosassa. Nahariyassa raketti hajotti yhden asuintalon, Haifassa kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista. Useissa kaupungeissa valitetaan, etteivät hälytyssireenit toimi.
Eilen illalla palestiinalainen mies puukotti italialaista turistia Sultan Suleiman kadulla lähellä Jerusalemin Vanhaa Kaupunkia. Hän kuoli haavoihinsa. Palestiinalainen jätti puukkonsa paikalle ennen pakenemistaan.

Thursday, August 10, 2006

TORSTAI 10.08.06

1. LIBANONIN RINTAMA

Eilen keskiviikkona IDF:n reserviläisjoukot menettivät 15 miestä kaatuneina ja 34 haavoittuneina taistellessaan Hizbullahin terroristeja vastaan Libanonin eteläosassa. Yhdeksän kaatuneista kuuluivat erikoisjoukkoihin. Hizbullahin tuhoisin ase on pt-ohjus, joka toimii tappavasti sekä panssareita että jalkaväkijoukkoja vastaan. Hizbullahin pt-ohjuksista useat ovat venäläisvalmisteisia, vaikka Venäjä kieltää myyneensä niitä Hizbullahille, joka lienee saanut ne Iranilta tai Syyrialta.

Hizbullah ampui keskiviikkona 190 rakettia Israeliin, kahdeksan niistä Fajr-5 tyyppisiä (Khaibar 1). Ne aiheuttivat lukuisia tulipaloja ja tuhosivat rakennuksia, mutta henkilövahingot olivat pienet.

IDF:n joukot tunkeutuivat keskiviikon vastaisena yönä Metullan pohjoispuolella oleviin libanonilaiskyliin Marjayoun, Balat ja Bourg Al-Mouluk, joista on hyvä näköala Litanijoen laaksoon, josta Hizbullah ampuu useimmat rakettinsa. IDF:n sotilaat eivät tunkeutuneet itse kyliin vaan asettuivat asemiin niiden ulkopuolelle. He kohtasivat kiivasta vastarintaa Hizbullahin terroristien taholta, mutta itse kylissä ei taisteltu.

Tämä operaatio suoritettiin ennen Israelin hallituksen eilistä päätöstä ulottaa taistelut Litanijoelle saakka ja siitä tarvittaessa aina Nabatean ja Arnoun kaupunkeihin Litanijoen pohjoispuolella. Näistä kaupungeista Hizbullah ampuu Khaibar 1 rakettinsa Haifaan, Haderaan ja Afulaan.

Israelin hallitus päätti eilen keskiviikkona n. 16.00 aikaan antaa pääministerille ja puolustusministerille äänin 9 puolesta, kolmen pidättyessä, valtuudet päättää sotilasoperaation laajentamisesta Libanonissa. Olmert ja Peretz päättivät odottaa toiset 48 tuntia nähdäkseen, mihin diplomaattiset ponnistelut johtavat. Päätökseen vaikutti USA:n operaation laajentamista vastustava kanta. IDF on kuitenkin koonnut joukkonsa valmiiksi operaation jatkamiseksi milloin tahansa.

USA:n ALIVALTIOSIHTEERI David Welch kävi eilen Beirutissa keskustelemassa pääministeri Sinioran kanssa pyytäen tätä käyttämään suhteitaan saadakseen Hizbullah hyväksymään USA:n ja Ranskan laatiman päätöslauselmaehdotuksen. Hän palasi Beirutista tyhjin käsin.

Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puhui eilen al-Manar TV:n lähetyksessä ilmoittaen, ettei hän tule hyväksymään ulkomaisia joukkoja Libanonissa ja että päätöslauselma antaa Israelille enemmän kuin se pyysikään. Hän uhosi muuttavansa koko Libanonin hautausmaaksi. Hän osoitti erityislausunnon Haifassa asuville arabeille kehottaen heitä, ”heidän marttyyreitaan ja haavoittuneitaan”, lähtemään kaupungista, ”ettei hän vuodattaisi heidän vertansa, joka on heidänkin vertansa”.

www.debka.com mukaan Hizbullah on pystyttänyt sotatoimistonsa Iranin Beirutin suurlähetystöön, jota suojelee kaksi iranilaista vallankumouskaartin komppaniaa. Hizbullah on täysin varautunut sotaan.

IDF ARVIOI, että laajempi operaatio Litanijoelle saakka kestäisi viikon, ja sen jälkeen pari viikkoa tarvitaan Litanijoen ja Libanonin rajan välisen n. 45 km syvyisen alueen puhdistamiseksi. Sotilaalliset asiantuntijat varoittavat, että operaatio tulee vaatimaan 100-200 israelilaisen sotilaan hengen.

Hizbullahilla on alueella tuhansia terroristeja aseissa kutsuttuaan reservinsä palvelukseen, sekä lisäksi 1500-2000 Litanijoen pohjoispuolella. Heidät on huolellisesti koulutettu ja valmennettu, heidän taistelumotiivinsa on korkea ja heidän tavoiteltavin päämääränsä on saada ”marttyyrikuolema”. Heillä on runsaasti aseistusta, myös monimutkaisia, nykyaikaisia ohjuksia. Nasrallah on luvannut uusia yllätyksiä, jotka hän paljastanee taistelujen edistyessä. IDF:n sotilaat ovat saaneet sotasaaliikseen lukuisia aseita kaatuneilta Hizbullahin terroristeilta sekä löytämistään asekätköistä libanonilaisissa kylissä. Joukossa on myös israelilaisia aseita, jotka on joko varastettu tai jääneet sinne IDF:n vetäytyessä Libanonista 2000.

ISRAELIN SISÄLLÄ mielipiteet Libanonin sodan tarpeellisuudesta, sen mielekkyydestä tai sen jatkamisesta, lainehtivat laidasta laitaan, sotatilanteesta huolimatta. Äärivasemmisto, jota selvimmin edustaa Jossi Beilin ja Ran Cohen Meretz-puolueesta, pitävät hallituksen päätöstä taistelujen jatkamisesta surkeana ja Nasrallahin asettamaan ansaan putoamisena. Heidän mukaansa Nasrallah halusi IDF:n syvälle Libanoniin, surmaamaan paljon siviilejä, naisia ja lapsia, joista levitetään karmeita kuvia ja kuvauksia pitkin maailmaa. Tämän ansiosta Hizbullah pääsee uhrin asemaan, kukaan ei enää muista Hizbullahin kommandoiskua Israeliin, kahdeksan IDF:n sotilaan surmaamista ja kahden kaappaamista, eikä Israelin PR-koneisto osaa esittää maailman medialle kuvauksia Hizbullahin jatkuvista raketti-iskuista israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin, sadoista tuhoutuneista rakennuksista, palaneista metsistä ja luonnonpuistoista, kymmenistä kuolonuhreista ja sadoista haavoittuneista, eikä sitä, että yli miljoona israelilaista elää jatkuva terrorin alla, sokeitten mutta tappavien rakettien maalitauluina, lähes puolen miljoonan ihmisen pakoa kodeistaan tai elämistä päivästä toiseen ahtaissa pommisuojissa ilman yksityisyyttä tai mukavuuksia.

Maailman media ei tiedosta tai halua tiedostaa, että näiden asukkaitten lapset kärsivät jatkuvista painajaisista, nukkuvat huonosti, kastelevat vuoteensa ja alkavat antaa ylen heti hälytyssireenin alkaessa varoittaa uudesta raketti-iskusta.

Jopa maatilojen kotieläimet, naudat ja kanat, kärsivät rakettikauhusta, mikä ilmenee maidontuotannon vähentymisenä, syntyneinä keskosina tai munatuotannon pienentymisenä, luonnoneläimistä puhumattakaan.

Nasrallahilla on varaa jatkaa taisteluaan viimeiseen libanonilaiseen saakka. Hän elää täysin turvallisesti luultavasti Iranin Beirutin suurlähetystössä ja toimii sen sotatoimistossa, jota Iranin vallankumouskaartilaiset suojelevat. Ihmishenget eivät merkitse hänelle mitään, sillä oikeaoppiset muslimit menevät suoraan taivaaseen ja vääräoppiset tuleekin tuhota, jos he eivät suostu kääntymään.

Eräs israelilainen kirjoitti äskettäin, että jos nukkuu ohjuksen kanssa, joutuu alistumaan sen ehtoihin.

Libanonin kansa oli antanut täyden vapauden Hizbullahille rakentaa omaa valtiotaan Libanonin sisälle, antanut sen tuoda laittomasti maahan asemäärät, joista keskikokoisen valtion armeija olisi ylpeä, ja antanut vieraitten valtioitten mellastaa maassa murhaten, teloittaen ja manipuloiden koko yhteiskuntaa mielensä mukaan. Nyt Libanonin pääministeri itkee arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa maansa tuhoutumista tajuamatta, että ”niin nukkuu kuin petaa”. Itseään he voivat eniten syyttää nykyisestä tilanteesta.

Kiryat Shoman asukkaita siirretään turvaan etelämmäs Hizbullahin murhakoneistolta. Valtio on luvannut kustantaa heille muutaman päivän oleskelun hotelleissa tai muissa laitoksissa, mutta siinäkin ilmenee etuilua virkailijoitten varatessa paikkoja sukulaisilleen tai ystävilleen, kuten väitetään.

Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman on varoittanut, että Hamas aikoo muodostaa Israelin eteläosasta samanlaisen terrorialueen salakuljettamalle Gazaan raketteja ja ohjuksia, joita se voi ampua Gazaa ympäröiviin kaupunkeihin ja kyliin. Jos Olmert saa toteuttaa järjettömän realignment suunnitelmansa kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamiseksi Juudeasta ja Samariasta, niistä tulee Gazan alueen kaltainen Hamasin ja Hizbullahin terroristien hallitsema maa, ehkä jopa itsenäinen valtio.

Onko tällä mielettömyydellä mitään loppua?

Pat Robertsonin varoitukset islamin fasismin leviämisestä Eurooppaan sai karmeaa todistusta Englannin poliisin pystyttyä äskettäin paljastamaan salaisen terrorisuunnitelman 20 Lontoon ja USA:n, Euroopan ja Lähi Idän välillä lentävän matkustajakoneen tuhoamisesta samanaikaisesti.

2. GAZAN RINTAMA

IDF:n helikopterit ampuivat keskiviikkoiltana ainakin yhden ohjuksen palestiinalaisten terroristien koulutusleiriin Gazan alueella. Iskussa kuoli kolme ihmistä, kaksi heistä aseellisia, kolmas 5-vuotias tyttö.

Ainakin 170 palestiinalaista on saanut surmansa viisi viikkoa kestäneiden IDF:n operaatioitten vuoksi, jotka alkoivat PRC:n kommandoiskun surmattua kaksi IDF:n sotilasta ja kaapattua yhden.

IAF:n ohjus surmasi viime kuussa 11-vuotiaan tytön ja hänen isoäitinsä aasinrattailla. B´Tzelemin ihmisoikeusjärjestön tutkimuksissa on osoittautunut, että lapset olivat jostain löytäneet raketin laukaisualustan ja asettaneet sen aasinrattaille, ehkä myydäkseen sen, ja IAF:n drone havaitsi sen.

3. KOLMAS RINTAMA

IAF ei tavallisesti käytä lentoasettaan Juudean ja Samarian alueilla siksi, että IDF:n sotilaat partioivat siellä ja voivat halutessaan suorittaa operaatioita.

Keskiviikkona IAF kuitenkin ampui ohjuksia kahteen taloon Jeninin lähellä, joissa tiedettiin kahden Islamic Jihadin johtajan majailevan. He olivat suunnittelemassa terrori-iskua Israeliin. Molemmat johtajat, Osama Attili, 24 läheltä Tulkarmia, ja Muhammad Atik, 26 Burkinista lähellä Jeniniä, saivat iskussa surmansa.

IDF:n sotilaitten suorittama operaatio heidän pidättämisekseen katsottiin liian vaikeaksi ja vaaralliseksi.

Israelin turvallisuusmiehet ovat pystyneet estämään 8 israelilaisten sotilaitten tai siviilien kaappausyritystä sekä 20 itsemurhayritystä Libanonin sodan aikana. Hizbullah on vaatinut palestiinalaisia kiihdyttämään omia iskujaan israelilaisia vastaan.

Hizbullahin raketti-iskut Israelin pohjoisosiin jatkuvat aiheuttaen tuhoa monissa kaupungeissa.

Dir al-Assadin arabikylässä lähellä Karmielia raketti surmasi kaksi ihmistä torstaina aamupäivällä. Toinen kuolleista oli vauvaikäinen, toinen mieshenkilö.
TORSTAI 10.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Eilen keskiviikkona IDF:n reserviläisjoukot menettivät 15 miestä kaatuneina ja 34 haavoittuneina taistellessaan Hizbullahin terroristeja vastaan Libanonin eteläosassa. Yhdeksän kaatuneista kuuluivat erikoisjoukkoihin. Hizbullahin tuhoisin ase on pt-ohjus, joka toimii tappavasti sekä panssareita että jalkaväkijoukkoja vastaan. Hizbullahin pt-ohjuksista useat ovat venäläisvalmisteisia, vaikka Venäjä kieltää myyneensä niitä Hizbullahille, joka lienee saanut ne Iranilta tai Syyrialta.
Hizbullah ampui keskiviikkona 190 rakettia Israeliin, kahdeksan niistä Fajr-5 tyyppisiä (Khaibar 1). Ne aiheuttivat lukuisia tulipaloja ja tuhosivat rakennuksia, mutta henkilövahingot olivat pienet.
IDF:N JOUKOT tunkeutuivat keskiviikon vastaisena yönä Metullan pohjoispuolella oleviin libanonilaiskyliin Marjayoun, Balat ja Bourg Al-Mouluk, joista on hyvä näköala Litanijoen laaksoon, josta Hizbullah ampuu useimmat rakettinsa. IDF:n sotilaat eivät tunkeutuneet itse kyliin vaan asettuivat asemiin niiden ulkopuolelle. He kohtasivat kiivasta vastarintaa Hizbullahin terroristien taholta, mutta itse kylissä ei taisteltu.
Tämä operaatio suoritettiin ennen Israelin hallituksen eilistä päätöstä ulottaa taistelut Litanijoelle saakka ja siitä tarvittaessa aina Nabatean ja Arnoun kaupunkeihin Litanijoen pohjoispuolella. Näistä kaupungeista Hizbullah ampuu Khaibar 1 rakettinsa Haifaan, Haderaan ja Afulaan.
ISRAELIN HALLITUS PÄÄTTI eilen keskiviikkona n. 16.00 aikaan antaa pääministerille ja puolustusministerille äänin 9 puolesta, kolmen pidättyessä, valtuudet päättää sotilasoperaation laajentamisesta Libanonissa. Olmert ja Peretz päättivät odottaa toiset 48 tuntia nähdäkseen, mihin diplomaattiset ponnistelut johtavat. Päätökseen vaikutti USA:n operaation laajentamista vastustava kanta. IDF on kuitenkin koonnut joukkonsa valmiiksi operaation jatkamiseksi milloin tahansa.
USA:N ALIVALTIOSIHTEERI DAVID WELCH kävi eilen Beirutissa keskustelemassa pääministeri Sinioran kanssa pyytäen tätä käyttämään suhteitaan saadakseen Hizbullah hyväksymään USA:n ja Ranskan laatiman päätöslauselmaehdotuksen. Hän palasi Beirutista tyhjin käsin.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah puhui eilen al-Manar TV:n lähetyksessä ilmoittaen, ettei hän tule hyväksymään ulkomaisia joukkoja Libanonissa ja että päätöslauselma antaa Israelille enemmän kuin se pyysikään. Hän uhosi muuttavansa koko Libanonin hautausmaaksi. Hän osoitti erityislausunnon Haifassa asuville arabeille kehottaen heitä, ”heidän marttyyreitaan ja haavoittuneitaan”, lähtemään kaupungista, ”ettei hän vuodattaisi heidän vertansa, joka on heidänkin vertansa”.
www.debka.com mukaan Hizbullah on pystyttänyt sotatoimistonsa Iranin Beirutin suurlähetystöön, jota suojelee kaksi iranilaista vallankumouskaartin komppaniaa. Hizbullah on täysin varautunut sotaan.
IDF ARVIOI, että laajempi operaatio Litanijoelle saakka kestäisi viikon, ja sen jälkeen pari viikkoa tarvitaan Litanijoen ja Libanonin rajan välisen n. 45 km syvyisen alueen puhdistamiseksi. Sotilaalliset asiantuntijat varoittavat, että operaatio tulee vaatimaan 100-200 israelilaisen sotilaan hengen.
