MAANANTAI 04.09.06
1. LIBANON
OLMERT SANOO lähettäneensä Libanonin pääministeri Fuad Sinioralle useita viestejä, joissa hän tarjoaa keskusteluja rauhan solmimiseksi maitten välille, mutta ilman tulosta. Eilen sitten libanonilaiset lähteet ilmoittivat, että Olmertin tarjous ei ollut realistinen, hän teki sen vain propagandan vuoksi. Olmert on tiukoilla monelta taholta ja hän tarvitsee jotain raflaavaa, mikä veisi median huomion pois hänen tekemistään rötöksistä. Olmert maalailee viestissään ajasta, jolloin voi nauttia elämästä, nauttia siitä, mikä muille kansoille on itsestään selvää – herätä aamulla ilman huolia. Olmert lupaili ennen Libanonin sotaa tehdä Israelista maan, jossa on lysti asua. Mutta Siniora ei tarttunut tarjottuun käteen, hän on liian tiukasti kiinni Syyrian ja Iranin ”pahan akselissa”, kuten presidentti Bush näitä maita kutsui. Englanninkieltä osaaville suosittelen libanonilaista artikkelia, joka kertoo tilanteesta maassa, kuten se siellä nähdään. Osoite alla:
http://www.menapress.com/article.php?sid=1479
KENRAALI LIPKIN-SHAHAK hajotti puolustusministeri Peretzin asettaman Libanonin sotaa tutkivan komitean, jota hänen tuli johtaa. Peretz asettui tukemaan valtion tutkimuskomitean pystyttämistä.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunta valitsi kuusi paneelia, joista kukin tutkii omalta osaltaan Libanonin sotaa eri näkökulmasta. Ne asetettiin pelkästään informaation keräämiseksi kansanedustajien omaan käyttöön eikä niillä ole oikeuksia syyttää ketään ja suositella erottamisia. Niissä on kuitenkin tarkoitus tutkia, mikä meni pieleen ja miksi, haastattelemalla sotilaita ja upseereita ja muita sotaan liittyviä ihmisiä.
MERKAVA-TANKKI. IDF käytti 450-500 Merkava-tankkia Libanonin sota II:n aikana. Lähes 50 näistä sai osuman tuhansista niitä vastaan ammutuista pt-ohjuksista, 22 tapauksessa ohjus pääsi tunkeutumaan panssarisuojan läpi, kaikkiaan 30 panssarijääkäriä sai surmansa.
Koska Merkava on Israelin ylpeys ja sitä pidetään ei vain parhaana taisteluaseena lajissaan myös turvallisimpana maailmassa, tankin suunnittelijat ja sen maineesta vastaavat tuntevat tulleensa tahratuiksi ”huonon menestyksen” vuoksi. Siksi he ovat tutkineet tarkoin tankin käyttäytymistä mutta myös miten sitä käytettiin. He ovat tulleet siihen tulokseen, ettei tankin monia hienouksia edes osattu käyttää.
Tankissa on mm. savun levitysmahdollisuus, mikä estää vastustajaa näkemästä kohdettaan. Tätä ei useimmissa tapauksissa oltu käytetty, kuten ei myöskään sen ohjuksentorjunta kapasiteettia.
Ensimmäinen menetys oli samana heinäkuun 12. päivänä, jolloin Eldad Regev ja Ehud Goldwasser kaapattiin. Merkava 2 lähetettiin Libanonin puolelle Moshav Zaritin lähellä maajoukkojen tueksi ajamaan kaappaajia takaa. Tankki ehti kulkea vain 50 m, kun voimakas maamiina repi sen kappaleiksi ja surmasi sen 4-henkisen miehistön. Salukin taistelun yhteydessä 401. prikaatin 24 tankkia juuttuivat laaksoon Hizbullahin jatkuvan ohjustulen alaisina, mutta prikaatin johtajat eivät osanneet käyttää tankin savuverhoa hyväkseen.
