Thursday, October 04, 2018

TORSTAI 04.10.2018

TORSTAI 04.10.2018
01. Laulufestivaali uudessa samarialaisessa Rawabin arabikaupungissa Ramallahin pohjoispuolella sai aikaan terävää kritiikkiä joittenkin arabiryhmien taholta ilmaisten protestinsa siksi, että festivaali oli järjestetty päivä sen jälkeen, kun 7 gazalaista sai surmansa rajamellakoissa Israelia ja Gazan kaistaa erottavan turva-aidan varrella.

Tuhansia Juudean ja Samarian arabiasukkaita kokoontui lauantaina 40 000 asukkaan kaupunkiin "Rawabi Extreme" festivaaliin, joka oli järjestetty XL Energiajuomayhtiön palestiinalaisen haaran toimesta.

Etenkin nuoret arabit tulivat kuuntelemaan jordanialaisen laulajan Aziz Marakan ja Israelin arabien muodostaman hiphop monikielisen Jerusalemista ja Betlehemistä kootun ryhmän esityksiä. Tilaisuus veti sekä nuoria naisia että miehiä.

Terävää kritiikkiä esitettiin siksi, että festivaali oli järjestetty "huonoon aikaan", kun Gazan rajalla väkivaltaiset mellakat vaativat useita ihmisuhreja, toisten huomioidessa, että tilaisuus sattui toisen intifadan alkamisen 18. vuosipäivänä.

Tilaisuus järjestettiin 2 päivää palestiinalaisten julistaman yleisen lakon alkamisesta, jolla pyritään vastustamaan Israelin Knessetin hyväksymää Israel kansa/valtio lakia, kuten myös Maale Adumimin kaupungin lähellä sijaitsevan laittoman Khan al-Ahmar beduiinikylän tuhoamista. Korkein oikeus kehotti päätöksessään poistamaan EU:n ja YK:n tuen turvin kyhätyn hökkelikylän 30.09. mennessä.
Tuhoamista siirrettiin Saksan liittokansleri Angelika Merkelin Israelin vierailun vuoksi, jonka pelättiin voivan peruuttaa matkansa, jos kylä tuhotaan ennen hänen matkaansa.
Toiset esittivät vastustuksensa juutalaisten nousua vastaan Temppelivuorelle heidän pyhien päiviensä aikana.

Palestiinalaiset turvautuivat tapansa mukaan sosiaaliseen mediaan ilmaistakseen paheksumisensa. Useat FB:n käyttäjät julkaisivat sivullaan kuvia tilaisuudesta, joiden yhteyteen oli asetettu kuvia Gazan arabien kuolleista ja haavoittuneista. Joku kehotti vastaamaan kysymyksen kotimaasta: "Joittenkin hyökätessä Gazan raja-aitaa vastaan toiset tanssivat Rawabissa"; "En vastusta iloitsemista, mutta en hyväksy tanssimista alistetun kansan haavojen yli"; "Kuvittelin ensin kuvien tilaisuudesta olevan USA:n tai muun vääräuskoisen kansan diskosta. Länsirannasta on tullut korruption valtaama rämeikkö".

Nuorten naisten esiintyminen ilman pääliinaa pukunaan jeansit ja T-paidat saivat toiset ilmaisemaan tuomionsa: He eivät koskaan pääse taivaaseen, eivät saa edes tuoksua siitä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Palestinians-voice-outrage-over-Rawabi-song-festival-amid-Gaza-deaths-568632,

02. Gazan arabien mellakoidessa turva-aidan varrella Erez rajanylitysportin lähellä mielenosoitus kehittyi tapansa mukaan välivaltaiseksi. Sen läheisyyteen kokoontui kaikkiaan tuhat Gazan arabia, jotka pyrkivät murtamaan turva-aidan.

Tuhat gazalaista oli kokoontunut paitsi Erezin terminaalin lähettyville, mutta myös useisiin muihin kohteisiin turva-aidan varrella.
Erezin luona mellakat jatkuivat keskiviikon iltaan saakka. Sotilaat käyttivät aluksi tapansa mukaan mellakan taltuttamisvälineitä, mutta joutuivat lopulta turvautumaan koviin luoteihin, joista yksi osui kuolettavasti 15-vuotiaaseen arabinuoreen. IDF ei ole vielä kommentoinut tapahtumaa.
Arabinuoret käyttävät usein linkoja kivittäessään sotilaita. Osuessaan sellaisen lingon lähettämä kivi voi aiheuttaa pahan vamman tai kuoleman. (vrt. David ja Goljat)

Hamasin lähettämä järjestön apulaisjohtajan Saleh al-Arourin johtama delegaatio palasi 4-päivää kestäneistä keskusteluista Kairossa Egyptin tiedusteluvirkailijoitten kanssa.
Keskustelut keskittyivät Hamasin ja Fatahin välisten sovintokeskustelujen ympärille, sekä kansainvälisistä järjestelyistä Gazan kaistalla, mutta kumpikaan osapuoli ei ole kertonut keskustelujen tuloksista.
Pahin kanto tässä kaskessa on PA/PLO:n ja Fatahin puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka elämänsä ehtoopuolella yrittää ryhdistäytyä esittäen vaatimuksia, joita Hamas ei voi hyväksyä.
Abbas näkee vallan luisuvan käsistään ja siksi vaatii, että kaikkien palestiinalaisten tekemien päätösten ja sopimusten tulee saada hänen hyväksymisensä. Hän kiristää Hamasia ja Gazan asukkaita estämällä palkkojen maksamisen Gazan työntekijöille.

Gazan arabit jatkavat Hamasin kiihottamina ja tukemina "March on the Return" nimellä kulkevia mielenosoituksiaan, joissa on saanut surmansa lähes 200 ihmistä IDF:n sotilaitten kanssa käydyissä kahakoissa.

Viimeisen viikonvaihteen aikana mellakoihin osallistui n. 20 000 gazalaista, joissa sai surmansa 3 gazalaista, iältään 12-, 14-, ja 18-vuotiaita.
Maanantaina 4 000 Gazan arabia osallistuivat kaistan pohjoisosassa mielen-osoituksiin heitellen sotilaita kivin, petrolipommein ja ilotulitusraketeilla, toisten lähettäessä räjähtein tai syttyvillä materiaaleilla varustettuja pyromaanipalloja rajan yli Israelin puolelle. Niitä on löydetty myös Israelin keskiosista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363269,00.html,

03. Hamas-johtaja Gazassa Yahya Sinwar suostui Yedioth Aharonoth ja La Republica journalistin Francesca Borrin haastatteluun, josta osia julkaistiin ynetnews.com ja perjantaina kokonaisuudessaan Yedioth Aharonoth ja La Republica lehdessä.

Borri sanoo viettäneensä 5 päivää Gazassa ja tavanneensa sen aikana haastateltavansa Sinwarin tämän toimistossa Gazan kaupungissa. Usein läsnä oli vain kääntäjä, toisinaan mukana oli avustajia ja neuvonantajia.

