Thursday, January 31, 2019

TORSTAI 31.01.2019

TORSTAI 31.01.2019
01. IDF:n entisen komentajan, Israel Resilience puolueen puheenjohtaja Benny Gantz piti ensimmäisen poliittisen linjapuheensa alkuviikosta. Hän yhdisti voimansa entisen puolustusministeri Moshe Yaalonin kanssa.

Hän aloitti sen toteamalla: ”Perheeni ohella mikään ei ole minulle kalliimpi kuin Israelin valtio. Minä rakastan Israelia, olen ylpeä siitä ja antautunut sille. Minulle Israel tulee ennen kaikkea. Kansalaiset täällä ja kotona, minä toistan: Olen sitoutunut yksin teille”.

”Mutta olen täällä tänä iltana, koska pelkään Israelin puolesta. Kansa on voimakas, maa on hämmästyttävä, mutta täällä puhaltaa ilkeä tuuli. Vasemmiston ja oikeiston välinen konflikti raastaa meidät hajalle; ristiriita uskonnollisten ja sekulaarien välillä hajottaa meidät. Jännitys juutalaisten ja ei juutalaisten välillä uhkaa meitä – poliittinen areena on myrkyllinen. Ymmärrykseni mukaan nykyinen hallitus on kiinnostunut vain itsestään, ei sinusta eikä meistä”.

Gantz vakuutti olevansa ylpeä maastaan, mutta sanoi yhä useamman kansalaisen tuntevan syvää hämmennystä tavasta, millä hallitus operoi: ”Voimakas hallitus ei hajota ja hallitse”.

Gantz syytti Netanyahun hallitusta kiihotukseen rohkaisemisesta ja hajaannuksesta. ”Kansan palvelemisen asemesta se holhoaa sitä ja on kyllästynyt siihen, se ei näe yksilöitä, elinkustannusten korkeutta, eikä nuorisolla ole varaa hankkia omaa asuntoa”.

”Ei Israelin johtaja ole kuningas; kansa olemme me kaikki. Olen täällä siksi, että neljän vuoden ajan palveltuani yleisesikunnan päällikkönä, pyydän teidän luottamustanne voidakseni johtaa Israelin valtiota. Yhdeksäs huhtikuuta tulen perustamaan isänmaallisen, voimakkaan, vastuullisen hallituksen.”

- Gantz mainitsi 38 vuoden palvelusajan tehden raskaita ja rohkeita päätöksiä johtaessaan sotilaitaan kohti vihollisen linjoja kansallisen turvallisuuden vuoksi. ”Lähi-Idän vaikeassa ja väkivaltaisessa ympäristössä heikkoa ei armahdeta, mutta voimakas voittaa”.
- Hän vakuutti estävänsä - missä se on mahdollista - Iranin presidentin Hassan Rouhanin, IRGC:n johtajan Qazzam Soleimanin, Hamasin johtajan Yahya Sinwarin ja Hizbullahin johtajan Hassan Nasrallahin Israelia vastaan punomat katalat juonet.
- Israel ei uhkaa Iranin itsenäisyyttä, mutta ei siedä sen uhkauksia, hän vakuutti.
- Inhimillinen apu Gazaan sallitaan, mutta kiristysvarojen maksaminen murha-ryhmille on suljettu pois.
- Vakuuttaakseen toiminnan merkitystä Gantz lupaa vähentää lehdistö-konferensseja, ja lupaa hienovaraista reagointia turvallisuuden kehittymiselle.

Nostaakseen tilaisuuden merkitystä järjestäjät olivat huolehtineet tarvittavasta rekvisiitasta: Halli oli suurin käytettävissä oleva, ja suuria näyttöruutuja oli asennettu ulkopuolelle rekisteröitymättömien kansalaisten informoimiseksi.

Gantz vakuutti hallituksensa yhdistävän kansaa; ei hyökkäyksiä poliisi-komentajaa, armeijan komentajaa tai oikeuskansleria vastaan; ei kiihotusta oikeus-, kulttuuri-tai mediainstituutteja vastaan.

- Gantz pyrkii luomaan positiivisen ilmapiirin ilman katkeruutta, välin-pitämättömyyttä ja toivottomuutta.
- Hän viittasi Menachem Beginiin, joka allekirjoitti rauhansopimuksen Egyptin kanssa, ja Yitzhak Rabiniin, joka allekirjoitti rauhansopimuksen Jordanian kanssa (mutta jätti pois Oslon sopimuksen allekirjoittamisen).
- Netanyahu, niin patriootti kuin onkin, allekirjoitti Hebronin ja Wye sopimukset arkkiterroristin Jasser Arafatin kanssa. Gantz esti kuulijoita huutamasta ivahuutoja Bibiä vastaan kehottaen arvostavaan käytökseen.
- Gantz kuulutti voimakasta ja demokraattista Israelia.
- ”Me tulemme vahvistamaan setlementtiblokkeja, emmekä koskaan unohda Golanin kukkuloita”.
- Jordaninjoki tulee pysymään Israelin ja Jordanian välisenä rajana, ja sen itäpuolella asuvia palestiinalaisia kansoja tulemme estämään uhkaamasta turvallisuuttamme ja identiteettiämme juutalaisena valtiona.
- Yhdistynyttä Jerusalemia rakennetaan, ja se tulee kukoistamaan ja palvelemaan aina juutalaisen kansan ja Israelin pääkaupunkina.
- Meidän hallituksemme ei tule koskaan sietämään vähäisintäkään korruptiota.
- Kiitellen Netanyahun hallitusta sen maalle antamista palveluista Gantz lupasi rakentaa tuhansia uusia asuntoja, ja vakuutti keskittyvänsä yleisten terveys-palvelujen kehittämiseen, rakentaa uusia sairaaloita myös etäisille alueille, sekä varmistaa lääkäripalelujen saatavuus sielläkin.
- Gantz lupasi tuoda kotiin Hamasin pidättämät sotavangit ja kaatuneitten jäännökset Gazasta.
- Gantz lupasi edistää siviiliavioliittojen solmimista, sekä löytää ratkaisu Länsi-muurin edustalla hartautta harjoittavien ryhmien välisissä kiistoissa.
- Hän osoitti hyväksymistä bussiliikenteen aloittamista sapattina, sekä tunnusti ymmärryksensä maan LGBT ja aistivammaisten ryhmien tasa-arvolle. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454825,00.html,

02. TOI kertoo artikkelissaan, ettei ole kauan siitä, kun Netanyahu ylisti Gantzia. Bibi kutsui häntä helmikuussa 2011 ”erinomaiseksi sotilaaksi, joka osallistui korkeimman luokan päätösten muotoilemiseen”. Mutta tämä on historiaa.

