Thursday, August 30, 2018

TORSTAI 30.08.2018

TORSTAI 30.08.2018
01. Iranin kysymyksen siirtyessä yhä enemmän USA:n hoidettaviin asioihin Israelissa keskitytään yhä enemmän palestiinalaiskysymykseen, joka näyttää hajoavan käsiin. Mielenkiinto on kohdistettu Egyptin ja YK:n valvonnassa tapahtuviin tulitaukoneuvotteluihin, jotka ovat osa laajempaa ja monivuotista Gazan aseleposopimusta, jota pyritään selvittelemään samanaikaisesti.

Egyptin ja YK:n valvonnassa tapahtuvista keskusteluista Juudeassa ja Samariassa pääosin toimiva Fatah on pudotettu kokonaan pois, joskin Fatahin edustajia on Kairossa selvittelemässä mahdollisuuksia toteuttaa jo vuosia sitten allekirjoitettu sovitteluratkaisu Hamasin ja Fatahin välillä.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistaa näkemystään, ettei Hamas voi käydä palestiinalaisia koskevia aseleponeuvotteluja uhaten, että "se voidaan toteuttaa vain hänen ruumiinsa yli". Huomioiden Abbasin 83-vuoden iän ja heikon kunnon voidaan olettaa, että tämä este voi poistua hyvinkin pian, joskaan ei välttämättä Abbasin toivomalla tavalla.

Khaled Abu Toameh käsittelee JP:n artikkelissaan Hamasin ja Fatahin välistä sanailua koskien tulitaukoa ja aselepoa.
Korkea Fatahin virkailija Hussein al-Sheikh totesi PA:n TV:n ohjelmassa Abbasin vastustavan mahdollista aselepoa henkeen ja vereen saakka. Hän sanoi sovittelujen olevan ainoa avain Gazan kaista ongelmien ratkaisemiseksi. Al-Sheikh totesi Hamasin vahvistavan asemiaan Gazassa ja koventavan otettaan siitä väittäen, että Hamas neuvottelee oman ja Israelin etujen hyväksi. "Aselepo on tärkeä Hamasin hallinnon säilyttämiseksi, eikä se enää välttämättä tarvitse sovittelua Fatahin kanssa".
Al-Sheikh selitti edelleen, että Hamas on hyväksynyt sataman Kyproksella ja – kuten väitetään – lentokentän Eilatin lähellä vain saadakseen Israelin ja Amerikan humanitäärisen ja taloudellisen avun Gazan kaistalle.

Al-Sheikh oli osa Fatahin delegaatiota Kairossa keskustellen Egyptin tiedusteluvirkailijoitten kanssa aseleposopimuksesta Israelin kanssa. Hän sanoi PA:n ja Fatahin tukevan kaiken kattavaa aselepoa Israelin kanssa, mutta sovittelu Hamasin ja Fatahin välillä on tärkeämpi, koska vain se johtaa meidät rauhalliseen aikaan. Emme halua olla osallisena Hamasin neuvottelemassa sopimuksessa ja tulemme taistelemaan sitä vastaan, koska se romuttaa palestiinalaisten haaveen itsenäisestä valtiosta ".
"Kukaan ei ole auktorisoinut Hamasia puhumaan Palestiinan kansan puolesta. Joko sovittelu tai etsimme toisia keinoja. Nyt on todellinen tilaisuus saavuttaa sovitteluratkaisu, ja Hamasin tulee tarttua siihen" al-Sheikh arvioi.

Egyptin johdolla käytäviä keskusteluja on käyty Kairossa ja niitä oli tarkoitus jatkaa tällä viikolla, mutta niitä siirrettiin ilman määräaikaa.

Hamasin korkea virkailija Osama Hamdan Libanonissa sanoi maanantaina, että Fatah on itse sulkenut itsensä ulos neuvotteluista. Hän sanoi Ramallahin hallituksen haluavan, että Hamas lopettaa taistelunsa Israelia vastaan ja luovuttaa aseensa PA:lle. "Tämä ei tule koskaan toteutumaan" hän sanoi, "koska PA saartaa Gazan kaistaa omilla sanktioillaan".
Hamdan selitti, että aseleponeuvotteluihin osallistuu useita vastarinta-järjestöjä, ei Hamas käy niitä yksin.
Hamasin tiedottaja Hazem Qassem syytti PA:ta ja Fatahia kiihottamisesta.

Toinen Hamasin edustaja Abdel Latif Qanou sanoi aselepoponnistelujen taustalla olevan saada Gazan saarto lopetettua todeten, että "PA:n ja Fatahin kritisismi epäsuorista keskusteluista on aiheeton. Tarkoituksena ei ole saavuttaa poliittista sopimusta Israelin kanssa, eikä antaa maata ja tunnustaa miehittäjän asema, kuten Fatah on jo tehnyt".
https://www.jpost.com/Israel-News/Hamas-and-Fatah-spar-over-truce-unity-talks-565997,

02. USA:n lähettiläs ja Trumpin läheinen kannattaja Nikki Haley osallistui Foundation for Defense of Democracies (Demokratian puolustussäätiö) tilaisuuteen Washingtonissa tiistaina hyväksyessään hänelle ojennetun tunnustuspalkkion, hän suostui vastailemaan säätiön presidentti Clifford Mayn esittämiin kysymyksiin.

Vastauksena presidentti Mayn toistuviin kysymysiin kommentoida raportteihin, joiden mukaan USA tulee pian käsittelemään UNRWA:n, joka YK:n perustamana järjestönä hoitaa 1940-luvulta periytyvien Palestiinan mandaatin pakolaisten jälkeläisiä, tilannetta poistaen loputkin järjestölle antamansa avustukset, ja kiistää heidän oikeutensa esiintyä pakolaisina, Nikki Haley selvitteli näkemystään seuraavasti:

"Olet vaatimassa tosiasioita, ja kyllä, on olemassa loputon määrä pakolaisia, jotka edelleen saavat avustusta, mutta kysymys on muusta, kuin määrästä. Palestiinalaiset halventavat Amerikkaa ja siitä huolimatta he ovat kädet ojossa vaatimassa UNRWA:lta rahaa".

"UNRWA voi jatkaa toimintaansa, ja me voimme tukea heidän talouttaan, jos he reformoivat järjestönsä", Haley selitti kieltäytyen tukemasta esitystä UNRWA:n lopettamisesta – joka on keskittynyt hoitamaan pelkästään palestiinalais-pakolaisten kysymyksiä - ja sen toimien siirtämistä YK:n korkealle pakolaisasiain komissiolle. "Heidän kanssaan voisimme tehdä yhteistyötä".

Haley vaati määrättyjen arabimaitten – Saudi Arabia, UAE ja Kuwait –
osallistumaan UNRWA:n tukemiseen, jossa USA on ollut tärkein tukija.
"Toiseksi meidän on ehdottomasti tutkittava pakolaisten paluuoikeutta", Haley sanoi.
Trumpin hallitus on kieltäytynyt kommentoimasta raportteja, joiden mukaan USA tulee pian julkistamaan asemansa palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeus-kysymyksessä, jota Israelin hallitus on kritisoinut PA/PLO:n yrityksenä poistaa Israelin valtion imago juutalaisena valtiona, tukahduttaen sen viidellä miljoonalla pakolaisella.

Kysymys kahdesta valtiosta – Israelista ja Palestiinasta, jotka eläisivät rauhassa ja hyvinvoinnissa rinta rinnan - tuli USA:n hallitusten sanavarastoon Israelin vasemmistojohtajien esityksestä Oslon sopimusten myötä.
Presidentti Trump eri ole lopullisesti määritellyt kantaansa siitä, hän toteaa, että osapuolten tulee sopia siitä neuvotteluissaan. Hän kyllä totesi eräässä puheessaan, että hänelle käy myös yhden valtion periaate, jos niin sovitaan.

