Tämä sukupolvi II

TÄMÄ SUKUPOLVI II

1. ENSIMMÄISEN ihmisparin ajoista lähtien ihminen on halunnut ”leikkiä jumalaa”,
hallita elämää ja sen syntymistä. Kuten valistunut lukija muistanee, ensimmäinen yritys päättyi katastrofiin, jonka seurauksia ihmiskunta on siitä lähtien joutunut kärsimään.1.Ms3:1-7
Mutta epäonnistuminen ei ole lannistanut ihmistä. Yrityksiä on jatkettu kaiken aikaa, ja teknologian huiman ja kiihtyvän kehityksen myötä mahdollisuudet onnistumiseen ovat myös kasvaneet. Todisteena siitä on seuraava artikkeli, jota referoin valikoidusti.

GENETIIKAN tutkija tri Craig Vetnter, multimiljonääri ja alansa huippunimiä, väittää tiiminsä kanssa pystyneensä kehittämään aivan uuden synteettisen elämän käyttäen kemikaaleja ja yksinkertaisen bakteerin soluja.
He kehittivät synteettisen kromosomin kenotekoisesta DNA:sta koeputkessa, siirsivät kromosomin soluun, joka oli täysin tyhjennetty omista perintötekijöistään, ja havaitsivat, että se alkoi jakaantua, mitä pidetään elämän perustuntomerkkinä.
Tutkimukset ja koetulokset tehtiin J Carig Vetnter Institute tiloissa Rockvillessä, Maryland. Tutkijat olivat ahertaneet projektin kimpussa 15 vuotta ennen ”läpimurtoa” 20 miljoonan punnan kustannuksella.
He aloittivat jaksottamalla Mycoplasma genitalium bakteerin, maailman pienimmän vuohissa elävän bakteerin, geneettisen koodin ja tallensivat sen tietokoneelleen. Koodin perusteella he valmistivat synteettisen kromosomin, vain hiukan muunnellen erottaakseen sen aidosta.
Lopuksi he kehittivät menetelmän, jolla solun oma DNA poistettiin ja korvattiin synteettisesti valmistetulla DNA:lla. Sen jälkeen tämä solu ”hedelmöitettiin” (reboot) keinotekoisesti, minkä jälkeen se alkoi jakaantua normaalin hedelmöitetyn solun tavoin.

TRI Venter kutsuu soluaan ”synteettiseksi”, sillä se muodostettiin neljästä pullosta määrättyjä kemikaaleja kemiallisen syntetisoijan avulla. Hän sanoo tietävänsä lukuisia sovelluksia kehittämälleen menetelmälle, mm. uuden leväkasvin kehittämiseksi, joka pystyy käyttämään carbon dioksidia, sekä hydrokarbonaattien kehittämiseksi, joita voitaisiin käyttää öljyn-jalostamoissa. Rokotteiden kehittäminen voi nopeutua tällä menetelmällä, sekä uusien kemikaalien, ruuan lisäaineitten ja veden puhdistaminen ovat myös tutkimusten alaisina.

TUTKIJOITTEN kehittämä ”uusi elämä” on kuitenkin vielä sangen alkeellinen. Se perustuu bakteerin rakenteeseen, jonka soluissa on 485 perintötekijää (geeniä), joista kukin muodostaa miljoona kantaparia (base pairs).
Ihmisen soluissa on 20 000 geeniä, jotka muodostavat 3 miljardia kantaparia tikaspuun tapaan. Hänen tuloksiaan pidetään kuitenkin alkuna jatkuvalle kehitykselle, joskin toiset tutkijat varoittavat leikkimästä jumalaa tuntemattomalla alueella, kuten David King, jota pidetään inhimillisen genoman tutkimusten valvoja-guruna. Yksi varoitus kohdistuu menetelmän soveltamiseksi entistä vaarallisempien bio-aseitten kehittämiseksi. Tri King varoittaa vaaroista, mitä siitä voi aiheutua ympäristölle, ihmisten ja eläinten terveydelle.
http://www.telegraph.co.uk/science/7745868/Scientist-Craig-Venter-creates-life-for-first-time-in-laboratory-sparking-debate-about-playing-god.html

