Friday, April 14, 2006

gavriblockPERJANTAI 14.04.06
1. IDF TUNKEUTUI GAZAAN
Gazan evakuoinnin vastustajat varoittivat jo etukäteen, että IDF joutuu menemään takaisin Gazan alueelle, mutta paljon vaarallisemmissa olosuhteissa. Aihetta olisi ollut mennä jo aiemmin moneen kertaan, mutta puolustusministerin ja hallituksen vakuuteltua, että turvallisuus paranee evakuoinnin myötä siten, ettei ole mitään syytä mennä sinne uudelleen, hallituksen oli vaikea myöntää, että vahvin aihe Gazan juutalaiskylien pakollisesta tyhjentämisestä perustui virheellisiin arvioihin.
TORSTAINA IDF lähetti insinööriosastonsa turva-aidan taakse Gazan alueelle varmistamaan, etteivät kaksi turva-aidan lähellä ryöminyttä palestiinalaista olleet asettaneet pommeja aidan takana kulkevan tien varteen. Palestiinalaiset olisivat voineet suorittaa tarkistusoperaation, mutta kaikki yhteydet sinne on nyt poikki. Insinöörit eivät löytäneet pommeja, jotka lauetessaan olisivat vahingoittaneet aidan Israelin puolella partioivia sotilaita. Insinööriosasto oli useita tunteja 50 metrin päässä turva-aidasta Gazan puolella.
PERJANTAI-ILTANA sotilaat havaitsivat kahden palestiinalaisen ryömivän aidan takana lähellä Kissufimin rajanylityspaikkaa tarkoituksenaan päästä hyökkäämään Israelin puolelle pääsiäisjuhlien aikana. Palestiinalaiset eliminoitiin tankkien ja helikopterien tulella. Miehillä oli mukanaan käsikranaatteja ja automaattikiväärejä. He olivat al-Aksa Marttyyrien jäseniä.
IDF ON HARJOITELLUT kaupunkisotaa valmistautuessaan tunkeutumaan Gazaan. Torstaina tehty operaatio oli puhtaasti puolustuksellinen, ei hyökkäävä, IDF:n edustaja tähdentää.
KAKSI KASSAM-RAKETTIA ammuttiin Israelin puolelle vastauksena IDF:n operaatioon, ja IDF vastasi niihin moukaroiden tykistöllä avoimia kenttiä Gazan alueen pohjoisosassa.
TIISTAI-ILTANA IAF pommitti al-Aksan Marttyyrien päämajaa Gazan kaupungissa, kukaan ei loukkaantunut.
IDF:n mukaan rakennusta käytettiin päämajana ja miehistön rekrytointiasemana.
KESKIVIIKKONA SOTILAAT löysivät Jeninin lähellä aselaboratorion. Siellä oli kaksi valmista pommivyötä, joissa oli räjähteet valmiina, räjähteitä oli yhteensä 30 kg. Laboratorio tuhottiin.
2. JERUSALEMIN ARABI KIDUTETTIIN JA MURHATTIIN
PA:n poliisit löysivät Jerikon lähellä poltetun auton, jonka sisältä he löysivät pahoin kidutetun ja useita kertoja päähän ja rintaan ammutun miehen ruumiin, joka oli palanut auton mukana. Tutkimuksissa mies tunnistettiin Itä Jerusalemissa asuvaksi arabiksi, nimeltään Muhammd Abu al-Hawa, 42. Hän oli myynyt Itä Jerusalemissa A-Turin kaupunginosassa Öljyvuorella sijaitsevan talonsa yleishyödylliselle Elad-yhtiölle, joka on erikoistunut ostamaan taloja ja asuntoja Itä Jerusalemista juutalaisille asukkaille ja yhtiöille. Elad on hankkinut useita asuntoja juutalaisille asukkaille Silwanin kaupunginosasta vain muutaman sadan metrin päässä Länsimuurista. Al-Aksa marttyyrien Prikaati väitti murhanneensa miehen.
Asuntojen ostaminen A-Turista aiheuttaa kiivaita mellakoita arabien taholta, jotka pelkäävät Israelin haluavan juutalaistaa Jerusalemin aluetta.
3. HAMAS-JOHTAJA TAPASI AL-QAIDAN JOHTAJAN
Damaskoksessa asuva Hamas-johtaja Khaled Mashaal tapasi pari viikkoa sitten Jemenissä sheikki Abd al-Majid al-Zindanin, joka USA:n epäilysten mukaan pitää läheistä yhteyttä Osama bin-Ladenin kanssa. Hän lahjoitti omista varoistaan n. 1000 USD Hamasille.
Dore Gold, Jerusalem Center for Public Affairs järjestön johtaja, toteaa, että tapaaminen vahvistaa tosiasiaa, että Hamas ja a-Qaida perustavat ideologiansa samaan kansainvälisen jihadin ja muslimiveljeskunnan lähteeseen. ”Niillä on sama taloudellinen infrastruktuuri”, hän sanoo.
Al-ZINDANI ylisti Hamasin johtamaa Palestiinan hallitusta sanoen, että se on ”jihadia-taisteleva, vankka ja kestävä Palestiinan hallitus. Vuonna 2004 USA:n viranomaiset luokittelivat al-Zindanin terrorismin tukijaksi ja al-Qaidan hengelliseksi johtajaksi. Hän hankki aseita al-Qaidalle ja muille terrorijärjestöille. Hengellisen johtaja ominaisuudessa al-Zindani on voinut vaikuttaa ja tukea monia terroristitoimintoja, mukaan lukien palkkaamalla halukkaita al-Qaidan koulutusleireille.
IDF ON VAHVISTANUT, että al-Qaida on perustanut soluja Gazan alueelle ja toimii aktiivisesti perustaakseen niitä Juudean ja Samarian alueille. IDF:n suunnitteluviraston johtaja kenraalimajuri Yitzhak Harel toteaa, että al-Qaida tarkoittaa rahaa; rahaa virtaa aina terrorismiin territorioissa, ja siihen on vaikea päästä käsiksi.
Viime viikolla al-Hayat lehti kertoi artikkelissaan Lontoossa, että PA:n turvallisuusjoukot olivat pidättäneet 10-jäsenisen al-Qaidan ryhmän, joka oli tullut salaa Egyptistä Gazaan. Jordanialaisiin tiedustelulähteisiin perustuen lehti kertoi, että ryhmä oli suunnitellut suuren luokan terrori-iskua Israelissa.
4. IRANIN YDINASE
IAEA:n (kansainvälisen Atomienergiajärjestön) johtaja Mohammed ElBaradei keskusteli Teheranissa Iranin ydintutkimusjohtajien, kuten Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin, kanssa torstaina. ElBaradei toteaa, ettei hän pysty määrittelemään ilman laboratoriotulosten valmistumista, ovatko Iranin väitteet uraanin rikastamisesta tosia, mutta hän totesi, että viimeisen 20 vuoden aikana Iran on tehnyt paljon sellaista, mikä on jäänyt IAEA:lta huomaamatta. Hän kuitenkin toivoo, että kiista Irani kanssa voidaan ratkaista neuvottelemalla. YK:n turvallisuusneuvosto antoi Iranille aikaa huhtikuun 28. päivään keskeyttämään uraanin rikastamisen, kunnes YK ehtii keskustella asiasta ja laatia Iranin ydinohjelmaa koskevat suositukset.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, ilmoittaessaan tiistaina uraanin rikastamisesta 164 sentrifugassa, ilmoitti samalla, että kukaan saa Irania pakotetuksi luopumaan ohjelmansa jatkamisesta, minkä Larijani myös toisti ElBaradeille.