HIZBULLAHILLA on alueella tuhansia terroristeja aseissa kutsuttuaan reservinsä palvelukseen, sekä lisäksi 1500-2000 Litanijoen pohjoispuolella. Heidät on huolellisesti koulutettu ja valmennettu, heidän taistelumotiivinsa on korkea ja heidän tavoiteltavin päämääränsä on saada ”marttyyrikuolema”. Heillä on runsaasti aseistusta, myös monimutkaisia, nykyaikaisia ohjuksia. Nasrallah on luvannut uusia yllätyksiä, jotka hän paljastanee taistelujen edistyessä. IDF:n sotilaat ovat saaneet sotasaaliikseen lukuisia aseita kaatuneilta Hizbullahin terroristeilta sekä löytämistään asekätköistä libanonilaisissa kylissä. Joukossa on myös israelilaisia aseita, jotka on joko varastettu tai jääneet sinne IDF:n vetäytyessä Libanonista 2000.
ISRAELIN SISÄLLÄ mielipiteet Libanonin sodan tarpeellisuudesta, sen mielekkyydestä tai sen jatkamisesta, lainehtivat laidasta laitaan, sotatilanteesta huolimatta. Äärivasemmisto, jota selvimmin edustaa Jossi Beilin ja Ran Cohen Meretz-puolueesta, pitävät hallituksen päätöstä taistelujen jatkamisesta surkeana ja Nasrallahin asettamaan ansaan putoamisena. Heidän mukaansa Nasrallah halusi IDF:n syvälle Libanoniin, surmaamaan paljon siviilejä, naisia ja lapsia, joista levitetään karmeita kuvia ja kuvauksia pitkin maailmaa. Tämän ansiosta Hizbullah pääsee uhrin asemaan, kukaan ei enää muista Hizbullahin kommandoiskua Israeliin, kahdeksan IDF:n sotilaan surmaamista ja kahden kaappaamista, eikä Israelin PR-koneisto osaa esittää maailman medialle kuvauksia Hizbullahin jatkuvista raketti-iskuista israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin, sadoista tuhoutuneista rakennuksista, palaneista metsistä ja luonnonpuistoista, kymmenistä kuolonuhreista ja sadoista haavoittuneista, eikä sitä, että yli miljoona israelilaista elää jatkuva terrorin alla, sokeitten mutta tappavien rakettien maalitauluina, lähes puolen miljoonan ihmisen pakoa kodeistaan tai elämistä päivästä toiseen ahtaissa pommisuojissa ilman yksityisyyttä tai mukavuuksia.
Maailman media ei tiedosta tai halua tiedostaa, että näiden asukkaitten lapset kärsivät jatkuvista painajaisista, nukkuvat huonosti, kastelevat vuoteensa ja alkavat antaa ylen heti hälytyssireenin alkaessa varoittaa uudesta raketti-iskusta.
Jopa maatilojen kotieläimet, naudat ja kanat, kärsivät rakettikauhusta, mikä ilmenee maidontuotannon vähentymisenä, syntyneinä keskosina tai munatuotannon pienentymisenä, luonnoneläimistä puhumattakaan.
NASRALLAHILLA on varaa jatkaa taisteluaan viimeiseen libanonilaiseen saakka. Hän elää täysin turvallisesti luultavasti Iranin Beirutin suurlähetystössä ja toimii sen sotatoimistossa, jota Iranin vallankumouskaartilaiset suojelevat. Ihmishenget eivät merkitse hänelle mitään, sillä oikeaoppiset muslimit menevät suoraan taivaaseen ja vääräoppiset tuleekin tuhota, jos he eivät suostu kääntymään.
Eräs israelilainen kirjoitti äskettäin, että jos nukkuu ohjuksen kanssa, joutuu alistumaan sen ehtoihin.
Libanonin kansa oli antanut täyden vapauden Hizbullahille rakentaa omaa valtiotaan Libanonin sisälle, antanut sen tuoda laittomasti maahan asemäärät, joista keskikokoisen valtion armeija olisi ylpeä, ja antanut vieraitten valtioitten mellastaa maassa murhaten, teloittaen ja manipuloiden koko yhteiskuntaa mielensä mukaan. Nyt Libanonin pääministeri itkee arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa maansa tuhoutumista tajuamatta, että ”niin nukkuu kuin petaa”. Itseään he voivat eniten syyttää nykyisestä tilanteesta.
KIRYAT SHOMAN ASUKKAITA siirretään turvaan etelämmäs Hizbullahin murhakoneistolta. Valtio on luvannut kustantaa heille muutaman päivän oleskelun hotelleissa tai muissa laitoksissa, mutta siinäkin ilmenee etuilua virkailijoitten varatessa paikkoja sukulaisilleen tai ystävilleen, kuten väitetään.
Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman on varoittanut, että Hamas aikoo muodostaa Israelin eteläosasta samanlaisen terrorialueen salakuljettamalle Gazaan raketteja ja ohjuksia, joita se voi ampua Gazaa ympäröiviin kaupunkeihin ja kyliin. Jos Olmert saa toteuttaa järjettömän realignment suunnitelmansa kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamiseksi Juudeasta ja Samariasta, niistä tulee Gazan alueen kaltainen Hamasin ja Hizbullahin terroristien hallitsema maa, ehkä jopa itsenäinen valtio.
Onko tällä mielettömyydellä mitään loppua?
Pat Robertsonin varoitukset islamin fasismin leviämisestä Eurooppaan sai karmeaa todistusta Englannin poliisin pystyttyä äskettäin paljastamaan salaisen terrorisuunnitelman 20 Lontoon ja USA:n, Euroopan ja Lähi Idän välillä lentävän matkustajakoneen tuhoamisesta samanaikaisesti.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n helikopterit ampuivat keskiviikkoiltana ainakin yhden ohjuksen palestiinalaisten terroristien koulutusleiriin Gazan alueella. Iskussa kuoli kolme ihmistä, kaksi heistä aseellisia, kolmas 5-vuotias tyttö.
Ainakin 170 palestiinalaista on saanut surmansa viisi viikkoa kestäneiden IDF:n operaatioitten vuoksi, jotka alkoivat PRC:n kommandoiskun surmattua kaksi IDF:n sotilasta ja kaapattua yhden.
IAF:n ohjus surmasi viime kuussa 11-vuotiaan tytön ja hänen isoäitinsä aasinrattailla. B´Tzelemin ihmisoikeusjärjestön tutkimuksissa on osoittautunut, että lapset olivat jostain löytäneet raketin laukaisualustan ja asettaneet sen aasinrattaille, ehkä myydäkseen sen, ja IAF:n drone havaitsi sen.
3. KOLMAS RINTAMA
IAF ei tavallisesti käytä lentoasettaan Juudean ja Samarian alueilla siksi, että IDF:n sotilaat partioivat siellä ja voivat halutessaan suorittaa operaatioita.
Keskiviikkona IAF kuitenkin ampui ohjuksia kahteen taloon Jeninin lähellä, joissa tiedettiin kahden Islamic Jihadin johtajan majailevan. He olivat suunnittelemassa terrori-iskua Israeliin. Molemmat johtajat, Osama Attili, 24 läheltä Tulkarmia, ja Muhammad Atik, 26 Burkinista lähellä Jeniniä, saivat iskussa surmansa.
IDF:n sotilaitten suorittama operaatio heidän pidättämisekseen katsottiin liian vaikeaksi ja vaaralliseksi.
Israelin turvallisuusmiehet ovat pystyneet estämään 8 israelilaisten sotilaitten tai siviilien kaappausyritystä sekä 20 itsemurhayritystä Libanonin sodan aikana. Hizbullah on vaatinut palestiinalaisia kiihdyttämään omia iskujaan israelilaisia vastaan.
Hizbullahin raketti-iskut Israelin pohjoisosiin jatkuvat aiheuttaen tuhoa monissa kaupungeissa.
Dir al-Assadin arabikylässä lähellä Karmielia raketti surmasi kaksi ihmistä torstaina aamupäivällä. Toinen kuolleista oli vauvaikäinen, toinen mieshenkilö.