Tänä päivänä Gantz on tullut Netanyahun potentiaalisesti tärkeimmäksi haastajaksi juutalaisen kansan valmistautuessa valitsemaan uuden potentiaalisen puolueen ja pääministerin seuraavaan vaalikauteen saakka.

Netanyahu aloitti Gantzin vastaiset hyökkäyksensä välittömästi sen jälkeen, kun Gantz rekisteröi Resilience puolueensa Knessetissä 27.12.2018.
”En halua sekaantua siihen, miten vasemmisto jakaa äänensä” Bibi kertoi journalisteille 28.12.

Gantz vihjaisi tiistai-iltana Tel Avivissa pitämässään puheessa kuuluvansa enemmän keskitason puolueisiin, ellei peräti oikeistolaisiin.
Bibi vastasi tähän myrkyllisesti: ”Jokainen, joka ei tunnusta kuuluvansa kumpaankaan ryhmittymään, on automaattisetsi vasemmistolainen”.

Likud ja Bibi eivät maininneet - ylistellessään Gantzia - Nablusin lähellä sijaitsevan Josefin hautakammion lähellä lokakuussa 2000 sattunutta tapausta Jasser Arafatin junaileman toisen intifadan alkupäivinä. Gantz oli silloin prikaatin-kenraali ja IDF:n Juudean ja Samarian divisioonan komentaja.

Rajapoliisin druusiupseeri Madhat Yousef haavoittui pahoin arabien ampumista luodeista joutuen makaamaan kentälle verta vuotaen, mutta IDF ei tehnyt mitään hänen auttamisekseen. Madhat Yousef menehtyi haavoihinsa.
Gantzia syytettiin silloin upseerin hylkäämisestä. (IDF:n tutkimuskomitea ei kuitenkaan löytänyt mitään virhettä komentajien menettelyssä.)

Likudin – kuten kuittenkin puolueitten vaalitiimit – muistivat hyvin 19 vuotta aiemmin sattuneen tapauksen, mitä tuki Gantzin vierailu druusiyhteisössä, jonka yhteydessä hän lupasi muuttaa Knessetin vahvistaman Israel kansa-valtion lain.
Puolueitten Gantzin vastaiset hyökkäykset ovat kiihtyneet hänen kansan-suosionsa nousemisen tahdissa.

Uusi Oikeisto-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett on ottanut Gantzin sotilasuran erityistarkkailuun. Puolueen julkaisemassa lausunnossa todetaan:
Viimeinen Yaalonin ja Gantzin välinen yhteistoiminta johti 30 hyökkäystunnelin rakentamiseen Gazasta Israeliin.

Lausunnossa viitataan IDF:n ja Hamasin väliseen 2014 kesäsotaan ”Operation Protective Edge”, jolloin Gantz oli IDF:n komentaja ja Moshe Yaalon Netanyahun hallituksen puolustusministeri. 50 päivää kestänyt sota päättyi tulitaukoon, eikä kestävää sopimusta aselevosta ole vieläkään saatu solmittua.

Bennett syyttää Yaalonia ja Gantzia sodan lopettamisesta saavuttamatta ratkaisevaa voittoa, keskittyen sen sijaan tunnelien etsintään ja tuhoamiseen. IDF:n joukkojen pysäyttäessä sotatoimensa viikkokausiksi he joutuivat Hamasin tarkka-ampujien maalitauluiksi kuin istuvat ankat menettäen useita sotilaita.

Artikkelissa muistutetaan, että Likudin vaalitiimin tulee edetä varovaisesti tällä armeijalohkolla, sillä pääministeri Netanyahu teki lopulliset päätökset kesäsodan aikana. Turismiministeri Yariv Levin (Likud) kutsui armeijanradion lähetyksessä keskiviikkona Gantzia surkeaksi komentajaksi. https://www.timesofisrael.com/in-a-different-age-not-long-ago-netanyahu-thought-benny-gantz-was-excellent/, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5453582,00.html,

03. Tuoreen gallupin mukaan Gantzin johtama Reisilience puolue saisi nyt 21 edustajanpaikkaa; Likud säilyisi johtavana puolueensa 31 kansanedustajalla.

TV-kakkosen gallupin mukaan puolueitten kannatus on nyt tämä:
- Likud 31 kansanedustajaa,
- Resilience 21 edustajaa,
- Yesh Atid 11 edustajaa,
- Uusi Oikeisto 7 edustajaa,
- UTJ saa 7 edustajaa,
- Työväenpuolue 6 edustajaa,
- Joint List (Israelin arabit) 6 edustajaa,
- Ahmed Tibin Taal arabipuolue 6 edustajaa,
- Shas 6 edustajaa,
- Meretz, Jewish Home, Orly Levin-Abekasis Gesher saisivat kukin 4 edustajaa.
Otzma Yehudit, Moshe Feiglinin Zehut ja Tzipi Livnin Hatnua eivät ylitä vaali-kynnystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258379.
04. Mielipiteentutkijayhtiöt ovat aktivoituneet Gantzin tiistaisen puheen jälkeen.
Gallupien tulokset heittävät suuresti toisistaan tasoittuen sitten, kun pahin innostus on mennyt ohi.
Ahiya Ravek sanoo ynetnews.com artikkelinsa aluksi, että erot pääministerin johtaman puolueen Likudin ja Gantzin johtaman Resilience puolueen välillä ovat kaventuneet vähempään kuin 10 edustajapaikkaan. Likud silti johtaa selvästi.