IRANIN YDINOHJELMAN APULAISJOHTAJA Muhammad Saeedi kertoi torstaina, että Iran aikoo jatkaa ydinprojektinsa laajentamista uraanin rikastamiseksi 3000 sentrifugassa vuoden lopussa ja siitä edelleen
54 000 sentrigugaan. Tämä määrä tuottaa tarpeeksi polttoainetta 1000 megavatin reaktoriin, jollaisen Iran rakensi Venäjän tuella Bushehriin. Laitos aloittanee toimintansa loppuvuodesta.
Iranin ydinjohtaja Gholamreza Aghazadeh lupasi keskiviikkona, että Iran on valmis antamaan lännelle osuuden sen rikastuslaitoksissa hälventääkseen pelkoja, että Iran rikastaa uraania ydinpommia varten. Hän pyytää asiasta kiinnostuneita valtioita tulemaan osakkaiksi Natanziin sen hoitamisessa, tuotannossa ja teknologiassa. ”Se on paras tapa luottamuksen kasvattamiseksi osapuolten välille.”
5. ISRAEL TÄYTYY TUHOTA
Al-Qaidan kakkosmies, egyptiläissyntyinen Ayman al-Zawahiri vaatii torstaina internetissä julkaisemassaan tiedotteessa, että Israelin tuhoaminen on jokaisen uskovan velvollisuus. Hän syyttää Washingtonin keisaria, presidentti Bushia, että tämä valehtelee raportoidessaan edistymisestä terrorisminvastaisessa sodassaan.
” Bushin poika Bush, Israelin tuhoaminen on uskovan velvollisuus. Kerjäävät hengelliset johtajat ja jokaiset vararikkoiset propagandalaitteet pyrkivät vakuuttamaan ihmisiä muutoksesta rauhanomaisin keinoin, mutta Islamin kansa tietää, että sen tie on jihad ja aseistautuminen. Allahin nimeen, onko meidän turvauduttava rauhanomaisiin keinoihin, kun islamin viholliset turvautuvat kaikkiin väkivaltaisiin, barbaarisiin ja sotilaallisiin toimiin, ja Israel on aseistettu hampaisiin saakka kaikin mahdollisin perinteisin ja ei-perinteisin asein? Jos me suostumme heidän vaatimuksiinsa, he vaativat alistumaan kansainvälisiin lakeihin ja sopimuksiin, jotka eivät merkitse heille mitään. Seuraavaksi he vaativat meitä pidättymään terrorismista ja sodasta Israelia vastaan, ja sitä seuraavaksi he vaativat meitä tunnustamaan Israelin ja solmimaan normaalit välit sen kanssa.”
Videossa esitetään tuki Hamasille, mutta video lienee tehty ennen PA:n vaaleja, koska siinä ei mainita niistä.
Al-Zawahiri ylistää Irakissa amerikkalaisia vastaan taistelevia, ja mainitsee erityisesti jordanialaisen Abu Musab al-Zargawin, kehottaen kaikkia muslimeja tukemaan häntä. Hän kehottaa Irakissa taistelevia ”mujahedeenejä” pysymään lujina ja yhtenäisinä, koska vihollinen on jo alkanut horjua, joten ”jatkakaa sen jahtaamista, kunnes se pakenee maasta voitettuna.” Al-Zawahirin uskotaan piileskelevän jossain Pakistanin ja Afganistanin välisillä erittäin vaikeakulkuisilla vuorilla.
6. JERUSALEMIN PYHÄ TULI
Ortodoksisten kristittyjen pääsiäisenviettoon liittyy oleellisesti ns. Pyhän Tulen sytyttäminen Pyhän Haudan katedraalissa, josta se kuljetetaan erikoiskuljetuksena Ateenaan ja kaikkialle maailmaan, jonne maailman 200 miljoonaa ortodoksikristittyä ovat levittäytyneet. Tulen sytyttämisperinteen mukaisesti, joka alkoi ainakin 1200 vuotta sitten, ortodoksinen patriarkka suorittaa tulen sytyttämisen Jeesuksen hautakammiossa yksin ja sen uskotaan syttyvän ihmeen kautta. Sytyttämisseremonia on uskollisesti varjeltu salaisuus.
Jokaisena vuonna kreikkalaiset ja armenialaiset ortodoksit kiistelevät, kumpi saa sytyttää tulen ensin.
POLITIIKKA on tullut myös kuvaan. Kreikan patriarkaatti erotti aiemman virallisesti hyväksytyn Irineoksen, koska hänen syytetään luovuttaneen kirkon omaisuutta juutalaisille ilman valtuuksia. Ortodoksit valitsivat hänen tilalleen uuden patriarkan, Theofilus II:n, mitä Israel ei ole virallisesti vahvistanut. Asia on korkeimmassa oikeudessa odottamassa sen ratkaisua. Lisäksi palestiinalaissyntyiset ortodoksikristityt vaativat, että Kreikan hallinta kirkon 40 000 jäsenen johdossa on lopetettava, koska he ovat vieraita maassa. Kristittyjen koaliittion johtaja Dimitri Diliani syyttää kreikkalaissyntyisiä, etteivät ne piittaa palestiinalaisten kristittyjen intresseistä, ja hän aikoo tuoda tulen sytyttämisseremoniaan 1500 kannattajaansa.
Dilianin mielestä kreikkalaiset auttavat Israelia Jerusalemin juutalaistamisessa.
Mitä tahansa huhtikuun 22. päivänä tapahtuukaan Pyhän Tulen sytyttämisseremonian aikana, se voi helposti sytyttää paljon laajemman palon, joka koskettaa koko maailmaa.

TOIVON KAIKILLE LUKIJOILLE SIUNATTUA PÄÄSIÄSIAIKAA.
KASTEL 14.04.06
Gabriel

Wednesday, April 12, 2006

gavriblock
gavriblock

gavriblock
gavriblockKESKIVIIKKO 12.04.06
1. IRAN RIKASTANUT URAANIA
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti eilen innoissaan, että Iran on onnistunut rikastamaan ensimmäisen erän uraania, mutta että se tarvitsee sitä vielä useita samanlaisia eriä. Valtakunnallisesti televisioidussa puheessaan Ahmadinejad kehotti länttä pidättymään estämästä Irania rikastamasta uraania, ”jos se haluaa välttyä Iranin kansan ikuiselta vihalta”. Hän kiitteli kaikkivaltiaan Allahin siunausta ja nuorten tiedemiesten ponnistuksia tästä historiallisesta hetkestä, että laboratorio-oloissa keitetty ydinenergiasykli on suoritettu loppuun, ja nuoret tiedemiehet ovat sunnuntaina kehittäneet ydinvoimalaitokseen sopivaa rikastettua uraania.