Wednesday, August 09, 2006

KESKIVIIKKO 09.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin hallitus käsitellee tänään IDF:n vaatimusta jatkaa operaatiotaan Litanijokeen saakka. Hallitus on Olmertin jarrutuksesta siirtänyt ratkaisevaa päätöksen tekoa päivästä toiseen. Samaan aikaan Hizbullahin rakettituli Israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin jatkuu herkeämättä. Olmertin lausunto IDF:n voitosta elokuun alussa oli vähintäänkin ennen aikainen, se oli tyhmä ja palvelee vain vihollisen etua. Jokainen Israelissa näkee ja tietää, ettei voitto ole sen näköinen, millainen tilanne on todellisuudessa. Olmert toimii kuin suuren yrityksen johtaja, joka yksin päättää, mikä on parasta kansalle ja mitä tehdään seuraavaksi.
Eilen Galieaan putosi 140-170 Katjusha-rakettia, Kiryat Shmona, Safed, Nahariya, Tiberias, Akre, Fasouta ja Maalot olivat kohteina, osa raketeista putosi Golanin pohjoisosaan. Useita rakennuksia tuhoutui ja yksi asukas haavoittui vakavasti, useat muut lievästi. Tänä aamuna Kiryat Shmonaan ammuttiin kahdeksan rakettia, ja tätä kirjoitettaessa yhdeksän maissa hälytyssireenit soivat kaupungissa. Useat muutkin kaupungit ovat saaneet raketteja yön ja aamun kuluessa. TV-kanavien välittämät ajankohtaiskuvat ovat olleet hyviä lähteitä Hizbullahille rakettien suuntauksen korjaamiseksi. Eräs Al Aksan johtaja sanoo olevansa Hizbullahin asiamies Samariassa ja kehuu, että sillä on satoja agentteja Israelissa, jotka antavat ajankohtaisia raportteja,
myös videokuvia, iskukohteista ennen ja jälkeen, sekä sotilastukikohdista ja asevarikoista.
Israelin kansa alkaa olla kärsimätön hallituksen tapaan johtaa sotaa. Olmert on pahin jarru, mitä sitten pelänneekin tai mistä ohjeensa saaneekin. Muutamat harvat epäilevät ylikansallista salaliittoa, jota pyörittävät kansainväliset järjestöt ja niiden upporikkaat jäsenet.
IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz valmistelee ilmeisesti ”päivää sen jälkeen”, eli siihen, että syylliset sodan huonoon edistymiseen kaivetaan esiin näennäisen rauhan palattua ja pölyn laskeuduttua.
Hän nimitti Pohjoisen lohkon apulaisjohtajaksi oman apulaisjohtajansa kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn lohkon nykyisen komentajan kenraalimajuri Udi Adamin rinnalle. Kaplinskyn tehtävänä tulee olemaan toimia maa-, meri- ja ilmavoimien operaatioiden koordinoijana sekä Halutzin henkilökohtaisena edustajana.
Tämän strategian tarkoituksena on osoittaa syyllinen eli kenraalimajuri Adam, eikä yleisesikuntapäällikkö tai puolustusministeri Olmertista puhumattakaan, silloin, kun syyllisiä etsitään.
Ei ole korrektia erottaa sotapäällikköä sodan aikana, siispä nimitetään hänen rinnalleen toinen, joka tulee osallistumaan operatiiviseen päätöksentekoon. Miten tämä käytännössä toimii on asia erikseen.
JOTKUT KOMMENTOIJAT ovat esittäneet juuri samaa, mitä näiden raporttien laatijakin on suositellut, eli suurimittaisia saartotoimia Libanonin eteläosan kaupunkeihin ja louhimiinsa luoliin piiloutuneiden Hizbullahin gerillojen (terroristit eli taistelijat tai mitä lienevätkin) neutraloimiseksi ja eliminoimiseksi myöhemmin. Tällä operaatiolla pystyttäisiin lopettamaan suurin osa Hizbullahin murhaavasta rakettitulesta.
IDF:N SOTILAAT ovat olleet ihmeissään Hizbullahin laitteiden ja välineitten korkeasta teknisestä tasosta. Heillä on ollut huippukuokkaa olevat kamerat, yönäkövarusteet, runsaasti pt-ohjuksia ja jopa it-ohjuksia.
Hizbullahin louhimissa luolissa oli ilmastointi, niissä oli maanpäälliset valvontakamerat supermarketien tapaan, joitten avulla sisällä olijat pystyivät näkemään, mitä ulkona tapahtui. Kaikesta näkyy, että Hizbullah oli käyttänyt saamansa kuusi vuotta valmistautuakseen huolella ja varoja säästämättä IDF:n hyökkäyksen varalta, jota he pitivät väistämättömänä. Mutta hienotkaan tekniset laitteet eivät toimi itsestään, niitä käyttämään tarvitaan koulutettu ja pitkälle erikoistunut miehistö, ja Iran piti tästä huolen, aina psykologista aivopesua myöten, mikä tapahtui koulutusleireillä Iranissa tai Syyriassa. Kahden israelilaisen sotilaan kaappaukseen osallistunut Hizbullahin jäsen on kertonut näistä kuulustelijoilleen. Operaatioon osallistui paria sataa Hizbullahin terroristia. Osa heistä jäi Libanonin puolelle varmistamaan, ettei IDF pääse ajamaan kaappaajia takaa. Kuulusteltava kuului näihin varmistusjoukkoihin. Hän asui pakolaisleirissä Libanonissa. Hän osallistui pari kertaa koulutusleirille Iraniin 50 muun joukossa. Heidän kuljetettiin sinne Hizbullahin ajoneuvoissa Damaskoksen kautta, josta iranilainen kone lennätti heidät Iraniin.
TIISTAIN AIKANA kaksi reserviläissotilasta kuoli ja kaksi muuta haavoittui kiivaissa taisteluissa Labounahin alueella etelä Libanonin länsiosassa. Panssarijääkäri haavoittui vaikeasti varhain tiistaiaamuna tiistaina lähellä Bint Jbailin kylää, jossa ajoittaiset taistelut jatkuvat. IDF ampui tykeillä Jbailin kylän keskustassa rakennusta, joka toimi Hizbullahin päämajana, ja jossa sen jäseniä oli hyökkäyshetkellä.
IAF TEKI keskiviikkoaamun kuluessa 120 lentoa Libanonin alueelle, iskien 80 Hizbullahin rakenteeseen ja tuhoten 4 raketin laukaisutelinettä. Yksi isku tehtiin Ein al-Hilwahin pakolaisleiriin Sidonin eteläpuolella. Kohteena oli Hizbullahin virkailijan asunto, mutta paikalliset lähteet sanoivat Fatahin toimiston tuhoutuneen.
Eilen IAF iski taloon, jossa Hizbullahin arvostettu sheikki, hänen vaimonsa ja viisi lastaan kuolivat.
2. GAZAN RINTAMA
IDF jatkaa operaatiotaan Gazan alueella löytääkseen ja tuhotakseen salakuljetustunnelit Egyptin rajalla, joita Egyptin rajaviranomaiset eivät pysty tai halua etsiä ja tuhota.
Tiistain aikana palestiinalaiset ampuivat kolme Kassam-rakettia Negeviin, ne eivät aiheuttaneet tuhoja. Viimeisen kuukauden aikana palestiinalaiset ovat ampuneet ainakin 200 Kassam-rakettia Israelin puolelle.
Jeninin lähellä IDF pidätti kaksi Islamic Jihadin jäsentä. Hizbullah on ampunut yli 3100 kuukauden aikana.
Palestiinalaislähteen mukaan IAF:n helikopteri ampui ohjuksen ryhmään miehiä Jeninin lähellä olevaan pakolaisleiriin. kaksi Islamic Jihadin miestä sai surmansa iskussa.
MIELIPIDETIEDUSTELUN mukaan 97 % palestiinalaisista muslimeista ja 95 % kristityistä kannattaa Hizbullahia. Yli puolet 1200 vastanneesta sanoo Hizbullahin kannatuksen lisääntyneen viimeisen kuukauden aikana, kolmannes sanoi sen pysyneen samana. Rauhallista ratkaisua kannattaa 51 % (heinäkuussa 76 %). Fatahin puolella rauhaa kannattaa 63 %, Hamasin jäsenet 32 %. Gazan alueella rauhan prosessia kannattaa 63 %, Länsirannalla vain 44 %. 55 % ei halua Hamasin muuttavan omaa näkemystään Israelin tuhoamisesta, kristityistä 29 % on samaa mieltä.
91 % on sitä mieltä, ettei korpraali Gilad Shalitia tule palauttaa ilman ehtoja, ja 70 % uskoo, ettei sillä ole mitään vaikutusta Israelin hyökkäyksiin palestiinalaisalueille.
Lontoolainen palestiinalaislehti Al-Hayat kertoi tiistaina, että Shalitin kaappaajat haluavat Marwan Barghoutin kuten muittenkin Hamasin, Islamic Jihadin ja PFLP:n johtajien vapauttamista.
3. EVANKELISET RUKOILEVAT ISRAELIN PUOLESTA
Tunnettu TV-esiintyjä ja METV:n omistaja/johtaja Pat Robertson on nelipäiväisellä kuvausmatkalla Israelin pohjoisosassa. Hän tekee kuvaa viitenä päivänä viikossa esitettävää TV-sarjaa 700-Club varten. Sarjaa esitetään kaikkialla maailmassa. Kuvausryhmän tehdessä otoksiaan maastossa Libanonin rajan tuntumassa hälytyssireenit soivat, mutta he jatkoivat työtään luottaen siihen, että Israelin Jumala suojelee heitä.
Robertson tapaa tänään pääministeri Olmertin, jolle hän haluaa taas kerran esittää vakavan varoituksen olla luovuttamatta Israelin kansalle luvattua maata Israelin vihollisille. Mutta ennen kaikkea hän haluaa esittää evankelisten kristittyjen horjumattoman tuen Israelille.
Robertson ilmaisi toivonsa, että IDF saisi tarvitsemansa ajan tuhota Hizbullahin. Hän katsoo, että kysymys on Israelin itsepuolustuksesta, ja se on myös osa maailmanlaajuisesta taistelusta islam-fasismia vastaan.
Robertson on huolissaan kristittyjen tilanteesta Libanonissa, jossa he ovat joutuneet taistelevien osapuolten jalkoihin. Kymmenet tuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Mutta tämä kaikki ei johdu pelkästään Israelin sotilaallisista toimista Libanonissa, vaan se on jatkunut vuodesta 1970 lähtien, jolloin Jasser Arafat tuli joukkoineen Jordaniasta ja syöksi maan raakaan sisällissotaan, jota on jatkunut eri asteisena siitä lähtien. Lähi Idän Sveitsinä pidetty Libanon on tuhoutunut ja tuhoutuu kaiken aikaa raakojen ulkopuolisten muslimivoimien Iranin ja Syyrian johdolla taistellessa vallasta puolustuskyvyttömässä maassa.
Kristittyjä on paennut Syyriaan ja Jordaniaan, mutta myös Eurooppaan ja Etelä Amerikkaan.
Robertson pitää Olmertin realignment-suunnitelmaa katastrofaalisena Israelille. Hän sanoi samaa Sharonin suunnitelmasta Gazan alueen luovuttamisesta ilman sopimuksia, ja häntä syytettiin tuomion julistamisesta Sharonin sairastuttua ja halvaannuttua pian sen jälkeen. Robertson ei halua spekuloida Olmertin tapausta, mutta sanoo varovasti Joelin profetiaan viitaten, ettei Israelin Jumala pidä siitä. (Joel 3:1-3)
Robertsonin mielestä Israel on modernin olemassaolonsa suurimmassa vaarassa. Hän katsoo, ettei Jumala välttämättä pelasta niitä, jotka omaa tyhmyyttään ajautuvat vaikeuksiin, kuten Israel on tehnyt ja Robertson pelkää sen tekevän, jos Olmertin suunnitelmat toteutuvat.
”Mitä sitten, jos Iranin Hizbullahille antamat raketit varustetaan kemiallisin tai biologisin kärjin ja ammutaan Tel Aviviin tai Jerusalemiin?”, kysyy Robertson.
Hän ei halua, että USA hyökkää Iraniin eikä pitänyt siitä, että se hyökkäsi Irakiin, hallituksen vaihto näissä maissa pitäisi saavuttaa tukemalla paikallisia vapautusliikkeitä. Mutta Israelin toimia Hizbullahia vastaan Libanonissa hän puolustaa, koska Hizbullah tuhoaa Libanonia ja haluaa tuhota Israelin, mutta Hizbullah on vahva, ja Libanon on heikko, eikä pysty itse vaikuttamaan kohtaloonsa.