2. SEURAAVA artikkeli käsittelee mikrokokoisia robotteja, joita lääketiede voisi soveltaa ihmisen sisäisen operaation kehittämiseksi.
Menetelmä, jonka kimpussa Scuola Superiore Sant´Annas CRIM laboratorion tutkijat ja insinöörit Italiassa ahertavat, perustuu 15 robotin osaan, jotka potilas nielee sisäänsä, ja jotka yhdessä muodostavat ARES-robotin. Kukin osa pelaa omaa rooliaan potilaan sisällä, diagnostics, image control, rakenteellisia toimintoja jne. valmistellessaan määrättyä operaatiota. Kukin osa painaa vain 5.6 gr., pituus 36.5 mm ja ympärysmitta 15,4 mm, jotka potilas nielee erillisten pillerien tapaan.

LÄÄKÄRIN tulee tietenkin ennen operaatiota valmistaa itselleen tietokonesimulaatio, jonka avulla hän pystyy määrittelemään operaatiossa tarvittavat modulit.
Potilas nauttii runsaasti nestettä, jotta vatsa olisi vastaanottavampi oudoille vieraille. Modulit kokoontuvat määrätyssä osassa vatsaa ja yhdistyvät magneettisesti toisiinsa – varmaankin ennalta laaditun koodin mukaan – sekä irrottautuvat jälleen operaation jälkeen.
Tutkimuksen alainen ohjelma perustuu operaatioihin ruuansulatuskanavassa, mutta muualla suoritetut operaatiot vaativat paljon pienempiä ja vaativampia robotteja.
Lääkärit ovat kuitenkin innoissaan menetelmän eduista, sillä se voisi syrjäyttää kokonaan ulkopuolelta tehtävät leikkaukset niihin sisältyvine vaaroineen.
Tutkimukset ovat poikineet muita sovelluksia, kuten saman laboratorion kehittämä ”hämähäkkipilleri”, joka sisältää minikokoisen kameran, joka voidaan lähettää tutkimus-matkalle ihmisen elimistöön. Näiden robottien käytön huono puoli on siinä, että lääkäri menettää potilaansa kosketuselementin, tunnon ja paineen, eikä vielä tiedetä, miten täysin ne poistuvat elimistöstä ja mitä vahinkoja ne voivat tehdä ihmisen sisällä.
http://singularityhub.com/2010/05/20/ingestible-surgical-robots-hard-to-swallow/

3. Nanoteknologiaan perustuvaa uutta urkintajärjestelmää kehutaan niin tarkaksi, että se avaruuden satelliitista käsin pystyy laskemaan pääsi hiukset, ei vain autosi rekisterinumeron, kuten tähänastiset tarkimpien laitteiden kehutaan tekevän.
Rensselaer Polutechnic Instituutin tutkijat ovat kehittäneet mekaniikan, jolla tavanomainen infrared imaging puhkotaan täyteen reikiä, joiden koko on vain 1,6 miljoonasosa metristä. Kunkin reiän sisällä on quantum pisteitä, äärimmäisen pieniä kristalleja pakattuina jollakin super-voimallisella optisella ja puolijohtavalla aineella (magic). Tällä mikroskooppisella tempulla muodostetaan kuvia, jotka ovat 20 kertaa terävämpiä kuin tunnetut menetelmät.
Artikkelissa ennakoidaan, että koska se on 20 kertaa tarkempi kuin huippusalainen tunnettu kuvamenetelmä, mitä kaikkea se pystyykään näkemään? Ja se on infrared, joten se pystyy havaitsemaan lämmön lähteitä ja jopa ehkä näkemään seinien läpi.
http://dvice.com/archives/2010/05/nanotech-packin.php

4. WYOMING Yliopiston farmilla kasvatetaan vuohia tutkimustarkoituksiin, mutta ne ovat kaukana tavanomaisista jopa siinä määrin, että voi epäillä uutisen todenperäisyyttä tai jopa pitää sitä enemmän hupijuttuna.
Professori Randy Lewis on kuitenkin kuolemanvakava, sillä hänen uskoakseen hänen tiiminsä kehittämällä menetelmällä voidaan tehdä ihmeitä parissa vuodessa, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kuten tähän asti on tapahtunut.