Aiemmin Ahmadinejad kertoi armeijan johdolle ja uskonnollisille oppineille, että Iran on liittynyt ydinvaltioitten klubiin.
ISRAELIN VIRANOMAISET kommentoivat asiaa sanoen, että ilmoitus – jos se on totta – tarkoittaa, että Teheran on pystynyt ratkaisemaan ”alkeellisen tutkimus- ja kehittelykyvyn” ydinaseen rakentamiseksi, mutta ettei se välttämättä tarkoita, että Iran hallitsee ydinpolttoaineen syklin. He kuitenkin varoittivat, että ellei Iranin pyrkimystä kehittää ydinasetta lopeteta, se tulee hallitsemaan ydinpolttoainesyklin vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että Iran on silloin saavuttanut tason, jolta ei ole paluuta.
IAEA:n pääsihteeri ElBaradei tapaa Iranin johtoa keskiviikkona pyrkimyksissään aukaista syntynyt tapalukko Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä. Iranin ilmoitus uraanin rikastamisesta on ehkä tarkoitettu painostamaan IAEA:n pääsihteeriä tunnustamaan, ettei ole mielekästä vaatia Irania luopumaan kaikesta uraanin rikastamisprosessista, koska tilanne on kokonaan muuttunut.
ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELU (MI) sanoo, ettei Iranin ilmoitus rikastamisesta hämmästyttänyt sitä, koska Iran oli äskettäin saanut tarpeeksi UF6 kaasua rikastamista varten. Iranilla ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi. MI on enemmän huolissaan mahdollisuudesta, että Iranin armeijalla on toinen, salainen tutkimusprojekti, joka voi olla pitemmällä kuin siviilitutkimus.
2. REAKTIOITA MAAILMALLA
USA:n valkoinen talo kritisoi tiistaina Iranin hallitusta Ahmadinejadin ilmoituksen jälkeen sanoen, että tällaiset lausunnot eristävät Irania entisestään muusta maailmasta. ”Tämän hallituksen tulisi rakentaa luottamusta kansainvälisen yhteisön kanssa, mutta se näyttää liikkuvan päinvastaiseen suuntaan”, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Scott McClellan medialle presidentin koneessa Air Force One.
PRESIDENTTI BUSHIN PÄÄNEUVONANTAJA William S Graham näki asian vähän toiselta kannalta.
Iran on saavuttanut kolme suurta kehitysvaiheen läpimurtoa alkuvuodesta:
Tammikuussa Iran kokeili onnistuneesti kiinteää polttoainetta käyttävää ohjusta.
Äskettäin Iran ilmoitti kehittäneensä Shihab-3 ballistisen rakettinsa siten, että se voidaan varustaa ydinkärjellä, ja ilmoitti myös kahdesta muusta pitkälle kehitetyn ohjuksen onnistuneesta kokeilusta.
Nyt tiistaina se ilmoitti rikastaneensa uraania laboratorio-olosuhteissa.
Grahamin mielestä Iranin tarkoituksena on kehittää Shihab-3 ohjukseen sopiva ydinpommi, jonka se aikoo laukaista USA:n yläpuolella aiheuttaakseen elektromagneettisen pulssin. Se pystyy lamauttamaan kaiken USA:n tietoliikenteen ja elektronisen infrastruktuurin pommin vaikutusalueella.
ISRAELIN KOKEMATON ULKOMINISTERI Tzipi Livni on ollut kovin hiljaa Iranin ilmoituksesta uraanin rikastamisesta. Israelin taktiikkana näyttää olevan odottaa USA:n aloitetta, jonka suojeluun se turvautuu.
Pääministeri Ehud Olmert ilmoitti jokin aika sitten, etteivät Iranin ydinpommihaaveet ole pääasiassa Israelin vaan koko vapaan maailman huoli, eikä Israelin tule toimia asiassa yksin.
Samaan aikaan, kun Ahmadinejad ilmoitti uraanin rikastamisesta, seitsemän Hamasin kansanedustajaa matkusti Iraniin. Päähuolena lienee rahan saaminen Iranilta.
3. GAZAN ASUKKAAT VAATIVAT KASSAM-TULITUKSEN LOPETTAMISTA
Gazan alueen pohjoisosassa asuvat palestiinalaiset ovat esittäneet PA:n uudelle hallitukselle vaatimuksen Kassam-rakettitulen välitöntä lopettamista heidän asuinalueiltaan Israelin vastaiskujen vuoksi.
Vaatimus lähetettiin PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyehille, ja siinä ovat mukana asukkaat Beit Lahiyasta, Beit Hanounista ja muista alueista, joiden ympäristöä IDF:n tykistö on moukaroinut.
Eräs PA:n virkailija kertoi, että kirjeessä vaaditaan PA:n hallitusta kehottamaan, että turvallisuusjoukot estävät raketti-iskut heidän alueiltaan. Mutta virkailija ihmettelee, miten hallitus voi käskeä turvallisuusjoukkoja, jotka eivät ole sen komennossa, koska Mahmoud Abbas siirsi lähes kaikki turvallisuusjoukot omaan komentoonsa. Käytännössä näitä joukkoja ei ohjaa kukaan eikä niille ole annettu ohjeita, miten toimia eri tilanteissa. Pääministeri Haniyeh pitää hallituksensa istunnon keskiviikkona selvittääkseen tilannetta, mitä vastatoimia se voisi käyttää mitätöidäkseen Abbasin käskyt.
Haniyeh on vaatinut Fatahia ja Islamic Jihadia lopettamaan Kassam-iskunsa Israeliin, koska ne aiheuttavat IDF:n vastaiskuja ja vaarantavat siten asukkaitten turvallisuuden.
4. TZIPI LIVNI SAA TUKKAPÖLLYÄ
Ulkoministeri Tzipi Livni on saanut nuhteita määritellessään uudelleen terroristin.
Hän sanoi ABC:n Nightline ohjelmassa kolme viikkoa sitten, ettei hänen mielestään sellainen, joka taistelee IDF:n sotilaita vastaan, ole terroristi vaan vihollinen. Livniltä kysyttiin ohjelmassa, oliko hänen mielestään hänen isänsä Eitan Livni, joka toimi Irgin Zvai Leumi-järjestön operaatiojohtaja ennen Israelin valtion perustamista ja taisteli englantilaisia sotilaita vastaan, vapaustaistelija vai terroristi. Tzipi Livni vastasi, että hänen isänsä taisteli sotilaita vastaan, ei siviilejä. Siten Hamasin itsemurhahyökkääjää, joka iskee vain sotilaita vastaan, ei voida kutsua terroristiksi. Ulkoministerin edustaja yritti pehmentää Livnin lausuntoa selittäen, että kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä ero terrorismin ja sotilaita vastustavan taistelun välillä.
AIEMPI PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Arens piti Livnin erittelyä joutavana, ja sanoi, että tytöllä on vielä paljon opittavaa. Hänen mielestään Livnillä on paljon tietämättömyyttä, mikä ei ole sopivaa ulkoministerille. Arens tähdentää, ettei terrorijärjestön jäsenelle ole eroa iskeä bussipysäkillä odotteleviin siviileihin tai sotilasyksikköön, eikä sille merkitse mitään, onko uhri lapsi, aikuinen tai sotilas.
