SUNNUNTAI 29.09.2019

SUNNUNTAI 29.09.2019
01. Tänään on vuoden 5780 aattopäivä, ja Elul kuukauden viimeinen päivä. Tänä iltana alkaa Tishri-kuukausi. (Juutalainen päivä alkaa auringonlaskusta ja kestää seuraavaan auringonlaskuun.)

Tämä Tishri-kuun 1.päivä on Mooseksen 4. kirjan 29.-luvun mukaan pasuunansoiton juhla, josta Mooses antoi seuraavan käskyn:
”Ja seitsemännessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä, olkoon teillä pyhä kokous; älkää silloin yhtäkään askaretta toimittako.
Olkoon se teille Pasuunansoiton päivä”. (4.Ms.29:1 -6)
Siitä päivästä alkavat juutalaisten suuret juhlapyhät.

Tishri-kuun 10. päivänä on Sovituspäivä (Jom Kippur).

”Tämän seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä; pitäkää silloin pyhä kokous, kurittakaa itseänne paastolla ja tuokaa Herralle uhri. Älkää toimittako yhtään askaretta sinä päivänä, sillä se on Sovituspäivä, jolloin teille suoritetaan sovitus Herran, teidän Jumalanne edessä. Jokainen, joka sinä päivänä toimittaa jotain askaretta, hävitettäköön kansastansa. (3Ms23:27 -32)
http://jchelsinki.fi/fi/juutalainen_vuosi_ja_juhlapyhat,

02. Uuden vuoden 5780 aattona ”Rosh HaShanah Slichot” (slicha, anteeksi) kokoontui tuhansia ihmisiä Jerusalemin vanhan kaupungin Länsimuurin edessä olevalle aukiolle Elul-kuun viimeisenä päivänä (lauantai-iltana) toistellakseen katumusrukouksia ennen uuden vuoden alkamista.

Alla oleva linkki johtaa seuraamaan tilaisuutta Jerusalemin Länsimuurin edessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269574,

03. Arutz Shevan toimitus on laatinut artikkelin, jossa kerrotaan, miten ja mitä IDF:n sotilaat syövät uuden vuoden päivänä ja Tishrei-juhlien aikana.

Valmisteluja Tishrei lomapäiviksi on tehty kaikissa iDF:n tukikohdissa ja asemissa pohjoisessa, etelässä ja keskiosissa maata.

IDF:n teknologian ja logistiikan osastot valmistelevat toimittaakseen erilaisia ruoka-annoksia ja osaston johtajat työskentelevät valmistaakseen runsaat ruokalistat, jotka on sovitettu sotilaitten tarpeitten mukaan, huomioiden väestönosien erilaiset tarpeet ja tottumukset.

Uuden Vuoden alkamisjuhlissa sotilaat ja heidän komentajansa istutetaan juhlapöytään kaikissa IDF:n tukikohdissa ja asemissa pohjoisesta etelään ja maan keskiosiin Israelissa.

Omenoita toimitetaan uuden vuoden päivänä 30 tonnia ja niitä kastetaan kolmen tonnin hunajamäärään ja n. 4 tonnin taatelihunajaan (silan), jota toimitetaan IDF:n vegetaristeille.

Kalaa on hankittu 8 tonnia, lihaa 196 tonnia ja kananlihaa 142 tonnia.
Ruokatiloihin toimitetaan 8 tonnia kakkuja, 6 tonnia granaattiomenia, sekä 5.5 tonnia taateleita ja 4 tonnia kuivattuja hedelmiä.

Voidakseen nostaa maljoja uuden vuoden kunniaksi sotilaille on hankittu 17 000 litraa viinimehua ja n. 18 000 pulloa makeita juomia kaikkiin tukikohtiin ja asemiin.

