Thursday, November 14, 2019

TORSTAI 14.11.2019


TORSTAI 14.11.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Egyptin välittämä tulitauko Israelin ja Palestiinan Islamic Jihadin (PIJ) astui voimaan 05.30 torstaiaamuna kaksi päivää kestäneiden taistelujen jälkeen, joissa PIJ ampui yli 400 rakettia Gazasta Israelin siviilikohteisiin, ja joissa 32 Gazan arabia saivat surmansa IDF:n suorittamien vastatoimien aikana.

Tilanne oli edelleen jännittynyt ilmeisesti IAF:n tekemän ilmaiskun jälkeen Gazan keskiosassa Deir Al-Balah kaupungissa, jossa sai surmansa saman perheen kuusi jäsentä, ja 12 muuta haavoittuivat, aikaisin torstaina ennen tulitaukoa. Iskussa sai surmansa PIJ:n rakettiyksikön komentaja.

Tulitauosta huolimatta raketteja lensi Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa ainakin 1.5 tuntia sopimuksen tultua voimaan.

PIJ:n tiedottaja Musab al-Berim sanoi, että tulitauko perustui listaan PIJ:n keskiviikkona esittämiä vaatimuksia, joista yhden mukaan Israel lopettaa täsmäiskunsa PIJ:n johtajien teloittamiseksi.

Korkea egyptiläinen virkailija kertoi Israelin Radion välittämän tiedon mukaan, että PIJ suostuu lopettamaan raketti-iskunsa ja varmistaa, että Gazan turva-aidan varrella järjestetyt mielenosoitukset ovat rauhanomaisia.

Israel puolestaan lupaa lopettaa ilmaiskunsa ja kohdistetut teloitukset, ja keskeyttää kovien ammusten käyttämisen mielenosoittajia vastaan turva-aidalla.

Israel ei ole vahvistanut tulitaukosopimusta, mutta se ei ole tehnyt sitä aiemminkaan todeten, ettei Israel neuvottele terrorijärjestön kanssa.

IDF:n tiedottaja sanoi tutkimusten alkaneen väitteiden johdosta, että hälytys-sireenit soivat Gazan pohjoisosan lähellä olevissa israelilaisyhteisöissä alle tunnin kuluessa tulitauon alkamisesta.
https://www.timesofisrael.com/gaza-ceasefire-between-israel-islamic-jihad-in-effect-from-5-30-a-m/,

02. IDF:n tiedottaja vahvisti torstaiaamuna, että tulitauko oli astunut voimaan eteläosassa ja että ”Black Belt” suunnitelma oli saavuttanut tavoitteensa.

”Me saavutimme kaikki tavoitteemme 48 tunnin kuluessa” sanoi IDF:n tiedottaja prikaatin kenraali Hedy Silberman. ”Nyt meidän on keskityttävä pohjoiselle lohkolle – eikä Iranin aktiivisuus rajoitu vain Syyriaan”.

”Käytimme vain pienen osan kyvyistämme, mutta me emme taistelleet Hamasin, Hizbullahin, eikä Iranin kanssa” Silberman selitti.

Tulitauko astui voimaan klo. 05.30 torstaiaamuna. Islamic Jihad (PIJ) ja muut järjestöt Gazassa suostuivat Egyptin esitykseen välittömästä tulitauosta, ja protestien suorittamiseen raja-aidalla ”rauhanomaisesti”.

Israel lupautui luopumaan terrorijohtajien eliminoimisesta ja kovan tulen käyttämisestä protestimarssijoita vastaan turva-aidalla.
Tulitauko julkistettiin myös arabimediassa.

Israelin valtion edustaja totesi, että ”tilanne kentällä määrittelee, mitä tapahtuu. Iskemme jokaiseen, joka vahingoittaa meitä, asenteemme ei ole muuttunut. Saavutimme haluamamme; PIJ:n infrastruktuuri on pahoin tuhoutunut, ja yli 20 potentiaalista terroristia eliminoitiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271662,

03. IDF oli koonnut Gazan kaistan ympärille suuren määrän sotakalustoa- panssareita, tykistöä, ja vahvistanut ilmapuolustusta – mutta alkaa vähitellen helpottaa Gazan saartoa, Myös koulut aloittavat toimintansa ja kieltoja kansan yhteisestä kokoontumisesta puretaan, mutta se tapahtuu hiljalleen.

Palestiinan Islamic Jihad (PIJ) ei käyttänyt iskuissaan pitkän kantomatkan ohjuksiaan, joilla se olisi ulottunut Tel Aviviin ja Jerusalemin liepeisiin.
IDF pyrki iskuissaan tuhoamaan PIJ:n raketti- ja etenkin pitkän kantomatkan ohjusverstaat Gazassa.

Asukkaita kuitenkin pyydetään oleskelemaan lähellä pommisuojia – kaiken varalta, sillä tulitauko on hauras ja rikkoutuu helposti. Hamas onnistui pysyttelemään sivussa taisteluista eikä siten kärsinyt vahinkoa.

Pääministeri Netanyahu, joka antoi puolustusministerin tehtävät Naftali Bennettille tiistaina klo. 11.00, varoittaa, että PIJ:llä on vain yksi vaihtoehto: ”Lopeta raketti-iskut tai saat entistä kovempia iskuja”.

Puolustusministeri Naftali Bennett määritteli 80 km:n etäisyydellä Gazan raja-aidasta sijaitsevat alueet erityisalueiksi erityismääräyksineen.

Tuore tulitauko saa kasteensa perjantaina 15.11.kun 18 kuukautta kestäneet ”paluumarssit” uusiutunevat turva-aidalla. PIJ voinee pyrkiä hyödyntämään marsseja joko iskemällä sotilas- tai siviilikohteisiin todetessaan, etteivät kaksi päivää kestäneet 430 raketin iskut surmanneet yhtään juutalaista.
https://www.debka.com/gaza-ceasefire-faces-real-test-on-friday-at-weekly-palestinian-border-disturbance/,

04. Shin Bertin entinen johtaja Yoram Cohen puhui torstaiaamuna täsmä-teloitusten taktiikasta todeten:
”Ne ovat vaikuttava väline, ja monet toteavat: ”järjestön kakkosmies astuu teloitetun sijaan”, mutta ei hänellä ole heti edeltäjänsä tarmoa ja kykyä”.