Borri tunnustaa aluksi, että hän tiedostaa useiden israelilaisten pitävän Sinwaria vihollisenaan, eikä hänen raporttinsa ole helppo luettavaksi. Hän ei myöskään tiedä, voiko kukaan toinen tuntea hänen tavallaan, mutta hän haluaa suorittaa haastattelun ammattijournalistina, esittäen myös kovia kysymyksiä.

Sinwar tuomittiin Israelin oikeudessa terrorismista, mutta kärsittyään 22 vuotta hänelle langetetusta tuomiosta hänet vapautettiin ennen aikaisesti Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä. Pian vapautumisensa jälkeen hänen nimitettiin Hamas-johtajaksi Gazan kaistalla.

Sinwar vastaa Borrin kysymykseen, miksi hän suostui, näin: "Koska näen tilaisuuden muutokseen", lisäten: "Joka tapahtuu nyt".

Kysymykseen todennäköisestä sodasta hän vastaa näin: "Uusi sota ei kiinnosta ketään, eikä ehdottomasti meitä. Kuka todella haluaisi taistella supervaltaa vastaan kivilingoilla? Sota ei ratkaise mitään".

Sinwar erittelee tunteitaan todeten, että hän jatkaa taisteluaan, mutta ei sotaa. Hänen tärkein vastuunsa on toimia kansan intressien hyväksi, suojella sitä ja puolustaa sen oikeutta vapauteen ja itsenäisyyteen. Hän haluaa lopettaa saarron.

Borri muistuttaa, että 80 % Gazana kansasta elää avustusten varassa ja 50 % kansasta kärsii nälkää, kysyen, mikä on Sinwarin vastuu tässä?

Sinwarin mukaan päävastuu on niiden, jotka sulkevat rajoja, eikä niiden, jotka haluavat avata niitä. Hän vakuuttaa työskentelevänsä kenen kanssa tahansa, joka voi avustaa saarron lopettamiseksi. "Nykyinen tilanne on räjähdysaltis".

Kysymykseen, mitä hän tarkoittaa saarrolla tai rauhalla Hamasin ja Israelin välillä Sinwar vastaa lakonisesti: "Täydellinen rauha saarron lopettamisen jälkeen, eikä saarto ole sama kuin rauha".

Kysymykseen, miten tärkeitä kahden IDF:n sotilaan pitäminen panttivankeina on tulitaukosopimukselle, Sinwar vastaa:
"Se on ehdottoman elintärkeä. Se ei ole poliittinen kysymys, näen sen velvollisuutena. Teen mitä tahansa vapauttaakseni kenet tahansa, joka vielä on vankilassa".

Mutta entä jos tulitauko ei pysy? Monet sopimukset ovat kaatuneet ääriainesten toimesta kummallakin puolella.
Sinwar vastaa: "Sopimusta ei ole vielä olemassa. Hamas ja muut palestiinalais-järjestöt ovat valmiit allekirjoittamaan sen ja kunnioittamaan sitä. Mutta nykyisin on vain miehitystä. Tehdään tämä selväksi: Jos meitä vastaan hyökätään, me aina puolustaudumme. Silloin meillä on uusi sota, ja vuoden kuluttua olemme samassa pisteessä. Sota ei ratkaise mitään".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363595,00.html,
Ehkä haastattelun jatko-osassa vastataan moniin kysymyksiin, joita nousi esiin. Miksi rajan avaaminen on niin tärkeä Hamasille? On muistettava, että sen Hamasin peruskirjan mukaan Israelin kanssa ei neuvotella, se tuhotaan. Eikö olisi tärkeämpää nostaa kansan elintasoa Gazan kaistalla, eikä vaatia toisia tuhottaviksi?

04. Syyrian presidentti Bashar Assad antoi haastattelun kuwaitilaiselle lähes tuntemattomalle uutislehdelle Al-Shahed, mikä on Assadin ensimmäinen sitten rauhallisesta koululasten marssista sisällissodaksi kehittyneen Syyrian maan raunioittaneen ja lähes 500 000 ihmisen kuoleman aiheuttaneen katastrofin jälkeen.

Assad on saanut takaisin entistä itseluottamustaan nähdessään hallitusta vastaan kapinoineen protestin hajoamisen ja terrorijärjestöjen kärsivän tappion toisensa jälkeen Venäjän tuella nostetulle armeijalleen.

Assad ei anna nimiä arabivaltioista, joiden kanssa hän on löytänyt tärkeän yhteis-ymmärryksen vuosia kestäneiden vihollisuuksien jälkeen.
Myös länsimaiden delegaatiot ovat alkaneet vierailla Syyriassa valmistellessaan diplomaattisten ja muiden suhteiden solmimista.
"Pian sisällissota on ohi, ja Syyria voi palauttaa keskeisen roolinsa alueella".

Syyria on jäsenenä 22 jäsenmaan arabiliitossa, joka peruutti Syyrian jäsenyyden sodan alkuvaiheissa, sekä asetti taloudellisia sanktioita Syyriaa vastaan välitys-yritysten epäonnistuessa. Nyt Syyrian jäsenyys pyritään palauttamaan.
Saudi Arabia, Qatar ja muut Persianlahden GCC-maat ovat avoimesti tukeneet Assadin hallintoa vastaan taistelevia ryhmiä, jotka vaativat Assadin poistamista Syyrian johdosta.
Kuwait on järjestänyt useita avustuskonferensseja, mutta sekin tuomitsi Syyrian hallituksen pitäen sitä vastuussa väkivaltaan.
YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa Syyrian ulkoministeri Walid Moallem ja Bahrainin ulkoministeri Khalil bin Ahmed Al-Khalifa syleilivät lämpimästi toisiaan. Iranin pahimmaksi vihollisekseen todenneet maat, joutuvat nyt harkitsemaan uudelleen suhteitaan Assadin hallituksen kanssa.
Sisällissodan kääntyminen Assadin hallituksen hyväksi ei olisi ollut mahdollista ilman Venäjän ja Iranin antamaa tukea. Hän valvoo nyt yli 60 % Syyrian alueista.
Bahrainin ulkoministeri Khalid bin Ahmed Al-Khalifa kertoi saudi-tv:lle Al-Arabiya, ettei New York ollut ensimmäinen tapaaminen, mutta sitä ei ollut suunniteltu.

"Syyria on arabivaltio, sen kansa on arabeja, ja mitä siellä tapahtuu, liikuttaa meitä ennen muita kansoja. Ei ole oikein, että alueelliset ja kansainväliset maat huolehtivat Syyrian asioista meidän katsoessamme sivusta" Al-Khalifa valitti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363265,00.html,

Mihin suuntaan kehitys johtaa Syyriaa ja Assadin hallitusta, on epäselvää. Syyrian on selvitettävä välinsä myös Turkin kanssa, jolla on aluevaatimuksia Syyriassa.
Israelin kannalta eniten huolestuttavia kysymyksiä ovat, miten syvälle Iran ja Venäjän vaikutus jatkuu, ja miten Hizbullahin asema selvitetään?