Tankin ominaisuuksien tuntemattomuus johtui pääasiassa harjoituksen puutteesta.
Tankin suunnittelijat ovat nyt liittämässä tankkiin aktiivisen suojausjärjestelmän, Rafaelin kehittämän Trophy-järjestelmän, tai IMI:n kehittämän Iron Fist (rautanyrkki) järjestelmän. Nämä olivat olemassa ennen Libanonin sotaa, mutta niitä ei asennettu tankkeihin niiden kalleuden vuoksi. Tankki maksaa kolmisen miljoonaa.
VANKIENVAIHTOA Hizbullahin kanssa suunnitellaan, vaikka Hizbullah ei halua suoria neuvotteluja Israelin kanssa, jota se pitää virtuaalitodellisena, ristiretkeläisten länsivaltojen muodostamana etäispesäkkeenä.
Neuvotteluja käytäneen Saksan välityksellä, kuten edellisiäkin neuvotteluja. Tälläkin kertaa yhtä israelilaista vastaan täytyy antaa satoja vangittuja libanonilaisia tai palestiinalaisia.
HIZBULLAH VAATII kurdi-heimoon kuuluvan Samir Kuntarin vapauttamista, mistä Israel on tähän saakka ehdottomasti kieltäytynyt. Kuntar kuului terroristijoukkoon, joka 1979 tunkeutui Nahariyan kaupunkiin. Kuntar ampui Haran perheen isän hänen 4-vuotiaan tyttärensä nähden ja murskasi sitten tytön pään kiväärin perällään tai iskemällä häntä kalliota vastaan. Perheen äiti oli mennyt piiloon 2-vuotiaan tyttärensä kanssa painaen kädellään tämän suuta estääkseen häntä itkemästä niin lujasti, että tyttö tukehtui.
Kuntar tuomittiin useasta murhasta moninkertaiseen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
HAMASIN KAAPPAAMAN korpraali Gilad Shalitin vapauttamisesta tuhatta vankia vastaan neuvotellaan Egyptin välityksellä. Perheen omaiset sanovat, että neuvottelut edistyvät vain lehdistössä, ei todellisuudessa.
Tarkkailijat sanovat, että muslimeilla on tapana vapauttaa vankeja ramadan-kuukauden päättyessä, jota kutsutaan nimellä Id el-Fitr, joka tänä vuonna on 23. päivä syyskuuta. Tämä päivä olisi sopiva vankien vapauttamiseksi. Marwan Barghoutin vapauttamista ei luultavasti kytketä tähän vaihtokauppaan.
Myös syyrialaiset ovat alkaneet vaatia Israelissa vangittujen kansalaistensa vapauttamista.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbasin johdolla käydyt neuvottelut Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamiseksi ovat tiettävästi kariutuneet. Syytökset ovat liian raakoja molemmin puolin. PA:n Hamasin johtaman hallituksen asema on ollut epävakaa koko hallintonsa ajan. Aluksi Fatahia edustavat virkamiehet boikotoivat uusia isäntiä, ja sitten Abbas aloitti haalia valtaa omiin käsiinsä ottamalla turvallisuusjoukot ja Palestiinan median valvontaansa. Myös PA:n rahavarat jäivät Abbasin käsiin. Koska PA:n perinteiset tukijamaat kieltäytyivät maksamasta jo myönnettyjä varoja, etteivät ne joutuisi Hamasin käsiin, hallitus ei ole pystynyt maksamaan virkamiesten, arviolta 165 000, palkkoja maaliskuusta lähtien. Hamas on pystynyt salakuljettamaan Egyptin kautta kymmeniä miljoonia, mutta se tarvitsee yli 100 000 USD kuukaudessa juokseviin menoihin ja palkkoihin. Tämä on aiheuttanut jatkuvia levottomuuksia ja lauantaina alkaneen suurlakon PA:n alueilla.
Rahaa olisi tulossa, mm. EU myönsi juuri 500 miljoonaa USD palestiinalaisille, mutta Hamas kieltäytyy hyväksymästä sen asettamaa kolmea ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset. Niinpä sitten odotellaan ja katsotaan, kuka liikahtaa ensimmäisenä.