Israelin aiempi pääkonsuli Alon Pinkas, jota myös haastateltiin Nightline-ohjelmassa, tarkentaa, että Hamas ja Islamic Jihad tulisi luokitella sen mukaan, mitkä niiden kohteet ovat. Järjestöt, jotka hyökkäävät pääasiassa sotilaita vastaan, ovat gerilla-järjestöjä. Täten Hizbullah voisi olla gerilla-järjestö, mutta Hamas ja Jihad ovat terrorijärjestöjä. Livni kuitenkin pyrki selvittämään, ettei Hamasin ja Jihadin terroristeja tulisi luokitella vapaustaistelijoiksi, koska heille ei merkitse mitään, onko kohde sotilas tai siviili.
5. MITEN TOIMIA PA:N KANSSA
Kadima-hallitus, joka tiistaina lopulta julisti Sharonin kykenemättömäksi jatkaa pääministerinä, antoi oman ohjeellisen mittatikkunsa, jolla yhteyksiä PA:n kanssa hoidetaan:
- PA on terroriyhteisö ja Israelin vihollinen
- Israelin valtio ja sen virkailijat eivät pidä yhteyttä PA:n ja sen järjestöjen kanssa
- PA on yhtenäinen yhteisö, ja kaikkia sen jäseniä kohdellaan samalla tavoin
- Ulkomaiset vierailijat, jotka tapaavat PA:n virkailijoita, eivät voi samalla matkalla tavata Israelin virallisia edustajia
- Israel koordinoi apunsa palestiinalaisille kansainvälisten järjestöjen, ei PA:n kautta
- Turvallisuussyistä johtuen Gazan raja-asemat ovat auki vain humanitäärisille kuljetuksille
USA:n lähettiläs Richard Jones tukee Israelin päätöstä pidättää palestiinalaisilta työntekijöiltä kootut vero- ym. saatavat. Tässä hän poikkeaa EU:n omaksumasta kannasta, jonka mukaan rahat kuuluvat palestiinalaisille ja ne tulisi tilittää heille. Näin sanoi EU:n ulkomaan päällikkö Javier Solana viime viikolla.
LATINALAINEN PATRIARKKA Michael Sabah kehottaa Israelia keskustelemaan Hamasin hallituksen kanssa ja solmimaan ”diplomaattiset suhteet” sen kanssa viipymättä. Hän pitää useitten muitten Pyhän maan teologien tapaan hylättävänä, että PA:n hallitusta boikotoidaan ja keskeytetään taloudellinen tuki sille.
Sabbah väittää, etteivät muslimit vainoa kristittyjä. Hänen mielestään äskettäin julkisuuteen tulleet tapaukset Betlehemissä, Beit Jalassa ja Taibessa johtuvat siitä, ettei maassa ole hallintoa ja ihmiset ottavat lain omiin käsiinsä. Hän syyttää Israelia, ettei se suojele ihmisiä. Tämä voinee koskea Taiben tapausta, koska Taibe kuuluu Israelin turvallisuusalueeseen, ns. C-vyöhykkeeseen, mutta ei esim. Betlehemin tai Beit Jalan tapauksia, eikä Itä Jerusalemissakaan tapahtuvaa kristittyjen painostamista.

Tuesday, April 11, 2006

gavriblockTIISTAI 11.04.06
1. ENGLANNIN PÄÄTÖS HORJUU
EU on tehnyt päätöksen boikotoida Hamasin johtamaa hallitusta, kunnes se suostuu sen asettamiin ehtoihin. EU:n 25 maan ulkoministerit tapasivat toisensa maanantaina ja tekivät yhteisen päätöksen keskeyttää apunsa PA:n Hamas-johtoiselle hallitukselle. EU myöntää kuitenkin varoja ”humanitäärisiin kohteisiin kuten sähköön, ruokaan, koulutukseen ja muihin kohteisiin, jotta Palestiinan kansan perustarpeet tulisivat huomioiduiksi”, kertoo EU:n ulkoasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner. Myös Norja jäädytti apunsa.
PA:N VUOSIBUDJETTI on n. 1.9 miljardia USD. Tästä määrästä ulkomainen apu oli viimevuonna n. 1.3 miljardia USD. USA:n suora apu oli 400 miljoonaa USD, jonka se on nyt jäädyttänyt, mutta antaa siitä 105 miljoonaa USD humanitäärisiin kohteisiin. EU:n apu oli viime vuonna n. 500-600 miljoonaa USD.
Jasser Arafat perusti aikoinaan ulkomaisista avustuksista rahaston ”Palestinian Investment Fund” (PIF), jolla on varoja 1.2-1.4 miljardia, mutta se on PLO:n valvonnassa, jonka puheenjohtaja on Mahmoud Abbas. Abbas ei anna näitä varoja Hamasin hallituksen käyttöön, ennen kuin se tunnustaa PLO:n edustavan Palestiinan kansaa. Rahaston talletukset tuottavat korkosaatavia kymmeniä miljoonia USD vuodessa.
ENSIMMÄISIÄ MERKKEJÄ EU:n kovan linjan murtumisesta saatiin Englannin ulkoministeri Jack Strawn BBC:lle myöntämässä haastattelussa sunnuntaina. Kysyttäessä, aikooko Englanti jatkaa Palestiinan kansan avustamista, Straw vastasi: ”Kvartetti – US, EU, Venäjä ja YK – asettivat kolme ehtoa, jotka Hamasin johdon tulee tunnustaa: Hyväksyä Israelin olemassa olon tosiasia, ei palvoen sen lippua, vaan tunnustaa, että Israel on olemassa; kunnioittaa allekirjoitettuja kansainvälisiä sopimuksia; ja jatkaa tulitaukoa. Tähän me painostamme Hamasin johtoa myöntymään.” (vapaasti suomennettuna)
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ näkee tässä Strawn lausunnossa selvän liukumisen EU:n aiemmin ottamasta kovasta linjasta, jossa sanotaan: ”Kvartetin linja on, että tulevan Palestiinan hallituksen kaikkien jäsenten tulee tunnustautua väkivallattomuuteen, tunnustaa Israel, hyväksyä ennen tehdyt sopimukset ja vaatimukset, mukaan lukien ”tiekartta”.” Maanantaina Luxenbourgissa kokoontuneet EU 25 maan ulkoministerit vahvistivat tämän periaatteen. Ranskan ulkoministeri lisäsi yksityisessä lausunnossaan näihin Oslon sopimukset, joista Straw ei maininnut mitään. Israel toivoo, ettei sovitusta selkeästä linjasta tule liukumia.
2. PA: EU:N KANTA EPÄOIKEUDENMUKAINEN
PA:n johto esiintyy uhmakkaana kansainvälisen painostuksen alla ja syyttää EU:ta kiristyksestä saadakseen PA:n uuden hallituksen muuttamaan strategiaansa. PA:n hallituksen edustaja Ghazi Hamad sanoo: ”He rankaisevat Palestiinan kansaa demokraattisesta valinnasta. Tämä on kipeä isku demokraattisille parlamenttivaaleille.” Hän syyttä Israelia palestiinalaisten näännyttämisestä ja piirittämisestä. Hän sanoo toivovansa, että EU jatkaisi apuaan, mutta syyttää, että se on liittänyt apua tarvitsevien ja pakolaisten avustamisen poliittisiin päämääriin.