Tuesday, August 08, 2006

TIISTAI 08.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
YK:n turvallisuusneuvoston jäsenvaltioitten yrittäessä saada hyväksyttävää päätöslauselmaa vihollisuuksien lopettamiseksi Libanonissa IDF on jatkanut operaatioitaan Libanonin eteläosassa. Libanonin vastustavan kannan vuoksi USA:n ja Ranskan runnomaa lauselmaehdotusta ei esitetty turvallisuusneuvostolle, kuten oli tarkoitus. Arabiliiton ulkoministerit tapasivat eilen Beirutissa kuunnellen Libanonin pääministeri Fuad Sinioran emotionaalista ja kyynelehtivää vetoomusta hänen maansa tuhoamisen lopettamiseksi. Suoria tietoja kokouksen kulusta ei ole, mutta yksi Libanonin ministeri ryntäsi tuohtuneena ulos kokoussalista. Ulkoministerit päättivät lähettää delegaation YK:n turvallisuusneuvostoon esittämään arabien kannan asiaan.
On toiveita, että julkilausumaluonnos voitaisiin esittää turvallisuusneuvostolle jo tänään tai huomenna. Siitä voidaan äänestää aikaisintaan 24 tuntia sen neuvostolle esittämisen jälkeen.
SINIORA SYYTTI eräässä vaiheessa Israelia Houlan kylän ”massamurhasta”, koska silloisten tietojen mukaan pommituksessa oli kuollut 40 ihmistä. Siniora pyysi anteeksi lausuntoaan, koska ne 40 ihmistä löytyivät vahingoittumattomina erään rakennuksen pohjakerroksesta. Yksi kuolonuhri kuitenkin todettiin.
IDF:N PUHDISTUSOPERAATIOT Bint Jbailin kaupungissa vaativat jatkuvia kuolonuhreja molemmin puolin. Maanantaina aamupäivällä kaupungissa käydyissä kiivaissa taisteluissa sai surmansa kolme IDF:n sotilasta, kaksi heistä reserviläisiä, ja ainakin 16 Hizbullahin terroristia. Kaksi IDF:n sotilaista kuoli heidän tankkiinsa osuneesta pt-ohjuksesta.
IDF ILMOITTI maanantai-iltana, että avoin ulkonaliikkumiskielto Litanijoen eteläpuolisissa osissa öiseen aikaan alkaa välittömästi. Tämän alueen teillä ajavat autot tekevät sen omalla riskillään. Ilmoitus tehtiin sekä pudottamalla lentolehtisiä että ilmoittamalla siitä radiossa ja TV:ssä.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT yhdessä hallituksen tärkeimpien päättäjien kanssa keskustelivat eilen Libanonin taistelutilanteesta. Olmert näyttää hidastelevan antamatta selvää päätöstä omasta kannastaan, ehkä odotellen YK:n päätöslauselmaluonnoksen käsittelyä. Hallituksen turvallisuuskabinetti kokoontuu käsittelemään tilannetta keskiviikkona, mutta nyt jo tiedetään, että IDF on saanut luvan jatkaa operaatioitaan Litanijoelle saakka ja tarvittaessa sen pohjoispuolelle estääkseen rakettien ampumisen.
Puolustusministeri Amir Peretz uhkaili, että jos diplomatia epäonnistuu, IDF tulee jatkamaan Hizbullahin ja sen asearsenaalin tuhoamista kaikkialla Libanonissa.
LIBANONIN HALLITUS, jossa istuu kaksi Hizbullahin ministeriä, teki eilen päätöksen kutsua 15 000 miestä palvelukseen. Heidät on tarkoitus sijoittaa Libanonin eteläosaan IDF:n puhdistettua sen Hizbullahin terroristeista ja raketeista. Libanonin pääministeri Siniora on vaatinut, että IDF:n sotilaitten tulee vetää joukkonsa pois Libanonin alueelta välittömästi ja ennen kuin Libanonin omat joukot ottavat sen valvontaansa. Israel tuskin tulee suostumaan tähän, eikä YK:n päätöslauselmaluonnos sitä vaadikaan. Monikansallisten joukkojen kokoaminen ja saapuminen asemapaikoilleen voi viedä useita viikkoja, eikä IDF voi ottaa riskiä, että Hizbullah saa pitää joukkonsa etelä Libanonissa, ja jopa vahvistaa niitä. Libanonin reserviläisjoukot tuskin pystyvät sitä estämään, vaikka halua olisikin.
HUMANITAARISEN TUHON estämiseksi taistelujen vuoksi Libanonissa IDF on perustanut erikoisosaston Tel Aviviin koordinoimaan avustustoimia sota-alueen läpi. IDF:n ulkomaanasioitten osaston upseerit perustivat toimintapisteen, jota johtaa everstiluutnantti Yigal Haccoun, ja jossa työskentelevät ulkoministeriön, YK:n ja punaisen ristin edustajat. Haccoun on itsekin pakolainen Israelin pohjoisosasta.
Toimintapiste on avustanut heinäkuun 12. päivänä alkaneitten sotatoimien jälkeen ainakin 70 000 ulkomaan kansalaisen evakuoinnin Libanonista. Ainakin 213 matkustajalaivaa, 123 autokolonnaa ja 196 helikopteria ovat saaneet luvan purjehtia tai kulkea Libanonin kautta ulkomaan kansalaisten ja turistien evakuoimiseksi. Osaston tehtävänä on varmistaa niille turvallinen reitti ilmapommituksista ja maataisteluista huolimatta, sekä varoittaa vaarasta, mikäli sellainen on lähellä.
Toinen koordinointitoimiston tehtävä on hoitaa tuhansia tiedusteluja valtioilta ja avustusjärjestöiltä. Ainakin 57 kuljetuskoneen on sallittu laskeutua Beirutin kansainväliselle lentokentälle. Koska kiitoratoja on pommitettu, suuret matkustajakoneet eivät voi laskeutua sinne, mutta Hercules kuljetuskoneet voivat. Osa avustuksista tulee Saudi Arabiasta ja Yhtyneistä Emiirikunnista Ammaniin, josta jordanialaiset viranomaiset lähettävät ne edelleen Beirutiin. Israel luottaa Jordanian viranomaisiin, ettei koneissa tuoda aseita. Koneita tulee Beirutiin 2-3 päivittäin.
Osa tiedusteluista koskee punaisen ristin tai ulkomaisten diplomaattien matkaa Libanoniin. He ilmoittavat matkasuunnitelmansa, että toimistosta voidaan varoittaa IAF:n koneita välttämään näitä paikkoja. Toimiston johtaja Haccoun käy läpi tiedustelut ja antaa ne IDF:n pohjoisen alueen komentajalle, IAF:lle ja merivoimille lopullista hyväksyntää varten. Tällä vältetään lähettämästä avustuskolonnia tai vierailijoita taistelualueille.