Kysyttäessä, kuka heistä on sopivin pääministeriksi, Reshet kanava 13 News antoi sekä Bibille että Gantzille 42 %.
Keshet kanava 12 News antoi Bibille 36 %, Ganztille 35 %.
Israel Public Broadcasting Corporation (IPBC) antoi Bibille 47 %, Gantzille 41%.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, sekä TV-kanava 12 että 13 antavat Likudille selvän johtoaseman 30 edustajaa, Resilience 21 edustajaa TV-12 mukaan, TV-13 lupaa sille 24 edustajaa Knessetin 120 paikkaisessa istuntosalissa.

Laborpuolue saa TV-12 ja 13 mukaan 6 edustajaa, IPBC lupaa 8.
Yesh Atid-puolue saisi 11 edustajaa, TV-13 ja IPBC lupaavat 9 edustajaa.
Kulanu TV-12 mukaan 5 edustajaa, TV-13 ja IPBC vain 4.

Uusi Oikeisto saisi IPBC mukaan 8 edustajaa; TV-12 mukaan 7 ja TV-13 6.
Jewish Home saisi 4 edustajaa.
Shas ja UTJ menettävät paikkojaan; Shas 4 -5; UTJ säilyttää 6 edustajaansa.

Israel Beitenu ja Gesher saisivat 4 edustajaa kukin.

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455773,00.htm,

05. Humanitääriset järjestöt sanovat, että taisteluissa IDF:n kanssa Gazassa 5 000 ihmistä odottavat orthopedista hoitoa, mutta kieltäytyvät Israelin tarjoamasta hoidosta.
Paluumarssien alettua viime vuoden maaliskuussa Israel kieltäytyi hoitamasta potilaita Gazasta, mutta antaa apuaan hengenvaarallisissa tapauksissa.

Monet hoitoa ja leikkauksia tarvitsevat haluavat mieluummin Jordaniaan.
Väkivaltaisten mielenosoitusten alkamisesta lähtien lähes 6 000 gazalaista on saanut haavoja ja vammoja jalkoihinsa sotilaitten tähdätessä tulensa niihin.

Gazassa on pulaa kaikista lääkintätarvikkeista, mitä ovat kiihdyttäneet PA:n Hamasille Gazaan julistamat omat saartotoimet. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455509,00.html,

06. Israelin Etiopiasta muuttaneet juutalaiset ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan sekä valittaen poliisin aiheettoman väkivaltaisesta käyttäytymisestä.
Tuhannet Etiopiasta muuttaneet Israelin kansalaiset osoittivat mieltään keskiviikkona iltapäivällä ja illalla.
Mielenosoitukset saivat alkunsa kaksi viikkoa sitten Bat Jamissa, jossa poliisi ampui kuoliaaksi veistä heilutelleen Yehuda Biadganin , 24-vuotiaan Etiopiasta muuttaneen juutalaisen nuorukaisen. Silminnäkijät sanovat, ettei nuori ollut millään tavoin vaarallinen poliiseille.
Asiaa tutkitaan edelleen.
Biadgan velipuoli, joka palautti univormunsa poliisille viime viikolla toimittuaan vapaehtoisena 10 vuoden ajan, valittaa mielenosoituksia. Hän valittaa erikoisesti sitä, että poliisin pidättämillä ihmisillä on nyt rikosrekisteri.
Hän kuitenkin vakuuttaa, että mielenosoituksen jatkuvat, sillä he eivät voi painaa tapahtumaa villaisella. Poliisi pidätti 11 mielenosoittajaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455682,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455685,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455315,00.html,
07. Pääministeri Netanyhau aikoo ennen vaaleja suorittaa diplomaattisen salama-hyökkäyksen riippumatta siitä, mitä oikeuskansleri Avichai Mandelblit päättää. Hän vierailee Yhdysvalloissa, Marokossa ja Bahrainissa. Brasilian kirurgisesta leikkauksesta toipuva presidentti Jair Bolsonaro vierailee Israelissa, mikäli puukonhaavojen parantuminen edistyy tarpeeksi.

Bibin ohjelmassa on tiettävästi vierailu myös Intiassa, mikäli Intian johtajien aikatauluihin sopii.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455114,00.html.

08. Amnesty international vaatii vuokrasivujen kuten AirBNB Booking com ja TripAdvisor ajamaan turístit miehitetyille territorioille, sekä poistamaan välittömästi juutalaisyhteisöjen rekisteröimisen vuokra-asuntoja välittäessään.
Kielto koskee sekä Juudeaa että Samariaa kuten myös Jerusalemin itäosaa.

Israelin ministeri Gilad Erdan kutsui Amnetyn lausuntoa törkeäksi loukkaukseksi pyrkiessään väärentämään tosiasioita, ja kieltäessään juutalaisten oikeuden juutalaisen perinteensä sekä kieltämällä heidän oikeutensa maahan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455095,00.html,

09. Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan allekirjoitti torstaina lisäyksen aiemmin antamaansa määräykseen Shin Betin ja Israelin poliisin antamien suositusten perusteella. Sillä pyritään rajoittamaan PA:n toiminnan laajentaminen Jerusalemin itäoissa.
Määräyksellä estetään Orient House kiinteistön käyttämistä PLO:n päämajana, kuten tapahtui 1980 ja 1990-luvuilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258394,

Floridan osavaltio tunnusti Jerusalemin Israelin ikuiseksi ja jakamattomaksi pääkaupungiksi. Samalla lausunnolla hyväksytään USA:n lähetystön muutto Tel Avivista Israelin juutalaisvaltion pääkaupunkiin Jerusalemiin. https://www.jpost.com/International/Florida-recognizes-Jerusalem-as-Israels-undivided-capital-579312,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 03 -14; Tiberias 08 -20; Suolameri 13 -22; E ilat 10 -23 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna ja ylihuomenna puolipilvistä, muuten ei muutoksia.
https://www.israelweather.co.il/english/,

Tiedemiehet kehittävät robottia, jolla lähestytään inhimillisiä toimintoja, osin ylittäen ne. Uudet robotit pystyvät kuvittelemaan itsenäisesti, pystyvät itseopiskeluun ja parantamaan haavojaan. Niillä on itsetunto, ja pystyvät tarttumaan esineisiin 100 %:n tarkkuudella 35 tunnin harjoittelun jälkeen. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6649659/Robot-imagine-self-aware-built-scientists.html,
Tuesday, January 29, 2019

TIISTAI 29.01.2019

TIISTAI 29.01.2019
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu pyrkii julkisuudessa taistelemaan kaikin voimin voidakseen viivyttää poliisin häntä vastaan esittämien suositusten pohjalta nostetut syytteet kolmessa rikostapauksessa 09.04. vaalien jälkeen, mutta julkisuuden ulkopuolella hänen vaalitiiminsä ymmärtää, ettei niin tule tapahtumaan, ja siksi se valmistautuu kovaan vastarintaan mahdollisia syytteitä vastaan tulevien viikkojen aikana, kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan.