Hän varoitti puhumasta IDF:n pelotteluvaikutuksesta tai sen puutteesta, sillä se pystytään arvioimaan vasta jälkeenpäin, ei tosi ajassa, ei lehdistössä eikä koskaan kuuluisuuden hankkimiseksi.

Cohen kritisoi työpaikkojen sulkemista maan keskiosissa heti rakettitulen alettua: ”Uskoisin, että IDF:llä oli tiedustelutieto PIJ:n iskujen kovuudesta, uskotellen ne kovemmiksi kuin ne todellisuudessa olivat. On virhe asettaa meidät tällaiseen asemaan, se on psykologinen voitto viholliselle”.

Hallituksen toimiin kohdistuvasta kritiikistä hän sanoi: ”Ainoat todella vaikuttavat efektit ovat omat toimemme, eivät lausuntomme. Heikkoutemme on antaa lausuntoja, oikeita tai vääriä, mutta usein ne nostavat vihollisen itsetuntoa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271664,

05. Haaretz kertoo Gazan viimeisten taistelujen uhrimääristä näin:

Gazan arabeista sai surmansa 32 ihmistä; haavoittuneita oli ainakin 111;
Israelilaisia haavoittui eriasteisesti puolisen sataa, kuolonuhreja ei ollut.
Raketti-iskut pakottivat sulkemaan kouluja ja liiketoimia, ja lähes miljoonan koululaisen jäämisen koteihinsa, aiheuttaen tuhoa miljoonien edestä.

PIJ ampui Gazasta Israelin etelä- ja keskiosiin 450 rakettia, Iron Dome torjuntaohjus-patteristot eliminoivat 90 % niistä, jotka järjestelmän tutkan antaman tiedon mukaan olivat matkalla siviilikohteisiin, asuntorakennuksiin, kouluihin tai muihin julkisiin rakennuksiin, mutta ei reagoinut muihin.
https://www.haaretz.com/israel-news/islamic-jihad-israel-gaza-rockets-ceasefire-tel-aviv-hamas-syria-1.8122258,

UUTISIA ULKOMAILTA
06. USA:n kongressi aloitti eilen presidentti Trumpia vastaan nostettujen syytetoimien todistajien kuulemista, josta puhe-radiojuontaja Rush Limbaugh esitti kärkevän kysymyksen kongressin puheenjohtajalle Nancy Pelosille (D-Ca) kuunneltuaan Adam Schiffin johtamaa 6 tuntia kestävää kuulemista:

”Pelosi, kerro meille, oletko lähellä päätöksen tekoa, vai tämän sulkemista?”

Schiff painotti kaksi tuntia kestäneessä alustuksessaan, että hänellä on todiste presidentti Trumpin yhteyksistä Venäjän kanssa voittaakseen v. 2016 presidentin vaalit, vaikka erityisneuvos Robert Myller päätyi raportissaan tulokseen, ettei ole mitään todistetta Venäjän sekaantumisesta.

Keskiviikkona kongressin tiedustelukomitea, jota Schiff johtaa, kuuli kahden demokraattien virkailijan todistukset, joissa he väittivät Trumpin käyttäneen painostusta tuen menettämisestä, saadakseen Ukrainan tutkimaan poliittisen vastustajansa, entisen varapresidentti Joe Bidenin, toimia Ukrainassa.

Kumpikaan todistajista ei pystynyt osoittamaan John Tarliffen (R-ILL) vaatimusta, ”mikä oli se syytöksiä aiheuttanut rikos”? ”Vain syvä hiljaisuus.”
Koko syytetoimi näyttää olevan vain hupiohjelmiin kuuluva ajanviete, ei mitään todellista, ja osoituksena demokraattien epätoivoisesta asemasta.
https://www.wnd.com/2019/11/limbaugh-pelosi-getting-close-shutting/,

07. USKONNOLLISIA AIHEITA; raportteja USA:sta ja muualta.

- Rooman Colosseumilla on pystytetty Karthagoa, Rooman imperiumin muinaista taloudellista ja hallinnollista kilpailijaa, esittelevä näyttely maaliskuun aikana 2020. Rooma lopulta tuhosi Karthagon.

Mikä todella herättää kysymyksiä on, miksi Katolinen Kirkko, joka aiemmin on esitellyt Colosseumia paikkana, jossa kristittyjä lahdattiin mieli-sairaitten diktaattorien käsissä pelätessään uskoa, jota he eivät voineet lopettaa, näyttelyn sisäänkäynnin viereen on pystytetty muinaisten kanaanilaisten ja karthagolaisten palvoman Moloch-epäjumalan jättimäinen kuvapatsas?

Moloch vaati palvojiltaan lapsiuhreja. Nyt tämä pakanajumala Moloch esitetään kristikansalle jumalana, joka vaatii edelleen lapsiuhreja, sen modernissa muodossaan syntymättömien tai äsken syntyneitten sikiöitten ja vauvojen surmaamiseksi äidin kohtuun tai synnytyslääkärin käsissä.
https://www.wnd.com/2019/11/statue-molech-pagan-god-burning-kids-death-now-display/,

- Rooman paavi Francis I valitsi ja nimitti viime kuussa Brooklynin piispan Nicholas DiMarzionin valvomaan tutkimuksia kirkon piispan Joseph Malonen Buffalonin hiippakunnassa USA:ssa. Nicholas DiMarzioni itse on tutkimusten alaisena vuosikymmeniä sitten Buffalossa lapseen kohdistuneen seksirikoksen vuoksi.

Bostonin asianajaja Mitchell Garabedian muistutti kirkon virkailijoita väitteistä Brooklynin piispaa Nicolas DiMarziota vastaan, jonka paavi Francis I oli nimittänyt tutkimaan Buffalon hiippakuntaa, jonka piispa Joseph Malone on joutunut ”kiirastuleen” tavasta, jolla hän on käsitellyt hiippakuntansa papistoa koskevaa lapsiin kohdistuvaa seksiskandaalia.
https://www.wnd.com/2019/11/bishop-chosen-probe-church-sex-abuse-accused/,

- Kutsu sitä kirkon maallistumiseksi tai todellisuuden tajuksi tai miksi vain, mutta Seattlen presbyteerinen kirkko on huolestuneena – sekin - katsellut palvojien harvenemista sunnuntain Jumalan palvelusten ja muiden juhlien penkeissä ja keksinyt mielestään oivan keinon pulman ratkaisemiseksi.