OPERAATIO SUUNNANMUUTOS aloitettiin, että Hizbullahin uhka Israelille voitaisiin poistaa kokonaan. Nyt aika näyttää asettavan tuolle tavoitteelle omat rajoituksensa. Riittää, jos Hizbullah voitaisiin heikentää tarpeeksi, mitä se sitten tarkoittaneekin. Eräs nimeltä mainitsematon korkea tiedustelu-upseeri tunnusti maanantaina Yaacov Katzin artikkelin mukaan, ettei tätäkään tavoitetta ole saavutettu neljä viikkoa kestäneistä taisteluista ja Hizbullahin tukikohtien ja –asemien kiivaista pommituksista huolimatta. Katz huomauttaa, että IDF:n eteneminen Litanijoelle saakka turvaisi jonkinasteisen voiton. IDF valvoo nyt noin
8 km:n kaistaa Libanonin eteläosassa ja odottaa lupaa voidakseen jatkaa operaatiotaan. Tiedustelu-upseeri paljasti edelleen, että Hizbullahin komento- ja valvontajärjestelmä taistelujen ohjaamiseksi ja aseitten ja rakettien kuljettamiseksi toimii edelleen. www.debka.com kertoo, että taisteluja ja aseitten salakuljetusta ohjataan Syyrian alueelta Anjarin kylästä vastapäätä libanonilaista Al Zabdanin kaupunkia, jossa syyrialaiset ja iranilaiset valvojat toimivat. He saavat ohjeensa ja määräyksensä Teheranista.
IDF ON TUHONNUT lähes 2000 rakettia ja Hizbullah on laukonut niitä yli 2500, mutta sillä on vielä tuhansia jäljellä alkuperäisestä 13 000 kokonaismäärästä. Suurin osa 122 mm:n Katjusha-raketeista ammutaan Tyron kaupungin alueelta, jonne IDF on ulottanut pommituslentojaan ja jonne on tehty kommandoiskuja.
IDF on surmannut yli 400 Hizbullahin terroristia sen arviolta 1000-2000 miehen kokonaisvahvuudesta.
2. ONKO BASHAR ASSAD MIELENVIKAINEN VAI KETTU?
Tätä kyselee Glorian, kansainvälisen tutkimuskeskuksen, johtaja Barry Rubin.
Rubin kertoo, miten NL:n romahduksen myötä ja Hafez Assadin kuoleman myötä Syyria joutui tuuliajolle. Venäjä ei ole ollut halukas aseistamaan entistä liittolaistaan, koska sillä on miljardien maksamattomat velat aiemmista asetoimituksista. Isä Assad pystyi löytämään tiensä sopivasti pelauttamalla suurvaltoja toisiaan vastaan, mutta poika Assad ei ole vielä oppinut yhtä ovelaksi. Rubin epäilee, että hän on kuitenkin nopea oppimaan. Bashar ehti tehdä useita virheitä: Hän suostui lähtemään Libanonista; sotki välinsä Persianlahden maitten kanssa ja antoi Iranin tehdä Syyriasta vasallivaltion sekä kohtelee Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahia vertaisenaan. Hänen isänsä ei olisi koskaan tehnyt tällaista, arvioi Rubin.
Mutta Basharin isältään perimät lahjat alkavat tulla esiin. Hän on kääntämässä Libanonin epäonnistumisen voitoksi jättämällä turvallisuus- ja talousetunsa paikoilleen. Lähes 20 pommitusta ja teloitusta tai sen yritystä on vakuuttanut Libanonin johdolle, että välit Syyrian kanssa on syytä pitää kunnossa. Libanonin entisen pääministeri Haririn teloitus melkein upotti hänet, mutta sen jälkeisten tilanteitten käännökset ovat kääntyneet hänen voitokseen. Hän on kouluttanut taistelijoita ja välittänyt aseita ja pommeja Irakiin taistelemaan amerikkalaisia vastaan, ja toisella rintamalla hän käy konventionaalista sotaa Israelia vastaan Hizbullahin välityksellä ilman omia menetyksiä ja riskiä.
Kaikki tämä tapahtuu Iranin petrodollareilla ja Iranin diplomaattisella tuella.
Bashar Assadin pahin uhka on shia-muslimien nousu Iranista Irakin kautta, mikä voi kaataa hänen alaviitti-hallituksensa. Mutta jos hän on taitava, hän voi löytää keinon yhdistää omat ja shia-muslimien tavoitteet.
Toinen uhka on siinä, että hän tekee jokin anteeksiantamattoman virheen Libanonin rintamalla ja saa vastaansa Israelin sotilasmahdin koko voiman, ei toinen käsi sidottuna, kuten Libanonissa.
3. GAZAN RINTAMA
PA:n pääministerin Ramallahin toimistoon tuotiin maanantaina kirje, joka oli osoitettu pääministeri Ismail Haniyehille. Postileiman mukaan se oli postitettu Tel Avivissa.
Toimiston virkailijat avasivat kirjeen, koska Haniyeh ei itse pääse Ramallahin toimistoonsa, hän asuu ja toimii Gazassa. Kirjeestä levisi outo haju, ja virkailijat menettivät tajuntansa. Toimistopäällikkö Abdel Baset Matan kertoo, että kirje tuli rekisteripostissa, ja hän avasi kirjeen, jossa oli pieni keltainen kangaspala. Hän kutsui paikalle turvallisuuspäällikkö Yacouv Fakihin, joka turvallisuusmiesten kanssa tutki koko toimiston mahdollisten muitten outojen kirjeitten tai pakettien löytämiseksi. Kirjeen lähettäjäksi epäiltiin Israelin Mossadia ja sen tarkoitukseksi Haniyehin myrkyttäminen, mutta Mossad tietää aivan hyvin, missä Haniyeh asuu. Niinpä kirjeen lähettäjäksi epäillään Fatahia, jolla on huonot välit Hamasin kanssa.
4. KOTIRINTAMA
IAF havaitsi tunnistamattoman pienkoneen tulevan Libanonin ilmatilasta Israeliin. Se lähtöä Libanonista ei havaittu, mutta sitä seurattiin rajalta n. 10 km:n verran Akren edustalle, jossa F-16 hävittäjä ampui sen alas.
Kone oli iranilais-valmisteinen Mirsad 1, se painaa 80 kg ja se voi ottaa kuormaa 40 kg. IAF:n edustajat arvioivat, että tämä ohjaajaton pienkone (UAV, drone) oli joko kokeilemassa IAF:n valppautta, kuvaamassa paikkoja tai se oli lastattu räjähteillä ja sitä ohjattiin Global Positioning Systems (GPS) avulla johonkin arkaan kohteeseen.
Eilen juutalais- ja arabi-syntyiset israelilaiset hautasivat yhdessä rakettien surmaamia sukulaisiaan tai tapasivat niiden haavoittamia sairaaloissa, jotka nekin ovat joutuneet hakeutumaan maanalaisiin tiloihin.
Hizbullah ampui eilen maanantaina yli 160 rakettia, suurin osa Kiryat Shmonan seuduille, haavoittaen ainakin viisi ihmistä. Muutamat talot saivat täysosuman tuhoutuen käyttökelvottomiksi.
Rakettituli jatkuu tänä aamuna, varsinkin Kiryat Shmonan seuduille.
Yksi sotilas sai surmansa Bint Jbailin taisteluissa tänä aamuna. IDF surmasi viisi Hizbullahin terroristia.
Israel kutsuu lähettiläänsä kotiin Venezuelasta sen presidentti Chavezin Israelia halventavien lausuntojen takia. Venezuela kutsui oman lähettiläänsä Israelista pari päivää sitten.