Artikkelissa todetaan, että Bibin oikeustiimin sisäpiiri alkaa alistua siihen, että oikeuskansleri Avichai Mandelibit tullee esittämään päätöksensä kuulemisen järjestämisestä esittämänsä aikataulun mukaan helmikuun puolivälissä. Tämän johdosta oikeusneuvonantajat ja kumppanit valmistautuvat täysin voimin estämään ”julkisuuteen levitetyn kuvan korruptoituneesta johtajasta kuvaan syyttömästä miehestä, jonka hänen liittoutuneet vastustajansa pyrkivät alistamaan”.

Yksi keskeisistä Bibin oikeusavustajien esittämistä perusteista koskee poliisin suorittamien tutkimusten oikeellisuutta. He väittävät, ettei poliisilla ollut välineitä suorittaa todellisia tutkimuksia useasta syystä johtuen.
- Poliisin tutkimusosaton johtaja majuri Roni Ritman, entinen Lahav 433 yksikön johtaja, joutui eroamaan seksuaalisyytösten johdosta. Ritman väitti, että häntä syyttänyt poliisin naisupseeri oli Bibin lähettämä. Bibin tiimi perustelee, ettei Ritman halunnut poliisin menevän asian juuriin, koska kysymyksessä hänen oli oma intressinsä.
- Poliisikomentaja Roni Alsheikh väitti haastatteluissa, että Bibin tiimi oli asettanut yksityisiä tutkijoita poliisin tutkijoitten joukkoon, mitä ei ole todistettu oikeaksi. Hän tunnusti, että tutkimuksia oli vuotanut mediaan.
- Puhuessaan INSS konferenssissa sunnuntaina Alsheikh sanoi, että häntä vastaan esitetty kritiikki tutkimusten aikana on aiheeton. Hän sanoi luottavansa poliisin rehellisyyteen, ja lukeneensa kaiken todistusaineiston, joihin hän perusti oman näkemyksensä Netanyahusta. Hän myös kielsi epäilyt poliisin antamista vuodoista medialle. ”Tiedän, mistä vuodot tulivat”.
Hän myös sanoo, ettei Bibi millään voi välttää syytteitä.
- Tapauksessa 4000 Bibin epäillään syyllistyneen lahjontaan. Bibin tiimi katsoo, ettei tapausten sympaattinen esittäminen ole rikos. Bibiä syytetään lahjusten ottamisesta ja syyllistymisestä oman voiton tavoitteluun edistäessään sääntöjä, joiden ansiosta telekommuuniyhtiö Bezek ja sen tärkein omistaja Shaul Elovitch hyötyivät satojen miljoonien USD arvosta. Sen ansiosta Elovichin omistama Wallal websivu kertoi suosiollisesti sivuillaan Bibistä.
- Bibin tiimin mukaan poliisin tutkijat eivät menneet juuriin saakka, eivätkä kutsuneet antitrustin komissaaria Michal Halperinia kuulusteluihin. Bezekin osakkeista 91 % ovat julkisessa omistuksessa, ja että Bezek kärsi suuria tappioita markkinoiden uudistamisen yhteydessä.
- Netanyahun lahjaksi saamista sikareista Bibin tiimi katsoo, että niiden todellista arvoa on suuresti liioiteltu väittäessään niiden arvoksi 500 000 USD. Sikarien antaja Israelin Amerikan tuottaja Arnon Milchan sanoo, että sikarit ostettiin kahdesta varastosta Herzliasta; ne maksoivat 269 000 USD. Siten on väärin väittää, että tuottaja olisi antanut kaikki tilaamansa sikarit Bibille.
- Bibin tiimi ihmettelee, miksi esim. Yair Lapid ollessaan ministerinä oli myös yhteyksissä Milchanin kanssa ja sai häneltä sikareja, mutta vain Bibiä syytetään?
- Bibin tiimi väittää, että sopimukset valtion todistajien kanssa tehtiin vastoin oikeuskanslerin asemaa toisten tapausten yhteydessä. Avaintodistaja Hefetz nostettiin esiin syyttäjän toimesta arvioimatta, mitä hän voisi todistaa.
- Netanyahu asianajajat esittivät oikeuskanslerille kokoamansa 122 poliisin vuotamaa tietoa medialle Bibiä koskevissa tapauksissa.
Netanyahun asianajajat Navot Tel-Zur ja Tal Shapira kirjoittivat näin: ”Tämä on selvä esimerkki tapauksesta, jossa määrä muuttuu arvoksi kunnes - vuotojen jatkuvan virran ja tutkimusten saastumisen valossa - tarkkailija päätyy toteamukseen, että hyljättäviä normeja on päässyt pureutumaan näihin tutkimuksiin”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454001,00.html.

02. Vuonna 1994 juutalainen upseeri, jonka tehtäviin kuului Patriarkkain Mausoleumissa Hebronissa sijaitsevan kokoustilan valvominen, meni vartiopaikalleen. Tilaa käyttävät juutalaiset ja muslimit sovituin vuoroin. Upseeri kuitenkin vei mukanaan sinä kohtalokkaana aamuna, jolloin oli muslimien vuoro pitää rukouksiaan tilassa, automaattisen aseensa ja ampui sillä 29 PA:n arabia. Vaihtaessaan lipasta muslimit hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja nuijivat hänet kuoliaaksi.

Tämän tapauksen jälkeen YK perusti Hebroniin järjestön nimeltä TIPH, tilapäinen kansainvälisen läsnäolo Hebronissa, jonka tarkoituksena oli tarkkailla tilannetta juutalaisten ja arabien välillä Hebronin alueella, ja raportoida havainnoistaan YK:lle. Sille ei annettu valtaa puuttua tilanteisiin, vain raportoida niistä.