05. UUTISIA LYHYESTI

Israel vakuuttaa, että sen lentäjät pystyvät toimimaan Syyriassa S-300 huolimatta, mutta suhteet Venäjän kanssa on joka tapauksessa selitettävä.
On vaikea kuvitella, että pieni Israel sotilaallisista menestyksistään huolimatta voisi kyseenalaistaa Venäjän merkityksen ratkottaessa Lähi-Idän sotkuisia kysymyksiä. Venäjä on selvästi tullut Syyriaan jäädäkseen, ja tulee puolustamaan intressejään, satamaa ja lentokenttää, jotka ovat sille elintärkeitä.
Vakoilukoneen alas ampumisen kaltainen tilanne ei saa toistua, mikä asettaa Israelin temppeli harjalle: Miten estää Iranin ja Hizbullahin sotilaallisen vaikutuksen syveneminen Syyrian alueella ärsyttämättä Venäjää, jonka kunniaa on jo loukattu?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363326,00.html,

Saksan liittokansleri Angelika Merkel aloitti 2 päivän vierailunsa Israelissa eilen. Merkelin kehon elekielestä voidaan lukea määrättyä ärtyisyyttä, mikä ei välttämättä ole vain Israelin aiheuttama, sillä hänellä on raskaita paineita kestettävänään.
Hänen vierailunsa tullee keskittymään kahdenkeskisiin taloudellisiin kysymyksiin, painotuksen keskittyessä innovaatioon, teknologiaan ja kehitysprojekteihin, kertoo ynetnews.
Pinnalta katsoen välit ovat erinomaiset, jopa intiimit ja luotettavat, mutta niiden taustalla lymyilevät kysymykset Iranin ja palestiinalaisten suhteista. Trump veti USA:n pois Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta, ja tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, jonne hän siirsi USA:n lähetystön palestiinalaisten vastustuksesta huolimatta. Merkel ei hyväksy kaikkea tätä. Merkelille ovat arabisuhteet tärkeät, jo pelkästään 1.5 miljoonan arabimuuttajan johdosta.

Merkelillä on mukanaan osa ministereistään, laaja liikemiesdelegaatio sekä hänen uusi tsaarinsa taistelussa antisemitismiä vastaan, kuten ynetnews kirjoittaa.
Ben Gurionilla häntä oli vastaanottamassa arvokas vastaanottokomitea Netanyahun johdolla. Hänellä on tiivis päivä tänään, johon sisältyy kunniapromootio Haifan yliopistolla. Hän lähtee paluumatkalle 19.00 aikaan tänään.

Saksa on Israelin tärkein kauppakumppani, ja Saksa on maksanut miljardeja USD hyvittääkseen natsiSaksan verivelkoja, tukien Israelin sukellusvenekauppoja saksalaiselta telakalta, mikä on samalla aiheuttanut harmaita hiuksia Netanyahulle, jota syytetään oman voiton hankkimiseksi kauppojen yhteydessä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363165,00.html,

IDF etsii 8-vuotiasta arabipoikaa, joka yritti puukottaa IDF:n sotilasta torstaina tien no 443 tarkastuspisteessä Modiinin ja Jerusalemin välillä. Poika lähestyi sotilaita ja huutaen jotain veti esiin pitkän puukon. Hän ei kuitenkaan onnistunut ja heitti puukon sotilaita kohti paeten paikalta. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252760,

Ruotsi aikoo kieltää poikalasten ympärileikkauksen sanoen sen vaarantavan lapsen koskemattomuutta. Asialla on Ruotsin demokraattinen puolue.
Ruotsin Demokraattien sihteeri Richard Jomshof esitti keskiviikkona luonnoksen ei-sitovasta esityksestä Ruotsin parlamentille, jossa puolueella on kolmanneksi eniten kansanedustajia, eli 18 % edustuspaikoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252758,

Merkel kielsi perättöminä tiedot, joiden mukaan hän olisi peruuttanut Israel-matkansa, jos IDF olisi tuhonnut Khan al-Ahmar laittoman beduiinikylän.
"Se on puhtaasti Israelin asia ja päätös", hän sanoi "ja valheuutinen". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252751.

Merkelin kunniaksi järjestetty Haifan Yliopiston hänelle myöntämän kunniatohtorin promootiotilaisuus pidettiin Israelin museossa torstaiaamuna.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252751,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 21 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 23 -38 +C-astetta, huomenna vähän viilenee, ja taivas osittain pilvistyy.

Tusinoittain kuolleita kaloja huuhtoutui Floridan rannikolle Palm Beachissa keskiviikkona samalla kun myrkyllinen punainen vuorovesi levittäytyi Floridan Atlantin puolisille rannikoille. Värin aiheuttaa leväkasvillisuus. https://www.miamiherald.com/news/local/environment/article219419020.html,

Tuesday, October 02, 2018

TIISTAI 02.10.2018

TIISTAI 02.10.2018
01. Raporttien mukaan Venäjä on jo aloittanut S-300 ilmatorjunta-järjestelmän asentamisen Syyriaan, kuten Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kertoi keskiviikkona. Venäjä puolustaa yhden parhaista IT-järjestelmän asentamista Syyriaan todeten, että siitä sovittiin jo 2013, ja toiseksi venäläisen tiedustelu-koneen Ilyushin IL-20 alas ampuminen osoittaa, että aiemmin sovittuja lentoreittejä ja – aikatauluja on muutettava Syyrian yhä ahtaammaksi käyvässä ilmatilassa.

Ynetnews.com tarkastelee kysymystä Yossi Yehoshuan laatimassa artikkelissa diplomaattisen kriisin aiheuttaneen tapauksen taustoja ja syitä.

Hän toteaa aluksi, että Venäjän uhkaus asentaa S-300 IT-järjestelmä Syyriaan on vanha uutinen, jota on kuultu aiemminkin.
Tällä kertaa annettu varoitus on kuitenkin paljon aiempia vakavampi.

Israel on vuosien ajan pyrkinyt estämään Venäjää toimittamasta S-300 järjestelmää. Itse asiassa Venäjä toimitti jo aiemmin kehittyneemmän S-400 järjestelmän Syyriaan siellä olevien sataman ja lentokentän suojaksi. Sen toiminta lienee kuitenkin ollut osittaista, ja sitä hoitavat venäläiset sotilaat.
Sen ei ole havaittu suuresti estäneen IAF:n lentoja Syyriassa. Israelin puolustusministeriö ilmoitti IAF:n tehneen yli 200 pommitus- ja havainto-lentoa Syyrian yllä v. 2017.

USA:n presidentti Donald Trump ei ole katsonut aiheelliseksi puuttua tilanteen kehitykseen, mikä on antanut Venäjän presidentti Vladimir Putinille vapaat kädet toimia Venäjän intressien vaatimalla tavalla. Ainoa huomio on Trumpin neuvonantajan John Boltonin lausunto, jossa hän toteaa, ettei päätös S-300 järjestelmän luovuttaminen Syyrian armeijalle ollut harkittu.

