Israelin tilanne 581


ISRAELIN TILANNE 581

1. USA:n ylienerginen ulkoministeri John Kerry kävi pääasiassa arabimaihin suuntautuneen matkansa aikana parin päivän pikavisiitillä Israelissa tunnustellen rauhanprosessin etenemis-mahdollisuuksia Israelin ja PA:n välillä. Hänen odotettiin ojentavan jonkinlaisen suunnitelman, miten tästä edetään, mutta julkisuudessa sellaisesta ei puhuttu mitään. Debkafile sen sijaan näyttää jostain kaivaneen esiin Kerryn salaisen suunnitelman, josta hän antoi salaisen kopion sekä Netanyahulle että Liville, ja luultavasti myös PA:n puheenjohtaja Abbasille. Sen jälkeen Kerry suuntasi matkansa Jordaniaan, jossa hän esitteli PA:lle tarkoitetun ”taloudellisen rauhansuunnitelmansa”, kuten sitä nimitetään, luvaten PA:n aina tyhjään kassaan 4 miljardia USD palestiinalaisten talouden kehittämiseksi ja pelastamiseksi vararikosta. Kerry uskoo sen kautta PA:n bruttokansantuotteen nousevan 40 % ja työttömyyden alenevan ratkaisevasti, nykyisin se lienee 21 %, todellisuudessa enemmän, mutta tuen myötä alenisi kahdeksaan prosenttiin. Tarjous tuntuu huimalta huomioiden, että USA painiskelee itse syvissä talous-vaikeuksissa monien luotettavien asiantuntijoiden varoittaessa talousromahduksesta, jota vauhdittaa maailman johtavien talousmaiden luopuminen valuuttansa sitomisesta dollariin. Näihin maihin kuuluvat Kiina, Venäjä, Intia ja Brasilia, ehkä Etelä-Afrikka, eli ns. Brics-maat.

TIEDOT USA:n talousromahduksesta voivat olla ennen aikaisia, sillä jos maassa löydetyn öljykiven hyödyntäminen edistyy suunnitelmien mukaan ja ehtii ajoissa, se voi mullistaa koko maailman energiantuotannon ja sen mukana USA:n talouden, sillä niiden suuruus ylittää Saudi Arabian öljyvarannot. Tämä puolestaan voi aiheuttaa toisen mullistuksen öljyä tuottavissa maissa öljyn hinnan äkillisen romahtamisen vuoksi, sillä USA on raakaöljyn suurin käyttäjä. Maat kuten Saudi Arabia ja Persianlahden öljymaat ovat eläneet valtavien öljytulojensa varassa, mitkä sen johdosta pienentyisivät oleellisesti.
USA:n toinen ongelma, jota ei useinkaan osata huomioida, on presidentti Obaman hallituksen ja hänen henkilökohtainen sekaantumisensa kolmeen vakavaan skandaaliin, jotka pahimmassa tapauksessa voisivat kaataa koko USA:n presidenttijärjestelmän.

KERRY ei anna näiden huolien sumentaa kiireellistä aikatauluaan pyrkien saamaan pikaisen rauhansopimuksen Lähi Itään, jonka avaimena hän – oikein tai väärin – pitää Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemista.
PA:n johto Abbas ja pääneuvottelija Erekat kiirehtivät torjumaan Kerryn kiireellä esittämän talouspaketin todeten, ettei palestiinalaisten taistelua vapaudesta ja itsenäisyydestä osteta Amerikan dollareilla, vaan he haluavat sen rinnalle poliittisen suunnitelman.
Kuten edellä mainitsin, Kerryllä on sellainen suunnitelma, mutta virallisesti siitä tiesivät vain Netanyahu ja Abbas, jota PA:n johtajat virkailijat syyttävät salaisuuden pitämisestä tiukasti povitaskussaan kertomatta heille mitään. Ehkä Kerry vaati heiltä vaitiololupauksen, mutta julkisuudessa hän lupasi paljastaa suunnitelmansa parin viikon sisällä.