Käytännössä TIPH:n virkailijoitten tullessa häiriöpaikalle, tilanne on jo ohi ja pahimmat väkivaltaisuuden jäljet siivottu. Virkailijat kuulustelivat paikallisia arabeja, joiden antamien kertomusten mukaan he laativat raporttinsa. Tuntien arabien tavan muunnella ja suurennella tosiasioita, TIPH:n virkailijoitten antamat raportit ovat perusteellisesti yksipuolisia.
TIPH:n websivulla kerrotaan: Israelin osittain vetäydyttyä Hebronista 1998 sisäisen rauhansopimuksen mukaisesti PA/PLO:n kanssa, TIPH on tarkkaillut ja raportoinut sopimusten ja kansainvälisten inhimillistä ja ihmisoikeutta koskevien lakien rikkomuksista.

Käytännössä TIPH:n aktivistit ovat provosoineet juutalaisasukkaita hyökkäillen heitä vastaan ja puhkoen heidän autonsa renkaita, juutalaisasukkaat valittavat. TIPH:n virkailijat Hebronissa tulevat Norjasta, Italiasta, Ruotsista, Sveitsistä ja Turkista. He työskentelevät 6 kuukauden työjaksoissa.

Israelissa on jo vuosien aikana ihmetelty, mitä virkaa tuolla järjestöllä käytännössä on, ellei tarkoituksena olekin aiheuttaa häiriöitä Israelin ja PA:n välisille suhteille.
Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu ilmoitti eilen, ettei hän tule jatkamaan TIPH:n mandaattia sen päättyessä tammikuun lopussa 2019.
PA:n taholta päätös tuomittiin, TIPH ei ole reagoinut uutiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454258,00.html, https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-to-expel-international-monitoring-force-in-hebron-after-20-year-presence-1.6883412, https://www.google.co.il/search?client=opera&q=tiph+in+Hebron&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8,

03. PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riad Mansour, sanoi maanantaina, ettei Palestiinan valtion perustaminen ja sen pääsy YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi ole vielä, mutta totesi, että turvallisuusneuvoston jäsenyys on PA/PLO:n luontainen (innate) oikeus.

PA/PLO:n arabeja harmittaa tosiasia, että USA:lla on viiden muun valtion kanssa veto-oikeus neuvoston päätöksiin, mitä Manour pitää esteenä, jota vastaan PA/PLO tulee jatkamaan taisteluaan.

”Pahin este on USA, veto-oikeudella varustettu YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, joka vaatii, että ainoa tie Palestiinan saavuttamiseksi täyden YK:n jäsenyyden on rauhansopimuksen neuvottelemine Israelin kanssa”.

”Me olemme eri mieltä” Mansour sanoi ryhmälle journalisteja. ”Me uskomme, että itsenäisyys ja pääsymme (turvallisuusneuvostoon) on luontainen oikeus Palestiinan kansalle, ja käyttää oikeuttamme itsenäisesti. Siitä ei voida neuvotella kenenkään kanssa, emmekä pyydä lupaa siihen keneltäkään”.
Mansour vetosi historiaan todeten, että Palestiinan laillinen oikeus YK:n täysjäsenyyteen muotoiltiin YK:n 1947 yleiskokouksen päätöslauselmassa, jossa brittien hallitsema mandaatti jaettiin itsenäiseksi arabi- ja juutalaisvaltioksi.

”Israel on hyväksytty YK:n täysjäseneksi ja Palestiina tulee jatkamaan taisteluaan sen oikeuden saavuttamiseksi”. (Mansour unohtaa, että arabimaat ja PLO hylkäsivät YK:n yleiskokouksen 1947 tekemän päätöslauselman, päätöslauselma hyväksyttiin 33 vastaan 13; 10 maata pidättyi. Arabit esittivät kanttoni-ratkaisua, jossa juutalaiset ja arabit erotettaisiin kauas toisistaan; se ei saanut kannatusta).

PA/PLO saivat 2012 alun perin tarkkailijan aseman YK:n istunnoissa, mutta se muutettiin myöhemmin tarkkailijavaltion asemaan, jolla myönnettiin PA/PLO:lle mahdollisuus liittyä kansainvälisiin järjestöihin ja YK:n alaisiin instituutioihin, mitä mahdollisuutta se on runsain mitoin käyttänyt.

Aiemmin tässä kuussa PA/PLO sain YK:n laajimman järjestön puheenjohtajuuden YK:n 134 maan ryhmässä G77. Mansour vakuuttaa, ettei tämä tyydytä sen tavoitteita, sillä neuvotteluoikeus ei ole sama kuin itsemääräämisoikeus.
Hän viittaa Amerikan 13 koloniaan, jotka eivät neuvotelleet Brittien kanssa 1776 itsenäisyydestä, eikä Israel neuvotellut julistautuessaan itsenäiseksi 1948.
”Me olemme neuvotelleet, ja tulemme julistautumaan itsenäiseksi, kun olosuhteet siihen ovat suotuisat”.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi 2009, katkaisi käytännön suhteensa Trumpin hallituksen kanssa eikä suostu neuvottelemaan Trumpin nimittämän rauhantiimin kanssa kieltäen virkailijoitaan solmimasta keskusteluyhteyttä Trumpin nimittämien virkailijoitten kanssa.

”Jos palestiinalaispakolaisten paluuoikeus, Jerusalemin asema, setlementtien kohtalo, rajat ja muut lopullisen sopimuksen kysymykset ovat poissa pöydältä, mistä me enää neuvotellaan” Mansour kyselee.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454448,00.html,

04. PA/PLO:n virkailijat surevat Amerikan avun menettämistä, mutta lohduttautuvat, ettei se merkitsen kuolemaa. ”USA:n epäinhimillinen päätös lopettaa tukensa aiheuttaa vain negatiivinen kolhun, mutta se aiheuttaa vajausta muilla aloilla”.

Washingtonin päätös 300 miljoonan USD vuosittaisen avustuksen lopettaminen aiheuttaa vakavan iskun PA/PLO:n 1.2 miljardin vuosibudjetille, mutta PA:n virkailijat väittävät, että ”Amerikan anteliaisuuden moraaliton lopettaminen ei rampauta sen kykyä jatkaa toimintaansa. USA menettää siinä uskottavuutensa”.