Yehoshua toteaa, että Venäjän uhkaamat rangaistustoimet – satelliitti-navigoinnin sulkeminen, tutkan ja koneitten välisen informaation estot – voivat aiheuttaa lisähankaluuksia IAF:n koneille, mutta toisaalta IAF on harjoitellut vuosien aikana ystävällisten maitten kanssa, joilla on S-300 ja muita Venäjän toimittamia järjestelmiä.
IAF ilmoitti äskettäin, että sillä on kokemusta näitten järjestelmien ohittamiseksi jo 20 vuoden ajalta.

Lähitulevaisuus tullee osaoittamaan, miten Israelin ja Venäjän välit kehittyvät tästä eteenpäin, ja mikä Putin tulee johtamaan vaaralliseksi muotoutuneen tilanteen selvittämistä. Netanyahu tarjoutui matkustamaan Moskovaan Putinille sopivana ajankohtana, mutta Venäjän ulkoministeriö haluaa edetä kiirehtimättä, sillä kriisi voi kuumetessaan johtaa kansainväliseen konfliktiin.
Avoimia kysymyksiä ovat:
Israel vakuutti aiemmin estävänsä Irania saamasta tukikohtia Syyrian alueelle eikä ainakaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Miten Israel pystyy estämään sen?
Toinen kysymys on Iranin toive rakentaa maayhteys Irakin ja Syyrian alueitten kautta Välimeren rantaan, minkä estäminen edellyttää ilmavoimien toimia.
Kolmas kysymys koskee Hizbullahin asemaa, joka sekin haluaa saada jalan-sijaa Syyriassa Israelin pohjoisrajan tuntumassa.

Syyrian ulkoministeri Walid Moallem esitti New Yorkissa vaatimuksen kaikkien ulkomaitten - USA:n, Iranin, Libanonin ja Turkin – joukkojen poistamiseksi Syyrian alueelta. Vain sopimusten mukaisesti YK:n valvonta-yksiköt Syyrian puskurivyöhykkeellä ja Venäjä lentokenttänsä ja satamansa Latakin lähellä saisivat jatkaa toimintaansa.

Yehoshua kertaa artikkelissaan vielä kerran, että Israel toimi korrektisti ilmoittaessaan koneittensa poistuneen Latakian yltä 25 minuuttia ennen vakoilukoneen pudottamista, kuten Venäjäkin tunnustaa raportissaan.
Hän myös paljastaa Syyrian IT-henkilöstön puutteellisen koulutuksen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5361831,00.html,

02. Iran sanoo ampuneensa maanantaina kuusi ballistista ohjusta Syyrian kaakkoisosaan antaakseen vastauksen 22. 09. Iranin vallankumouskaartin paraatia vastaan Al-Ahwaz kaupungissa tehtyyn hyökkäykseen, jossa sai surmansa 25 ihmistä, lähes puolet heistä vallankumouskaartin jäseniä.

Iranin ilmoituksen mukaan ohjukset oli lähetetty Saudi Arabian tukeman sunnimuslimiryhmän tukikohtiin, joita se kutsuu nimellä "takfiri", terroristit,
joita myös USA tulee.
Vallankumouskaartin uutistoimiston Sepah News mukaan Iranin iskuissa sai surmansa useita terroristijohtajia ja tuhosivat varusteita ja infrastruktuuria.

Ohjuksiin oli maalattu tekstit: Kuolema saudin perheelle; kuolema USA:lle; kuolema Israelille. Iranin Fars-news julkaisi ohjelmassaan videon, jossa useita ohjuksia ammuttiin samaan aikaan Iranin itäosasta. Ohjukset lensivät 570 km:n matkan ennen osumistaan maaleihinsa.
USA:n johtaman koaliittion lausunnossa todetaan Iranin ampuneen ohjuksia, mutta etteivät ansaitse suurempaa mainintaa. Ryhmän tiedottaja Sean Ryan totesi koaliittion tutkivan, aiheuttivatko ohjukset mitään tuhoa. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-fires-missiles-at-targets-in-Syria-568432,

03. Debkafile kertoo artikkelissaan, että Iran avasi uuden strategisen maaperän lähettäessään maanantaina 01.10. miehittämättömien (drone) 11 stealf- koneen laivueen ISIS joukkojen valvomalle alueelle Syyrian itäosassa. Tämä tapahtui samaan aikaan kuuden ballistisen ohjuksen ampuminen Kermanshahista Iranissa samaa Washingtonin tukemaa tukikohtaa vastaan.

Koneet lensivät Irakin ilmatilan kautta lupaa kysymättä, mutta enempää Israelin kuin USA:nkaan hävittävät eivät tehneet mitään koneitten lennon estämiseksi. Pystyvätkö ne välttämään tutkahavainnot?
DF toteaa, että Iran on aloittanut sotilaallisen toimintansa myös Irakissa Syyrian ohella, kuten tapaus osoittaa.

DF:n sotilaslähteet toteavat, että Iranin stealf miehittämättömät UAV koneet Saegehs (Thunderbolts) on tehty Yhdysvaltalaisen US RQ-170 Sentinel mallin mukaan, jonka iranilaiset pudottivat maahan 7 vuotta sitten ja kopioivat sen mallin mukaisen koneen kiinalaisten asiantuntijoitten avulla.

Israel pudotti yhden sellaisen koneen 9 kuukautta sitten Jordanian ilmatilassa sen tunkeuduttua sinne Syyriasta.
Kokonaisen laivueen lähettäminen toimintamatkalleen Syyriaan osoittaa Iranin kykenevän lähettämään koneitaan pommitusmatkalle Irakiin ja Syyriaan, sekä ampumaan sinne ballistisia ohjuksiaan.
DF arvioi tämän muodostavan uuden uhkan USA:n intresseille Syyriassa ja Irakissa, mikä myös Israelin tulee huomioida suunnitelmissaan. https://www.debka.com/strategic-breakthrough-for-iran-in-unimpeded-drone-missile-attack-on-e-syria/,

04. Vastauksena niille, jotka kritisoivat IDF:n puolustuskykyä ja valmiutta suureen konfliktiin jos sellainen tarvitaan, puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi julkiasemassaan lausunnossa, ettei Israel ole niin hyvin valmistautunut sotaan vuoden 1967 sodan jälkeen, kuin nyt.
Vuoden 1967 sota, ns. kuuden päivän sota, alkoi IAF:n tuhottua lähes täysin Egyptin, Syyrian ja Jordanian ilmavoimat arabien suljettua Israelin laiva-liikenteen Punaisellemerelle vastoin USA:n vakuutuksia.

Liberman tunnusti kuitenkin, ettei koskaan saavuteta ideaalista valmius-tilannetta ynetnews.com antamassaan haastattelussa.
Hän kielsi IDF:n ombudsmiehen kenraalimajuri Yitzhak Brickin raportin, jossa todetaan IDF:n sotilaallisen valmiustilan oleellisesti haavoittuneen.