PA/PLO:n johto katkaisi kaikki yhteytensä Trumpin hallituksen kanssa Trumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi todeten, että hän vain halusi muistuttaa tosiasiasta, jonka kaikki tietävät. Suolana PA/PLO:n johtajien haavoille Trump päätti muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/We-have-to-look-at-right-of-return-Haley-says-566020,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/If-UNRWA-Folds-Whats-Next-565951,

03. USA:n lähettiläs Israeliin David Friedman sanoo, että hänen odotuksensa rauhanprosessista ja Gazan tulevaisuudesta ovat vähäiset.
Friedman puhui epävirallisesti Amerikan juutalaisten tilaisuudessa, mutta hänen tietämättään puheen sisältö vuosi journalisteille ja julkistettiin keskiviikkona.
Jewish Insiderin julkaisemassa artikkelin mukaan Friedman sanoi, ettei hänellä ole tuntoa kiireellisyydestä Trumpin nimittämien tiimin johtavien jäsenten Jared Kushnerin ja Jason Greenblattin laatiman rauhansuunnitelman julkaisemiseksi aivan lähiaikoina. Hän totesi, ettei hänen tietääkseen ole olemassa aikataulua suunnitelman julkaisemiseksi, eikä presidentti Trump vaadi Israelilta vastavuoroisuutta USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin toukokuussa.

Friedman arvioi myös, etteivät alueelliset voimat painosta Trumpin hallitusta kokoamaan rauhankeskustelijat, kuten aiemmin tehtiin. Hän katsoo toisten kysymysten – kuten Iranin aktiivisuuden – saaneen etusijan. Hän myös kielsi, että suunnitelma julkistettaisiin YK:n yleiskokouksen alkamisen aikoihin New Yorkissa ensi kuussa.

Friedman kyseli myös, mihin määrään Gazan kaista pystytään elvyttämään
Hamasin12 vuoden hallinnon jälkeen? Hän karakterisoi tilannetta Gazassa sanoen, että "se muistuttaa parantumatonta sairautta".
USA:n arabiliittolaisia vaaditaan nostamaan humanitäärisen apunsa määrää ja avustamaan enemmän kansainvälisiä järjestöjä, jotka ovat kiinnostuneet palestiinalaisten kysymyksestä.
JP toteaa, ettei Michael Wilnerin kirjoittamaa artikkelia pystytty referoimaan riippumattomista lähteistä, jotka silti myöntävät, että puhe tapahtui. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Friedman-in-call-set-low-expectations-for-peace-process-and-Gaza-566100,

04. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman kutsuu Gazan sopimuksen toteutumista valtavaksi palkkioksi Hamasille, ja esittää vaatimuksen, että PA:n tulee osallistua piiritetyn Gazan kaistan jälleen rakentamiseen.

Hamas-johtaja Gazassa Yahya Sinwar sanoi Gazassa Walla News mukaan:
"Jos keskustelut epäonnistuvat, Hamas voi saada raketin hälytyssireenit soimaan Tel Avivin alueella seuraavan 6 kuukauden aikana".
Sinwar varoitti myös PA:ta millään tavoin häiritsemästä keskeneräistä sopimusta, koska se rikkoo pelin sääntöjä. "Me tulemme vastaamaan sellaisiin toimiin sopivaksi katsomallamme tavalla" hän uhkasi. Tämän hän totesi vastauksena Abbasin uhkaukseen, että sellainen sopimus saadaan solmituksi vain hänen ruumiinsa yli.

"Jos sopimus allekirjoitetaan ilman PA:n lupaa, se on laiton ja valtiopetos" Abbas sanoi yksityisessä keskustelussa Abbasin johtaman Fatahin korkean virkailijan Hussein al-Sheikhin mukaan. "Vain ruumiini yli Gazassa tulee olemaan tulitauko ja rauhantila osapuolten välillä".
Abbas on Sheikhin mukaan raivostunut Egyptille, joka toimii välittäjänä tulitaukokeskusteluissa, että "se on valmis istumaan neuvotteluihin Gazaa hallitsevan terrorijärjestön edustajien kanssa ilman minun läsnäoloani".

Al-Sheikh lisäsi edelliseen: "Egypti ei lue karttaa oikein vahingoittaessaan Palestiinan kansallisia oikeuksia. Keskustelut Hamasin kanssa ilman PA:n lupaa eivät ole hyväksyttäviä, ne ovat PA:n arvovallan kiistämistä".

Fatahin edustaja Kairossa sanoi, että sovittelun saavuttaminen Hamasin kanssa on kohdannut uusia vaikeuksia, eikä sovun löytäminen ole koskaan ollut kauempana kuin nyt.
Hamas ja Fatah ovat käyneet sovintoneuvotteluja Kairon välityksellä yli vuosikymmenen, ja Fatahin vaatimukset Hamasille Gazan hallinnon palauttamiseksi, jonka se sieppasi 2007, ovat epäonnistuneet.
PA/PLO turvautui sanktioihin painostaakseen Hamasia kieltäytyen maksamasta sähköntuontia Israelista ja poisti muita taloudellisia etuja.
Abbas vaatii Hamasta luopumaan Gazan hallinnosta yhdellä kertaa eikä vaiheittaen, sekä luovuttamaan kaikki hankkimansa aseet, mihin - Hamasin johto sanoo - se ei tule koskaan suostumaan.
Fatah vaatii myös Hamasin poliisin valvontaa, mitä Hamas vastustaa. https://www.timesofisrael.com/hamas-leader-threatens-to-fire-hundreds-of-rockets-at-tel-aviv-if-talks-fail/,

05. Tumpin nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt sanoi, että "PA:n tulisi olla Gazan palestiinalaisten – kuten kaikkien palestiinalaisten – edustajana päätettäessä Gazaa koskevista tärkeistä ratkaisuista. Jos näin ei tapahdu, toiset tulevat täyttämään sen tyhjiön" hän eritteli.

"Johtajuus merkitsee kovien ratkaisujen tekemistä. Gazan kansa ja israelilaiset Gazan läheisillä alueilla, ovat kärsineet liian kaunan. On korkea aika PA:n johtaa Palestiinan kansa – kaikki palestiinalaiset – parempaan tulevaisuuteen" Greenblatt sanoi.
PA:n virkailijat syyttävät Egyptiä ja Israelia PA:n sivuuttamisesta Gazan keskusteluissa.
Egyptin presidentti el-Sisi ja Israelin pääministeri Netanyahu tapasivat raportin mukaan keskustellen Gazan kriisistä viimeisten viikkojen aikana.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hard-choices-ahead-for-Palestinian-leadership-Greenblatt-says-566128,

06. UUTISIA LYHYESTI

Jerusalemin piirioikeuden tiistaina tekemä päätös hyväksyä Mitzpe Kramimin asukkaitten vaatimus asuntojen markkinoimiseksi todeten, että he omistavat oikeuden maahansa, jolle Mitzpe Kramim Samariassa on rakennettu.
Oikeuden päätös perustuu uuteen regulations lakiin, jolla voidaan laillistaa aiemmin ilman kaikkia lupia rakennettuja uusia asuinalueita Juudeassa ja Samariassa. Tämä merkitsee pientä vallankumousta noitten "kiistanalaisten alueitten" omistussuhteissa.
Oikeusministeri Ayetet Shaked ylisti oikeuden päätöstä, jonka mahdollisti oikeuskanslerin päätös peruuttaa aiempi päätös. Shaked kutsui päätöstä strategisesti tärkeäksi, jota hän on usean vuoden ajan pyrkinyt toteuttamaan. "Valtion ei tarvitse enää vaatia evakuointia, vaan voi tarjota regulointia juutalaisyhteisöjen kehittymiseksi ja kasvamiseksi".
Päätöstä ylistettiin juutalaispiireissä, mutta PLO:n johto kutsuu sitä sotarikokseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251292, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-Court-sanctioned-settler-land-seizure-is-a-war-crime-566124,