”Suurin osa Amerikan avustuksista menee humanitäärisiin kohteisiin, siksi sen lopettaminen on moraaliton” sanoo PA:n talousministeri Azmi Abd al-Rahaman.

USA oli kurkkuaan myöten kyllästynyt PA:n johdon korruptioon ja varojen väärinkäyttämiseen. Sen vastapainoksi USA perusti USAID järjestön jossa se lahjoittaa varojaan suoraan USAID valvomiin projekteihin.
USAID sulkee nyt ovensa ja kotiuttaa sen virkailijat Juudeassa ja Samariassa.

Vuodesta 2000 lähtien USAID pienensi luokkahuoneitten oppilasmäärää, rakensi 3000 luokkaa, ja valmensi 4 300 opettajaa, ja avusti 274 lääkintähenkilön palkkaamista. USAID on mahdollistanut 86 miljoonan USD käyttämisen yksityis-sektorilla parantaen liikepalvelujen laatua ja rohkaisten PA:n arabien yhteistyötä amerikkalaisten yhtiöitten kanssa. Se investoi vesihuollon parantamiseen, jonka ansiosta 1.4 miljoonaa PA:n arabia voi nauttia puhtaasta vedestä asentamalla 1360 km vesijohtoa ja uudistaen 53 vesisäiliötä ja poraten 33 kaivoa.

Kaikki tämä hyväntekeväisyys ja inhimillinen avustustyö lopettavat toimintansa tammikuun 31. päivänä 2019. Tätäkö Abbas todella haluaa?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454046,00.html,

05. Pääministeri Natanyahu vakuuttaa nyt, ettei yhtään juutalaista asukasta karkoteta hän ollessaan valtion ohjauspyörässä.

Bibi osallistui maanantaina Gush Etzionissa tilaisuuteen, johon oli saapunut kesäkuussa 2018 Netiv HaAvot juutalaiskylästä katkotettuja juutalaisia. Karkotus oli suurin sitten Amonan juutalaisyhteisen hajottamisen jälkeen.

Kaikkiaan 15 perhettä, jotka asuivat Nativ HaAvot kylässä, ”joutuivat muuttamaan korkeimman oikeuden päätöksen johdosta, koska kylää ei ollut rakennettu valtion maalle”, kuten Bibi määritteli, mutta ”koska Israel on lakia noudattava demokratia, kylä jouduttiin tuhoamaan”.

Nämä ovat niitä vaalilupauksia, joita ei ole tarkoituskaan noudattaa. Bibi lupasi Obaman painostuksesta Herzlian puheessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta. Olisi ollut viisaampaa pitää suunsa kiinni.

Trumpin rauhantiimin laatima suunnitelma julkistetaan ehkä Israelin vaalien jälkeen, mutta useimmat pelkäävät, että sama sanansa syöminen toistuu kuin aiempienkin rauhansuunnitelmien julkistamisen jälkeen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454148,00.html,

06. Israel lähetti Brasiliaan 100 hengen etsintä- ja pelastustoimen asiantuntijoita pyrkiessään pelastamaan vielä ne, jotka ovat elossa niistä 300 ihmisestä, jotka ovat vielä kateissa padon murtumisen seurauksena.
Kuolleitten lukumäärä on nyt 58, mutta sen pelätään nousevan raivaustöiden edistyessä.

Israelin lähettämään delegaatioon kuuluu 130 sotilasta ja upseeria, mukana insinöörejä, lääkäreitä, hoitajia sekä etsintä- ja pelastustiimien jäsentä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454061,00.html,

07. Kansainvälinen paraolympiakomitea joutui poistamaan Malesian oikeuden järjestää kansainväliset kilpailut, joissa valitaan vuoden 2020 Tokion para-olympialaisten kilpailijoita.

Kaiken tämän sotkun takana on Malesian pääministeri, joka ei tiedä maailman muuttuneen hänen lukuisten pääministerikausiensa aikana.
Hänen Israel-vastaisuutensa ja juutalaisvihansa on häkellyttävä. Hän kielsi yhdenkään juutalaisen osallistumisen Malesian järjestämiin tilaisuuksiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5453482,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -13; Tiberias12 -19, Suolameri 13 -22; Eilat 11 -23 +C-astetta, pohjoisessa puolipilvistä eteläosassa aurinkoista, huomenna aurinkoista. Lämpenevää.
https://www.israelweather.co.il/english/,

USA:ssa varoitetaan, että Polar Vortex kylmä jäärintama jäädyttää ilman tasolle, jossa alle pakkasrajan laskeva säätila voi surmata minuuteissa Keskilännessä ja koillisosassa maata. Lumisateet jatkuvat entistä kiivaampina, myrskyisten tuulten ajamina.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6640847/Dangerous-subzero-temperatures-set-strike-Midwest-Northeast.html,

Ohjukset Gazasta ja Libanonista ovat valmiit laukaistaviksi Israeliin, sanoi kenraali Ali Shamkhani, Iranin ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258299,


Sunday, January 27, 2019

SUNNUNTAI 27.01.2019

SUNNUNTAI 27.01.2019
01. Ynetnews. com kertoo julkaisemassaan Smadar Perryn laatimassa artikkelissa, että Syyrian presidentti Bashar Assad on pysytellyt oudon hiljaa Iranin ja Israelin käydessä sanallista sotaa hänen maaperällään. Tämä sota on välistä kiintynyt avoimiksi ilma-hyökkäyksiksi Israelin pyrkiessä estämään Iranin ase- ja ohjustoimituksia Damaskon kautta Hizbullahille Libanoniin.

Badhar Assad on keskittynyt kapinallisista saavuttamiensa voittojen jälkeen tasa-painottamaan valtaansa Venäjän suosiollisella avustuksella. Hänen taiteilunsa sotivien osapuolten välillä joutui kovaan puristukseen Israelin ilmavoimien iskiessä maanantaina Damaskoksen lentokentälle seurauksena Iranin IRGC:n joukkojen sunnuntaina ampumasta maasta maahan ohjuksesta kohti Hermonin hiihtokeskusta.