"Olen lukenut Brickin raportin ja puhunut hänelle useita kertoja. Hän tekee tärkeitä kommentteja raportissaan, mutta käsitykseni mukaan hän on erehtynyt suuresti yhdessä kysymyksessä, joka koskee IDF:n valmistautumista sotaan. En sano tätä vain sanoakseni mitä ajattelen, vaan henkilönä, joka on istunut turvallisuuskabinetissa vuosikymmenien ajan" Liberman vakuuttaa.
"Kukapa se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse".
Liberman tunnustaa, että "IDF on massiivinen koneisto satoine tuhansine sotilaineen ja kymmenine tuhansine erilaisine sotilas-instrumentteineen- lento-koneista APC ja sala-ampujan kivääreihin, eikä IDF:n aseman valmiustila koskaan ole ideaalinen".

Liberman ei malttanut iskeä takaisin opetusministeri Naftali Bennettin kritisismiin, jossa hän sanoi "terrorin jatkuvan asukkaitten turvallisuuden kustannuksella Libermanin harjoittaman pidättyvyys- ja heikkouspolitiikan johdosta".

Liberman kehotti Bennettiä paneutumaan opetustoimeen ja "jättämään politikoinnin, mitä hän on harjoittanut poliitikoksi tultuaan". Hän syytti Bennettiä vaalikampansa aloittamisesta todeten: "Seuraavia vaaleja karakterisoi taistelu kiihkeän messiaanisten oikeistolaisten, ja vakavien, vastuuntuntoisten oikeistolaisten välillä, joita minä edustan".

"Minä asun kansan keskuudessa, enkä kuten Bennett, joka asuu Raananassa. Minä asun Nokdimin juutalaiskylässä, ja tiedän tarkkaan, mitä kansa ajattelee. Nämä ihmiset ymmärtävät ja luottavat valmistautumiseemme jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen tulevaisuudessa" Liberman todisti.

Liberman selitti, ettei hän halua miehittää Gazaa antaakseen Israelin kansalaisuuden kymmenille tuhansille palestiinalaisille. Sen sijaan hän haluaa säilyttää juutalaisen valtion. "Israelin kansalaisten tulee päättää, haluavatko he yhden valtion kahdelle kansalle, kuten Bennett esittää, vaiko edustamani juutalaisen valtion".
Liberman haluaa kaksi valtiota, juutalaisen ja palestiinalaisen, jotka asuvat "turvallisesti ja rauhassa rinnakkain", kuten George Bush raamitteli.
Hän sanoi Hamasin polttavan raja-alueita, koska se näkee menettävänsä valtansa, ja pyrkii kanavoimaan arabimassojen raivon Israelia vastaan. Hän sanoi, ettei sopimuksen löytäminen sen kanssa ole helppoa, mutta ettei hän etsi kiihottamista ja seikkailuja.
"Toivon Gazan arabien kaatavan Hamasin hallinnon. Uskon heidän ymmärtävän, että heidän lastensa tulevaisuus vaatii sitä".

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362078,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Epäilyttävä heliumpallorypäs löydettiin lähellä Ashkelonia ja Kiryat Gatin välillä. Palomiehet olivat juuri pystyneet hallitsemaan tuhopolton seurauksena syttyneet tulipalot lähellä turva-aitaa, jonka varrella 4 000 gazalaista osallistui väkivaltaiseen mellakoihin Gazan kaistan pohjoisosassa. He käyttivät kivenlohkareita, bensiinipommeja ja ilotulitusraketteja sotilaita vastaan.
IDF käyttää mellakantaltuttamisvälineitä kumiluotien ja kovien panosten asemesta, paitsi jos tilanne on ryöstäytymässä käsistä.
Tie no 232 suljettiin tilapäisesti pioneerien purkaessa palloihin kiinnitetyt räjähteet.
Sunnuntaiaamuna löydettiin tuhopolttopallo tien varrella lähellä Modiinin kaupunkia. Se oli lähetetty arvattavasti jostain arabikylästä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362023,00.html,

Muutamat UNRWA:n ulkomaiset työntekijät pelkäsivät henkensä puolesta saatuaan uhkauksia, ja pakenivat muutoin suljetun portin kautta Israeliin.
UNRWA sanoi lausunnossaan maanantaina vetäneensä pois Gazasta muutamat ulkomaiset työntekijät toistuneitten turvallisuutta vaarantaneitten tilanteitten jälkeen. 10 työntekijää passitettiin turvaan Israeliin.

Katsokaa tilanteen ironisuutta: Kansa, jota he tulivat avustamaan Gazassa, uhkaa heitä siellä, ja joutuvat hakemaan turvaa Israelista, jota he syyttävät lasten ja naisten murhaamisesta.
UNRWA on lopettanut työt 250 gazalaiselta varojen puutteen vuoksi.
Gazalaiset protestoivat tähän järjestäen istumalakkoja, ja muita protesteja, ja lopulta uhkaillen työntekijöitten henkeä.
Satoja muita kokopäiväisiätöntekijöitä pantiin puolipäiväisiksi.

Normaalisti UNRWA:lla on 13 000 työntekijää Gazassa. Sen kouluissa opiskelee 200 000 Hamasin arabia Gazassa.
Avainhenkilöstä jäi edelleen Gazaan, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252631,

Indonesiaa kohdannut katastrofi alkaa vähitellen paljastua kaikessa karmeudessaan. 1234 ihmistä on toistaiseksi menettänyt henkensä, mutta luhistuneitten rakennusten alle on jäänyt lisää. Uhrilukujen epäillään nousevan tuhansiin.
7.5 R-asteen maanjäristys aiheutti tsunamin, jonka hyökyaallot olivat paikoin 6 metrin korkuiset, vyöryen esteettä pitkälle maalle tuhoten ja runnellen kaikkea, mikä tuli vastaan.
Maa muuttui pakoin nesteen kaltaiseksi niellen sisäänsä 1700 kotia Sulaweden saarella.
Drone-koneesta otetut videot kertovat karua kieltään tuhon laajuudesta. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6229449/Drone-pictures-capture-true-horror-devastation-Indonesian-tsunami.html,

Pakolaisiksi naamioituneet muslimit rantautuivat Kreikan Lesbos saarelle. Heille ei kelvannut tarjottu ruoka, vaan he heittivät sen menemään, eivätkä majoitustilatkaan olleet heille mieleen. http://barenakedislam.com/2018/09/29/greece-muslim-freeloaders-posing-as-refugees-on-lesbos-island-throw-away-their-free-meals-to-protest-the-food/