PA:N TALOUSMINISTERI OMAR ABDEL RAZEK tunnustaa, että tilanne on kriittinen, koska Israel ja länsivallat pyrkivät kaatamaan PA:n hallituksen. Mutta hän vannoo, ettei hallitus kaadu, vaikka Israel, USA ja EU käyvät sotaa sitä vastaan. Razek sanoo saavansa tukea arabimailta, kuten Algeria, Saudi Arabia, Kuwait ja Yhdistyneet Emiirikunnat, ja hän pystyy siten suoriutumaan PA:n palkka-velvoitteista. Hän syytti edellistä toimenpidehallitusta varojen tuhlauksesta tyhjentääkseen PA:n kassan.
Sekä Hamas, PA että myös Abbas tuomitsevat Israelin hallituksen päätöksen katkaista kaikki yhteydet PA:n ja sen hallituksen kanssa, pitäen sitä ”sodanjulistuksena”.
3. PA:N EDUSTUSTOT HALVAANTUNEET
PA:n ulkomailla olevat 88 edustustoa, jotka Arafat perusti aikanaan edustamaan PLO:ta, ovat havainneet kansainvälisen boikotin halvaannuttavan niiden toiminnan lähes kokonaan. Suurin osa niistä edelleen edustaa Palestiinan Vapautusorganisaatiota (PLO), mutta Hamasin johtama hallitus haluaa ne kaikki ulkoministeriönsä alaisuuteen. Useiden maitten diplomaatit ovat tiedustelleet PA:n edustustojen johtajilta, kenelle he raportoivat, PLO:lle vaiko PA:n ulkoministeriölle. Esim. YK:n alainen UNRWA ei kutsunut PA:n ulkoministeriä vuosikokoukseensa, kuten on ollut käytäntö. Ainakin 140 maata on tunnustanut, että PLO edustaa koko Palestiinan kansaa. Hamas ei kuitenkaan tunnusta PLO:n arvovaltaa sen yli.
PA:N VIRKAILIJAT ovat ilmoittaneet, että useat ulkomailla toimivat lähetystöt ovat lähellä vararikkoa huonon taloudenhoidon ja korruption vuoksi. Monet niiden virkailijoista eivät ole saaneet palkkojaan marraskuun jälkeen, ja jotkut on sanottu irti asunnoistaan maksamattomien vuokrien vuoksi. Virkailijat ovat pääasiassa
Fatahin jäseniä, joille diplomaattinen edustus annettiin palkkiona. He eivät tunnusta nykyisen PA:n hallitusta.
PA:n ulkoministeri Zahar joutui noloon tilanteeseen lähettäessään YK:n pääsihteeri Kofi Ananille kirjeen, jossa hän sanoo mm.: ”Israelin miehityksen toimet tappavat kaikki toiveet sopimuksesta ja rauhasta rakennettuna kahden valtion periaatteelle.” PA:n medialle jaetusta kopiosta lauseen loppuosa oli poistettu.
Toisessa kirjeessä Zahar puhuu kauniisti ”toivosta elää rauhassa ja turvallisesti ja vapaudessa nauttien hyvästä elämästä rinta rinnan naapuriensa kanssa tässä pyhässä osassa maailmaa”. PA:n median kopiossa ei mainittu mitään rauhallisesta ja turvallisesta rinnakkain olosta naapurien kanssa.
Zahar kertoi lehtimiehille saaneensa kutsun vierailla Kiinassa. Kiinan ulkoministeriö kuitenkin kertoi vähän myöhemmin, että ilmoitus perustui ehkä epäselvään informaatioon tai se oli epätarkka.
4. NABLUSIN VESIJOHTO
Nablusin ikivanha vesijohto on pahoin vaurioitunut ja ränsistynyt. Sen uusimisella on kiire. Vesi Nablusiin on tarkoitus tuoda Deir Sharrafin lähteestä Nablusista länteen, ja uuden johdon rakentaminen on hyväksytty Israelin vesihallinnossa, sanoo Israelin vesikomissaari Shimon Tal. Israelin ja palestiinalaisten välinen sopimus allekirjoitettiin 16. helmikuuta 2006, kaksi kuukautta sen jälkeen kun Hamain listoilla valittu Nablusin pormestari Adli Yaish astui virkaansa. Talin mukaan lupien puolesta kaikki on kunnossa.
Mutta ongelmana on Hamasin hallituksen mukana tullut epätietoisuus, miten asioita tulee hoitaa. Vesijohto kulkee ns. C-alueen kautta, jonka siviiliasioita hoitaa PA mutta on IDF:n turvallisuusvalvonnassa. IDF:n tulee hyväksyä alueella tapahtuva rakentaminen, eikä territorioiden Siviilihallinto ole vastannut pormestari Yaishin lähettämiin tiedusteluihin, koska he katsovat pormestarin edustavan Hamasia, jota tulee boikotoida.
Tämän vuoksi rakennustyöt seisovat. Entinen vuotava vesijohto kulkee juoksevan viemärivesialueen läpi ja se on nykyisessä kunnossaan terveydelle vaarallinen. Vesijohtotyöt rahoittaa Saksan kehityspankki (KFW).
5. 8-VUOTIAS TYTTÖ KUOLI TYKISTÖN TULITUKSESSA
IDF:n tykistötulitus Gazan alueella vastauksena jatkuviin Kassam-raketti-iskuihin jatkuivat eilen. Yksi ammus osui asuintaloon Beit Lahiyassa surmaten 8-vuotiaan tytön ja haavoittaen 13 muuta, yksi heistä tytön raskaana oleva äiti. IDF esitti valittelunsa tapauksen johdosta, mutta syyttää siitä terroristijärjestöjä.
Eräs paikalla olijoista kertoi, että räjähdyksiä oli kaksi. Lapset istuivat asunnon lattialla ja leikkivät kaikessa rauhassa ammusten räjähtäessä, mikä sai lapset ja aikuiset kirkumaan ja verta oli kaikkialla. Hän kutsui sitä kylmäveriseksi massamurhaksi.
Aiemmin maanantaina kolme Kassamia ammuttiin Gazasta Israeliin, Yksi osui lähelle Zikimin sotilastukikohtaa Ashkelonista etelään aiheuttaen pieniä vaurioita, yksi putosi aukealle pellolle ja kolmas putosi mereen. IDF sanoo tykistö- ja muitten aseitten keskitysten jatkuvan niin kauan, kuin raketteja ammutaan Gazasta. Viime yön aikana sotilaat pidättivät 13 etsittyä palestiinalaista.
IDF lopetti yhteistoiminnan PA:n poliisien kanssa Jerikon alueella kehottaen heitä käärimään lippunsa, kokoamaan tavaransa ja muuttamaan pois yhteistoimintatoimistosta Jerikosta (Jericho District Coordination Office, JDO). Israelin ja PA:n yhteinen territorioitten siviilihallinto perustettiin Oslon sopimuksen myötä, ja se on ollut yksi parhaiten toimivia yhteyksiä osapuolten välillä.