Tuloksena on ”baarikirkko”, jossa palvojien on mahdollista napata tuoppi tai kaksi olutta tai muuta virvoketta uskonnollisuutensa herättämiseksi.

Artikkelissa spekuloidaan, että miksei, miltä kirkkolaitos näyttää 20 tai 30 vuoden kuluttua? Eikös olekin huippuidea saada kansa kokoontumaan keskustelamaan hengellisistä asioista muissakin paikoissa, kuin kirkossa! Siellä on mahdollisuus tavata todellisia ihmisiä, kuunnella mitä he haluavat ja miten he todella tuntevat.
https://www.wnd.com/2019/11/drink-welcome-bar-church/,

- USA:ssa moderni noituus jatkaa kasvamistaan. ”Naisten Marssin” nimellä kulkeva liikehdintä kutsuu äänestäjiä kokoontumaan loitsiakseen ja äänestääkseen (casting spells and casting votes).

Aktivistiäitien websivun mukaan viime viikon ylimääräisten äänestysten yhteydessä Naisten Marssin virkailija kutsui twitter-sivullaan noitumaan taistellakseen patriarkaalista järjestelmää kaikin mahdollisin tavoin.

”On äänestyspäivä”! ”Kaikki valta kansalle, koko kansa äänestämään. Jos olet oikeutettu, mene ulos äänestämään”, ultra-vasemmistolainen ryhmä tweettasi; sen oheen liitetty kuva kertoi kaiken!
https://www.wnd.com/2019/11/womens-march-calls-witchcraft-politics/,
USA:n noidat kokoontuvat kerran kuussa asettaakseen jatkuvan loitsun presidentti Donald Trumpin ja hänen perheensä ylle.
ISRAELIN HALLITUSONGELMIA
08. Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman (LIBI) haluaa edelleen yhteys-hallitusta, ja siksi hän on kuin tulisilla hiilillä nähdessään Likudin ja SiniValkoisen johtajien riiputtavan päätään ja vetävän jalkojaan, vaikka aikaa on enää 6 päivää siihen, kun joko hallitus on pihtisynnytetty, tai Gantz palauttaa mandaattinsa Rivlinille, jonka on päätettävä, pyytääkö Knessetin apua vai uusia vaaleja.

Tilannetta mutkistaa se, ettei oikeuskansleri Amichai Mandelblit ole pystynyt tai rohjennut julkistaa päätöstään Netanyahun syyttämiseksi.

Libi sanoi tavattuaan Bibin, ”ettei Bibi todella halua neuvotella hallituksesta, sillä hän on päättänyt mennä uusiin vaaleihin”.

”Netanyahulta kuulimme selvästi ”ei” – hän ei hyväksy täyttä suunnitelmaani, jonka esitin. Täällä en kuullut selvästi ”ei”, mutta en myöskään kuulut ”kyllä” positiivisella tavalla. Se on todella masentavaa” Libi sanoi tavattuaan Gantzin.

Libi haluaa yhteyshallitusta ilman uskonnollisia (Shas ja UTJ) sekä ”messiaanisia” puolueita (Jewish Home-National Union ja Yamina).

Libi vihjaisi myös SiniValkoisen puolueen sisäisestä ristiriidasta, jota Gantz pyrkii peittelemään. Puolueen kenraalit ovat valmiit yhteyshallitukseen Bibin ja Likudin kanssa, mutta Yair Lapid ei halua hallitukseen Bibin kanssa.

On vihjailtu, että Gantzin oma puolue Resilience ja Moshe Yaalonin puolue Telem menevät Gabi Ashkenazin kanssa hallitukseen ja jättävät Yair Lapidin Yesh Atid puolueineen soittelemaan luuviulua.

”Päätimme hyvän kokouksen, jossa analysoimme tilannetta” kertoi Gantz tavattuaan Libin.”Emme halua uusia vaaleja ja teemme kaikkemme sen estämiseksi viimeiseen minuuttiin saakka”.

Rivlin esitti, että Likudin ja SiniValkoisen johtajat vuorottelevat, alkaen Bibistä, ja Bibille annetaan vapaata hallituksesta, jos on tarvetta siihen.
https://www.timesofisrael.com/liberman-netanyahu-said-no-to-unity-blue-and-white-hasnt-given-a-clear-yes/,

Tilanne alkaa olla kestämätön, sillä ulkomaat laskevat leikkiä Israelin kustannuksella. ”Israelilaiset rakastavat vaaleja pitäen niitä yhtenään, mutta eivät valitse ketään” vinoili presidentti Donald Trump, joka tänään tapasi Turkin presidentti Recep Tayiip Erdoganin Washingtonissa.

He näyttävät tulevan hyvin toimeen keskenään rippumatta Trumpin uhkauksista romuttaa Turkin talous, jos Turkki vahingoittaa kurdeja Syyriassa.
https://www.timesofisrael.com/at-white-house-meeting-trump-dodges-us-turkey-row-says-hes-a-fan-of-erdogan/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -27; Tiberias 19 -34; Suolameri 23 -33; Eilat 21 -32 +C-astetta, aurinkoista, huomenna viilenee muutaman asteen verran.


Tuesday, November 12, 2019

TIISTAI 12.11.2019


TIISTAI 12.11.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. IDF:n ja Shin Betin (Israelin turvallisuusjärjestö) yhteisessä operaatiossa Gazan kaistalla eliminoitiin Palestinian Islamic Jihadin (PIJ) johtaja Baha Abu al-Ata. Hyökkäys rakennusta vastaan, jossa Abu Ata asui perheensä kanssa, tehtiin tiistain vastaisena yönä.

Operaation oli valtuuttanut Israelin pää- ja puolustusministeri Benyamin Netanyahu. Uusi puolustusministeri Naftali Bennett ei vielä osallistunut päätöksen tekoon; hän sai ministerin valtuudet tänään klo 11.00.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271500,

02. IDF:n tiedotusosaston tiedottaja kertoi, että Abu Ata oli vastuussa useimpiin viimeisten viikkojen aikana PIJ:n Israelia vastaan tekemiin terroritekoihin muodostaen ”tikittävän pommin”.