Jotkut PA:n hallituksen Hamas-ministerit ovat ilmoittaneet eroavansa hallituksesta vastalauseena ja antaakseen tilaa uusille ministereille, jos Fatah sittenkin saadaan hallitukseen.
Ilman määräaikaa alkanut yleislakko on sulkenut myös koulut PA:n alueilla, mikä suuresti nöyryyttää Hamasin virkailijoita. Joissakin paikoissa kuten Nablusissa pyssymiehet ovat estäneet lapsia pääsemästä kouluihinsa, ja tiettävästi yksi lapsi sai kuulan vatsaansa harhaluodista.
3. ISRAEL
Koulut alkoivat Israelissa eilen, vuonna 5767 juutalaisen kalenterin mukaan.
Kaikkiaan yli 1.7 miljoonasta koululapsesta suurin osa meni kouluun ensimmäisenä koulupäivänä, mutta
18 000 oppilasta 43 koulussa jäivät koteihinsa. Sderotin kaupungissa ja läheisen Sha´ar Hanegev yhteisön koululaiset pidettiin kotona vastalauseeksi siihen, ettei raketeilta suojattuja koululuokkia oltu saatu ajoissa valmiiksi vuosikausien lupauksista huolimatta.
GALILEAN ALUEEN KOULUT Israelin pohjoisosassa ovat kokemassa aivan toisenlaisen ympäristön. LAPSET ALOITTAVAT koulunsa 34 päivää kestäneen rakettisateen jälkeen, jonka seurauksena yli 300 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan kauemmas Libanonin rajasta loppujen yli 700 000 värjötellessä väestönsuojissa tai kodeissaan, koska heillä ei ollut mahdollisuuksia paeta turvaan. Suuret metsä- ja pensasalueet paloivat rakettien sytyttäminä ja satoja rakennuksia tuhoutui osittain tai kokonaan. Mutta sitkeästi juutalainen kansa pureutuu esi-isilleen ja heidän jälkeläisilleen luvattuun maahan, toivoen rauhantilan tällä kertaa jatkuvan, mutta valmistautuen henkisesti uuteen sotaan ja hävitykseen.
ISRAELIN TERÄVIN JOHTO on perinteisesti käynyt koululuokissa ensimmäisenä päivänä, antaahan se mukavaa ja ilmaista julkisuutta poliitikoille. Myös pääministeri Ehud Olmert kävi pohjoisen kouluissa kertoilemassa omasta koulunsa alkamisajoista, jolloin ei ollut tietokoneita eikä paljon muutakaan.
Myös Olmert odottelee poliisikuulusteluja rötöstensä selvittelemiseksi.
PRESIDENTTI MOSHE KATSAV meni Gila-vaimonsa kanssa vanhimman lapsenlapsensa ensimmäiseen koululuokkaan Moreshet Menachem Begin valtionuskonnolliseen kouluun Givat Shmuelissa.
Katsav on joutunut kovaan pyöritykseen parin entisen presidentin kanslian naistyöntekijän syyttäessä häntä seksuaalisesta lähentelystä ja väkivallasta.
Entinen TV- toimittaja ja uusi kansanedustaja Shelly Jechimovich lähetti Katsavin käynnistä medialle myrkyllisen viestin, ettei ”tällaista seksihullua miestä saisi päästää lähelle koululapsia”.
Knessetissä on tekeillä lakiesitys, jolla naisiin kohdistuva ahdistelu tehdään rikolliseksi vain naisen todistuksen perusteella, harvoinhan niissä tilanteissa on kolmatta osapuolta.
Ymmärtäisin, että pian on saatava laki, joka suojelee miehiä saalistavilta naisilta, koska jo pelkkä ”sillä silmällä” tehty silmäys voi antaa aiheen syytteen nostamiseksi. Miksei naiset voi olla naisia ja miehet miehiä?

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019