Iron Dome eliminoi ohjuksen, mutta IAF teki massiivisen ilmaiskun maanantaiaamuna Damaskoksen kentän laidoille sijaitsevia Iranin asevarikkoja, tiedustelukeskusta ja harjoituskenttää vastaan. Iskussa tuhottiin iskukohteet, 21 ihmistä sai surmansa, heidän joukossaan 12 Iranin IRGC:n sotilasta, joita se kutsui neuvonantajiksi.

Venäjä antoi Israelille vakavan varoituksen pidättyä uusista iskuista, tai Venäjä tulee yhdessä Syyrian ilmatorjunnan kanssa tuhoamaan IAF:n koneet Syyrian ilmatilassa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452283,00.html, https://www.debka.com/iran-wants-russian-air-defense-shield-extended-to-lebanon-to-cover-hizballahs-precise-missiles/,

02. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah antoi lauantaina harvinaisen haastattelun osoittaakseen turhiksi hänen huonoa terveydentilaansa koskevat spekulaatiot.

Nasrallah uhkasi hyökätä ohjuksillaan Tel Aviviin, jos Israel jatkaa ilmaiskujaan Syyriaan todeten, että Hizbullah pystyy iskemään kaikkialle Israelin alueella. Hän sanoi ihmettelevänsä, että vaikka Hizbullahin kaivamat tunnelit valmistuivat kauan aikaa sitten, Israelilta kesti näin kauan niiden löytämiseksi, ja että niitä on vielä löytämättä.

Puhuessaan Al-Mayadeen TV:n haastattelussa Nasrallah sanoi, että vaikka jännitys sen ja Israelin välillä nousi tunnelien löytymisen ja Israelin pystyttämän aidan johdosta, hän ei halunnut kiihdyttää tilannetta ja vetää Libanon mukaan sotaan Israelia vastaan.
Nasrallah varoitti shia-muslimien akselin iskevän Israeliin, jos sen ilmaiskut Damaskoksen kentälle jatkuvat.

Nasrallah sanoi Hizbullahin omaavan kyvyn miehittää osan Galileaa. ”Meillä on se kyky ja on ollut jo kauan aikaa” hän selitti. Hän uhkasi, että tulevassa sodassa koko Israelin alue tulee olemaan taitelukenttänä, sillä Hizbullahille on täsmäohjuksia. Hän ei suoraan tunnustanut Hizbullahin kaivaneen Israelin löytämät hyökkäystunnelit, mutta vihjaisi, että niitä on lisää.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5453248,00.html,

YK:n tehtävänä oli estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen v. 2016 sodan jälkeen, mutta se on täysin epäonnistunut tehtävässään, kuten myös hyökkäystunnelien kaivamisen estämiseksi myöntäen, että ne rikkovat rauhansopimusta ja kv. lakia.

03. Israelilainen nuorimies Adei Ad juutalaisyhteisöstä joutui PA:n naapurikylän arabien piirittämäksi, jotka pahoinpitelivät häntä, puukottivat häntä käteen ja yrittivät raahata hänet arabikylään. Hän kertoi menneensä rukoilemaan 200 metrin päähän Adei Adasta, kun hän äkkiä huomasi kolmen arabin piirittäneen hänet.

Haavoittumisestaan huolimatta nuorukainen pääsi pakoon. Vasta sitten hän huomasi vertavuotavan puukonhaavan. Hän näki jotain lapsia kehottaen heitä pakenemaan, mutta he koska eivät reagoineet siihen, hän kutsu hätäapupartion paikalle. He ajoivat lapset pois ja menivät etsimään hyökkääjiä.

IDF:n tiedottaja kertoi asiasta näin: Aiemmin lauantaina joukko PA:n arabeja hyökkäsi Adewi Adin juutalaisasukkaan kimppuun haavoittaen häntä lievästi. Tilanne kehittyi myöhemmin arabien ja juutalaisten väliseksi taisteluksi, jossa juutalaiset käyttivät tuliaseita. Yksi arabi kuoli ja useita haavoittui. IDF ja rajapoliisi kiirehtivät paikalle ja hajottivat mielenosoituksen rauhallisesti.

Sapatin loputtua Adei Ad yhteisölle ilmoitettiin: Lauantaina iltapäivällä ryhmää retkeläisiä vastaan hyökättiin yhteisön ulkopuolella veitsiä ja vakavaa väkivaltaa käyttäen arabikylän Al-Muayyir asukkaitten toimesta. Yksi retkeläisistä pystyi kutsumaan apua. Alueen hätäpartiot tulivat paikalle pelastamaan retkeläiset, ketään ei ollut kateissa.
Todettuaan tilanteen vaarallisuuden hätäpartiot ampuivat aseillaan ilmaan.
Sotilaitten tullessa paikalle, arabit hyökkäsivät heitä vastaan väkivaltaisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258182,

04. Viime viikon lopulla näyteltiin outo tilanne Gazan rajalla Israelin tarjotessa Gazan arabeille Qatarin lahjoittamat 15 miljoonaa USD, mutta Hamas kieltäytyi ottamasta rahoja vastaan.

Qatarin lähettiläs sanoi lauantaina, ettei Qatar rahoita enää Hamasin virkailijoita, vaan tulee antamaan varat suoraan Gazan köyhille.
Qatarin Gazan lähettiläs Mohammed al-Emadi kertoi AFP:n toimittajalle, ”Me emme enää maksa Hamasin virkailijoitten palkkoja”. Hänen lausuntonsa annettiin 2 päivää sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävät Hamasin virkailijat hylkäsivät käteisvarat syyttäen Israelin asettamia ehtoja, joita he eivät voineet hyväksyä.

Qatarin lähettiläs sanoi tilanteen Gazassa olevan hyvin jännittyneen, mutta että Qatar jatkaa varojen toimittamista, n. 60 miljoonaa USD, Gazan köyhille.
Lauantaina 94 000 perheelle Gazassa annettiin kullekin 100 USD Qatarilta. ”Kummatkin osapuolet ovat nyt helpottuneita, ja se on paljon parempi näin” al-Emadi kertoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258179,

05. Islamic Jihadin poliittisen toimiston jäsen Walid al-Katati vakuutti lauantaina, että yhtenäisyyden saavuttaminen ennen seuraavaa sotaa varten Israelia vastaan on tärkeä.