Hän johti ja osallistui henkilökohtaisesti Israelin siviilikohteisiin ja IDF:n sotilaita vastaan tehtyihin terrori-iskuihin, rakettituleen, sala-ammuntaan, dronien lähettämiseen ja paljoon muuhun.

Abu Ata pani alulle valmisteluja välittömien terrori-iskujen suorittamiseksi eri tavoin, kouluttaen terrorisoluja soluttautumista ja sala-ammuntaa, drone hyökkäyksiä ja raketti-iskuja varten eri kantomatkoilla.

IDF:n ja ISA:n yhteistyönä suoritetun operaation onnistumiseksi, joka perustui tarkkaan tiedusteluun ja edistyneeseen operointikykyyn, se suoritettiin suorana iskuna välittömän uhkan poistamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271500,

03. Iskun seurauksena ”punaiset hälytyssireenit” soivat kaikkialla Gaza kaistan läheisissä juutalaisyhteisöissä varoittaen mahdollisista raketti-iskuista.

IDF on hajauttanut joukkojaan eri osiin Gazan rajaa valmistautuessaan useisiin puolustus- ja hyökkäysnäkymiin, joita operaatio voi aiheuttaa.

Kotirintaman komentaja ilmoitti, että operaation vuoksi koulut ovat suljettuina Gazan turvallisuusaidan läheisyydessä sijaitsevissa juutalaisyhteisöissä.

IDF sulki varotoimena kaikki Gazan turva-aidan läheisyydessä sijaitsevat yhteisöt ja niihin johtavat maantiet.
Israelin Rautatieyhtiö päätti peruuttaa tilapäisesti junayhteydet Ashkelonin ja Beer Shevan välillä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271500,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271509,

04. Abu al-Atan teloitusoperaation seurauksena Gazasta ammuttiin Israelin puolelle useita raketti-iskuja.

Sireenit soivat kuuden aikaan aamulla Ashdodissa, Gederassa ja Moshaveissa Gazan tuntumassa; myöhemmin myös Ashkelonissa sekä Zikim-kibbutsissa ja Sderotissa.

Tuntia myöhemmin sireenit soivat Gush Dan alueella Israelin keskiosissa, mukaan lukien Tel Aviv, Holon ja Rishon LeZion. Koululuokat on peruutettu toistaiseksi myös Beer Shevassa.

Tiedot raketti-iskujen ensimmäisistä siviiliuhreista ovat myös tulleet julkisuuteen. 45-vuotiasta miestä hoidettiin saamansa ahdistuksen vuoksi, ja 18-vuotias tyttö haavoittui lievästi juostessaan suojattuun tilaan. Heidät vietiin sairaalaan.

COGAT järjestö ilmoitti Erez ja Kerem Shalom risteysten sulkemisesta sekä Gazan kalastusalueen pienentämisestä Gazan rannikolla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271505,

05. IDF:n tiedottaja Hedi Zilberman kommentoi viime yönä suoritettua operaatiota Gazassa, jolla eliminoitiin PIJ:n johtaja Baha Abu al-Ata.

”Sikäli kuin kysymys koskee IDF:ää, Abu al-Ata oli tikittävä pommi, jota hänellä oli tarkoitus edistää tulevien päivien aikana, todellisia raketti-iskuja Gazasta, sala-ammuntaa ja soluttautumista Drone-hyökkäysten ohella” Zilberman sanoi.

”Me seurasimme häntä maalla, meillä oli tilaisuus ja me käytimme sitä hyväksi. Me odottelimme sitä viikon ajan – kirurgista leikkausta, joka johti hänen kuolemaansa mahdollisimman vähäisin uhrein”.

Zilberman vakuutti, ”ettei tarkoituksena ole mennä takaisin kohdistettuihin murhiin. IDF ei ole kiinnostunut tilanteen kiihottamisesta, mutta olemme valmiit jatkamaan työtä ketä hyvänsä vastaan, joka pyrkii kyseenalaistamaan Israelin turvallisuuden”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271507,

06. Syyrian media raportoi kahden Islamic Jihadin virkailijan surmasta, mukaan lukien PIJ:n virkailijan Akram Ajourin poika, jonka Israel suoritti aikaisin tiistai-aamuna Ajurin asuntoon Damaskoksessa. Lisäksi 6 ihmistä haavoittui.

Islamic jihad syytti julkistamassaan lausunnossa ”sionistista rikollista vihollista”, kuten siinä todettiin. Iskua pidettiin aiemmin sisäpoliittisena murhana.

Syyrian media identifioi rakennuksen siviilirakennukseksi, joka sijaitsi lähellä Libanonin lähetystöä Mezzahissa, pääkaupungin läntisessä osassa, jossa sijaitsevat myös Damaskoksen Yliopisto ja useita ulkomaiden lähetystöjä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5623679,00.html,

07. DebkaFile kertoo aamun artikkelissaan, että suoritettuaan kaksi onnistunutta operaatiota terrorijärjestön virkailijoita vastaan tiistain vastaisen yön aikana, Israel aloitti sodan Palestiinan Islamic Jihadia (PIJ) vastaan.

Gazaan tehty kirurginen operaatio onnistui surmaamaan Baka Abu al-Atan, joka johti PIJ:n operaatioita Gazan kaistalla, ja hänen vaimonsa.

Damaskoksessa PIJ:n virkailijan Akram al-Ajourin kotiin tehdystä kahden raketin iskusta media antaa ristiriitaisia tietoja. Yhden raportin mukaan hän pääsi pakoon; toisen mukaan hän haavoittui, mutta menetti poikansa.

Al-Ajouri toimi välittäjänä PIJ:n ja Iranin Al-Quds Prikaatin johtajan kenraali Qassem Soleimanin välillä.

IDF:n operaatioiden seurauksena Gazan terrorijärjestöt ovat ampuneet klo 10.36 mennessä n. 50 rakettia, joista Iron Dome eliminoi 20. Raketti-iskuja tehtiin Israelin keskiosan siviilikohteisiin, mukaan lukien Sderot, Ashkelon, Ashdod, Gedera, Rishon LeZion ja Tel Aviv.