6. SIIRTOLAINEN LAHJOITTAA HAMETZINSA PALESTIINALAISILLE
Yksi juutalaisten suurimmista juhlista, jota tulee viettää sukupolvesta toiseen, Egyptistä lähdön muistoksi vietettävä Pääsiäinen, alkaa tänä iltana ja loppuu ensi viikon keskiviikkona. Sinä aikana ei saa syödä mitään hapanta ja kaikki sitä sisältävät ruokatarpeet (hametz) on poistettava talosta. Monet juutalaiset ”myyvät” happamet ruokatarpeensa ei-juutalaisille saadakseen ne takaisin juhlien jälkeen.
Ofarim-setlementistä kotoisin olevan Avinoam Magen on kyllästynyt tähän silmänlumeeseen ja on päättänyt lahjoittaa kaikki poistettavat ruokatarpeet läheisen kylän apua tarvitseville palestiinalaisille. Magen sanoo, ettei hän halua osallistua tällaiseen ”peliin”, näennäiseen happamien poistamiseen. Hän kuuluu Ofarim.Beit Aryeh kunnallisneuvostoon. Nauaf Khalaf, joka oli rakentamassa Magenin taloa, sanoo, ettei päätös hämmästytä häntä, sillä Magen usein ennenkin auttanut häntä ja muita Rantisin kylän palestiinalais-asukkaita. Khalaf sanoo antavansa Magenin lahjoittamat ruokatarpeet kylän tarvitseville asukkaille. Hän myös sanoo olevansa rauhan kannalla, ”ei ole hyvä taistella”.

Monday, April 10, 2006

gavriblockMAANANTAI 10.04.06
1. MAAHYÖKKÄYS GAZAAN
IDF on joutunut myöntämään, ettei sillä ole keinoja, joilla saada päivittäiset ja sekä määrältään että tarkkuudeltaan ja kantomatkaltaan lisääntyvät Kassam-raketti-iskut loppumaan.
IDF on käyttänyt sekä järeää tykistöä että lentokoneita ja helikoptereita rakettimiehistöjen eliminoimiseksi ja rakettimiehistöjen pääsyn estämiseksi laukaisuetäisyydelle, mutta ilman näkyvää tulosta. Viimeiset uutiset vihjaavat, että IDF turvautuu myös miinoitettujen autojen käyttämiseen, jotka räjäytetään kauko-ohjauksella kohteen lähestyessä autoa. Tämä edellyttää agentin pysymisestä näköetäisyydellä miinoitetusta autosta ja tarkkaa tiedustelua eliminoitavan kohteen aikataulusta. Kaikesta huolimatta ainakin viisi Kassamia ammuttiin eilen Gazan alueelta. Kaksi putosi Gazan alueelle, yksi lähelle Negev kibbutsia ilman vahinkoa.
TYKISTÖN AMMUS räjähti Gazan alueella sunnuntaina surmaten yhden PA:n poliisin ja haavoittaen ainakin 16 muuta. Hamasin ”aseellinen siipi” tuomitsee tämän ”vaarallisen kiihdytyksen” ja uhkaa kostoiskuilla.
IDF:n maahyökkäyksen mahdollisuus Gazaan on yhä enemmän esillä Kassam-iskujen lopettamiseksi.
SUNNUNTAINA Duvdevan pataljoonan sotilaat surmasivat tulitaistelussa korkean Fatah Tanzimin komentajan Jabar Akhrasin pidätysoperaation aikana Betlehemissä. Akhras hyökkäsi sotilaita kohti Kalashnikov kiväärillä aseistettuna. Hän murhasi kaksi Nahal prikaatin sotilasta, Shlomo Bilski ja Shaul Lahav, Jerusalemin ja Betelehemin välisellä ns. tunnelitiellä olleella tiesululla marraskuussa 2003. Hän suunnitteli muita hyökkäyksiä ja osallistui rakettien kehittelyyn Länsirannalla.
SHIN BETIN agentit pidättivät 7. maaliskuuta Fatahin terroristin, Azzam Zin a-Dinin, Nablusista, joka tunnusti murhanneensa Eldad Abirin Migdalimin bensiiniaseman lähellä 1. maaliskuuta 2006. Hän oli pakenemassa Jordaniaan joutuessaan pidätetyksi. Pidätys julkistettiin eilen.
Turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana 19 etsittyä terrorismiin osallistunutta.
2. HAMAS UHKAA KOSTOISKUILLA
Hamasin aseellisen siiven, Ezz e-Din al-Qassam Brigates, edustaja tuomitsee jyrkin sanoin IDF:n offensiivin kasvun ja uhkaa aloittaa kostoiskut sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilta Israelia vastaan, jos IDF:n hyökkäykset jatkuvat.
HAMASIN TUOMIO kohdistuu kuitenkin sekä Fatahin al-Aksa prikaatiin että Jihadiin, jota se syyttää osallistumisesta yhteisiin operaatioihin Fatahin kanssa. Hamasin mukaan ne tekevät Kassam-raketti-iskuja häiritäkseen Hamasin johtaman hallituksen asemaa päämääränään sen kaataminen.
Jihad ilmoitti äskettäin julistaneensa viikon mittaisen aselevon, mutta IDF ei noteeraa sitä totena. Jihadin edustaja väittää, että aselevon tarkoituksena on osoittaa maailmalle, miten Israel on konfliktin kasvamisen takana ja että he ovat vain puolustautumassa. Toinen Jihadin johtaja kielsi, että aselepoa olisi tarjottu.
HANIYEH kutsui hallituksensa eilen pikaiseen kokoukseen keskustelemaan tilanteesta. Se päätti pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Israelin hyökkäykset Gazassa ja tunnustamaan palestiinalaisten oikeuden itsepuolustukseen. Hallitus päätti lähettää ulkoministeri Mahmoud Zaharin useisiin Euroopan ja muslimi-maihin pyytämään taloudellista apua ja diplomaattista tukea PA:n hallitukselle.
PA:N TIEDOTUSMINISTERI Yusef Rizkah kertoi medialle, että Israel mustamaalaa Palestiinan kansaa väittäen sen tehneen väärän valinnan valitsemalla Hamasin hallituksen. Hän sanoo haluavansa avointa keskustelua Euroopan maitten kanssa. Hänen mielestään Eurooppalaisten ja amerikkalaisten velvollisuutena on antaa PA:lle taloudellista tukea, koska ”ne pysyivät vaiti 50 vuoden ajan Israelin varastaessa palestiinalaisten maat”.
3. ISRAEL PYRKII ERISTÄMÄÄN PA:N
Israelin hallituksen tarkoituksena on eristää Hamasin johtama PA:n hallitus samaan tapaan kuin se aikoinaan eristi Jasser Arafatin hallituksen. Israel boikotoi niitä diplomaatteja ja ulkomaisten hallitusten edustajia, kotka pitävät yhteyttä Hamasin ministereihin ja tapaavat heitä Israelin matkansa aikana.
ISRAEL PIDÄTTÄÄ myös palestiinalaisilta työntekijöiltä keräämänsä verot ja muut saatavat ja vähentää niistä palestiinalaisten maksamattomat vesi-, sähkö- ja öljylaskut sekä lääkintätarpeet. Israelin keräämät varat ovat 50-60 miljoonaa USD kuukaudessa, josta vähennetään maksamattomat saatavat 30 miljoonaa kuukaudessa. EU:n erikoislähettiläs Marc Otte tuntuu hyväksyvän tämän käytännön. Israelin hallitus käsittelee näitä suosituksia ensi viikon kokouksessaan sunnuntaina.