Debkafilen (DF) julkistaman raportin mukaan John Kerry toimii kuin ylimaallisen auktoriteetin valtuuttamana jakaen Israelin maata tahtonsa mukaan. DF:n raportin mukaan suunnitelmaan kuuluu Jerikon kaupungin kehittäminen elinvoimaiseksi liike-elämän keskukseksi. Sen toteuttamiseksi suunnitelmaan kuuluu kansainväliset mitat täyttävän lentokentän rakentaminen lähelle Jerikoa, jonne rahti- ja matkustajakoneet lentäisivät lännestä Israelin ilmatilan kautta, ja jonka turvallisuutta hoidettaisiin kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa samaan tapaan kuin Rafahin terminaalia 2006, mikä käytännössä ei toiminut suunnitellulla tavalla. Israelin turvallisuusvirkailijat seuraisivat liikennettä omalla alueellaan internetin kautta välitettyjen skannaus-laitteiden tulosten avulla.
DF:n mukaan Kerryn suunnitelmaan kuuluu myös Kuolleenmeren pohjoisosan muuttaminen kukoistavaksi lomaparatiisiksi, nielaisten siellä olevan juutalaiskibbutsin kuin kuivan kalan.
Lisäksi periaatteessa koko Jordanjoenlaakso kuuluu Kerryn suunnittelemaan kehitys- ohjelmaan välittämättä ollenkaan siellä olevista juutalaisyhteisöistä tai Israelin vaatimista turvallisuustakuista. Israelin johtajat ovat vaatineet Jordanjoenlaakson säilyttämistä IDF:n valvonnassa vuosikymmenien ajan, kunnes nähdään, miten ”Palestiinan valtio” toimii.

2. VAIKKA palestiinalaiskysymyksen ratkaiseminen onkin kiireellinen ja odottaa hoitamista, -sillä maantieterrorismi Juudean ja Samarian maanteillä on noussut siitä määrin, että puhutaan jo kolmannesta intifadasta, väkivalta-aallosta - syvin huoli kohdistuu kuitenkin maan pohjoisrajan taakse. Tarkkailijat sanovat, että USA ja Länsimaat ovat menettäneet otteensa
Syyrian tilanteeseen ja nimenomaan sotilaallisen otteensa, minkä nyt Venäjä tarmokkaan presidentti Vladimir Putinin ohjauksessa pyrkii haalimaan. Venäjällä on Välimeren laivastonsa huoltoasema Tarusissa Syyrian rannikolla, toinen on Kyproksessa. Venäjä on laajentanut ja uudistanut Tartusin satamaa eikä halua luopua siitä. Venäjä on kaikessa hiljaisuudessa tuonut Syyrian rannikon edustalle toistakymmentä sota-alustaan, osa niistä Tyynenmeren laivasto-osastoista. Niiden tarkoituksena lienee estää länsimaiden häirintäyritykset.
Toiseksi Venäjä ilmoittaa länsimaiden ja Israelin varoituksista välittämättä toimittaa presidentti Bashar Assadin joukoille S-300 ilmatorjuntaohjus-pattereita, joilla Assad pystyisi tehokkaasti estämään Obaman toivoman lentokieltoalueen muodostamisen Syyrian ilmatilaan. Tämä on yksi aseista, joka Israelia huolettaa kemiallisten aseitten ohella eniten. Debkafilen raportin mukaan Venäjä on Iranin kanssa kehittänyt uuden myrkkykaasupommin, jota ei räjähdä suurella paukkeella, ja joka hajuttomana ja värittömänä levittää kuolettavan myrkkynsä kansan joukkoihin ilman, että heillä on mitään tietoa tai ennakkovaroitusta siitä. Le Mond lehden kaksi journalistia toi tiedon siitä Ranskaan. Sen oireita ovat voimakas yskintä, silmien polttaminen, pupillien pieneneminen ja näön sumeneminen. Seuraavaksi tulevat oksennus-kohtaukset sekä tajunnan menettäminen. Todella äänetön tappaja.