Monday, August 07, 2006

MAANANTAI 07.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sunnuntai 06.08.06 oli niitä päiviä, joita olisi parempi olla muistelematta.
Hizbullah ampui sunnuntaina Israeliin ainakin 160 rakettia, jotka surmasivat 15 israelilaista ja haavoittivat 225 ihmistä. Verisimmät ja pahimmat onnettomuudet tapahtuivat Kfar Giladissa ja Haifan kaupungissa.
Kfar Giladissa lähellä Kiryat Shmonaa reserviin kutsutut nuoret miehet odottivat siirtymistä asemapaikkoihinsa kylän sisäänkäynnin ulkopuolella hakien suojaa auringon helteeltä lehtevän puun alta ja viereisen hautausmaan muurin kupeesta. Kylän hälytyssireeni soi, mutta nuoret miehet eivät ehtineet suojautumaan minnekään Katjusha-raketin iskiessä panssaroituun miehistövaunuun, joka kuljetti ampumatarvikkeita. Niiden räjähdykset aiheuttivat suurinta tuhoa sotilaitten keskellä. Kymmenen miestä kuoli heti ja viisitoista haavoittui, kaksi heistä menehtyi haavoihinsa vähän myöhemmin.
Rakettitulitus Libanonista jatkui koko päivän.
Illalla vähän kahdeksan jälkeen Haifaan iski 13 Syyriassa valmistettua Fajr-5 rakettia, joiden läpimitta on 220 mm, ja joissa on runsaasti teräskuulia tuhovoiman lisäämiseksi. Yksi raketti osui kaupungin keskustassa taloon, joka romahti haudaten ihmisiä alleen. Kolme ihmistä kuoli ja 189 haavoittui (luku vaihtelee eri lähteissä). Kaikkiaan seitsemän rakennusta vaurioitui rakettien iskuista.
NASRALLAH näyttää kiihdyttäneen sotaansa voidakseen saada kaiken hyödyn raketeistaan ennen niiden käytön kieltämistä. Israel pystyy laitteillaan paikantamaan rakettien laukaisupaikat ja lähettämään IAF:n koneet tuhoamaan laukaisualustat ja jos on onnea, myös niitä käyttävät miehistöt. Mutta rakettitulen estämiseksi ei ole keinoja käytettävissä. Hienot Arrow- ja Patriot-patteristot on tarkoitettu Scud-tyyppisiä ja niitä suurempia ballistisia ohjuksia varten. Ainoa keino on tuhota raketit ja laukaisualustat.
Sunnuntain iltapäivän kuluessa Israelin pohjoisosan kaupunkeihin ammuttiin pitkästi yli sata ohjusta. Yksi ohjus osui Kiryat Shmonassa asuintaloon sytyttäen sen tuleen. Talossa ei silloin ollut asukkaita.
Libanonin sotarintamalla kuusi IDF:n sotilasta haavoittui. IDF ilmoitti surmanneensa 30 Hizbullahin terroristia ja ottaneensa joitain vankeja. Myös yksi kahden IDF:n sotilaan kaappaukseen osallistunut Hizbullahin terroristi joutui IDF:n vangiksi ja turvallisuusmiesten tiiviiseen kuulusteluun.
IDF:N JOHTO haluaisi kiihdyttää maaoperaatioita uskottuaan lopultakin, etteivät ilmaiskut pysty estämään rakettitulta ja tuhoamaan niiden laukaisualustoja, mutta kantona kaskessa on ”kenraali” Olmert, joka pelkää menettävänsä armeijan johdon Peretzille ja ”aidoille” kenraaleille. On ironista, että vaalien aikana oliivinlehvää heilutellut ja rauhanmiehenä esiintyvä Amir Peretz on nyt vaatimassa rajumpia otteita Hizbullahin terroristeja vastaan. Peretz haluaisi aivan oikein ulottaa sotatoimet mahdollisimman pian Litanijoelle saakka, mutta Olmert ei anna lupaa. Olmertilla ja IDF:n johdolla on maanantaina aamupäivällä neuvottelu, jossa on tarkoitus päättää seuraavasta askeleesta.
IAF on myös jatkanut ilmaiskujaan Libanonissa, myös Beirutin ympäristössä, epäiltyjä Hixbullahin tukiasemia ja rakettien laukaisupaikkoja vastaan.
ARABIMAITTEN ULKOMINISTERIT pitävät kokoustaan Beirutissa tänään aamupäivällä, jonka johdosta IAF on luvannut hillitä iskujaan Beirutiin. Ulkoministeri käsittelevät USA:n ja Ranskan laatimaan julkilausumaa, josta oli tarkoitus äänestää jo tänään, mutta se siirtynee ainakin tiistaiksi Libanonin ja Qatarin vastustuksen vuoksi. Qatar on jäsen YK:n turvallisuusneuvostossa. Myös Syyria ja Hizbullah vastustavat julkilausumaa.
SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA AMOS YADLIN kertoi hallitukselle eilen, että Hizbullah on kärsinyt tuntuvia tappioita. Sen 1000-1500 miestä käsittävästä joukosta 250-400 on surmattu. Pohjoisen rintaman upseerit pitävät näitä lukuja liian alhaisina, Hizbullah on heidän mukaansa kärsinyt suurempia menetyksiä.
Sodan luonteeseen on aina kuulunut väärennetty informaatio, sotapropaganda, eikä Libanonin sotakaan ole siltä välttynyt. Näyttää vain siltä, että kansainväliset uutistoimistot harjoittavat sitä joko omasta aloitteestaan tai sitten saavuttaakseen määrättyjä etuja kohdemaistaan, tai sitten ovat pakotetut siihen toimilupansa menettämisen uhalla. Tästä on Kfar Kanan kylän tapaus kuvaava esimerkki, jossa Hizbullah suurin piirtein saneli yksityiskohtaisesti, mitä saa kuvata ja mitä siitä kertoa. Myös valokuvia vääristellään kloonauksen avulla, kuten Reutersin tapa kuvata Beirutin pommituksia osoittaa.
IDF:N JOHDOSSA on suuria mielipide-eroavaisuuksia siitä, uskaltaako Nasrallah pommittaa Zelzal-raketeillaan Tel Avivia tai mahdollisesti jopa Beershebaa ja Dimonaa. Siihen Nasrallah tarvitsee Teheranin luvan, koska raketit ovat sieltä ja Israelin raju vastaisku voi kohdistua Damaskokseen tai Teheraniin. Israel omistaa myös raketteja, joilla se pystyy pommittamaan Irania, jos niin haluaa, ja Iranin ydinlaitokset ovat erittäin houkutteleva kohde.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n sotilaat kävivät hakemassa PLC:n (lakiasäätävän neuvoston) puhemiehen Abdel Aziz Dweikin hänen kotoaan Ramallahissa sunnuntaina. Pidätys on osa Israelin operaatiota Hamasin vaikutusvallan tuhoamiseksi. IDF oli jo aiemmin pidättänyt joukon Hamasin parlamentaarikkoja ja hallituksen jäseniä. Tarkoituksena lienee painostaa Hamasia luovuttamaan kidnappaamansa korpraali Gilan Shlit, jota se on pitänyt yli kuukauden panttivankinaan jossain Gazan alueella.
Dweikin pidätys tapahtui parhaaseen näytöstyyliin. Sotilaat piirittivät Dweikin talon 15 jeepin ja panssaroidun ajoneuvon tukemina. Dweikin lisäksi sotilaat veivät mukanaan löytämiään dokumentteja ja salkkumikron.
Dweik pidätettiin päivä sen jälkeen, kun Hamas kielsi punaisen ristin edustajaa tapaamasta Shalitia ja Egyptin johtamien neuvottelujen juuttuessa. IDF aloitti Hamasin vastaisen operaationsa 28. päivä kesäkuuta edistääkseen sillä Shalitin vapauttamista ja Kassam-rakettien ampumisen lopettamista. Viimeisen viiden viikon aikana IDF on surmannut yli 160 palestiinalaista pyssymiestä, pääosa Hamasin jäseniä.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on pitänyt kovaa meteliä Hamasin jäsenten pidätyksistä. IDF on pidättänyt 27 PLC:n jäsentä ja 8 PA:n hallituksen ministeriä. Haniyeh vetoaa arabimaihin heidän vapauttamisekseen.
Fahatin ja Hamasin välit huononivat tuntemattomien pyssymiesten ammuttua PA:n sotilastiedustelun johtajan Muhammad Musatin Gazan alueen pohjoisosassa Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Musat oli viides Hamasin Gazan alueella surmaama Fatahiin kuuluva turvallisuusmies.
Dweik sai antaa puhelinhaastattelun PA:n uutistoimisto Ramattanille. Hän kielsi suostuvansa vankeinvaihtoon. Hamas vaatii Israelia vapauttamaan 1000 vankia, ensin naiset ja alle 18-vuotiaat.
3. KOTIRINTAMA
Israelin turvallisuusmiehet pidättivät sunnuntaina Nablusissa palestiinalaisen naisen, joka oli matkalla Israelin puolelle suorittaakseen itsemurhaiskun. Naisella oli yllään 4 kg:n pommivyö, jonka hän heitti ulos auton ikkunasta, jossa hän matkusti auton joutuessa IDF:n sotilaitten tarkastukseen.
Israelilainen ohjuslaiva Hanit palaa takaisin aktiivipalvelukseen kolme viikkoa sitten saamastaan ohjusiskusta selvinneenä. Laiva koki suhteellisen vähäisiä vaurioita, mutta neljä merisotilasta kuoli ohjusiskussa.
Laivaston korkea upseeri myöntää, ettei heillä ollut tietoa sitä, että Hizbullah oli saanut niin uudenaikaisia ohjuksia kuin se kiinalaisvalmisteinen tutkaohjattu Silkworm C-802, joka alukseen osui.
PFLP-GC:n Damaskoksessa asuva johto on myöntänyt, että yksi sen johtajista Amer Naser sai surmansa ja useita haavoittui IAF:n pommituksissa sen tukikohtaan Libanonin kaakkoisosassa. IAF on iskenyt useisiin PFLP:n tukikohtiin Bekaan laaksossa ja Beirutin eteläosassa.
SODAN ALKAMISETA LÄHTIEN 12. heinäkuuta 94 israelilaista on saanut surmansa, heistä 58 sotilaita ja 36 siviiliä, Libanonissa kuoli samana aikana 497 siviiliä. Hizbullahin tappiot ovat 400 terroristia.
Yli 2100 rakettia on ammuttu Israeliin, yhtenä päivänä yli 230 rakettia (02.08.06) ja etäisin putoamispaikka 90 km Libanonin rajasta.
IAF on lentänyt 8700 lentoa Libanonissa iskien 4600 kohteeseen, niistä 1180 Hizbullahin päämajaa ja rakennusta, 70 varastoa, 30 infrastruktuurikohdetta, 250 raketin laukaisualustaa, 320 epäiltyä ajoneuvoa kuljettaen raketteja tai miehistöjä, 180 siltaa ja 1200 rakettien laukaisupaikkaa tai niihin johtavaa tietä.
Libanonissa operoi n. 10 000 miestä, erikoismiehet ovat tehneet 20 erikoisoperaatiota.
Hizbullahilla uskotaan edelleen olevan 10 000 rakettia, joista 100 pitkänmatkan. (JPost 07.08. Yaakov Katz)