Sotilaat, jotka kärsivät celiac-sairaudesta ja muista allergioista, saavat 13 000 yksityisannosta ja n. 34 000 yksikköä gluteenista vapaata leipää. Lisäksi tarjotaan erilaisia soijatuotteita: 165 000 yksikköä soijatahnoja (spread), 145 000 litraa soijamaitoa ja 30 000 kg soijapapuja sekä tofu rikastamaan väestön tuntua juhla-ajasta.

IDF:n sotilailla ja taistelijoilla ei kuitenkaan ole varaa hellittää hetkeksikään tietoisuutta tehtävänsä luonteesta varmistaakseen, että Israelin valtio voi keskittyä viettämään lomajuhliaan onnellisina, turvattuina ja rauhallisina.

On syytä palauttaa mieliin, etteivät Israelin viholliset kunnioita juutalaisten juhlia. Karmeana esimerkkinä on Egyptin suorittama hyökkäys Suezin kanavan yli Siinaille Jom Kippurina 1973, jolloin valtaosa sotilaista oli hyväuskoisesti vapautettu viettämään juhlaa omaistensa kanssa. Israelin valtio oli vaarassa tuhoutua kokonaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269579,

04. Israelin tämän hetkinen sisäpoliittinen tilanne on niin sekava ja kiemurainen, että USA:n presidentti Trump kyseli ihmetellen ulkoministeri Katzilta, mitä siellä Israelissa oikein tapahtuu?
Kyllä hänellä on tiedottajia omasta takaakin, mutta se ei vakuuttanut häntä.

Hän oli valmistautunut seuraavaan hyväntahdon ilmaisuun nimeämättä sitä tarkemmin – kuten vuosisadan sopimuksen julkistamiseen -, mutta joutui toteamaan, ettei se ole mielekästä nykyisessä tilanteessa.

JPOST julkaisi Herb Keinonin USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin haastattelun, josta pyrin ottamaan osia selvittämään USA:n ja Israelin välisiä ajankohtaisia suhteita.

Pääministeri Netanyahu on toistellut tosiasiaa, ettei Israelilla ole koskaan ollut parempaa ystävää Valkoisessa Talossa kuin Donald Trump, eikä suurempaa ystävää edustamaan Yhdysvaltoja kuin David Friedman, kuten Bibi sanoi toukokuussa.

05. Aluksi selvitetään, ettei ole ollut monta USA:n lähettilästä Israelissa, jolla on ollut sellainen vaikutus hallitukseensa, tai jolla on läheiset suhteet Trumpin kanssa – toisten halveksiman toisten kunnioittaman – ja hänen Israelin rakkautensa vuoksi.

Tästä johtuen Friedman on 2.5 vuoden aikana toiminut keskeisenä tekijänä joittenkin presidentti Trumpin pro-Israelin päätösten taustalla, kuten USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin, ja USA:n päätös tunnustaa Israelin yksinoikeus Golanin kukkuloihin, ja ”siksi häntä on kritisoitu milloin tahansa hän avaa suunsa”.

Friedman toteaa päättäneensä ”olla totuudellinen voidakseen elää päätöstensä, oma-tuntonsa, vaimonsa ja lastensa kanssa, ja saada heidän kunnioituksensa – siinä kaikki”. Myös presidentin tuki on hänelle tärkeä. ”Jos minulla on kaikki nuo, kaikki muu on pelkästään keskustelua”.

Friedmanin läheinen suhde USA:n presidenttiin on edistänyt USA:n ja Israelin välistä allianssia. Useita muita kohteita käsiteltiin enemmän keskustelun muotoisina.

Friedman sanoo olevansa melkoisen varma, että ”vuosisadan diili” julkaistaan ennen vuoden loppua, kuten Bibi lupaili. Hän sanoo, että ”Trumpin hallituksella on vielä pitkä matka kulkematta – toivottavasti pitkälle seuraavaan kauteen. Hän ei halua kiirehtiä, sillä aikaa on vielä runsaasti jäljellä”.

Friedman sanoo, että ”sopimus on hyvä Amerikalle ja Israelille – esityksen mukaan Israel tulee voimistumaan ja turvallisuus lisääntyy – se on jotain, jonka koko pro-Israelin yhteisö voi omaksua ilman uskonnollista painostusta”.