Ensimmäinen koe Israelin hallituksen päätöksen pitävyydestä nähdään Etelä Afrikan presidentti Thabo Mbekin lähi aikoina Israelin alueelle suuntautuvan vierailun yhteydessä.
4. KADIMAN SUPISTUKSET 2008
Olmert suunnitteli alun perin tyhjentävänsä Juudean ja Samarian sisäosien juutalaiskylät, joissa asuu n. 65 000 juutalaista, vuoteen 2010 mennessä. Nyt hallitusneuvottelujen kuluessa hän on täsmentänyt aikatauluaan kertoen, että hän haluaa supistukset tehdyksi ennen Bushin presidenttikauden loppua tai sen loppuvaiheessa, eli 2008.
Hallitusneuvottelut jatkuvat tiiviisti. Niistä Likud näyttää jättäytyvän pois, koska erimielisyydet ovat liian suuret.
Varmimpia hallituskumppaneita lienevät Labour, Shas, Israel Beiteinu ja Gil eläkeläiset. Eläkeläisille tarjottaneen eläkeläisasioitten ministeriö, mutta he haluaisivat myös terveysministeriön tehtävät.
5. JUUTALAISKOTI A-TURISSA
Ulkomaalaisen yhtiön juutalaisen yksityisryhmän nimeen ostaman talon asuttamisesta syntyi sunnuntaina mellakoita A-Turin kaupunginosassa Itä Jerusalemissa.
Arabiperhe oli muuttanut toistaiseksi asumattomaan taloon, josta on näkymä Temppelivuorelle. Talon omistajat kutsuivat poliisin paikalle todistaen heille omistusoikeutensa taloon. Poliisin tullessa paikalle laittomasti taloon tunkeutuneet arabit olivat poistuneet sieltä, mutta paikalle kerääntyi suuret joukot ulkopuolisia arabeja, jotka nujakoivat poliisien kanssa. Neljä poliisia haavoittui mellakan aikana, ja poliisi joutui käyttämään paukkukranaatteja väkijoukon hajottamiseksi.
Toistakymmentä juutalaista yhteisöä on rakennettu tai rakenteilla arabiasutuksen keskellä tai niiden liepeillä Itä Jerusalemissa. Niiden takana on pari oikeistoon kuuluvaa sionistista järjestöä, jotka saavat taloudellista tukea ulkomaista.
6. USA JA ISRAEL LOPULTA TUHOUTUVAT
Näin tulee tapahtumaan, jos tri Zaghloul Al-Naggarin Saudi Arabian TV:ssä huhtikuun 2. päivänä 2006 esittämät ennustukset toteutuvat.
Naggar toimii geologian opettajana kuningas Fahdin yliopistossa ja oli vuoden sapattilomalla UCLA:ssa.
Hänen mielestään Israel on täysin sopimaton Lähi Itään ilman mitään historiallisia, uskonnollisia tai etnisiä syitä, ja se on poistettava alueelta. Hänen mielestään Israel edustaa alueella väkivaltaa, demokratiaa, joka on tappanut 3000 palestiinalaista, autioittaa tuhansia eekkereitä viljelysmaata ja rakentaa 8 metrin korkuista muuria. Hän luettelee pitkän listan amerikkalaisia presidenttejä ja lainauksia heidän puheistaan, joissa he puolustavat Israelin olemassa oloa.
Mutta myös USA:n hegemonia tulee Haggarin mielestä heikkenemään ja lopulta mitätöitymään olemattomiin. (www.israelnationalnews.com 10.04.06)

Sunday, April 09, 2006

gavriblockSUNNUNTAI 09.04.06
1. IDF SURMASI 15 PALESTIINALAISTA
IDF on lupauksensa mukaan kiihdyttänyt iskujaan Gazan alueelle vastauksena lisääntyneisiin Kasam-raketti-iskuihin Israelin puolelle. Palestiinalaiset terroriryhmät ovat perustaneet Gazan alueelle kuusi koulutus- ja harjoitusaluetta entisten juutalaiskylien raunioille. Niitä käyttävät sekä Fatahin, Hamasin että Jihadin terroriryhmät.
Perjantai-iltana IAF:n koneet laukaisivat ohjuksensa autoon, jossa oli pommintekijä ekspertti Iyad Abu Aynayn, 29, jolla oli yhteyksiä Hamasiin ja PRC:n (kansan vastarintakomitea) kanssa Gazan alueella. Iskussa kuoli Aynayn lisäksi hänen 7-vuotias poikansa ja neljä aseistettua miestä. Hän oli juuri lähtenyt Rafahin lähellä sijaitsevasta koulutus-leiristä. Hänen vaimonsa ja vauvansa haavoittuivat iskussa.
Myöhään lauantai-iltana IAF:n koneet ampuivat ohjuksia autoon, johon Kassam-miehistö oli juuri astunut laukaistuaan rakettinsa lähellä Neve Dekalimin juutalaiskylän raunioille rakennettua harjoitusleiriä.
Kaksi heistä, Mahmoud Ajour ja Sami Abu Shariya, kuoli iskussa heti, kolmas haavoittui vakavasti. He kuuluivat Fatahin al-Aksan Prikaatiin.
Kaikista vastatoimista huolimatta terroristit laukaisivat ainakin viisi Kassamia Israeliin viikonlopun aikana.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh kutsui Israelin suorittamia iskuja ”anteeksiantamattomaksi rikokseksi” syyttäen Israelia, että ”sen tuhoava politiikka rikkoo jatkuvasti rauhantilan ja aiheuttaa pikaisia ja tuskallisia seurauksia”. Rudeineh ei näytä olevan selvillä Kassam-rakettien laukaisuista, eikä Abbasin taholta tule minkäänlaista tuomiota niille, jotka ”rikkovat rauhantilan” laukomalla jatkuvasti Kassam-raketteja.
Rudeinah vaati kvartettia painostamaan Israelia, että se lopettaisi hyökkäyksensä palestiinalaisia vastaan.
2. USA JA EU KATKAISIVAT SUORAN AVUN PA:LLE
Sekä USA:n että EU:n edustajat ilmoittivat, että ovat katkaisseet kaiken suoran avustuksen Palestiinan Auktoriteetille. Niiden lupaama taloudellinen tuki annetaan kansainvälisten ja ei-hallituksen tukemien järjestöjen (NGO) kautta. EU:n hallituksen toimisto on keskeyttänyt avun tilittämisen Hamasin johtamalle hallitukselle, koska se ei ole myöntynyt EU:n asettamiin vaatimuksiin.