IDF informoi Gazan terrorijärjestöjä, ettei Israelilla ole mitään intressiä jatkaa kohdistettuja iskuja johtajia vastaan, toivoen Hamasin pysyvän ulkopuolella. DF arvioi, että yritys on toiveajattelua, sillä komennot tulevat Teheranista.

”Kun Bibi kokoaa turvallisuuskabinetin Tel Avivissa tutkimaan tilannetta, samoin Teheranissa, Damaskoksessa ja Beirutissa toimivat korkeat virkailijat kokoontuvat tiistaiaamuna tekemään päätöksiä, miten rangaista Israelia, vai avataanko kolmas rintamalinja pohjoisessa”.

DF kertoo, että PIJ:llä on taistelijoita sekä Syyriassa että Libanonissa, ja että nuo joukot voivat tuntea tarvetta yhtyä Gazan veljiensä rintamaan.

PIJ johto Gazassa ilmoitti ensiksi, ettei reagointi hyökkäykseen tunne rajoja, mutta 50 raketin jälkeen sanoi uudessa lausunnossaan, että lisää on tulossa.

DF arvioi, etteivät Egyptin välitysyritykset tule onnistumaan, koska sekä Hamas että PIJ saavat talous- ja aseavun lisäksi ohjeensa Teheranista. Uskottavuutensa säilyttämiseksi vaalien kynnyksellä Hamas joutunee osallistumaan näkyvämmin PIJ:n ja IDF:n väliseen sotaan.
https://www.debka.com/israel-is-at-war-with-islamic-jihad-tehran-weighs-opening-northern-fronts-as-punishment-for-al-atta-killing/,

08. Israelin Tilastokeskuksen (CBS) maanantaina julkaiseman raportin mukaan 10 Israelin metropolia sijaitsevat maan keskiosissa, joissa lähes puolet (44 %) Israelin väestöstä asuu. Jerusalem on edelleen maan suurin kaupunki.

Lähes puolet väestöstä asuu 16:ssa yli 100 000 asukkaan kaupungissa.
Raportin mukaan 44 % kansasta asuvat Jerusalemissa, Tel Avivissa, Haifassa, Rishon LeZionissa, Petah Tikvassa, Ashdodissa, Netaniyassa, Beer Shevassa, Bnei Brakissa, Holonissa, Ramat Ganissa, Rehovotissa, Ashkelonissa, Bat Yamissa, Beit Shemeksissä ja Kfar Sabassa.

Israelissa on 1 218 paikkakuntaa, joista 1090 ovat juutalaisia, 137 ei-juutalaisia mukaan lukien 9 juutalaisten ja muiden kansallisuuksien muodostamia, jotka lasketaan kuuluviksi sekä juutalaisiin että ei-juutalaisiin.

Suurin kaupunki on Jerusalem, siellä asuu 919 438 asukasta; pienin kaupunki on Ruah Midbar, kuntoutuskeskus Israelin eteläosassa, jossa asuu 52 asukasta, 16 asuntorakennuksessa.

Tel Aviv on toiseksi suurin kaupunki, jossa on 435 855 asukasta; Hedera, Herzlia, Modiin Maccabim-Reut lähenevät 100 000 asukkaan rajaa.

Suurin ei-juutalainen kaupunki on Nasaret, jossa on 77 064 asukasta, jota seuraavat Beduiinikaupunki Rahat (69 032) ja arabikaupunki Umm al-Fahm, (55 182).
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5623192,00.html
UUTISIA MAAILMALTA
09. Taurid meteorisuihkut, tunnetaan myös nimellä ”Halloween fireballs”, ovat nähtävissä öisellä taivaalla, 4 vuoden tauon jälkeen, tällä viikolla. Meteorit ovat tavallisesti pienen metallirahan kokoisia, nämä ovat suurempia, marmoripallon kokoisia +/-.
https://www.jpost.com/International/Taurid-meteor-shower-has-arrived-will-continue-to-be-present-for-weeks-607504,

10. Australiassa palokuntalaiset jatkavat toivottomalta näyttävää taisteluaan maan itäosissa riehuvaa metsä- ja pensaspaloa vastaan.
Viranomaiset varoittavat, että laajalle levinneet palot voivat venyttää heidän mahdollisuuksiaan suojella kansalaisiaan.

Vaarassa ovat maan asutuimmat valtiot, mukaan lukien suurin kaupunki Sydney. ”Liian monien tulipalojen riehuessa samaan aikaan kodit ja kansalaiset ovat vaarassa”, sanoo NSW RFS Twitter viestissään.

Ainakin 150 kotia on tuhoutunut ja muutamia ihmisiä on kateissa. 70 paloa riehui NSW:n alueella sunnuntaiaamuna, ja vaikka ei vielä hätätasolla, 36 niistä olivat hallitsemattomia.
https://www.jpost.com/International/Australian-firefighters-battle-widespread-blazes-brace-for-worse-conditions-607383,

11. Meksikon mormoniyhteisön jäsenet hautasivat viimeiset lauantaina heitä kohdanneen massamurhan uhrit ja suuntaavat sitten matkansa kohti pohjoista ja Yhdysvaltoja.

Satoja ystäviä ja perheenjäseniä molemmilta puolilta USA:ssa ja Miksikossa kokoontui maaseudulle Colonia LeBaron kunnioittaakseen Christina Langfordia, joka sai surmansa maanantaina kartellin suorittamassa väijytyksessä surmaten 9 ihmistä, kolme naista ja kuusi lasta, joita oli ammuttu päähän lähietäisyydeltä.

Perheen jäsenet kertoivat Langfordin tulleen ulos autosta kädet ojossa osoittaakseen, ettei hän ollut klaanin jäsen, mutta ensin piilotettuaan pienen Faith vauvansa auton lattialle, jossa hän selviytyi hengissä luotien repimässä autossa. Langfordia ammuttiin suoraan päähän.
https://www.jpost.com/International/After-burying-last-victims-some-in-Mexicos-Mormon-community-head-north-607378,
ISRAELISTA vielä

12. Hamasin valvomasta Gazasta ammuttiin Israeliin 70 rakettia, joista Iron Dome tuhosi 20. Kolme israelilaista haavoittui rakettien iskuissa.
Yksi koti tuhoutui raketin suorassa iskussa, mutta kukaan ei haavoittunut.