Kysymykseen Jordanin Laakson liittämiseen Israeliin Friedman ottaa varovaisen, tervehdyttävän kannan kuten hän sanoo. Hän sanoo, ettei Bibin lausunto siitä ole välttämättä sopimukseen kuuluva, mutta USA pidättyi ottamasta kantaa, eikä halunnut antaa tukeansa sille, kuten teki Golanin kukkuloista.

Friedman ei katso USA:n ja Israelin välien viilentyneen Trumpin nopeiden päätösten vuoksi, kuten Boltonin eroamisen yhteydessä, mutta ”se on Washingtonin hallituksen sisäistä liikettä, eikä sillä ole mitään tekemistä Israelin suhteitten kanssa”. Hän painotti Trumpin kantaa, että ystävyys USA:n ja Israelin välillä on valtioitten välinen.

Keskustelua USA:n ja Israelin välisestä puolustussopimuksesta hän pitää ennen aikaisena, koska yksityiskohtia ei ole julkistettu. ”Israelin kannalta se toisi takuun turvallisuudesta, ja pelotteen vihollisille, että hyökkäys Israelia vastaan on hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, mutta miten se käytännössä toteutetaan, on täysin auki”.

Hän sanoo saaneensa kunnian olla avaamassa ns.”Pilgrimage Road”, pyhiinvaeltajien polkua, Jerusalemissa, jossa hän heilui moukarin kanssa auttaessaan tien avaamista.

Friedman ei halunnut ottaa kantaa muutamien USA:n kongressin demokraattisen puolueen jäsenten Israelin vastaisuuteen, eikä Israelin päätökseen estää kahden räikeimmän jäsenen propagandamatkan Israeliin. ”Se oli Israelin tekemä päätös”.
”USA ei tunnusta Palestiinan valtiota, ei ainakaan vielä. He halusivat muuttaa USA:n ulkopolitiikkaa, mikä kuuluu hallituksen toimivaltaan, ei kongressin”.
https://www.jpost.com/Israel-News/David-Friedman-talks-Iran-annexation-diplomacy-in-Post-interview-602812,

06. Likudin ja SiniVakoinen puolueen hallitusneuvottelijat aloittivat istuntonsa tänään 09.30 aikaan, jossa uskotaan lopullisesti selviävän, joutuuko BenYamin Netanyahu hajottamaan oikeistopuolueitten muodostaman koaliittion viimeisenä keinona tyydyttää Gantzin vaatimusta, ettei hän neuvottele koaliittion vaan Likudin kanssa.

Netanyahu on valmis hyväksymään presidentti Rivlinin välitysesityksen, että jos häntä vastaan nostetaan syytteitä, hän eroaa tutkimusten ajaksi ja antaa Gantzille oikeuden toimia tilapäisenä pääministerinä Netanyahun ollessa estynyt.

SiniValkoinen puolueen kansanedustaja Zvi Hauser pyrki rauhoittamaan tilannetta ennen tapaamista todeten, ettei kysymys ole Netanyahun henkilöstä, vaan periaatteesta. ”Jos Likud erottautuu Bibistä, voimme istua samassa hallituksessa”.
Siellä ei ilmeisesti tiedosteta ollenkaan, että nyt on aika tehdä katumusta molemmin puolin, ja että siihen kuluu anteeksianto.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269583,

07. Edellisessä artikkelissa esitetyt neuvottelut ovat ratkaisevia tulevan hallituksen kohtalosta. Jos ratkaisua ei löydetä yrittämiseen vielä kerran, Netanyahun uskotaan palauttavan saamansa hallituksen muodostajan mandaatin presidentti Rivlinille.

TV-kanavien raporttien mukaan pääministeri Netanyahu siirtää mandaatin palauttamisen Rivilinille ensi viikkoon. Jos näin tapahtuu, Rivlin voi antaa Benny Gantzille mahdollisuuden hallituksen muodostamiseksi, mutta sen onnistumis-mahdollisuudet ovat minimaaliset, sillä Likudin johtama koaliittio vakuuttaa pysyttelevänsä Bibille antamassaan lupauksessa pysyä yhtenäisenä.