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi puhuessaan uudelleen nimitetyn
ydintutkimuskeskuksen tilaisuudessa Dimonassa: "joka uhkaa Israelia
tuholla, asettaa itsensä tuhon alaiseksi".
Keskuksen nimi on nyt Shimon Peres Ydintutkimuskeskus Dimonassa.
"Me työskentelemme estääksemme Irania perustamasta sotilastukikohtia Syyriaan. Me emme hellitä tämän päämäärän saavuttamiseksi, kuten emme hellittäneet huonon ydinsopimuksen suhteen Iranin kanssa, jonka muuttamista pidettiin mahdottomana asettaessani sen kansainväliseen agendaan useita vuosia sitten" Bibi totesi.
Netanyahu sanoi kansainvälisen ja Israelin painostuksen Irania kohtaan jatkuvan.
"Juuri eilen näimme tämän painostuksen hedelmän Iranin presidentin Hassan Rouhanin todetessa: Monet Iranin kansasta ovat menettäneet toivonsa Iranin tulevaisuudesta ja voimasta talouspakotteiden uusiutuessa".
Netanyahu vakuutti IDF:n jatkavan voimallisia ja päättäviä toimia Irania vastaan yrityksistä asettaa sotilaitaan ja nykyaikaisia asejärjestelmiä Syyriaan.
Syyrian ja Iranin väliset sopimukset kuten eivät uhkauksetkaan pelota meitä.
Meitä uhkaava on itse vaarassa joutua tuhotuksi".
https://www.jpost.com/Israel-News/From-nuclear-center-Netanyahu-warns-those-threatening-to-destroy-Israel-566129,

IDF on huolestunut, että UNRWA:n rahoituksen leikkaukset, joita USA toteuttaa, voivat johtaa hyökkäyksiin Israelia vastaan.
Tuhansien palestiinalaisten koululaisten mennessä kouluunsa korkea IDF:n upseeri esitti eilen huolensa JP:n toimittajalle: "Tuen lopettaminen on suuri isku palestiinalaisille. Jos koulut eivät saa rahoitusta, lapset ja nuoret menevät väkivaltaan. Hän selitti, että vaikka yhtään onnistunutta hyökkäystä ei tapahtunut Länsirannalla muutamaan kuukauteen, se on hypoteettinen mahdollisuus. Autolla tehtyjen hyökkäysten määrän vähetessä ne ovat kuitenkin nuorison suosimia kivitysten, tulituksen ja petrolipommien ohella.
Hän kuitenkin näkee toivonpilkahduksen siinä, että palestiinalaiset oppivat huolehtimaan itsestään eivätkä luottamaan sokeasti ulkomaiseen apuun. Lisäksi muutamat valtiot – Qatar, UAE ja Saudi Arabia – lupaavat lisätä talous-apuaan miljoonilla USD.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-concerned-funding-cuts-to-UNRWA-could-lead-to-attacks-566077,

KFC, paistettuja kanankoipia tarjoava kauppaketju, on todella tulossa Israeliin takaiskujen jälkeen. Sen salainen resepti, jolla niitä käristetään, on kohdannut kashrut-vaikeuksia, koska siinä käytetään maitoa. Soyaa on esitetty vaihtoehtona, mutta onko maku enää sama?
Nimi KFC tulee sanoista Kentucky Fried Chicken.
10 KFC edustajan delegaatio oli Israelissa viime viikolla varmistamassa, että "everstin kanat lentävät". Yum ravintoloiden edustusryhmä tapasi Israelissa useita potentiaalisia toimilupa- ja real estate agentteja etsien sopivia siipikarjan toimittajia, kuten hepreankielinen CALVALIST raportoi. KFC suunnittelee 100 toimipisteen avaamiseksi Israelissa 5 vuoden aikana.
Yum-ravintolaryhmä omistaa Pissa hut ja Taco Bell liikkeet.
https://www.jpost.com/Israel-News/KFCs-Israel-comeback-Will-the-Colonels-chicken-fly-this-time-566141,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias25 -37; Suolameri 28 -38; Eilat 27 -41 +C-astetta, lämpötila noussee hieman. Aurinkoinen sää jatkuu.

Maailman median seuratessa Iranin ja Jemenin tapahtumia sekä Trumpia USA:ssa se ummistaa silmänsä niistä, joita tapahtuu muualla maailmassa.
Raportin mukaan kristittyjen barbaarinen murhaaminen ja raiskaaminen jatkuvat Euroopassa ja kaikkialla, koska Koraani kehottaa tekemään niin, kuten yksi nuoren tytön Euroopassa raiskannut nuori muslimi kysyi hämmästellen: Miksen tekisi niin?
Etiopiasta tullut raportti kertoo itäisellä somalialueella muslimien surmanneen 15 ortodoksikirkon pappia ja tuhonneen tai vahingoittaneen heidän kirkkojaan, mutta myös evankelisia kirkkoja. Raakalaismaisten hyökkäysten vuoksi tuhannet ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan.
https://gellerreport.com/2018/08/ethiopia-churches-christians.html/.
Tuesday, August 28, 2018

TIISTAI 28.08.2018

TIISTAI 28.08.2018
01. "Eurooppalaiset voisivat sentään osoittaa meille enemmän kiitolisuutta tiedustelumme johdosta, joka säästää ihmishenkiä" sanoi pääministeri Benyamin Netanyahu Baltian maihin tekemänsä 4 päivän vierailun viimeisenä päivänä sunnuntaina.
Lukuisissa vierailunsa aikana antamissaan julkisissa lausunnoissaan hän kiitti Liettuaa sen antamasta tuesta useissa EU:n forumeissa, joissa hän sanoi Israelia ymmärrettävän kovin huonosti.
Netanyahu toisti sen sunnuntaina paikallisen juutalaisen yhteisön järjestämässä tilaisuudessa historiallisessa Choral Synagogassa Vilnassa, jossa oli mukana Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius.
Tämä synagoga on ainoa jälkeen jäänyt ja edelleen käytetty kaupungin noin sadasta synagogasta ennen holokaustia. Netanyahu osoitti sanansa ulkoministerille todeten:
"Haluan kiittää sinua Linus seisoessasi Israelin tukena Euroopan forumeissa, kertoessasi kollegoillesi palveluksista, joita Israel suorittaa pelastaessamme paljon eurooppalaisia henkiä lukuisissa maissa neuvokkaitten ja rohkeitten tiedustelijoittemme kautta. Israel on monella tavoin Euroopan puolustaja, ja Euroopan on aika ymmärtää se".

Netanyahu kertoi maansa tiedustelupalvelujen antaneen aiemmin tietoja, jotka estivät tusinoittain suuria terrori-iskuja Euroopassa, mukaan lukien hyökkäykset siviili-ilmailua vastaan.
"Kesäkuussa Mossadin raportoitiin avustaneen Iranin laatiman suunnitelman estämiseksi pommittaa Iranin vastarinnan järjestämä tilaisuus Pariisissa. Iranilainen diplomaatti pidätettiin Itävallassa epäiltynä osallisuudesta suunnitelmaan".
Netanyanu antoi tunnustusta Liettuan hallitukselle sen voimallisesta tuesta antisemitismin vastustamiseksi "ja taistelussa totuuden puolesta, ainaisesta ponnistelusta, ainaisesti uusiutuvasta".

Netanyahu matkusti Vilnaan torstaina osallistuakseen kolmen Baltian maan – Liettuan, Estonian ja Latvian - johtajien konferenssiin, osana suunnitelmaansa muodostaa alajärjestö Euroopan sisälle vastustaakseen - kuten hän kokee epäreilusta kohtelusta Israelia kohtaan EU-byrokraattien taholta Brysselissä.