Vastauksena rakettituleen IAF iski Hamasin sisäisen turvallisuuden päämajaan Gazan kaupungissa. IDF:n mukaan IAF:n hävittäjäavasi tulen kohti arabi-ryhmää, joka valmistautui ampumaan rakettia. Kaksi arabia saivat surmansa iskuissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271521,

13. PIJ:n terroriryhmän johtajat uhkaavat lisätä raketti-iskujaan Israeliin, mukaan lukien Jerusalem.

Terroriryhmän johtajille on annettu käsky siirtyä maanalaisiin tiloihin ja pysytellä siellä, kunnes toisin määrätään teloitusuhan vuoksi.
”Me iskemme sionistista vihollista vastaan kunnes se pyyttä tulitaukoa” sanotaan PIJ:n uudessa lausunnossa. ”Helvetin portit ovat auenneet”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271527,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -25; Tiberias 20 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -33 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna.

Sunday, November 10, 2019

SUNNUNTAI 10.11.2019


SUNNUNTAI 10.11.2019
ISRAEL
01. Jerusalem Post julkistaa Lahav Harkovin laatiman analyysin koskien pääministeri, Likudin puheenjohtajan Netanyahun (Bibin) ja New Right johtajien kesken allekirjoittamaa sopimusta, jonka puitteissa puolueet tulevat toimimaan yhdessä sekä nykyisessä toimenpidehallituksessa että Knessetissä.

Harkov valistaa aluksi, ettei Bibin ja Uusi Oikeiston johtajakaksikon välillä ole ollut mitään rakkaussuhdetta, eikä sopimuskaan sitä tarkoita. Bennett tunnustaa keskustelleensa alusta lähtien Benny Gantzin kanssa yhteys-hallituksesta, jota hän suosittelee. Tämä aiheutti artikkelin mukaan Bibin varmistamisen sopimuksella, ettei New Right puolue liittoudu SiniValkoisen puolueen kanssa.

Artikkelissa todetaan, että Bibin huoli oli turha, sillä Bennett ei olisi suostunut hallitukseen, jossa Bibi ei olisi mukana. Beit Yehudin johtaja Rafi Peretz ei myöskään suostuisi luopumaan asemastaan puolueen johtajana todettuaan, ettei Shaked tuonut äänivyöryä vaaleissa, kuten odotettiin.

Naftali Bennett saa sopimuksen mukaan puolustusministerin tehtävät hallituksessa, mutta ministerikausi voi jäädä lyhyeksi – 6 viikosta 6 kuukauteen. Sekä Bibi että Bennett saivat haluamansa: Bibin ei tarvitse pelätä Bennettin loikkaamista SiniValkoiseen, ja Bennett sai haluamansa puolustusministeriön.
https://www.jpost.com/Israel-News/Bennetts-dream-come-true-staves-off-Netanyahus-nightmare-analysis-607351, https://www.timesofisrael.com/likud-mk-bennett-appointment-meant-to-prevent-negotiating-bloc-collapse/,

02. Israel Beitenu johtaja Avigdor Liberman (Libi) vakuuttaa, että kaikkein tärkein asia hänelle on estää uusien vaalien pitäminen, kolmannet vuoden kuluessa.

Libi totesi suostuvansa Benny Gantzin suunnittelemaan vähemmistö-hallitukseen, jota arabien Join List tukisi ulkopuolelta, ellei Bibi suostu irrottautumaan 55 kansanedustajan tukemasta uskonnollisista ja oikeistopuolueista.

Libi antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Gantz paljasti tutkivansa mahdollisuutta muista kokonaisuuksista, kuin yhteyshallitusta haluttoman Likudin kanssa.

Bibi päätti liittosuhteesta Uusi Oikeiston kanssa, mikä nostaa Likudin johtaman koaliittion tuen Knessetissä 32:tä 35:en, SiniValkoisen jäädessä 33:en. Tämä parantaa Bibin asemaa neuvotteluissa.
Libi vaatii Bibiä luopumaan ”haredi-messiaanisesta” blokista, jolla hän tarkoittaa puolueita kuten Shas, UTJ, ja osia Beit Yehudista, mutta ei Uutta Oikeistoa.
Libi vakuuttaa edelleen suosittavansa yhteyshallitusta TV-kanava 12 mukaan.

”Keskustelen puolueitten kanssa tällä viikolla” Libi sanoo. ”Ellei joku niistä tee hyväksyttävää päätöstä, tulemme tukemaan toista vaihtoehtoa”.
Hän kieltäytyi antamasta vastausta journalistin kysymykseen, voisiko hän tukea vähemmistöhallitusta, jota Joint List tukee hallituksen ulkopuolelta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Liberman-Ill-support-whoever-accepts-Rivlins-plan-for-unity-govt-607341,

03. IDF:n sotilaat sulkivat pääsyn Naharaymin ”rauhansaareen” Jordanjoen alkupäässä sekä Tzofarin maapalaan Suolameren eteläpuolella, jotka Jordan vaati palautettaviksi. Israelilaiset ovat viljelleet niitä Israelin vuokrattua ne 1994 vuokrasopimuksella 25 vuoden ajaksi. Maa kuuluu Jordanian valtiolle.

”Tämä on hyvin tukallinen päivä” sanoi Enek HaJarden alueneuvoston puheenjohtaja Idan Grinbaum porttien sulkeutuessa tuntien kuluttua.

Grinbaum on Kibbutz Ashdod Ya´acov asukas, jotka viljelivät Naharaymin saarta 1920-luvulta lähtien.

SiniValkoinen puolueen jäsen Zvi Hauser teki vaatimuksen Knessetille keskustelun aloittamiseksi, miksi Bibi ei onnistunut jatkamaan sopimusta.

”25 vuotta kestäneen järjestelyn peruuttaminen vahingoittaa sekä rauhaa että sen hedelmiä, sekä Israelin kansan luottamusta tuleviin sopimuksiin säilyttää päivittäiset, keskinäiseen kunnioitukseen perustuvat naapuruus-suhteet” Hauser murehti.

Naharayminin Rauhansaari ja Tzofar aiheuttivat kiistaa 1994 rauhansopimus-neuvotteluissa. Maapalojen sovittiin kuuluvaksi Jordanian valtioon, mutta Moshav Tzofar sai oikeuden vuokrata maat maanviljelyksen harjoittamiseksi.