Jotkut Gantzin kannattajista kehottavat häntä hyväksymään Netanyahun yhteys-hallituksen, mutta Yair Lapid ja Gabi Ashkenazi vastustavat sitä ehdottomasti.
https://www.timesofisrael.com/tv-netanyahu-will-return-mandate-next-week-gantz-knows-he-cant-divide-likud/,
Gallupin mukaan 52 % vastaajista kehottaa Bibiä astumaan syrjään Likudin johtajana antaakseen tilaa yhteyshallituksen muodostamiseksi. Bibi ja Gantz tavaat toisensa keskiviikkona.
https://www.timesofisrael.com/poll-shows-most-israelis-prefer-parties-to-compromise-rather-than-go-to-3rd-vote/,

08. Oikeuskansleri Avichai Mandelblitt ei salli TV-kameroita Netanyahun kuulemis-tilaisuuteen, mutta myöntää laajentavansa sitä 2 viikon mittaiseksi 02.-03.lokakuuta alkaen. Hänkin haluaa nopeuttaa prosessia, mutta myöntää, ettei se voi onnistua käytännössä dokumenttien runsauden vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/attorney-general-agrees-to-spread-netanyahu-indictment-hearings-over-two-weeks/,

09. IDF sanoo murskaavansa terroriryhmän, jota epäillään verisestä pommituksesta.

Korkeita PFLP:n jäseniä on niiden 27 pidätettyjen joukossa, jotka IDF, ja Shin Bet pidättivät viikonvaihteen aikana.

Heidän joukossaan on Rina Shnerbin murhaaja, joka elokuussa murhasi hänet ja haavoitti hänen isäänsä ja veljeään Samariassa suositun lähteen lähellä.

Kaksi murhaan osallistunutta pidätettiin pian murhan jälkeen, ja 2 muuta viimeisen kahden viikon aikana. Solu oli suunnittelemassa uutta terrori-iskua.
Shin Betin mukaan epäillyt kuuluvat PFLP:n Ramallahin osastoihin. https://www.timesofisrael.com/idf-said-to-crack-down-on-terror-group-suspected-in-deadly-bombing/, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-nabs-8-Hamas-leaders-in-Hebron-603195,

10. ”Mitään ei tule jäämään Israelista, jos se hyökkää Iranin vastaan, sanoo IRGC:n apulaiskomentaja Abbas Nilforoushan Iranin uutistoimistolle Tasnim antamassaan haastattelussa.

”Israel ei ole siinä asemassa, että se voisi uhata Irania” hän sanoi radio Fardan julkaiseman käännöksen mukaan.
Radio Farda on USA:n hallituksen tukeman Radion ”Free Europe Radio Liberty” alaosasto.
https://www.timesofisrael.com/nothing-will-be-left-of-israel-if-it-attacks-iranian-commander-threatens/,

11. Jemenin houthi-kapinalliset sanovat pidättäneensä suren määrän saudi-sotilaita, jotka antautuivat lähellä Najranin saudikaupunkia.

Kapinallisten tiedottaja sanoi, että 3 saudiprikaatia olivat antautuneet ja useita sotilaita olivat kaatuneet taisteluissa.
Eversti Yahiya Sarea sanoi saudien kärsineen suuria menetyksiä ihmishenkinä ja sotilaallisena kalustona.

Houthi-kapinalliset väittävät edelleen tehneensä iskut 14. syyskuuta 2019 Saudi Arabian öljynjalostuslaitosta vastaan, joka rampautti puolet sen tehokkuudesta.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49866677,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -27; Tiberias 19 -33; Suolameri 21 -34; Eilat 22 -37 +C-astetta, ei suuria muutoksia lämpötiloihin, aurinkoinen sää jatkuu.















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019