"Meillä on paljon ystäviä maailmalla, enemmän kuin ihmiset tajuavatkaan, mukaan lukien arabimaailmassa, mutta ei yhtään suurempaa kuin Amerikan Yhdysvallat" hän totesi.
"Kaikesta tästä ystävällisyydestä ja tuesta huolimatta seisoessani tässä tänään Choral synagogassa Vilnassa, ja rasittavan vierailun jälkeen perjantaina Ponaryn hautakummuille, tiedän, että holokaustista meillä on kaksi opetusta, joita emme koskaan voi emmekä koskaan saa unohtaa".
"Ensimmäinen on tämä: Pahat asiat tulee poistaa niiden ollessa nupussa. Taistele barbarismia, terrorismia ja radikalismia vastaan niiden ollessa pieniä, äläkä anna niiden kasvaa isoksi.
Toinen on kyky puolustaa itseään, juutalaisetkin, kyvystä puolustaa itseään. Tämä on juutalaisen valtion merkitys. Tätä me olemme aina tehneet ja tätä tulemme aina tekemään".

Natanyahu kertoi, että hänen suvullaan on syvät juuret Liettuassa. Hän sanoi olevansa "Litvak" molemmilta puolilta. "Palaan Vilnaan ylpeän, voimakkaan ja edistyneen juutalaisen valtion päämiehenä".

"Se mikä on muuttunut, on meidän kykymme puolustaa itseämme. Emme ole enää puolustuskyvyttömiä, emme enää avuttomia, olemme voima, joka valvoo kohtaloamme Israelin ja sen armeijan avulla. Tämä on mahtava muutos historiassa. Tämä on se, mitä juutalainen valtio tarkoittaa – juutalaisten kyky puolustaa itseään".

Ennen kotimatkaansa Netanyahu kävi vielä tutustumassa Liettuan kansallis-kirjastoon tutkien sen juutalaiskirjojen kokoelmaa, mukaan lukien psalmien selitykset vuodelta 1512, muita muinaisia uskonnollisia tekstejä ja Zeev Jabotinskin, Chaim Nahmanin Bialikin ja Shaul Tchernichovskyn teosten käsikirjoituksia.
Viimeiseksi Netanyahu kävi vaimonsa kanssa kuuluisan rabbi Elijah ben
Solomon Zalmanin (1720 -1797) haudalla. Hänet tunnetaan nimellä "Vilnan Gaon", johon Netanyahu sanoo sukutaustansa liittyvän. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-It-is-time-for-Europe-to-appreciate-Israels-life-saving-intel-565842.

02. Israelin arabit ovat liittoutumassa PA:n kanssa voidakseen sensuroida Israelin toimia YK:ssa, kertoi Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon New Yorkissa sunnuntaina.
PA:n delegaatio, yhteistyössä Knessetin arabipuolueitten kanssa suunnittelee toimia, joiden tarkoituksena on mustata Israelia ja tuhota sen imago kiihotuksen ja valheitten kautta" Danon sanoi.
Danon sanoi, että Israelin arabien joint-listan ke. Aida Touma-Sliman tapasi viime viikolla YK:n poliittisten kysymysten alipääsihteerin Rosemary DiCarlon New Yorkissa saadakseen tukea puoleensa kamppailulle Knessetin äskettäin hyväksymälle "Israel kansa-valtio" lakia vastaan.
Lain puolustajat sanovat sen tukevan Israelin identiteettiä juutalaisena valtiona, sen vastustajien katsoessa sen diskriminoivan maan vähemmistöjä.

PA:n johto on jo todennut, että se tulee luultavasti toimimaan Israelia vastaan YK:n yleiskokouksessa. Näihin toimiin kuuluvat laatimansa tekstin asettamiseksi Yleisistunnon käsiteltäväksi, jossa vaaditaan Israelin mandaatin peruuttaminen toimia YK:n jäsenenä. Yleiskokous voi hyvinkin hyväksyä sellaisen päätöslauselman päätellen sen lähes automaattisesta Israelin tuomitsemisesta oli kysymys mikä tahansa, mutta voidakseen tulla voimaan se vaatii YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymisen, minkä saaminen ei ole ollenkaan varmaa. USA luultavasti käyttäisi veto-oikeuttaan. PA tulisi kuitenkin kuittaamaan voiton voidessaan mustata Israelin imagoa.

Aida Touma Sliman osallistui konferenssiin Israelin miehityksen 50-vuotispäivän muistoksi, ja Ahmad Tibi osallistui Israelin vastaiseen tapahtumaan marraskuun 29.päivänä. "Pidän huolestuttavana Knessetin jäsenten tukiessa tällaisia aloitteita kyynisesti käyttäen hyväkseen asemaansa valtion virallisina edustajina vahingoittaakseen sitä kansainvälisellä areenalla" Danon selvitteli näkemystään.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein puolestaan sanoi, että kansanedustajat, jotka häpäisevät Israelin imagoa, saavat palkkaa ja laillista tukea valtiolta.
"Jokaisen, joka toimii yhteistyössä PA:n kanssa Israelin vastaan, on syytä kysyä itseltään, onko hänen oikea paikkansa Palestiinan vai Israelin parlamentissa".
Knessetin sisäisten asioiden komitean puheenjohtaja Yoav Kisch (Likud) pyysi parlamentin komiteaa laajentamaan eettisiä sääntöjään voidakseen asettaa kovia rangaistuksia parlamentin jäsenille, jotka toimivat Israelia vastaan kansainvälisillä areenoilla.
Parlamentaarikot, jotka vastustavat lakia, kritisoivat kovin sanoin Israelin arabien Joint –listan jäseniä liittoutumisesta PA:n kanssa Israelia vastaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Arab-MKs-and-Palestinians-jointly-seek-to-censure-Israel-at-UN-565850,

03. Taloudellisen yhteistoiminnan ja kehityksen järjestö (OECD) on 36 maailman kehittyneimpien talouksien muodostama Klubi. Klubin jäseneksi pääseminen ei ole automaattinen, vaan se vaatii sopivia tukijoita ja esittelijöitä.

Israel on eri syistä johtuen pyrkinyt saamaan taloudellisia ja poliittisia yhteyksiä Afrikan maiden kanssa voidakseen niiden kautta vaikuttaa näiden valtioitten äänestyskäyttäytymiseen kansainvälisillä areenoilla, etenkin YK:ssa ja se eri instituutioissa.
12 miljoonan asukkaan valtio Rwanda on yksi niistä, joita Israel on pyrkinyt avustamaan tieto-taidoillaan ja kansainvälisillä yhteyksillään.
"Entisen oikeuskanslerin Yehuda Weinsteinin ja entinen Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosorin ponnistelut Rwandassa ovat hyvänä esimerkkeinä lämpenevistä suhteista Israelin ja Afrikan mantereen välillä", kertoo Yonah Jereny Bob JP:n artikkelissaan, "huolimatta Afrikan maitten pitkään jatkuneesta tuesta PA/PLO:n arabien kannalle niiden ja Israelin välisessä konfliktissa", joita on toistamiseen käsitelty YK:ssa ja sen instituutioissa.

Weinstein kertoo JP:n haastattelussa, miten tarina alkoi hänen nuoruusajan ihastuksestaan Afrikkaan.
Hän oli pystynyt kehittämään hyvät suhteet Rwandan presidentti Paul Kaganen kanssa toistuvien vierailujensa avulla ilman meriyhteyksiä olevaan maahan oikeuskanslerin ominaisuudessa.
Irrottautuessaan täysin palvelleena virastaan Weinstein yhdessä Prosorin kanssa tapasivat presidentti Kaganen ja hänen ulkoministerinsä Louise Mushikiwabon, jotka arvioivat liittymistä OECD:n jäseneksi.

Weinstein ja Prosor selittivät Rwandan johtajille jäseneksi liittymisen eduista, eikä ollut asialle pahitteeksi, että he olivat avustaneet Israelin pääsyä OECD:n jäseneksi v. 2010. Kagane ja Mushikiwabo ymmärsivät, että jäseneksi liittyminen vahvistaisi kehitystä ja lisäisi mahdollisuuksia saada ulkomaisia sijoituksia.