Naharaymin omistavat israelilaiset ja Kerem Kayemet LeIsrael juutalainen kansallinen säätiö (KKL), ja sillä on myös historiallista merkitystä.

Juutalainen maahanmuuttaja Pinhas Rutenberg avasi siellä ensimmäisen hydro-electric laitoksen. Golda Meir tapasi saarella salaisesti kuningas Abdullahin vuonna 1947. Vuonna 1997 jordanialainen sotilas avasi tulen automaatti-aseellaan saarella vierailevaan koululasten joukkoon surmaten heistä 7, 13- ja 14-vuotiaita tyttöjä. Heidän muistomerkkinsä jää Israeliin.
https://www.jpost.com/Middle-East/IDF-soldiers-close-Naharayim-gate-prior-to-its-return-to-Jordan-Sunday-607349,

04. Israelin kansallinen kirjasto (NLI) lataa 120 000 historiallista kirjaa online.
Työ on tehty yhteistoimin Googlen kanssa.

Kirjoihin, joita tultaneen lataamaan, voi NLI:n mukaan kuulua kaikki kirjaston copyright-vapaat ja royalti-vapaat kirjat, joita ei vielä ole digitalisoitu.

45 % kirjoista on kirjoitettu hepreaksi, yiddishiksi, ladinoksi ja muilla kielillä juutalaisessa maailmassa. Loput kirjoista ovat eri-kielisiä, mukaan lukien latina, saksa, ranska ja arabi sekä venäjä.
https://www.jpost.com/Israel-News/National-Library-of-Israel-uploads-120000-historic-books-online-607370,

05. Israelissa tapahtui viime viikolla pieni maanjäristys, voimaltaan 3.4 R-astetta, mutta maassa tehdään valmisteluja suuren järistyksen varalta, joka tulisi seuraamaan Great Rift Valley aluetta.

Viimeinen suuri järistys koettiin Israelin alueella 11.07.1927, joka aiheutti suurta tuhoa ja surmasi satoja ihmisiä Jordanin laakson alueella.
Maanjäristyksen keskus oli Kuollutmeren pohjoispuolella, jatkaen suurta laaksorepeämää (Great Rift Valley) pitkin. ’

Maanjäristykset ovat seuranneet toisiaan 100 vuoden välein.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5619988,00.html.

06. Eilat-Ashkelon Pipeline com tuomittiin Israelin pahimman ympäristö-katastrofin johdosta joulukuussa 2014.

Ashkelonista Eilatiin johtava öljyputki vuosi Evronan autiomaahan 5 miljoonaa litraa raakaöljyä lähellä Eilatia.

Ekologien mukaan katastrofin seuraukset alueella tuntuvat useita vuosia.
Yhtiö määrättiin maksamaan 100 miljoonan sakon öljyvuodon johdosta sen alueille aiheuttamien luonnon ja ympäristötuhojen vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5621089,00.html,

07. Vaikka ilmastomuutoksen aiheuttama todellinen tuho on potentiaalinen mahdollisuus vasta vuosien kuluttua, asiantuntijat varoittavat katastrofin olevan kuitenkin aivan lähituntumassa.

Rannikkokaupungit kuten Tel Aviv tulevat ensimmäiseksi kärsimään siitä, ellei globaali yhteisö pane toimeen todellisia ja purevia toimenpiteitä. Israelin rannikkoalueet voivat joutua veden alle seuraavan vuosikymmen kuluessa, ellei kiireisiä toimenpiteitä suoriteta.

Professori Uri Marinov, Ympäristön Suojelu Palvelun perustaja ja ympäristön suojeluministeriön ensimmäinen pääsihteeri, toteaa, ettei vaara ole vain todellinen, vaan suurempi kuin aiemmin otaksuttiin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5620892,00.html,

08. Sateinen sää – kuivan jakson jälkeen – saivat tuhannet lentomuurahaiset suurina joukkoina Israelin kaduille.

Israelin tieteilijät selittävät, että ilmiö on itse asiassa osa parittelurituaalia, jota kutsutaan nimellä ”nuptial flight”, jonka aikana monet pesissä asuvat muurahaiset ”siivekkäät seksualistit” kasvattavat siipiä yhteisön sisällä ajankohdan ollessa suotuisa suvun jatkamiseksi kuningattaren kanssa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5614708,00.html,

09. Säteilystä ja saastuttamisesta vapaa Ashalim aurinkovoimalaitos avattiin julkiseen käyttöön. Negevin erämaassa sijaitseva voimalaitos lähellä Beer Shebaa koostuu 360 photovoltaic aurinkokennoista – jotka operoivat ilman haitallisten sivutuotteitten päästöjä – kooltaan Israelin suurin photovoltaic periaatteella toimiva aurinkovoimalaitos.

Electric hallitus (TEA) ja energiaministeri Yuval Steinitz hyväksyivät äskettäin taloudellisen toiminnan Ashalim-voimalalle 20 vuodeksi.
Laitos tuottaa 121 megawattia sähköä, kaksi kertaa enemmän kuin pienempi photovolcaic voimala Mash´abey Sde.

Voimala on rakennettu 250 dumanin (309 eekkerin) alueelle Solel Boleh rakennus- ja insinööriyhtiön toimesta. 360 aurinkokennopaneelia peilaavat auringon säteet korkean tornin huippuun, jossa valo muutetaan sähköksi aurinkokennoja käyttäen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5608295,00.html,

10. Uuden tutkimuksen mukaan ”Leviathan” luonnonkaasuesiintymää operoiva Noble Energy suuresti aliarvioi aiheuttamaansa saastutuksen levittämistä ja sen mahdollista uhkaa ympäristölle Israelissa.

Lauantaina julkistettu tieteellinen tutkimus, arvostettu ja tarkastettu ”Environmental Impact Assessment Review” arvioi, että oppimismallien vaikutukset, joita Noble Energy käyttää, ovat ”sarja virheitä” ja ylipäätään typeriä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5611428,00.html,

11. Parvi raidallisia ankerias-kissakaloja havaittiin Eilatin edustalla, jossa niitä pari vuotta sitten ei havaintojen mukaan ollut ollenkaan.