Professori otti tutkimuskohteekseen golden orb hämähäkin, joka kehittää seittiä, jota englanniksi kutsutaan spider silk (hämähäkin silkki), joka muuten on luonnon kehittämistä aineista yksi kaikkein kestävin, varsinkin verkon ulkolaidoille kudotut.
Mutta hämähäkin seittiä on kautta aikojen käytetty verenvuodon tyrehdyttämiseen. Sen ongelmana vain on se, ettei sitä pystytä tuottamaan suuria määriä, eivätkä hämähäkit sovellu kasvatettaviksi suuressa määrin, nehän jopa syövät toisiaan.
Professori Lewis selittää, että vielä yksi ongelma on siinä, että eri lajit kehittävät erilaisia seittejä, joten riittävän määrän kokoaminen massatuotantoon on ylivoimainen tehtävä.
Hän otti nykytekniikan kehittämin menetelmin golden org hämähäkin geenejä, jotka kehittävät seittiä, ja ymppäsi niitä toiseksi tutkimuskohteeksi valitsemansa naarasvuohen DNA:han, ja sitten olikin vain odotettava synnytystä ja maidon erittymistä.
Hämähäkin geenien liittäminen (splicing) vuohen perintötekijöihin osoittautui Lewisin arvion mukaan varsin yksinkertaiseksi tehtäväksi.
Lypsetty vuohen maito vietiin laboratorioon, jossa sen silkkiproteiini siivilöitiin pois. Se kiinteytyy joutuessaan auringonvaloon ja kääriytyy rullille. He saivat 4 metriä silkkiä jokaista neljää proteiinipisaraa kohti, mitkä he kokosivat.

Professori Lewis on syystäkin innostunut asiaan. Hän arvioi, että kahden vuoden kehittelyn ja jatkotutkimusten jälkeen tuote on valmis markkinoille, mitä vaihetta hän ei enää hallitse.
Puhtaalla materiaalilla on lukuisia lääketieteellisiä käyttömahdollisuuksia, hän arvioi, kuten ompeleissa ja sitovana materiaalina, mukaan lukien nivelsiteiden uusiminen.
http://www.news.com.au/technology/meet-spider-goat-the-dna-enhanced-web-flinging-nanny-that-may-one-day-knit-your-bones/story-e6frfro0-1225867617374
Tutkimusta selvittävä artikkeli ei kerro mitään uuhesta, pystyikö se juomaan emonsa uudelleen ohjelmoitua ”silkkimaitoa”? Säilyykö vuoheen istutettu ominaisuus sukupolvesta toiseen, ja mitä tapahtuu, jos se sekoittuu muihin vuohiin?

5. RAFAEL yhtiö on kehitellyt lasten leikkiautoa muistuttavan itsetoimivan pyörillä kulkevan pienoisvaunun. Se näyttää kuvissa vaarattomalta, sen koko on 50 neliötuumaa, mutta sen varaan on asennettu laitteisto, jossa on ”tusinoittain” 20 sm:n mittaisia pienoisraketteja. Ne on varustettu turvasytyttimellä, moottorilla, räjähdekärjellä ja turvavarokkeella. Räjähteessä käytetty materiaali on kehitetty palamaan erittäin polttavasti, mihin sen teho perustuu. Raketin nopeus on tarkoituksellisesti rajattu alle äänennopeuden, joten sen tuhovoima on pienempi kuin normaaliräjähteessä, joka perustuu nopeuteen.