"Me katsoimme toisiamme silmästä silmään", kertoo Weinstein. "He innostuivat mahdollisuudesta liittyä. Vähän ajan kuluttua Rwandan johtajat palkkasivat meidät todeten: Teillä on kokemusta, te teitte sen Israelissa, ja te voitte tehdä saman Rwandassa".
Rwandan johtavat vakuuttivat poliittisen ja taloudellisen tilanteen vakiintuneen maassa, joka oli revitty hajalle kansanmurhaan syyllistyneiden Hutu-enemistön lahdattua Tutsi-heimojen jäseniä, ja että ulkomaisten investoijien houkutteleminen maahan oli nyt tärkein ennen kaikkia muita.

Weinsteiniin teki syvän vaikutuksen Rwandan aito halu liittyä OECD:n jäseneksi, koska se edellyttää maata muuttamaan suhteensa liikesuhteisiin ja alistumaan kansainvälisten standardien vaatimuksiin. Hän ei nähnyt suhtautumista lahjontaan ympäristössä, jossa sitä perinteisesti harjoitetaan, yksinkertaisena kysymyksenä, mutta näki Rwandan johtajien kauko-näköisyyden havaita, että lahjonnan systemaattinen hylkääminen oli yrittämisen arvoinen OECD:n jäsenen etujen saamiseen verrattuna.

Artikkelissa todetaan, ettei yksikään Afrikan maa ole saanut OECD:n jäsenyyttä, EteläAfrikka yritti, mutta sen hallinnossa oli ongelmia (mikä on nyt pahentunut hallituksen pakkolunastaessa valkoisten omistamia tiloja ja omaisuuksia nimellisillä hinnoilla).
Weintein arvioi, että Rwandan pääseminen OECD:n jäseneksi kestäisi 5 vuotta. Israelin hakemus kesti 3 vuotta. "Yksikään Afrikan maa ei ole ollut edes jonossa jäseneksi pääsyssä. Tukijoitten etsiminen Rwandan hyväksi kuitenkin aloitettiin".
OECD:n pääsihteeri, entinen Meksiko talousministeri Angel Gurria, katsoi kuitenkin Rwandalla olevan samoja mahdollisuuksia kuin Meksikolla. Hän haluaa laajentaa järjestöä vastoin edeltäjäänsä, jolle yhtenäisyys oli tärkeä.


Weinstein kertoo, että Rwandan pääkaupunki Kigali muistuttaa enemmän läntisiä kaupunkeja kuin vähemmän kehittyneissä Afrikan maissa.
Aiemmin vieraillessaan Rwandassa Weinstein huomioi naisministereitten enemmistön.
Ollessaan matkalla 5-miehen delegaationsa kanssa Rwandaan, hän kehotti mukana seuraavia Shin Betin agentteja jäämään Etiopiaan, koska Kigali on turvallinen.
Weinstein vakuuttaa myös, että Rwanda on tehnyt todellisen sovituksen keskenään taistelleiden kansanosien välillä, mikä poikkeaa täysin juutalaisten suhtautumisessa holokaustiin: "Emme koskaan unohda, emmekä koskaan anna anteeksi". Siinä on läksy Israelille ennen jom kippuria 18. -19. syyskuuta.

Weinstein suunnittelee Rwandan suorittavan sisäisiä muutoksia OECD:n vaatimusten mukaisesti: Vapaa talous; demokratia; avoimuus ja lain noudattaminen. Tämän toteuttamiseksi hän on laatinut viiden kohdan ohjelman, jolla todistaa sisäisten lakien riittävyys: valtion syytetoiminnan itsenäisyys poliittisesta painostuksesta; oikeusistuinten itsenäisyys; pankkilaitosten tasapaino; valmius alistua kansainvälisiin päätöksiin.
Häntä avustavat kokenut asianajaja Ron Dror sekä lakinotaari Yael Hadad.

Prosor ja hänen tiiminsä ovat tutkineet toiminnallisia että proseduurisia kysymyksiä liittymisestä arvostettuun kansainväliseen klubiin, mutta he uskovat mahdollisuuksiensa olevan hyvät, sillä Rwandan johto näkee tässä mahdollisuuden kehitykseen, jota ei sovi väheksyä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Exclusive-Former-Israeli-officials-helping-Rwanda-join-OECD-565945,

04. UUTISIA LYHYESTI
Kansainliitto antoi v. 1922 Englannille velvollisuuden perustaa juutalaisille kotimaa Englannin mandaatin hallitsemille alueille Syyria-Palestiinaan 1917 Englannin parlamentin hyväksymän Balfourin julistuksen mukaisesti, joka käsitti myös nykyisen Jordanian kuningaskunnan alueet. Churchill erotti ennen kansainliiton päätöksen toteutumista Jordanjoen itäpuoliset alueet Transjordanian protektoraatiksi englannin valvonnassa, joka - miehitettyään Juudean ja Samarian alueet 1948 - muutti nimensä Jordaniaksi.
PA/PLO:n nykyhohto on kiivaillut Englannin päätöstä vastaan väittäen, ettei sillä ollut mitään oikeutta jakaa Syyria-Palestiinan maata, ja vaatii päätöksen peruuttamista, mitä pääministeri Thereza May pitää enemmän hupijuttuna.

Englannin siirtomaahallinto OETA silloisessa Palestiinassa teki kaikkensa estääkseen päätöksen toteuttamista käytännössä asettaen juutalaisten maahan-muuttajille toistuvia rajoituksia mutta sallien arabien vapaan pääsyn maahan. Natsienjulmuuksia pakenevat juutalaiset pyrkivät muuttamaan muinaiseen kotimaahansa, jota nyt valvoi Englanti, joka käytti laivastonsa aluksia estämään juutalaispakolaisia täynnä olevien laivojen pääsyn rannikolle.
Englannin paikallishallinto laati mandaatin peruskirjan, jossa mainitaan juutalaisten kansallinen koti ilman selityksiä, eikä siinä mainita juutalaisten yhteisön oikeuksia tarkemmin, mutta tähdentää muiden kansojen oikeuksien kunnioittamista mainitsematta arabeja nimeltä.
Juutalaiset näkivät kuitenkin heikon toiveen omasta valtiosta, ja laativat sen mukaisesti sääntöjä Palestiinan hallinnon järjestämiseksi, millainen se tulisi olemaan.
Siinä vaaditaan yhtäläisiä oikeuksia kaikille kansallisuuksille; itsehallintoa
juutalaisasioissa; juutalaisuuden tunnustamista erillisenä kansana; hepreankielen tunnustamista viralliseksi kieleksi arabian rinnalla. Tämä keskustelu jatkuu tänään "Israel kansa-valtio" lain ympärillä.

Anna Ahronheimin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan, että huolimatta tarkoista kriteereistä hillitä juutalaisten maahanmuuttoa, sadat tuhannet juutalaiset onnistuivat ohittamaan brittien asettamat tarkat valvontatoimet.

Tel Avivin Gordon hiekkarannalle kokoontui maanantaina sadoittain israelilaisia seuraamaan juutalaisten pakolaisten saapumista pakolais-aluksessaan brittimandaattiin uudelleen esitettynä.

Tapahtuma sai nimekseen Ha`apala 2018. Se sisältää kansantansseja, näkymä kansanjoukosta, hiekkaan muotoiltuja aluksia ja ATK:n avulla laaditun listan ihmisten etsimisen helpottamiseksi, keitä laittomissa aluksissa oli.
Tilaisuuden olivat järjestäneet Jerusalemin ja perinneministeriö; Maailman Sionistijärjestö (WZO) ja Sionistinen Neuvosto Israelissa – Anglo-osasto.

Noa Geffen, kehitysjohtaja Järjestö Juutalaisten perinnekohteiden säilyttämiseksi kertoo, että tilaisuus päätettiin tuoda Tel Avivin rannikolle, jossa ihmiset etsivät ajankulua lomansa lomassa, voidakseen jakaa heille tämän hyvin sankarillisen ja tärkeän kappaleen historiaamme.