Tätä kalalajia kutsutaan nimellä ”Nasrallah” sen ärtyisän luonteenpiirteen vuoksi. Parvi näitä pahaluonteisia kissakala-ankerias-Hassan Nasrallahien havaittiin hellästi muotoutuvan palloksi tanssien rytmisesti ja synkronisesti.

Laji on kotoisin Tyyneltämereltä, josta se kulkeutui 1869 jälkeen Suezin kanavan kautta Välimerelle, jonne se on kotiutunut.
Tutkivat ihmettelevät, miten se on siirtynyt Punaisellemerelle ja Eilatin rannikolle.

Ankerias-kissakala on kauttaaltaan myrkyllisten piikkien suojaama, mutta sen ei tiedetä aiheuttavan vaaraa ihmiselle luonnollisessa ympäristössään. Jos tuollainen viiksekäs olio tulee vastaan, paras olla koskettamatta sitä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5603893,00.html,

12. Israelissa suoritetun tutkimuksen mukaan kulttuuri-ympäristö vaikuttaa eri tavoin juutalaisiin ja musliminaisiin.

Tutkijat havaitsivat juutalaisnaisten rentoutuvan rauhallisessa ympäristössä, mutta musliminaiset pitävät ja rentoutuvat mieluummin kaupunkikeskuksissa.

Aikamme kaupunkialueet ovat tulvillaan useita terveysrikejä, mukaan lukien ilmansaastutus, melu ja helteen aiheuttama rasitus. Viimeinen tapahtuu kun ympäröivä lämpötila nousee tasolle, jossa keho ei enää pysty kestämään ja sopeutumaan lämpötilan vaihteluihin.

Tämän aiheuttaa hellerasite, joka on ominaista kuumuuden saaristo-vaikutukselle. Tutkimuksen mukaan latinos ja afrikan-amerikkalaiset ovat eniten alttiita terveysriskeille ja sen aiheuttamalle tunteelle. Niihin vaikuttavat vaatetottumukset, ruokavaliot tai -estot ja geneettiset erot.

Tutkimuskohteina olivat Nasaret ja Afula, 12 km päässä toisistaan Israelin pohjoisosassa, ja samankaltaisia topografialtaan ja ilmastoltaan.

Perusteellisten tutkimusten perusteelle tehtiin arvioita, jotka osoittavat juutalaisten ja musliminaisten reagoivan eri tavalla ympäristöönsä.

Juutalaisnaiset kokivat stressaantuvansa äänekkäässä ja saastuneessa ympäristössä, mutta rentoutuivat hiljaisemmilla alueilla.

Musliminaiset stressaantuivat enemmän jätettyinä rauhalliseen ympäristöön, mutta kokivat rauhoittavana kiihkeän kaupunginkeskusten menon.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5587297,00.html,

13. Israelin suunnittelema köysivaunu ärsyttää PA/PLO:n arabeja. Israelin käsityksen mukaan se tulee lisäämään turismia Jerusalemin vanhassa osassa. Arabit sanovat köysien kulkevan liian lähellä heidän kotejaan ja häiritsevän heidän kulttuuriaan, historiaansa ja geograafista karaktääriä.

Köysivaunun otaksutaan kuljettavan 3 000 turistia ja palvojaa Jerusalemin länsiosasta itäiseen vanhaan kaupunkiin ja Länsimuurille minuutissa. Talousministeriö näytti hankkeelle vihreää valoa.

Har Nof kukkula Jerusalemin itäpuolella sai uuden nimen: Noet Joseph.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5621253,00.html,

UUTISIA MAAILMALTA
14. Iranin presidentti Hassan Rouhani ilmoitti puheessaan sunnuntaina uudesta öljylöydöstä erämaakaupungin Yazd läheltä Iranin eteläisestä Khuzestanin provinssista.

”Kerron tässä Amerikan Valkoisen Talon johtajille, jotka jatkuvasti syrjivät Iranin öljyä, että maamme insinöörit ja työntekijät löysivät 53 biljoonaa tynnyriä öljyä”.
https://www.timesofisrael.com/iran-says-new-oil-field-found-with-over-50-billion-barrels/,

15. Iran ilmoitti viime viikolla aloittaneensa uraanin rikastamisen maanalaisessa Fordown rikastuslaitoksissa 5 %:n tasoon sanoen, että se pystyy lyhyessä ajassa saavuttamaan 60 %:n tason, josta on lyhyt matka 90 %:n tasoon.

Lausunnossa hyökättiin Netanyahua vastaan todeten, että hänen syytöksensä Iranin haluamasta ydinpommista on suurin valhe.
https://www.timesofisrael.com/iran-says-now-enriching-uranium-at-5-further-exceeding-limit-set-by-nuke-deal/,

16. Irakissa armeijan ja turvallisuusmiesten toimet maassa yleistyneitä massamielen-osoituksia vastaan ovat vaatineet 250 ihmisen hengen.

Kuusi protestoijaa surmattiin Irakin turvallisuusjoukkojen ottaessa lauantaina valvontaansa Bagdadin avainsillat. Haavoittuneita oli 100.
https://www.timesofisrael.com/iraqi-forces-kill-6-protesters-retake-key-baghdad-bridges/,

17. Libanonissa muiston sisällissodasta hälvetessä massa yleistyneet protestit testaavat uuden sukupolven toivoa välttää hajaannusta kansan sisällä.

He hyväksyvät erilaiset näkemykset ja palvontatavat, ja pyrkivät tasoittamaan tietä 18 eri ryhmäkunnan kesken.
https://www.timesofisrael.com/in-lebanon-protests-test-young-peoples-hope-to-escape-sectarianism/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 16 -26; Tiberias 19 -33; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -33 +C-astetta, puolipilvistä, lämmin sää jatkuu toistaiseksi.

Palestiinan mediatarkkailu PMW julkaisi PA/PLO:n talousraportin.
Sen mukaan PA käytti vuosien 2011 -2018 välisenä aikana 7.5 miljardia NIS terrorismin ja toimimattomien instituuttien rahoittamiseen, joita olivat keskusvaalikomitea (104 566 000 NIS) ja Palestiinan lakiasäätävä neuvosto (336 746 000 NIS).
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-spent-NIS-7b-to-fund-terror-report-607277,