Sunday, August 06, 2006

SUNNUNTAI 06.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hizbullah ampui perjantain ja lauantain aikana 400 rakettia Israelin pohjoisosaan, näistä yli 220 perjantaina.
PERJANTAINA Hizbullah ampui kolme Fajr-5 rakettia, joista yksi Haderan lähelle, n. 90 km Libanonin rajasta. Neljää ihmistä hoidettiin raketin räjähdyksestä saamansa shokin vuoksi. Tusinoittain ihmisiä haavoittui raketin sirpaleista.
Kolme Israelin arabia sai surmansa raketin osuessa heidän kyläänsä Majdal Krumissa. Lisäksi kolme IDF:n sotilasta kuoli taisteluissa Libanonin eteläosassa.
LAUANTAINA israelilainen Frieda Kellner Kiryat Atassa, sekä Israelin arabit Fadiya Juma´a ja hänen kaksi tytärtään Al-Aramshen druusikylässä saivat surmansa raketeista. Toinen tyttäristä vihittiin kaksi kuukautta sitten. He istuivat kotinsa pihassa raketin iskiessä lähelle, suojahuone on myös lähellä, mutta koska kylä on lähellä rajalla, aikaa suojautumiseen raketin ampumisesta ei ole tarpeeksi.
Hizbullah ampui lauantaina iltapäivällä neljän ja viiden välillä 130 rakettia Kiryat Shmonaan, Safediin, Karmieliin, Nahariyaan, Maalot Tarshihaan, Akreen ja Rosh Pinaan. 8 ihmistä sai haavoja raketin sirpaleista ja 16 muuta hoidettiin shokin vuoksi.
Yksi IDF:n sotilas kuoli lauantaina taisteluissa Libanonissa.
PERJANTAIN VASTAISENA YÖNÄ IDF:n merivoimien kommandoyksikkö teki iskun Tyron kaupunkiin, n. 20 km Libanonin ja Israelin rajasta. Joukot tuotiin paikalle helikoptereilla. He surmasivat Hizbullahin Fajr-5 raketin yhdeksän hengen miehistön ja ottivat 5 vankia. Kaksi kommandosotilasta haavoittui vakavasti, toinen heistä upseeri, ja kuusi muuta haavoittui lievästi. IDF valitsi kommandoiskun tietäen sen vaarallisuuden, koska tuhottava kohde sijaitsi keskellä asuttua aluetta nelikerroksisessa talossa. Joukkoja suojasi IAF:n kone, joka tuhosi sitä ampuvan libanonilaisen panssarin, libanonilainen sotilas sai surmansa ja toinen haavoittui. Kommandoyksikkö viipyi Tyrossa tunnin ja 45 minuuttia.
VIIKONVAIHTEEN verisissä väkivaltaisuuksissa kuolleista kuusi oli druuseja Al-Aramshen kylässä ja kuusi beduiineja Majdal Krumin kylässä, kaikki Israelin kansalaisia.
Kaikkiaan 33 israelilaista siviiliä on kuollut raketti-iskuissa heinäkuun 12. päivän jälkeen.
IAF jatkoi ilmaiskujaan Libanoniin perjantaina. Kohteina olivat Hizbullahin tukikohdat Beirutin eteläosassa, lisäksi Hai Nasrallah satama ja joitakin teitä Beirutin pohjoispuolella.
IAF iski ohjuksillaan Qaan kylään Bekaan laaksossa. Kohteena oli varastorakennus, jossa tiedustelun mukaan Hizbullah varastoi ohjuksiaan. 33 ihmistä kuoli libanonilaislähteen mukaan, 23 heistä syyrialaisia. Libanonilaiset väittävät, että varastossa säilytettiin vihanneksia ja hedelmiä, joita kuljetettiin autoilla Syyrian kautta Persianlahden maihin. Syyrialaiset olivat pääasiassa etnisiä kurdeja. Paikka sijaitsee lähellä Hizbullahin Hermelin tukikohtaa, jota IAF on pommittanut kolmesti.
IAF levitti lauantain aikana lentolehtisiä Sidoniin kehottaen asukkaita siirtymään pois kaupungista. IDF:n tietojen mukaan kaupungista ammutaan pitkän matkan raketteja, ja IAF iskee niiden miehistöjä ja laukaisualustoja vastaan. Tänä aamuna tehtiin ensimmäinen isku, jossa kuusi libanonilaista sai surmansa.
IAF teki yön kuluessa 60 ilmaiskua libanonilaisiin kohteisiin.
IDF:n sotilaat surmasivat 12 Hizbullahin terroristia taisteluissa Bint Jbaalissa ja Hulassa, sekä ottivat muutamia vankeja. He saivat tuhottua useita pt-ohjusmiehistöjä niiden valmistautuessa ampumaan ohjuksensa sotilaita vastaan.
USA JA RANSKA ovat uutisten mukaan saaneet sovittua YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävän päätöslauselman rungosta. Se on kuitenkin vasta raaka vedos, sanamuoto on sopimatta ja moni osapuoli tulee tekemään siihen omat huomautuksensa. Israelin poliittinen johto on ilmaissut alustavan hyväksymisensä luonnoksesta, mutta Libanon ei ole siihen tyytyväinen.
Luonnoksen tärkein kohta on vihollisuuksien lopettaminen osapuolten välillä, jonka edellytyksiä on kahden kaapatun IDF:n sotilaan palauttaminen ilman ehtoja. Israelissa vangittuina olevien libanonilaisten vapauttaminen on sovittava osapuolten kesken. Välitöntä tulitaukoa ei vaadita.
Luonnoksessa tuetaan voimakkaasti YK:n vahvistamaa rajalinjaa, mutta luonnoksessa esitetään Shaban Farmin luovuttamista Libanonille. Libanonin armeija yhdessä kansainvälisten joukkojen avustamana ottaa Libanonin eteläosan valvontaansa. Kansainvälisen taloudellisen ja humanitäärisen vastuun välitöntä ulottamista Libanoniin vaaditaan. Lisäksi luonnoksessa esitetään lukuisia poliittisia päätöksiä ja suosituksia.
ENGLANTI PITÄÄ luonnoksen aikaansaamista läpimurtona, mutta Venäjä on kiusaantunut, että se jätettiin sopimuksen ulkopuolelle. Mielenosoituksia järjestettiin useissa kaupungeissa pitkin maailmaa, ja niissä vaadittiin välitöntä tulitaukoa. Lontoossa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan
15 000, järjestäjät kertovat osallistujia olleen 100 000. Liioittelua osaavat muutkin kuin arabit. Etelä Afrikan Kapkaupungissa vaadittiin pakotteita Israelia vastaan. Bagdadissa mielenosoittajia oli kymmeniä tuhansia.
2. GAZAN RINTAMA
Gazan tilanne on joutunut siinä määrin Libanonin jalkoihin, ettei siitä tahdo löytää aineistoa lehdistössä.
IDF jatkoi puristustaan Gazan eteläosaan Rafahin alueelle. IAF:n ohjusisku surmasi neljä palestiinalaista lauantaina, mukana äiti ja hänen kaksi lastaan. Neljä muuta ihmistä haavoittui, mukana saman perheen 13-vuotias poika. Armeijan ilmoituksen mukaan kohteena oli terroristiryhmä.
Toisessa IAF:n iskussa 19-vuotias palestiinalainen pyssymies sai surmansa.
3. KOTIRINTAMA
Jerusalemin poliisi oli kieltänyt ei-muslimien pääsyn Temppelivuorelle Tisha Be´Áv-päivänä, vaikka korkein oikeus oli antanut Temppelivuoren uskollisille luvan nousta vuorelle. He pitivät Temppelin peruskiven muuraustilaisuuden jossain temppelialueen ulkopuolella, kuten he tekevät joka vuosi.
Poliisi kielsi alle 40-vuotialta palestiinalaismiehiä pääsemästä temppelivuorelle perjantaina, joka on muslimien perinteinen rukouspäivä. Tämä aiheutti rajuja mellakoita sisäänkäynnin ulkopuolella Damaskus-portilla. Poliisi joutui käyttämään paukkupommeja hajottaakseen kiihtyneet nuorisojoukot.
Muslimisaarnaaja pidätettiin kuulusteluja varten. Hänen epäilleen kiihottaneen ihmisiä väkivaltaan.
SYYRIAN KRISTITYT ovat osoittaneet tukeaan Hizbullahille pitäen sen taistelua Israelia vastaan myös Syyrian puolustamisena. Damaskoksen Lady of Damaskos kirkossa roomalaiskatoliset järjestivät suuren tilaisuuden Hizbullahin tueksi.
EVERSTI YECHIEL KUPERSTEIN, kotirintamajoukkojen komentaja, on antanut ohjeita suojautumisesta Hizbullahin mahdollisten raketti-iskujen varalta. Hän ilmoittaa, että suojauskäskyt koskevat nyt myös seuraavia alueita: Tel Aviv, Atlit, Hadera, Zichron Yacov, Caesarea, Binyamina, Pardes Hanna, Karkus ja sen läheiset alueet. Hälytyssireenin kuultua aikaa on yksi minuutti siirtyä suojahuoneeseen, talojen pohjakerroksiin tai porrashuoneisiin, ja niissä tulee viipyä 15 minuutin ajan. Autoilijoitten tulee pysäyttää autonsa ja juosta lähimpään suojattuun paikkaan.
www.debka.com kertoo lauantain uutisissaan, että Iran on luovuttanut Hizbullahille Zelzal-raketteja, joitten kantomatka on 350-400 km. Näillä se yltää Dimonaan, jossa on Israelin ydintutkimuslaitos. Tämän vahvistaa 04.08.06 Ali Akbar Mohtashami-Pour , joka toimi Iranin lähettiläänä Damaskoksessa. Patterissa on kaikkiaan 16 ohjusta.
HIZBULLAHILLA on käytössään Metis-M venäläis-valmisteisia pt-ohjuksia sekä Euroopassa valmistettuja Milan pt-ohjuksia. Nämä pystyvät tunkeutumaan Merkava-tankkien suojauksen läpi. IDF menetti 44 sotilasta kuolleina kuukauden aikana, suurin osa pt-ohjusten uhreina. Lisäksi useita haavoittui ohjusiskuissa.
Hizbullah saa näitä ohjuksia Iranista Syyrian kautta. Pt-ohjuksia käytetään myös jv-joukkoja vastaan.
Hizbullahin raketti-iskut ovat jatkuneet sunnuntaiaamuna.
IDF on jatkanut etsittyjen palestiinalaisten pidätyksiä. Lakiasäätävän neuvoston (PLC) puheenjohtaja on heidän joukossaan. Palestiinalaiset kutsuvat tätä ”merirosvoukseksi”.
ONE ISRAEL järjestön suorittaman gallupin mukaan 45 % vastaa, ettei turvallisuus parantunut Gazan karkotusten vuoksi, 22 % mukaan se parani. 57 % vastustaa uusia karkotuksia Juudeasta ja Samariasta,
37 % kannattaa niitä. 64 % uskoo, että Gazan karkotukset aiheuttivat hyökkäykset ja sotilaitten kaappaukset Israeliin, minkä seurauksena alkoivat sotatoimet Libanonissa.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT on jäänyt kiinni löyhästä löysästä kielenkäytöstä. Hän kehui taannoin IDF:n jo saavuttaneen voiton Libanonin taisteluissa, ja pari päivää sen jälkeen lasketteli: Libanonin taistelut vahvistavat Juudean ja Samarian juutalaisasutusten evakuointia. Nämä harkitsemattomat purkaukset herättivät suurta paheksuntaa ja useat reserviläiset ilmoittivat, etteivät he halua sotia Olmertin karkotussotia, kuten he sitä nimittivät. Onkohan kansansuosio noussut hänelle päähän?