Geffen kertoo ainakin 130 000 ihmisen osallistuneen tähän salaiseen ja laittomaan maahanmuuttoon, ja järjestö on pystynyt löytämään 110 000 osallistuneen nimet, esittäen niitä ATK-listassaan. Järjestö kokoaa myös maahanmuuttajien henkilökohtaisia kertomuksia kokemuksistaan, mitä se on tehnyt 20 vuoden ajan JNF-America ja toisten järjestöjen avustuksella. https://www.jpost.com/Israel-News/Hundreds-flock-to-commemorate-clandestine-Jewish-immigration-in-Tel-Aviv-565943,

05. Antwerbenin belgialaisessa juutalaiskaupungissa on perinteisen rituaalin mukaan heitetty leivänmuruja veteen juutalaisten uutena vuonna.
Jokaisena syksynä radoittain miehiä perheineen virtaa ulos synagogistaan kaupungin juutalaisessa osassa osallistuakseen vanhaan rituaaliin nimeltä "tashlich". He kokoontuvat laajan lammen ympärille keskuspuistossa. Rituaalin tarkoituksena on "heittää synnit meren syvyyteen" uutenavuonna, jonka symboleina toimivat leivänmurut. (Miika 7:19)
Rabbit vakuuttavat, että sen voi tehdä missä hyvänsä, mutta kollektiivinen suoritus on väkevämpi myös Jumalan silmissä.
Tänä vuonna kuitenkin Luojan ja luonnon kädet vaikuttivat sen, että puiston keskellä oleva lammikko on täysin kuiva ja tyhjä. Se on pettymys etenkin lapsille, jotka seuraavat lokkien ja hanhien kilpailua muruista.
https://www.jpost.com/Diaspora/In-this-Belgian-city-dry-summer-halts-one-of-the-citys-Jewish-moments-565965,

Israelin puolustusvoimien ja – ministeriön päätös ostaa uusia maasta maahan täsmäohjuksia tulevat muutamassa vuodessa mullistamaan koko perinteisen sodankäynnin. JP:n artikkelissa kehutaan, että Libermanin päätös ohjusten hankkimiseksi IMI yhtiöltä on hänen tärkein päätöksensä.
Ohjuksin varustettuja joukkoja kutsutaan ohjusjoukoiksi, jota puolustus-ministeriö on pyöritellyt vuosikaudet ennen kuin uskalsi tehdä päätöksen.
Se on herättänyt vastustusta yllättävältä taholta. Ilmavoimat ovat tähän saakka hallinneet pitkän matkan kohteiden tuhoamista, mutta nyt maavoimat tunkevat omine ohjuksineen, joiden kantaomatkaksi todetaan 30 -150 km, kilpaillen hävittäjien ja dronen kanssa. Näitä ohjuksia ohjataan GPS-järjestelmän kautta.
Uuden ohjuksen ja taistelujärjestelmän tarpeellisuuden ovat määritelleet Hizbullahin ja Hamasin operaatiot, jotka siirtyvät maanlaisia tunneleita pitkin kodeista kouluihin ja sairaaloihin, jotka kaikki ovat siis myös sotilaskohteita.
Uuden taistelujärjestelmän investoinnit ovat 500 miljoonan NIS luokkaa, mutta toisaalta hävittäjät voivat nyt keskittyä strategisiin kohteisiin.

Artikkelissa todetaan, että uuden järjestelmän tekee mahdolliseksi IDF:n dramaattisesti uusittu kommunikointiverkosto, etenkin Tzayad taistelu-järjestelmän käyttöönotto, mikä mahdollistaa IDF:n osastojen pystyvän seuraamaan toistensa - kuten myös vihollisen - liikkeitä hakemalla ruutuunsa kartan nappia painamalla. Tätä kutsutaan vallankumoukseksi taistelukentällä. https://www.jpost.com/Israel-News/IDFs-new-missile-corps-will-revolutionize-how-Israel-wages-war-565921

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah teki sen taas: Hän sanoi Israelin hajaantuvan pirstaleiksi, marssivan kohti teokratiaa, muuttuvan fasistiseksi, tukehtuvan taloudelliseksi ja eristäytyvän diplomaattisesti – ja keskiverto kansalainen halua vain lähteä tiehensä. Hallituksen ministerit voivat silloin vakuuttaa, etteivät asiat ole koskaan olleet näin hyvin. Tosiasiat sanovat aivan muuta, joten on syytä tehdä ero kuvittelujen ja todellisuuden välillä.
Nasrallah sanoo, että Israel on lähellä luhistumista, sen kansa on pehmyt, lihava ja kylläinen, eikä ole enää halukas sotimaan. Kukaan ei halua eliitti- tai hyökkäysjoukkoihin, jokainen haluaa taustajoukkoihin, eivät halua vaarantaa omaa elämäänsä turhan takia, Nasrallah uhoaa. Hän jopa sanoi IDF:n sotilaitten kärsivän mielenterveysongelmista, kuten käytäntö osoittaa.

Artikkelissa annetaan Hassanille täsmällistä tietoa:
IDF:n tämän vuoden rekisterin mukaan 67 % asepalvelukseen kesällä 2017 astuneista haluaa hyökkäysjoukkoihin, edellisvuonna 68.8 %. Tämä johtunee useitten halusta päästä haitek-joukkoihin, joka on sodankäynnin tulevaisuus ja lisäksi antaa sotilaille mahdollisuuden hyödyntää oppimaansa siviilissä. Lisäksi anomuksia on enemmän kuin paikkoja tarjolla, etenkin kommando-joukoissa, jotka joutunevat sotimaan Libanonissa.

Tämä muistuttaa Nasrallahin puhetta 2000 Bint Jbeilissä, vain päiviä sen jälkeen, kun Ehud Barak veti IDF:n joukot Libanonista.
"Veljemme ja rakastetut palestiinalaiset, kerron teille: Israel, joka omistaa ydinaseita ja alueen voimakkaimman armeijan, on heikompi kuin hämähäkin-verkko- vannon Allahin nimeen. Vastarintamme on voittanut mahtavan Israelin, vastarintamme voittaa koko mahtavan Israelin".

Yasser Arafat uskoi tämän lipeväkielisen valehtelijan unelmia ja aloitti neljän kuukauden päästä intifada II:n, koska ei saanut Camp Davidista mitä halusi. Arafat puhkui ja puhkui, kunnes häneltä loppui ilma, mutta seitti ei vain hajonnut, eikä juutalaisen kansan tahto taistella pettänyt uhratakseen itsensä luottaen taistelunsa oikeuteen.

Nasrallahin taistelu seitin hajottamiseksi uusiutui 2006 siepattuaan 2 IDF:n sotilasta, jotka hän surmasi vaihtaen ruumiit – joiden hän väitti elävän – lasten ja naisten murhaajaan. Raja on ollut rauhallinen siitä lähtien.