Islamin yhteistyöjärjestö (OIC) pyrkii YK:ta hyväksymään lain, jolla islamin sharialakia hyljeksivien ei-muslimimaiden on osoitettava korkeinta kunnioitusta islamille, sen henkilöstölle (mukaan lukien Mohammed), islamin symboleille kuten hijabs, itsemurha-pommiliivit, megamoskeijat, rukous-matot kaduilla ja paljon muuta. Muslimeista kehitetään uusi valittujen luokka, jota kaikkien toisten täytyy kunnioittaa ja palvella. Sananen islamia vastaan oikeuttaa - tai mieluummin velvoittaa – muslimin surmaaman sinut. http://barenakedislam.com/2018/09/30/here-they-go-again-the-latest-attempt-by-the-organization-of-islamic-cooperation-oic-to-have-the-un-enforce-sharia-compliant-blasphemy-laws/,

IAEA, YK:n alainen ydintarkkailujärjestö, kieltäytyy Netanyahun vaatiman tarkastuksen suorittamisesta Israelin paljastamassa ydinasekohteessa.
IAEA sanoo suorittavansa tarkastukset Comprehensive Safeguads Agreement (CSA) mukaan. Kohde sisältyy Israelin Iranista kaappaamiin dokumentteihin, joita käännetään ja tutkitaan kaiken aikaa. Netanyahu esitti puheessaan New Yorkissa kartan, jossa kyseinen "atomivarasto" sijaitsee, todeten, että Iran on jo siirtänyt sieltä 15 kg radioaktiivista materiaalia. https://www.jpost.com/Breaking-News/IAEA-ignores-Netanyahus-demands-for-Iran-nuclear-inspection-568458, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362185,00.html,

Israelin arabikansanedustajat Jamal Zahalka ja Hassan Jabareen matkustivat Amerikkaan tavaten siellä useita USA:n kongressin jäseniä ja Vermontin senaattorin, entisen D-presidentti ehdokkaan Bernie Sandersin maanantaina pyytäen heidän tukeaan Israel kansa-valtio lain vastaisessa kampanjassa.
Sanders on aiemmin puhunut lakia vastaan eri tilaisuuksissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Arab-MKs-ask-Bernie-Sanders-to-act-against-Nation-State-Law-568418

Korkeimman oikeuden asettama määräaika Khan al-Ahmar beduiinikylän purkamiseksi 30.09. mennessä oli ja meni, mutta IDF ja siviilihallinto sanovat purkavansa sen joka tapauksessa. Se on kyhätty YK:n ja EU:n tuen ja varojen turvin laittomasti valtion omistamalle maalle lähelle Maale Adumimia. Sen ainoa järjellinen tarkoitus on poliittinen protesti Israelin turvallisuus-politiikalle. Saksan liittokansleri Merkelin Israelin vierailu tällä viikolla voi siirtää hökkelikylän tuhoamista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5361759,00.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias23 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -38 +C-astetta, huomenna samat lukemat, mutta väliin aurinkoista.

Oheisessa linkissä 30.09. 2018 toimivat tulivuorten purkaukset.
http://strangesounds.org/2018/10/volcanic-eruption-worldwide-october2018-photo-video.html,
Sunday, September 30, 2018

SUNNUNTAI 30.09.2018

SUNNUNTAI 30.09.2018
01. Gazan hallitsevan Hamasin ja IDF:n välillä pitäisi olla voimassa ilman allekirjoitettua sopimusta sovittu tulitauko Kairon aseleponeuvottelujen ajan, mutta käytännössä se ei toimi ollenkaan.

Perjantaina Israelin ja Gazan kaistaa erottavan turva-aidan varteen eri kohdille kokoontui kaikkiaan arviolta 20000 mielenosoittajaa, jotka pyrkivät soluttautumaan aidan läpi Israelin puolelle ja heittäen 100 kotitekoista pommia ja käsikranaatteja IDF:n sotilaita kohti. Onneksi yksikään sotilaista ei haavoittunut, mutta sotilaat turvautuivat vaikeimmissa tapauksissa käyttämään kovia luoteja mellakantorjuntavälineiden lisäksi.

Hamasin terveysminiteriön mukaan 7 gazalaista sai surmansa, osa heistä luodeista, ja yli 500 haavoittui eriasteisesti.
IDF:n pioneerit jatkavat mielenosoittajien heittelemien pommien ja kranaattien neutraloimista turva-aidan varrella.

Myös rikollisten tuhopoltto-ilmapallojen aiheuttamia tulipaloja, joita syntyi yli kymmeneen eri kohteiseen, joutuivat eri palokunnat ja yksityiset siviilit sammuttamaan eri kohteissa lähellä rajan pintaa.
IAF:n koneet tekivät ainakin 2 pommituslentoa Gazan kaistalle, valiten yleensä iskunsa kohteiksi avoimet harjoituskentät, varastot ja aseitten kokoamisverstaat. Iskut tehdään yleensä öisin uhrien vähentämiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252554,

JP lisää edelliseen Hamasin terveysministeriön antamia tietoja.
Tuhannet gazalaiset osallistuivat kaatuneitten hautaamisseremoniaan El-Burej pakolaisleirissä ja Khan Yunisissa eilen.

PA:n uutistoimiston Wafan mukaan 508 ihmistä haavoittui perjantain mielenosoitusten aikana, 90 heistä kovista luodeista, 35 oli lapsia, 4 naista, 4 avustavia lääkintämiehiä ja 2 journalistia.

Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi journalisteille New Yorkissa perjantaina, että Israelin valmistautuu kaikenlaisiin kehitystapahtumiin Gazassa painottaen, etteivät nämä ole vain joutavia sanoja.
Hän syytti PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia Gazan talouden huonontumisesta lähelle täydellistä romahdusta.

Tavatessaan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa, hän pyysi Egyptiä avustamaan rauhantilan palauttamiseksi Gazassa, koska nykyinen kaaosmainen tilanne vaarantaa sekä Israelin että Egyptin turvallisuuden.

Lehtitietojen mukaan IDF on viime aikoina nostanut huomattavasti joukkojensa määrää turvallisuusaidan Israelin puolella valmistautuen nopeaan vastareaktioon, mikäli Hamas antaa käskyn massahyökkäyksestä Israelin puolelle.
Hamasilla on 2 tavoitetta: panttivankien sieppaaminen ja rajan pinnassa sijaitsevan kibbutsin tai maatilan miehittäminen, mitä voitaisiin käyttää neuvotteluissa Israelin kanssa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Hamasin jäsenten, terroristien, vapauttamiseksi.
IDF on tietoinen tästä, ja siksi tekee kaikkensa sen estämiseksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Seven-Palestinians-killed-hundreds-injured-in-riots-along-Gaza-border-568311,

02. Hamasin delegaatio matkusti Kairoon voidakseen pelastaa romahtamaisillaan olevat sovintokeskustelut Fatahin ja Hamasin välillä sekä aselepokeskustelut Hamasin ja Israelin välillä. Läntisten lähteiden mukaan Egyptin tiedustelu-virkailijat yrittivät tyynnytellä Hamasin terrori-ryhmän johtoa tarjoten heille palaamista PA:n aikaisempaan vaatimukseen keskustelujen jäädyttämiseksi.