Felesteen al-Yawm websivun haastattelussa, joka toimii yhteisymmärryksessä Islamic Jihadin kansa, Katati sanoi, että sodan puhkeavan kuluvan vuoden aikana on mahdollinen, ja että se voi alkaa sekä pohjoisella(Libanonin) että eteläisellä (Gazan) rintamilla. Sota Israelia vastaan on kuitenkin varma, hän vakuutti.

”Aseellinen vastarinta”, kuten sotaa Israelia vastaan kutsutaan, ”on keskeinen strateginen ase, ja on mahdollista, että siihen palataan, kun vastarintajärjestöt niin päättävät”. Katati selitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258178,

06. IDF:n uunituore armeijan komentaja Aviv Kochavi kävi perjantaina tutustumisretkellä Gazan kaistan rajalla pitäen siellä tilannekatsauksen.
Kochavi arvioi tilannetta johtavien komentajien kanssa tutustuen myöhemmin tarkkailupisteeseen Karni-rajanylityspaikan lähellä.

Tutustumisretki kuului Kochavin päämäärään saada tilanteet eri rintamalohkoilla hallintaansa, ja siksi hän halusi tavata alueen komentajia sekä eteläisen rintaman komentajaupseerin majuri Herzi Halevin. Hän tapasi myös IDF:n upseerin joka haavoittui lievästi sala-ampujan ampumasta kypärään osuneesta luodista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258173,

07. YK tulee kunnioittamaan kansainvälistä holokaust-päivää sarjalla tapahtumia, mukaan lukien YK:n yliskokouksen erityisistunto. Niitä järjestetään maanantaina. YK:n yleiskokouksen jälkeen Israelin YK:n lähetystö järjestää yhteistyössä Perun ja Portugalin lähetystöjen kanssa tilaisuuden jossa julistetaan avoin näyttely ”righteous among the nations” diplomaattien kunniaksi YK:n päämajan tiloissa New Yorkissa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres osallistuu Israelin järjestämään tilaisuuteen YK:n lähettiläitten sekä ”righteous among the nations” sukulaisten kanssa.
Tilaisuuksien jälkeen Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon johtaa 40 maan YK:n lähettilään ryhmää Puolaan tutustuen kuolemanleireihin ennen palaamistaan Israeliin. Tämä on osa ”march of the living” tapahtumaa ja Amerikan Sionistisen liikkeen tukea.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258172,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452455,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451950,00.html,

08. Israeliin muuttaneet etiopialaiset juutalaiset, jotka ovat väriltään tummia, valittavat, että ”jos olet mustaihoinen Israelissa, pelkäät kävellä kadulla Israelissa”.

He puhuvat avoimesti kokemastaan rasismista, suuttumuksestaan ja syrjinnästä. Monet artikkeliin haastatellut olivat liian peloissaan puhua avoimesti ja kertoa nimeään peläten paljastumista ja joutumista poliisin vainoamiksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451005,00.html,

09. Afganistanissa keskustelut Talibanin nousemisesta uudelleen hallitsevaan asemaan maassa saavat afgaaninaiset pelkäämään saavuttamansa suhteellisen vapauden menettämistä.

18 vuotta sitten Talibanin ollessa voimansa kukkuloilla Afganistanissa, Roshan Mashal opetti tyttärensä salaa lukemaan ja kirjoittamaan tusinoittain muiden paikallisten tyttöjen kanssa, jotka kuljettivat koulukirjoja taloon perunapusseissa.
Hänen tyttärensä ovat sittemmin saavuttaneet yliopistoarvon talous- ja lääketieteessä.

”Jos kovan linjan muslimit tulevat uudelleen hallitsevaan asemaan, he voivat estää tyttöjen pääsyn opiskelemaan kouluihin. Ehkä he ovat muuttuneet, ehkä eivät” hän sanoo epävarmana peläten pahinta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451083,00.html,

10. Istanbulin juutalaiset pelkäävät myös pahinta presidentti Recep Tayyip Erdoganin havitellessa muinaisen Ottomanihallinnon palauttamista Lähi-Itään, jossa vähemmistöjä käsitellään epäluotettavina kovakouraisesti. Tämän päämääränsä saavuttamiseksi hän haluaa kehittää Turkista ääri-islamilaista yksinvaltaisesti hallittua diktatuuria.

Tämä syrjinnän ilmapiiri kiihottaa äärijärjestöjä hyökkäilemään vähemmistöjä kuten juutalaisia ja kristittyjä vastaan hallituksen salaisella hyväksynnällä, kuten tapahtuu Egyptissä, vaikka presidentti Abdel Fatteh al-Sisi haluaa kehittää maataan suvaitsevaisuuteen ja länsimaisuuteen.

Juutalaiset synagogien johtajat ovat päätyneet passiiviseen vastarintaan, koska he eivät haluaisi sallia aseita Jumalan palvelustiloihin.
Beth Israel synagoga lienee ainoa instittuutti (shul) maailmassa, jossa palvojat palvovat Jumalaansa kypärät päässä. Tähän he päätyivät useitten hyökkäysten johdosta Synagogaa vastaan, joita tehtiin Istanbulissa v. 2003.

Kahdessa pommi-iskussa, yksi Neve Shalom synagogaa ja toinen Beth Israel synagogaa vastaan, sai surmansa 23 ihmistä ja 303 ihmistä haavoittui, joista 100 olivat juutalaisia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452362,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -16; Tiberias 08-22; Suolameri 12 -24; Eilat 10 -22 +C-astetta, Tänään kirkasta, huomenna sateita, ylihuomenna aurinkoista. Lämpötila laskee.

Euroopan johtavat maat antoivat Venezuelan presidentti Nicolas Madurolle 8 päivää aikaa järjestää vaalit, tai ne tunnustavat Juan Guaidon presidentiksi. https://www.aljazeera.com/news/2019/01/eu-nations-give-venezuela-maduro-day-ultimatum-190126115807947.html,

Venäjä lähetti 5 pitkän matkan raskasta pommittajaa Venezuelaan osoittaakseen, että Putin tarkoitti täyttä totta varoittaessaan länsimaita pysymään poissa Venezuelasta. https://www.zerohedge.com/news/2019-01-26/russian-bombers-intercepted-canadian-air-identification-zone-us-canadian-jets,