Hassan Nasrallah elää IDF:n pelossa Beirutin bunkkerissaan, mutta Israel on paljon vahvempi ja halukkaampi puolustautumaan, kuin mitä lehdistä voisi päätellä. Israel menee vaaleihin vuoden alusta, alkaa "typerä aika". https://www.jpost.com/Middle-East/Nasrallah-take-note-Some-spider-Some-web-565950,

IDF:n sotilaat, jotka suojelivat Josefin hautakammiolle menneitä palvojia, ampuivat kovilla kohti PA:n arabin ajamaa autoa, joka kaasutti ajaakseen palvojien tai sotilaitten yli. PA:n media kertoi toistuvista yhteenotoista Josefin hautakammion lähellä, joissa arabeja on haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251182

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias 25 -36; Suolameri 28 -38; Eilat 27 -39 +C-astetta, aurinkoista ja hieman lämpenevää.
Sunday, August 26, 2018

SUNNUNTAI 26.08.2018

SUNNUNTAI 26.08.2018
01. EU jatkaa omintakeista ulkopolitiikkaansa, joka aiheuttaa pahaa verta USA:n ja EU:n välisissä suhteissa, ja särkee USA:n ja Euroopan perinteiset suhteet.
EU vastustaa Trumpin hallituksen Iranille asettamia entisiä ja uusia sanktioita saadakseen Teheranin hallituksen neuvottelupöytään USA:n vaatimista muutoksista P5+1 maiden neuvottelemaan JCPOA sopimukseen, joka Trumpin mukaan ei estä Irania saavuttamasta ydinasetta, ja joka ei aseta rajoituksia Iranin ohjustuotannolle, joka uhkaa myös Yhdysvaltoja.
USA:n lausunnossa vaaditaan maksimaalisia talouspakotteita Irania vastaan.

"EU:n asettama tuki, jonka tarkoituksena on antaa lisää potkua yksityisen sektorin kasvulle ja edistää kauppaa Iranin kanssa, lähettää väärän viestin väärään aikaan", sanoi USA:n erityisedustaja Iranin asioissa Brian Hook lausunnossaan.
Sekä USA että Israel tuomitsivat EU:n päätöksen torstaina antaa 20,7 miljoonaa USD taloustukea. Pääministeri Netanyahu kutsui lakia myrkky-pilleriksi Iranin kansalle ja ponnistuksille hillitä Iranin hyökkäykset alueella.
"Käsittääkseni EU:n eilen tekemä päätös antaa Iranille 18 miljoonaa Euroa on suuri virhe", hän sanoi Vilnassa lehdistökonferenssissa kolmen Baltian maan Liettuan, Estonian ja Latvian johtajien kanssa.
"Iran yritti tehdä terrori-iskun Euroopan mantereella vain muutama viikko sitten Iranin ulkoministerin tavatessa Euroopan johtajia" hän sanoi lisäten: "Tämä on uskomatonta".
"Minne tämä lisäraha menee? Se ei ratkaise Iranin vesiongelmia, eikä se mene Iranin kuorma-autonkuljettajille. Se menee ohjuksiin ja Iranin vallankumouskaartille Iranissa, Syyriassa ja muualla Lähi-Idässä."
"EU-raha on osa sen ponnisteluja tukea Iranin kanssa solmittua JCPOA-ydinsopimusta USA:n vetäydyttyä pois siitä toukokuussa. 18 miljoonan Euron lähetys on osa laajempaa 50 miljoonan Euron pakettia EU:n budjetissa Iranille, joka uhkasi aloittaa keskeytetyn ydinohjelmansa, elleivät maailman johtavat maat, EU, Venäjä ja Kiina, jatka taloustukeaan Iranille".
Netanyahu valitti, ettei Iranin kysymystä täysin ymmärretä EU:ssa.

"Ydinsopimus Iranin kanssa uhkaa myös Eurooppaa, koska se ei todella koskaan lopettanut Iranin halua saada ydinase, sillä se antoi Iranille rajattoman oikeuden uraanin rikastamiseksi viiden vuoden sisällä, ja lisäsi miljardeja USD sen kirstuihin. Iran käytti tätä rahaa oman kansansa sortamiseen ja voittojensa laajentamiseen Syyriassa, Jemenissä, Libanonissa ja monissa muissa paikoissa" Netanyahu selvitteli.

USA:n erityisedustaja Brian Hook sanoi: "Euroopan veronmaksajain varoilla annettu tuki ikuistaa Iranin hallituksen kyvyn ummistaa silmänsä kansansa tarpeille ja tukahduttaa merkittävät poliittiset muutokset. EU on pyrkinyt säilyttämään liikesuhteensa Iranin kanssa, mutta huonolla menestyksellä. USA:n ja EU:n tulisi työskennellä yhdessä löytääkseen kestäviä ratkaisuja ja todella tukeakseen Iranin kansaa, ja lopettaakseen hallituksen uhkaukset alueelliselle ja globaalille tasapainolle" Hook lisäsi. https://www.jpost.com/International/EU-pushes-back-against-US-maximum-economic-pressure-campaign-on-Tehran-565763,

02. Saksan ulkoministeri Heiko Maas on joutunut pahaan välikäteen pyrkiessään ohittamaan USA:n asettamia voimakkaita talouspakotteita Iranin islamilaiselle tasavallalle, pettäen kansansa vakuutukset taistella antisemitismiä ja holokaustin kieltäjiä vastaan.
Rabbi Abraham Cooper, Simon Wiesenthal keskuksen dekaani, kertoi perjantaina JP:n toimittajalle, että Maasin pyrkimykset heikentää Amerikan asettamia sanktioita ovat vastoin Berlinin päämäärää taistella antisemitismiä vastaan ja suojalle Israelin turvallisuutta.
"Tehden tyhjäksi Iranin hallitukselle asetettuja sanktioita, joka on antautunut sanoissaan ja teoissaan Israelin tuhoamiseen, taloudellisen edun saamiseksi saksalaisille yhtiöille pilkkaa Berliinin antautumista holokaustin opetusten toteuttamiseksi".
Cooper valittaa, että "Maas, joka on sosiaalidemokraatti, on omaksunut Teheranin ajatollahien kannan. Wiesenthal keskus tietää, että ulkoministeri Maas on juutalaisen yhteisön ystävä, ja henkilö, joka suhtautuu vakavasti natsiholokaustin perintöön ja vastuuseen".

Maas kirjoitti tiistaina German Busines Daily handelsblatt: "Me emme anna kenenkään nousta yläpuolellemme kustannuksellamme. Siksi on oikein suojella eurooppalaisia yhtiöitä sanktioilta. On myös välttämätöntä vahvistaa Euroopan itsenäisyyttä perustamalla USA:sta riippumattomia maksukanavia; Euroopan valuuttarahasto ja itsenäinen SWIFT maksujärjestelmä. Paholainen on tuhansissa detaljeissa, mutta jokainen päivä, jonka Iranin ydinsopimus kestää, on parempi, kuin potentiaalisesti räjähdysaltis kriisi, joka muuten uhkaa Lähi-Itää."
"USA haluaa poistaa Iranin SWIFT:stä (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) pakottaakseen Iranin neuvottelupöydälle saavuttaakseen uuden sopimuksen, jolla estää Irania pääsemästä ydinase-valtioksi ja sen Lähi-Idän tasapainon horjuttamista. Poistaen Iranin siteet Brysselissä toimivaan SWIFT järjestelmään, joka hoitaa kansojen välisiä valuuttasiirtoja, tulisi edelleen kuristamaan Iranin horjuvaa taloutta".

Saksan liittokansleri Angelica Merkel moitti Maasin artikkelia keskiviikkona, jossa hän esitti Iranin hallituksen vastaisten sanktioitten kiertämistä perustamalla riippumattoman SWIFT-järjestelmän.
Merkel totesi "Kysymyksessä riippumattomasta maksujärjestelmästä meillä on epäilemättä joitain ongelmia suhteissa Iraniin, mutta toisaalta tiedämme,
että terrorismin rahoittamisessa SWIFT on hyvin tärkeä.

Ulkoministeri Maas jatkaa kuitenkin Iranin ydinsopimuksen tukemista pyrkien samalla suojelemaan maansa liikesuhteita Teheranin hallituksen kanssa.
Hän sanoi menneensä politiikkaan käytyään Auschwitzissa ja natsien keskistysleirissä maanantaina, joutui vastaamaan Saksan tunnetuimman journalistin Henryk M Broderin esittämään kritiikkiin sanottuaan: Me tarvitsemme näitä koska vastuumme ei koskaan lopu: "Kuuluuko koskaan loppumattomaan vastuuseen, että Saksan federaation hallitus seuraa EU:n lakia, joka vaatii saksalaisia yhtiöitä vastustamaan Iranin vastaisia sanktioita?"