Venäjä sanoo toimitusten kuuluvan toimituspakettiin, josta sovittiin vuosia sitten. Toimituksiin kuuluu muita huipputehokkaita ohjuksia, joista varallisin lienee Yakhont risteilyohjus, jonka kantomatka on 200 km, eli sillä pystyy iskemään Välimerelle rakennettuihin kaasunporaus-lauttoihin, joista Israelilla Tamarin kenttä on jo käytössä, Leviatan lähiaikoina, joiden yhteinen  kapasiteetti ylittää maan oman tarpeen houkuttaen myymään ylimäärän ulkomaille. Sen toteuttamiseksi suunnitelmia laaditaan kaasuputken rakentamiseksi joko Turkkiin tai Kyprokselle ja Kreikkaan, josta jatkettaisiin Eurooppaan.
Asiantuntijat varoittavat, että kenttien kapasiteetti on yliarvioitu, ja siksi kaasun myymisestä ulkomaille on syytä luopua. Israelin uskonnollisesti skeptisessä ilmapiirissä ei ole jäänyt huomioimatta, että omat kaasulähteet tulevat käyttöön juuri samoihin aikoihin, kuin Egyptistä tuotettu kaasu tyrehtyi toistuviin terrori-iskuihin kaasuputkia vastaan. Olkoon juutalais-asukkaitten uskonnollisuus mikä tahansa, ”Hän, joka Israelia varjelee, ei nuku eikä torku”.

ISRAELIN ja Syyrian välinen raja on tunnetusti pysynyt rauhallisena Assadin dynastian hallituksen ajan vuoden 1973 sodan jälkeen, mikä ei ole pätenyt Libanonin rajaan.
Syyrian sisäisten taistelujen edettyä myös Damaskoksen eteläpuolelle, rajan takaa on ammuttu sekä kivääritulta että kranaateilla, joskin hyvin harvakseltaan.
Israelin pahin vihollinen on ollut Libanonin etelä- ja itäosissa Bekaanlaaksoon pureutunut Hizbullah, joka on USA:n terrorijärjestöjen listalla, ja jota EU harkitsee lisäävänsä samoin omaan listaansa siksi, että se liittymällä Assadin joukkojen tueksi, on pahoin häirinnyt länsimaiden odotuksia Assadin hallituksen kaatumiseksi kapinallisten toimesta. Syyrian hallitusta vastaan taistelevat eivät edusta vain hallituksen politiikkaa vastustavia, sillä he saavat aseita ulkomailta ja heidän riveissään taistelee miehiä useista sunni-arabimaista, ainakin Kuwaitista, Qatarista ja Saudi Arabiasta, jotka myös rahoittavat heitä, sekä Al-Qaidan miehiä Irakista ja Euroopasta. EU:n asettama asevientikielto päättyi, joten 27 EU-maata voivat viedä aseita kapinallisille, joskaan EU ei saanut aikaan päätöstä aseviennistä.
Kapinalliset ovat vaatineet ilma- ja ps-torjunta-aseita sekä tykistöä ja muuta raskasta aseistusta, sillä he kokevat olevansa pahasti alakynnessä Assadin raskaan aseistuksen rinnalla. Venäjä sanoo toimittamiensa aseitten tasapainottavan tilannetta Syyriassa.

HIZBULLAH pyrki aiemmin pysymään hiljaa osallistumisestaan Syyrian taisteluihin, mutta viime päivinä sen pääsihteeri Hassan Nasrallah tunnustaa avoimesti, että sillä on 5 000 miestä suojelemassa shia-muslimien asuttamia kyliä Libanonin rajan tuntumassa, sekä heidän pyhiä rakennuksiaan Damaskoksen lähellä. Hizbullah kuitenkin osallistui Qusairin kaupungin valtaukseen menettäen kymmeniä miehiä kaatuneina, ja Nasrallah lupaa lisätä joukkojensa määrää toisella viidellä tuhannella miehellä. Vapaan Syyrian Armeijan komentaja uhkaa aloittaa täyssodan Hizbullahia vastaan, ellei se vedä joukkojaan Syyriasta.
Israelin kannalta Assadin pysyminen vallassa olisi sittenkin toivottavampi kuin ääri-islamilainen hallitus. Toinen kysymys on Iranin, Syyrian ja Hizbullahin liittoutuma, johon Irak liittynee, joka voi todella uhata Israelin olemassa oloa. Iranin ydinase valmistunee lähiaikoina. Obaman asenne on mukautuminen siihen, ei sen estäminen. Israel ei voine yksin mennä Iraniin toimittamaan tehtävää, joka kuuluu koko länsimaiselle yhteisölle.
Kastel 29.05.2013 Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020