Pienoisaseen suunnittelijat uskovat sillä olevan käyttöä armeijalle ja pääsevän myös taistelu-näyttämölle, mistä useimmat robotit kielletään.
Ase on suunniteltu tienvarsipommien ja miinojen tuhoamiseen.
Suunnittelijat kutsuvat miniraketinheitintään nimellä ”Pincher”, sen raketteja kutsutaan ”kynäraketeiksi”. Laitteen kannelle voidaan asentaa kamera, jolla se seuraa ympäristöään ja voi antaa kuvia valvojilleen. Rakettien toimintamatkaksi arvioidaan 100 metriä.
http://www.wired.com/dangerroom/2010/05/israeli-microbot-fires-pencil-sized-rockets-to-stop-bombs/

6. IHMISIÄ on aina kiihottanut mahdollisuus muuttua näkymättömäksi. Erään uutisen mukaan on kehitelty kangaslaatu, joka kääntää siihen sattuvat valonsäteet muualle, minkä johdosta kangas on näkymätön ihmissilmälle.

ELEKTRONISEEN sodankäyntiin erikoistunut israelilainen yhtiö Eltics LTD on kehittänyt kokonaan toisenlaiseen menetelmään perustuvan järjestelmän, jolla kokonaisia suuria massoja kuten autoja tai panssarivaunuja ja ehkä suurempiakin kappaleita näkymättömiksi.
Järjestelmä perustuu siihen, että kohteeseen tulevat säteet, joko valokuvauskoneesta tai laserista tai vastaavasta laitteesta, analysoidaan ja niiden lämpöominaisuus määritellään. Laite lähettää sen jälkeen takaisin tarkoin samansisältöisen viestin tehden kohteen näkymättömäksi.
Järjestelmän kehittäjät uskovat, että edelleen kehitettynä he pystyvät saamaan myös helikoptereita ja jopa taistelulaivoja näkymättömiksi.
http://news.xinhuanet.com/english2010/indepth/2010-05/10/c_13284523.htm

7. SCDigest ennustaa, että ihmisten seuraaminen mikrosirujen välityksellä tulee yleistymään. Uutiset kertovat, että Australiassa suurten onnettomuuksien yhteydessä haavoittuneet ihmiset varustetaan mikrochipeillä, joko sisäisillä tai luultavimmin ulkoisilla. Saman aikaisesti heidät kuvataan erikoiskameroilla, jotka välittävät tiedot sairaaloille. Siten haavoittuneita voidaan välittömästi alkaa hoitaa ilman tunnistusmenetelmiä.

SCDigest kertoo kuitenkin RFID mikrosirusta, jota on asennettu kahdelle tuhannelle ihmiselle sekä lukemattomille, miljoonille, eläimille, artikkelin mukaan 20 miljoonaa kappaletta.
Tämä mikrosiru sisältää radioaalloilla toimivan vastaanottimen, johon saadaan yhteys kaukosäätimen tapaan. Tämä on osoittautunut hyödylliseksi esim. karkailevien lasten ja vanhusten löytämiseksi. Asiaa kertova artikkeli kertoo esimerkein henkilöistä, joihin riisinjyvää pienempi siru on asennettu, eräälle kumpaankin käteen. He sanovat olevansa innostuneita, sillä ei tarvitse kuljettaa mukana raskasta avainkimppua; ovet avautuvat itsestään, auto käynnistyy ilman avainta, samoin tietokone ja jopa tyttöystäväin ovet.
Mikäpäs sen mukavampaa.
Mutta nämä artikkelit eivät varmaankaan kerro kaikkea, mitä noihin siruihin liittyy. Ne eivät kerro, että sen avulla ihmistä voidaan manipuloida, hänen persoonaansa vaikuttaa hänen tietämättään. Voimme olla varmoja, etteivät profeetat turhaan varoita ottamasta sitä kätensä selkämykseen tai otsaansa.
Kysymys on paljon enemmästä kuin helppoudesta ja mukavuudesta tai kaikkien ovien ja palvelujen aukeamisesta vain kättä heilauttamalla, tai kadonneen löytymisestä sen avulla.
http://www.scdigest.com/ASSETS/ON_TARGET/10-05-17-1.PHP?cid=3467&ctype=content