AJC:n Berlinin toimiston johtaja Deidre Berger sanoi torstaina: Nyt on aika kaikkien mahdollisten askelten ottamiseksi voittaaksemme erimielisyydet USA:n ja Euroopan suhteessa Iranin kauppaan. Tarvitsemme toimia, jotka luovat suurempaa Atlantin ylittävää yksimielisyyttä Iranin suhteissa sen sijaan, että sallimme Iranin hallituksen jatkaa sisäistä ja ulkoista terrori-kampanjaansa. Lopetetaan riitely ja estetään Irania saamasta ydinasetta. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/EU-agrees-18-million-euro-development-aid-for-Iran-565615, https://www.jpost.com/International/German-foreign-minister-in-hot-water-over-effort-to-bypass-Iran-sanctions-565765,

03. TV-2 raportoi, että Valkoinen Talo julkistaa kantansa palestiinalais-pakolaisten kysymyksessä – yksi vaikeimmista ongelmista Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa - lähipäivien aikana.
TV-2:n alustavassa raportissa ennustetaan, että Trumpin hallitus vastustaa paluuoikeuden myöntämistä jopa viidennessä polvessa kulkeville pakolaisille, mikä on ennen kuulumatonta minkään muun kansanryhmän yhteydessä.

Lisäksi UNRWA:n oudosta tavasta määritellä pakolaisen asema on sallinut vuosikymmenien aikana paikallisten asukkaitten liittymisen pakolaisiin saadakseen heille kuuluvat edut. Eräs UNRWA:n työntekijä lausui aikoinaan sivullisen esittämään kysymykseen näin: "Miksi ihmisen täytyy asua pakolaisleirissä saadakseen pakolaisen aseman ja siihen kuuluvat oikeudet"?
Monet Hamasin johtajat asuvat UNRWA:n pakolaisleirissä Gazassa, vaikka heillä uskoisi olevan edellytyksiä hankkia oma asuntonsa ja taloutensa.
Tämän johdosta kukaan ei tiedä pakolaisten todellista määrää, jota palestiinalaisjärjestöt ovat tahallisesti paisuttaneet saadakseen lisää tukea.

TV-2 raportti ennakoi USA:n hallituksen ilmoituksen, että vähemmän kuin 1 miljoona pakolaisen nimellä kulkevaa kelpuutetaan määritelmään palkolainen, mikä poikkeaa ratkaisevasti UNRWA:n raporttien ilmoittamasta viiden miljoonan pakolaisen määrästä, sanoi ke. Israel Katz, joka tervehtii tyydytyksellä ennakointia pakolaisten paluuoikeuden kieltämisestä.
PA/PLO:n johto katsoo voivansa tukea kahden valtion periaatetta perustaessaan arviointinsa yli viiden miljoonan pakolaisen paluuoikeuteen, jotka muuttaessaan Israeliin kääntäisivät tasapainotilan palestiinalaisten eduksi. Muuton asemesta heille tarjotaan korvauksia menetyksistä.
Trumpin hallitus ei ole ottanut kantaa kahdesta valtiosta.
Israelin vasemmistokansanedustajat vetoavat toistamiseen tähän demografian virheelliseen tosiasiaan viitaten myös arabien suurempaan syntyvyyteen, joka sekin alkaa olla pelkkä myytti, sillä juutalaisten syntyvyys on paikoin jopa suuempi kuin PA/PLO:n arabeille. https://www.jpost.com/Israel-News/Trump-taking-Palestinian-right-of-return-off-the-table-report-claims-565766,

04. UUTISIA LYHYESTI
Israelilaiset tutkijat palauttivat 20/20 näkökyvyn nanoteknologian avulla, kertoo Jews News."Ophthalmology on siirtymässä science fiction alueelle" todetaan artikkelissa Shaare Zedek keskussairaalan tutkijoitten käyttäessä nanoteknologiaa palauttaessaan potilaille täydellisen näkökyvyn. https://www.jewsnews.co.il/2018/08/26/israeli-researchers-restore-20-20-eye-vision-with-nanotechnology.html,

Ehkä maailman kovapintaisin johtaja matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle ensi kuun aikana. Tämä ristiriitaisia tunteita herättävä johtaja on Filippiinien presidentti Rodrico Duterte. Filippiinit oli yksi valtioista, jonka lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin huhuttiin USA:n lähetystön muuton yhteydessä, mutta ulkoministeri Alan Peter Cayetano myöhemmin vakuutti, ettei siitä ole keskusteltu. Se voi tulla esiin syyskuun vierailun yhteydessä. Filippiineillä on laaja evankelis-kristillinen yhteisö.
Duterten vierailua Israelissa ja Jordaniassa on vastustettu hänen armottoman kamppailunsa vuoksi huumeiden salakuljettajia vastaan, jossa tuhansia ihmisiä on kuollut. Toiseksi on kyselty matkan kustannuksista, mutta Duterte sanoo, ettei Lähi-Idässä kaupallinen matkustajakone tule kysymykseen turvallisuussyistä.
https://www.jewsnews.co.il/2018/08/26/the-worlds-most-hardcore-leader-is-coming-to-israel-next-month-and-the-philippine-president-with-a-large-evangelical-christian-base-has-this-potential-surprise-for-the-jewish-state.html,

Irania tukevat militaristit Syyriassa ovat kääntyneet presidentti Bashar Assadin puoleen saadakseen hänet tukemaan Iranin pyrkimyksiä maayhteyden luomiseksi Välimeren rannikolle.
Israel on seurannut hyvin tarkkaan pohjoisrajansa takana vielä jatkuvia taisteluja Assadin hallituksen joukkojen siivotessa viimeisiä kapinallisten tukikohtia rajan pinnassa sekä Israeliin että Jordaniaan. Iranilaiset ja Hizbullahin sotilaisten tiedetään riisuneen omat sotilaskuteensa ja vetäneen yllensä Syyrian armeija asepuvut voidakseen jäädä lähelle rajaa. https://www.timesofisrael.com/pro-iran-militias-turn-on-assad-try-to-establish-land-corridor-to-mediterranean/,

Jerusalemin ja Tel Avivin välinen nopea rautatielinja on tarkoitus avata syyskuussa, mutta etsintä- ja pelastustoinen edustajat varoittavat, ettei
heillä ole välineitä eikä ajoneuvoja mahdollisen katastrofin sattuessa tunnelissa joa linjalla on useita, ja siksi esittävät avaamisen siirtämistä. https://www.timesofisrael.com/first-responders-warn-of-rescue-concerns-for-jerusalem-tel-aviv-express-train/

Haifan hiekkarannalla kolmea arabia vastaan tehdyssä hyökkäyksessä käytettiin metallitankoja ja muita välineitä. Uhrit olivat lääkäri ja hänen kaksi sairaanhoitajaansa, joilta kysyttiin ovatko he arabeja. Uhrit vietiin sairaalaan. Yksi hyökkääjistä asetettiin kotiarestiin poliisin jatkaessa tutkimuksia. Hyökkäyksiä on rekisteröity myös vasemmistoa kannattavia journalisteja vastaan, mitä voidaan pitää erittäin vaarallisena kehityksenä. https://www.timesofisrael.com/suspect-in-attack-on-three-arabs-at-haifa-beach-placed-under-house-arrest/,

Iranissa sattuneessa voimakkaassa 6.0 R-asteen maanjäristyksessä kuoli 2 ihmistä ja haavoitti ainakin 241. Järistys sattui Tavanrud kaupungissa Kermanshah provinssissa. Uhrien määrä voi nousta tutkimusten edistyessä.
https://www.timesofisrael.com/two-dead-241-injured-in-iran-earthquake/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 28 -40 +C-astetta, aurinkoinen sää jatkuu lähes tämän päiväisin lukemin.

Internetyhteys pätkii kaiken aikaa, mikä tekee kirjoittamisen vaikeaksi.