Hamas on pääministeri Haniyehin suulla tuominnut tämän ”harkitsemattoman toimen, joka rankaisee palestiinalaista kansaa”. EU:n päätös lopettaa n. 36.9 miljoonan USD avustuksen projekteilta, joilla oli tarkoitus rahoittaa sairaaloita, palveluja ja koulutusta, joita YK, punainen Risti ja muut ryhmät ovat pitäneet yllä. USA:n tekemä päätön avun keskeyttämisestä lopettaa lukuisia suunniteltuja tai aloitettuja projekteja PA:n hallintoalueilla. Välitön seuraus tästä on palkkojen maksamisen estyminen PA:n palkkalistoilla oleville virkailijoille ja turvallisuusjoukoille, joita on tiettävästi 135 000-160 000.
3. HANIYEH HYLKÄÄ ABBASIN YRITYKSET RAJOITTAA SEN VALTAA
Abbas ja Haniyeh tapasivat Gazassa torstai-iltana pyrkien tasoittamaan jännitystä Abbasin ja Hamasin johtaman hallituksen välillä. Haniyeh antoi kokouksen jälkeisenä päivänä lausunnon, jossa hän toteaa hänen hallituksensa päättäväisyyden saada takaisin valtansa, jota Abbas on viime päivien aikana antamillaan ”presidentin käskykirjeillä” pyrkinyt vähentämään siirtämällä sen Abbasin valvontaan. Abbasia lähellä olevat virkailijat kertoivat kokouksen olleen hyvin jännittynyt. Abbas kertoi siinä myös tulleensa valituksi kansan enemmistön toimesta, ja että hänellä on valtuudet tehdä hyväksi katsomiaan päätöksiä. Virkailijat varoittivat Haniyehiä, että jos hän ei suostu kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin, hän huomaa pian olevansa Gazan kaupungin pormestari. Haniyeh vaati Abbasia tunnustamaan, että hallituksen tulee valvoa kaikkia turvallisuus-järjestöjä, kuten myös, että sen tulee saada valvontaansa palestiinalaisten talousasiat.
Pian Haniyehin lausunnon jälkeen Abbasille uskolliset turvallisuusvirkailijat pysäyttivät hänen auto-saattueensa Gazan pääkadulla ja käännyttivät sen takaisin estävän turvallisuusjärjestön virastojen edessä.
4. USA SUUNNITTELEE ISKUA IRANIN YDINLAITOKSIIN
Amerikkalaisen New Yorker lehden mukaan USA:n hallitus suunnittelee sotilaallista iskua Irania vastaan, ja siihen kuuluvat hyökkäykset Iranin ydinlaitoksiin. Tämä tutkiva raportti julkaistiin lehden huhtikuun 17. päivän numerossa. Raportissa kerrotaan, että Bushin hallitus kutsuu Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadia uudeksi Hitleriksi. Tärkeä Pentagonin neuvonantaja kertoo artikkelin mukaan, että ainoa keino saada muutos aikaan Iranin voimatasapainossa on sodan kautta. Toinen asiantuntija kertoo, että iskujen tarkoituksena on nöyryyttää Iranin hallitusta, mikä johtaisi siellä kansannousuun uuden hallituksen muodostamiseksi.
USA:n ja Iranin väliset keskustelut Irakin hallinnosta siirrettiin ensi viikkoon. Niissä oli tarkoitus vähentää jännitystä Iranin ja Irakin hallitusten sekä USA:n välillä, ja parantaa maitten välistä turvallisuutta.
5. ARABIVALTIOT HUOLISSAAN IRANISTA
Egyptin presidentti Mubarak antoi yhden harvinaisista lausunnoistaan huhtikuun 8. päivänä varoittaen, että Irakin sota voi pursua sen rajojen yli naapurimaihin.
Arabimaiden tiedustelupäälliköt kokoontuivat äskettäin Kairoon kiireelliseen ja salaiseen neuvotteluun, jossa käsiteltiin Iranin aiheuttamaa uhkaa arabimaille. Neuvotteluun osallistuivat Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain, Tunisia, Marokko, Turkki ja Syyria. Egyptin huoli on, että Iranin vaikutuksen kasvu voi aktivoida Islamilaisen Veljeskunnan Egyptissä ja Hamasin Palestiinassa, vaikka se onkin sunni-muslimien suuntainen.
Kiireellisin huoli on Iranin kasvava vaikutus Irakin politiikassa, mikä voi USA:n joukkojen lähtiessä maasta muuttaa Irakin Iranin kaltaiseksi islamilaiseksi tasavallaksi. Tämä vaikuttaisi shia-vähemmistöjen aktivoitumiseen muslimimaissa, sekä Syyrian Alawiitti-hallituksen aseman vahvistumiseen, vaikka sen oletetaan olevan enemmän sunni-vaikutteinen. (www.debka.com 09.04.)
6. JUUDAKSEN EVANKELIUMI
Vuonna 1970 Egyptin erämaasta löydettiin ikivanha käsikirjoitus. Se on kirjoitettu 300-luvulla kopti-kielellä, ja sen oletetaan olevan kopio vanhemmasta kreikkalaisesta versiosta. Joukko tiedemiehiä on saanut käsikirjoituksen käännettyä ja antanut sen nyt julkisuuteen. Siitä käytetään nimitystä Juudaksen Evankeliumi.
Se kertoo, ettei Juudas ollut sellainen kavaltaja, minä häntä on pidetty, vaan hän oli Jeesuksen suosima uskottu. Jeesus antoi Juudakselle tehtäväksi ilmiantaa hänet ja tunnistaa hänet suudelmalla häntä pidättämään tuleville sotilaille. Juudaksen tuli toimia Jeesuksen antamien ohjeitten mukaan, jotta Hänestä tulisi profeettojen lupaama Messias antamalla ristiinnaulita itsensä uhrikaritsana.
Kirjoituksen mukaan Jeesus paljasti Juudakselle salaisuuksia, joita Hän ei kertonut muille opetuslapsille, ja lupasi, että toiset sukupolvet kiroavat Juudasta, mutta että tämä tulee hallitsemaan heitä.
Lyonin piispa Ireneus mainitsi tästä käsikirjoituksesta jo vuonna 180 tuomiten sen harhaoppisena, koska se poikkesi kanonisina pidetyistä evankeliumeista.
Randolf E Schmidin kirjoittamassa ja JPostin 09.04. julkaisemassa artikkelissa, ”Ancient text: Juudas was favored disciple”, esitellään muutamia otteita käsikirjoituksista. Näiden tekstien muoto ja tyyli myyttisenä ja arvoituksellisena poikkeaa täysin kanonisten evankeliumien selkeästä ja asiallisesta tyylistä.
Tähän samaan sarjaan liittynee äskettäin ”tiedemiesten” julkistama havainto, että Jeesus käveli Genessaretin järvellä jään päällä, ja opetuslapset luulivat Hänen kävelleen veden päällä. Tämän mukaisesti opetuslapset ilmeisesti liukuivat jäätä pitkin veneellään, ja Pietari hyppäsi innoissaan veneestä jäälle, joka murtui hänen allaan upottaen hänet veteen, josta Jeesus nosti hänet jäälle.
Tällaisten ”tutkijain” lapselliset havainnot ihmetyttävät yhtä paljon kuin se into, millä maailman media tarttuu niihin. Yleisön kirjoituksissa on ihmetelty, missä ovat kristillisten teologien ja tutkijain vastalauseet, ja missä ovat maailmanlaajuiset mielenosoitukset kristillisen uskon ja sen keskeisen Hahmon häpäisemisestä?