Lähteen mukaan Kairon yritykset saavuttaa uudelleen Hamasin johtoryhmän luottamus sen jälkeen, kun se suututti terroriryhmän hyväksymällä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimuksen keskustelujen jäädyttämisestä niiden ollessa lähes valmiit elokuun lopulla.

Gazan delegaatiota johtivat Khalil al-Hayya (Hamasin apulaisjohtaja Gazassa) ja Saleh al-Arouri, joka edustaa ulkomailla Hamasin johtoa. Al-Arouri on Israelin etsittyjen terroristien listalla, mutta hän sai erityisluvan matkustaa Egyptiin ja Gazaan.

Abbas varoitti, että minkä tahansa sopimuksen ilman hänen lupaansa antaa PA:lle oikeuden pysäyttää kuukausittaisten 100 miljoonan USD maksut Gazaan.

Hamasin delegaation saavuttua Gazasta Kairoon lauantai-iltana egyptiläiset päättivät antaa etusijan Fatahin, Hamasin ja muiden terroriryhmien välisille sovintokeskusteluille, keskustelujen joutuessa pattitilanteeseen aiheuttaen vihaisia sanallisia hyökkäyksiä, sekä pidätysaaltoihin molempien osapuolten jäsenten ja kannattajien kesken Länsirannalla ja Gazassa.

Keskustelujen romahdettua Hamas päätti kiihdyttää mielenosoituksiaan Gazan raja-alueella painostaakseen Egyptiä aselevon saavuttamiseksi.
Hamas tehosti mellakoiden ohella omaa propagandatoimintaansa Internetissä julkaisten parin nuoren palkitsemisen erityisansioista rohkaistakseen nuoria seuraamaan heidän esimerkkiään väkivaltaisten mellakoiden aiheuttamiseksi IDF:n sotilaita vastaan.
Hamas käytti myös kovaäänisiä kehottaessaan Gazan nuoria osallistumaan nykysin lähes päivittäisiin mielenosoituksiin, jotka usein johtavat väkivaltaan.

Hamasin ja IDF:n sotilaitten välisissä yhteenotoissa surmansa saaneiden gazalaisten lukumäärä lähentelee 190 ihmistä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360926,00.html,

03. PA/PLO:n ilan mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin veton keskeyttäessä sekä Hamasin ja IDF:n väliset aseleponeuvottelut että Fatahin ja Hamasin väliset sovintokeskustelut, Hamas aloitti kampanjan Fatahin jäsenten ja tukijoitten pidättämiseksi Gazassa, sekä kiihotuskampanjan Abbasia vastaan hänen valmistautuessaan puhumaan YK:n yleiskokouksessa. Tämä herätti arvelut ja pelon, että Egypti luopuu yrityksistä sovinnon löytämiseksi Fatahin ja Hamasin sekä muiden terroriryhmien välille.

Abbasin puuttuminen Kairon neuvotteluihin, perustuu hänen määritelmäänsä, että vain PA/PLO voi laillisesti edustaa palestiinalaisia ja vain sen puheenjohtaja (presidentti, kuten häntä kutsutaan) voi allekirjoittaa sopimuksia, jotka koskevat kaikkia palestiinalaistyhmiä.

Hamasin kiihdyttämät "March of the Return" nimellä tunnettuja mielen-osoitukset, jotka alkoivat toukokuun lopulla ja ovat kehittyneet lähes päivittäisiksi mellakoiksi, joissa ihmisiä haavoittuu ja kuolee ilman näkyvää tulosta olojen parantumiseksi Gazan kaistalla, voivat lopulta johtaa aseelliseen konfliktiin IDF:n ja Hamasin/Islamic Jihadin välillä.
Kummatkin osapuolet vakuuttavat, etteivät ne halua sotaa tässä vaiheessa, mutta Egyptin vetäytyminen välittäjän roolistaan lisää suuresti tilanteen räjähtämisen vaaraa Gazassa.

Ynetnews kertoo Fatahin pyrkineen saamaan Gazassa asuvien tukea Abbasille ennen hän YK:n puhettaan, mutta Hamas esti ne varoittaen Fatah-johtajia Gazassa tukemaan Abbasia ja kieltäen julkiset tukimainokset.
Samaan aikaan Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät tusinoittain Fatahin jäseniä ja kannattajia Gazassa.

PA vastasi siihen pidättämällä Hamasin kannattajia Juudeassa ja Samariassa.
Arabien pidätyssellit eivät ole mitään lomahotellihuoneita, eikä palvelu siellä edes eurooppalaista vankilatasoa. Kuulustelut perustuvat väkivallan ja pieksemisten summittaiseen käyttöön tunnustuksen saamiseksi, mikä on tärkeä henkilön tahdon murtamiseksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360652,00.html,

04. IDF:n lähteet paljastavat, että Hamas on poistanut kaikki pidikkeensä, ja on hyvää vauhtia etenemässä uuteen taistelukierteeseen Israelin kanssa.

Paikalliset virkailijat Gazan rajan tuntumissa olevissa juutalaisyhteisöissä ovat julkistaneet uudet turvallisuusohjeet asukkaille.
Tämä on katsottu tarpeelliseksi, sillä Gazasta Israelin puolelle tuulten mukana lähetettyihin ilmapalloryppäisiin on yhä useammin liitetty tuhopolttoja aiheuttavien materiaalien ohella räjähteitä.
Pian niihin kai liitetään Syyrian tapaan hermokaasukanistereita.

Tällaiset heliumkaasulla täytetyt rikolliset tuhopolttoja aiheuttavat lentävät objektit voivat suotuisan, mereltä maalle, tuulen mukana lentää jopa 30 km.
Äskettäin havaittiin kolmen heliumpalloryppään lentävän Gush Etzionin taivaalla lähellä Hebromia. Niitä lähetetään km. 12 pallorypästä päivässä.

On vain ajan kysymys, koska ensimmäiset ihmisuhrit tuhansien luonnon ja havinaisten eläinten ja kasvilajien tuhoutumisen ohella saavat poliittiset päättäjät tajuamaan, ettei lilanne voi jatkua loputtomiin.
Hamas on pidättäytynyt rakettien ampumisesta, mikä antaa juutalaisille rajan pinnassa tilaisuuden lepoon, mutta kaikki tajuavat, että tilanne on tilapäinen.
Tuhopolttopalloryppäät eivät aiheuta sireenien ulvontaa, mutta sytytettyjen tuhopolttojen sammuttaminen jatkuu keskeytyksettä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360540,00.html,

05. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo kansallisen terrorinvastaisen toimiston torstaina ilmoittaneen paljastaneensa Hamasia rahoittavan ja terroria taloudellisesti tukevan infrastruktuurin Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa.
Kampanjaan osallistuivat IDF, verohallitus ja turvallisuusjärjestö Shin Bet.

Raportin mukaan vaatekauppiaitten epäillään kuljettaneen suuria kontteja Gazan kaistalle korkean Hamasin jäsenen Hamed Khudarin omistaman taloudellisen vaihto-liiketoiminnan kautta.
Liberman julisti tämän liikeketjun terrorijärjestöksi, ja varoittaen liikemiehiä Gazassa siitä, painosti heitä toimimaan yhteistyössä hänen kanssaan taloudellista etua vastaan.

"Työskentelemme Hamasia vastaan kaikilla rintamilla, hyökäten sen asevarastoihin ja kuivettaen sen talouslähteet" Liberman twiittasi lisäten: "Tämän vuoksi perustin kansallisen taloudellisen sodankäynnin esikunnan terrorismia vastaan yhdessä Shin Betin, armeijan ja verohallinnon kanssa, ja se on jo tuottanut tuloksia.

Liberman sanoi taistelun terroria ja terroristeja vastaan jatkuvan sen agentteja ja taloudellista infrastruktuuria vastaan kaikin tavoin, mutta viisaasti.
Tuhansittain tekstiilitavaroita myydään Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa, näennäisesti Hamasin hyväksi, Hamasin operaattorien ja heidän perheittensä palkkojen maksamiseksi, mutta myös aseiden hankkimiseen ja vihamielisten operaatioiden rahoittamiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360151,00.html,

06. UUTISIA LYHYESTI
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Moskova on jo aloittanut
S-300 ilmatorjuntajärjestelmien lähettämisen Syyrian armeijalle. Hän sanoo sen olevan seurausta Venäjän Iljyush IL-20M alas ampumisesta 17.09.2018, jossa kuoli 15 venäläistä sotilasta ja josta se syyttää Israelia.
Kaksi Venäjän armeijan 124 Antonov kuljetuskonetta laskeutuivat torstaina ja perjantaina Latakian lähellä sijaitsevalle lentokentälle.
Koneet toivat mukanaan tarvikkeita ja logistiikkaa, jotka raportin mukaan lastattiin koneisiin matkan aikana.

Vladimid Mikheyev radioelektronisesta teknologiasta sanoi perjantaina, että koneet kuljettivat Krasukha ja Zhitel elektronisia vastatoimintayksiköitä Syyrian armeijan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi "elektronisen varjon" suojassa. Kremlin tiedottaja vakuutti, etteivät järjestelmät ole mitään kolmatta valtiota vastaan. Kysymys on Venäjän sotilaitten turvallisuudesta, ja siksi tarvitaan näitä elektronisia laitteita heidän suojaamisekseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360417,00.html,
https://www.debka.com/russia-ramps-up-anti-israel-measures-in-syria-for-possible-war-of-attrition/,

Netanyahu vakuutti lauantaina, että vaikka hän vastustaa kahden valtion periaatetta Israelin turvallisuuden vuoksi, hän lupaa tarkastella USA:n laatimaa rauhansuunnitelmaa kiinteästi ja avoimin mielin.
Presidentti Trump vaatii, että koska hän on tehnyt jotain todella hyvää Israelille, sen tulee vastavuoroisesti tehdä jotain hyvää palestiinalaisille.
Tässä tulee vastaan Israelin kokemukset, joiden mukaan myönnytysten tekeminen on vain pahentanut tilannetta Israelin kannalta.

Israelin tulee rukoilla, ettei Hyvä Jumala antaisi sille Ehud Barakin kaltaista pääministeriä, joka vaati harkitun riskin ottamista esittäen 98 %:n alue-luovutuksia ilman katetta. Se on uhkapeliä juutalaisen kansan kustannuksella, jota Israelin vasemmisto on harjoittanut Oslon sopimuksista lähtien ja jo ennen sitä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360385,00.html,

PA/PLO jätti kanteen ICJ:lle, kansainväliselle YK:n alaiselle oikeusistuimelle USA:n suorittamaa lähetystönsä muuttoa vastaan Tel Avivista Jerusalemiin. PA/PLO perustaa syytöksensä siihen, että USA:n toimi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ja se tulee peruuttaa.

IJC, joka tunnetaan myös nimellä "Maailman Oikeus", sanoo lausunnossaan PA/PLO:n vaateen perustuvan 1961 Viinin konvention päätökseen diplomaattisista suhteista, jonka mukaan valtion tulee asettaa lähetystönsä isäntämaan alueelle. Vaikka Israel valvoo sotilaallisesti Jerusalemia, sen omistusoikeus on kiistanalainen.

Virallisesti Jerusalem on YK:n valvonnassa, jonka valvontayksikkö toimii Jerusalemin eteläosassa "Pahan Neuvon Vuorella".
Trump määräsi joulukuussa lähetystön muuton Jerusalemiin.
IJC on YK:n alainen elin valtioitten välisten kiistojen ratkaisemiseksi.

YK:n yleiskokous tunnusti v. 2012 PA/PLO:n ei-valtion jäsenen tarkkailu- maaksi Vatikaanin tapaan, mutta ei valtion asemaa.
PA/PLO väittää, USA:n lähetystön vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista, ja vaatii sen rajoiksi 1949 aselepolinjoja pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, sekä pakolaisten paluuoikeutta.
Avigdor Liberman kritisoi Abbasin YK:n puhetta todeten, että "Sen sijaan, että hän tarttuisi Israelin ja USA:n ojennettuun käteen, hän haluaa vain kostoa, ja saattaa koko alueen vastaiskujen syöveriin".

Hamasin tiedottaja Hazem Qassam tyrmäsi Trumpin esittämän kuvan kahdesta valtiosta todeten sen edustavan äärioikeiston näkemystä. Trumpin päätös lähetystön muutosta ja Jerusalemin asemasta hän totesi: "Ne osoittavat hänen aliarvioivan palestiinalaisten aseman, minkä on aiheuttanut Abbasin esittämän palestiinalaisten aseman heikkous". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360350,00.html,

Tuhansia palvovia kokoontui keskiviikkona papilliseen siunaustilaisuuteen Jerusalemin Länsimuurin viereiselle aukiolle, heidän mukanaan USA:n Israelin lähettiläs Daniel Friedman. Pappeja kutsutaan hepreaksi nimellä kohen, joka on eri maassa muotoutunut eri muotoihin, jotka paremmin sopeutuvat kunkin kielen vaatimuksiin. Friedman sanoi etuoikeudekseen siunata Israelin kansaa. Hän on ortodoksijuutalainen ja ilmeisesti kohen, vaikka nimessä se ei näy. Seremonia suoritetaan Sukkotin lomakauden aikana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358665,00.html,

"Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua; Herra valistakoon kasvonsa sinun yllesi ja olkoon sinulle armollinen; Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan".

Tänään on simchat Toran aattopäivä. Simchat Torah on juutalaisen lain antamisen ilojuhla. Se päättää 50 vuorokautta kestäneen korkeasti pyhien päivien kauden. Silloin torahrullaa kannetaan kansan keskuuteen jokaisen pyrkiessä koskettamaan siihen iloiten ja laulaen sekä tanssien.

SÄÄTILATTÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32, Tiberias 26 -41; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta. Huomenna vähän viilenee, ja taivas on toistaiseksi puolipilvinen.